domn Profesor, ești genial ! M-ai făcut sa mă re-indrăgostesc de mecanica. Iți urmăresc materialele cu drag, nu cred ca mai exista vreun prezentator cel puțin in Romania (deși nici din afara nu găsesc un echivalent) care sa se aproprie de calitatea, complexitatea si fluenta prezentărilor tale. Un Eminescu al industriei auto. Mă inclin
Un om obișnuit, inteligent, care poate să vorbească coerent și corect 25-30 de minute în timp ce „marii conducători ai țării” citesc 3 fraze de pe foi. Deci, proștii și anormalii au ajuns să conducă și să ia decizii pentru oamenii normali. Felicitări pentru prezentare și pregătirea prezentării!
Salut omule! Nu stiu nici macar cum te chiama dar imi place fiecare video pe care-l prezinti. Poate ca pare a fiind un ignorant dar nu asta contedza. Esti printre cei mai super prezentatori de masini. Esti natural si nu te cenzurezi inutil. este super ceea ce reusesti sa faci! RESPECT 100%. Am fost fan "Masina potrivita" dar ma-au dezamagit cand am avut nevoie. Ai grija de tine BRO! Te voi asculta mereu!
Salut . Ar fi interesant de făcut un vlog despre : - de ce este importanta temperatura uleiului ? - cum afecteaza temperatura uleiului performantele motorului ? Multumesc anticipat și succes.
Asta așteptam, o nouă lecție despre tehnica mașinilor și a motoarelor. Chiar ar trebui făcut un playlist pentru că astea trebuiesc băgate de mulți la favorite. Bravo Vlăduț 👏👏👏😘
Esti foarte explicit si detaliat. Nu cred ca cineva interesat despre subiectul pe care l-ai dezbatut aici nu poate aprecia. Bravo. Esti cel mai bun! Continua tot asa. Nu conteaza marimea clipurilor din punctul meu de vedere atat timp cat am ce invata de la un om ca tine.
Salut Vlad! Tot respectul pentru clip-urile pe care le faci! Putin off-topic, o foarte mica observatie legata de remarca ta cu curentul electric: electronii propriu-zis se deplaseaza cu o viteza foarte mica atunci cand sunt intr-un circuit inchis (de ordinul micro-metrilor pe secunda). Ce se propaga "instant" (de fapt, aproape de viteza luminii) este campul electric prin acesti electroni. Ca si cum ai avea un sir indian si fiecare il impinge pe cel din fata: propagarea "impinsului" prin sir este mult mai rapida decat pasul de mers.
Astept cu nerabdare. Apropo de asa zisa clapeta de acceleratie de la diesel. BMW o numeste “Anti shudder valve” mai pe romaneste, valva anti scuturat 😂. Deci ai avut dreptate in explicatia rolulului acesteia la diesel
@@sil778 Corect, trebuie sa recunoști totuși ca e un pic mai "fresh" comparat cu videoclipurile similare din trecut. Acumularea de experienta își spune din plin cuvântul. :)
Viteza electronilor ( a curentului electric ) fizic nu este de 300.000 km/s pentru ca practic ei sunt pusi in miscare exact ca vagoanele unui tren, ei sunt impinsi unul in celalalt instantaneu si de aici rezulta aceea viteza care intr-adevar este egala cu viteza luminii dar daca masori vitez unui singur electron aceasta este foarte mica! Scuze ca am divagat de la motoare la mecanica subatomica!
exact, viteza depinde de material si tensiune, precum si viteza campului depinde de mediul de propagare, acum mna viteza electronilor este puternic mai mica decat viteza undei electromagnetice , in segmentul 1.5 m/s.
Fotonii nu au masa de repaus, de aceea se deplaseaza cu viteza ~300.000 m/s ( si nu km/s :) ). Campul electromagnetic este o unda si da se deplaseaza cu aceasta viteza.
Salutare Vlad, îți mulțumesc pentru că ne explici aceste lucruri, totuși nu am înțeles prea bine cum e treaba cu motoarele diesel, adică vrei să spui că atât la ralanti, cât și în sarcină la peste 3000 de rotații, motorul diesel primește aceeași cantitate de aer, nu și cantitatea de aer îl face să fie eficient ? Atunci la accelerare, dacă injectează mai multă motorină și nu are suficient aer, ar trebui să scoată fum negru, sau permanent primește aer în exces și asta înseamnă că la turații joase primește puțină motorină și aer mai mult decât trebuie și asta înseamnă că la turații mici nu e eficient Mulțumesc
Nu e aceeași cantitate de aer, crește proporțional, insa spre deosebire de benzina funcționează cu aer in exces, și o parte e folosit pentru combustie și o parte necombinată cu motorina e folosita pe evacuare in catalizator si dpf
4:54 electronii se misca greu când apare o diferență de potențial, dar exista un efect de "grup" sa zic asa, practic intr-un circuit primul electron îl împinge pe al doilea, al doilea pe al treilea și tot asa, iar în acest efect domino, electronii aia care îți produc ție energia unde ai nevoie, gen în bec, se misca instantaneu datorita acestui efect. În orice caz, data viitoare poți sa zici cu încredere ca se propaga cu viteza luminii și acum și știi de ce 👍🏻
Sincer nu m-ai dezamăgit niciodată. Te-am urmărit mereu și am ajuns la concluzia că TVR în emisiunile lor cu și despre automobile sunt praf. Felicitări pentru naturalețea de care dai dovadă. Eu te-aș propune pentru postul de ministru al transporturilor pentru că le ai toate acele caracteristici necesare pe când cei prezenți sunt praf. Felicitări și nu te lăsa în fața criticilor proștilor de care nu ducem lipsă.
Corect - La Civicul personal controlul accelerației e o clapetă fluture deschisă de pedală mult și de vârful unui șurub de reglaj pentru relanti. Mai este un canal de ocolire deschis de un electromagnect care prin admitere suplimentară de aer da un plus de putere la AC sau alternator. Nu s-au complicat mai târziu să folosească poziția supapelor pe post de ventil dat fiind că nu fac motoare nefiabile, nu că nu ar putea... La tractoru antic de la serviciu se controlează debitul de motorină de la oprit când ridici accelerația invers (o dai peste cap) și îl oprești efectiv, până la maxim când ajunge și avansul centrifugal pe maxim. Relantiul e o poziție intermediară un pripon elastic. Cred că indiferent de dezvoltator ambele modele se controlează la fel - Aer benzină, combustibil diesel. Mulțumim!
Da accelerațiile pe cablu conțin o supapa mecanica pentru control relanti, IACV . La clapetele electronice nu a mai fost necesara, deoarece motorasul regleaza cu finețe clapeta
Draga Vlad la motor diesel cu pompa duza o cana apasă pe tija injector ce injecteaza motorina iar pedala de accelerație prin calculator scurtează sau lungește timpul de injecție prin descărcarea presiunii prin valvula de retur din circuitul de motorină.
La pd trebuia să fac o paranteză specială pentru că ele nu au pompa de înalte precum au sistemele cu pompa distribuitor ve sau vp,dar în esență principiul e tot același, pedala controlează debitul injecției
Tot asa cum unii critică pedală de acceleratie cu senzor de pozitie. Dar oamenii au uitat de tuning, ca poti regla treaba asta din soft, ca sa ai raspuns 1:1 intre pedala si clapeta.
@@Eugen-E detin astfel de masina si nu mi se pare ciudat fara de o frana normala...in prima zi putin ciudata senzatia dar corpul se adapteaza daca vrea creierul!
@Vlad ,despre aviatie nu e corect ce ai spus ,diferenta de presiune e nu mare si nu creeaza portanta totala ,e o teorie demontata ci adica redirectionarea fluxului de aer intr-un anumit unghi ,asa se explica cum cu flapsurile la maxim lasate dar avionul nu ridica mult botul ajutand pilotul sa vada pista ( bush pilot e un exemplu elocvent de atitudine a avionului la viteza redusa ). Foarte frumos structurat si explicat .BIG LIKE
Salut. Fa te rog un video cu functionarea de la A la Z a unui DSG in 7 trepte. Practic cum functioneaza gen statul la semafor, cum trebuie tinuta cutia. In P, N sau D. Sa o lamurim ca am tit citit tot felul de variante si nu am inteles cum trebuie corect.
@@vladdutz20 Salut. Ce nu sunt eu lamurit legat de un DSG in 7 treote este urmatorul aspect. Can stai cu selectorul in D si cu piciorul pe frana(ex . Semafor) ce face mecatronicul? Scoate cutia pe neutru sau e ca si cum ai sta cu piciorul pe ambreiaj tot timpu ca la o manuala. Multumesc
Un clip cu diferența de consum la mers în viteză sau lăsat pe liber ar fi interesant. Mulți zic că nu faci economie dacă lași pe liber dar șoferii de autobuz, sau de camion lasă pe liber ca să mai scoată(la propriu) câțiva litri la alimentare
@@vladdutz20 așa mă gândeam și eu. Iar la relanti(pe liber) mă gândesc că pompează puțină benzină pentru menținerea turațiilor. Însă pe drum drept intervine și distanța mai scurtă parcursă în viteză față de mers pe liber; dacă se ia în calcul și greutatea mașinii sau tipul de combustibil, mărimea motorului rezultă o multitudine de posibilități. Cert e că toți șoferii de autobuz pe care îi cunosc lasă pe liber ca să scoată motorină. Personal merg mereu în viteză pentru siguranță și control.
Un gând care nu-mi dă pace de multă vreme: dacă momentul când cel mai tare se uzează un motor (fie diesel sau benzină), este acela de la pornire, atunci cât de eficientă e chestia asta cu start-stop, adică nu cumva ajungem la principiul"ce câștigi la pod dai la vamă 🙂? Și, vreau să te întreb ce părere ai de motorul 2,4 benzină,V6,121Kw? Îl am montat pe mașina mea,un A6.Mulțumesc 🙂👍.
Vlad, găsiți un Peugeot 406 pe undeva? Mașina aia nu apare pe niciun canal, și mașina aia e o legendă o să vedeți în comentarii. As recomanda prima generație (8b) pentru că impactul e mai mare . Datorită vârstei.
Un lucru nu inteleg: inainte "locul ingust" era clapeta de acceleratie, si motorul se "chinuia" ia suga aer si avea pierderi, iar acuma acest "log ingist" sa mutat la supape care nu de deschid "deajuns". Intrebare: de ce se considera ca "atunci" mototul se "chinuia" sa siga iar acuma nu se mai chinue??? Doar se formeaza acelas vacuum in cilindre - nu? Sau eu ceva nu intaleg?
Viteza electronilor nu este egala cu viteza luminii. De fapt, viteza electronilor este una extrem de mica (variaza in functie de curent si este de ordinul a 10^-3 m/s - vezi "viteza de drift" sau "drift velocity"), in schimb, viteza de propagare a campului electric este egala cu viteza luminii. Miscarea electronilor este o consecinta a aparitiei campului electric si viceversa. Electronii, pe de alta parte nici nu au nevoie sa se miste foarte repede, caci ei se afla deja acolo iar aparitia campului electric doar ii impinge lenes din aproape in aproape. Spor la filmari in continuare, sper sa ajunga comentariul la voi.
La diesel ai greșit puțin când ai spus că controlezi accelerația prin cadența de deschide a injectoarele. Ele se deschid fix când aerul e comprimat și fierbinte - DOAR ATUNCI - nu des - adică în concordanță. Da în timpul deschiderii poți să pulverizezi puțin (750 rpm) sau mai mult ceea ce mărește explozia și împinge ansamblu de pistoane mai energic și se turează.... AȘA a i inventat Tătucu economia de motorină la autobuzele cu butelii deasupra. Din pompa de injecție se dădea minim de motorină atât cât să dea "foc" în momentul optim. În rest metan pe admisie care nu se autoaprinde deci ardea fix deodată cu mororina puțină injectată. Ieșea o beșină eco fumegândă cu puterea motorului la jumătate dar se consuma metan direct dintr-o conductă de transport la 8 bari acolo unde trecea aproape de autogări... Elena Gay eco sau autobuze cu lansatoare de rachete deasupra, de care cei noi nu știu. Ultima parte e o paranteză că există și mixturi de combustibili livrați diferit...
Da, la nivel punctual accelerația la commonrail este o inginerie fina ce implica un tandem între pompa,rampa cu valva regulator, cu injectoarele și cu returul
@@vladdutz20 Injectoarele de înaltă presiune din erele mai noi (presiune mare) sunt adevărate realizări de inginerie și mecanică fină. Cele electromecanice au o complexitate mare uneori în blocuri funcționale complicate ... Am văzut un injector "pompe duze" de pe un motor MAAARE (cam cât un stingător auto) expus la un atelier care repara injectoare de orice fel undeva lângă gara din Cluj. Era pentru un proiect “studențesc". Erau cam 70 de pagini în care explica regimurile de funcționare.....! Și de atunci lucrurile au evoluat. Când o să am vreme o să mă uit la EGR - totdeauna mi sa părut o complicate a complicării și nefiind în domeniu nu m-am obosit să pricep. Explici mai direct ca mecanicii, mai înțeles decât inginerii și mai informat ca profesorii!
Motoare diesel pe autovehicule cred ca are toyota. D-2D adica diesel in 2 timpi sau D-4D diesel in 4 timpi. In general 2D pe vapoare dar se gasesc si pe automobile
Eram pe punctul să comentez că am valvetronic SI clapeta de accelerație. Acum înțeleg că are un rol diferit la motorul meu. Și credeam că știu și eu câte ceva despre motoare🤦♂️
Mare pacat ca aceste explicatii nu sunt insotite de desene sau rerezentari grafice (chiar schematic, de mana). La inceputurile tale pe acest canal, explicai functionarea cutiilor de viteze aratand cu pixul pe desenul in sectiune. Consider ca acel mod de prezentare a fost mult mai bun si mai explicit decat aceste discutii la volan. Si vreau sa si justific de ce am spus asta: pentru cineva care nu are habar cum functioneaza un motor, fara o exemplificare grafica a ceea ce vorbesti tu, va fi egal cu zero - nu te va putea urmarii deloc. Pentru cineva care cunoaste ceea ce vorbesti tu, te va urmarii doar cu scopul de a te verifica - nu va invata nimic in plus, ba mai mult va fi dezamagit ca nu ai dezvoltat subiectul mai mult. Pentru marea majoritate, printre care ma numar si eu, care mai stim cum functioneaza un motor, dar nu la nivel de subtilitate, cand incepi sa explici la nivel de amanunt, pana incerc sa-mi fac in cap o imagine similara cu aceea pe care o ai tu in cap si o explici, te-am pierdut! E foarte frustrant (cel putin pentru mine) sa prind 50% sau mai putin din ceea ce dezvolti. Nu degeaba se zice ca o imagine face cat o mie de cuvinte! Ceea ce faci tu cu aceste discutii tehnice, este echivalent cu a arata o schema si a spune: "priviti schema, aici se observa foarte usor modul de functionare" si nu mai vii cu completari. Am avut profesori de acest fel! Inca odata pacat de talentul tau pedagogic!
Idee ciudata dar posibil plauzibila: daca avem atata tehnologie si am ajuns pe Luna (ma rog, nu noi, ci Neil si colegii) in urma cu zeci de ani, de ce nu se inventeaza motoare de turisme care sa functioneze atat pe benzina cat si pe motorina, astfel ca circuland in oras alimentam benzina iar cand trebuie sa mergem in concediu sau pe diatante mai mari sa alimentam motorina...eu as cumpara o astfel de masina cu astfel de motor daca ar exista sedan mare.
De multi ani se studiaza asa posibilitați. Flex-Fuel, adica Flexible Fuel. Era un concept de motor care să functioneze pe ambii combustibili simultan, daca nu greșesc se numește Reactivity Controlled Compression Ignition, are si Engineering Explained video despre el.
@@poldaniel3574 Da crezi ca e asa usor? Nu-l vezi pe Mihai ce mofturos e? Daca aude că-i injectezi benzina amestecata cu Diesel, o sa faca pe canalul sau de YT o antireclamă ca nimeni nu o sa le cumpere masina cu motoru ala 😂
domn Profesor, ești genial ! M-ai făcut sa mă re-indrăgostesc de mecanica. Iți urmăresc materialele cu drag, nu cred ca mai exista vreun prezentator cel puțin in Romania (deși nici din afara nu găsesc un echivalent) care sa se aproprie de calitatea, complexitatea si fluenta prezentărilor tale. Un Eminescu al industriei auto. Mă inclin
Un om obișnuit, inteligent, care poate să vorbească coerent și corect 25-30 de minute în timp ce „marii conducători ai țării” citesc 3 fraze de pe foi. Deci, proștii și anormalii au ajuns să conducă și să ia decizii pentru oamenii normali. Felicitări pentru prezentare și pregătirea prezentării!
Așa e lumea asta nedreaptă:))
Bine zis!
Bâlbâitii și gușații sunt stăpânii astei nații - Mihai Eminescu
Salut omule!
Nu stiu nici macar cum te chiama dar imi place fiecare video pe care-l prezinti. Poate ca pare a fiind un ignorant dar nu asta contedza. Esti printre cei mai super prezentatori de masini. Esti natural si nu te cenzurezi inutil.
este super ceea ce reusesti sa faci!
RESPECT 100%. Am fost fan "Masina potrivita" dar ma-au dezamagit cand am avut nevoie.
Ai grija de tine BRO!
Te voi asculta mereu!
Salut . Ar fi interesant de făcut un vlog despre :
- de ce este importanta temperatura uleiului ?
- cum afecteaza temperatura uleiului performantele motorului ?
Multumesc anticipat și succes.
Asta așteptam, o nouă lecție despre tehnica mașinilor și a motoarelor. Chiar ar trebui făcut un playlist pentru că astea trebuiesc băgate de mulți la favorite.
Bravo Vlăduț 👏👏👏😘
este facut playlist. Oricum, trebuie sa refac playlisturile :)
@@AtelieruldeDetailing da, vor fi mai ușor de găsit dacă sunt organizate pe subiecte.
Bravo Cosmin, mișto video-uri. 👍
Am mai tras 2 astăzi:))
@@vladdutz20 chiar ar fi ochei niște explicații despre diferența cuplului motor diesel vs benzină, cuplul la roată, felul în care livrează puterea....
@@AtelieruldeDetailing eventual sa faci o selectie și după marca auto.Prezentari Mazda..la Mazda, prezentări Honda la Honda...etc
Foarte buna ideea de a lega niste informatii tehnice generale de unele prezentari țintite pe un anume tip de motor. Felicitari.
Motorul nu e pompa. Pompa foloseste lucru mecanic pentru a misca ceva(aer, apa), in timp ce motorul produce lucru mecanic. Super tare videoul. Bafta!
Sunt impresionat de cantitatea de informatii in domeniul auto a acestui om!Nu stiu cati ingineri auto stiu cate ne spune el!
Esti foarte explicit si detaliat. Nu cred ca cineva interesat despre subiectul pe care l-ai dezbatut aici nu poate aprecia. Bravo. Esti cel mai bun! Continua tot asa. Nu conteaza marimea clipurilor din punctul meu de vedere atat timp cat am ce invata de la un om ca tine.
Mulțumesc😁
Super (buna si eficienta) idea cu lectiile astea. Personal ma simt ca si cum as fi cu tine in masina, la o plimbare, povestind despre masini.
Am mai filmat 2 azi:))
Salut Vlad! Tot respectul pentru clip-urile pe care le faci! Putin off-topic, o foarte mica observatie legata de remarca ta cu curentul electric: electronii propriu-zis se deplaseaza cu o viteza foarte mica atunci cand sunt intr-un circuit inchis (de ordinul micro-metrilor pe secunda). Ce se propaga "instant" (de fapt, aproape de viteza luminii) este campul electric prin acesti electroni. Ca si cum ai avea un sir indian si fiecare il impinge pe cel din fata: propagarea "impinsului" prin sir este mult mai rapida decat pasul de mers.
Da, corect 😁
Ca de obicei, prezenta lui Vlad nu dezamageste 🤝
Mai vreau asemenea materiale. Toata stima nea’ Vlad pt munca depusa
Am.mai filmat 2 azi
Astept cu nerabdare. Apropo de asa zisa clapeta de acceleratie de la diesel. BMW o numeste “Anti shudder valve” mai pe romaneste, valva anti scuturat 😂. Deci ai avut dreptate in explicatia rolulului acesteia la diesel
@@alexcacovean6995 bmw nici la benzina nu folosește clapeta clasica de accelerație:))
Esti ceea ce trebuie acolo unde trebuie :)
Mulțumesc:)
Salut Vlad! Keep on going this way!
Bravo Frate Scump Dumnezeu Să Te Ajute ĺn Tot Ceia Ce Faci cu Suflet Bun Din Partea Mea Mult Respect pentru Tine Frate
Să fie primit :))
@@vladdutz20 😅😂
Io am băgat vreo 2 mătănii când am citit commentul
Bună idee cu tipul nou de content, te felicit, tine o tot asa! :)
Mulțumesc, am mai filmat 2 astăzi
Nu e chiar nou.. cu astfel de content a inceput chiar.. 😉
@@sil778 Corect, trebuie sa recunoști totuși ca e un pic mai "fresh" comparat cu videoclipurile similare din trecut. Acumularea de experienta își spune din plin cuvântul. :)
Frumos, si mie imi plac genul asta de videoclipuri. Tot asa!
Viteza electronilor ( a curentului electric ) fizic nu este de 300.000 km/s pentru ca practic ei sunt pusi in miscare exact ca vagoanele unui tren, ei sunt impinsi unul in celalalt instantaneu si de aici rezulta aceea viteza care intr-adevar este egala cu viteza luminii dar daca masori vitez unui singur electron aceasta este foarte mica! Scuze ca am divagat de la motoare la mecanica subatomica!
Asa e.. unda are viteza luminii, nu electronii.
+bonus: Lumina NU are masa. Dar nu ne suparam, am venit aici pt scolarizare auto :)
exact, viteza depinde de material si tensiune, precum si viteza campului depinde de mediul de propagare, acum mna viteza electronilor este puternic mai mica decat viteza undei electromagnetice , in segmentul 1.5 m/s.
@@horatiuf4g lumina nu, dar fotonii da.
Fotonii nu au masa de repaus, de aceea se deplaseaza cu viteza ~300.000 m/s ( si nu km/s :) ).
Campul electromagnetic este o unda si da se deplaseaza cu aceasta viteza.
Educativ ! Multumesc Vlad 🙏🙋🏻♂️🧔🏻👍
Frumoasa Mazda! Bravo pt prezentare!
Fix asta așteptam
Multumim, Vlad!
Salutare Vlad, îți mulțumesc pentru că ne explici aceste lucruri, totuși nu am înțeles prea bine cum e treaba cu motoarele diesel, adică vrei să spui că atât la ralanti, cât și în sarcină la peste 3000 de rotații, motorul diesel primește aceeași cantitate de aer, nu și cantitatea de aer îl face să fie eficient ? Atunci la accelerare, dacă injectează mai multă motorină și nu are suficient aer, ar trebui să scoată fum negru, sau permanent primește aer în exces și asta înseamnă că la turații joase primește puțină motorină și aer mai mult decât trebuie și asta înseamnă că la turații mici nu e eficient
Mulțumesc
Nu e aceeași cantitate de aer, crește proporțional, insa spre deosebire de benzina funcționează cu aer in exces, și o parte e folosit pentru combustie și o parte necombinată cu motorina e folosita pe evacuare in catalizator si dpf
4:54 electronii se misca greu când apare o diferență de potențial, dar exista un efect de "grup" sa zic asa, practic intr-un circuit primul electron îl împinge pe al doilea, al doilea pe al treilea și tot asa, iar în acest efect domino, electronii aia care îți produc ție energia unde ai nevoie, gen în bec, se misca instantaneu datorita acestui efect.
În orice caz, data viitoare poți sa zici cu încredere ca se propaga cu viteza luminii și acum și știi de ce 👍🏻
Sincer nu m-ai dezamăgit niciodată. Te-am urmărit mereu și am ajuns la concluzia că TVR în emisiunile lor cu și despre automobile sunt praf. Felicitări pentru naturalețea de care dai dovadă.
Eu te-aș propune pentru postul de ministru al transporturilor pentru că le ai toate acele caracteristici necesare pe când cei prezenți sunt praf.
Felicitări și nu te lăsa în fața criticilor proștilor de care nu ducem lipsă.
Mergea acordeonul la cămașă aia😉. Multa bafta profesoare🤗
Ii găsesc eu loc
Corect - La Civicul personal controlul accelerației e o clapetă fluture deschisă de pedală mult și de vârful unui șurub de reglaj pentru relanti. Mai este un canal de ocolire deschis de un electromagnect care prin admitere suplimentară de aer da un plus de putere la AC sau alternator. Nu s-au complicat mai târziu să folosească poziția supapelor pe post de ventil dat fiind că nu fac motoare nefiabile, nu că nu ar putea...
La tractoru antic de la serviciu se controlează debitul de motorină de la oprit când ridici accelerația invers (o dai peste cap) și îl oprești efectiv, până la maxim când ajunge și avansul centrifugal pe maxim. Relantiul e o poziție intermediară un pripon elastic. Cred că indiferent de dezvoltator ambele modele se controlează la fel - Aer benzină, combustibil diesel. Mulțumim!
Da accelerațiile pe cablu conțin o supapa mecanica pentru control relanti, IACV .
La clapetele electronice nu a mai fost necesara, deoarece motorasul regleaza cu finețe clapeta
Draga Vlad la motor diesel cu pompa duza o cana apasă pe tija injector ce injecteaza motorina iar pedala de accelerație prin calculator scurtează sau lungește timpul de injecție prin descărcarea presiunii prin valvula de retur din circuitul de motorină.
La pd trebuia să fac o paranteză specială pentru că ele nu au pompa de înalte precum au sistemele cu pompa distribuitor ve sau vp,dar în esență principiul e tot același, pedala controlează debitul injecției
@@vladdutz20 corect
@@vladdutz20 așteptam și accea paranteza pentru pd .
Care e diferența între frâna de motor la benzina și la diesel? Ce se întâmplă acolo?
de unde ai cumparat camasa?👌👌
Primită cadou, cred că e de la Neptun
un qashqai 1.6 114 cai, mi se pare puturos fata de un aveo 1.4 94cai ...e posibil sa fie de la bujii ? Sau alte piese
Mestere, fa si despre franarea prin cablu (breic bai uair) ca unii critica carutele mai noi ca este ciudata franarea asta...nu dau nume: Popescu!
Da tocmai am citit un material tehnic azi pe tema asta
@@vladdutz20 relaxeaza-te! Eu in locul tau numa' m-as relaxa...
Tot asa cum unii critică pedală de acceleratie cu senzor de pozitie. Dar oamenii au uitat de tuning, ca poti regla treaba asta din soft, ca sa ai raspuns 1:1 intre pedala si clapeta.
@@Eugen-E detin astfel de masina si nu mi se pare ciudat fara de o frana normala...in prima zi putin ciudata senzatia dar corpul se adapteaza daca vrea creierul!
@MagicStick care frana boss ca noi numa acceleram, femeile si baietii franeaza, barbatii doar accelereaza!
@Vlad ,despre aviatie nu e corect ce ai spus ,diferenta de presiune e nu mare si nu creeaza portanta totala ,e o teorie demontata ci adica redirectionarea fluxului de aer intr-un anumit unghi ,asa se explica cum cu flapsurile la maxim lasate dar avionul nu ridica mult botul ajutand pilotul sa vada pista ( bush pilot e un exemplu elocvent de atitudine a avionului la viteza redusa ). Foarte frumos structurat si explicat .BIG LIKE
eu când conduc în capitală am copilot, gps, copilul dat pe minim , cafeaua pe maxim ... și omul flex, ora de mecanica, mulțumim
Salut. Fa te rog un video cu functionarea de la A la Z a unui DSG in 7 trepte. Practic cum functioneaza gen statul la semafor, cum trebuie tinuta cutia. In P, N sau D. Sa o lamurim ca am tit citit tot felul de variante si nu am inteles cum trebuie corect.
Am filmat deja un material despre cutiile de viteze
@@vladdutz20 un link te rog.
@@DannyDG încă nu e postat :)
@@vladdutz20 Pe cand va fi postat?
@@vladdutz20 Salut. Ce nu sunt eu lamurit legat de un DSG in 7 treote este urmatorul aspect. Can stai cu selectorul in D si cu piciorul pe frana(ex . Semafor) ce face mecatronicul? Scoate cutia pe neutru sau e ca si cum ai sta cu piciorul pe ambreiaj tot timpu ca la o manuala. Multumesc
Un clip cu diferența de consum la mers în viteză sau lăsat pe liber ar fi interesant. Mulți zic că nu faci economie dacă lași pe liber dar șoferii de autobuz, sau de camion lasă pe liber ca să mai scoată(la propriu) câțiva litri la alimentare
In mod normal când se merge in frana de motor calculatorul taie complet injecția
@@vladdutz20 așa mă gândeam și eu. Iar la relanti(pe liber) mă gândesc că pompează puțină benzină pentru menținerea turațiilor. Însă pe drum drept intervine și distanța mai scurtă parcursă în viteză față de mers pe liber; dacă se ia în calcul și greutatea mașinii sau tipul de combustibil, mărimea motorului rezultă o multitudine de posibilități. Cert e că toți șoferii de autobuz pe care îi cunosc lasă pe liber ca să scoată motorină. Personal merg mereu în viteză pentru siguranță și control.
Spotify ?
Nu ne-am gândit să le publicăm pe alta platforma încă
TY
Salut, mi-ar placea sa vad un BMW E34 la inca o "poveste" de a ta, oricum, frumos videoclip!
Un gând care nu-mi dă pace de multă vreme: dacă momentul când cel mai tare se uzează un motor (fie diesel sau benzină), este acela de la pornire, atunci cât de eficientă e chestia asta cu start-stop, adică nu cumva ajungem la principiul"ce câștigi la pod dai la vamă 🙂? Și, vreau să te întreb ce părere ai de motorul 2,4 benzină,V6,121Kw? Îl am montat pe mașina mea,un A6.Mulțumesc 🙂👍.
Motorul acela e mare relaxat dar consuma mult, si nici putere nu are multa, atata tot
Si start stop defapt nu e acelasi lucru cu pornirea pe uscat complet, ca e incalzit motorul, si uleiul nu apuca sa se scurga de pe traseu
Vlad, găsiți un Peugeot 406 pe undeva? Mașina aia nu apare pe niciun canal, și mașina aia e o legendă o să vedeți în comentarii. As recomanda prima generație (8b) pentru că impactul e mai mare . Datorită vârstei.
Da, mi.ar placea
Epic! Diesel pe stil mitraliera ~ Dani Mocanu 😂
Caramitru, Belmondo, Williams ! Băi Iliescule, da chiar nu ți-e rușine?
Daca făcea Iliescu prezentări baga pe rusa, eghera klapan za benzin dvigateli ili dizeli dvigateli :))
@@vladdutz20 "dă dacs cams from dă tracs" 😉
Un lucru nu inteleg: inainte "locul ingust" era clapeta de acceleratie, si motorul se "chinuia" ia suga aer si avea pierderi, iar acuma acest "log ingist" sa mutat la supape care nu de deschid "deajuns". Intrebare: de ce se considera ca "atunci" mototul se "chinuia" sa siga iar acuma nu se mai chinue??? Doar se formeaza acelas vacuum in cilindre - nu? Sau eu ceva nu intaleg?
Ar trebui sa predai in scoli 🥇
Am mai primit remarca asta, cine știe ce va fi:))
Viteza electronilor nu este egala cu viteza luminii. De fapt, viteza electronilor este una extrem de mica (variaza in functie de curent si este de ordinul a 10^-3 m/s - vezi "viteza de drift" sau "drift velocity"), in schimb, viteza de propagare a campului electric este egala cu viteza luminii. Miscarea electronilor este o consecinta a aparitiei campului electric si viceversa. Electronii, pe de alta parte nici nu au nevoie sa se miste foarte repede, caci ei se afla deja acolo iar aparitia campului electric doar ii impinge lenes din aproape in aproape. Spor la filmari in continuare, sper sa ajunga comentariul la voi.
viteza electronilor in curentul electric e f mica.. dar viteza cu care se propaga campul electric este viteza luminii
Exact, trebuia să explic mai detaliat
Fotonii nu au masa. Tocmai de aceea pot circula cu viteza luminii.
La diesel ai greșit puțin când ai spus că controlezi accelerația prin cadența de deschide a injectoarele. Ele se deschid fix când aerul e comprimat și fierbinte - DOAR ATUNCI - nu des - adică în concordanță. Da în timpul deschiderii poți să pulverizezi puțin (750 rpm) sau mai mult ceea ce mărește explozia și împinge ansamblu de pistoane mai energic și se turează....
AȘA a i inventat Tătucu economia de motorină la autobuzele cu butelii deasupra. Din pompa de injecție se dădea minim de motorină atât cât să dea "foc" în momentul optim. În rest metan pe admisie care nu se autoaprinde deci ardea fix deodată cu mororina puțină injectată. Ieșea o beșină eco fumegândă cu puterea motorului la jumătate dar se consuma metan direct dintr-o conductă de transport la 8 bari acolo unde trecea aproape de autogări...
Elena Gay eco sau autobuze cu lansatoare de rachete deasupra, de care cei noi nu știu. Ultima parte e o paranteză că există și mixturi de combustibili livrați diferit...
Da, la nivel punctual accelerația la commonrail este o inginerie fina ce implica un tandem între pompa,rampa cu valva regulator, cu injectoarele și cu returul
@@vladdutz20 Injectoarele de înaltă presiune din erele mai noi (presiune mare) sunt adevărate realizări de inginerie și mecanică fină. Cele electromecanice au o complexitate mare uneori în blocuri funcționale complicate ... Am văzut un injector "pompe duze" de pe un motor MAAARE (cam cât un stingător auto) expus la un atelier care repara injectoare de orice fel undeva lângă gara din Cluj. Era pentru un proiect “studențesc". Erau cam 70 de pagini în care explica regimurile de funcționare.....!
Și de atunci lucrurile au evoluat.
Când o să am vreme o să mă uit la EGR - totdeauna mi sa părut o complicate a complicării și nefiind în domeniu nu m-am obosit să pricep.
Explici mai direct ca mecanicii, mai înțeles decât inginerii și mai informat ca profesorii!
15:46 :))) That was funny
Motoare diesel pe autovehicule cred ca are toyota. D-2D adica diesel in 2 timpi sau D-4D diesel in 4 timpi. In general 2D pe vapoare dar se gasesc si pe automobile
Eram pe punctul să comentez că am valvetronic SI clapeta de accelerație. Acum înțeleg că are un rol diferit la motorul meu. Și credeam că știu și eu câte ceva despre motoare🤦♂️
Mare pacat ca aceste explicatii nu sunt insotite de desene sau rerezentari grafice (chiar schematic, de mana). La inceputurile tale pe acest canal, explicai functionarea cutiilor de viteze aratand cu pixul pe desenul in sectiune. Consider ca acel mod de prezentare a fost mult mai bun si mai explicit decat aceste discutii la volan. Si vreau sa si justific de ce am spus asta: pentru cineva care nu are habar cum functioneaza un motor, fara o exemplificare grafica a ceea ce vorbesti tu, va fi egal cu zero - nu te va putea urmarii deloc. Pentru cineva care cunoaste ceea ce vorbesti tu, te va urmarii doar cu scopul de a te verifica - nu va invata nimic in plus, ba mai mult va fi dezamagit ca nu ai dezvoltat subiectul mai mult. Pentru marea majoritate, printre care ma numar si eu, care mai stim cum functioneaza un motor, dar nu la nivel de subtilitate, cand incepi sa explici la nivel de amanunt, pana incerc sa-mi fac in cap o imagine similara cu aceea pe care o ai tu in cap si o explici, te-am pierdut! E foarte frustrant (cel putin pentru mine) sa prind 50% sau mai putin din ceea ce dezvolti. Nu degeaba se zice ca o imagine face cat o mie de cuvinte!
Ceea ce faci tu cu aceste discutii tehnice, este echivalent cu a arata o schema si a spune: "priviti schema, aici se observa foarte usor modul de functionare" si nu mai vii cu completari. Am avut profesori de acest fel!
Inca odata pacat de talentul tau pedagogic!
Idee ciudata dar posibil plauzibila: daca avem atata tehnologie si am ajuns pe Luna (ma rog, nu noi, ci Neil si colegii) in urma cu zeci de ani, de ce nu se inventeaza motoare de turisme care sa functioneze atat pe benzina cat si pe motorina, astfel ca circuland in oras alimentam benzina iar cand trebuie sa mergem in concediu sau pe diatante mai mari sa alimentam motorina...eu as cumpara o astfel de masina cu astfel de motor daca ar exista sedan mare.
De multi ani se studiaza asa posibilitați. Flex-Fuel, adica Flexible Fuel. Era un concept de motor care să functioneze pe ambii combustibili simultan, daca nu greșesc se numește Reactivity Controlled Compression Ignition, are si Engineering Explained video despre el.
@@Eugen-E pai sa faca odata, ce le trebuie? Imediat vine Sfarsitul Lumii si nu apucam sa detinem astfel de masini...
Până atunci se merge in Brazilia cu etanol:))
@@vladdutz20 cu etanol se merge si in Suedia.
@@poldaniel3574 Da crezi ca e asa usor? Nu-l vezi pe Mihai ce mofturos e? Daca aude că-i injectezi benzina amestecata cu Diesel, o sa faca pe canalul sau de YT o antireclamă ca nimeni nu o sa le cumpere masina cu motoru ala 😂
Nu comentez azi!
Normal este exact ce vroiai
🤣🤣🤣🤣🤣Hihihi... ai luat-o pe suflet...?Asta sa-ti fie cea mai mare problema...
@@FlorinCalisthenics multumesc!
@@dorinchelcea3241 nu ma simt bine "boss" si trebuie sa ma las de youtubereala asta...
@@Dranzell Mazda for life! Esti privilegiat ca iti zic in particular!
Este un răspuns simplu de tot: apeși pedala de accelerație! :)
Da dar noi suntem atelierul de detalii:))
@@vladdutz20 Scuze, nu m-am putut abține! :)
2 timpi diesel au folosit si americanii pe camioanele lor, nu doar vapoarele.
Da zic că în prezent tehnologia e folosita de motoare mari de vapor precum cele Wartsila Sulzer
@@vladdutz20 ai fost vreodata in port la Roterdam sa vezi dinalea?
Era sa-l iei pe cumatru care era petrecere
Nu, că are frane bune Honda:))
Cred că 90 % dintre cei care au vizionat consideră aceea clapetă drept clapetă de accelerație, mă refer la diesel.
Când defapt ea nu are nicio legătură cu accelerația😁