Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.
Bedankt Marleen voor deze heerlijke en uitermate boeiende geschiedenisles! Geweldig dat ze iets zegt in de trant van dat yoga-beoefening niet tot aarden zal leiden maar kennis van je maatschappelijke verleden wel. Daar ben ik het volledig mee eens. (Wellicht dat yoga je o.a. iets leniger maakt)
Zo mooi. Ik zou willen dat dit nog op het onderwijs verteld zou worden. Geschiedenis is zó belangrijk. Weten waar we vandaan komen geeft verbinding met herkenbare waarden en normen. Maar het is uit het pakket gehaald. Uitzendingen als deze, vult dat gat een beetje. Zou op scholen uitgezonden moeten worden. Door Jelle's enthousiasme zou het jongeren ook enthousiasmeren. Top dit❣️
Sjonge, mijn brein neemt normaal geschiedenis-lessen niet echt op maar hier kan ik wel 5 uur naar luisteren. Zie het allemaal voor me en smaakt naar meer.
53:45 "Jullie gaan het ook lezen"...... Het boek staat al enige tijd op mijn verlanglijst bij Bol, maar ik ben slechts een docent en een alleenverdiener.... Ik koop mijn boeken bij voorkeur tweedehands. Dit boek is een van de (vele) uitzonderingen. Ik heb sinds 1 januari al weer meer dan vijftig boeken gekocht. Ik probeer twee boeken per week te lezen, dus........😎
En dan het einde; je schiet juist wortels en aardt als je de geschiedenis kent. Dat geldt overigens niet alleen voor de nationale geschiedenis maar ook de geschiedenis van je voorouderlijn. Prachtig gesprek! Edit: je hebt m.i. beide lijnen nodig. De één vult de ander aan. Het is fijn om je voorouders te kunnen plaatsen in een tijd c.q. tijdsgeest. De collectieve voorouders zorgden weer voor een bepaalde tijdsgeest.
Ah! Zo zie je maar. Een 'oude liefde' hè? Ik ben eigenlijk als Directiesecretaresse gestopt. Ik werk inmiddels in de zorg. Geeft mij veel meer voldoening, maar vond t zo leuk dat Marleen "zelfs als Directiesecretaresse had gewerkt". Ik dus andersom en jij bent "de tuinen" ingegaan. Kom hier ook maar langs voor de tuin, dat heb ik echt niet in de vingers!😂
Jazeker is het een land van narcistische cultuur barbaren. Wat een super leuk en informatief gesprek. Dank Marleen en Jelle wat kan je heerlijk innemen en onverzadigbaar zijn, dank.
Religie wordt facultatief, wat een mooie beschrijving van het ontstaan van onze republiek en wat een leuke vrouw! Blij dat ik even in haar klasje mocht zitten
Wat een feest dit! Mevr. de Vries spreek over de 18e eeuw. Het lijkt of het voor Jelle ook een feest was. Wat heel grappig uitpakte is het stukje over Houllebecq, dat het ook een schrijver voor vrouwen kan zijn. Een eyeopener voor hem leek het. En dat de Verlichting bij Spinoza vandaan kwam. Made in Holland! Ik wil meer aub!
Ik denk dat Nederland de blauwdruk is voor de huidige (globale) wereld waarin we leven. Daarmee bedoel ik de Protestantse / Joodse zwieper die we aan de wereld hebben gegeven nog steeds leidend is. Op het gebied van economie (fractioneel bankieren, aandelenmarkt centrale bank, verzekeringswezen , monopolies verwerven), kunst, technologie en zeerecht en zeemacht. De Engelsen en later de Amerikanen zijn niet veel verder gekomen dan het model maar eindeloos te kopiëren. Helaas is er weinig geschreven over de voorgeschiedenis van de gouden eeuw. Het zou een mooi epos worden over de moedernegotie en de Hanze netwerken en de Noordse Compagnie en de haringvloot etc. Een goed boek over de moedernegotie zou geweldig zijn.
Ja dat was een goed stukkie. Die Spinoza interpretatie was weggezakt maar ik moet toegeven dat ze er ook in een korte schildering wat nieuws aan toevoegde (dat Spinoza toch nog vanuit ondergrondse opereerde en t echte debat pas eeuwen later ‘open’ werd)
@@jellevanbaardewijk7253Ronald van Raak heeft een boek over Spinoza geschreven, kan ook goed vertellen. Lijkt me leuk als het vergeleken kan worden met het boek van Israël.
Dank voor deze noodzakelijke geschiedenisles over de eigen verlichtingsrol in de totstandkoming van NL met z'n door velen, mijzelf incluis, gemiste beïnvloeding door zijn gezagsnemers waaronder ambteloze bewoners in de 18e eeuw.
In navolging van Ad probeert Jelle hier ook eerst zijn eigen zegje te laten prevaleren maar komt er gelukkig allengs achter dat dit echt niet nodig is.
17.50 'Toekomst'. Het woord bestond nog niet. Fascinerend! Ik vermoed dat het woord 'verleden' ook nog niet bestond. Maar indien wel, van wanneer is dat begrip gedateerd? M.a.w. lieve mensen, ooit was er een tijd dat de begrippen 'verleden' en 'toekomst' niet bestonden. In die tijd leefde iedereen nog in het hier en nu. Iets waar nu velen weer naar verlangen en daar energie in stoppen. Waarvan ik zeg: doe maar niet. Met ons geëvolueerde brein is dat helaas niet meer mogelijk. Met uitzondering van externe stimuli (zoals drugs), wat ik verwerp.
Toekomst | Veel mensen leefden nog circulair met de seizoenen; pas later is het lineaire model echt door gedrongen, vooral door samenwerking, "status function," en verklaringen , beloftes naar de toekomst. Geld, verzekeringen, en later pensioen etc.
Interessant boek, interessante gast. Bijzondere dynamiek in de eerste vijf minuten: een tell-all inleiding en twee ellenlange vragen waar de gast niet tussenkomt ondanks vele aanzetten... Jelle moet eerst zijn gedachtengang uitgebreid uiteenzetten, hoewel de gast de hoofdrol hoort te hebben. "Dienend interviewen" blijft moeilijk. Maar mooie boekkeuze, interessante gast. Ik ga verder (proberen te) kijken. Dank!
Wij waren de eerste die machinaal hout konden zagen en snel schepen konden bouwen . Wij waren ook rechts oliegargisch georganiseerd , huis van oranje was tijdelijk aan de kant gezet , toen engeland opkwam bleek engelse monarchie veel effectiever te zijn en moesten we rijkdom inleveren
We leven in een rare tijd. Ik las vandaag een artikel over Arnav Kapur en die kan het brein al verbinden met google door aan een woord te denken geeft het device zoekopdrachten. En dit is dus nog maar het begin..... Maar idd debat bestaat niet meer en alle informatie is zeer eenzijdig belicht. Democratie is ver te zoeken en die tijden gaan we niet meer meemaken maar onderdrukking, censuur en totale domheid des te meer.
Van historicus Remy Aerts, als ik de naam goed herinner en die ook tegenover de heer van Baardewijk zat, kregen we ook een prachtig overzicht vanaf ergens in de 18de eeuw tot en met in elk geval het algemeen kiesrecht in 1917. Hij vertelde dat het genie Thorbecke, rondom diens grondwet halverwege de 19de eeuw, stelde dat de Napoleonse tijd, los van de oorlog slachtoffers, voor de Nederlandse eenheid en Bestuur meer had betekend dan alles in dat opzicht ervoor. Dit tot ongenoegen van een bepaalde elite. Deze historicus aan tafel hoor ik dat niet zeggen, maar iets van: met inlijving van Nederland bij Frankrijk kwam er ellende, of iets van die strekking.
Ze schetst de vooruitgang door de verlichting en die door de bezetting teniet werd gedaan. Door de Napoleontische tijd heeft het continent als geheel lang moeten herstellen. In hoeverre het klopt weet ik niet, in Duitsland had je juist rond 1800 de club rondom Goethe. Peter Neumann heeft daar een aangenaam boek over geschreven: republiek der vrije geesten. En er was nog een veel dikker boek over die tijd dat vorig jaar erg gehypt werd, over de Romantiek. Naam schrijfster nu kwijt. Maar N heeft idd veel structuur aangebracht, wat ik heb onthouden is dat we onze straatnaambordjes aan hem hebben te danken. Lees de laatste tijd ook her en der een herwaardering van Lodewijk Napoleon.
"Je kunt tien keer per dag een downwardfacing dog doen op je yogamatje maar je gaat niet aarden. Geloof mij! Je leest een paar geschiedenisboeken en je begrijpt waar Nederland vandaan komt, en waarom we het land zijn geworden wat we nu zijn, en dát geeft je wortels, en dat aardt." 💌
Ook helemaal eens! Heel sterk opgemerkt en uit ervaring beamend....hoewel heb nog nooit een downward facing duck gedaan 😂maar wel wat historie gelezen.
Als je spiritualiteit inruilt voor geschiedenis geef je toe dat onze verlichting aan Philips te danken is die ons doel heeft weg kunnen verklaren met de rekening die je elke maand betaalt.
57:25 JAAAAAAAAAA ! Mijn god wat wordt de gechiedenis slecht gekend ja. En wat zonde. Zoek in het kader van deze afl. ook eens op waar de Brandenburger Tor in Berlijn vandaan komt. Interessant !!
Als je geen goed (vaderlandse) geschiedenisonderwijs hebt genoten weet je niet waar we vandaan komen.Dat is de verweesde samenleving.Zelfgerichtheid ligt dan op de loer.
Marleen de Vries is een gigant! Beetje denigrerende introductie. Het blijkt maar weer dat een wetenschapper niet aan een academie hoeft te werken... (KPI-gestuurde kennisfabrieken zonder spel, vrijheid of creativiteit)
(rond 2.50) 'Religie vormt geen aanleiding tot opstand'. Jelle merkt terecht op: 'en de reformatie dan? Daar komt helaas geen duidelijk antwoord op. (Jelle is kennelijk een lucht-type)(goede eigenschap voor een interviewer!)
1.58 Marleen; 'ik ben echt een vrouw op een missie'. Graag wil ik weten, wat voor een missie, en, waarom een 'vrouw' op een missie? Maakt dit verschil met een man op een missie?
Ik ken iemand die vindt dat je terug moet kunnen gaan tot de zevende generatie. Als je bet-bet-overgrootvader Nederlander was, dan pas weet je dat je echt een Nederlander bent. (en dat is nog maar de zesde generatie) Ken je geschiedenis, niet alleen van je land, maar ook van je omgeving en van je voorgeslacht.
Wel jammer dat de luchtballon (Franse uitvinding) op de kaft staat. Had dan de thermometer van Fahrenheit erop gezet. Helaas was de 18e eeuw nou niet echt een superinteressante eeuw qua Nederlandse uitvindingen.
@@jellevanbaardewijk7253 Als ik dat idee zou toepassen, ben ik geen Nederlander. Dat maakt mij echter helemaal niet zo veel uit. Daarbij gaat het veel meer om de normen en waarden, de cultuur en vooral de taal. Mijn vrouw en ik hebben beide een dubbele nationaliteit.
Hoeveel Nederlanders kopen er boeken... 25%, vroeg Jelle. Maar kennis is momenteel vooral op internet te vinden en te LEZEN in e-books... zijn dat ook "boeken". Dat papier is te traag en te duur. Zelf schrijf ik e-books en de publicatie is wereldwijd. De beperking van papier is van de 20ste eeuw toch? Het ebook bied betere zoekmogelijkheden en copy en past mogelijkheden alsmede zoom techniek voor oudere ogen...
Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.
Wat een genot om dit aan te mogen horen !
Geweldige beschreven Marleen! Heerlijk gesprek en heerlijk duidend!
Dan begin je toch ineens te beseffen dat je onderdeel bent van een beweging. Dank voor dit gesprek!
Dit boek wil ik lezen wat een geweldige geschiedenis les ik heb genoten dank jullie wel.
Dank voor het compliment!
Mooi en leerzaam gesprek. Ik hoop dat dit onderwerp nog vervolg gaat krijgen in toekomstige gesprekken.
Wat een goed gesprek over een geweldig onderwerp, respect voor beiden!
Wat zijn jullie toch een GEWELDIG team met een geweldige organisatie!! ✨🙏🏻💕🕯️
Dank u!
Dank voor dit mooie gesprek, stimuleert om dit boek te gaan lezen!
Erg leuk en leerzaam! Ik verheug me op het boek.
Fantastisch alletwee.
Adembenemend informatief en origineel
geweldig! zeer leerzaam, en ik ben zeer dankbaar
Wat een deskundige historica, en zo helder en fris! Heerlijk om naar te luisteren!
Bedankt Marleen voor deze heerlijke en uitermate boeiende geschiedenisles!
Geweldig dat ze iets zegt in de trant van dat yoga-beoefening niet tot aarden zal leiden maar kennis van je maatschappelijke verleden wel. Daar ben ik het volledig mee eens. (Wellicht dat yoga je o.a. iets leniger maakt)
Zo mooi. Ik zou willen dat dit nog op het onderwijs verteld zou worden. Geschiedenis is zó belangrijk. Weten waar we vandaan komen geeft verbinding met herkenbare waarden en normen. Maar het is uit het pakket gehaald. Uitzendingen als deze, vult dat gat een beetje. Zou op scholen uitgezonden moeten worden. Door Jelle's enthousiasme zou het jongeren ook enthousiasmeren. Top dit❣️
wat een verademing een historica die niet verbonden is aan een universiteit. geheel vrij sprekend uit pure nieuwsgierigheid en interesse. heerlijk.
Heerlijk ik zit te genieten. Fantastisch smaakt naar meer
Dit was informeel en leuk !!
Dank!
Genoten van dit college. Ik ga het boek kopen👍
Inderdaad een mooie uitzending. Voor herhaling vatbaar
Sjonge, mijn brein neemt normaal geschiedenis-lessen niet echt op maar hier kan ik wel 5 uur naar luisteren. Zie het allemaal voor me en smaakt naar meer.
53:45 "Jullie gaan het ook lezen"...... Het boek staat al enige tijd op mijn verlanglijst bij Bol, maar ik ben slechts een docent en een alleenverdiener.... Ik koop mijn boeken bij voorkeur tweedehands. Dit boek is een van de (vele) uitzonderingen. Ik heb sinds 1 januari al weer meer dan vijftig boeken gekocht. Ik probeer twee boeken per week te lezen, dus........😎
Goed bezig
"ik ben natuurlijk verbonden aan het de universiteit van het leven." Dat maakt de zin in dit gesprek nog groter!
En dan het einde; je schiet juist wortels en aardt als je de geschiedenis kent. Dat geldt overigens niet alleen voor de nationale geschiedenis maar ook de geschiedenis van je voorouderlijn. Prachtig gesprek!
Edit: je hebt m.i. beide lijnen nodig. De één vult de ander aan. Het is fijn om je voorouders te kunnen plaatsen in een tijd c.q. tijdsgeest. De collectieve voorouders zorgden weer voor een bepaalde tijdsgeest.
Dank voor dit mooie gesprek. Ik heb echt genoten.
Groeten van een Directiesecretaresse met een propedeuse Geschiedenis. 😄
Ha, groeten van een tuinman met een propedeuse Geschiedenis! Het enige wat ik van de achttiende eeuw heb onthouden is Joan Derk van den Capelle.
Ah! Zo zie je maar. Een 'oude liefde' hè? Ik ben eigenlijk als Directiesecretaresse gestopt. Ik werk inmiddels in de zorg. Geeft mij veel meer voldoening, maar vond t zo leuk dat Marleen "zelfs als Directiesecretaresse had gewerkt". Ik dus andersom en jij bent "de tuinen" ingegaan. Kom hier ook maar langs voor de tuin, dat heb ik echt niet in de vingers!😂
Zo zou een geschiedenisles eruit moeten zien. (Boek gekocht).
Ik wil al deze geschiedenis graag in brokjes per aflevering uitgelegd krijgen. Reuze intressant
casanova is fantastisch. Alle 11 delen verslonden. Is must read. Onbegrijpelijk dat hij zo simplistisch is neergezet. Hij was intellectueel.
Een heel mooi onderwerp.
Boek ga ik kopen, lijkt me machtig interessant!
Super Marleen ❤
Jazeker is het een land van narcistische cultuur barbaren. Wat een super leuk en informatief gesprek. Dank Marleen en Jelle wat kan je heerlijk innemen en onverzadigbaar zijn, dank.
Heerlijk verhaal
YES
Interessant gesprek 😃
Wat een féést om naar te kijken. Als Marleen een lezing zou geven zou ik er beslist naar toe gaan
Ik moet dit boek hebben
Heerlijk gesprek
Mooi Gesprek... 🙂
Geschiedenis ❤
Heerlijk gesprek. Beiden kwamen in zowel lucht- als vuurtype!
Religie wordt facultatief, wat een mooie beschrijving van het ontstaan van onze republiek en wat een leuke vrouw! Blij dat ik even in haar klasje mocht zitten
Wat een feest dit! Mevr. de Vries spreek over de 18e eeuw. Het lijkt of het voor Jelle ook een feest was. Wat heel grappig uitpakte is het stukje over Houllebecq, dat het ook een schrijver voor vrouwen kan zijn. Een eyeopener voor hem leek het. En dat de Verlichting bij Spinoza vandaan kwam. Made in Holland! Ik wil meer aub!
Ik denk dat Nederland de blauwdruk is voor de huidige (globale) wereld waarin we leven. Daarmee bedoel ik de Protestantse / Joodse zwieper die we aan de wereld hebben gegeven nog steeds leidend is. Op het gebied van economie (fractioneel bankieren, aandelenmarkt centrale bank, verzekeringswezen , monopolies verwerven), kunst, technologie en zeerecht en zeemacht. De Engelsen en later de Amerikanen zijn niet veel verder gekomen dan het model maar eindeloos te kopiëren.
Helaas is er weinig geschreven over de voorgeschiedenis van de gouden eeuw. Het zou een mooi epos worden over de moedernegotie en de Hanze netwerken en de Noordse Compagnie en de haringvloot etc. Een goed boek over de moedernegotie zou geweldig zijn.
Ja dat was een goed stukkie. Die Spinoza interpretatie was weggezakt maar ik moet toegeven dat ze er ook in een korte schildering wat nieuws aan toevoegde (dat Spinoza toch nog vanuit ondergrondse opereerde en t echte debat pas eeuwen later ‘open’ werd)
@@jellevanbaardewijk7253Ronald van Raak heeft een boek over Spinoza geschreven, kan ook goed vertellen. Lijkt me leuk als het vergeleken kan worden met het boek van Israël.
56:29 je kunt 10 keer per dag een downward facing duck doen op je yogamatje, maar je gaat niet aarden 'Aarding via geschiedsbewustzijn'.
Dank voor deze noodzakelijke geschiedenisles over de eigen verlichtingsrol in de totstandkoming van NL met z'n door velen, mijzelf incluis, gemiste beïnvloeding door zijn gezagsnemers waaronder ambteloze bewoners in de 18e eeuw.
In navolging van Ad probeert Jelle hier ook eerst zijn eigen zegje te laten prevaleren maar komt er gelukkig allengs achter dat dit echt niet nodig is.
17.50 'Toekomst'. Het woord bestond nog niet. Fascinerend! Ik vermoed dat het woord 'verleden' ook nog niet bestond. Maar indien wel, van wanneer is dat begrip gedateerd?
M.a.w. lieve mensen, ooit was er een tijd dat de begrippen 'verleden' en 'toekomst' niet bestonden. In die tijd leefde iedereen nog in het hier en nu. Iets waar nu velen weer naar verlangen en daar energie in stoppen. Waarvan ik zeg: doe maar niet. Met ons geëvolueerde brein is dat helaas niet meer mogelijk. Met uitzondering van externe stimuli (zoals drugs), wat ik verwerp.
Top college.
56:03 Wat een finisher! Wauw 👏👏👏👏👏👏
Top
Toekomst | Veel mensen leefden nog circulair met de seizoenen; pas later is het lineaire model echt door gedrongen, vooral door samenwerking, "status function," en verklaringen , beloftes naar de toekomst. Geld, verzekeringen, en later pensioen etc.
INteressant gesprek(sonderwerp).
Gesprekstechniek: start is heel onrustig. Iets minder 'gehaast' zou het luistergenot nog verhogen
als ik mevr. de Vries hoor is er weinig veranderd tussen toen en nu
Interessant boek, interessante gast. Bijzondere dynamiek in de eerste vijf minuten: een tell-all inleiding en twee ellenlange vragen waar de gast niet tussenkomt ondanks vele aanzetten...
Jelle moet eerst zijn gedachtengang uitgebreid uiteenzetten, hoewel de gast de hoofdrol hoort te hebben.
"Dienend interviewen" blijft moeilijk.
Maar mooie boekkeuze, interessante gast. Ik ga verder (proberen te) kijken. Dank!
Interviewen? Dan moet je tv kijken. Wij doen dat niet. Gesprekken ❤, da’s iets anders.
Wij waren de eerste die machinaal hout konden zagen en snel schepen konden bouwen .
Wij waren ook rechts oliegargisch georganiseerd , huis van oranje was tijdelijk aan de kant gezet , toen engeland opkwam bleek engelse monarchie veel effectiever te zijn en moesten we rijkdom inleveren
Culturele ondernemers, dat is wat we missen
In die tijd was er dus nog een debat. Dat is nu geheel verdwenen.
We leven in een rare tijd. Ik las vandaag een artikel over Arnav Kapur en die kan het brein al verbinden met google door aan een woord te denken geeft het device zoekopdrachten. En dit is dus nog maar het begin.....
Maar idd debat bestaat niet meer en alle informatie is zeer eenzijdig belicht. Democratie is ver te zoeken en die tijden gaan we niet meer meemaken maar onderdrukking, censuur en totale domheid des te meer.
Haha, Jelle van Betweter. Leuk gesprek!
30% leest iedere dag in een boek en al 10 jaar stabiel, zegt Google. Goede uitnodiging van deze historica met een missie! Dank.
Van historicus Remy Aerts, als ik de naam goed herinner en die ook tegenover de heer van Baardewijk zat, kregen we ook een prachtig overzicht vanaf ergens in de 18de eeuw tot en met in elk geval het algemeen kiesrecht in 1917. Hij vertelde dat het genie Thorbecke, rondom diens grondwet halverwege de 19de eeuw, stelde dat de Napoleonse tijd, los van de oorlog slachtoffers, voor de Nederlandse eenheid en Bestuur meer had betekend dan alles in dat opzicht ervoor. Dit tot ongenoegen van een bepaalde elite. Deze historicus aan tafel hoor ik dat niet zeggen, maar iets van: met inlijving van Nederland bij Frankrijk kwam er ellende, of iets van die strekking.
Ze schetst de vooruitgang door de verlichting en die door de bezetting teniet werd gedaan. Door de Napoleontische tijd heeft het continent als geheel lang moeten herstellen. In hoeverre het klopt weet ik niet, in Duitsland had je juist rond 1800 de club rondom Goethe. Peter Neumann heeft daar een aangenaam boek over geschreven: republiek der vrije geesten. En er was nog een veel dikker boek over die tijd dat vorig jaar erg gehypt werd, over de Romantiek. Naam schrijfster nu kwijt.
Maar N heeft idd veel structuur aangebracht, wat ik heb onthouden is dat we onze straatnaambordjes aan hem hebben te danken.
Lees de laatste tijd ook her en der een herwaardering van Lodewijk Napoleon.
"Wow! Ongelooflijk, een bloeiend bedrijf opzetten als zzp-er in geschiedschrijving! Hoe heeft u dat gedaan?"
Zeer gepassioneerde vrouw!
"Je kunt tien keer per dag een downwardfacing dog doen op je yogamatje maar je gaat niet aarden. Geloof mij! Je leest een paar geschiedenisboeken en je begrijpt waar Nederland vandaan komt, en waarom we het land zijn geworden wat we nu zijn, en dát geeft je wortels, en dat aardt." 💌
Helemaal eens. Ik vond dit ook een geweldig mooie uitspraak van haar. Zo waar...
❤ dat was een fraai einde ja!
Sommige afleveringen van DNW vind ik zo goed, die transcribeer ik met Good Tapes.
Ook helemaal eens! Heel sterk opgemerkt en uit ervaring beamend....hoewel heb nog nooit een downward facing duck gedaan 😂maar wel wat historie gelezen.
@@janschep4738dog. 😂
Hey, Jelle zonder bril ziet er plots heel anders uit. Mooi gesprek
Als je spiritualiteit inruilt voor geschiedenis geef je toe dat onze verlichting aan Philips te danken is die ons doel heeft weg kunnen verklaren met de rekening die je elke maand betaalt.
57:25 JAAAAAAAAAA !
Mijn god wat wordt de gechiedenis slecht gekend ja. En wat zonde. Zoek in het kader van deze afl. ook eens op waar de Brandenburger Tor in Berlijn vandaan komt. Interessant !!
Die zuilen dat moet wel Griekenland zijn dan
4 minuten en 10 seconden en de bril gaat al af. Dan weet je dat het een goed gesprek wordt.
❤
Jelle De Onderbreker is er weer…
Mevrouw is niet zo slim (knipoog!): ze gaat zo diep op haar boek in, dat je het eigenlijk niet meer hoeft te kopen... ga'k wel doen hoor, rustig maar!
Welnee, we hebben alleen de hoofdlijn besproken. Nog veel te leren uit dit boek
,😂
Zeker leven we momenteel in Eén narcistische samenleving
Als je geen goed (vaderlandse) geschiedenisonderwijs hebt genoten weet je niet waar we vandaan komen.Dat is de verweesde samenleving.Zelfgerichtheid ligt dan op de loer.
Jelle, zelfspot?
Gecentraliseerd organiseren van wetenschap en kunsten,daar kan de nieuwe wereld met deze sprekers naar toe bewegen?
Marleen de Vries is een gigant! Beetje denigrerende introductie. Het blijkt maar weer dat een wetenschapper niet aan een academie hoeft te werken... (KPI-gestuurde kennisfabrieken zonder spel, vrijheid of creativiteit)
Ophouden nou. Ik prijs haar als geleerde, je begrijpt me verkeerd dus
Sappig, kom op Jelle je vocabulair is beter dan dat?
(rond 2.50) 'Religie vormt geen aanleiding tot opstand'. Jelle merkt terecht op: 'en de reformatie dan? Daar komt helaas geen duidelijk antwoord op. (Jelle is kennelijk een lucht-type)(goede eigenschap voor een interviewer!)
Jelle mogelijkheid jij een vrouw in je volgende leven, daar kom je tot nog meer inzicht volgens mij. 😂
Terug naar het referentiekader van de verlichting?
Casanova is dat de kerel die zijn kaken in een blote schouderblad zette...?
Kijk je wel naar ons programma Marleen? Jelle ademhalen opje matje?
Culturele vorming gaat vooraf aan staatsvorming, interessant!
1.58 Marleen; 'ik ben echt een vrouw op een missie'. Graag wil ik weten, wat voor een missie, en, waarom een 'vrouw' op een missie? Maakt dit verschil met een man op een missie?
Ik ken iemand die vindt dat je terug moet kunnen gaan tot de zevende generatie. Als je bet-bet-overgrootvader Nederlander was, dan pas weet je dat je echt een Nederlander bent. (en dat is nog maar de zesde generatie) Ken je geschiedenis, niet alleen van je land, maar ook van je omgeving en van je voorgeslacht.
Wel jammer dat de luchtballon (Franse uitvinding) op de kaft staat. Had dan de thermometer van Fahrenheit erop gezet. Helaas was de 18e eeuw nou niet echt een superinteressante eeuw qua Nederlandse uitvindingen.
En? Ben je dan Nederlander Orlando?
@@jellevanbaardewijk7253
Als ik dat idee zou toepassen, ben ik geen Nederlander. Dat maakt mij echter helemaal niet zo veel uit. Daarbij gaat het veel meer om de normen en waarden, de cultuur en vooral de taal. Mijn vrouw en ik hebben beide een dubbele nationaliteit.
Hoeveel Nederlanders kopen er boeken... 25%, vroeg Jelle. Maar kennis is momenteel vooral op internet te vinden en te LEZEN in e-books... zijn dat ook "boeken". Dat papier is te traag en te duur. Zelf schrijf ik e-books en de publicatie is wereldwijd. De beperking van papier is van de 20ste eeuw toch? Het ebook bied betere zoekmogelijkheden en copy en past mogelijkheden alsmede zoom techniek voor oudere ogen...
Ik wil papier! Maar ik begrijp je stelling. Helaas lees ik dus niets van jou. Wat schrijf je?
@@sparky60ful met zo'n anonieme naam? Kijk maar op internet daar staat mijn werk onder mijn naam.