Explici extraordinar de bine. Ești genial. Sper să faci mereu astfel de videoclip-uri. Sunt pasionat de mecanică, te urmăresc de câțiva ani și pot spune că ești cu adevărat foarte bine informat și te urmăresc cu drag, deoarece ești deștept, bine informat si explici corect. Mult succes în tot ceea ce faci.
Mai putin partea cu siguranta. Frana de motor ofera siguranta pt ca: 1. La coborari lungi, frana "ia o gura de aer" (nu doar motoru) si se mai racesc placutele si lichidu de frana (nu ramai fara frane) 2. Iarna, poleiul poate e problematic pt franat, dar frana de motor, mai putin agresiva, reuseste sa pastreze aderenta rotilor. Ps: la exemplu cu semaforul, consumul 0 se pastreaza si daca franez (cat timp nu scoti la neutru)!
8:08 pot confirma, cand conduc inafara Bucureştiului folosesc mult frâna de motor si botul masinii e rece. Cand circul ziua prin Bucureşti de la multe plecari si opriri bruşte cand ajung in parcare capota frige precum caloriferul (cand e apa calda in București)
Cata frana de motor sa ai ca sa se raceasca capota motorului totusi? Eu zic ca se raceste mai degraba de la mersul cu viteza mai mare in afara orasului. Aerul ala care trece peste toate masina o raceste.
Mulți nici nu vor sa incerce sa faca frana de motor , spun ca forțeaza distribuția🤦♂️, sau spun ca se trica motoru ca e turat🤦♂️... oricum, ceea ce spui am probat cu diferite masini si e total adevarat si iti mulțumesc pt ca explici atat de frumos! O zi excelenta sa ai!
Frîna de motor este foarte bună dar lăsat în aceeași treaptă să reducă .Dacă dai tu trepte inferioare se uzează mai repede ambreiajul și volanta. Dai treaptă inferioară dar corelat cu viteza de depalsare. Mai bine schimb mai des plăcuțele decât să schimb chitul complet de ambreiaj care costă. Clar la vale de pe munte este altceva
Ai motorul tipla. Eu la logan 1.4 tot pe poiana in 3 zone pun piciorul pe frâna, restul coboara intr-a 2 a ( am făcut un test iarna pe zăpada). Singura chestie ca motorul este puțin prea mic pentru 1t și in coborârea mare deja se duce spre 4000 rpm intr-a 2 a Dar pe coborârea de la maternitate abia îmi tine 1 a :))) cred ca sunt 20-25*
Stai putin, pai conform clipului tu nu ai frana de motor pentru ca ea apare "cand sistemul de injectie este decuplat". Tu ori n-ai frana de motor, ori pentru ca n-ai injectie mergi tot timpul cu frana de motor trasa (glumesc). Eu nu stiu cine se tot uita in gura habarnistului astuia care nu face diferenta intre un carut de cumparaturi si orice alta masina in afara de Toyota lui Hybrid. Ca na... toate au 4 roti. Legat de consumul 0 pe care il sustine habarnistul... pai in frana de motor, motorul intra in aspiratie, si ai si gaze din egr care se perinda pe acolo... Exista in continuare explozie, doar ca raportul de combustibil in amestecul de ardere e foarte mic. Chiar si aerul gol explodeaza daca ii dai suficienta compresie. Acolo se duce de fapt energia rezultata din incetinire.
Frana de motor apare datorita frecariilor din motor, cutie de viteze, planetare etc. si pe langa asta apare o franare mult mai puternica produsa de vidul din galeria de admisie sau de franarea pe evacuare etc. Detaliez mai jos: La motoarele pe benzina apare datorita vidului din galeria de admisie. Pe motoarele diesel avem frana de evacuare care reduce evacuarea, similar cu clapeta de acceleratie de admisie in motoarele cu benzina dar nu prin crearea de vacum; mai simplu spus functioneaza prin cresterea contrapresiunii evacuarii. Aici va mai zic de frana Jake folosita la unele motoare diesel, care permite deschiderea supapelor de evacuare din partea superioară a cursei de compresie. Deci aerul intra in piston, apoi la cursa de compresie supapele sunt inchise, apare franarea, iar imediat in partea de sus a cursei se deschide supapa de evacuare gaze etc. Pe langa cele de mai sus la motoarele pe motorina mai intalnim niste "obstacole" in evacuare; obstacolele din evacuarea motoarelor diesel sunt turbocompresorul, EGR-ul, DPF-ul. La motoarele hybride e impropriu sa vorbim de o frana de motor, ci e o transformare a miscarii cinematice in electricitate (frana regenerativa) etc. Sunt multe de vorbit...
frana de motor este 2x cuplu maxim la roata la tractiune fata , folosita corect reduce substantial consumu si salveaza placutele de frana , iar daca frige discurile de frana sau jentile mecanicul uita sa puna vaselina de temperatura intre pistonu de etrier si placuta (uita in mod convenabil pt nr de schimburi de placute )
Intamplare in trafic pe Transfăgărășan, coboram de la Balea Lac spre Sibiu, frana de motor in continuu , poate o apasare mica de pedala de frana cam 5/10 km diferenta ; la cam 20/30 de minute de frana de motor in continuu ,masina mea a scos fum de ulei ! Avea si 200+ mii km , dar daca nu mai accelerezi nitel sa se curete cilindrii pe interior particule de ulei o sa ajunga in dpf.
Urcă-te pe motor cu mono cilindru și apoi pe unul in 4 cil de același capacitate și ai să vezi ca cel cu un cilindru va avea o frâna de motor mult mai pronunțată. De aia la motoarele V2 se blochează roata la retrogradarile agresive de 2 trepte comparativ cu cele în 4 cil . Sunt mulți factori , de exemplu: raportul de compresie , cursa etc
La mașinile care au cutie automată și folosești cruz control decelerezi din buton și cred că și ăsta este un mod de frână de motor pentru atunci când știi din timp că vrei să părăsești un sector de drum sau ști că se schimbă limita de viteză undeva mai in fata, etc.
Câteva chestii cu care nu pot fi de-acord de dragul bietei fizici - mai ales ca am ca și tine un background în inginerie, merge un mic research înainte. Un mic spoiler, să-i zic așa: nu are aproape nici o importanta numărul de cilindrii(doar, sa ziceam, un plus la frecarea intre cilindru și cămașă, dar cilindrii fiind mai mici cu cât sunt mai mulți la aceeași capacitate, devine neglijabil) capacitatea și raportul de compresie da, contează. Cuplul, iar cam zero importanta, cuplul e influențat inclusiv de faptul ca un motor e supraalimentat sau nu, iar în frâna de motor devine irelevant în cazul turbo. Off topic: mă "zgârie" pe urechi când aud ca tu "simți cuplul" la turații joase. Nu tata, tu simți mereu puterea unui motor, la fel și în cazul frânei de motor, aka lucrul mecanic pe care îl generează, cuplul e doar parte din ecuație, în cazul unui motor de 500Nm el "ridica" de ex. 500N(sau 50Kg) la o distanță de 1m de axul arborelui, dar nu zice și în cât timp face asta, e ca și cum ai spune: "merg cu viteza de 100Km" este incomplet, pot fi 100Km/h sau 100Km/zi. E de apreciat ca faci lucrul asta si explici niște treburi, dar câteodată de dragul simplificării se nasc erori. Multă bafta!
@@vali23b daca e turbo nu are treaba, turbina e antrenată de gazele arse de pe eșapament, gaze care în timpul decelerării nu au suficientă energie. Dar daca e compresor mecanic(legat direct de arbore) ajuta în frâna de motor, el "împinge" aer în cilindrii indiferent daca ai sau nu piciorul pe accelerație.
Nu stiu cum sa-ti explic, dar compresia nu e asa de puternica daca nu ai valva de "release" pentru frana (nu stiu cum se numesc). Dupa compresie ai faza de detenta (explozia/arderea, daca ai avea combustibil in cilindru) care e aproape identic cu compresia (invers, dar ambele cu valvele inchise pe perioada cu aer comprimat). Ia o siringa si comprima aerul cu locul de ac blocat. Dupa ce opresti apasarea pentru compresie, siringa va reveni la pozitia initiala. Valva de care ziceam permite pierderea compresiei imediat dupa compresia maxima si e una din metodele folosite la camioane ca retarder, cel putin la alea mai vechi, si previne aerul comprimat sa impinga pistonul invers. Da, pierzi energie prin comprimarea aerului, dar cred ca mai mult pierzi prin frecari in motor si cutie. La autoturisme sunt sigur ca nu au in dotare a 3-a (sau a 5-a) valva per cilindru, pentru ca optimizeaza suprafata pentru admisie si evacuare. Aprilia pegaso din 2000 avea asemenea valva pentru pornire (ca demarorul sa aiba o turatie completa electrica sa creasca inertia volantei pentru a doua compresie). Cu celelalte argumente sunt de acord.
Ma bucur ca exista cineva in Romania ca tine care stie atatea lucruri despre masini si ne invata si pe noi si eu folosesc frana de motor atat de mult incat eu mi-am schimbat placutele pe spate de la masina mea dupa ce am cuparato din Germania pt ca nu erau asa bune si cele de pe fata sunt de cand era masina la fostul proprietar si eu am incercat sa invat si pe altii despre frana de motor dar nu toti asculta, pt ca ei cred ca sunt cei mai buni si ca nu o sa se simta la bani daca ei folosesc frana de motor si chiar daca am placutele de mult timp am un audi de 1.8 160 cai si pot sa zic ca depasesc si merg cu viteza foarte mare si cand franez eu o fac mai progresiv si nu brusc ca altii si asta poate fii unul din cauzele uzurii mai mici ale placutelor si nu stiam ca motorul nu consuma combustibil cand e in frana de motor deci eu sunt dovada ca poti sa nu schibi asa mult placutele plus ca economisesti cobustibil cand folosesti frana de motor plus uzura masinii si a anvelopelor si apropo rotile de vara sunt tot de la fostul proprietar si inca sunt bune
Salut Razvan, sunt in cautarea unei noi masini si as dori un suv, an mai apropiat celui in care ne aflam. Ce recomanzi intre Volvo XC60 plug-in hybrid si Hyundai Tucson Hybrid ? Ai putea face un videoclip cu avantaje/dezavantaje ale sistemelor? Multumesc anticipat si sporuri
Sunt curios ce frână de motor are o Honda Civic EK9 Type-R sau Toyota Corolla AE101 ce vine tot cu 1.6 ca Honda doar că e în 20 valve și dezvoltă și ăla fiind aspirat natural vreo 160 CP la 7400 rpm, în cazul lui Type-R știu că dezvoltă cred că vreo aproximativ 180 CP la 8200 rpm pentru că V-TEC.
Este de preferat frana de motor in locul coasting-ului (mers din inertie cu ambreiajul calcat). Unii spun ca la costing motorul ar consuma putin mai mult decat cu motorul cuplat. Nu vad cum dar daca poate cineva explica, be my guest.
Ambreiajul calcat mai mult timp decat este necesar ptr plecarea de pe loc si shift, duce la uzura prematura a rulmentului de presiune, incalzire suplimentara, de unde vine degradarea placii de presiune, deci un mare NU in acest caz. Cu ambreiajul calcat motorul e liber de sarcina si consuma ca si cum ar fi pe liber, posibil putin mai mult daca ambreiajul nu mai e in firea lui si nu debraiaza complet. Daca vrei coasting, scoti pe liber, cutia sta, motorul merge la relanti. Daca esti pro, gasesti o treapta de viteza adaptata la viteza ta de deplasare si o pui acolo, consum 0, uzura la ambreiaj 0, ai si control daca trebuie sa accelerezi cateodata
In general da. Dar eu am avut o Dacia 1310 pe carburatie care te punea in cap in frana de motor.... Apoi am mai avut benzinare si diesel (acum am diesel),dar eu frana de motor ca la carburatie nu am mai vazut. Poate la scutere in 2 timpi...
Ca zisei de frana de motor la automata ,am cutie cu convertizor 6HP21 sau 26 pe e61 2.5D ,am observat ca la coborare in panta ,cand franez ,decupleaza cutia din viteza si-mi sta acul turometrului la relanti ,asta fiind in D(rive) ,deci nu stiu ,ori sunt eu prost si cutia chiar ajuta cu frana de motor. In schimb in Sport ,simt efectiv downshift-urile la decelerare.
@@Ceausescu_NicolaeSkill issue, e fezabil si pe mașini diesel. In plus, e mult mai fun sa faci acel blip decât sa dai drumul câtinel câtinel la ambreiaj, in opinia mea.
La e90 320d e de ajuns sa iau piciorul de pe acceleratie si se simte cum trece in treapta inferioara imediat ce ajunge pe la 1000 rpm si se vede consum instant 0...indiferent de oras/autostrada/coborare
Folosesc inca de incepator frana de motor si se vede, merg mai vioi daca nu chiar agresiv de fel (bine, in limita bunului simt) si consum la fel de putin uneori mai putin ca o alta cunostiinta care merge nu exagerez ca melcu' (cu 10km mai putin decat limita legala) si placutele de frana sunt cu aproximativ 30% mai putin uzate (asta ochiometeic ca nu am calculat) Consumul de la plin la plin pe aceeasi masina la stilul meu de mers e mai mic sau egal cu al cunostiintei respective in conditia in care eu o alerg si ea abia se taraie, la frane trecand cutia in neutru. (Testul de consum fiind facut pe masina mea, cat despre placutele de frana, pur si simplu intervalul in care le schimba este mai mic decat al meu avand in vedere ca eu le schimb cand mai am putin din ele iar ea a patit o data sa ajunga si la fier.) Masina ei fiind o Skoda Octavia cred ca 2005 iar a mea un Touran din 2003, ambele diesel, ambele folosite in mare extra urban (eu am alta masina pt oras iar ea sta inafara orasului)
Sunt de aceeași părere cu tine. Dar la BMW la mine( x4 f26 2.0 D) dacă o pun pe eco pro și nu mai apas pe accelerație practic o scoate pe liber, deoarece stă la o turație de 800 rpm. În timp ce pe confort dacă nu mai accelerez intră în frâna de motor și este consum 0 așa cum ai zis tu în video. Iar pe eco pro când stă la 800 rpm în mers ar avea consum de 1-2% 😂
Salut, frana de motor nu uzeaza motorul? Am invatat foarte multe din acest videoclip, dar sunt nelamurit cu această întrebare, daca uzeaza sau nu motorul.
Ferodoul de pe discul de ambreaj este facut un asa fel incat motorul sa traga iar uzura sa fie minima. In cazul franei de motor, discul de ambreaj se uzeaza mult mai usor , posibil de 2-3 mai rapid decat in cazul tractiunii. Conduc masini din '93, am facut si transport de marfa international si, din experienta, pot sa spun ca folosirea prea indelungata a franei de motor, uzeaza discul mult mai repede ! A fost o vreme cand chiar si eu, aplicam aceleasi principii ca si-n clipul de fata. Pana cand, o data, la coborarea unui versant de munte, din cauza folosirii prea indelungate a franei de motor a inceput sa miroase discul de ambreaj a ars. Acum vine intrebarea, ce e mai usor de inlocuit ? Discurile si sabotii de frana sau ambreajul ? Fara farana poti sa te deplasezi, dar fara ambreaj ? Recomandarea mea este a se folosi frana de motor in mod moderat si pe distante scurte, nu trebuie exagerat.
Nu e ideal sa ramai nici fara ambreiaj, nici fara frane, dar cred ca prefer sa raman fara ambreiaj daca ar fi sa aleg intre cele doua, ca sa nu ajung in prapastie.
Nu este recomandată (pe pante lungi) frâna de motor atunci când vehiculul este dotat cu motor în 2 timpi care necesită adaos de ulei în benzină, deoarece va rămâne fără ungere și se va gripa!
Salutare, poti sa faci un clip de ce daca contactul e pus si o pui intr-o treapta de viteza se calculeaza ca fiind frana de motor, si motorul merge perfect normal,iar daca nu e pus contactul motorul se blocheaza si nu merge deloc?
Nu am auzit în vitro sa fie menționat...dar din câte știu eu, folosirea frânei de motor duce la uzura ridicata și riscul ridicat al uzurii cutiei de viteze. Corect ?
Eu am o problema , când cobor un deal mai "mare" , sa zic așa , și țin foarte mult mașina în frana de motor , atunci când încep să accelerez îmi scoate o grămadă de fum albastru ...... Asta se întâmplă doar când accelerez după ce o țin în frana de motor (golf 4 1.4 16v)
Eu ,ca fost conducator de Dacia pe carburatie de peste 12 ani,m-am invatat sa folosesc frana de motor si foarte putin frana de serviciu...... Eu cred ca toti astia ce am avut Dacia 1300 sau 1310 conducem asa...... Doar cand imi mai vine cate o picatura de sange de 20 ani la creier,ma mai dau si eu mai tare pe curbe,in rest nu. Dar si picaturile astea au cam disparut cu trecerea anilor..😢😂
Oare ai sanse sa uzezi prematur ambreiajul la o cutie manuala daca dai inferioara pentru a creste turatiile in a obtine o frana de motor mai accentuata in cazul in care deja nu mergeai supraturat?
La o cutie automata cand sunt in Drive si iau piciorul de pe acceleratie imi apare la consumul instant 99 km/l, asta inseamna ca motorul e in frana de motor nu?
Lucrez la Toyota de 3 ani deja... Nu recomand nimanui sa conducă o mașină Hybrid folosinduse prea mult de "frâna de motor" Foarte des se întâmplă să rugineasca discurile de frâna pe puntea spate atât de rău încât nu ai ce sa le mai faci decât sa le schimbi
O întrebare, dacă tot vorbim despre frâna de motor. Dacă dau mult inferioare ca să fac frână de motor ( fac și rev matching ) se uzează prematur ambreajul ?
Nu, asta ar fi ideal. Ambreiajul nu este deloc in sarcina, dar frana de motor este mai putin eficienta datorita raportului de transmisie din cutie. Foarte eficient pe pante lungi, gen la munte, nu in oras, nu ai timp
E normal sa scada temperatura apei. Spune si el in video. Functionarea motorului nu mai e sustinută de exploziile amestecului carburant, ci de către mișcarea produsă de roți si transmisă motorului. De aia si consumul e zero.
Motor 1.6 benzina incerc sa cobor pante cu frana de motor in treapta 1 sau 2 dar viteza mașinii continua sa crească, parcă simt că nu se înfrânează, se duce in 5000 turații și sunt nevoit să apas pedala de frână. Oare am o problema?
8) Frana a fost inventata de Toyota. 9) Motoarele pe aspiratie nu au frana de motor pentru ca asa cum ne explica Toyota Man, frana de motor apare cand decuplezi injectia. 10) Unora le place sa se auda si filmeze vorbind.
1.9 pd avf, de foarte multe ori iau piciorul de pe acceleratie, scot din viteza si ma duc pe liber o bucata de drum si consumul e tot 0.0, practic merge doar din compresie,desi e scoasa din viteza. Eu zic ca au fost si sunt in continuare motoare bune.
La cutiile manuale, daca o scoti din viteză motorul merge la relanti, deci consumul nu e zero. La automate nu stiu daca e la fel. La camion cu cutie automata lus pe N, în bord arăta consum zero.
15 ani de experiență de conducere pe cutie manuală, și frână de motor am folosit 15 ani încă de la școala auto...am urât cutia automată până acum 2 ani... Acuma prefer numai cutie automată...am început să iubesc automată după 5-6luni de condus... măcar că consumă mai mult decât manuală
@@DevoidFX cu cutie manuală dacă vrei, poți să scoți consum foarte bun la automată din păcate nu prea....dar după ce ai simțit confortul la automată nu prea vrei să te întorci la manuală....dar aș vrea să am consum cum aș conduce manuală..dar prefer automată 😁
Super videoclip, eu stiam ca pe asta este bazat canalul. Like cui ii este dor de tabla in fostele clipuri ale lui razvan😁
Explici extraordinar de bine. Ești genial. Sper să faci mereu astfel de videoclip-uri. Sunt pasionat de mecanică, te urmăresc de câțiva ani și pot spune că ești cu adevărat foarte bine informat și te urmăresc cu drag, deoarece ești deștept, bine informat si explici corect. Mult succes în tot ceea ce faci.
Mai putin partea cu siguranta. Frana de motor ofera siguranta pt ca:
1. La coborari lungi, frana "ia o gura de aer" (nu doar motoru) si se mai racesc placutele si lichidu de frana (nu ramai fara frane)
2. Iarna, poleiul poate e problematic pt franat, dar frana de motor, mai putin agresiva, reuseste sa pastreze aderenta rotilor.
Ps: la exemplu cu semaforul, consumul 0 se pastreaza si daca franez (cat timp nu scoti la neutru)!
8:08 pot confirma, cand conduc inafara Bucureştiului folosesc mult frâna de motor si botul masinii e rece. Cand circul ziua prin Bucureşti de la multe plecari si opriri bruşte cand ajung in parcare capota frige precum caloriferul (cand e apa calda in București)
Cata frana de motor sa ai ca sa se raceasca capota motorului totusi? Eu zic ca se raceste mai degraba de la mersul cu viteza mai mare in afara orasului. Aerul ala care trece peste toate masina o raceste.
Haide sa bagam un samp ovidiule
@@alexvsguitar imd
Mulți nici nu vor sa incerce sa faca frana de motor , spun ca forțeaza distribuția🤦♂️, sau spun ca se trica motoru ca e turat🤦♂️... oricum, ceea ce spui am probat cu diferite masini si e total adevarat si iti mulțumesc pt ca explici atat de frumos! O zi excelenta sa ai!
Frîna de motor este foarte bună dar lăsat în aceeași treaptă să reducă .Dacă dai tu trepte inferioare se uzează mai repede ambreiajul și volanta. Dai treaptă inferioară dar corelat cu viteza de depalsare. Mai bine schimb mai des plăcuțele decât să schimb chitul complet de ambreiaj care costă. Clar la vale de pe munte este altceva
530i aspirat manual..pe coborârea din Poiana trebuie sa accelerez ca se oprește singura la vale intr-a 2-a..
Are compresie buna! Daca n-ar avea,ar pleca la vale aproape ca pe liber....
Ai motorul tipla. Eu la logan 1.4 tot pe poiana in 3 zone pun piciorul pe frâna, restul coboara intr-a 2 a ( am făcut un test iarna pe zăpada).
Singura chestie ca motorul este puțin prea mic pentru 1t și in coborârea mare deja se duce spre 4000 rpm intr-a 2 a
Dar pe coborârea de la maternitate abia îmi tine 1 a :))) cred ca sunt 20-25*
Stai putin, pai conform clipului tu nu ai frana de motor pentru ca ea apare "cand sistemul de injectie este decuplat". Tu ori n-ai frana de motor, ori pentru ca n-ai injectie mergi tot timpul cu frana de motor trasa (glumesc). Eu nu stiu cine se tot uita in gura habarnistului astuia care nu face diferenta intre un carut de cumparaturi si orice alta masina in afara de Toyota lui Hybrid. Ca na... toate au 4 roti. Legat de consumul 0 pe care il sustine habarnistul... pai in frana de motor, motorul intra in aspiratie, si ai si gaze din egr care se perinda pe acolo... Exista in continuare explozie, doar ca raportul de combustibil in amestecul de ardere e foarte mic. Chiar si aerul gol explodeaza daca ii dai suficienta compresie. Acolo se duce de fapt energia rezultata din incetinire.
o folosesc de mi sar suportii de la motor :D. deci nu intotdeauna corect, recunosc :D. Felicitari pt clip
Frana de motor apare datorita frecariilor din motor, cutie de viteze, planetare etc. si pe langa asta apare o franare mult mai puternica produsa de vidul din galeria de admisie sau de franarea pe evacuare etc.
Detaliez mai jos:
La motoarele pe benzina apare datorita vidului din galeria de admisie.
Pe motoarele diesel avem frana de evacuare care reduce evacuarea, similar cu clapeta de acceleratie de admisie in motoarele cu benzina dar nu prin crearea de vacum; mai simplu spus functioneaza prin cresterea contrapresiunii evacuarii.
Aici va mai zic de frana Jake folosita la unele motoare diesel, care permite deschiderea supapelor de evacuare din partea superioară a cursei de compresie. Deci aerul intra in piston, apoi la cursa de compresie supapele sunt inchise, apare franarea, iar imediat in partea de sus a cursei se deschide supapa de evacuare gaze etc.
Pe langa cele de mai sus la motoarele pe motorina mai intalnim niste "obstacole" in evacuare; obstacolele din evacuarea motoarelor diesel sunt turbocompresorul, EGR-ul, DPF-ul.
La motoarele hybride e impropriu sa vorbim de o frana de motor, ci e o transformare a miscarii cinematice in electricitate (frana regenerativa) etc.
Sunt multe de vorbit...
Păi...n-ai înțeles nimic!
@@thesaint2517Stimabile, hai sa vorbim ca nu avem ce face acasa!?
Util video! Continua videoclipurile de acest gen! Cu ajutorul tău i-am explicat prietenei mele ce înseamnă frana de motor
lasa ba frate fata linistita, i se rupea ei de frana ta de motor =))
O sa folosesc frana de motor mai mult👍👍
@@Leo281 de ce?inainte o scoteai pe liber?
Felicitari pentru video! Foarte educativ și plin de informații utile.
Foarte bine explicat !
frana de motor este 2x cuplu maxim la roata la tractiune fata , folosita corect reduce substantial consumu si salveaza placutele de frana , iar daca frige discurile de frana sau jentile mecanicul uita sa puna vaselina de temperatura intre pistonu de etrier si placuta (uita in mod convenabil pt nr de schimburi de placute )
Super! Multumim de lămuriri! Apreciere multa!
Ce bine ca m-a învățat lutu despre asta acum câteva luni
Intamplare in trafic pe Transfăgărășan, coboram de la Balea Lac spre Sibiu, frana de motor in continuu , poate o apasare mica de pedala de frana cam 5/10 km diferenta ; la cam 20/30 de minute de frana de motor in continuu ,masina mea a scos fum de ulei ! Avea si 200+ mii km , dar daca nu mai accelerezi nitel sa se curete cilindrii pe interior particule de ulei o sa ajunga in dpf.
Pai tu încă mai ai dpf la 200.000? Da-l jos sa scapi de probleme.
@@alexflorin22 nu mai am masina aia , da voiam sa spun ca nu este imbatabila frana de motor, multumesc de sfat.
Cea mai semnificativa infuenta o are treapta de viteza in care folosesti frana de motor.... asta ar fi fost 1 dupa mie.
Urcă-te pe motor cu mono cilindru și apoi pe unul in 4 cil de același capacitate și ai să vezi ca cel cu un cilindru va avea o frâna de motor mult mai pronunțată. De aia la motoarele V2 se blochează roata la retrogradarile agresive de 2 trepte comparativ cu cele în 4 cil .
Sunt mulți factori , de exemplu: raportul de compresie , cursa etc
compari moto de 120-150 kg cu turism de zece ori mai greu? Ceai bre?
La mașinile care au cutie automată și folosești cruz control decelerezi din buton și cred că și ăsta este un mod de frână de motor pentru atunci când știi din timp că vrei să părăsești un sector de drum sau ști că se schimbă limita de viteză undeva mai in fata, etc.
Câteva chestii cu care nu pot fi de-acord de dragul bietei fizici - mai ales ca am ca și tine un background în inginerie, merge un mic research înainte. Un mic spoiler, să-i zic așa: nu are aproape nici o importanta numărul de cilindrii(doar, sa ziceam, un plus la frecarea intre cilindru și cămașă, dar cilindrii fiind mai mici cu cât sunt mai mulți la aceeași capacitate, devine neglijabil) capacitatea și raportul de compresie da, contează. Cuplul, iar cam zero importanta, cuplul e influențat inclusiv de faptul ca un motor e supraalimentat sau nu, iar în frâna de motor devine irelevant în cazul turbo. Off topic: mă "zgârie" pe urechi când aud ca tu "simți cuplul" la turații joase. Nu tata, tu simți mereu puterea unui motor, la fel și în cazul frânei de motor, aka lucrul mecanic pe care îl generează, cuplul e doar parte din ecuație, în cazul unui motor de 500Nm el "ridica" de ex. 500N(sau 50Kg) la o distanță de 1m de axul arborelui, dar nu zice și în cât timp face asta, e ca și cum ai spune: "merg cu viteza de 100Km" este incomplet, pot fi 100Km/h sau 100Km/zi. E de apreciat ca faci lucrul asta si explici niște treburi, dar câteodată de dragul simplificării se nasc erori. Multă bafta!
Aia m am gândit și eu în cazul supraalimentarii ca nu are sens. Eu am 1.8 kompressor ce treaba are el la decelerare. Niciuna 🙂
@@vali23b daca e turbo nu are treaba, turbina e antrenată de gazele arse de pe eșapament, gaze care în timpul decelerării nu au suficientă energie. Dar daca e compresor mecanic(legat direct de arbore) ajuta în frâna de motor, el "împinge" aer în cilindrii indiferent daca ai sau nu piciorul pe accelerație.
Nu stiu cum sa-ti explic, dar compresia nu e asa de puternica daca nu ai valva de "release" pentru frana (nu stiu cum se numesc). Dupa compresie ai faza de detenta (explozia/arderea, daca ai avea combustibil in cilindru) care e aproape identic cu compresia (invers, dar ambele cu valvele inchise pe perioada cu aer comprimat). Ia o siringa si comprima aerul cu locul de ac blocat. Dupa ce opresti apasarea pentru compresie, siringa va reveni la pozitia initiala. Valva de care ziceam permite pierderea compresiei imediat dupa compresia maxima si e una din metodele folosite la camioane ca retarder, cel putin la alea mai vechi, si previne aerul comprimat sa impinga pistonul invers. Da, pierzi energie prin comprimarea aerului, dar cred ca mai mult pierzi prin frecari in motor si cutie. La autoturisme sunt sigur ca nu au in dotare a 3-a (sau a 5-a) valva per cilindru, pentru ca optimizeaza suprafata pentru admisie si evacuare. Aprilia pegaso din 2000 avea asemenea valva pentru pornire (ca demarorul sa aiba o turatie completa electrica sa creasca inertia volantei pentru a doua compresie).
Cu celelalte argumente sunt de acord.
Salut. Ar fi interesant un video in care sa fie explicat B mode de la toyota hybrid. Eventual si o demonstratie
Ma bucur ca exista cineva in Romania ca tine care stie atatea lucruri despre masini si ne invata si pe noi si eu folosesc frana de motor atat de mult incat eu mi-am schimbat placutele pe spate de la masina mea dupa ce am cuparato din Germania pt ca nu erau asa bune si cele de pe fata sunt de cand era masina la fostul proprietar si eu am incercat sa invat si pe altii despre frana de motor dar nu toti asculta, pt ca ei cred ca sunt cei mai buni si ca nu o sa se simta la bani daca ei folosesc frana de motor si chiar daca am placutele de mult timp am un audi de 1.8 160 cai si pot sa zic ca depasesc si merg cu viteza foarte mare si cand franez eu o fac mai progresiv si nu brusc ca altii si asta poate fii unul din cauzele uzurii mai mici ale placutelor si nu stiam ca motorul nu consuma combustibil cand e in frana de motor deci eu sunt dovada ca poti sa nu schibi asa mult placutele plus ca economisesti cobustibil cand folosesti frana de motor plus uzura masinii si a anvelopelor si apropo rotile de vara sunt tot de la fostul proprietar si inca sunt bune
citeste pe google si apoi ne spune noua
Felicitări pentru 400K
Nu prea comentez...dar acest video a fost foarte educativ
Se uzează mai tare volanta cu masă dublă când franezi cu ajutorul frânei de motor? Sau când parchezi mașina la o valea în prima viteză?
In viteza e posibil,dar in frana de motor ,clar NU. Dar saracele tampoane de cutie si motor.....
Salut Razvan, sunt in cautarea unei noi masini si as dori un suv, an mai apropiat celui in care ne aflam. Ce recomanzi intre Volvo XC60 plug-in hybrid si Hyundai Tucson Hybrid ? Ai putea face un videoclip cu avantaje/dezavantaje ale sistemelor? Multumesc anticipat si sporuri
Sunt curios ce frână de motor are o Honda Civic EK9 Type-R sau Toyota Corolla AE101 ce vine tot cu 1.6 ca Honda doar că e în 20 valve și dezvoltă și ăla fiind aspirat natural vreo 160 CP la 7400 rpm, în cazul lui Type-R știu că dezvoltă cred că vreo aproximativ 180 CP la 8200 rpm pentru că V-TEC.
Dacă poți Răzvan, discută într-un videoclip despre diluat in benzină lacquer thinner de la Scotty Kilmer stiu asta
Este de preferat frana de motor in locul coasting-ului (mers din inertie cu ambreiajul calcat). Unii spun ca la costing motorul ar consuma putin mai mult decat cu motorul cuplat. Nu vad cum dar daca poate cineva explica, be my guest.
Ambreiajul calcat mai mult timp decat este necesar ptr plecarea de pe loc si shift, duce la uzura prematura a rulmentului de presiune, incalzire suplimentara, de unde vine degradarea placii de presiune, deci un mare NU in acest caz. Cu ambreiajul calcat motorul e liber de sarcina si consuma ca si cum ar fi pe liber, posibil putin mai mult daca ambreiajul nu mai e in firea lui si nu debraiaza complet. Daca vrei coasting, scoti pe liber, cutia sta, motorul merge la relanti. Daca esti pro, gasesti o treapta de viteza adaptata la viteza ta de deplasare si o pui acolo, consum 0, uzura la ambreiaj 0, ai si control daca trebuie sa accelerezi cateodata
Bun material
Asa da mulțumesc
Daaaar a trebuit tu(fan benzină) sa spui un daaaar 😆
N-ai putut s-o lași așa("in general dieselul are frână de motor mai bună)"😂😊😊
In general da. Dar eu am avut o Dacia 1310 pe carburatie care te punea in cap in frana de motor.... Apoi am mai avut benzinare si diesel (acum am diesel),dar eu frana de motor ca la carburatie nu am mai vazut. Poate la scutere in 2 timpi...
Cu cat o lungesti mai mult cu atat sunt mai multe sanse ca cineva de pe banda alaturata sa se bage in fata ta :))
Din păcate....da.
Ca zisei de frana de motor la automata ,am cutie cu convertizor 6HP21 sau 26 pe e61 2.5D ,am observat ca la coborare in panta ,cand franez ,decupleaza cutia din viteza si-mi sta acul turometrului la relanti ,asta fiind in D(rive) ,deci nu stiu ,ori sunt eu prost si cutia chiar ajuta cu frana de motor.
In schimb in Sport ,simt efectiv downshift-urile la decelerare.
Când veneam de la Păltiniș iarna țineam mașina doar in frana de motor, când am ajuns la baza muntelui, nu mai era la 95° :)))
Dacă reușești să combini "rewmatching" cu frână de motor vei fi în altă ligă.
La brnzinare da,la diesel e .....aproape imposibil sau cel putin insignifiant....
@@Ceausescu_NicolaeSkill issue, e fezabil si pe mașini diesel. In plus, e mult mai fun sa faci acel blip decât sa dai drumul câtinel câtinel la ambreiaj, in opinia mea.
La e90 320d e de ajuns sa iau piciorul de pe acceleratie si se simte cum trece in treapta inferioara imediat ce ajunge pe la 1000 rpm si se vede consum instant 0...indiferent de oras/autostrada/coborare
Folosesc inca de incepator frana de motor si se vede, merg mai vioi daca nu chiar agresiv de fel (bine, in limita bunului simt) si consum la fel de putin uneori mai putin ca o alta cunostiinta care merge nu exagerez ca melcu' (cu 10km mai putin decat limita legala) si placutele de frana sunt cu aproximativ 30% mai putin uzate (asta ochiometeic ca nu am calculat) Consumul de la plin la plin pe aceeasi masina la stilul meu de mers e mai mic sau egal cu al cunostiintei respective in conditia in care eu o alerg si ea abia se taraie, la frane trecand cutia in neutru. (Testul de consum fiind facut pe masina mea, cat despre placutele de frana, pur si simplu intervalul in care le schimba este mai mic decat al meu avand in vedere ca eu le schimb cand mai am putin din ele iar ea a patit o data sa ajunga si la fier.)
Masina ei fiind o Skoda Octavia cred ca 2005 iar a mea un Touran din 2003, ambele diesel, ambele folosite in mare extra urban (eu am alta masina pt oras iar ea sta inafara orasului)
Fă și tu un video cu cost întreținere, fiabilitate motor audi a5 sportback 2012, 2014
Sunt de aceeași părere cu tine. Dar la BMW la mine( x4 f26 2.0 D) dacă o pun pe eco pro și nu mai apas pe accelerație practic o scoate pe liber, deoarece stă la o turație de 800 rpm. În timp ce pe confort dacă nu mai accelerez intră în frâna de motor și este consum 0 așa cum ai zis tu în video. Iar pe eco pro când stă la 800 rpm în mers ar avea consum de 1-2% 😂
Salut, frana de motor nu uzeaza motorul? Am invatat foarte multe din acest videoclip, dar sunt nelamurit cu această întrebare, daca uzeaza sau nu motorul.
Am și eu aceeași dilema, cum e mai benefic pentru motor, la "liber" sau în frână de motor?
Ferodoul de pe discul de ambreaj este facut un asa fel incat motorul sa traga iar uzura sa fie minima. In cazul franei de motor, discul de ambreaj se uzeaza mult mai usor , posibil de 2-3 mai rapid decat in cazul tractiunii. Conduc masini din '93, am facut si transport de marfa international si, din experienta, pot sa spun ca folosirea prea indelungata a franei de motor, uzeaza discul mult mai repede ! A fost o vreme cand chiar si eu, aplicam aceleasi principii ca si-n clipul de fata. Pana cand, o data, la coborarea unui versant de munte, din cauza folosirii prea indelungate a franei de motor a inceput sa miroase discul de ambreaj a ars. Acum vine intrebarea, ce e mai usor de inlocuit ? Discurile si sabotii de frana sau ambreajul ? Fara farana poti sa te deplasezi, dar fara ambreaj ?
Recomandarea mea este a se folosi frana de motor in mod moderat si pe distante scurte, nu trebuie exagerat.
Nu e ideal sa ramai nici fara ambreiaj, nici fara frane, dar cred ca prefer sa raman fara ambreiaj daca ar fi sa aleg intre cele doua, ca sa nu ajung in prapastie.
Nu este recomandată (pe pante lungi) frâna de motor atunci când vehiculul este dotat cu motor în 2 timpi care necesită adaos de ulei în benzină, deoarece va rămâne fără ungere și se va gripa!
Corect, + de asta o frana de motor puternica mai dauneaza si distributiei
Esti sigur ca nu miroseau franele? Atat timp cat ambreiajul e cuplat nu se uzeaza, doar cand il patinezi.
@@dan16g de ce ar mirosi franele daca eu am folosit doar frana de motor ?
Instructorii auto de la noi n-au auzit de asa ceva.
Au auzit dar nu ne invata asa ceva.
Cum îți dai seama la o cutie automata (condusa în manual) dacă schimbarea treptei din 3 în 2 pune tensiune pe cutie?
Salutare, poti sa faci un clip de ce daca contactul e pus si o pui intr-o treapta de viteza se calculeaza ca fiind frana de motor, si motorul merge perfect normal,iar daca nu e pus contactul motorul se blocheaza si nu merge deloc?
Nu am auzit în vitro sa fie menționat...dar din câte știu eu, folosirea frânei de motor duce la uzura ridicata și riscul ridicat al uzurii cutiei de viteze. Corect ?
Asta cu răcirea motorul in frână de motor este adevărat am văzut la mine
Eu am o problema , când cobor un deal mai "mare" , sa zic așa , și țin foarte mult mașina în frana de motor , atunci când încep să accelerez îmi scoate o grămadă de fum albastru ...... Asta se întâmplă doar când accelerez după ce o țin în frana de motor (golf 4 1.4 16v)
bro vede semafoarele portocaliu
Eu ,ca fost conducator de Dacia pe carburatie de peste 12 ani,m-am invatat sa folosesc frana de motor si foarte putin frana de serviciu...... Eu cred ca toti astia ce am avut Dacia 1300 sau 1310 conducem asa...... Doar cand imi mai vine cate o picatura de sange de 20 ani la creier,ma mai dau si eu mai tare pe curbe,in rest nu. Dar si picaturile astea au cam disparut cu trecerea anilor..😢😂
Am schimbat plăcuțele de frână după 5 ani) a dacie. Ma înjurau mulți dobitoci ca nu se aprindea nici un bec la fofeaza.
@@elenamacaria Ce vremuri.....😁😁 Soferie nu gluma! 👍👍
Oare ai sanse sa uzezi prematur ambreiajul la o cutie manuala daca dai inferioara pentru a creste turatiile in a obtine o frana de motor mai accentuata in cazul in care deja nu mergeai supraturat?
Daca esti sofer bun,nu! Daca bruschezi,DA!
👏👏👏
La o cutie automata cand sunt in Drive si iau piciorul de pe acceleratie imi apare la consumul instant 99 km/l, asta inseamna ca motorul e in frana de motor nu?
E valabil pt cutia de viteza manuala,la automata decât dacă dai pe manual.
Lucrez la Toyota de 3 ani deja... Nu recomand nimanui sa conducă o mașină Hybrid folosinduse prea mult de "frâna de motor"
Foarte des se întâmplă să rugineasca discurile de frâna pe puntea spate atât de rău încât nu ai ce sa le mai faci decât sa le schimbi
Dar sa scoți mașina pe liber când treci de exemplu de la limita 70 la 50 este practic?
O întrebare, dacă tot vorbim despre frâna de motor. Dacă dau mult inferioare ca să fac frână de motor ( fac și rev matching ) se uzează prematur ambreajul ?
Nu, asta ar fi ideal. Ambreiajul nu este deloc in sarcina, dar frana de motor este mai putin eficienta datorita raportului de transmisie din cutie. Foarte eficient pe pante lungi, gen la munte, nu in oras, nu ai timp
❤❤❤❤❤❤❤❤
Intrebare: frana de motor pune presiune pe distributie?
Daca bruschezi,DA
Să vezi ce frână de motor am eu la Porsche Cayenne 4.5 v8.
Când merg și las frâna de motor să acționeze îmi scade temperatura la apă - să fie probabil de la termostat? ( scade de la 90-92 ° pe la 70°)
E normal sa scada temperatura apei.
Spune si el in video.
Functionarea motorului nu mai e sustinută de exploziile amestecului carburant, ci de către mișcarea produsă de roți si transmisă motorului.
De aia si consumul e zero.
nu este 0, este cat consuma la relanti. Vrei sa spui ca daca cobori o vale lunga de un miliard de km consumi 0?
Se vede treaba că nu ai indicator de consum instantaneu (sau nu te uiți la el), altfel ai vedea că e zero!
400k fix
multi nu ca nu stiu ce face frana de motor, multi nu stiu ca exista asa ceva :))
Turație + raport de transmisie, adică nu este obligatoriu ca frânarea să fie bruscă la viteze mari.
Singurul dezavantaj este că se supune distribuția la mai mult stres ..?
Daca bruschezi,DA! Dar daca o faci vum trebuie,NU
👍
Motor 1.6 benzina incerc sa cobor pante cu frana de motor in treapta 1 sau 2 dar viteza mașinii continua sa crească, parcă simt că nu se înfrânează, se duce in 5000 turații și sunt nevoit să apas pedala de frână. Oare am o problema?
Dacă panta e mare, motorul mic si /sau mașina grea e normal ca viteza sa crească.
O ajuti cu frâna de picior.
Ce nu știu mulți șoferi: cîte sisteme de frînare are mașina? 4! De picior, de mînă, de motor, și de A.C.!
Imi era dor de un videoclip mai tehnic, cu un subiect ceva mai nou(fara uleiuri si turbine)
in titlu de ce n-ai spus POATE nu le stiai?
8) Frana a fost inventata de Toyota.
9) Motoarele pe aspiratie nu au frana de motor pentru ca asa cum ne explica Toyota Man, frana de motor apare cand decuplezi injectia.
10) Unora le place sa se auda si filmeze vorbind.
1.9 pd avf, de foarte multe ori iau piciorul de pe acceleratie, scot din viteza si ma duc pe liber o bucata de drum si consumul e tot 0.0, practic merge doar din compresie,desi e scoasa din viteza. Eu zic ca au fost si sunt in continuare motoare bune.
La cutiile manuale, daca o scoti din viteză motorul merge la relanti, deci consumul nu e zero.
La automate nu stiu daca e la fel.
La camion cu cutie automata lus pe N, în bord arăta consum zero.
1.2 TSI 105cp, frână de motor practic inexistentă. În a 2-a la vale, accelerează singură, se duce ca barca în prăpastie 😂
DAARRRR... in frana de motor ,turbina se invarte si ea mai mult (daca frana de motor e in ture mari) ???
sub viteza a 3a nu prea e recomandat
Eu care folosesc frana de motor la orice drum
✌️🌽
7 lucruri interesante despre frana de motor:
1. Nu sti sa o faci😂😢
15 ani de experiență de conducere pe cutie manuală, și frână de motor am folosit 15 ani încă de la școala auto...am urât cutia automată până acum 2 ani...
Acuma prefer numai cutie automată...am început să iubesc automată după 5-6luni de condus... măcar că consumă mai mult decât manuală
"macar ca consuma" o zici de parca e un plus la cutia automata, cred ca ai vrut sa zici "doar ca"
@@DevoidFX cu cutie manuală dacă vrei, poți să scoți consum foarte bun la automată din păcate nu prea....dar după ce ai simțit confortul la automată nu prea vrei să te întorci la manuală....dar aș vrea să am consum cum aș conduce manuală..dar prefer automată 😁
În frâna de motor motorul nu consumă un miligram de ulei
Zici?