OPINIA MEA: Adevarul despre masini electrice in Romania 2022

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 фев 2022
  • Please watch: "BMW 320 second hand cu doar 129. 000 km - Cat face?"
    • BMW 320 second hand cu... -~-
    masinapotrivita.com/2022/02/1...
    Whatsapp: 0730676040 masinapotrivita.com/- servicii & programari
    CARVERTICALtinyurl.com/43v5dve4 20% reducere.
    Daca cumperi prin noi ne vei sustine canalul youtube !
    Servicii MasinaPotrivita
    1. Consultanta: vrei sa cumperi o masina si nu stii ce masina sa cumperi. 45 de minute online cu Dan te vor ajuta.
    2. Verificare auto: tu gasesti masina, pe noi ne trimiti sa o verificam. Primesti raportul verificarii + sfaturi de achizitie in 24 de ore.
    3. Search & Find: noi cautam o masina potrivita pentru tine.
    Fiabilitate modele si motoare DIESEL si BENZINA
    - Audi diesel tinyurl.com/vjpzkzr
    - Audi benzina tinyurl.com/rpcs5wt
    - BMW tinyurl.com/wddtaef
    - Dacia tinyurl.com/rf7vva5
    - Ford tinyurl.com/v69cdl2
    - Honda tinyurl.com/udr5s6h
    - Hyundai tinyurl.com/tlrepes
    - Mercedes tinyurl.com/ubnz2dt
    - Opel tinyurl.com/ru3883f
    - Peugeot/Citroen tinyurl.com/tvskvpq
    - Renault tinyurl.com/rc4rsn5
    - Skoda, Seat diesel tinyurl.com/vjpzkzr
    - Skoda, Seat benzina tinyurl.com/rpcs5wt
    - Toyota tinyurl.com/ujrtgne
    - Volvo tinyurl.com/ujbw9st
    - VW diesel tinyurl.com/vjpzkzr
    - VW benzina tinyurl.com/rpcs5wt
    INSTAGRAM - bit.ly/2PyQEsV
    MasinaPotrivita este primul serviciu de VERIFICARE MASINA SECOND HAND din Romania. Ne-am specializat sa ajutam oamenii ca tine sa nu fie pacaliti cand isi cumpara o masina second hand. De atunci am efectuat peste 4900 de verificari auto
    Verificare auto: masinapotrivita@gmail.com
    Whatsapp: 0730.67.60.40
    #masinapotrivita #masinasecondhand #verificareauto #testareauto #secondhand #verificariauto #teapa
  • Авто/МотоАвто/Мото

Комментарии • 642

  • @adrianbaicea
    @adrianbaicea 2 года назад +77

    Statul ii ajuta practic pe cei care au masini mai noi sa faca trecerea la masini electrice. Sa fim seriosi, cine are golf 4, 5, sau alte masini de peste 10 ani care polueaza serios, nu o sa scoata dintr-o palarie magica 20-30k euro pentru o masina electrica noua cu toate voucherele acordate.

    • @Vladez57c
      @Vladez57c 2 года назад +1

      Mai sunt si masini electrice la 20 si ceva de mii de euro , sa spunem ca iti da statul 10.000 , 10.000 tot trebuiesc pusi . In leasing sau nu.. indiferent .

    • @danr773
      @danr773 2 года назад +5

      Aici e misiunea statului pe care nu o indeplineste, sa fie incluziv si sa faca tranzitia destept, in etape, incat sa nu scada nivelul de trai si civilizatie al cetatenilor. Si se poate face doar ca nu pare sa fie cineva in administratie care sa fie realmente preocupat de asta. Nu poti veni brusc sa spui, bai de maine toti care aveti euro4 trageti pe dreapta si daca nu luati euro 5 sau 6, deveniti pietoni... si nici alora cu diesel care au asina si au facut 50000 km in 10 ani si aumasina intretinuta corect dar sunt la pensie si nu isi permit alta, nu le poti impune sa o arunce si sa ia una noua...

    • @robertoflorin1707
      @robertoflorin1707 2 года назад +1

      @@danr773 dar poti sa le spui nuuuuuuu in orase gen Bucuresti unde nivelul de poluare este enorm. Exista f multe alternative in Bucuresti pt a te deplasa. sa tina masina doar pt drumuri in afara orasului

    • @albu98
      @albu98 2 года назад +4

      Tocmai aici m-ai nimerit. Nu am un Golf 4, ci un Fiat Linea (vechiut, dar cu putini kilometri la bord). Consuma benzina de 1000 de lei/luna. Ghici ce: masina electrica pe care am cumparat-o (nu Dacia Spring) ma costa 1200 de lei/luna vreme de 5 ani. Restul de 200 de lei ii recuperez din intretinerea masinii (e noua oricum, are garantie) si din faptul ca am gratuitate la parcari (si acolo dadeam cam 50-100 de lei/luna).
      Iti zic, daca aveam o masina noua, deci cu un consum mult mai mic, nu faceam trecerea la electrica fix acum.

    • @741255
      @741255 4 дня назад

      Si cine zice ca trebuie sa iei electrica noua?
      Sunt variante extrem de bune de masini elecrice sh care au inca garantie la baterie.
      Cat despre baterii, da bateriile tin 8-10 ani, garantiile fiin de 7-8 ani. Asta nu inseamna ca in a 10ani+1 zi s-a striat bateria. Pur si simplu din momentul acela bateria incepe sa se degradeze usor-usor si tine de comportamentul soferului pe durata garantiei si dupa, cat de mult si repede se va degrada bateria. In termeni reali, in 10 ani bateriile vor fi mult mai ieftine de inlocuit, ba posibil sa abem viarante de solid state, mai bune decat b ateriile actuale.
      Din tot ce am ascultat in vide pot spune ca da, autorul este hater. Inearca sa fie obiectiv, pune accent pe partile negative dar uneori nu ii iese pentru ca electricele sunt pur si simplu net superioare masinilor conventionale. Sunt potrivite pentru toti oamenii? Nu, cu siguranta nu. Ce nu inteleg eu este, cum de haterii de electrice vad doar partile negative si incearca sa convinga pe toti cat de rele sunt iar soferii de electrice sunt in generali obiectivi entuziasti dar nu hateri de masini conentionale.

  • @j.romanorov
    @j.romanorov 2 года назад +90

    Fac anual 80 100.000 km,si deja am obosit psihic din cauza lipsei infrastructurii,de aceea,daca ar rezolva situatia trenurilor,as vinde masina imediat...dar asa,fiecare merge cu ce are,eu am euro 6 dar nu blamez pe cei care au masini de 20 ani+.

    • @GuGu-yq5zt
      @GuGu-yq5zt 2 года назад +2

      cu o masina cu consum de 5% iesi cam la fel la bani in comparatie cu trenul ( chiar si acum cand e 7lei/litrul de carburant, benzina si motorina costa la fel oricum ). Dar cand era litrul 5lei sau 5,5-6 lei, clar era mai ieftin cu masina

    • @UncleMcTouchyBottom
      @UncleMcTouchyBottom 2 года назад +8

      Am trecut de la un Euro 6, Tucson de 4 ani la un Accord benzina euro 2 din 1998, nu din considerente financiare ci îmi place accordul mai mult, merge de rupe la vârsta ei și nu e fumigena, catalizatorul e acolo și își face treaba, nu lasa sau mânca ulei.Depinde cum ai grija de mașina in primul rând.

    • @danr773
      @danr773 2 года назад +3

      Europa face f facila calatoria interurbana cu trenul si e f folosit ca mijloc de transport. La noi trenul face la distante lungi mai mult acum decat in anii 40. Si in anii 80, pe electric 100% faceai cu o ora mai putin pe o distanta de 400-500 km pe calea ferata fata de anii 2020.

    • @cosmint3424
      @cosmint3424 2 года назад +1

      @@GuGu-yq5zt Nu cred ca zice JR numai de costuri, ar fi si mult mai comfortabil. Circuli mai linistit si nici nu te obosesti prea tare.

    • @j.romanorov
      @j.romanorov 2 года назад +2

      @@GuGu-yq5zt Pai da,dar masina nu inseamna doar consum de carburant,daca mai punem si pretul de achizitie,ca pt o masina cu euro6,taxe/impozite,asigurari si intretinere,e destul de mult peste un abonament de tren,nu mai punem siguranta pe sosele foarte scazuta la noi,timp pierdut si oboseala...Personal as merge cu trenul oricand oriunde,as ajunge odihnit la destinatie,dar asa nu se cade.

  • @ggzcs
    @ggzcs 2 года назад +15

    Salut! Am revenit pentru a iti sesiza o posibila greșeală de argumantare.
    Daca la mașina electrica calculezi cat Co2 se emite pentru a produce 15kW de energie electrica la 100 km (2895 g Co2). Atunci ar trebui sa calculezi si cat Co2 se emite pentru a produce 6 litri (consum mediu) de Diesel sau Benzina/100 km + emisia Co2/100 km (10kg Co2) generata prin arderea combustibilului.
    Pentru ca cei 6 litri de combustibil sa ajungă la pompa se vor fi consumat urmatoarele:
    - construcția de platforme petroliere
    - construcția si operarea vapoarelor petroliere
    - construcția rafinăriilor
    - procesul de transformare al țițeiului in combustibil
    - construcția de pipeline-uri pentru a transporta
    - construcția cisternelor de transport combustibil
    - accidentele de mediu
    - conflictele armate si pierderea de vieți omenești pentru a tine sub control zonele bogate in țiței.
    Nu am găsit nicăieri o estimare pentru a determina cat Co2 se emite pentru a produce 1L de Benzina sau Diesel dar numai cand spun: 10kg de Co2 la 100 km îmi da fiori!
    Te rog sa nu uiți si de faptul ca un procent pe care nu il pot determina, dar care tind sa cred ca este unul important, dintre cele 12400 de mașini vor fi încărcate direct de la soare cu panouri instalate acasă. Deci calculul tau, din punctul meu de vedere, este eronat.
    Te salut!

    • @khaoscip1234A
      @khaoscip1234A Год назад

      Bine argumentat. Chiar nu discuta nimeni cat poluează productia de combustibil.

    • @741255
      @741255 4 дня назад

      Haterii sunt prea ocupati sa tina cont de EV-uri si procesul implicat, inchid ochii la conventionale. Si daca poluarea devine non-problema vor gasi altceva ce ii deranjeaza. Sunt hateri...Am vorbit cu ineva si am desfiintat toate argumentele contra EV cu exceptia faptului ca individul locuia la bloc deci nu lua energia mai ieftina. Ajungea la aceleasi costuri ca si cum ar incarca cu combustibil si timpul mai mare. Concluzia lui a fost ca si daca ar avea casa si panouri solare tot nu si-ar lua EV. Ce sa mai zici.....
      Argumentul adus de @ggzcs este foarte bun si mai adaug atata, masinile conventionale folosesc doar 20-30% din energia dezvoltata din combustibil ( restul se transforma in caldura) pe cand masinile electrice folosesc peste 90% din energia primita pentru miscare.

  • @ItsExinferis
    @ItsExinferis 2 года назад +19

    Personal consider ca o parte din banii aia ar trebui bagati intr-un proiect care sa sustina si trecerea "clasei de mijloc" la masini mai curate.
    Spre exemplu, sa poti sa achizitionezi mai ieftin un plug-in sau full hybrid SH de maxim 5 ani de la dealeri autorizati. Sunt multe firme care cumpara hibride pentru angajati si le vand dupa 3-4 ani dar tot sunt scumpe pentru un salariu mediu. Poate un om care se uita dupa un Golf diesel 2018 vede o Corolla hibrid la acelasi pret, dar primeste si de la stat o reducere de 2500 euro sa zicem.
    Consider ca ar avea un impact mai mare asupra calitatii aerului daca multi trec de la benzina/diesel la hibrid decat putin sa treaca la full electric

    • @simionalexandru9924
      @simionalexandru9924 2 года назад +7

      Mai studiaza fenomenul. Esti putin in eroare de la atata marketing. Plug in hybrid nu este pentru romanul care sta la garsoniera in chirie eventual la etajul 10. Este pentru cel care are o casa si un garaj si isi incarca masina la priza acasa, nu ocupa statiile de incarcare publice cate 4-5h pentru a merge el 20-25km electric. Aceste masini sunt limitate la puterea de 220v 16a fix pentru a nu lua foc casele oamenilor care cumpara masini dupa culoare sau forma cu 0 cu cunostinte tehnice si vin sa ocupe o statie publica de 380v la 120a (care a fost gandita sa incarce cat mai rapid o masina electrica full). Iar masinile hybrid sunt inventate de cei ce nu vor sa accepte ca trebuie sa traim din comisioane si servicii inventate( in loc sa produci o masina cu cat mai putine piese si cat mai mica uzura din care producatorul sa castige doar la vanzare, ei produc masini din ce in ce mai chinuite si supraalimentate care se strica cat mai rapid si necesita mentenanta des si costisitoare) asta a fost motivul pentru care mercedes in anii ‘80 era sa intre in faliment pentru ca producea masini prea bune si nimeni nu le mai schimba, iar cei ce isi permiteau aveau deja o masina si nu o mai schimbau cand scoteau ei un model mai nou. Asa ca au inceput sa investeasca in cercetare si sa ti se strice masina din ce in ce mai des, in cascada si daca se poate din ce in ce mai grav ca sa te determine sa ti cumperi masini noi cam din 2 in 2 ani cand scot ei cate un nou model.

  • @albsamuel9154
    @albsamuel9154 2 года назад +4

    Sunt perfect de acord cu ce ai spus…cap coada!! Sa dea Domnul sa vada persoana potrivita video-ul acesta si poate sa se schimbe in bine situatia in care ne aflam acum!! Pace!!

  • @cristiguta2400
    @cristiguta2400 2 года назад

    Foarte simplist gândit, fara orientare pe termen lung, practic tu spui să cumpărăm mai multe rable de afară, este adevărat că astra îți aduc și ție un beneficiu, ai ce verifica pe viitor.

  • @danieldorellazar305
    @danieldorellazar305 Год назад

    Jos pălăria. Mersi de video! La aia ma gândeam de vreo câțiva ani. Doar ca avem nevoie de o alternativa la combustibil ca benzina și motorina.

  • @gigihentz5510
    @gigihentz5510 2 года назад +6

    ai mare dreptate, insa nu trebuie sa te superi pe masinile electrice ci pe stat, care actioneaza ineficient si superficial...pe langa tot ce ai spus , trebuie sa tinem cont ca o masina ne-electrica polueaza mult mai mult de CO2 si anume la reviziile anuale de ulei si filtre, recuperare si reciclare ulei de motor, de cutie, DPF, monoxid de carbon...deci, mediul ar avea de castigat de pe urma masinilor electrice mult mai mult; asa ca, vrem nu vrem, cu-o electrica toti sintem datori :)

  • @petrudanmandru9583
    @petrudanmandru9583 2 года назад +1

    Buna, eu personal asi pune in aplicare urmatoarele puncte:
    - sa taxez pe cei care polueaza (in functie de numarul de km facuti de la ITP la ITP);
    - stimula pe cei care folosesc alternative de transport (mijloc de transport in comun, carshare, bicicleta, trotineta, scuter, motocicleta chiar si alternative electrice);
    - controale intensive in statile ITP si pe drumurile publice, amenzi drastice celor care incalca normele;
    - amenda + ridicare numere de inmatriculare celor care au catalizatoarele "modificate";
    - ca stat ar trebui sa fii un exemplu si sa faci investitii in transport ecologic (banii pot veni din amenzi);
    - noi ca cetateni (societate civila) am putea face petitii, initiative legislative catre guvern si implicit ministerul mediului.
    Eu personal merg cat se poate de mult pe jos si cu bicicleta, incerc sa reduc la maxim deplasarile cu autovehiculul (doar la mare nevoie) si cu motocicletele doar de recreere.
    Felicitari pentru continut!

  • @MentaL65535
    @MentaL65535 2 года назад +10

    Dane, gresesti abordarea gandind la nivel micro. Scopul subventiei nu este reducerea poluarii azi, ci este reducerea poluarii pe termen lung stimuland producatorii si consumatorii sa treaca de la o tehnologie poluanta la una mai putin poluanta. Aceasta investitie pe termen lung va rezulta in reducerea exponentiala a poluarii, deci costul pe tona de co2 va fii tot mai mic pe masura ce parcul auto se inoieste. In momentul in care se ajunge la o masa critica (producatorii au majoritatea masinilor electrice, consumatorii cumpara in majoritate masini electrice, etc.), subventiile se intrerup deoarece nu mai e nevoie de stimul sa se mentina trendul.

    • @adit552
      @adit552 2 года назад +2

      Dan Panzariu, păi pe termen lung, încă nu cunoaște nimeni nivelul de poluare al unei mașini electrice, pentru că nu sunt de mult timp și încă vom vedea sub ce formă vor fi cu adevărat reciclate bateriile "moarte" ale mașinilor electrice. Deocamdată vedem poluarea produsă prin producerea bateriilor, cred că sunt suficient de multe videoclipuri și explicații a ceea ce fac "verzii" ăștia cu electricele în zone defavorizate gen Africa, unde se produce litiu și în ce mod sunt exploatați oamenii care lucrează acolo fără nici o protecție din punct de vedere al sănătății și securității cel puțin. Un motor cu ardere internă îl topești și faci altul. E ceva mai simplu de reciclat ♻.

    • @danr773
      @danr773 2 года назад +1

      Daca CO-2 ul e problema, sa pune un pret pe gram s toata lumea sa il plateasca si ala care eite 100g/km si ala care emite 180 g/km. Cum ar fi? Masinile electrice nu pot fi considerate zero CO2 la emisii pt ca ele genereaza emisii pt productia lor, pt infrastructura noua de incarcare (care include f mult minerit), pt productia de curent electric, pentru reciclarea bateriilor. Nu mai bine face autoritatea un polatouas in care face o balanta de CO2 pe tot ciclul de viata si face taxare bazat pe asta? Daca tot ata e obiectivul...

  • @laurn9548
    @laurn9548 2 года назад +2

    O sa se arunce cu hate, dar eu as zice asa:
    - nu mai accepti importul de masini 12 ani+ vechime (valoara arbitrara, ar putea fi si 15)
    - taxezi dublu posesia de vehicule multiple de catre acelasi posesor
    - imbunatatesti controlul ITP in asa fel ca tigaile cu probleme sa zboare din circulatie
    - adopti o infrastructura prietenoasa cu biciclete/scutere/masini hibride
    - adopti o politica mai prietenoasa pentru achizitia de vehicule noi (daca esti in stare sa mori de foame pt iPhone99 gold ultra 10g, cred ca ceva pe aceeasi idee pentru masini)
    Pentru mine ideea de posesie a unei masini este un lux, nu 2 runde la pacanele si un cico in club de fite, cum sunt unele cazane. Dar poate ma insel.

  • @ionutstan1671
    @ionutstan1671 2 года назад +1

    Foarte mare dreptate ai Dan. Iti sustin 100% opinia. Eu am venit cu idee de fluidizare a traficului in Brasov, pentru a scadea nivelul de poluare si am primit ca si raspuns de la primaria Brasov "Nu avem nevoie de un inginer de trafic sa ne spuna ce sa facem".
    Eu am vrut sa fluidizez traficul printr-un sistem de semaforizare tip "unda verde", pasarela pentru pietoni/pasaj subteran pentru a nu mai incurca traficul cu trecerile de pieton semaforizate, benzi separate si semaforizate pentru mijloacele de transport in comun. Pe scurt, ca-n Vest.

  • @mariustitepavel6834
    @mariustitepavel6834 2 года назад +16

    Eu consider ca ai dreptate si daca tichetele se puteau folosi pentru a achizitiona o masina cu cel putin 10 ani mai nouă multi dintre noi ar face un mic sacrificiu sa ne schimbăm rabla !
    Exemplu !
    Eu am o masina din 2003 diesel .
    Daca puteam sa folosesc tichetul pentru a cumpăra o masina din 2013 cu prima ocazie faceam schimbare , aftel nu imi permit sa cumpar o masina noua si cred ca multa lume este in situatia asta !

    • @albu98
      @albu98 2 года назад +4

      Tichetele nu se pot directiona dupa cum vrea statul roman. Asta pentru ca banii din tichete sunt bani europeni, cu tinta precisa.
      Cat despre a schimba masina veche, eu (ca si multi altii, cred), te intreb cat dai pe luna pe combustibil. Cu o masina din 2009 eu dadeam cam 1000 de lei/luna. Calculeaza ca la 200 de euro/luna, vreme de 5 ani, iti poti lua o Dacia Spring. Practic o masina noua care acopera toata investitia doar din economia pe care o faci la combustibil. Iar la finalul celor 5 ani, masinuta aia inca va mai duce, va fi in garantie.
      Prea multi credeti ca masinile electrice sunt de la 30.000 de euro in sus sau ca astea ieftine nu fac fata. Vad in orase deja foarte multe masini Dacia Spring. Mergeti la orice sofer al unei astfel de masini si intrebati-l cum se descurca. Probabil va veti schimba rapid viziunea despre ele si despre cum iti poti lua o masina noua tocmai pentru ca aceasta subventie este considerabila.

    • @THe-ug7wn
      @THe-ug7wn Год назад

      Da hai sa dam bani sa cumparam masini vechi, daca nu va permiteti masini atunci nu mai cautati pomana de la stat ca sa luati toti masini vechi care polueaza.

  • @boghy24
    @boghy24 2 года назад +6

    E mult mai complicat decat cat co2 elimini in atmosfera. O sa le pun in ordine.
    1. Masina cu ardere interna e foarte ineficienta. Daca se calculeaza cata energie consumi in a extrage petrolul a il rafina si a-l cara pana la statie o sa ajungi la o eficienta de sub 10%.
    2. Masina cu ardere interna nu numai ca degaja co2 in atmosfera dar consuma si oxigenul din ea .
    3 Dependenta la nivel national de niste tari arabe sau rusia pentru petrol nu e prea buna. Se supara unii si inchid teava si am luat-o in mana.
    4 Daca masinile mici trec pe electrice vor ramane mai multe resurse petroliere pentru alte bunuri sau ramane motorina mai ieftina pentru camioane sau utilaje agricole.
    5 Curentul electric poate fi produs din mai multe surse pe cand petrolul este limitat si pe cale de disparitie. Deja s-a dublat pretul barilului ca Rusia.

    • @THe-ug7wn
      @THe-ug7wn Год назад

      Zici ca oamenii astia nu au auzit de hidroelectrica veci , ei numa pe fosil cred ca se produce curentul.

  • @cristianJoker2512
    @cristianJoker2512 2 года назад

    sunt o persoana obișnuită si sincer m am gândit la problema asta inca de la început , exact cum ai spus , eu as da subvenții ca sa scot toate rablele mai vechi de 15 ani decat sa dai 9mi euro pt o electrica si tot ai reducere de poluare mai mare decat ce face statul azi

  • @viorelgheorghecoarna3614
    @viorelgheorghecoarna3614 2 года назад

    Interesant,, super

  • @florinantohi3019
    @florinantohi3019 2 года назад +1

    Ai mare dreptate frate ....bafta !

  • @urbanvet7754
    @urbanvet7754 2 года назад +13

    La calcului poluarii masinilor pe combustie, trebuie luat in vedere nu doar km/an... ci poluareaa in urma stationarii.. iar in orase, se stationeaza mult!

  • @cristianvalcea8056
    @cristianvalcea8056 2 года назад +12

    Te salut Dane.Daca poti sa faci un video si despre masinile pe GPL.Ar fi interesant,avand in vedere ca este mult mai ieftin Gpl ul si mult mai curat/ nepoluant.Multumesc.

    • @ionuteconomistul7250
      @ionuteconomistul7250 2 года назад +1

      Salut. Și eu mă alătur acestei rugăminți. Am o Honda CR-V 3 de 2.0 AT cu GPL la 330.000 km și merge foarte bine. Sunt foarte mulțumit de ea, mai ales că sunt fanul mărcilor japoneze, asta de când am lucrat în vânzări auto.

    • @adytzuady80
      @adytzuady80 Год назад

      +1

  • @ECODRIVE
    @ECODRIVE Год назад +1

    Demersul de a calcula impactul poluarii este laudabil dar modelul de calcul este partial corect.
    Comparatia este intre poluarea la esapament cu poluarea generata de productia electricitatii adica a combustibilului.
    Daca analizam emisiile de CO2 pentru productia electricitatii trebuie sa luam in considerare si emisiile de CO2 pentru productia motorinei/benzinei.
    Analiza ar trebui sa contina doua paliere:
    1. Emisiile de CO2 pentru productia combustibilului (electricitate versus benzina/motorina)
    2. Emisiile de CO2 pentru arderea combustibilului (la esapament)
    In modelul tau de calcul presupunem ca productia combustibilului fosil are impact zero.
    Legat de masinile fff vechi care polueaza sunt total de acord cu ce ai spus. Problema acestor masini este ca sunt foarte multe si din pacate asta inseamna multe voturi.

  • @DJ_Bastian
    @DJ_Bastian 2 года назад +13

    Am fost la ultimul salon auto la Frankfurt, spațiul expozițional al Bosch rivaliza cu al BMW. Recent, prin septembrie ministrul economiei din Germania mi-a clarificat situația de fapt într-un interviu! Declara faptul că piața chineză cere vehicule electrice de lux având circa 200 de milioane de angajați cu venituri de peste 8000 de dolari lunar şi ținând cont că producătorii germani vând 55% din producție în China trendul e normal. Mai spunea şi că producătorii nu pot ține pe rentabilitate linii de producție paralele cu motoare termice şi electrice şi de asemenea că hub-ul tehnologic chinez este un joint venture între statul chinez şi companii/investitori germani.
    Ca şi concluzie personală aş spune că nimic nu este despre poluare , totul e despre LĂCOMIE, HEGEMONIE, BANI, PUTERE!
    Sper că n-am deranjat, dacă am deranjat îmi cer scuze!

    • @danr773
      @danr773 2 года назад

      Ai dreptate, aceste masuri sunt dirijate de o anumita balanta a puterii si a banilor si au pronuntat caracter politic bazat pe planuri macro de viitor facute de tarile mari, puterile dominante.

    • @vasilehonda1248
      @vasilehonda1248 2 года назад

      Ultimul salon auto la Frankfurt a fost în 2019, adică în vremurile "bune ". După s-a mutat la München.

    • @khaoscip1234A
      @khaoscip1234A Год назад

      Daca era despre poluare, se axau pe dezvoltarea retelelor de hidrogen ai nu mai era nici-o problema.

  • @EscuShow
    @EscuShow 2 года назад

    Super exemplul și mai ales contextualizarea felului în care se "masează" informatia și a modului în care adevărul este creat "din pix" folosind statistica. Ne-am convins(poate) de acest lucru și în timpul pandemiei sau cel puțin sper că am realizat mai mult decât oricând cât de activă este și cum funcționează industria informației în plină epocă a știrilor eronate, camuflate ca factuale. Punctul meu de vedere este incomplet, deoarece este lipsit de experiența achiziției și a folosirii regulate a unei mașini electrice, dar pot spune că optimismul în ceea ce privește afirmația "electric is the future" este garnisit cu o doză zdravănă de reticență. Motivul este unul simplu; prea se face hype pe pozitive și nimeni nu pare că abordează subiectul pe bune.

  • @ionescumihai6877
    @ionescumihai6877 2 года назад +9

    Foarte bun acest exemplu cu golful euro 3. Foarte bun. Totuși......pe oamenii care nu își permit sa cumpere mașini noi nu ii blameaz. Asta e tara în care trăim.....suferim mult la aproape orice capitol.

    • @AlexandruMPopescu
      @AlexandruMPopescu 2 года назад

      Poti foarte simplu sa insentivezi posesorii de e1, e2, e3 sa.si cumpere de la e5 in sus

    • @livianmarin2386
      @livianmarin2386 2 года назад +1

      Bun exemplu cu euro 3 dar nu se mentioneaza faptul ca statul da cei 10k euro, mai nou 11 ca sa scoti 1/2 masini vechi din circulatie si sa aduca masini noi in schimb. Ideea este ca nu exista sa dai 6k euro unuia sa stea cu masina acasa pentru ca nu o sa o faca. Trebuie sa-l faci pe el sa-si ia alta masina. Pentru ca nimeni nu va lua acei 6k euro si va merge cu autobuzul...corect?
      L.E. A mentionat spre final. Nu cred ca poti da bani ca sa cumpere o masina mai putin poluanta pentru ca nu poti controla asta!

  • @MINODORATIHRIGIS
    @MINODORATIHRIGIS Год назад

    subiect interesant pt assessment

  • @andreichindris
    @andreichindris 2 года назад +29

    calculul costului per tona nu e corect deoarece o masina electrica nu ruleaza doar un an, hai sa consideram 10 ani timpul mediu de rulaj al unei masini electrice si astfel ajungem la un pret de 660 euro/tona de CO2

    • @craciunescucatalin8801
      @craciunescucatalin8801 2 года назад +6

      Asta voiam sa zic si eu, pe termen lung mi se pare o solutie buna, dar si rezolvarea cu statiile de itp este necesara

    • @Sidoreac1
      @Sidoreac1 2 года назад +12

      Exact. Apoi un mic-mare amanunt - depinde UNDE faci poluarea. Una e sa arzi gazele in oras si alta e sa le arzi la 200 de km, une e construita termocentrala. APOI, daca alimentezi noaptea de la priza de acasa, atunci cand marii consumatori reduc turatiile si productia electrica este majoritar din eolian si nuclear, atunci scade si mai mult CO2-ul generat de o electrica. Si la final ar trebui sa amintim si de micropulberile aruncate in atmosfera odata cu CO2-ul de un motor cu ardere interna, micropulberi pe care le respiram cu totii si ne miram de ce cazurile de astm la copii sunt de 10 ori mai numeroase decat acum 30 de ani

    • @laszlobauer5274
      @laszlobauer5274 2 года назад +1

      Perfect de acord, in plus daca se mai fac centrale mai putin poluante, diferenta creste. Daca incarci la tine acasa de la panouri solare, efectiv nu arzi nimic sa incarci masina.

    • @albu98
      @albu98 2 года назад +7

      Plus ca omul a comparat "emisii facute din arderea motorului" vs "emisii facute din productia de electricitate". A uitat de emisiile facute din productia de benzina: extractie + transport + rafinare + transport la pompa. Asta era foarte interesant de vazut.

    • @THe-ug7wn
      @THe-ug7wn Год назад +2

      @@albu98 Se vede ca nu e informat destul de bine si ca are un bias spre masinile pe combustie. Dupa titlu mi-am dat seama ca o sa fie un video plin de informatii eronate si lipsite de o baza , facute doar din gandul lui. Fara sa caute pe net surse oficiale cu date oficiale si apoi sa le prezinte. Dar na asta e greu si dureaza si mai ales trebuie sa mai si citeasca ce au zis altii mai destepti din domeniu. Vai de capu nostru

  • @sins8918
    @sins8918 Год назад

    Imi place cum ai pus problema.
    Ai mare dreptate.

  • @ciupik8571
    @ciupik8571 2 года назад +4

    Bravo Dan! Interesante informatii. Am profitat si eu de acest ajutor, am achizitionat o masina electrica si am intrat intr-un mediu foarte toxic. De ce spun asta? S-a ajuns in situatia unde proprietari de masini electrice si-au impartit pumni la statii gratis. S-a intamplat in Iasi. Dupa putine calcule, am realizat ca nu e rentabil, daca nu ai incarcari gratuite (AC 2lei si DC 2,5lei), sau posibiitatea de a incarca ieftin acasa (momentan 1,31lei /kW). Ma gandesc serios sa renunt la masina elecrica, devine obositor pregatirea, pre pregatirea unui drum, discutii inutile si remarci rautacioase de cum, cat incarca, calitatea masinii etc. Toate bune!

  • @AlexandrusavuRo
    @AlexandrusavuRo 2 года назад

    Bun video!

  • @savuionutz
    @savuionutz 2 года назад

    Bravo , cred că ești singurul care aduce date statistice oficiale și care spune adevărul și poți să vezi full pictures situația. Mulțumesc și sper să vadă și angajații pus politic la instituțiile cheie și care îi doar c*r de performanță, profitabilitate sau alte teme care la particular primează că altfel a doua luna nu mai existi că firma și dai faliment . RO s-a împrumută f mulți bani în ultima perioadă și încurajează poporul sa cumpere imobiliare și mașini noi pt că la astea se plăteste TVA , practic banii se întorc la stat. Asta e cheia succesului unui stat , să facă oamenii să cumpere lucruri noi la care se plătesc taxe și eventual fabricare sau dezvoltate ca tehnologie in tara respectiva. 10x

  • @oligoness
    @oligoness 2 года назад +5

    Cum aș reduce poluarea? Hm...
    1. Începând cu x.xx.20xx în România nu se mai pot înmatricula mașini euro 4 sau mai jos. Cu alte cuvinte, dacă o ai, aia e...o ții până moare, dar alta euro 4 nu mai poți înmatricula/vinde.
    2. Bonus la casare dacă se face dovada achiziționării unei mașini euro 6 chiar și Sh. Adică na, nu o vând unui terț (euro4), dar nici nu vreau să o țin încă 20 ani. Cumva statul să mă încurajeze să scap de ea, dar nu prin taxe mai mari că taxele alea nu reduc poluarea. Cumva să ofere 10% din prețul de catalog pentru mașini cu motoare sub 1,5 inclusiv și 3% pentru restul. pentru un Logan care a costat 9000 euro, să primești 900. Pentru un BMW care a costat nou 50.000, să primești maxim 1500. Un calcul d-ăsta win/win...
    3. Parcul auto administrativ înlocuit. Există autobuze de 30-40 ani care încă circulă, alea au norma minus doi Euro :D Nici măcar la zero nu sunt.

  • @deltaf32001
    @deltaf32001 2 года назад

    Interesant video dar mai captivanta este intrebarea: ce s-ar putea face cu 135 mil euro? Poate itp pe bune, poate introducere test opacitate gaze ca masura de admis la itp; poate pur și simplu copiere adaptata a sistemelor din tarile care au reusit diminuarea reala a noxelor auto; poate retragere din circulatie a auto cu dpf anulat, poate voucher directionat doar catre auto e1-e3 si poate cumulare direct proportionala: mai multe vouchere in functie de vechimea masinii detinuta de cel care doreste innoirea acesteia; poate subventionarea prioritara a serviciilor de curierat/livrare urbana pt innoirea parcului auto, poate circulatia orara in functie de norma de poluare si cilindree, poate incurajarea mersului pe jos prin extindere zone pietonale/a folosirii auto doar in anumite zone in functie de CO2 emis real; poate introducerea unui sistem de deducere/amortizare accelerata mult mai mare la auto in functie de noxele emise, poate si mult mai multe. Astfel cum spune si Dan si mai multi in comentarii rămân bani cheltuiti fara un mare impact din moment CO2 este ultimul din emisiile periculoase pt sananate in poluarea urbana.

  • @florinnegru3380
    @florinnegru3380 3 месяца назад

    Ce autonomie are mazda mx30? Merita cumparata?

  • @4danf
    @4danf Год назад +1

    Super clipul, daca ne mai gandim si la ciclul de incarcari ale bateriilor care nu sint de ordinul miilor, bateria nu este solutia. Cand le produci, poluezi, cand o sa le reciclezi, poluezi. Da, la prima vedere reduc poluarea, dar si diesel-ul prin 2006 era cinsiderat nepoluant, era lumea inebunita dupa diesel. Astia cu baterii, cand vor vedea ca trebuie sa dea jumatate din pretul masinii pe baterie🤣🤣🤣 ii da foc si pune pe youtube poate mai recupereaza ceva🤣🤣🤣

  • @shmuckfane
    @shmuckfane 2 года назад +11

    Daca ar fi dat itp-ul pe bune, poluarea s-ar reduce considerabil. Aici tine de autoritati: asa cum au alergat cu amenzile doi ani dupa noi pentru masca si certificat, pot aplica si niste amarate de norme pentru emisia de noxe... Personal, nu cred ca automobilele electrice sunt solutia pentru reducerea poluarii, pentru ca folosesc materiale nereciclabile, cu fiabilitate redusa. Totusi, diversificarea parcului auto nu este o idee rea si va putea fi aplicata atunci cand preturile vehiculelor electrice se vor alinia cu cele ale vehiculelor ce utilizeaza combustibili fosili.

    • @Vladez57c
      @Vladez57c 2 года назад +1

      Corect.. este poluare pentru ca asa vrem sa fie. Nu punem odata naibii piciorul in prag. Frate.. daca masina iti scoate frum sau nu iese la noxe.. pa la revedere taticule . Nu ai bani... Asta e .. mergi cu autobuzul , cu taxiul . Nu se vrea nimic cu adevarat.. nu se bate cu pumnul in masa .

    • @trawauto9565
      @trawauto9565 2 года назад

      Tu crezi ca oamenii nu ar cumpăra mașini euro 6 ?dar cu ce cu 1500 RON pe luna salariu ?

    • @ytdood
      @ytdood 2 года назад

      Stii ca majoritatea electricelor de generatie actuala sunt aproape integral reciclabile? si ca bateriile au mai multe 'vieti' dupa ce nu mai sunt conforme pentru masini? astea sunt tot felul de mituri rostogolite de diversi care nu vor in ruptul capului schimbarea, ca deh, e greu. Toti suntem obisnuiti cu anumite lucruri si asta defineste zona de confort.
      Ca sa scada preturile, trebuie sa fie cumparate masinile astea. Acum ca sunt scumpe, cum vrei sa fie cumparate? asta e definitia subventiei, sa ajute fluxul de tranzitie spre 'altceva'.
      Si asta cu amenda pentru noxe e o gluma proasta - dupa ani si ani de taxe de mediu si alte tertipuri stupide care n-au functionat nici aici si nici in alte tari cu apa calda, ai impresia ca are cineva o solutie mai buna? termicele trebuie folosite pentru ca deja exista dar nu mai trebuie incurajate pe viitor. Pur si simplu ca sa faci o masina cat mai 'curata', tehnologia devine ridicol de scumpa. Sa nu mai zic de pretul petrolului si dependenta de tarile care ti le exporta... Imagineaza-ti cum ar fi sa iti alimentezi masina singur, de la soare sau eolian, in fiecare zi, cand ai tu chef. Sau sa fie statii publice de genul pentru cei care stau la bloc samd.
      Zau, mi-e sila deja de cate masini manarite trec ITPul si scapa basini toxice la fiecare accelerare. Sa ai mii si milioane de masini de genul intr-un oras e crima curata. Doar ca suntem 'obisnuiti' si de aia nu se alarmeaza nimeni.
      Si masinile sunt doar parte a problemei, logistica, transportul etc, toate trebuie rezolvate. Si pentru asta trebuie timp si exemplu.

  • @petert0987
    @petert0987 2 года назад

    Salut
    Sunt de accord cu parerea de in loc de nou ieftin ( in cazul meu buget de 15000 euro ) , second dar tot mai eco friendly .
    Ce ma intereseaza pe mine de la electro , cat CO2 pentru produs bateria . Si mai important daca vorbim de eco , cat CO2 sa reciclam ? Cine si la ce pret o face .
    Eu as fii de acord cu eco dar in doua directii , hidrogen sau electric , dar cu plan pentru baterie . Si Diesel ul avea aceasi ruta , ce buna e dar cand s - a facut analiza de gaze arse nu era .
    Care este poluarea de la producerea si reciclarea bateriei ? Putem sa producem suficient sa inlocuim 50% de masini cu ardere interna de pe planeta ? La ce pret ? Merita ? Sau recunoastem ca mai trebuie finisat viata bateriei .

  • @PeldiraS
    @PeldiraS 2 года назад +3

    Buna ziua, foarte interesant clipul si sunt de acord cu tine ca poate era mai simplu sa folosesti acesti bani pentru masuri cu un impact mai mare dar eu consider ca nu iei in considerare urmatoarele aspecte. 1. Nu este o masura originala a statului Roman ci este o masura la nivel de uniune europeana, banii vin de la UE si nu de la contribuabilul roman (in teorie, e mai mult de explicat si nu cred ca este locul). 2 masura aceasta vine sa ajute cetateanul sa achizitioneze o tehnologie noua, mai scumpa decat cea Euro 6 de ex pe care omul de rand nu ar putea sa si-o permita. Trebuie sa te gandesti ca perioada de viata a acestor ev-uri este de 10 ani in medie. Masinile luate acum vor fi masinile SH de peste 5 ani pe care Golf 4 le va cumpara probabil la un cost similar si sincer eu cred ca oamenii nu ar avea nici un fel de tragere de inima sa treaca pe electric daca nu ar fi aceasta “bonificatie”. Pana la urma sunt masini nu pentru omul cu salariul mediu, tehnologia este prea noua! Poate unii ar spune ca “Spring”, dar Spring-ul este in fapt un moft, nu o varianta rezonabila, o trotineta electrica cu 4 roti. 3. In 2030 UE nu vrea sa se mai vanda masini cu combustie in Europa, deci, trebuie sa incepem de undeva, faptul ca se dau 130.000.000 de euro este foarte putin in comparatie cu banii care se scurg aiurea in diverse alte proiecte. O problema mai mare si mai costisitoare este infrastructura electrica din Romania care nu face fata unui sistem de mobilitate full electric. Noi la asta trebuie sa ne gandim! 7 mil de masini electrice in 2030, unde le incarcam?! Avem capacitatea sa transportam atata putere electrice catre statiile de incarcare?! Eu aici cred ca este problema cea mai mare! P.s. am un VW Tiguan ehybrid cu care merg pe full electric prin Bucuresti si da, sunt fan electrice!

  • @IoanEugenStan
    @IoanEugenStan 2 года назад

    E un subiect interesant și un punct de vedere bun.
    Poate la nivelul nostru ar trebui să sprijinim achiziția de mașini noi (poate cu GPL) în detreimentul celor electrice.
    Legat de politica celor electrice cred că este important să ajungem la o masă critică - care să determine crearea de infrastructură pentru mașini electrice.
    e.g. Dacă ai o mașină electrică și stai la casă devine tentant să pui și panouri solare care să o încarce peste noapte.
    Adopția de tehnologie este costisitoare în general și beneficiile se văd după ceva timp.
    Cred că tehnologia ajută însă în cazul ăsta, cu calculele de mai sus și situația economică a României, e discutabil dacă saltul tehnologic este cel mai bun.

  • @ovy4you
    @ovy4you 2 года назад

    Poluare produsa de extragerea litiului si consumul urias de apa.. plus ce o sa se intample cu bateriile vechi si ce costuri si probleme de mediu o sa implice recilarea lor

  • @huihup
    @huihup 2 года назад +7

    Daca pui la socoteala și poluarea la fabricarea bateriilor ar fi mai mari cifrele! In rest tot respectul pentru acest clip și pentru aceasta gândire a ta🤗 sunt 100% de acord!
    Ne conduc niște troli și totul se face cu jumătate de măsura in țara asta iar nimeni in consecință nu face treaba calumea

    • @diaconuciprian9679
      @diaconuciprian9679 Год назад +1

      Farbricarea dar atunci cand trebuie schimbate bateriile,unde ajung ele?Eu cred ca masinile electrice in timp polueaza 1000%,sunt documentare care explica exact cat se polueaza doar pt. o baterie.

    • @SnakeBiteCC
      @SnakeBiteCC 11 месяцев назад +1

      Tabloul e mai mare decat vezi cu ochii. O masina pe combustie polueaza in functionare, dar indirect pana la umplerea rezervorului. Adica poluarea pentru extractia, transportul si rafinarea petrolului. Sa nu mai zic de vreun accident ecologic (dezastru ecologic), atunci cand vreun petrolier se scufunda, vreo platforma petroliera se defecteaza sau vreo rafinarie explodeaza... Sa nu mai zic de uleiul de motor pe care il schimbi anual, ala polueaza mult, din aceleasi motive, rafinare, transport, prelucrare, iar transport, apoi ajunge la vanzare, plus ca uleiul ars e sau nu e bine reciclat(?)... E complicat tare acest subiect. Masinile electrice nu sunt perfecte, e drept, insa polueaza ceva mai putin deocamdata. Se fac eforturi pentru imbunatatirea chimiei bateriilor, pentru folosirea unor elemente mai prietenoase cu mediul, chiar si la fabricarea motoarelor electrice, acum se folosesc elemente si minerale rare la fabricarea lor. Insa in viitorul apropiat se va schimba paradigma. Facem o analogie, e la fel ca acum 20 de ani cu telefoanele mobile. E adevarat ca tineau o saptamana incarcarea, dar le foloseai numai pentru a suna si a trimite cate un SMS. Acum folosesti un telefon mobil si pentru a te distra, a fi informat, a consuma sau a crea continut, pentru a face plati, chiar si pentru a investi pe platformele de trading. E alta paradigma, nu?!?

    • @tudoralexandru8740
      @tudoralexandru8740 7 месяцев назад

      ​@@diaconuciprian9679crezi prost

  • @alexruse7686
    @alexruse7686 2 года назад

    Foarte buna teoria ta! O idee super buna!

  • @ionutcornu
    @ionutcornu 2 года назад +1

    S-ar putea pune buget la dispozitie pentru cei cu masini pe benzina sa instaleze instalatie gpl. Gpl este foarte putin poluant.

  • @norid13
    @norid13 2 года назад

    Super, aș promova exact cum ai spus, achiziția de autoturisme mai puțin poluante sh și nu electrice.
    În plus aș da atribuții poliției și doar poliției ca in cazuri evidente de poluare / defecțiuni faruri să rețină certificatul de înmatriculare.
    Pe lângă poluare, in România farurile noaptea sunt o mare problemă... Faruri de pe mașini de Anglia...
    Aș mai organiza acțiuni voluntare și / sau plătite de plantare de copaci / împăduriri.

    • @albu98
      @albu98 2 года назад

      Tu ai da, dar din ce bani? Banii de care se vorbeste aici de fapt nu sunt de la bugetul Romaniei. Vin direct de la UE si sunt destinati fix pentru aceste subventii. Pentru altceva n-ai voie sa-i cheltuiesti.

  • @ClaudiuLuca
    @ClaudiuLuca 2 года назад +2

    Rationament gresit.
    1) Statul ii da si lu ala cu Golf-ul de la 1900 toamna bani. Dar adaca ala nu vrea pentru ca si-a luat masina cu doar 1000 euro ce ai vrea sa faca statul? Poate doar sa il taxeze drastic. Dar altceva nu.
    2) Aia 6000 Euro nu trebuiesc distribuiti doar pe 1 an ci pe toata durata de viata a masinii.
    3) Una este sa generezi poluare la fiecare masina cu motor termic in parte si alta sa creezi poluare intr-un singur punct, la un generator major de curent, si unde poate sa fie mult mai bine controlata si eliminata.

  • @caroman8972
    @caroman8972 2 года назад

    Daca are filtru de particule anulat dar catalozatorul nu l-a scos gazele o sa iasa la ITP,filtrul de particule nu filtreaza CO2.

  • @alinhd04
    @alinhd04 2 года назад +1

    Salut Dan ti-am uirmarit pana la capat acest video, este destul de interesant, dar ceea ce zici tu acolo as vrea ca sa te contrazic umpic
    Sa fiu sincer cu tine ambele tipuri de masina polueaza si cea electrica si cea pe carburant, si cand zic cea electrica aici ma refer stric la baterie si cum se produc ele.
    Atunci când este produsă bateria implicit există emisii de dioxid de carbon, curentul se va produce de la o termocentrală care merge pe carbuni , ulei , atom etc , da dar centrala aia se afla in afara orasului , nu ca la masinile pe carburant acolo unde poluarea afecteaza direct omul.
    Termocentrala se face in afara orasului acolo unde nu au si ele un numar de co2 care nu trebe depasit , iar eu ma bucur ca statul ajuta oamenii ca sa-si cumpere masini electrice.
    Uite-te in jur , Bucuresti este cea mai poluanta capitala din Europa de ce ? Pt ca nu vrea sa se faca nimic, a fost acuma cativa ani un proiect de lege ca numai anumite masini cu un nr de co2 sa intri in City Central ,dar unde e prouectul acuma? El nu mai exista. Sa vrut dar nu s-a putut.
    Eu locuiesc in Marea Britanie de ceva timp si uite aici anumite compani au trecut la masini si dube electrice si cand zic asta zic de compani mari Royal Mail , Dpd, autobuzele din Londra, acuma urmeaza Amazon.
    Ps: nu sunt fan masini electrice dar nici sa inghit fumul lui ala care si-a scos DPF-UL.

  • @Picadorxxx
    @Picadorxxx 2 года назад +1

    interzis masinilor care tranziteaza Bucurestiul, sa se dezvolte centura, ITP pe bune, Romania nu e pregatita sa treaca pe electric (statii de incarcare putine, multe nefunctionale si la fel de multe Slow Charge), pe scurt, nu se va rezolva problema poluarii niciodata din pacate, prea multe interese si prea putini oameni destepti in conducere, apreciez acest videoclip si te sustin mereu

  • @Hedone75
    @Hedone75 2 года назад

    Nu aud nimic de Nox ci doar de co2. Ala cui îl lăsăm?

  • @Alerya
    @Alerya 2 года назад +1

    daca ii dadea statul celui cu golful 6000 euro sa nu mai mearga cu el, respectivul si cumpara cu ei alt cotet care in cativa ani ar fi fost si ala la fel de poluant.. prin faptul ca tii da doar pentru a achizitiona o masina electrica, scapa de problema pe viitor.
    Si inca ceva, am vazut ca toti va luati de fatul ca reducerea de emisii de co2 este mica sau nesimnificativa. Aici modul de gandire este total gresit. Da, aveti dreptate, daca va referiti la impactul asupra efectului de sera si al stratului de ozon, impactul adus de trecerea de la motoare cu combustie la cele electrice este intr-adevar mic. Dar asupra mediului urban impactul ar fi unul foarte mare. Este vorba de aerul pe care il respiram zi de zi. Aici impactul este major si asta trebuie sa fie primul pas.. dar se vede ca multi nu vad padurea de copaci...
    Si inca ceva, din ce spui reiese ca banii sunt alocati degeaba ca oamenii nu au bani sa isi cumpere masini noi. Aici te contrazic, am platit avansul pentru o masina noua, am restul de bani dar sunt blocat pentru cateva luni din cauza faptului ca s-au epuizat fondurile pentru programul rabla. Deci acei bani sunt absorbiti cu o mare viteza. Acum ca nu toata lumea are bani de masina noua.. corect.. nici acest program nu isi propune sa schimbe tot parcul auto in 2-3 ani .. dar de undeva trebuie plecat, nu se poate peste noapte ..

  • @axintesebastian2852
    @axintesebastian2852 2 года назад +2

    Foarte bine argumentat, bravo!

  • @diaconuciprian9679
    @diaconuciprian9679 Год назад

    Sa opresc poluarea si opri taiera sutelor de ha de paduri,plantarea de copaci,poate unii au uitat ce consuma copacii,dar toti dau vina pe masini,dar faptul ca ramanem fara paduri nu vb nimei,copacii absorb CO2 ca un burete.

  • @Max-mc6fw
    @Max-mc6fw Год назад

    Daca iti faci acasa un sistem de panouri fotovoltaice eu zic ca este convenabil.pentru naveta oras.daca stai la apartament mai greu.

  • @diaconuciprian9679
    @diaconuciprian9679 Год назад

    Fata de altii care promoveaza masinile electrice intr un mod agresiv,o faci foarte frumos bravoooo.

  • @Only_cars
    @Only_cars 2 года назад

    Stai, nu da la calcul, sunt 12000 de mașinuțe electrice din care 6000 sunt dacia șpring, confor declarației făcute de Daci. Înțeleg bine ?

  • @claudiuboneff1
    @claudiuboneff1 2 года назад

    Felicitări Dane!!!

  • @my-brick-world
    @my-brick-world 5 месяцев назад

    mai trebuie luat in calcul si cat polueaza productia de cobustibil fosil. la electrice ai luat in calcul poluarea producerii curentului.

  • @urbanvet7754
    @urbanvet7754 2 года назад

    12.08.. da.. aici ai mare dreptate

  • @trawauto9565
    @trawauto9565 2 года назад +1

    Dănuț ție îți convine sa rămână fosilele mult timp de acum încolo mai mănânci și tu o pâine cu verificările,,,😉

  • @stefanax5019
    @stefanax5019 2 года назад

    Statul sa dea gratuit adata la cinci ani un filtru de particule si/sau catalizator la fiecare masina daca tot racnesc ca vor sa reduca poluarea.

  • @h1dr0g3n
    @h1dr0g3n 11 месяцев назад

    pai nu inteleg la min 8:29 arati pe ecran diferenta de x5 si dupa zici ca e diferenta de x3 la consum de c02 ?:D

  • @laszlobauer5274
    @laszlobauer5274 2 года назад +2

    Eu as face ceva similar cu prima casa. Daca iti cumperi masina noua mai putin poluanta, sa poti sa faci credit cu DAE 2% pe an, sau chiar DAE 0, pe langa rabla clasic pe care il consider un program foarte util.

  • @SuperSeby77
    @SuperSeby77 2 года назад

    Poti adauga in titlul video-ului: "Cum trec masinile de ITP?". Imi aduc aminte ca fusesem acum 5 ani in Stuttgart si in orele de varf calitatea aerului era mult mai scazuta fata de Buc. desi aglomeratia de masini era remarcabila.

    • @undercoverbush2193
      @undercoverbush2193 2 года назад

      Cum trec masinie de ITP ? e simplu si nici nu trebuie un video intreg despre acest subiect.
      Se numeste 50 de lei
      Unde fac eu ITP-ul e un cunoscut si din vorba in vorba mi-a spus omul ca fara 600 de lei pe zi nu pleaca acasa

  • @bogdan6457
    @bogdan6457 2 года назад

    Bine că ai calculat CO2-ul, dar nici nu ai menționat oxizii de azot produși in cantitate mare mai ales de mașinile diesel fară DPF, și care sunt dăunătoare pentru sănătate, mai ales pt plămâni.

  • @Geo_Sma
    @Geo_Sma Год назад

    Si cum se procedeaza la masinile astea 100% electrice cu incarcarea?

  • @ionutiosub946
    @ionutiosub946 2 года назад

    Prea puțin se vorbește de drumul parcurs al combustibilului de la țiței la pompă... Aici nu este poluare? Foraj, extracția, transport, rafinare, din nou transport...

  • @dudasviatoslav6818
    @dudasviatoslav6818 11 месяцев назад

    De unde ai scos aceste calcule, aiurea cind produci acel curent folosit de acele rable electrice. Ce poluare se produce

  • @andreisugar3987
    @andreisugar3987 2 года назад

    foarte bine zici

  • @NONAME-ip2wt
    @NONAME-ip2wt 2 года назад +2

    Este complicat, de ex destule persoane cumpara electrică noua sa poată beneficia de banii statului și nu pt ca are neapărată nevoie, ba chiar ar putea sa nu-i satisfacă nevoile așa o mașina. Iar cine se bagă la așa ceva nu prea cred ca se dădea cu mașina chiar veche ( prin urmare ăla nu polua exagerat nici înainte ). Ar fi foarte multe de spus
    Este doar o părere strict personală.

  • @robertoflorin1707
    @robertoflorin1707 2 года назад +2

    Poftim exista acum Dacia Spring la 9000 E, insa majoritatea tot BMWuuuu intretinut cumpara, asta tot din vina statului ca nu interzice inmatricularea masinilor vechi si a lipsei de cultura a multora dintre noi. Prefera sa fie smecher in E46 din 2000 decat civilizat in Spring din 2021

    • @albu98
      @albu98 2 года назад +1

      Civilizat si econom. Pentru ca rata lunara pentru Spring + folosirea lui sunt mai ieftine decat consumul lunar intr-un BMW. Si asta fara celelalte costuri asociate.

  • @Geo_Sma
    @Geo_Sma Год назад +1

    Prostia e mare la noi... nu ne mai facem bine nici dupa 2-3 generatii din pacate... cand o sa realizam ca Planeta asta este singura CASA, o sa fie prea tarziu.... 😓😓😓

  • @mihaisimion722
    @mihaisimion722 2 года назад

    Cu respect, Dane. O corectura mica. Banii din subvenții nu merg către oameni. Acei bani merg către producătorii de masini electrice. Sa nu fiu inteles gresit, dar banii statului sunt banii tuturor contribuabililor, iar cei care isi permit achiziționarea de masini electrice sunt oameni potenti financiar. In concluzie... . Statul ar trebui să ajute toți cetățenii să își cumpere o mașină mai puțin poluanta. Fără acele subvenții, nici măcar cei cu venituri mari, nu vor plăti pretul cerut pentru o mașină electrică. Baftă multă in tot ceea ce faci.

    • @albu98
      @albu98 2 года назад

      Incearca sa cunosti mai multi posesori de masini electrice. Vezi un pic de cei cu Dacia Spring, VW E-UP sau Renault Zoe. Vezi ce venituri au si de ce si-au luat electrice. Cei mai multi si-au luat tocmai pentru a face economie, nu pentru ca-i dadeau banii afara din casa. Masinile astea pe care ti le-am enumerat, daca au subventia aplicata, reusesc sa se achite singure doar din economia de combustibil.
      Uite, concret: 7000 de km cu 400 de lei si fara nicio alta cheltuiala. Suna rau?

  • @savasilviu3194
    @savasilviu3194 2 года назад

    Very good point! 👌

  • @RazvanTSibiu
    @RazvanTSibiu Год назад +1

    16:11
    Piste de bicicelete cu acoperișuri făcut din panouri solare iar profitul din energia produsa de panouri as mari rețeaua de piste.
    Poate ziceți că bicicliștii nu cotizează la economie dar tocmai ei contribuie cel mai mult, ne consumând combustibil, cererea pentru combustibil ar deveni mai mica deci ar scădea și prețul combustibilului. Scăderea prețului la combustibil ar scădea prețul și la transport, deci automat și la toate produsele ce trebuie transportate.
    Fiecare cetățean care circulă cu mașina 500km lunar, ~45 litri combustibil, ~ 400 lei. Are o pierdere de 12% dintr-un salar mediu de 3500 lei. Acei 12% lunar sunt bani pierduți care trebuie acoperiți de guvern prin printarea de bani. Printarea de bani ne scade puterea de cumpărare în exteriorul României, fapt care ne ține un popor subjugat economic în fața altor națiuni.
    Mereu e mai bine să exploatezi decât să fi exploatat.👌👌

  • @PuteresiCuplu
    @PuteresiCuplu 2 года назад

    In primul rand statul roman ar trebui sa CONFISTE DIRECT toate cazanele cu dpf, off, egr off catalizator scos, tobe sport neomologate (burlane).
    Duba aia de la RAR ar trebui sa fie zilnic in fiecare sector si sa arda la sange toti nesimtitii care nu isi intretin automobilele/motocicletele sau care le deterioreaza (modifica) intentionat.
    Te verifica duba de la RAR in trafic, daca te prinde cu o problema te lasa 30de zile calendaristice (avertisment) sa iti remediezi problema si daca dupa aceste 30 de zile calendaristice te prinde iarasi in trafic si vede in baza VIN-ului ca este aceeasi masina, direct confiscarea automobilului.
    Degeaba se dau amenzi, insa confiscarea unui autovehicul neconform, doare indifefent de statutul tau social/financiar.
    In acest fel statul poate valorifica respectivele vehicule confiscate, castigand MULT MAI MULT decat din simple amenzi, iar noi scapam de proprietarii nesimtiti de automobile si motociclete neconforme raportat la omologarile de fabrica.
    O masura de acest fel este mult mai eficienta decat o taxa de inmatricalare sau impozit pe norma de poluare.

  • @grasrau4051
    @grasrau4051 2 года назад

    Daca conditiile de leasing ar fi mai prietenoase, parcul de masini ar fi mai tanar, si majoritatea ar schimba masina o data la 5/6 ani....

  • @Domnu.
    @Domnu. 2 года назад +1

    As infiinta un minister al padurilor cu scopul de a planta copaci oriunde vede un teren gol, al primariilor, al statului, pe marginea drumurilor.

  • @tonistefanmoroianu5812
    @tonistefanmoroianu5812 2 года назад

    Exact cum ai zis, trebuiesc ajutati oamenii care nu au, poate un om de are un amarat de golf 4 1.4 euro 2, si ar dori un logan din 2010 care e euro 5 (care nu costa asa mult) dar poate omul ala a strans cu greu banii si pentru golful ala, trebuiesc ajutatii oamenii care nu au, nu cei care deja isi permit sa isi achizitioneze o masina noua, ca niciunul nu se gandeste (vai imi iau masina noua sa nu mai poluez, isi ia ca sa aibe masina noua)

    • @THe-ug7wn
      @THe-ug7wn Год назад

      Daca nu iti permiti o masina inseamna ca nu iti permiti nici sa o intretii corect , atunci ar fi cazul sa cauti alt mijloc de transport. Nu sa astepti bani de la stat ca nu e scris in constitutie ca Stefan trebuie sa aiba o masina cu care sa se deplaseze.

  • @mm69luc
    @mm69luc 7 месяцев назад

    o sa renunt la tdi ul meu 3000cc cand o sa crape sau cand o sa vreau eu, nu cand imi spune altcineva.

  • @danr773
    @danr773 2 года назад

    Daca vorbim strict de emisii de CO2, un diesel emite mai putin decat o masina pe benzina cu putere similara. Da, un diesel emite si alte chestii nocive care inseamna poluare si de aceea avem ideea de DPF (desi alea cu AdBlue sunt mai degraba mai eficiente decat cele clasice cu acumulare/incinerare periodica, adica acumuleaza poluanti pe care ulterior perioic ii incinereaza si arunca tot in atmosfera) dar momentan cresterea masiva a numarului de masini pe benzina vandute, creste si mai mult emisiile de CO2.
    Solutii: eliminarea gropilor de gunoi ilegale de langa orase ar scadea poluarea (cel putin in Bucuresti unde in zona de vest vin periodic miasme horror de la o groapa cu spate politic), amenzi pt DPF off mai mari decat valoarea unui DPF nou si intarirea RAR - analizoarele de gaze de la statiile ITP sunt o gluma, f vechi si de multe ori nu fac diferenta intre Euro4 si standardele superioare, crearea unor centuri verzi in jurul marilor orase si legi care sa nu mai permita deversarea masnilor vechi din alte tari la noi (de ex sa refuzam importul masnilor cu norma mai jos de euro5). Cred ca masinile existente trebuie tinute in circulatie pana sunt casate, schimbul frecvent de masini genereaza si el o mare poluare industriala.

  • @robertdascalu4441
    @robertdascalu4441 2 года назад +3

    Ai dreptate din punct de vedere al verificarilor auto in trafic. Eu in 12 ani odata nu am fost oprit pentru verificare tehnica auto. Ei bine am luat masina de noua prin programul rabla pe benzina. Nu fac nici 10k km pe an. Dar cand merg la pompa ma ustura buzunarul. As fi de parere ca mijloacele de transport sa fie puse la punct dar ca sa faci cand un individ dubios a pus mana pe calea ferata cel putin pe o parte din ea. Infrastructura e secretul dar degeaba daca pe bulgari ii doare in cot sau rusi si tari din africa cumpara masini noi non euro. Si eu daca as fi bogat si nu as tine la masina as lua o masina mai veche cu cc mai mare care o cumperi ieftin . Toti fug de motoare mai mari ca e impozit mare. Depinde pt ce folosesti masina f mult! Aici sunt incluse si figurile.

  • @ferivigh
    @ferivigh 2 года назад +1

    Dane, ar trebui să schimbi titlul videoclipului din "Adevărul despre mașinile electrice" în "Adevărul despre programul Rabla Plus".

    • @masinapotrivita
      @masinapotrivita  2 года назад

      hmmm - sa stii ca ai tu dreptate

    • @ferivigh
      @ferivigh 2 года назад

      @@masinapotrivita în rest aș fi de acord cu logica și argumentele tale, cu două obiecții:
      1. Este adevărat că și generarea curentului cu care sunt încărcate mașinile electrice produce dioxid de carbon (asta dacă nu ai panouri solare și încarci de acolo), dar diferența este că dioxidul de carbon produs pentru a genera curent nu este degajat în aer în marile orașe, ci în zonele mai puțin populate.
      2. Problema și mai mare decât dioxidul de carbon sunt acele noxe (oxizi de azot) produse de către motoarele cu ardere internă, mai ales de cele diesel. Efectul acestora este extrem de nociv asupra sistemului respirator, atât al oamenilor (mai ales al copiilor) cât și al animalelor, iar noi le inhalăm în orașe în fiecare zi.

  • @lupupetruviorel
    @lupupetruviorel 2 года назад

    eu cred ca privesti putin gresit situatia, in primul rand daca ai da 6k la unul cu un golf vechi nu inseamna ca urmatoarea masina nu o sa fie tot una veche deci cumva are sens sa dea incentive pentru cumparat masini noi iar subventia sa fie proportionala cu cat polueaza masina, un alt factor ar fi ca isi permit sa finanteze cateva mii de oameni pentru electrice dar nu si-ar permite sa dea 6mii la sute de mii de oameni, plus asta e o investitie si de viiitor pentru a stimula dezvoltarea de infrastructura pentru masini electrice, eu nu sunt fan electrice neaprat decat ca a doua masina, si chiar planuiesc ca urmatoarea masina sa fie un gti sh dupa 2018 ca daily driver inainte sa dispara masinile "fun". Trebuie sa recunoastem ca electricele o sa fie viitoru odata ce se va dezvolta infrastructura, tehnologiile bateriilor si modalitatea de generare a electricitatii, acum statul cumva trebuie sa sprijine si producatorii indirect prin crearea artificiala de cerere pe piata datorita subventiei pentru a face modelele electrice competitive pana cand va trece ceva timp si aceasta tehnologie se va ieftini si fii sigur ca vor disparea si subventiile si vor fi introduse taxe si pentru electrice. Daca nu ar fi aceste subventii putini producatori s-ar apuca de investit in aceasta tehnologie deoarece este prea scumpa fata de cea clasica. Am sa fac o paralela cu asa zisul reciclat care se face in multe orase doar de forma pentru educa populatia pentru cand ei chiar o sa fie capabili sa recicleze ca dealtfel ei rastoarna ghenele in acelasi loc de multe ori

  • @bogdantodoran6612
    @bogdantodoran6612 2 года назад +18

    O analiză foarte interesanta și pertinenta. Cred că o măsură simpla și imediat aplicabilă pentru eliminarea rablelor din circulație ar fi ca inspectiile tehnice sa se facă pe bune astfel incat să fie imposibil ca o mașină ce nu îndeplinește la sânge toate normele sa primească drept de circulație. Sumele acordate pentru achiziții de mașini electrice ar putea fi folosite, într-adevăr, mai eficient. Totuși cred că acestea sunt de fapt, in primul rand, o subvenție pentru industrie. Industrie care, având un astfel de ajutor, nu joacă totuși corect, ținând foarte ridicate preturile de vânzare. Ar fi interesant de văzut dacă o eliminare a subvențiilor in toată Europa nu ar face ca prețurile la mașinile electrice să se reducă exact cu valoarea subvenției. Nu îmi explic de ce o mașină vândută în China, să zicem, cu 10 k de euro să coste dublu in Europa. Iar banii pe care îi acordă statele cu atâta generozitate nu vin de nicăieri, nu sunt bani făcuți de stat ci sunt bani făcuți cu greu de fiecare contribuabil pe care statul își permite să îi gestioneze prost.

    • @danr773
      @danr773 2 года назад +1

      Bne punctat, producatorii de electrice profita stiind ca pot urca preturile si ca isi vor lua bani din subventie; in plus, parca EU si nu nnumai erau adeptele pietei libere unde cererea si oferta stabilesc pretul...

    • @THe-ug7wn
      @THe-ug7wn Год назад

      Tu ai cautat un pic sa vezi ce sisteme de siguranta au masinile alea de 10k euro in China ? Dacia Spring in China da e 10k euro , dar nu are nici un airgbag , nici un sistem de siguranta, aici platesti toate sistemele pe care Uniunea Europeana le cere ca sa se poata vinde la noi. Mai cautati si informativa inainte sa vorbiti din auzite de pe facebook.

  • @eduardtirnoveanu988
    @eduardtirnoveanu988 2 года назад +5

    Poluarea se reduce,in primul rand,reducand masinile din trafic!
    Cred ca sunt singurul sarac din bloc care are o singura masina!
    Recordul il detine un vecin care are trei masini si el este singurul posesor de permis din familie!

    • @razvanzurini4834
      @razvanzurini4834 2 года назад

      Si solutia e sa ne intoarcem in comunism? Fiecare cu o masina si intr-un weekend circula cei cu nr par si in urmatorul weekend cei cu nr impar?

    • @siniteanrazvan3298
      @siniteanrazvan3298 2 года назад +1

      @@razvanzurini4834 daca tu asta ai înțeles...e foarte trist

    • @eduardtirnoveanu988
      @eduardtirnoveanu988 2 года назад +1

      @@razvanzurini4834 Citeste atent ce-am scris,trei masini la un singur posesor de permis,sotia si copilul nu au permis,nu conduc!

    • @razvanzurini4834
      @razvanzurini4834 2 года назад +2

      @@eduardtirnoveanu988 Nu are nicio importanta. Are 3 masini pentru ca a muncit pentru ele si plateste taxe pentru ele.

    • @razvanzurini4834
      @razvanzurini4834 2 года назад +2

      @@eduardtirnoveanu988 si tocmai ca avand 3 masini si un singur sofer polueaza mai putin….ca nu poate circula cu 3 masini in acelasi timp

  • @katalinpenciulescu5287
    @katalinpenciulescu5287 Год назад +1

    Vedem cind va fi nevoie de reciclat toate bateriile
    In plus vedeti cam ce poluare se face pt constructia unei bateri!

  • @mozoc1
    @mozoc1 Год назад +1

    As vrea sa vad si eu o fabrica care recicleaza bateri de masina. Am inteles ca daca nu mai e buna pentru masina e buna pe langa casa, ok dar cate firme de reciclare a bateriilor sunt? si cat polueaza acelea? CUM SE FABRICA? Nimeni nu vorbeste despre acest lucru. Peste 20-30 de ani vom inventa gropi de baterii LI.

  • @danielradu1919
    @danielradu1919 2 года назад

    Ai tu niște calcule acolo dar și omiți multe lucruri. De exemplu ai pus in calcul cantitatea de co2 produsă pentru kw dar nu și pt rafinare, sa nu uitam ca in oraș mai mult stam decât mergem, deci nu producem co2 doar când mergem și și când stam. Poluarea se poate reduce prin întinerirea parcului auto, transport in comun, etc. Iar 130 de mil nu sunt bani mulți pentru stat mai ales ca provin de la cei cu golf 3. Nu se face nimic in sensul asta la nivel global pentru ca nu se vrea, petrolul dispare și trebuie implementat ceva nou. Este doar un trend peste 50 de ani va exista cu siguranța alta tehnologie.

  • @dariusardelean9705
    @dariusardelean9705 2 года назад

    Parerea mea persoanala e ca ar fi mai util daca rabla ar fi in functie de pretul masinii ce urmeaza sa fie achizitionara, de exemplu cineva care cumpara o masina noua de 50.000€ primeste la fel de multi bani ca cineva care cumpara un logan mai ieftin cu 10-11.000€. Diferenta e ca la masina cea scumpa de banii aia poate schimbi rotile sau pielea, iar la omul de rand sau mai sarac, o mie doua de euro poate fac diferenta dintre o masina noua sau nu,dar na dupa e discriminare ca toti suntem egali, vorba aia:))

  • @urbanvet7754
    @urbanvet7754 2 года назад

    Nu toate masinile pe cobustie interna au euro6... iar din cele euro 6 20% probabil au dpf off sau altele..

  • @leonardadrian7234
    @leonardadrian7234 Год назад

    Tu vb despre o prima pe care statul o acorda pentru a incuraja achizitia autovehiculelor electrice ....nu uita ca exista si programul rabla. Pe de alta parte ..in afara de a impune o taxa de mediu mare pentru tancuri, rachete si explozii ...putem sa ne gandim de ce trebuie sa avem masina toti? Nu putem imbunatati transportul in comun si sa crestem taxele pentru detinerea autovehiculelor de persoane fizice astfel incat sa fie convenabil sa inchiriezi cand ai nevoie?

  • @vasilehonda1248
    @vasilehonda1248 2 года назад

    Foarte bună analiza și punctul de vedere. Afacerea mașinilor electrice reprezintă o scurgere de bani din buzunarele noastre (statul nu există pentru că nu întrunește condițiile pentru a fi Stat) către producătorii de asemenea tigăi, fără vreun beneficiu palpabil pentru România. Practic ți se dă șpagă ca să cumperi așa ceva. În timp ce în Brașov sau Turda sunt autobuze electrice (posibil să mai fie și în alte orașe) Gabriela von Pandele a cumpărat de la turci 100 - 150 de autobuze pe motorină. Nuuuu, nu e vorba de șpagă.

  • @MyStef1983
    @MyStef1983 2 года назад +1

    ideea cu masinile electrice este sa muti poluarea din orase in afara lor, ceea ce pentru noi bucuresteni este bine venit

  • @JustFunny4455
    @JustFunny4455 2 года назад +1

    Dar când oprești în spatele unui golf pe motorina la semafor și abia mai poți respira în masina dc nu faci un video? Nu contează dacă sunt doar 12000 ci ca este un început. Sa nu îmi spui tu mie ca cele pe curent poluează mai mult decât milioanele pe benzina/motorina din România care când pleca de la semafor abia mai vezi în fata.

  • @bogdanhaidamac2543
    @bogdanhaidamac2543 2 года назад

    Prețul carburantului sa fie foarte scump pentru mașini euro 2 3 4 ceva la 15 20 lei, și scăzând considerabil pentru euro 6

  • @alexmn00183
    @alexmn00183 2 года назад +4

    O propunere: impozitul sa nu se plateasca pe cilindree ci pe norma de poluare a automobilului. Ai masina mai veche ai impozit mai mare, ai masina mai noua (Euro5, Euro6, Hybrid) platesti impozit mai mic. Iti spun ca s-ar curata parcul de masinile vechi intr-un timeframe de 2-3 ani. Aditional introduci restrictii de circulatie pentru masini cu norma de poluare Euro3 si sub in zonele ultracentrale ale oraselor mari. Ii obligi sa foloseasca metode alternative de transport: autobus, trolleybus, tramvai, Uber, Bolt, taxi, biciclete, trotinete.

    • @mihaipaul4962
      @mihaipaul4962 Год назад +1

      Era bine dacă taică-tu era obligat sa folosească prezervativul, asa nu isea un dobitoc ca tine. Ca tot îți place ție sa introduci obligații..

  • @khaoscip1234A
    @khaoscip1234A Год назад +1

    Am mai avut discutia ssta cu cineva, eu am zis ca as taxa toate masinile vechi sau le-as casa direct. Si contra argumentul a fost ca as taxa saracia. Eu unu nu as da free money nimanui, as taxa masinile vechi si as face infrastructura. Meteouri, transport in comun.

  • @ioanvictor2840
    @ioanvictor2840 Год назад +1

    Este mai ieftin sa pui pomi(in cazul nostru sa nu mai taiem) ,daca vorbim despre mediu.conbustibilii devin tot mai putini si mai scumpi si aici cred ca este avantajul masinii electrice astfel incat atunci cand nu va mai fi petrol tehnologiile auto sa fie avansate , cu toate acestea dezvoltarea masinilor electrice fara dezvoltarea panourilor solare este cam inutila pentru ca produsul curentului produce co2 si alte toxine.

  • @33Luca333
    @33Luca333 2 года назад +1

    Scutere si piste pentru bicicleta, pret mare pentru asigurari.

  • @caesar170988
    @caesar170988 2 года назад +2

    Hai sa calculam corect : in miscare o masina electrica emite 0 co2 . Daca numaram co2 din productia curentului , hai sa il numaram si pe cel din productia combustibilului si mai ales din transportul acestuia pana la pompa .

    • @masinapotrivita
      @masinapotrivita  2 года назад

      Da - corecta ipoteza.
      cum as putea calcula asta?

    • @trawauto9565
      @trawauto9565 2 года назад

      Singurul avantaj cu mașinile electrice este ca vor ajuta diminuarea poluării în marile orașe gen București

    • @caesar170988
      @caesar170988 2 года назад +1

      @@masinapotrivita se gasesc date pe internet . Cifrele exacte nu cred ca sunt importante , important e sa se compare corect .

    • @trawauto9565
      @trawauto9565 2 года назад

      @@masinapotrivita Dane tu crezi ca are cineva curaj sa patruleze singur pe jos în sintesti ?

  • @iabel9392
    @iabel9392 Год назад +1

    Părerea mea este ca scopul principal nu este sa reducem poluarea deși acesta este laitmotivul invocat de guverne...asa cum ziceai și tu se putea încuraja achiziția de mașini noi și am fi câștigat mult mai mult dpdv al poluării dacă inlocuiam 10.000 de mașini vechi sub euro 4 cu 10 mii de mașini noi euro 6 și sa se insiste pe dezvoltarea de mașini cu consum cat mai mic fata de incurajarea unor achiziții sterile a masinilor electrice vai mama lor cu autonomie mica și design de conserve. Probabil scopul final e incurajarea producătorilor auto sa treacă pe producția de auto electrice (din cauza cantităților tot mai mici de hidrocarburi, costurilor mari de extracție etc) și producerea de automobile electrice unde în final depinzi de producătorii de energie electrica (și unde oricum plătim prețul de achiziție oricum mai mare). În final câștigătorii sunt tot producătorii auto iar beneficiarii secundari suntem noi care avem mașini nepoluante și cu consum (ca și combustibil) redus. Dar ce facem dacă trecem pe electrice și în scurt timp ne dam seama ca nu avem suficient curent? Tarifãm alimentarea cu energie electrică și mărim prețul KW de curent...o sa mai putem da inapoi? nu...de ce? pt ca hidrocarburile se afla în natura fără a interveni omul iar curentul este pur invenția sa. Și atunci o sa depindem de cei care produc curent? Da. O sa plătim cât ne vor cere ei pe KW? da. O sa avem alternative "nepoluante"? Nu...și uite asa o sa depindem tot mai mult de smecherii planetei de cei care domina piața energiei electrice și nu numai...prea puțin interesează un producător auto sa nu polueze, pt el e important cu ce rămâne în buzunar după ce vinde mașina...iar noi sub forma iluziei ca vezi doamne nu mai poluam, încurajăm (prin achiziție) producătorul sa treacă la electrice. Și unde mai pui ca multi producători (cei mici) nu o sa fie în măsură să producă auto electrice la nivelul coloșilor și se vor duce la fund... Stat(inapt)+producător auto = beneficii reciproce iar client= pierzator (și nu pt o zi doua ci pe termen lung).Apreciez foarte mult munca ta.m și o respect! Ceea ce am scris aici sunt doar niște pcte de vedere personale, fără a se baza pe niște studii de caz sau analize profi. Numai bine!👮‍♂️👮‍♂️

  • @PiroTechnique
    @PiroTechnique 2 года назад +2

    Nu vreau sa par nesimtit sau rau interntionat... dar CRED ca ai gresit mai multe aspecte in acest articol / video, si anume:
    In primul rand sa zici: "Pentru a reduce poluare cu 1 tona de CO2, guvernul a cheltuit 6 600 de euro" este gresit din simplu fapt ca masina nu merge doar 1 an sau doar 15000km.
    Daca presupunem ca durata de viata a unei masini electrice este de 10 ani - guvernul cheltuie 660 de euro / tona.
    In al doilea rand: dupa cum spuneai acele valori de CO2 emise pentru producerea de curent electric fluctueaza, evident depinde cum a fost produs in momentul respectiv, si banuiesc ca stii f bine ca se investesc din ce in ce mai multi bani in producerea de curent verde, adica valoarea de CO2 emis / kw in 2030 va fi mult mai mica de 28g (parca atat ai zis). Deci acel 660 Euro / tona iar mai scade in fiecare an.
    In al treilea rand: sa zici ca "de ce nu-i dai celui cu golf 3 6600 de euro in loc sa dai 9000Euro pentru masina electrica" - acei 9000 euro sunt si pentru cel cu golf 3. Si iti dai seama ca a da 6600 de euro oricui are masina euro 3 fara ca el sa puna o diferenta considerabila este o prostie, doar gandeste-te cate manevre se pot face, deja am scris mult ca sa mai dau exemple.
    In al patrulea rand: si daca toate calculele tale sunt corecte tot era ok sa dea acei bani -> trebuie sa se dezvolte infrastructura pentru a suporta evolutia. Intotdeauna e scump inceputul. Pe nemti, pe italieni (Etc) i-a costat ENNNOOOOOORM de mult ca n-au investit cand a trebuit in infrastructura de internet, pentru cine nu e familiar pare o prostie, dar asta e un motiv f important pentru care Romania are IT atat de dezvoltat si astialalti nu.
    Crede-ma ca nu-s fan masini electrice, am un diesel 2.0 din 2016 si ma simt bine in pielea mea. Cand o sa-mi fac casa si o sa-mi pun fotovoltaice pe acoperis, voi cumpara si masina electrica. Pana atunci ...