SENSUL GIRATORIU explicat GRESIT de Tavi Pertea - benzile din sensul giratoriu

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 фев 2023
  • Din data de 17 februarie 2023 avem o lege noua pentru sensul giratoriu.
    Asa cum am explicat si in alte clipuri despre sensul giratoriu, Tavi Pertea a explicat gresit circulatia in sensul giratoriu.
    Noua lege NU schimba circulatia in sensul giratoriu ci doar o CLARIFICA.
  • Авто/МотоАвто/Мото

Комментарии • 430

  • @cornelbalau9584
    @cornelbalau9584 2 месяца назад

    Ce simpatic esti, !!!

  • @draudes657
    @draudes657 Год назад +3

    Corect, nu toate drumurile sunt aliniamente. Dacă drumul are o curbă, marcajul longitudinal este cel paralel cu direcția (instantanee) de mers (eventual pe curbă), deci și în giratoriu avem benzi.

  • @razvanbac6239
    @razvanbac6239 Год назад

    Theo, cum se explica faptul ca a ramas prevederea care spune ca in intersectia in s giratoriu , indicatoarele si marcajele se respecta. Aceste indicatoare sau marcaje arata ca prima banda este obligatoriu ptr la dreapta si inainte, si a doua banda stanga si inainte. daca in giratoriu avem benzi, inteleg ca suntem obligati sa mergem pe banda 1 doar pana la prima iesire din intersectie sau pana la a 2 iesire din intersectiie. daca nu este asa, atunci care mai este rostul acelor indicatoare ? cum se repecta acele marcaje cand sunt acoperite de zapada ?

  • @instructorautopro
    @instructorautopro Год назад +21

    Nota 10 pt video! Mai spunele de 100 de ori! De ani de zile încerc sa ii conving pe oameni, chiar și instructori colegi de ai mei ca alea sunt benzi de circulație! Asa este, legiuitorul nu a schimbat nimic, doar a ținut sa precizeze ca alea sunt benzi, benzi erau și înainte și acum, dar pt unii e mai greu...încă odată nota 10 pt video, cineva trebuia sa o spună!!!👌😉

    • @neytiritetskahamoatite7688
      @neytiritetskahamoatite7688 Год назад

      Daca a introduce idea de "banda" in Lege, pentru sensul giratoriu, e nimic pentru tine, atunci lasa te rog carnetul acasa :D Pana la urma trebuie sa trecem la moduri de deplasare mai eco: Ia o bicicleta buna 🥰😉

  • @viorelbeniamin4696
    @viorelbeniamin4696 Год назад +3

    FOARTE BINE AI EXPLICAT AȘA POT SĂ ÎNȚELEAGĂ TOȚI ȘI CEI DIN CLASA ÎNTÂI CHIAR ȘI ANUMIȚI POLIȚIȘTI

  • @hellfire5532
    @hellfire5532 Год назад +1

    Salutare, as vrea sa stiu ce parere aveti despre marcajele de pe asfalt care preced sensurile giratorii? Din cate stiu eu sunt obligatorii pentru intersectia care urmeaza ( giratie ) .

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      1. Într-adevăr, semnificația lor este obligatorie. Dacă nu o respecți, ești sancționat conform legii, cu amendă.
      2. Există o contradicție, marcajul te obligă "înainte", banda pe care circuli te duce "spre stânga". Prin urmare:
      - ești obligat să respecți semnificația marcajului de obligare sub formă de săgeată și să circuli "înainte", părăsind banda și direcția de mers cu semnalizare (dreapta), asigurare, neperturbare sau punere în pericol;
      - poți să-ți păstrezi și banda și să o urmezi spre stânga, (cei care ar pătrunde pe banda ta trebuie să nu te perturbe sau să nu te pună în pericol, iar în caz că nu respectă aceste obligații răspund la rândul lor în fața legii), însă în cazul în care tu îți urmezi banda poți fi sancționat pentru nerespectarea semnificației marcajului de obligare sub formă de săgeată;
      Iată ce spune poliția:
      "Referitor la petiția dumneavoastra, inaintată Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, inregistrată cu numărul de mai sus (Nr. 45... /51/ATS), prin care solicitați emiterea unei legislații mai explicite cu privire la circulația in intersecțiile
      cu sens giratoriu, va comunicăm urmatoarele:
      ...
      Cu toate acestea, nerespectarea direcției de deplasare impuse de semnificația marcajelor sau a indicatoarelor de către conducătorii de autovehicule care circulă intr-o intersecție cu sens giratoriu nu este de natură să înlăture culpa conducătorilor de autovehicule care, respectând semnificația indicatoarelor si a marcajelor, nu se asigură la efectuarea oricărei manevre de schimbare a direcției de mers, fie că este una de ieșire din sensul giratoriu sau de schimbare a benzilor de circulație in interiorul acestei intersecții.
      ... "

    • @ilincamea
      @ilincamea Год назад

      Sagetile sunt greșite! In sensul giratoriu te învârti spre stânga conform direcției arătate de sagetile de pe indicatorul de sens giratoriu apoi il parasesc toți către dreapta! Nu il poti parasi către stânga! Daca erau sageti la fiecare ieșire, atunci era alta treabă! Nu poti sanctiona abuziv pe cineva ca nu respecta sagetile trasate greșit! Nici macar nu exista marcajele cu arce de cerc in legislatia noastră!
      Înainte inseamna ca sari peste rondul din mijlocul sensului giratoriu?!

    • @ilincamea
      @ilincamea Год назад

      Confuzia este datorata faptului ca multi vad doar intersectia in cruce, y, t, care era inainte de construirea sensului giratoriu!

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      @@ilincamea Aveți dreptate. Însă majoritatea oamenilor pot înțelege rostul săgeților, chiar și greșite, așa cum sunt. Încadrarea regulamentară reduce situațiile de conflict de trafic din intersecțiile cu sens giratoriu. Respectarea obligațiilor la schimbarea benzilor din interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu evită producerea de accidente.

    • @ilincamea
      @ilincamea Год назад

      @@alexandrumihaileanu3860 doar daca chiar cred ca fac stanga, inainte si la dreapta ca într-o intersecție in cruce! Va salut!

  • @Cucu_mucu
    @Cucu_mucu Год назад

    Respect!
    Sa-i ceri bani pentru meditatii!

  • @danipopica8671
    @danipopica8671 Год назад +17

    Deci, eu trag următoarea concluzie : pot sa întru în giratoriu de pe banda 1 și ies oriunde vreau eu. Restu șanț de vina ca nu au folosit banda 1. Intram 20 de mașini pe banda 1 și ne învârtim în cerc , aia din mijloc nu au decât sa aștepte. Nasol.

    • @catalincatalin3821
      @catalincatalin3821 Год назад +7

      Cu noua lege, mulți șoferi vor evita banda doi pentru a nu rămâne blocați în sensul giratoriu.

    • @puiamd
      @puiamd Год назад +1

      si daca pe banda 2 aia se invart in cerc tu pe unde intri?

    • @danipopica8671
      @danipopica8671 Год назад +2

      Cu ei în cerc...facem.o horă....zic

    • @vladm.4742
      @vladm.4742 Год назад +4

      @@catalincatalin3821 Care noua lege? Este doar o noua definitie..

    • @davidderoux7552
      @davidderoux7552 Год назад

      Bună dimineața! Cam târziu...dar mai bine mai târziu decât niciodată!

  • @ionufic3369
    @ionufic3369 Год назад +10

    Corect! Pertea, ca și mulți alți polițiști interpretează legea prost, dau amenzi cum ii taie capul și vin cu replica clasica: "aveți dreptul să contestați in instanță". Ei știu că nu pățesc nimic pentru amenzile date prost.
    Cu sensurile giratorii era clar că benzile exista, așa cum tot codul rutier e construit in jurul benzilor și banda primează orice faci, că depășești, că schimbi direcția, că schimbi banda, orice faci banda contează. Deci și în sens banda conta tot timpul și erai vinovat dacă "tăiai" banda celui de langa tine.

    • @User556q
      @User556q Год назад

      dupa mintea lui nu era banda, era pista de decolat avioane!

    • @dacicus090
      @dacicus090 9 месяцев назад +1

      Ar trebui aplicata legea și atunci când polițistul minte/deformează realitatea ptr că e fals în declarații și binenteles și când poliția încalcă regulile de circulația(atunci când nu au o urgenta/nu sunt într-o misiune urgenta).

  • @adriana-is8np
    @adriana-is8np 8 месяцев назад +1

    In sfarsit cineva care intelege ca nu s-a schimbat legea privind circulatia in sensul giratoriu . Eu am picat orasul , nu am carnet dar tot stiam ca doar s-a clarificat legea pt cei care nu stiau sa circule in sensul giratoriu.Mie imi era clara circulatia din sensul giratoriu. In timpul orelor de la scoala de soferi mi-a taiat calea o doamna care nu stia sa circule in sens, instructorul meu nu o putea zari din dreapta mea pt ca dumneai mi-a venit din stanga si era ff aproape de mine, binenteles ca vroia sa iasa din sens din banda gresita, taindu-mi calea . Am fost pe faza si am franat ca altfel intra in mine in plin. De asta ma bucur ca mai sunt si oameni care stiu circula. Nu mai spun ca e rusinos sa fii in politie si sa nu intelegi sensul giratoriu

  • @GabryMood
    @GabryMood Год назад +15

    Si de acum, de ce sa mai folosim banda 2 sau banda 3 cand de pe banda 1 putem sa iesim oriunde din giratoriu conform explicatie de mai sus. Exemplu. Sensul giratoriu de la Aviatorilor: vi din Sud, te incadrezi pe prima banda, si facu stanga catre arcul de triumf. Pai nu blochezi intersectia? Teoretic ai prioritate, ca-ti mentii banda. Cel din mijloc daca merge inainte, trebuie sa-ti dea prioritate. ..

    • @GabryMood
      @GabryMood Год назад

      Si nu. Nu e mult mai clar acum, adaugand doar acele 2 paragrafe. Vedeti cum este legea in alte Tari si apoi comparati. In unele tari europene daca intrii pe prima banda, ai prioritate doar pana la prima iesire. In alte tari, gen UK, este regula Ceasului. Si tot asa..
      www.nidirect.gov.uk/articles/appendix-roundabouts

    • @RomanulCC
      @RomanulCC Год назад +6

      Citeste decretul! Sau vrei sa stii fara sa citesti. Pe banda 1 intri doar cand iesi la prima iesire, altfel intri pe 2, inainte de a iesi, te asiguri si treci pe banda 1 dupa care iesi din sens. Ati facut o gramada scoala de soferi la fara frecvență, mai cititi si voi unde trebuie nu pe youtube. Vai ș'amar....!

    • @GabryMood
      @GabryMood Год назад +8

      @@RomanulCC te dai destept dar mai bine taceai. Ti-am dat exemplu concret dar degeaba. Problema pe care am ridicat o eu am ridicat o si altii. Cauta si vei vedea. Unul dintre ei a fost Titi Aur, intr o emisiune. Vorbesti de decret dar nu stii sa citesti un studiu de caz.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      Aia care proiecteaza intersectia trebuie sa genereze forma ideala pentru benzi.. nu trebuie sa fie cercuri

    • @GabryMood
      @GabryMood Год назад +2

      @@theo_pop de Acord. Sau pot marca benzile si prin linie continua. De exemplu pentru banda 1 sa poti merge doar inainte si dreapta. Sa ai linie continua sa nu poti intoarce de pe bd1. Dar aici o sa fie greu la noi. Sunt o gramada de strazi in Bucuresti unde nu se mai vad marcajele nici 1%.

  • @stefanszabo2294
    @stefanszabo2294 Год назад +3

    saluttare ! Am scris acum cateva ore un comentariu hazliu- de fapt un pamflet- din nefericire din nu stiu ce motiv , platforma nu l-a preluat...
    Am citit mai multe comentarii , l-àm regasit si pe dl.Mihaileanu cu foarte buna sa expertiza .
    Pt mine e socant de-a dreptul ca la atata amar de vreme dupa ce s-a iscat controversa sg-ului cu dl.Pertea cap de lista , foarte multi inca nu inteleg sg-ul , fac confuzii elementare si de tot felul.
    Sunt unii care din cauza unor exprimari si intelegeri extrem de deficitare , ajung chiar zapaciti... da` rau de tot :)))) cu sau fara voia lor.
    Daca te incadrezi pe b1 in sg si iti mentii banda pana la a 2-a iesire , daca iti mentii banda b1 in continuare foarte multi spun ca faci stanga ... ?!?!... interesant ca in logica acestora , la prima iesire cel de pe b1 daca isi mentine banda... merge inainte... nu mai face stanga...
    La fel ,daca unul se incadreaza in sg pe banda 2-a , la a 2-a iesire el nu face dreapta trecand peste b1 neacordandu-i prioritate pt. ca el merge inainte asa cum e marcajul de la intrare in sg si vinovat este cel de pe b1 pt ca i-a taiat calea facand la stanga , cand de fapt ala trebuia sa mearga inainte ..?!?!
    Si uite asa dupa ani de zile de dezbateri , daca iti menti banda ta , oricare ar fi , tu mergi la stanga nu inainte , respectiv daca mergi inainte respectand marcajul de la intrare nu faci dreapta ca sa iesi din sg.
    Acum ca tot "s-a schimbat legea"" vor fi blocaje peste blocaje pt ca toti vor folosi b1 iar b2 va deveni teren minat.Daca nu reusesti sa prinzi o fereastra ca sa te incadrezi pe b1 pt a iesi , ce poate fi atat de greu sa mai dai o tura de sg avand astfel prioritate fata de oricine care ar vrea sa intre in sg si poti sa iesi acolo unde doresti ....
    Pur si simplu au ajuns atat de multi sa circule incorect in sg incat trebuie sa ma iau dupa ei ca sa nu ma trezesc cu geamurile sparte sau cu vanatai ca de injurii ce sa mai spun.Mi s-a stricat chiar mecanismul de la semnalizator de cat tot semnalizez stanga de parca m-as urca intr-una pe insula si cand dau de semnalizator inspre dreapta trebuie sa-l tin cu mana ca nu mai sta. In curand voi folosi pancarte cu sageti de directie ca mana ca la biciclisti mi-e frica s-o folosesc... raman Doamne fereste far`de dansa... :)))
    ...
    of of.. degeaba .. speram ca in doi trei ani lumea sa mai invete cate ceva dar e din rau in mai rau. M-am saturat si sa repar table, am iesit la pensie... :)))

  • @stefanszabo2294
    @stefanszabo2294 Год назад +2

    Cand legiuitorul a hotarat ca se poate obtine permis de conducere(cu restrictiile stiute- masa vehiculului , cp) de la varsta de 16 ani , a considerat ca pana la aceasta varsta sunt acumulate deja cunostiintele generale si aptitudinile psihologice pt a se putea sustine si promova examenul.La fel , la 18 ani , cu anumite restrictii eliminate s.a.m.d.
    A explica ceva , orice, inseamna a te folosi de notiuni cat mai simple care sa fie intelese , astfel incat explicatia sa aiba consecinta.
    Sa dau un ex : nu poti explica teorema lui Pitagora daca nu sunt intelese notiuni ca ipotenuza, catete , patratul unui nr/cifre.
    Cand spui ca 2 punte sunt coliniare inseamna ca cele doua puncte se afla pe aceeasi linie (co-liniare) , linie care poate fi dreapta sau curba , asa cum este drumul dintr-un sg. , curb inspre stanga, sau in sens trigonometric.
    Cand vorbim de lungimea unui cerc , trebuie sa stii ce este diametrul, raza sau "pi" ( constanta irationala 3,14)
    Cand vorbim de prioritate si nu intelegem acest termen dpdv al circulatiei rutiere ne ducem la codul rutier si ii gasim definitia dar trebuie sa intelegem fiecare cuvintel din definitie.
    Sa spun acum ca o simpla virgula poate modifica o propozitie sau o fraza , deja e science-fiction pt unii pt. care vocabularul activ si pasiv de abia aduna cateva sute de cuvinte dar au carnet de sofat.
    Ceea ce am vrut ca sa spun dupa aceasta plicticoasa dizertatie este ca nu pot fi intelese unele reguli de circulatie daca nu sunt acumulate cunostiinte minimale de cultura generala ( in speta ,geometrie euclidiana, nivel ciclu primar)
    Si daca tot s-a adjudecat de catre fanii lui Pertea ca legea s-a schimbat si acum nu mai este voie sa faci stanga la a 2-a iesire blocandu-se astfel sg-ul , eu as considera ca ar fi mai mult decat util ca incepand cu data "modificarii" legii sa fie facute instructaje periodice mai ales la scolile de soferi dar si la politistii rutieristi , astfel incat " noile "norme sa fie intelese si insusite.
    Propozitii scurte , usor de inteles si de impact. Nu prea multe !
    Iar pt cei care au deja permis dar se incapataneaza sa circule dupa recomandarile lui Pertea , probabil rutina , exemplul altora , chiar si injuriile si conflictele din sg ii vor aduce pe calea cea buna. Evident , este un proces de luuunga durata dar pe care il vom suporta cu totii :))))

  • @DemoToolsYT
    @DemoToolsYT Год назад +7

    Salutare, cu parere de rau dar coperta ta e construita malitios, el n-a spus niciodata ca a gresit, si nu gresise, ceea ce a spus mereu avea logica, doar ca in contextul modificarii codului rutier era normal sa vina si sa spuna, baieti, s-au adus modificari sau clarificari la lege, ce v-am explicat eu pana azi nu mai e valabil.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      Ai ascultat tot clipul ?

    • @DemoToolsYT
      @DemoToolsYT Год назад +1

      @@theo_pop Sigur, nu ma uit la clipuri doar pe bucatele

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      @@DemoToolsYT ok.. am cateva intrebari si te rog sa raspunzi daca vrei sa dezbatem.
      1. Este indeplinita in prezent definita benzi de circulatie de banda din sensul giratoriu ?
      2. Legea pe care o foloseste pertea drept argument.. referitoare la faptul ca marcajul benzi trebuie sa fie longitudinal (de care spun in clip si el spune ca nu este longitudinal marcajul).. este inca valabila ??

    • @DemoToolsYT
      @DemoToolsYT Год назад +4

      @@theo_pop La intrebarea 1, da, in acest moment, scrie in codul rutier ca avem benzi in sensul giratoriu. Eu n-am contestat nici inainte ca n-ar fi benzi, astea sunt tehnicalitati in care a intrat Tavi si altii care au sapata mai adanc in lege decat mine, si vorbim aici de politisti de la rutiera, instructori auto, profesori de legislatie rutiera, etc, eu sunt un simplu sofer si frustrarea mea e una singura, ca nici in momentul in care discutam, intersectia cu sens giratoriu nu este foarte clar reglementata, dovada ca inca mai polemizam pe marginea acestui subiect. Sunt toate celelalte tipuri de intersectii dirijate, reglementate foarte clar, astfel incat oricare participant la trafic stie cand, pe unde si cum are prioritate, si cand nu? Sunt. Este intersectia cu sens giratoriu reglementata foarte clar? Nu. De ce nu este? Pentru ca permite evenimente rutiere in care doi participanti la trafic pot avea culpa comuna in caz de accident. Si luam exemplul pe care si-l imagineaza fiecare sofer. Avem marcaje rutiere de incadrare, in functie de directia de mers dorita, despre care legea spune ca sunt obligatorii, si avem, in acelasi timp dezlegare de la lege sa nu respectam aceste marcaje, pentru ca tot legea spune ca cel incadrat pe banda 1, pentru care marcajul rutier il obliga la dreapta sau inainte, are voie sa faca stanga de pe banda 1, iar in caz de tamponare cu cel de pe banda 2 (3, cate or fi), nu se face vinovat de producerea acestui accident. Daca tu vezi o logica in chestiunea asta si consideri ca in acest moment, sensul giratoriu e bine reglementat, atunci eu o sa revin s-o sa spun, ok, sunt eu nebun sau incapabil sa merg pe drum.

    • @CosminDuru
      @CosminDuru Год назад

      @@DemoToolsYT marcajele înainte de sensul giratoriu sunt ilogice și sunt invalidate de definiția sensului giratoriu însăși. deci sunt niște marcaje prost executate de capete de cretă. pot fi ignorate. este ca și cum ai avea un marcaj obligatoriu stânga și acolo la stânga este un zid. nu se poate respecta un marcaj ilogic

  • @corneliaspiridonescu1416
    @corneliaspiridonescu1416 Месяц назад

  • @TarDaniel
    @TarDaniel Год назад +7

    Mai spre vest, pe arterele mai circulate, fie ele și într-un sat, benzile din sensuri sunt separate cu borduri. De pe banda din dreapta, nu poți vira la stânga. Ori ieși la prima ieșire la dreapta, ori te duci in față și ieși la a doua ieșire. Dacă vrei să faci stânga după sens, înainte de a intra în sensul giratoriu, trebuie să te încadrezi în banda din stânga. La fel indică marcajele și la noi, săgețile alea de dinaintea sensului desenate frumos pe fiecare bandă, dar noi nu le băgăm de seamă dacă nu există și un perete care să ne oprească fizic...

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      La fel se pot face si la noi benzile daca este nevoie.. tot globu respecta BENZILE.. vrem o anumita directie ?? desenam banda in directia respectiva.. ff simplu

    • @TarDaniel
      @TarDaniel Год назад +1

      @@theo_pop păi vezi că nu e simplu 😅 Ori nu înțelegem ce ne învață în școli, ori ne învață prostii, ori uităm, ori orice altceva fiindcă nu ne descurcăm cu sensurile giratorii astea.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +2

      ​@@TarDaniel Nu înțeleg aceia care își închipuie că regula este să circule ca-n vest, prin giratorii altfel configurate de marcajele aplicate la interior. Ei nu văd că, și acolo și aici, legea impune obligații pentru cel care trece peste marcajul linie discontinuă, (obligații în raport cu vehiculul care circulă în paralel, dincolo de marcaj), indiferent cum este marcajul aplicat prin intersecție.

    • @thiamarcosthiamarcos8936
      @thiamarcosthiamarcos8936 3 месяца назад

      Pai, daca e bordura intre banda 1 si banda 2, eu de pe banda 2 cum trec pe banda 1? De fapt, cum mai intru si cum ma ies in giratoriul ala altfel decat pe banda 1? Ce inseamna tampenia asta cu bordurile?

  • @User556q
    @User556q Год назад +2

    Legea nu a fost "schimbata". Doar au fost clarificate unele chestii!

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Iar unii înțeleg greșit inclusiv clarificările introduse special pentru ei.

  • @danielbenchea6549
    @danielbenchea6549 10 месяцев назад

    După noua lege să înțeleg că cel de pe banda 1 are voie sa faca stânga??

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 10 месяцев назад +2

      Se înțeleg trei lucruri:
      1. Nu există "noua lege". Legea nu a fost modificată, iar regulamentul de aplicare a legii (unde au fost introduse două precizări recent) reprezintă modul în care poliția rutieră interpretează oficial legea.
      2. Mai precis, în regulament poliția precizează că în intersecțiile cu sens giratoriu există benzi, că direcția de circulație este în jurul unei zone centrale, și de aici rezultă că cel care circulă pe banda unu nu "face stânga". El își menține și sensul (giratoriu) de mers, și banda (nu trece peste nici-un marcaj linie discontinuă), și direcția prioritară de circulație din jurul zonei centrale (nu părăsește intersecția). Conform legii.
      3. Cel care părăsește intersecția (chiar dacă în capul lui crede că "merge înainte") iși schimbă banda, (dacă încalcă marcajul linie discontinuă și intră din banda doi în banda unu), își schimbă și direcția de mers spre dreapta, (chiar dacă nu învârte de volan), și în ambele cazuri este obligat de lege să semnalizeze, să se asigure și să nu perturbe sau să pună în pericol alți participanți la trafic.
      Mai pe scurt, poliția rutieră confirmă prin cele două precizări introduse în regulament că legea nu s-a schimbat niciodată privind circulația prin giratorii, dar mulți nepricepuți care nu înțelegeau o interpretau greșit, crezând că cel care circulă pe banda unu prin sensurile giratorii "face stânga".

  • @user-jz8yy2zn2j
    @user-jz8yy2zn2j 7 месяцев назад

    Poți sa faci un videoclip in care sa îi explici și cum se intra in sensul giratoriu. Mulțumesc!

  • @danieli.9549
    @danieli.9549 Год назад +2

    Eu i-am sctis de 2 ori, ca as vrea sa ma fereasca Dumnezeu de colegi ca si el.
    Bine ca l-au trimis la salvat potcoave de cai morti.

  • @EugenMarianPopescu
    @EugenMarianPopescu Год назад +9

    Bravo, Theo! Exact pe sufletul meu acest video! Ți-am vazut în trecut și celelalte video-uri-răspuns ale tale și mă gândeam, "Bă, cum dracu' de nu înțelege și Tavi Perțea ăsta? Uite, omul ăsta explica extrem de clar totul!"

  • @catalinache
    @catalinache 3 месяца назад

    cel cu galben s-a incadrat gresit. A se vedea marcajul cu sageti de la intrarea in intersectie (sagetile din stanga imaginii). Cel cu galben trebuie sa o ia in dreapta sau sa mearga drept (spre dreapta imaginii)

    • @MihaileanuAlexandru
      @MihaileanuAlexandru Месяц назад

      Iar cel verde nu respectă obligațiile pe care legea i le impune la schimbarea benzii în interiorul intersecției cu sens giratoriu, (trece peste marcajul linie discontinuă), și nu respectă aceleași obligații impuse de lege (semnalizare, asigurare, neperturbare) la schimbarea direcției de mers (părăsește direcția de circulație din jurul unei zone centrale, prevăzută de lege în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu).

  • @puiamd
    @puiamd Год назад +4

    in intersectie poti face dreapta, merge inainte sau poti face stanga (in unele poti chiar si sa intorci), in giratoriu poti merge inainte (respectiv in cerc) sau poti iesi din sens semnalizand si facand dreapta. Daca Pertea si alti ar fi avut logica atunci atat inainte cat si acum dupa fiecare isesire ar fi fost barat drumul cu o linie neintrerupta sau asa cum au pus pe multe drumuri ar fi blocat mersul inainte cu parapeti.
    Intr-un sens giratoriu cu raza mare intru urmand sa ies pe prima iesire si merg incet ca nu cunosc zona sau conduc preventiv, in stanga vine un coleg sofer care merge cu maximul permis de lege, ajungem amandoi la prima iesire. Cine iese primul?
    Daca sensul giratoriu are 5 intrari / iesiri care este iesire "inainte" cum spun uni? Unde ies la "stanga" din giratoriu?

    • @Plesa.Bogdan
      @Plesa.Bogdan Год назад

      in curbe exista inainte?

    • @puiamd
      @puiamd Год назад

      @@Plesa.Bogdan Da.

  • @Remusutul
    @Remusutul Год назад +2

    ma bucur ca ai castigat, asa cum am zis si in mesaj. ma bucur ca ai postat, la cat mai multe :D

  • @dumasca83
    @dumasca83 Год назад +18

    Theo, bine ai revenit la subiectul “perțea si inepțiile lui”. 😂
    Am gandit exact ca tine, inainte de a-ti vedea filmulețul. Nu s-a schimbat nimic la lege, doar s-au facut niste adaugiri pentru a fi mai usor de inteles pentru capcauni.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +4

      Bine v-am gasit :)) .. exact.. sunt doar extra lamuriri.. principiul e neschimbat

    • @dumasca83
      @dumasca83 Год назад +5

      @@theo_pop , iti dai seama cati sustinatori ai marelui vloger se dau acum cu capul de bordura? 😂
      Realizezi ce șoc au atunci cand ii inviti la biroul de tamponari si politistul de acolo le explica legea si faptul ca sunt vinovati? Aceasta modificare pare ca a venit pentru a ne razbuna pe cei care pana acum am avut de infruntat astfel de inapti.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      @@dumasca83 dada :))

  • @zaharel91
    @zaharel91 Год назад +2

    Si cand sunt sageti de marcaj pe asfalt? Ce se respecta?

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      Banda.. sau benzile

    • @danrogo2001
      @danrogo2001 Год назад

      Marcajele ca sunt obligatorii.

    • @zaharel91
      @zaharel91 Год назад

      @@danrogo2001 vad ca deja sunt pareri impartite...

  • @iondedu6568
    @iondedu6568 Год назад +5

    Pretenaș,nu are logică sa intri în giratoriu cu prioritate de stânga iar pe parcursul tranzitării ei,la ieșire trebuie sa dai prioritate de dreapta.
    Cel încadrat pe banda 1 ar fi logic sa ocupe banda doar pt.a ieși la prima ieșire.Voi dați acceptul ca cel încadrat pe banda 1 sa vină roata în giratoriu cât vrea el blocând astfel circulația.Pe când se știa clar că atunci când vrei să ieși ...pe a cincea ieșire,intrai în miezul giratoriului după care incadrai progresiv benzile spre dreapta,până la ieșire.Acum la ieșire poți avea norocul sa găsești un căscat care a ratat ieșirea și mai vine o dată roata și trebuie sa-i dăinuie prioritate...de dreapta,zic bine?
    Pertea "a recunoscut" ca a greșit,la bășcălie.El trebuie sa aplice legea cea "bună" acum.(bine,momentan nu mai e la circulatie).Fac un pariu că legea asta nu apucă un an.
    Dacă "legiuitorul" mai e și parlamentar..e clar.
    Dumneata"desfaci" cercul ca o linie dreaptă,da se poate măsura așa...dar intersecția cu sens giratoriu nu se "desface",ea rămâne tot cerc.

    • @adrianbutnaru5019
      @adrianbutnaru5019 Год назад +1

      vezi ca Pertea de destep ce a fost a ajuns sa alerge dupa potcovele de la caii mortii. Si eu zic ca legea nu e buna - trebuia specificat cu majuscule si bolduit ca iesirea din SG se face numai dupa Banda 1 ca elimine confuzia si fustrarea celor ca dumnevoastra

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +4

      Aualeu.. dupa primu rand m.am oprit din citit.. auzi prioritate de stanga si prioritate de dreapta

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +3

      Excelent. Prin urmare, nu se poate măsura metric lungimea circumferinței medii a părții carosabile într-o intersecție cu sens giratoriu pentru că intersecția nu se desface, rămâne tot acolo. (În sfârșit am înțeles. 😊).
      Odată cineva care călătorea într-un compartiment de tren a fost curios și a întrebat de ce roțile trenului aflat în mers produc aceste sunete, "tâdâc, tâdâc,... tâdâc, tâdâc...". Un "prietenaș" a toate cunoscător i-a explicat ștințific, foarte sigur pe el, "Vedeți matale, roata trenului este de fapt un cerc, ca orice roată. Prin urmare, toată lumea știe că cercul are aria egală cu . Ei bine, pătratul ăsta se aude, din aria cercului, când se rostogolește pe colțuri în mers".
      Edit. Astăzi "vedeți matale" probabil are permis și "știe" să circule prin intersecțiile cu sens giratoriu, "care nu sunt altceva decât o intersecție normală, în cruce, care are centrul imaginar umflat până a ajuns insulă și în care se merge înainte, la stânga sau la dreapta, logic". Așa i-a explicat lui un adept de-al lui Perțea. Și acum este trist, pentru că legea "s-a schimbat total" și "vor fi multe accidente și ambuteiaje", evident din cauza proștilor, nu a celor ca el.

    • @iondedu6568
      @iondedu6568 Год назад +1

      @@theo_pop Atunci circulă fără să dai prioritate,dacă asta te multumește!
      Intri în intersecție dacă din stânga îți vine autovehicul?Nu.Deci dai prioritate.
      Îl lași să treacă pe cel de pe banda 1 care circulă "circular" în intersecție?Da.Deci îi dai prioritate.Atunci unde am interpretat greșit termenul "prioritate"?Chiar te rog să-ti apleci atenția asupra mea,poate vorbești in regionalisme și eu nu înțeleg..

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      ​​​​​​​​​@@iondedu6568 Termenul prioritate este corect, când îl folosiți cu referire la manevra de pătrundere în intersecție. Doar că expresia "prioritate de stânga" nu se găsește scrisă nicăieri în codul rutier, deci nu există. Corect ea se numește "... prioritate celor care circulă prin intersecție, față de cei care urmează să pătrundă", și oamenii care explică des lucrurile acestea exact așa se exprimă. Sau puteți spune mai pe scurt "prioritate la pătrundere". Faptul că în momentul pătrunderii în intersecție vehiculele care au prioritate circulă numai din partea stângă este doar o observație și atât. Plus că, din cauza celor care foloseau tot timpul expresia "prioritate de stânga", destui idioți și-au imaginat că în interiorul intersecției cu sens giratoriu, cel care schimbă banda ca să iasă și se suie peste cel care circulă pe banda alăturată are "prioritate de stânga", "că așa spune legea în sensurile giratorii". M-aș bucura să înțelegeți și să nu mai spuneți "prioritate de stânga" precum cei care habar n-au. În ceea ce privește "prioritatea de dreapta", folosirea acestei expresii cu referire la circulația prin intersecțiile cu sens giratoriu este și mai greșită, (ca să spun așa). Nici măcar de prioritate nu este vorba. Între două vehicule care circulă în paralel, pe benzi alăturate, în același sens de mers, se aplică regulile privind circulația pe benzi. Iar conform acestora, oriunde pe drumul public, (inclusiv în giratorii), "schimbarea benzi se face cu semnalizare, asigurare, NEPERTURBAREA sau punerea în pericol a altui participant la trafic", conform legii. Iată că nu se regăsește cuvântul prioritate în textul de lege, când ne referim la schimbarea benzilor. Neperturbarea nu este același lucru cu neacordarea de prioritate. Nici sancțiunile stabilite de lege nu se aseamănă deloc. Pentru "schimbarea neregulamentară a benzii", (adică perturbându-l pe un alt participant la trafic), legea prevede amendă și aplicarea unui număr de două puncte de penalizare, (respectiv trei puncte de penalizare, în cazul producerii unui accident cu avarii). Iar pentru neacordare de prioritate, legea prevede amendă plus reținerea permisului în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, (respectiv 90 de zile în cazul producerii unui accident cu avarii). Deci între două vehicule care circulă prin interiorul unei intersecții cu sens giratoriu nu se pune problema priorității, ci a neperturbării la schimbarea benzii. Mai departe, faptul că vehiculul de pe banda doi îi permite celui de pe banda unu (aflată în dreapta) să treacă, înainte de a schimba banda și de a părăsi intersecția, nu este "prioritate de dreapta", (cum greșit cred foarte mulți), este neperturbare la schimbarea benzii (și a direcției de mers, dacă părăsește giratoriul). Același lucru l-ar fi făcut și dacă ar fi schimbat banda spre stânga, de pe banda doi pe banda trei, spre insulă, ar fi semnalizat, s-ar fi asigurat și ar fi manevrat astfel încât să nu perturbe sau pună în pericol eventualele vehicule de pe banda trei, (ca să nu riște conducătorul său să fie sancționat pentru "schimbare neregulamentară de bandă", așa cum spuneam).
      Concluzie, în intersecțiile cu circulație în sens giratoriu "prioritate de stânga" nu există, se numește "prioritate la pătrundere", și nici "prioritate de dreapta" nu există, se numește "neperturbare la schimbarea benzii", fiind aplicabilă când se schimbă banda atât spre dreapta cât și spre stânga.
      Edit. Eu nu fac pariuri (că nu sunt fan bet caca maca) dar vă spun că legea aceasta apucă mult și bine, pentru că nici nu s-a schimbat, (ea s-a schimbat doar în mintea habarniștilor de tip Tavi Perțea). Legea este așa de douăzeci de ani (în Februarie 2003 a intrat în viguare) de când a apărut Codul Rutier ca o cerință în vederea aderării României la Uniunea Europeană. Legislația noastră privind prioritățile, inclusiv circulația prin intersecțiile cu sens giratoriu, este asemenea legislației din țările membre UE, nu se poate schimba în esență, poate fi doar altfel formulată, (ceea ce s-a și dispus, ca o măsură necesară lămuririi celor care incapabili să gândească prea mult s-au luat după domnul Tavi Perțea). Acesta ar trebui însă să dea socoteală pentru ignorarea practicii judiciare, pentru sancționarea abuzivă a conducătorilor auto în intersecțiile cu sens giratoriu și pentru dezinformare publică gravă ce a dus la o atât de proastă circulație prin intersecțiile cu sens giratoriu (și la producerea de evenimente rutiere) încât să fie necesară introducerea de lămuriri suplimentare în lege. Și dânsul, (Tavi Perțea), în aroganța sa, încă nici nu realizează ce a făcut. (A făcut de mare rușine Poliția Română).

  • @dragoetul
    @dragoetul Год назад +4

    Ai uitat ceva. In exemplul din fotografia lui zice ca auto verde e vinovat cand exista CLAR marcaje de presemnalizare a directiei de deplasare pe carosabil. Eu i-am dat report pt misinformation.

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai9367 Год назад +3

    Daca circuli si respecti "la sange "regulile de circulatie ,in sensul giratoriu esti bun de strambat table sau mai rau In sensul giratoriu se circula cu prudenta ,cu ochii cat cepele ,cu viteza moderata si cu multa ingaduinta fata de ceilalti ..de preferat pe exteriorul "covrigului",adica banda 1!Spun asta cu 1 000 000 de km facuti pe orice vreme si sute ,mii de giratorii invartite !Restul e gargara fara sens !

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai9367 Год назад

    intrebare-intrebatoare :locuiesc in comuna Domnesti Ilfov si de curand s-a dat in folosinta mult asteptatul pasaj peste calea ferata ,de fapt un imens sens giratoriu ,flancat la ambele parti de altele doua mai "mici "Sensul mare are ..6 intrari /iesiri ,iar celelalte doua nu au nici un fel de marcaje de inainta ,la stanga ,la dreapta ,etc ..Deci ,cum ar trebui abordat "barosanul",pe care banda ma incadrez ,pe care iesire sa ies/intrare sa intru ?Sa auzim ,domnilor teoreticieni !Eu il fac de 2 ori zilnic ..

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Mare șmecherie. Respectând prevederile legale.
      Ia să vedem. Preselectezi partea din dreapta a urcării spre barosan, dacă vrei să ieși din barosan pe prima ieșire (pe centură la dreapta), sau a doua ieșire (înainte spre Domnești / ori București, în funcție dacă te duci sau vii). Preselectezi partea stângă a urcării spre barosan în cazu în care o iei pe centură la stânga sau dacă te întorci c-ai uitat ceva. Intri în barosan pe intrare, după ce ai acordat prioritate celor ce se apropie de tine prin barosan. Circuli pe marginea barosanului sau pe lângă gaura imensă din mijlocul barosanului până la ieșire. Dacă vrei să schimbi partea în barosan semnalizează, asigură-te și nu turti nici unul. Ieși din barosan pe ieșire, după ce ai semnalizat și te-ai asigurat că nu strâmbi pe nimeni. Apoi ușurel la vale, pe partea corespunzătoare. În alea mici din capete circuli în consecință, adică respectând aceleași reguli ca în barosan, că o fi aglomerat dar nu e greu.
      Eu am o problemă și mai barosană. Este o parcare fără nimic, într-un loc, nu știu unde, plină de barosani care-și lasă acolo șnițelele părâitoare, (cică supercar-uri se numesc). Ia să vă văd domnule specialist, cum intru și cum ies din ea? 🇷🇴

  • @simaalexandruwtf
    @simaalexandruwtf Год назад +4

    Salut Teo! Ca sa nu se înțeleagă greșit, vreau sa zic de pe acum ca nu sunt fanul nimănui, nici "hater", nimic. Interesant lucrurile pe care le spui dar as vrea sa știu un lucru: Ținând cont ca domnul Tăvi Pertea vorbește din lege în calitate de fost polițist la rutiera, dumneavoastră ne vorbiți în calitate de ce?

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +5

      Salut. Daca tu ai nevoie de cineva cu un anumit statut pentru a intelege o definitie (banda de circulatie) si sa observi conform definitiei daca este banda de circulatie in sensul giratoriu, este trist.. ai nevoie doar de putina intelegere, logica si notiuni de scoala generala.

    • @simaalexandruwtf
      @simaalexandruwtf Год назад +4

      @@theo_pop daca logica dumneavoastra "bate" legea si pe cei ce sunt puși sa o aplice, jos pălăria... "Ați ieșit din Matrix" cum s-ar spune😅 e ok sa iti spui si sa iti susții părerea! Dar sa te dai atotcunoscator si sa judeci pe alții mi se pare josnic. Vorba aia... citez: " de aia e americanii unde e" 😅

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +3

      @@simaalexandruwtf diferenta ca eu nu is oaie

  • @ioanvale4339
    @ioanvale4339 Год назад

    Intrebare.. Atunci regulile sensului giratoriu sunt la fel in toata Europa? Sau avem noi ceva puțin altceva

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      Da.. peste tot se respecta banda de circulatia

  • @radu2490
    @radu2490 Год назад +7

    I-am scris si eu la acel video acum ceva timp ca nu se schimba nimic, ci doar se clarifica niste chestii care puteau fi interpretabile daca insistai cu gandiri abstracte. Dar pe nea Tavi nici nu te poti supara, pentru ca nu intelege saracul.

    • @davidmorariu3297
      @davidmorariu3297 Год назад +3

      ești bâtă frate dacă și-ar selecta toată lumea banda de mers înainte de sens n ar mai fi atâtea accidente și aglomerări

    • @RomanulCC
      @RomanulCC Год назад +1

      @@davidmorariu3297 somn usor!

  • @nicolaebogles9943
    @nicolaebogles9943 Год назад +5

    Singura informatie pe care o apreciez este ca se semnalizeaza parasirea intersectiei nicidecum intrarea in giratoriu, asa se face ca multi conducatori auto care, cum se apropie de giratoriu pac semnalizare, in special pe stanga chiar daca ei merg inainte

    • @puiamd
      @puiamd Год назад +6

      daca in sensul giratoriu sunt 7 intrari/iesiri care este directia inainte?

    • @johnflower8384
      @johnflower8384 Год назад +1

      Înainte e tot timpul cât nu parasesti sensul giratoriu sau nu schimbi banda!
      Și dacă te învârți o zi întreagă pe aceeași bandă, tot inainte se numește!
      Viraj la stanga in sensul giratoriu se face numai când schimbi o bandă cu una superioară!
      Semnalizare stanga faci cand schimbi banda la una superioară ȘI ca să informezi ca nu ieși din sensul giratoriu înainte de a doua ieșire!

    • @nicolaebogles9943
      @nicolaebogles9943 Год назад

      @@puiamd Asa cum s-a spus mai jos, inainte este cand nu-ti schimbi banba (circuli doar in sens giratoriu). Eu spuneam ca multi conducatori auto si chiar instructori auto semnalizeaza stanga cum se apropie de giratoriu.

    • @puiamd
      @puiamd Год назад +1

      @@--Z-g-ube-c-k-- Eu, si cred ca si alti nu vrem sa " interpretam" . Daca esti bazat pe ce spui, indica te rog articolul din legislatia rutiera care reglementeaza asa.
      La fel nici eu nu inteleg de ce dam semnal stanga la intrare in sens, inteleg ca in alte tari se primesc amenzi pentru asta. Am intrebat de directia "inainte" pe cei care nu vor sa inteleaga ca raspunsul dat de John flower este conform codului rutier si a regulamentului.

    • @puiamd
      @puiamd Год назад

      @@--Z-g-ube-c-k-- Poate tu poti mental dar eu fizic nu pot iesi din sens fiind pe banda 2 fara sa intru pe banda 1.
      In final (mai corect in real) totul depinde de politist, daca ma intalnesc cu Pertea primesc cel putin amenda daca intalnesc alt politist ia altul amenda.

  • @tavi747
    @tavi747 Год назад

    Saluuuuuuuuuuuuuuuuuuut

  • @neagmiron
    @neagmiron Год назад +3

    Acum toți o sa facă întoarce și viraj stânga de pe banda 1 😏

    • @Plesa.Bogdan
      @Plesa.Bogdan Год назад

      sper sa ramana fara permis astea de fac asta, e ca si cum ai face stanga de pe banda 1 in intersectie

    • @neagmiron
      @neagmiron Год назад

      @@Plesa.Bogdan din păcate nu rămân, ei au prioritate!

  • @user-ng5bz6bo5i
    @user-ng5bz6bo5i 2 месяца назад

    Ba bos da noi ce facem restu stam si bem cafea si chipsuri in giratoriu ?

    • @theo_pop
      @theo_pop  2 месяца назад +1

      Invatati sa schimbati banda

  • @alexandrumihaileanu3860
    @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

    Oare cât de mulți or fi aceștia care le explică plini de zel tuturor că nu poți în giratorile noastre să faci stânga de pe banda unu pentru că sunt borduri în giratorile din Olanda, și astfel, să poată ei tăia benzile ca să iasă liniștiți din intersecție, când li se scoală, pe unde și cum vor.
    Edit. La cei din comentarii mă refer.

  • @puiamd
    @puiamd Год назад +1

    Sensul giratoriu nu este o intersectie, este o suma de intersectii. De asta si noua precizare din lege, in sens se circula conform legislatiei la circulatia pe benzi.
    Uni probabil si pe autostrada din banda doi vor sa iasa direct la Bolintin

    • @barburamon
      @barburamon Год назад

      Probabil multi nu prea inteleg asta cu suma ( sau diferenta) de intersectii... le poti spune cum se aplica art 107 din Regulament la un astfel de "sens giratoriu care nu este o intersectie"?

    • @puiamd
      @puiamd Год назад

      @@barburamon Un sens unic din care ai iesiri doar la dreapta.

  • @davidderoux7552
    @davidderoux7552 Год назад +5

    Eu am rămas cu un singur lucru din clipurile lui Perțea: sensul giratoriu poate să aibă în mijloc pământ cu flori.

  • @RomanulCC
    @RomanulCC Год назад +5

    Spun ce am spus si la el pe canal, nu s-a schimbat nimic, doar s-a clarificat cu toate ca pt mine era clar ai inainte. Pacat ca nu recunoste si el acest lucru, in rest e om bun, înafara de faza cu sensul giratoriu eu il apreciez.

  • @florindamian490
    @florindamian490 Год назад

    Bravo frumos spus 👍👍👍

  • @cabanaminunata
    @cabanaminunata Год назад +3

    Iti dai seama cate sanctiuni au fost date pentru neglijenta in serviciu???

  • @fiipregatit
    @fiipregatit Год назад

    La care benzi se referă legiuitorul ca nu am înțeles sunt mai greu de cap?

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      Benzile din sensul giratoriu

  • @geogeo2979
    @geogeo2979 Год назад

    a fost modificata circulatia in sensul giratoriu...nu m-am referit la definitia benzilor

  • @-Mihail-
    @-Mihail- Год назад +1

    Totul destul de limpede însă sa nu trecem cu vederea ca și cel ce face stânga din banda 1 încalcă o regula a circulației mai ales unde exista marcaje, altfel sa dispară de pe asfalt dacă ele nu sunt obligatorii. Toate cele bune!

    • @stefanszabo2294
      @stefanszabo2294 Год назад

      Este o imensa eroare sa considerati ca in dreptul oricarei iesiri din SG ,unul de pe b1 care isi mentine banda ( adica isi mentine astfel directia de deplasare inainte) face stanga.
      De acord cu dvs. marcajele de la intrare in SG au dus la foarte multe confuzii.
      Intotdeauna am sustinut ca sunt suficiente indicatoarele "sens giratoriu" si "cedeaza trecerea" iar pe asfalt un marcaj cedeaza trecerea nu face decat sa ajute.
      In cazul sg-ului cu mai multe benzi , panouri de presemnalizare amplasate la distanta rezonabila de sg astfel incat fiecare sofer sa stie ce iesire sa aleaga , incadrandu-se astfel corespunzator la intrarea in sg , si daca mai e nevoie , marcaje pe benzile din interiorul sg care sa indice optiunile fiecarei benzi , putand personaliza astfel fiecare sg.
      Marcajele de la intrare in sg , indiferent cum au fost desenate , prin sageti cu linii drepte sau circulare n-au facut decat sa creeze confuzii , multi soferi considerand ca acestea trebuie respectate ( conform codului cica) iar benzile din sg nu mai conteaza.

    • @-Mihail-
      @-Mihail- Год назад +2

      @@stefanszabo2294 Pentru mine e clara situația, voi respecta circulația pe benzi în SG,totuși sa ne străduim sa respectam și marcajele cu săgeți aplicate pe asfalt deoarece au și ele rostul lor.

    • @stefanszabo2294
      @stefanszabo2294 Год назад +1

      @@-Mihail- Isi au intr-adevar rostul lor la orice alte intersectii , nicidecum la sg-uri unde nu fac decat sa creeze confuzii pt multi.
      Probabil din motive de costuri au ales varianta asta , marcaje pe asfalt , in locul unor panouri de presemnalizare cu directiile spre care sa poata opta soferul ,alegandu-si astfel banda de intrare in sg in functie de iesirea pe care si-o doreste, asa cum aratam mai sus.
      Caracterul aparent obligatoriu al marcajelor actuale la intrare in sg nu a anulat niciodata respectarea benzilor din sg-uri in comparatie cu o intersectie clasica unde marcajul de la intrare este respectat pe toata traversarea intersectiei ( ma rog , de soferii corecti , nu de bizoni si bombardieri , ca vedem destui si din astia care taie benzile in aceste intersectii)

    • @corox321ap8
      @corox321ap8 Год назад +1

      O singura precizare,nu mai folositi sintagma "la stanga",in sensul giratoru nu ai cum sa faci "la stanga",directia de deplasare este "inainte" si descrie un cerc,un oval,un arc de cerc,in functie de geometria sensului si a traiectoriei de deplasare.
      De aici si ineptia marcajelor de pe benzile de preselectare,care in cele mai multe cazuri sunt identice cu intersectiile in "cruce".

  • @barkdohi
    @barkdohi Год назад +1

    Asa e, acum parca ai explicat mai bine 😀 nu s-a modificat nimic, doar au explicat ca alea sunt benzi de circulație și trebuie respectate ca atare. Adică, sa se respecte încadrarea corectă pe acele benzi cu ajutorul indicatorului de presemnalizare a intersecției care ne spune clar de pe ce bandă și unde mergi. Astfel, va fi eliminată situația aia expusă de voi. Spor

    • @barburamon
      @barburamon Год назад

      Vezi ca de fapt nu ai inteles nimic din ce a explicat Theo. La el nu se ia in calcul acea incadrare cu ajutorul marcajelor... deci unul care vrea la stanga poate sa se bage pe banda 1 ( ca e mai liber si el e smecher) si iese pe la a 4-a iesire! Daca ar fi zis si el ca tine ar fi fost de bun simt dar nu!

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Va fi eliminată situația de conflict, dar nu culpa celui care schimbă banda fără să respecte obligațiile legale la schimbarea benzii (și/sau a direcției de mers).

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      ​@@barburamon Nu este vorba de lipsă de bun simț. Este vorba de accentuarea faptului că șmecherii care fac așa pot fi sancționați pentru nerespectarea marcajelor (săgeților) de obligare, însă cel care schimbă banda fără semnalizare, asigurare, neperturbare, va fi sancționat pentru producerea accidentului.

    • @barkdohi
      @barkdohi Год назад

      @@barburamon Acele indicatoare au caracter obligatoriu. Cei care nu le vor respecta vor suporta consecintele :)

    • @adim_
      @adim_ 5 месяцев назад

      @@barkdohi Nu vă uitați doar la marcajele înainte de giratoriu, ci corelati-le și cu modul cum sunt desenate benzile din interiorul acestuia. Dacă b1 nu este marcată cu linie continuă care te conduce obligatoriu spre una dintre ieșiri, nu există nicăieri in legislație ca dacă îți continui drumul pe b1 încalci vreo reglementare. Un posibil accident este cauzat de neatenția la schimbarea benzii (ieșire direct din b2 fără asigurare la traversarea b1), ci nu de continuarea drumului pe b1. Cel din b1 menține banda proprie, iar dacă nu încalcă niciun marcaj nu comite nicio contravenție dpdv rutier. Se poate discuta aici, la nivel de recomandare, "ar fi bine dacă" etc., dar discutam strict legal.

  • @thekingc271
    @thekingc271 Год назад +16

    Sincer ceea ce zicea Tavi despre sens avea mult mai multa logica, nu mi se pare normal ca cei de pe banda 1 sa faca stanga atat timp cat marcajele arata dreapta sau in fata. Practic nu ar mai trebui folosita alta banda inafra de banda 1 din moment ce poti vira in orice parte de pe banda 1.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +4

      Are logica multa sa nu bani benzile in seama.. e chiar logic

    • @RomanulCC
      @RomanulCC Год назад

      Nu se pun marcaje in mod normal!!! Marcajele le pun incompetentii!!! Pentru alti incompetenti.

    • @jflo4073
      @jflo4073 Год назад +4

      Marcajele alea au efect inainte de intrarea in giratoriu ca sa te puna pe banda potrivita de unde sa traversezi cat mai usor giratoriul spre directia dorita.
      Nu iti creeaza nici un fel de obligatii pentru dincolo de giratoriu. La fel ca sagetile de preselectie de la intersectiile cu multe benzi.

    • @mihaipatrulescu7901
      @mihaipatrulescu7901 Год назад +6

      Greseala este ca domnia voastra pleaca la drum cu o premisa falsa. In sensul girator nu se face stanga, in sensul girator doar se circula. Singurele doua manevre care se executa in interiorul unui sens girator sunt schimbarea benzii de circulatie acolo unde sunt marcate 2 sau mai multe si parasirea sensului girator.
      Conduceti prudent!

    • @Bunicul.bunicul
      @Bunicul.bunicul Год назад +2

      Este foarte logic,pentru a ieși din sensul giratoriu trebuie sa te incadrezi pe banda 1 sau banda exterioară și ieși la ieșirea dorită, așa este in toate Europa , eu conduc un camion de 18 m și numai pe banda 1 pot circula

  • @danielbadeacimpoeru
    @danielbadeacimpoeru Год назад +4

    The best of 👍😉 ....ca de obicei 👍👍👍😁

  • @timisoaratrafictube4217
    @timisoaratrafictube4217 Год назад

    😂😂👍👍

  • @cabanaminunata
    @cabanaminunata Год назад +1

    Te salut Teo...sunt Iosof vecinu.

  • @the.chilers8577
    @the.chilers8577 Год назад

    Videox are răspunsul ,mai îndetaliat!.

  • @oradinum
    @oradinum Год назад +4

    La un moment dat spunea: "in sensul giratoriu sunt siruri si nu benzi" Partea nasoala e ca are multi urmaritori, multi care stau mai prost cu logica decat el si asta nu face decat sa le intareasca niste convingeri gresite care pot fi periculoase.

  • @addittzu
    @addittzu Год назад

    Pentru legislația veche Tavi partea avea dreptate . Acum cu legislația nou, lucrurile stau diferit .

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      Da sa traiti... un argument ceva ??

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Din cauză că domnul Tavi Perțea nu avea dreptate pe "legislația veche" și a prostit destui nepricepuți, a fost nevoie de introducerea unor explicații suplimentare în Regulament ceea ce confirmă și accentuează că "legislația nouă" este tot "legislația veche", însă se interpretează mult diferit decât credeau plini de convingere domnul Tavi și turma sa de aplaudaci fără minte de tip "Bravo Tavi!".
      Ca să înțeleagă toată lumea. Legea este lege, pe când Regulamentul de aplicare al legii este actul prin care Poliția Rutieră prezintă modul de interpretare corectă a legii.
      Codul Rutier este format din:
      - OUG 195/2002, ( adică legea);
      - Regulamentul de aplicare a legii, (HG 1391/2006);
      - anexa 1, (categorii de vehicule pentru care este necesar permis de conducere);
      - anexa 2, (semnalizare rutieră).

  • @patratel1000
    @patratel1000 6 месяцев назад

    Cine a gresit in acest clip, conducatorul auto care filmeaza sau cel al autoturismului Hyundai ? ruclips.net/video/OMlGGb4OWII/видео.html&lc=UgxKQtl83wlF3mgF-bF4AaABAg.9xNcK0DkCE89xNw6HUzYev

  • @gheorghelazaralistar7238
    @gheorghelazaralistar7238 Год назад +1

    Fără supărare....nu are logica noua schimbare a regulilor în sensul giratoriu. Circul preponderent în Occident......ȘI dacă olandezii ăștia aveau în punctele de decizie incompetenți ca ai noștri erau în spatele nostru cu mii de ani. NICIODATĂ în Olanda nu ai sa vezi inepția de la noi ca de pe prima sa poți sa încurci tot sensul giratoriu. Ăștia au sensuri giratorii cu 6 benzi(dacă te interesează cauta intersecția dintre drumurile N223 si N213 in zona Maasdjik poti sa pui si omuletul de la google maps sa vezi "ajutoarele" din sens.....sunt de culoare rosie si DE MARE ajutor)și au găsit niște creiere care gândesc pentru fluidizarea circulației nu pentru formarea aglomerației în trafic și au creat niște borduri de separare a benzilor pentru cei care "continua" la dreapta, "continua" deplasarea înainte sau "continua" la stânga tocmai pentru a nu trebui sa stea după fiecare "novice" care se încadrează greșit. Doar cu câțiva ingineri(creiere) au reușit sa facă în așa fel în cât sa ajute traficul. Și ăștia au trafic .......gândește-te ca e o tara mica ca suprafață și au 17 ,5 milioane de locuitori plus 2/3 din camioanele din Europa vin în porturile lor sa încarce sau sa descarce marfă. Văd o satisfacție în vorbele tale DOAR pentru ca ai avut dreptate cu noile reguli dar nu cred ca ajuta la fluidizarea traficului. Nu vreau sa intru in discutii cotradictorii inutile. Timpul v-a arata ..... Toate cele bune!!

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      De fapt, nici dumneavoastră nu înțelegeți despre ce este vorba, fără nici-o supărare. În primul rând legea nu s-a schimbat. Este la fel ca înainte. Doar a fost recent completată cu două precizări care accentuează că acela care trece peste marcajul linie discontinuă are obligații și este vinovat în cazul în care îl lovește pe cel care circulă în același sens, dincolo de marcaj. Cred că sunteți de acord că acest lucru este perfect normal și este valabil și la noi și în Olanda, (și peste tot).
      Nici nu putea fi altfel legea la noi decât la ei. Același spirit al legii se aplică la fel și la noi și la ei, doar modul de configurare cu marcaje în interiorul intersecțiilor cu circulație în sens giratoriu este substanțial diferit. Sper că observați aceasta și sper că înțelegeți că sub incidența aceleiași regulă general valabilă impusă de lege și la noi și la olandezi, (și anume "cine schimbă banda trebuie să nu perturbe circulația altuia"), modul de circulație prin intersecțiile cu sens giratoriu diferă. Moduri diferite de marcare determină moduri diferite de circulație, tocmai prin respectarea aceleiași prevederi legale. Sunteți de acord cu ceea ce spun, nu?
      Nimeni nu are nimic împotrivă dacă intersecțiile cu sens giratoriu din România ar fi reconfigurate prin marcaje interioare (sau borduri) și ar deveni la fel ca cele din Olanda, nu aceasta este subiectul discuției și nici motivul controversei (ca să nu spun al scandalului ce a dus la necesitatea introducerii de lămuriri suplimentare în lege, pentru nelămuriți). Tocmai nelămuriții erau problema, și încă sunt, pentru că iată, mulți nu pricep nimic nici acuma, având impresia total falsă că legea s-ar fi schimbat și nici decum că ei ar fi interpretat-o greșit. În mintea lor credeau că este normal să circule precum în Olanda prin giratoriile complet diferite din România, și maltratau nepermis interpretarea legii pentru a-și justifica prostia, invocând absurdități penibile de genul "în giratorii nu sunt benzi", "marcajele de separare a benzilor sunt marcaje de ghidare", "marcajele de ghidare nu creează obligații și pot fi ignorate", etc. O interpretare nu poate fi schimbată ignorând practica judiciară și fără a se schimba în prealabil legea, doar pentru că niște "înguști la minte" nu observă diferențele dintre giratoriile românești și cele olandeze, și nici măcar nu observă diferențele dintre o intersecție cu sens giratoriu și o intersecție "în cruce", băgându-le simplist în aceeași oală doar pentru că ambele sunt intersecții dirijate. "Așa ar trebui să fie" (precum în intersecțiile cu sens giratori din Olanda), nu este tot aia cu "înseamnă că așa este" (în giratoriile noastre din România), cred că sunteți de acord.
      Să încercăm o analogie pornind de la aceleași reguli de circulație comune, valabile și în România și în Olanda :
      1. Vehiculele care circulă prin intersecțiile cu sens giratoriu au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție. (Adevărat și la noi și la ei).
      2. Marcajele sub formă de săgeți aplicate pe benzi au caracter de obligare și trebuie respectate. (Adevărat și la noi și la ei).
      3. În interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu există benzi și circulația se desfășoară pe benzi. (Adevărat și la noi și la ei).
      4. Cine trece peste un marcaj linie discontinuă aplicat în același sens (giratoriu) de mers schimbând banda și/sau direcția de mers, are obligații în raport cu vehiculul care circulă în paralel, dincolo de marcaj, iar în caz de accident răspunde.(Adevărat,și la noi și la ei).
      Prin urmare putem concluziona că legea noastră este bună și este la fel ca a lor. Perfect! Atunci de ce se circulă diferit? Pentru că diferă giratoriile noastre de giratoriile lor, nu pentru că legea noastră este proastă și nici pentru că ar trebui să schimbăm legea. Sub aceeași lege ar trebui să schimbăm giratoriile, nu legea. De ce nu o facem? Nu știu. Adică știu dar nu vreau să spun. Ceea ce vreau să spun este că, acolo unde au fost amenajate intersecții cu sens giratoriu precum cele din Olanda, (Brașov, Timișoara), problemele tot n-au dispărut. Din ce cauza credeți? Exact! Din cauza acelorași participanți la trafic cu "mintea îngustă", ce nu pot deosebi diferențele dintre intersecțiile cu sens giratoriu trasate diferit. Cine nu poate înțelege un lucru atât de simplu cum ar fi faptul că legea nu s-a schimbat prin introducerea recentă a două explicații suplimentare, nu va putea înțelege nici asemănările și nici deosebirile dintre două intersecții cu sens giratoriu configurate diferit la interior, cu atât mai mult nu se va gândi niciodată la avantajele și la dezavantajele fiecăreia dintre ele. Dar aceasta este o altă discuție.
      M-aș bucura să fiți de acord că, oricum ar fi, probleme tot vor fi, atâta vreme cât unii sunt ei înșiși o problemă crezând că n-au nici-o problemă. 🇷🇴

    • @gheorghelazaralistar7238
      @gheorghelazaralistar7238 Год назад +1

      @@alexandrumihaileanu3860 eu doar am vrut sa spun ca nu ajuta la fluidizarea circulației....adică dacă tot vi cu reglementari noi .....hai sa le facem în spiritul jocului(respectiv a circulației) nu în cea a legii. Nu e productiv sa te încadrezi pe prima banda și sa "continui " la stânga și în felul asta sa trebuiască sa acorde prioritare participanții la trafic de pe celelalte 3 sau 4 benzi dacă înțelegi ce vreau sa zic. Eu ca si sofer sincer m-aș încadra pe banda de lângă axul drumului pentru a "continua" la stânga și în felul asta nu îl deranjez pe cel de pe prima banda. Probabil ca nu ești sofer sau dacă totuși ai permis nu prea stai prin trafic sa înțelegi prea bine. Juridic e cum spui dar practic nu ajută. Toate cele bune.

    • @adrianbutnaru5019
      @adrianbutnaru5019 Год назад

      @@gheorghelazaralistar7238 asta a-ti inteles dv din completarile la lege? ca mergi la stanga pe b1 si ceilalti vezi doamne raman blocati? care este stanga intr-un sens giratoriu si unde este definita aceasta directie ca eu nu am gasit !?

    • @gheorghelazaralistar7238
      @gheorghelazaralistar7238 Год назад

      @@adrianbutnaru5019 🤣🤣🤣🤣👍

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      @@gheorghelazaralistar7238 Majoritatea cea mare a participanților la trafic se încadrează regulamentar și circulă așa ca dumneavoastră, așa ca mine, efectuând în mod corect încadrarea înainte de intersecție conform direcției de mers dorite, respectând semnificația marcajelor sub formă de săgeți aplicate pe benzi, cât și obligațiile prevăzute de lege la schimbarea benzilor în intersecțiile cu sens giratoriu, inclusiv în vederea părăsiri intersecției. Toate acestea se completează între ele, nu se anulează una pe cealaltă. Este greșit să credem că încadrarea regulamentară face de prisos asigurarea la schimbarea benzii, și la fel de greșit este să ne imaginăm că obligația asigurării și neperturbării când schimbăm banda face inutilă încadrarea înainte de intersecție. Spiritul legii este înspre siguranța jocului, ca să folosesc cuvintele dumneavoastră. Referitor la nemulțumirea (habarniștilor) cum că "banda unu din sensul giratoriu ar fi devenit o super bandă cu prioritate totală" prin recenta "modificare a legii", adevărul este că toate benzile din sensul giratoriu sunt la fel ca banda unu, orice vehicul care circulă pe oricare dintre benzile din intersecție și-și menține banda pe care se află are prioritate față de orice vehicul care urmează să pătrundă în intersecție și față de orice vehicul care circulă în paralel și intenționează să schimbe banda pătrunzând pe banda lui. Conform legii. Nici-o banda nu face excepție. Fie dacă un vehicul schimbă banda de pe unu pe doi, fie dacă o schimbă de pe doi pe unu, aceeași lege se aplică. Aceasta este una dintre regulile jocului. Este absurd să credem că în numele fluidizării intersecției legea trebuie să fie ignorată ca să poată ieși nestingherite și fără obligații vehiculele de lângă insulă, tăind marcajele și benzile, oprind circulația altor vehicule ce-și păstrează fiecare banda pe care rulează. Ce joc ar mai fi acesta? Dumneavoastră v-ar plăcea? Vi s-ar părea corect? Dacă s-ar dori aceasta s-ar schimba giratoriile nu legea, și atunci cu toții am circula așa, respectând legea, nu ignorând-o după cum visează câțiva că ar fi normal să fie. Legea nu s-a modificat și este perfect aplicabilă indiferent de cum ar fi trasate marcajele în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu.
      În privința mea și a experienței mele în traficul rutier vă înșelați. Nu are nici-un rost să ne lăudăm toți în ani, kilometri și categorii de autovehicule conduse fără evenimente. "Experiența la volan nu înseamnă numărul de kilometri parcurși, deși și acesta este un factor deloc lipsit de importanță, ci cantitatea de concluzii și de învățăminte desprinse de pe urma parcurgerii acestor kilometri", colonel Victor Beda. (Aceasta dacă nu ocolești "șmecherește" regurile jocului pe care legea le stabilește și le impune, ca să te "descurci" în trafic după cum îți convine ție, mai repede și în defavoarea altora, ca un adevărat "mașinist" de "b2lover" ce "pilotează-n stil sportiv"). Cine a urmărit îndeaproape subiectul "circulația prin intersecțiile cu sens giratoriu", sau dezinformarea ambilicată și ordinară "cum procedează majoritatea polițiștilor", a realizat cu tristețe că e plin de proști care mai și "claxonează" mândri de prostia lor.

  • @gmusicbreath
    @gmusicbreath Год назад

    Are dreptate Dl Pertea cand zice ca sunteti hateri, pentru ca aveti limbaj si atitudine de hateri, din pacate. El chiar daca are dreptate sau nu, s-a manifestat si exprimat mereu politicos. E bine ca stiti ca are cercul lungime, ati bifat anii de scoala, dar nu si pe cei 7 de acasa. In orice caz, e trasa rau de par asta ca un marcaj in forma de cerc este longitudinal si nu circular. Da, cercul are lungime, dar asta nu se refera la forma lui. Ca sa raspund si eu fara cei 7 ani de acasa, e bine ca ati facut matematica de clasa a sasea, dar pacat ca ati facut-o cu proful de sport. Ce ati desenat nu e lungimea cercului ci diametrul lui. In matematica lungimea cercului este sinonima cu circumferinta lui. Daca spun circumferinta nu mai suna a longitudinal. Oricum, longitudinal = Care este așezat în direcția lungimii, care se întinde de-a lungul. In ce directie este asezata lungimea cercului? Ne mai spuneiti o data in ce clasa ati studiat cercul? Grupa mare sau grupa mica?

    • @adim_
      @adim_ 5 месяцев назад +1

      Realizezi cât de pe lângă subiect ești? Prima dată cu neînțelegerea definiției de bandă de circulație și modul de trasare al acesteia, iar a 2-a oară cu faptul ca nu realizezi ce rău imens a făcut un exponent al Poliției Rutiere - Perțea, prin interpretare de analfabet funcțional al legii.

  • @jhonnyspubgm9908
    @jhonnyspubgm9908 Год назад +2

    Oricât te ai lua de el , avea dreptate , nu mi se pare normal sau logic ca eu sa trebuiască sa acord prioritate unui idiot care nu se încadrează bine și face stânga de pe banda 1 ; sau dreapta de pe banda 2 . Iar in caz de accident eu sa cad vinovat , era perfect logic și normal ce explica Tavi .

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      Asta zic si eu in clip .. nu ai inteles idee ?

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +2

      Nu avea dreptate, pentru că dânsul, din postura de reprezentant al legii, ar fi trebuit să informeze corect ce prevede și cum se aplică aceasta. Domnul Marian Godină avea dreptate. Domnul Tavi nu spunea "cred că așa ar trebui să fie, ca să fie mai bine", el spunea "așa este, așa procedează majoritatea polițiștilor", adică dezinforma public cu nesimțire, provocând probleme în sensurile giratorii și determinând necesitatea introducerii de lămuriri suplimentare în lege, fără ca legea să sufere modificări. Cum rămâne cu oamenii sancționați abuziv de către el și de către alți idioți în uniformă care s-au luat după el? Cum rămâne cu vinovații scoși nevinovați pentru că el habar n-avea și nici nu accepta că habar n-are? Nu cumva ar trebui să răspundă public pentru tâmpenia susținută cu încăpățânare prostească și sfidătoare atâta amar de timp, umplând de rușine uniforma și instituția Poliției Române? Turma lui de idioți vocali și imbecili, care-i numeau proști pe toți oamenii ce atrăgeau atenția asupra acestui fenomen social incalificabil și fără precedent, turma de papagali fără discernământ, incapabili să sesizeze diferențele dintre două sensuri giratorii configurate diferit cu marcaje la interior, "aplaudacii" care au împrăștiat public mizeria pe tot internetul sub îndemnul "dacă vrei să afli cum se circulă corect prin intersecțiile cu sens giratoriu, caută videoclipul domnului polițist Tavi Perțea", precum și lătrătorii care aveau doar argumentul "bravo Tavi, ai dreptate", ce fac acuma? Se simt bine, au conștiința împăcată? Adică da, la prostia lor nici acum nu înțeleg nimic, ei trăiesc convinși că legea s-a schimbat și vor fi nenorociri imense în sensurile giratorii. Nu au capacitatea să priceapă mai mult decât că "era mai bine să ieșim toți de lângă insulă tăind în neștire toate marcajele și toate benzile, decât să se învârtă proștii toți pe banda unu blocând intersecția". Atâta pot ei, caută să afle "cum e mai lesne să treacă mai repede prin sensul giratoriu", cică fluidizând circulația. Cum poate să înțeleagă mintea de bizon "b2 lover" că prin sensul giratoriu mașinile pot circula legal și regulamentar unele printre altele, încet și cu grijă, respectând prioritatea la pătrundere și obligațiile la schimbarea benzilor, iar faptul că toate circulă simultan din toate direcțiile reprezintă (atât cât se poate) o soluție de fluidizare a traficului. 🇷🇴
      Edit. Nici-un prost nu va recunoaște că a fost prost și s-a luat după alți proști ca el. Dimpotrivă, unii încearcă să convingă în continuare, dincolo de penibil, că Tavi avea dreptate.

    • @jhonnyspubgm9908
      @jhonnyspubgm9908 Год назад

      @@alexandrumihaileanu3860 ceea ce nu înțelegi tu , și Tavi a explicat mai de mult , dacă se respecta toate prevederile la intrarea in sensul giratoriu acorzi prioritate tuturor vehiculelor care circula in sens , respecți marcajele nu faci stanga de le b1 sau dreapta de pe b2 , păstrezi aceeași banda și la intrare și la ieșirea din sensul giratoriu , atunci nu ai cum sa te lovești cu alt autoturism , și mi se pare perfect normal cum au sanctionat , nu poti sa îmi iei mie permisul ca idiotul face stânga de pe b1 in sensul giratoriu și ne lovim.

    • @stefanszabo2294
      @stefanszabo2294 Год назад +3

      @@jhonnyspubgm9908 N-as fi vrut sa intervin dar , vazandu-ti insistenta cu care sustii o prostie......
      Vizualizeaza un SG cu mai mult decat 4 iesiri dispuse la 90 de grade , Adica sa zicem 5 sau chiar 6 iesiri.Sunt destule SG-uri si din acestea cu alta arhitectura Legiuitorul nu poate face pt fiecare SG cate o regula separata.
      In acest SG pe care te rog sa ti-l imaginezi , marcat cu benzi concentrice ( sper ca intelegi termenul) delimitate prin linie intrerupta la fel ca pe orice strada cu benzi de circulatie , in jumatatea din dreapta SG-ului sunt 3 iesiri( adica in semicercul din dreapta) .
      Tu intri de pe b2 cu marcajul inainte si la stanga , in b2 din SG si vrei sa iesi la a 2-a iesire. Altul, in acelasi timp cu tine, intra de pe b1 cu marcaj inainte si la dreapta pe b1 in SG si vrea sa iasa la a 3-a iesire. Reamintesc faptul ca aceste iesiri se afla in jumatatea din dreapta a SG -ului raportat la locul in care ati intrat amandoi in SG.
      Conform a ceea ce ai specificat tu , atunci cand vrei sa iesi la a 2-a iesire , cel de pe b1 din SG , care vrea sa iasa la a 3-a iesire iti taie calea facand stanga. Nu e corect ce sustii.Cel de pe b1 nu face stanga ci isi pastreaza banda.Tu esti cel care ii taie calea.
      Extinde acest rationament la intreg SG-ul.
      Sau ca sa intelegi si mai bine , presupune ca in SG-ul lui Pertea , iesirea diametral opusa , si coliniara cu intrarea ta in SG( sper ca intelegi si termenii astia) , este a 3-a iesire , nu a 2-a ca in clipurile sale.
      Cu alte cuvinte , a-ti pastra banda , indiferent cum arata aceasta banda , dreapta , serpuita,in curba la stanga(de ex ca la SG) sau la dreapta , adica a-ti pastra directia de deplasare = deplasare inainte NU ce arata marcajele de la intrare in SG.
      Asta nu a putut sa inteleaga Pertea si a influentat prosteste pe atat de multi.

    • @jhonnyspubgm9908
      @jhonnyspubgm9908 Год назад

      @@stefanszabo2294 atunci intru in giratoriu și ma învârt pe aceeași banda toată ziua 😂😂😂e legal după logica ta

  • @nitanita8205
    @nitanita8205 Год назад

    Circulatia in sens e o enigma ,,inca,, pt mai multi elevi de clasa a6 a si sint inca multi .STI TI CEVA ,,EU UNUL CRED CA INCA SINT MULTI INSTRUCTORI CARE PREGATESC gresit ( ELEVII ) PT PERMIS AR FI TIMPUL CA MULTI INSTRUCTORI SA IASA LA PENSIE ,VOI NU CREDETI LA FEL ? PT SIGURANTA VOASTRA SI A FAMILIEI VOASTRE⁶

  • @chestiitari9531
    @chestiitari9531 4 месяца назад

    Acest individ e pericol public. A "invatat" gresit "meseriasii" din romania. Acum ca s-a adaugat explicit ce te invata la scoala deja (in bucuresti cel putin unde giratoriile au mai mult de o banda).
    Dupa ce e scris explicit in lege acum, el tot arata un caz in care explica pe dos.
    Va dati seama ca asa sunt multi politisti? Si unul e si vocal si invata si pe altii cum sa fie confuzie

  • @adigoldis9292
    @adigoldis9292 Год назад

    "HOTĂRÂRE nr. 130 din 15 februarie 2023
    pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006"
    MODIFICARE și COMPLETARE scrie la hotărâre, da?

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      In hotararea aia sunt mai multe subiecte .. nu doar despre sensul giratoriu

    • @canguro-EU
      @canguro-EU Год назад

      1. La articolul 2, după punctul 4 se introduce un nou punct, pct. 41, cu următorul cuprins:
      "41. intersecţie cu sens giratoriu - intersecţie dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulaţie, în care circulaţia se desfăşoară într-o singură direcţie în jurul unei zone centrale;".
      2. La articolul 2, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:....
      retragerea permisului de conducere - măsură tehnico-administrativă constând în reţinerea documentului şi interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliţia rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002...".

    • @adigoldis9292
      @adigoldis9292 Год назад +1

      @@theo_pop referitor la sensul giratoriu sunt modificări sau "clarificări"?

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      @@adigoldis9292 in ceea ce priveste felul cum trebuie sa se circule nu s.a modificat nimic.. legea doar face o extra explicatie.. banda de circulatie era deja definita

  • @czirjakhunor
    @czirjakhunor 11 месяцев назад

    atentie mare treaba cu benzile in sens se refera la autovehiculele care patrund in sens prin acelasi loc ,,, Prrtea la asta se refera nu amestecati treburile

    • @theo_pop
      @theo_pop  11 месяцев назад

      Gresit

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 11 месяцев назад

      "Treaba cu benzile" se referă la vehiculele care circulă prin intersecțiile cu sens giratoriu. Întrucât legea nu stipulează condiții sau excepții, "treaba cu benzile" se aplică vehiculelor care circulă prin intersecțiile cu sens giratoriu indiferent când și pe unde au pătruns fiecare. Prin urmare, aveți grijă ca nu cumva dumneavoastră să fiți dintre cei care "încurcă lucrurile", (precum aceia care circulă după cum cred ei că "ar fi").

  • @ELECTRICLIFE4U
    @ELECTRICLIFE4U Год назад +1

    Ce tare😃. De fapt nici acum nu recunoaste ca a gresit ...Spune ca,, legiuitorul vine si schimba tot ce era pana acum” Ha, Ha

  • @alex1_1_2
    @alex1_1_2 Год назад +5

    Sunt multi care vor sa se dea destepti pe internet dar nu prea ii duce capul. Pertea e unul dintre ei. Cred ca din cauza acelor clipuri l-au si mutat la Politia Soarecilor. Una e sa investighezi lucruri serioase gen accidente in sensul giratoriu alta e sa investighezi cine a batut un caine.

  • @tatyro8005
    @tatyro8005 Год назад +3

    deci ,,cu alte cuvinte,banda2,3,etc nu-si mai au rostul...daca banda1 face de toate,...!!!!,darrrr....daca banda 1 ar face dreapta si inainte,,, banda 2 inainte,stanga si intoarcere ,,...nu ar fi mult mai simplu ..sensul giratoriu..???

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      Daca banda este trasata pentru inainte si la dreapta .. asa se circula. Nu ati vazut sens de genu asta ??

    • @iluminaughty
      @iluminaughty Год назад +1

      mai exista si sensuri giratorii cu 3 si 4 benzi

    • @CosminDuru
      @CosminDuru Год назад +1

      exact, nu își au rostul. sensurile giratorii cu mai mult de o bandă sunt amenajări în batjocură făcute de autorități prin convertirea unei foste intersecții cruce în sens giratoriu, pentru că așa au auzit ei că se mai reduc accidente. de fapt, acolo unde sunt astfel de intersecții trebuiau să fie făcute pasaje supraterane sau semafoare inteligente sau alte amenajări dar e greu. sensuri giratorii pe drumuri intens circulate cu multe benzi nu ar trebui să existe.

  • @mexickkanu
    @mexickkanu Год назад +1

    TU te auzi ce vorbesti acolo??Am vazut si clipul lui Pertea,doar ca sensul giratoriu despre care vorbea avea marcaje de directie pe fiecare banda.Omul avea argumente solide conform OUG-ului care era in vigoare la vremea respectiva.Intradevar,anul acesta a fost definit sensul giratoriu.Pai tu care spui ca ai fost in clasa a 6-a la geometrie cum poti spune ca ceea ce arati in video este lungimea cercului,cand de fapt este diametrul??Lungimea sau circumferinta cercului sunt acelasi lucru"cercul este mulțimea punctelor din plan egal depărtate de un punct fix numit centrul cercului",sau mai pe inteles,pleaca dintr-un punct si se deplaseaza circular intersectand celelalte puncte aflate la aceeasi distanta fata de centrul cercului,pana in acelasi punct.Delimitarea sensului giratoriu incepe din moment in care ai patruns in intersectie,ceea ce arati tu este deja in interior.Cand spui longitudinal trebuie sa fie raportat la ceva,de a lungul.Da,cercul are lungime,dar a spune"longitudinal fata de lungimea cercului"este ceva ce nu am mai auzit.Ar insemna sa mearga pe circumferinta cercului,pentru a avea aceeasi lungime.Esti constient ce inseamna asta?Un cerc nu poate fi longitudinal fata de alt cerc,el poate fi concentric in acest caz,dar avand lungimi diferite.Instanta este cea care poate judeca,doar ca o face in functie de probele depuse

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      Avea argumente atât de solide încât IGPR-ul a transmis într-un răspuns la o petiție că (citez din memorie), "domnul Perțea își exprimă o părere personală legată de circulația prin intersecțiile cu sens giratoriu, părere care nu reprezintă interpretarea oficială a Poliției Române și de care nu trebuie să țineți seama".
      Iată câteva din "argumentele solide" ale domnului Perțea, poate reușiți să pricepeți cât de eronat înțelegea legea, cu legea în față:
      1. În intersecții nu există benzi. (Fals. Există dintotdeauna, trasate cu avizul Poliției Rutiere).
      2. Marcajul de separare a benzilor este marcaj de ghidare. (Fals. Dimensiunile sunt diferite, vizibile cu ochiul liber).
      3. Marcajele de ghidare nu delimitează benzi. (Fals. Banda de circulație este materializată prin marcaje rutiere sau alte mijloace, conform definiției din lege).
      4. Trecerea peste marcajul de ghidare nu implică obligații. (Fals. Trecerea peste marcajul de ghidare constituie schimbare a direcției de mers impuse de marcaj și implică obligații prevăzute de lege în raport cu vehiculul care circulă în paralel, dincolo de marcaj).
      5. Marcajul longitudinal nu poate fi aplicat în sensurile giratorii. (Fals. Marcajul longitudinal poate fi aplicat oriunde lungimea părții carosabile este de cel puțin 20m, conform normativului, , iar lungimea circumferinței minime a inelului carosabil în cazul majorității intersecțiilor cu circulație în sens giratoriu este mult mai mare de 20m.).
      6. Intersecțiile nu sunt drum public. (Fals. Râd și curcile. Ar înseamna că în intersecțiile cu sens giratoriu poți să te învârți liniștit conducând fără a poseda permis de conducere și fără a răspunde penal).
      7. Prioritatea se acordă de la pătrundere până la ieșirea din intersecție. (Fals. În analiza textului de lege, expresia "față de cele care urmează să pătrundă" nu înseamnă "față de cele care au pătruns ulterior").
      8. Vehiculul care circulă prin intersecția cu sens giratoriu păstrându-și banda își schimbă direcția de mers spre stânga, iar vehiculul care părăsește intersecția cu sens giratoriu nu-și schimbă direcția de mers "dacă merge înainte". (Fals. Vehiculul care-și pastrează banda, sensul, și direcția circulară prioritară a intersecției nu-și schimbă direcția de mers, pe când cel care părăsește banda și intersecția pe oricare dintre ieșiri execută o manevră de schimbare a direcției de mers spre dreapta, fiind obligat conform legii să semnalizeze, să se asigure și să nu perturbe sau să pună în pericol pe alți participanți la trafic.).
      9. Dacă învârți de volan trebuie să semnalizezi, iar dacă nu învârți nu trebuie să semnalizezi. (Fals. În curbe și pe serpentine iei de volan dar nu schimbi direcția de mers și nu trebuie să semnalizezi. La ieșirea dintr-o intersecție cu sens giratoriu poți merge "cu volanul drept" dar schimbi direcția de mers spre dreapta și trebuie să semnalizezi dreapta.).
      Și altele.

  • @daniellemarius
    @daniellemarius Год назад

    Mamaaaa trebuie doua facultati sa intelegi....lasati asa mai bine circulam ca in India..asta pentru 50%din participanti.

  • @corneliaspiridonescu1416
    @corneliaspiridonescu1416 Месяц назад

    Zece!!!

  • @valentintarau9069
    @valentintarau9069 Год назад

    La Oradea cazurile s-au judecat si intr-un sens si in celalalt depinde de cat de bine pregatiti au fost politistii si judecatorii. Iar ce spui tu aici e una din parti, gresita dar e parerea ta (vorbesc de vechea lege). Si am sa ma explic. Confuzia pe care o faci tu si altii e urmatoarea: nu faci diferenta intre "schimbarea directiei de mers" si "banda de circulatie". Iar in sensul giratoriu se poate sa-ti pastrezi directia de mers chiar daca schimbi banda, cazul autoturismului portcaliu. Chiar si sageata dinainte de sens arata directia de mers. Cel portocaliu, conform sagetii are directia de mers inainte iar cel verde conform sagetii si-a schimbat directia, indiferent ce spune un politist si judecator slab. Inchipuie-ti prietene o intersectie in cruce atunci lucrurile sunt clare. Si inca ceva: legea spune asa art. 107: "conducatorii de vehicule trebuie sa se incadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite cu cel putin 50 de metri inainte de intersectie si sunt OBLIGATI SA RESPECTE SEMNIFICATIA INDICATOARELOR SI MARCAJELOR". Deci prietene, conform legii directia de mers iti este aratata inainte de sens de marcaje. Daca le incalci, incalci legea. Autoturismul verde a incalcat legea de 2 ori. Odata ca NU a respectat selectarea benzii si a doua oara ca la schimbarea directiei de mers (conform marcajului si a legii) nu a acordat prioritate.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      1. Spețele se judecă și au soluții diferite nu in funcție de cât de slab pregătiți sunt polițiștii sau judecătorii, ci în funcție de locul și momentul producerii evenimentului rutier din intersecția cu sens giratoriu. Astfel, dacă cel care pătrunde provoacă un accident cu cel din intersecție care-și schimbă banda, câștig de cauză are cel care-și schimbă banda, pentru că circula prin intersecție și avea prioritate conform legii. Cu alte cuvinte, prin pătrunderea celui din exteriorul intersecției (atunci și acolo) s-a produs un accident. În schimb, dacă cel care schimbă banda o face oriunde în altă parte prin intersecție, inclusiv în dreptul ieșirii pe care dorește să părăsească intersecția, și o face fără semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a celui de pe banda alăturată și produce un accident, câștig de cauză are cel care circula prin intersecție pe banda alăturată, menținându-și banda. Altfel spus, accidentul s-a produs între două vehicule care circulau în paralel prin intersecția cu sens giratoriu, pe benzi alăturate, (adică niciunul nu urma să pătrundă în intersecție ca să fie obligat să-i acorde prioritate celuilalt), iar accidentul s-a produs din cauza schimbării benzii (prin trecerea evidentă peste marcajul linie discontinuă) fără respectarea obligațiilor legale. Iată de ce nu este adevărat că "până acum cel care schimbă banda ca să iasă avea prioritate și câștig de cauză", dar este adevărat că acesta avea prioritate și câștig de cauză față de cel care efectua pătrunderea și este la fel de adevărat că în giratoriile mici (cum sunt cele mai multe) pătrunderea și următoarea ieșire sunt practic colț în colț. Majoritatea giratoriilor fiind mici, majoritatea soluțiilor dau câștig de cauză celui care schimbă banda, (pentru că celălalt pătrundea, nu circula prin intersecție), dar aceasta nu este regulă generală și legea nu spune că poți schimba banda fără obligații atunci când urmează să părăsești intersecția.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      2. Încadrarea înainte de intersecție (obligatorie prin lege) nu modifică și nu abrogă regulile de circulație (de asemenea obligatorii prin lege) din interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu. Iar în interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu circulația se desfășoară pe una sau mai multe benzi, aplicate pe o direcție prioritară din jurul unei zone centrale. Intersecțiile cu sens giratoriu nu sunt intersecții "normale" cu centrul imaginar mărit și transformat în amenajare rutieră de tip "insulă centrală". Intersecțiile cu sens giratoriu au alte particularități. (Le prezint în ultimul comentariul de aici). Nu direcțiile de la pătrundere sunt cele de referință în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, dimpotrivă, direcția din jurul unei zone centrale este direcția la care trebuie să ne raportăm când circulăm prin sensurile giratorii. Drept dovadă stau publicațiile de specialitate, explicațiile poliției rutiere, practica judiciară și, (mai nou pentru habarniștii lui Tavi), ultimele lămuriri suplimentare introduse în regulament. Astfel, un conducător de vehicul care schimbă banda (trecând peste marcaj), precum și direcția de mers spre dreapta (în vederea părăsirii intersecției) nu poate invoca drept de prioritate față de cel de pe banda alăturată doar pentru că s-a încadrat regulamentar înainte de intersecție cu nu știu cât timp (și cu nu știu câte pătrunderi) în urmă. Acest lucru (incadrarea) nu mai are relevanță pentru că, după pătrundere, legea îți permite să schimbi banda, legea îți permite să utilizezi orice bandă, legea îți permite să devansezi, și tot legea te obligă să faci oricare dintre cele enumerate mai sus cu respectarea regulilor la schimbarea benzii și/sau a direcției de mers, (semnalizare, asigurare, neperturbare), fiind răspunzător în cazul producerii unui eveniment rutier. Iată de ce poliția spune că, nerespectarea încadrării înainte de pătrundere din partea unui conducător de vehicul care circulă prin intersecția cu sens giratoriu menținându-și atât banda cât și direcția din jurul unei zone centrale, nu-l exonerează de răspundere pe un alt conducător de vehicul care, respectându-și încadrarea înainte de pătrundere schimbă banda și direcția de mers în vederea părăsirii intersecției.
      3. Câteva exemple:
      ,,Faptul că din punct de vedere al încadrării corecte pe benzile de circulație, părăsirea sensului giratoriu pe cea de-a patra ieşire echivalează cu deplasarea la stânga și impune conducătorilor auto să se încadreze pe banda a doua, nu înseamnă că intrând în sens pe prima bandă și continuând deplasarea până la a patra ieșire petentul a efectuat un viraj la stânga, care presupune schimbarea direcției de mers. Dimpotrivă, raportat la faptul că direcţia de deplasare este un cerc, deplasarea spre stânga cercului nu presupune nici schimbarea direcției de mers, nici efectuarea unui viraj la stânga.".
      "Din practica judiciară reiese că, particularitatea în intersecțiile cu sens giratoriu este aceea că sensul de deplasare este un cerc, astfel că de fiecare dată când un conducător auto intenționează să părăsească sensul giratoriu, acesta trebuie să schimbe direcția de mers. Spre exemplu, într-o intersecție cu sens giratoriu format din patru benzi de circulație, conducătorul de autovehicul aflat pe banda de lângă insula centrală, respectiv pe banda a patra, nu poate părăsi sensul giratoriu doar dacă se asigură corespunzător la schimbarea benzilor de circulație, fără să perturbe sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, care circulă pe benzile trei, doi și unu. Raportat la faptul că direcția de deplasare în sens giratoriu este un cerc, orice părăsire a sensului presupune în mod necesar schimbarea direcției de deplasare".
      "... În ambele cazuri polițiștii au sancționat șoferul care circula pe banda unu (banda exterioară) din sensul giratoriu pe motiv că nu a acordat prioritate celuilalt șofer de pe banda doi (interioară) care a vrut să iasă din sens, producându-se astfel coliziunea între mașini. Patru instanțe spun că Poliția a interpretat greșit. În ambele procese, atât instanța de fond de la judecătoria xxxx, cât și cea de apel de la Tribunalul xxxx au hotărât anularea amenzii aplicate șoferului de pe banda unu (exterioară), arătând că celălalt șofer, care schimba direcția de mers, trebuia să semnalizeze și să se asigure."
      "... Când urmează să pătrundă într-o intersecție cu sens giratoriu, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă în interiorul acesteia. După pătrunderea în intersecția cu sens giratoriu și înscrierea pe banda de circulație corespunzătoare direcției de mers dorite, orice manevră de schimbare a benzii trebuie să fie precedată de semnalizarea și asigurarea impuse de lege, inclusiv manevra de schimbare a direcției de mers în vederea părăsirii intersecției. Încadrarea unui conducător de vehicul pe o bandă necorespunzătoare direcției de mers dorite, nu-i exonerează pe ceilalți conducători de vehicule care circulă în intersecția cu sens giratoriu, de obligația de a se asigura atunci când efectuează orice manevră de schimbare a benzii sau a direcției de mers și de a nu perturba deplasarea conducătorului de vehicul care, deși inițial greșit încadrat, circulă păstrându-și banda pe care se află. ..."
      "Referitor la petiția dumneavoastră, înaintată Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, înregistrată cu numărul de mai sus, (Nr. xxxxx/51/ATS), prin care solicitați emiterea unei legislații mai explicite cu privire la circulația în intersecțiile
      cu sens giratoriu, va comunicăm urmatoarele:
      ...
      Cu toate acestea, nerespectarea direcției de deplasare impuse de semnificația
      marcajelor sau indicatoarelor de către conducatorii de autovehicule care circulă într-o intersecție cu sens giratoriu nu este de natură să înlăture culpa conducătorilor de autovehicule care, respectând semnificația indicatoarelor și marcajelor, nu se asigură la efectuarea oricărei manevre de schimbare a direcției de mers, fie că este una de ieșire din sensul giratoriu sau de schimbare a benzilor de circulație in interiorul acestei intersecții.
      ..."

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      4.Concluzii:
      -"Nu mi se pare normal să o iei la stânga de pe banda unu". Nici nu este. Înseamnă că ești idiot să faci așa ceva în giratoriile mici. Dar în giratoriile mari, după pătrundere, te poți "lăsa" progresiv către banda unu și să o folosești pe aceasta când te apropi de ieșirea dorită. Idiot să fii să nu știi că schimbarea benzilor se face cu semnalizare, asigurare, neperturbarea celui de pe banda alăturată, indiferent cum te-ai încadrat (tu sau el) înainte de intersecție.
      - Atunci când un conducător de vehicul circulă respectând semnificația unui indicator sau marcaj de obligare, el trebuie să respecte și celelalte reguli de circulație pe care legea i le impune, inclusiv față de cei care nu respectă legea. Dacă nu o face și se produce un eveniment rutier culpa este comună, fiecare răspunde pentru ceea ce a încălcat, (de exemplu, unul pentru încadrare neregulamentară iar celălalt pentru schimbarea neregulamentară a benzii și a direcției de mers). Legea nu spune că regulile trebuie respectate doar față de cei care respectă reguli, ci față de toți participanții la trafic, (tocmai pentru a nu ajunge "un bou" să se transforme în trafic în judecătorul și pedepsitorul "altui bou").
      - Despre termenii "direcție" și "sens", (nedefiniți în Codul Rutier), mulți fac confuzii nepermise. Chiar și legiuitorul se exprimă nefericit (la art. 88 din Reg.) folosind "sens" la singular și "direcții" la plural. Despre "viraj" și respectiv "schimbarea direcției de mers" confuziile sunt și mai mari, (legea pomenește diferențiat aceste manevre in textul art. 54 OUG), mulți conducători de vehicule nefiind in stare să dea exemple din traficul rutier, "când virezi fără să schimbi direcția de mers" și "când schimbi direcția de mers fără să virezi". De asemenea, poți "să schimbi banda fără să schimbi direcția de mers", dar "să schimbi direcția de mers menținându-ți banda pe care ești" poți? În intersecțiile cu sens giratoriu cel care circulă prin intersecție își păstrează și banda (circulă printre marcajele linie discontinuă), își păstrează și sensul (giratoriu) de mers, își păstrează și direcția cu prioritate (din jurul unei zone centrale), conform legii. Însă cel care dorește să iasă din intersecție își schimbă și banda (trece peste marcajul linie discontinuă), își schimbă și direcția de mers spre dreapta (părăsește direcția de circulație din jurul unei zone centrale), fiind obligat să semnalizeze, să se asigure și să nu perturbe alți participanți la trafic, conform legii. Aceste aspecte sunt universal valabile și nu se modifică sau abrogă prin existența (sau nu) a marcajelor sub formă de săgeți aplicate pe benzi înainte de intersecțiile cu sens giratoriu. Mai ales că in cazul acestor intersecții pot fi adeseori mai multe ieșiri "spre dreapta" și mai multe ieșiri "spre stânga", legea rămânând aceeași și impunând prioritate la pătrundere, semnalizare, asigurare, neperturbare la schimbarea benzilor în interior, inclusiv la schimbarea direcției de mers în vederea părăsirii intersecției. Doar modificarea configurației la interior poate schimba modul de circulație prin intersecțiile cu sens giratoriu, (exemplu "turbogiratoriile").
      Prin urmare, nu se confundă banda cu direcția pentru că sunt săgeți înainte de intersecție. (Confuziile de acest fel sunt doar in capul unor amețiți, de tipul celor convinși că atunci când iei de volan trebuie să semnalizezi). Banda este aplicată pe direcția din jurul zonei centrale a intersecției, iar săgețile de la pătrundere impun urmarea unor benzi pentru optimizarea părăsirii intersecției pe diferite ieșiri, DAR cu respectarea tuturor celorlalte reguli impuse de lege la circulația prin intersecțiile cu sens giratoriu.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Particularități ale intersecțiilor cu sens giratoriu, comparativ cu celelalte intersecții dirijate prin indicatoare.
      1. Toate intrările într-o intersecție cu sens giratoriu au indicatoare cu aceeași semnificație, indicatoare de obligare numite "intersecție cu sens giratoriu", iar această semnalizare este suficientă. (Nu mai există nici-o altă intersecție dirijată doar prin indicatoare de obligare).
      2. Toate drumurile care pătrund într-o intersecție cu sens giratoriu își pierd prioritatea. Suplimentar s-au montat indicatoare" cedează trecerea", deși nu era nevoie. (Nu există ca toate intrările să aibă "cedează trecerea" în cazul altor intersecții dirijate).
      3. Cu toate că intersecția cu sens giratoriu este o intersecție dirijată prin indicatoare, nu există la nici-o pătrundere în intersecție indicatorul "drum cu prioritate". (Ca în cazul celorlalte intersecții dirijate prin indicatoare).
      4. La intersecțiile cu sens giratoriu direcția cu prioritate este circulară, este intersecția însăși. (La celelalte intersecții dirijate prin indicatoare, direcția cu prioritate străbate intersecția dintr-o parte în alta).
      5. Intersecția cu sens giratoriu are o singură direcție de referință, circulară și prioritară, și un singur sens de mers pe această direcție, invers acelor de ceasornic. (Celelalte intersecții dirijate sunt străbătute, de regulă, de două direcții ce se intersectează, una dintre ele fiind cu prioritate, și de patru sensuri de mers, câte două pentru fiecare direcție.
      6. Vehiculele pot pătrunde simultan în intersecția cu sens giratoriu, (din moment ce niciunul nu circulă încă prin intersecție nu se pune problema acordării vreunei priorități), și pot trece prin intersecție fără să se intersecteze, unul după altul, pe aceeași bandă sau pe benzi diferite, schimbând din mers banda unele printre altele. (La nici-o altă intersecție dirijată un astfel de mod de a circula nu este reglementat prin lege).
      7. În intersecțiile cu sens giratoriu nu există situație de egalitate, nu se aplică niciodată regula priorității de dreapta, doar prioritate la pătrundere în cazul vehiculelor care se intersectează și regulile generale la schimbarea benzilor în interiorul intersecției. (În restul intersecțiilor dirijate există numeroase situații de egalitate rezolvate prin regula priorității de dreapta, conform legii).
      8. Circulând prin intersecția cu sens giratoriu nu se consideră că "virezi la stânga", ci îți menții direcția cu prioritate (din jurul unei zone centrale) și banda, în același sens de mers (giratoriu). Adică poți circula "spre stânga" fără să-ți părăsești banda. (În nici-o altă intersecție dirijată, nici măcar în cele cu rond, nu poți face "ture" menținându-ți banda pe care te afli și având prioritate atât față de oricine urmează să pătrundă, cât și față de oricine schimbă banda și intră pe banda pe care circuli).
      9. Într-o intersecție cu sens giratoriu nu ocolești prin stânga centrul intersecției atunci când virezi "la stânga". (Legea impune acest lucru la celelalte intersecții dirijate, când sunt îndeplinite cumulativ trei condiții).
      10. Nu acorzi prioritate celor care circulă din sensul opus, atunci când treci prin fața pătrunderii lor într-o intersecție cu sens giratoriu. (Precum în cazul virajului la stânga în restul intersecțiilor dirijate. În restul intersecțiilor dirijate există și excepții, atunci când semnalizarea rutieră stabilește altfel).
      11. Circulând prin intersecția cu sens giratoriu "spre stânga", poți să efectuezi o tură completă și să părăsești regulamentar intersecția "spre dreapta", în raport cu locul pătrunderii. (La restul intersecțiilor dirijate nu este permis așa ceva).
      12. În intersecția cu sens giratoriu poți efectua mai multe ture fără să schimbi direcția și banda pe care circuli, legea permite și nu limitează numărul de ture. (În restul intersecțiilor dirijate efectuarea mai multor "ture" nu este posibilă).
      13. Indiferent pe unde părăsești intersecția cu sens giratoriu în raport cu locul pătrunderii, ("înainte" sau "la stânga"), se consideră schimbare a direcției de mers spre dreapta față de direcția de referință, (prioritară și circulară), a intersecției, și se efectuează obligatoriu cu semnalizare dreapta, asigurare și neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic. (În nici-o altă intersecție dirijată, circulând spre stânga sau înainte, nu se iese cu semnalizare dreapta).
      14. O intersecție cu sens giratoriu poate fi configurată în mai multe moduri, clasică, (având benzi circulare), sau de tip turbogirație. Turbogirațiile, la rândul lor, pot fi de șase feluri, (conform buletinului tehnic rutier), turbogirație clasică, stea, rotor, genunchi, genunchi lărgită sau spirală. (Celelalte intersecții dirijate prin indicatoare pot fi configurate doar în două moduri, când direcția drumului cu prioritate nu se schimbă, respectiv când drumul cu prioritate își schimbă direcția în intersecție).

  • @Ceausescu_Nicolae
    @Ceausescu_Nicolae Год назад +4

    Intotdeauna ti-am dat dreptate! Partea proasta e ca multi au fost amendati nevinovati,poate unii au ramas fara permis definitiv sau chiar au facut puscarie din cauza unor politisti necunoscatori ai detaliilor legii si a unor judecatori ce nu s-au obosit sa gandeasca....

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      Din pacate da.. bine macar ca acuma e mai clar

    • @Gabriel222M
      @Gabriel222M Год назад +1

      @@theo_pop Invata si tu botii astia sa fie un pic mai logici. Auzi la el: ramas fara permis definitiv sau puscarie :))) Mare iti e gradina doamne!

  • @patkaskrisztian8486
    @patkaskrisztian8486 Год назад

    Ai pus intrebarea cu cine e vinovat: sensul giratoriu a ramas in continuare intersectie deci au ramas valabile regulile de preselectie. Nu a devenit legal strada separata cum se temea el intr-un vlog in care a prezentat proiectul de lege care pe urma nu a intrat in vigoare. As zice totusi: s-a dat o norma de aplicare la fel de vaga in stil tipic Romania "Ca la noi la nimeni.". Macar stim, de ce sunt atatea bancuri cu politisti :D

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      Nu putea să se schimbe legea și să nu mai fie încadrată drept intersecție pentru că la nivel european este definită ca intersecție iar legislația noastră este aliniată celei europene. Nu s-a dat nici-o normă, în regulamentul de aplicare al legii (adică în actul conceput de MAI care explică cum se interpretează corect legea privind circulația rutieră din România), se precizează că în intersecțiile cu sens giratoriu există benzi, (din lege nu rezultă de nicăieri că benzile n-au ce căuta în intersecții), precum și că în sensurile giratorii se respectă regulile generale privind circulația pe benzi, (din lege nu rezulta de nicăieri că prevederile art 54 nu se aplică în intersecțiile cu circulație în sens giratoriu). Edit: Plus că se explică la modul cel mai simplu care este direcția într-o intersecție cu sens giratoriu, ea ocolind o amenajare rutieră centrală, ca să știe "habarnitorii" că cine circulă prin sensul giratoriu nu-și schimbă direcția de mers, precum și că atunci când un "habarnitor" "merge înainte" sau "o ia la stânga" el schimbă direcția de mers spre dreapta la ieșirea din intersecție, având obligația să semnalizeze dreapta, să se asigure și să nu se suie pe alții care circulă prin intersecție menținându-și banda, sensul și direcția de mers.
      Dar ce să vezi? Au apărut deja "deștepți" care, cu de la sine nemaipomenită inteligență, sunt convinși că lămuririle noi, (abia introduse pentru proști), privind regulile la schimbarea benzii în intersecțiile cu sens giratoriu, se aplică numai în dreptul ieșirilor spre străzi cu o singură bandă pe sens. Doar acolo cel din banda doi care vrea să iasă trebuie să nu-l perturbe pe cel din banda unu care vrea să iasă. (În rest poate "să se suie" pe el când dorește). Pentru "savanții ăștia" trebuie o nouă "lege", care să le spună că obligațiile la schimbarea benzii se aplică necondiționat peste tot prin intersecție, indiferent dacă schimbi banda către stânga sau dacă schimbi banda către dreapta. Mulți sunt de noaptea minții, Doamne iartă-mă.

  • @Legionar1938
    @Legionar1938 Год назад +2

    Mă înclin !

  • @ovidiumoro5470
    @ovidiumoro5470 Год назад +1

    Ma bucur ca a venit completarea explicativa ,inclusiv pt Pertea!

  • @marusmarus3853
    @marusmarus3853 Год назад

    ROMÂNIA RESPECT 2023 !

  • @alexandrumihai7731
    @alexandrumihai7731 8 дней назад

    Deci ești un erou frate. Pertea nici pe la grădiniță nu a dat ce pretenții aveți de la el.

  • @canguro-EU
    @canguro-EU Год назад +2

    Partea proastă e că efectele persistă...

  • @DanaCaraiman
    @DanaCaraiman Год назад +1

    Gresesti Theo la faza cu stersul de videoclipuri. Panarama ar vrea sa le stearga, insa atat e de prost incat i-au "furat" contul de facebook si nu cred ca-l va mai recupera vreodata. Asa ca ineptiile vor ramane drept "inspiratie" pentru sectantii lui. Acu' se zbate sa-si recupereze din admiratori cu un cont nou. Doamne fereste....

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      Le are pe youtube

    • @DanaCaraiman
      @DanaCaraiman Год назад +1

      @@theo_pop probabil le va sterge, daca are acces la cont. Stai sa-si revina din soc 😄

  • @mihaicraciun2644
    @mihaicraciun2644 Год назад +3

    Vai de noi bai baiatule...fa tu stanga din banda 1:))))))

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      Taie tu banda si vezi cum esti bun de plata :)))

  • @raulraul7824
    @raulraul7824 Год назад +7

    Înainte, în cazul în care ăla de pe banda 1 voia să meargă la stânga (deși nu-i permite marcajul ăla fantasic) și ăla de pe banda 2 voia să meargă înainte (deși îi permite marcajul), vinovăția era împărțită. Acum, cu noile "clarificări", care nu clarifică nimic, vinovat este exclusiv cel care schimbă banda pentru că "nu s-a asigurat". Deci nu contează dacă ăla care circula pe banda exterioară trebuia sau nu trebuia să fie acolo, vina este a celui care "schimbă banda" întotdeauna. Întrebarea mea e... De ce naiba nu introduc niște traiectorii obligatorii? Într-o intersecție normală dacă ăla are "înainte sau dreapta", tu ai "stânga" și el se bagă peste tine în timp ce faci stânga, el poartă toată vina, nu mai există vrăjeli cu asigurare și altele asemenea. Așa mă pun eu întotdeauna pe banda 1 și merg unde vrea mușchiul meu, nu? La ce mai există atâtea benzi în sensul giratoriu dacă banda 1 duce oriunde (conform legislației aruncate de inapții ăștia care circulă mai mult cu avioane decât cu mașini)? În Olanda ai bandă de înainte, mergi înainte, ai bandă de dreapta, mergi la dreapta. De ce? Pentru că îți rupi mașina în bordură dacă nu respecți marcajele. Acolo "banda ta" nu e infinită. Se termină la un moment dat fix unde se presupune că ar trebui să ieși. La noi probabil prin 2100 să se audă de așa ceva

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      Sagetile de la intrare sunt definite PROST sunt sute de sensuri unde pe B2 ai sageata inainte.. si B1 inainte si la dreapta.. acolo e interzis sa te intorci in sens pe dp B2 ?? Nuuu pentru ca sunt o prostie.
      Sagetile trebuie sa reflecte directia benzilor.. e atat de simplu.. concordanta intre sageti si benzi si se respecta benzile ca pe orice alt drum

    • @johnflower8384
      @johnflower8384 Год назад

      Raul Raul In Timișoara există marcaje de genul celor de care vorbești, care te obligă să ieși la prima de pe banda I, sau să treci de pe banda II pe I, inclusiv turbogiratorii!

    • @adn6624
      @adn6624 Год назад +2

      @@theo_pop Sagetile le-au pus bine, definitia benzii in giratoriu e schimbata, pentru ca se intrerupe continuitatea drumului, considerand ca o data ce ai intrat in giratoriu, ala e drumul tau si restul sunt iesiri alternative, adica daca ai chef sa iesi, daca nu, poti sta acolo invartindu-te. in realitate, fiind intersectie, drumul se continua, deci banda 1 merge inainte. In lege vad ca banda 1 poate sa faca ce vrea acum.

    • @raulraul7824
      @raulraul7824 Год назад +2

      @@adn6624 Asta zic. Nu e normal să existe "benzi infinite" în combinație cu această "legislație clarificată". Asta le da dreptate întotdeauna celor de pe banda 1 că "e banda lor"

    • @raulraul7824
      @raulraul7824 Год назад +2

      @@johnflower8384 Știu, dar așa ar trebui să fie peste tot! Așa trebuie să arate fiecare giratoriu, nu doar unele!

  • @trifantimoteyy8481
    @trifantimoteyy8481 Год назад

    Cred că ai făcut vre-o 5-6 accidente în sensul giratoriu până acum până să se de-a legea asta noua

    • @trifantimoteyy8481
      @trifantimoteyy8481 Год назад +2

      Îți pun eu rezultatul noii legi: mărirea ambuteiajelor și creșterea numărului de accidente care rezultă tot mărirea ambuteiajelor.

    • @marianionescu3282
      @marianionescu3282 Год назад

      Vreo ! Dea! Abuzezi de cratimă cum abuzezi de iesire din sens de pe banda 4 dacă există

  • @walkingstep3476
    @walkingstep3476 Год назад +6

    In sfarsit au clarificat legea. N-ai idee cat ma contraziceam pe tema asta. Am folosit inclusiv dovezi de la tine (hotarari judecatoresti rationamente logice etc) insa pentru unii fara succes. Felicitari pentru munca depusa si claritatea argumentarilor din clipurile tale.
    Ps: tavi zicea ca-si va sterge clipurile in care a explicat legea gresit. Tot nu va recunoaste. Dupa el legea s-a modificat, el interpretand-o corect la momentul acela

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад

      Da.. stiu ca nu o sa recunoasca.. asta e .. macar acuma accepta

    • @CatalinStefan-dc8cc
      @CatalinStefan-dc8cc Год назад

      @@theo_pop totusi....de pe prima banda intr-un sens..eu stiam ca ai voie sa mergi prima in dreapta sau inainte....daca eu sunt pe doi si merg inainte...iar cel de pe unu vine pe langa mine eu trebuie sa astept?

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      @@CatalinStefan-dc8cc simplu. Schimbi banda te asiguri..

    • @CatalinStefan-dc8cc
      @CatalinStefan-dc8cc Год назад

      @@theo_pop bun deci practic tot ce stiam...ca daca esti pe banda unu nu ai voie decat prima sau a doua iesire (dreapta sau inainte) e nul?

    • @mihairotaru8359
      @mihairotaru8359 Год назад

      @@CatalinStefan-dc8cc Cam asa se intelege si e o tampenie

  • @andreisaioc
    @andreisaioc Год назад

    nu se caieste, zice ca legea asa era inainte, ca el zicea bine, dar acum s-a schimbat legea si a schimbat si el

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      Altu care nu poate intelege o definitie

    • @andreisaioc
      @andreisaioc Год назад +1

      @@theo_pop daca ai zis de mine ca nu inteleg, nu ai dreptate. Eu am zis ca el nici acum nu se caieste. El tot insista ca el zicea bine inainte si ca acum au schimbat astia legea. Dar nu au schimbat nimic. Legea a ramas ca inainte, doar ca au venit cu niste completari ca sa inteleaga si astia care au luat-o pe aratura.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      @@andreisaioc scuze.. am inteles gresit... is prea multi care zic invers si eram cu gandu direct acolo :)))

    • @andreisaioc
      @andreisaioc Год назад

      @@theo_pop in nici un caz, au fost multi care au facut video la ce pusese el atunci, nu numai tu

  • @andru2625
    @andru2625 11 месяцев назад

    Acum cativa ani, nu se aplica ceea ce sustii tu, asa ca Tavi avea dreptate in trecut. Noua lege actualizata in 2023 modifica modul de parasire al sensului giratoriu prin acordare de prioritate la schimbarea benzilor si ca atare in acel video la care faci referire Tavi explica schimbarile aparute... deci nu admite ca a gresit ceva, pentru ca nu era cazul.
    Oricum, aceste noi reglementari sunt foarte controversate si nepractice, in conditiile in care modul de constructie si marcare al sensurilor nu este gandit in acest sens, spre deosebire de sensurile giratorii din occident.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 11 месяцев назад

      Nu este adevărat. Niciodată nu s-a aplicat ceea ce zicea domnul Tavi, (cu excepția încadrării înainte de intersecție). Dovadă stau practica judiciară, școlile de șoferi, explicațiile poliției rutiere și toate publicațiile de specialitate apărute de-a lungul timpului. Nu există nici măcar o explicație pe undeva care să ateste că se opresc cei care circulă menținându-și benzile prin intersecțiile cu sens giratoriu pentru a-i acorda prioritate unuia care părăsește intersecția de lângă insulă trecând peste toate marcajele și tăind toate benzile. Nu aveți dreptate. Iar legea nici măcar nu a fost actualizată, a rămas așa cum era. Regulamentul de aplicare a legii este cu totul altceva. Iar ultimele precizări introduse în februarie în regulament arată cum se interpretează oficial legea, (ca să se trezească și cei care o luaseră pe arătură încurajați de domnul Tavi, habarnistul).

    • @theo_pop
      @theo_pop  11 месяцев назад +1

      Perntea nu a avut dreptate niciodata in viata asta

  • @oliversun277
    @oliversun277 Год назад

    Theo, critica duce la ranchiuna. Am parcurs cateva comentarii, chiar si replicile unora contra altora. (Ma refer la video-ul tau: Poti sa te invarti pe prima ....) Acolo, cineva a comentat destul de mult, printre altele, sugereaza obligatia de asigurare, semnalizare, NEPERTURBARE. Bine ar fi sa comentezi ori sa explici ce-i cu aceasta neperturbare. Referindu-s-a oare la prioritate ?! (uneori de ... dreapta, alteori de ... stanga?) OMG!
    Multumesc.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      Neperturbarea nu poate fi interpretată drept neacordare de prioritate. Și nici invers. Sunt abateri diferite, fiecare se referă la situații diferite de trafic prevăzute de lege, și fiecare se sancționează diferit, tot conform legii. În cazul intersecțiilor cu circulație în sens giratoriu nu există situații de egalitate, nici prioritate de stânga și nici prioritate de dreapta. Există exprimări nefericite și interpretări greșite din partea celor care nu se pricep.

  • @doinelvisoi1330
    @doinelvisoi1330 Год назад +1

    Habar nai .Nu mai incerc sa dai lecti.Inca o regulă făcută prost O sa circul in sensul giratoriu numai pe banda ,1

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Unul cânta la nai. Și-l întreabă altul, "nai?". "N-am".
      Circulați pe ce bandă vreți, că tot n-ați înțeles nimic.

  • @florinpop3111
    @florinpop3111 Год назад

    Totul ține de administratorul intersecțiilor. Dacă la intrarea in sensul giratoriu cu 2 benzi pui marcaje de ghidare (care nu sunt de obligare) , pe banda 1 inainte și la dreapta, iar pe banda 2 înainte și la stânga, de ce in sens faci separarea sensurilor circulara.

    • @adrianbreteanu4941
      @adrianbreteanu4941 Год назад +1

      Probleama administratorilor e ca ar trebui sa intelega ca marcajul pt intersectie normala nu il aplici si in giratoriu. Sageata la stanga nu exista. Doar inainte (inainte insemnand a te deplasa in sens nu pe directia fizica de inainte daca ea exista fata de pozitia de intrare) si la dreapta.

  • @RomanulCC
    @RomanulCC Год назад +3

    Asta am scris pe canalul lui Tavi Pertea:
    Aveti un stil de a complica lucrurile la maxim. Legea nu s-a schimbat ci doar s-a clarificat. La schimbarea benzilor in sens trebuie sa acorzi prioritate, asa a fost tot timpul, am mai spus acest lucru, nu se iese de pe banda doi din sens direct afara din sens, nu are rost sa mai detaliem. La intrarea in sens acorzi prioritate celor din sens indiferent pe ce banda circula, e in sens si gata, limba română e clara. Sagetile de la intrarea in sens sunt niste tampenii care nu au ce cauta pe asfalt, ele nu se folosesc la intersectii cu sens giratoriu, legea spune ca in intersectiile cu sens giratoriu semnalizate ca atare (semnul de giratie) se circula dupa regulile de circulație în sensul giratoriu, scurt, deci nu mai au ce cauta alte indicatii pe asfalt. Din pacate oricat ai incerca sa explice legiuitorul, unii nu o sa inteleaga niciodata, o sa complice lucrurile la nesfârșit doar pt ca...asa vor ei.

    • @nobodyjustme9164
      @nobodyjustme9164 Год назад +1

      Daca ce zici tu e corect si nu are sens preselectarea benzilor in sensul giratoriu...de ce ai circula vreodata in viata pe benzile 2 si 3 din giratoriu? Oricum tot revii pe banda 1 ca sa iesi, deci toti vom circula doar pe banda 1 in giratoriu, facand complet inutil conceptul de sens giratoriu.

  • @Bxticeli
    @Bxticeli Год назад

    Prima oara zici ca legea nu se schimba si e doar mai explicita, iar apoi te iei de Tavi ca nu sterge videourile vechi. Daca nu se schimba, atunci explicatiile lui vechi ar trebui sa fie inca valabile, nu ? Nu va urmaresc pe nici unul dintre voi dar sa sti ca atunci cand vine vorba de un subiect cu intres public, era mai intelept sa faci un video educativ pe subiect, nu sa te iei de Tavi pt ce o zis el sau ce face el. Aroganta nu prinde bine la 2k de abonati. Mult succes

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      Explicațiile lui (cu legea în față) erau "pe lângă lege", greșite și neadevărate, deși dânsul credea că sunt corecte. Explicațiile dânsului au amețit grămezi întregi de habarniști care au crezut că sunt bune, "pentru că așa e legea" din moment ce o spune un polițist. De aceea a fost necesară introducerea de lămuriri suplimentare în lege fără să se schimbe legea, (legislația noastră fiind aliniată european). Aceste lămuriri au arătat că domnul Tavi era "pe arătură" cu interpretarea și explicațiile din videoclipul lui aiuristic și, prin urmare, videoclipul a fost șters pentru a nu-i mai tâmpi și pe alți "deștepți" fără minte.
      Edit. Aroganța este la Tavi Perțea căruia nu i-a păsat de nimic deși mulți oameni, inclusiv din Poliția Rutieră, i-au spus că greșește și că îi învață și pe alții greșit.

  • @nitanita8205
    @nitanita8205 Год назад

    Raza

  • @RomanulCC
    @RomanulCC Год назад +2

    Nu se pun marcaje in mod normal!!! Marcajele le pun incompetentii!!! Pentru alti incompetenti.

  • @mihailgabrielpopescu2948
    @mihailgabrielpopescu2948 Год назад

    Nu te inteleg de ce esti atat de sigur pe ce spui, mie articolul 109 tot imi pune semne mari de intrebare, unde e logica cand tragi bara din toate?

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Logica este următoarea. Unii credeau simplist, plini de naivitate, că, după pătrunderea în sensul giratoriu, dacă se respectă art.109, (sau art. 107), nu se mai intersectează nimeni cu nimeni prin intersecție și ei pot trece nepasători peste marcaje și benzi. Întrucât legiuitorul știe că realitatea este alta și că oricând se pot intersecta doi "respectatori de 109 (sau 107)" precum și că șmecherii "nerespectatori de 109 (sau 107)" tot prin intersecție trec, prin urmare, pentru evitarea producerii de accidente a impus (odată cu apariția codului rutier) și respectarea lui 54, (din OUG). Însă fiindcă au apărut confuzații de tip Tavi și discipolii săi, recent dispozițiile lui 54 au fost accentuate mai explicit tot în 107. Astfel, cel care nu respectă 107 sau 109 (încadrarea, săgețile de obligare) este vinovat, dar vinovat este și cel care nu respectă 54 (obligațiile la schimbarea benzii). În concluzie, fiecare este sancționat conform legii pentru ceea ce n-a respectat, și este normal să fie așa. Sau, cum să vă zic altfel, nu putem ignora 54 pe motiv că am respectat 109 (107) și n-are cine să fie alături când schimbăm banda, și nici nu putem ignora 109 (107) pe motiv că alții sunt obligați să respecte 54 și când schimbă banda nu ne vor perturba, ne vor lăsa să trecem.

  • @Reactiunea
    @Reactiunea Год назад +3

    Hai sa-ti mai explic odata ca te vad greu de cap.
    Toata discutia a plecat de la ipoteza ca,daca 2 vehicule intra in SG,una pe banda 1 (care are marcaj doar unainte si la dreapta) iar a 2-a intra pe banda 2 (avand marcaj inainte,stanga sau de ocolire a SG),ajung la un moment dat intr-un punct in care cel de pe banda 2 vrea sa iasa iar cel de pe banda 1,nerespectand marcajul vrea sa ocoleasca centrul SG.Daca cel de pe banda 2 intra pe banda 1 si se produce coliziunea cine este de vina,cel de pe banda 2 ca nu a acordat prioritate sau cel de pe banda 1 ca nu a respectat marcajele de directie? Aici a fost toata problema,ca au fost politisti care l-au scos vinovat pe cel de pe banda 2 iar altii pe cel de pe banda 1,iar toata tevatura se rezolva in tribunal.Acum totul este clar,de vina e cel care schimba banda,cu toate ca retardul care nu respecta marcajul ar trebui sa fie la fel de vinovat dar,asta e legea o respectam.Deci aici a fost toata incurcatura,ce dracu ma iei cu cercul,cu longitudinalul si alte prostii care tin de geometrie,eu vreau sa stiu ce mortii ma-sii fac atunci cand un idiot nu respecta marcajul si crezandu-se pe tarlaua lu ma-sa face ce vrea in SG,nu ce arie are cercul si ce lungime.Acum stiu,retardatul are castig de cauza! Oricum eu,de cate ori am intrat intr-un SG pe banda 2,am acordat intotdeauna prioritate la iesire celor de pe banda 1,nu neaparat din premisa ca as fi stiut sigur ca avea acest drept ci ca sa nu fac accident si sa stau dracu pe la politie sau prin tribunal,reparatii de masini si alte rahaturi de care nu aveam sigur chef,chiar de as fi avut dreptate.
    Deci ce gresise ala si de ce sunt eu de pe alta planeta?

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Ce interesant. Fără să știți că procedați corect, chiar corect procedați. Adică făceați cum trebuie din greșeală. Și mergea foarte bine, n-ați avut niciodată probleme. Acum legea a rămas așa cum era, doar că s-a specificat și mai clar acest lucru. Circulați ca și până acuma, este corect și regulamentar, de ce vă faceți probleme?
      Și nu înțeleg de ce-l faceți "greu de cap" pe un om care, știind cum este corect conform legii, s-a luptat să-i ajute și pe alți oameni să înțeleagă?

    • @davidderoux7552
      @davidderoux7552 Год назад

      Ce prioritate? Voi nu înțelegeți că în sensul giratoriu prioritate au doar cei care au intrat în intersecție, cei care circulă deja?! Nu există prioritate la ieșirea din sens.

    • @marianionescu3282
      @marianionescu3282 Год назад

      Theo e greu de cap? hahahahha ce glumeț ești ! Mai bagă o fisă

    • @Reactiunea
      @Reactiunea Год назад

      @@davidderoux7552 Pai si tine ti-a zis tie de prioritate la iesirea din sens? Era vorba de prioritatea pe care o acorzi celui de pe banda pe care vrei sa intri.

    • @davidderoux7552
      @davidderoux7552 Год назад +2

      @@Reactiunea aceea nu este o chestiune de prioritate. Dacă lovești o mașină care circulă pe o altă bandă în același sens, nu este vorba despre prioritate. Singura situație de prioritate când se circulă în același sens apare când sunt cel puțin 3 benzi pe sens, cea din mijloc fiind liberă. Atunci cel din dreapta trebuie să acorde prioritate celui de pe banda superioară dacă ambii doresc să se încadreze pe cea dintre ei.

  • @danutz31
    @danutz31 Год назад +1

    Cu prostia asta ca ala de pe prima banda poate sa faca la stanga sau tot sensul s a dat liber la toti inaptii sa intre cum vor ei in sens fara sa se uite pe ce banda sunt incadrati ca au prioritate vezi domle. Acuma e clar, daca ai masina lovita si vrei sa ti-o repari....intrii in sens pe banda 1 tare si faci sensul :)))) dupa dai vina pe ala de pe banda 2...simplu :) Legile sunt atat de prost gandite...cine le face vai de steaua lui...mai mult complica circulatia.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      Da.. toata europa are legile prost gandite.. ce sa faci.. asta e

    • @danutz31
      @danutz31 Год назад

      @@theo_pop realizezi ca asa eu te vanez si in sens intru in tine ? Imi repar masina. Dar na... legea e lege... de kkt cum e ... aia e.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +1

      @@danutz31 nu ai sanse ca eu stiu sa schimb benzile

    • @danutz31
      @danutz31 Год назад

      @@theo_pop am zis in general...ca sunt o groaza de fermecati pe strada care deabia asteapta sa si faca masina pe asigurarea altuia. Aia e... cu legile astea defilam... i lav romeinia.

  • @AdrianP07
    @AdrianP07 Год назад

    Vad ca in continuare soferul ruman circula cum intelege el legea si ... evident ... cum ii pica lui mai bine.
    Stiu ca pentru cocalari este o mare problema ca daca circula pe banda 2 in sens giratoriu sunt obligati sa cedeze trecerea celor (normali la cap) care circula frumos pe prima banda.
    In concluzie ... cocalari din rumania ... daca vreti sa circulati fara batai de cap in sens giratoriu inscrieti-va frumos pe prima banda si dupa ce parasiti sens giratoriul faceti ce vreti voi.

  • @AdinelSuper
    @AdinelSuper Год назад +1

    Si uite asa, daca dai de un politist care interpreteaza gresit legea, iti pierzi timpul prin instante 😀

  • @webmihai
    @webmihai Год назад +2

    Un poliţist vine-ntr-o zi acasă cu un televizor ultimul răcnet.
    - De unde ai televizoru’? - întreabă soţia.
    - L-am cîştigat la un concurs organizat de poliţie.
    - Ce fel de concurs?
    - De matematică.
    - Şi ce v-au dat de făcut?
    - “Cît fac 5×5?”. Iar eu, cu 17, am ieşit pe locul trei.

  • @LazarL99
    @LazarL99 Год назад

    Concluzie: banda 1 = banda lui Dumnezeu (cu mila)

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      Banda 1 = banda 2 = banda 3 =...
      ... = "Benzile lui Dumnezeu"
      Pe orice bandă circuli prin intersecția cu sens giratoriu ai prioritate atât față de orice vehicul care pătrunde în intersecție, cât și față de orice vehicul care schimbă banda și pătrunde pe banda pe care circuli, conform legii.

    • @LazarL99
      @LazarL99 Год назад

      @@alexandrumihaileanu3860 inteleg ca asta e legea, ce nu inteleg e hate-ul fata de varianta de circulatie in sens susținută de Tavi Pertea. Ar fi interesant ca cineva cu adevărat priceput sa creeze un program de simulare virtuala a unui trafic aglomerat in sens giratoriu, cu ambele variante comparate. Sa vedem care varianta ofera mai multa fluiditate. E posibil ca rezultatul sa ne surprinda.

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      @@LazarL99
      Nu poți să ignori marcajele (de separare a benzilor) și astfel să încalci legea, pe motiv că varianta cu marcaje aplicate altfel în interiorul intersecției este mai bună.
      Și "regula fermoarului" este mai bună, de exemplu, dar în caz de accident se aplică legea, nu "regula fermoarului".
      Dumneavoastră ați aprecia un polițist care nu știe cum se interpretează legea, (nu vrea să știe), ignorând practica judiciară, ignorându-și și disprețuindu-și colegii care îi atrăgeau atenția că nu are dreptate, dezinformând public și sancționând oameni după capul său, scoțând nevinovatul vinovat și vinovatul nevinovat? Asta a făcut, mai bine de doi ani, domnul polițist Tavi Perțea.
      Domnul Tavi Perțea a mințit o țară întreagă. Iată minciunile:
      - Marcajele de separare a benzilor din intersecții sunt marcaje de ghidare. (FALS. Nu este adevărat. Au dimensiuni diferite și roluri diferite).
      - Trecerea peste marcajele de ghidare nu creează obligații. (FALS. Creează obligații).
      - În intersecții nu există benzi. (FALS. În intersecții există benzi, pe direcția cu prioritate, trasate cu avizul Poliției Rutiere. Dar nu este obligatoriu să existe benzi în toate intersecțiile).
      - Cine circulă "înainte" la o intersecție cu sens giratoriu nu-și schimbă direcția de mers și nu trebuie să semnalizeze. (FALS. Conform legii și practicii judiciare își schimbă direcția de mers și este obligat să semnalizeze).
      - Cine circulă prin intersecția cu sens giratoriu își schimbă direcția de mers spre stânga. (FALS. Nu-și schimbă direcția de mers spre stânga ci păstrează direcția cu prioritate a intersecției, direcția din jurul unei zone centrale).
      - Cine a fost primul în intersecția cu sens giratoriu are prioritate. (ERONAT și SIMPLIST. Cine circulă prin intersecție are prioritate doar față de vehiculele CARE URMEAZĂ SĂ PĂTRUNDĂ, deci care sunt în afara intersecției, nu față de cele care circulă prin intersecție pe benzile alăturate).
      - Așa procedează majoritatea polițiștilor rutieri. (Fals. Nu așa procedează majoritatea polițiștilor rutieri. Drept dovadă, răspunsurile la petițiile adresate pe această speță diferitelor IPJ-uri, răspunsul primit de la Brigada Rutieră a capitalei, precum și răspunsul din partea IGPR-DR, din care citez din memorie, "ofițerul la care faceți referire își exprimă o părere personală care nu reprezintă interpretarea oficială a Poliției Române și de care nu trebuie să țineți seama").
      Oamenilor (unii cu pregătire și cu experiență în domeniu) care îi atrăgeau atenția că induce lumea în eroare, domnul polițist Tavi Perțea le răspundea arogant, de la "înălțimea" funcției sale, "nu aveți pregătire juridică".
      Domnul Tavi Perțea ar fi trebuit să prezinte adevărul, să prezinte modul cum se interpretează oficial legea pe această speță, (vedeți explicațiile domnului polițist Marian Godină), să atragă atenția asupra confuziei pe care o fac o mulțime de habarniști care, veniți din vest în concedii, credeau, erau conviși că prin giratoriile noastre circulare trebuie să se circule ca prin giratoriile spiralate de acolo. Să atragă atenția că numai schimbând modul de a marca interiorul intersecțiilor cu sens giratoriu se poate schimba modul de a se circula prin ele. Să prezinte ambele variante de sensuri giratorii, cu avantajele, dezavantajele și problemele mai mari sau mai mici de execuție ale fiecăruia. Asta ar fi trebuit să facă un polițist implicat, ofițer superior și șef serviciu poliție rutieră. Nu să zică "nu există benzi, luați-o peste ele" și în mod absolut penibil să ceară "hai să punem toți presiune publică pentru a schimba dispunerea marcajelelor prin intersecțiile cu sens giratoriu, ca să se potrivească varianta mea pe realitate și să am și eu dreptate". Acum înțelegeți mizeria, nu-i așa? Dar aceasta nu este tot. Cum rămâne cu oamenii care au fost sancționați abuziv de către domnul polițist Tavi Perțea și de către subalternii dânsului, cum rămâne cu oamenii prostiți de dânsul timp de doi ani care și-au lovit mașinile prin sensurile giratorii, cum rămâne cu șoferii nevinovați care au fost loviți de fanii fără minte ai domnului Tavi Perțea, cum rămâne cu rușinea pe care a adus-o uniformei Poliției Române? Ați fi surprins de cât de mare este răul făcut cu "minciuna lui mai bună".
      Mai pe scurt, nu comparația dintre mere și pere a fost problema, (ca să vedem care sunt mai bune), ci minciuna că merele sunt pere (pentru că ambele sunt fructe), abuzul prin sancționarea celor care îndrăznesc să spună că merele nu sunt pere chiar dacă sunt fructe, și minciuna că majoritatea polițiștilor spun că merele sunt pere și îi sancționează pe cei care zic că merele nu sunt pere. 🇷🇴

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад

      @@LazarL99 Dacă eu, să zicem că în calitate de ofițer de poliție rutieră, postez public un clip în care, (prin niște elucubrații de te doare capul, făcând să dispară sensuri și adăugând sensuri noi articolelor din lege, ignorând cu bună știință alte articole din lege), spun că legea permite trecerea pe roșu la semafor dacă ne imaginăm că roșu echivalează cu indicatorul "cedează trecerea" iar verde echivalează cu indicatorul "drum cu prioritate", dumneavoastră ați trece fericit pe roșu, nu-i așa? Și "nu ați înțelege de unde hate-ul acesta împotriva mea", din moment ce "ați fi surprins să vedeți" ce fluiditate asigură varianta cu trecerea pe roșu (conform sofismului din capul meu), comparativ cu cealaltă variantă, cu statul pe roșu la semafor, (conform legii). Nu ați avea nici-o problemă nici cu faptul că și-au tamponat unii mașinile luîndu-se după clipul meu, nici cu faptul că amendez oamenii care nu trec pe roșu cum explic eu, și nici cu faptul că mint spunând "ca mine procedează majoritatea polițiștilor rutieri", este? Fluiditatea ne freacă pe noi grija, legea dă-o dracu'. 🇷🇴

  • @tudorioan7099
    @tudorioan7099 Год назад +2

    Toată lumea o sa între pe banda din margine, cine e prins la mijloc acolo rămâne. Filozofia benzilor. Ma întreb afara cum e intri pe mijloc și nu mai ieși, nuai spun cind sunt trei benzi.

    • @theo_pop
      @theo_pop  Год назад +2

      Exact asa.. peste tot se respecta benzile.. dar sa nu uitam ca benzile pot sa fie directionate spre iesire acolo unde este nevoie

    • @iluminaughty
      @iluminaughty Год назад +1

      Mai faci odata sensul daca te-ai incadrat gresit. Nu este obligatoriu sa te opresti in sens.

  • @mihaiboga6832
    @mihaiboga6832 Год назад +1

    Legea privind circulația în sensul giratoriu, nu este făcută bine deloc! Hai să analizăm un pic: pentru ce au fost create, inventate sensurile giratorii, în lumea asta? ... Pentru a FLUIDIZA circulația, pentru a o îmbunătăți, să fie FLUENTĂ! Bun. Prima condiție esențială pentru ca circulația într-un sens giratoriu să fie fluentă, este aceea ca TRAIECTORIILE mașinilor să NU SE INTERSECTEZE!!! Ei bine, în situația actuală, dacă cel de pe prima bandă, din interiorul sensului giratoriu are voie să își continue deplasarea, pentru a părăsi sensul și la a treia, sau a patra ieșire, înseamnă că cei de pe banda a doua, respectiv a treia, vor fi nevoiți să le acorde prioritate (deci să oprească), celor de pe prima bandă! În concluzie, se vor crea ambuteiaje și blocarea circulației în interiorul sensului giratoriu, mai ales la orele de vârf! ...deci, nu mai putem vorbi de fluidizarea circulației! CAZ EȘUAT!!! Trebuia dat prin lege, OBLIGATORIU ca cei care se încadrează pe prima bandă în sensul giratoriu, să îl părăsească DOAR la prima sau la a doua ieșire (adică, la dreapta sau pe direcția înainte). ATÂT!!! Cei care se încadrează pe banda a doua, cea din mijloc, să aibă voie să circule DOAR pe direcția înainte, adică să părăsească sensul giratoriu DOAR la a doua ieșire! Iar cei care se încadrează pe a treia bandă, cea de lângă rondou, să aibă voie să părăsească sensul, DOAR la a treia, sau la a patra ieșire (adică să facă la stânga, sau să întoarcă în sens)! Asta ar fi însemnat cu adevărat FLUIDIZAREA circulației, deoarece, dacă faci un exercițiu de imaginație, îți dai seama că astfel traiectoriile mașinilor, nu s-ar fi intersectat NICIODATĂ... dacă fiecare ar respecta regula asta!!!

    • @adrianbutnaru5019
      @adrianbutnaru5019 Год назад

      daca SG are 3 benzi inclusiv la intrare si iesirea are numai 1 banda intre B1 care ar avea obligatoriu inainte sau la dreapta si intre B2 care obligatoriu inainte cine intra primul?

    • @mihaiboga6832
      @mihaiboga6832 Год назад

      @@adrianbutnaru5019 în cazul acesta, cel de pe B1 are prioritate față de cel de pe B2! Cel de pe B2 este obligat să-i acorde prioritate celui de pe B1, deorece schimbă banda de pe 2, pe 1 și trebuie să o facă cu asigurare temeinică și cu semnalizare!

    • @alexandrumihaileanu3860
      @alexandrumihaileanu3860 Год назад +1

      Și dumneavoastră gândiți prea simplist o intersecție complexă, în care sunt permise (prin faptul că nu sunt interzise de lege) multe lucruri tocmai în scopul fluidizării circulației din toate direcțiile, (nu numai de "jos în sus" pe schemă, cum își imaginează cei care în afară de "banda unu înainte sau la dreapta, banda doi înainte sau la stânga și gata" nu mai știu sau nu mai vor să știe nimic). Vă rog să luăm punct cu punct și să înțelegem câteva aspecte generale, (cu accent pe fluidizare).
      1. Din moment ce sensul giratoriu este intersecție, inerent acolo se vor intersecta vehicule, dar pentru a se asigura o fluidizare (atât cât se poate în raport cu mărimea intersecției conform spațiului avut la dispoziție și cu valorile fluxurilor de vehicule ce o tranzitează) s-au stabilit două reguli simple, prioritate la pătrunderea în intersecție, respectiv regulile generale la schimbarea benzilor în interiorul intersecției.
      2. Intersecțiile cu sens giratoriu sunt proiectate și construite cu cel puțin o bandă în plus față de numărul maxim de benzi al pătrunderii celei mai mari, tocmai pentru o capacitate de tranzitare care să poată prelua vehicule din mai multe direcții, în scopul fluidizării traficului. (Cine crede că în intersecția cu sens giratoriu nu poți pătrunde pe banda unu liberă în timp ce circulă vehicule pe banda doi din intersecție, că ar fi "neacordare de prioritate" habar n-are și așteptarea lui "ca prostul" să se golească intersecția nu contribuie cu nimic la fluidizarea traficului, scop în care intersecția a fost proiectată cu mai multe benzi decât pătrunderea. Reamintesc, prin definiția priorității de trecere din Codul Rutier, în cazul în care traiectoriile a două vehicule nu se intersectează (în speța noastră la pătrunderea în sensul giratoriu) nu se pune problema acordării de prioritate. Iar după pătrundere nu mai este cazul, circulația vehiculelor fiind reglementată prin regulile generale privind circulația pe mai multe benzi în același sens (giratoriu) de mers.
      3. În intersecțiile cu sens giratoriu pot pătrunde simultan vehicule din toate direcțiile și pot circula unul după altul pe aceeași bandă sau în paralel pe benzi diferite, pot schimba benzile în mod dinamic, din mers, unele printre altele, cu semnalizare, asigurare, neperturbare, absolut regulamentar și toate acestea contribuie din plin la rolul pe care intersecția cu sens giratoriu îl are în fluidizarea circulației.
      4. Folosirea tuturor benzilor de care dispune intersecția cu sens giratoriu, precum și încărcarea uniformă cu vehicule a benzilor din intersecție, este necesară și contribuie la fluidizarea traficului și este posibilă și regulamentară din moment ce legea nu interzice schimbarea benzilor în intersecție, nu interzice utilizarea oricărei benzi de care dispune intersecția, nu interzice devansarea, (repet, cu respectarea celor două reguli de bază, prioritate la părundere și neperturbare la schimbarea benzii). Aceștia care cred că "la stânga" trebuie să mergi prin intersecție doar pe banda cea mai din stânga gândesc simplist și nu contribuie deloc la fluidizarea traficului despre care tot ei fac atâta "tam-tam", pentru că nu pot înțelege deloc că prin intersecțiile cu sens giratoriu nimeni nu "face stânga", toate vehiculele pătrund (acordând prioritate la pătrundere), apoi circulă prin intersecție unele lângă altele și/sau unele printre altele (respectând regulile privind schimbarea benzilor), iar la urmă părăsesc intersecția pe ieșirea dorită, intotdeauna spre dreapta în raport cu direcția circulară pe care au mers (manevră ce constituie schimbare a direcției de mers și impune prin lege semnalizare, asigurare, neperturbarea sau punerea în pericol a altor participanți la trafic).
      5. În fine, legea nu interzice și nu limitează numărul de ture prin intersecțiile cu sens giratoriu, tocmai pentru a da posibilitatea și unui conducător mai puțin pregătit, (care nu știe să-și ajusteze viteza și poziția pentru a schimba din timp banda prin spatele unui vehicul de pe banda alăturată, nu călare peste el), să dea o tură și să nu oprească așteptând să nu mai circule vehicule pe banda de lângă el, alterând ritmul circulație pe girație și influențând în rău fluidizarea. Mai mult, poate respectivul conducător, în timp ce dă o tură în plus, își dă seama că cel mai indicat loc să schimbe banda doi cu banda unu este în dreptul oricărei pătrunderi, acolo beneficiind atât de prioritate din partea celor care urmează să pătrundă, cât și de banda unu lăsată liberă de cei care părăsesc intersecția.
      În concluzie, iată că este firesc să ai vehicule pe benzile alăturate în timp ce circuli printr-o intersecție cu sens giratoriu, (și acele vehicule contribuie la fluidizarea traficului), iar încadrarea invocată de toți "banda unu înainte sau la dreapta, banda doi înainte sau la stânga" este doar o condiție necesară, nicidecum suficientă, pentru a se asigura un grad cât mai ridicat de fluidizare a traficului, indiferent de direcțiile din care fluxuri ale acestuia pătrund în intersecție.

  • @micutzudan10
    @micutzudan10 Год назад

    Corect era să explici circulația în sensul giratoriu, nu sa stai sa miroși chiloți lui Pertea, Budeanu, Videanu, etc. Pare că ai vorbele la tine, încearcă să crești spunând ceva al tău, nu criticând inepțiile altora.