Am urmărit video asta imediat după ce am ascultat cum Buhnici îmi spune ce faina e mașina electrică că are aplicație și ecran de 15" și ce fain e sa stai sa bei o "cafeluță" până se incarca bateria. Dan vine cu argumente solide și înțelepte. Singurul youtuber care mă ține atent indiferent de durata materialului. Spor!
Am facut test drive weekendul trecut cu o masina electrica, prima masina electrica pe care am condus-o. Este mult superioara celor termice. Poluare nepoluare, parerea mea este ca sunt mult superioare la majoritatea capitolelor. Iar cu acei 10k de la stat.. nici pretul nu mai este asa groaznic. I'm sold! :)
@@alexc.239 Rafinament, silentiozitate.. lipsa motorului aduce acel feeling pe care il ai doar in limuzinele scumpe care sunt f bine izolate fonic/vibratii etc. Lipsa cutiei de viteze este iar ceva greu de explicat, eu conduc cutie automata de ani de zile but this is next level. La fel si lipsa turatiilor si forta instanta pe care o ai la orice viteza este extrem de placuta. Eu unul iubesc masinile turbo diesel pt acel torque pe care il au, mai ales in turatii joase. Well this is even better.. pana la 100km/h unde isi pierde suflul (cel putin ce am testat eu) .. acceleratie pur si simplu violenta :). Pentru mine un mare plus ar fi si costurile f mici de operare (cel putin prin Bucuresti), pot incarca gratuit la munca, Kaufland etc. In reparatii/mentenanta nu pot sa zic.. pt ca nu am avut pe termen lung electrica..insa pot zice ca la 2.0 dieselul actual mereu se gaseste ceva de reparat :)))
Pe Buhnici am încetat să îl mai urmaresc de când făcea review-uri la telefoane de tip unboxing, adică scot telefonul îl arat la camera, fac doua poze în condiții de lumină de studio, testez ceva. Super aia e tot. Ba, nu așa, orice gadget funcționează ok la început. In fine. Dan e un om care pune punctul pe I, și care își spune părerea proprie și personală (pleonasm) dar care în același timp încearcă, și reușește de cele mai multe ori sa fie imparțial. Respect!
@@iohanb211 Si eu am L-am uitat pe George cu ani buni in urma. El face reclama nu analiza tech. Foloseste cuvinte de genul Wow si pare impresionat de un simplu blitz. Ramane uimit cand priveste un ecran Amoled. Parca e primul pe care il vede. E ca o fata ce primeste un cadoun si incearca sa para impresionata. La Dan e analiza tech. El exprima sinceritate. El exprima pasiune. El exprima nervii iubitorului de tech. El exprima romanul. El este Dan
Singurul canal de RUclips care primește Like de la mine la fiecare video in primele 5 secunde 😀. Nici nu contează dacă vorbești despre Tech sau carne tocata 😅. Toate cele bune 👍🏻
Omul este documentat,cunoaște tehnologie,nu ezită să spună verdele adevăr,își folosește cu abilitate creierul,pare a fi un om citit,vorbire fluenta și în fine e legat logic de subiectul abordat.Îl admir cu toate că l-am ascultat azi pentru prima oară.
Bună, sunt perfect de acord cu ce spune. Și ca să înțelegeți de ce zic asta, vă ofer un argument. La job suntem "obligați" să folosim mașini electrice pentru deplasări chiar în afara orașului. Nu dau nume de brand că nu este cazul. Am simțit de nenumărate ori senzația aia de panică că este posibil să rămâi în mijlocul drumului. Este mult mai cumplit decât atunci când rămâi fără benzină/motorină, pe care le poți obține într-un bidon sau canistră de la o benzinărie. Dacă rămâi fără baterie singura soluție este platforma, care cam costă... Hai că am vorbit cam mult... :)
Aveți dreptate,este foarte corect ceace spuneți,crem o problema mai mare decât cea actuală cu poluarea, acest lucru poate fi realizat undeva in 2100 ,e nevoie de foarte mult timp și ideei ingenioase sa o scoată la cap,sunt mult mai optimist pe o alege prin folosirea unui sistem de fascicol luminos care nu trebuie reciclat că o sursa de dus întors că efect de încărcare.Pare un pic SF dar e posibil.Cu respect pentru tot ceace ii învățați pe cei care vor să înțeleagă ceace reprezintă realitatea.
@@GholaTleilaxu MAN , se pare ca tu ai o problema ca am scris eu asta , dacă te deranjează sau nu îți convine ce am comentat , este pur si simplu opinia ta . O zi buna !!!!
Ce tare un video care arata plusuri si minusuri pentru masini electrice. Experienta personala reala aplicata pe drumurile noastre. Majoritatea sunt cu extreme , rar gasesti oameni la mijloc si rationali , felicitari !
Salutare Zona IT. De doar 2 saptamani am dat peste tine -si asta intamplator- si dupa ce am urmarit cateva clipuri am decis sa scriu cateva randuri. La fel ca tine, nu m-as hazarda la masina electrica, cu atat mai mult cu cat stiu ca exorbitantele sume cerute pe ele sunt pt design si nu pentru ce este cel mai important ¨inima´´ lor. Felul adanc in care pui problema este de-a dreptul admirabila. Ni le spui pe inteles, fara ocolisuri si fara menajamente. EXCELENT. Nota 10.
Așa cum ne-am obișnuit... Un video sincer!!! Prețul exagerat al mașinilor mă face să nu-mi cumpăr... Să nu mai zic că prețul kWh pe autostradă (Germania) este destul de ridicat. Am făcut un calcul și "plinul" de curent este asemănător (la bani mă refer) cu cel al BENZINEI. Cum ai zis și tu, nu aș putea la fiecare 300 km sa stau sa alimentez. Respect pentru fiecare videoclip pe care-l faci!
Daca încarci la ionity fără contract sau anumită marcă în rest este mult mai ieftin. Fara inspecții, schimburi ulei și frâne. Sunt mega încântat de tesla mea. Acum am găsit sa incarc gratis, pana acum plăteam cam 70 euro pentru 1800 km
@@zlmdragon. momentan sunt în italia și merg în Barcelona. Am fost și în România. Am 3 săptămâni concediu și am plecat din Germania. Experiența cu tesla este extraordinara
@@AutoRamiVlogMusic ce legătură are covid cu electric? :)))eu am trecut pe Tesla, este alta dimensiune,nu se conoara cu niciun bmw,sunt zilnic cu zâmbetul până la urechi. Cine conduce isi si dorește sa o aibă și cifrele confirma asta,este clar ca viitorul este electric
Este primul podcast la care ma abonez de la primul episod. Tranșant, critic si argumentat - cum ar trebui să gândească toată lumea. Jos pălăria si succes in continuare
Nu inteleg de ce nu se merge pe varianta clasica,dar motoarele sa fie alimentate cu hidrogen; este total nepoluant,si se gaseste in apa,iar apa [H2O] se poate disocia in cele 2 eemente.Este adevarat tot cu curent electric dupa cum ne demonstra profesorul de Fizică,dar poate exista si o alta metoda ?
Felicitari pentru subiectul abordat! Un subiect care ne va afecta viitorul fie ca vrem fie ca nu... Nu inteleg de unii oameni ar arunca cu hate cu privire la argumentele pe care le au pus pe tava. Au fost niste idei total adevarate, pline de sens si foarte bine conturate. Un video la fel de bun ca toate celelalte realizate. Multumesc pentru ca ai impartasit din perspectiva ta!
Sincer, eu nu am niciun hate. Mie intr-un fel imi convine sa stiu ca nu-si iau multi masini electrice. E mai simplu pentru mine sa gasesc multe statii de incarcare free prin oras (cel putin 2-3 in fiecare moment al zilei), plus ca imi e mai simplu si in trafic. De pilda vine Touareg-ul in spatele meu si da flash-uri ca disperatul la intrarea intr-un giratoriu. Cand iesim din giratoriu el e la 30-40 de metri in urma mea. Problema este ca starea de acum nu va dura mult. Vin in curand Daciile Spring in Romania si dupa ce vor vedea romanii ce pot acele masini (mai ales pe partea de economie) vor da navala sa cumpere electrice. Deocamdata oricum timpii de asteptare pentru masinile astea sunt foarte mari, cam 200 de zile+. Deci niciun hate, fiecare e liber sa aiba propria idee. Eu mi-am dorit enorm electrica pentru ca masina pe combustibil ma costa prea mult. Atunci cand o ai si cand o conduci 1-2 saptamani realizezi cat de multe avantaje iti ofera.
Ești tare nu doar în aceasta emisie am ascultat multe emisiuni ale tale, deștept, educat, cult, și cu un vocabular vast, de care nu am mai avut plăcerea decât de la Claudia Mesea P. Nu vreau sa ma lingusesc doar sa punctez aceste detalii, sa nu vorbim de continut care este totdeauna corect și documentat fără nici o urma de dubiu fata de alți blogeri care nu sunt în tema dar se afla și ei în treaba... Cu mult respect excepțiilor ca Buhnici, Silviu etc
Ceeace am auzit și văzut are cel puțin două calificative care ne privesc pe noi: - un adevăr prezent, în mișcare, de care ne lovim... - un îndemn insistent la a gândi și a cerceta și compara înainte de a lua... Personal mulțumesc moderatorului!!!👍🏽
Le doresc cat mai multor copii, adolescenti si adulti in toata firea sa intalneasca un om ca Dan pe parcursul vietii lor si sa aplece urechea la ce are de spus. Obiectivitate ca nici care alta, rationament din cale afara si intelegere deplina a unor subiecte delicate rar intalnesti asa om.
Bravo! Imi place ca vezi lucrurile dintr-o perspectiva lucida si nu dai si tu cu capul ca vitelul din poveste. Si da, argumentele tale sunt solide! Conduc o hibrida si de cand mi-am luat-o stau mai tot timpul cu ochii pe informatia cu consumul si baterie, ca da, de-asta mi-am luat-o, sa consum si sa poluez mai putin. Toata treaba asta ma streseaza si inteleg foarte bine cum se simte range anxiety-ul celor cu full electrice, de-asta nici nu ma gandesc sa-mi iau una. Hirida pentru mine este ideala, facand ridesharing, din prisma consumului, a silentiozitatii si poluarii mai reduse. Si nefiind dependent numai de baterie, pot face drumuri mai lungi fara nicio grija ca voi ramane in camp. Cheers!
Îmi place cum prezintă omul problemele, cine știe tehnologie le și pricepe mai în amănunt, în rest vorbește plastic și pe înțelesul omului de rând! Fain și foarte bine prezentat!
Felicitări pentru observații, este foarte adevarat ce se întîmplă cu mașinile electrice și cu siguranță nu ăsta este viitorul eu unul nu as lua asa ceva ,pentru mine seamănă cu ceva de unică folosință iar la preturile care sunt sa iei ceva de unică folosință nu se merită
Nu as spune că acest clip provoacă dezastre ecologice. Cei care își pot cumpăra o electrica o fac deja iar cei care latră de pe margine că sunt acri strugurii vor aprecia electricele imediat ce și le vor permite. Așa că lumea nu e oprita in loc de.un clip.
Bun subiect! 99% de acord cu tine (1% .... poate cineva, oricine, poate va face descoperirea aia senzationala si revolutionara care sa schimbe cu adevarat paradigma)!
Au fost multe prototipuri functionale. BMW a avut Hydrogen 7 care stoca hidrogen lichid acum Japonenzi mer pe Fuel Cell cu hidrogen , iar in aceste cazuri costurile sunt mari pentru prodcutia de hidrogen. Din punctul meu de vedere cea mai ok era solutia de Electroliza a apei , in urma careia obtii H2 si O. Dar aici ai nevoie sa depozitezi Hidrogenul si in urma arderei Hidrogenului sa produci lucru meganic si suficienta energie electrica incat sa poti continua procesul de Electriliza si totul sa intre intr-un autoturism. :))
@@virgilrogo2080 Nu prietene, prin arderea hidrogenului într-un motor termic ai un randament derizoriu. Pila de combustie pe hidrogen este soluția cea mai eficientă. Iar dacă acel hidrogen îl produci prin electroliză în centrale solare, atingi țelul propus cu adevărat : poluare zero, eficiență energetică ridicată, autonomie decentă (recent, în Franța un automobil cu HCell a parcurs peste 1000 km cu un singur plin de Hidrogen). Să fiți iubiți.
@@Michael-zl8vz Tehnologia descrisa e un pas mai departe decat trotinetele de azi, dar nu rezolva pe deplin problema poluarii. Pentru ca tot ai nevoie de baterii tampon (mai mici, ce-i drept) pentru stocarea energiei electrice produse de pila, iar daca sunt tot ca cele actuale, pe baza de litiu, e tot un rau, dar mai mic... Vorba lui Dan, ne trebuie, in paralel, si ceva tehnologie noua pentru baterii... Iar cat despre producerea hidrogenului cu energie electrica verde... mai e pana atunci. Tot carbunele si uraniul sunt si vor fi la putere inca multi ani... De ce? Pentru ca pe astea deja le ai. Investitiile in energie verde vin puternic din spate, e drept, dar exista si multe neajunsuri... Pentru producerea energiei electrice prin utilizarea energiei solare (ca sa poata concura sursele clasice) ai nevoie de suprafete mari de teren, teren care e din ce in ce mai scump si mai putin disponibil... Pentru eoliene ai nevoie de neodim, care se extrage inclusiv din exploatari de suprafata, cu mari dizlocari de material (magneo-smart.ro/blog/post/neodim-element-folosit-la-fabricarea-de-magneti-puternici)... Asa ca ce mi-e litiul si ce mi-e neodimul... Avantajul ar fi doar la reciclare... Hidrocentralele distrug fauna acvatica, deoarece ingradesc libertatea de miscare a speciilor (care mai raman dupa ce ai distrus habitatul in timpul construirii digului). OK. Sursele alternative, asa-zise verzi, sunt oricum mult mai prietenoase cu mediul decat cele clasice, dar poluarea tot nu va fi zero niciodata. Trebuie doar sa cautam acele surse de energie care polueaza cat mai putin. Si asta foarte urgent, pentru a salva ce se mai poate...
@@AlexBXI prietene, acolo sunt copacii, de ce nu vezi pădurea ? Decât așa - numitele ”pur electrice” , autovehiculele a căror sursă de energie este reprezentată de o celulă de combustie pe hidrogen sunt cu adevărat un pas înainte în despovărarea de noxe. Bullshitul ăla că să vezi, că ”e” scumpe, că ”nu e încă” , e de doi bani. Nemții și japonezii au trecut deja la fapte, japonezii mai mult teoretic, nemții chiar practic. Inclusiv România va aduce trenuri propulsate de HCell pentru a le experimenta. Nemții de la Deutsche Bahn au terminat de mult experimentele și înlocuiesc tot parcul Diesel cu HCell. Și să nu aud iar bullshitul că vezi, că bleah, HCell se pretează la alea ”mari” nu la autoturisme, că testul recent din Franța vă contrazice: un autoturism cu HCell a parcurs peste 1000 Km cu 5 kg de Hidrogen. Deci tehnic e realizat, mai rămâne să nu se mai pună botul la hate și le putem avea.
Doamne! Cata nevoie are tara asta de oameni cu coloana si curaj de a spune lucrurilor pe nume dupa ce sunt filtrate si experimentate. FELICITARRI PENTTTRU ACEST VIDEEOO!
Felicitari Dane! Super subiect, super abordare, super argumente. Ca de fiecare data, o analiza corecta, echidistanta si bazata pe argumente logice si dovezi incontestabile. Desi nu ma pricep la a face comentarii pe YT si nici la masini electrice, voi lua de buna invitatia ta la "dat cu parerea" si imi voi incerca norocul. De mai bine de 15 ani avem in familie 2 masini, una de familie diesel cu care ma duc eu la serviciu si alta micuta, draguta si "rosie" pentru sotia mea de mers la servici si fataiala prin oras. Am dat de curand comanda la o Dacia Spring, convins fiind ca masinuta "rosie" pe benzina poate fi cu succes inlocuita cu o masina electrica cu range si dimensiuni modeste - dar folosita doar in oras si imprejurimi - in timp ce pentru drumuri lungi sa ramana ca si pana acum masina de familie. Nu cred nici acum si nu ma astept sa mi se schimbe prea curand parerea ca masinile electrice, indiferent de marca si pret, nu sunt nici mai economice si nici viabile pentru drumuri lungi in afara oraselor. Cred ca orice masina electrica scoasa pe autostrada cu viteza de croaziera de 130km/h sau peste, va costa utilizatorul mai multi bani per 100km decat un diesel eficient cu consum de 5-7%. Daca pe langa asta, masina electrica este incarcata statie rapida cu un pret 2RON/kW este aproape imposibil sa bati diesel-ul/GPL-uL/benzina la pret. Astept si parerile voastre legate de aceasta combinatie: termic(drumuri lungi) + electric(oras) poate ma ajutati sa imi schimb parerea.
Multam fain de content Dane! Dar simt ca trebuie sa vorbim despre cat consuma la incarcare masinile astea, si mai ales despre epavele de retele electrice din satele pline de hipsteri de oras care, daca masinile electrice intra in mainstream, vor lua foc in fiecare zi pe la 5 cand ajunga numitii acasa si baga trotinetele la incarcat...
Felicitari Dan ,nu nu mi as lua asa ceva cu siguranta ,raman la clasica masina diesel cu filtru particule cu schimb filtre si ulri la 10000 si km fara numar fara n opriri nici ptr cafeluta .extraordinar spus tot atat de simplu si atat de corect ,din pacate 90 la suta vor citi doar partea de sus a informatiei ,ceilelti si parte de jos ,efectul de turma isi va spune cuvantul ,generatia tik tok sigur va trece de la trota electrica la deseul electric ,iar muntele si miscarea va ramane ptr ei doar un vis . Multumesc mult esti fenomenal ....cu oameni ca tine vom putea schimba ceva in tara ast a frumoasa dar locuita de prea multi indiferenti
Sunt 100% de acord cu ce ai zis. Exact motivele pentru care nu mi-as lua inca electrica. Conceptul de "masina strict de oras" mi se pare cea mai proasta gluma. O chestie vreau sa precizez totusi, un pic offtopic, legat de tech vs industria auto. Industria auto trebuie totusi apreciata pentru ca pastreaza inca "right to repair". Pe Tesla nu cred ca poti sa pui ceva/orice aftermarket, cum si pe telefoane e foarte greu.
Esti super tare! Imi place mult felul in care comunici informatia, limbajul este super, informatia de clasa. E.V. sunt luate in general tot de aia ce platesc abonament lunar la Netflix, dar nu investesc un 5$ pe luna in CEVA. E.V=caramele cu pedale, sau bașini artificiale, sau "de ce sa ma relaxez cand pot sa fac itinerarii si cand merg la W.C". S-a tampit lumea de tot🤦♂️pe bunee
Buna ziua. Am tot respectul pentru documentarea, pasiunea si munca dumneavoastra la fiecare video realizat, stimate domn! Imi place! Imi place foarte mult! Sunt fericit pentru faptul ca, inca mai avem astfel de oameni deosebiti ca dvs. Adevarati profesionisti. Ramai te rog ceea ce esti! Fa te rog in continuare ceea ce faci pentru noi, alaturi de echipa Zona IT si alti colaboratori preferati! Intr-o lume in care majoritatea fac lucrurile doar sa fie facute, chiar este nevoie de persoane ca dvs. Va multumesc inca o data pentru toata munca depusa. Multa sanatate si putere de munca va doresc! Sincere aprecieri, Lucian Trufas
Foarte bine argumentat. Sunt intrutotul de acord. Din experienta personala de utilizator de spark, model zoe 40kw, cred ca cel mai ieftin model de electrica de pe piata la ora asta 19-20k euro(dupa toate reducerile rabla si producator) 1. in oras, bateria cred ca tine o saptamana pentru marea majoritate a celor din Bucuresti cu drumuri acasa-birou, cumparaturi supermarket sau mall, ceva plimbari prin oras, imprejurimi in week-end. Cu toate acestea trebuie sa-ti rezervi 1:30 h sa incarci bateria o data pe saptamana. 2. in afara orasului, am incercat un drum Bucuresti-Focsani 180km de Paste, drum la parinti de sarbatori, ca tot romanul. Am plecat cu bateria plina, 220km autonomie, am mers ca de obicei, cum merg cu masina proprie(motor termic - benzina), 60-70-80 in localitate, maxim 145 km inafara localitatii, ca e limitata din soft. La Buzau mai aveam vreo 90 de km autonomie, am incercat 2 statii de incarcare: una la o benzinarie, alta la Kaufland nu au functionat. Pana la urma, am gasit o statie unde a mers incarcarea, la Mall in Buzau. Timp: 45 minute incarcarea type2 + 45 minute fataitul de la o statie la alta = in jur de 1:30 h, daca nu mai mult. In Focsani aceiasi problema cu statiile de incarcare. La Kaufland nu a mers, Carefour era defecta, VW reprezentanta defecta, in sfarsit am reusit la benzinaria Mol. Timp pierdut in jur de 2h. Drumul de intoarcere am mers mai potolit ca deh, nu mai vroiam sa pierd mult timp cu incarcarea, tot am mai oprit la o benzinarie care avea o statie de incarcare, dupa Urziceni, cam 30 de minute. Imi plac masinile electrice, sunt excelente in oras, dar pentru drumuri mai lungi nu sunt potrivite pentru cineva ca mine, care apasa putin mai mult acceleratia si care nu are rabdare sa mai piarda timpul cu incarcarea. Poate mi-as cumpara una cu o baterie cu autonomie mai mare in jur de 450km de autonomie, gen Kona, ID.3,dar parca tot as mai astepta ca autonomia de 500km sa fie standard. Si pretul e destul de piperat, o masina electrica cu autonomie in jur de 450km e 27-28k euro(dupa toate reducerile). Totusi mi se pare cam mult, daca pun in balanta ca pana acum am dat maxim de 12-13k pe o masina, second hand ce-i drept.
Eu am o masina electrica de peste un an. Partea cu reciclarea bateriilor este oarecum corecta ( dar, daca nu gresesc, un fost angajat de la Tesla si a facut o firma ce gestioneaza exact reciclarea bateriilor). Referitor la teama de tipul "cata baterie mai am", lucrurile sunt discutabile; daca locuiesti la casa si incarci in fiecare seara ( si, evident , nu ti ai luat Nissan Leaf cu 24kw), poti face 99% din drumurile zilnice. Asta , din nou, daca nu cumva esti taximetrist sau agent de vanzari ce bate tara in lung si lat toata ziua. Cand este sa mergi in concediu, apar doua categorii de probleme : directia in care mergi ( catre vest, sau in orice alta directie), si raportul pret/viteza al statiilor de incarcat. Daca mergi intr o zona in care statiile nu sunt o raritate ( in vest), si sunt si rapide, o pauza la 300 Km de +/- 30/45 min nu este chiar ceva nemaivazut. In final , per ansamblu, daca e sa corelam obligatia de avea masina electrica cu pretul per km, iesi mai ieftin decat o masina termica, dar drumul va dura mai mult ( si respecti si legea - ca va veni, in curand). Exista, insa si a doua problema: nu de putine ori , (presupunand ca statia este functionala si libera), alegi o statie "rapida" si cu un tarif ridicat, pentru a reduce timpul de incarcare. Aici apar problemele, cand dai de statii, anuntate super rapide si care merg mai rau decat cele normale ( ce uneori mai sunt si gratis), dar pretul este exorbitant ( dealtfel justificat, daca statia era "rapida"). In acel moment , comparand pretul pe 100km termic si electric, nu prea iti poti explica de ce ai ales sa mai pierzi si timp pe drum si sa te coste si mai mult decat cu o masina termica. Dar , in cum in concediu nu mergi zilnic, in 11 luni din an, masina este ok, cum am spus, conditionat de posibilitatea de incarcare acasa (cand masina oricum sta degeaba). Financiar, intr un an, parcurgand 50.000 Km, economia ( taxe + combustibil) fata de o masina termica depaseste valoarea deprecierii masinii (sa nu mai vorbim de revizii ce costa de 7/8 mai ieftin).
Dan ai dreptate in expunerea ta dar tot imi iau electrica: - autonomia nu ma intereseaza pentru ca nu merg mult si e a doua masina, doar de oras, 2-4 incarcari pe luna, dupa nevoi, sunt suficiente; - infrastructura de incarcare nu ma intereseaza pentru ca stau la curte; - pretul masinii nu e mare, e vorba de Dacia Spring, statul da peste 10k si eu 8k euro, ar fi pacat sa nu profit de subventie; una mai scumpa nu as fi luat; - economia la alimentarea masinii si la intretinere nu sunt de negijat; - nu ma stresez prea tare privind cat litiu mai e pe planeta sau unde se va duce bateria, sunt altii platiti sa-si bata capul cu astea, iar ca durata de viata a bateriei 8 ani garantati imi par suficienti.
Bun material! Unul care scoate la iveală probabil chiar mai multe probleme decât credem noi, ăştia mai reticenţi la pasul spre electrice. Din câte am înţeles, prieteni care sunt plecaţi prin alte ţări şi au maşini electrice (doar vreo 3-4 ce-i drept) spun că problemele lor acolo sunt ceva mai mici pentru că au o infrastructură net superioară României pentru maşinile electrice. Chiar şi cu tehnologia actuală de acumulatori (care da, trebuie să evolueze dar am citit recent faptul că există legislaţie la nivel internaţional care pedepseşte "ţinutul la saltea de tehnologie gata de pus pe piaţă"), România ar putea să pună presiune pe vânzătorii mari de carburant (mai ales pe OMV Petrom la care are 20% din acţiuni) pentru a instala în FIECARE staţie de vânzare combustibil câte 3-4 fast chargere pentru maşinile electrice (contra-cost desigur sau la un preţ minimal prin instalarea de panouri solare în cadrul proiectului). Un alt pas ar mai putea fi un program naţional pentru mediul urban în care Statul Român să suporte instalarea de chargere pe domeniul public, eventual cu câte un panou solar deasupra care să producă o parte din curentul electric necesar. Cred că se putea face cheltuiala aceasta destul de consistentă chiar şi pe deja celebrul PNRR şi uite aşa putea recupera România gap-ul dintre noi şi alte ţări nordice spre exemplu. Şi sunt sigur că există oameni care au idei mult mai bune în România...
Exact acelasi speech il tot sustin si eu de vreo 2 ani, cu oricine deschide subiectul electricelor. Ma bucur sa vad ca cineva cu o deschidere la public infinit mai mare ca a mea, are aceleasi convingeri. Multumesc pentru contentul de calitate pe care ni-l oferi. Pana la noi "ordine", raman la ideea ca nu poti inlocui arderea interna cu nicio alta sursa de energie, care-i este inferioara ca performante si impact asupra mediului, doar de dragul 'noului' si a banilor.
Niciodată nu am dat un like cu mai multă convingere . Intrutotul de acord cu tine ( și asta in condițiile in care am in utilizarea de zi cu zi un plug-in hibrid- electric in oraș, termic in afara și fără stres ca , dacă nu sunt atent , rămân in pana de baterie) După părerea mea ,in România , in acest moment , aceasta struțo-cămila este singura soluție cât de cât acceptabila …
Multumesc pentru acest video, frate deci tu, cred ca ai ramas printre ultimii daca nu ultimul youtuber ce nu pupa in c*r masinile electrice. De fiecare data cand am ridicat problema reciclarii bateriilor am fost exact invers inteles, ca sunt contra, ca tin cu diesel-lul :) Imi voi schimba masina cu combustie cu una electrica in momentul in care: 1) statiile de incarcare vor fi aproape la fel de dese precum statiile de alimentare cu combustibil 2) statii de incarcare si printre blocuri. Locuiesc in Berlin, aici mai sunt, dar extrem de putine in raport cu numarul masinilor. 3) range-ul bateriilor va ajunge pe la minim 700-800km in afara orasului 4) incarcarea pana la 80% nu va dura mai mult de 15min (poate s-a ajuns deja aici, dar lipseste punctul 3) )
@@de_da_oo doar ca bateriile nu se recicleaza, trebuie doar stiut faptul ca o masina electrica nu este atat de verde pe cat se crede. Nimeni nu tine o masina electrica o viata.
@@junkyeyes Pai n am zis ca s verde pur si nici ca tin o viata. De nevoie vom ajunge si la reciclare, probabil vom ajunge sa "desfacem" tot ce am "facut". Doar ca dureaza si baby steps cum se zice; rar ne a iesit ceva din prima. Dar tb sa incepem cumva si optimizam pe parcurs.
Ok, reciclarea bateriilor te intereseaza, dar nu-ti pui nici o problema despre cum se produce benzina si motorina pe care o arzi zilnic si de faptul ca nu-i regenerabila si nici reciclabila ? Sa nu mai vorbim de uleiurile pe care masinile cu combustie interna le schimba anual.
@@vladpalas, bateriile sunt de mai multe ori (multipli de 100%) mai nocive decat tehnologia actuala bazata pe combustibili fosili. si una si alta sunt bazate pe resurse finite. green tech inseamna sa produci energie fara deseuri toxice. si asta nu avem inca... deloc!
Eu nu inteleg de ce se uita lumea la papagalul ala. Eu de la inceput (de cand era la ProTV) l-am mirosit ca nu prea are habar despre ce vorbeste. Dan e la milenii distanta de Buhnici.
Mi se pare injositor sa tot faceti comparatiile astea. Ce vreti sa dovediti, ca nu e nimic de dovedit. Ati inventat roata cumva? Nu! Stim cu totii asta insa luam ceea ce e bun de la unul si de la altul. E asa de simplu
O opinie foarte bine documentata, m-ai convins cu punctul tau de vedere. Sunt de parere ca masina electrica este intr-un amplu proces de dezvoltare care va dura, posibil, zeci de ani pana va fi cu adevarat o solutie pentru problema poluarii.
Astept de foarte mult timp o persoana ca tine care sa spuna lucrurilor pe nume indiferent daca sunt de bine sau de rau. Ai multa dreptate in acest video. Felicitari!! Spor in continuare!!
O alta mare probema ignorata: daca din ce in ce mai mute masini vor fi electrice (inclusiv camioane...), cate centrale electrice ar trebui sa construim pe an? mai ales tinand cont de enorma frauda a "green energy" si ignorarea singurei "true green" - energia nucleara (ex. Germaniei dependenta de ractoarele nucleare, din ce in ce mai imbatranite ale Frantei, in timp ce "vaneaza cai verzi pe pereti")
Am un leaf 2019, super multumit. Il incarc acasa, se potriveste cu stilul de viata care il avem, il conduc si la uber profitabil. M-am compromis la condusul pe distante lungi dar nu ma deranjeaza sa inchiriez cand e nevoie. Privind problema in ansamblu iti dau dreptate.
Salut Dane, punctele tale de vedere sunt corecte, îți dau un exemplu de eficiență pe termen scurt și anume Dacia Spring. Costa 10.000 și mergi cam 150-180 de km efectivi. Eu am până la muncă și retur in jur de 30 de km, și garaj cu un wallbox de 7,2. O încarc o dată pe săptămână și e folosită că a2a mașină. Pentru distanțe lungi am altă mașină. Raportul calitate vs preț vs mentenanță nu este paragonabil. Menționez că nu locuiesc în România! Keep up with the good work cum ar spune unii...😁😁!
E dementiala o mașină electrica. S-o pilotezi, dar nu sa stai cu morcovu' ca nu mai ai baterie. Ai dreptate Dan, ai ridicat la fileu problemele electricelor.
Leonard, iti recomand sa incerci o masina electrica timp de 2-3 saptamani. La inceput intr-adevar stai cu ochii tot pe bord, te uiti mereu la cat iti indica range-ul si iti tot faci calcule. E foarte greu sa treci de la ideea de combustibil la cea de incarcare electrica. Dar dupa vreo 2 saptamani, dupa ce iti dai seama ca pleci cu 100 de km la bord dimineata si iti ajunge si cate 2 zile, grijile pentru range dispar complet. Daca nu ai decat drumuri cotidiene, aproape ca nici nu mai conteaza. Aud doar beep-ul din bord cand ajung la 50 de km autonomie si atunci stiu ca trebuie sa o pun la incarcat in acea seara. E mult mai simplu decat ai crede, iar factorul cu adevarat important este cand calculezi cat ai parcurs in acea luna si cat ai dat pentru toate incarcarile. Uite, la mine, dupa prima luna de folosire (deci calculezi ca nici nu am stiut s-o conduc in modul foarte eficient pentru ea), sunt 1200 de km si un pret de cel mult 60 de lei.
@@gv8731 , o buburuza costa sub 15.000 de euro. Si isi amortizeaza complet costul de cumpărare in perioada in care e in garanție. De asta se ia o astfel de masina, ca sa dai un sens banilor dati pentru mobilitate. Cu o masinuta care are macar 200 autonomie nu ai probleme nici pentru deplasările prin tara. Deocamdată, dupa 8 luni de folosire, masina a scos-o total din uz pe cea pe combustibil și a adunat si drumuri de distanta medie, gen 500-600 de km.
Tot foarte putin se vorbeste despre cat de eco si curat este curentul ala cu care incarcam aceste baterii. Ca sa nu mai vorbim despre cum arata un camp de eoliene dezafectate.
Bravo Dane ! Stima si respect pentru felul in care privesti lucrurile. Cat despre subiectul cu masinile electrice,momentan,cea mai buna solutie este Toyota Mirai. Este singura "fabricuta" pe 4 roti care isi obtine electricitatea din hidrogen,singura masina electrica cu care nu ai emotii ca ramai fara "juice". Bineinteles, problema tehnologiei bateriilor ramane si la ei,dar o consider ca fiind cea mai capabila masina de condus oriunde si oricand,fara a avea timpi pierduti la incarcare.Din pacate nu este disponibila in Europa datorita faptului ca trebuie sa cumparam mizeriile de masini cu baterii execrabile si totodata plug-in de la mincinosii producatorii europeni. Bafta in continuare !
Excelenta dizertatie! In alta ordine de idei, da’ un Spring cand ne critici? Cu exceptia unui Spring care cu subventie iese la un pret decent, restul sunt jucarii pentru bogati.
Fa un calcul coerent si vei vedea ca nu ai dreptate. La 22-25 mii euro gasesti electrice foarte bune care pe termen de 10 ani la o medie de 60-70 km parcursi pe zi se vor amortiza complet din diferenta de pret intre benzina si curent raportat la cotatiile actuale. Deci nu vorbim de diferenta de pret intre una pe benzina si o electrica si pur si simplu de pretul integral al celei electrice...
@@alexandruionescu9133 cel mai bun exemplu este Mazda MX-30, este o masina cu finisaje premium care ofera un condus foarte confortabil si care vine in standard cam "full fara piele". Ar mai fi Hyundai Kona care se apropie de acest pret, Kia e-Niro. Eu recomand de departe MX-30 pentru design, calitatea finisajelor si confort, plus acele usi freestyle din spate care ii dau un aer de RX-8.
@@simpormanagement9569 Toate sunt frumoase dar preturile lor sunt consistent mai mari ca ale unui Spring, plecand de la 30+ mii EUR. La asemenea sume, o electrica inca nu isi merita banii. De aceea am zis ca Spring-ul este o ofeta decenta de electrica; in varianta full e 18300 EUR, fara eco-tichet.
Problema mare la aceste mașini este modalitatea foarte scumpă de a produce acel hidrogen și cât de periculos este în stațiile de încărcare( de acolo și numărul mic de stații de încărcare)
@@liviuelefterie Comparativ cu statia de benzina nu este cu mult mai periculos. La inceput orice tehnologie noua pare mai periculoasa. Nu pare cu mult mai periculoasa decat o statie de alimentare cu gaz lichid.
Teoretic e , dar nu e momentan . Ca sa stochezi hidrogen se foloseste curent , ca dupa sa il transformi iar in curent eficienta lui e scazuta fata de baterie , dar aici chiar se poate face un avans tehnologic fata de baterii si in plus statiile de hidrogen sunt foarte scumpe in jur de 1m euro per pompa parca si dupa fiecare alimentare se opreste pentru 10-15min pentru a se stabiliza hidrogenul si de a ajunge la o temperatura optima. Dar cum am zis si Domnul Dan intr-un podcast cu George Buhnici aici inca suntem la inceputul tehnologiei si se pot face avansuri cand la baterii tot stagnam de cateva zeci de ani.
Eu conduc un Polestar 2 de 4 luni si pot sa zic ca e ok si e asa cum ma asteptam din research-ul facut inainte de achizitie. Locuiesc in Elvetia, unde infrastructura de incarcare electrica e mult mai dezvoltata ca in Romania, dar nu neaparat ideala inca. Aici sunt incarcatoare rapide la majoritatea popasurilor de pe autostrada si incarcatoare lente in mare parte dintre parcarile publice subterane din orase. Am si un incarcator wallbox in garajul unde e parcata masina acasa, deci nu e nicio problema sa ajung cu cateva procente de baterie acasa si sa o am gata la 100% peste noapte pentru urmatoarea plecare. Autonomia reala (in regim mixt de autostrada + oras) e cam de 400-410km vara si de 300-320km iarna. Cea mai lunga calatorie de pana acum a fost din Zurich pana in Italia (Genoa, Florenta, Milano si mult plimbat zilnic in zona de la o plaja la alta), unde am condus cam 2000km in 4-5 zile, iar experienta de a gasi locuri de incarcat a fost decenta. Clar nu as recomanda masina asta pentru o familie cu copii mici care nu ar avea rabdare la pauze de incarcat si sunt de asemenea de acord ca pretul de 59000 CHF nu e pentru oricine, insa pentru mine si prietena mea cu care calatoresc deobicei este pana acum o experienta placuta. Intr-o scurta perioada de o saptamana in care am condus din nou o masina diesel am vazut clar cu cate beneficii m-am obisnuit de la masina electrica (one-pedal driving, acceleratia imediata, lipsa zgomotului si a vibratiilor de la motor).
Am urmărit video asta imediat după ce am ascultat cum Buhnici îmi spune ce faina e mașina electrică că are aplicație și ecran de 15" și ce fain e sa stai sa bei o "cafeluță" până se incarca bateria. Dan vine cu argumente solide și înțelepte. Singurul youtuber care mă ține atent indiferent de durata materialului. Spor!
Am facut test drive weekendul trecut cu o masina electrica, prima masina electrica pe care am condus-o. Este mult superioara celor termice. Poluare nepoluare, parerea mea este ca sunt mult superioare la majoritatea capitolelor. Iar cu acei 10k de la stat.. nici pretul nu mai este asa groaznic. I'm sold! :)
@@bazatul1 nu ai înțeles nimic.
@@junkyeyes In ce sens? poate inteleg acum
@@bazatul1 sunt curios care sunt acele: majoritatea capitolelor? 🤔
@@alexc.239 Rafinament, silentiozitate.. lipsa motorului aduce acel feeling pe care il ai doar in limuzinele scumpe care sunt f bine izolate fonic/vibratii etc. Lipsa cutiei de viteze este iar ceva greu de explicat, eu conduc cutie automata de ani de zile but this is next level. La fel si lipsa turatiilor si forta instanta pe care o ai la orice viteza este extrem de placuta. Eu unul iubesc masinile turbo diesel pt acel torque pe care il au, mai ales in turatii joase. Well this is even better.. pana la 100km/h unde isi pierde suflul (cel putin ce am testat eu) .. acceleratie pur si simplu violenta :). Pentru mine un mare plus ar fi si costurile f mici de operare (cel putin prin Bucuresti), pot incarca gratuit la munca, Kaufland etc. In reparatii/mentenanta nu pot sa zic.. pt ca nu am avut pe termen lung electrica..insa pot zice ca la 2.0 dieselul actual mereu se gaseste ceva de reparat :)))
Buhnici : 10 motive sa ți cumperi o electrică
Dan : hold my beer
Ar fi interesanta o dezbatere cu Buhnici ..
Pe Buhnici am încetat să îl mai urmaresc de când făcea review-uri la telefoane de tip unboxing, adică scot telefonul îl arat la camera, fac doua poze în condiții de lumină de studio, testez ceva. Super aia e tot. Ba, nu așa, orice gadget funcționează ok la început.
In fine.
Dan e un om care pune punctul pe I, și care își spune părerea proprie și personală (pleonasm) dar care în același timp încearcă, și reușește de cele mai multe ori sa fie imparțial. Respect!
@@iohanb211 buhnici nu se pricepe la nimic
:)))))
@@iohanb211 Si eu am L-am uitat pe George cu ani buni in urma. El face reclama nu analiza tech. Foloseste cuvinte de genul Wow si pare impresionat de un simplu blitz. Ramane uimit cand priveste un ecran Amoled. Parca e primul pe care il vede. E ca o fata ce primeste un cadoun si incearca sa para impresionata. La Dan e analiza tech. El exprima sinceritate. El exprima pasiune. El exprima nervii iubitorului de tech. El exprima romanul. El este Dan
Singurul canal de RUclips care primește Like de la mine la fiecare video in primele 5 secunde 😀.
Nici nu contează dacă vorbești despre Tech sau carne tocata 😅.
Toate cele bune 👍🏻
Mă resimt
ce onoare
Aia zic =))
👍🏻
Subscriu la cele 5 secunde!
O mentalitate cum îmi e dat rar să găsesc. Bravo dane, te felicit. Cuvintele nu își au rostul.. pot spune doar atât. excepțional
Omul este documentat,cunoaște tehnologie,nu ezită să spună verdele adevăr,își folosește cu abilitate creierul,pare a fi un om citit,vorbire fluenta și în fine e legat logic de subiectul abordat.Îl admir cu toate că l-am ascultat azi pentru prima oară.
Bună, sunt perfect de acord cu ce spune. Și ca să înțelegeți de ce zic asta, vă ofer un argument. La job suntem "obligați" să folosim mașini electrice pentru deplasări chiar în afara orașului. Nu dau nume de brand că nu este cazul. Am simțit de nenumărate ori senzația aia de panică că este posibil să rămâi în mijlocul drumului. Este mult mai cumplit decât atunci când rămâi fără benzină/motorină, pe care le poți obține într-un bidon sau canistră de la o benzinărie. Dacă rămâi fără baterie singura soluție este platforma, care cam costă... Hai că am vorbit cam mult... :)
Felicitari pentru prezentare! Sunt extrem de bucuros cand constat că inteligenta si limba română fac casă bună. Bravo, domnule Dan!
Romanii erau in mare nevoie de explicatii in ceea ce inseamna defapt ecologia si vehicule electrice, si ai livrat mesajul impecabil! Tot respectul!
Aveți dreptate,este foarte corect ceace spuneți,crem o problema mai mare decât cea actuală cu poluarea, acest lucru poate fi realizat undeva in 2100 ,e nevoie de foarte mult timp și ideei ingenioase sa o scoată la cap,sunt mult mai optimist pe o alege prin folosirea unui sistem de fascicol luminos care nu trebuie reciclat că o sursa de dus întors că efect de încărcare.Pare un pic SF dar e posibil.Cu respect pentru tot ceace ii învățați pe cei care vor să înțeleagă ceace reprezintă realitatea.
Prima data cand aud un comentariu unde comentatorul gandeste… Bravo !! Sa va binecuvanteze Dumnezeu.
Dan in fiecare video: SA CURGA CU HATE IN COMENTARII!
efectiv toata audienta: AM DAT LIKE IN PRIMELE 3 SECUNDE
Dar un comentariu constructiv poți lăsa?
@@GholaTleilaxu comentariul tău tare constructiv mai e!
Curge si hate destul, mai da un scroll :))
Eu nu.... nu am dat like deloc
oi
Dane , câta dreptate ai , smart thinking, tine-o tot așa, felicitări !!!
De ce ai scris "smart thinking", încerci să te dai mare că știi limba engleză?
@@GholaTleilaxu MAN , se pare ca tu ai o problema ca am scris eu asta , dacă te deranjează sau nu îți convine ce am comentat , este pur si simplu opinia ta . O zi buna !!!!
Ce tare un video care arata plusuri si minusuri pentru masini electrice. Experienta personala reala aplicata pe drumurile noastre. Majoritatea sunt cu extreme , rar gasesti oameni la mijloc si rationali , felicitari !
Total adevărat și realist tot ce ai spus , mai ales partea cu reciclarea !
Respect maxim domnule Cadar !
Salutare Zona IT. De doar 2 saptamani am dat peste tine -si asta intamplator- si dupa ce am urmarit cateva clipuri am decis sa scriu cateva randuri. La fel ca tine, nu m-as hazarda la masina electrica, cu atat mai mult cu cat stiu ca exorbitantele sume cerute pe ele sunt pt design si nu pentru ce este cel mai important ¨inima´´ lor. Felul adanc in care pui problema este de-a dreptul admirabila. Ni le spui pe inteles, fara ocolisuri si fara menajamente. EXCELENT. Nota 10.
Așa cum ne-am obișnuit... Un video sincer!!! Prețul exagerat al mașinilor mă face să nu-mi cumpăr... Să nu mai zic că prețul kWh pe autostradă (Germania) este destul de ridicat. Am făcut un calcul și "plinul" de curent este asemănător (la bani mă refer) cu cel al BENZINEI. Cum ai zis și tu, nu aș putea la fiecare 300 km sa stau sa alimentez. Respect pentru fiecare videoclip pe care-l faci!
Daca încarci la ionity fără contract sau anumită marcă în rest este mult mai ieftin. Fara inspecții, schimburi ulei și frâne. Sunt mega încântat de tesla mea. Acum am găsit sa incarc gratis, pana acum plăteam cam 70 euro pentru 1800 km
@@zlmdragon. momentan sunt în italia și merg în Barcelona. Am fost și în România. Am 3 săptămâni concediu și am plecat din Germania. Experiența cu tesla este extraordinara
@@cosminmihai9545 Am Bmw 320d e90 din 2006,cumetre traba cu electrice sunt o prostie ca si cu covid19
@@AutoRamiVlogMusic ce legătură are covid cu electric? :)))eu am trecut pe Tesla, este alta dimensiune,nu se conoara cu niciun bmw,sunt zilnic cu zâmbetul până la urechi. Cine conduce isi si dorește sa o aibă și cifrele confirma asta,este clar ca viitorul este electric
@@cosminmihai9545 Romania nu are bani de electrice,crezi in covid19??
Este primul podcast la care ma abonez de la primul episod.
Tranșant, critic si argumentat - cum ar trebui să gândească toată lumea.
Jos pălăria si succes in continuare
Nu inteleg de ce nu se merge pe varianta clasica,dar motoarele sa fie alimentate cu hidrogen; este total nepoluant,si se gaseste in apa,iar apa [H2O] se poate disocia in cele 2 eemente.Este adevarat tot cu curent electric dupa cum ne demonstra profesorul de Fizică,dar poate exista si o alta metoda ?
Felicitari pentru subiectul abordat! Un subiect care ne va afecta viitorul fie ca vrem fie ca nu... Nu inteleg de unii oameni ar arunca cu hate cu privire la argumentele pe care le au pus pe tava. Au fost niste idei total adevarate, pline de sens si foarte bine conturate.
Un video la fel de bun ca toate celelalte realizate. Multumesc pentru ca ai impartasit din perspectiva ta!
Ce înseamnă "arunca cu hate"?
Sincer, eu nu am niciun hate. Mie intr-un fel imi convine sa stiu ca nu-si iau multi masini electrice. E mai simplu pentru mine sa gasesc multe statii de incarcare free prin oras (cel putin 2-3 in fiecare moment al zilei), plus ca imi e mai simplu si in trafic. De pilda vine Touareg-ul in spatele meu si da flash-uri ca disperatul la intrarea intr-un giratoriu. Cand iesim din giratoriu el e la 30-40 de metri in urma mea.
Problema este ca starea de acum nu va dura mult. Vin in curand Daciile Spring in Romania si dupa ce vor vedea romanii ce pot acele masini (mai ales pe partea de economie) vor da navala sa cumpere electrice. Deocamdata oricum timpii de asteptare pentru masinile astea sunt foarte mari, cam 200 de zile+.
Deci niciun hate, fiecare e liber sa aiba propria idee. Eu mi-am dorit enorm electrica pentru ca masina pe combustibil ma costa prea mult. Atunci cand o ai si cand o conduci 1-2 saptamani realizezi cat de multe avantaje iti ofera.
Am dat „share” clipului ăsta la o mulțime de prieteni și iată un an mai târziu tot relevant și de actualitate este.
Bravo!
Ești tare nu doar în aceasta emisie am ascultat multe emisiuni ale tale, deștept, educat, cult, și cu un vocabular vast, de care nu am mai avut plăcerea decât de la Claudia Mesea P. Nu vreau sa ma lingusesc doar sa punctez aceste detalii, sa nu vorbim de continut care este totdeauna corect și documentat fără nici o urma de dubiu fata de alți blogeri care nu sunt în tema dar se afla și ei în treaba... Cu mult respect excepțiilor ca Buhnici, Silviu etc
Video-ul asta, foarte bun, bine realizat si bine argumentat, este unul din motivele pentru care am incetat sa ma mai uit la Buhnici....
Un content 100% sincer. Rareori gasesti asa ceva pe RUclips. Felicitari pentru curaj !
Omule, mi-ai citit gândurile cu videoclipul ăsta.
Ceeace am auzit și văzut are cel puțin două calificative care ne privesc pe noi:
- un adevăr prezent, în mișcare, de care ne lovim...
- un îndemn insistent la a gândi și a cerceta și compara înainte de a lua...
Personal mulțumesc moderatorului!!!👍🏽
Acest Dan este f.bun, aproape în orice domeniu,ca analist. BRAVOOOOOOOOO
Le doresc cat mai multor copii, adolescenti si adulti in toata firea sa intalneasca un om ca Dan pe parcursul vietii lor si sa aplece urechea la ce are de spus. Obiectivitate ca nici care alta, rationament din cale afara si intelegere deplina a unor subiecte delicate rar intalnesti asa om.
stau la etajul 7 iar locul meu de parcare este la o strada distanta de bloc . Stie cineva ce lungime are cablul de incarcare ?
😂 mai multe prelungitoare 🤣
@@valervaler3457 😂😂
Așteaptă să apară wireless...(:
Nu se merită cablul așa lung,mai bine iei mașina în casă...:-):-):-)
mai ieftin iei casa cu garaj decat prelungitoarepana acolo
Bravo! Imi place ca vezi lucrurile dintr-o perspectiva lucida si nu dai si tu cu capul ca vitelul din poveste. Si da, argumentele tale sunt solide! Conduc o hibrida si de cand mi-am luat-o stau mai tot timpul cu ochii pe informatia cu consumul si baterie, ca da, de-asta mi-am luat-o, sa consum si sa poluez mai putin. Toata treaba asta ma streseaza si inteleg foarte bine cum se simte range anxiety-ul celor cu full electrice, de-asta nici nu ma gandesc sa-mi iau una. Hirida pentru mine este ideala, facand ridesharing, din prisma consumului, a silentiozitatii si poluarii mai reduse. Si nefiind dependent numai de baterie, pot face drumuri mai lungi fara nicio grija ca voi ramane in camp. Cheers!
Îmi place cum prezintă omul problemele, cine știe tehnologie le și pricepe mai în amănunt, în rest vorbește plastic și pe înțelesul omului de rând! Fain și foarte bine prezentat!
Felicitări pentru observații, este foarte adevarat ce se întîmplă cu mașinile electrice și cu siguranță nu ăsta este viitorul eu unul nu as lua asa ceva ,pentru mine seamănă cu ceva de unică folosință iar la preturile care sunt sa iei ceva de unică folosință nu se merită
Minutul 0:50 Pasărea Colibri - Vis de Primăvară, interpretată de Moțu' Pittiș.
👍👏
Clipul trebuie salvat undeva la categoria gen "unu din 10 factori ce au adus la dezastre ecologice (2020-2070) " , Foarte bine domnu' Dan, Respect!
Nu as spune că acest clip provoacă dezastre ecologice. Cei care își pot cumpăra o electrica o fac deja iar cei care latră de pe margine că sunt acri strugurii vor aprecia electricele imediat ce și le vor permite. Așa că lumea nu e oprita in loc de.un clip.
Bun subiect!
99% de acord cu tine (1% .... poate cineva, oricine, poate va face descoperirea aia senzationala si revolutionara care sa schimbe cu adevarat paradigma)!
Au fost multe prototipuri functionale. BMW a avut Hydrogen 7 care stoca hidrogen lichid acum Japonenzi mer pe Fuel Cell cu hidrogen , iar in aceste cazuri costurile sunt mari pentru prodcutia de hidrogen. Din punctul meu de vedere cea mai ok era solutia de Electroliza a apei , in urma careia obtii H2 si O. Dar aici ai nevoie sa depozitezi Hidrogenul si in urma arderei Hidrogenului sa produci lucru meganic si suficienta energie electrica incat sa poti continua procesul de Electriliza si totul sa intre intr-un autoturism. :))
@@virgilrogo2080 Nu prietene, prin arderea hidrogenului într-un motor termic ai un randament derizoriu. Pila de combustie pe hidrogen este soluția cea mai eficientă. Iar dacă acel hidrogen îl produci prin electroliză în centrale solare, atingi țelul propus cu adevărat : poluare zero, eficiență energetică ridicată, autonomie decentă (recent, în Franța un automobil cu HCell a parcurs peste 1000 km cu un singur plin de Hidrogen).
Să fiți iubiți.
@@virgilrogo2080 o mini centrala nucleara sub capota (baby Cernobal)
@@Michael-zl8vz Tehnologia descrisa e un pas mai departe decat trotinetele de azi, dar nu rezolva pe deplin problema poluarii. Pentru ca tot ai nevoie de baterii tampon (mai mici, ce-i drept) pentru stocarea energiei electrice produse de pila, iar daca sunt tot ca cele actuale, pe baza de litiu, e tot un rau, dar mai mic... Vorba lui Dan, ne trebuie, in paralel, si ceva tehnologie noua pentru baterii...
Iar cat despre producerea hidrogenului cu energie electrica verde... mai e pana atunci. Tot carbunele si uraniul sunt si vor fi la putere inca multi ani... De ce? Pentru ca pe astea deja le ai. Investitiile in energie verde vin puternic din spate, e drept, dar exista si multe neajunsuri...
Pentru producerea energiei electrice prin utilizarea energiei solare (ca sa poata concura sursele clasice) ai nevoie de suprafete mari de teren, teren care e din ce in ce mai scump si mai putin disponibil...
Pentru eoliene ai nevoie de neodim, care se extrage inclusiv din exploatari de suprafata, cu mari dizlocari de material (magneo-smart.ro/blog/post/neodim-element-folosit-la-fabricarea-de-magneti-puternici)... Asa ca ce mi-e litiul si ce mi-e neodimul... Avantajul ar fi doar la reciclare...
Hidrocentralele distrug fauna acvatica, deoarece ingradesc libertatea de miscare a speciilor (care mai raman dupa ce ai distrus habitatul in timpul construirii digului).
OK. Sursele alternative, asa-zise verzi, sunt oricum mult mai prietenoase cu mediul decat cele clasice, dar poluarea tot nu va fi zero niciodata. Trebuie doar sa cautam acele surse de energie care polueaza cat mai putin. Si asta foarte urgent, pentru a salva ce se mai poate...
@@AlexBXI prietene, acolo sunt copacii, de ce nu vezi pădurea ? Decât așa - numitele ”pur electrice” , autovehiculele a căror sursă de energie este reprezentată de o celulă de combustie pe hidrogen sunt cu adevărat un pas înainte în despovărarea de noxe. Bullshitul ăla că să vezi, că ”e” scumpe, că ”nu e încă” , e de doi bani. Nemții și japonezii au trecut deja la fapte, japonezii mai mult teoretic, nemții chiar practic. Inclusiv România va aduce trenuri propulsate de HCell pentru a le experimenta. Nemții de la Deutsche Bahn au terminat de mult experimentele și înlocuiesc tot parcul Diesel cu HCell. Și să nu aud iar bullshitul că vezi, că bleah, HCell se pretează la alea ”mari” nu la autoturisme, că testul recent din Franța vă contrazice: un autoturism cu HCell a parcurs peste 1000 Km cu 5 kg de Hidrogen. Deci tehnic e realizat, mai rămâne să nu se mai pună botul la hate și le putem avea.
Doamne! Cata nevoie are tara asta de oameni cu coloana si curaj de a spune lucrurilor pe nume dupa ce sunt filtrate si experimentate. FELICITARRI PENTTTRU ACEST VIDEEOO!
Ma bucur sa ascult un om foarte inteligent și sincer.Succes!
Te felicit pentru materialul de calitate pe care îl faci. Tine-o tot așa. Trăiască ZONA.
Felicitari Dane! Super subiect, super abordare, super argumente. Ca de fiecare data, o analiza corecta, echidistanta si bazata pe argumente logice si dovezi incontestabile.
Desi nu ma pricep la a face comentarii pe YT si nici la masini electrice, voi lua de buna invitatia ta la "dat cu parerea" si imi voi incerca norocul. De mai bine de 15 ani avem in familie 2 masini, una de familie diesel cu care ma duc eu la serviciu si alta micuta, draguta si "rosie" pentru sotia mea de mers la servici si fataiala prin oras. Am dat de curand comanda la o Dacia Spring, convins fiind ca masinuta "rosie" pe benzina poate fi cu succes inlocuita cu o masina electrica cu range si dimensiuni modeste - dar folosita doar in oras si imprejurimi - in timp ce pentru drumuri lungi sa ramana ca si pana acum masina de familie.
Nu cred nici acum si nu ma astept sa mi se schimbe prea curand parerea ca masinile electrice, indiferent de marca si pret, nu sunt nici mai economice si nici viabile pentru drumuri lungi in afara oraselor. Cred ca orice masina electrica scoasa pe autostrada cu viteza de croaziera de 130km/h sau peste, va costa utilizatorul mai multi bani per 100km decat un diesel eficient cu consum de 5-7%. Daca pe langa asta, masina electrica este incarcata statie rapida cu un pret 2RON/kW este aproape imposibil sa bati diesel-ul/GPL-uL/benzina la pret.
Astept si parerile voastre legate de aceasta combinatie: termic(drumuri lungi) + electric(oras) poate ma ajutati sa imi schimb parerea.
Multam fain de content Dane! Dar simt ca trebuie sa vorbim despre cat consuma la incarcare masinile astea, si mai ales despre epavele de retele electrice din satele pline de hipsteri de oras care, daca masinile electrice intra in mainstream, vor lua foc in fiecare zi pe la 5 cand ajunga numitii acasa si baga trotinetele la incarcat...
Felicitari Dan ,nu nu mi as lua asa ceva cu siguranta ,raman la clasica masina diesel cu filtru particule cu schimb filtre si ulri la 10000 si km fara numar fara n opriri nici ptr cafeluta .extraordinar spus tot atat de simplu si atat de corect ,din pacate 90 la suta vor citi doar partea de sus a informatiei ,ceilelti si parte de jos ,efectul de turma isi va spune cuvantul ,generatia tik tok sigur va trece de la trota electrica la deseul electric ,iar muntele si miscarea va ramane ptr ei doar un vis .
Multumesc mult esti fenomenal ....cu oameni ca tine vom putea schimba ceva in tara ast a frumoasa dar locuita de prea multi indiferenti
Opinia ta este pur și simplu cu sens. Vom ajunge în final la electrice dar nu este încă momentul. Cel puțin în Ro. Felicitări pentru clio
O plăcere să asculți fiecare video al tău 👍
Ești un om de nota 10 Dane. Te respect, si sper sa ramai asa mereu. Ai toate respectele mele
Sunt 100% de acord cu ce ai zis. Exact motivele pentru care nu mi-as lua inca electrica. Conceptul de "masina strict de oras" mi se pare cea mai proasta gluma.
O chestie vreau sa precizez totusi, un pic offtopic, legat de tech vs industria auto. Industria auto trebuie totusi apreciata pentru ca pastreaza inca "right to repair". Pe Tesla nu cred ca poti sa pui ceva/orice aftermarket, cum si pe telefoane e foarte greu.
Esti super tare! Imi place mult felul in care comunici informatia, limbajul este super, informatia de clasa. E.V. sunt luate in general tot de aia ce platesc abonament lunar la Netflix, dar nu investesc un 5$ pe luna in CEVA. E.V=caramele cu pedale, sau bașini artificiale, sau "de ce sa ma relaxez cand pot sa fac itinerarii si cand merg la W.C". S-a tampit lumea de tot🤦♂️pe bunee
Buna ziua. Am tot respectul pentru documentarea, pasiunea si munca dumneavoastra la fiecare video realizat, stimate domn! Imi place! Imi place foarte mult! Sunt fericit pentru faptul ca, inca mai avem astfel de oameni deosebiti ca dvs. Adevarati profesionisti. Ramai te rog ceea ce esti! Fa te rog in continuare ceea ce faci pentru noi, alaturi de echipa Zona IT si alti colaboratori preferati! Intr-o lume in care majoritatea fac lucrurile doar sa fie facute, chiar este nevoie de persoane ca dvs. Va multumesc inca o data pentru toata munca depusa. Multa sanatate si putere de munca va doresc! Sincere aprecieri, Lucian Trufas
La 7:25 m-am oprit sa îți dau un like. Confirmi verticalitatea, structura logica și consecvența pentru care te urmăresc.
Ce rost are sa fii vertical daca ești cu capul in jos?
Singurul RUclipsr la care ma uit pentru ca e Sincer ! in proportie de 99%
singurul canal de yt care fara sa vrea ne arata cat de mult curent fura buhunici pe canalul lui publicitar.
respect, dane!
Foarte bine argumentat. Sunt intrutotul de acord.
Din experienta personala de utilizator de spark, model zoe 40kw, cred ca cel mai ieftin model de electrica de pe piata la ora asta 19-20k euro(dupa toate reducerile rabla si producator)
1. in oras, bateria cred ca tine o saptamana pentru marea majoritate a celor din Bucuresti cu drumuri acasa-birou, cumparaturi supermarket sau mall, ceva plimbari prin oras, imprejurimi in week-end. Cu toate acestea trebuie sa-ti rezervi 1:30 h sa incarci bateria o data pe saptamana.
2. in afara orasului, am incercat un drum Bucuresti-Focsani 180km de Paste, drum la parinti de sarbatori, ca tot romanul. Am plecat cu bateria plina, 220km autonomie, am mers ca de obicei, cum merg cu masina proprie(motor termic - benzina), 60-70-80 in localitate, maxim 145 km inafara localitatii, ca e limitata din soft. La Buzau mai aveam vreo 90 de km autonomie, am incercat 2 statii de incarcare: una la o benzinarie, alta la Kaufland nu au functionat. Pana la urma, am gasit o statie unde a mers incarcarea, la Mall in Buzau. Timp: 45 minute incarcarea type2 + 45 minute fataitul de la o statie la alta = in jur de 1:30 h, daca nu mai mult.
In Focsani aceiasi problema cu statiile de incarcare. La Kaufland nu a mers, Carefour era defecta, VW reprezentanta defecta, in sfarsit am reusit la benzinaria Mol. Timp pierdut in jur de 2h.
Drumul de intoarcere am mers mai potolit ca deh, nu mai vroiam sa pierd mult timp cu incarcarea, tot am mai oprit la o benzinarie care avea o statie de incarcare, dupa Urziceni, cam 30 de minute.
Imi plac masinile electrice, sunt excelente in oras, dar pentru drumuri mai lungi nu sunt potrivite pentru cineva ca mine, care apasa putin mai mult acceleratia si care nu are rabdare sa mai piarda timpul cu incarcarea. Poate mi-as cumpara una cu o baterie cu autonomie mai mare in jur de 450km de autonomie, gen Kona, ID.3,dar parca tot as mai astepta ca autonomia de 500km sa fie standard. Si pretul e destul de piperat, o masina electrica cu autonomie in jur de 450km e 27-28k euro(dupa toate reducerile). Totusi mi se pare cam mult, daca pun in balanta ca pana acum am dat maxim de 12-13k pe o masina, second hand ce-i drept.
Eu am o masina electrica de peste un an. Partea cu reciclarea bateriilor este oarecum corecta ( dar, daca nu gresesc, un fost angajat de la Tesla si a facut o firma ce gestioneaza exact reciclarea bateriilor). Referitor la teama de tipul "cata baterie mai am", lucrurile sunt discutabile; daca locuiesti la casa si incarci in fiecare seara ( si, evident , nu ti ai luat Nissan Leaf cu 24kw), poti face 99% din drumurile zilnice. Asta , din nou, daca nu cumva esti taximetrist sau agent de vanzari ce bate tara in lung si lat toata ziua.
Cand este sa mergi in concediu, apar doua categorii de probleme : directia in care mergi ( catre vest, sau in orice alta directie), si raportul pret/viteza al statiilor de incarcat.
Daca mergi intr o zona in care statiile nu sunt o raritate ( in vest), si sunt si rapide, o pauza la 300 Km de +/- 30/45 min nu este chiar ceva nemaivazut. In final , per ansamblu, daca e sa corelam obligatia de avea masina electrica cu pretul per km, iesi mai ieftin decat o masina termica, dar drumul va dura mai mult ( si respecti si legea - ca va veni, in curand).
Exista, insa si a doua problema: nu de putine ori , (presupunand ca statia este functionala si libera), alegi o statie "rapida" si cu un tarif ridicat, pentru a reduce timpul de incarcare. Aici apar problemele, cand dai de statii, anuntate super rapide si care merg mai rau decat cele normale ( ce uneori mai sunt si gratis), dar pretul este exorbitant ( dealtfel justificat, daca statia era "rapida").
In acel moment , comparand pretul pe 100km termic si electric, nu prea iti poti explica de ce ai ales sa mai pierzi si timp pe drum si sa te coste si mai mult decat cu o masina termica.
Dar , in cum in concediu nu mergi zilnic, in 11 luni din an, masina este ok, cum am spus, conditionat de posibilitatea de incarcare acasa (cand masina oricum sta degeaba).
Financiar, intr un an, parcurgand 50.000 Km, economia ( taxe + combustibil) fata de o masina termica depaseste valoarea deprecierii masinii (sa nu mai vorbim de revizii ce costa de 7/8 mai ieftin).
sa-ti dea dumnezeu sanatate,respect pentru vorbele adevarate
Respect! Fiecare video pare o lucrare de licenta de 10 ori mai buna decat orice alta lucrare facuta pe banda rulanta :)))
Dan ai dreptate in expunerea ta dar tot imi iau electrica:
- autonomia nu ma intereseaza pentru ca nu merg mult si e a doua masina, doar de oras, 2-4 incarcari pe luna, dupa nevoi, sunt suficiente;
- infrastructura de incarcare nu ma intereseaza pentru ca stau la curte;
- pretul masinii nu e mare, e vorba de Dacia Spring, statul da peste 10k si eu 8k euro, ar fi pacat sa nu profit de subventie; una mai scumpa nu as fi luat;
- economia la alimentarea masinii si la intretinere nu sunt de negijat;
- nu ma stresez prea tare privind cat litiu mai e pe planeta sau unde se va duce bateria, sunt altii platiti sa-si bata capul cu astea, iar ca durata de viata a bateriei 8 ani garantati imi par suficienti.
Pai asta a zis si Dan…
Respect pentru curajul de a spune parerea obiectiva.este si parerea mea exact la fel cum ai expus o aici.big like!!!
Bun material! Unul care scoate la iveală probabil chiar mai multe probleme decât credem noi, ăştia mai reticenţi la pasul spre electrice. Din câte am înţeles, prieteni care sunt plecaţi prin alte ţări şi au maşini electrice (doar vreo 3-4 ce-i drept) spun că problemele lor acolo sunt ceva mai mici pentru că au o infrastructură net superioară României pentru maşinile electrice. Chiar şi cu tehnologia actuală de acumulatori (care da, trebuie să evolueze dar am citit recent faptul că există legislaţie la nivel internaţional care pedepseşte "ţinutul la saltea de tehnologie gata de pus pe piaţă"), România ar putea să pună presiune pe vânzătorii mari de carburant (mai ales pe OMV Petrom la care are 20% din acţiuni) pentru a instala în FIECARE staţie de vânzare combustibil câte 3-4 fast chargere pentru maşinile electrice (contra-cost desigur sau la un preţ minimal prin instalarea de panouri solare în cadrul proiectului). Un alt pas ar mai putea fi un program naţional pentru mediul urban în care Statul Român să suporte instalarea de chargere pe domeniul public, eventual cu câte un panou solar deasupra care să producă o parte din curentul electric necesar. Cred că se putea face cheltuiala aceasta destul de consistentă chiar şi pe deja celebrul PNRR şi uite aşa putea recupera România gap-ul dintre noi şi alte ţări nordice spre exemplu. Şi sunt sigur că există oameni care au idei mult mai bune în România...
Alta problema: unde o incarci daca stai la bloc? Scoatem prelungitoarele pe balcon?
Bine zis :)
Daca ai noroc o incarci (poate gratis) la lucru. Asa ar fi normal, ca afara.
Exista prize de perete cu control asupra accesului, chiar și Enel oferă soluția asta!
Și nu, nu este obligatoriu sa ai circuit trifazic!
Este in Timișoara unu ce și-a scos prelungitorul pe geam, la bloc...Găești și pe google cazul :))
Uita te la clipurile lui Silviu, are un Zoe și locuiește la bloc... A parcurs peste 20000 km fără probleme de genul ăsta
Cum sa nu dai like ! Super explicativ omu e o placere sa l asculti😀
Genial! Este ceea ce mie mi-ar fi trebuit o săptămână să o spun în mod coerent. 100 % acuratețe
Foarte bine punctat, Dan! Ca de obicei, scurt și la obiect. E o plăcere sa te ascult!
Offfff , hai ca iti dau si de data asta un like . Glumesc , sa o tii tot asa . Bravos .
SUPER VLOG , BRAVO!!! Adevarat graiesti maria ta
Suntem de aceeași părere, felicitări și mulțumim pentru video 😍
Esti genial Dan,sper sa te tina Domnul sa educi cat mai multe generatii,pentru ca imi place mult gandirea ta logica.
Exact acelasi speech il tot sustin si eu de vreo 2 ani, cu oricine deschide subiectul electricelor. Ma bucur sa vad ca cineva cu o deschidere la public infinit mai mare ca a mea, are aceleasi convingeri.
Multumesc pentru contentul de calitate pe care ni-l oferi. Pana la noi "ordine", raman la ideea ca nu poti inlocui arderea interna cu nicio alta sursa de energie, care-i este inferioara ca performante si impact asupra mediului, doar de dragul 'noului' si a banilor.
Niciodată nu am dat un like cu mai multă convingere . Intrutotul de acord cu tine ( și asta in condițiile in care am in utilizarea de zi cu zi un plug-in hibrid- electric in oraș, termic in afara și fără stres ca , dacă nu sunt atent , rămân in pana de baterie) După părerea mea ,in România , in acest moment , aceasta struțo-cămila este singura soluție cât de cât acceptabila …
În sfârșit un video despre mașini, îmi lipseau mult. :))
Multumesc pentru acest video, frate deci tu, cred ca ai ramas printre ultimii daca nu ultimul youtuber ce nu pupa in c*r masinile electrice.
De fiecare data cand am ridicat problema reciclarii bateriilor am fost exact invers inteles, ca sunt contra, ca tin cu diesel-lul :)
Imi voi schimba masina cu combustie cu una electrica in momentul in care:
1) statiile de incarcare vor fi aproape la fel de dese precum statiile de alimentare cu combustibil
2) statii de incarcare si printre blocuri. Locuiesc in Berlin, aici mai sunt, dar extrem de putine in raport cu numarul masinilor.
3) range-ul bateriilor va ajunge pe la minim 700-800km in afara orasului
4) incarcarea pana la 80% nu va dura mai mult de 15min (poate s-a ajuns deja aici, dar lipseste punctul 3) )
cele 4 motive au zero legatura cu reciclarea bateriilor! Nu ma mira ca ai fost inteles invers :)
@@de_da_oo doar ca bateriile nu se recicleaza, trebuie doar stiut faptul ca o masina electrica nu este atat de verde pe cat se crede. Nimeni nu tine o masina electrica o viata.
@@junkyeyes Pai n am zis ca s verde pur si nici ca tin o viata. De nevoie vom ajunge si la reciclare, probabil vom ajunge sa "desfacem" tot ce am "facut". Doar ca dureaza si baby steps cum se zice; rar ne a iesit ceva din prima. Dar tb sa incepem cumva si optimizam pe parcurs.
Ok, reciclarea bateriilor te intereseaza, dar nu-ti pui nici o problema despre cum se produce benzina si motorina pe care o arzi zilnic si de faptul ca nu-i regenerabila si nici reciclabila ? Sa nu mai vorbim de uleiurile pe care masinile cu combustie interna le schimba anual.
@@vladpalas, bateriile sunt de mai multe ori (multipli de 100%) mai nocive decat tehnologia actuala bazata pe combustibili fosili. si una si alta sunt bazate pe resurse finite. green tech inseamna sa produci energie fara deseuri toxice. si asta nu avem inca... deloc!
Dane, cu review-ul asta CLAR l-ai suparat pe Buhnici ! :))
:))
Eu nu inteleg de ce se uita lumea la papagalul ala. Eu de la inceput (de cand era la ProTV) l-am mirosit ca nu prea are habar despre ce vorbeste. Dan e la milenii distanta de Buhnici.
Mi se pare injositor sa tot faceti comparatiile astea. Ce vreti sa dovediti, ca nu e nimic de dovedit. Ati inventat roata cumva? Nu! Stim cu totii asta insa luam ceea ce e bun de la unul si de la altul. E asa de simplu
@@_dumi4451 Hai mai las-o cu politically correctness! Ce e mai bun de la Buhnici?
@@ooltimu o sa muriti niste hate-eri tristi...
O opinie foarte bine documentata, m-ai convins cu punctul tau de vedere. Sunt de parere ca masina electrica este intr-un amplu proces de dezvoltare care va dura, posibil, zeci de ani pana va fi cu adevarat o solutie pentru problema poluarii.
Astept de foarte mult timp o persoana ca tine care sa spuna lucrurilor pe nume indiferent daca sunt de bine sau de rau. Ai multa dreptate in acest video. Felicitari!! Spor in continuare!!
pai ca sa iti raspund la intrebare “daca mi-as lua masina electrica, eu mi-am luat anu trecut un ford din 64 cu motor de 6litri
Si tot masini de peste 35 de ani cumpar mereu , deobicei mazda sunt fan pe viata;)
😂😂😂 Good point!
Sigur tiai luat de aia te gasim pe youtube:))) vai steaua ta macar 5 lei dk ai avea
@@florinstama5163 numai jafuri adica :))
@@cristianf915 depinde din ce perspectiva vezi o masina , e doar impresia ta si o respect ;) mx5 miata forever
Chiar pui punctul pe "i", mulțumim pentru conținutul de calitate :)
O alta mare probema ignorata: daca din ce in ce mai mute masini vor fi electrice (inclusiv camioane...), cate centrale electrice ar trebui sa construim pe an? mai ales tinand cont de enorma frauda a "green energy" si ignorarea singurei "true green" - energia nucleara (ex. Germaniei dependenta de ractoarele nucleare, din ce in ce mai imbatranite ale Frantei, in timp ce "vaneaza cai verzi pe pereti")
Am un leaf 2019, super multumit. Il incarc acasa, se potriveste cu stilul de viata care il avem, il conduc si la uber profitabil. M-am compromis la condusul pe distante lungi dar nu ma deranjeaza sa inchiriez cand e nevoie. Privind problema in ansamblu iti dau dreptate.
Salut Dane, punctele tale de vedere sunt corecte, îți dau un exemplu de eficiență pe termen scurt și anume Dacia Spring. Costa 10.000 și mergi cam 150-180 de km efectivi. Eu am până la muncă și retur in jur de 30 de km, și garaj cu un wallbox de 7,2. O încarc o dată pe săptămână și e folosită că a2a mașină. Pentru distanțe lungi am altă mașină. Raportul calitate vs preț vs mentenanță nu este paragonabil. Menționez că nu locuiesc în România! Keep up with the good work cum ar spune unii...😁😁!
cele mai tari tricouri are omul asta! :)) si legat de subiect.. cred ca ar trebui investit mai mult in masinile cu hidrogen!
Bine de tot punctat! O analiză critică excelentă a curentului "power-flower", care ne va fi impus cu japca.
Super video, chiar ma intereseaza subiectul..ai dezvoltat atat de bine si complet ca nu mai am nimic de adaugat😅big like 👍
Super intelept tot ce ai spus !!! Daca industria bateriilor nu face un pas inainte, e cam degeaba si cu multa, multa poluare "verde" ! 😊
Bravo, bravo, bravo, in sfarsit un om care are cap nu doar sa nu il ploua in gat. Subscribed in primele 20 de sec
E dementiala o mașină electrica. S-o pilotezi, dar nu sa stai cu morcovu' ca nu mai ai baterie. Ai dreptate Dan, ai ridicat la fileu problemele electricelor.
Ursula asta de la BRUXEL O INCOPETENTA CRASA... fost ministru al armatei germane..nul... si nul va fi si uniunea
Leonard, iti recomand sa incerci o masina electrica timp de 2-3 saptamani. La inceput intr-adevar stai cu ochii tot pe bord, te uiti mereu la cat iti indica range-ul si iti tot faci calcule. E foarte greu sa treci de la ideea de combustibil la cea de incarcare electrica. Dar dupa vreo 2 saptamani, dupa ce iti dai seama ca pleci cu 100 de km la bord dimineata si iti ajunge si cate 2 zile, grijile pentru range dispar complet. Daca nu ai decat drumuri cotidiene, aproape ca nici nu mai conteaza. Aud doar beep-ul din bord cand ajung la 50 de km autonomie si atunci stiu ca trebuie sa o pun la incarcat in acea seara. E mult mai simplu decat ai crede, iar factorul cu adevarat important este cand calculezi cat ai parcurs in acea luna si cat ai dat pentru toate incarcarile. Uite, la mine, dupa prima luna de folosire (deci calculezi ca nici nu am stiut s-o conduc in modul foarte eficient pentru ea), sunt 1200 de km si un pret de cel mult 60 de lei.
@@albu98 de acord dar ca sa dai 30000 eur penrtu o buburuza si sa te fatii numai in oras este foarte mult
@@gv8731 , o buburuza costa sub 15.000 de euro. Si isi amortizeaza complet costul de cumpărare in perioada in care e in garanție. De asta se ia o astfel de masina, ca sa dai un sens banilor dati pentru mobilitate. Cu o masinuta care are macar 200 autonomie nu ai probleme nici pentru deplasările prin tara. Deocamdată, dupa 8 luni de folosire, masina a scos-o total din uz pe cea pe combustibil și a adunat si drumuri de distanta medie, gen 500-600 de km.
@@albu98 cred ca nu ai dormit bine 🤣🤣🤣🤣
Tot foarte putin se vorbeste despre cat de eco si curat este curentul ala cu care incarcam aceste baterii. Ca sa nu mai vorbim despre cum arata un camp de eoliene dezafectate.
Au apărut filmări cu tiruri cu containere pline de deșeuri electrice și electronice pe care unii încearcă să le aducă la noi in țară.
Dane...respect, ca intotdeauna. Esti vocea oamenilor inteligenti.
Baiat destept ca tn rar am văzut!!! Ai spus tot clar și fb!! 10 !! Nota pt prezentare și pt munca ta . Felicitări!!
George Buhnici has left the chat !
in sfarsit 1440p pe tel :X
18:49 r.i.p urechi :)) 19:57 :))
Respect, Dan, pentru ceea ce faci!
1. Sa nu uiti de video-ul cu XSR900 (asa ca un mic reminder) ; 2. Sa faci un video si despre masinile pe hidrogen =))))
Daaaa. Ar fi interesant un video despre mașinile pe hidrogen.
subscriu ...
când o să aibe accelerație decentă, preț la încărcare bun și multe stații de încărcare, atunci vor deveni relevante.
Masinile clasice cu hidrogen tot o utopie e .
Hidrogenul iarasi e o mare teapa. Cea mai buna metoda sa iti furi singur caciula
Bravo Dane ! Stima si respect pentru felul in care privesti lucrurile. Cat despre subiectul cu masinile electrice,momentan,cea mai buna solutie este Toyota Mirai. Este singura "fabricuta" pe 4 roti care isi obtine electricitatea din hidrogen,singura masina electrica cu care nu ai emotii ca ramai fara "juice". Bineinteles, problema tehnologiei bateriilor ramane si la ei,dar o consider ca fiind cea mai capabila masina de condus oriunde si oricand,fara a avea timpi pierduti la incarcare.Din pacate nu este disponibila in Europa datorita faptului ca trebuie sa cumparam mizeriile de masini cu baterii execrabile si totodata plug-in de la mincinosii producatorii europeni. Bafta in continuare !
e ca la Vocea Romaniei, apas butonul de like inainte sa scoata omul o vorba! Felicitari pentru curaj si conciziune!
Excelenta dizertatie! In alta ordine de idei, da’ un Spring cand ne critici? Cu exceptia unui Spring care cu subventie iese la un pret decent, restul sunt jucarii pentru bogati.
Mai era Skoda Citigo la 10k cu subvenție, din păcate nu se mai fabrica. E mult peste Spring.
Fa un calcul coerent si vei vedea ca nu ai dreptate. La 22-25 mii euro gasesti electrice foarte bune care pe termen de 10 ani la o medie de 60-70 km parcursi pe zi se vor amortiza complet din diferenta de pret intre benzina si curent raportat la cotatiile actuale. Deci nu vorbim de diferenta de pret intre una pe benzina si o electrica si pur si simplu de pretul integral al celei electrice...
@@simpormanagement9569 Poti sa dai si exemple din aceasta categorie de pret?
@@alexandruionescu9133 cel mai bun exemplu este Mazda MX-30, este o masina cu finisaje premium care ofera un condus foarte confortabil si care vine in standard cam "full fara piele". Ar mai fi Hyundai Kona care se apropie de acest pret, Kia e-Niro. Eu recomand de departe MX-30 pentru design, calitatea finisajelor si confort, plus acele usi freestyle din spate care ii dau un aer de RX-8.
@@simpormanagement9569 Toate sunt frumoase dar preturile lor sunt consistent mai mari ca ale unui Spring, plecand de la 30+ mii EUR. La asemenea sume, o electrica inca nu isi merita banii. De aceea am zis ca Spring-ul este o ofeta decenta de electrica; in varianta full e 18300 EUR, fara eco-tichet.
Ai putea vorbi despre masinile pe hidrogen (cu apa gen) ? Nu am vazut pe nimeni sa vorbeasca despre ele..
sunt la fel de limitate
@@alesancoeduard8947 mult mai limitate!👍
Problema mare la aceste mașini este modalitatea foarte scumpă de a produce acel hidrogen și cât de periculos este în stațiile de încărcare( de acolo și numărul mic de stații de încărcare)
Stațiile de hidrogen sunt inexistente în zona asta.
@@liviuelefterie Comparativ cu statia de benzina nu este cu mult mai periculos. La inceput orice tehnologie noua pare mai periculoasa. Nu pare cu mult mai periculoasa decat o statie de alimentare cu gaz lichid.
Domnule Cadar, chapeau! Da' amicu Buhnici ce mai zice?
Excelent ! M-auns la suflet ! Cineva trebuia sa le traga o smetie in bot la astia , ca nu te mai intelegi cu ei...Au luato razna rau de tot!
nu stiam ca se vorbeste asa pe canalul asta, subscribed
Hybrid-ul rămâne cea mai bună variantă pentru moment.
Dane, ce parere ai despre hidrogenul ca solutie alternativa pt combustibil? Poate e de discutat in vreun episod... donno
Teoretic e , dar nu e momentan . Ca sa stochezi hidrogen se foloseste curent , ca dupa sa il transformi iar in curent eficienta lui e scazuta fata de baterie , dar aici chiar se poate face un avans tehnologic fata de baterii si in plus statiile de hidrogen sunt foarte scumpe in jur de 1m euro per pompa parca si dupa fiecare alimentare se opreste pentru 10-15min pentru a se stabiliza hidrogenul si de a ajunge la o temperatura optima. Dar cum am zis si Domnul Dan intr-un podcast cu George Buhnici aici inca suntem la inceputul tehnologiei si se pot face avansuri cand la baterii tot stagnam de cateva zeci de ani.
Eu cred că nu meriți nici măcar o înjurătură după clipul ăsta. Practic le-ai explicat tuturor că "soluția" are nevoie disperată de soluții.
Eu conduc un Polestar 2 de 4 luni si pot sa zic ca e ok si e asa cum ma asteptam din research-ul facut inainte de achizitie. Locuiesc in Elvetia, unde infrastructura de incarcare electrica e mult mai dezvoltata ca in Romania, dar nu neaparat ideala inca. Aici sunt incarcatoare rapide la majoritatea popasurilor de pe autostrada si incarcatoare lente in mare parte dintre parcarile publice subterane din orase. Am si un incarcator wallbox in garajul unde e parcata masina acasa, deci nu e nicio problema sa ajung cu cateva procente de baterie acasa si sa o am gata la 100% peste noapte pentru urmatoarea plecare. Autonomia reala (in regim mixt de autostrada + oras) e cam de 400-410km vara si de 300-320km iarna. Cea mai lunga calatorie de pana acum a fost din Zurich pana in Italia (Genoa, Florenta, Milano si mult plimbat zilnic in zona de la o plaja la alta), unde am condus cam 2000km in 4-5 zile, iar experienta de a gasi locuri de incarcat a fost decenta. Clar nu as recomanda masina asta pentru o familie cu copii mici care nu ar avea rabdare la pauze de incarcat si sunt de asemenea de acord ca pretul de 59000 CHF nu e pentru oricine, insa pentru mine si prietena mea cu care calatoresc deobicei este pana acum o experienta placuta. Intr-o scurta perioada de o saptamana in care am condus din nou o masina diesel am vazut clar cu cate beneficii m-am obisnuit de la masina electrica (one-pedal driving, acceleratia imediata, lipsa zgomotului si a vibratiilor de la motor).
Nu prea am nici o treaba cu tehnologia si IT-ul ...mai repede cu am treaba cu motoarele dar tocmai m-am abonat...best clip ever👏👏👍