Bizim insanımız "arabanın anasını ağlatayım,her türlü eziyeti edeyim,bakımlarını da zamanında yaptırmayayım ama hem arıza vermesin hem de uzun yıllar beni idare etsin" diyor.
bir triger seti bakımı veya baskı balata değişim parası 2000 civarı. o paraya adamlar araba alabiliyor. çocuğunlukla klasik motor yağ filtre bakımı harici diğer şeylere giremiyor insanımız. kimisi cimrliğinden ama, genel olarak maliyet yizünden
Adamlar faydalı bilgi veriyor diye bazılarının işine gelmediği için hemen dislike atıyor böyle birşeyi bile insanların bilmesini istemiyorlar ki daha rahat soyabilsinler milleti. Anlatan adamlara helal olsun birçok şeyi bu kanaldan öğrenip öyle önlem aldım .
Hocam her şanzıman tipi için ayrı videolar yapsanız misalen CVT şanzımanda şunu yapmayın tork konvertörlülerde bunu yapmayın gibi uzun süreli fayda videoları arasında olur. Teşekkürler.
Öncelikle ağzınıza sağlık. Otomatik vites araçlarda en sık karşılaştığım ve bence en önemli kullanıcı hatası; Park ederken direk P ye alıp ayağını frenden çekmek el frenini de en son devreye sokmak. Bu şekilde araç frenden alakasız tamamen dişlilerin arabanın bütün ağırlığını taşıyıp birbirine kitlenmesiyle duruyor ve bir sonraki çalıştırmada hem araba vites değiştirene kadar zangır zangır titriyor hem de park vitesinden R ye ya da D ye geçerken inanılmaz bir sarsıntıyla şanzımana büyük zarar veriyor. Yapılması gereken; Araba durduktan sonra sırasıyla ayağımız frendeyken önce N ye almak sonra el frenini çekmek sonra ayağımızı frenden kaldırıp arabanın kendi ağırlığını saldığını hissedince tekrar frene basıp P ye almak. Bunu yaptıktan sonra aradaki farkı titreşim ve vites değiştirirkenki sarsıntının gitmesiyle çok rahat göreceksiniz.
Merhaba. Kafama bu soru takıldı herkes bundan bahsediyor ama araçların kullanım klavuzlarında dirket P ye al ve el frenini çek diyor. Ayrıca 2022 model Tucsonum vitesi R, N ve D konumlarina getirdiğim zaman el frenini otomatik olarak indiriyor. Hani P ye çekmek için N' den R' ye geldiğimde el freni inmiş oluyor. R de tekrar el frenini çekip P' ye alıyorum ama sanki gene azda olsa sanzimana yük biniyor gibime geliyor. Bu aslında bir şehir efsanesi olabilir mi?
@@oz5425Ayak Freni basılı şekilde N, El Freni. Ardından Ayak Freni bırakılıp, ağırlık Frenlere verildikten sonra Tekrar Ayak Frenine basıp, Hızlı bir şekilde P'ye almanız gerekli. Bundan dolayı bunu yaşıyorsunuz. Eğer N'den P'ye yavaş alırsanız, bu aradaki geçiş sırasında El Freni devreden çıkıyor, ve yükü Tekrar olduğu gibi Şanzımana vermiş oluyorsunuz.
Benim de eklemek istediğim bir konu var, eğer aracınızı yokuşta park etme durumunda iseniz Vitesi N konumuna ve el frenini çekip ayağınızı frenden çekmeniz ardından P (park) moduna almanızı öneririm. ( nedeni ise aracın yokuştan doğan ağırlığını vitese değil de el frenine taşıtmanız)
Bir öneri de benden. Eğimli yollarda parkettinizde vitesi önce N konumuna alıp el frenini çekip yükü şanzımana değil de frene bindirip daha sonra P konumuna almak şanzımanın ömrünü uzatır.
1) DSG, Mümkün olduğunca manuel çalıştırmamak lazım. çünkü insanın düşüncesine göre değil, arabanın ihtiyacına göre shifting yani vites geçişi yapıyor. Bunu unutmamak lazım. 2) kesinlikle yavaş kaldırılmalı. Kalkış torku bu tür şanzımanlar için zorlayıcı. 3) şehir içi kullanımda çok sabır gerektiren bir şanzımandır DSG. 4) 2009 sonrası DSG Şanzımanları kuru tip. Diğer DSG ler içinŞanzıman yağının özellikleri, motor yağı özellikleriyle aynı olmasada aynı sıcaklığa uğramasada evet ama şanzıman yağının doldurulup sızdırmazlığının sağlanması yağın değişiminden çok çok daha önemli. Keşke test raporlarını görsek. 5) Evet . güzel tespit. özellikle park ederken yaşanan sıkıntılar. AVM lerde rastlıyoruz. 6) Tam otomatik şanzıman gerçek şanzımandır.
Ben bu söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Ve özellikle trafikte ve uzun trafik ışıklarında beklerken N konumunda bekletirim ama buna gerek yok aslında zarar veriyorsun diyenler bile oldu,ustalar bile kesinlikle N ye almayın diyenleri bile vardı. Benim mantığıma göre zarardan çok faydası olduğuna inandığım bir durum olduğundan N konumunda bekletirim. Sizinde bunu onayladığınızı görmek beni mutlu etti doğrusu. Bilgiler için size teşekkür ederim
Aracin park edilmesi esnasında şanzımana yük binmemesi için ayak frende N konumuna alıp el frenini çektikten sonra P konumuna alınması gerekiyor diye biliyorum. Hemen p pozisyonuna alınırsa şanzımana yuklenik vaziyette park etmiş oluyoruz.
Elinize, emeğinize sağlık. Ama video çok yüklü olmuş. Meslek liselerinin emektar, özverili öğretmenlerini ve otomotiv makine mühendisi hocaları da bu ulvi hizmete katarak konuları parçalara bölmeli ve daha fazla görsel eşliğinde daha fazla detaya girmelisiniz. Her birini zevkle seyrederiz. Çekimleri televizyonlarda belgesel olarak yayınlanabilecek hale getirmede yapımcı-yönetmen insanlarla sizleri buluşturalım! Bir de; acaba, aracın diğer bütün aksamları için de bu tür videolar hazırlamak mümkün olabilir mi? Çünkü, bu konuları sevdiğiniz belli. Çok güzel özümsemişsiniz.
Benim kendi gördüğüm birkaç hatayı yazayım; 1-) yokuşta veya düz yolda fark etmeksizin bazı kullanıcılar şanzımanı P konumuna alıp el frenini cekmiyorlar. Aracin tüm yükü şanzıman üzerine biniyor. 2-) özellikle eski tork konvertorlu şanzımanli araç kullanicilarinda gördüğüm araç D konumunda ilerler iken yokuş aşağı inislerde N konumuna alıp, araç hala hareket halindeyken düzlüğe gelindiğinde D konumuna çekilmesi
6-) Park ederken el frenini çekmeden önce N konumuna almadan D veya R konumunda iken el frenini çekmek... Buda şanzımana yük binmesine neden oluyor. Park edeceğimiz zaman durduğumuzda vitesi önce N konumuna alıp sonra el frenini çektikten sonra stop etmeliyiz ya da ihtiyaç varsa D veya R konumuna alıp aracı durdurmalıyız. Yani amacımız burada yükün el freninde olmasını sağlamak.
Abi arabanın ömrü 120 bin km diyorlar biz arabaları zaten en iyi ihtimal 120 bin km sonra alabiliyoruz. Desene adamlar bizleri görse ulan ne arabalar yapmışız diye kendileriyle gurur duyarlar.
Selamlar tüm sıfır araçların kullanma kılavuzu vardır .orada yazar bu malın kullanım ömrü 10 yıldır marka model fark etmez ferraride alsanız aynı murat 124 de aynı yani sorunsuz sıkıntısız 10 yıl diyor mesela cep telefonlar marka model farketmeksizin 5 yıl..araçlarda ömür 10 yıl…bakmayız burası türkiye avuç dolusu para verdiğiniz arabalar avrupqda ezilip geri dönüşüme giriyor malesef…
2014 hyundai i30 var 20 binde aldım şuan 220 binde 1 kere saniyeye gitmedim 10 binde bir bakımını yap geç tık yok makinede not canını alıyorum arabanın
Araba ömrü diye birşey yok, klasik araçları dahi hala kullananlar var, tosbağa tabir edilen araçları bile bazen trafikte görüyorum, o biçilen ömür argümanı şasinin yıpranma payı hesaba katılarak en sağlıklı ve güvenli şekilde kullanım zamanıdır, fakat 999.999 km kullanılan araçlar dahi var, hatta bildiğim kadarıyla mercedes firması bir ara 2 milyon civarında kilometreyi geçen müşterilerine plaket&kupa gibi birşey dağıtmıştı, ya da 1.500.000 km’yi geçenlere öyle birşeydi, aracın mekanik parçaları zamanla teker teker yıpranır, hepsi ya değişimden geçer ya da onarıma ihtiyaç duyar, fakat bakıp da aaa bu araç 120.000 yapmış eh kullanılamaz artık diye düşünülürse sadece 3 yılda o kadar km’yi geçenler var, bir tanıdık yılda 65.000 km’den fazla yapmıştı mesela, bu mantıkla 2 yıla kalmadan aracın ömrü bitmiş mi olacak? Yok öyle birşey, ister onlarca yıl kullanırsınız ister yüzbinlerce km yaparsınız, bakımlarını zamanında yaparsanız ve mekanik sorunları da olmadığı müddetçe her daim kullanılır. Yeni model diye düşük km diye vasat marka araba alırsınız bir bakmışsınız birkaç ay sonra motoru pert olmuş, şikayet platformlarına bir bakın neler neler yaşanıyor görürsünüz, sıfır km araçlar dahi habire servise gidip duruyorlar bazen, öte yandan eski fakat temiz ve bakımları aksatılmadan kullanılmış araç alırsınız yıllarca dertsiz tasasız sürersiniz, bu konu biras şans işidir biraz da inceleme, özellikle de motorun ve şanzımanın bakımı en önemlileri, diğer teçhizatların onarım ve yenilenmesi nispeten daha kolaydır markaya da bağlı olarak.
Hocam anlatımlar için teşekkürler. Ancak benim bir eleştirim var. Herkes arabalarında hangi tür şanzıman olduğunu bilmeyebilir bunu anlatırken şanzıman tipini söylediğinizde hangi araçlarda olduğunu da söylerseniz daha faydalı olabilir. Teşekkür Ederim!
Eksik olan 6. Bilgiyide ben veriyim. Arabayı yokuş aşağı yada yokuş yukarı biryere park ettiniz diyelim araci hemen P ye alıp ayaginizi fren pedalından çekerseniz aracın yükü ilk önce şanzuman a binecektir. Bunu önlemenin yolu araci P moduna almadan N ye alıp el frenini cekmeniz ve ayağınızı fren pedalından cektikden sonra P ye almanızdır. Bu sekilde önce yük frenlere binecek ve şanzıman da yük olmayacaktır.
Bmw 5.20d f10 2011 araç aldım. Kaç gündür şanzımana nasıl müdahele edeceğim diye düşünüyordum. 3-4 gündür araştırıyorum. Mantık olarak verdiğim karar aynen sizin anlattığınız gibi. Çok teşekkür ederim
Öncelikle emekletinize saglik Ben motor ve mekanik ustasiyim ve sizlerden de bilmedigim bilgiler ögreniyorum tesekkur edrim bu dediklerinizi bende müsterilerime soyluyorum fakat sanziman yağı degisimi dedigim zaman bana servis ömur boyu kulanabilirdiniz diyolar halile müsterimin kafasinda acaba usta beni kaziklamak mi istiyo şuphesi doguyo buda beni rahatsiz ediyo iste bundan sonra diyen olursa bu videonuzu izletecem ozaman belki inanirlar saygilarimla 🙏😊
Otomobil her zaman önemli, değerli ve pahalı bir değerdir, bizleri düğüne de götürür, tatile de götürür, cenazeye de götürür, otomobillerimizi iyi kullanalım, bakımlarını zamanında, iyi servislere ve bu işten iyi anlayan ustalara yaptıralım, kaliteli parçalar ve lastik kullanmaya özen gösterelim Bakımı iyi yapılmayan otomobil ilk önce kendisini taşıyan için daha sonra da diğer otomobiller ve yayalar için büyük tehlikedir. Bu arkadaşın bizlere verdiği faydalı bilgiler için de çok teşekkürler.
Otomatik viteste D veya R konumunda aracı park etmek de sakıncalı bir durumdur. Bunun yerine P veya N konumunda el frenini çekerek park etmelisiniz şanzımanın sağlığı için. Manuel vitesli araçta da aynı durum mevcuttur. hafif yokuş dahi olsa aracı yalnızca viteste bırakıp şanzımana oturtmak sakıncalıdır. Manuel viteste tavsiyem, aracı park edince frenden ayağınızı hiç çekmeden el frenini çekip aracı el frenine oturtun. çok dik yokuşta güvenlik amacıyla aracı önce mutlaka el frenine bindirdikten sonra vitesi önce boşa alıp yeniden vitese takıp bırakabilirsiniz. Yeniden kalkışta da el frenini indirmeden önce debriyaja basıp baskı balatasının ayrılmasını sağlayın. Arabanızın ruhunu hissedin, ona nazik davranın, onu yormayın. Yorulmamış bir araç, performans ihtiyacınız olduğunda size cevap verir. Yorgun araçtan performans beklemeyin.
DSG şanzımanlarda D de dururken frene tam basılıp kavramanın ayrılması ve rölantinin düşmesi sağlanmalı (örneğin dizellerde 700-800 devir) Düz yolda ışıklarda vs beklerken frene tam basılmazsa araç yarım debriyajda kalıyor.
Videodakilere ek olarak; CVT de içindeki kayış veya zincir uzama yapıyor belirli periyotlarda değişmeli yoksa aynaları çiziyor. Yokusta park ederken önce N ye alip sonra elfrenini cekip arabanin yükünü elfrenine verip sonra P ye takılmalı aksi halde Arabanin yuku sanzimana biniyor araç P den cikarilirken asiri zorlanıyor Zincirli sistem Multitronic varsa zinciri yağ içinde çalışıyor. O yagin mutlaka degismesi lazim
"Sorunlu" denilen cvt şanzımanlı focus kullanıyorum, garantiden 1 kere değişmiş şanzımanı, değişim sonrası 160.000km oldu, dikkatli kullanıyorum bir sorun yok çok şükür
En doğrusunu ben söyleyim.Durunca ayağımız ayak frenindeyken el frenini çek,sonra N'ye al.Ayağını ayak freninden çek araba kendini bir salar.Sonra ayak frenine bas ve P'ye al.Sonra istop et.Hepsi bu.
@@jamaskim1713 Milyonluk milyarlık kanal tabiki doğru olacak, yalan atacak halleri yok ya. Eksiklerini belirtmemiz lazım ki okusunlar görsünler unutmuşlar çünkü...
Sürekli dikkat ettiğim bir diğeri de park ederken direk P'ye almamak. Özellikle yokuşlarda (ben alışkanlık olarak düzde de) önce elfrenini çekip N'ye alıp ayağımı frenden çekiyorum, yükü el frenine kaydırdıktan sonra P'ye alıyorum.
Ememğin hakkını veren bir video olmuş tebrikler kardeşim. Mümkünse otomatik şanzımanların biribirinden farklarını, çalışma prensiplerini, üstünlüklerini ve uzun ömür açısından hangisi hangisinden ne kadar avantajlı konularını anlatan videonuz gelirse iyi olurdu. Sevgilerimle
Start&Stop olan araçlarda araç ışıkta stop ettiğinde belirttiğiniz yük binme olayı olmuyor sanırım o yüzden start&stop olmayan araçlarda biraz daha dikkat edilmesi gerekir herhalde
Acizane bir bilgilendirmem olacak.şehir içi kullanımında ısınma sorunları yaşamamak için şanzımanı manuel moda alıp vites geçişlerini şanzımana bırakmamak. şanzıman otomatik modda vitesleri devamlı değiştirerek yüksek tutup yakıt ekonomisi yapmaya çalışırken şanzımana zarar veriyor ve şanzıman arızası uyarısı alıyoruz.
Otomatik vitesli araçta yapılmaması gereken en önemli noktalardan biri de yokuş yukarı ve yokuş aşağı aracı park edeceğimiz zaman ilk olarak vitesi N konumuna alıp el frenini çektikten sonra aracın yükünün el frenine bindiğini hissettikten sonra vitesi P moduna alalım. Aksi takdirde aracın bütün yükünü şanzımana bindiririz ve dişlilere zarar veririz.
D Den r ye veya tam tersi geçişlerde mutlaka N konumunda 1 sn beklerseniz şanzıman üzerindeki yükü atarsınız. Özellikler Arabayı kullanmayacaksanız P konumuna alırken mutlaka N konumunda bekletin. özellikle DSG şanzımanlarda karşılaşılan problemlerin ana sebebidir. DSG şanzıman arabalarda kullanım kılavuzunda bu şekilde bilgi verilmektedir.
ZF6 şanzımanlı aracım 11 yaşında 160bin km sonra şanzıman arızası verdi. Yağ değişimi yapılmadığı için yağ yereyağına dönüşmüş :D Şanzıman elimde kaldı
Araçların uzun ömürlü ve ekonomik olması için bazı kurallar; karbürarörlü araçlarda vitesi boşa almak yakıt tassarrufu sağlar,injekşın araçlarda ise araç boşa alınmaması gerekir,zira enjektion araçlarda ayağınızı gazdan çektiğiniz an enjektörlerden benzin atmaz dolayısıyla sıfır yakıt tüketimi sağlanmış olur.Araç az yakıt yakmasını istiyorsanız gereksiz yere ani hızlanma ve ani frenleme yapılmamalıdır veya enjektion araçlarda anayolda giderken ilerde mesela çembere 300 metre mesafeden ayağınızı gazdan çekin fren kullanmayarak araçın kendi kendine yavaşlamasını sağlayın.Karbüratörlü araçlarda ise 300 metre mesafeden boşa alın ve mecbur kalmadıkça fren kullanmamaya çalışın,bu size 300 metre yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Şehirler arası yollarda 80km/hz da giderken klimanızı açmamaya çalışın.Ayriyetten camınızı sonuna kadar aşağıya indirmeyin bu araçta paraşütlenme etkisi yapar ve motoru aşırı zorlar hemde aşırı yakıt sarfiyatına neden olur.Yani ana yolda giderken camınızı yarıya kadar indirin ve asla 80km/hz ı aşmamaya çalışın çünkü 80km/hz dan sonra rüzgar arabayı geriye doğru iter buda hem motoru zorlar hemde fazla yakıt harcattırır.Yani 80km/hz ı ve 2500 deviri geçmeyin. Dik dağlık yokuş çıkacağınızda vitesli araçlarda ne kadar küçük viteste çıkarsanız araç hem zorlanmaz hemde az yakıt harcar,yalnız (gaz devri 2500 deviri geçmemek şartıyla)Varsın yokuşu geç saatte çıkın ama araç hiç emek harcanmamış gibi tepeyi çıkmış olursunuz.Yüksek dik keskin yokuşları inerken vitesi asla boşa almayın bu sizin emniyetiniz için önemlidir. -Aracınızın markası ne olursa olsun küçük araçlar otobüsler kamyonlar traktörler herşey dahil asla aracı sabahları çalıştırır çalıştırmaz hemen hareket etmeyin,yazın 20 saniye,kışın ise bir dakika rölantide çalıştırdıktan sonra hareket edin,bu aracınızın yağlanması ve yağın hafif ısınması açısından çok önemlidir,aracınızın uzun ömürlü olmasını sağlar. -Aracınızın servisini (5000km) geçirmemeyi servisini aksatmamaya çalışın,bu hem aracınızın uzun ömürlü olmasını sağlar hemde sürekli yakıt ekonomisi sağlar.Araçlarınızı bozuk tozlu toprak yollara vurmamaya özen gösterin.Hava fitresi önemlidir,hava fitrenizin tozsuz temiz olduğundan emin olun. -Eğer aracınız otomatik vites ise şayet uzun süre bekleyecekseniz vitesi (N) konumuna alıp bekleyin,şayet kısa süre bekleyeceksiniz (D)konumunda bekleyin. -Gündüzleri yolda giderken sırf hava atmak için ışıklarınız açık gitmeyin bu şarj dinamosuna krank milinden ekstra yük binmesine sebep olur,ekstra güç binmesi demek gereksiz yakıt sarfiyatı demektir. -şayet eğer şehir içinde düşük viteste sürekli hareket ediyorsanız klimayı açmaktan çekinmeyin zira düşük viteste ve yüksek devirde giderken araç güçünü boşa sarfeder eğer siz düşük viteste yüksek devirde klimayı açarsanız aracın güçü klimaya binmiş olur ve aracın güçü boşa gitmemiş olur yani buda demek oluyor ki araç şehir içinde klima açıkken yok denecek kadar az yakıt harcar. -Son olarak kavşaklarda yaya geçitlerinde gözünüzü dört açın trafikte centilmen olun,öfkenizi kontrol edin.Ben motor bölümü mezunu olarak size tavsiyem budur güvenilir bilgilerdir.Bu yazdıklarımı video haline getirirseniz sevinirim.
1 MADDE DAHA EKLEYİM. Arabayı park ettikten sonra yokuşta P ye takıp bırakmak şanzımana yük bindirir. Ve gideceğiniz zaman vites daha zor geçer D ye ( eğer el frenini boşa alıp çekmezseniz )
videoda anlatıldığı gibi devri yükseltip vitese atmak gibi saçma davranışları yapmadığınız sürece 0-100 denemesinin bir zararı yok kıçınızdan sallamayın.
@@ugurkarimov araç üreticisinin o gücü kaldıramayacak bir sanziman koyduğunu falan mı sanıyorsunuz araçlara? istediği kadar güç binsin, zaten o motorun verebildiği maximum güce dayanıklı sanziman koyuluyor.
9:25 8 ileri geartronic kullanıyorum. Firmanın aynen kullanma kılavuzuna yazdığı şeyi yazıyorum. Örneğin park işlemini kolaylaştırmak için ayağınızla frene basmadan çok düşük hızda D/R arasında geçiş yapmak mümkündür. Tabiki yapmıyorum orası ayrı.
Videolarınız çok bilgilendirici tebrik ederim. Bir sorum olacak 1.4?TSİ tiguan dsg (6 vites) aracım 4 ncü sene bakımına girdiğinde yetkili servis şansızman yağının değişmesi lazım dedi. Düşük Km 20.000 de olmasına rağmen km ile alakalı değil 4 senede yağın özelliğini yitirdiğini söyledi ve değiştirdi. Fakat diğer aracımız audi için servise gittiğimde sene ile alakalı değil km ile alakalı dedi. İkisi de dsg şansızman kullanmıyor mu sonuçta niye farklı. (Audi stronic diyeceksiniz ama sonuçta oda çift kavramalı dsg nin bir değişik versiyonu) özetle bu şanzıman yağı az km yapan araçlar için kaç senede bir değişmeli. Teşekkürler
Bu konuda önemli noktalardan biri: park ederken p moduna alıp sonrasında el freni çekmek bütün ağırlığı sanzimanda bırakmak gibi .. doğrusu durduktan sonra el freni çekip sonrasında park moduna almak ;)
Kulaktan dolma olmayan bilgiler için teşekkürler.👍Ancak video Dsg'li ve tork konvertörlü araçlar üzerine olmuş.Cvt (aracım Civic FC5) konusunda da bilgilenmek isterim.
Tuğberk Bey, şanzıman üzerine çekilmiş videolarda CVT şanzımana neden hep üvey evlat muamelesi yapılıyor? Aynı şeyi siz de yapmışsınız. Her maddede "tek kavramalılarda şöyle olur, çift kavramalılarda böyle olur, tork konvertörlülerde şöyle olur, vs.." her şanzımana özel ayrı ayrı bilgilendirme yapmışsınız; CVT HARİÇ!!! Bunun nedeni nedir?
@@mahfuzumben sadece şanzıman değil, her şey için geçerli. Yavaş ivmelenen bir araçta hissettiğin konfor ile köklediğinde koltuğa yapışman bile buna bir örnek.
Teşekkürler..ağzına sağlık..çok güzel anlatıyorsun. Tebrik ederim...bir sorum var ..trafik yoğunluğunda 5 veya 10 dakika bekleme süresince vitesi N ( boş) ye alınca şanzumana zararı olurmu...selamlar...
otomatik şanzımanda yağ değişimi çok önemlidir ve zamanında yapılması gerekir bu işlem motor yağı değişimi gibi basit bir işlem değil 3-4 saati buluyor buna almanyada getribe spülung diyorlar yani şanzıman durulama yağı doldurup tekrar tekrar boşaltıp icerisini tamamen temizleyip nihayetinde en son şanzıman yağını koyup işlemi bitiriyorlar. mesela mercedes 7G-9G tronik şanzımanlarda 80-90 bin km dir. bu şanzımanların içerisinde lamele denen üzeri sert kağıt gibi malzemeler var ve diyer parçalar zamanla yıpranmalar bozulmalar oluyor yağ değişmez ise şanzmanın altında bulunan EHS denen vites gecişlerini düzenleyen kanallarda tıkanmalara sebebiyet verebilir bu vites geçişlerinde sorun yaratır daha masraflı sorunlar yaratır.
Aracı park ederken N pozisyona alıp el frenini çekip sonra P moduna alinmasi gerektiğinide belirtmelisiniz. Yoksa şanzıman üzerinde yük devamlı olacaktir
@@AnlE-ms1om P pozisyonunda aracı calistirabilirsin sorun olmaz. Sonra D modunda sürüşe geçebilirsiniz. Sadece park edeceğiniz zaman dikkatli olun D modunda el frenini çekip kontağı kapatmayın. N pozisyonu, ayağınızı frenden çekin tekrar pasın ki şanzıman yükü bitsin sonra - el freni - sonra P pozisyonu. PSA araçların DSG şanzımanlari pekte uzun ömürlü olmuyor.
@@alexandredumbass1693 emin misin .d Bi kaç tane ekliyeyim Ayağını debriyajda tutma ( babamdan en çok duyduğum söz zamananda otobüsçüyken belediyede bunun yüzünden şanzımanı inen mercedesler olmuş ) Vitesleri nazikçe geçir eğer viteslerin kemikli değilse vites boşluğun arşa çıkabilir ( 2012 Renault. Symbolde gördüm 95 model r9 dan fazla vites boşluğu vardı ) Debriyajla ilişkini olabildiğince az tut ( eğer aracın torku yüksekse. Düşük kilometrelerde yarı debriyaj yarı gaz yerine debriyajdan çek kendi gitsin (edit-1.9jtd var uyguluyoruz izmir trafiğinde) Park ettikten sonra elfrrenini çek vitesi bir kça kere kontrol et ki yük şanzımana değil elfrenine binsin Çoğunun bilindiğini bende biliyorum fakat hatırlatmakta fayda var
@@salihzekikarakaya2874 vites kolu uzerindeki baskı direk sanzimana iletilir o yuzden..2000..2005 oncesi arabalarda ve genellikle ucuz araclarda kullandiysan vites topuzunda sanzimanin titresimini hissedebilirsin, sanzimandan nasil topuza hareket geliyorsa elinin agirligi da sanzimana baski yapar, donen parcalarin omrunden yer. Yeni araclar da boyle bir sorun yok. O yuzden eli vites uzerinde dinlendirmemek lazim.
Çok yararlı bir video olmuş. Emeğine sağlık. Bu söylediklerinin hiç birini zaten yapmıyordum. Hızlı kalkış, ani hızlanma vs. hatta devir göstergesi 3000'i bile kolay kolay aşmıyor. Şehirler arası yollarda bile max. hız 130 filan. (Bazıları beni sıkıcı bulabilir. Saygı duyarım. Her kuruşunu zor kazanan biri olunca mal da böyle kıymetli oluyor. Sonuçta ben onu üzersem, o da beni üzer. Üstelik güvenli bir yolculuk da en ömenlisi.)
Otomatik aracım 320 bin km de. Bugün şanzımamcıya gittim yağını değitirmek için bilgi alacaktım. Sizin söylediğinizin aynısını söyledi. Yağı deşirse burç sarma yapar böyle devam edin. Benim kazanacağım para şöyle dursun dedi. Size çok teşekkür ederim. Şüphelerim gitti. Ayrıca şanzıman da çok yağ kaçakları var. Yağ çubuğunun olduğu yerden yağ eklenir mi?
Motorsikletleri cok bilmiyorum ancak bazi motorsikletlerin sanzimani „dog box“ degilmi? Eger dog box olanlar gercekten varsa onlarda debriyajsiz vites yükseltilebilir sikinti olmadan eger gazi kesip hizli bir sekilde yükseltirseniz vitesi
@@darkking5194 evet biliyorum ama burada daha ayrıntılı ve zararlarını öğrenmek istiyorum.Çünkü motorsiklet kullandığımda sürekli yapıyorum bırakamıyorum artık .
Ağzına sağlık dostum bir çok Usta'dan daha fazla bilgin var anlattığın herşey mantıklı ve anlaşılır şanzıman yağını değişmeye gerek yok diyen ustaya araba teslim edilmez zaten ustada değildir
‘12 Manuel bir Golf 7 sahibiyim. 135bine geldi aracım ve servise ısrarla şanzıman hidroliğimi değiştirin diyorum. Ömürlük diyorlar. En sonunda bir teknisyen şunu söyledi: “aracınızın debriyaj balatası değiştiğinde hidroliği de değiştiricez” iyi de benim balatalarım da halen sağlam. Şanzımana zarar vermekten endişe ediyorum. Var mı aracı manuel olup da şanzıman hidroliğini 150binden evvel değiştiren?
Abi şunu da cevaplar mısınız: aracı kapatacakken mesela D'de. Önce N'ye alıp el frenini çekip mi P'ye almak lazım yoksa D'den P'ye alıp öyle el frenini çeksek sıkıntı olur mu?
Bmw x5 e70 120 mile yag devismesi lazim birde 120 mile de motor zinciride degismesi gerek.birde 90 mile dan sonra inlet manifold icinde ki kapakciklari degistirilmesi lazim
@@aliokur1818 aslinda eksik olmus diyelim, ayak frendeyken önce, N ye al ve el freni cek , ayagi pedaldan cekince N ye aldigimiz icin yük el frenine binsin.sonra tekrar pedala basarak P konumuna al ki arac el freninden kayarsa sağlama olarak dişliye tutunsun. Ben asiri dik yokus olursa lastigin arkasina taş ile de desteklemeye calsiyorum.yada direksiyonu duvar gibi yer var ise oraya kiriyorum.
Bir zf kullanıcısı olarak ve revizyon yaptırıp başı yanan olarak kural şu araç tam durunca aracı boşa alıp şanzımanda ki yükü boşaltıp yükü sonra el firenine yüklemek ve sonra park konumuna almak 🤔
Yokuşta park ederken, önce vitesi N moduna al sonra el frenini çek, ayak frenini bırak ve aracın frene oturduğuna emin ol. Son olarak vitesi P moduna al ve kontağı kapat. Eğer bu dediğimi yapmayıp vitesi direk P moduna alıp öyle bırakırsanız, yokuşta durduğu sürece şanzıman dişlisi aracın ağırlığı altında kalacaktır.
araci P ye almadan once N ardindan el freni cek ardindan ayak freni birak ki arac el frenine otursun ardindan P ye al. anlatmasi uzun ama yapması 2 saniye. dolayisi ile sanzuman dislilerine aracin oturmasini engellemis start verdikten sonrada P den D ye gecisin sorunsuz olmasi saglanmis olur.
Hocam,bilgiler için teşekkürler. Yalnız benim bildiğim kadarıyla ZF firması,BMW 8 HP otomatik şanzıman yağ değişimi için 80-120bin km arası diyor.Siz dalgınlıkla mil dediniz,arada nereden baksak 70bin km fark oluşuyor. Bilgileri tekrardan kontrol edip düzeltebilirseniz süper olur. Saygılar…
buna küçük bir ek N'den P'ye alırken arada başka vites varsa (örneğin R gibi) elinizi hılı tutun yoksa araç R'ye taktığınızı düşünerek el frenini otomatik indirebilir.
Benim tavsiyem şudur. Yokuş bir yerde park ederken önce vitesi N ye getirin. Ardından el frenini çekin. Araba el frenine oturacaktır. Ardından vitesi P ye getirerek arabayı kapatın. Bu yapılan işlem aracın ağırlığının vitese değil de el frenine oturmasını sağlar. Vitesin ömrünü uzatır.
Küçük hacimli ve turbolu araçlar (1.3 cdti, 1.4T astra) otomatik olduğu zaman vites D modundaysa uzun rampalarda vites düşürmek yerine yakıtı artırıyor 85-90 gibi hızlarda 6. viteste düşük devirde gitmeye devam ediyor ve bu motora epey zarar veriyor. Sport moda almak ya da manuel olarak vites düşürmek gerekiyor.
Şöyle bir sıkıntı var bence kırmızı ışıkta beklerken D den boşa almak ışık yanınca tekrar D ye alıp hareket etmek Bu da sıkıntı yaratır zaten Hareketi yaparken geçiş esnasında sarsıntı oluyor. Aynı fikirde misiniz?
Merhaba. Gerçekten güzel ve yararlı bir video olmuş. Ben birde şunu eklemek istiyorum. Belki biliniyordur ama çoğu otomatik araba kullanıcılarının yaptığını düşünmüyorum. Nedir bu derseniz şu : yolculugunuz bitti istediğiniz yere geldiniz para ettiniz aradan çıkacaksınız. Genelde D den hemen P ye alınır el freni çekilir ve çıkarsınız Bu Çok yanlıştır. Yapmanız gereken Durdunuz D vitesiniz önce N ye alıp el frenini çekip daha sonra P ye alırsanız sanzimani daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz. ...👍👍👍
Hocam birkaç gün önce bu videoyu atsanız olmaz mıydı? :D Ağır bakıma koymuştum aracı ve özellikle sordum "şanzıman yağını değiştirmemiz gerekir mi?" şeklinde. Özel bir servis olmasına rağmen "firma bunların yağını ömürlük diye ifade ediyor gerek yok" dedi. Bende iş yoğunluğum sebebiyle araştırma fırsatım olmamıştı. Yani kısacası yine sanayici kurbanı olduk :D işini düzgün yapan ustalarımıza saygım sonsuz sözüm onlara değildir.
2012, 140 beygir 2000 motor otamatik dizel passat var 200 binde şanjıman yağını değiştirdim şu an 350 binde yağını da her 15 binde değiştiriyorum motor çok iyi durumda sorun yaşamak istemiyorsanız kesinlikle değiştirin
3 года назад+8
Video izledim ama işitme engelliyim altyazı olmadığı için anlamadım EAT8 otomatik nasıl ?
EAT8 tam otomatik, tork konvertörlü, Japon Toyotanın sahibi olduğu AİSİN firmasının şanzımanıdır, masrafsız ve sorunsuzdur... Tam otomatik tork konvertörlüler içinde de en iyi ve eski firma ise Alman ZF'dir (Zahnrad Fabrik)
Ben manuel vites yanlısıyım. Hem zevkli hem de iyi kullanan için bence otomatik vitese kıyasla daha az yakıyor. Manuel vites hem ucuzdur hem de güvenilirdir. Kolayca bozulmazlar. Bozulsa bile otomatik şanzımana kıyasla çok ucuza tamir ederler.
Kişi odur ki kendinden bilir işi. Kendinde ara kardeşim varolan problemi, sen azimli olduktan sonra dünyanın en başarısız öğretmeni dahi hocan olsa eğitimine olumsuz etki edemez. İş sende biter bahane arama.
Üstad, yarı otomatiklerde, hareket halinde iken örneğin ilerde kırmızı yandı, yavaşlayarak duracağız. Kimi daha hareket halinde iken vitesi boşa alıyor ve o vaziyette yavaşlayıp duruyor. Bunun da zararlı olduğunu söylediler ama?
Bizim insanımız "arabanın anasını ağlatayım,her türlü eziyeti edeyim,bakımlarını da zamanında yaptırmayayım ama hem arıza vermesin hem de uzun yıllar beni idare etsin" diyor.
japonlar bile dayanmaz bizim insana tüp takıp işkence ediyoruz araca
@@mentalpower07 evet çok haklısın
bir triger seti bakımı veya baskı balata değişim parası 2000 civarı. o paraya adamlar araba alabiliyor. çocuğunlukla klasik motor yağ filtre bakımı harici diğer şeylere giremiyor insanımız. kimisi cimrliğinden ama, genel olarak maliyet yizünden
He walla istiyoz biz de isterdik rahat rahat binmeyi ama para yok
Parçalar paahalı olduğu için insanlar değiştiremiyor.
Adamlar faydalı bilgi veriyor diye bazılarının işine gelmediği için hemen dislike atıyor böyle birşeyi bile insanların bilmesini istemiyorlar ki daha rahat soyabilsinler milleti. Anlatan adamlara helal olsun birçok şeyi bu kanaldan öğrenip öyle önlem aldım .
Bir de eğimli yerlerde tam otomatik sanzumanli araçları önce N ye alıp el freni çekip ağırlığı frenlere verdikten sonra P ye almanın faydası var.
Evet bu kesinlikle videoda bahsedilmeliydi. Çünkü sürekli yapılan hata.
Şanzıman arızalarının en temel sebebi bu dediğini yapmamak çok önemli bi durum aslında atlanmış olması kötü oldu
Aynen, böyle yapılmazsa şanzımana oturuyor araç sonra vitesi atmak zorlaşıyor
Aynen
Bunu yazmak için geldim buraya. Video boyunca da bunu söylemesini bekledim. Bahsetmemeleri bence büyük eksiklik
Özellikle yokuş aşağı parklarda;
vitesi boşa al,
El frenini çek,
ayak freni bırak,
Daha sonra vitesi Park moduna al,
Kontağı kapat 👍🏼
+1
Her zaman böyle yapmak gerekmez mi?? Yokuşlar da mı sadece
@@nurtendemirel8861 evet nurten kardeş her daim geçerli sadece yokuşta değil doğru diyorsunuz
@@nurtendemirel8861 her zamanda yapabilirsin, ama yokuşlarda kesin yapmalısın
Banada dedilerki Park edecegin zaman frene bas n konumuna al El frenini cek ayagini ayak freninden cek stop et tekrar frene bas vitesi P konumuna al
Hocam her şanzıman tipi için ayrı videolar yapsanız misalen CVT şanzımanda şunu yapmayın tork konvertörlülerde bunu yapmayın gibi uzun süreli fayda videoları arasında olur. Teşekkürler.
Gerek yokki mantigi hepsinde ayni
@@OAO3407 Hepsinde aynı değil ama benzer diyebiliriz
Bırak otomatik vitesi arabam yok. Ülkeye çok bilmiste lazım o yüzden izliyorum.
👍
Yaklaşımın güzel
Benim arabam bile yok
Olsun az sıkın dişinizi, herşey daha güzel olacak zamanı gelince
Öncelikle ağzınıza sağlık. Otomatik vites araçlarda en sık karşılaştığım ve bence en önemli kullanıcı hatası; Park ederken direk P ye alıp ayağını frenden çekmek el frenini de en son devreye sokmak. Bu şekilde araç frenden alakasız tamamen dişlilerin arabanın bütün ağırlığını taşıyıp birbirine kitlenmesiyle duruyor ve bir sonraki çalıştırmada hem araba vites değiştirene kadar zangır zangır titriyor hem de park vitesinden R ye ya da D ye geçerken inanılmaz bir sarsıntıyla şanzımana büyük zarar veriyor. Yapılması gereken; Araba durduktan sonra sırasıyla ayağımız frendeyken önce N ye almak sonra el frenini çekmek sonra ayağımızı frenden kaldırıp arabanın kendi ağırlığını saldığını hissedince tekrar frene basıp P ye almak. Bunu yaptıktan sonra aradaki farkı titreşim ve vites değiştirirkenki sarsıntının gitmesiyle çok rahat göreceksiniz.
Abi merhaba. Ben N ye aldıkdan sonra el frenini çekiyorum sonra P ye almak için frene basmıyorum. Şanzımana zararı varmı bunun ?
Merhaba. Kafama bu soru takıldı herkes bundan bahsediyor ama araçların kullanım klavuzlarında dirket P ye al ve el frenini çek diyor. Ayrıca 2022 model Tucsonum vitesi R, N ve D konumlarina getirdiğim zaman el frenini otomatik olarak indiriyor. Hani P ye çekmek için N' den R' ye geldiğimde el freni inmiş oluyor. R de tekrar el frenini çekip P' ye alıyorum ama sanki gene azda olsa sanzimana yük biniyor gibime geliyor. Bu aslında bir şehir efsanesi olabilir mi?
@@oz5425Ayak Freni basılı şekilde N, El Freni. Ardından Ayak Freni bırakılıp, ağırlık Frenlere verildikten sonra Tekrar Ayak Frenine basıp, Hızlı bir şekilde P'ye almanız gerekli.
Bundan dolayı bunu yaşıyorsunuz. Eğer N'den P'ye yavaş alırsanız, bu aradaki geçiş sırasında El Freni devreden çıkıyor, ve yükü Tekrar olduğu gibi Şanzımana vermiş oluyorsunuz.
@@Ahmetinn9815 dediğinizi bir süredir uyguluyorum fakat vitese ve şanzımana bir zararı olur mu hızlı değiştirmenin?
Ben bunun şehir efsanesi olduğuna inanıyorum. @AnlatanAdamlar anlatsa da dinlesek
Benim de eklemek istediğim bir konu var, eğer aracınızı yokuşta park etme durumunda iseniz Vitesi N konumuna ve el frenini çekip ayağınızı frenden çekmeniz ardından P (park) moduna almanızı öneririm. ( nedeni ise aracın yokuştan doğan ağırlığını vitese değil de el frenine taşıtmanız)
Çok aydınlatıcı bilgiler.
Teşekkür ederim. 👏👏🙏
Yeni nesil arabada buna izin vermiyor, p ye alınca ototmatik el freni yapıyor bunu düşünmüşlerdir herhalde
@@gnltn6554 şanzıman hızlı bozulsun diye yapmışta olabilirler
Şükürler olsun ki şanzıman yağı konusunda kafamdaki soru işaretlerinden kurtuldum. Teşekkürler Anlatanadamlar :)
Kısacası arkadaşlar yavaşca gaza basıp ilerleyin. ☺️
Hayvan gibi şey yapmayın
Yazacağım yorumu görmenin verdiği mutluluk :))
Yoo, devamlı park etsinler 😎
Bir öneri de benden. Eğimli yollarda parkettinizde vitesi önce N konumuna alıp el frenini çekip yükü şanzımana değil de frene bindirip daha sonra P konumuna almak şanzımanın ömrünü uzatır.
Çok dogru
Yokuştan kalkışta tavsiyeniz var mı? Ben fren ve D yapıyorum ve bazen geçişlerin sert olduğunu hissediyorum. Bu konu beni rahatsız ediyor.
El freni artik kalmadi. Gereksiz isler bunlar.
1) DSG, Mümkün olduğunca manuel çalıştırmamak lazım. çünkü insanın düşüncesine göre değil, arabanın ihtiyacına göre shifting yani vites geçişi yapıyor. Bunu unutmamak lazım.
2) kesinlikle yavaş kaldırılmalı. Kalkış torku bu tür şanzımanlar için zorlayıcı.
3) şehir içi kullanımda çok sabır gerektiren bir şanzımandır DSG.
4) 2009 sonrası DSG Şanzımanları kuru tip. Diğer DSG ler içinŞanzıman yağının özellikleri, motor yağı özellikleriyle aynı olmasada aynı sıcaklığa uğramasada evet ama şanzıman yağının doldurulup sızdırmazlığının sağlanması yağın değişiminden çok çok daha önemli. Keşke test raporlarını görsek.
5) Evet . güzel tespit. özellikle park ederken yaşanan sıkıntılar. AVM lerde rastlıyoruz.
6) Tam otomatik şanzıman gerçek şanzımandır.
Nihayet biri ustaca ve gerçekten herkesin anliyacagı şekilde anlattı. 👍
Ben bu söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Ve özellikle trafikte ve uzun trafik ışıklarında beklerken N konumunda bekletirim ama buna gerek yok aslında zarar veriyorsun diyenler bile oldu,ustalar bile kesinlikle N ye almayın diyenleri bile vardı. Benim mantığıma göre zarardan çok faydası olduğuna inandığım bir durum olduğundan N konumunda bekletirim. Sizinde bunu onayladığınızı görmek beni mutlu etti doğrusu. Bilgiler için size teşekkür ederim
Bu çocuk müthiş ya gerek hitabet gerek konuya hakimiyet olsun 👍
Aracin park edilmesi esnasında şanzımana yük binmemesi için ayak frende N konumuna alıp el frenini çektikten sonra P konumuna alınması gerekiyor diye biliyorum. Hemen p pozisyonuna alınırsa şanzımana yuklenik vaziyette park etmiş oluyoruz.
Elinize, emeğinize sağlık. Ama video çok yüklü olmuş. Meslek liselerinin emektar, özverili öğretmenlerini ve otomotiv makine mühendisi hocaları da bu ulvi hizmete katarak konuları parçalara bölmeli ve daha fazla görsel eşliğinde daha fazla detaya girmelisiniz. Her birini zevkle seyrederiz. Çekimleri televizyonlarda belgesel olarak yayınlanabilecek hale getirmede yapımcı-yönetmen insanlarla sizleri buluşturalım! Bir de; acaba, aracın diğer bütün aksamları için de bu tür videolar hazırlamak mümkün olabilir mi? Çünkü, bu konuları sevdiğiniz belli. Çok güzel özümsemişsiniz.
Benim kendi gördüğüm birkaç hatayı yazayım;
1-) yokuşta veya düz yolda fark etmeksizin bazı kullanıcılar şanzımanı P konumuna alıp el frenini cekmiyorlar. Aracin tüm yükü şanzıman üzerine biniyor.
2-) özellikle eski tork konvertorlu şanzımanli araç kullanicilarinda gördüğüm araç D konumunda ilerler iken yokuş aşağı inislerde N konumuna alıp, araç hala hareket halindeyken düzlüğe gelindiğinde D konumuna çekilmesi
20 dislike şanzıman tamircileri 😂
😂
@@mertbasaran176 ARABACI TAYFA OTOMOBİL GRUBUMUZA HERKESİ BEKLERİZ ARKADAŞLAR FACEBOOKTAYIZ bu vesile ile herkese Hayırlı Ramazanlar dileriz. :)
31 oldu
60 olmuş
61
6-) Park ederken el frenini çekmeden önce N konumuna almadan D veya R konumunda iken el frenini çekmek...
Buda şanzımana yük binmesine neden oluyor. Park edeceğimiz zaman durduğumuzda vitesi önce N konumuna alıp sonra el frenini çektikten sonra stop etmeliyiz ya da ihtiyaç varsa D veya R konumuna alıp aracı durdurmalıyız. Yani amacımız burada yükün el freninde olmasını sağlamak.
Abi arabanın ömrü 120 bin km diyorlar biz arabaları zaten en iyi ihtimal 120 bin km sonra alabiliyoruz. Desene adamlar bizleri görse ulan ne arabalar yapmışız diye kendileriyle gurur duyarlar.
Haklısın kardeşim..Benim araç 270 binde😊
Selamlar tüm sıfır araçların kullanma kılavuzu vardır .orada yazar bu malın kullanım ömrü 10 yıldır marka model fark etmez ferraride alsanız aynı murat 124 de aynı yani sorunsuz sıkıntısız 10 yıl diyor mesela cep telefonlar marka model farketmeksizin 5 yıl..araçlarda ömür 10 yıl…bakmayız burası türkiye avuç dolusu para verdiğiniz arabalar avrupqda ezilip geri dönüşüme giriyor malesef…
2014 hyundai i30 var 20 binde aldım şuan 220 binde 1 kere saniyeye gitmedim 10 binde bir bakımını yap geç tık yok makinede not canını alıyorum arabanın
@Irene Maşallah 👍🏼😁
Araba ömrü diye birşey yok, klasik araçları dahi hala kullananlar var, tosbağa tabir edilen araçları bile bazen trafikte görüyorum, o biçilen ömür argümanı şasinin yıpranma payı hesaba katılarak en sağlıklı ve güvenli şekilde kullanım zamanıdır, fakat 999.999 km kullanılan araçlar dahi var, hatta bildiğim kadarıyla mercedes firması bir ara 2 milyon civarında kilometreyi geçen müşterilerine plaket&kupa gibi birşey dağıtmıştı, ya da 1.500.000 km’yi geçenlere öyle birşeydi, aracın mekanik parçaları zamanla teker teker yıpranır, hepsi ya değişimden geçer ya da onarıma ihtiyaç duyar, fakat bakıp da aaa bu araç 120.000 yapmış eh kullanılamaz artık diye düşünülürse sadece 3 yılda o kadar km’yi geçenler var, bir tanıdık yılda 65.000 km’den fazla yapmıştı mesela, bu mantıkla 2 yıla kalmadan aracın ömrü bitmiş mi olacak? Yok öyle birşey, ister onlarca yıl kullanırsınız ister yüzbinlerce km yaparsınız, bakımlarını zamanında yaparsanız ve mekanik sorunları da olmadığı müddetçe her daim kullanılır. Yeni model diye düşük km diye vasat marka araba alırsınız bir bakmışsınız birkaç ay sonra motoru pert olmuş, şikayet platformlarına bir bakın neler neler yaşanıyor görürsünüz, sıfır km araçlar dahi habire servise gidip duruyorlar bazen, öte yandan eski fakat temiz ve bakımları aksatılmadan kullanılmış araç alırsınız yıllarca dertsiz tasasız sürersiniz, bu konu biras şans işidir biraz da inceleme, özellikle de motorun ve şanzımanın bakımı en önemlileri, diğer teçhizatların onarım ve yenilenmesi nispeten daha kolaydır markaya da bağlı olarak.
Hocam anlatımlar için teşekkürler. Ancak benim bir eleştirim var. Herkes arabalarında hangi tür şanzıman olduğunu bilmeyebilir bunu anlatırken şanzıman tipini söylediğinizde hangi araçlarda olduğunu da söylerseniz daha faydalı olabilir. Teşekkür Ederim!
Eksik olan 6. Bilgiyide ben veriyim. Arabayı yokuş aşağı yada yokuş yukarı biryere park ettiniz diyelim araci hemen P ye alıp ayaginizi fren pedalından çekerseniz aracın yükü ilk önce şanzuman a binecektir. Bunu önlemenin yolu araci P moduna almadan N ye alıp el frenini cekmeniz ve ayağınızı fren pedalından cektikden sonra P ye almanızdır. Bu sekilde önce yük frenlere binecek ve şanzıman da yük olmayacaktır.
Peki çalıştırırken nasıl baslicaz aynı şekilde mi
@@habibesenol9858 çalıştırırken vites e ellemenize gerek kalmayacak araç zaten p de olacak. Direk çalıştırınız.
Aracı N ye alıp el frenini çekip sonra kontak açıkken P ye alınca motor tekrar çalışıyor doğal mi bu?
P’ye alırken tekrar frene basmamız gerekiyor değil mi?
Bmw 5.20d f10 2011 araç aldım. Kaç gündür şanzımana nasıl müdahele edeceğim diye düşünüyordum. 3-4 gündür araştırıyorum. Mantık olarak verdiğim karar aynen sizin anlattığınız gibi. Çok teşekkür ederim
Yokuşta park yaptığınızda aracı N ye alıp el frenini çektikten sonra P ya alın. Şanzımana yük binmesin👍
En önemli şeyi söylememiş :)
Öncelikle emekletinize saglik Ben motor ve mekanik ustasiyim ve sizlerden de bilmedigim bilgiler ögreniyorum tesekkur edrim bu dediklerinizi bende müsterilerime soyluyorum fakat sanziman yağı degisimi dedigim zaman bana servis ömur boyu kulanabilirdiniz diyolar halile müsterimin kafasinda acaba usta beni kaziklamak mi istiyo şuphesi doguyo buda beni rahatsiz ediyo iste bundan sonra diyen olursa bu videonuzu izletecem ozaman belki inanirlar saygilarimla 🙏😊
Otomobil her zaman önemli, değerli ve pahalı bir değerdir, bizleri düğüne de götürür, tatile de götürür, cenazeye de götürür, otomobillerimizi iyi kullanalım, bakımlarını zamanında, iyi servislere ve bu işten iyi anlayan ustalara yaptıralım, kaliteli parçalar ve lastik kullanmaya özen gösterelim Bakımı iyi yapılmayan otomobil ilk önce kendisini taşıyan için daha sonra da diğer otomobiller ve yayalar için büyük tehlikedir. Bu arkadaşın bizlere verdiği faydalı bilgiler için de çok teşekkürler.
Otomatik viteste D veya R konumunda aracı park etmek de sakıncalı bir durumdur. Bunun yerine P veya N konumunda el frenini çekerek park etmelisiniz şanzımanın sağlığı için. Manuel vitesli araçta da aynı durum mevcuttur. hafif yokuş dahi olsa aracı yalnızca viteste bırakıp şanzımana oturtmak sakıncalıdır. Manuel viteste tavsiyem, aracı park edince frenden ayağınızı hiç çekmeden el frenini çekip aracı el frenine oturtun. çok dik yokuşta güvenlik amacıyla aracı önce mutlaka el frenine bindirdikten sonra vitesi önce boşa alıp yeniden vitese takıp bırakabilirsiniz. Yeniden kalkışta da el frenini indirmeden önce debriyaja basıp baskı balatasının ayrılmasını sağlayın. Arabanızın ruhunu hissedin, ona nazik davranın, onu yormayın. Yorulmamış bir araç, performans ihtiyacınız olduğunda size cevap verir. Yorgun araçtan performans beklemeyin.
DSG şanzımanlarda D de dururken frene tam basılıp kavramanın ayrılması ve rölantinin düşmesi sağlanmalı (örneğin dizellerde 700-800 devir) Düz yolda ışıklarda vs beklerken frene tam basılmazsa araç yarım debriyajda kalıyor.
Direkt N boşa al
Teşekkürler, ağzınıza sağlık :-) . Fakat CVT şanzıman ile yapılan hatalardan pek bahsetmemişsiniz. İşleyişleri diğerlerinden farklı diye biliyorum..
Videodakilere ek olarak;
CVT de içindeki kayış veya zincir uzama yapıyor belirli periyotlarda değişmeli yoksa aynaları çiziyor.
Yokusta park ederken önce N ye alip sonra elfrenini cekip arabanin yükünü elfrenine verip sonra P ye takılmalı aksi halde Arabanin yuku sanzimana biniyor araç P den cikarilirken asiri zorlanıyor
Zincirli sistem Multitronic varsa zinciri yağ içinde çalışıyor. O yagin mutlaka degismesi lazim
Cvtye kolay kolay birsey olmuyor bakimini zamaninda yaptir yeter :D
"Sorunlu" denilen cvt şanzımanlı focus kullanıyorum, garantiden 1 kere değişmiş şanzımanı, değişim sonrası 160.000km oldu, dikkatli kullanıyorum bir sorun yok çok şükür
Bende de aynisi var 170binde, 130binde yagi degistirmistim. Bu zamana kadar gic sorun cikarmadi
@@ibohancer ben de yağı aldım, değiştireceğim kısa zaman sonra
En doğrusunu ben söyleyim.Durunca ayağımız ayak frenindeyken el frenini çek,sonra N'ye al.Ayağını ayak freninden çek araba kendini bir salar.Sonra ayak frenine bas ve P'ye al.Sonra istop et.Hepsi bu.
Bir makina ve otomotiv mühendisi olarak, anlatılanların hepsinin mantıklı doğru olduğunu söylüyorum.
Eksik olduğunu da belirtmen lazım.
Iki dal bitirmissiniz hic eksik bulmadiniz mi?..birdaha izleyin ;) eksik var..sizden sonra yazacagim
Eksik mi, yanlış mı? Adamın söyledikleri doğru. Eksikleri beni ilgilendirmez.
@@jamaskim1713 Milyonluk milyarlık kanal tabiki doğru olacak, yalan atacak halleri yok ya. Eksiklerini belirtmemiz lazım ki okusunlar görsünler unutmuşlar çünkü...
Sürekli dikkat ettiğim bir diğeri de park ederken direk P'ye almamak. Özellikle yokuşlarda (ben alışkanlık olarak düzde de) önce elfrenini çekip N'ye alıp ayağımı frenden çekiyorum, yükü el frenine kaydırdıktan sonra P'ye alıyorum.
Ememğin hakkını veren bir video olmuş tebrikler kardeşim. Mümkünse otomatik şanzımanların biribirinden farklarını, çalışma prensiplerini, üstünlüklerini ve uzun ömür açısından hangisi hangisinden ne kadar avantajlı konularını anlatan videonuz gelirse iyi olurdu. Sevgilerimle
Start&Stop olan araçlarda araç ışıkta stop ettiğinde belirttiğiniz yük binme olayı olmuyor sanırım o yüzden start&stop olmayan araçlarda biraz daha dikkat edilmesi gerekir herhalde
Videosunu izlemeden beğendiğim (beğeneceğim garantisi veren) çok nadir kanallardansınız. Emeğinize sağlık.
Acizane bir bilgilendirmem olacak.şehir içi kullanımında ısınma sorunları yaşamamak için şanzımanı manuel moda alıp vites geçişlerini şanzımana bırakmamak. şanzıman otomatik modda vitesleri devamlı değiştirerek yüksek tutup yakıt ekonomisi yapmaya çalışırken şanzımana zarar veriyor ve şanzıman arızası uyarısı alıyoruz.
Otomatik vitesli araçta yapılmaması gereken en önemli noktalardan biri de yokuş yukarı ve yokuş aşağı aracı park edeceğimiz zaman ilk olarak vitesi N konumuna alıp el frenini çektikten sonra aracın yükünün el frenine bindiğini hissettikten sonra vitesi P moduna alalım. Aksi takdirde aracın bütün yükünü şanzımana bindiririz ve dişlilere zarar veririz.
Bu şanzımanlar o kadarda dayanmiyorsa nedir bu...
Otobanda frene bastığın zamanda şanzımana yük binmez mi
D Den r ye veya tam tersi geçişlerde mutlaka N konumunda 1 sn beklerseniz şanzıman üzerindeki yükü atarsınız. Özellikler Arabayı kullanmayacaksanız P konumuna alırken mutlaka N konumunda bekletin. özellikle DSG şanzımanlarda karşılaşılan problemlerin ana sebebidir. DSG şanzıman arabalarda kullanım kılavuzunda bu şekilde bilgi verilmektedir.
N'yi D ile R'nin arasına koymalarının nedeni de bu zaten.D'den R'ye geçerken mecburen vitesi anlık olarak boşa atıyorsun
ZF6 şanzımanlı aracım 11 yaşında 160bin km sonra şanzıman arızası verdi. Yağ değişimi yapılmadığı için yağ yereyağına dönüşmüş :D Şanzıman elimde kaldı
kaç bin lira tuttu 10 bin liradan falan başlıyor
@@aynenkankaa0 çıkma parçalar ve tribün onarımı 6-7 arası tuttu.
@@aynenkankaa0 gerçi doğru 12 küsür kadar tuttu vites kutusunda da değişimler oldu.
Geçmiş olsun kardeş. Cana geleceğine mala gelsin. Bir dahakine dikkatli olursun.
Araçların uzun ömürlü ve ekonomik olması için bazı kurallar;
karbürarörlü araçlarda vitesi boşa almak yakıt tassarrufu sağlar,injekşın araçlarda ise araç boşa alınmaması gerekir,zira enjektion araçlarda ayağınızı gazdan çektiğiniz an enjektörlerden benzin atmaz dolayısıyla sıfır yakıt tüketimi sağlanmış olur.Araç az yakıt yakmasını istiyorsanız gereksiz yere ani hızlanma ve ani frenleme yapılmamalıdır veya enjektion araçlarda anayolda giderken ilerde mesela çembere 300 metre mesafeden ayağınızı gazdan çekin fren kullanmayarak araçın kendi kendine yavaşlamasını sağlayın.Karbüratörlü araçlarda ise 300 metre mesafeden boşa alın ve mecbur kalmadıkça fren kullanmamaya çalışın,bu size 300 metre yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
Şehirler arası yollarda
80km/hz da giderken klimanızı açmamaya çalışın.Ayriyetten camınızı sonuna kadar aşağıya indirmeyin bu araçta paraşütlenme etkisi yapar ve motoru aşırı zorlar hemde aşırı yakıt sarfiyatına neden olur.Yani ana yolda giderken camınızı yarıya kadar indirin ve asla 80km/hz ı aşmamaya çalışın çünkü 80km/hz dan sonra rüzgar arabayı geriye doğru iter buda hem motoru zorlar hemde fazla yakıt harcattırır.Yani 80km/hz ı ve 2500 deviri geçmeyin.
Dik dağlık yokuş çıkacağınızda vitesli araçlarda ne kadar küçük viteste çıkarsanız araç hem zorlanmaz hemde az yakıt harcar,yalnız (gaz devri 2500 deviri geçmemek şartıyla)Varsın yokuşu geç saatte çıkın ama araç hiç emek harcanmamış gibi tepeyi çıkmış olursunuz.Yüksek dik keskin yokuşları inerken vitesi asla boşa almayın bu sizin emniyetiniz için önemlidir.
-Aracınızın markası ne olursa olsun küçük araçlar otobüsler kamyonlar traktörler herşey dahil asla aracı sabahları çalıştırır çalıştırmaz hemen hareket etmeyin,yazın 20 saniye,kışın ise bir dakika rölantide çalıştırdıktan sonra hareket edin,bu aracınızın yağlanması ve yağın hafif ısınması açısından çok önemlidir,aracınızın uzun ömürlü olmasını sağlar.
-Aracınızın servisini (5000km) geçirmemeyi servisini aksatmamaya çalışın,bu hem aracınızın uzun ömürlü olmasını sağlar hemde sürekli yakıt ekonomisi sağlar.Araçlarınızı bozuk tozlu toprak yollara vurmamaya özen gösterin.Hava fitresi önemlidir,hava fitrenizin tozsuz temiz olduğundan emin olun.
-Eğer aracınız otomatik vites ise şayet uzun süre bekleyecekseniz vitesi (N) konumuna alıp bekleyin,şayet kısa süre bekleyeceksiniz (D)konumunda bekleyin.
-Gündüzleri yolda giderken sırf hava atmak için ışıklarınız açık gitmeyin bu şarj dinamosuna krank milinden ekstra yük binmesine sebep olur,ekstra güç binmesi demek gereksiz yakıt sarfiyatı demektir.
-şayet eğer şehir içinde düşük viteste sürekli hareket ediyorsanız klimayı açmaktan çekinmeyin zira düşük viteste ve yüksek devirde giderken araç güçünü boşa sarfeder eğer siz düşük viteste yüksek devirde klimayı açarsanız aracın güçü klimaya binmiş olur ve aracın güçü boşa gitmemiş olur yani buda demek oluyor ki araç şehir içinde klima açıkken yok denecek kadar az yakıt harcar.
-Son olarak kavşaklarda yaya geçitlerinde gözünüzü dört açın trafikte centilmen olun,öfkenizi kontrol edin.Ben motor bölümü mezunu olarak size tavsiyem budur güvenilir bilgilerdir.Bu yazdıklarımı video haline getirirseniz sevinirim.
Öşenmedinmi kardeş yazarkennn
1 MADDE DAHA EKLEYİM. Arabayı park ettikten sonra yokuşta P ye takıp bırakmak şanzımana yük bindirir. Ve gideceğiniz zaman vites daha zor geçer D ye ( eğer el frenini boşa alıp çekmezseniz )
Teknik ve detaylı anlatım için teşekkürler.
Diğer bir uyarı: Otomatik araçla 0-100 denemesi yapmayın.
En önemlisi: Otomatik aracınızı vale, yıkamacı ve tanımadığınız diğer kişilere vermeyin.
videoda anlatıldığı gibi devri yükseltip vitese atmak gibi saçma davranışları yapmadığınız sürece 0-100 denemesinin bir zararı yok kıçınızdan sallamayın.
@@TiesTorN 0-100 yapıldığında şanzımana çok güç bindiği için zararlı.
@@TiesTorN motor kayışı zincirse zincir uzamasına sebep olur ve bas bas konvertisör boku yer bilgine 😉
@@TiesTorN Sen yap birader sonra şanzıman kıcına kaçarsa ağlama
@@ugurkarimov araç üreticisinin o gücü kaldıramayacak bir sanziman koyduğunu falan mı sanıyorsunuz araçlara? istediği kadar güç binsin, zaten o motorun verebildiği maximum güce dayanıklı sanziman koyuluyor.
9:25 8 ileri geartronic kullanıyorum. Firmanın aynen kullanma kılavuzuna yazdığı şeyi yazıyorum. Örneğin park işlemini kolaylaştırmak için ayağınızla frene basmadan çok düşük hızda D/R arasında geçiş yapmak mümkündür. Tabiki yapmıyorum orası ayrı.
Videolarınız çok bilgilendirici tebrik ederim. Bir sorum olacak 1.4?TSİ tiguan dsg (6 vites) aracım 4 ncü sene bakımına girdiğinde yetkili servis şansızman yağının değişmesi lazım dedi. Düşük Km 20.000 de olmasına rağmen km ile alakalı değil 4 senede yağın özelliğini yitirdiğini söyledi ve değiştirdi. Fakat diğer aracımız audi için servise gittiğimde sene ile alakalı değil km ile alakalı dedi. İkisi de dsg şansızman kullanmıyor mu sonuçta niye farklı. (Audi stronic diyeceksiniz ama sonuçta oda çift kavramalı dsg nin bir değişik versiyonu) özetle bu şanzıman yağı az km yapan araçlar için kaç senede bir değişmeli. Teşekkürler
Çok güzel soru bende merak ettim 👍🏻
Bu konuda önemli noktalardan biri: park ederken p moduna alıp sonrasında el freni çekmek bütün ağırlığı sanzimanda bırakmak gibi .. doğrusu durduktan sonra el freni çekip sonrasında park moduna almak ;)
Kulaktan dolma olmayan bilgiler için teşekkürler.👍Ancak video Dsg'li ve tork konvertörlü araçlar üzerine olmuş.Cvt (aracım Civic FC5) konusunda da bilgilenmek isterim.
Bilmen gereken tek şey bozulursa tamiri olmadığı elden çıkartmaya bak :)
ışıklarda 80-90 saniye kadar bekleyecekseniz, ışıklarda vitesi N konumuna alıp şanzımanı rahatlatmakta da fayda var.
Alın Tork konvertörlü araç, kafanız rahat olsun 👍🏼
Kesinlikle
@@emrahkaracam 3 parça boya diye alıp ortadan ikiye bölünmüş olarak çıkmasında.
@@emrahkaracam varmı o kadar para kral
@@emrahkaracam hangi arabada var
Onlarda hantal hissettiriyor ya
Durmadan vites değiştiriyordum bazen. Öğrendiğim iyi oldu.
Ülkede eğitim sisteminde de böyle adamlara ihtiyaç var
Tuğberk Bey, şanzıman üzerine çekilmiş videolarda CVT şanzımana neden hep üvey evlat muamelesi yapılıyor? Aynı şeyi siz de yapmışsınız. Her maddede "tek kavramalılarda şöyle olur, çift kavramalılarda böyle olur, tork konvertörlülerde şöyle olur, vs.." her şanzımana özel ayrı ayrı bilgilendirme yapmışsınız; CVT HARİÇ!!! Bunun nedeni nedir?
Özet olarak otomatik vites arçlarla kalkış yarışı yapmayın. 🤗
Aksine bunun için tasarlanmamış arabalarla yapmayın. Drag yarışlarında çoğunluk otomatik.
@@conoleur ARABACI TAYFA OTOMOBİL GRUBUMUZA HERKESİ BEKLERİZ ARKADAŞLAR FACEBOOKTAYIZ bu vesile ile herkese Hayırlı Ramazanlar dileriz. :)
@@conoleur ama onların özelliği o.bu yüzden tasarlanıp yapılmış
Manuel vites araçta da devri yükseltip kalkış yapmak aynı etkiyi gösterir. Temel prensip şanzımana bir anda yüksek kuvvet uygulatmamak.
@@mahfuzumben sadece şanzıman değil, her şey için geçerli. Yavaş ivmelenen bir araçta hissettiğin konfor ile köklediğinde koltuğa yapışman bile buna bir örnek.
Teşekkürler..ağzına sağlık..çok güzel anlatıyorsun. Tebrik ederim...bir sorum var ..trafik yoğunluğunda 5 veya 10 dakika bekleme süresince vitesi N ( boş) ye alınca şanzumana zararı olurmu...selamlar...
Araç modifiyesi, motor modifiyesi, motor toplama ile alakalı daha çok video gelirse güzel olur.
otomatik şanzımanda yağ değişimi çok önemlidir ve zamanında yapılması gerekir bu işlem motor yağı değişimi gibi basit bir işlem değil 3-4 saati buluyor buna almanyada getribe spülung diyorlar yani şanzıman durulama yağı doldurup tekrar tekrar boşaltıp icerisini tamamen temizleyip nihayetinde en son şanzıman yağını koyup işlemi bitiriyorlar. mesela mercedes 7G-9G tronik şanzımanlarda 80-90 bin km dir.
bu şanzımanların içerisinde lamele denen üzeri sert kağıt gibi malzemeler var ve diyer parçalar zamanla yıpranmalar bozulmalar oluyor yağ değişmez ise şanzmanın altında bulunan EHS denen vites gecişlerini düzenleyen kanallarda tıkanmalara sebebiyet verebilir bu vites geçişlerinde sorun yaratır daha masraflı sorunlar yaratır.
Aracı park ederken N pozisyona alıp el frenini çekip sonra P moduna alinmasi gerektiğinide belirtmelisiniz. Yoksa şanzıman üzerinde yük devamlı olacaktir
@@AnlE-ms1om P pozisyonunda aracı calistirabilirsin sorun olmaz. Sonra D modunda sürüşe geçebilirsiniz.
Sadece park edeceğiniz zaman dikkatli olun D modunda el frenini çekip kontağı kapatmayın. N pozisyonu, ayağınızı frenden çekin tekrar pasın ki şanzıman yükü bitsin sonra - el freni - sonra P pozisyonu.
PSA araçların DSG şanzımanlari pekte uzun ömürlü olmuyor.
Acaba hata yapıyor muymuşum diye izledim ve anlatılanların vitesli olanlarını ilk kez duydum😄 ah yurdum insanı neler yapıyormuş
arabanın kullanım klavuzunda hepsi yazıyor ne zaman şanzıman yağı değişir ne zaman triger v kayışı değişir az açıp okuyun
Allah allah benim klavuzda yok 🙄
tesekkurler, turkce dinledigim nadir bilgilendirici videolardan.
Manuel vites ile ilgili de video yapar mısınız rica etsem ?
Debriyaja kokune kadar bas, vites dusururken 6 dan 3 e gibi devri maxin uzerine atacak hatalar yapma. eski aracsa elini vitesin uzerinde tutma o kadar
@@alexandredumbass1693 emin misin .d
Bi kaç tane ekliyeyim
Ayağını debriyajda tutma ( babamdan en çok duyduğum söz zamananda otobüsçüyken belediyede bunun yüzünden şanzımanı inen mercedesler olmuş )
Vitesleri nazikçe geçir eğer viteslerin kemikli değilse vites boşluğun arşa çıkabilir ( 2012 Renault. Symbolde gördüm 95 model r9 dan fazla vites boşluğu vardı )
Debriyajla ilişkini olabildiğince az tut ( eğer aracın torku yüksekse. Düşük kilometrelerde yarı debriyaj yarı gaz yerine debriyajdan çek kendi gitsin (edit-1.9jtd var uyguluyoruz izmir trafiğinde)
Park ettikten sonra elfrrenini çek vitesi bir kça kere kontrol et ki yük şanzımana değil elfrenine binsin
Çoğunun bilindiğini bende biliyorum fakat hatırlatmakta fayda var
@@senorskerius7068 debriyaj konularini eklemedim cunku baslik sanziman kavrama degil kardes....
@@alexandredumbass1693 elini vitesin üzerinde tutma derken kral
@@salihzekikarakaya2874 vites kolu uzerindeki baskı direk sanzimana iletilir o yuzden..2000..2005 oncesi arabalarda ve genellikle ucuz araclarda kullandiysan vites topuzunda sanzimanin titresimini hissedebilirsin, sanzimandan nasil topuza hareket geliyorsa elinin agirligi da sanzimana baski yapar, donen parcalarin omrunden yer. Yeni araclar da boyle bir sorun yok. O yuzden eli vites uzerinde dinlendirmemek lazim.
Çok yararlı bir video olmuş. Emeğine sağlık. Bu söylediklerinin hiç birini zaten yapmıyordum. Hızlı kalkış, ani hızlanma vs. hatta devir göstergesi 3000'i bile kolay kolay aşmıyor. Şehirler arası yollarda bile max. hız 130 filan. (Bazıları beni sıkıcı bulabilir. Saygı duyarım. Her kuruşunu zor kazanan biri olunca mal da böyle kıymetli oluyor. Sonuçta ben onu üzersem, o da beni üzer. Üstelik güvenli bir yolculuk da en ömenlisi.)
Elektrikli otomobiller hakkında video yapabilir misiniz, özellikle yeni teknolojiler konusunda.
Otomatik aracım 320 bin km de. Bugün şanzımamcıya gittim yağını değitirmek için bilgi alacaktım. Sizin söylediğinizin aynısını söyledi. Yağı deşirse burç sarma yapar böyle devam edin. Benim kazanacağım para şöyle dursun dedi. Size çok teşekkür ederim. Şüphelerim gitti.
Ayrıca şanzıman da çok yağ kaçakları var. Yağ çubuğunun olduğu yerden yağ eklenir mi?
Motorsiklette debriyajsız vites atmanın zararları ve yararlarını olsun bir sonraki videoda.
Reis ...Barkın Bayoğlu altın elbiseli adam 🤔sanki böyle bir videosu vardı
@@darkking5194 nasıl vites değiştirilir vardı
Motorsikletleri cok bilmiyorum ancak bazi motorsikletlerin sanzimani „dog box“ degilmi? Eger dog box olanlar gercekten varsa onlarda debriyajsiz vites yükseltilebilir sikinti olmadan eger gazi kesip hizli bir sekilde yükseltirseniz vitesi
@@darkking5194 evet biliyorum ama burada daha ayrıntılı ve zararlarını öğrenmek istiyorum.Çünkü motorsiklet kullandığımda sürekli yapıyorum bırakamıyorum artık
.
@@timothyscherer9163 dogbox değil Quick shifter denen elektronik yapı var. O da anlık ateşlemeyi keserek debriyajsız vites atmayı sağlıyor.
Ağzına sağlık dostum bir çok Usta'dan daha fazla bilgin var anlattığın herşey mantıklı ve anlaşılır şanzıman yağını değişmeye gerek yok diyen ustaya araba teslim edilmez zaten ustada değildir
Bu kanalı takip etme sebeblerimden biri de bu tarz bizi geliştirecek videolar
‘12 Manuel bir Golf 7 sahibiyim. 135bine geldi aracım ve servise ısrarla şanzıman hidroliğimi değiştirin diyorum. Ömürlük diyorlar. En sonunda bir teknisyen şunu söyledi: “aracınızın debriyaj balatası değiştiğinde hidroliği de değiştiricez” iyi de benim balatalarım da halen sağlam. Şanzımana zarar vermekten endişe ediyorum. Var mı aracı manuel olup da şanzıman hidroliğini 150binden evvel değiştiren?
Abi şunu da cevaplar mısınız: aracı kapatacakken mesela D'de. Önce N'ye alıp el frenini çekip mi P'ye almak lazım yoksa D'den P'ye alıp öyle el frenini çeksek sıkıntı olur mu?
park edeceyin zaman n al el freni cek ayak frende kontak kapat sonra p ye al
Once n ye al el frenini çek. Ayağını frenden çekip arabanın ağırlığını frene bindir. Sonra p ye al
Bmw x5 e70 120 mile yag devismesi lazim birde 120 mile de motor zinciride degismesi gerek.birde 90 mile dan sonra inlet manifold icinde ki kapakciklari degistirilmesi lazim
👍Şanzıman için en sağlıklı kullanım, ayak fren pedalındayken el freni çekilir daha sonra ayak fren pedalından çekilip, vites "P" a alınır.👍
Cift kavrama icin evet👍
Yanlış oldu el fren çek pedaldan ayagı çek nasıl p ye takcaksın 😁
@@aliokur1818 Haklısın. ARABACI TAYFA OTOMOBİL GRUBUMUZA HERKESİ BEKLERİZ ARKADAŞLAR FACEBOOKTAYIZ bu vesile ile herkese Hayırlı Ramazanlar dileriz. :)
@@aliokur1818 aslinda eksik olmus diyelim, ayak frendeyken önce, N ye al ve el freni cek , ayagi pedaldan cekince N ye aldigimiz icin yük el frenine binsin.sonra tekrar pedala basarak P konumuna al ki arac el freninden kayarsa sağlama olarak dişliye tutunsun. Ben asiri dik yokus olursa lastigin arkasina taş ile de desteklemeye calsiyorum.yada direksiyonu duvar gibi yer var ise oraya kiriyorum.
Yanlış!
Bir zf kullanıcısı olarak ve revizyon yaptırıp başı yanan olarak kural şu araç tam durunca aracı boşa alıp şanzımanda ki yükü boşaltıp yükü sonra el firenine yüklemek ve sonra park konumuna almak 🤔
İki aracımda manuel vites ama yine de izledim, belki bir gün lazım olur 😁😁
🤣aynen. Belli mi olur bi otomatik araç kullanmak veya soran olursa.
Çok haklısınız, verdiğiniz bilgiler 1-1 doğru. Sunuş şeklinizde takdire değer.. Teşekkür ederim.
Passat kuru kavrama için serviste şanzıman yağı değişimi yapmıyorlar. Ne yapacağız?
Yeni kavrama alincak hata verince
bozulsun istiyor lar ....misal yag 100 tl kavrama 5bin tl
@@abdullahcetinbas2113 kavrama değişti zaten
@@BlondiFoks sikinti yok hocam en 80 bin daha devam o zmn:) yokuslarda tam fren yapip oyle kalkin daha cok gider :)
200 bin km den sonra değişmesi gerek
Yokuşta park ederken, önce vitesi N moduna al sonra el frenini çek, ayak frenini bırak ve aracın frene oturduğuna emin ol. Son olarak vitesi P moduna al ve kontağı kapat.
Eğer bu dediğimi yapmayıp vitesi direk P moduna alıp öyle bırakırsanız, yokuşta durduğu sürece şanzıman dişlisi aracın ağırlığı altında kalacaktır.
ayak frenini çektikten sonra tekrardan frene basıp öyle p 'ye alsak olmaz mı ? sonra da kontağı kapatıp ayağı freni çeksek ?
@@esranisan33P ye çekerken frene basmadan mı çekecez bende merak ediyorum 😅
@ frene basmadan vites değişmez
@@esranisan33 araştırdım ben tam olarak öğrendim :) manuel aracım şu an otomatiğe dönecem inşallah
Sonunda bekledigim video birde sizden dinlemeyi cok istiyordum
araci P ye almadan once N ardindan el freni cek ardindan ayak freni birak ki arac el frenine otursun ardindan P ye al. anlatmasi uzun ama yapması 2 saniye. dolayisi ile sanzuman dislilerine aracin oturmasini engellemis start verdikten sonrada P den D ye gecisin sorunsuz olmasi saglanmis olur.
Anlatılan şeylerin hiçbirini yapmıyorum, 20 saniye ışık görsem N'de bekliyorum, nasıl gencim ben?
Akıllı.
çok cesur:)
Işık ta N ye almaya gerek yok
Sen zeki gelecegini düşünen parasina değer veren akilli bir geçsin kardesim
Ben de öyle yapıyorum... yalnız en öndeysen ve trafik kalabalık ise bir gerginlik oluyor mu sende de
Hocam,bilgiler için teşekkürler.
Yalnız benim bildiğim kadarıyla ZF firması,BMW 8 HP otomatik şanzıman yağ değişimi için 80-120bin km arası diyor.Siz dalgınlıkla mil dediniz,arada nereden baksak 70bin km fark oluşuyor.
Bilgileri tekrardan kontrol edip düzeltebilirseniz süper olur.
Saygılar…
Otomotiv sektöründe yer alan bir mühendis olarak takipteyim:)
Ne mühendisisin
@@bozkrkurdu3053bence kaldırım mühendisi. Böyle tipler çok maalesef.
Faydalı yorumlarınız için çok teşekkür ederim
6- Park edildiğinde önce N ye alın el frenini çekin ayağınızı frenden çekin sonra P ye alın sonra kontağı kapatın, şanzuman araç yükünde kalmasın.
buna küçük bir ek N'den P'ye alırken arada başka vites varsa (örneğin R gibi) elinizi hılı tutun yoksa araç R'ye taktığınızı düşünerek el frenini otomatik indirebilir.
@@oguzhanozkan8052 Gaza basmazsan hiç bir araç kendi kendine el frenini bırakmaz, istediğin viteste olsun.
Benim tavsiyem şudur. Yokuş bir yerde park ederken önce vitesi N ye getirin. Ardından el frenini çekin. Araba el frenine oturacaktır. Ardından vitesi P ye getirerek arabayı kapatın. Bu yapılan işlem aracın ağırlığının vitese değil de el frenine oturmasını sağlar. Vitesin ömrünü uzatır.
Yani insan gibi kullanın, otomatik vites güzel bir şeydir.
Küçük hacimli ve turbolu araçlar (1.3 cdti, 1.4T astra) otomatik olduğu zaman vites D modundaysa uzun rampalarda vites düşürmek yerine yakıtı artırıyor 85-90 gibi hızlarda 6. viteste düşük devirde gitmeye devam ediyor ve bu motora epey zarar veriyor. Sport moda almak ya da manuel olarak vites düşürmek gerekiyor.
Bu hataların hiç birini yapmadığımı farkedince gelen ferahlık 😆
😂😂
Peki yokuş aşşağı giderken hiç N'ye aldığın oluyomu 😅
@@volkanaltas9254 yok hacı aklımın ucundan bile geçmez :D
Şöyle bir sıkıntı var bence kırmızı ışıkta beklerken D den boşa almak ışık yanınca tekrar D ye alıp hareket etmek Bu da sıkıntı yaratır zaten Hareketi yaparken geçiş esnasında sarsıntı oluyor. Aynı fikirde misiniz?
Ben manuel seviyorum kardeşim
Merhaba. Gerçekten güzel ve yararlı bir video olmuş. Ben birde şunu eklemek istiyorum. Belki biliniyordur ama çoğu otomatik araba kullanıcılarının yaptığını düşünmüyorum. Nedir bu derseniz şu : yolculugunuz bitti istediğiniz yere geldiniz para ettiniz aradan çıkacaksınız. Genelde D den hemen P ye alınır el freni çekilir ve çıkarsınız Bu Çok yanlıştır. Yapmanız gereken Durdunuz D vitesiniz önce N ye alıp el frenini çekip daha sonra P ye alırsanız sanzimani daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz. ...👍👍👍
Çalıştırırken nasıl calistiricaz peki
Otomatik araç almak isteyenler için bu bilgileri uygulamalı anlatsan da anlasak kardeşim. Bu şekilde herşey havada kalıyor benim için mesela
Nesini anlamıyon kardeşim
Ben manuel araç kullanıyorum şuan ve otomatik araca geçmek istiyorum. Bu şekilde anlatınca otomatiği bilenler anlıyor tabi.
@@zaferulutas6026 P R N D yide bilirsin
Neyse kardeş boşver. Öğreniriz nasıl olsa bir şekilde. Sağolasın
Hocam birkaç gün önce bu videoyu atsanız olmaz mıydı? :D
Ağır bakıma koymuştum aracı ve özellikle sordum "şanzıman yağını değiştirmemiz gerekir mi?" şeklinde.
Özel bir servis olmasına rağmen "firma bunların yağını ömürlük diye ifade ediyor gerek yok" dedi.
Bende iş yoğunluğum sebebiyle araştırma fırsatım olmamıştı.
Yani kısacası yine sanayici kurbanı olduk :D işini düzgün yapan ustalarımıza saygım sonsuz sözüm onlara değildir.
Ben manuel seviyorum biliyomusun böyle hissediceksin 😄😄
O vitesin titreşimi, kemikli oluşu, anlayamazsınız... 😀
2012, 140 beygir 2000 motor otamatik dizel passat var 200 binde şanjıman yağını değiştirdim şu an 350 binde yağını da her 15 binde değiştiriyorum motor çok iyi durumda sorun yaşamak istemiyorsanız kesinlikle değiştirin
Video izledim ama işitme engelliyim altyazı olmadığı için anlamadım EAT8 otomatik nasıl ?
Güzel. tork könvertörlü olduğu için tek debriyaj gibi çabuk eskiyen parça yok :)
EAT8 tam otomatik, tork konvertörlü, Japon Toyotanın sahibi olduğu AİSİN firmasının şanzımanıdır, masrafsız ve sorunsuzdur... Tam otomatik tork konvertörlüler içinde de en iyi ve eski firma ise Alman ZF'dir (Zahnrad Fabrik)
@@yavuzkanat2264 ZF neyse AISIN de olur ikisi de iyidir, yahşıdır
@@ramazan4380 ARABACI TAYFA OTOMOBİL GRUBUMUZA HERKESİ BEKLERİZ ARKADAŞLAR FACEBOOKTAYIZ :)
Ben manuel vites yanlısıyım. Hem zevkli hem de iyi kullanan için bence otomatik vitese kıyasla daha az yakıyor. Manuel vites hem ucuzdur hem de güvenilirdir. Kolayca bozulmazlar. Bozulsa bile otomatik şanzımana kıyasla çok ucuza tamir ederler.
Okulda hocam siz olsaydınız şu anda çok iyi yerlerde olurdum. Maalesef çoban oldum.
Tıp fakültesine bir adım kalmış kardeşim, umudunu kaybetme.
Türkiye 1. Olmanın altın kuralı Çoban olmak kardeşim umudunu kaybetme
Kişi odur ki kendinden bilir işi. Kendinde ara kardeşim varolan problemi, sen azimli olduktan sonra dünyanın en başarısız öğretmeni dahi hocan olsa eğitimine olumsuz etki edemez. İş sende biter bahane arama.
Keşke biraz da sen çabalasaydın be kardeşim
E lgs birincisi olursun
Üstad, yarı otomatiklerde, hareket halinde iken örneğin ilerde kırmızı yandı, yavaşlayarak duracağız. Kimi daha hareket halinde iken vitesi boşa alıyor ve o vaziyette yavaşlayıp duruyor. Bunun da zararlı olduğunu söylediler ama?