Yol-Zaman-Hız-İvme-Kuvvet
HTML-код
- Опубликовано: 14 дек 2024
- Merhaba Arkadaşlar,
Bu videoda, yol, hız, ivme, zaman, kuvvet ve merkezkaç kuvveti, dolayısıyla uzayda kütle ve çekim kavramlarının, ne olduğunu kavramaya ve, yol neyin türevi, ivmenin türevi nedir, gibi muhtemelen hiç karşılaşmadığınız sorulara cevaplar bulmaya çalışacağız.
Bu kavramların her biri ayrı ayrı birer video konusu olmasına rağmen, sizlerin kavramlar arasındaki ilişkileri anlayıp, evrende ve çevremizde olan olaylara, bütünsel olarak bakabilme yeteneği kazanmanız adına, kısaltılmış özet olarak, kavramların hepsi bir arada anlatılmaya çalışılmıştır. Bu açıdan, videonun ayrı bir önem taşıdığını vurgulamak isterim.
By NA.
Arkadaşlar,
Videodaki teknik detaylar konusundaki eleştirilerinizde haklılık payınız olabilir. Yapıcı katkı sunan eleştriler için hepinize teşekkür ederiz.
Fakat içerik konusunda hiç yorum olmaması üzücü. Ses, görüntü bunları düzeltmek kolay.Bunlara fazla takılmayıp, içeriği anlamaya çalışın.Üzücü, çünkü bu video Neandertal Academy olarak şimdiye kadar yaptığımız en önemli videodur.
Neden en önemli?
Video, Evrenin yapısının, fiziksel dünyamızdaki makro ve mikro izdüşümlerini anlama konusunda benzeri olmayan ipuçları sunmaktadır.Bu ipuçlarının şimdi ve ilerde karşılaşacağınız Matematiksel ve Fiziksel hemen her olayın, neden ve sonuçlarını kavramada size çok büyük bir faydası olacağını göreceksiniz. Son olarak; ilk fırsatta eleştirileriniz doğrultusunda videoda değişiklik yapılacaktır.
Valla ses yüzünden içeriğe odaklanamadim yarım bıraktım
Hocam size ulaşacağı bilmek için mail adresinizi bulamadım. içerik güzel ancak doğal sesinizi kullanmanızı istiyorum. çünkü yapay zeka henüz bizim doğal sesimiz kadar anlaşıla bilir değil. Önceki videolarınızdada aynı durumda.bundan ötürü 2 kez izledim bu videoyu çünkü ses botunun sesi bizim insan sesimiz kadar akıcı konuşmuyor ve lütfen mail adresinizi atınız.
Bravo çok teşekkürler. Aynı konu için kitap tavsiyeniz olur mu acaba? Topluca evrende neyin ne olduğunu anlatan...
Video konusunun önemi ortada... Ancak takipçilerinizi, yapay sesten dolayı odaklanamadı diye anlamaya çalışın. Beklentiler, bundan önceki videoların kalitesine göre oluştu ama şimdi, teknik açıdan daha az kaliteli bir videonun altındaki yorumların niteliği, bilgi üzerindeki tartışmayı imkansız kılmış. Buna hak vermelisiniz.
Keşke kendi sesinle olsa
Bu videoyu hazırlayana o kadar çok teşekkür ederim ki yıllardır öğrendiğimiz havada kalan bilgiler öyle bir oturdu ki beynime ilk defe anladığımı hissettim. Bu kadar bilgili insanların vakit ayırıp biz cahilleri aydınlatması o kadar güzel ki.
İnsan ancak bildikçe, bilmediklerini farkedebilir. Bildikçe cehaleti artar.En az bilen ise bilmediklerini farkedemediği için kendini Alim sanır.Bildikçe cahilleşiriz aslında. Neandertal Akademi olarak, bu video şimdiye kadar yayınlananlar içinde hemen hemen en önemlisidir diyebiliriz. Fark etmenize çok sevindik.Amacımız tam da sizin dediğiniz gibi, Evrene ve çevremize daha somut bakabilmek, olayların neden ve sonuçlarını daha doğruya yakın kavrayarak yeni kavramlar geliştirilmesine katkı sunmaktır.
Aynen. Tesekkurler
Amaçları sadece sınav yapmak olan, formülleri verip ezberleyin diyen sözde eğitimcilerin aksine sizin gibi değerli insanlarında var olduğunu görmek gerçekten çok güzel bir şey.Ne kadar teşekkür etsek az...
Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
Her videonuzun altına ne kadar övgü dolu şeyler yazsam da hep az kalacak. iyi ki varsınız. Var olmaya devam edin. Size ihtiyacımız var.
20 dakika önce sizi keşfettim. Sizden önce taş devrindeydim. Şimdi aydınlanma çağına girmiş gibi hissettim. Özellikle de "Türevin anlamı" isimli videonuzu izledikten sonra bunu yaşadım. Teşekkür ederim herkese böylesine muazzam bir kaynak ile bizleri buluşturdunuz.
Motive edici yorum katkınız için teşekkürler.
ivmenin türevi jerk yada sarsınım olarak adlandırılır. ama yer değiştirme neyin türevidir sorusuna cevaben bakış açısı çok güzel. evrenin genişlemesiyle bağlantısı olabilir bu yüzden hiç de mantıksız gelmedi. yer değiştirmeyle zaman arasında bir bağlantı kurulabilse belki de yer değiştirmenin zaman göre integrali belli bir aralıkta bizi evrenin genişleme fonksiyonuna ulaştırabilir.
Anlatılanlara iyi de neden diye sorunca cevapsız kalan sorular vardı. Bu videoda daha önce bulamadığımız çok fazla cevap var. Ayrıca anlatımınız çok ufuk açıcı. Dinlerken Bertrand Russell ın bir sözü geldi aklıma "Evrenin bitimsizliği yoluyla, evren üzerinde düşünceye dalan zihin de bitimsizlikten bir pay alır." Umarım bu gelişme daha nicelerine gebe olur. Bu kadar kapsamlı bi video hazırlayıp paylaştığınız için teşekkürler. 💎
Öncelikle üyeliğiniz için çok teşekkür ederiz.3.Üyemiz sizsiniz:).Bunun bir ayrıcalığı elbette olacak.Ayrıcalıklara başlangıç üyelerimize kalp beğenisi oldu.Her video sonunda teşekkür listesi de yayınlayacağız.Bu destekler gerçekten anlamlıdır.Siz değerli üyelerimiz için daha neler yapabiliriz bunu ilerde göreceğiz.Video yorumunuza gelince amacımız tam da söylediğiniz gibidir.Cevapsız kalan bazı konularda, izleyenlere güncel seviyeye ulaşma ve yeni olanı keşfetme adına bir ipucu verebilmektir.Bundan sonrası onlara kalmış.Yapıcı eleştirel katkınız için ayrıca teşekkürler.
Bertrand Russell ne guzel söz söylemiş öyle.
Siz muazzam bir şeysiniz! İçerikler biriktikçe hazine gibi kütüphane ortaya çıkıyor, her birini not alıyorum
Sizlere ne kadar teşşekkür etsem az bize hurafatları değil bilmi öğredenlere helal olsun
Böyle bir bilgiye ulaşmak bence muazzam bir şey
Önceden fizik matematikten doğar diye düşünürdüm bu videodan sonra tam tersini düşünüyorum gerçekten çok güzel olmuş keşke ülkemizde bu tarz videolar çeken daha fazla olsa
Üzerinde uğraş verilmiş bir konu,özet.Teşekkürler.
sonunda bişeyleri anlamaya yakınlaşıyoruz, defalarca cümleleri geriye sararak dinledim, hocam aynı meseleleri daha başka temsillerle de anlatırsanız daha memnun oluruz , bu meseleleri daha da iyi kavramak istiyoruz ve resmen acıkmışız böyle anlatılmasına diyebilirim
Elinize emeğinize sağlık. Farklı bir bakış açısıyla güzelce açıklamışsınız.
Videolar için teşekkür ederim. Bu konulara meraklı olduğum halde fizik bilgim yetersiz olduğu için yarım yamalak anladığım şeyleri daha iyi algılamaya başladım.bu tarz da anlatılınca daha iyi anlıyorsun geri kalan teknik bilgiyi de öğrenmesi daha kolay oluyor.
Merhaba, çok etkilendim, şimdiye kadar anlamadığım havada kalan konuları bu kadar kısa sürede ve bu kadar basitleştirilmiş şekilde anlatmanız çok güzel, bugüne kadar sadece formül olarak bildiğim bu teknik konuların evrenin çalışma dinamikleri ile anlaşılır şekilde açıklandığı, nedenlerin sonuçların bu kadar net anlatıldığı kaynaklar pek yok, bu kadar güzel olunca devamını bekliyoruz tabi...
Ulan yıllardır merkezkaç kuvvetinin nedenini sorguluyorum, ivmenin türevini de videoyu dinlerken direk kütle olarak düşünmüştüm tam olarak değilmiş devamını bekliyoruz.
Sizi geç keşfettim. Çok uzun zamandır ingilizce kaynaklardan izliyor takip ediyordum bu içerikleri. Ve türkçe bir kaynak görmek beni aşırı mutlu etti. Ses görüntü gibi şeylere takılmayıp şekilci bakış açısından çıkabilirsek ve içerikten alabileceğimiz maksimum verimi almaya çalışırsak ancak gelişebiliriz diye düşünüyorum. Öbür türlü yabancı kaynaklara mahkum olmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.
*Her şey Evrenin genişlemesine bağlıysa anladım ki ilim de bilim de yüce Kuran'da saklı "Biz göğü ‘büyük bir kudretle’ bina ettik ve şüphesiz Biz (onu) genişleticiyiz.” (Zariyat Suresi: 47)*
Böyle demen pek doğru olmaz.Kuran-ı Kerime bir fizik kitabı değilde bir hidayet,bir öğüt kitabı olarak bakmak gerekir.Kuran-ı Kerimde hemen hemen her surede ibret almaktan bahseder bulunduğumuz dünyada nesnelere ibret nazarı ile bakarsak bu hepimiz için hayırlusı olur.
@@Alper_SEV Doğru, fizik kitabı olarak bakarsak yanlış olur ama ben onu kastetmiyorum sözüm Kuranı Kerimi bilimden apayri bir kitapmis gibi gorenlere yani kurani kerim çok yönlü bir kitaptir. Hayatın her alanından öğütler, hikmetler, sırlar ve bilgiler verir.Hatta Kuranı Kerim yasa ve kanunların en güzelini de sunar.
@@yusuftalha7043 '' Kuranı Kerim yasa ve kanunların en güzelini de sunar'' haklısınız kimse yaratandan yarattığını daha iyi bilemez.Ama Kuran-ı Kerimde birçok müteşabih ayetler var Kuran-ı Kerimde de evrenle alakalı yahut başka müteşabih ayetlerde zamanın teknolojik şartlarına göre mana yüklenmiş bu sebeble bundan kaçınılması gerektiğini düşünüyorum.Evet Kuran-ı Kerimde bilimle ilgili ayetlerde var ama maksat evrenin kanunlarını yahut sırlarını açıklamak değil insanlara hak yolu göstermek içindir.Sonra bazı hususlarda sorular sorulunca cevap verilemiyor ve sizi tenzih ederek söylüyorum ''müslümanlar cahil' algısı oluşuyor.İnsan sadece bilmediğinin cahilidir o kadar yani yanlış algılamayın size kasti bir sözüm yoktu.
@@Alper_SEV Evet maksat hidayet ve Hakikat.Aslında hayattaki her şey hakikat içindir. Tefekkür edenler için ibrettir . Sözlerimiz aynı yöne çıkıyor fikirler aynı.
@@yusuftalha7043 alpersev21@gmail.com mail adresim bu
Hocam bir elektrik mühendisi adayı olarak sizlerden elektriğin temel kavramınıda dinlemek isterim.
ben de yeni yeni düşüncelere yol açtı. özellikle dakika 9 dan itibaren muazzam bir aydınlanma oldu. çok teşekkürler. emeğinize sağlık.
" ben de yeni yeni düşüncelere yol açtı" Amacımız tam da budur.
Fotonun hareketi evrenle birlikte senkronize derken ne demek istiyorsunuz? Yani aynı hızda mı gidiyor? Evren ışık hızında mı genişliyor? Ve eğer fotonu yoğun bir ortama koyup yavaşlatsaydık sonra ona ekstra bir kuvvet uygulayıp ivmelendirseydik foton kütle kazanır mıydı? F=ma denkleminin sağlanması için kazanması gerekiyor.
Çok güzel bakış açılarıyla anlatıyorsunuz. Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Ancak bu söyledikleriniz hakkında daha çok araştırıp öğrenebileceğimiz kaynaklar varsa bizimle paylaşır mısınız?
Maalesef önerebileceğim damıtılmış böyle bir kaynak yok.Daha genel anlamda konu olarak, Kuantum mekaniği,Eğri uzaylar,Riemann geometrisi,Görelilik kuramı konularını incelemenizi tavsiye ederiz.Einstein'nin Görelilik Kuramını Riemann sayesinde geliştirebilmesi gibi, Neandertal Academy olarak burada yapılanlarda matematiğin ışığında böyle genel konuların arasındaki kopukmuş gibi duran ilişkileri bağlantıları sergilemek,damıtmaya ve yaşadığımız Evreni biraz daha gerçeğe yakın tanımaya çalışmaktır. Yorum katkınız için teşekkürler.
Muhteşem!
o zaman ışık hızı uzayın genişleme hızı mı olur
Kozmik zekalı matematikçiler emeğinize sağlık.
Bu kanalı keşfetmem, You Tube'un bir şekilde bu kanalı karşıma çıkarması gerçekten büyük bir şans. Yılardır izlediğim programlardan, belgesellerden öğrendiğim şey şuydu: Cisimler uzay-zamanı (ağır bir cismin gergin bir çarşafı bükmesi gibi) büker. Tamam da neden büker, nasıl büker uzay-zamanın bükülmesi neye benzer, bunlar hakkındaki bir fikrim yoktu. Ve gerçekten de uzayın bükülmesini çarşafın bükülmesi gibi aklımda hep 2 boyutlu olarak canlandırmıştım. Bu video algımdaki ve bilgimdeki pek çok yanlışı düzeltmeme yardımcı oldu. Uzay sonsuz boyutta genişlediğine göre, yanlış anlamadıysam cisimler uzayı sonsuz boyutta büküyor ama biz daha kolay anlamak için 3 boyutlu bir biçimde büktüğünü varsayıyoruz, doğru mudur hocam? Bükülme dediğimiz olayında cisimlerin, evrenin genişlemesine karşı gösterdiği direnç olduğunu anlıyorum. Şimdiye kadar zamanın bir boyut olduğunu (4. boyut) öğrenmiştim. Ancak videodaki bilgilerden anladığım zaman bir boyut değil, genişleyen evren ile bu genişlemeye direnç gösteren cisimler arasındaki gecikme olduğudur.(Yanlış düşünüyor da olabilirim) Yani aslında uzay-zaman bükülmüyor, uzay bükülüyor. Zaman ise bir boyut değil.
Size katılıyoruz.Ayrıca yine de burada anlatılanların basitleştirilmiş genel bir anlatım olduğunu, bazı konuların özünde daha farklı detaylar barındırdığının farkında olduğunuzu düşünüyoruz.Uzayın ve zamanın kullanıldığı görelilik vb hesaplarda kullanılan 4 bileşenli vektördeki dördüncü boyutmuş gibi algılanan "t" nin başında aslında "c" ışık hızı var. Hesaplarda kolaylık olsun diye en sonda hesaba katılır ve orjinali "ct" dir. " ct" ise( Hız x Zaman) zaten yolu verir.Dediğiniz gibi zaman ve boyut farklı şeyler.Zamanın fotonla olduğu gibi , boyutla senkronize davranabildiği durumlar olabilir ama 4. boyut hiç değildir.Yorum katkınız için teşekkürler.
@@NeandertalAcademyNA Cevabınız için ben teşekkür ederim.
gerçekten harika bir video
Uzayin genislemesi ile ilgili cok fazla sorum vardi ve okuldaki hocalarim cevapliyamamisti (lise 2 deydim ) suan hersey kafamda duzgun bir sekilde yerine oturdu. Elinize emeginize saglik daha buyuk kitlelere ulasmaniz dilegiyle
(Kanaliniz icin yardim edebilecegim bisey olursa cekinmeden yazabalirsiniz elimden ne geliyorsa yapabilirim)
Hocam ses cok itici geliyor siz olmasaniz izlemezdim sesi degistirin bence..
cok guzel videolar cekiyorsunuz cok tesekkurler !
Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
Çok güzel. Çok teşekkür ederim.
Sağol hocam.
merhaba ben ışık hızını geçip geçmeme ile ilgili bir soru soracağım.Video da ışık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşlaması gerektiği ve ışık hızına ulaştığında zamanın durması gerektiği söyleniyor.Benim sorum, bir imkan oldu ve ışık hızını aştık,hızımız sonsuza yaklaşsın o halde zamana ne olur?Tersine mi akar yoksa hızlandıkça zaman hızlanır mı?Ben kendi kafamdan şöyle bir çözüm ürettim.Işık hızına soldan yaklaşınca zaman giderek yavaşlıyor,aynı zamanda sağdan yaklaşınca da zamanın yavaşlaması gerekiyor.Çünkü ışık hızı bir nokta o noktaya bastığımız zaman, zaman durmuş oluyor.Bunu matematikten yardım alarak türettim limitten yani.Sağdan ve soldan ışık hızına yaklaşınca limitleri aynı yani sonsuz çıkıyor(burada enerji için konuşuyorum yani zaman için 0 oluyor).O zaman ışık hızını geçip daha da hızlandıkça zaman da daha da hızlanacak.Ve şöyle bir sonuç çıkıyor tabi bu kendime göre,zamanın durmasıyla zamanın sonsuz hızda akması aynı şeyler nedenine gelirsem hız sonsuza doğru yaklaştıkça zaman dediğim gibi hızlı akması gerekiyor eğer sonsuzluğa ulaşmayı başarabilseydik zamanın akışı da sonsuz hızda olacaktı.Buna örnek verirsem titreşimle alakalı frekansı 0 ve sonsuz olan bir dalgayı varsayalım.Bu dalgaların görüntüsü aynı olur gibi veya sonsuz küçüklükte dönmenin hiç dönmemesiyle aynı görünmesi gibi .Matematikte bazı tanımsız ifadelerin çözümünü fizikten yardım alarak bulabilir miyiz?Bu takyon denilen parçacıklara da değinmek isterim,sanal kütle diye bir kavram var bunu biraz açıklasanız sevinirim. siz bu konular hakkında neler düşünüyorsunuz mantıksal bir hata var mı teşekkürler.
Hocam zamanın fonksiyonu olmayan bir fiziki olay mevcut mudur?
Güzel ve ayrıca incelenecek bir konu.Bizim 3 boyutlu yaşam düzlemimizde foton gibi 1 spinli parçacıklar için zaman, teorik olarak ilerlemez ve hep sıfır olarak kalır.Foton hareketlerini gözlemleyen bizler için ise zaman hep ilerleyeceğinden bildiğimiz fiziksel anlamda zaman parametresiz bir değişimden bahsetmek anlamsızdır.Ama foton gibi düzlemsel ve hacimsel komplex uzaylarda hareket eden parçacıkların kendi uzaylarında veya bildiğimiz kütleli madde dışındaki yapılarda böyle fonksiyonlar mümkün olabilir.Başta da dediğimiz gibi güzel ve ayrıca incelenecek bir konu.
Sayın alper sev, kanalın ilk üyesi sizsiniz:). Bu statünüzle bizim için hep çok özel olacaksınız .Bilimin özgürce paylaşımı adına yaptığını anlamlı destekten ötürü sizi tebrik ediyoruz.Bu özel durumunuzun elbette bir ayrıcalığı olacaktır.Kanalın ekonomik bir amacı olmasa bile profesyonel bir kadro oluşturma ve daha düzenli ve çok paylaşım yapabilmek adına bu üyelikler çok önemli.Sistemin nasıl çalıştığı konusunda uygulama eksiğimiz olsa da sanıyoruz en üst seviye olan Evrensel bilim gönüllüsü 3 olarak yazacağınız mesajları özel bir sekmede görüp size doğrudan cevap yazabileceğiz.
Bu camiada kıskandığım ilk insan sensin Alper Hoca. Ne diim, kapmışsın bütün övgüleri, tebrik ediyorum.
@@feonaryus Estağfirullah :)Kalb kalbe karşıdır derler. Ben sadece merak ettiğim bir dal üzerine çalışma yapıyorum o kadar.Anlayamadığım yerleri de soruyorum(her ne kadar bazen boş sorular sorsamda) hocamızda sağolsun sabırla cevap veriyor.Daha gidecek çok yolumuz var size de başarılar dilerim.
@@Alper_SEV Kardeşim ben seni gayet başarılı buluyorum. İnşallah hedeflerine ulaşırsın. Galiba elektrik elektronik mühendisliği bölümü okuyursun, yorumlarda anladığım kadarıyla. Bizde size başarılar dileriz. İnşallah bir gün Neandertal Academy ekibinden birileri olarak beraber çalışırız. ( Gerçi benim alanım konulara biraz uzak kalıyor ama çocukluğumdan beri matematik ve fizik çalışıyorum)
Merhabalar bir soru sormak istiyorum.Videoda zamanın bir boyut olmadığını söylemişsiniz ve bu da benim kafamı karıştırdı zamandan hep 4. boyut diye söz edildiği için.Bunu tam olarak nasıl düşünmeliyim.Yanlış bir soruysa kusura bakmayın çok bilgili değilim bu konuda.
Bu konuda çok soru soruldu ve bir çok kez yanıtlandı. Videonun altında yorumlarda ararsanız bulursunuz.Size benzer soruya verilen en son yanıtımızı kopyalayıp aşağıya yapıştırıyoruz.
Uzay-zaman söylemi yanlış anlaşılmalara yol açan bir şey. Çünkü 4. boyutun "zaman" olduğu gibi bir yanılsamaya yol açıyor.Oysa zaman ve boyut birbirinden bağımsız şeyler.Dörtlü vektördeki (x,y,z,t) deki "t" aslında sadece zaman değil yine mesafeyle ilgilidir. Minkowski uzaylarında,Lorentz dönüşümlerinde falan t zamanının bir parametre gibi değilde konumu etkileyen bir bileşen olarak ele alınması da aslında bu sebeple.Zaman 4. boyuttur diye kimin çıkardığını anlamadığımız söylem bir yanılsamadır.Çünkü aslında x,y,z koordinatlarının yanındaki t tek başına değil yanında yazılmayan bir c(ışık hızı) da vardır.Yani doğrusu aslında cxt dir. Işık hızı c sabit olduğundan hesapları büyütmemesi adına yazılmaz.Sonuçlara eklenir. Buradaki cxt de (zaman(t) x hız(c)=yol olarak) zaten bir konum(mesafe) yani koordinat verir.Kısaca uzay-zaman söylemi bir bakıma hatalıdır.
@@NeandertalAcademyNA çok teşekkür ederim yanıtınız için
@@NeandertalAcademyNA bir de videoda yanlış anlamadıysam kütle çekiminin evrenin genişlemesine kütleli varlıkların direnmesi sonucu oluştuğunu söylediniz ancak Einstein genel görelilik denklemlerinde kütle çekimini evrenin sabit olduğunu varsayarak da açıklayabilmişti.
Hocam çok bilge bir insansınız ayrıca bir sorum olucak eğer evren genişlemeyi bırakıp içine çökmeye başlarsa zaman ters yöne doğru hareket eder miydi .
İyi de ivmenin türevi bu durumda sarsım olmuyor mu?
Bu soruyu sormanız iyi oldu.Elbetteki ilk bakışta haklısınız. Ama videonun devamını izlerseniz. Burada" ivmenin türevi nedir?" den aranan ve kasıt daha genel daha başka bir şey.
Yani aranan sadece makro anlamda maddeye özel bir durum olan "bir cismin tek boyutlu çizgisel hareketindeki ivme değişimi (sarsım veya jerk) değil".
Amaç; maddeyi ve onu oluşturan oluşturan temel parçacıkları da kapsayan sadece çizgisel değil , alansal ve hacimsel hareketleride içine alan daha genel anlamda ivmenin evrenin dokusundaki fonksiyonel(denklemsel) yeridir.
Evren ne alaka? derseniz ; Örneğin fizikte "yol" dediğimiz şey aslında evrenin genişlemesinin 3.boyuta tek boyutlu izdüşümüdür.Evren genişlemeseydi ,uzayda konum değişimi, yani hareket( yol,hız,ivme,jerk) vb kavramlar da olmazdı.Bir cismin hızı ile(yani enerjisi ve momentumu ile) evrenin genişlemesini,geometrisini (uzayı) Einsteinin alan denklemleri ile kısmen birleştirebiliyoruz.Ama ivmenin evrenin geometrisi ile ilişkisi konusunda hala söylenecek çok şey var. Umarız uygun bir cevap olmuştur.Bu konuda gelecek videolarımızı bekleyin.Yorum katkınız için teşekkürler.
sırlar çözülüyor
teşekürler
Abi kafayı yicem efsaneee
Alakasız olacak ama evrenin mikro evrenden makro evrene birbiri ile bağlantılı olduğu görülüyor. bazı denklemler sıvı hareketleri hatta canlı hareketlerini matematiksel hale getirebiliyorlar.Navier-stokes denklemleri gibi.O halde Kepler in gezegensel hareket yasaları ile kısmende olsa yörüngesel elektron hareketleri açıklanabilir midir?
Herşeyin teorisi için genel görelilik ile kuantum mekaniği bu yüzden birleştirilmesi gerekiyor sanırım
.
Başkan karizmatik sesli dayı + arkadaki fon çok iyiydi 3. Dakikadan kapattım bunu kulağımı tırmaladı
aynen ya
Işık hızı evrende maksimum hızsa, maksimum ive ne kadardır nasıl ölçüle bilir?
Videoyu bir de sizin seslendirmenizle bir daha paylaşma imkanınız olursa daha şahane olmaz mı? :)
Videoda zamanı açıklarken fotonlar için zamandan söz edemeyiz çünkü evren ile eş zamanlı yol alıyor yani senkronize dediniz. Aklıma takılan evrenin genişleme hızı sürekli arttığına göre ve fotonlar için ışık hızı limit olduğuna göre fotonlar bu senkronizasyonu nasıl koruyorlar?
Burada kast edilen fotonları oluşturan enerji alanlarının Evrenle olan referans spinlerinin aynı olmasıdır.Bunun bir anlamı ; fotonlar Evrenin dokusuna karşı direnç göstermez demektir. Evrenin kaç boyutlu bir hareket yaptığını bilemiyoruz.Bu sebeple fotonlar bizim 3 boyutlu Dünyamızda algıladığımız "çizgisel yol" dışında "alansal" veya "hacimsel" veya "daha üst" boyutlarda yol alabilirler.Biz ise fotonu sadece 3 boyutlu yaşam düzlemimizdeki çizgisel (doğrusal) hızı ile değerlendiriyoruz.Bununla ilgili videolar ilerde gelecek.
Fakat konuyu anlamanız açısından birebir aynı olmasa da yakın bir örnek verirsek; Dünyanın en hızlı koşan insanı Usain Bolt'un pistte veya hareketli bir tren içindeki hızı teorik olarak aynıdır.O koşarken aynı zamanda trenle de senkronize bir hareket yapmaktadır. Trenin artan bir hızla ilerlemesi teorik olarak onun en hızlı insan rekorunu değiştirmez.
Bir sorum olacak o zaman uzayda bulununan gezegenlerden bize uzak olan gezegenlerin kütle çekim kuvveti daha mı büyük?
Güzel bir soru.Tebrikler.Yakın zamanda içinde sorunuzun cevabının da açıklandığı Kütle -enerji ve ağırlık ilişkisini inceleyeceğimiz bir videoda gelecek.Güzel sorunuz ve yorum katkınız için teşekkürler.
@@NeandertalAcademyNA Ben teşekkür ederim hocam.Bir sorum olacak hocam Hangi matematik üniversitesi mezunusunuz?
Merak ettiğim bir soru var size sorabilir miyim ?
Hızı olan bir şeyi hızlandırmak daha mı kolay ?
Çünkü ben ivmenin formülünden oyle anladım fakat kafamda canlandiramiyorum
Hocam o zaman christoffel sembolleri aslında ivmeyi mi veriyor? Çünkü videodan sonra denedim ve d^2x/dt^2 ile christoffel sembolleri nin formülü arasında metrik tensörlerin kısmi türevlerinin alındığı kısımım neredeyse aynı olduğunu fark ettim. Ayrıca kütlenin evrenin genişlemesinden geride kalmasını zaman oakrak algılar dediniz o yüzden mi izafiyette vektör tanımlarken -x^0 diye mi tanımlıyoruz zamanı?
Kütle çekimsel ivme, baz vektörlerin değişim hızı ile ilgilidir.Buna bir tür uzayın metriğindeki değişim diyebiliriz. Farklı uzaylardaki türevler açısından Christoffel sembolleri bir matematiksel araçtır.İvme ile doğrudan bir ilişkisi yoktur. Poincare Varsayımı 2 videosunda ivme kavramından bahsetmiş ve basit görünmesi açısından orantı katsayısını 1 alarak(aslında 1 den farklıdır) " kütle çekimsel ivme ile baz vektörlerin değişimi arasındaki eşitliği" yazmıştık.
Az önce de dediğimiz gibi Christoffel sembolleri bu değişimin hesap kısmında olsa bile değişimin yani ivmenin kendini doğrudan temsil etmez. Semboller sadece farklı uzaylar arasında değişen, değişime( değişen türevlere) bir tür metrik ayarlama yaparlar. Bu yüzden Christoffel sembolleri doğrudan ivmeyi verir dersek hata olur. Ama ortagonal uzaylarda Christoffel sembolleri sıfır olduğundan metrik değişimler bildiğimiz basit türevlere dönüşürler. İşte dediğiniz "neredeyse aynı" gibi görünmenin sebebi sanıyoruz bu durumdan kaynaklanıyor
Zaman, konum ve dörtlü vektör(ct,x,y,z) ilişkisi üzerine ise ilerde daha detaylı bir video yapacağız.
@@NeandertalAcademyNA çok teşekkür ederim hocam
kütle çekim kuvvetini uzayın bükülmesiyle açıklıyoruz. peki elektromanyetik ve guclu/zayıf etkilesim kuvvetlerinin sebebi ya da somut, sezgisel aciklamasi nedir tam olarak?
Feyman diyagramları , kuantum elektro dinamiği ve kuantum kromodinamiğı konularına göz atabilirsin dostum.
Videolarin devami gelecekmi
Videolar devam edecek.
İçerik mükemmel
İnsanlar bir şeyleri anlamanın yolunun düşünmekten geçtiğinin farkına varmadan, insanları acımasızca eleştirirler. Oysa bu videonun amacı aslında düşündürmektir. peki sen düşünmeden bu videoyu nasıl anlayacağını sanabilirsin? ey insan düşün bizim anladığımızla senin anladığın farklı. Her şeyi kendine göre yorumlarsın. Peki sen nesin? cevap videoda saklıdır.
Hocam benim anlamadığım şeyler var. Öncelikle spin tam olarak ne oluyor? Bu konuda kolay anlatım içeren bilgilendirici bir kaynak bulamıyorum. Şimdi spinleri evrenin genişleme spinine göre farklı olan parçacıklar genişlemeye karşı direnç gösteriyorlar ve aradaki farkı zaman olarak algılıyoruz diyorsunuz ama bizim hayatımızda hissettiğimiz zaman algısı eylemsel değil midir? Yani Dünya kendi etrafında döner gün biter, Güneş etrafında döner yıl biter. Benim kromozomlarım artık eşlenemez ve hücrelerim ölmeye ve yeniden üretilmemeye başlar ve hayatım biter. Bunun bahsettiğiniz dirençle nasıl bir bağlantısı var? Yani ben kütleçekimi yüksek olan bir yerde de olsam aslında kromozomlarımın ömrü daha da mı uzayacak? Ya da slow motion mı yaşayacağım hayatı? Bu konuda daha basit bir anlatım yapabilir misiniz? Ayrıca maddelerin kazandığı kütle hakkında da şunu anladım: normalde kütle makro düzeyde bizi oluşturan parçacıkların toplamı. Yani 1 kg demiri oluşturan kuark ve leptonların kütlelerinin toplamı 1 kg yaptığı için o maddeye 1 kg diyoruz ve o kuark ve leptonlar higgs alanı ile etkileşime girdiği için kütle kazanıyor. Doğru mudur, hocam?
Sorduğunuz, spin, maddenin yada kütlenin zamanla ilişkisinin mekanizması vb soruların bir çoğuna sizin de dediğiniz gibi hemen hiçbir yerde yeterince açıklayıcı cevap bulamazsınız.Bu video'da açıklanan kütle -zaman ilişkisi önemli bir bilgidir. Bu bilgiden hareketle Kuantum mekaniğinde ,Einstein'in alan denklemleri vb cevaplar var aslında.İsterseniz oraları inceleyin. Ama onlarda kısmen cevaplandırdıkları için konuya hakim değilseniz anlama konusunda sıkıntı olabilir. Biz şimdiye kadar hiçbir yerde herkesin anlayabileceği şekilde açık bir anlatıma rastlamadık. Sorularınızın cevapları burada iki cümle ile geçiştirilemeyecek kadar önemli ve uzun. Bu sebeple onlar zaten ilerde yapacağımız videoların da konusu.
@@NeandertalAcademyNA Katılıyorum , soru doğrudan zaman biyolojiyi etkiler mi etkilemez mi? Ben de çok merak ediyorum.
hocam, video içerik olarak süper. Gerçeken tebrik ederim. Videoyu nasıl bulduğumu anlatayım: Karadeliklerle ilgili birkaç makale okudum buna göre bir karadeliğin olay ufkunda zaman nerdeyse hiç geçmiyor ama hawking ışıması nedeniyle de karadelik bir süre sonra yok oluyor. Kendi kendime önce "zaman yoksa nasıl zamanla yok oluyor" dedim, şu an bu soru bana da biraz salakça ve cahilce görünüyor ama neyse, sonra kendimi karadeliğin içinde hayal ettim ki sorduğum bu soruya cevap verebileyim kendi kendime dedimki diyelimki karadelikbeni içine çeksin, ben karadeliğiniçindeyken zamanın geçtiğini anlayamam ve diyelim 1 milyar yıl sonra karadelik yok olsun ve düşünce deneyi ya diyelim ki yok olunca beni de dışarı atsın, bir bakıyorum karadelik beni çekti, hiç zaman geçmeden ben 1 milyar yıl sonrasındayım. Kendimi, karadelik beni geleceğe gönderdi zannederim ama oysaki öyle birşey olmadı sadece beni bekletti ama ben zamanın geçtiğini anlamadığım için kendimi geleceğe gitmiş zannettim. Bu düşünce deneyimden sonra ben de zamanın aslında farklı bir boyut gibi algılanmasında sorun olduğunu düşündüm ve 1 ay kadarlık aramadansonra sizin bu videounuzla nihayet tatmin edici bir cevap buldum. Gerçeken teşekkür ederim. İçerik süper. NAsıl geliştirilebilir? Bence zaman konusunu biraz daha detaylı işleyebilirisiniz.
Güzel bir örnekleme yapmışsınız.Tebrikler.Uzay zaman ilişkisine doğrudan video yapmasak bile ilerde yapacağımız videolarda zaman zaman değineceğiz.Yorum katkınız için teşekkürler.
@@NeandertalAcademyNA ben teşekkür ederim.
hocam ben bir şey sormak istiyorum eğer insanoğlu evrenin büyüme hızına eşit hıza ulaşabilseydi sonsuzluğa ulaşmış olur muydu
İnsanoğlunun veya kütleli herhangi bir cismin Evrenin sınırlarına ulaşacak bir hıza ulaşması imkansız görünüyor.Çünkü hareket ve konum değiştirme Evrenin dokusu ile ilgilidir. Evrenin dokusu ve hareketi ile(kaç boyutlu hareket olduğunu bilmiyoruz) senkronize ve aynı referans spinle yer değiştiren foton için bile bu imkansız. Çünkü fotonlar bile ancak evrenin genişlemesi ile birlikte hareket edebilir, yol alabilir. Kısaca Evren ışık hızından daha yavaş genişlese bile en dış cidardaki fotonlar dahi bu hıza ulaşamaz.Böyle bir şey teorik olarak mümkün olabilir ama bunu Evren içi değil ancak Evren dışı bir yapı başarabilir.
Bunlar hangi fiziksel teori?
Bu ses daha iyi olmuş bence sizin anlatımınızda mikrofona sürekli üflemeden ötürü kötü bir ses çıkıyordu, tavsiye olaraktan, bir bağış linki bırakırsanız belki güzel bir mikrofon parası çıkar :) emeğinize sağlık hocam.
Hocam üç boyutlu dönme derken tek bir parçacığın 3. boyuttaki tüm yönleri tarayacak yani genişleyecek biçimde yol almasını mı kastediyorsunuz?
Sorunuz aslında göründüğü ve burada birkaç cümle ile anlatılacak kadar basit değil. Ama ilk üyemizin sorusuna bir kaç cümle de olsa cevap vermemek olmazdı.
Burada aslında rijit bir cismin 3 boyutlu dönmesinden daha çok uzayda tek bir noktasal bölgenin diğer noktasal bölgelere göre senkron 3 boyutlu hareketleri kast edilmiştir.O yüzden quaternionlar videosunda yaptığımız 4d uzayda bir rijit cismin 3 boyutlu dönmesinden biraz daha farklıdır.
Bunu anlamak tıpkı 3 boyutlu eğriliği anlamak gibi o kadar da kolay değildir.
Ve böyle bir hareket için birebir olmasa da sizin söylediğiniz iyi bir benzetmedir.Tebrik ederiz.Bunun için ayrı bir video yaparız.
Birebir olmasa da konuyu anlamak adına örnekler; Genişlemeyi temsil etmez ama en azından 2d hareketi atom çekirdeği etrafındaki elektronların bulutsu hareketlerine benzetebiliriz.Elektron kendi yörüngesinde her an her yerdedir.Bu da aslında çapına göre çok küçük bir çekirdeği olan atoma bir yüzey (biz hacim olarak algılarız) kazandırır.Bu 2d dönme tıpkı bir metrelik ipin ucuna bağlı 1 cm çapında mavi topu ışık hızında her yönde çevirmek gibidir.Biz onu artık 1 cm değil 2 metre çapında dev mavi bir küre olarak görürüz.Çünkü top bu içi boş kürenin kabuğu gibi her an her yerdedir. 3d hareketi ise 1 elektronun aynı anda bütün yörüngelerde(katmanlarda) hareketi gibi düşünebiliriz.Tabi bunu gözümüzde canlandırmak kolay değil.Ama buna da ip ve top örneği verirsek bu sefer ipimiz elastiktir ve ışık hızında hareket eden topumuz artık içi boş değil dolu bir küre oluşturur.Ve topumuz küre içindeki her yerdedir.
@@NeandertalAcademyNA Değerli vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Ben muhtemelen anladım şöyle ki 2d harekette elektron bir yüzey boyunca bir anda her noktada bulunduğundan sanki 2 boyutlu yol alıyor.Aynı şekilde 3 boyutta bu iki boyutlu yüzeylerin hepsinde aynı anda bulanabildiğinden hacimsel yol alıyor.Ama bunu sadece tek bir tane tanecik yapıyor.
Aynen. 2d hareket alansal,3d hacimsel hareket.
Yalnız tanecik yerine:
Hem tanecik( seçili bir aralıkta gözlemlendiğinde ) hem de dalga özelliği gösterebilen kütleli veya kütlesiz enerji alanları diyelim.İşte bu açıdan top-ip örnekleri hem tanecik hem dalga duruma birebir uygun örnekler sayılmaz.
@@NeandertalAcademyNA Çok teşekkür ederim
@@NeandertalAcademyNA Hocam mahsuru yoksa bu yazdığınız yorumu alıntılayarak ve sonuna by NA yazarak twitterde paylaştım.
Evrenin bükülmesini iç bükey olarak söylüyorsunuz ancak evren giderek artan bir hızda genişlemektedir.Eğer iç bükey olsaydı genişlemesinin yavaşlaması gerekirdi.Ayrıca fotonun bükülen uzayın yüzeyindeki hareketi dış bükey olarak devam eder.
Videoda böyle bir söylem yok. Foton konusunda da söylediğinizin aksine bir söylem de yok. O iç bükey bölgeleri evrenin geneli için değil, kütleli lokal bölgeler olarak düşünün.Tıpkı küresel büyüyen bir portakalın yüzeyindeki minik çukurluklar gibi..
Genişleme hızıyla ilgili ise hemen her yerde bir kavram kargaşası var. Bununla ilgili ayrıca bir video yapabiliriz.
Senin sesini duysaydık abi iyidi
Yaani, zamanın A teorisi mi B teorisi mi doğru, zaman statik mi değişken mi, çok kafam karıştı
insan sesinin ve iste ogretmenligin ne kadar onemli oldugunu gordugum bir video. boyle hoca ders anlatsa kendimi pencereden atarim.kaldirir atarim abi sesin onemi iste her video bir ders bir tecrube bir bilgi....
Bu ses içinde bazı unsurlar barındırsa da bütünsel olarak bir insana ait değil.Bu sebeple dediğiniz gibi bir şeyi daha öğrendik.
Evrendeki bütün maddesel olaylar predetermis (önceden belirlenmiş) midir? Nedensel zincirinde olasiliksal gelen bilinmesizlik var midir? Varsa kaynağı nedir? Kuantuamsal bütün durumlarda tutarlı istatistik fiziği oluşur mu?
İlk sorunuza kısmende olsa cevap vermek isterim.Aslında birebir cevabı Laplace'tan alacağım.Bilirsiniz Laplace'ın şeytanı diye ilginç bir düşünce deneyi vardır.Ona göre de evrendeki olmuş,olmakta olan ve olacak bütün şeyler belirlidir.
Yani şimdiki olayın sebebi anlık geçmişte ki olaydır.Şimdiki olayın sonucu anlık geleceğin ta kendisidir.
Evren deki her fenomeni algılayabilen ve kayıt altına alabilen bir varlık için geçmiş,şimdi ve gelecek onun gözlerinin önündedir
Tabi ki direk Laplace mutlak doğruyu biliyor diye birşey yok.Şunu unutmayın.Hakikat herşeyin bileşkesidir.
Bu video üzerine kitap yazılabilir mi sizce ? İyi olurdu sanki bakıp bakıp iyice öğrenilebilirdi. Neyse bidaha izliyicem kaydedip teşekkürler video için neden böyle öğretilmiyor bize anlamıyorum sonuçta eğitimciler bizden daha iyi değil mi ?
Şimdik biraz hayal edeyim öğrendiklerimi.
Amacımız tam da budur. Videolarda ipuçları sunmak ve izleyenlerin bu ipuçları yakalayarak bir adım ileri taşıyıp geliştirmeleri...Videoların hemen tümü şimdilik giriş ve başlangıç niteliğinde olup her video konusu yayınlanacak videolarla kendi içinde tamamlandıktan sonra buradaki yapıcı eleştiriler de göz önüne alınarak hemen herkesin anlayabileceği şekilde konuyla ilgili kitap ya da en azından fasiküller yayınlamayı düşünüyoruz.Yapıcı yorum katkınız için teşekkürler.
NEANDERTAL AKADAEMİYİ TEBRİK EDERİM. TÜREV NEDİR VE 4.BOYUT VİDEOSUNUN DEVAMI YAPIULDIYSA NEDEN YAYINLANMIYOR. SAYGI VE SEVGİLER. İSMAİL GÜLTEKİN 15/03/2019
Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
Metrik tensör konusundan sonra Kg ile ilgili bir videomuz olacak devamında Limitten başlayarak Türev, Diferansiyel ve İntegralin ayrıntılı incelendiği herkesin bu konuları kavrayabileceği ve uygulamalarda kolaylıkla kullanabileceği videolar yayınlayacağız.Ayrıca yakında yayınlayacağımız metrik tensör videosunda da yerel koordinat oluştururken türevi ve diferansiyeli nasıl kullanacağımızı göreceğiz.Türev zaten günümüzde güncel bilimin hemen her alanında kullanılan önemli bir kavram. Biz bu kavramı herkesin anlayabileceği ve kullanabileceği konusunda iddialıyız.Videolarımızın birçoğunun metin ve görselleri hazırlık aşamasında biteni zaten yayınlıyoruz.
Giriş Karate Kamil' in rüzgâr sesiyle başlıyor.
İvmenin , hızın vs türevi hangi değişkene göre alınıyo
Evrenin bildiğimizden daha çok boyutlu eğriliği olduğunu düşündüğümüzde Evrenin genel genişlemesiyle ve topolojisiyle ilgili, elimizdeki güvenebileceğimiz tek yerel koordinat değişkeni zamandır.Bu sebeple lokal olarak(yerel) zaman değişken olarak alınır.Fakat Evrenin farklı bölgelerinde bu zaman değişkeni farklı farklı parametrelerle ifade edilebilir bir kavramdır.Bunun anlamı, Zaman Evrenin farklı bölgelerinde, kütleden kaynaklanan etkiyle farklı ilerleyebilir.Buradaki yerel koordinat kavramıyla, Gauss'un çok boyutlu eğri uzayların topolojik analizinde, lokalize bölgelerdeki durumu incelemek için geliştirdiği yerel koordinat sistemi kastedilmiştir.
Sonuç olarak özetlersek;
Evrenin devinimini genel olarak iç içe bileşke fonksiyonlar gibi düşündüğümüzde nihai değişken zamandır.Fakat zaman değişkeni evrenin genelinde simetrik ve senkronize olmasına rağmen, kütle barındıran değişik lokalize bölgelerinde değişik parametrelerle ifade edilebilir.Farklı sonuçlar verebilir.Güzel sorunuz ve yorum katkınız için teşekkürler.Bu söylediklerimiz yol ve hız kavramları için geçerlidir.İvmenin Türevi kavramında ise durum biraz daha komplekstir. Zaman kavramının yanında, Evrenin kütle tarafından eğrilme fonksiyonu, dolayısıyla Evrenin geometrik formu da işin içine girer.
Bu sorunun cevabı da bir vidyo hakediyor. Tesadüfen okudum.
Bu ses nedir? Böylemi olmalıydı ?
Seslendirmenin sanal ses değil de, gerçek bir kişi tarafından yapılsaydı daha anlaşılır olacaktı.
ivmenin türevi vardır ve sarsımdır onun da türevi eksarsımdır var olan bişey zaten bu ?
erenin genişlemesinin türevi yoldur yolun türevi hızdır hızın türevi ivmedir ivmenin türevi uzayın eğilmesidir peki bu nereye kadar gider peki varlığın kendisinin türevi
yada sanırım asıl istediğim varlığın nedenini bulmak . asıl istediğim tanrıyı bulmak yani sonsuz olanı nedensiz olanı bulmak istiyorum çünkü bilinçli bir varlık olmak gerçekten zevkli ama korkunç ve yorucu , "varlık" olarak sırtımı yaslayabileceğim bir şey olmasını istiyorum güvenli hissettirecek bir şey . belki
ŞAHSİ FİKİR VE ELEŞTİRİDİR.
Emeğinize kesinlikle saygı duyuyorum bununla alakalı yanlış bir ifadem varsa affola. Bunlar bana ait görüşler sonuçta kavrayış farklı özelliklere ve kişilere göre değişir.
güzel bir emek ve çalışmaya rağmen anlaması- kavraması halen oldukça zor bir video. Daha çok basitleştirilmesi ve sadeleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadeleştirme bana göre yeterli değil , akademik araştırma kitabından okur gibi geliyor. Diğer bütün arkadaşlarımız açısından kullandığınız terimleri bizimle de paylaşsanız güzel olur terminolojiye ihtiyacımız var.
Kelimeler çok hızlı akıp gidiyor ama videoyu yavaşlatmak da sıkıcı. her bir örneğin tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışırken videonun akıp gitmesi işi iyice uzatıyor. Örneğin elastik kürenin sonsuz noktasından içeri bastırılmış hali insanın kafasında canlanmıyor.
Mühendislik okuyan biri olarak integralin gerçekten ne anlam ifade ettğini anlamaya çalışırken de bir noktadan sonra benzer problemlerle karşılaşıyorum ama anlamada eksikliğim olduğunu zannetmiyorum :) böyle konularda sizlere ihtiyacımız var.
Teşekkürler
Neyi anlamadığını bilmek bir şeyi anlamanın yarısıdır.Burada bazı konularda ortalama bir seviyede anlatım yapmak zorundayız.Söylediklerinizden anladığımız kadarıyla sizin böyle bir basitleştirmeye ihtiyacınız yok. Sadece biraz tez canlısınız gibi.Üşenmeyin konu ile ilgili araştırın ve videoyu bir kaç kez izleyin gerekirse anlayana kadar izleyin.Çünkü insan beyni ancak hatırlayabilir ve ilk defa karşılaştığı hiçbir şeyi algılayamaz.Yani bir kitabı okuduğunuzda aklınızda kalanlar zaten daha önceden karşılaştıklarınızdır.O kitabı ancak bilgi durumunuza göre 2. veya 3. veya n. kez okuduğunuzda tamamını anlayabilirsiniz.Çünkü beyniniz daha önce karşılaşmış ve hatırlamış olur.
Ayrıca 3 boyutlu eğilmeyi zaten insan beyninin tam olarak algılama şansı yok gibi. Bu sebeple kendinizi şanslı sayın. Anlatabildiğimiz kadar olanı ve bu öğrendiğiniz bilgiyi küçümsemeyin.İddia ediyoruz bu videoyu izlemeyen koca koca profesörlere dahi "3 boyutlu eğilme nedir?" diye sorsanız sizin bu anladığınız kadarını bile tarif edemezler.İmkanınız varsa sorun ve deneyin.Çünkü; yine iddia ediyoruz 3 boyutlu eğilme hakkında hiçbir yerde böyle görselleştirilmiş bilgi bulamazsınız.İntegralle ilgili ilerde videolar yapacağız.
@@NeandertalAcademyNA
Güzel yanıtınız için teşekkürler : )
Basitleştirmeye ihtiyacımız var bence :) Feynman öyle diyor.
O kadar fizik dersi işliyoruz ama şu formüllerde neden integral kullanılıyor onu merak ediyordum.İntegralde anlamadığım kısım , integrale belli aralıklardaki toplam değişim diyorsak neden hız zaman grafiğinin altında kalan alan, belli zaman aralığındaki toplam hız değişimini değil de alınan yolu veriyor ?( x=vt biliyorum )
Burada benim birşeyleri eksik bırakmış olmam anlamamak konusunda yüksek ihtimal. Tekrar izleme konusunda haklısınız.
Anlamak açıkçası biraz da tanımak ve bağlantı kurmaya benziyor. Tanıdığımız noktaları birleştirerek/bağlantı kurarak aklımızda canlandırıp yeni fikirler üretebiliyoruz.
Tekrar teşekkür ederim ve Mandelbrot kümesi , fraktal geometri,kaosun içindeki düzen gibi konularda da videolar beklediğimi belirtmeliyim. Araştırmaya devam 👍
Hız zaman grafiğinde ancak anlık hızları görürsünüz hızdaki değişimi değil. Çünkü hızdaki değişim başka bir şey yani ivmedir.Orada gördüğünüz hız vektörleri anlık yol değerleridir.Hızı aslında yolun türevi olarak anlık yoldur gibi küçük yol parçaları gibi düşünebilirsiniz.Bu anlık yolların büyüklüklerinin yani hız vektörlerinin büyüklüklerini belli bir aralıkta zamanla çarparsanız haliyle o aralıktaki toplam yolu bulursunuz.Eğer yine anlamadıysanız bu konuda videolar gelecek.
Ses duyulsaydı
İyidi
Kulaklıkla da duyulmuyor
Hocam görür müsünüz bilmiyorum ama bir kütleye 4f kuvvetini uygulayıp hemen çeksek enerjiden dolayı 2V hızı, f kuvveti uygulayıp çektiğimizde V hızı mı kazanır
Soru eksik. İlk akla gelen kuvvetlerin yönleri, cismin mevcut enerjisi veya cismin eylemsizlik momenti, kuvvetin uygulama noktası, bulunduğu ortam,zeminin sürtünme katsayısı dahil vb pek çok faktör eksik.
Cismin toplam enerjisini göz önüne almadan sadece kinetik enerjisi açısından bakarsanız hız 2 katına çıktığında enerji 4 kat artacağından, kuvvetleri de aynı yönde uygulandığında dediğiniz hızlardaki v, 2v oranlarını doğru gibi alabiliriz. Ama dediğim gibi soru çok eksik.
@@NeandertalAcademyNA saolun hocam
robot mu seslendirdi bunu? Tırstım :)
Bir şey daha sormak istiyorum. Evrenin genişleme fonksiyonu derken neyi kastediyorsunuz? Bu fonksiyon sonucunda ne bulunacak veya birimi ne olacak genel olarak fonksiyonu anlamadım. Ayrıca "Yol neyin türevidir?" sorusu hakkında internette hiçbir sonuç bulamadım. Bunları kendi anlayışınızla mı keşfettiniz yoksa yüksek fizikte bilinen bir şey mi?
Ahmet Aksoy yol diğerlerinin temel birimi oluyor kısaca bunların sabit sayısı
Tunahan Ayçiçek Diğerleri veya bunlar derken neyi kastediyorsunuz? Yol nasıl sabit sayı olabiliyor?
4:52
Yeni bir mikrofon almanı öneririm sesin insanı videoyu izletmeye ve bir yandan keyif almaya itiyor fakat mikrofon kötü olduğundan dolayı sesin diğer videolarda biraz basslı gelebiliyor
Mükemmel
Ses ne arkadas
Videolar alïntımı?
Tüm anlatımlar Neandertal Academy üretimidir.
O karizmatik sese ne oldu? İnanan birinin anlatmasıyla ruhsuz bir hitapla anlatılan bir olmaz ki... Siz yorumları dinlemeyin sizi o kadar izleten şeylerden biri o sesdir
niye kaynakça yok , ben bu bilgilere nasıl güveneceğim ? fizik kitaplarında görmediğimiz şeyler bunlar . sezgisel olarak anlatmaya çalıştığınız şeyleri , kanıtla , ispatla anlatsanız daha anlaşılır olurdu ve bilimi öğretmiş olurdunuz , mesela zamanın bir boyut olmadığını söylediniz ve bu büyük bir idda bunu insanlara bu şekilde sunamazsınız
Sayın ahmet karaaslan, söyledikleriniz reel olarak doğru ve yapılması gereken şeyler ama sırasıyla.Burada yapılan izleyenlere bir ön fikir ve çevremizde olanların neye benzediğine dair bir sunumdur.Anlatılanlarla daha önce karşılaşmamış olmanız beklenilen bir durum.Anlatılanların kanıtlanması veya buna çaba gösterilmesi böyle 20 dakikalık bir süreçte olacak şeyler değil.
Neandertal Akademi olarak söylediğimiz şeyleri yeri geldikçe bilinen ve kabul görmüş matematiksel araç ve notasyonlarla anlatmaya çalışacağız.Bunun için izleyenlerin önce yeterli bir alt yapıya ulaşması gerekiyor.En son söylenecek şeyleri en başta söylemek konuları kavrama açısından en uygun gördüğümüz yöntemdir.Örneğin bu videoda anlatılan bir çok şeyin matematiksel ifadesini anlamak için izleyenlerin eğri uzaylarda çalışmayı, Riemann vb. Tensör kavramı ve analizini,Kuantum mekaniğini vb asgari düzeyde de olsa bilmesi gerekir.Ne yazık ki ülkemizde bu konularla ilgili yeterli kaynak hiç yok gibi.Olanlarda yabancı kaynaklardan yalan yanlış çevrilmiş, akademik seviyede bile anlatanın neyi anlattığını bilmediği ve öğrenciyi notasyonlar kaosunda boğan bilgiler.Bu durumla ilgili yakında başlayacağımız Tensör analizi videolarımız iyi bir başlangıç olacaktır.Bizi izleyin.
Zamanın boyut olmadığı konusuna gelince burada da yine Einstein'nın 4 . boyutunun yanlış anlaşıldığı görülüyor.İnsanlar bu yanlış anlama sonucu zamanı boyut olarak görüyorlar.Oysa Einstein'nin özel ve genel görelilikte bahsettiği zamanın bir boyut olması değildir.Oradaki x,y,ve z boyutlarının yanındaki zaman kavramı t aslında tek başına değildir " ct" dir.Başında c ışık hızı vardır.Fakat fizikçiler hesaplarda kolaylık olsun diye bu c yi 1 olarak alırlar ve hesabın sonunda c nin gerçek değerini yazarlar. Burada "ct" nin ise "hız x zaman" olarak yol, yani boyutla ilgili bir kavram olduğu açıktır.Yani denklemlerde kullanılan zaman aslında sadece t zamanı değil zamanın hızla çarpımı olan ct mesafe kavramıdır.Zaman t tek başına zamandır.Ve zaman çok boyutlu genişleyen uzaydaki belli hızdaki bir partikülün belli bir süre sonra bulunan konumu hakkında bilgi veren bir kavramdır.Toparlarsak 4 lü vektördeki t kavramı aslında yanlız değil başında c ışık hızı vardır.Konumun kendisi asla zaman değildir zamanda konum değildir.Umarım bu açıklama biraz faydalı olmuştur.Yapıcı eleştirel yorum katkınız için teşekkürler.
Bu ses niye
Güzelim vidyoyu mahvetmiş