Segmentii sunt 3 la numar. Cel superior de foc, responsabil de compresie, cel intermediar de radere, care face raderea acelui surplus de ulei si cel de jos de ungere, care are rol de a "plimba: uleiul pe cilindru. Acel arc din segmentul de ungere, are rol de a mentine o anumita cantitate de ulei, pentru a exista o ungere la pornire. ;)
Foarte informativ video-ul! Bine structurat si usor de digerat! Am aflat niste lucruri importante carora, nefiind implicat profesional in domeniu, nu le-am dat importanta. Ceea ce spui face sens si m-ai ajutat sa iau o decizie mai calculata in ceea ce priveste intretinerea masinii mele. Pentru asta iti multumesc! O zi buna si la cat mai multe video-uri de genul!
Vald 👏👏👏👏👏 Un ulei sintetic rezista 350 de ore maxim 400 de ore. Asa ca fiecare calculeza cum vrea. Eu de multi ani schimb la 5000km. Masina are 2 moduri de exploatare : București bara la bara sau extraurban mers mai sportiv, cand 260 cai si 1500 kg vrei sa alergi nu sa te uti la campii 😂😂😂. Mai jos o recomandare de la un producător auto: " More frequent oil changes are recom- mended if your vehicle is operated under the following conditions: • Most trips are less than 5 to 10 miles (8 to 16 km). This is particularly important when outside temperatures are below freezing. • Most trips include extensive idling (such as frequent stop-and-go driving). • Most trips are through dusty areas. • You frequently tow a trailer or use a carrier on top of your vehicle. • If the vehicle is used for delivery service, police, taxi or other commercial applica- tions." Ajustarea corecta a intervalului de schimb se poate faca si prin consum : Interval de schimb ajustat= interval de schimb recomandat X consum carte/consum real.
Si in cartea masinii gasesti de obicei aceste recomandari, daca utilizarea este preponderent in oras, regim taxi etc, unde servisarea uleiului este la jumate fata de servisarea standard care acum e 20-30k. Dar aceste intervale de servisare foarte mari au legatura cu reducerea poluarii de fapt , cred :D. Pentru ca daca schimbam toti uleiul la 5k, cine garanteaza faptul ca acele uleiuri uzate ajung unde trebuie adica sunt reciclate corespunzator.
@@IaSaVedem Reciclarea corespunzătoare tot genereaza poluare. Dar asta cu intervalul de schimb mai mare este doar marketing. Cand vinzi o masina daca zici cumpărătorului ca trebuie sa schimbe uleiul de motor intervale mici si daca mai zici ca trebuie si ala din cutie nu da bine. Oricum rezista un motor cat e in garantie. Dupa sarakiile care nu au bani de masini noi sa fie sănătoși 😂😂😂
Mi-a plăcut, oricât de multe informații ai deține, întotdeauna de la Vald poți afla chestii noi și chiar dacă unele sunt doar un remainder, sunt bine venite!
1.Diesel pe distante lungi= 30000 km cu ulei PAO 2.Benzinar pe distante lungi: 15000 km cu ulei HC sintetic 3.Benzinar in oraș: 4-6 luni sau 5000 km cu ulei HC sintetic 4.Diesel in oraș: Mai bine cumpara-ti bicicleta
@@VAG1406 de aia aveți cazane de mașini "noi" ca băgați ulei 5w40 care este pentru pompe diuze și îl mai și schimbați la 20 mi.. 🤣🤣✌️Știința nu gluma iar dacă mai mergeți și pe figuri cu demaraje și blana cum naiba sa mai apuce corăbiile astea "noi" 250 mi km... Iar în bord e numai pom de Crăciun... Apropo domnu povestitor nu e fan Alh dar i spune Sfântu.... Pai Alh merge de 22 de ani pe 10 W 40 și nu consuma ulei decât după 10 mi un alt schimb.... Adevăr așai? Domnu povestitor la Honda ta cât ulei pui după 1000 km... 🤣🤣🤣
Salutare tuturor! Am un Logan 1.4mpi, din 2006, în 2008 i-am pus instalație gpl,fac cam 12-15000km /an, acum am aproape 200000km, iar între două schimburi de ulei la motor, nu este nevoie sa pun/completez cu ulei. Pot spune că sunt fericit în această privință 🤗 Seară frumoasă tuturor!
Minti,nu exista motor de 200.000 km care sa nu consume o cantitate anume de ulei între schimburi.Faptul că nu completezi tu e alta treabă ,dar nivelul de ulei scade între schimburi. Oricum ar fi,m-a binedispus postul tau cu Golanul! Cum ar spune Indiana Jones in filmul artistic "Raiders of the Lost Ark" : You bring a knife to a gun fight.
Ca de fiecare data, felicitări pentru conținut. În cazul unei mașini noi, e recomandat ca schimbul de ulei sa fie făcut la reprezentanta sau la un service oarecare? În cazul reprezentantei, am înțeles/auzit ca se impune un anumit brand de ulei și nu se accepta alternative din partea proprietarilor. E adevărat?
Salut! Apreciez foarte mult prezentările tale cu detaliile care le dai! Am 2 întrebări la care te rog să-mi răspunzi daca ai timp: 1. O mașină nouă (motor nou) benzină sau diesel, mai este valabila acea recomandare in care se spune sa mergi până într-o anumită turație in primii 1000-2000 km? 2. Benzina/motorina cu cifră octanică/cetanică ridicată reprezintă vreun avantaj real in exploatarea, performanța și durata de viață a motorului? Mulțumesc și toate cele bune in ceea ce faci!
Salut Vlad, Respect pentru toată munca depusa și pentru toate informațiile utile pe care le oferi. Dețin un Golf 5 din 2005 cu motorul 1.4 BCA cu 234.000 km momentan. Folosesc masina in oraș și pentru naveta la serviciu (20km zilnic) Motorul îmi consuma cam 1l la 1000 km. Consideri ca merita segmentarea motorului în viitor pentru a mai păstra masina câțiva ani? Mulțumesc și multa sănătate!
Salut Vlad!Povestea mea cu noua masina si situatia de confuzie in care ma aflu e urmatoarea:recent am achizitionat un Lexus GS250 Luxury din 2013 cu aproximativ 148.000 de mile(locuiesc in UK).Cod motor 4GR-FSE,un singur propietar(eu fiind al doilea) si full service history la Lexus!Masina merge absolut impecabil!Ca tot omul am facut schimburile de filtre,ulei motor,cutie si diferential tot la Lexus(ca sa fie treaba treabă)cu toate componentele cumparate de mine de la un magazin online care vinde piese originale doar pt Lexus!Ma duc la Lexus,am stat vreo 4 ore pe acolo😂 si la sfarsit imi zic asa:ca uleiul adus de mine(0-w20 original Toyota)nu e domle bun,ca ei au pus 5w30 ca asta e uleiul bun pt motorul meu,mi-a picat fata🤦!M-am dus in masina,am luat cartea masinii si le-am aratat unde scrie negru pe galben ca uleiul preferat al motorului este 0w 20 si ca in caz de lipsa acestuia se poate pune 5w30 dar la urmatorul schimb trebuie neaparat 0w 20!Nu m-am gandit ca mi se poate intampla asa ceva la reprezentanta!La ei nu ma mai duc ca am zis eu ca sunt cam "nehabarnisti"!Uleiul pt cutie si diferential fiind cele bune,scrise si in manualul masinii!La bord imi zice ca am 9000 de mile sau un an pana la schimb!Cum zice englezul "please advise" ca nu stiu ce sa mai cred😂!Diferente observata de mine:motorul un pic mai zgomotos si mai turat la prima pornire pt 20 de secunde,in rest nimic!Si inca ceva:in istoric nu am vazut nimic despre pompa de apa(nu am nici o problema cu ea,merge perfect dar acul la temperatura antigelului sta putin sub jumatate dupa ce se incalzeste,nivelul este unde trebuie!Sa schimb pompa de apa,tu ce zici?Multumesc anticipat!
Motorul cere ulei subtire, uite un link interesant aici...eu as schimba pompa de apa cand va fi timpul curelei de accesorii. Gr a avut probleme prin 2006, dar au fost campanii de rechemari toyota-club.net/files/faq/13-11-10_faq_gr-engine_eng.htm
@@vladdutz20 si cu intervalul ce zici?Folosesc masina 5 zile din 7 parcurgand 26 mile,18 regim de autostrada,plus ce mai conduc in timpul liber sa zicem cam 160 mile saptamanal !La schimb intra 6,3 litrii ulei(~75£ ca tre sa iau 7 litrii)si as prefera sa folosesc doar originalul de la Toyota care este si mai ieftin decat ce pot sa gasesc si sa cumpar de la magazinele auto(singurele marci care am gasit 0w 20 sunt Mobil1 si Comma)!Cam greu si pe aici cu asiaticele.
Salut ! Ai mare dreptate în ce spui. La Toyota mea diesel motor 1AD-FTV incepe sa consume ulei după aprox 6500-7000 km de la schimbul de ulei. Așa îmi spune mașina mea că tb să îi schimb uleiul. :)
Am un Ford Focus 1.6 Ecoboost 150CP cumpărat de nou, acum are 92000 km mai toți făcuți în concedii afară mai ales, dar și în România și un Fiat Bravo 1.4 t-jet 120 CP care are 150000 km. Nu am avut probleme cu motorul Ecoboost, am avut acea rechemare pentru montare traductor nivel antigel, înlocuire termostat, vas expansiune și ceva furtune și de atunci am sesizat o ușoară creștere a consumului de benzină mai ales pe distanțe mai scurte, explicația pe care eu am găsit-o este că noul termostat am înțeles că deschide la o temperatură ușor mai joasă. Totuși dacă îmi propun, pot scoate un 5,6 consum extraurban, sub 5,9 dat de fabricant! Spuneam dacă îmi propun, pentru că de regulă îl folosesc în regim sportiv, cu reprize până în 5000 rot /min și destul de multă talpă. Interesant este că în acest regim, nu consumă mult în raport cu ce furnizează , undeva în intervalul 7-7,5 l. Consumul de ulei a rămas același ca de nouă, maxim 300 ml la 15000 km, scade cel mult două gradații din 6 pe jojă, deci nu necesită completări între revizii, mai ales că în ultimii ani reviziile au fost la an și la mai puțini km. Ulei folosit Castrol 5w20. La Fiat 1.4 t-jet, consumul de ulei Castrol Titanium 5w40, este ceva mai mare, aproximativ un litru la 12000 km, foarte scăzut zic eu, mai ales că această mașină este mult mai chinuită, având parte și de drumuri extraurbane dar mai ales de toate drumurile în oraș. Consumul de benzină pe ultimul drum Craiova - Timișoara a fost 6,8, dar pe același drum am avut și 7,6 cu multă talpă. Acest 1.4 t-jet se turează vioi, rapoartele cutiei sunt mai scurte decât la Ford, așa că mai tot timpul ajunge până în 5000 ture.
10:28 și motorul 1ZZ-FE 1.8 de la Toyota (cel puțin la Avensis T25 fără facelift) 2004 până în 2005 a avut probleme cu segmenții, prin iulie-iunie 2005 s-ar fi rezolvat problema din câte știu.
@@vladdutz20 2.5 n-a avut niciodata nicio problemă cu consumul de ulei. A avut 2.4 si 1.8-ul, motoare care mai bine de 1 deceniu nu se produc si care oricum nu erau campioane la chestia asta. (Pentru aia care zic ca motoarele vechi is mai bune...). Iar V6-urile din gama GR n-au avut probleme cu consumul de ulei. Cunosc pe cineva cu GS350 care vreo cativa ani in urma avea 530 000km, 0 probleme.
Salut, ar fi interesant un clip despre diferitii aditivi care pot fi adaugati in motor, gen pt. curatarea injectoarelor, pt. prelungirea vietii motoarelor mai uzate etc.
Am sa incep cu un mare Like! si am sa continui cu o intrebare apropo de schimburile de ulei: Vlad ce parere ai de solutiile de tip flush engine, sper ca nu gresesc, cele care se folosesc inainte de ulei curat...multumiri!
Am făcut filmare cu mașina mea și engine flush, il recomand dosr daca motorul are depuneri consistente, și dacă garniturile sunt in stare buna... Daca motorul are scurgeri, flush le va amplifica. După o sesiune de curățare e mai simplu sa schimbi ulei la intervale mai apropiate și nu mai este nevoie de flush
Salut.O rugaminte as avea.Va rog daca se poate o parere ce marca de masina sa iau.As dori sa achizitionez o masina de familie .Nu fac mai mult de 10000 mii km pe an.Sa iau japoneza sa iau nemntesca ?Benzina aspirata sau ce?Multumesc
Toate motoarele indiferent de combustibil, cilindree, an de fabricație sau alte aspecte tehnice consumă o anumită cantitate de ulei. Motivul e că etanșeitatea între pereții cilindrilor și segmenții de pe pistoane nu e perfectă, altfel cilindrii nu s-ar mai mișcă cu deplină libertate, ar apărea o frecare și asta ar genera anumite probleme. La fel contează materialele din care sunt fabricate, de obicei se folosesc materiale diferite cu anumite tratamente și acestea se dilată în proporții diferite când motorul este la temperatura de serviciu normala.
@@oprescuflorin2702 sunt motoare prost proiectate sau cu deficiențe și apoi scoase în producție sau sunt motoare cu probleme datorită lipse de întreținere periodică sau cu uleiuri de proastă calitate
@@vladdutz20 da, cel mai probabil e că consumul de ulei generat de aceasta "eco efficiency" este mai benefic decât procesul de reciclare la care trebuie supus așa că impactul ambiental prin arderea uleiului e un rău necesar.
Unii afirma ca lor nu le consuma ulei intre schimburi, insa la schimbul de ulei baga mai mult decat este optim pentru ca oricum scade nivelul si dupa 7.000km fac alt schimb...eu la 20.000km intre schimburi, adaug circa 200ml...frectie.
@@poldaniel3574 Mi-e la 1.4 tdi nu imi consuma ulei si motorul are 310.000km. Pun exact 3.8l la schimb si la 15.000km nivelul e încă unde trebuie. Acum că o consuma 100ml e posibil. Dar nu conpletez intre schimburi. Si motorul are niste scurgeri/transpiratii pe la capacul culbutori.
mai este si coeficientul de evaporare care difera de la ulei la ulei "For quality and environmental reasons, lubricants for engines and other applications must only exhibit a low evaporation rate. The loss of volatile components from an oil increases its viscosity and leads to increased oil consumption, coking and wear. The Noack method is a widely used standard test method for measuring the evaporation loss from lubricating oils. According to the ILSAC GF-3 and API-SL specifications the evaporation loss must not be greater than 15%." Din ce vad aceasta valoare nu este declarata de toate brandurile de ulei, asta daca te uiti in data sheetul oficial.
@@missionnad1 undeva la 500ml cred la 10k. Oricum și eu îl schimb pana în 10k. Putem sa ne gandim ca la un 500ml maxim e normal daca luam considerare evaporarea, iar o cantitate mai mare, indica o problema a motorului, ca e de proiectare sau mai tarziu cauzata de intretinere defectuoasa de catre propietar.
Nu exista asa ceva!Orice fluid se schimba!Asta le este spusa celor ce iau masina de noua dar problemele apar la cei ce le cumpara sh!Detin Lexus,am fost la reprezentanta cu uleiurile mele(originale Toyota)si au schimbat si la cutie si la diferential fara nici o problema!Cauta un service bun si schimba ca îi faci bine!
Vezi ca ai un plan in manual poti vedea acolo. In plus masina te anunta la 4 ani la dq380 daca asta este ca trebuie sa schimbi si sa te pregatesti ca te duce pe la 700 de lei. Acum depinde si ce reprezentanta ai intrebat, de regula stiu ce se schimba dar si daca nu stiu te anunta masina.
Toata lumea da vina pe segmenti, pistoane si camasi(cilindri piston) dar cel mai mare "consumator" de ulei sint garniturile flexibile si anume simeringurile vibrochen si mai ales garniturile (oring-urile) de la supape .Stilul de condus este inca un factor important ,multi soferi si iarna pornesc motorul si in secunda 2 a plecat in tromba , nu vede nimic pe geamuri dar asta pentru ei nu este o problema .Calitatea uleiurilor este pe zi ce trece tot mai indoielnica ,80% sint reciclate din ulei uzat sau contin ulei reciclat.
A uitat să menționeze de bujii,daca bujiile sunt uzate ,creste consumul. A uitat să menționeze de clapeta de accelerație murdara,a uitat să menționeze de filtru de aer murdar,a uitat să menționeze de ECU defect,a uitat să menționeze de bateria slabă!!!!
@@CosminRotaru Exact,vezi,daca nu cunoști totul ,ti se pare ,că comentariul meu nu are legătură cu consumul de ulei. Ce legătură are consumul de ulei cu bujii slabe? Pai arderea este incompleta,benzina nearsa spala cilindrii astfel că uleiul subtiindu-se ajunge mai ușor în camera de ardere.Daca arderea este incompleta,moleculele macroscopice de carbon blochează segmentii de ungere,ajungandu-se la consum ridicat de ulei. Ce legătură are clapeta de accelerație murdara? ECU injecteaza prin injectoare benzina în funcție de TPS,daca clapeta este murdara spațiul admisie a aerului scade astfel că amestecul se îmbogățește și motorul funcționează bogat,boierește! Bateria slabă? Daca bateria este slabă,senzorii nu funcționează corect,afectând amestecul. Daca bateria este slabă,pompele de ulei electrice nu pot regla debitul corect,lucru care duce la uzura,uzura care duce la consum de ulei. Daca Ecu e defect,nu poate controla debitul din pompele electrice de ulei sau nu poate controla efectiv senzorii. Sper că înțelegi despre ce vb!
Nu am pretins ca stiu totul, in primul rand. Dar daca tot e sa ne abatem de la subiectul clipului (consum de ulei rezultat din anume probleme constructive/de design - nu defecte) sa mentionam si uzura la turbina, garnitura de chiuloasa fisurata, baie sparta... As scoate totusi bateria de pe lista (sau macar adauga si alternatorul in ecuatie).
La reprezentanta Vw si Bmw mi au spus ca masiniile Long life oil service, au in echipare un senzor care monitorizeaza permanent calitatea uleiului. In caz ca sesizeaza ca se depreciaza uleiul, iti aprinde bec in bord si te trimite sa faci schimbu. Acum motoru clar nu se supara sa faci schimbu de ulei cat de des. La fel poti trage un fum dintr-o tigara si poti sa o arunci. Magazinele care vand marfa nu o sa se supere. Dar poluarea e maxima!
Eu zic ca poluarea e mai mare sa schimbi motoru sau masina la 5/7 ani decat sa schimbi uliul mai des. Cata poluare se produce pentru fabricarea unui motor sau a unei masini?
Daca masina este noua nu poti schimba uleiul mai repede pt ca nu il schimba si nu stiu ce ulei trebuie pus ,iar daca se intampla ceva se vede ca nu este uleiul lor.
Neata si multumim pt. topicul interesant care merge f. bine cu cafeaua :) Apropo de motoare, auzisem ca pe langa ca sunt foarte fiabile masinile Mitsubishi Lancer (modelul din 2007 cred ca pana la face lift prin 2015) aveau si niste motoare foarte bune dar nu mai tin minte daca era cel de 1,8 benzina sau cel de 2 diesel? Stie cineva care era mai reusit? Merci ;)
Salut Vlad, bun materialu, respect pt ce faci și cum faci! Ai vreo idee despre motorul 2.2 diesel de pe Alfa Giulia? E ok? Am văzut filmările tale cu Giulia dar erau benzinare. Mă refer ca fiabilitate.
Este ok, e un motor care are la baza cel folosit pe jeepuri, unul e de 2184cc cu bloc de fonta si cel de Giulia este 2143cc cu bloc aluminiu. Sistem injectie bosch, e generatia 3 multijet.
Mi.ar placea dar cei de la Renault Nissan Dacia se fac ca nu existam, si nu răspund constructiv, m.au si certat pe Instagram ca ce scrii domne atata, ti.am zis ca am primit solicitarea si analizăm. Unul dintre cele mai slabe departamente de marketing, alaturi de cel de la Ford Romania, cu oameni de PR de toata jena, am vazut o prezentare ținută de un sef renault marketing la lansarea Arkana, deplorabila prestația. Ramane ori sa ma duc cu japca la o reprezentanta sa ma programez la un test drive, ori sa astept sa îmi scrie un urmaritor care are unul.
VW meu Turan 2016 2.0 TDI 150caluti consuma la fiecare 2000-3000km un litru ulei am Fost cu El la Garantie si Mi sa zis ca e un lucru normal sa consume Mai am un Sprinter 316 anul 2014 Motorul 2,2 si are 920 000km si Nu completez ulei va Salut
Asa consuma si o Octavia 3 1.6 tdi cu dsg. 4 L am adaugat pana la prima revizie la 15kkm. Dupa nu a mai consumat asa mult. 1L in 15kkm. Era in Leasing Operational de la sixt si cred ca au pus alt ulei.
Eu detin un Passat acelasi an si motorizare(180k km) si nu consuma ulei sau banuiesc ca consuma dar insesizabil. Eu i-am facut schimbul de ulei si filtre la 10k km.
salut, eu ca regula schimb uleiul la 1 an sau 10.000 km impreuna cu toate filtrele, ca exploatare 50-50 oras si extraurban. motorul este un OM 646, are 236.000 km si nu mananca gram de ulei insa luna ce vine fac trecerea de la castrol magnatec 5w 40 la ravenol VMO 5w 40, acum sa vedem cum se comporta in timp (la castrol cand trec de 5-6k km, pornirea la rece este sesizabil mai zgomotoasa) sunt curios daca vei pune mana pe o Kia ceed gt, imi cam face cu ochiul si tot aud de bine in materie de fiabilitate
@@vladdutz20 da, e motor rezistent, tocmai din acest motiv am acceptat un impozit mai mare (sa nu pierd timp si bani in service, ca financiar tot acolo ies si pana acum am avut dreptate) la munca, masina mea e aia care duce si aduce alte masini de la reparat :))) pro ceed si ceed sunt cam la fel din cate stiu cu niste mici diferente la caroserie (putin mai joasa, stalpul B mai in spate, etc.)
Si eu am facut trecerea de la Castrol la Ravenol si zici ca mi-a intinerit masina,adica sincer castrolul pe langa ravenol e apa de ploaie. Am tinut castrolu ala vreo 6 luni si 15.000km,acum am zis ca tin ravenolu 20k la ce calitate superioara are. Am un renault latitude 2.0 dci 173cp in care incap cam 8l de ulei si o folosesc cam 80-90% sa zic extraurban,majoritar autostrada si uleiu asta+o motorina de calitate face motoru silentios ca un benzinar aproape,se aude doar lantu de distributie. Ravenol cel mai bun !!!
Salutare Vlad. Îmi vine să râd la postarea ta. Aveam un vecin care își luase o Dacie nouă prin 1986. Moșu era mecanic de locomotivă la CFR și avea o LDE de 22 de ani luată de nouă botezată Coca. Ciordea ulei de la Coca DS (diesel special), care avea un consum de ulei vreo 200 de litri pe schimb, nu știu intervalul. Schimba uleiul la Dacie la 1.500 km, dădea bani doar pe filtru și pe șaibele de cupru de la bușon.
Bun vlog Dar am ceva de adaugat. Ca sa eviti colmatarea raclorului schimbati uleiul si folositi cel mai bun ulei. Shell Helix sau ulei original de la brand. Diferentza e data de detergentii care sint and n ulei bun. Astia spala gunk ul depus pe segmenti. Detergentii fac toata treaba daca vrei sa pui 1,000,000 km pe un motor. Fara exagerare. V6 TDI engine pe E Klasse in Germania, fitzi atenti, la taxinetre duce 1.5 milion km
salut Vlad! intrebare pe un caz concret, A5 2.0 tdi quattro 190 cai schimb de ulei efectuat la Rep. Audi Germania, mai 2020 172215, ulei long life cu recomandare schimb 30k. eu am cumparat masina de la dealer in ianuarie 2021 cu 250 de km facuti de la schimbul de ulei, dupa care in anul 2021 am facut aproximativ 11mii km majoritatea extraurban, ar fi trebuit sa schimb uleiul mai devreme chiar daca masina teoretic a stat 6 luni in care s-au facut 250 de km? mersi! toata aprecierea pentru felul cum iti desfasori activitatea!
Pentru că nu s.ar vinde in cifre mari. Honda și-a scăzut prezenta in europa la un minim gestionabil , și deja din 2012 nu au mai pompat in marketing, si ar avea mult de recuperat, desi mașinile sunt foarte mișto. Acordul nou 2.0T cu hidramata cu 10 trepte este una dintre cele mai capabile mașini de pe piata, cu un potențial de tuning foarte bun. Un alt motiv ar fi pentru că e Sedan, din același motiv nu se mai continua fabricația passat și talisman, lumea vrea suvuri Am văzut live una la întâlnirea hondafan. Europenii știu doar diesel nemțesc din păcate
@@vladdutz20 eu cred ca s ar vinde f bine ,raport calitate -pret este accesibila si s ar vince foarte bine ,dar ar scadea vanzarile la ,,bmv uri '' sau masinile autohtone din EU si asta ar fi o problema ...parerea mea :)
@@Valy77 cred că s.ar vinde mai bine decât crede producătorul, dar problema e că nu scoti passatul din român :)) In momentul in care un om spune " doar neamtul face masini" sau " nemtii si restul'' iti dai seama imediat că ai de a face cu un univers limitat
@@vladdutz20 Honda nu vinde doar in poporul cu acele vorbe...deci, ar putea sa vanda de la granita vestica spre vest ca sigur Romania nu conteaza asa mult pentru ei...Mitzu nu se retrage din unele tari europene din cauza ca nu se vand in Ro...sa fim seriosi.
Tocmai ptc esti un om atent la detalii, cred ca nu ti se potrivesc sfaturile generale. De acord ca n-are ce strica un schimb ulei mai des, dar nici n-are sens sa o faci daca exploatezi masina in conditii prielnice, respectiv mers majoritar extraurban, constant si niciodata subturat, folosit cel mai bun ulei, etc. Un sfat general mai intelept ar fi: "Miscati-va, fratilor, fundurile pe jos pana la magazin", nu atat ca sa protejezi motorul de uzura accentuata cand e rece, dar e mai sanatos si pentru tine, si pentru ce-i din jur. Cheers!
Absolut, asta e o extrema. Cei mai multi stiu de 1an/10.000 km, ceea ce e rezonabil. 6 luni mi se pare mai catolic decat papa in conditii prielnice, cum am descris mai sus.
@@MrSpdany Nu toată lumea foloseste masina DOAR pe traseu si DOAR cu mers "în condiții prielnice". Sunt o tonă de-a analize de laborator care demonstreaza de fiecare dată ca un ulei hidrocracat (cel utilizat de majoritate) este destul de slab. Dacă e motor cu injectie directă, folosit 100% urban, uleiul se schimba MAXIM la 5000km. Daca il folosesti doar extraurban in conditii IDEALE, maxim la 15000 km. Cea mai mare prostie o aud cand ajung unii sa compare motorul de autoturism care are doar 4-8L de ulei, cu ala de camion...
Salut Vlad. Poți să mă ajuți cu o informație? Tot aud ideea că motoarele trebuie exploatate pe toată plaja de turații; și cumva, argumentele aduse par să aibă sens (cel puțin pentru un necunoscător ca mine). Dar e ceva ce nu se leagă. Toate mașinile cu cutie automată sunt setate să meargă într-un regim pe care noi l-am numi sub-turat (chiar și în modul sport). Unde e ruptura? Producătorii nu au interesul să seteze cutiile ca să meargă în avantajul motorului? Sau se pune prioritate pe alte aspecte, cum ar fi emisiile, în detrimentul fiabilității motorului?
Producătorii au ca interes profitul și pentru asta trebuie sa respecte reglementările de poluare că își iau amenzi. Un motor turat emite mai multe noxe. De exemplu la Ford focus active au montat roti cu talon mai mare ca sa se rotească motorul la o turație mai mica și așa au câștigat câteva grame de co2 La o automata daca apesi pedala la podea, se duce turometrul până la capăt 😁
@@vladdutz20 Mersi frumos pentru raspuns. Mie mi se pare ca inclusiv consumul e afectat negativ in numele reducerii de emisii. Eu scot consum un pic mai bun cand conduc in modul manual decat daca las cutia automata sa-si faca damblaua.
Un singur lucru trebuie sa faci: Sa schimbi cu 500 turații mai sus de punctul maxim de cuplu și să conduci automobilul in plajele de cuplu.Acolo vei avea cel mai bun răspuns dinamic/ consum!
@@ginelstelian...seriospebun936 motorul e turbo. Deci curba de cuplu e plata intre 1500 si 4500 de rotatii. Presupun ca asta inseamna ca ar trebui sa schimb undeva pe 5000, daca am inteles bine sugestia ta.
@@MihaiBaboi1 Nu exista așa ceva,la motorul turbo pe benzina punctul maxim de cuplu se atinge la punctul maxim de boost și avans,undeva intre 2500 și 5000 de ture.Deci tu trebuie sa schimbi la 3000 rpm. Subiectul asta include și avansul de aprindere,și alte chestii.Dar in mare e ok! Fiecare face ce vrea și cum vrea,eu doar mi-am spus părerea. Dar,poți să citești in cartea lui A.G.Bell despre principiile de tuning ale unui motor in 4 timpi,acolo vei deduce singur după ce citești și cartea : Supercharging,Turbocharging & Nitrous Oxide de către Earl Davis,la cate turații poți să schimbi treapta în funcție de cilindree și mărime turbo!
Problema neschimbarii la timp a uleiului mai ales la diesel unde se cotamineaza mai mult decat la un benzinar atrage duoa el si blocarea tuturor conductelor spre turbina si alte subansambe care necesita ungere cu uleiul din motor.La un Zafira B cu motor 1 9 CDTI scria in manual ca poate sa consume 0,6 ml ulei la 1000 de km. Deci ??? se poate si legal sa consume.
Vlad,eu nu sunt de acord cu a conduce tare și pe roșu, decât daca este nevoie 😃, aș vrea să faci un clip despre folosirea INERȚIEI la Maxim a mașinii... Cu cât înțelegem mai bine ce înseamnă a ajunge la viteza de croazieră și apoi să ne bucurăm de inerția mașinii cât mai mult și să cerem de la motor cât mai puțin pentru cât mai mult... Sper că m-am făcut înțeles. Mulțumesc!
La un mers constant asa e, si plus ca din inertie poti menaja multe componente. Mie îmi place sa ii dau până la 6 7000 de fiecare data când e motor cald
Sal Vlad,eu sunt un exemplu,pe scurt am cumpărat un Mitsubishi asx 1.6 benzina,2012,din Austria,și am observat k pișca ulei din ce in ce mai mult.M am uitat în cartea de service schimbul de ulei făcut la 27k km ,24k km,mașina avea 110 k km.Am hotărât după ce am desfăcut motor sa schimb segmenții.Am cumpărat originali, într-adevăr pe cei vechi era mizerie,am cu cei noi 45k km fara pierderi de ulei.Mentionez k pe cămăși nu erau urme de uzură.Intrebarea ptr dn Vlad in aceste condiții pot sa cred că această intervenție va fi de durată și că motorul va duce multi km fara probleme?
Cred ca o sa fie de durata, daca ati strans exact la cuplu specifcat in manualu de reparatie elementele din motor si piesele respectiv garniturile au fost repere originale. Alea au fost motoare gandite sa fie reparate, lucru care nu se mai poate afirma despre mizeriile de 999ccm si mai sus, vandute in ziua de azi, cu foarte multe elemente de plastic si inginerie de unica folosinta.
Intre 6 luni si un an...daca masina merge drumuri scurte, daca e temperatura scăzută, daca e mers urban in praf, 6 luni, daca sunt doar drumuri lungi, un an
@@vladdutz20 Multumesc! Eu fac în asa fel încât cu masinile mele sa merg minim 25-30 min după ce le pornesc și foarte lin primele 10-15 minute, mai ales iarna! Succes in noul an!✌
Micsunescu , sfatul tău este bun pentru cine își ia o mașină veche de cel puțin doua generații în urma sau pentru cei care o iau noua și are de gând sa o tina mai mult de 4-5 ani. Cine își ia o mașină nouă și după 4 ani o vinde și ia alta noua chiar nu îl interesează treaba asta. Ultima varianta este cea câștigătoare, asa cum au descoperit și vesticii.
Nu folositi motorul mai mult decit 3/4 din turatia max. si nici decum in regim de raliu. Motorul/masina este ca o femeie. Trebuie incalzita inainte de...
super si acest clip, foarte informativ, stau si ascult cu interes de fiecare data. legat de consumul de ulei : am un Ford Focus 1.5 ecoboost 150cp benzina 2015 70000km; cu ulei Ford Formula F consumul de ulei era super mic , cu Ravenol Clean Syntho ( un ulei mai scump si net superior ) masina mea consuma la 2000km cam 1cm ulei pe joja. cei de pe forumuri imi spun ca este cumva normal ( pt ca uleiul Ravneol are detergenti , si ca de la al 2 -lea schimb cu Ravenol, acest cosnsum va scadea ) ...pe mine personal parca ma tenteaza sa ma intorc la Ford Formula F. mentionez ca si eu inlocuiesc uleiul la 8-10000 km. tu ce ai face in aceasta situatie ? ms frumos, esti cea mai buna sursa de informare pt mine , legat de automobile !
E jale cu unele motoare. La Fiat Tipo aspirat de 1.4, am consumuri de 4-6 litri la 10.000 km. Am cateva bucati luate in ani diferiti si toate au consumurile astea de noi, de la zero km.
Mersi, ceea ce fac eu acum este un act de informare care e rezultatul unei perioade de 20 de ani de documentare și practică, curiozitate tehnica și culturală :) De asta și filmez cate o ora, ca sa încapă toată povestea
Salut si La multi ani!!! Devii din ce in ce mai violent in limbaj, "dobitoc", "cretin", "femei de o calitate indoielnica", sunt cateva diatribe care mi-au "zgariat" auzul. Probabil ca incepi usor sa levitezi in urma succesului tau pe acest canal, pt ca intr-adevar, oferi detalii si perspective interesante, dar nu te erija intr-un "guru" de vreun fel, ca-i "pacat" de perspectiva ta. Bafta incontinuare. Un urmaritor banal😉😉😉
Este necesar un limbaj mai picant uneori, pentru că poporul român are multe carente. Da, ca sa nu zic boarfă care e interesata doar de bani scriu mai elegant calitate îndoielnică, iar când zic dobitoc nu ma refer la un anume om în mod special ci la un context mai larg, insa sunt și oameni cretini la propriu cum ar fi multi politicieni, șefi sau angajați rău intenționați. Nu are nicio legătură cu faima, este o radiografie a societății reale românești. De exemplu multi angajați de la R.A.R mie mi se par niste neisprăviti,aia cred că proprietarul de mazda diesel trebuie sancționat pentru că nu are catalizator scr cu adblue pe masina, suspectând ca l.a dat jos, când defapt mazda nu are sistem adblue.
Nu prea ati avut contact cu service. Reviziile sunt intr-adevar la 30k km insa cu schimb intermediar de ulei la 15k km. Shelf life la ulei este de 5 ani depozitare iar in motor 1 an. Perioadele recomandate de producator sunt 7500/15000km in functie de conditiile de exploatare aspre/normale. Eu zic ca astea sunt valorile de respectat.
De unde sa aiba habar... Gaseste câte unu din asta prin garaje care e "inginer" și i recomanda uleiul ala longggg.. kastrol reciclabil.. 🤣🤣👎.... Cat de redus mintal sa fi sa crezi ca un ulei duce 15mi sau... 20 mi in condiții anormale de lubrifiere este și după 5000..60000 km da domnu Hondak nu știe ca el face km doar în wikend pe ruta București centru periferie.... 🤣🤣🤣👣👣
@@nicholas123lotr nu se stie niciodată de la ce furnizor cumpara. Eu am cumpărat de test 4 canistre de 4L. Emag, Epiesa, Lubexpert si Autodoc. Surpiriza mare a fost ca Emag si Epiesa erau diferite ca cele de pe Lubexpert si Autodoc. Acum cumpar doar de pe Autodoc. Lubexpert e unul din cei 2 distrubuitori oficiali de Mobil in Romania.
Consuma ulei pentru ca nu conteaza. Important e sa respecte toate normele Europene, asa ca producatorii scad din fiabilitate si se concentreaza pe numerele ce trebuie respectate.
Nu ai specificat ca uleiurile pot fi minerale si sintetice. Minerale=5.000km max. Sintetice=10.000km max. Filtrele de ulei pot functiona 10.000-15.000 km. Este adevarat ca uleiul sintetic este consumat mai mult decit cel mineral dar avantajele sint net superioare. Daca masina are un motor termic atunci fa-l sa mearga spre temp. de lucru adica 90 grade, deci preincalzire la plecare cu diverse metode si metodologii electromecanice: block heater, incalzitor baia de ulei, incalzitor baia de ulei prin teava de joja de ulei, etc. Viata motorului este uleiul si caldura corecte. Motoarele trebuie folosite la max. la cuplul maxim, 4000 rot/min. Intre 0w si 5w si intre 5w si 10w nu este mare scofala. Puteti sa utilizati combinatia oferita de mine. WXXX sint detergentii in formula de fabricatie a uleiului. Cind motorul s-a mai uzat se poate trece la o treapta de ulei mai gros, nu-i bai. 1l ulei lipsa la 1000 km spune ca este motor uzat. 0.5l ulei consumat la unele motoare, la 1000 km, este acceptabil, scrie in cartea masinii.
Da și nu, din ce mai rețin de pe forumuri, discuții, uleiurile full sintetic e doar o eticheta de marketing. De fapt au tehnologie cu ulei sintetic, iar procentul de sintetic variază în funcție de tipul uleiului, ceea ce înseamnă că are și.mineral și sintetic în procente variabile. Ceva full sintetic pe bune era la brandul redline din America unde 900ml costa aproape 100 RON. De fapt uleiurile din Erica sunt mult mai sintetice pentru ca nu se lovesc de aceleași norme de poluare ca în Europa, concluzia e ca acolo uleiurile sunt mai calitative 😁.
Ok mulțumesc frumos pentru răspuns! Deci pot sa ii bag liniștit de la producator ,am comandat un dauster eco-g un litru si cei de la dacia mi au spus ca pot aduce piesele si uleiul meu pentru revizie .si eram in dubiu daca cu uleiul vroiam un producator mai ok !
Logan 1.4 MPI ,consum minim de ulei , 500ml la 20000 km /GPL cu ulei POlytron, nu pune egal intre toate uleiurile, indiferent de reclama sau ce zice gloata. Verifica stresul mecanic de la POlytron c cu ceea ce este in voga pe piata .... apoi mai discutam. Aditivii conteaza maxim . Folesesti ulei suer aditivat la schimburi rare sau faci schimburi dese cu ulei contrafacut sau slab?
Parfum! La Toyota Auris 1.33din 2012,consumul "normal" de ulei scris in carte e de pana la1l/1000 km! La 100 k km,90% in oras,am segmentat motorul! Servisat conform Toyota la15.000 km sau chiar mai putin(nu faceam chiar 15k/an,uneori 12-13k). Din pacate era iesit din garantie cand am facut segmentarea,oricum ei ziceau ca e normal asa,adica 1l/1000 km. Tot mai mult a consumat,1l/500 km i-a pus capac,atunci m-am hotarat sa-i fac segmentarea.Segmentii de ulei erau intepeniti,nici vorba vreo urma de elasticitate. De atunci il schimb la 7500 km sau 6 luni si pun Ravenol 0W-20. De atunci nu am stress.
In SUA Mazda vinde si variante cu turbina pe Mazda 3 si Cx-5 de 250 de cai, iar in Europa sunt valabile doar variantele aspirate natural de 182 si 194 cp
RAV4 2008 2.0 vvti 152 cp. Valva pcv lucrează in parametri.De la un schimb la altul , adică. 7000 8000 km este o lipsa de circa 700ml. Uleiul uzat chiar este galben închis și are viscozitatea normala , dar tot îl schimb. Sau la 6-7 luni. Fratele meu schimba la circa 5000km sau 3 4 luni la BMW X3 2007 2.0D. Și ambele merg ceas!
eu schimb uleiul in functie de sezon, iarna 0w40 vara 5w40 pe o batranica de astra h 1.4 aspirat si la 205.000km consumul de ulei este insesizabil, nu se vede pe joja ca ar scadea, am bagat iarna trecuta si 0w30 si in 6000de km cat am facut in sezonul rece nu a scazut pe joja vizibil. Pacat de masina ca e veche si puturoasa(90 cai) :)
Turometrul pe rosu?nu zice nimeni mergi turat 3-3500 ture da nu pe rosu ca de aia o dai pe ulei și ii faci segmentare la unele motoare.Nici batraneste da nici sa o ții numai în 4-5000 ture ca o termini .Un motor trebuie exploatat frumos mergi frumos elegant nu o alergi în ultimul hal aiurea.Cel puțin asta e părerea mea.Numai bine.
Motoarele de turatie pot fi duse pana pe rosu, atat timp cat sunt incalzite înainte și au ulei bun. La honda de exemplu honuirea e facuta de asa natura sa țină pelicula de ulei sia viteze piston de 27m/s
@@vladdutz20 De acord cu tine dar nu orice motor rezista sunt motoare care dacă bagi piciorul în ele și le ții în forja 4500-5000 ture chiar și încălzite le dai pe ulei garantat.Depinde de motor cum a fost întreținut mai multe chestii.Numai bine.
Schimburi de ulei "long life" mai agraveaza consumul. Chiar ajuta un motor care nu consuma ulei din fabrica, sa consume foarteee mult. Vorbesc de motoarele mai vechi. Astea noi, la cata presiune au in admisie si la ce temperaturi lucreaza... au neaparat nevoie de o fanta mare si un segment mai subtire. Plus uleiul care trece de turbo si de recuperatorul de ulei "" Mai avem si niste garnituri la supape
Frumos era sa spui și dc mașinile mai vechi nu consuma ulei....mereu aceeași remarca plasticata învățată de pe carton.egala cu a încă vreo 10 comentarii care străpung RUclips.. . "eu la Honda mea" norma. SAE... 🤣🤣🤣Full sintetic.....
@@mihaiilisei3971 cine te-a mințit că motoarele vechi nu consuma ulei? Ia vezi la tdi pd, toyotele din perioada 2006 2012, vw între 2008 și 2012? Da, la motorul de pe Honda norma e ACEA A3B4 între 0w30 si 5w40. Nu știu câte alte motoare știi tu in afara de alh sau cat ai înțeles din filmarea asta
@@vladdutz20 eu îți spun practic nu doar citez.... Ți-am spus și îți repet am o bora din 2000 cu 500 mi km în bord... În 8 ani de când o am numai 10 W 40 și între schimburi deloc nu completez fără martor aprins de ulei... Tu realizezi ce spun ori nu poți crede?... Cum naiba sa afirmi ca o mașină nouă consuma ulei? INCREDIBIL
Căruța lui subsemnatul consuma maxim 1 litru intre 2 schimburi, adica 10 000 de km Manualul masinii zice ca e normal pana la 0,5 litri la (atenție!) 1000 de km, asa ca stau liniștit Carapacea are 300 000 de km si 15 ani, asa ca, din punctul meu de vedere nu consuma deloc ulei Am un coleg cu un Renault Megane de 1,5 dci care cere un litru si peste la mia de km Clar segmentii sunt duși, scoate fum ca la balamuc si nu are decat vreo 200 000 de km
2 camionete Renault master luate de noi , schimb de ulei după programul de reprezentantă la 30000 .La 60000 de km consum de ulei de jumătate de litru la 3000-4000 km. Vândute imediat .
Trebuia controlat la fiecare săptămână, sa stai cu bidonul de ulei după tine ,nu mulțumesc.Eu cu colegii mei făceam cam 300-400 km pe zi cu maxime de 1600 km regim de autostradă ,lucrez în domeniul publicității.S-a trecut pe Mercedes ,vom vedea pe viitor și vom testa și Mercedes cu regula de 30000km.
Sunt și unele motoare noi cărora le "crește" nivelul de ulei. 😬 Adică faci revizia, stabilești nivelul de ulei la 3/4 pe jojă, iar după 2-3mii de km parcurși, nivelul pe jojă e cu 1-2mm peste Max! 😵😂😂
@@vladdutz20 Am în familie un FK7 2021 cu motorul ăsta. În prezent are aproape 10k km iar face drumuri 50/50 oraș și extraurban. Rămâne de văzut dacă irigă uleiul sau nu. 😂
Ca ziceai alt punct de vedere! Uleiul rezista si 30 mii km ca a dus Silviu la laborator Dar 2 ani nici eu nu as recomanda ca timp. Zic maxim 1 an jumate. Daca ai un motor bun care nu mananca ulei cred ca duce fara probleme 200 mii km cu schimb la 30 mii km. In medie la noi in Ro 10 mii km si un an e ok ...rezista mult ai bine un motor. La 8 mii km schimbi daca iubesti masina. La 5 mii km schimbi daca ai alte probleme care sunt de alta natura decat mecanico-tehnice:))
30kkm cu viteza medie 100km/h sunt 300 de ore. 15kkm cu viteza medie 50km/h sunt 300 de ore 5kkm in Bucuresti cu viteza medie de maxim 15km/h sunt 333 de ore. Deci uleiul se uzeaza de la km sau de la ore de functionare?
Nu e valabil pt Volvo 🤣 5 cilindri .Volvo Italia face schimbul dupa carte la 30 k si am vazut masini cu 400k si 800k cu schimbul facut la 30K reprezentanta Volvo FARA PROBLEME 😂
@@vladdutz20 aici se face la 20.00km...la Jaguar se face la 40.000km si dupa 4 ani s-a stricat lantul si pentru o distributie devizul de la reprezentanta a fost de 5.000€ si cand le-a zis ca lantu' s-a stricat de la intervalul prea lung intre revizii, au negat...sa fim seriosi!
Fiindcă mașinile noi sunt o gluma proasta, de asta. Plastice proaste, consum ulei, dar stai.. Au tablete și leduri frumos colorate. Vai de mama lor de fiare :))
@@bogdanionut7768 pai dacă vin cu consum ulei din fabrica ce sa întreții? Dacă scârțâie plasticul de noua ce sa întreții? Am 2 mașini din generația veche 2006(Cielo), 2003(Astra G) și una noua Logan (2017) și vreau sa ți spun ca la bătrâne chederele sunt întregi, mânerele nu scârțâie, mocheta nu s a tocat :))) la Logan toate astea s au întâmplat la 60 de mii de kilometri. Nu vreau sa știu cum o sa arate loganul la peste 200k cât au babutele una 210k și cealaltă 212k, probabil Opelul are peste 300k fiind luat second... Acum o sa zici ca Logan ce așteptări ai, dar nu e asa, prima generație de Logan nu avea problemele astea, iar plastic prost găsim la mașini pana în 25k euro, plastic "euro 6 non poluant". Personal dacă nu o sa ne oblige ăștia sa renunțăm la ele prin fel de fel de taxe as prefera oricând o mașină VECHE dar ÎNTREȚINUTĂ, mare atenție ÎNTREȚINUTĂ nu toate cazanele fumigene în detrimentul unei troace noi cu fel de fel de senzori care oricum dacă stai sa judeci rațional nu te ajuta la mai nimic...
@@Alex19WZV Oricât de întreținută ar fi fost mașina aia, vârsta ei își va spune cuvântul... și o să trebuiască să schimbi una alta...prefer una nouă dar cu plastic tare (nu am pretenții de piele... știu cât dau pe una) decât una veche de care trebuie să am grija componentelor... țin mașinile...dar ah totuși o perioadă de viață... chiar și cele vechi.. Senzorii ăia sunt utili. O a doua pereche de ochi...nu simți nevoia lor decât atunci când chiar ai... și atunci poate chiar au prevenit un accident. Mașinile acum sunt tech...nu mai sunt cum erau o dată...a evoluat tehnologia...era greșit dacă nu era nicio evoluție și ar fi stagnat. Sunt ok și mașinile vechi atâta timp cât ești conștient că o dată cu trecerea timpului va trebui să ai grijă de ea din ce în ce mai mult. Nu sunt nemuritoare până la urmă oricât de multă grijă ai de ele.
@@Alex19WZV și legat de consumul de ulei..nu numai astea noi mănâncă...TSI-urile de la VAG care mergeau mai mult pe ulei decât pe benzină sunt din 2010..2009 parcă. Trebuia efectiv să schimbi motorul pentru a rezolva problema
Nu e adevărat, consumul il au cele cu pistoanele cod R3A de pe 1.8 si 2.0 Plus că i-vtec e un termen de marketing, asa sunr numite motoarele cu diverse sisteme de distribuție variabila cu unul sau 2 arbori cu came, cu sau fara vvt, cu sau fara vvl
Nu vreau să fiu nepoliticos dar nu cunoști rolul segmenților . Segmentul acela cu arc de care ai vorbit atât de mult este de fapt "de ungere" și are rolul de a împrăștia ulei pe toată suprafața cilindrului în mod egal . Al doilea segment este de fapt pentru "radere" și lasă în urma lui o peliculă foarte subțire pe suprafața cilindrului . Acesta este responsabil pentru consumul de ulei . Mai vreau să adaug că motorul poate să consume ulei și din cauza garniturilor de pe coada supapelor de admisie când datorită aspirației uleiul ajunge în camera de ardere .
Salut, sunt de acord cu raspunsul tau. Doar ca suna strident in contextul asta. Daca subiectul ar fi fost despre educatie si mediu social, da, ai fi fost chiar prea bland!!!😉
Segmentii sunt 3 la numar. Cel superior de foc, responsabil de compresie, cel intermediar de radere, care face raderea acelui surplus de ulei si cel de jos de ungere, care are rol de a "plimba: uleiul pe cilindru. Acel arc din segmentul de ungere, are rol de a mentine o anumita cantitate de ulei, pentru a exista o ungere la pornire. ;)
Un discurs spontan, rece si calculat. Chapeau! Like si subscribe
Foarte informativ video-ul!
Bine structurat si usor de digerat! Am aflat niste lucruri importante carora, nefiind implicat profesional in domeniu, nu le-am dat importanta. Ceea ce spui face sens si m-ai ajutat sa iau o decizie mai calculata in ceea ce priveste intretinerea masinii mele. Pentru asta iti multumesc! O zi buna si la cat mai multe video-uri de genul!
Vald 👏👏👏👏👏
Un ulei sintetic rezista 350 de ore maxim 400 de ore.
Asa ca fiecare calculeza cum vrea.
Eu de multi ani schimb la 5000km. Masina are 2 moduri de exploatare : București bara la bara sau extraurban mers mai sportiv, cand 260 cai si 1500 kg vrei sa alergi nu sa te uti la campii 😂😂😂.
Mai jos o recomandare de la un producător auto: " More frequent oil changes are recom-
mended if your vehicle is operated under
the following conditions:
• Most trips are less than 5 to 10 miles (8 to
16 km). This is particularly important
when outside temperatures are below
freezing.
• Most trips include extensive idling (such
as frequent stop-and-go driving).
• Most trips are through dusty areas.
• You frequently tow a trailer or use a carrier
on top of your vehicle.
• If the vehicle is used for delivery service,
police, taxi or other commercial applica-
tions."
Ajustarea corecta a intervalului de schimb se poate faca si prin consum :
Interval de schimb ajustat= interval de schimb recomandat X consum carte/consum real.
Si in cartea masinii gasesti de obicei aceste recomandari, daca utilizarea este preponderent in oras, regim taxi etc, unde servisarea uleiului este la jumate fata de servisarea standard care acum e 20-30k. Dar aceste intervale de servisare foarte mari au legatura cu reducerea poluarii de fapt , cred :D. Pentru ca daca schimbam toti uleiul la 5k, cine garanteaza faptul ca acele uleiuri uzate ajung unde trebuie adica sunt reciclate corespunzator.
Exact, deja ar trebui făcute reviziile la număr de ore ca la barca
Și eu tot la 5000km schimb
@@IaSaVedem Reciclarea corespunzătoare tot genereaza poluare.
Dar asta cu intervalul de schimb mai mare este doar marketing.
Cand vinzi o masina daca zici cumpărătorului ca trebuie sa schimbe uleiul de motor intervale mici si daca mai zici ca trebuie si ala din cutie nu da bine.
Oricum rezista un motor cat e in garantie. Dupa sarakiile care nu au bani de masini noi sa fie sănătoși 😂😂😂
De cate ori am incercat sa explic oamenilor asta cu orele de functionare si tot la 20k fac schimbul
La 400 de ore ar insemna ca un taxi care e folosit 5h de mers pe zi ar trebui sa schimbe uleiul la fiecare 3luni
Foarte bun materialul, si mi-a raspuns la cateva intrebari care ma framantau si despre care unii mecanici vorbesc in contradictie.
Mi-a plăcut, oricât de multe informații ai deține, întotdeauna de la Vald poți afla chestii noi și chiar dacă unele sunt doar un remainder, sunt bine venite!
Mersi, îmi place să prezint cat mai detaliat ;)
1.Diesel pe distante lungi= 30000 km cu ulei PAO
2.Benzinar pe distante lungi: 15000 km cu ulei HC sintetic
3.Benzinar in oraș: 4-6 luni sau 5000 km cu ulei HC sintetic
4.Diesel in oraș: Mai bine cumpara-ti bicicleta
@@VAG1406 Nu poți fi de acord cu ce spun, daca tu schimbi uleiul la 20.000 km.
Prefer sa fac km aia la diesel in timp scurt:))
@@vladdutz20 io am făcut schimburile de ulei la benzină in medie între 7 și 10 mii km. Acum am făcut la Kuga după exact 10.000, având-o de un an.
@@VAG1406 de aia aveți cazane de mașini "noi" ca băgați ulei 5w40 care este pentru pompe diuze și îl mai și schimbați la 20 mi.. 🤣🤣✌️Știința nu gluma iar dacă mai mergeți și pe figuri cu demaraje și blana cum naiba sa mai apuce corăbiile astea "noi" 250 mi km... Iar în bord e numai pom de Crăciun... Apropo domnu povestitor nu e fan Alh dar i spune Sfântu.... Pai Alh merge de 22 de ani pe 10 W 40 și nu consuma ulei decât după 10 mi un alt schimb.... Adevăr așai? Domnu povestitor la Honda ta cât ulei pui după 1000 km... 🤣🤣🤣
Bine zis
Salutare tuturor!
Am un Logan 1.4mpi, din 2006, în 2008 i-am pus instalație gpl,fac cam 12-15000km /an, acum am aproape 200000km, iar între două schimburi de ulei la motor, nu este nevoie sa pun/completez cu ulei. Pot spune că sunt fericit în această privință 🤗
Seară frumoasă tuturor!
Forta GPL 💪🏻
Eu am din fabrica 1,6 si nu are probleme
Pai motorul ala sigur il tii subturat. Ia da-i din cand in cand pana la rosu, sa vezi ca iti mananca.
Minti,nu exista motor de 200.000 km care sa nu consume o cantitate anume de ulei între schimburi.Faptul că nu completezi tu e alta treabă ,dar nivelul de ulei scade între schimburi.
Oricum ar fi,m-a binedispus postul tau cu Golanul!
Cum ar spune Indiana Jones in filmul artistic "Raiders of the Lost Ark" : You bring a knife to a gun fight.
@@dragos9134 ai dreptate.si eu am 1.4 mpi gpl cu care merg mai tare și consumă 300 ml între schimburi.
Asta cred ca a fost clipul meu preferat de pe canal. Excelent!
Mulțumesc😁
Ca de fiecare data, felicitări pentru conținut. În cazul unei mașini noi, e recomandat ca schimbul de ulei sa fie făcut la reprezentanta sau la un service oarecare? În cazul reprezentantei, am înțeles/auzit ca se impune un anumit brand de ulei și nu se accepta alternative din partea proprietarilor. E adevărat?
Salut! Apreciez foarte mult prezentările tale cu detaliile care le dai! Am 2 întrebări la care te rog să-mi răspunzi daca ai timp: 1. O mașină nouă (motor nou) benzină sau diesel, mai este valabila acea recomandare in care se spune sa mergi până într-o anumită turație in primii 1000-2000 km? 2. Benzina/motorina cu cifră octanică/cetanică ridicată reprezintă vreun avantaj real in exploatarea, performanța și durata de viață a motorului? Mulțumesc și toate cele bune in ceea ce faci!
Salut Vlad,
Respect pentru toată munca depusa și pentru toate informațiile utile pe care le oferi. Dețin un Golf 5 din 2005 cu motorul 1.4 BCA cu 234.000 km momentan. Folosesc masina in oraș și pentru naveta la serviciu (20km zilnic) Motorul îmi consuma cam 1l la 1000 km.
Consideri ca merita segmentarea motorului în viitor pentru a mai păstra masina câțiva ani? Mulțumesc și multa sănătate!
Salut Vlad!Povestea mea cu noua masina si situatia de confuzie in care ma aflu e urmatoarea:recent am achizitionat un Lexus GS250 Luxury din 2013 cu aproximativ 148.000 de mile(locuiesc in UK).Cod motor 4GR-FSE,un singur propietar(eu fiind al doilea) si full service history la Lexus!Masina merge absolut impecabil!Ca tot omul am facut schimburile de filtre,ulei motor,cutie si diferential tot la Lexus(ca sa fie treaba treabă)cu toate componentele cumparate de mine de la un magazin online care vinde piese originale doar pt Lexus!Ma duc la Lexus,am stat vreo 4 ore pe acolo😂 si la sfarsit imi zic asa:ca uleiul adus de mine(0-w20 original Toyota)nu e domle bun,ca ei au pus 5w30 ca asta e uleiul bun pt motorul meu,mi-a picat fata🤦!M-am dus in masina,am luat cartea masinii si le-am aratat unde scrie negru pe galben ca uleiul preferat al motorului este 0w 20 si ca in caz de lipsa acestuia se poate pune 5w30 dar la urmatorul schimb trebuie neaparat 0w 20!Nu m-am gandit ca mi se poate intampla asa ceva la reprezentanta!La ei nu ma mai duc ca am zis eu ca sunt cam "nehabarnisti"!Uleiul pt cutie si diferential fiind cele bune,scrise si in manualul masinii!La bord imi zice ca am 9000 de mile sau un an pana la schimb!Cum zice englezul "please advise" ca nu stiu ce sa mai cred😂!Diferente observata de mine:motorul un pic mai zgomotos si mai turat la prima pornire pt 20 de secunde,in rest nimic!Si inca ceva:in istoric nu am vazut nimic despre pompa de apa(nu am nici o problema cu ea,merge perfect dar acul la temperatura antigelului sta putin sub jumatate dupa ce se incalzeste,nivelul este unde trebuie!Sa schimb pompa de apa,tu ce zici?Multumesc anticipat!
Motorul cere ulei subtire, uite un link interesant aici...eu as schimba pompa de apa cand va fi timpul curelei de accesorii.
Gr a avut probleme prin 2006, dar au fost campanii de rechemari
toyota-club.net/files/faq/13-11-10_faq_gr-engine_eng.htm
@@vladdutz20 si cu intervalul ce zici?Folosesc masina 5 zile din 7 parcurgand 26 mile,18 regim de autostrada,plus ce mai conduc in timpul liber sa zicem cam 160 mile saptamanal !La schimb intra 6,3 litrii ulei(~75£ ca tre sa iau 7 litrii)si as prefera sa folosesc doar originalul de la Toyota care este si mai ieftin decat ce pot sa gasesc si sa cumpar de la magazinele auto(singurele marci care am gasit 0w 20 sunt Mobil1 si Comma)!Cam greu si pe aici cu asiaticele.
Am bagat ulei Unisol in ALH si am scos ulei Ravenol.
Cu glumele astea te-au dat ăia afară de la Spiru Haret???
Pentru munca depusă cred că Vlad merita puțin mai mult decât niște glume de aprozar...
@@petronelliviu3550 petronel vezi ca frustrarile se trateaza la psiholog...
@@vamfim199322 doar atât poți?
Este adevarat ca daca ai nivelul maxim ( nu peste maxim)la ulei...merge mai greu?
Salut ! Ai mare dreptate în ce spui. La Toyota mea diesel motor 1AD-FTV incepe sa consume ulei după aprox 6500-7000 km de la schimbul de ulei. Așa îmi spune mașina mea că tb să îi schimb uleiul. :)
Am un Ford Focus 1.6 Ecoboost 150CP cumpărat de nou, acum are 92000 km mai toți făcuți în concedii afară mai ales, dar și în România și un Fiat Bravo 1.4 t-jet 120 CP care are 150000 km.
Nu am avut probleme cu motorul Ecoboost, am avut acea rechemare pentru montare traductor nivel antigel, înlocuire termostat, vas expansiune și ceva furtune și de atunci am sesizat o ușoară creștere a consumului de benzină mai ales pe distanțe mai scurte, explicația pe care eu am găsit-o este că noul termostat am înțeles că deschide la o temperatură ușor mai joasă. Totuși dacă îmi propun, pot scoate un 5,6 consum extraurban, sub 5,9 dat de fabricant! Spuneam dacă îmi propun, pentru că de regulă îl folosesc în regim sportiv, cu reprize până în 5000 rot /min și destul de multă talpă. Interesant este că în acest regim, nu consumă mult în raport cu ce furnizează , undeva în intervalul 7-7,5 l. Consumul de ulei a rămas același ca de nouă, maxim 300 ml la 15000 km, scade cel mult două gradații din 6 pe jojă, deci nu necesită completări între revizii, mai ales că în ultimii ani reviziile au fost la an și la mai puțini km. Ulei folosit Castrol 5w20.
La Fiat 1.4 t-jet, consumul de ulei Castrol Titanium 5w40, este ceva mai mare, aproximativ un litru la 12000 km, foarte scăzut zic eu, mai ales că această mașină este mult mai chinuită, având parte și de drumuri extraurbane dar mai ales de toate drumurile în oraș. Consumul de benzină pe ultimul drum Craiova - Timișoara a fost 6,8, dar pe același drum am avut și 7,6 cu multă talpă.
Acest 1.4 t-jet se turează vioi, rapoartele cutiei sunt mai scurte decât la Ford, așa că mai tot timpul ajunge până în 5000 ture.
10:28 și motorul 1ZZ-FE 1.8 de la Toyota (cel puțin la Avensis T25 fără facelift) 2004 până în 2005 a avut probleme cu segmenții, prin iulie-iunie 2005 s-ar fi rezolvat problema din câte știu.
Da, practic toată gama lor de motoare 1.8 -2.5 atât 4 linie cat și v6 au avut probleme
Sterge repede ca intra fanii coyotisti si te musca de gat...cum poti sa zici ca si Coyota a avut probleme?
@@vladdutz20 2.5 n-a avut niciodata nicio problemă cu consumul de ulei. A avut 2.4 si 1.8-ul, motoare care mai bine de 1 deceniu nu se produc si care oricum nu erau campioane la chestia asta. (Pentru aia care zic ca motoarele vechi is mai bune...). Iar V6-urile din gama GR n-au avut probleme cu consumul de ulei. Cunosc pe cineva cu GS350 care vreo cativa ani in urma avea 530 000km, 0 probleme.
Salut, ar fi interesant un clip despre diferitii aditivi care pot fi adaugati in motor, gen pt. curatarea injectoarelor, pt. prelungirea vietii motoarelor mai uzate etc.
Am sa incep cu un mare Like! si am sa continui cu o intrebare apropo de schimburile de ulei: Vlad ce parere ai de solutiile de tip flush engine, sper ca nu gresesc, cele care se folosesc inainte de ulei curat...multumiri!
Am făcut filmare cu mașina mea și engine flush, il recomand dosr daca motorul are depuneri consistente, și dacă garniturile sunt in stare buna... Daca motorul are scurgeri, flush le va amplifica.
După o sesiune de curățare e mai simplu sa schimbi ulei la intervale mai apropiate și nu mai este nevoie de flush
Salut.O rugaminte as avea.Va rog daca se poate o parere ce marca de masina sa iau.As dori sa achizitionez o masina de familie .Nu fac mai mult de 10000 mii km pe an.Sa iau japoneza sa iau nemntesca ?Benzina aspirata sau ce?Multumesc
Toate motoarele indiferent de combustibil, cilindree, an de fabricație sau alte aspecte tehnice consumă o anumită cantitate de ulei. Motivul e că etanșeitatea între pereții cilindrilor și segmenții de pe pistoane nu e perfectă, altfel cilindrii nu s-ar mai mișcă cu deplină libertate, ar apărea o frecare și asta ar genera anumite probleme. La fel contează materialele din care sunt fabricate, de obicei se folosesc materiale diferite cu anumite tratamente și acestea se dilată în proporții diferite când motorul este la temperatura de serviciu normala.
@@oprescuflorin2702 sunt motoare prost proiectate sau cu deficiențe și apoi scoase în producție sau sunt motoare cu probleme datorită lipse de întreținere periodică sau cu uleiuri de proastă calitate
Știe remusica😁
Multe motoare moderne au segmenti subțiri intenționat proiectați așa ca sa nu aibă frecări și să consume mai puțin combustibil
@@vladdutz20 da, cel mai probabil e că consumul de ulei generat de aceasta "eco efficiency" este mai benefic decât procesul de reciclare la care trebuie supus așa că impactul ambiental prin arderea uleiului e un rău necesar.
Unii afirma ca lor nu le consuma ulei intre schimburi, insa la schimbul de ulei baga mai mult decat este optim pentru ca oricum scade nivelul si dupa 7.000km fac alt schimb...eu la 20.000km intre schimburi, adaug circa 200ml...frectie.
@@poldaniel3574 Mi-e la 1.4 tdi nu imi consuma ulei si motorul are 310.000km. Pun exact 3.8l la schimb si la 15.000km nivelul e încă unde trebuie. Acum că o consuma 100ml e posibil. Dar nu conpletez intre schimburi. Si motorul are niste scurgeri/transpiratii pe la capacul culbutori.
mai este si coeficientul de evaporare care difera de la ulei la ulei "For quality and environmental reasons, lubricants for engines and other applications must only exhibit a low evaporation rate. The loss of volatile components from an oil increases its viscosity and leads to increased oil consumption, coking and wear. The Noack method is a widely used standard test method for measuring the evaporation loss from lubricating oils. According to the ILSAC GF-3 and API-SL specifications the evaporation loss must not be greater than 15%." Din ce vad aceasta valoare nu este declarata de toate brandurile de ulei, asta daca te uiti in data sheetul oficial.
Da, chiar citisem de metoda noack.
Plus sistem pcv boschet, suge tot uleiul😅
@@vladdutz20 La mine cu liqui moly am o pierdere prin evaporare de 10% rotund zic ei.
@@IaSaVedem Mai exact câți ml consumă?
@@missionnad1 undeva la 500ml cred la 10k. Oricum și eu îl schimb pana în 10k. Putem sa ne gandim ca la un 500ml maxim e normal daca luam considerare evaporarea, iar o cantitate mai mare, indica o problema a motorului, ca e de proiectare sau mai tarziu cauzata de intretinere defectuoasa de catre propietar.
@@IaSaVedem Întrebare:de unde știm că uleiul se evaporă ori se pierde datorită uzurii în cilindri, lagăre turbină....?
Salut Vlad
Ce parere ai de faptul ca reprezentanta spune ca un DSG 7+1 nu are mentenanta pe schimbul de ulei in cutie si mecatronic. Merci
Nu exista asa ceva!Orice fluid se schimba!Asta le este spusa celor ce iau masina de noua dar problemele apar la cei ce le cumpara sh!Detin Lexus,am fost la reprezentanta cu uleiurile mele(originale Toyota)si au schimbat si la cutie si la diferential fara nici o problema!Cauta un service bun si schimba ca îi faci bine!
Vezi ca ai un plan in manual poti vedea acolo. In plus masina te anunta la 4 ani la dq380 daca asta este ca trebuie sa schimbi si sa te pregatesti ca te duce pe la 700 de lei. Acum depinde si ce reprezentanta ai intrebat, de regula stiu ce se schimba dar si daca nu stiu te anunta masina.
Salut,un top pentru ulei.benzinare.multumesc
Toate care respecta norma indicata de producător.
Am devenit curios despre marca Polytron
Toata lumea da vina pe segmenti, pistoane si camasi(cilindri piston) dar cel mai mare "consumator" de ulei sint garniturile flexibile si anume simeringurile vibrochen si mai ales garniturile (oring-urile) de la supape .Stilul de condus este inca un factor important ,multi soferi si iarna pornesc motorul si in secunda 2 a plecat in tromba , nu vede nimic pe geamuri dar asta pentru ei nu este o problema .Calitatea uleiurilor este pe zi ce trece tot mai indoielnica ,80% sint reciclate din ulei uzat sau contin ulei reciclat.
Neața băieții și Echipa ✌️
Morgenstern😉
@@l.e.i.4111 Maia?😁
Salutus...
Vlad, ai putea sa faci un clip si sa prezinti "sleeperii" pe care i-ai condus, cu avantaje si dezavantaje?
Informații utile!
Eram pe cale să comentez ceva de PCV când l-ai menționat! Nimic nu-ți scapă 😁 Mulțumim pentru încă un clip bine făcut!
A uitat să menționeze de bujii,daca bujiile sunt uzate ,creste consumul.
A uitat să menționeze de clapeta de accelerație murdara,a uitat să menționeze de filtru de aer murdar,a uitat să menționeze de ECU defect,a uitat să menționeze de bateria slabă!!!!
era vorba de consumul de ulei la motoarele moderne.
@@CosminRotaru Exact,vezi,daca nu cunoști totul ,ti se pare ,că comentariul meu nu are legătură cu consumul de ulei.
Ce legătură are consumul de ulei cu bujii slabe? Pai arderea este incompleta,benzina nearsa spala cilindrii astfel că uleiul subtiindu-se ajunge mai ușor în camera de ardere.Daca arderea este incompleta,moleculele macroscopice de carbon blochează segmentii de ungere,ajungandu-se la consum ridicat de ulei.
Ce legătură are clapeta de accelerație murdara? ECU injecteaza prin injectoare benzina în funcție de TPS,daca clapeta este murdara spațiul admisie a aerului scade astfel că amestecul se îmbogățește și motorul funcționează bogat,boierește!
Bateria slabă? Daca bateria este slabă,senzorii nu funcționează corect,afectând amestecul.
Daca bateria este slabă,pompele de ulei electrice nu pot regla debitul corect,lucru care duce la uzura,uzura care duce la consum de ulei.
Daca Ecu e defect,nu poate controla debitul din pompele electrice de ulei sau nu poate controla efectiv senzorii.
Sper că înțelegi despre ce vb!
Nu am pretins ca stiu totul, in primul rand. Dar daca tot e sa ne abatem de la subiectul clipului (consum de ulei rezultat din anume probleme constructive/de design - nu defecte) sa mentionam si uzura la turbina, garnitura de chiuloasa fisurata, baie sparta... As scoate totusi bateria de pe lista (sau macar adauga si alternatorul in ecuatie).
La reprezentanta Vw si Bmw mi au spus ca masiniile Long life oil service, au in echipare un senzor care monitorizeaza permanent calitatea uleiului. In caz ca sesizeaza ca se depreciaza uleiul, iti aprinde bec in bord si te trimite sa faci schimbu.
Acum motoru clar nu se supara sa faci schimbu de ulei cat de des.
La fel poti trage un fum dintr-o tigara si poti sa o arunci. Magazinele care vand marfa nu o sa se supere. Dar poluarea e maxima!
Eu zic ca poluarea e mai mare sa schimbi motoru sau masina la 5/7 ani decat sa schimbi uliul mai des. Cata poluare se produce pentru fabricarea unui motor sau a unei masini?
Daca masina este noua nu poti schimba uleiul mai repede pt ca nu il schimba si nu stiu ce ulei trebuie pus ,iar daca se intampla ceva se vede ca nu este uleiul lor.
Multumesc mult,domnule Vlad
Neata si multumim pt. topicul interesant care merge f. bine cu cafeaua :)
Apropo de motoare, auzisem ca pe langa ca sunt foarte fiabile masinile Mitsubishi Lancer (modelul din 2007 cred ca pana la face lift prin 2015) aveau si niste motoare foarte bune dar nu mai tin minte daca era cel de 1,8 benzina sau cel de 2 diesel? Stie cineva care era mai reusit? Merci ;)
2.4 diesel
2.4 diesel 4N1, și toate mivec pe benzina
Salut Vlad, bun materialu, respect pt ce faci și cum faci! Ai vreo idee despre motorul 2.2 diesel de pe Alfa Giulia? E ok? Am văzut filmările tale cu Giulia dar erau benzinare. Mă refer ca fiabilitate.
Este ok, e un motor care are la baza cel folosit pe jeepuri, unul e de 2184cc cu bloc de fonta si cel de Giulia este 2143cc cu bloc aluminiu.
Sistem injectie bosch, e generatia 3 multijet.
@@vladdutz20 da, da ziceai tu în alt film al tau, ăla cu motoare italiene. Mersi!
@Vlad Micsunescu Aștept un review marca ta la noul Nissan Qashqai.
Subscriu. L-am vazut in showroom si am stat de vorba cu agentul de vânzări dar nu e suficient.
Mi.ar placea dar cei de la Renault Nissan Dacia se fac ca nu existam, si nu răspund constructiv, m.au si certat pe Instagram ca ce scrii domne atata, ti.am zis ca am primit solicitarea si analizăm.
Unul dintre cele mai slabe departamente de marketing, alaturi de cel de la Ford Romania, cu oameni de PR de toata jena, am vazut o prezentare ținută de un sef renault marketing la lansarea Arkana, deplorabila prestația.
Ramane ori sa ma duc cu japca la o reprezentanta sa ma programez la un test drive, ori sa astept sa îmi scrie un urmaritor care are unul.
ce sa schimb uleiul ca imi ia 1.6 audi 2007 1 litru ulei la 2k km 280.000km , si am luat o la 150k si tot lua 0,7litri la 2000km
Completezi si schimbi doar filtrul :))
Bon diminé!🙋♂️
Vu parle tre bien franse, mesio!
Vlad chiar mi-ar placea sa ai o discutie cu razvan bălănescu ala ce se da marele inginer in ulei si motoare :))))
Poti ,totusi , sa-i scrii numele corect ? Chiar este inginer. MF
@@marinmitu995 am remediat greșeală:))
VW meu Turan 2016 2.0 TDI 150caluti consuma la fiecare 2000-3000km un litru ulei am Fost cu El la Garantie si Mi sa zis ca e un lucru normal sa consume Mai am un Sprinter 316 anul 2014 Motorul 2,2 si are 920 000km si Nu completez ulei va Salut
Da, segmenții subțiri :)
Asa consuma si o Octavia 3 1.6 tdi cu dsg. 4 L am adaugat pana la prima revizie la 15kkm.
Dupa nu a mai consumat asa mult. 1L in 15kkm. Era in Leasing Operational de la sixt si cred ca au pus alt ulei.
Nu e normal așa cv ...
Eu detin un Passat acelasi an si motorizare(180k km) si nu consuma ulei sau banuiesc ca consuma dar insesizabil. Eu i-am facut schimbul de ulei si filtre la 10k km.
Yo am un 2.0 tdi b8 150cv cod CRLB, consuma un maxim/minim 1L aproximativ... La 13_15.000 km is schimb la 20.000km
salut, eu ca regula schimb uleiul la 1 an sau 10.000 km impreuna cu toate filtrele, ca exploatare 50-50 oras si extraurban. motorul este un OM 646, are 236.000 km si nu mananca gram de ulei insa luna ce vine fac trecerea de la castrol magnatec 5w 40 la ravenol VMO 5w 40, acum sa vedem cum se comporta in timp (la castrol cand trec de 5-6k km, pornirea la rece este sesizabil mai zgomotoasa)
sunt curios daca vei pune mana pe o Kia ceed gt, imi cam face cu ochiul si tot aud de bine in materie de fiabilitate
E interesantă, mie îmi place proceed GT mult
Si om646 e robust :)
@@vladdutz20 da, e motor rezistent, tocmai din acest motiv am acceptat un impozit mai mare (sa nu pierd timp si bani in service, ca financiar tot acolo ies si pana acum am avut dreptate) la munca, masina mea e aia care duce si aduce alte masini de la reparat :)))
pro ceed si ceed sunt cam la fel din cate stiu cu niste mici diferente la caroserie (putin mai joasa, stalpul B mai in spate, etc.)
Si eu am facut trecerea de la Castrol la Ravenol si zici ca mi-a intinerit masina,adica sincer castrolul pe langa ravenol e apa de ploaie. Am tinut castrolu ala vreo 6 luni si 15.000km,acum am zis ca tin ravenolu 20k la ce calitate superioara are. Am un renault latitude 2.0 dci 173cp in care incap cam 8l de ulei si o folosesc cam 80-90% sa zic extraurban,majoritar autostrada si uleiu asta+o motorina de calitate face motoru silentios ca un benzinar aproape,se aude doar lantu de distributie. Ravenol cel mai bun !!!
Cât plătești RCA la hondă?
Ultimul RCA făcut a fost 360 lei pe 6 luni, fix inainte de marele faliment.
Eu am clasa B8 la asigurare
Will Annual Oil Change Damage Your Car? Let's find out! Caută pe RUclips clipul asta, este interesant testul.
12:50 - personal euristica mea este de 300 ore. La regimul meu de mers inseamna aprox 10-11k km la 5-6 luni
Exact, la ora ca la barca
Salutare Vlad.
Îmi vine să râd la postarea ta.
Aveam un vecin care își luase o Dacie nouă prin 1986. Moșu era mecanic de locomotivă la CFR și avea o LDE de 22 de ani luată de nouă botezată Coca.
Ciordea ulei de la Coca DS (diesel special), care avea un consum de ulei vreo 200 de litri pe schimb, nu știu intervalul.
Schimba uleiul la Dacie la 1.500 km, dădea bani doar pe filtru și pe șaibele de cupru de la bușon.
Ca la ea888, de aceea are filtrul sus, schimbi doar filtrul și completezi cu ulei😅
Bun vlog Dar am ceva de adaugat. Ca sa eviti colmatarea raclorului schimbati uleiul si folositi cel mai bun ulei. Shell Helix sau ulei original de la brand. Diferentza e data de detergentii care sint and n ulei bun. Astia spala gunk ul depus pe segmenti. Detergentii fac toata treaba daca vrei sa pui 1,000,000 km pe un motor. Fara exagerare. V6 TDI engine pe E Klasse in Germania, fitzi atenti, la taxinetre duce 1.5 milion km
Duce cu întreținere corecta.
Sunt multe uleiuri bune și dacă schimbi des nu ajunge sa se depună gunk
salut Vlad! intrebare pe un caz concret, A5 2.0 tdi quattro 190 cai schimb de ulei efectuat la Rep. Audi Germania, mai 2020 172215, ulei long life cu recomandare schimb 30k. eu am cumparat masina de la dealer in ianuarie 2021 cu 250 de km facuti de la schimbul de ulei, dupa care in anul 2021 am facut aproximativ 11mii km majoritatea extraurban, ar fi trebuit sa schimb uleiul mai devreme chiar daca masina teoretic a stat 6 luni in care s-au facut 250 de km? mersi! toata aprecierea pentru felul cum iti desfasori activitatea!
E recomandat schimb când stă mașina mult pentru că se degradează uleiul.
Eu cu motocicleta am făcut 1100km anul asta și voi schimba uleiul
salutare , are cineva idee de ce nu se mai importa Honda Acord in Europa ?
Din același motiv pentru care nu se mai fabrică Passat sedan. 😉
Pentru că nu s.ar vinde in cifre mari.
Honda și-a scăzut prezenta in europa la un minim gestionabil , și deja din 2012 nu au mai pompat in marketing, si ar avea mult de recuperat, desi mașinile sunt foarte mișto.
Acordul nou 2.0T cu hidramata cu 10 trepte este una dintre cele mai capabile mașini de pe piata, cu un potențial de tuning foarte bun.
Un alt motiv ar fi pentru că e Sedan, din același motiv nu se mai continua fabricația passat și talisman, lumea vrea suvuri
Am văzut live una la întâlnirea hondafan.
Europenii știu doar diesel nemțesc din păcate
@@vladdutz20 eu cred ca s ar vinde f bine ,raport calitate -pret este accesibila si s ar vince foarte bine ,dar ar scadea vanzarile la ,,bmv uri '' sau masinile autohtone din EU si asta ar fi o problema ...parerea mea :)
@@Valy77 cred că s.ar vinde mai bine decât crede producătorul, dar problema e că nu scoti passatul din român :))
In momentul in care un om spune " doar neamtul face masini" sau " nemtii si restul'' iti dai seama imediat că ai de a face cu un univers limitat
@@vladdutz20 Honda nu vinde doar in poporul cu acele vorbe...deci, ar putea sa vanda de la granita vestica spre vest ca sigur Romania nu conteaza asa mult pentru ei...Mitzu nu se retrage din unele tari europene din cauza ca nu se vand in Ro...sa fim seriosi.
Tocmai ptc esti un om atent la detalii, cred ca nu ti se potrivesc sfaturile generale. De acord ca n-are ce strica un schimb ulei mai des, dar nici n-are sens sa o faci daca exploatezi masina in conditii prielnice, respectiv mers majoritar extraurban, constant si niciodata subturat, folosit cel mai bun ulei, etc. Un sfat general mai intelept ar fi: "Miscati-va, fratilor, fundurile pe jos pana la magazin", nu atat ca sa protejezi motorul de uzura accentuata cand e rece, dar e mai sanatos si pentru tine, si pentru ce-i din jur. Cheers!
Indiferent de situație, un ulei nu are ce sa caute 2 ani sau 30.000km in motor :)
Absolut, asta e o extrema. Cei mai multi stiu de 1an/10.000 km, ceea ce e rezonabil. 6 luni mi se pare mai catolic decat papa in conditii prielnice, cum am descris mai sus.
@@MrSpdany Mers pe autostradă cu 180km/h si cu motorul turat tot nu sunt "conditii prielnice".
@@Eugen-E Ce va mai place sa dati contraexemple exagerate. Daca esti totusi un zmeu vitezoman, migreaza, rogu-te, spre alte plaiuri mai verzi
@@MrSpdany Nu toată lumea foloseste masina DOAR pe traseu si DOAR cu mers "în condiții prielnice". Sunt o tonă de-a analize de laborator care demonstreaza de fiecare dată ca un ulei hidrocracat (cel utilizat de majoritate) este destul de slab. Dacă e motor cu injectie directă, folosit 100% urban, uleiul se schimba MAXIM la 5000km. Daca il folosesti doar extraurban in conditii IDEALE, maxim la 15000 km. Cea mai mare prostie o aud cand ajung unii sa compare motorul de autoturism care are doar 4-8L de ulei, cu ala de camion...
Salut Vlad. Poți să mă ajuți cu o informație? Tot aud ideea că motoarele trebuie exploatate pe toată plaja de turații; și cumva, argumentele aduse par să aibă sens (cel puțin pentru un necunoscător ca mine). Dar e ceva ce nu se leagă. Toate mașinile cu cutie automată sunt setate să meargă într-un regim pe care noi l-am numi sub-turat (chiar și în modul sport). Unde e ruptura? Producătorii nu au interesul să seteze cutiile ca să meargă în avantajul motorului? Sau se pune prioritate pe alte aspecte, cum ar fi emisiile, în detrimentul fiabilității motorului?
Producătorii au ca interes profitul și pentru asta trebuie sa respecte reglementările de poluare că își iau amenzi.
Un motor turat emite mai multe noxe.
De exemplu la Ford focus active au montat roti cu talon mai mare ca sa se rotească motorul la o turație mai mica și așa au câștigat câteva grame de co2
La o automata daca apesi pedala la podea, se duce turometrul până la capăt 😁
@@vladdutz20 Mersi frumos pentru raspuns. Mie mi se pare ca inclusiv consumul e afectat negativ in numele reducerii de emisii. Eu scot consum un pic mai bun cand conduc in modul manual decat daca las cutia automata sa-si faca damblaua.
Un singur lucru trebuie sa faci: Sa schimbi cu 500 turații mai sus de punctul maxim de cuplu și să conduci automobilul in plajele de cuplu.Acolo vei avea cel mai bun răspuns dinamic/ consum!
@@ginelstelian...seriospebun936 motorul e turbo. Deci curba de cuplu e plata intre 1500 si 4500 de rotatii. Presupun ca asta inseamna ca ar trebui sa schimb undeva pe 5000, daca am inteles bine sugestia ta.
@@MihaiBaboi1 Nu exista așa ceva,la motorul turbo pe benzina punctul maxim de cuplu se atinge la punctul maxim de boost și avans,undeva intre 2500 și 5000 de ture.Deci tu trebuie sa schimbi la 3000 rpm.
Subiectul asta include și avansul de aprindere,și alte chestii.Dar in mare e ok! Fiecare face ce vrea și cum vrea,eu doar mi-am spus părerea.
Dar,poți să citești in cartea lui A.G.Bell despre principiile de tuning ale unui motor in 4 timpi,acolo vei deduce singur după ce citești și cartea : Supercharging,Turbocharging & Nitrous Oxide de către Earl Davis,la cate turații poți să schimbi treapta în funcție de cilindree și mărime turbo!
Problema neschimbarii la timp a uleiului mai ales la diesel unde se cotamineaza mai mult decat la un benzinar atrage duoa el si blocarea tuturor conductelor spre turbina si alte subansambe care necesita ungere cu uleiul din motor.La un Zafira B cu motor 1 9 CDTI scria in manual ca poate sa consume 0,6 ml ulei la 1000 de km. Deci ??? se poate si legal sa consume.
Salut, astept si eu review la un vw 240cp bitdi
Daca îmi scrie cineva fac
Vlad,eu nu sunt de acord cu a conduce tare și pe roșu, decât daca este nevoie 😃, aș vrea să faci un clip despre folosirea INERȚIEI la Maxim a mașinii... Cu cât înțelegem mai bine ce înseamnă a ajunge la viteza de croazieră și apoi să ne bucurăm de inerția mașinii cât mai mult și să cerem de la motor cât mai puțin pentru cât mai mult... Sper că m-am făcut înțeles.
Mulțumesc!
La un mers constant asa e, si plus ca din inertie poti menaja multe componente.
Mie îmi place sa ii dau până la 6 7000 de fiecare data când e motor cald
@@vladdutz20 Te rog să faci un video despre ce înseamnă folosirea INERȚIEI la Maxim.
Încă odată MULȚUMESC !!!
Da! bravo
Sal Vlad,eu sunt un exemplu,pe scurt am cumpărat un Mitsubishi asx 1.6 benzina,2012,din Austria,și am observat k pișca ulei din ce in ce mai mult.M am uitat în cartea de service schimbul de ulei făcut la 27k km ,24k km,mașina avea 110 k km.Am hotărât după ce am desfăcut motor sa schimb segmenții.Am cumpărat originali, într-adevăr pe cei vechi era mizerie,am cu cei noi 45k km fara pierderi de ulei.Mentionez k pe cămăși nu erau urme de uzură.Intrebarea ptr dn Vlad in aceste condiții pot sa cred că această intervenție va fi de durată și că motorul va duce multi km fara probleme?
Cred ca o sa fie de durata, daca ati strans exact la cuplu specifcat in manualu de reparatie elementele din motor si piesele respectiv garniturile au fost repere originale.
Alea au fost motoare gandite sa fie reparate, lucru care nu se mai poate afirma despre mizeriile de 999ccm si mai sus, vandute in ziua de azi, cu foarte multe elemente de plastic si inginerie de unica folosinta.
Salutare Vlad!La cât timp ai face schimbul de ulei daca in medie nu depășești 4-5 mii km pe an cu o mașină?
Intre 6 luni si un an...daca masina merge drumuri scurte, daca e temperatura scăzută, daca e mers urban in praf, 6 luni, daca sunt doar drumuri lungi, un an
@@vladdutz20 Multumesc! Eu fac în asa fel încât cu masinile mele sa merg minim 25-30 min după ce le pornesc și foarte lin primele 10-15 minute, mai ales iarna!
Succes in noul an!✌
Ce producător/producători de ulei preferi?
Salutare Vlad !
Micsunescu , sfatul tău este bun pentru cine își ia o mașină veche de cel puțin doua generații în urma sau pentru cei care o iau noua și are de gând sa o tina mai mult de 4-5 ani.
Cine își ia o mașină nouă și după 4 ani o vinde și ia alta noua chiar nu îl interesează treaba asta. Ultima varianta este cea câștigătoare, asa cum au descoperit și vesticii.
Nu folositi motorul mai mult decit 3/4 din turatia max. si nici decum in regim de raliu. Motorul/masina este ca o femeie. Trebuie incalzita inainte de...
Am un focus 1.5 2018 nu consuma deloc.doar uleiul isi pierde din densitate.nu cred ca pierde deloc
super si acest clip, foarte informativ, stau si ascult cu interes de fiecare data.
legat de consumul de ulei : am un Ford Focus 1.5 ecoboost 150cp benzina 2015 70000km; cu ulei Ford Formula F consumul de ulei era super mic , cu Ravenol Clean Syntho ( un ulei mai scump si net superior ) masina mea consuma la 2000km cam 1cm ulei pe joja. cei de pe forumuri imi spun ca este cumva normal ( pt ca uleiul Ravneol are detergenti , si ca de la al 2 -lea schimb cu Ravenol, acest cosnsum va scadea ) ...pe mine personal parca ma tenteaza sa ma intorc la Ford Formula F. mentionez ca si eu inlocuiesc uleiul la 8-10000 km. tu ce ai face in aceasta situatie ?
ms frumos, esti cea mai buna sursa de informare pt mine , legat de automobile !
Nu cred că ar scădea consumul de ulei, că detergenții nu au un rol în etanșarea segmenților
Un mare like
E jale cu unele motoare. La Fiat Tipo aspirat de 1.4, am consumuri de 4-6 litri la 10.000 km. Am cateva bucati luate in ani diferiti si toate au consumurile astea de noi, de la zero km.
Da, 1.4 FIRE e faimos pentru gâl gâl ulei 😅
Largo sensu se poate spune ca sunt un fel de motoare in 2 timpi unde e clar ca tre sa pui ulei in benzină pt ungere. Nasol.
@@vladdutz20 1.8 i-VTEC R18Z4 pus pe Civic IX pre-facelift. Cel cu pistoane R3A. 1L de ulei consumat la fiecare 800 de km. Eu zic să investighezi
Ai scapat de revizia la ulei. 😂
Cand am avut FIAT cu 1.4 Fire pana la 10k cand faceam schimbul nu trebuia completat dar scadea nivelul.
Nu ma plictisesc sa îl ascult pe omul asta...da de unde doamne știe atatea🧐...felicitări...
Probabil asta e meseria pe care și-a aleso...
Mersi, ceea ce fac eu acum este un act de informare care e rezultatul unei perioade de 20 de ani de documentare și practică, curiozitate tehnica și culturală :)
De asta și filmez cate o ora, ca sa încapă toată povestea
Salut si La multi ani!!! Devii din ce in ce mai violent in limbaj, "dobitoc", "cretin", "femei de o calitate indoielnica", sunt cateva diatribe care mi-au "zgariat" auzul. Probabil ca incepi usor sa levitezi in urma succesului tau pe acest canal, pt ca intr-adevar, oferi detalii si perspective interesante, dar nu te erija intr-un "guru" de vreun fel, ca-i "pacat" de perspectiva ta. Bafta incontinuare.
Un urmaritor banal😉😉😉
Este necesar un limbaj mai picant uneori, pentru că poporul român are multe carente.
Da, ca sa nu zic boarfă care e interesata doar de bani scriu mai elegant calitate îndoielnică, iar când zic dobitoc nu ma refer la un anume om în mod special ci la un context mai larg, insa sunt și oameni cretini la propriu cum ar fi multi politicieni, șefi sau angajați rău intenționați.
Nu are nicio legătură cu faima, este o radiografie a societății reale românești.
De exemplu multi angajați de la R.A.R mie mi se par niste neisprăviti,aia cred că proprietarul de mazda diesel trebuie sancționat pentru că nu are catalizator scr cu adblue pe masina, suspectând ca l.a dat jos, când defapt mazda nu are sistem adblue.
Bine Vlad ;)
La fel le spun si eu clientilor mei.
Sa traiesti!
Oo salutare 😁
Foarte profesionist vorbești
Mulțumesc, îmi place să cred că sunt atent la detalii
Nu prea ati avut contact cu service. Reviziile sunt intr-adevar la 30k km insa cu schimb intermediar de ulei la 15k km.
Shelf life la ulei este de 5 ani depozitare iar in motor 1 an. Perioadele recomandate de producator sunt 7500/15000km in functie de conditiile de exploatare aspre/normale. Eu zic ca astea sunt valorile de respectat.
De unde sa aiba habar... Gaseste câte unu din asta prin garaje care e "inginer" și i recomanda uleiul ala longggg.. kastrol reciclabil.. 🤣🤣👎.... Cat de redus mintal sa fi sa crezi ca un ulei duce 15mi sau... 20 mi in condiții anormale de lubrifiere este și după 5000..60000 km da domnu Hondak nu știe ca el face km doar în wikend pe ruta București centru periferie.... 🤣🤣🤣👣👣
Scuză-mi intrebarea stupidă. Care sunt uleiurile bune? Am un OM651.
Toate uleiurile care îndeplinesc norma si vâscozitate ceruta de producătorul motorului sunt bune.
Important sa nu fie contrafacute.
@@KIP777 inteleg. Daca cumpar dupa autokarma presupun ca sunt originale, nu?
@@nicholas123lotr nu se stie niciodată de la ce furnizor cumpara.
Eu am cumpărat de test 4 canistre de 4L.
Emag, Epiesa, Lubexpert si Autodoc.
Surpiriza mare a fost ca Emag si Epiesa erau diferite ca cele de pe Lubexpert si Autodoc.
Acum cumpar doar de pe Autodoc.
Lubexpert e unul din cei 2 distrubuitori oficiali de Mobil in Romania.
Eu am luat de la autopiesa, autokarna si târgul de piese, totalquartz 9000 energy 0w30 acea a3b4
Consuma ulei pentru ca nu conteaza. Important e sa respecte toate normele Europene, asa ca producatorii scad din fiabilitate si se concentreaza pe numerele ce trebuie respectate.
Nu ai specificat ca uleiurile pot fi minerale si sintetice. Minerale=5.000km max. Sintetice=10.000km max. Filtrele de ulei pot functiona 10.000-15.000 km. Este adevarat ca uleiul sintetic este consumat mai mult decit cel mineral dar avantajele sint net superioare. Daca masina are un motor termic atunci fa-l sa mearga spre temp. de lucru adica 90 grade, deci preincalzire la plecare cu diverse metode si metodologii electromecanice: block heater, incalzitor baia de ulei, incalzitor baia de ulei prin teava de joja de ulei, etc. Viata motorului este uleiul si caldura corecte. Motoarele trebuie folosite la max. la cuplul maxim, 4000 rot/min. Intre 0w si 5w si intre 5w si 10w nu este mare scofala. Puteti sa utilizati combinatia oferita de mine. WXXX sint detergentii in formula de fabricatie a uleiului. Cind motorul s-a mai uzat se poate trece la o treapta de ulei mai gros, nu-i bai. 1l ulei lipsa la 1000 km spune ca este motor uzat. 0.5l ulei consumat la unele motoare, la 1000 km, este acceptabil, scrie in cartea masinii.
Da și nu, din ce mai rețin de pe forumuri, discuții, uleiurile full sintetic e doar o eticheta de marketing. De fapt au tehnologie cu ulei sintetic, iar procentul de sintetic variază în funcție de tipul uleiului, ceea ce înseamnă că are și.mineral și sintetic în procente variabile. Ceva full sintetic pe bune era la brandul redline din America unde 900ml costa aproape 100 RON. De fapt uleiurile din Erica sunt mult mai sintetice pentru ca nu se lovesc de aceleași norme de poluare ca în Europa, concluzia e ca acolo uleiurile sunt mai calitative 😁.
Când ți se aprinde "lampa lui Aladin" în bord trebuie să-ți pui 3 dorințe. Una dintre ele musai să fie un motor nou. 😎
Lampa rosie :))
Salut Vlad! Sincer ce producător de ulei crezi tu ca este mai ok ?
Nu trebuie căutată o marca ci standardul recomandat de producător, la mine e Acea A3B4
Ok mulțumesc frumos pentru răspuns! Deci pot sa ii bag liniștit de la producator ,am comandat un dauster eco-g un litru si cei de la dacia mi au spus ca pot aduce piesele si uleiul meu pentru revizie .si eram in dubiu daca cu uleiul vroiam un producator mai ok !
Logan 1.4 MPI ,consum minim de ulei , 500ml la 20000 km /GPL cu ulei POlytron, nu pune egal intre toate uleiurile, indiferent de reclama sau ce zice gloata. Verifica stresul mecanic de la POlytron c cu ceea ce este in voga pe piata .... apoi mai discutam. Aditivii conteaza maxim . Folesesti ulei suer aditivat la schimburi rare sau faci schimburi dese cu ulei contrafacut sau slab?
Fac schimburi dese cu ulei bunicel, totalquartz 9000 energy 0w30 acea A3B4
La Opel Astra 1,4 , 140 cai benzinaTurbo, consumul de ulei inscris in manualul de exploatare este de 0,6 l la 1000 km !
Da, pentru că au segmenti subțiri
@@vladdutz20 Multumesc pentru explicatii Vlad .
@@vladdutz20 Multumesc !
Parfum! La Toyota Auris 1.33din 2012,consumul "normal" de ulei scris in carte e de pana la1l/1000 km!
La 100 k km,90% in oras,am segmentat motorul! Servisat conform Toyota la15.000 km sau chiar mai putin(nu faceam chiar 15k/an,uneori 12-13k). Din pacate era iesit din garantie cand am facut segmentarea,oricum ei ziceau ca e normal asa,adica 1l/1000 km. Tot mai mult a consumat,1l/500 km i-a pus capac,atunci m-am hotarat sa-i fac segmentarea.Segmentii de ulei erau intepeniti,nici vorba vreo urma de elasticitate. De atunci il schimb la 7500 km sau 6 luni si pun Ravenol 0W-20. De atunci nu am stress.
In SUA Mazda vinde si variante cu turbina pe Mazda 3 si Cx-5 de 250 de cai, iar in Europa sunt valabile doar variantele aspirate natural de 182 si 194 cp
Așa este, din păcate nu sunt niste mașini foarte dinamice raportate la acea putere, turbo este pentru eficiență.
@@vladdutz20 Mazda6 2.5 turbo: 7s 0-100 si 20,0 s 100-200, măsurat pe Dragy.
@@Eugen-E nu e rău, dar ma uitam la un A4 2.0 tfsi 265 de cai care e mai sprinten puțin
@@vladdutz20 Mazda are 230cp. Audi scrie 265 oficial, însa are vreo 280 reali 🙂
RAV4 2008 2.0 vvti 152 cp. Valva pcv lucrează in parametri.De la un schimb la altul , adică. 7000 8000 km este o lipsa de circa 700ml. Uleiul uzat chiar este galben închis și are viscozitatea normala , dar tot îl schimb. Sau la 6-7 luni. Fratele meu schimba la circa 5000km sau 3 4 luni la BMW X3 2007 2.0D. Și ambele merg ceas!
eu schimb uleiul in functie de sezon, iarna 0w40 vara 5w40 pe o batranica de astra h 1.4 aspirat si la 205.000km consumul de ulei este insesizabil, nu se vede pe joja ca ar scadea, am bagat iarna trecuta si 0w30 si in 6000de km cat am facut in sezonul rece nu a scazut pe joja vizibil. Pacat de masina ca e veche si puturoasa(90 cai) :)
Ford 1.5d 120cp nu consuma ulei deloc 0w30 Castrol
Turometrul pe rosu?nu zice nimeni mergi turat 3-3500 ture da nu pe rosu ca de aia o dai pe ulei și ii faci segmentare la unele motoare.Nici batraneste da nici sa o ții numai în 4-5000 ture ca o termini .Un motor trebuie exploatat frumos mergi frumos elegant nu o alergi în ultimul hal aiurea.Cel puțin asta e părerea mea.Numai bine.
Motoarele de turatie pot fi duse pana pe rosu, atat timp cat sunt incalzite înainte și au ulei bun.
La honda de exemplu honuirea e facuta de asa natura sa țină pelicula de ulei sia viteze piston de 27m/s
@@vladdutz20 De acord cu tine dar nu orice motor rezista sunt motoare care
dacă bagi piciorul în ele și le ții în forja 4500-5000 ture chiar și încălzite le dai pe ulei garantat.Depinde de motor cum a fost întreținut mai multe chestii.Numai bine.
Renault, condus la rosu periodic, zero consum de ulei la dci.
La mulți ani !!
Schimburi de ulei "long life" mai agraveaza consumul. Chiar ajuta un motor care nu consuma ulei din fabrica, sa consume foarteee mult. Vorbesc de motoarele mai vechi. Astea noi, la cata presiune au in admisie si la ce temperaturi lucreaza... au neaparat nevoie de o fanta mare si un segment mai subtire. Plus uleiul care trece de turbo si de recuperatorul de ulei "" Mai avem si niste garnituri la supape
Da, motoarele moderne au tolerante mult mai mici
Da da dacă se poate un Castrol reciclat de 5w 30 și să-l schimbi la 30 mi... 🤣🤣🤣🤣
Frumos era sa spui și dc mașinile mai vechi nu consuma ulei....mereu aceeași remarca plasticata învățată de pe carton.egala cu a încă vreo 10 comentarii care străpung RUclips.. . "eu la Honda mea" norma. SAE... 🤣🤣🤣Full sintetic.....
@@mihaiilisei3971 cine te-a mințit că motoarele vechi nu consuma ulei? Ia vezi la tdi pd, toyotele din perioada 2006 2012, vw între 2008 și 2012?
Da, la motorul de pe Honda norma e ACEA A3B4 între 0w30 si 5w40.
Nu știu câte alte motoare știi tu in afara de alh sau cat ai înțeles din filmarea asta
@@vladdutz20 eu îți spun practic nu doar citez.... Ți-am spus și îți repet am o bora din 2000 cu 500 mi km în bord... În 8 ani de când o am numai 10 W 40 și între schimburi deloc nu completez fără martor aprins de ulei... Tu realizezi ce spun ori nu poți crede?... Cum naiba sa afirmi ca o mașină nouă consuma ulei? INCREDIBIL
Căruța lui subsemnatul consuma maxim 1 litru intre 2 schimburi, adica 10 000 de km Manualul masinii zice ca e normal pana la 0,5 litri la (atenție!) 1000 de km, asa ca stau liniștit Carapacea are 300 000 de km si 15 ani, asa ca, din punctul meu de vedere nu consuma deloc ulei Am un coleg cu un Renault Megane de 1,5 dci care cere un litru si peste la mia de km Clar segmentii sunt duși, scoate fum ca la balamuc si nu are decat vreo 200 000 de km
Al meu ia pina la 1.5 la 10000km..da ținînd seama ca-i nemțesc si are si 2.0l turbo benzină, asta dpmdv e 0😂😂😂😂
2 camionete Renault master luate de noi , schimb de ulei după programul de reprezentantă la 30000 .La 60000 de km consum de ulei de jumătate de litru la 3000-4000 km. Vândute imediat .
Nu este atât de mare dar probabil ar fi urmat să consume mai mult
Trebuia controlat la fiecare săptămână, sa stai cu bidonul de ulei după tine ,nu mulțumesc.Eu cu colegii mei făceam cam 300-400 km pe zi cu maxime de 1600 km regim de autostradă ,lucrez în domeniul publicității.S-a trecut pe Mercedes ,vom vedea pe viitor și vom testa și Mercedes cu regula de 30000km.
@@chypalex6797 daca Mertanele au motor de Reno', rezulta aceasi poveste!
Sunt in leasing ,e pe barba lor
@@chypalex6797 amin! Asa da...
Sunt și unele motoare noi cărora le "crește" nivelul de ulei. 😬 Adică faci revizia, stabilești nivelul de ulei la 3/4 pe jojă, iar după 2-3mii de km parcurși, nivelul pe jojă e cu 1-2mm peste Max! 😵😂😂
Honda L15B7 has joined the chat.
Nu are honda problema asta mai mult ca altii, este o problema de exploatare a mașinii, nu ai voie drumuri scurte cu nicio mașină cu injectie directa
@@vladdutz20 nu făceam referire la Honda, ci la al meu 1l Ecoboost. 😁 Dar da, mașina merge preponderent în oraș, drumuri scurte... 🤷🏻♂️
@@vladdutz20 Am în familie un FK7 2021 cu motorul ăsta. În prezent are aproape 10k km iar face drumuri 50/50 oraș și extraurban. Rămâne de văzut dacă irigă uleiul sau nu. 😂
@@hstefan toate motoarele au dilutie doar ca important e sa mergi suficient cat sa se evapore si să tragă sistemul PCV vaporii in admisie
4:21 maine poimaine o sa puna doua catalizatoare
Acum și benzinarele au filtru de particule
Ca ziceai alt punct de vedere!
Uleiul rezista si 30 mii km ca a dus Silviu la laborator
Dar 2 ani nici eu nu as recomanda ca timp. Zic maxim 1 an jumate.
Daca ai un motor bun care nu mananca ulei cred ca duce fara probleme 200 mii km cu schimb la 30 mii km.
In medie la noi in Ro 10 mii km si un an e ok ...rezista mult ai bine un motor. La 8 mii km schimbi daca iubesti masina. La 5 mii km schimbi daca ai alte probleme care sunt de alta natura decat mecanico-tehnice:))
30kkm cu viteza medie 100km/h sunt 300 de ore.
15kkm cu viteza medie 50km/h sunt 300 de ore
5kkm in Bucuresti cu viteza medie de maxim 15km/h sunt 333 de ore.
Deci uleiul se uzeaza de la km sau de la ore de functionare?
@@KIP777 Big like for you...👍👌
Asa cum zice și Andrei, contează condițiile de rulare, nu doar distanta sau timpul
Ca și cauză mai sunt oringurile de la supape.
Da, acolo e alta discuție, ăla e consum de uzura.
Un motor cu simeringuri de supapa uzate suge cel mai mult ulei in frana de motor
Servus baieti de la TCA!
☕😊
☕🙋♂️
Unele mașini mai au și pierderi de ulei care uneori poate fi interpretată ca și consum de ulei.
Daca nu schimb uleiul timp de 4 ani economisesc bani pentru un motor nou :))
motor nou de la dezmembrari? :-))
Nu e valabil pt Volvo 🤣 5 cilindri .Volvo Italia face schimbul dupa carte la 30 k si am vazut masini cu 400k si 800k cu schimbul facut la 30K reprezentanta Volvo FARA PROBLEME 😂
Volvo? Nu ie bune boss ca lumea nu cumpara ca ie stricacioase!
E clar ca daca ajung la km aceia sunt masini intretinute
@@vladdutz20 aici se face la 20.00km...la Jaguar se face la 40.000km si dupa 4 ani s-a stricat lantul si pentru o distributie devizul de la reprezentanta a fost de 5.000€ si cand le-a zis ca lantu' s-a stricat de la intervalul prea lung intre revizii, au negat...sa fim seriosi!
Pt ca sunt tigăi,cele vechi sunt mașini..
Și cele vechi necesita atenție la întreținere
Am vazut masini cu 1 milion, 2 milioane, chiar 5 milioane de kilometri cu acelasi motor. Deci daca apar probleme, e clar ca din cauza soferului.
Toate benzinăriile noi consuma ulei și nu puțin.
Nu chiar mult dar ideea e sa urmărești des nivelul ca sa vezi evoluția
Fiindcă mașinile noi sunt o gluma proasta, de asta. Plastice proaste, consum ulei, dar stai.. Au tablete și leduri frumos colorate. Vai de mama lor de fiare :))
Daca ar fi servisate bine și fiabilitatea ar fi mai buna
Dacă nu le întreții, da..fix așa sunt.
@@bogdanionut7768 pai dacă vin cu consum ulei din fabrica ce sa întreții? Dacă scârțâie plasticul de noua ce sa întreții? Am 2 mașini din generația veche 2006(Cielo), 2003(Astra G) și una noua Logan (2017) și vreau sa ți spun ca la bătrâne chederele sunt întregi, mânerele nu scârțâie, mocheta nu s a tocat :))) la Logan toate astea s au întâmplat la 60 de mii de kilometri. Nu vreau sa știu cum o sa arate loganul la peste 200k cât au babutele una 210k și cealaltă 212k, probabil Opelul are peste 300k fiind luat second... Acum o sa zici ca Logan ce așteptări ai, dar nu e asa, prima generație de Logan nu avea problemele astea, iar plastic prost găsim la mașini pana în 25k euro, plastic "euro 6 non poluant". Personal dacă nu o sa ne oblige ăștia sa renunțăm la ele prin fel de fel de taxe as prefera oricând o mașină VECHE dar ÎNTREȚINUTĂ, mare atenție ÎNTREȚINUTĂ nu toate cazanele fumigene în detrimentul unei troace noi cu fel de fel de senzori care oricum dacă stai sa judeci rațional nu te ajuta la mai nimic...
@@Alex19WZV Oricât de întreținută ar fi fost mașina aia, vârsta ei își va spune cuvântul... și o să trebuiască să schimbi una alta...prefer una nouă dar cu plastic tare (nu am pretenții de piele... știu cât dau pe una) decât una veche de care trebuie să am grija componentelor... țin mașinile...dar ah totuși o perioadă de viață... chiar și cele vechi..
Senzorii ăia sunt utili. O a doua pereche de ochi...nu simți nevoia lor decât atunci când chiar ai... și atunci poate chiar au prevenit un accident.
Mașinile acum sunt tech...nu mai sunt cum erau o dată...a evoluat tehnologia...era greșit dacă nu era nicio evoluție și ar fi stagnat.
Sunt ok și mașinile vechi atâta timp cât ești conștient că o dată cu trecerea timpului va trebui să ai grijă de ea din ce în ce mai mult. Nu sunt nemuritoare până la urmă oricât de multă grijă ai de ele.
@@Alex19WZV și legat de consumul de ulei..nu numai astea noi mănâncă...TSI-urile de la VAG care mergeau mai mult pe ulei decât pe benzină sunt din 2010..2009 parcă. Trebuia efectiv să schimbi motorul pentru a rezolva problema
Toate motoarele i-vtec de la honda consuma ulei..cca 1 l intre schimburi
Nu e adevărat, consumul il au cele cu pistoanele cod R3A de pe 1.8 si 2.0
Plus că i-vtec e un termen de marketing, asa sunr numite motoarele cu diverse sisteme de distribuție variabila cu unul sau 2 arbori cu came, cu sau fara vvt, cu sau fara vvl
Nu vreau să fiu nepoliticos dar nu cunoști rolul segmenților . Segmentul acela cu arc de care ai vorbit atât de mult este de fapt "de ungere" și are rolul de a împrăștia ulei pe toată suprafața cilindrului în mod egal . Al doilea segment este de fapt pentru "radere" și lasă în urma lui o peliculă foarte subțire pe suprafața cilindrului . Acesta este responsabil pentru consumul de ulei . Mai vreau să adaug că motorul poate să consume ulei și din cauza garniturilor de pe coada supapelor de admisie când datorită aspirației uleiul ajunge în camera de ardere .
Salut, sunt de acord cu raspunsul tau. Doar ca suna strident in contextul asta. Daca subiectul ar fi fost despre educatie si mediu social, da, ai fi fost chiar prea bland!!!😉
Servusicovici...😁