MESAİ DAVASI NEDİR, NASIL HESAPLANIR, NASIL AÇILIR? Avukat Ezgi Esnik Günay

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 фев 2021
  • Avukat Ezgi Esnik Günay, işçinin mesai davası konusunda merak edilenlere yanıt verdi. İşçinin fazla mesai alacağı nedir? Mesai davası nasıl açılır? Tüm detaylar İşçi alacakları ile ilgili videomuzda...
    İşçi işyerinde haftalık 45 saatten fazla çalışıyor ise fazla mesai çalışması yapıyor demektir. Haftalık 45 saat çalışma süresi hesaplanır iken günlük bir saat yemek mola saati düşülerek hesaplama yapılır.
    9’dan 6’ya kadar çalışan bir kişi günlük bir saat yemek mola saati düşüldüğünde bir günde 8 saat çalışıyordur, bu kişi hafta 5 gün çalışıyor ise 45 saati dahi tamamlamamaktadır. Hafta içi 9-6, hafta sonu da 9-3 çalışan bir kişi haftada tam 45 saat çalışmış demektir.
    FAZLA MESAİ ALACAĞI NASIL HESAPLANIR
    İşçi, haftalık 45 saatin üstünde çalışma yapıyor ise yaptığı her mesai saati için saatlik ücretinin 1,5 katının işçiye mesai alacağı olarak ödenmesi gerekir. Eğer ki işçiye mesailerinin karşılığı ödenmiyor ise o zaman işçi de işverene karşı fazla mesai alacağı için dava açabilecektir.
    FAZLA MESAİ ALACAĞINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADAR
    Fazla mesai alacağında 5 yıllık zaman aşımı söz konusu olup bu 5 yıllık zamanaşımı süresi fazla mesainin yapılması ile başlar. Yani kıdem tazminatında ki gibi zamanaşımı, iş sözleşmesinin feshi ile başlamayacaktır.
    FAZLA MESAİ MAAŞA DAHİL OLABİLİR Mİ
    İşçiden fazla mesaiye kalması isteniyor ama karşılığı da ödenmiyor ise işçi iş sözleşmesine dikkat etmelidir. Zira iş sözleşmelerinde fazla mesai maaşa dahildir kaydı, eğer ki işçinin maaşı asgari ücretin üstünde ise kabul görmektedir. İşçi, işveren ile iş ilişkisinin başında fazla mesai maaşa dahildir şeklinde anlaşmış ise işçinin maaşı asgari ücretin üzerinde ise işçi ve işveren arasında fazla mesai maaşa dahildir şeklinde imzalanan iş sözleşmesi geçerli olacaktır. Bu durumda işçinin yıllık 270 saat fazla mesaisinin maaşa dahil olduğu kabul edilecektir.
    FAZLA MESAİ NASIL İSPAT EDİLİR
    Fazla mesai davası açtık, fazla mesai talebimizi nasıl ispat edeceğiz, fazla mesai istemi ile açılan davalarda işçi mesai yaptığını ispat etmek zorunda olup işveren de mesai karşılığını ödediğini veya alacak izni olarak kullandırttığını ispat etmek zorundadır. İşçi, iş yerinde aynı zamanda çalıştığı iş arkadaşlarını tanık olarak dinleterek fazla mesai yaptığını ispat edebilecektir.

Комментарии • 76

  • @kemalcorten5800
    @kemalcorten5800 Год назад

    Avukat hanım öncelikle hayırlı çalışmalar dilerim. Ben güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Vardiya sistemimiz şu şekilde ; 2 gündüz 2 gece 2 gün izin şeklinde ve 11 saat çalışma süremiz var. Resmi ve Dini bayramlarda çalıştığımız zaman ise fazla mesaimizi 7,5 saat üzerinden hesaplanıyor halbuki biz 11 saat görev yapmaktayız. Bu normal mi yoksa hakkımız mı yeniyor.

  • @sameturkmez3033
    @sameturkmez3033 2 года назад

    Ezgi hanım merhaba kolay gelsin bende bi güvenlik şirketinde 3 yıl 2 gün gündüz 10 saat 2 gün gece 14 saat şeklinde dönüşümlü çalıştım ve mola yapmadım haftalık ne kadar mesai çıkar

  • @ahmetpelitli8998
    @ahmetpelitli8998 Год назад

    Merhaba Ezgi hanım. Bildiğim kadarıyla yıllık 270 saatten fazla mesai yapılıp karşılığı alınsa bile 270 saati geçtiği için işçi haklı fesih yapıyor kıdemini alıyor diye biliyorum. Netten araştırdım baya bu şekilde yazıyor. Sizin cevabınız nedir.

  • @mehmetarcan7331
    @mehmetarcan7331 2 года назад

    Iyi aksamlar 2007 den beri is yeri haftalik 2 saat fazla mesai yaptirip ucreti odemiyor sorum dava acsam 2007 den beri mi alacakli oluyorum yoksa son 5 yil mi

  • @esatgunduz8411
    @esatgunduz8411 Год назад

    İyi günler avukat hanım ben aynı isyerinde sene ortasında girdi çıktı yaptım 10 günlük bi süre geçti aynı yere tekrar başladım geride kalan fazla mesai ücretini talep edebilirmiyim

  • @kayrakan
    @kayrakan Год назад

    Merhabalar iyi günler günde 14 saatleri aşan çalışma sürem yüzünden mesai hakkı kazanıyorum fakat işveren sevkiyat parası denilen bir sistemle çalıştığımız fazla süre boyunca aylık 250 TL gibi bir ödeme yapıyor bu durumda yine de mesai isteme hakkım bulunuyor mu?
    -Eğer yatırılan maaş bordrosunu imzalarsam bu haklardan vazgeçmiş mi sayılırım?
    -giris çıkış saatlerimi dakikasına kadar not ediyorum bunun hukuken bir geçerliliği var mı?
    -eger şahitler kanıt olarak sayılmazsa şirketin güvenlik kameraları bu olayları kanıtlar mı
    -bu sürece ilk olarak nereden başlamalıyım?
    Cevap verirseniz çok sevinirim. Hukuk bürosna gitmeye vaktim yok ve şuan molamda yazıyorum şimdiden iyi günler:)

  • @veyselokumaz820
    @veyselokumaz820 Год назад

    Hocam merhabalar 10 yillik bir calisanim ve hafta sonu olsun resmi tatiller olsun hic vermediler fesih yapildiktan sonra calistigim 10 yilimi dava edebilirmiyim kimi evet diyor kimi hayir 5 yil alabilirsin diyor bu zaman asimi net olarak nedir fesihten sonra 5 yil icinde mahkemeye basvurabilirmiyim anlaminami geliyor?10 yil tum haklarimi alabilirmiyim bilgilendirirseniz sevinirim kolay gelsin

  • @candragon4774
    @candragon4774 Месяц назад

    Slm ezgi hanım firmaların ayda yapılan mesai saatlerin primi yansıtmak yerine bankaya değilde elden verimesinin cezası nedir.

  • @hakanyan7794
    @hakanyan7794 Год назад

    Merhabalar bugun 3 hafta gecedeyiz ve hakkimiz aradik calismadik yönetici gelip bizi tehtid etti ve tazminatsiz atilirmiyiz hemen cevap yazin

  • @user-dz3ux9xy5w
    @user-dz3ux9xy5w 2 месяца назад

    Peki diyelim mesai istiyorum ve yazilmiyorum. Ve bu durumda ben ayda belirli bir para elimde geçmesine istiyorum ( malum kira geçinin zor).Ve ben hafta sonu ( 4 pazar ) başka bir firma anlaşma yapabilirmiyim?

  • @bahricoruh5936
    @bahricoruh5936 Год назад

    Avukat hanım ben engelli personel olarak çalışmaktayım fakat 2 buçuk senedir mesai saatleri ödenmiyor nasıl Bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  • @sedat4545
    @sedat4545 Год назад

    Bana yardımcı olursanız sevinirim ben işyerine dava açtım onlar bana fazla mesayile ilgili onlarda bana bir miktar para yatırmış davanın seyri değişirmi acaba

  • @Smb-ro7zr
    @Smb-ro7zr 4 месяца назад

    Saate bak haftada 45 saat demin bir hesap tuttum ayda 340 saat çalışıyorum normal çalışma 180 saat

  • @ozgurtopal9411
    @ozgurtopal9411 3 года назад

    Merhaba Ezgi hanım, İstanbul Havalimanında bir şirkette görev yapmaktayım. Asıl görevimiz olan "A" projesinden yine havalimanı içinde şirketimizin diğer bir projesi olan "B" projesinde görevlendiriliyorum şirketim tarafından. İki projeye de aynı saatlerde gelinmekte ve aynı servisleri kullanmaktayız. Diğer gittiğim "B" projesinin vardiya saatlerini haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde ayarlıyorlar ve mesai ücretimizi alamıyoruz. Örnek vermek gerekirse asıl görev yerim "A" projemizde vardiya saatimiz 07.00 - 15:45(7saat 45dakika) fakat diğer görevlendirildiğimiz "B" projesinin saatleri ise 07.15 - 15:30(7saat 15dakika).Orta vardiyalar ise A projesinde 14.45 - 00:30(8saat 45dakika) B projesinde 15:30 - 23:59(7saat 30dakika) 6 gün çalışıp 1 gün izin veriyorlar. Böylelikle sabah vardiyasından 30 dakika öğlen vardiyasından ise 1 saat 15 dakikamız çalınmakta. Bu konu hakkındaki görüşleriniz nedir biz işçiler olarak hakkımızı hukuki yollardan arayarak alabilir miyiz?

    •  3 года назад +1

      işveren iki aylık çalışma içinde denkleştirme yapabilir yani iki aylık toplam çalışmanızın toplamının haftalık 45 saatlik çalışma ile eşit olması gerekir. Eğer bu şekilde çalışma yapılmıyorsa denkleştirme çalışması değildir. Her hafta fazla çalışma yapılıyor ise denkleştirme mümkün değildir zaten her zaman haklı fesih yapabilirsiniz.

  • @savastezcan2262
    @savastezcan2262 Год назад

    Hocam 5 yıl boyunca standart olarak her hafta 8 saat fazla mesai yaptım. İşten ayrılırken tazminat hesabına eklemiyorlar. Sadece asgari ücretin brütü üzerinden hesapladılar. Kim haklı?

  • @androgame2534
    @androgame2534 Год назад

    Kendi iş tanımı mın harici mesai kalmam zorunlu mudur ?

  • @melisa6034
    @melisa6034 Год назад +1

    Patronumun karısı işten ayrılirken ben imzalayana kadar başımda bekledi. Nıye okuyosun imzalasana dedi. Fazla muhattap olmak istemediğim için imzaladım. Kötü insan olmak istemediğim için üstelemedim. Ve maalesef benim gibiler yüzünden bu insanlar bizim üzerimizden kazandıkları üç kuruşlarla zengin olacaklarını düşunmeye devam edecekler.

  • @user-yg8qp1cl3i
    @user-yg8qp1cl3i 9 месяцев назад

    Yıllık 270 saat üzeri mesaide haklı fesih hakkına sahip miyiz işçi olarak

  • @grsn288
    @grsn288 Год назад

    Ben hiçbir suretle mesaiye kalmak istemiyorum fakat işyerndeki bazı kişiler öyle birşey yaparsab kusurlu hareket sayılır ve tazminatsız işindrn olursun diyor. Böyle bi dünya varmı ya?

  • @sameturkmez3033
    @sameturkmez3033 2 года назад +1

    Merhabalar kolay gelsin sormak istediğim fazla mesai mahkemeleri ortalama olarak ne kadar sürer şimdiden teşekkürler

    •  2 года назад

      ortalama 1,5 yıl

  • @SAIT.AYAZ65
    @SAIT.AYAZ65 2 года назад

    Merhaba Ezgi hanım. 6yildir bir şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Haftada 5gun 11 saat yani 55 saat çalışmaktayız. çıkmak istesem kıdem tazminatı kazanabilir miyim? çok teşekkürler cevabınızı bkliyrm

    •  2 года назад

      evet alabilirsiniz

  • @tamerkartaler7131
    @tamerkartaler7131 11 месяцев назад

    Ezgi hanım iyi günler 30.05.2013 girişliyim 7/3 3/11 vardiyalı sistem calısıyorum 2021 ve 2022 yılında 270 saat üzeri fazla mesai var 2022 yılında 780saat bunların dışında 6ay pazar dahil izin kullanmadan çalıştım 8kez sabah 7 gece 11 yani gün içinde 7.5 saat fazla mesai molalar 30dk 20dk 2set halinde cay molası var molaları cıkınca 14saat calısıyorum ve gece 11de cıkış sabah 7de iş başı yapıyorum kanunen 11 saat dinlenmeden iş başı yapılmıyor diye biliyorum iş degiştirmek istiyorum bu nedenler haklı fesih sayılıyormu kıdem tazminatı davası acabilirmiyim sahit olarak aynı dönem calışmış ve cıkmış arkadaşlar destek olucak lar bana bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim

  • @hulyaturkmen2691
    @hulyaturkmen2691 Год назад

    Çalışıyoruz fakat mesai ucretimiz 25 tl alıyoruz

  • @turanlaco8535
    @turanlaco8535 3 года назад

    Hocam 11.11.2018 de sadece fazla mesai alacağı için kamuda alt işverene açılan davada karar çıkmış ve dava kazanılmış şubat 2020 itibari ile . Alt iş verende hiç bir ücret alınamamış üstüne kayıtlı birşey yok batık bir şirket. Daha sonra mart 2021 itibari ile dava üst işverene dönmüş. Şimdi burada zaman aşımı 5 yıl olarak mı hesaplanır yoksa 10 yıl mı şimdiden teşekkürler

    •  3 года назад

      fazla mesaide zamanaşımı her zaman 5 yıldır, dava açılış tarihinden itibaren geriye doğru 5 yıl saymanız gerekir, alt işveren üst işveren birbirinden bağımsız zamanaşımı işler.

    • @turanlaco8535
      @turanlaco8535 3 года назад

      @ teşekkürler hocam

  • @vedatavc6673
    @vedatavc6673 2 месяца назад

    İyi çalışmalar ben özel bir hastanede 14 yıldır gün aşırı 36 saat çalışıyorum ayda 250 saat ve üstü fazla mesai alıyorum saat ücreti aldığımız maaşı 240 bölerek ve 1e 1 den alıyorum her ay mesaimizi eld n kayıt dışı veriyorlar geçmişe dönük dava açabilir miyiz . maaş bodrumuzu imzalamassak maaşımızı yaptırmıyor kar lütfen yardımcı olun avukat hanım ben nasıl bir yol izlemeliyim sahitlerde var işe giriş çıkış saatlerimde mevcut daha bir çok sorunlarım var en az 6 ayrı davalık dosyam var

    •  2 месяца назад

      imzaladığınız bordolarda mesai tahakkuku varsa geçmişe dönük mesai alacağı için açacağınız davada yazılı belgeye ihtiyacınız olur, örneğin puantaj kaydı, mesai çizelgesi, mesai takip formu gibi, bordolarınız mutlaka inceleyerek imzalamalısınız.

  • @hatipyavuz1770
    @hatipyavuz1770 2 года назад

    Meraba ben günlük 10saat çalışıyorum ama normalde 8saat bize dedilerki 10saat şikayet etsem kazanirmiyim avukatim

    •  2 года назад

      işten ayrıldıktan sonra geri dönük 5 senelik fazla mesai alabilirsiniz.

  • @turgutkayr6065
    @turgutkayr6065 2 года назад

    Ezgi hanım merhaba cevap veriseniz çok sevinirim. 2013 yılında ise başladım ve bu zamana kadar herhangi bir iş sözleşmesi imzalamadim. Bu zaman zarfında fazla çalışmalarım oldu. Bunun için ihbarda bulundum ve müfettişler geldi. Bunun akabinde iş veren 2013 tarihli, yani işe başlama tarihim ile iş sözleşmesi imzalatmak istiyor.. Bu sozlmeye tüm kanuni haklarım saklı kalmak kaydıyla notunu düşmek istedim iş veren kabul etmedi ve ben de imzalamadim. İş veren de tutanak tutma yoluna gitti. Sorum Geriye dönük iş sözleşmesini imzalamazsam sonucu ne olur imzalarsam geriye dönük fazla çalışmalarımi haklarımı kaybeder miyim? Teşekkürler.

    •  2 года назад +1

      imzalamak zorunda değilsiniz, işveren bu sebep ile işten çıkartır ise haksız olur.

    • @turgutkayr6065
      @turgutkayr6065 2 года назад

      @ Çok teşekkür ederim Ezgi hanım..

  • @uyankadam8136
    @uyankadam8136 3 года назад

    Avukat hanım; ben devlet kurumun da işçi statüsün de çalışıyorum 696 khk ile ... 23 Nisan,1 Mayıs ve ramazan bayramından doğan 3 gün fazla çalışmalarımın (5gün) resmi tatiller de zorunlu mesai yüzünden ücret karşılığımı alamıyorum. Muhasebe ile görüştüğüm de fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi gerektiğine dair cumhurbaşkanlığından yazı geldiğini bu yüzden mesai ücretlerinizi yatırmıyoruz deniyor tarafıma. Sizce ben şuan ne yapmalıyım, istifa edip haklı fesih imkanım , kıdem tazminatımı alma imkanım var mıdır? Ya da ihtar vb. birşey yapma durumum var mıdır? akıl istiyorum sizden

    •  2 года назад

      nerede çalışırsanız çalışın fazla mesai karşılığının ödenmesi gerekir, ödeme yapılmıyor ise haklı fesih yapabilirsiniz, fakat mesaiye kalındığını ispat yükü altındasınız, bu sebepler ile çalışma saatleriniz ile uyumlu olmayan puantaj kayıtlarını imzalamamalısınız, bunun yanı sıra Yargıtay kararlarına göre ne yazık ki devlet kurumlarında ki işyeri kayıtları işçi imzası olması bile hesaplamada esas alınıyor.

  • @Kaftanci358
    @Kaftanci358 2 года назад

    Merhaba ezgi hanım benim çalıştığım özel sektörde mesai ye kaldığımizda ücret vermeyip esnek izin almamızı talep ediyorlar ve bu mesailere mecbur koşuyorlar kalmadığımiz taktirde tutanak tutuluyor karşılığında para alamadığımız için kalmıyoruz haksız konumuna düş ermiyiz

    •  2 года назад

      mesaiye kalmayacak iseniz işverene yazılı onay vermemelisiniz, genelde iş sözleşmesi ile alınır bu onay eğer öyle ise bu defa mesaiye kalmaya onayım yoktur diye dilekçe verin yada ihtar çekin. serbest zaman için de işveren onay almalı böyle bir onay yoksa yaptığınız mesai karşılıklarını parasal olarak isteyebilirsiniz.

  • @ramazanarabul2408
    @ramazanarabul2408 2 года назад

    İyi günler ben 3.5 yıldır bir firmada çalışıyorum bayramlar da bize mesai saati ücreti normal veriliyor bir buçuk katı verilmiyor normal 7.5 saat gösteriliyor ama ödeme normal mesai ücreti üstünden ödeniyor haklı fesih nedeni sayılırmı teşekkür ederim

    •  2 года назад

      bayramlar tek kat olarak ödenir, aslında iki kat denilir ama tek katı normal maaş ödemesi ile almışsınızdır, haftalık 45 saati aşan mesailerinizin 1,5 kat olarak ödenmesi gerekir, bu sebeple haklı fesih yapamazsınız.

  • @hakanyigitdagan7917
    @hakanyigitdagan7917 3 года назад

    İş veren hafta içi sabah 8 den akşam 10 kadar çalıştırıyor mesai ücreti veriyor ama çok yoruluyoruz yasal bı hakkımız varmı yani çalışmasak tutanakla tehdit ediyor

    •  2 года назад

      fazla çalışma işçinin kabulü yoksa iseniz yaptırılamaz bu durum işveren için fesih hakkı doğurmaz, işveren mesaiye kalmadığınız için sizi işten çıkartır ise haksız fesih olur.

  • @kadirmuric1906
    @kadirmuric1906 Год назад

    Şimdi 45 saat üstü çalışıyordum
    2 sene 3 ay 18 gün
    04 kod tan işten çıkarıldım
    30 bin tl kıdem ve ihpar ödeneceyini söylediler bana yanlız ..?
    Çalıştığım süreleri 1 aylık maşı mı kıdemin ihparın içine koymuşlar ay sonu maşım yatmadığı için mobing uyguluyorlar imzalamam için çünkü ödemelerde sıkıntı yaşıyorum....
    İmzalamak için maş tazmi nin içine konulur mu..?
    Puantaj imzalatıyorlardı o puantajın içinde zaten elden aldığım da vardı üstüne sözde mesaiyemi koyup imzalatıyolardı hafta içi asgariden hesaplayıp 1.5 ile çarpıyırlardı pazarları ise sözde 2 veriyorlardı ama pazarı da 1.5 ile çarpıyorlardı ...!yani suç var mıdır..???
    ama ne bordro nede puantaj verilmiyordu haklı FES SEBEBİ SAYILMAZ MI.???
    8 bin maş veriyorlardı ama asgari ücret gösteriyorlardı
    Tanıklarım var ...!
    123 Cumartesim var ...!hiç verilmedi 🤷‍♂️
    Resmi tatillerim pazarlarım vs var ben dava açsam 3 yıl sürüyor kazanır mıyım..?
    Kazanırsam avukatım tüm yapmış olduğu masrafları kaybeden şirketen tahsiz edemez mi..???
    Ve her şeyi oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar kendileri bir avukatlı birosuyla anlaşmışlar orada imza attırmaya çalışıyorlar orada imza attıktan sonra bir arabulucuya götürüp orada da ayrı bir imzalar attırıp davayı kapatmaya çalışıyorlar ben imza atarsam bir daha dava açamam biliyorum yani bu yaptıkları SUÇ DEYİLMİ..?
    Bende ilk etapta iş mahkemesine gittim imza atmadım arabulucu istedim
    Yanlız çalıştığım firma istanbuldan taşınıyor dava açarsam nasıl devam eder...???Cevap verirseniz sevinirim ..

  • @enescukurova3546
    @enescukurova3546 Год назад

    270 saatten fazla mesaim var işden ayrılmak istiyorum ama mahkemeye düşersek kesinlikle kaybedecegimi düşünüyorum çünkü holdingin cok saglam avukatları var haklarımı nasıl alabilirim

    • @kokokafal8447
      @kokokafal8447 Год назад

      Sağlam Avukat olayı diye birşey yok kardeşim davamda hakliysan ver avukata gitsin alırsın

    • @ahmetpelitli8998
      @ahmetpelitli8998 Год назад

      Yıllık 270 saatten fazla mesai var ama karşılığını alıyorsun. Buna rağmen 270 saati geçtiği için kanuna aykırı olduğundan tek taraflı iş feshi yapıp kıdem alabiliyorsun diye biliyorum. Bende bu konuyu araştırıyorum. Sen bişeye ulaşabildinmi hocam

  • @rmyuah9728
    @rmyuah9728 3 года назад

    Sevgili Hocam selamlar size Instagram üzerinden soru sordum müsait olunca ilgilenirseniz beni çok mutlu edersiniz başarılar diliyorum

  • @halilozklc6975
    @halilozklc6975 2 года назад

    2 sene 3 ay günlük 12 saat olmak üzere güvenlik görevliliği yaptım 4 saatlik mesai ücretimin ödemelerini 300 olarak yaptılar işe giriş çıkış saatlerimin 1 aylık görüntüsü elimde işten çıktım tazminatımı aldım dava açsam sonuç ne olur lütfen cevap verin o para benim hayatımı değiştirir

    • @Dilara-ph5ly
      @Dilara-ph5ly 3 месяца назад

      Ne yaptınız beyefendi alabildiniz mi

  • @umutyildiz3865
    @umutyildiz3865 3 года назад

    Dava ortalama kaç ay da sonuçlanır?

  • @pala_____vadi
    @pala_____vadi 2 года назад

    MERHABA BEN GECE BEKÇİSİ OLARAK DEVAMLI SABİT GECE 12 SAAT HAFTALIK 60 SAAT ÇALIŞIYORDUM İŞÇEN KOVULDUM İHBAR VERİCEZ DEDİLER BEN DAVA AÇARSAM 45 SAATİN ÜSTÜNÜ ALABİLİRMİYİM 5.5 AY ÇALIŞTIM ORTALAMA 300 SAAT CİVARI EDİYOR

    •  2 года назад

      evet alabilirsiniz.

  • @ferhatsonis5204
    @ferhatsonis5204 Год назад

    Mesela benim iş verenim.
    1 . Yol paramı karşlmıyor 1000 tl
    2. Yemek yada ucretini karşlıamıyor
    3. Asgari ücret veriyor ama aslında bahcivanın ve haftanın iki gunu ayda 8 gün mesayi yapyorum ve güvenlikte
    4. Su sabah 7:30 iş bası. Ve akşam guvenlikteysem 7:30 iş bitis deyilsem bahcivan sam 17:00 satim doluyor
    5. Ayda 8 gunun satini toplarsak gunde 12 sat mesayi 4 sat yani 4×30 = vs sonucta baba 15 bucuk satini veriyorlar . Ve izinli olanlar sunbu onların yüznede duruyorum mesela tam ay 12 sat gunde calayorm.ama sonucta bana buseferde 20 sat filan veririz diyorlar . Peki bu daha hic bir şey sizcede bu adaletmi ..!? Soruyorum

    •  Год назад +1

      değil tabi ki

    • @ferhatsonis5204
      @ferhatsonis5204 Год назад

      @ Ve saymadığım bir çok sey daha var ve ikitane yasli emekli guvanlikte duran adamalra birsey demiyorlar aynı olay yasanıyor tabikide guzumle goruyorum ve onlara birsey demiyorlar yasli olduklsrı icin ama bana geliyorlar aynısı oluyor kumandaları bozuk tamir etirmiyorlar ve birde kufur ediyorlar tehtit ediyorlar . iste boyle bir vilada calsyoruz ne icin ekmek parası için . Ve aldığım 10 tl bile elime geçmiyor e simdi yine gecmicek zaten hersey ateş fası oldu iki uç ay daha dayanicağım . Ve sonrası nereye nasıl olursa olsun sikayetimi ediceğim .

  • @selenkara9722
    @selenkara9722 2 года назад

    Merhaba demişsiniz ki tanık olan kişilerin işverene dava açmamış olması gerekir.Biz 4 kişi eski iş yerimize mesai davası actik.Hepimiz ayrı mahkemelerdeyiz ve birbirimize tanigiz.Yani başka birilerini mi bulmamız gerekecek

    •  2 года назад

      en az bir tane davası olmayan tanık dinletmeniz gerekir.

    • @selenkara9722
      @selenkara9722 2 года назад

      Avukatım davalılar olarak birbirinize şahit olmak hakkınız dedi gerçi davalı dışında şahit te var belki ondandır.Ama şunu da cevaplarsani sevinirim.Davayi kazanırsak davalı işveren in üzerine herhangi bir mal ve para yok ise aile gelir tablosuna bakılır mı.Cunku işveren bildiğim kadarıyla bütün malını anne ve kardeşinin üzerine yapıyor.Yani mahkeme sonunda kazansak bile para vermeden kurtarabilir mi kendini

  • @recepyilmaz4875
    @recepyilmaz4875 2 года назад

    İyi günler bir sorum olacak bodroda fazla mesai görünüyor ama saatlik ödenen tutar normal ücrete denk (1.5 katı değil) bu durumda hakli fesih yapabilir miyim bodroyu sunarak.sahit olmasa bile

    •  2 года назад +1

      doğru olduğunu düşünmediğiniz bordoyu imzalamayın, haklı fesih yapabilirsiniz, önce bordo içeriğini kabul etmediğinize dair ihtar gönderin işverene, dava açmak zorunda kalırsanız tanık dinletmeniz gerekir.

    • @recepyilmaz4875
      @recepyilmaz4875 2 года назад

      @ bodrolarda bankaya yatan tutar ile rakam dogru olduğundan dolayı imzaladım bu zamana kadar sadece fazla mesai kisminda saat olarak ödenen kısım 1 saat için normal ücret olarak ödediği farkettim.bodroda bu kanıtlı olsada şahit gerekli mi ? 1 saat lik mesaim 1.5 ile carpilmadan hesaplanıp yatırılmış.

  • @ishukuku2712
    @ishukuku2712 2 года назад

    Vasıflı bir İşçinin olması gereken mutad ücretlerini vasıflarına göre olması gereken emsal ücretleri çalıştığı yıllara göre araştırılmadan iş sözleşmelerindeki 270 saat kurallarına değer verilemez... İşçinin Asgari ücretin 1,15 katı ücret alması "fazla mesai ücrete dahildir" kurallarına geçerlilik tanınması için yeterli değildir... Sözleşme serbestisi ilkesi dürüstlük kuralına aykırı kullanılamaz... Kanun 45 saattir diyor haftalık en fazla çalışma, sözleşmede ücreti buna göre belirliyeceksin demektir bu... bu yaptığım yorumu yapamıyor yargıtay 9. Hukuk senelerdir... İşçi insani nedenlerden aç kalmamak için sözleşmeye onay veriyor... Yargıtay 9. Hukuk iş kanununda 45 saat belirlenen çalışma süresini 50,2 saate çıkrıyor bu hukuksuz uygulamasıyla.... Vicdansızlık bu...

  • @EMiR-pw8ug
    @EMiR-pw8ug 2 года назад

    Merhaba ben günde 12 saat çalışıyorum büro memuru gozukmekteyim ama 10 saat çalışma gösterilmektedir 2 saat veya 1 saati yemek farz etmiş olsak Hergün 1 saatim yeniyor hiçbir bodroyu imzalamadim .hafta sonraları 12 çalışıp 9.5 saat gosterikmekteyim haftalık çalışma saatinin 45 olan çok üstündeyim açıkça pirim yakın olduğu için sesimi çıkarmadım ama iyice artık bunaldım 7 gün dolu dolu ful 12 saat çalışmaktayım günlük ve haftalık ne kadar alacaklı olarak hesaplamaliyim .zaten iş hakti 12 saat çalıştırılarak tatil olmadan otamatik fesih olmuş oluyor .haftalık. Ve günlük hesaplaması nasıl yapmam gerek hafta tatilim yoq teşekkürler..

    •  2 года назад

      günlük 12 saat çalışma yapıyorsanız Yargıtay kararları uyarınca 2 saat ara dinlenme düşülür, günlük 10 saatten haftada 6 gün çalışma yapıyorsanız haftalık 15 saat mesai yapıyorsunuz demektir.

  • @mustafakaya9476
    @mustafakaya9476 2 года назад

    Merhabalar ben bir fabrikada 6 yıldır çalışıyorum son 2 yıldır 17 saat çalışıyorum mesailer sosyal yardım olarak işleniyor bordroda ben bu 2 yıl zarfında hipertansiyon hastası oldum maddi ve manevi tazminat davası açabilir miyim ihbarı kıdemi alabilir miyim kendim işi bıraksam dahi

    •  2 года назад +1

      fazla mesai alacaklarınızı tanık ile ispat etmek koşulu ile alabilirsiniz.

    • @mustafakaya9476
      @mustafakaya9476 2 года назад

      @ fazla mesai alacaklarimi sosyal yardım olarak verdiler ama yasal mı bu ben hastalandim 17 saat çalışarak

    •  2 года назад +1

      günlük 17 saat çalışma sizde sağlık sorunları yaşattığı için haklı fesih yaparak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz, ayrıca manevi tazminatta talep edebilirsiniz tabi.

  • @bonnie2096
    @bonnie2096 2 года назад

    Ablacım siz şaka mısınız 45 saat çalışan gösterin o patronun elini ayağını öperim. Benim babam haftada 50 saat çalışıyor cumartesi öğlene kadar pazar tatil ve asgari ücret bile almıyor 2500 civarı alıyor şu anda bunun için ne yapabiliriz ?

  • @komedy9636
    @komedy9636 8 месяцев назад

    270 saatten tazminat alma hakkının sene sonunda sıfırlanma gibi bir durumu var mı ?