Buna seara, mi-ar plăcea să găsesc și un video despre schimbarea feroneriei. Imi place sa cred ca și noi femeile, cu puțină răbdare, putem face asta😊 Numai bine!
Buna seara! Am un video cu schimbarea manerelor de la usile mobilierului aici: instagram.com/reel/Cicn4ZFDifi/ Iar despre montarea balamalelor am cate ceva in clipul de aici: ruclips.net/video/0967MDVXFKM/видео.html Nu am avut ocazia sa schimb o clanta pana acum, dar prima oara cand o fac va fi si un video pe canal. :) Sper sa fie de folos. :)
Buna seara, am usi identice cu cele ce le vopsiti. eram curios daca aceasta este vopseaua: Vopsea acrilica pentru lemn / metal, finisaj mat, Spor Aqua, interior / exterior, pe baza de apa, alb mat, 0.7 L (la dedeman este)
Buna ziua! Pentru lemn crud, nu de grund este neaparat nevoie. Acolo taninii sunt problema inainte de avopsi in culori deschise si ar fi mai degraba nevoie de un autoblocant, iar grundul nu are neaparat rolul acesta. SPOR Aqua prinde fara probleme pe lemn, nu necesita grund, dar necesita autoblocant la vopsirea in alb (dealtfel, orice vopsea se comporta asa, nu doar SPOR Aqua). Pentru blocarea taninilor, fie un Kvistlack este bun inainte (se gaseste la distribuitorii Annie Sloan), fie un strat de lac incolor pe baza de apa.
Buna ziua! Trecerea la alb ar trebui sa se faca, dupa degresare temeinica, prin 3 straturi de vopsea alba sau un prim strat bej sau gri si apoi alb, cu o vopsea cu acoperire puternica. Am explicat aici cum se vopseste mobila neagra: gabiralea.ro/cum-vopsesti-mobila-din-pal-negru/ In functie de buget, m-as orienta spre vopsea Annie Sloan sigilata cu lac sau SPOR Aqua de la Policolor.
buna, am vopsit mobila din pal in bucatarie cu Oskar Aqua matt si am fost multumita, ce parere aveti , ar merge si pt usile de interior? sunt clasice, infoliate...wenge...oribil :(....si clar as vrea alb. ce vopsea recomandati? multumesc anticipat!
Buna! eu, personal, nu sunt foarte multumita de modul in care adera si rezista in timp Oskar Aqua Matt. Stiu ca este accesibila ca pret, dar sunt si altele. De exemplu, am si eu usi infoliate, dar nu erau venghe, ci nuc inchis. Le-am vopsit cu GoodHome si am dat deasupra cu un lac tot GoodHome, ca sa reziste mai bine. Au o paleta de culori mai frumoasa decat Oskar si se intinde minunat. Am povestit pe blog despre proiect aici: gabiralea.ro/cum-vopsesti-usile-de-interior/ Sper sa fie de folos! :)
Salutare! Usile cu folie sunt mai greu de vopsit, iar vopseaua pentru lemn nu rezista aplicata direct pe ele. Suprafata este mai dificila, asa ca ar merge un grund + vopsea ori vopsea Annie Sloan si lac peste. Poate este de folos articolul acesta despre vopsirea usilor infoliate: gabiralea.ro/cum-vopsesti-usile-de-interior/
Doamna Gaby Ralea care rezista mai bine la soare puternic (Ultra Violete) în timp pe exterior vopseaua pe bază de apă sau pe bază de diluant? Este vorba despre ferestre din lemn și sunt mai multe straturi de vopsea deja date pe ele
Vopseaua pe baza de diluant de decoloreaza mai mult decat cea pe baza de apa. Eu am folosit SPOR Aqua in exterior si vad ca se comporta bine, pe o rama de fereastra la casuta de scule. Am dat insa vopseaua pe lemnul crud, nevopsit si netratat cu nimic inainte. Eu as slefui ferestrele inainte de vopsire si apoi as vopsi, indiferent de solutia aleasa.
Buna ziua! Desi timpul de uscare difera de la un brand la altul, in principiu este vorba despre doua faze. Este o uscare la atingere, la care se ajunge intr-un interval cuprins intre 30 de minute si doua-trei ore, in functie de temperatura si nivelul de umiditate, dar si de tipul de suprafata vopsita (lemnul se usuca mai rapid decat PAL-ul, de exemplu). Aceasta inseamna ca se poate atinge mobila si se poate sterge usor suprafata. Este apoi uscarea in profunzime, la care se ajunge in 2-3 saptamani, tot in functie de temperatura si umiditate. Pana la acel moment, mobila trebuie ferita de lovituri si socuri, pentru ca este posibil ca vopseaua sa nu reziste si sa ramana urme inestetice.
Bun gasit! As vrea sa schimb 2 usi dar nu vreau sa dau tocurile si pervazele jos, le pastrez pentru ca sunt foarte bune, sunt din lemn si reprezinta o parte sentimentala pt mine. Schimb deci doar foaia usii. Ma voi orienta catre usa din lemn vopsita. Intrebarea este ca tocul si pervazul trebuiesc razuite / slefuite dupa care aplicata vopsea in ton cu nuanta usii (voi cere putina vopsea de la furnizor) Credeti ca este in regula ideea mea? Multumesc.
Da, este fezabila ideea. Tocurile oricum ar trebui putin slefuite inainte de vopsire, ca sa aiba un aspect neted si curat. Daca se aplica o culoare deschisa, ar fi nevoied e sigilare cu Kvistlack ca sa nu apara pete de tanini si sa se pateze vopseaua. Daca se aplica vopseaua noua peste cea veche, s-ar putea sa apara o diferenta de aspect / finisaj intre toucuri si foaia de usa, in sensul ca se va vedea ca usile sunt noi, iar tocurile mai vechi.
Buna ziua, am vopsit și eu 4 uși, au ieșit super, doar ca din anumite poziții când bate lumina pe ele se văd cumva urmele de pensulă. Cum aș putea rezolva situația?? Mulțumesc
Buna seara! Urmele de pensula se indeparteaza doar cu slefuire si revopsire cu trafalet, ca aspectul sa fie neted. Ca sa se reduca luciul si sa nu mai iasa in evidenta, ar mai fi varianta vopsitii cu lac mat, dar denivelarile nu vor disparea, ci doar vor straluci mia putin. Varianta asta nu se aplica insa la alb, pentru ca lacul tinde sa ingalbeneasca vopseaua, oricat de bun ar fi.
@GabiRaleaDIYDecor de fapt m-am exprimat eu greșit, vopseaua am aplicat-o cu trafalet de burete, și se vad urmele de la trafalet cu toate că am incercat sa întind cât de mult am putut atât grundul cât și vopseaua și lacul. Mulțumesc
Din pacate, doar slefuit si dat inca o data cu vopsea mai diluata, o vopsea autonivelanta (precum Ressource de la Toncorner sau Annie Sloan satin paint) ori aplicata cu pistolul de vopsit.
Bună, mulțumim pentru sfaturi. Am luat 3 foi de usa, albe, ceva gen ca în clip, este de o calitate nu f bună pare ca are o foaie de carton chiar hârtie peste, se murdăresc la orice atingere, inca nu le am montat, sa înțeleg ca ele de fapt trebuiesc vopsite și le am cumpărat eu in"blank"? Mulțumesc!
Da, trebuie vopsite. Cred ca sunt usi infoliate, dupa descriere, dar nu-mi dau seama care sunt exact. Oricum, as merge cu un grund + vopsea, ca sa fie treaba sigura.
Buna, am luat de la Dedeman 2 usi lemn natur brad. Dupa smirgheluire le-am dat cu STICKY GRUND IMPREGNARE si apoi lazura groasa pentru lemn, KOBER EXTRA 3 in 1, stejar, interior / exterior. Asa mi s-a recomandat in magazin. S-au dat 3 maini cu trafaletul. A iesit groazic un rosu spalacit de se vede inca textura lemnului de brad. Ce pot sa fac in continuare pt a avea o nuanta de stejar? Multumesc mult de tot pentru raspuns. Poate iti faci timp sa-mi raspunzi. Multumesc
Ohh, imi inchipui ce a iesit. Ca sa se ajunga inapoi la nuanta lemnului ar trebui curatat tot prin decapare sau slefuire. E de muncit pentru asta, din pacate. Odata ajuns la lemnul crud, dat altceva (nu as folosi alchidic, ci pe baza de apa), dar testat inainte pe suprafata mica. Exista nuanta stejar la Villa Yacht de la Policolor. Sau o combinatie de baitz si lac mat peste el, pentru sigilarea culorii. Eu sunt multumita de lacul Villa Yacht si de Cedria, care e mai scump, dar mi se pare foarte bun si rezistent.
Bună ziua! Am casă construită de 20 de ani cu uși și ferestre din lemn pe le-am vopsit în alb, în timp le-am mai revopsit și acum trebuie din nou să le vopsim . Din cauza soarelui, pe unele locuri a sărit vopseaua. Cum aș putea să procedez pentru îndepărtarea vopselei vechi? Doresc să le vopsesc de culoare închisă (tip mahon), întrebarea este cu ce să le dau , cu lac sau vopsea?, și care sunt pașii? Vă mulțumesc anticipat.
Buna ziua! Nu stiu ce fel de vopsea a fost aplicata, dar daca s-a ingalbenit presupun ca a fost una alchidica, pe baza de solvent. Pentru indepartarea ei, ar trebui fie decapat, fie slefuit in profunzime. Eu as merge intai pe decapare asa cum am aratat aici: gabiralea.ro/decaparea-cum-scapi-de-vopsea-lac-vechi/ Ori se poate cu un aparat cu aer cald, dar oricum ar fi tot e de munca. Apoi as mai slefui ca sa indrept tot si sa aduc la starea intiala, pe cat posibil. Dealtfel, pentru a le da cu lac, fibra lemnului trebuie sa fie curata, cat mai intacta si sa nu ramana nicio urma de vopsea. Altfel, daca nu este indepartata total vopseaua, nu merge dat cu lac si tot cu o vopsea. Toata treaba aici sta in cat de bine este indepartata vopseaua veche, iar asta tine foarte mult de cat efort este depus si cat se munceste la ele. Sper sa fie de folos. :) Spor la renovat!
Se urmeaza aceiasi pasi ca si in cazul mobilei din pal, cu precizarea ca as da si un strat de lac peste, ca sa cresc rezistenta vopselei. Cat priveste alegerea vopselei, depinde mult de buget aici, pentru ca sunt mai multe variante. Las aici un clip cu explicatii despre fiecare din ele si cu brandurile de vopsea la care se refera fiecare: ruclips.net/video/FjbLXct0CNQ/видео.html Spor la vopsit! :)
Ceara mi se pare a avea o rezistenta mai scazuta si nu se recomanda in mediile umede. Uneori, ceara trebuie reaplicata o data la cativa ani. Lacul este mai rezistent si exista si lacuri pe baza de apa pentru zone umede ori pentru exterior.
Ai putea sa-mi spui ce ai face tu cu un tablou vechi ( de pe vremea bunicilor, din acela cusut), te rog? De pus pe perete, nu se mai poate, deoarece nu mai am loc 😁 Ma gândeam sa-l folosesc pe post de blat de masuta pt cafea ( tabloul reprezintă un pepene verde din care este tăiată o felie) , dar nu stiu cum sa construiesc măsuța ( cum atasez tabloul de blatul ei). M-ai putea ghida, te rog? Sau, și mai de ajutor, ai putea face un clip cu subiectul asta? 😁 multumesc! Urmăresc videourile tale si abia astept următoarea postare.
Presupun ca este vorba despre un goblen. Am si eu unul pe care nu il folosesc si ma gandeam sa il transform in fata de perna. Are un peisaj si mult verde al meu. Pe masuta, ar trebui prins pe laterale cu o sipca, iar el sa fie fix cat tablia masutei. Ori lipit peste si turnata rasina epoxidica. cu rasina as vrea sa lucrez, nu am folosit-o niciodata si ma tenteaza. Dar nu cred ca voi pune goblenul acolo totusi, ci altceva. Cel mai simplu de construit masuta ar fi sa folosesti structura unui scaun ori ceva asemanator pentru sustinere, cum am facut eu aici: gabiralea.ro/dintr-un-scaun-vechi-am-facut-o-masuta-pentru-cafea/. Chiar mi-a postat cineva un proiect simpatic cu o masuta intr-un comentariu la o postare de pe Facebook. A folosit piciorul unui scaun de birou si o tablie de lemn ca sa faca o masuta rotunda pentru cafea. Fooaarte faina ideea. Postarea la care este comentariul cu pricina este aici: facebook.com/gabiraleablog/posts/pfbid02BGWsZ2bFLnBGhawwj2UzhHAEymrf9ebk2K9ryzNWdBrW8cNtGKK8XHfGMDFPsgH5l Sper sa fie de folos! :)
Da, sigur ca da. Daca sunt crapaturi mici, se acopera cu chit pentru lemn si se slefuiedte. Daca sunt unele mai adanci, trebuie un chit siliconic de umplere si apoi cel pentru lemn + slefuit.
Nu sunt plastifiate, imi pare ca au un grund deasupra. Se spune ca sunt "pregatite pentru vopsire, asa era scris in specificatii. Eu am dat cu SPOR fara grund si a prins bine, fara probleme.
De asemenea, as vrea sa te intreb:am cumpărat acum cca 3 luni un dulap înalt, cu etajere pe care l țin într o bucătărie mica. De când l am luat, în fiecare noapte las ușile deschise pt aerisire deoarece dacă nu fac asa, dimineața când îl deschid, ma "lovește" un miros înțepător și iritant pt ochi. La căldură se intensifica mirosul. Crezi ca dacă ii aplic un lac pe interior, se diminuează mirosul? Și dacă da, care ar fi potrivit? Cred ca mirosul provine de la materialele din care este construit dulapul. Mulțumesc. O zi frumoasa!
Este mirosul de formaldehida specifica placilor din PAL care au adezivi / lianti mai slabi calitativi. Formaldehida este o sbustanta cu potential cancerigen, de aceea sunt o multime de cerinte pentru cei care care fabrica PAL ca sa foloseasca materiale de calitate. Daca dulapul nu este din lemn, nu va prinde lacul atat de bine incat sa sigileze suprafata si sa nu mai existe acel miros. Poti incerca cu bicarbonat, pe care il lasi in interior, pe farfurioara peste noapte, apoi stergi interiorul cu apa cu ulei esnetial de lamaie ori portocale. Important este sa aerisesti bine incaperea si sa nu fie umiditate, pentru ca asta favorizeaza aparitia mirosului.
Bună Gabi, te rog spune-mi, pot vopsi ușile vechi de apartament, acelea în nuanta lemnului de cireș, lăcuite, vechi de 50 de ani, doar degresandu-le și aplicând vopseaua Oskar Aqua? Ar tine vopseaua, sa nu se umfle? Măcar 2-3 ani? :) E necesar un lac de finisare? Mulțumesc.
Buna! Despre Oskar Aqua nu am o parere foarte buna, din mai multe motive, le-am tot spus si multi nu au fost de acord cu mine. Dar dincolo de vopseaua folosita, la usile acelea ar fi necesara si ceva slefuire. Lacul este vechi, este posibil sa se exfolieze, asa ca nu m-as limita la degresare. As folosi un smirghel de 180 ca sa nivelez, pentru ca ele nu erau foarte bine lucrate. Problema care apare - ca safaci o treaba ca lumea si sa nu-ti para rau dupa bani - este ca, daca slefuiesti, este posibil sa apara tanini si sa treaca prin vopsea, ceea ce duce la aparitia petelor galbene, care arata urat mai ales daca vopsesti in alb. Solutia ar fi sa dai cu Kvistlack - o solutie pe care o gasesti la cei care vand vopsea Annie Sloan. Este un autoblocant, care sigileaza taninii si nu mai apare acel bleeding care strica aspectul.
Buna ziua, Ne spuneti va rugam ce avem de facut in situatia in care noi avem la casa geamuri vechi de lemn, usile , tocurile si pragurile tot de lemn vopsite alb cu vopseaua clasica pe care o subtiam cu diluant, au fost aplicate cateva straturi de vopsea de-a lungul timpului, Ne-am dori sa le revopsim si sa obtinem efectul de alb mat nu mai vrem acel alb lucios, am putea sa aplicam vopseaua pe baza de apa? Iar in locurile cu gauri si fisuri ( in special la praguri) ne puteti spune un anume chit cu care sa le reparam ca sa reziste cat mai mult timp la uzura? Iar la geamuri ele fiind duble pe partile dinauntru ale tocurilor ne-au aparut gaurele, urme de la carii, In aceasta situatie ce ar trebui sa facem? Va multumesc!
Buna ziua! Trei lucruri sunt de rezolvat aici. 1 - Gaurile de cari trebuie rezolvate primele si cer atentie si rabdare. Exista solutii care se aplica local si care le opresc, am inteles ca cel mai bun ar fi Bochemit, dar eu nu am avut nevoie sa il folosesc pana acum. Am gasit cele mai bune explicatii aici: revistadinlemn.ro/2018/08/23/tratamente-naturale-impotriva-carilor/ si revistadinlemn.ro/2017/09/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/ 2 - Pentru reparatii, inclusiv pentru cele ramase dupa cari, se gaseste chit pentru lemn in magazinele precum Hornbach, se gaseste in mai multe nuante, cel de aici este unul din exemple - gabiralea.ro/cum-repari-crapaturile-si-gaurile-din-lemn-ramase-de-la-cuie/ 3 - O vopsea alba alba si foarte rezistenta este SPOR Aqua. Are si varainta mata, care nu e chiar mata, ci usor satinata, ceea ce o face usor de intretinut. Luciul nu se vede, nu este asa cum erau vopselele pe baza de solvent. Eu am folosit-o pentru mobila de bucatarie si sunt multumita de ea. Este pe baza de apa si rezista si in mediu umed, inclusiv la exterior. Dar trebuie ca suprafata sa fie curatata, slefuita macar usor, reparata si indreptata inainte, indiferent de vopseaua utilizata. Sper sa fie de folos. :) Spor la treaba si sa iasa bine! :)
Buna, eu stau in chirie intr-un apartament foarte vechi. Usile sunt cele care nu imi plac cel mai mult:( Si as vrea sa le reconditionez.. dar.. nu stiu cum sa imi dau seaama din ce material ar fi. Nu par nici celulare, nici infoliale. Ai oare un articol ci ceva informatii care sa ma ajute sa identitfic tipul de usi😅? Iti multumesc frumos !❤
Buna! Daca este apartament vechi, este posibil sa fie furnir sau poate chiar lemn si sa fi fost vopsite in mod repetat. Vezi imbinarile si zona clantei - acolo se uzeaza adesea - si daca se vede ceva in profunzimea materialului. Furnirul arata precum lemnul si este lacuit adesea ca acesta, dar este doar o coaja subtire de lemn, sub care se afla altceva. Este cel de aici: www.renovat.ro/reconditionare-usi-de-interior-furniruite-p-440/ Lemnul este mai usor de recunoscut, zic eu.
Vopseaua pe baza de solvent are alte proprietati, printre care faptul ca se usuca mult mai greu, miroase puternic si se ingalbeneste in timp. Personal, nu imi place. Cat despre optiunea de a da cu pensula, nu inteleg folosirea termenului "tiganie". Se poate da cu trafaletul, dar nu vad care e problema ca am preferat altceva. E o chestiune de bun simt, pana la urma, sa nu ne jignim intre noi...
@@GabiRaleaDIYDecor Vă rog să mă scuzați nu am vrut să vă supăr. Eu prefer calitatea chiar dacă da durează o zi mai mult. O ușă care este plană, nu cum faceți dumneavoastră acolo ușă acea are fibră și nu se văd așa defectele dar o ușă plană acea trebuie să iasă perfect exact cu ai vedea o coală de pal alb, cu vopsea pe bază de apă nu o să iasă niciodată așa fiindcă rămân pori mici de la apă care este în ia și se văd, când soarele sau lumina bate pe ia, sau pui mâna se simte iar cu pensula doar unde nu se poate cu rolă. Plus că e mai rezistență la spălat, zgârieturi deci altă calitate.
Despre vopsirea usilor de interior infoliate cititi mai multe aici: gabiralea.ro/cum-vopsesti-usile-de-interior/
Buna seara, mi-ar plăcea să găsesc și un video despre schimbarea feroneriei. Imi place sa cred ca și noi femeile, cu puțină răbdare, putem face asta😊
Numai bine!
Buna seara! Am un video cu schimbarea manerelor de la usile mobilierului aici: instagram.com/reel/Cicn4ZFDifi/
Iar despre montarea balamalelor am cate ceva in clipul de aici: ruclips.net/video/0967MDVXFKM/видео.html
Nu am avut ocazia sa schimb o clanta pana acum, dar prima oara cand o fac va fi si un video pe canal. :)
Sper sa fie de folos. :)
Multumesc pentru videoclip. Ce vopsea ați folosit și ce nuanță ?
Usile albe sunt vopsite cu SPOR Aqua de la Policolor, varianta alb mat.
Buna seara, am usi identice cu cele ce le vopsiti. eram curios daca aceasta este vopseaua: Vopsea acrilica pentru lemn / metal, finisaj mat, Spor Aqua, interior / exterior, pe baza de apa, alb mat, 0.7 L (la dedeman este)
Buna ziua, pentru lemn nou, pot folosi Kober grund pentru lemn incolor (pe baza de solvent) iar peste sa aplic spor aqua alb mat?
Buna ziua! Pentru lemn crud, nu de grund este neaparat nevoie. Acolo taninii sunt problema inainte de avopsi in culori deschise si ar fi mai degraba nevoie de un autoblocant, iar grundul nu are neaparat rolul acesta. SPOR Aqua prinde fara probleme pe lemn, nu necesita grund, dar necesita autoblocant la vopsirea in alb (dealtfel, orice vopsea se comporta asa, nu doar SPOR Aqua). Pentru blocarea taninilor, fie un Kvistlack este bun inainte (se gaseste la distribuitorii Annie Sloan), fie un strat de lac incolor pe baza de apa.
Buna ziua.Am usi pe culoare neagra si vreau sa le schimb pe culoare alb.Nu vreau sa le mai slefui.Ce sfat imi dati?Multumesc frumos....
Buna ziua! Trecerea la alb ar trebui sa se faca, dupa degresare temeinica, prin 3 straturi de vopsea alba sau un prim strat bej sau gri si apoi alb, cu o vopsea cu acoperire puternica. Am explicat aici cum se vopseste mobila neagra: gabiralea.ro/cum-vopsesti-mobila-din-pal-negru/
In functie de buget, m-as orienta spre vopsea Annie Sloan sigilata cu lac sau SPOR Aqua de la Policolor.
buna, am vopsit mobila din pal in bucatarie cu Oskar Aqua matt si am fost multumita, ce parere aveti , ar merge si pt usile de interior? sunt clasice, infoliate...wenge...oribil :(....si clar as vrea alb. ce vopsea recomandati? multumesc anticipat!
Buna! eu, personal, nu sunt foarte multumita de modul in care adera si rezista in timp Oskar Aqua Matt. Stiu ca este accesibila ca pret, dar sunt si altele.
De exemplu, am si eu usi infoliate, dar nu erau venghe, ci nuc inchis. Le-am vopsit cu GoodHome si am dat deasupra cu un lac tot GoodHome, ca sa reziste mai bine. Au o paleta de culori mai frumoasa decat Oskar si se intinde minunat. Am povestit pe blog despre proiect aici: gabiralea.ro/cum-vopsesti-usile-de-interior/
Sper sa fie de folos! :)
Buna seara pentru ușile cu folie se pot vopsi cu vopsea pt lemn ?
Salutare! Usile cu folie sunt mai greu de vopsit, iar vopseaua pentru lemn nu rezista aplicata direct pe ele. Suprafata este mai dificila, asa ca ar merge un grund + vopsea ori vopsea Annie Sloan si lac peste. Poate este de folos articolul acesta despre vopsirea usilor infoliate: gabiralea.ro/cum-vopsesti-usile-de-interior/
Doamna Gaby Ralea care rezista mai bine la soare puternic (Ultra Violete) în timp pe exterior vopseaua pe bază de apă sau pe bază de diluant? Este vorba despre ferestre din lemn și sunt mai multe straturi de vopsea deja date pe ele
Vopseaua pe baza de diluant de decoloreaza mai mult decat cea pe baza de apa. Eu am folosit SPOR Aqua in exterior si vad ca se comporta bine, pe o rama de fereastra la casuta de scule. Am dat insa vopseaua pe lemnul crud, nevopsit si netratat cu nimic inainte. Eu as slefui ferestrele inainte de vopsire si apoi as vopsi, indiferent de solutia aleasa.
Buna ziua
Ce timp de uscare are vopsirea cu vopsea pe bază de apă?
Buna ziua!
Desi timpul de uscare difera de la un brand la altul, in principiu este vorba despre doua faze. Este o uscare la atingere, la care se ajunge intr-un interval cuprins intre 30 de minute si doua-trei ore, in functie de temperatura si nivelul de umiditate, dar si de tipul de suprafata vopsita (lemnul se usuca mai rapid decat PAL-ul, de exemplu). Aceasta inseamna ca se poate atinge mobila si se poate sterge usor suprafata.
Este apoi uscarea in profunzime, la care se ajunge in 2-3 saptamani, tot in functie de temperatura si umiditate. Pana la acel moment, mobila trebuie ferita de lovituri si socuri, pentru ca este posibil ca vopseaua sa nu reziste si sa ramana urme inestetice.
Bun gasit!
As vrea sa schimb 2 usi dar nu vreau sa dau tocurile si pervazele jos, le pastrez pentru ca sunt foarte bune, sunt din lemn si reprezinta o parte sentimentala pt mine. Schimb deci doar foaia usii. Ma voi orienta catre usa din lemn vopsita.
Intrebarea este ca tocul si pervazul trebuiesc razuite / slefuite dupa care aplicata vopsea in ton cu nuanta usii (voi cere putina vopsea de la furnizor) Credeti ca este in regula ideea mea? Multumesc.
Da, este fezabila ideea.
Tocurile oricum ar trebui putin slefuite inainte de vopsire, ca sa aiba un aspect neted si curat. Daca se aplica o culoare deschisa, ar fi nevoied e sigilare cu Kvistlack ca sa nu apara pete de tanini si sa se pateze vopseaua.
Daca se aplica vopseaua noua peste cea veche, s-ar putea sa apara o diferenta de aspect / finisaj intre toucuri si foaia de usa, in sensul ca se va vedea ca usile sunt noi, iar tocurile mai vechi.
Buna ziua, am vopsit și eu 4 uși, au ieșit super, doar ca din anumite poziții când bate lumina pe ele se văd cumva urmele de pensulă. Cum aș putea rezolva situația?? Mulțumesc
Buna seara! Urmele de pensula se indeparteaza doar cu slefuire si revopsire cu trafalet, ca aspectul sa fie neted. Ca sa se reduca luciul si sa nu mai iasa in evidenta, ar mai fi varianta vopsitii cu lac mat, dar denivelarile nu vor disparea, ci doar vor straluci mia putin. Varianta asta nu se aplica insa la alb, pentru ca lacul tinde sa ingalbeneasca vopseaua, oricat de bun ar fi.
@GabiRaleaDIYDecor de fapt m-am exprimat eu greșit, vopseaua am aplicat-o cu trafalet de burete, și se vad urmele de la trafalet cu toate că am incercat sa întind cât de mult am putut atât grundul cât și vopseaua și lacul. Mulțumesc
Din pacate, doar slefuit si dat inca o data cu vopsea mai diluata, o vopsea autonivelanta (precum Ressource de la Toncorner sau Annie Sloan satin paint) ori aplicata cu pistolul de vopsit.
Bună, mulțumim pentru sfaturi. Am luat 3 foi de usa, albe, ceva gen ca în clip, este de o calitate nu f bună pare ca are o foaie de carton chiar hârtie peste, se murdăresc la orice atingere, inca nu le am montat, sa înțeleg ca ele de fapt trebuiesc vopsite și le am cumpărat eu in"blank"? Mulțumesc!
Da, trebuie vopsite. Cred ca sunt usi infoliate, dupa descriere, dar nu-mi dau seama care sunt exact. Oricum, as merge cu un grund + vopsea, ca sa fie treaba sigura.
Buna, am luat de la Dedeman 2 usi lemn natur brad. Dupa smirgheluire le-am dat cu STICKY GRUND IMPREGNARE si apoi lazura groasa pentru lemn, KOBER EXTRA 3 in 1, stejar, interior / exterior. Asa mi s-a recomandat in magazin. S-au dat 3 maini cu trafaletul. A iesit groazic un rosu spalacit de se vede inca textura lemnului de brad. Ce pot sa fac in continuare pt a avea o nuanta de stejar? Multumesc mult de tot pentru raspuns. Poate iti faci timp sa-mi raspunzi. Multumesc
Ohh, imi inchipui ce a iesit. Ca sa se ajunga inapoi la nuanta lemnului ar trebui curatat tot prin decapare sau slefuire. E de muncit pentru asta, din pacate. Odata ajuns la lemnul crud, dat altceva (nu as folosi alchidic, ci pe baza de apa), dar testat inainte pe suprafata mica. Exista nuanta stejar la Villa Yacht de la Policolor. Sau o combinatie de baitz si lac mat peste el, pentru sigilarea culorii. Eu sunt multumita de lacul Villa Yacht si de Cedria, care e mai scump, dar mi se pare foarte bun si rezistent.
Bună ziua! Am casă construită de 20 de ani cu uși și ferestre din lemn pe le-am vopsit în alb, în timp le-am mai revopsit și acum trebuie din nou să le vopsim . Din cauza soarelui, pe unele locuri a sărit vopseaua. Cum aș putea să procedez pentru îndepărtarea vopselei vechi? Doresc să le vopsesc de culoare închisă (tip mahon), întrebarea este cu ce să le dau , cu lac sau vopsea?, și care sunt pașii? Vă mulțumesc anticipat.
Buna ziua!
Nu stiu ce fel de vopsea a fost aplicata, dar daca s-a ingalbenit presupun ca a fost una alchidica, pe baza de solvent. Pentru indepartarea ei, ar trebui fie decapat, fie slefuit in profunzime. Eu as merge intai pe decapare asa cum am aratat aici: gabiralea.ro/decaparea-cum-scapi-de-vopsea-lac-vechi/ Ori se poate cu un aparat cu aer cald, dar oricum ar fi tot e de munca.
Apoi as mai slefui ca sa indrept tot si sa aduc la starea intiala, pe cat posibil. Dealtfel, pentru a le da cu lac, fibra lemnului trebuie sa fie curata, cat mai intacta si sa nu ramana nicio urma de vopsea. Altfel, daca nu este indepartata total vopseaua, nu merge dat cu lac si tot cu o vopsea.
Toata treaba aici sta in cat de bine este indepartata vopseaua veche, iar asta tine foarte mult de cat efort este depus si cat se munceste la ele.
Sper sa fie de folos. :) Spor la renovat!
Bună ziua!
Îmi spuneți, va rog, cum pot vopsi ușile din pal?
Sunt wenghe și as vrea sa le fac albe
Mulțumesc!
Se urmeaza aceiasi pasi ca si in cazul mobilei din pal, cu precizarea ca as da si un strat de lac peste, ca sa cresc rezistenta vopselei.
Cat priveste alegerea vopselei, depinde mult de buget aici, pentru ca sunt mai multe variante. Las aici un clip cu explicatii despre fiecare din ele si cu brandurile de vopsea la care se refera fiecare: ruclips.net/video/FjbLXct0CNQ/видео.html
Spor la vopsit! :)
@@GabiRaleaDIYDecor și care este diferența si diferența de rezistenta între ceara și lac?
Mulțumesc pentru răspuns!
Ceara mi se pare a avea o rezistenta mai scazuta si nu se recomanda in mediile umede. Uneori, ceara trebuie reaplicata o data la cativa ani. Lacul este mai rezistent si exista si lacuri pe baza de apa pentru zone umede ori pentru exterior.
Ai putea sa-mi spui ce ai face tu cu un tablou vechi ( de pe vremea bunicilor, din acela cusut), te rog? De pus pe perete, nu se mai poate, deoarece nu mai am loc 😁 Ma gândeam sa-l folosesc pe post de blat de masuta pt cafea ( tabloul reprezintă un pepene verde din care este tăiată o felie) , dar nu stiu cum sa construiesc măsuța ( cum atasez tabloul de blatul ei). M-ai putea ghida, te rog? Sau, și mai de ajutor, ai putea face un clip cu subiectul asta? 😁 multumesc! Urmăresc videourile tale si abia astept următoarea postare.
Presupun ca este vorba despre un goblen. Am si eu unul pe care nu il folosesc si ma gandeam sa il transform in fata de perna. Are un peisaj si mult verde al meu.
Pe masuta, ar trebui prins pe laterale cu o sipca, iar el sa fie fix cat tablia masutei. Ori lipit peste si turnata rasina epoxidica. cu rasina as vrea sa lucrez, nu am folosit-o niciodata si ma tenteaza. Dar nu cred ca voi pune goblenul acolo totusi, ci altceva.
Cel mai simplu de construit masuta ar fi sa folosesti structura unui scaun ori ceva asemanator pentru sustinere, cum am facut eu aici: gabiralea.ro/dintr-un-scaun-vechi-am-facut-o-masuta-pentru-cafea/.
Chiar mi-a postat cineva un proiect simpatic cu o masuta intr-un comentariu la o postare de pe Facebook. A folosit piciorul unui scaun de birou si o tablie de lemn ca sa faca o masuta rotunda pentru cafea. Fooaarte faina ideea. Postarea la care este comentariul cu pricina este aici: facebook.com/gabiraleablog/posts/pfbid02BGWsZ2bFLnBGhawwj2UzhHAEymrf9ebk2K9ryzNWdBrW8cNtGKK8XHfGMDFPsgH5l
Sper sa fie de folos! :)
@@GabiRaleaDIYDecor iti multumesc foarte mult pentru sfat! 😊 sper sa reusesc sa-l pun in valoare. Numai bine! 🙂
Bine că ai explicat și cu ce vopsea le dai!😉🤣
Am spus ca le-am dat cu SPOR, explicatiile complete sunt in articol .
Bună ziua,
Se pot chitui ușile? Ma refer la micile șanțuri de îmbinare.
Da, sigur ca da. Daca sunt crapaturi mici, se acopera cu chit pentru lemn si se slefuiedte. Daca sunt unele mai adanci, trebuie un chit siliconic de umplere si apoi cel pentru lemn + slefuit.
Aceste usi par a fi putin plastificate se pot vopsi?
Nu sunt plastifiate, imi pare ca au un grund deasupra. Se spune ca sunt "pregatite pentru vopsire, asa era scris in specificatii. Eu am dat cu SPOR fara grund si a prins bine, fara probleme.
De asemenea, as vrea sa te intreb:am cumpărat acum cca 3 luni un dulap înalt, cu etajere pe care l țin într o bucătărie mica. De când l am luat, în fiecare noapte las ușile deschise pt aerisire deoarece dacă nu fac asa, dimineața când îl deschid, ma "lovește" un miros înțepător și iritant pt ochi. La căldură se intensifica mirosul. Crezi ca dacă ii aplic un lac pe interior, se diminuează mirosul? Și dacă da, care ar fi potrivit? Cred ca mirosul provine de la materialele din care este construit dulapul. Mulțumesc. O zi frumoasa!
Este mirosul de formaldehida specifica placilor din PAL care au adezivi / lianti mai slabi calitativi. Formaldehida este o sbustanta cu potential cancerigen, de aceea sunt o multime de cerinte pentru cei care care fabrica PAL ca sa foloseasca materiale de calitate.
Daca dulapul nu este din lemn, nu va prinde lacul atat de bine incat sa sigileze suprafata si sa nu mai existe acel miros. Poti incerca cu bicarbonat, pe care il lasi in interior, pe farfurioara peste noapte, apoi stergi interiorul cu apa cu ulei esnetial de lamaie ori portocale. Important este sa aerisesti bine incaperea si sa nu fie umiditate, pentru ca asta favorizeaza aparitia mirosului.
Bună Gabi, te rog spune-mi, pot vopsi ușile vechi de apartament, acelea în nuanta lemnului de cireș, lăcuite, vechi de 50 de ani, doar degresandu-le și aplicând vopseaua Oskar Aqua? Ar tine vopseaua, sa nu se umfle? Măcar 2-3 ani? :) E necesar un lac de finisare? Mulțumesc.
Buna! Despre Oskar Aqua nu am o parere foarte buna, din mai multe motive, le-am tot spus si multi nu au fost de acord cu mine. Dar dincolo de vopseaua folosita, la usile acelea ar fi necesara si ceva slefuire. Lacul este vechi, este posibil sa se exfolieze, asa ca nu m-as limita la degresare. As folosi un smirghel de 180 ca sa nivelez, pentru ca ele nu erau foarte bine lucrate. Problema care apare - ca safaci o treaba ca lumea si sa nu-ti para rau dupa bani - este ca, daca slefuiesti, este posibil sa apara tanini si sa treaca prin vopsea, ceea ce duce la aparitia petelor galbene, care arata urat mai ales daca vopsesti in alb. Solutia ar fi sa dai cu Kvistlack - o solutie pe care o gasesti la cei care vand vopsea Annie Sloan. Este un autoblocant, care sigileaza taninii si nu mai apare acel bleeding care strica aspectul.
Ușile furniruite merg vopsite??
Da, sigur ca da. Am vopsit eu o piesa de mobilier imbracata in furnir, sunt pasii aici: ruclips.net/video/YUL0BsXbwGg/видео.html
Buna ziua,
Ne spuneti va rugam ce avem de facut in situatia in care noi avem la casa geamuri vechi de lemn, usile , tocurile si pragurile tot de lemn vopsite alb cu vopseaua clasica pe care o subtiam cu diluant, au fost aplicate cateva straturi de vopsea de-a lungul timpului,
Ne-am dori sa le revopsim si sa obtinem efectul de alb mat nu mai vrem acel alb lucios, am putea sa aplicam vopseaua pe baza de apa?
Iar in locurile cu gauri si fisuri ( in special la praguri) ne puteti spune un anume chit cu care sa le reparam ca sa reziste cat mai mult timp la uzura?
Iar la geamuri ele fiind duble pe partile dinauntru ale tocurilor ne-au aparut gaurele, urme de la carii,
In aceasta situatie ce ar trebui sa facem?
Va multumesc!
Buna ziua! Trei lucruri sunt de rezolvat aici.
1 - Gaurile de cari trebuie rezolvate primele si cer atentie si rabdare. Exista solutii care se aplica local si care le opresc, am inteles ca cel mai bun ar fi Bochemit, dar eu nu am avut nevoie sa il folosesc pana acum. Am gasit cele mai bune explicatii aici: revistadinlemn.ro/2018/08/23/tratamente-naturale-impotriva-carilor/ si revistadinlemn.ro/2017/09/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/
2 - Pentru reparatii, inclusiv pentru cele ramase dupa cari, se gaseste chit pentru lemn in magazinele precum Hornbach, se gaseste in mai multe nuante, cel de aici este unul din exemple - gabiralea.ro/cum-repari-crapaturile-si-gaurile-din-lemn-ramase-de-la-cuie/
3 - O vopsea alba alba si foarte rezistenta este SPOR Aqua. Are si varainta mata, care nu e chiar mata, ci usor satinata, ceea ce o face usor de intretinut. Luciul nu se vede, nu este asa cum erau vopselele pe baza de solvent. Eu am folosit-o pentru mobila de bucatarie si sunt multumita de ea. Este pe baza de apa si rezista si in mediu umed, inclusiv la exterior.
Dar trebuie ca suprafata sa fie curatata, slefuita macar usor, reparata si indreptata inainte, indiferent de vopseaua utilizata.
Sper sa fie de folos. :) Spor la treaba si sa iasa bine! :)
@@GabiRaleaDIYDecor
Buna ziua d-na Gabriele,
Va multumim pentru toate sfaturile utile si timpul acordat!
Toate cele bune!
Cu respect.
Dacă avem usi cu furnir pe ele?
Daca usile sunt din furnir, se aplica solutiile de aici: ruclips.net/video/YUL0BsXbwGg/видео.html
Buna, eu stau in chirie intr-un apartament foarte vechi. Usile sunt cele care nu imi plac cel mai mult:(
Si as vrea sa le reconditionez.. dar.. nu stiu cum sa imi dau seaama din ce material ar fi.
Nu par nici celulare, nici infoliale. Ai oare un articol ci ceva informatii care sa ma ajute sa identitfic tipul de usi😅?
Iti multumesc frumos !❤
Buna! Daca este apartament vechi, este posibil sa fie furnir sau poate chiar lemn si sa fi fost vopsite in mod repetat. Vezi imbinarile si zona clantei - acolo se uzeaza adesea - si daca se vede ceva in profunzimea materialului. Furnirul arata precum lemnul si este lacuit adesea ca acesta, dar este doar o coaja subtire de lemn, sub care se afla altceva. Este cel de aici: www.renovat.ro/reconditionare-usi-de-interior-furniruite-p-440/
Lemnul este mai usor de recunoscut, zic eu.
Ce nuanță ați folosit?
Aici este SPOR Aqua alb, finisajul mat.
Apă chioară .Nu se compară cu Email pe bază de solvent.E țigănie să dai toată ușa cu pensula se poate da și dacă ușa are fibră cu rola.
Vopseaua pe baza de solvent are alte proprietati, printre care faptul ca se usuca mult mai greu, miroase puternic si se ingalbeneste in timp. Personal, nu imi place.
Cat despre optiunea de a da cu pensula, nu inteleg folosirea termenului "tiganie". Se poate da cu trafaletul, dar nu vad care e problema ca am preferat altceva. E o chestiune de bun simt, pana la urma, sa nu ne jignim intre noi...
@@GabiRaleaDIYDecor Vă rog să mă scuzați nu am vrut să vă supăr. Eu prefer calitatea chiar dacă da durează o zi mai mult. O ușă care este plană, nu cum faceți dumneavoastră acolo ușă acea are fibră și nu se văd așa defectele dar o ușă plană acea trebuie să iasă perfect exact cu ai vedea o coală de pal alb, cu vopsea pe bază de apă nu o să iasă niciodată așa fiindcă rămân pori mici de la apă care este în ia și se văd, când soarele sau lumina bate pe ia, sau pui mâna se simte iar cu pensula doar unde nu se poate cu rolă. Plus că e mai rezistență la spălat, zgârieturi deci altă calitate.