Bir araba 100 km 0 a 3 saniyede duruyor,sen kimsin ki 3 saniyede vitesler küçültüyorsun 😂😂😂 ve önünüdeki kaliteli ve spor arabaya çok yaklaşmayın tehlike aninda onlar durur ama sen duramazsın.Böyle önemli bilgileri güldürerek verebilmek sen bir efsanesin Halit abi.
02:30 Hot fuzz isimli komedi filminde geçer: Arabalar kaza yapmaz, bir şeye veya birbirlerine çarpar, buna 'car crash' denir. Kaza demek sorumluluğu sürücülerden alır, kazada sorumlu aranmaz, çarpışmada ise bir veya daha fazla sorumlu vardır. Otobüs kendi kendine dur surda yoldan çıkayım demez, ihmal olmadıkça. Çok önemli bir noktaya değindiniz, selamlar.
Uzun süreli program yapmaktan neden imtina ediyorsunuz anlamıyorum, sizin muhabbet o kadar tatlı ki ben sanmıyorum 2 saat dinleyip sıkılanlar çok olsun.
Yeni araç kullanmayı öğrenen çok acemi bir sürücü adayı olarak güvenli sürüş ile ilgili videolarınızı ilgiyle izliyorum. Harikasınız, emeklerinize sağlık. Yeni araç kullanmaya başlayanların hataları, sürüşlerini geliştirmek için yapmaları gerekenler ile ilgili video çekmeniz mümkünse çok mutlu olurum. Videolarınızdan öğrendiğim bilgilerin karşılığında ne kadar teşekkür etsem az gelir. Harikasınız.
4 года назад+2
az frene basan usta şöfördür lafı doğrudur, güzel bilgiler veriyorsunuz, Teşekkürler. Babam bana araba kullanmayı öğretirken fren sadece en son durmak içindir, trafikte frenin yokmuş gibi gidersen kaza yapmazsın dedi. 1997'den beri ehliyetim var, 1990'da Ford Taunus GLX 1.3 1976 model arabada öğrendim.
Yokuş aşağı inerken frene basmamak için düşük viteste iniyorum önümdeki tüm araçlar sürekli frene basarken ben bir defa bile basmadan yokuşu tamamlıyorum ancak benim araç da 4000 5000 devire çıkıyor yokuşun yüksek egiminden dolayı. Motor freni ile yokuş inerken görmemiz gereken en yüksek devir nedir misal 3500 deviri gördüğümüz zaman daha fazla devir cevirmemesi için frene basmalimiyiz yoksa yanma gerceklesmeden yapılan yüksek devir motorun ömrünü etkilemediği için sakıncası yok mu? Bir sonraki programda kısaca deginirseniz hatta özellikle benzinli araçlarda ilgili devirli kullanım (yanma gercekleserek veya gerceklesmeden) hakkında bir program yaparsanız yaparsanız sevinirim. Yeniden program yapmanıza sevindim
Teşekkürler,ne güzel program yapmışsınız..Fren kullanmadan araba kullanmaya çalıştım her zaman,bunu kimse söylememişti bana,mantığımca ön görümle önceden frenden ayağımı çekerek arabamı yavaşlatmayı hem içerdeki kişileri hem kendimi rahatsız etmeden sarsmadan fren yapmayı tercih ettim.babam iett şöförüydü,herkesi deli gibi düşün öyle arabanı kullan demişti külahıma küpedir.
Bu kanalı çok seviyorum... Çınar abide ayrı güzel bir insandı ara sıra davet edermisiniz .. Hakan abiye de tam alışmaya başlamıştık : ) ancak esas kadro turgut abi ve özelikle halit abi başkasınız...
Sadece teorik bilgi için izlemiyoruz sizin sohbetinizi geyiklerinizi sevdigimizden izliyoruz sadece konuyu anlatarak gecmeyin bsska konulara girin tek programdan bircok sey öğreniyoruz sizden, seviyoruz sizi☺️
Fren pedalına dokunup dakikalarca öyle devam edenlere değinseydiniz keşke. İniş boyunca basıp, yokuş bitene kadar da bırakmayanlara... Bence doğru felsefe şudur: Fren; arabanın hızını sabit tutmak için değil, yavaşlatmak ya da durdurmak içindir. Hızı, motor freni ile doğru vitesi seçerek kontrol altında tutarsın. Bu sırada araba yakıt yakmaz ve motor sıcaklığı da azalır. Arabaya kayda değer bir yavaşlama sağlamayacak dozdaki fren, fren donanımını ısıtıp, hızla aşındırmaktan, dış ortama ısı, toz ve bazen de ses yaymaktan başka bir işe yaramaz. Yokuş aşağı sürekli viteste ama aralıklı olarak fren yaparak inilir. Yavaşlatın, birkaç saniye tam bırakın sonra yeniden yavaşlatacak dozda fren yapın. Balata ömrünüz en az 5 kat artar. Çünkü aşınma, sıcaklık arttıkça logaritmik olarak artar.
Abs fren süresini uzatmaz abs bas bırak yaparken tamamen bırakmaz sadece dönecek kadar bırakır kinetik ve statik sürtünme arasındaki farktan dolayı tekerler kayarken daha az sürtünmeye sahiptir kaymaya başlamadan hemen önceye göre bunu bisikletin arka tekerini kaydırdığımızda fren kuvvetinin kaymadan hemen önceye göre daha az oluşundan tecrübe edebiliriz
Ben Hollanda"da yasiyorum yillik izne Turkiyeÿe gittgimiz yaz aylarinda encok sikayetci oldugum sey oradakilerin trafik kurallarina uymayan kuralsiz araba kullanmalari daha dogrusu cogunlugun kullanmayi bilmemesi malasef ,biz gurbetciler genellikle kurallara uydugumuz icin bizi kucumseyenlerin alay edenlerin sayisi cok oluyor tabiki gurbetcilerin arasinda simarik kullananlarda var yok degil bunlara bende kiziyorum ozellikle Alman plakalilar simarik olabiliyor bunu sizinle paylasmak istedim sizleri kutluyorum ve videolarinizi ilgi ve keyifle ile izliyorum verdiginiz degerli faydali bilgiler icin tesekkur ediyorum sevgili Halit abeyi tv programindan taniyorum "sanayi savaslari"sizlere sevgilerimi selamlarimi yolluyorum iki guzel degerli insan..samimi bir o kadarda keyifli programlariniza devam son gaz..
Kesinlikle haklisin biladerim. Bende almanyadan türkiyeye geldigimde ayni seyden muzdaribim. Ne talebalalarin ne anlama geldigini bilen var nede basit kurallari. Kavsak kurallarini bilen bir allahin kulu yok nerdeyse.
Ağzınıza sağlık, tatilde arhaviye geldim, 1000 km yol, inanırmısınız bütün yol hiçbir action olmadı, arhaviye vardık girişinde ışıklarda kafam karıştı öndemi geridemi kırmızı diye (kavşakları biraz garip, ama kendi hatam dalgınlığım), bana kırmızı yanarken geçip birine ortadan çarpacakdım, nasıl sert fren yaptım ip gibi hiç sağa sola kaçmadı araç dörtlüleri yaktı durdu, arkama baktım hemen eyvah diyip, gelende yokdu, Allah korudu çok şükür. Bir anlık dalgınlık nelere malolur çok dikkatli olmamız lazım.
Halit abi tüm kullanma tekniğimi teyit ettin, teşekkür ederim. En çokta "az frene basan usta şöfördür" tanımıyla trifiğin yalnız, önündeki araç olmadığını ve bir bütün olduğunu hatırlatman, dile getirmen çok iyi oldu. Bilgine ve tecrübene sağlık demekle birlikte sol ayak freninin çok tehlikeli olduğunu bunu ancak rally şöförlerinin ve bir efsane ye göre Schumacherin 94 te ki kullanış stilinin olduğunu hatırlatmak isterim. Sol ayakla fren ışığı yakmak herkesin harcı değil abi 😄
Bu videoyu 3. defa izliyorum 2 yıl içinde şub 25 dk içinde bile 3-5 çok önemli ayrıntıyı kaçırmışım... Ansiklopedi adamlar... tarihe düşülen harika notlardan harika bir demet. Babam hep derdi, önce lastik, sonra fren... diğerleri seni ileri götürür ama durdurmaz. Unutma duyabileceğin hızda git, her zaman.
Fren hidroliğini 2-3 senede bir değiştirelim. Etrafımdaki birçok kişi, fren tutuyor işte ne gerek var diye direndi. Zorla değiştirttim. Şimdi hepsi, şimdiye kadar araba durmuyormuş, nekadar tehlikeli sürüyormuşum demeye başladı. Fren hidroliğinin değiştirildiğini bilmeyip aynı arabaya binenler de, balatalarmı değişti frenler çok güzel olmuş diyor :)
5 ay sonra canlı yayın hey maşallah evet onno ustayla yaptınız. İyi ki canlı yayınlar olmuş unutacaktınız birbirinizi :) süper ya ve konu da güzel. Sol ayakla fren yapabiliyorum bu arada. Sol ayağımı ara sıra denerim boş yolda birde garip bir durum söyleyeyim, sağ ayağımla debriyaja basıp vites değiştirebiliyorum. Boş yolda çok denedim bunu halen bazen denerim. Maksat macera adrenalin ve hiç belli olmaz bakarsın bir gün işe yarar. Ah lastik yarılması 12.07.2020 günü başıma geldi sokak arasıydı neyse ki az ileride durup stepneyi taktım ama ertesi gün 4 yeni lastik aldım. Bu arada kırmızıda bile durmuyorlar artık.
Bu videoyu izleyen insanlar muhtemelen aynısını yapan bilinçli kişiler. Esas problem kendini usta şoför diye adlandırıp bu bahsettiğiniz hataları yapanlar ki zaten kendilerince doğruyu bildikleri için bu öğretici ve bilgilendirici videolarınızı izlediklerini sanmıyorum. Aslında sizin bu anlattıklarınız tv de kamu spotu olarak yayınlanmalıdır.
Acı fren yapıldığında hemen debriyaja da basılması gerektiğine katılmıyorum. Ayağını gazdan çektiğinde (devir çok düşük değilse) motorda ateşleme olmaz ve güç üretmez. Bu durumda krank tekerleği değil, tekerlek krankı döndürür. Krank ile tekerleğin bağlantısını kes diyor halit abi, ayağını gazdan çektiğinde tekerleğin dönmesini ''zorlaştıran'' bir şey ile bağlantıyı kesmiş oluyorsun. Acı fren durumunda etkisi çok az olan motor freninin bir önemi kalmaz ama benim şahsi tecrübelerim rölanti devrinde frenin zayıfladığı yönünde, frenin iyi tutması için arabanın viteste olması ve devirin biraz yüksek olması lazım. Acı fren durumunda debriyaja basarsanız motor devri anında rölantiye iner ve fren zayıflar. Olması gereken; önce sadece fren, araba yavaşlayınca stop etmemesi için debriyaj+fren. Tabi bunu ayarlamak zor. Ayarlayamayacağınızı düşünüyorsanız direk debriyaj fren yapın.
Fren sistemindeki vestinghaus vakumla çalışır ve emme manifoldu bu vakumu sağlar, evet rölantiye göre devirliyken daha güzel çalışır sistem. Ama frene bastığında vestinghausun bu etkisi bırakmadığın sürece devam eder. Yani demem o ki debriyaja basıp araç rölantiye inse bile sıkıntı yok. Yani verilen bilgi doğrudur. Acı frende fren haricinde dengesiz başka bir kuvveti ortadan kaldırmak en iyisidir.
@@tolga_alkan yorumu yapalım çok olmuş. ama yanlış hatırlamıyorsam, ikisine birlikte basın diyordu, önce frene basın sonra debriyaja demiyordu. dengesiz kuvvet ne?
Halit abinin tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak gerek. 24 yaşındayım, 2 yıl önce ortalaması %7-10 civarında değişen eğimi olan bi yokuş aşağı yolda, önümde 55 yaşında yıllardır otomobil kullanan biri benim araç 95 model Toyota Corolla 1.6 gli, diğer araç 2008 model Renault Megane 1.6 dci, aynı yokuşu arka arkaya indik, ben arkadayım, onun frenler şişti, benim balata dahi kokmuyordu, ben virajda hızımı koruyup düzlükte motor freni ile kullandım, iniş süremizde aynıydı. Yani düzde gaza abanıp virajda frene abanıp araba kullanmak hızlı olmak yada usta şoförlük değildir.
Merhabalar sizleri beğenerek izliyorum. 8 yıl golf 4 2001 kullandım .2013 yılında almıştım aldığımda disk ve balatalari aynı anda değiştirdim hepsini. 2021 yılında sattigimda balatalar yarı olmustu .Toplam 85.000 km yapmıştım. Kavşaklara ya da isiklara yaklaştığımda her zaman ayağımı gazdan çeker ona göre fren yaparım.sizin dediklerinizi de yapıyorum viraj konularında bile sizin dediklerinizi yapıyorum...
Keşke bu videolar uzun uzun olsa da sizleri dinlesek, belki izlenmeleri az buluyorsunuz ama eminim burada sizi ve anlattıklarınızı izlemekten öğrenmekten keyif alan bir kitle var benim gibi, saygılar dilerim..
Benim önerim böyle konuları stüdyo da çekin. Stüdyo da çekince daha anlaşılır ve araya giren görsellerle daha akılda kalıcı oluyor. Geyik programları ve teknik olmayan konuları canlı yayında yapmanız bence daha iyi olacaktır. Geyik programları gibi sohbet programlarını canlı yayındaki etkileşim ile daha güzel olacağını düşünüyorum.
Elinize dilinize sağlık üstadlar. Söylediklerinize mekatronik mühendisliği öğrencisi olarak bir küçük ekleme yapmak isterim. Fren esnasında vites küçültmek tekere aktarılan torku arttıracağı için fren kuvvetine ters yönde iş yapar. bu da durma sürenizi arttırır. Ani frende vites küçültmek aleyhinize sonuçlar doğurur.
"Adam gibi oturmak" ve "araç sürmek basit gibi gelse de değil" sözleri çok yerinde. Araç kullanmak hem kolay hem de ciddiyet gerektiren, kritik bir iştir. Bir çoğumuzun -sanılanın aksine- günlük hayatında yaptığı en ciddi ve önemli iş araç kullanmaktır çünkü araç kullanırken yapacağınız bir hata bir veya bir çok kişinin hayatını karartabilir, ölümüne veya yaralanmasına/sakat kalmasına neden olabilirsiniz. Altınızdaki araçlar 1.5 ton civarında, yükle birlikte 2 ton; bu kütlenin hareketten kaynaklanan kinetik enerjisini de hesaba katmak gerekir; (1/2 mv2)... Dolayısıyla oturuş pozisyonu ile başlayarak, sürücülüğün tüm gereklerini ciddiyetle yerine getirmek çok çok önemli... NOT : Sürücülüğün ilk yıllarında, 20'li yaşların başında yakın bir arkadaşım frene ayağımı kaldırarak bastığımı öğrendiğinde hafif de dalga geçerek şaşkınlığını ifade etmişti; o topuğunu zemine koyarak bilek hareketiyle fren yapılması gerektiğini düşünüyor ve öyle yapıyordu. O zaman biraz kendimi sorgulamıştım ama kesinlikle benim yaptığım doğruymuş... Çünkü onun kullandığı şekilde yeterli kuvveti uygulamak mümkün değil...
Hasta oldum sayfanıza ne güzel bilgiler. Esnaf kılıklı arabacilara tepki olarak yapılan bilimsel bir program resmen. Kamu spotu tadindadir. Başarılarınızın devamını dilerim..
Vites düşürerek fren yapmak ancak ilerideki trafiğe yaklaşırken yavaşlatmak için yapılabilir belki,fren kullanmamak için. Ancak durmak için fren yapan birisi hem frene hem debriyaja basmak zorunda. Frenden hızlı olamayız vites düşürme konusunda
Önden çeker araçlarda fren performansını sağlamak daha mı zor bana mı öyle geliyor? Halit bey zamanında palio örneği vererek arka teker basıncının bile frene büyük etkisi olduğunu ve sorunlara neden olduğunu söylemişti ancak detay vermemişti. 2 yıldır önden çekişli aracımda iyi disk, iyi balata, iyi lastiğe rağmen istediğim fren performansına ulaşamıyorum ve maliyetli custom işlere girişmeden fren performansını arttırmanın püf noktalarını arıyorum. Halit bey in o örneğinde kastettiği sorunların temeline inerek konuşmasını çok isterdim. Edit: stüdyo yayınlarının tadı başka. Nispeten planlı, yorumlardan ötürü ansızın konunun değişmemesi vs daha kaliteli içerikler ortaya koyuyor. Bir de lütfen stüdyo yayınlarının konusu güncelliğini kaybetti diye videoları silmeyin, yorumda başlıkta bir açıklama eklemeniz yeterli olur. Hala sildiğiniz birkaç videoyu tekrar izleme ihtiyacı duyuyorum
Süper bir format. Belki içinize sinmiyor ama gerçekten daha faydalı. Referans videolar. Bu referans videolarınız arttıkça sizde diğer yayınlarınızda rahatlayacaksınız. Gönül rahatlığı ile paylaşılabilecek bir formata doğru gidiyorsunuz. Gidiyorsunuz derken bu tarz konular özelindeki içeriklerinizden bahsediyorum. Yayın öncesi başlıkları belirleme sürecini kağıt üzerinde daha ayrıntılı yazarsanız. Kendinizi de kasmayacaksınız orjinalden 20 dak altına düşersiniz. Halit beyin eline diline sağlık. Manisadan selamlar hemşehrimize
DSG ile ilgili şahsi tecrübem; Panik fren de dikkat etmedim (muhtemelen boşa alıyor dur) fakat hızlı yavaşlamalarda DSG şanzıman çok hızlı vites küçülterek fren işini çok kolaylaştırıyor çok daha geç balata bitiriyor, buna ilave olarak virajlarda viraja gelmeden çok hafif frene basılı tutunca (2-3sn) yine otomatik olarak vites küçültüyor böylece motor freni ile viraja emniyetli girip virajda uygunsa yüksek devirde olan motorla daha iyi tutunma ve virajdan hızlı çıkmayı sağlıyor.
Turgut abi şu akülerle de alakalı bir program yapsanız. lpgli araçlara 60 yerine 72 lik takılması gerekir diyenler var. akü bakımı şarjı sulu mu kuru mu akü daha uzun ömürlü bunlardan ve aklıma gelmeyen daha fazlasından bahsettiğiniz sohbet tadında bir video çekerseniz ziyade memnun oluruz. şimdiden çok teşekkür ederim.
Abi Ben Ford Cargo kamyon kullanıyorum(işim bu) abs yok, bir de abs li binek araç kullanıyorum gün içinde fren alışkanlığım çok iyi ikisinde de tekerleği kitlemiyorum
Süper konu şahane anlatım için hepinize teşekkür ediyorum fakat Halit bey'e emniyet kemeri olan bir araba koltuğu, sinyal kolu olan bir direksiyon verirseniz konuyu bize daha açıklamalı anlatacağı dan eminim. Bir sonraki programlarda doğru lastik seçimi ve kullanımı hakkında özellikle yuvarlanma direnci ve ıslak zeminde frenleme harf sistemini anlatabilirseniz çok memnun olurum
öncelikle ikinizde kilo almışınız sağlıklı beslenin sorum şu: ani frenlemelerde, arabayı durdurmayı zonlandığımız zamanlarda (ıslak zemin veya karlı buzlu yollarda) frene yüklendiğimiz zamnlarda el freni ilede müdahale yapmamız yardımcı olurmu? Örneğin el freninin 2-3 diş çekilmesi gibi
Normal frenleme sırasında el frenine ufak bir müdahale bile büyük olasılıkla arka frenlerinizi kilitleyip savrulmanıza neden olur. Fren pedalı ile yeterli güçte fren yaptığınız sürece tüm tekerlekler en yüksek tutunma kuvvetini zaten sağlar. Bu sırada el freni, arabanın dengesini bozmaktan başka işe yaramaz.
Güzel içerik, güzel anlatım. Kısa bile geldi, özlemişiz abileri. Bahsedilen ama uzun uzadıya anlatılamayan konular hakkında da yeni videoları bekliyoruz.
Rampa inerken nasıl fren yapılır konusuna değinmemişsiniz. Çoğu insan uzun rampaları inerken frene basarak hızını sabitliyor ve rampanın sonuna kadar freni bırakmıyor.
16.10 hocam burada söylediğinizin doğru olmadığını düşünüyorum. Viteste bıraktığınız da motor çekiş değil yavaşlamaya yardım eder çünkü gaz vermediğinizde o da yavaşlamaya çalışacaktır. bu yokuş inerken viteste tutup ters tork uygulatmak ile aynı şey. fakat insanların fren çalışması ve araç durmaya yakın debriyaja basabilmesi lazım. bunu yapamayacak olanlar en baştan ikisine de basabilir. tabi bu konuda ikisini de savunanlar var. ( benim yanlış bulduğum kısım debriyaja basmazsanız rölantide de olsa araç çeker kısmı) özellikle motorsiklet camiasında japon ekolü sadece frene basmayı önerirken batı ikisine birden basmayı öneriyor. Benim motorsiklet ile fren çalışırken okuduğum bi yazıda fren çalışmasını getirebileceğimiz son nokta olarak başka hiç bi şey yapmaya zaman kalmayacak kadar iyi olmaktan bahsediyordu. tabiki bu motor için çünkü motorda fren daha fazla yetenek istiyor. insanların otomobilde de fren çalışması yapıp hem aracın sınırını hem fren yapmayi öğrenmesi lazım. Ama çoğu araba sürmeyi bile bilmiyorum. yaptıkları saçmalıkları araba sürmek sanıyorlar. zaten insanımızın kültür ve dürüstlük seviyesi fahişinden com da yazılan saçma cümle ve ifadelerden net bi şekilde görülüyor. Onları yazanlar trafikteki insanlar.
proğramlarınız çok mükemmel, yalnız, HALİT BEY kullandığınız FRENLERKEN ARKAYA BAKARIM. dediğinizde bazı sürücülerde yanlış anlaşılmaya sebep olabilir, Arkadan gelen var diye durmayacaksınız manasında anlaşılabilir. Bu konuda arkadan gelenin takip mesafesini açması ve yol durumuna göre gelmesi gerekmez mi ?
Lastik bence çok daha önemli güncel araçlar iyi kötü fren destek sistemleriyle yardımcı oluyor ya da artık frenler daha iyi soğuyor veya dayanıklı. Lakin lastik plastik teker gibi davranıyorsa doğru fren dahi yapsan hakimiyet kaybolur. Buna da değinmek lazım. Fren ve lastikte lütfen tasarruf yapmayın herkesin canı söz konusu
Selamun aleykum abi Lexus markası ile ilgili de konuşsanız sevinirim. Taaccüb doğurduysa, söyleyeyim ki, Azərbaycandan yazıram, bizde bu marka çok yaygın.
Almanyada ehliyet yaparken pratik egitimlerde sikca sert veyahut acil fren uygulamasi yaptirilir. Ayrica ehliyet sinavinda mutlaka sinav gözetmeni musait olan bir yerde acil fren yapip yapamadiginiz sinavdada test eder. Yeterli seviyede yapamazsan sinavdan kalirsin.
Abs fren devreye girdiğinde ayağın altında yoğun bir titreşim yapıyor,çoğu sürücü böyle durumda panikleyip ayağını frenden çekebilir.mutlaka önceden Test ediniz.
Turgut abi virajlı yolu tanımıyorsam google maps ten yol tarifini açık tutuyorum uzun yollarda, ilerideki virajın açısını takip ediyorum öncesinde frenimi ayarlarken kolay oluyor.. traifkli yolda da hem de turuncuları kırmızıları takip ederek ileride trafiğin duracağını görebiliyorum... önüme tilki çıktı köpek çıktı eşşek bile çıktı bir gece vakti abi fren lazım bişey...
Bir arkadaşımın erkek kuzeni diyormuş ki: "Şimdiye kadar kaç kaza yaptıysam hepsini bana kadın sürücüler yaptırdı." Trafik lambası sarı yanıyor, geçeceğim fakat önümdeki kadın sarıyı görünce hızını azaltıyor. Ben o hızla küt diye arkadan kadın sürücünün otomobiline bindiriyorum." Hocam, ne güzel kafa değil mi? Sizler bu videoyu yapalı bir yıla yakın olmuş fakat ben kanalınızı yeni keşfettim. Olsun, bilgi videoları hiçbir zaman eskimez.
Ben de fren yapacak durum oluştuğunda ilk arkaya bakıyorum, öyle durumlarda yan koltuktaki tedirgin oluyor niye öndekine bu kadar yaklaştın veya yavaş fren yaptın diye, halbuki arkadakine göre ayarlıyorum onu.
Bir araba 100 km 0 a 3 saniyede duruyor,sen kimsin ki 3 saniyede vitesler küçültüyorsun 😂😂😂 ve önünüdeki kaliteli ve spor arabaya çok yaklaşmayın tehlike aninda onlar durur ama sen duramazsın.Böyle önemli bilgileri güldürerek verebilmek sen bir efsanesin Halit abi.
Usta şöför en az fren kullanandir; Mola verendir. Çok doğru bir tespit
Turgut abi rejim yap.
Belli ki Anadolu bayilerin iyi ağırlamış. :)
15:07 ahahahah, TRT 2 ortamı bi anda sanayi ortamına dönebiliyor.
Çok seviyorum bu kanalı.
02:30 Hot fuzz isimli komedi filminde geçer: Arabalar kaza yapmaz, bir şeye veya birbirlerine çarpar, buna 'car crash' denir. Kaza demek sorumluluğu sürücülerden alır, kazada sorumlu aranmaz, çarpışmada ise bir veya daha fazla sorumlu vardır. Otobüs kendi kendine dur surda yoldan çıkayım demez, ihmal olmadıkça. Çok önemli bir noktaya değindiniz, selamlar.
Uzun süreli program yapmaktan neden imtina ediyorsunuz anlamıyorum, sizin muhabbet o kadar tatlı ki ben sanmıyorum 2 saat dinleyip sıkılanlar çok olsun.
usta uzun yapmanız kime batar ki, kısa yapmayın şu güzel muhabbetleri. hem bilgileniyoruz hemde eğleniyoruz
Evet sürenin uzaması niye bu kadar sorun edilmiş ben de anlamadım. İzleyenlerin çoğunluğu memnun olacaktır uzamasından.
Yeni araç kullanmayı öğrenen çok acemi bir sürücü adayı olarak güvenli sürüş ile ilgili videolarınızı ilgiyle izliyorum. Harikasınız, emeklerinize sağlık. Yeni araç kullanmaya başlayanların hataları, sürüşlerini geliştirmek için yapmaları gerekenler ile ilgili video çekmeniz mümkünse çok mutlu olurum. Videolarınızdan öğrendiğim bilgilerin karşılığında ne kadar teşekkür etsem az gelir. Harikasınız.
az frene basan usta şöfördür lafı doğrudur, güzel bilgiler veriyorsunuz, Teşekkürler. Babam bana araba kullanmayı öğretirken fren sadece en son durmak içindir, trafikte frenin yokmuş gibi gidersen kaza yapmazsın dedi. 1997'den beri ehliyetim var, 1990'da Ford Taunus GLX 1.3 1976 model arabada öğrendim.
15:00 Müthiş görüntü, kızcağız ucuz kurtarmış.
Ehliyet sınavlarında adaylara 30 km hızla ani fren yaptırıyoruz. Zamanında ve doğru fren yapabilmek çok önemli.
50yle yaptır yeğen sanada ogretmk lazım ;)
Yokuş aşağı inerken frene basmamak için düşük viteste iniyorum önümdeki tüm araçlar sürekli frene basarken ben bir defa bile basmadan yokuşu tamamlıyorum ancak benim araç da 4000 5000 devire çıkıyor yokuşun yüksek egiminden dolayı. Motor freni ile yokuş inerken görmemiz gereken en yüksek devir nedir misal 3500 deviri gördüğümüz zaman daha fazla devir cevirmemesi için frene basmalimiyiz yoksa yanma gerceklesmeden yapılan yüksek devir motorun ömrünü etkilemediği için sakıncası yok mu?
Bir sonraki programda kısaca deginirseniz hatta özellikle benzinli araçlarda ilgili devirli kullanım (yanma gercekleserek veya gerceklesmeden) hakkında bir program yaparsanız yaparsanız sevinirim.
Yeniden program yapmanıza sevindim
Teşekkürler,ne güzel program yapmışsınız..Fren kullanmadan araba kullanmaya çalıştım her zaman,bunu kimse söylememişti bana,mantığımca ön görümle önceden frenden ayağımı çekerek arabamı yavaşlatmayı hem içerdeki kişileri hem kendimi rahatsız etmeden sarsmadan fren yapmayı tercih ettim.babam iett şöförüydü,herkesi deli gibi düşün öyle arabanı kullan demişti külahıma küpedir.
Pandemi sürecinde bazı saygıdeğer abilerim kendine iyi bakmış. Frenden daha çok dikkatimizi çekti. Saygılar
Bu kanala katılan insanları takip ediyorum ve tek söylenecek şey adam sınız...
Bu kanalı çok seviyorum... Çınar abide ayrı güzel bir insandı ara sıra davet edermisiniz .. Hakan abiye de tam alışmaya başlamıştık : ) ancak esas kadro turgut abi ve özelikle halit abi başkasınız...
Sadece teorik bilgi için izlemiyoruz sizin sohbetinizi geyiklerinizi sevdigimizden izliyoruz sadece konuyu anlatarak gecmeyin bsska konulara girin tek programdan bircok sey öğreniyoruz sizden, seviyoruz sizi☺️
Yeni video süresini sevdim. Artık tamamını izleyebiliyoruz..
Canlı yayınlardan sonra 27 dakika az geliyor
Fren pedalına dokunup dakikalarca öyle devam edenlere değinseydiniz keşke. İniş boyunca basıp, yokuş bitene kadar da bırakmayanlara... Bence doğru felsefe şudur: Fren; arabanın hızını sabit tutmak için değil, yavaşlatmak ya da durdurmak içindir. Hızı, motor freni ile doğru vitesi seçerek kontrol altında tutarsın. Bu sırada araba yakıt yakmaz ve motor sıcaklığı da azalır. Arabaya kayda değer bir yavaşlama sağlamayacak dozdaki fren, fren donanımını ısıtıp, hızla aşındırmaktan, dış ortama ısı, toz ve bazen de ses yaymaktan başka bir işe yaramaz. Yokuş aşağı sürekli viteste ama aralıklı olarak fren yaparak inilir. Yavaşlatın, birkaç saniye tam bırakın sonra yeniden yavaşlatacak dozda fren yapın. Balata ömrünüz en az 5 kat artar. Çünkü aşınma, sıcaklık arttıkça logaritmik olarak artar.
Kanalı yeni keşfettim, vermiş olduğunuz bilgiler çok değerli. Parayla bile satın alınamayacak türden. Emeğinize sağlık..
Tebrikler,
Anlattikkarinizi, trafik olmayan, musait yerlerde, deneyip uygulayip antreman yapiyorum, bazen,
Abs fren süresini uzatmaz abs bas bırak yaparken tamamen bırakmaz sadece dönecek kadar bırakır kinetik ve statik sürtünme arasındaki farktan dolayı tekerler kayarken daha az sürtünmeye sahiptir kaymaya başlamadan hemen önceye göre bunu bisikletin arka tekerini kaydırdığımızda fren kuvvetinin kaymadan hemen önceye göre daha az oluşundan tecrübe edebiliriz
Ben Hollanda"da yasiyorum yillik izne Turkiyeÿe gittgimiz yaz aylarinda encok sikayetci oldugum sey oradakilerin trafik kurallarina uymayan kuralsiz araba kullanmalari daha dogrusu cogunlugun kullanmayi bilmemesi malasef ,biz gurbetciler genellikle kurallara uydugumuz icin bizi kucumseyenlerin alay edenlerin sayisi cok oluyor tabiki gurbetcilerin arasinda simarik kullananlarda var yok degil bunlara bende kiziyorum ozellikle Alman plakalilar simarik olabiliyor bunu sizinle paylasmak istedim sizleri kutluyorum ve videolarinizi ilgi ve keyifle ile izliyorum verdiginiz degerli faydali bilgiler icin tesekkur ediyorum sevgili Halit abeyi tv programindan taniyorum "sanayi savaslari"sizlere sevgilerimi selamlarimi yolluyorum iki guzel degerli insan..samimi bir o kadarda keyifli programlariniza devam son gaz..
Kesinlikle haklisin biladerim. Bende almanyadan türkiyeye geldigimde ayni seyden muzdaribim. Ne talebalalarin ne anlama geldigini bilen var nede basit kurallari. Kavsak kurallarini bilen bir allahin kulu yok nerdeyse.
Ağzınıza sağlık, tatilde arhaviye geldim, 1000 km yol, inanırmısınız bütün yol hiçbir action olmadı, arhaviye vardık girişinde ışıklarda kafam karıştı öndemi geridemi kırmızı diye (kavşakları biraz garip, ama kendi hatam dalgınlığım), bana kırmızı yanarken geçip birine ortadan çarpacakdım, nasıl sert fren yaptım ip gibi hiç sağa sola kaçmadı araç dörtlüleri yaktı durdu, arkama baktım hemen eyvah diyip, gelende yokdu, Allah korudu çok şükür. Bir anlık dalgınlık nelere malolur çok dikkatli olmamız lazım.
Halit abi tüm kullanma tekniğimi teyit ettin, teşekkür ederim. En çokta "az frene basan usta şöfördür" tanımıyla trifiğin yalnız, önündeki araç olmadığını ve bir bütün olduğunu hatırlatman, dile getirmen çok iyi oldu. Bilgine ve tecrübene sağlık demekle birlikte sol ayak freninin çok tehlikeli olduğunu bunu ancak rally şöförlerinin ve bir efsane ye göre Schumacherin 94 te ki kullanış stilinin olduğunu hatırlatmak isterim. Sol ayakla fren ışığı yakmak herkesin harcı değil abi 😄
Bu videoyu 3. defa izliyorum 2 yıl içinde şub 25 dk içinde bile 3-5 çok önemli ayrıntıyı kaçırmışım... Ansiklopedi adamlar... tarihe düşülen harika notlardan harika bir demet.
Babam hep derdi, önce lastik, sonra fren... diğerleri seni ileri götürür ama durdurmaz. Unutma duyabileceğin hızda git, her zaman.
Fren hidroliğini 2-3 senede bir değiştirelim. Etrafımdaki birçok kişi, fren tutuyor işte ne gerek var diye direndi. Zorla değiştirttim. Şimdi hepsi, şimdiye kadar araba durmuyormuş, nekadar tehlikeli sürüyormuşum demeye başladı. Fren hidroliğinin değiştirildiğini bilmeyip aynı arabaya binenler de, balatalarmı değişti frenler çok güzel olmuş diyor :)
5 ay sonra canlı yayın hey maşallah evet onno ustayla yaptınız. İyi ki canlı yayınlar olmuş unutacaktınız birbirinizi :) süper ya ve konu da güzel. Sol ayakla fren yapabiliyorum bu arada. Sol ayağımı ara sıra denerim boş yolda birde garip bir durum söyleyeyim, sağ ayağımla debriyaja basıp vites değiştirebiliyorum. Boş yolda çok denedim bunu halen bazen denerim. Maksat macera adrenalin ve hiç belli olmaz bakarsın bir gün işe yarar. Ah lastik yarılması 12.07.2020 günü başıma geldi sokak arasıydı neyse ki az ileride durup stepneyi taktım ama ertesi gün 4 yeni lastik aldım. Bu arada kırmızıda bile durmuyorlar artık.
Bu videoyu izleyen insanlar muhtemelen aynısını yapan bilinçli kişiler. Esas problem kendini usta şoför diye adlandırıp bu bahsettiğiniz hataları yapanlar ki zaten kendilerince doğruyu bildikleri için bu öğretici ve bilgilendirici videolarınızı izlediklerini sanmıyorum. Aslında sizin bu anlattıklarınız tv de kamu spotu olarak yayınlanmalıdır.
Oldukça faydalı olmuş, özellikle şehirlerarası yolda Ankara-Mersin Tekir Rampası
Bolu Ankara Cankurtaran inerken dikkat
Ağzınıza sağlık çok güzel olmuş ama neden 9 dk. 59 sn.de bitirdiniz? Hani 10 dk. olacaktı?.😇😇😇
Eskisi gibi daha uzun yayınlar gelsin.
Acı fren yapıldığında hemen debriyaja da basılması gerektiğine katılmıyorum. Ayağını gazdan çektiğinde (devir çok düşük değilse) motorda ateşleme olmaz ve güç üretmez. Bu durumda krank tekerleği değil, tekerlek krankı döndürür. Krank ile tekerleğin bağlantısını kes diyor halit abi, ayağını gazdan çektiğinde tekerleğin dönmesini ''zorlaştıran'' bir şey ile bağlantıyı kesmiş oluyorsun.
Acı fren durumunda etkisi çok az olan motor freninin bir önemi kalmaz ama benim şahsi tecrübelerim rölanti devrinde frenin zayıfladığı yönünde, frenin iyi tutması için arabanın viteste olması ve devirin biraz yüksek olması lazım. Acı fren durumunda debriyaja basarsanız motor devri anında rölantiye iner ve fren zayıflar.
Olması gereken; önce sadece fren, araba yavaşlayınca stop etmemesi için debriyaj+fren.
Tabi bunu ayarlamak zor. Ayarlayamayacağınızı düşünüyorsanız direk debriyaj fren yapın.
Aynen öyle kesinlikle ve kesinlikle yanlış bilgi veriyor.
Kesinlikle ilk zamanlar debriyaj basiyordum ABS daha çabuk giriyordu devreye
@@muratsoydemir sen git sirk 🎪 videoları izle mal
Fren sistemindeki vestinghaus vakumla çalışır ve emme manifoldu bu vakumu sağlar, evet rölantiye göre devirliyken daha güzel çalışır sistem. Ama frene bastığında vestinghausun bu etkisi bırakmadığın sürece devam eder. Yani demem o ki debriyaja basıp araç rölantiye inse bile sıkıntı yok. Yani verilen bilgi doğrudur. Acı frende fren haricinde dengesiz başka bir kuvveti ortadan kaldırmak en iyisidir.
@@tolga_alkan yorumu yapalım çok olmuş. ama yanlış hatırlamıyorsam, ikisine birlikte basın diyordu, önce frene basın sonra debriyaja demiyordu.
dengesiz kuvvet ne?
Halit abinin tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak gerek. 24 yaşındayım, 2 yıl önce ortalaması %7-10 civarında değişen eğimi olan bi yokuş aşağı yolda, önümde 55 yaşında yıllardır otomobil kullanan biri benim araç 95 model Toyota Corolla 1.6 gli, diğer araç 2008 model Renault Megane 1.6 dci, aynı yokuşu arka arkaya indik, ben arkadayım, onun frenler şişti, benim balata dahi kokmuyordu, ben virajda hızımı koruyup düzlükte motor freni ile kullandım, iniş süremizde aynıydı. Yani düzde gaza abanıp virajda frene abanıp araba kullanmak hızlı olmak yada usta şoförlük değildir.
Merhabalar sizleri beğenerek izliyorum. 8 yıl golf 4 2001 kullandım .2013 yılında almıştım aldığımda disk ve balatalari aynı anda değiştirdim hepsini. 2021 yılında sattigimda balatalar yarı olmustu .Toplam 85.000 km yapmıştım. Kavşaklara ya da isiklara yaklaştığımda her zaman ayağımı gazdan çeker ona göre fren yaparım.sizin dediklerinizi de yapıyorum viraj konularında bile sizin dediklerinizi yapıyorum...
Keşke bu videolar uzun uzun olsa da sizleri dinlesek, belki izlenmeleri az buluyorsunuz ama eminim burada sizi ve anlattıklarınızı izlemekten öğrenmekten keyif alan bir kitle var benim gibi, saygılar dilerim..
Benim önerim böyle konuları stüdyo da çekin. Stüdyo da çekince daha anlaşılır ve araya giren görsellerle daha akılda kalıcı oluyor. Geyik programları ve teknik olmayan konuları canlı yayında yapmanız bence daha iyi olacaktır. Geyik programları gibi sohbet programlarını canlı yayındaki etkileşim ile daha güzel olacağını düşünüyorum.
Elinize dilinize sağlık üstadlar. Söylediklerinize mekatronik mühendisliği öğrencisi olarak bir küçük ekleme yapmak isterim. Fren esnasında vites küçültmek tekere aktarılan torku arttıracağı için fren kuvvetine ters yönde iş yapar. bu da durma sürenizi arttırır. Ani frende vites küçültmek aleyhinize sonuçlar doğurur.
Bırakın süre süre uzasın, sohbet de güzel sarıyor.
Cok sukur bunlari anlatanlari gormek mutluluk verici. Umarim cok izlenir ve cok anlanir
"Adam gibi oturmak" ve "araç sürmek basit gibi gelse de değil" sözleri çok yerinde. Araç kullanmak hem kolay hem de ciddiyet gerektiren, kritik bir iştir. Bir çoğumuzun -sanılanın aksine- günlük hayatında yaptığı en ciddi ve önemli iş araç kullanmaktır çünkü araç kullanırken yapacağınız bir hata bir veya bir çok kişinin hayatını karartabilir, ölümüne veya yaralanmasına/sakat kalmasına neden olabilirsiniz. Altınızdaki araçlar 1.5 ton civarında, yükle birlikte 2 ton; bu kütlenin hareketten kaynaklanan kinetik enerjisini de hesaba katmak gerekir; (1/2 mv2)... Dolayısıyla oturuş pozisyonu ile başlayarak, sürücülüğün tüm gereklerini ciddiyetle yerine getirmek çok çok önemli...
NOT : Sürücülüğün ilk yıllarında, 20'li yaşların başında yakın bir arkadaşım frene ayağımı kaldırarak bastığımı öğrendiğinde hafif de dalga geçerek şaşkınlığını ifade etmişti; o topuğunu zemine koyarak bilek hareketiyle fren yapılması gerektiğini düşünüyor ve öyle yapıyordu. O zaman biraz kendimi sorgulamıştım ama kesinlikle benim yaptığım doğruymuş... Çünkü onun kullandığı şekilde yeterli kuvveti uygulamak mümkün değil...
Hasta oldum sayfanıza ne güzel bilgiler. Esnaf kılıklı arabacilara tepki olarak yapılan bilimsel bir program resmen. Kamu spotu tadindadir. Başarılarınızın devamını dilerim..
Vites düşürerek fren yapmak ancak ilerideki trafiğe yaklaşırken yavaşlatmak için yapılabilir belki,fren kullanmamak için. Ancak durmak için fren yapan birisi hem frene hem debriyaja basmak zorunda. Frenden hızlı olamayız vites düşürme konusunda
Önden çeker araçlarda fren performansını sağlamak daha mı zor bana mı öyle geliyor? Halit bey zamanında palio örneği vererek arka teker basıncının bile frene büyük etkisi olduğunu ve sorunlara neden olduğunu söylemişti ancak detay vermemişti.
2 yıldır önden çekişli aracımda iyi disk, iyi balata, iyi lastiğe rağmen istediğim fren performansına ulaşamıyorum ve maliyetli custom işlere girişmeden fren performansını arttırmanın püf noktalarını arıyorum.
Halit bey in o örneğinde kastettiği sorunların temeline inerek konuşmasını çok isterdim.
Edit: stüdyo yayınlarının tadı başka. Nispeten planlı, yorumlardan ötürü ansızın konunun değişmemesi vs daha kaliteli içerikler ortaya koyuyor.
Bir de lütfen stüdyo yayınlarının konusu güncelliğini kaybetti diye videoları silmeyin, yorumda başlıkta bir açıklama eklemeniz yeterli olur. Hala sildiğiniz birkaç videoyu tekrar izleme ihtiyacı duyuyorum
Program süreleri konusunda bizim şikayetimiz yok ne kadar uzun olsa o kadar izleriz 😉
Süre uzasın yahu, dert etmeyin.
Sizi çok geç keşfettim. Harika programlar yapıyorsunuz
Programlar uzun olsun üstat her kelimeniz kıymetli
Ağzınıza sağlık 9.5 dakika oldu
Süper bir format. Belki içinize sinmiyor ama gerçekten daha faydalı. Referans videolar. Bu referans videolarınız arttıkça sizde diğer yayınlarınızda rahatlayacaksınız. Gönül rahatlığı ile paylaşılabilecek bir formata doğru gidiyorsunuz. Gidiyorsunuz derken bu tarz konular özelindeki içeriklerinizden bahsediyorum. Yayın öncesi başlıkları belirleme sürecini kağıt üzerinde daha ayrıntılı yazarsanız. Kendinizi de kasmayacaksınız orjinalden 20 dak altına düşersiniz. Halit beyin eline diline sağlık. Manisadan selamlar hemşehrimize
Turgut abi sen karantinada yüklenmişsin boğaza accık şişkolaşmışın
Profesyonel çekimler de ayrı bir güzeldi ve özlenmiş. Eline sağlık ustam.
abim birde özellikle trafikte takip mesafesi konusunda program yapmanızı bekleriz bu mesafeyi koyamadıklarınadn arkadan kaza oluyor
Kazalar en çok takip mesafesi ve kavşaklarda geçiş önceliğine uymama nedeniyle olmakta kamu bilinçlendirme videoları olmalı bence
@@ylmazylmaz1514 aynen kardeşim
DSG ile ilgili şahsi tecrübem;
Panik fren de dikkat etmedim (muhtemelen boşa alıyor dur) fakat hızlı yavaşlamalarda DSG şanzıman çok hızlı vites küçülterek fren işini çok kolaylaştırıyor çok daha geç balata bitiriyor,
buna ilave olarak virajlarda viraja gelmeden çok hafif frene basılı tutunca (2-3sn) yine otomatik olarak vites küçültüyor böylece motor freni ile viraja emniyetli girip virajda uygunsa yüksek devirde olan motorla daha iyi tutunma ve virajdan hızlı çıkmayı sağlıyor.
Halit abi ışığa yaklaşırken "9:33" ben gazı bırakıyorum. Doğru yapıyor muyum?
Duran Trafikte otomatik araçla durup beklerken ayak fren pedalına basılı tutmak fren balatalarına zarar verirmi ne yapmak gerekiyor
Merhabalar Emeğinize Sağlık ben rampada iniş ve çıkışta freni merak ediyordum Konuşulmadı sağlık olsun bir daha ki sefere. : )
güzel olmuş bu parça parça çekme işi önceden video uzunluğundan korkup girmiyodum
Ağzınıza sağlık. Canlı yayınlardan sonra süre biraz kısa geldi ama kısa ve öz olmuş.
Devamını bekliyoruz. Ağzınıza sağlık.
Turgut abi şu akülerle de alakalı bir program yapsanız. lpgli araçlara 60 yerine 72 lik takılması gerekir diyenler var. akü bakımı şarjı sulu mu kuru mu akü daha uzun ömürlü bunlardan ve aklıma gelmeyen daha fazlasından bahsettiğiniz sohbet tadında bir video çekerseniz ziyade memnun oluruz. şimdiden çok teşekkür ederim.
abi hakkaten çok güzel. Sohbet güzel, anlatılan şeyler güzel...
Abi Ben Ford Cargo kamyon kullanıyorum(işim bu) abs yok, bir de abs li binek araç kullanıyorum gün içinde fren alışkanlığım çok iyi ikisinde de tekerleği kitlemiyorum
Abi siz ders alsanız bize anlatsanız olmaz mı siz çok güzel anlatıyorsunuz
Süper konu şahane anlatım için hepinize teşekkür ediyorum fakat Halit bey'e emniyet kemeri olan bir araba koltuğu, sinyal kolu olan bir direksiyon verirseniz konuyu bize daha açıklamalı anlatacağı dan eminim. Bir sonraki programlarda doğru lastik seçimi ve kullanımı hakkında özellikle yuvarlanma direnci ve ıslak zeminde frenleme harf sistemini anlatabilirseniz çok memnun olurum
öncelikle ikinizde kilo almışınız sağlıklı beslenin
sorum şu: ani frenlemelerde, arabayı durdurmayı zonlandığımız zamanlarda (ıslak zemin veya karlı buzlu yollarda) frene yüklendiğimiz zamnlarda el freni ilede müdahale yapmamız yardımcı olurmu? Örneğin el freninin 2-3 diş çekilmesi gibi
Normal frenleme sırasında el frenine ufak bir müdahale bile büyük olasılıkla arka frenlerinizi kilitleyip savrulmanıza neden olur. Fren pedalı ile yeterli güçte fren yaptığınız sürece tüm tekerlekler en yüksek tutunma kuvvetini zaten sağlar. Bu sırada el freni, arabanın dengesini bozmaktan başka işe yaramaz.
Zaten ayak freni %70 ön %30 arka tekerlekler tutar el freni çekmen yardımcı olmıycağı gibi kitlerse daha kötü.
Abs ile beraber ebd limitör esp gibi fren sistemlerini de araç kullanıcılara anlatmalısınız.
Güzel içerik, güzel anlatım. Kısa bile geldi, özlemişiz abileri. Bahsedilen ama uzun uzadıya anlatılamayan konular hakkında da yeni videoları bekliyoruz.
Tek kelime...
Harikasınız!
Hayat kurtaran müthiş bilgiler ve tavsiyeler...
Rampa inerken nasıl fren yapılır konusuna değinmemişsiniz. Çoğu insan uzun rampaları inerken frene basarak hızını sabitliyor ve rampanın sonuna kadar freni bırakmıyor.
Vitesle inilir rampanın eğimine göre 3 4 veya dikse 2
Aşırı dik ise 1 ve frene sürekli basılmaz pompalanır bas bekle çek usulü
16.10 hocam burada söylediğinizin doğru olmadığını düşünüyorum. Viteste bıraktığınız da motor çekiş değil yavaşlamaya yardım eder çünkü gaz vermediğinizde o da yavaşlamaya çalışacaktır. bu yokuş inerken viteste tutup ters tork uygulatmak ile aynı şey. fakat insanların fren çalışması ve araç durmaya yakın debriyaja basabilmesi lazım. bunu yapamayacak olanlar en baştan ikisine de basabilir.
tabi bu konuda ikisini de savunanlar var. ( benim yanlış bulduğum kısım debriyaja basmazsanız rölantide de olsa araç çeker kısmı) özellikle motorsiklet camiasında japon ekolü sadece frene basmayı önerirken batı ikisine birden basmayı öneriyor.
Benim motorsiklet ile fren çalışırken okuduğum bi yazıda fren çalışmasını getirebileceğimiz son nokta olarak başka hiç bi şey yapmaya zaman kalmayacak kadar iyi olmaktan bahsediyordu. tabiki bu motor için çünkü motorda fren daha fazla yetenek istiyor.
insanların otomobilde de fren çalışması yapıp hem aracın sınırını hem fren yapmayi öğrenmesi lazım. Ama çoğu araba sürmeyi bile bilmiyorum. yaptıkları saçmalıkları araba sürmek sanıyorlar. zaten insanımızın kültür ve dürüstlük seviyesi fahişinden com da yazılan saçma cümle ve ifadelerden net bi şekilde görülüyor. Onları yazanlar trafikteki insanlar.
stüdyo videosu gelmiş, ağzınıza sağlık. en kısa zamanda bir geyik videosu bekliyoruz
HARİKASINIZ.
Çok teşekkür ederim.
Farkındalık yaratıyorsunuz.
Emeğinize yüreğinize sağlık. 👏👏🙏🙏
Yaptığınız kazalarla ilgili bir sohbet programı yapar mısınız
her programı keyifle izliyorum
bu tarz devam etsin kamera sohbeti sarmiyordu
Turgut abim hazır Halit abimi bulmuşken ileri sürüş teknikleri ile ilgili program yapınız derim :))
16:10 en önemli kısım
proğramlarınız çok mükemmel, yalnız, HALİT BEY kullandığınız FRENLERKEN ARKAYA BAKARIM. dediğinizde bazı sürücülerde yanlış anlaşılmaya sebep olabilir, Arkadan gelen var diye durmayacaksınız manasında anlaşılabilir. Bu konuda arkadan gelenin takip mesafesini açması ve yol durumuna göre gelmesi gerekmez mi ?
Lastik bence çok daha önemli güncel araçlar iyi kötü fren destek sistemleriyle yardımcı oluyor ya da artık frenler daha iyi soğuyor veya dayanıklı. Lakin lastik plastik teker gibi davranıyorsa doğru fren dahi yapsan hakimiyet kaybolur. Buna da değinmek lazım. Fren ve lastikte lütfen tasarruf yapmayın herkesin canı söz konusu
15:42 bunu kimseye anlatamadım bu zamana kadar.
Aslında anlatıyorum ama kabul etmiyorlar 😇
Selamun aleykum abi Lexus markası ile ilgili de konuşsanız sevinirim. Taaccüb doğurduysa, söyleyeyim ki, Azərbaycandan yazıram, bizde bu marka çok yaygın.
Stüdyo filmlerinin de tatdı ayrı 🙂👍
Teşekkürler...
Pedagojik ve teknik bir bakış bravo 👍😜🙏
Ne güzel bilgiler. İşte bu yapılandır insana faydalı olan.
Almanyada ehliyet yaparken pratik egitimlerde sikca sert veyahut acil fren uygulamasi yaptirilir. Ayrica ehliyet sinavinda mutlaka sinav gözetmeni musait olan bir yerde acil fren yapip yapamadiginiz sinavdada test eder. Yeterli seviyede yapamazsan sinavdan kalirsin.
Abs fren devreye girdiğinde ayağın altında yoğun bir titreşim yapıyor,çoğu sürücü böyle durumda panikleyip ayağını frenden çekebilir.mutlaka önceden Test ediniz.
Beyefendiyi düzeltim öğrenilmiş davranişlardan omurilik sorunludur.Beyincik ise denge merkezidir.Yayın için teşekkürler
Videolarınız bilgileriniz çok kaliteli ve eğlenceli herseferinde izliyoruz
Turgut abi virajlı yolu tanımıyorsam google maps ten yol tarifini açık tutuyorum uzun yollarda, ilerideki virajın açısını takip ediyorum öncesinde frenimi ayarlarken kolay oluyor.. traifkli yolda da hem de turuncuları kırmızıları takip ederek ileride trafiğin duracağını görebiliyorum... önüme tilki çıktı köpek çıktı eşşek bile çıktı bir gece vakti abi fren lazım bişey...
Yine bilemeyenlere güzel bir video olmuş...
Özlemişiz video olayını
Kısa olması çok güzel olmuş
Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler, kolay gelsin.
Araç düşük vites yüksek devirdeyse debriyaja geç basmak motor kompresyonunu da kullanarak fren medafesini kısaltmamıza yardımcı olmaz mı yani?
Agziniza saglik ben uzun videolarinizi daha cok seviyorum
Bir arkadaşımın erkek kuzeni diyormuş ki: "Şimdiye kadar kaç kaza yaptıysam hepsini bana kadın sürücüler yaptırdı." Trafik lambası sarı yanıyor, geçeceğim fakat önümdeki kadın sarıyı görünce hızını azaltıyor. Ben o hızla küt diye arkadan kadın sürücünün otomobiline bindiriyorum." Hocam, ne güzel kafa değil mi? Sizler bu videoyu yapalı bir yıla yakın olmuş fakat ben kanalınızı yeni keşfettim. Olsun, bilgi videoları hiçbir zaman eskimez.
Ben de fren yapacak durum oluştuğunda ilk arkaya bakıyorum, öyle durumlarda yan koltuktaki tedirgin oluyor niye öndekine bu kadar yaklaştın veya yavaş fren yaptın diye, halbuki arkadakine göre ayarlıyorum onu.
abi canlı yayınlarda çınar abinin şu ses olayını çözerseniz çok iyi olacak :)
Bir programda uygulamalı olarak otomobilde doğru oturma pozisyonunu anlatabilir misiniz?
Sırtını koltuğa yaslayinca bileğin direksiyonun üstüne gelirse doğru oturuyor demeksindir