Folosește codul "99vehicles" la checkout si primesti o reducere de 20% pe carVertical - sau intră aici unde ai reducerea aplicată în link - carvertical.com/99vehicles . 99Vehicles face asigurări de orice fel - PAD, RCA, CASCO, facultative etc. contact WhatsApp aici - 0729 075 442
pentru cine nu are timp sau rabdare: 1. Curata bine masina de zapada iarna (pentru o buna vizibilitate) 2. Nu mai baga benzina in motorina, carburantii noi vin deja aditivati pentru sezonul rece. 3. Cand pornesti motorul iarna, lasa-l un minut sa-si faca ungerea si sa se incalzeasca pana la o temperatura optima. 4. Lichid de parbriz special pentru sezonul rece. 5. Schimba uleiul de motor pana sa vina sezonul rece. Ulei proaspat==> performanta maxima, ungere mai buna, atinge temperatura optima mai repede. 6. Sa nu mergi iarna cu anvelope de vara. Foloseste anvelope de iarna. 7. Evita sa parchezi langa ghene sau pubele de gunoi iarna. Motorul cald atrage sobolani sa isi faca cuib la motor==> Mananca fire si conducte si e kaput motorul. 8. Mareste distanta fata de masinile din fata==> Pastreaza o distanta optima. Iarna aderenta este mai slaba iar timpul de franare se mareste. 9. Nu lasa masina la relanti 10 minute dupa ce o pornesti. Foloseste webasto (pt diesel) sau aplicatii/sisteme auxiliare de incalzire al habitaclului. 10. Evita drumurile scurte iarna (2-3 km), motorul nu are timp sa se incalzeasca==>uzura prematura,depuneri. Mergi cu pejosul, transport in comun, uber, bolt, taxi.
@@sorinpirtea2306 stiu, din pacate asta e din cauza lipsei de educatie rutiera. Mereu pastrez o distanta fata de masina din fata in caz ca franeaza brusc, ploua, ninge, e alunecos asfaltul, si se gasesc altii sa se bage intre.
Chiar daca multi te critica ca te repeti, sincer nu pot sa zic ca ma deranjeaza, ca mi le mai aduc aminte, din 2019-20 parca cand le-am auzit prima data, le-am mai uitat:)) Acum sunt multi probabil care le-au vazut de curand pe cele vechi.
Bună, dacă ai un pic de timp să-mi răspunzi te rog la o întâlnire. În scurt am o mașină pe benzină Honda civic 1.8 2016 . Am văzut în videoclipul tău acum , că nu este indicat să lăsăm mai mult timp mașina pornită dimineața. Nevasta mea o pornește zilnic aproximativ cu 10 minute înainte să plece. Ce se va întâmpla în timp dacă tot așa procedează?
Util, util. Cel cu uleiul nu stiam, dar m-am bucurat asa cum am auzit, ca acum am schimbat in oct. Fix bine. Si o sa mut de langa gunoi. Super vloguri.
Acel ultim sfat este cel mai valoros dar și cel mai greu de aplicat . Consider ca este unul dintre acele lucruri pe care le fac cei capabili să iasă din turmă și să poată judeca liber pt propria persoană și propriul interes Drum uscat și aderența tuturor!
Tocmai am schimbat uleiul de motor, din acelasi considerent pe care l-ai specificat si tu: toamna se schimba uleiul pentru ca sa reziste mai bine si sa unga mai bine motorul in timpul sezonului rece.
Consider comentariile și sfaturile tale în general foarte pertinente pentru un șofer obișnuit. Vizavi de încălzirea motorului eu consider ca inginer mecanic că un minut nu este o regulă universală mai ales la temperaturi negative și motoare diesel. Succes în ceea faci îți doresc.
Subscriu, sunt tot inginer mecanic, ralantiul este un regim al cărui scop e doar economia, altfel e dăunător. BMW nu recomanda încălzirea la ralanti ci mersul moderat
@@enio4975 la fel zic si eu..adica..masinile noi au soc automat..eu aud la a mea cand e f frig cum se ambaleaza..la dacie trebuia sa trag socul..sa imping apoi socul:)
Am un Sandero model 2021 caruia i-am luat roti de iarna separate cu tot cu jante cu spite si cauciucuri Goodyear pe care am dat o caruta de bani. Mergeau si de tabla iarna insa masina a venit cu jante mai pricopsite de fabrica si am luat relativ la fel si pt iarna. Era o alegere mai inspirata Allseasons la o troaca de Dacie pt ca e mai mare daraua de 2 ori pe an sa te lupti cu ele sa le schimbi. Acum in toamna asta mi le-am schimbat singur in strada, nu e mare inginerie. Nu prea merg mult deci probabil lumea are dreptate ca am aruncat cu banii pe geam, asta e, macar merg linistit.
Felicitari pentru toate comentarile si sfaturile prezentate . Intrebarea mea este : Este legal sa schimbi semnalizarea din oglinzi {cea clasica } pe led la Octavia 2 /2010 , cu lampi DINAMICE ? nu ai probleme in caz ca te opreste RAR-ul in trafic ? Ii place ochiului meu fuga ledurilor . Multumesc si toate cele bune.
Salut dețin un audi b8 și am o nelămurire de ce la rece pornește mai greuț și plus de asta am si o vibrați in interiorul mașini si la fel și la turometru tin sa menționez că e cutie automată .Multumesc sper sa ma ajuti cu un sfat!
Webasto cum este generic cunoscut, o altă marcă fiind Eberspacher, este livrat în două variante constructive. Unul încălzește apa motorului până l la 60-65C și se montează undeva pe linia radiatorului de încălzire habitaclu de obicei în compartimentul motor. Când apa ajunge undeva la 45C atunci pornește și ventilatorul din habitaclu dacă este programat pentru asta. Eu am o instalație de acest gen care o folosesc pentru încălzirea motorului numai la o mașină diesel. Apa fiind la 60C motorul pornește "la sfert" evident. În primele minute de funcționare a motorului temperatura apei scade deoarece încălzește uleiul. A doua variantă este numai pentru încălzirea aerului din mașină. Nu este conectată la circuitul de răcire al motorului. Se folosește din cate am observat la dubițe pentru pasagerii din spate mai ales. Amândouă variantele sunt construite pentru benzină sau pentru motorină. Costul este de circa 1000EUR, 600-700 EUR instalația pe ebay plus instalarea.
Am și eu webasto pe passatul meu b6 …este cea mai tare opțiune care poate exista pe o mașină..iarna este un lux, se încălzește apa si habitaclul, uzura motorului este minimă, pornește la sfert…e top 👍🏼
Si daca au construit recent zona de gunoaie fix langa parcarea ta? Efectiv desfiintat parcarea de langa a ta peste care au tras zona de gunoaie. Vandut parcarea?
Am webasto la un Passat b8. Incalzeste atat lichidul de racire al motorului cat si interiorul masinii. Ma bucur in primul rand pentru motor pentru ca ii asigura o pornire la cald.
Salut,o întrebare off topic,am băgat în motor Resurse de la tine și vreau să știu dacă trebuie să bag din nou aditiv la următorul schimb de ulei.Mentionez că am un Audi A4 b8 2013,311000km
Cred ca asta cu aditiv in ulei e o chestie comerciala ... ptr afacere de bani. Asta era o data, uleiurile moderne n-au nevoie de nimic, sunt produse din fabrica sa functioneze optimal. Conditia este sa pui uleiul recomanda de producator ul masinii (f important)... si nu un altul, chiar daca ar fi de buna calitate. A doua conditie, schimbi uleiul dupa un an, chiar daca nu rulezi mult, sau la 10000km.
Având în vedere specificul traficului din România, uleiul ar trebui schimbat după maxim 10.000 km rulați. Dacă se merge preponderent urban, ar trebui schimbat după maxim 8.000 km. În cazul în care mașina estimează nr. km rămași până la următorul SUM, uleiul va trebui schimbat cu aprox. 500-1.000 km ÎNAINTE de estimarea mașinii. În felul ăsta motorul o va duce bine multe zeci de mii de km.
Te salut cu respect! As vrea sa-mi achiziționez un VAG pe Benzina pana in anul 2012.din ce știu cele oe benzina din gama VAG sunt problematice. Este adevărat sau doar speculații. Mulțumesc!
Ceva ce nu ai menționat și vreau să menționez eu, pentru că sunt cu siguranță foarte mulți șoferi care nu iau asta în calcul, inclusiv dintre șoferii cu zeci de ani de experiență. La subiectul cu roți de vară pe timpul iernii sau chiar roți de iarnă dar conducere hazardată: la temperaturi de 2-3 grade, uneori și mai ridicate, trecerea pe poduri se face cu maximă atenție. Podurile sunt de cele mai multe ori la înălțime ceea ce le separă de izolația oferită de Pământ, astfel încât *de cele mai multe ori, la temperaturi de 2-3 grade, suprafața podurilor este ÎNGHEȚATĂ*. Materialele folosite la construcția podurilor și viaductelor sunt buni conductori (metal, ciment) și transferă foarte rapid căldura străzii în aerul care circulă pe sub pod. Știți voi, temperatura aia „RESIMȚITĂ” nu funcționează la obiectele inanimate („neînsuflețite”), însă funcționează pe deplin la circulația aerului pe sub poduri. Așa că NU VĂ JUCAȚI CU PNEURI DE VARĂ, la 6-7 grade temperatura din aer puteți pierde instant controlul dacă aveți pneuri nepotrivite.
hello, bro I have an Audi A4 car with a 1.6 ALZ 2003 engine, I need oil every 1000km, 300mg, I use 5w30 LL 504/507 oil, can you give me a solution, what oil can I use for the car's engine, 😊 thank you
Am mai auzit o "smecherie" cum ca daca mai ai lichid de parbriz de vara in rezervor si vine frigu foarte tare, poti sa il aditivezi cu Spirt pentru a scadea temperatura de inghet
Ăsta e canalul pentru cei care nu știu engleză... Cine știe, găseste sfaturi mult mai bune pe ChrisFix , Eric the Car guy, Scotty Killmer, EE , și multe altele....
da, mai ales americanii iti fac descrieri cu dacia si chestii … esti pierdut. omu e Roman ca si tine, si incearca sa dea informatii de interes local, ceea ce nu fac toti aia care iai mentoonat. si ia vezi, ca ei fac aceeasi chestie, indiferent ca unu a mai vorbit sau nu. informatia e gratuita, dar daca nu ai o sursa - ramai prost si cu gandire limitata, chit ca stii engleza.
Salut ! Am si eu o intrebare si ti-as multumi tare daca mi-ai raspunde. In legaura cu lastul motorului sa mearga putin inainte sa pornim la drum. Eu fac asta tot timpu dar il las aproximativ 10 minute. E okay sau e cam mult ? Multumesc !
Este enorm sa lași atât motorul Ai presiune mica la ulei, se încălzește deci greu și ca atare uzura mare! Pleci mai repede, creste presiunea în cilindrii, creste temperatura și deci motorul se încălzește mai repede! Uleiul unge ideal de la 80 de grade!
Am parcare subterană, și la muncă și unde stau, mașina e pe benzină, o pornesc o las puțin și după plec. Întrebarea mea este: după ce o las puțin este ok să urc mereu panta parcării când mașina încă nu s-a încălzit complet ? Ai unghi de cel puțin 25-30 de grade, și practic o forțezi imediat după pornire … ai putea să îmi oferi un răspuns ? Ca sunt așa în dubii😅
am cumparat una.....de pe forumuri, am citit ca" se poate lipii de capota. o iei inghetata de pe masina....si o sa faci apa in portbagaj. eu am lasat-o pe masina, cat cad frunzele. pe urma o scot. dar astept pareri de la cei care au
Te salut Razvan ..am o intrebare...de ce europa,,fac masini numai cu motorizari de drujba,,si japonezii isi vad de treaba si au motorizari de,,,1.4,,,1.6,,,2000,,,2500 etc?...care e logiga?..
motoarele mici, in testele lor in care sunt conduse frumos, ca la carte, au emisii scazute. In realitate, pentru ca tragi de ele mult si le chinui, au emisii la fel ca alea mai mari.
Am schimbat uleiul de când a coborât temperatura la 5* (Anglia) de la 5W30 la 0W30 2.0 L diesel , nu am observat nicio diferență dar mereu aștept măcar 1/3 min până plec cu ea cât fumez o țigară 🫡
Salut, toate sfaturile sunt logice, de bun simt si de apreciat, multumim! Insa o intrebare de 1 milion de puncte: Daca mergi pe zapada plus gheata serioasa pe autostrada cand teoretic in acele conditii nu ai voie sa mergi cu mai mult de 50km/h, dar sa zicem ca ai 80km/h si avem 2 masini: o masina cu motor termic si anvelope de iarna si o masina electrica cu anvelope de vara dar care merge pe treapta cea mai agresiva de franare (regenerare - modul B sau cum s-o chema la fiecare in parte), cine credeti ca reduce mai repede la 10km/h, cea termica, unde pui frana si se duce sanie, chiar daca ai anvelope de iarna, sau asta electrica, la care NU ai anvelope de iarna, dar nici nu te atingi de frana, franeaza singura si eficient si prin urmare, sanie nu se duce? ;) Salutari!
Cauciucurile vor face diferența, electrica dacă nu are motor electric pe ambele punți, practic vei avea o frânare doar pe o axă ceea ce nu e foarte in regulă! Asemeni retarderului de la camioane, iarna și in condiții alunecoase nu e indicat sa fie folosit!
cum a zis si dany, daca nu e pe ambele punti nu prea ajuta, adaca ai diesel cu raport de compresie mare ai si acolo frana de motor destula, deci nu e ceva wow nemaivazut acea franare regenerativa la electrice.
Daca ai cauciucuri bune de iarna si temperature este de -5 sau mai joasa poti frana linistit fara sa bruschezi poti folosi si retarderul cate o treapta pe rand.
@@libEluLLah puteau să facă de 60L rezervoru gpl și să reducă la 40 cel de benzină, care nu prea se folosește decât la pornire și încălzire motor sau chiar 30L
@@libEluLLah sau măcar de 50L și gazu. Mulți în clipuri arată că ai cu cei 40L doar 400km autonomie, ca la o electrică. E enervant să tot mergi des la peco.
Cel mai probabil nu. Nu-s sigur dar din câte am văzut pe net, semnul e de bază. M+S pot să apară pe multe tipuri de anvelope all season sau off-road care totuși nu sunt anvelope dedicate de iarnă însă simbolul 3PMSF (muntele cu fulg) apare pe toate anvelopele construite cu cauciuc special de iarnă.
Nu face nimic Sau face cam 2000 de km! Deci depune un strat de ceramica pe suprafețele interne și scade uzura, dar cu timpul crapă, că nu suportă dilatare. Deci se desprinde de suprafață și dispare ceea ce nu e prea indicat! Practic ai dat banii pe produs degeaba!
Ca sa faci lichid de iarna ieftin , cumperi de vara la 3,5lei 5L il combini cu jumătate de litru de spirt ! Rezista cu brio la -10g cel puțin! Depinde mult de concentrația spirtului..
Treabă cu ținutul pornit puțin e foarte bună. Din ce am văzut, majoritatea mașinilor noi au șocul automat și țin motorul puțin mai turat decât relantiul până ajunge uleiul în toate canalele de ungere
Acel relantiu dureaza circa 2 Min,nu este pentru ulei,urca in cateva secunde,Dar motorul este mai turat pana se incalzesc senzorii si incep sa citeasca
Salut. La mine F11, este cu telecomandă,și nu încălzește decât circuitul mic de antigel (bagă doar căldură). Oare nu s-ar putea modifica să încălzească și antigelu motorului?😮l
eu folosesc masina sa merg la facultate cand este frig ninsoare ploaie, distanta de cam 1-2km dar tot timpul ma mai plimb cu ea putin sa se incalzeasca la 90 grade, dupa aia ma opresc .
Sincer , daca ai o mașină scumpă , nu numai că nu ar trebui sa o lași langa un gunoi , nici macar nu ar trebui să stai la bloc , daca îți permiți o mașină scumpă, nu fi roman și mai întâi ia-ți o casa și așa o tii la tine in curte, într-un garaj poate
Pe lângă case nu vin șobolanii? Așa crezi? Cel mai bun remediu contra lor este să nu ai tomberon lângă parcare și să ai o pisică (chiar două, pentru eficiență și backup în cazul consumării tuturor celor 9 vieți).
Eu stiam ca trebuie sa las masina macar 5 minute iarna , dimineata... am impresia ca incep si injectoarele sa se auda mai ok dupa 4 5 minute de funcționare
Am avut webasto pe o vectra 1.6 benzină din 2001, după 20 de min dădeam cu ștergătoarele zăpada la o parte și plecam 😂 acum n-aș mai lua o mașină fără această opțiune
La -15 grade am pornit masina si sitemele de dezghețare in 3 min era cald si gheața jos, Audi 2L tfsi 😂 benzinarele sunt baza, poluare mica avantaje iarna, avantaje de putere, avantaje de prețuri etc..
depinde ce înțelegi tu din poluare mică, mașinile pe benzină scot mult mai multe noxe decât diesel-ul, la diesel ce consideră mult lume poluare este norul de particule ce poate să iasă la mașini diesel fără DPF, ceea ce da - este deranjant - dar faci cancer mai repede de la noxele de benzină
@@florin.lismanbenzinarele produc mai mult gaz efect de sera,Dar dieselul produce acele noxe foarte daunatoare pentru Om,incearca sa stai inchis in garaj cu Masina diesel pornita vs o benzinara chiar si fara catalizator
Și dacă am anvelope mixte pe mașină nu este mai bine Răzvan???Poți să faci un video te rog frumos despre eficiență anvelopelor mixte,despre avantajele și dezavantajele anvelopelor mixte în comparație cu cele de vară și de iarnă te rog frumos???
Domnule îmi pare rău că te critic fiindcă respect oamenii ce muncesc care vor să își ajute semenii și să facă și un ban cinstit , dar sa incepem . In primul rand țin sa te asigur că tot ceea ce voi spune sint verificate , puse în practică și trăite de mine într-o viață de șofer profesionist și mecanic auto , ținind cont de faptul că sint șofer profesionist din anul 1972 și practic și la ora actuala aceasta meserie cu succes . In cazul in care ai in rezervor motorina cu punct de congelare sa zicem de - 5 și ajungi într-o zonă unde sint temperaturi mult mai joase datorita îngroșări motorinei ramii cu mașina în drum și în acest caz 1-2 litri de benzina pusă in rezervor la 40-50 litri de motorina te scapă de necaz , garantez cum vrei tu că nu se întâmplă absolut nimic rău , eu am făcut acest lucru de nenumărate ori pe vremuri cînd nici măcar nu se știa ce anume este și cu ce se măninca aditivii . In ceea ce privește uleiul de motor acum se folosește de toată lumea uleiul sintetic care spre deosebire de uleiul mineral folosit înainte vreme rămîne fluid și își păstrează viscozitatea constanta atît la temperaturi foarte joase cît și la cele foarte înalte astfel că pornirile pe timp de iarna nu mai este o problema spre deosebire de acum mai bine de 30 de ani cînd pe timp de iarna trebuia să încălzești baia de ulei a motorului cu lampa de benzina și așteptai 15 - 20 de minute pina se incalzea uleiul bine că să poți pleca la drum . Da este adevărat că atunci exista 2 tipuri diferite de ulei mineral pentru motoare ( de vara și de iarna ) și de aceea trebuia toamna sa schimbi uleiul de vara și primăvara pe cel de iarna astfel că acum nu mai are importanta cînd faci schimbul de ulei schimb care în general se face la 20000-25000 km sa după recomandarea fabricantului , nicidecum la 10000 km , că sa nu mai vorbim că la ora actuala xista uleiuri de motor ce se schimba la 100000 km. In ceea ce privește anvelopele si în special cele de autoturisme au evoluat f f mult avind in vedere creșterea semnificativă a vitezei de deplasare a siguranței circulației și a creșterii explozive a participanților la trafic astfel că anvelopele s-au diversificat f mult ținând cont de viteza , greutate , teren , climă, infrastructura și multe altele dar vorbind despre autoturismele noastre principalele noutăți în materie sint în număr de 4 , și anume clasificarea in anvelope de iarna , de vara , pentru toate anotimpurile și de regimul de viteza . Astfel cele de iarna au un conținut mai mare de cauciuc natural în compoziție ceea ce le face mai flexibile și care cu un desen adecvat al profilului de pe banda de rulare au o aderenta mult superioara la temperaturi scăzute și drumuri cu ghiață , zăpadă etc , cele de vara sint mai rezistente la temperaturi înalte iar cele pentru toate anotimpurile sint că sa zic așa nici cal nici măgar, și de asemenea la toate tipurile se tine cont și de viteza maxima de rulare folosita de autoturismul respectiv ,asta așa pe scurt cît privește mersul in gol eu am stat cu motorul pornit ore întregi pe marginea șoselelor sau în parcări fara nici o problemă,cît privește măsurile de siguranță și securitate indiferent de anotimp dar în special iarna trebuie sa ai in permanenta grijă să ai o bună vizibilitate ( parbriz , oglinzi retrovizoare, faruri și sistem de lumini funcționale pe față și spate ) și cam atît pe scurt , aste fiind zise îți doresc multa sănătate și poate nu ar strica un pic de documentație in plus .
Aș avea o întrebare, am un Audi A3 sportback, 2.0 TDI de 103kw din 2010 Acum o săptămână și ceva au fost -5 grade afară Iar după un drum de 70 de km am observat că uleiul mi-a stat la 65-67 și maxim am prins 75 de grade, dar când am oprit aveam 67 de grade la ulei + că apa a stat sub 70 de grade. Menționez că am mers constant cu 2500 de ture și am schimbat la 3000 de ture cu treptele 3-4-5. Uleiul are 300 de km de când e schimbat și pun doar motorină scumpă de la LUKOIL. Știți dacă e ok ?
Folosește codul "99vehicles" la checkout si primesti o reducere de 20% pe carVertical - sau intră aici unde ai reducerea aplicată în link - carvertical.com/99vehicles
.
99Vehicles face asigurări de orice fel - PAD, RCA, CASCO, facultative etc. contact WhatsApp aici - 0729 075 442
amplatit un raport si nu apare odometru...cum procedez?
Am o rugăminte la dv la 5000 de eur ce suv i-mi recomanzi va mulțumesc anticipat aștept răspunsul tău
pentru cine nu are timp sau rabdare:
1. Curata bine masina de zapada iarna (pentru o buna vizibilitate)
2. Nu mai baga benzina in motorina, carburantii noi vin deja aditivati pentru sezonul rece.
3. Cand pornesti motorul iarna, lasa-l un minut sa-si faca ungerea si sa se incalzeasca pana la o temperatura optima.
4. Lichid de parbriz special pentru sezonul rece.
5. Schimba uleiul de motor pana sa vina sezonul rece. Ulei proaspat==> performanta maxima, ungere mai buna, atinge temperatura optima mai repede.
6. Sa nu mergi iarna cu anvelope de vara. Foloseste anvelope de iarna.
7. Evita sa parchezi langa ghene sau pubele de gunoi iarna. Motorul cald atrage sobolani sa isi faca cuib la motor==> Mananca fire si conducte si e kaput motorul.
8. Mareste distanta fata de masinile din fata==> Pastreaza o distanta optima. Iarna aderenta este mai slaba iar timpul de franare se mareste.
9. Nu lasa masina la relanti 10 minute dupa ce o pornesti. Foloseste webasto (pt diesel) sau aplicatii/sisteme auxiliare de incalzire al habitaclului.
10. Evita drumurile scurte iarna (2-3 km), motorul nu are timp sa se incalzeasca==>uzura prematura,depuneri. Mergi cu pejosul, transport in comun, uber, bolt, taxi.
La punctul 8: vin alții și se bagă în fața ta cu brake check.
@@sorinpirtea2306 stiu, din pacate asta e din cauza lipsei de educatie rutiera. Mereu pastrez o distanta fata de masina din fata in caz ca franeaza brusc, ploua, ninge, e alunecos asfaltul, si se gasesc altii sa se bage intre.
esti un rege, multumim
Mersi
merci, rămâi dator
Chiar daca multi te critica ca te repeti, sincer nu pot sa zic ca ma deranjeaza, ca mi le mai aduc aminte, din 2019-20 parca cand le-am auzit prima data, le-am mai uitat:)) Acum sunt multi probabil care le-au vazut de curand pe cele vechi.
❤😊
Zi mi sincer, de cate ori ai vazut Singur Acasa de Craciun? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Mersi de feedback, eu am facut o gluma
Repetiția, mama învățăturii! Este ff util să ți le reamintești, indiferent câți ani de permis ai avea. Mulțumesc, Răzvan.
Bună, dacă ai un pic de timp să-mi răspunzi te rog la o întâlnire. În scurt am o mașină pe benzină Honda civic 1.8 2016 . Am văzut în videoclipul tău acum , că nu este indicat să lăsăm mai mult timp mașina pornită dimineața. Nevasta mea o pornește zilnic aproximativ cu 10 minute înainte să plece. Ce se va întâmpla în timp dacă tot așa procedează?
producatorii de masini sunt de vina ca le poate roade ca sa stii asa pentru cultura ta generala@@99vehicles_AiDaune
Util, util. Cel cu uleiul nu stiam, dar m-am bucurat asa cum am auzit, ca acum am schimbat in oct. Fix bine. Si o sa mut de langa gunoi. Super vloguri.
... as fi mutat gunoiul, eu parkez unde vreau. 😂😂😂
Acel ultim sfat este cel mai valoros dar și cel mai greu de aplicat .
Consider ca este unul dintre acele lucruri pe care le fac cei capabili să iasă din turmă și să poată judeca liber pt propria persoană și propriul interes
Drum uscat și aderența tuturor!
Tocmai am schimbat uleiul de motor, din acelasi considerent pe care l-ai specificat si tu: toamna se schimba uleiul pentru ca sa reziste mai bine si sa unga mai bine motorul in timpul sezonului rece.
Multumim pentru acest video prețios!!!❤❤ puțini sunt care explica atat de amanuntit❤
Consider comentariile și sfaturile tale în general foarte pertinente pentru un șofer obișnuit. Vizavi de încălzirea motorului eu consider ca inginer mecanic că un minut nu este o regulă universală mai ales la temperaturi negative și motoare diesel. Succes în ceea faci îți doresc.
la fel zic si eu..ca sta la relanti sau pleci de pe loc e aceasi treaba.. si ai sanse si sa ti se incalzeasca mai bine si mai repede desigur masina..
Subscriu, sunt tot inginer mecanic, ralantiul este un regim al cărui scop e doar economia, altfel e dăunător.
BMW nu recomanda încălzirea la ralanti ci mersul moderat
20 de sec lasi.... sa se stabilizeze turatia. E suficient
@@enio4975 la fel zic si eu..adica..masinile noi au soc automat..eu aud la a mea cand e f frig cum se ambaleaza..la dacie trebuia sa trag socul..sa imping apoi socul:)
@@83glacius 👍
Te urmaresc chiar de la inceput si ti am urmat sfaturile ..si eu schimb uleiul toamna si multe chestii ce le ai spus in toti acesti ani...bafta
Asa e, regula e sa schimbi uleiul cand pui varza....
Ca începător, pot să zic ca e foarte util
Mulțumesc mult pentru efort
Am un Sandero model 2021 caruia i-am luat roti de iarna separate cu tot cu jante cu spite si cauciucuri Goodyear pe care am dat o caruta de bani. Mergeau si de tabla iarna insa masina a venit cu jante mai pricopsite de fabrica si am luat relativ la fel si pt iarna. Era o alegere mai inspirata Allseasons la o troaca de Dacie pt ca e mai mare daraua de 2 ori pe an sa te lupti cu ele sa le schimbi. Acum in toamna asta mi le-am schimbat singur in strada, nu e mare inginerie. Nu prea merg mult deci probabil lumea are dreptate ca am aruncat cu banii pe geam, asta e, macar merg linistit.
Mulțumesc frumos ❤❤❤
Mulțumesc mult pentru informații ❤🎉
Felicitari pentru toate comentarile si sfaturile prezentate . Intrebarea mea este : Este legal sa schimbi semnalizarea din oglinzi {cea clasica } pe led la Octavia 2 /2010 , cu lampi DINAMICE ? nu ai probleme in caz ca te opreste RAR-ul in trafic ? Ii place ochiului meu fuga ledurilor . Multumesc si toate cele bune.
Eu am asa ceva la un passat b6 și la octavia 3 de câțiva ani nici o problema
Poti sa arati si cu degetul pe unde o iei.... Asta-i place
ochiului meu😂😂😂
FELICITARI PENTRU SFATURI!
Salut
ce ulei recomanzi la toyota corolla 2016 cu motor diesel 1.4 d4d
super video 🙏🏻
La Bv sunt temperaturi de -12,-15 anual...si zapada...la greu..deci anvelopele de iarna sunt obligatorii...
Salut dețin un audi b8 și am o nelămurire de ce la rece pornește mai greuț și plus de asta am si o vibrați in interiorul mașini si la fel și la turometru tin sa menționez că e cutie automată .Multumesc sper sa ma ajuti cu un sfat!
ce parere ai de ulei mobil 1 ow40 esp acea c3 pt un 3.0 tdi euro 5 dpf on? nu are specificatie de fabrica
Buns seara am o Toyota land cruiser si bag de 5ani 10litri motorina si restul pana la 80litri ulei bunica
Mulțumesc pentru sfaturi ❤
Webasto cum este generic cunoscut, o altă marcă fiind Eberspacher, este livrat în două variante constructive. Unul încălzește apa motorului până l la 60-65C și se montează undeva pe linia radiatorului de încălzire habitaclu de obicei în compartimentul motor. Când apa ajunge undeva la 45C atunci pornește și ventilatorul din habitaclu dacă este programat pentru asta. Eu am o instalație de acest gen care o folosesc pentru încălzirea motorului numai la o mașină diesel. Apa fiind la 60C motorul pornește "la sfert" evident. În primele minute de funcționare a motorului temperatura apei scade deoarece încălzește uleiul. A doua variantă este numai pentru încălzirea aerului din mașină. Nu este conectată la circuitul de răcire al motorului. Se folosește din cate am observat la dubițe pentru pasagerii din spate mai ales. Amândouă variantele sunt construite pentru benzină sau pentru motorină. Costul este de circa 1000EUR, 600-700 EUR instalația pe ebay plus instalarea.
Bravo!! O vedere completă asupra sistemului. Genul de postări care merg la ❤.👏👏
Am și eu webasto pe passatul meu b6 …este cea mai tare opțiune care poate exista pe o mașină..iarna este un lux, se încălzește apa si habitaclul, uzura motorului este minimă, pornește la sfert…e top 👍🏼
Si daca au construit recent zona de gunoaie fix langa parcarea ta? Efectiv desfiintat parcarea de langa a ta peste care au tras zona de gunoaie. Vandut parcarea?
Salutare
Mersul la relanti un timp mare este ok in când motorul este cald ? Ms
Am webasto la un Passat b8. Incalzeste atat lichidul de racire al motorului cat si interiorul masinii. Ma bucur in primul rand pentru motor pentru ca ii asigura o pornire la cald.
Mergea si un godin😁
Salut,o întrebare off topic,am băgat în motor Resurse de la tine și vreau să știu dacă trebuie să bag din nou aditiv la următorul schimb de ulei.Mentionez că am un Audi A4 b8 2013,311000km
Cred ca asta cu aditiv in ulei e o chestie comerciala ... ptr afacere de bani. Asta era o data, uleiurile moderne n-au nevoie de nimic, sunt produse din fabrica sa functioneze optimal. Conditia este sa pui uleiul recomanda de producator ul masinii (f important)... si nu un altul, chiar daca ar fi de buna calitate. A doua conditie, schimbi uleiul dupa un an, chiar daca nu rulezi mult, sau la 10000km.
Salut,Ce benzina recomanzi pe timp de iarna cea standard sau premium am un logan 2011 1.2 gpl
Având în vedere specificul traficului din România, uleiul ar trebui schimbat după maxim 10.000 km rulați. Dacă se merge preponderent urban, ar trebui schimbat după maxim 8.000 km. În cazul în care mașina estimează nr. km rămași până la următorul SUM, uleiul va trebui schimbat cu aprox. 500-1.000 km ÎNAINTE de estimarea mașinii. În felul ăsta motorul o va duce bine multe zeci de mii de km.
Ce glumet esti😂😂😂
Te salut cu respect!
As vrea sa-mi achiziționez un VAG pe Benzina pana in anul 2012.din ce știu cele oe benzina din gama VAG sunt problematice. Este adevărat sau doar speculații. Mulțumesc!
Probabil cele din 2012 consuma ulei,eu am una din 2017 si nu consuma foarte ok motorul
Pentru fiabilitatea mai contează si carburantul, in sensul sa fie premium.
Ceva ce nu ai menționat și vreau să menționez eu, pentru că sunt cu siguranță foarte mulți șoferi care nu iau asta în calcul, inclusiv dintre șoferii cu zeci de ani de experiență.
La subiectul cu roți de vară pe timpul iernii sau chiar roți de iarnă dar conducere hazardată: la temperaturi de 2-3 grade, uneori și mai ridicate, trecerea pe poduri se face cu maximă atenție. Podurile sunt de cele mai multe ori la înălțime ceea ce le separă de izolația oferită de Pământ, astfel încât *de cele mai multe ori, la temperaturi de 2-3 grade, suprafața podurilor este ÎNGHEȚATĂ*. Materialele folosite la construcția podurilor și viaductelor sunt buni conductori (metal, ciment) și transferă foarte rapid căldura străzii în aerul care circulă pe sub pod. Știți voi, temperatura aia „RESIMȚITĂ” nu funcționează la obiectele inanimate („neînsuflețite”), însă funcționează pe deplin la circulația aerului pe sub poduri. Așa că NU VĂ JUCAȚI CU PNEURI DE VARĂ, la 6-7 grade temperatura din aer puteți pierde instant controlul dacă aveți pneuri nepotrivite.
Parca erai fan ravenol? Vreun motiv ?Mă refer la ulei motor sa treci pe ...
hello, bro I have an Audi A4 car with a 1.6 ALZ 2003 engine, I need oil every 1000km, 300mg, I use 5w30 LL 504/507 oil, can you give me a solution, what oil can I use for the car's engine, 😊 thank you
Am mai auzit o "smecherie" cum ca daca mai ai lichid de parbriz de vara in rezervor si vine frigu foarte tare, poti sa il aditivezi cu Spirt pentru a scadea temperatura de inghet
Poti folosi si țuică !
Nu e gluma, conteaza sa fie alcool curat.
O șprițieră (ca cele cu soluție de curățat geamurile) cu alcool medicinal sau tehnic= cu sprayul de degivrare…
Eu uleiul mai mult de 7 8 mii de km nu l țin, mașina în cauza fabia mk1 1.4 tdi, momentan 242k, km reali păreri?
Bravo, 👍👍👍
recomanzi aditivul in ulei?
Ăsta e canalul pentru cei care nu știu engleză... Cine știe, găseste sfaturi mult mai bune pe ChrisFix , Eric the Car guy, Scotty Killmer, EE , și multe altele....
da, mai ales americanii iti fac descrieri cu dacia si chestii … esti pierdut. omu e Roman ca si tine, si incearca sa dea informatii de interes local, ceea ce nu fac toti aia care iai mentoonat. si ia vezi, ca ei fac aceeasi chestie, indiferent ca unu a mai vorbit sau nu. informatia e gratuita, dar daca nu ai o sursa - ramai prost si cu gandire limitata, chit ca stii engleza.
Eu schimb uleiul la 10.000km mereu. În Olanda, ajung mai departe decât ăia cu interval de 30.000km 🫠
Ce zici de cauciucurile care sunt de vară şi de iarnă?
Sa nu dati drumul la stergatoare inainte sa le dezlipiți 😂
Da-le drk de stergatoare ba😂😂😂
daca trebuie sa pornesc motorul si sa plec imediat (pompieri),ce fac?
am schimbat uleiul anul trecut ,,la hiuday i 30 ,original ulei i,am pus,,daca nu fac 2000 de km ,pe an trebuie sal schimb iar,,benzina e hiundaiul
da..e bine sa l schimbi inainte de sezonul rece..atunci unge si ajuta motorul cel mai bine..fac asta de 20 ani la toate masinile
Nu stiam ca faci la toate masinile, ti-o aduc si pe a mea.
Salut ! Am si eu o intrebare si ti-as multumi tare daca mi-ai raspunde.
In legaura cu lastul motorului sa mearga putin inainte sa pornim la drum. Eu fac asta tot timpu dar il las aproximativ 10 minute. E okay sau e cam mult ?
Multumesc !
Este enorm sa lași atât motorul Ai presiune mica la ulei, se încălzește deci greu și ca atare uzura mare! Pleci mai repede, creste presiunea în cilindrii, creste temperatura și deci motorul se încălzește mai repede! Uleiul unge ideal de la 80 de grade!
Ce dispozitive auto anti rozatoare recomandati, pentru masinile care nu au acest dispozitiv din fabrica
Grâu otrăvit 😂
Înveți multe chestii importante de la Răzvan despre mașini. De băgat la cap.👍😉✌️
Bună ziua , ce face acel ceratec
Am parcare subterană, și la muncă și unde stau, mașina e pe benzină, o pornesc o las puțin și după plec. Întrebarea mea este: după ce o las puțin este ok să urc mereu panta parcării când mașina încă nu s-a încălzit complet ? Ai unghi de cel puțin 25-30 de grade, și practic o forțezi imediat după pornire … ai putea să îmi oferi un răspuns ? Ca sunt așa în dubii😅
Este ok,important este sa nu o duci mult in ture in primi km
Evident că o forțezi, accelerezi susținut cu motorul rece ca să poți urca.
La Toyota ce marca de ulei ai pus ?
Ce părerea ai despre o husă auto pe timpul rece a anului? Ajută sau nu?
am cumparat una.....de pe forumuri, am citit ca" se poate lipii de capota. o iei inghetata de pe masina....si o sa faci apa in portbagaj. eu am lasat-o pe masina, cat cad frunzele. pe urma o scot. dar astept pareri de la cei care au
Respect.
La punctul 3, daca am Toyota Hybrid și nu pornește motorul, ce fac? Cum îl încălzesc un minut?
Eu de exemplu am mașină cu telecomandă. Cum fac la punctul 3?
Da sînt sisteme de incalzire a atigelului webasto se monteaza pe instalația de racire chiar am montat pe citeva mașini .
Ce părere aveți despre duralube ?
Te salut Razvan ..am o intrebare...de ce europa,,fac masini numai cu motorizari de drujba,,si japonezii isi vad de treaba si au motorizari de,,,1.4,,,1.6,,,2000,,,2500 etc?...care e logiga?..
pai in europa avem norme stricte de poluare..
motoarele mici, in testele lor in care sunt conduse frumos, ca la carte, au emisii scazute. In realitate, pentru ca tragi de ele mult si le chinui, au emisii la fel ca alea mai mari.
Mulțumim pentru efortul depus !!!
Bucurie !!!!
Am schimbat uleiul de când a coborât temperatura la 5* (Anglia) de la 5W30 la 0W30 2.0 L diesel , nu am observat nicio diferență dar mereu aștept măcar 1/3 min până plec cu ea cât fumez o țigară 🫡
Eu las 5w30 indiferent ca iarna sau vara
Omul chiar isi face treaba
Salut, toate sfaturile sunt logice, de bun simt si de apreciat, multumim! Insa o intrebare de 1 milion de puncte: Daca mergi pe zapada plus gheata serioasa pe autostrada cand teoretic in acele conditii nu ai voie sa mergi cu mai mult de 50km/h, dar sa zicem ca ai 80km/h si avem 2 masini: o masina cu motor termic si anvelope de iarna si o masina electrica cu anvelope de vara dar care merge pe treapta cea mai agresiva de franare (regenerare - modul B sau cum s-o chema la fiecare in parte), cine credeti ca reduce mai repede la 10km/h, cea termica, unde pui frana si se duce sanie, chiar daca ai anvelope de iarna, sau asta electrica, la care NU ai anvelope de iarna, dar nici nu te atingi de frana, franeaza singura si eficient si prin urmare, sanie nu se duce? ;) Salutari!
Cauciucurile vor face diferența, electrica dacă nu are motor electric pe ambele punți, practic vei avea o frânare doar pe o axă ceea ce nu e foarte in regulă! Asemeni retarderului de la camioane, iarna și in condiții alunecoase nu e indicat sa fie folosit!
cum a zis si dany, daca nu e pe ambele punti nu prea ajuta, adaca ai diesel cu raport de compresie mare ai si acolo frana de motor destula, deci nu e ceva wow nemaivazut acea franare regenerativa la electrice.
iarna foloseste frana de motor
Daca ai cauciucuri bune de iarna si temperature este de -5 sau mai joasa poti frana linistit fara sa bruschezi poti folosi si retarderul cate o treapta pe rand.
Ar fi util să faci clipuri cu Logan 2023 GPL facelift. Oare vara când e foarte cald și nu o pornești gen 2săpt se evaporă din GPL ?
@@libEluLLah ma refer sa se evapore de la caldură, nu să scape din butelie. Nu ar trebui să fie închisă ermetic?
@@libEluLLah adică vara o să am mai puțin gaz în rezervor ? Adică o să dau bani pe ceva ce dispare? Oare cât se pierde și în ce condiții?
@@libEluLLah puteau să facă de 60L rezervoru gpl și să reducă la 40 cel de benzină, care nu prea se folosește decât la pornire și încălzire motor sau chiar 30L
@@libEluLLah sau măcar de 50L și gazu. Mulți în clipuri arată că ai cu cei 40L doar 400km autonomie, ca la o electrică. E enervant să tot mergi des la peco.
salut am o întrebare, am cauciucuri pe care scrie m+s dar nu este sigla cu fulg. pot merge și iarna cu ele ?
Cel mai probabil nu. Nu-s sigur dar din câte am văzut pe net, semnul e de bază. M+S pot să apară pe multe tipuri de anvelope all season sau off-road care totuși nu sunt anvelope dedicate de iarnă însă simbolul 3PMSF (muntele cu fulg) apare pe toate anvelopele construite cu cauciuc special de iarnă.
Sunt bune sfaturile tale dar am si eu o intrebare...de ce ai bagat la x3 Ceratec ? Ce face ?
Nu face nimic Sau face cam 2000 de km! Deci depune un strat de ceramica pe suprafețele interne și scade uzura, dar cu timpul crapă, că nu suportă dilatare. Deci se desprinde de suprafață și dispare ceea ce nu e prea indicat! Practic ai dat banii pe produs degeaba!
Eu schimb uleiul la doi ani pentru ca fac 5000 km pe an e problema ?
La Passat B7 webasto incalzeste si antigelul , confirm !
Si la Passat b6 din 2009 incalzea si antigelul. Foarte utila functia.
aveti cheie la el? eu am un b7 dar nu am cheie pt webasto si nu stiu daca imi incalzeste si antigelu
Pacat ca masinile nu registreaza ce se afla sub masina, cat o data se calca si mate din cauza asta.
Webasto încălzește în 40 minute antigelul la 70 c pe diesel e super ok și in mașină sunt 24-26 c depinde cum e setat
Dacă am diesel și merg 23 km până la muncă e ok?
Da, e ok!
Mai bine pe jos
iarna in 15 -ianarie pana 10 aprilie o tot nins dupa data de 31 martie am schiat anvelope de iarna cu cele all season
Fabulos...dupa 52 de secunde m-ai facut sa plec de pe video...la revedere
Ca sa faci lichid de iarna ieftin , cumperi de vara la 3,5lei 5L il combini cu jumătate de litru de spirt ! Rezista cu brio la -10g cel puțin! Depinde mult de concentrația spirtului..
Ce rost are ba? Exista lichid de parbriz la vanzare ptr pana la minus 30 de grade. Cumperi gata facut. Ce b^igui tu acolo? 😂😂😂
la skoda ocavia alh mie imi intra 6 litri la rezevorul de lichid daca iau 2 de la tine
Treabă cu ținutul pornit puțin e foarte bună. Din ce am văzut, majoritatea mașinilor noi au șocul automat și țin motorul puțin mai turat decât relantiul până ajunge uleiul în toate canalele de ungere
Acel relantiu dureaza circa 2 Min,nu este pentru ulei,urca in cateva secunde,Dar motorul este mai turat pana se incalzesc senzorii si incep sa citeasca
Chestia cu webasto ,pentru cei care merg pe drumuri extreme de ofroad ,există și webasto pentru motor care tine motorul cald și nu îl lasă să scadă subt 60°©
Ofroad pe la munte undei foarte frig
da un link:) te rog
@@grasrau4051😂😂😂
super sfaturi
Da, la BMW am observat ca webasto încălzește și antigelul
Salut. La mine F11, este cu telecomandă,și nu încălzește decât circuitul mic de antigel (bagă doar căldură). Oare nu s-ar putea modifica să încălzească și antigelu motorului?😮l
eu folosesc masina sa merg la facultate cand este frig ninsoare ploaie, distanta de cam 1-2km dar tot timpul ma mai plimb cu ea putin sa se incalzeasca la 90 grade, dupa aia ma opresc .
Sincer , daca ai o mașină scumpă , nu numai că nu ar trebui sa o lași langa un gunoi , nici macar nu ar trebui să stai la bloc , daca îți permiți o mașină scumpă, nu fi roman și mai întâi ia-ți o casa și așa o tii la tine in curte, într-un garaj poate
Pe lângă case nu vin șobolanii? Așa crezi? Cel mai bun remediu contra lor este să nu ai tomberon lângă parcare și să ai o pisică (chiar două, pentru eficiență și backup în cazul consumării tuturor celor 9 vieți).
Eu stiam ca trebuie sa las masina macar 5 minute iarna , dimineata... am impresia ca incep si injectoarele sa se auda mai ok dupa 4 5 minute de funcționare
Ceva despre frâna de mână iarna, poți să postezi? Am o discuție aprinsă cu cineva și nu înțelege de ce nu o ridic.
Eu am blocat-o odata , a inghetat cand era ridicata
Am avut webasto pe o vectra 1.6 benzină din 2001, după 20 de min dădeam cu ștergătoarele zăpada la o parte și plecam 😂 acum n-aș mai lua o mașină fără această opțiune
Nu cumpara, da-le drk. Mergi cu tramvaiu'....
10:20 luați vă cauciucuri de vară..😂😂
Te rog frumos personal aș dori un nr de telefon , am cîteva întrebări .
La -15 grade am pornit masina si sitemele de dezghețare in 3 min era cald si gheața jos,
Audi 2L tfsi 😂 benzinarele sunt baza, poluare mica avantaje iarna, avantaje de putere, avantaje de prețuri etc..
depinde ce înțelegi tu din poluare mică, mașinile pe benzină scot mult mai multe noxe decât diesel-ul, la diesel ce consideră mult lume poluare este norul de particule ce poate să iasă la mașini diesel fără DPF, ceea ce da - este deranjant - dar faci cancer mai repede de la noxele de benzină
@@florin.lismande prin 2018 si pe motoarele pe banzina ai GPF.
2.0 tfsi este wow,se incalzeste super rapid
@@florin.lismanbenzinarele produc mai mult gaz efect de sera,Dar dieselul produce acele noxe foarte daunatoare pentru Om,incearca sa stai inchis in garaj cu Masina diesel pornita vs o benzinara chiar si fara catalizator
Eu am o intrebare, iarna mai tragem frana de mana sau o lăsăm in viteza ?
În regim de mers sportiv, eu schimb uleiul la 8000km 3.0D m57 💪
In regim sportiv poti sa schimbi la 5000km 😀
@@99vehicles_AiDaune la 8000km când îl scot încă are proprietăți foarte bune LM4100🫡
Dacă locuiești aproape de magazinul lui "99" , cel mai recomandat ar fi să-l schimbi la 3000km ! 😂
Salut! Dece la unele mașini , scrie clar pe capacul unde este rezervorul sa nu bagi motorina premium ?
Schimb ulei la 15k sau un an, a dream for me . Din iunie pana acum am facut 3 schimburi , in ianuarie urmeaza al 4 lea 🤦♂️
❤❤❤
E ok dacă combini motorina standard cu cea extra ?
iese motorina semi-extra
@@maximliviu9498😂
@@maximliviu9498Sau standard plus.
Și dacă am anvelope mixte pe mașină nu este mai bine Răzvan???Poți să faci un video te rog frumos despre eficiență anvelopelor mixte,despre avantajele și dezavantajele anvelopelor mixte în comparație cu cele de vară și de iarnă te rog frumos???
Sunt numai dezavantaje...
@@hyp3meister270mănânci kkt meister.
@@hyp3meister270ai și avantaje, ieși la jumătate cu banii
@@hyp3meister270Despre ce " dezavantaje " este vorba ? Poti sa explicitezi ?
@@UserulFaraNume2023cele mixte nu sunt eficiente pe frânare ca cele de iarna sau de vara
eu anul trecut am avut michelin alpin 6 din 1 noiembrie pana in 20 aprilie aveau 3,5 mm deci nu mai erau bune de urmatorul sezon
de ce ti ai mai luat masina ? xa pui de 50 lei carburant ?
Schimb uleiul la 10000 km, adică de 2 ori pe an 😊
11. Derapaj controlat langa politie😅
Domnule îmi pare rău că te critic fiindcă respect oamenii ce muncesc care vor să își ajute semenii și să facă și un ban cinstit , dar sa incepem . In primul rand țin sa te asigur că tot ceea ce voi spune sint verificate , puse în practică și trăite de mine într-o viață de șofer profesionist și mecanic auto , ținind cont de faptul că sint șofer profesionist din anul 1972 și practic și la ora actuala aceasta meserie cu succes . In cazul in care ai in rezervor motorina cu punct de congelare sa zicem de - 5 și ajungi într-o zonă unde sint temperaturi mult mai joase datorita îngroșări motorinei ramii cu mașina în drum și în acest caz 1-2 litri de benzina pusă in rezervor la 40-50 litri de motorina te scapă de necaz , garantez cum vrei tu că nu se întâmplă absolut nimic rău , eu am făcut acest lucru de nenumărate ori pe vremuri cînd nici măcar nu se știa ce anume este și cu ce se măninca aditivii . In ceea ce privește uleiul de motor acum se folosește de toată lumea uleiul sintetic care spre deosebire de uleiul mineral folosit înainte vreme rămîne fluid și își păstrează viscozitatea constanta atît la temperaturi foarte joase cît și la cele foarte înalte astfel că pornirile pe timp de iarna nu mai este o problema spre deosebire de acum mai bine de 30 de ani cînd pe timp de iarna trebuia să încălzești baia de ulei a motorului cu lampa de benzina și așteptai 15 - 20 de minute pina se incalzea uleiul bine că să poți pleca la drum . Da este adevărat că atunci exista 2 tipuri diferite de ulei mineral pentru motoare ( de vara și de iarna ) și de aceea trebuia toamna sa schimbi uleiul de vara și primăvara pe cel de iarna astfel că acum nu mai are importanta cînd faci schimbul de ulei schimb care în general se face la 20000-25000 km sa după recomandarea fabricantului , nicidecum la 10000 km , că sa nu mai vorbim că la ora actuala xista uleiuri de motor ce se schimba la 100000 km. In ceea ce privește anvelopele si în special cele de autoturisme au evoluat f f mult avind in vedere creșterea semnificativă a vitezei de deplasare a siguranței circulației și a creșterii explozive a participanților la trafic astfel că anvelopele s-au diversificat f mult ținând cont de viteza , greutate , teren , climă, infrastructura și multe altele dar vorbind despre autoturismele noastre principalele noutăți în materie sint în număr de 4 , și anume clasificarea in anvelope de iarna , de vara , pentru toate anotimpurile și de regimul de viteza . Astfel cele de iarna au un conținut mai mare de cauciuc natural în compoziție ceea ce le face mai flexibile și care cu un desen adecvat al profilului de pe banda de rulare au o aderenta mult superioara la temperaturi scăzute și drumuri cu ghiață , zăpadă etc , cele de vara sint mai rezistente la temperaturi înalte iar cele pentru toate anotimpurile sint că sa zic așa nici cal nici măgar, și de asemenea la toate tipurile se tine cont și de viteza maxima de rulare folosita de autoturismul respectiv ,asta așa pe scurt cît privește mersul in gol eu am stat cu motorul pornit ore întregi pe marginea șoselelor sau în parcări fara nici o problemă,cît privește măsurile de siguranță și securitate indiferent de anotimp dar în special iarna trebuie sa ai in permanenta grijă să ai o bună vizibilitate ( parbriz , oglinzi retrovizoare, faruri și sistem de lumini funcționale pe față și spate ) și cam atît pe scurt , aste fiind zise îți doresc multa sănătate și poate nu ar strica un pic de documentație in plus .
Revizie ceruta la mercedes vito 2023...40.000km. Bine macar ca ii fac in 3 luni jumate
Aș avea o întrebare, am un Audi A3 sportback, 2.0 TDI de 103kw din 2010
Acum o săptămână și ceva au fost -5 grade afară
Iar după un drum de 70 de km am observat că uleiul mi-a stat la 65-67 și maxim am prins 75 de grade, dar când am oprit aveam 67 de grade la ulei + că apa a stat sub 70 de grade. Menționez că am mers constant cu 2500 de ture și am schimbat la 3000 de ture cu treptele 3-4-5. Uleiul are 300 de km de când e schimbat și pun doar motorină scumpă de la LUKOIL.
Știți dacă e ok ?
App de anvelopele de iarna:
1.Anvelope mai putin cunoscute (brand mai no name) dar noi
Sau
2.Anvelope de top la mana a 2-a ?