Emeğinize sağlık. Windows xp o kadar sevilmişti ki kimse bırakmak istemedi. Ama microsoft gözünün yaşına bakmadı, daha sonra windows 7 çıktı, o da aynı çok sevildi insanlar bırakmak istemedi. Microsoft onunda fişini çekti. İnsanlar yaratılışları gereği genelde yeniliklerden hoşlanmazlar, bunu kabul edelim. Bir yenilik çıktığında birileri işsiz kalır, ama onlar işsiz kalacak diye ömür boyu windows xp kullansak ilerleme olmazdı. Halen faytona biner ok atar kılıç sallardık. Taksiciler mesela otonom araçların ilk işsiz bırakacağı meslek grubu olacak. Halen süre var, araç sahipleri bu konuda şöför maliyeti olmadan taksi gelirleri artacak. Yani kişi vizyon ve misyon sahibi olmalı ve geleceği tahmin etmeli. Bu iş böyle gitmez gidemez diyebilmeli örneğin okunu yayını atını :) bırakmalı yeni dünyaya umutla bakmalı. Malesef şu yazıyı yazacağım ve 100 yıl sonra şuan yaşayan hatta şuan doğanlar bile mezarda olacak. Gelişimi durdurmak mümkün değil heleki fani insanla . Bu dünyada ölmeyen canlı yok teknolojide . Saygılar.
elon oldugu hiç bir şirkete yatırım yapmam. tutarsız.s z bu vidoeo elektrikli araçlar görün bence,elon musk asla bir şirket yöneticisi olamaz olmasıda beklenmez ama yanlış yapıyor
Elektrikli 100 km / 40 tl yakiyor. Benzin dizel 100 km de minumum 250 260 tl yakiyor. Suan elektrikli arabaya gecisin olmamasinin tek sebebi eski bir apartmanda oturan insanlarin apartmana sarj baglantisi vs. Nasil yapacagina dair kafalarindaki tereddutler. Bu hususta bir isletme veya sirket on alirda bina ve sitlerde sarj alt yapisina dair bir proje hazirlasa elektrikli aeaba donusumu cok daha hizlanir. Ortlama karma menziller artik 600 - 800 km olmaya basladi elektrikli de. Artik menzil sorun olmaktan yavas yavas cikiyor. Hidrojenin ticari olarak kullanilmasi kisa vadede oldukca zor elektriklinin rakibi olamaz. Hidrojen gelse bile ilk ucaklara gemilere vs gelir arabalara gelmesi icin daha onunde cok yillar var.
@@Patatesadam12-k4i sehir merkezlerindeki eski binalar vb. sanirim donusumun en zor olacagi bolgeler. Bir de bazi sitelerde herkes yanasmayabiliyor masraflari paylasmaya haliyle yonetimden veya apartman genel kurullarindan karar cikmiyor. Eski binalarin donusumu hizlandikca bu sorunda zamanla ortadan kalkacaktir sanirim.
Yeni yapılan sitelere elektrikli araç şarj istasyonu zorunluluğu getirilmeli. Fatihte ilçe belediyesi son 3 senede 22 adet irili ufaklı otopark açtı. Hepsinde de elektrikli araç sarj istasyonu var. Görünce şaşırdım. Şuan kullanan pek yok ama gelecekte işe yarayacaktır. Teknoloji ve Sanayi bakanlığında bitiyor iş.
Elektirikli araç kullanıyorum. Sürüş daha keyifli. Yakıt tüketimi, bakım masrafı daha az. Ve en önemlisi ülkemizdeki vergi mevzuatı yüzünden çok daha yüksek fiyata alacağınız bir otomobili ( % 80 ötv yerine % 10 veya % 220 ötv yerine, % 60 ötv vererek ) görece çok uygun fiyata alabiliyorsunuz. Devletimizin sağladığı bu imkanın değerlendirilmesi, kişilerin faydasınadır, diye düşünüyorum. Ancak bütün bunlara rağmen, kabaca 4 milyonluk bir araca yaklaşık 16 milyon TL verip binen araç sahipleride kanımca alkışlanmalıdır.
@@fatihahmedakcora9556 mesela bir demiri eriterek tekrar kullanmak kolay, ama bir bataryanın içindeki bileşenleri bir birinden ayırmak daha sonra onları kullanmak bir üreticiye avantajlı değil.
Bir petrol kuyusunun verdiği zarardan fazla değil emin olun, ayrıca petrolün taşınması ve rafinasyon süreci de karbon salımı ve enerji tüketimi açısından çok zorludur, iki teknolojinin de en baştan sona kadar emisyonlarına ve enerji verimliliğine bakarsanız, elektrikli araçlar tartışmasız daha çevre dostudur.
Havadan elde edilen hidrojen vb ile elektikli araç pilindekinden çok daha az kirlilik söz konusu, bunu adamlar ispatlıyorlar ancak dünyadaki ekonomik ve siyasal çıkar döngüsü şimdilik adeta bir duvar örüyor...
Elektrik şehirden uzak bir yerde kontrollü üretilir ve çevreye kontrollü şekilde zarar verir. Fosil yakıtlı araçlar her yere kontrolsüzce zarar verir. Elektrikli araçlar yaşam alanlarına girdikçe yaşanılan alanlarda kirlilik çok büyük ölçüde azalır. Diğer taraftan kontrollü şekilde enerjinin üretildiği yerlerde çevreye zarar verilmeye devam edilir.
Otonomsuz elektrikli araba niye üretilmiyor?İllaki akıllı sistemler ile yapay zeka ile donatılmış olması şart mı ben otonomu olmayan uzaktan bağlanamayan ,internet bağlantısı olmayan elektirkli araba istiyorum kontrol %100 bende olmalı internet bağlantısı olmamalı
Elinize sağlık güzel içerik olmuş. MG4 kullanıcısı olarak say deseniz tek eksisini sayamam. Arabanın rahatlığına ve sunduğu sürüş hissiyatı muazzam ötesi. Elektrikli arabalar normal arabalara kıyasla çok daha tasarruflu avantajlı ve kullanışlı olmaya başladı. İleride bu katlanarak artacak orası ayrı ileride başka bir modele geçmek için satarkende problem yaşamazsın aldığın araba kaliteliyse elde kalma durumuda yok.
1900 lü yıllarda sigara sağlığa yararlı reklamları vardı şimdi de elektrik araçlar konuşuluyor çevrecilik için peki petrol ürünlerinde çevreyi en fazla kirleten sektör hangisidir diye neden sorulmuyor …. Plastik hammaddesi nedir … kenevirin yapamadığı ne var da petrol öncü gidiyor … petro dolar sistemi oldukça dünya daha çok kirlenir… tahminim elektrikli araba hikayesi cep telefonuna benzer olucak …. Yani 10 yıllık araba artık olmayacak
argüman 1: Elektirik sonsuz: ama onu depolamak için kullandığımız kaynaklar sonlu :) argüman 2: Elektrikliler, içten yanmalılara göre daha verimli çalışıyor: ancak eğer hala milyonlarca litre petrolü çok düşük maliyetle üretebiliyorsak petrol yine de fizibl demektir.
hocam asıl olay ne biliyormusun bu araçlar internet kullanıyorya hayatımızın bunların elinde olması hani diyorlarya telefonlarımız dinleniyor konuştuğumuz şeyin reklamı karşımıza çıkıyor diye böyle düşün adamlar istese bu sattıkları arabaların hepsini 1 tıkla kullanılmaz hale getirebilirler buna sahipler norveç 5 mıilyonluk ülke fosil kullansa nolur elektrikli kullansa ne olur
@@peace4128 1 tuşla kullanılmaz hale getirecekse bunu benzinli arabanda da yapar. Bizim milletteki tek tuşla şöyle olur böyle olur sevgisi bitmedi. Kullandığın sosyal medya aygıtları sayesinde hayatın zaten bu adamların elinde.
Valla hocam bu milletin %90 ında sıfır araba alacak para yok. Elektrikli veya akaryakıtli farketmez. Dediğiniz gibi Elektrikli araçlar dış ticaret açığı için çok önemli. Esasında teşvik edilmesi gerekirken bi de ÖTV alınıyor. İyi yayınlar
Hidojen yakıtlı araçların geleceği şimdilik belirsiz gözüküyor, kıyaslamanız makul, mantıklı ancak elektrikli araçlar konusundaki söylediklerinizi de çok iyimser buldum. Sanki elektrik enerjisi tamamen doğal ve çok üretiliyor gibi konuşmuşsunuz. Güneş enerjisinden elektrik üretimi ne kadar yaygın ve maliyeti çok mu makul? Sahip olduğumuz evler müstakil evler, güneş enerjili bir şarj sistemi kuruyoruz diyelim. Bu panellerin ömrü ve bu sistemin maliyeti çok mu düşük mesela? Neyse, bunlar tartışma konuları..
Bora bey, Avrupa da EV satislarindaki yukselis tesvikler ve kanunlar sayesinde. Belcika da sirket aracinizi EV olarak siparis vermezseniz yuksek vergi veriyorsunuz, butceniz dusuyor gibi kurallar var. Nufusun %5 inin sirket arabasi oldugunu dusunurseniz bu kanunlar satislari hizlandiriyor. Alanlar kesinlikle early adaptor olduklarindan zorunluluktan aliyor. Cinliler de ulke tesvigi sayesinde bu kadar ucuza satabiliyorlar.
Her sene dahada gelişiyor elektrikli arabalar. Ben MG4 kullanıyorum mesela, menzili çok yüksek. Hediye gelen wallboxla birlikte evde şarj edip.Bayramlarda ve özel ziyaretlerde rahat rahat uzun yol yapabiliyorum. Ücretsiz şarj kısmınıda atlamamak gerekiyor. Bu tip kampanyalar ve güzellikler varken elektrikli arabaların geleceği parlak, zaten ciddi pazar payına ulaştılar bizim ülkedede.
Bora abi selam🖖Veriler süper işlenmiş emeğine sağlık 👏Aklıma geldi, arkadaki ekranda zamanı geriye saracak şekilde düzenleme yapabilirsin, azalan bir şey insanların videoları sonuna kadar iştahla izlemesini sağlayacaktır. Psikolojide “Kıtlık ilkesi” olarak geçen bir kavram vardı. Fyi. Başarılar🖖
Hocam helal olsun size 🎉 bir otomobil firması para verip danışmanlık hizmeti istese, bundan detaylı ve mantıklı bir sunum bulamazlardı . O nedenle izleyicileriniz çok şanslı 🤗
@@tural9975benim ptt de çalışan bir dostum var ve ptt ye denemek amaçlı elektrikli kamyonetler vermişler ve sekiz yıldır kullanıyorlar.. Bakım aralıkları 40.000 km de bir ve sadece birkaç filitre ve fren sıvısı değişiyor.
Hocam özetlersek Çinli catl batarya teknolojisi 140 kwh 2 milyon km ömürlü üretmiş bu sayede 1000 km menzil sunuyor ZEEKR 001 ısı pompası 800 volt mimari ile 10 dakika şarz ile 400 km menzil sunuyor önemli olan ülkemizde sunulması üretilmesi bu tür teknolojik imkanlar…
Elektrikli araba iyidir ama almadan önce mutlaka batarya kalitesi ve içerisindeki donanımlara dikkat edilerek alınmalı. İlk elektrikli arabam Mg oldu. Arabada bir yıl boyunca geri iade garantisi olduğu için bunu tercih ettim ama uzun yıllar kullanırım gibi çok memnunum. Gelecek elektrikli arabalarda var.
A ve B segmenti elektriklerin daha az satmasının en büyük sebebi batarya ve motor maliyetinin segmenti değiştirince çokta artmıyor olması dolayısıyla a ve B segmenti olan araçların satış fiyatı görece yüksek üzerine %10 %15 fark vererek bir üst Sekmenti araba alınabiliyor o yüzden elektrikli araç alanlar küçük araba segmentin tercih etmiyor normalde bu segmentin tercih edilmesini sebebi çok daha uygun fiyatlı olması.
Hocam çok detaylı anlatmışsınız ağzınıza sağlık. Mutlaka kazanacaklar çünkü üretenler her yeni bir model çıkardığında dahada üstüne koyarak ilerliyorlar. MG4'ü gösterebilirim örnek olarak kullandığım için. Bundan iki sene öcnesine kadar v2l nedir bilen yoktu mesela.
Teşekkürler emeğinize sağlık. Ama bir eleştiri getirmek isterim. Can alıcı nokta bataryalarda kullanılan kimyasalda bitiyor ve bu kimyasallarda gelişmeler var demişsiniz, ve çok üstün körü geçmişsiniz detay verseniz daha iyi olurdu. Son 100 yıldır lityum pilin bulunması dışında bu kimyasallarda hiç bir gelişme yok. Bakım masrafıda yok deniliyor ancak araçların ağırlığı yüzünden lastikler 3 kat daha hızlı aşınıyor, lastikte önemli bir bakım masrafı bence. İlerde 2. ellerinin ne olacağıda tam bir muamma. Bunlarına yanında dediğiniz gibi çok enerjiyi çok yüksek verimlilikte kullanması doğa için elzem nokta. Bizim ülkemizin ekonomik koşullar nedeniyle elektrikli araçlarda bir gelecek görmüyorum henüz. Buda benim nacizane fikrim.
Lastik konusunda haklısınız - ağır EV araba almayın. x3 değil x4 hatta x5 lastik tüketimi artabilir Model X'de. Diğer taraftan aracın servisle bir alakası olmayacak kaporta cam tamiri/değişimi hariç.
Elektrikli araçlarda kullanılan lastikler şu anda normal araçlarda kullanılan lastiklerden daha dayanıklı özel hamurları var bu lastiklerin.Şu anda 50 bin kilometre yapmış ve hiç lastik değiştirmemiş bir çok elektrikli araç kullanıcısı var.
Hocam, hibritler ile full EV ler arasında karşılaştırmayla ilgili bir güncel video çekebilirmisin? Eğer hibritler dört tekerden motorlu olursa (aktarımı tam elektronik yaparsa) sanki daha mantıklı olmazmı ? Bir de, eski EVlerin pillerinin araç kadar pahalı olması sıkıntısı var.
İki hafta önce elektrikli araç aldım 2024 yılında 1800 yıllar teknolojisi olan içten yanmalı bir araca 1 milyon TL veremezdim. Siz gelenekselliğinizi korumaya devam edebilirsiniz ancak bizi bir salın lütfen ya
Şahane bir eğitici ve öğretici bir video olmuş,emeğinize sağlık lakin bizim anlama özürlü ülkemiz insanı yaptığı yorumlar ile bu videodan pek bir şey anlamışa benzemiyor.
Arkadaşlar araç bayileri araba satışından ziyade bakım ve aksesuardan ek olarak gelir elde etmekte. Yuzdesel olarak araştırmak gerekir ki belki de bayilerin ayakta kalması bakım ve aksesuar satışlarına dayanmakta. Gelelim elektrikli arabalara.biliyorsunuz ki elektrikli arabaların bakım masrafları yok. Çok büyük bir ariza yapmadığı sürece yetkili servisin önünden gecmezsiniz. Bu kadar elektrikli araba üreten araç markaları sizce bakım ve aksesuar kazançlarıni ürettikleri elektrikli arabalar yüzünden kaybetmek ister mi? Kesinlikle düşündükleri ince bir nokta vardır . Ya bu arabalar bir kaç seneye batarya boşaltacak ya bişey olacak .
Aga sen hangi dünyada yaşıyon ya? Türkiye'de 1 araba almak istersek 2 otomobil de devlete alıyoruz, 3 araç parası ödüyoruz. Elektriklilerde tam olarak öyle değil ama bu sefer de fiyatları rakiplere göre belirlediklerinden yine ucuzlamaz yine ucuzlamaz.
Elektrikli arabanız var mı? Varsa ne marka? Yoksa neden yok?Önce bu sorulara cevap verirmisiniz? Şarj noktasına normal araba park eden TR de e-araç alınır mı?
Topraktan çıkan mineral düzeyinde bakarsanız elektrikli otomobil, içten patlamalı motorlu otomobilden %30 daha ucuza mal oluyor. Mineral düzeyindeki maliyet enerji fiyatlarına dayalıdır bu oran değişmez.. Malzeme otomobile dönüşene kadarki aşamalarda üretimin maliyeti ise ölçeğe bakar, bugün elektrikli arabalar başabaş görünebilir ama üretimleri her yıl artıyor... bu da uzun vadede içten patlamalı motorların elektrikliyle fiyat rekabeti şansı olmadığı anlamına gelir...
Bora Hocam sevgiler, saygılar. Bu konuyla alakalı Cihat Dede elektrikli araçların pillerinin 8-10 sene ömrü olduğu, 2. elinin yarı yarıya değer kaybettiğini ve o süre sonunda araç fiyatı kadar pil masrafı çıktığını söylüyor. Bu konuda ne diyebilirsiniz acaba?
@@boraozkentlehaddinias ondan bahsetmedi. Elektrikli araba ve Tesla hype ‘ının artık geçtiğini gidirik olduğunu söyledi. Ben şahsen elektrikli araç taraftarıyım sırf Araplara para kazandırmamak için bile elektrikliye geçerim. Teslada da 6 hisselik ufak bir pozisyonum var. Elon’a güveniyorum. Ama umarım bu 8-10 yıl savı doğru değildir. Çünkü kimse 8-10 yılda bir sıfır araba almak istemez özellikle Türkiye gibi teslanın mtv’sinin servet gerektirdiği ülkelerde
Avrupa'da bütün araçların ikinci eli çok ucuzdur. Mesele 80 bin dolara Mercedes aldınız diyelim üç yıl sonra o aracın fiyatı Avrupa'da 10 bin dolara düşer. Yani Avrupa'da ve tüm Dünya'da ikinci el araçlarin fiyatı çok düşer.
@@muhammedbaykul3194 aslında şu video dememe gerek yok her videosunda söylüyor hatta bugünkü videosunda da söyledi neymiş bu Tesla dert aldık başımıza dedi alanlar sırf hava atmak için aldı fosil yakıt arabalara göre rot balans daha sık yapmak gerekiyor lastikleri daha çok aşınıyor hep masraf dedi. Bugünki videosunda görürsünüz. Hatta ‘ne vidası?’ Şirketinin de lale soğanı balonundan bile daha büyük balon olduğunu söyledi
Elektrikli araba müthiş verimli ama halen menzil konusunda gelişmesi gerekli . Süperb araçla full depo ile 1200 km yol yaptım. Elektrikli araç olsa 3-4 kez şarj için durmak zorunda kalacaktım . Otoban hızında 600-700 menzil olmadan maalesef uzun yol sıkıntı. Ya da hareket halinde şarj teknolojisi gelişecek.
bulundugumuz gezenegenin sunmuş olduğu enerjimin uyüzde kaçını kullanıyoruz.boşa giden her bir gün ışığı her bir deniz dalgası her bir rüzgar vurumu, her bir ışıma
Hocam çok güzel anlatıyorsunuz fakat hepsini geçtim hiç biri içten yanmalının o sesini o adrenalini heyecanını verebilir mi ?? İnsanlar sırf sesi için at arabasından hallice olan eski civic lere bilmem nelere biniyolar da araba 80 le giderken 200 le gidiyo hissi alıyorlar 😂😂😂😂😂
Video kendi içinde güzel ama elektirikli araçların yumuşak karnı olan maximum 10 yıl gidecek batarya nın maliyetinden hiç bahsetmemişsiniz. 1,5 milyonluk bir aracın 10 yılda şu anki fiyatla işçilik dahil yarısı kadar batarya maliyeti çıkacaktır. En büyük sorun budur. İçten yanmalı aracı 20-30 sene kullanıyoruz, ama elektirikli araca her 10 yılda bir aracın yarı parası kadar batarya bedeli vermek gerekeceği için maddi avantajı olmadığını düşünüyorum.
hocam twitter'da abonelik modeli uygulamayı düşünür müsünüz oraya özel içerikler / bilgiler de görmek isteriz, bir de arjantin'in geri dönüş hikayesi ilginizi çekiyor yatırımlarınızda değerlendiriyorsunuz, acaba prens selman önderliğinde ayrı bir dönüşüme giren suudi arabistan da yatırımsal olarak ilginizi çeker mi, bu dönüşüm nasıl fırsatlar doğrubilir o bölge adına, değerlendirmenizi çok merak ediyorum. iyi çalışmalar
Verdiğiniz verim; elektrik motoru ile tahrik edilmiş aracın verimi. Elektriğin %100 verimle üretilip, iletilip, dağıtılıp, depolandığını varsayarsanız ancak geçerli olabilecek bir rakam. Örneğin termik santrallerde verim %30 ların altına düşebilir, iletim (%5), dağıtım (%10), depolama(%20 ye varabilir) kayıpları da eklediğimizde elektrikli bir otomobilin içten yanmalı bir araca göre doğaya daha zararlı olması dahi mümkün ki toplam verim olarak da daha aşağı rakamlar görmek de olası. Başka sebeplerden dolayı elektrikliler kazanacak olsalar da, burada ki kurgu maalesef eksik bilgi ile oluşmuş bir temel üzerine dayanmış durumda.
Evet, benzin arabaların deposuna kendi kendisine geliyor :)) Ayrıca rakamlarınız tamamen uydurma. Bu kadar az dizil bilgisiyle bu kadar güçlü kanaatler üretmek sağlığa zararlıdır.
ne zaman ki pil teknolojisi gelisir elektrikli araclar o zaman anca yuzde yuz revacta olur simdilik bu sadece yatirim toplamaya calismaktan baska birsey degil telefondaki pilden arabadaki pil arasinda hicbir fark yok ikiside sicakda su gibi gidiyor ikiside zorlu islemlerde su gibi gidiyor
arkadas ben cinde yasiyorum motosikletten otobuse kamyonetten binek arabalara hayatin her alaninda elektrikli araclara var.1 elektrikli motosiklet bile 1 yilda kendi maliyetinin 1,5 katini amorti ediyor gerisini sen dusun
Bora bey selam , Norveç nüfusu '' 2023 yılında 5,51 5 milyon kiş '' bilgi olarak vermek istedim.
9 месяцев назад+2
1 kişiyi bir yerden bir yere taşımak için 2 ton yuk taşımanın neresı verimli? Eğer gercekten verimliyse eşit şartlarda yarışsınlar. Sübvanseleri ve cezaları kaldırsınlar piyasa zaten verir kararı, yanıltıcı reklamlara gerek yok.
Bateri fiyatları söylemediniz , sogukta piller çabuk tükeniyor? Trafikte saatlerce kalınca nasıl dolacak piller,40 daireli bir apartmanda nasıl gece herkes şarj edecekler???????????
Emeğinize ağzınıza sağlık hocam. Harika hazırlanmış bir video. Size tekrar hayran oldu. Ama maalesef bu ülkede sizi anlayabilecek çok az insan var. Yine dünya koşmaya başladı bizim insanımız halen emeklesek mi yürüsek mi karar vermeye çalışıyor. Allah sonumuzu hayır etsin.
Almanya dünkü haberlerinde açıklama yaptı elektrikli araba mercedes tamamen iptal edildi geri çekildiğini resmen duyurdu fakat devlet bunun çok utanç verici bir açıklama olduğunu televizyonlarda açıkladı
Hocam güzel anlattınız ama bu işin handikaplari hâlâ çok fazla herşeyden önce ilk sahip olma maliyeti çok yüksek, kârı olmayınca ne yapalım elektrikli arabayı, mesafe, şarj istasyonları, dolum süresi, şarj sırası en büyük sorunlar.
@@HomoDarwinus tüketimi az değil elektrik şuan akaryakıttan daha ucuz ve aynı vergilere tabi değil, ayrıca uzun süre kullanımda ne masraf çıkaracağı belli değil, iki yıl kullanıp satacaksaniz pek sorun olmaya bilir ama on yıl kullanım sonunda maliyetler belli olur, o gün ki ne olur batarya maliyeti ne olur, enflasyon ne kadar olur hepsi benim için risktir, ne kadar riske gireceğimi bilmem gerekiyor.
@@ahmet35nesin Söyledikleriniz yanlış. Elektrikli araçlar içten yanmalı araçlara göre daha verimli yani daha az enerjiyle daha çok yol alabiliyorsun. Zaten KM başına ödenen paralardan da bunu anlamak kolay. Vergiyle vs alakası yok. Sürekli sanayide zaman ve para yiyen içten yanmalı araç yerine 10 yıl sonra pilini değiştireceğim aracı tercih ederim. Daha maliyetli olmayacak ama olsa bile tercih ederim çünkü içten yanmalı arabaların dertleri bitmiyor. Zaman kaybı. Gram vizyonu olan adam sıfır araba alıyorsa artık elektrikli alır.
@@HomoDarwinus kardeşim ben 25 yıllık motor teknisyeniyim elektrik motorlarının da diğer içten yanmalı motorlarında, Turbo fan motorlarının da verimlilik oranını çok iyi biliyorum, mevzu motor tipi değil bilindik bir sistemden diğerine geçiyoruz, farklı bir örnek vereyim denk değil ama 22 yıldır aynı siyasi parti iktidarda ülke kalkindi şahlandı bende ev araba yatırım sahibi oldum ama şuan devletin kasası -68 milyar dolar borçlu, bizler çocuklarımız torunlarımız ödüyecek o borçları, elektrikli araba da bu misal kullanırken pek fark edilemeyecek ve herkes batarya ya odaklı bu araçların elektrik motorları da yanabiliyor, rutin bakım istiyor, soğutma sistemleri var arıza çıkara biliyor, bunları araçlar yeni diye kimse konuşmuyor ama çıkacak zamanla, on yıl sonunda biri 9 bin TL maliyeti olacak diğeri 10 bin TL maliyeti olacak, ben bunu anlatmaya çalışıyorum arabaya biniyorsak maliyet kaçınılmaz, gerisi tercih meselesi.
@@HomoDarwinus şöyle bir şey yapılabilir, elektrikli araba alınıp evine güneş paneli sistemi kurup uzun yıllar enerjiye hiç para vermezseniz sistem ve araç kendini amorti edecektir, şuan 10 kW aldığınız elektrik 10 TL olsa örnek veriyorum iki yıl sonra 60 TL olabilir, akaryakıtta bunu yaşadık.
bora bey sadece turkiyede 26.000.000 milyon araç var dunyayı solar ve ruzgar turbinleriyle kaplasak anca turkiyeye yeter .bu arada elektirikli aracada kesinlikle karşı degilim. bu arada hidrojen uretimi icinde elektirik gerekli hemde elde edecegşnşzden fazla elektirik.
İyi güzel anlatıyorsun reis de, elektriklilerin bu kontrolsüz ivmelenme konusu ne olacak? Yasa yok, sınır yok bişey yok. 300 km/h'leri aşan hızlara saniyeler içinde çıkan araçlardan bahsediyoruz. 210'a çıkan bir aracın fren sistemi ne kadar iyi olabilir ki şak diye dursun? Bugün standart bir fosilli araç bile bu hızlara çıkmayı bırak, bu kadar kısa sürede ivmelenmezken, dünya kadar kaza, yaralanma, ölüm oluyor. Bir de her 10 araçtan 8'inin elektrikli olduğunu düşünün kaza oranı tavan yapar. Kırmızıya dönmeden ışıklarda basanlar, sağdaki girmeden ben geçeyim diyenler... Bu araçların devletlerce yasa ve kural yoluyla düzenlenmesi lazım yoksa otonom sürüş, nesne algılama falan kurtarmaz bu ölümleri. + Mersin'de yaşıyorum. Başka şehirlerde de böyle mi bilmem, özellikle kış ve yaz aylarında burda sık sık elektrik kesintileri oluyor, bazen tüm gün akşama kadar elektrik verilmiyor. 2024'de bile hala bunu halledemeyen bir ülkeyken elektrikliyi tercih edenlere hayırlı olsun diyorum.
Merhaba Bora Bey, grafikleri kemdiniz miyaptiniz? Kullanmak isterdim. , bazen eğitim Veriyorum bu konularda. Grafikler çok güzel. Kullanmak istiyorum izin verirseniz ve nerden temin edebilirim ?
Emeğinize sağlık. Windows xp o kadar sevilmişti ki kimse bırakmak istemedi. Ama microsoft gözünün yaşına bakmadı, daha sonra windows 7 çıktı, o da aynı çok sevildi insanlar bırakmak istemedi. Microsoft onunda fişini çekti. İnsanlar yaratılışları gereği genelde yeniliklerden hoşlanmazlar, bunu kabul edelim. Bir yenilik çıktığında birileri işsiz kalır, ama onlar işsiz kalacak diye ömür boyu windows xp kullansak ilerleme olmazdı. Halen faytona biner ok atar kılıç sallardık. Taksiciler mesela otonom araçların ilk işsiz bırakacağı meslek grubu olacak. Halen süre var, araç sahipleri bu konuda şöför maliyeti olmadan taksi gelirleri artacak. Yani kişi vizyon ve misyon sahibi olmalı ve geleceği tahmin etmeli. Bu iş böyle gitmez gidemez diyebilmeli örneğin okunu yayını atını :) bırakmalı yeni dünyaya umutla bakmalı. Malesef şu yazıyı yazacağım ve 100 yıl sonra şuan yaşayan hatta şuan doğanlar bile mezarda olacak. Gelişimi durdurmak mümkün değil heleki fani insanla . Bu dünyada ölmeyen canlı yok teknolojide . Saygılar.
Hocam öyle güzel anlatıyorsunuz ki Elon un size maaş bağlaması lazım. Kendisi böyle anlatamıyor
elon oldugu hiç bir şirkete yatırım yapmam. tutarsız.s
z bu vidoeo elektrikli araçlar görün bence,elon musk asla bir şirket yöneticisi olamaz olmasıda beklenmez ama yanlış yapıyor
@@Ali-qj9yvelon musk yönetici değil girişimci arada fark var
@@Ali-qj9yv İlhan mask bir kapitalist, kazancına bakar. Neyin nasıl olduğuna bakmaz.. gelirinin %60’ı kripto dünyasından
Elektrik kaynakları sonsuz ancak elektriği depolama teknolojilerinde kullanılan maddeler sonsuz değil.
Bilim bu söylediklerinin farkında, pil teknolojileri geliştikçe lityum iyon pillere gerek kalmayacak.
Sonsuz değiller ama geri dönüştürülebiliyorlar ..
Kurşun pil bile kullanılsa, fosil yakıtlardan daha temiz, daha ucuz ve sürdürülebilir bir teknoloji.
Elektrikli 100 km / 40 tl yakiyor. Benzin dizel 100 km de minumum 250 260 tl yakiyor. Suan elektrikli arabaya gecisin olmamasinin tek sebebi eski bir apartmanda oturan insanlarin apartmana sarj baglantisi vs. Nasil yapacagina dair kafalarindaki tereddutler. Bu hususta bir isletme veya sirket on alirda bina ve sitlerde sarj alt yapisina dair bir proje hazirlasa elektrikli aeaba donusumu cok daha hizlanir. Ortlama karma menziller artik 600 - 800 km olmaya basladi elektrikli de. Artik menzil sorun olmaktan yavas yavas cikiyor. Hidrojenin ticari olarak kullanilmasi kisa vadede oldukca zor elektriklinin rakibi olamaz. Hidrojen gelse bile ilk ucaklara gemilere vs gelir arabalara gelmesi icin daha onunde cok yillar var.
Bizim sitede bile elektrikli arabalar için sarz istasyonu yaptılar galiba bu turkiyede giderek yaygınlaşıyor özellikle toggdan ve model y den sonra
@@Patatesadam12-k4i sehir merkezlerindeki eski binalar vb. sanirim donusumun en zor olacagi bolgeler. Bir de bazi sitelerde herkes yanasmayabiliyor masraflari paylasmaya haliyle yonetimden veya apartman genel kurullarindan karar cikmiyor. Eski binalarin donusumu hizlandikca bu sorunda zamanla ortadan kalkacaktir sanirim.
Yeni yapılan sitelere elektrikli araç şarj istasyonu zorunluluğu getirilmeli. Fatihte ilçe belediyesi son 3 senede 22 adet irili ufaklı otopark açtı. Hepsinde de elektrikli araç sarj istasyonu var. Görünce şaşırdım. Şuan kullanan pek yok ama gelecekte işe yarayacaktır. Teknoloji ve Sanayi bakanlığında bitiyor iş.
Elektirikli araç kullanıyorum. Sürüş daha keyifli. Yakıt tüketimi, bakım masrafı daha az. Ve en önemlisi ülkemizdeki vergi mevzuatı yüzünden çok daha yüksek fiyata alacağınız bir otomobili ( % 80 ötv yerine % 10 veya % 220 ötv yerine, % 60 ötv vererek ) görece çok uygun fiyata alabiliyorsunuz. Devletimizin sağladığı bu imkanın değerlendirilmesi, kişilerin faydasınadır, diye düşünüyorum. Ancak bütün bunlara rağmen, kabaca 4 milyonluk bir araca yaklaşık 16 milyon TL verip binen araç sahipleride kanımca alkışlanmalıdır.
@otomobilgiim Resmi servis mi? Resmi servisler her zaman kazık fiyat çeker zaten ve ona rağmen benzinliye göre uygun.
Elektrikli arabayı 8aydır kullanıyorum. Harika❤ çok konforlu ucuz izmir adana arasi gittim geldim cok rahat ettim.
Hocam bir Oto Galericisi olarak 100% size Katiliyorum .
Ağzınıza Saglik .
Değişime ayak uyduramazsak sonumuz Nokia gibi olur:-)
Batarya çöpleri zararlı değilmi ne yapılacak eski piller? Menzil sıkıntı, soğukta park et tabanvay.
Dönüşecek. Çöpe atılmayacak
@@fatihahmedakcora9556 mesela bir demiri eriterek tekrar kullanmak kolay, ama bir bataryanın içindeki bileşenleri bir birinden ayırmak daha sonra onları kullanmak bir üreticiye avantajlı değil.
Araç bataryaları %99 oranında geri dönüşebiliyor
Bora Bey agziniza saglik, muthis bir anlatim ve sunum hazirlamissiniz. Umarim kanaliniz daha fazla gelisir ve emeginizin hakkini alirsiniz.
Zamanında bir videoda elektrikli otomobil sektörünün zararından bahsediyordun :D
Peki lithium pilleri üreten madenlerin doğaya verdiği zarar nedir ?
Öyle şeyleri söylemezler
Bir petrol kuyusunun verdiği zarardan fazla değil emin olun, ayrıca petrolün taşınması ve rafinasyon süreci de karbon salımı ve enerji tüketimi açısından çok zorludur, iki teknolojinin de en baştan sona kadar emisyonlarına ve enerji verimliliğine bakarsanız, elektrikli araçlar tartışmasız daha çevre dostudur.
@@tural9975 içten yanmalı bir araç üretilirken verilen zarardan daha az !!!!
Havadan elde edilen hidrojen vb ile elektikli araç pilindekinden çok daha az kirlilik söz konusu, bunu adamlar ispatlıyorlar ancak dünyadaki ekonomik ve siyasal çıkar döngüsü şimdilik adeta bir duvar örüyor...
Elektrik şehirden uzak bir yerde kontrollü üretilir ve çevreye kontrollü şekilde zarar verir. Fosil yakıtlı araçlar her yere kontrolsüzce zarar verir. Elektrikli araçlar yaşam alanlarına girdikçe yaşanılan alanlarda kirlilik çok büyük ölçüde azalır. Diğer taraftan kontrollü şekilde enerjinin üretildiği yerlerde çevreye zarar verilmeye devam edilir.
Otonomsuz elektrikli araba niye üretilmiyor?İllaki akıllı sistemler ile yapay zeka ile donatılmış olması şart mı ben otonomu olmayan uzaktan bağlanamayan ,internet bağlantısı olmayan elektirkli araba istiyorum kontrol %100 bende olmalı internet bağlantısı olmamalı
Elinize sağlık güzel içerik olmuş. MG4 kullanıcısı olarak say deseniz tek eksisini sayamam. Arabanın rahatlığına ve sunduğu sürüş hissiyatı muazzam ötesi. Elektrikli arabalar normal arabalara kıyasla çok daha tasarruflu avantajlı ve kullanışlı olmaya başladı. İleride bu katlanarak artacak orası ayrı ileride başka bir modele geçmek için satarkende problem yaşamazsın aldığın araba kaliteliyse elde kalma durumuda yok.
Su Spreadsheet olayini bitirmek iyi fikirmis gercekten.. iceriklerin kalitesi tekrar yukseldi
Nissan e-power hakkında ne düşünüyorsunuz ? istasyon gerekmiyor ! Benzinle şarj oluyor.
Dinlediğim en teknik ve verimli çalışma buydu emeğinize sağlık
1900 lü yıllarda sigara sağlığa yararlı reklamları vardı şimdi de elektrik araçlar konuşuluyor çevrecilik için peki petrol ürünlerinde çevreyi en fazla kirleten sektör hangisidir diye neden sorulmuyor …. Plastik hammaddesi nedir … kenevirin yapamadığı ne var da petrol öncü gidiyor … petro dolar sistemi oldukça dünya daha çok kirlenir… tahminim elektrikli araba hikayesi cep telefonuna benzer olucak …. Yani 10 yıllık araba artık olmayacak
argüman 1: Elektirik sonsuz: ama onu depolamak için kullandığımız kaynaklar sonlu :)
argüman 2: Elektrikliler, içten yanmalılara göre daha verimli çalışıyor: ancak eğer hala milyonlarca litre petrolü çok düşük maliyetle üretebiliyorsak petrol yine de fizibl demektir.
hocam asıl olay ne biliyormusun bu araçlar internet kullanıyorya hayatımızın bunların elinde olması hani diyorlarya telefonlarımız dinleniyor konuştuğumuz şeyin reklamı karşımıza çıkıyor diye böyle düşün adamlar istese bu sattıkları arabaların hepsini 1 tıkla kullanılmaz hale getirebilirler buna sahipler norveç 5 mıilyonluk ülke fosil kullansa nolur elektrikli kullansa ne olur
@@peace4128 1 tuşla kullanılmaz hale getirecekse bunu benzinli arabanda da yapar. Bizim milletteki tek tuşla şöyle olur böyle olur sevgisi bitmedi. Kullandığın sosyal medya aygıtları sayesinde hayatın zaten bu adamların elinde.
Argüman ikide iki iki cümlede birbirinden çok alakasız. Anlatım bozukluğu olmuş
@@nullx7 Çok iyi bir cümle olmamış ama umarım anafikir anlaşılmıştır.
Valla hocam bu milletin %90 ında sıfır araba alacak para yok. Elektrikli veya akaryakıtli farketmez. Dediğiniz gibi Elektrikli araçlar dış ticaret açığı için çok önemli. Esasında teşvik edilmesi gerekirken bi de ÖTV alınıyor. İyi yayınlar
Harika paylaşım. Derli toplu ilk defa bu kadar guzel bilgiyi bir arada izledim.
Giriş gelişme sonuç , üniversite ders niteliğinde bir video olmuş harika sunum
Hidojen yakıtlı araçların geleceği şimdilik belirsiz gözüküyor, kıyaslamanız makul, mantıklı ancak elektrikli araçlar konusundaki söylediklerinizi de çok iyimser buldum. Sanki elektrik enerjisi tamamen doğal ve çok üretiliyor gibi konuşmuşsunuz. Güneş enerjisinden elektrik üretimi ne kadar yaygın ve maliyeti çok mu makul? Sahip olduğumuz evler müstakil evler, güneş enerjili bir şarj sistemi kuruyoruz diyelim. Bu panellerin ömrü ve bu sistemin maliyeti çok mu düşük mesela? Neyse, bunlar tartışma konuları..
Bora bey, Avrupa da EV satislarindaki yukselis tesvikler ve kanunlar sayesinde. Belcika da sirket aracinizi EV olarak siparis vermezseniz yuksek vergi veriyorsunuz, butceniz dusuyor gibi kurallar var. Nufusun %5 inin sirket arabasi oldugunu dusunurseniz bu kanunlar satislari hizlandiriyor. Alanlar kesinlikle early adaptor olduklarindan zorunluluktan aliyor. Cinliler de ulke tesvigi sayesinde bu kadar ucuza satabiliyorlar.
Bir pili bile özel kaplarla toplayanlar,koskoca bir otomobilin altina kaplayan bu aküleri nasıl yok etmeyi ve doğayı kirletmemek dusunuyorsunuz
Her sene dahada gelişiyor elektrikli arabalar. Ben MG4 kullanıyorum mesela, menzili çok yüksek. Hediye gelen wallboxla birlikte evde şarj edip.Bayramlarda ve özel ziyaretlerde rahat rahat uzun yol yapabiliyorum. Ücretsiz şarj kısmınıda atlamamak gerekiyor. Bu tip kampanyalar ve güzellikler varken elektrikli arabaların geleceği parlak, zaten ciddi pazar payına ulaştılar bizim ülkedede.
Bora abi selam🖖Veriler süper işlenmiş emeğine sağlık 👏Aklıma geldi, arkadaki ekranda zamanı geriye saracak şekilde düzenleme yapabilirsin, azalan bir şey insanların videoları sonuna kadar iştahla izlemesini sağlayacaktır. Psikolojide “Kıtlık ilkesi” olarak geçen bir kavram vardı. Fyi. Başarılar🖖
Hocam helal olsun size 🎉
bir otomobil firması para verip danışmanlık hizmeti istese, bundan detaylı ve mantıklı bir sunum bulamazlardı . O nedenle izleyicileriniz çok şanslı 🤗
Elektrikli arabayı 1 aydır kullanıyorum. Çok memnunum. Çok ekonomik, hiç düşünmeden bir daha alırım.
1 ay daha erken değil mi karar vermeğe ? 😅
@@tural9975benim ptt de çalışan bir dostum var ve ptt ye denemek amaçlı elektrikli kamyonetler vermişler ve sekiz yıldır kullanıyorlar..
Bakım aralıkları 40.000 km de bir ve sadece birkaç filitre ve fren sıvısı değişiyor.
Hocam özetlersek Çinli catl batarya teknolojisi 140 kwh 2 milyon km ömürlü üretmiş bu sayede 1000 km menzil sunuyor ZEEKR 001 ısı pompası 800 volt mimari ile 10 dakika şarz ile 400 km menzil sunuyor önemli olan ülkemizde sunulması üretilmesi bu tür teknolojik imkanlar…
Tebrikler bu konuda hiçbir bilgi böyle topluca verilmiyor
Elektrikli araba iyidir ama almadan önce mutlaka batarya kalitesi ve içerisindeki donanımlara dikkat edilerek alınmalı. İlk elektrikli arabam Mg oldu. Arabada bir yıl boyunca geri iade garantisi olduğu için bunu tercih ettim ama uzun yıllar kullanırım gibi çok memnunum. Gelecek elektrikli arabalarda var.
Petrol istasyonlarında çok sayıda hızlı şarz cihazı olması ve apartmanlarda nasıl jarz yapılacak,bu konular çözülmeli.
A ve B segmenti elektriklerin daha az satmasının en büyük sebebi batarya ve motor maliyetinin segmenti değiştirince çokta artmıyor olması dolayısıyla a ve B segmenti olan araçların satış fiyatı görece yüksek üzerine %10 %15 fark vererek bir üst Sekmenti araba alınabiliyor o yüzden elektrikli araç alanlar küçük araba segmentin tercih etmiyor normalde bu segmentin tercih edilmesini sebebi çok daha uygun fiyatlı olması.
Hocam çok detaylı anlatmışsınız ağzınıza sağlık. Mutlaka kazanacaklar çünkü üretenler her yeni bir model çıkardığında dahada üstüne koyarak ilerliyorlar. MG4'ü gösterebilirim örnek olarak kullandığım için. Bundan iki sene öcnesine kadar v2l nedir bilen yoktu mesela.
Teşekkürler emeğinize sağlık. Ama bir eleştiri getirmek isterim. Can alıcı nokta bataryalarda kullanılan kimyasalda bitiyor ve bu kimyasallarda gelişmeler var demişsiniz, ve çok üstün körü geçmişsiniz detay verseniz daha iyi olurdu. Son 100 yıldır lityum pilin bulunması dışında bu kimyasallarda hiç bir gelişme yok. Bakım masrafıda yok deniliyor ancak araçların ağırlığı yüzünden lastikler 3 kat daha hızlı aşınıyor, lastikte önemli bir bakım masrafı bence. İlerde 2. ellerinin ne olacağıda tam bir muamma. Bunlarına yanında dediğiniz gibi çok enerjiyi çok yüksek verimlilikte kullanması doğa için elzem nokta. Bizim ülkemizin ekonomik koşullar nedeniyle elektrikli araçlarda bir gelecek görmüyorum henüz. Buda benim nacizane fikrim.
Lastik konusunda haklısınız - ağır EV araba almayın. x3 değil x4 hatta x5 lastik tüketimi artabilir Model X'de. Diğer taraftan aracın servisle bir alakası olmayacak kaporta cam tamiri/değişimi hariç.
Elektrikli araçlarda kullanılan lastikler şu anda normal araçlarda kullanılan lastiklerden daha dayanıklı özel hamurları var bu lastiklerin.Şu anda 50 bin kilometre yapmış ve hiç lastik değiştirmemiş bir çok elektrikli araç kullanıcısı var.
Hocam keşke biraz daha pil lithum piyasası için ve elektrikli araç şirketlerinin heleceği için konuşsaydın emeğine sağlık
Hocam, hibritler ile full EV ler arasında karşılaştırmayla ilgili bir güncel video çekebilirmisin?
Eğer hibritler dört tekerden motorlu olursa (aktarımı tam elektronik yaparsa) sanki daha mantıklı olmazmı ? Bir de, eski EVlerin pillerinin araç kadar pahalı olması sıkıntısı var.
İki hafta önce elektrikli araç aldım 2024 yılında 1800 yıllar teknolojisi olan içten yanmalı bir araca 1 milyon TL veremezdim. Siz gelenekselliğinizi korumaya devam edebilirsiniz ancak bizi bir salın lütfen ya
Önyargili degilim ama 550.000 TL'lik otm lpgli konforlu 7 lt lpg tüketen araca biniyorum.1.500.000 TL vereceğime 950.000 TL yatırım yaparım ömür boyu benzinli veya lpgli bozulan parçasını değiştirerek binmeye devam ederim.Menzil sorununda olmaz.(BU BENİM MANTIĞIM)
Yorumunuzu beğendim ama gelecekte elektrikli arabalar daha da geliştirilebilir. İçten yanmalı motorlardan daha iyi olduğu günler gelebilir
En iyisi bir de batarya bozulsa en az 500 bin masraf cikiyor insnalar niye elektrikli arac over anla.iyorum
geri kalan parayıda borsada altın döviz de vadelide değerlendirip yıllık bakım yakıt tatil paranı çıkarısın ağa doğru hesap.
@@deathangel28 yıl garanti var ya hani :).
Eviniz var mı?
Petrol , plastiğin hammaddesi. Yakıt olarak kullanmak büyük israf.
Tebrik ederim. Çok aydınlatıcı
helal olsun, güzel anlatıyorsun!
Şahane bir eğitici ve öğretici bir video olmuş,emeğinize sağlık lakin bizim anlama özürlü ülkemiz insanı yaptığı yorumlar ile bu videodan pek bir şey anlamışa benzemiyor.
Bütün sorunları 9:10 da söylemişsiniz zaten. Bunlar aşilmadan bu iş olmaz.
Arkadaşlar araç bayileri araba satışından ziyade bakım ve aksesuardan ek olarak gelir elde etmekte. Yuzdesel olarak araştırmak gerekir ki belki de bayilerin ayakta kalması bakım ve aksesuar satışlarına dayanmakta. Gelelim elektrikli arabalara.biliyorsunuz ki elektrikli arabaların bakım masrafları yok. Çok büyük bir ariza yapmadığı sürece yetkili servisin önünden gecmezsiniz. Bu kadar elektrikli araba üreten araç markaları sizce bakım ve aksesuar kazançlarıni ürettikleri elektrikli arabalar yüzünden kaybetmek ister mi? Kesinlikle düşündükleri ince bir nokta vardır . Ya bu arabalar bir kaç seneye batarya boşaltacak ya bişey olacak .
elektriği fosil yakıttan ürettikten sonra elektrikli araç kullansan ne olur. Bizim ülkemizde yenilenebilir enerji oranı kaç ?
Elektrik üreten santral kömürle gaz la calisiyor,
Türkiye de 10 milyon elektrikli araç olsa her yerde elektrik kesintisi olur,,
Hikaye anlatmis
Devlet açıklama yaptı 40 milyon elektrikli araç olsa trafikte sadece Türkiye elektriğinin yüzde 2 sini tüketiyormuş devede kulak bile değil.😊
Aga sen hangi dünyada yaşıyon ya? Türkiye'de 1 araba almak istersek 2 otomobil de devlete alıyoruz, 3 araç parası ödüyoruz. Elektriklilerde tam olarak öyle değil ama bu sefer de fiyatları rakiplere göre belirlediklerinden yine ucuzlamaz yine ucuzlamaz.
Hocam kazadan sigortadan bahsetmemissin.diyelim kaza yaptik pil zarar gördü. Şap a oturdukmu?
Elektrikli arabanız var mı? Varsa ne marka? Yoksa neden yok?Önce bu sorulara cevap verirmisiniz? Şarj noktasına normal araba park eden TR de e-araç alınır mı?
Kesinlikle alınır, şahsen byd yi bekliyorum..
Topraktan çıkan mineral düzeyinde bakarsanız elektrikli otomobil, içten patlamalı motorlu otomobilden %30 daha ucuza mal oluyor. Mineral düzeyindeki maliyet enerji fiyatlarına dayalıdır bu oran değişmez.. Malzeme otomobile dönüşene kadarki aşamalarda üretimin maliyeti ise ölçeğe bakar, bugün elektrikli arabalar başabaş görünebilir ama üretimleri her yıl artıyor... bu da uzun vadede içten patlamalı motorların elektrikliyle fiyat rekabeti şansı olmadığı anlamına gelir...
ben elektirikli araba denemek için almiştim suan 4cü elektirikli arabam var suan kesinlikle elektirikli araba
Emeğinize sağlık
Günaydın abi. Çoktaaaaan kazanmışlardı zaten.....
Teşekkürler yine harika
Güzel temenni!
Bora Hocam sevgiler, saygılar. Bu konuyla alakalı Cihat Dede elektrikli araçların pillerinin 8-10 sene ömrü olduğu, 2. elinin yarı yarıya değer kaybettiğini ve o süre sonunda araç fiyatı kadar pil masrafı çıktığını söylüyor. Bu konuda ne diyebilirsiniz acaba?
Toplam 250 Tesla olduğununda söyledi mi? Ve batarya masrafının adının bile geçmediğini?
@@boraozkentlehaddinias ondan bahsetmedi. Elektrikli araba ve Tesla hype ‘ının artık geçtiğini gidirik olduğunu söyledi. Ben şahsen elektrikli araç taraftarıyım sırf Araplara para kazandırmamak için bile elektrikliye geçerim. Teslada da 6 hisselik ufak bir pozisyonum var. Elon’a güveniyorum. Ama umarım bu 8-10 yıl savı doğru değildir. Çünkü kimse 8-10 yılda bir sıfır araba almak istemez özellikle Türkiye gibi teslanın mtv’sinin servet gerektirdiği ülkelerde
Avrupa'da bütün araçların ikinci eli çok ucuzdur. Mesele 80 bin dolara Mercedes aldınız diyelim üç yıl sonra o aracın fiyatı Avrupa'da 10 bin dolara düşer. Yani Avrupa'da ve tüm Dünya'da ikinci el araçlarin fiyatı çok düşer.
@@Cryptocurrencyvictim Cihat dede nin ilgili video linkini yazar mısınız?
@@muhammedbaykul3194 aslında şu video dememe gerek yok her videosunda söylüyor hatta bugünkü videosunda da söyledi neymiş bu Tesla dert aldık başımıza dedi alanlar sırf hava atmak için aldı fosil yakıt arabalara göre rot balans daha sık yapmak gerekiyor lastikleri daha çok aşınıyor hep masraf dedi. Bugünki videosunda görürsünüz. Hatta ‘ne vidası?’ Şirketinin de lale soğanı balonundan bile daha büyük balon olduğunu söyledi
Elektrikli araba müthiş verimli ama halen menzil konusunda gelişmesi gerekli . Süperb araçla full depo ile 1200 km yol yaptım. Elektrikli araç olsa 3-4 kez şarj için durmak zorunda kalacaktım . Otoban hızında 600-700 menzil olmadan maalesef uzun yol sıkıntı. Ya da hareket halinde şarj teknolojisi gelişecek.
Şarj süresi 5 dakikaya düştüğünde ve adım başı şarj istasyonu olduğunda menzilin ne önemi kalacak
Bora hocam ağzınıza sağlık👍🏼
Emeğine yüreğine sağlık kardeşim kolay gelsin
bulundugumuz gezenegenin sunmuş olduğu enerjimin uyüzde kaçını kullanıyoruz.boşa giden her bir gün ışığı her bir deniz dalgası her bir rüzgar vurumu, her bir ışıma
Elektrik sonsuz bir kaynak ama batarya üretimi için gerekli madenler sonsuz değil.
Hocam çok güzel anlatıyorsunuz fakat hepsini geçtim hiç biri içten yanmalının o sesini o adrenalini heyecanını verebilir mi ?? İnsanlar sırf sesi için at arabasından hallice olan eski civic lere bilmem nelere biniyolar da araba 80 le giderken 200 le gidiyo hissi alıyorlar 😂😂😂😂😂
Video kendi içinde güzel ama elektirikli araçların yumuşak karnı olan maximum 10 yıl gidecek batarya nın maliyetinden hiç bahsetmemişsiniz. 1,5 milyonluk bir aracın 10 yılda şu anki fiyatla işçilik dahil yarısı kadar batarya maliyeti çıkacaktır. En büyük sorun budur.
İçten yanmalı aracı 20-30 sene kullanıyoruz, ama elektirikli araca her 10 yılda bir aracın yarı parası kadar batarya bedeli vermek gerekeceği için maddi avantajı olmadığını düşünüyorum.
hocam twitter'da abonelik modeli uygulamayı düşünür müsünüz oraya özel içerikler / bilgiler de görmek isteriz,
bir de arjantin'in geri dönüş hikayesi ilginizi çekiyor yatırımlarınızda değerlendiriyorsunuz, acaba prens selman önderliğinde ayrı bir dönüşüme giren suudi arabistan da yatırımsal olarak ilginizi çeker mi, bu dönüşüm nasıl fırsatlar doğrubilir o bölge adına, değerlendirmenizi çok merak ediyorum.
iyi çalışmalar
Üretilen elektrik için kömür yakılırken nasıl da fosil yakittan bağımsız kalabilir ev araçlar
Verdiğiniz verim; elektrik motoru ile tahrik edilmiş aracın verimi. Elektriğin %100 verimle üretilip, iletilip, dağıtılıp, depolandığını varsayarsanız ancak geçerli olabilecek bir rakam. Örneğin termik santrallerde verim %30 ların altına düşebilir, iletim (%5), dağıtım (%10), depolama(%20 ye varabilir) kayıpları da eklediğimizde elektrikli bir otomobilin içten yanmalı bir araca göre doğaya daha zararlı olması dahi mümkün ki toplam verim olarak da daha aşağı rakamlar görmek de olası. Başka sebeplerden dolayı elektrikliler kazanacak olsalar da, burada ki kurgu maalesef eksik bilgi ile oluşmuş bir temel üzerine dayanmış durumda.
Evet, benzin arabaların deposuna kendi kendisine geliyor :)) Ayrıca rakamlarınız tamamen uydurma. Bu kadar az dizil bilgisiyle bu kadar güçlü kanaatler üretmek sağlığa zararlıdır.
Hock rivian hakkinda ne dusunuyorsunuz ? saygilar
Ağzınıza sağlık, yine çok faydalı ve bilgi içeren bir video olmuş 👏🏻👌💯
ne zaman ki pil teknolojisi gelisir elektrikli araclar o zaman anca yuzde yuz revacta olur simdilik bu sadece yatirim toplamaya calismaktan baska birsey degil telefondaki pilden arabadaki pil arasinda hicbir fark yok ikiside sicakda su gibi gidiyor ikiside zorlu islemlerde su gibi gidiyor
arkadas ben cinde yasiyorum motosikletten otobuse kamyonetten binek arabalara hayatin her alaninda elektrikli araclara var.1 elektrikli motosiklet bile 1 yilda kendi maliyetinin 1,5 katini amorti ediyor gerisini sen dusun
Bora Bey, anlatımınız için teşekkür ederim. EV lerle ilgili tüm merak ettiklerimi tek bir video altında anlatmışsınız. Süpersiniz
İşin batarya uretim kismindaki enerji harcamasindan bahsetmemissiniz. Geleceğin hybridde oldugunu dusunuyorum
Elbet bu teknoloji ile yakında elde kalacak..
Hydrogen icin amonyak kullanılacak hocam
Bora bey selam , Norveç nüfusu '' 2023 yılında 5,51 5 milyon kiş '' bilgi olarak vermek istedim.
1 kişiyi bir yerden bir yere taşımak için 2 ton yuk taşımanın neresı verimli?
Eğer gercekten verimliyse eşit şartlarda yarışsınlar. Sübvanseleri ve cezaları kaldırsınlar piyasa zaten verir kararı, yanıltıcı reklamlara gerek yok.
kasetten cdye geçilirken cdler ne kadar da pahalıydı. aslında üretimi çooook daha ucuz.
Bateri fiyatları söylemediniz , sogukta piller çabuk tükeniyor? Trafikte saatlerce kalınca nasıl dolacak piller,40 daireli bir apartmanda nasıl gece herkes şarj edecekler???????????
Kablosuz kulaklık için neler söylenmişti şimdi 😅😅😅
Ülkede şehir dışına çıksan 4G internet yok, hatta şehir içinde bazı yerlerde bile yok. şarj nasıl olacak.. bize lük görünüyor.
Emeğinize ağzınıza sağlık hocam. Harika hazırlanmış bir video. Size tekrar hayran oldu. Ama maalesef bu ülkede sizi anlayabilecek çok az insan var. Yine dünya koşmaya başladı bizim insanımız halen emeklesek mi yürüsek mi karar vermeye çalışıyor. Allah sonumuzu hayır etsin.
bence çin-abd ilişkileri ve ham madde nin rolünü küçümsemişsiniz? hammaddenin çin de olması herşeyi değiştirebilir.
Almanya dünkü haberlerinde açıklama yaptı elektrikli araba mercedes tamamen iptal edildi geri çekildiğini resmen duyurdu fakat devlet bunun çok utanç verici bir açıklama olduğunu televizyonlarda açıkladı
Hocam allego chargepoint Portföyümün %40 I geleceği nasıl sizce bu hisselerin
Abi teşekkürler video için
Mercedes 2030da sadece elektrikli araba üretme kararını iptal etti
Ne düşünüyorsun
Beceremediler diye düşünüyorum.
@@boraozkentlehaddinias bütün firmalar böyle karar alırsa ?
elektriklide çin ve tesla ile baş edemeyeceklerini anladıkları için
@@alicifci1860byd bu işi bitirdi ve piyasanın içinden geçecek..
Çok ama çooook beklersin
sabit fikirle mücadele zor sayın hocam.
Harika açıklamışsınız , teşekkürler..
Volkswagen golf E nin sekiz sene sonra pil degisimi 12.000€
Bir araba parası 🤗🤗
İlk çıkışlarda böyle olur,, byd bu işi çoktan bitirdi.. Batarya fiyatları düştü..
Hocam güzel anlattınız ama bu işin handikaplari hâlâ çok fazla herşeyden önce ilk sahip olma maliyeti çok yüksek, kârı olmayınca ne yapalım elektrikli arabayı, mesafe, şarj istasyonları, dolum süresi, şarj sırası en büyük sorunlar.
Tüketimi çok çok daha az, nasıl karı olmuyor?
@@HomoDarwinus tüketimi az değil elektrik şuan akaryakıttan daha ucuz ve aynı vergilere tabi değil, ayrıca uzun süre kullanımda ne masraf çıkaracağı belli değil, iki yıl kullanıp satacaksaniz pek sorun olmaya bilir ama on yıl kullanım sonunda maliyetler belli olur, o gün ki ne olur batarya maliyeti ne olur, enflasyon ne kadar olur hepsi benim için risktir, ne kadar riske gireceğimi bilmem gerekiyor.
@@ahmet35nesin Söyledikleriniz yanlış. Elektrikli araçlar içten yanmalı araçlara göre daha verimli yani daha az enerjiyle daha çok yol alabiliyorsun. Zaten KM başına ödenen paralardan da bunu anlamak kolay. Vergiyle vs alakası yok. Sürekli sanayide zaman ve para yiyen içten yanmalı araç yerine 10 yıl sonra pilini değiştireceğim aracı tercih ederim. Daha maliyetli olmayacak ama olsa bile tercih ederim çünkü içten yanmalı arabaların dertleri bitmiyor. Zaman kaybı. Gram vizyonu olan adam sıfır araba alıyorsa artık elektrikli alır.
@@HomoDarwinus kardeşim ben 25 yıllık motor teknisyeniyim elektrik motorlarının da diğer içten yanmalı motorlarında, Turbo fan motorlarının da verimlilik oranını çok iyi biliyorum, mevzu motor tipi değil bilindik bir sistemden diğerine geçiyoruz, farklı bir örnek vereyim denk değil ama 22 yıldır aynı siyasi parti iktidarda ülke kalkindi şahlandı bende ev araba yatırım sahibi oldum ama şuan devletin kasası -68 milyar dolar borçlu, bizler çocuklarımız torunlarımız ödüyecek o borçları, elektrikli araba da bu misal kullanırken pek fark edilemeyecek ve herkes batarya ya odaklı bu araçların elektrik motorları da yanabiliyor, rutin bakım istiyor, soğutma sistemleri var arıza çıkara biliyor, bunları araçlar yeni diye kimse konuşmuyor ama çıkacak zamanla, on yıl sonunda biri 9 bin TL maliyeti olacak diğeri 10 bin TL maliyeti olacak, ben bunu anlatmaya çalışıyorum arabaya biniyorsak maliyet kaçınılmaz, gerisi tercih meselesi.
@@HomoDarwinus şöyle bir şey yapılabilir, elektrikli araba alınıp evine güneş paneli sistemi kurup uzun yıllar enerjiye hiç para vermezseniz sistem ve araç kendini amorti edecektir, şuan 10 kW aldığınız elektrik 10 TL olsa örnek veriyorum iki yıl sonra 60 TL olabilir, akaryakıtta bunu yaşadık.
Lityum madeni sahipleri onu pazarlamak istiyor o kadar. Artan nüfus artan araç talebi buna yer acıyor.
bora bey sadece turkiyede 26.000.000 milyon araç var dunyayı solar ve ruzgar turbinleriyle kaplasak anca turkiyeye yeter .bu arada elektirikli aracada kesinlikle karşı degilim. bu arada hidrojen uretimi icinde elektirik gerekli hemde elde edecegşnşzden fazla elektirik.
mullen hissesi alınır mı ?
Şimdiye kadar atom pilleri çıkacaktı .. ben küçükken öyle söylüyorlardı..
Teşekkürler
selam , 400v olan bir elektrikli aracı 800v çevirmek mümkün mü?
Gelecek bu 👍
İyi güzel anlatıyorsun reis de, elektriklilerin bu kontrolsüz ivmelenme konusu ne olacak? Yasa yok, sınır yok bişey yok. 300 km/h'leri aşan hızlara saniyeler içinde çıkan araçlardan bahsediyoruz. 210'a çıkan bir aracın fren sistemi ne kadar iyi olabilir ki şak diye dursun? Bugün standart bir fosilli araç bile bu hızlara çıkmayı bırak, bu kadar kısa sürede ivmelenmezken, dünya kadar kaza, yaralanma, ölüm oluyor. Bir de her 10 araçtan 8'inin elektrikli olduğunu düşünün kaza oranı tavan yapar. Kırmızıya dönmeden ışıklarda basanlar, sağdaki girmeden ben geçeyim diyenler... Bu araçların devletlerce yasa ve kural yoluyla düzenlenmesi lazım yoksa otonom sürüş, nesne algılama falan kurtarmaz bu ölümleri.
+ Mersin'de yaşıyorum. Başka şehirlerde de böyle mi bilmem, özellikle kış ve yaz aylarında burda sık sık elektrik kesintileri oluyor, bazen tüm gün akşama kadar elektrik verilmiyor. 2024'de bile hala bunu halledemeyen bir ülkeyken elektrikliyi tercih edenlere hayırlı olsun diyorum.
Peki bu kadar batarya nasıl üretilecek?
Merhaba Bora Bey, grafikleri kemdiniz miyaptiniz? Kullanmak isterdim. , bazen eğitim Veriyorum bu konularda. Grafikler çok güzel. Kullanmak istiyorum izin verirseniz ve nerden temin edebilirim ?