Top hoor deze video je doet heel erg je best om het super duidelijk uit te leggen. Maar het blijft ontzettend moeilijk voor de "doorsnee" gebruiker om het allemaal nog te kunnen behappen. Echter aan het einde van de video is het overduidelijk dat het vooralsnog nog maar gewoon te blijven terug leveren en dat is natuurlijk voor de gebruiker nog altijd waar het om gaat. Nogmaals dank voor deze video. mvg Harry
Super video, dit is weer een goede en duidelijke uitleg! Meer van dit graag. Wat je eigenlijk ook laat zien is dat het afschaffen van de saldering, met de wet die er lag, weinig verschil zou uitmaken voor de energieleveranciers en dat nog altijd dezelfde problemen als nu hebben, de belastingdienst zou de grote winnaar zijn.
Daarom denk ik ook niet dat die terug leververgoeding gaat verdwijnen als het salderen alsnog stop. Dat is ook de reden dat ik meer neig naar helemaal niet terug leveren, dan hoop ik dat de overheid gaat ingrijpen. als voldoende mensen maar niet meer terug leveren, komt de energie transitie in gevaar.
@@mremmobIk denk niet dat jij gaat stoppen met terug leveren want onder de streep hou je nog altijd meer over en anders ga je wel naar een energieleverancier waar meer overhoud/minder gaat betalen.
Als in deze voorbeelden het direct verbruik 35% is en het totale verbruik 4000 kWu, waarom zijn de leveringskosten in het voorbeeld "Solar met export", dan hoger dan in het voorbeeld "Solar zonder export"? In beide gevallen zal toch 2600 kWu (0,65* 4000) afgenomen moeten worden uit het net? Of snap ik het gewoon niet? edit - bedankt voor de uitstekende video. 🙂
Superduidelijke uitleg en voorbeeld berekeningen. Bedankt. Ik krijg hieruit een beetje de indruk dat deze leverancier de tarieven zo heeft ingeregeld dat het voordeel van de salderingsregeling vooral uit de belastingcomponenten komt en dus niet meer (of veel minder) uit hun eigen tarieven. Klopt dat?
Ik wek 21000Kwh op en gebruik daarvan 9000Kwh direct zelf, mijn totale gebruik is 15500Kwh er blijft dus nog 5500Kwh over na saldering. Is het verstandig om de teruglevering te beperken tot 50% of 75%?
Mooi en duidelijk verhaal. Wat ik me alleen afvraag is waarom het direct verbruik op 35% van het opgewekte vermogen blijft. Een huishouden verbruikt een bepaald vermogen die toch los staat van hetgeen wordt opgewekt? Als ik meer opwek ga ik toch niet meer gebruiken? En die 35% verbruik is misschien flink omhoog te krijgen door ’s zomers de airco flink te laten draaien😀
@@jofo3197 daarom ook een 😀. Er is meer van het eigen opgewekte vermogen (en dus minder van de energieleverancier) door piekvermogens onder het opgewekte vermogen te houden. Dat kan door een beter moment te kiezen of door het vermogen van bepaalde apparaten te beperken. Zal ik eens een video over maken.
ok, en nu een berekening zonder saldering, want dan vallen de belasting voordelen opeens weg en is het denk ik altijd voordeliger om geen overschot te hebben en zo min mogelijk terug te leveren.
@ketelklets duidelijk verhaal zo. Kun je ook laten zien wat dit zou betekenen als de salderingsregeling in 2027 volledig wordt afgeschaft? Verwacht je dat de leveranciers doorgaan met het berekenen van een terugleverboete?
Mijn hybride Deye inverter (zit tussen de hoofdschakelaar en de groepenkast) en meet dus wat er van of naar het net gaat in de inverter zelf. Om niet meer terug te leveren hoef je maar één vinkje uit te zetten: solar sell. Heb je niet alles op de UPS uitgang, kan je een simpele CT spoel in de meterkast plaatsen en de inverter daar naar laten kijken ipv de ingebouwde CT spoel. Ik ben op 24 maart al 10 dagen aaneengesloten niet aan het net geweest. Dat is een heerlijk vrij gevoel om veel minder afhankelijk te zijn van die graaiende menigte energieleveranciers. Ik mag gelukkig nog wel terugleveren zonder straf.
@@PhilippeCJR Wat maakt dat uit? Je kan elke accu aansluiten op een Deye, geef minimum en maximum spanning in en de maximum laad- en ontlaadstroom. Dan werkt het zelfs zonder comm cable. Pylon 15 cells.
Ik hoor een berekening zonder gasverbruik. (Logisch bij één energieleverancier). Gas is het duurste dus vergelijk bij leveranciers ook op gas+kWh ipv alléén kWh (video 13:47).
Ik snap het denk ik nog niet helemaal maal zijn die terugleverkosten niet een uitvinding om de salderingsregeling te omzeilen? Dus de regering zegt dat de salderingsregeling niet afgeschaft mag worden en dan wordt er gewoon iets anders bedacht om hetzelfde te bereiken. Ik zou zeggen dat terugleverkosten dan ook niet mag. Want het is in de geest van de (afschaffing van) de salderingsregeling.
Ik ben niet heel erg thuis in deze materie maar heb wel meer panelen liggen dan ik nodig heb. Is het niet logisch om te stellen mijn verbruik is bijvoorbeeld 6000 kwh en ik schakel de omvormer uit als eenmaal 6000 is opgewekt? Of zie ik dit te simpel ...
inderdaad iets te simpel, omdat je rekent met jaargebruik. De pieken in opwek overschrijden vaak wat je op dat moment zelf gebruikt en dan wordt restant aan net geleverd. Dat neem je later weer af onder de salderingsregeling , maar de optelsom van alle leveringen aan het net, zijn de basis voor de terugleververgoedingen.
Alleen als je 100% zeker bent dat je in de rest van het jaar niet per ongeluk tóch meer stroom gebruikt dan verwacht, want dan ga je alsnog weer BTW en EB bijbetalen.
Hoe zit het met wat zonneplan nu heeft. Die hebben nu de functie Powerplay. Powerplay houdt rekening met de hoeveelheid stroom die je mag salderen. Geef aan hoeveel stroomoverschot (netto teruglevering) je op jaarbasis hebt. Als je het niet weet selecteer dan minder dan 500 kWh.
Dat is simpel: zoveel mogelijk zelf gebruiken (want over die stroom betaal je geen EB en BTW) en daarnaast alleen exporteren als het financieel iets oplevert.
Ik ben wel admin op mijn site maar niet gemachtigd om setapp te gebruiken, moet ik dan installer worden en de installatie laten omzetten of kan ik die rechten vragen? Heb zelf de inline energy meter.
Niet direct het topic van deze video, maar vrijwel elke woning heeft een super import/export meter in de vorm van de slimme meter. Via de P1 poort elke seconde en op de Watt nauwkeurig zicht op wat er in en uit gaat. Opwek mee te sturen, zowel vanaf zonnepanelen als vanaf accu's, zware gebruikers mee te sturen, etc.
ik zou wel eens de vergelijking willen zien met een warmtebatterij die gebaseerd op dynamisch tarief alles opslaat tot het moment dat je die warmte nodig hebt. stel ik sluit dat aan op mijn CV-ketel / warm water voorziening. gas is niet goedkoop, vooral de belasting is hoog. Je hebt daar ooit een video over gemaakt. in dat geval sla je energie bij laag tarief op en tijdens hoog tarief hoef je minder gas in te kopen en / of minder elektriciteit op piektarief voor je warmtepomp.
Da's niet zo moeilijk. Ik heb inderdaad een elektrische boiler voor de CV gezet die 80 liter water 'voorverwarmt' tot 75 graden. In principe op solar overschot. Heet water kostte mij 300 m3 gas, nu 2750 kWh (dus die factor 10 tussen m3 en kWh klopt echt best goed). 300 m3 * 1.45 = 435 euro versus 2750 * 0.05 euro = 137 euro. Die 0.05 is even uit de losse pols, je zou de historische dagelijkse dalprijzen van afgelopen jaar moeten opzoeken.
Misschien kunt u beter een paar zonnepanelen van uw dak afhalen en vervangen door een thermische zonneboiler ? Wij gebruiken al jaren een een +- 2m2 vlakkeplaat-zonneboiler met een 200 liter opslagvat voor de douche. Dat werkt 3/4 van het jaar prima. Een groot deel van het jaar kunnen we zo goed als gratis douchen. Een zonnepaneel benut 15 a 20% van de zonne-energie Een themische-zonneboiler benut bijna 100 % van de zonne-energie.
Is er op dit kanaal wel een uitgelegd hoe het telwerk van 3 fasen slimme meters werken en verschilt dat nog per DSMR versie?. Ik heb altijd begrepen (dacht) dat op elke fase gemeten wordt of er vermogen onttrokken of teruggeleverd wordt en dat de som daarvan op de tellers van 'consumed' of 'delivered' terecht komen. Aangezien de zon nog niet fel heeft geschenen zelf nog geen test kunnen doen. Overigens zelf de groepen zo verdeeld dat de eigenconsumptie geoptimaliseerd is aangezien stroom niet kan 'overspringen', maar besef me nu dat als bovenstaande waar is het eigenlijk niet uitmaakt omdat de meter als het ware intern 'saldeert'
Binnenkort ga ik zonnepanelen plaatsen in een veldopstelling er is plaats voor 36 panelen waarvan 15 panelen mijn eigen verbruik afdekken. Maar is dit met de huidige terug lever boetes en de lage terug lever vergoedingen nog wel een verstandige keus. Ondanks je mooie filmpjes blijf ik maar twijfelen wat de juiste beslissing is.
Je dekt je eigen verbruik af? Je bedoelt op basis van "saldering op jaarbasis"? Dat gaat doorgaans niet per seconde-saldering lukken: in de winter leveren ze "niks" op. In de zomer òf: overshoot òf te kort bij piekbelastingen van wasmachine/vaatwasser/electrische waterkoker (overdag= regenafhankelijk; 's-nachts =geen zon). Maar indien u zoveel overcapaciteit heeft is minder dan €0,05/kWh een zinloos uitgeven van geld. U subsidieert uw energieleverancier. En betaald honderden euro's terugleverboete.😢
Volgens mij klopt er iets niet in het vergelijk. "Solar met export" gebruikt toch ook voor 324,98 van het NET(35% direct gebruik) en niet de 499,96. Of de berekening 0-meting zou 4000 + 35% moeten zijn aangezien deze geen zonnepanelen heeft. Voor mij zit de verwarring in Opwek. Of 4000 kWh opgewekt wordt of geleverd aan het NET(volgens mij het Solar met Export staatje)
@ketelklets hoe kan het dat als je niet exporteerd (scenario 3) je minder importeert dan bij scenario 2? als je exporteert is dat toch je overchot. dus zou dan niet de import bij scenario 2 en 3 gelijk moeten zijn? Dit is een aspect van de berekeningen waar ik zelf vaak wat heen en weer blijf stuiteren en niet persee zeker weet wat nu het correcte is. Wat is jou redenatie / mening?
Heb ik wel overwogen om mee te nemen, maar dat zou het verhaal wat onduidelijker maken t.o.v. het niet exporteren voorbeeld. Dus ja je hebt gelijk, maar ik heb ervoor gekozen om bij de eerste twee scenario's het verbruik gelijk te laten om de impact van het salderen zichtbaar te maken.
De berekening scenario 2 is volgens mij ook niet correct. Ik heb met het werkelijke verbruik en teruglevering gerekend (2600kwh) en kom op 475,- kosten per jaar.
@@KetelKlets Hey! dankje voor de reactie. Nice, ik kan mij goed voorstellen dat dit erbij betrekken het complexer maakt. Daarom ook mijn vastlopen. En fijn dat je aangeeft dat ik met deze gedachte niet op een dwaalpad zit.
@@tedreumerHet is natuurlijk een demonstratie van het principe. De werkelijkheid ligt een stuk complexer wat nou juist ook het probleem is van het hele verhaal. Inzichtelijk krijgen is verdraait lastig vanwege al deze "extra" factoren die erin worden gegooid. Echter vindt ik het prettig om de principes helder te krijgen voor ik weet welke details ik kan en moet invullen. Dat wordt naar mijn mening best goed gedaan steeds. Helaas is het allemaal niet zo transparant als we zouden willen.
Ik heb Close in Boiler, 129 euro, voor opslag stroom in warm water. Ik heb badkamer Boiler, 189 euro , voor opslag stroom in warm Water. Inductiekoken voor koken op stroom van het dak. En een HT Warmtepomp 60 graden voor opslag stroom in de verwarming. En een buffervat voor opslag stroom in het buffervat. Ik produceer 6000 kWh en verbruik 6000 kWh. Zo wat is de probleem???
...dat u ondanks alle investeringen, hoogstwaarschijnlijk toch Kwh teruglevert en onder de salderingsregeling later gebruikt ; op jaarbasis klopt dit, maar terugleverkosten vermijdt u er zo niet mee;
@@fryfrysk Ik heb al 12 jaar geen Gas. 6000 kWh opbrengst, 6000 kWh verbruik. Dat is al 12 jaar zo. Ik verhuur een huis 5000 kWh opbrengst, 5000 kWh verbruik. Hoogezand heeft 2 Energiewijken. Zon op dak. Inductiekoken en Warmtepomp. Klaar.
@@willeisinga2089 Schakel dan de externe stroomvoorziening maar af, die is kennelijk niet nodig? Inderdaad: u bent gewoon aan het salderen net als iedereen. Niks mis mee, maar niet net doen alsof u een gesloten systeem heeft.
@@diatonicdelirium1743 doe ik niet. Geen Gas werkt prima. alles automatisch al 12 jaar. Contract met Greenchoice. Maar als je niet wil ook goed. Mensen willen Gas en Olie. En betalen er graag voor. Geen probleem.
Ik heb eigenlijk een opmerking/vraag. De energie maatschappijen zijn wettelijk verplicht de salderingsregeling uit te voeren. Als je er nu voor zorgt dat je precies evenveel invloed als dat je verbruikt in 1 jaar, en daarna en dan bv de laatste maand de zonnepanelen wat vaker uitzet, zodat je aan het einde van je leverings jaar precies op 0 ± 10kwh uitkomt. Dan zouden er toch eigenlijk geen terugleverkosten moeten zijn...?
@@jankees4037 ja maar of je 0 terug leverde 10 of 1000 kW de vaste leverings kosten zijn een stuk hoger Eneco bv €80 en als je dat tegen 0,04 teruglever vergoeding kom je er nooit mee weg
Als je je export in juli af zou zetten kan het zijn dat je in december te weinig opbrengst over het jaar hebt gehad om ( volledig) te salderen. Of mis ik dan iets?
Help! Ik begrijp iets niet en heb misschien een domme vraag. Ik saldeer 100% met een vast contract. Opwek = verbruik = 3600 kWh. Geen teruglever boete. Wat zijn de voordelen van een dynamische contract in mijn geval?
De terugleverboete berekenen ze veelal pre-salderen, dus jij mag de kosten voor 3600 kWh aftikken, mits dat al onderdeel is van jouw vaste contract. En anders voorlopig laten zoals het is.
Zo lang de saldering per 12 maanden wordt berekend klopt uw verhaal.... Dynamisch kan voordelig zijn voor een paar luttele euro's indien u méér (electrische!) energie gaat verbruiken dan u opwekt. Helaas tikt de winterse gasprijsvolatiliteit harder negatief door! Die is immers dan ook dynamisch....
Kun je nagaan dat je nog véél voordeliger uit bent als je niet naar die uitzuigers van vandebron gaat maar naar een energieleverancier die nog geen (of veel minder) terugleverboete hanteert. Echt, die zijn er nog! De bedragen die vandebron rekent zijn ronduit schandalig.
Volgens mij mag je wettelijk bij van de bron een modelcontract afnemen, waarbij ze geen terugleverkosten in rekening mogen brengen. Zou helemaal duidelijk zijn als die als 4e tabel meegenomen was. (Feitelijk hetzelfde als opmerking hierboven, maar mooie truc om de boeven bij van de bron dwars te zitten 😂)
De bedragen zijn niet schandalig als je naar de kosten voor de leverancier kijkt helaas... VanDeBron is zo "dapper" geweest om te beginnen met deze constructie, maar nu de salderings afbouw geen wet is geworden kunnen we zoiets bij alle leveranciers gaan verwachten. Neemt niet weg dat je tot die tijd gewoon voor je eigen portemonnee moer gaan en de leverancier kiezen die voor je eigen situatie het voordeligst is. En zet daar je tarieven vast voor zolang als het jezelf verstandig lijkt!
@@SanneHoekstra Inderdaad, maar dat kan niet alleen bij vandeBron, maar bij alle leveranciers. Staat overigens vaak niet op de website, dus opvragen. . Eens met je opmerking over meenemen in tabel. Het Kwh tarief is dan meestal hoger bij modelcontracten, maar als je net zo veel teruglevert onder de salderingsregeling als je later weer opneemt , is de Kwh prijs van geen enkel belang. 😀
Ik heb een vraag: Ik krijg 9ct/KWh voor teruglevering van stroom met mijn zonnepanelen, exclusief saldering, en ik betaal nu 26 ct/KWh voor afname van stroom. Ik heb een slimme meter, met 3 fasen aansluiting. Sommeert de slimme meter de levering en teruglevering over alle fasen gezamelijk, of doet hij dit per fase afzonderlijk ? In het laatste geval is niet alleen het tijdstip van verbruik en productie van belang, maar loont het ook om deze gelijktijdig op dezelfde fase te hebben, dus met vereffening geheel achter de meter. Is er ook een tijdsinterval waarover de slimme meter meet, of is dit vrijwel instantaan ( dwz 100x per seconde ) ?
Was even benieuwd wat dit nu voor de terugverdientijd betekend. Ben niet zo op de hoogte van de huidige prijzen maar als ik aanneem dat een 4000kwh uur installatie 4000 euro kost. Dan zit je dus met export op ongeveer 7 jaar. Zonder zit je op 11 jaar. Volgens mij was het streven om zonder salderingsregeling toch rond de 7 jaar te blijven. Dat wordt dan wel lastig?
Ja, terugverdientijd gaat bij iedereen wel omhoog. Ik denk dat ik mijn 2022 systeem ook pas rond 2030 heb terugverdiend. 5 jaar wordt met de energiekantoorboeven nu 8 jaar.
@@jankees4037 Voor hoeveel euro per Wp heb je het laten leggen dan? Want die set moet je toch al bijna hebben terugverdient? Mijn set uit 2021 is zo goed als terugverdient.
Zit deze zomer pas 2 jaar in terugverdienen. Gelegd voor 1 euro per Wp. Gelijke installatie als Xray5178 beschrijft. Ik kijk wel op Gaslicht wat het aanbod was zonder zonnepanelen en met. Voor komend jaar zit met zonnepanelen/terugleveren maar een 40 euro (maandbedrag) onder het contract van zonder, dus ga ik maar 480 euro terugverdienen over een heel jaar, het komende jaar. Wat je terugverdient gaat nu harder omlaag. De terugleverboete van zeg een 300 euro per jaar zie je direct terug in wat je afbetaalt van je installatie. Zonder die boeven zou ik 480+300 euro hebben afbetaald voor het jaar.
Re dure uren in de winter en oost- of westligging: ik merk graag op dat de 4 wintermaanden met 2-4% mij niet of nauwelijks bepalend lijken. Op 5200Wh produceer ik 4200-4500kWh/jaar. In januari maar 90kWh. Tarief maakt dan niet veel uit. (De huisbehoefte = ±4,3*47KWh/maand). In juni 12% jaaropwek. Oost+west: 50-50 ongeveer, maar mij niet bekend. Mij lijkt het ongunstiger dan zuidligging door minder dekking piekverbruik (startfase wm/vw/wd). Waterkoker-water van 2300Watt sla ik op in 2 thermoskannen voor koken en avond-thee. Kookgas is zo geminimaliseerd. Maar was altijd al gering in verhouding tot CV-verwarming en -douchen.
Hoe zit het als je een laag verbruik hebt? Mijn verbruik is 1060 kwh, zonder opgeleverde zonne-energie meegerekend . In een tabel van Van de Bron stond dat je dan de hoogste terugleveringskosten betaald. (Ik huur ze overigens van de woningbouwvereniging).
@@KetelKletstja meevalt klinkt gematigd positief, als iedereen stroom of gas gebruikt is het duurder, gebruik je slimmer dan ben je goedkoper uit. Dan wordt slimme aansturing interessant.
Zo de kogel is door de kerk bij Eneco, ze gaan eerst de vaste leveringskosten naar 15 euro per maand zetten ipv 6, en per de zomer betaal je per kWh teruggeleverde stroom. Leuk detail is alleen dat is altijd voor een gedeelte vast zit aan Eneco door het warmtenet. Ik vind dit echt zo’n moderne boekerij, dat ik haast de neiging heb om volledig over te stappen op een warmtepomp. Is er een mogelijkheid om een voorbeeld te delen wat de impact van teruglever kosten kunnen hebben op een warmtepomp? Bedankt!
Ik weet niet of je blij wordt van een warmtepomp als salderen er helemaal af gaat... In de zomer mag je betalen om elektriciteit te leveren en in de winter de hoofdprijs betalen met een warmtepomp die 5000 kWh gebruikt. Vraag me af wanneer een dieselgenerator uit kan. 😂
Dank voor deze bijdrage. Duidelijk uitgelegd!! Ik heb een vraag over Zonneplan en de nieuwe optie van hun genaamd Powerplay. Is het zinnig om deze optie in te schakelen. Doe je dat dan wordt gesteld dat de omvormer uitgeschakeld wordt als de energieprijs negatief wordt. Alvast dank voor je reactie.
Ik zou dit ook graag vergeleken zien met dynamisch contract. Geen terugleverkosten, maar gemiddeld een veel lager tarief, en volledig salderen. Hoe komt dat nu uit?
Welke aanbieder van Variabel of vaste prijs? Per dag zal deze goedkoper of duurder zijn als Dynamische die dagelijks andere tarieven heeft. Ook gezien het aantal stroom aanbieders van alle 3 vormen en vaste kosten + variabele niet berekenbaar als je geen aanbieder noemde.
Het lastige met dynamische tarieven is dat je maar 1 dag vooruit kan kijken. Dus als komende zomer elke dag de prijs overdag negatief gaat en in de avonduren naar record hoogte als iedereen gaat koken omdat de goedkope kolencentrale opstarten niet meer loont voor 3 uurtjes, dan kan het nog weleens een dure grap worden met zonnepanelen en een 9 tot 5 baan. Maar een vergelijking van het afgelopen kalenderjaar in zo'n leefritme tegenover de €4,53 en €6,00 per maand van Greenchoice en Eneco zou ik ook wel eens willen zien.
@@SolAce-nw2hf Met de 9 tot 17 baan is het alles in accu opslaan en later gebruiken... behalve weekend natuurlijk. Met AOW is het makkelijker voor mezelf maar, vaatwasser + wasmachine is vaak met ingebouwde Timer. Ook de Magnetron, vooral de betere combi ook met timer en als je om 4.15 aan zet is eten 4.45 dus te vroeg klaar..... Maar 9/5, en hoeveel tijd voor thuis komen? De Dynamische kan ook voor appartement waar geen paneel op kan een uitkomst zijn. Denk er over na en kijk of het mogelijk is en wat de kosten en rendement zou kunnen zijn. Soms is niets doen voordeliger. Iemand maakte in 't weekend maattijden half gaar en in de vriezer zodat opwarmen voldoende was. Hun winkel gaat pas 18.00 uur dicht, opruimen en 18.15 tot 18.40 pas thuis komen en met fietsen nog 25 minuten later en dagelijks andere tijden. Dan is iets pakken + magnetron 5x per week rendabel. Deze Dinsdag / Zaterdag werker is weekend Zo + Ma dus. Maandag wasdag! Deze van 10.00 tot 18.00 5 dagen open zijn er ook nog.
@@dirckdevriez6661 Ik denk dat iedereen die geen zonnepanelen heeft en ze niet goed kwijt kan, beter gewoon direct aan een dynamisch contract kan gaan. Dan is iedereen blij behalve de energieleveranciers, en die overleven het ook wel. Omgekeerd is het met zonnepanelen gewoon beter om een vaste gegarandeerde prijs te hebben. Als je veel overcapaciteit hebt, dan is een (hybride) warmtepomp een beter idee dan gaan zitten gokken op een dynamische markt. En natuurlijk is het goed om zo veel mogelijk direct uit je eigen panelen te halen. Wat dat betreft voel ik ook wel iets voor een terugleververgoeding per kWh als die zo redelijk is als nu bij Eneco en Greenchoice. Of dat een thuisaccu lonend maakt, betwijfel ik, maar het geeft wel een prikkel die stuurt zonder dat het meteen voelt als een mes in de rug (vandebron).
Vast niet. Je kunt namelijk door de saldering altijd nog meer per kWh wegstrepen dan dat je aan heffing betaalt. Plus de energiebelastingteruggave - wat het punt is dat KK hier aangeeft.
Maak je bij 5:00 niet een rekenfoutje? Als bij het eerste voorbeeld je verbruik 4000kwh is, dan kan dat met zonnepanelen nooit hetzelfde zijn. De afname van het net zal met 1400kwh (35% van je OPWEK) afnemen tot 2600kwh. Vervolgens is je TERUGLEVERING, de overige 65%, ook 2600kwh en dus geen 4000kwh. Evengoed kun je dus die 2600kwh nog steeds tegen elkaar wegstrepen, maar de kosten zijn hiermee ook anders en je komt bij een energieleverancier misschien net in een andere tabel.
Heb ik wel overwogen om mee te nemen, maar dat zou het verhaal wat onduidelijker maken t.o.v. het niet exporteren voorbeeld. Dus ja je hebt gelijk, maar ik heb ervoor gekozen om bij de eerste twee scenario's het verbruik gelijk te laten om de impact van het salderen zichtbaar te maken.
Het is jammer dat de kosten over het totaal van een jaar wordt berekend. Het kosten plaatje is (met dezelfde getallen) voor de leverancier totaal verschillend voor een klant met de pannelen op ZZE en een andere klant met de pannelen op NWW. Goede kans dat hier later nog onderscheid in wordt gemaakt. Technisch is dit nog wel een redelijke uitdaging. Maar de dynamische contracten tonen dat het kan
Weer een mooie video met duidelijke voorbeelden. Na wat speurwerk begin ik me wel steeds meer te ergeren aan het graai gedrag van de energie leveranciers. Er wordt alleen gekeken naar het totaal vermogen van de zonnepanelen. Het kan zo maar zijn dat je b.v. een oost west ligging hebt en het totaalvermogen eigenlijk nooit haalt in het jaar. Als je het totaalvermogen net iets boven een duizendtal hebt zitten dan betaal je daar meteen de volle mep voor. Nu komt het leuke, als je nog een oude draaischijf meter hebt is de netbeheerder en de energie leverancier compleet afhankelijk van wat jezelf opgeeft. Er is namelijk geen meting die kan laten zien dat het terug lever vormogen boven een bepaalde waarde is geweest. Nu vraag ik me af of een slimme meter waarvan de uitlezing is uitgezet nog steeds laat zien welk vermogen er maximaal is terug geleverd (als dat bij een slimme meter al gebeurt?).
Een slimme en een domme meter hebben allebei 4 telwerken, daar zien ze dat aan. En dat is ook de reden waarom de draaischijfmeter eruit gaat, die heeft maar één telwerk (de eventueel aanwezige tweede doet niks meer sinds het TF-signaal is gestopt).
Ook een slimme meter die administratief 'uit' staat, kan gewoon door de netbeheerder uitgelezen worden. Echter worden deze waardes niet aan je energieleverancier doorgegeven.
@@Dhrpedro Ze lezen alleen de software uit, sturen updates en monitoren de werking. Maar de meterstanden gaan niet naar buiten volgens de documentatie.
Een vraag, wij hebben zonnepanelen via zonneplan, we houden elk jaar iets stroom over. Vandaag vragen ze in hun app of we powerplay willen aanzetten. Begrijp dat ze dan de omvormer op afstand uitzetten bij negatieve prijs. Klopt dit, en vraag twee, moeten we powerplay aanzetten, nu staat die uit..
Als ze jou daarvoor betalen misschien wel! Bedenk wel dat alle niet opgewekte stroom ook niet door jezelf gebruikt kan worden, en dat alleen teruggeleverde stroom gesaldeerd kan worden.
Mooie uitleg voor deze nare contracten (al heb je het directe eigen verbruik niet verrekend!), maar met een modelcontract heb je toch nooit dit probleem?
In modelcontracten worden dan wellicht geen terugleverkosten berekend, maar waarschijnlijk wel hoge vaste lasten en hoge energieverbuiksprijs. Modelcontracten staan erom bekend dat dat dure contracten zijn.
@@pierregoolaerts Even gekeken op prisewise: bij Mega is het Enkeltarief € 0,25946 / kWh Teruglevertarief € 0,05000 / kWh Vaste leveringskosten € 102,85 / jaar
Het is natuurlijk wel zo, dat als je minder teruglevert dan je uit het net verbruikt, het percentage direct verbruik wat zal stijgen. En bij meer terugleveren zal dat percentage wat dalen. Als je maar 1 paneel hebt, kan je direct verbruik wel oplopen tot bijna 100%
Bedankt voor deze duidelijke uitleg en hoe zit dit met een dynamische contract. Ik zit bij die graaiers Vandebron en zodra mijn jaarcontract afloopt in juni ga ik naar een andere leverancier maar wil ook graag weten of een dynamisch contract de oplossing is.
Alleen als je af kan nemen als de prijzen laag zijn en terug kan leveren als de prijzen hoog zijn. Ik denk dat het in theorie zou kunnen lukken als je thuis werkt, daar overdag de EV laadt, wassen doet voor je 4 kinderen, op inductie kookt in de middag en je panelen in oost-west opstelling liggen. Maar garanderen doe ik het niet. Voor zekerheid is een vast contract op stroom gewoon niet te verslaan als je genoeg panelen hebt. Zelfs met een gratis accu denk ik dat het lastig gaat worden aangezien die ook verlies en beperkingen heeft. Ik doe echt mijn best om alles overdag in te plannen, maar dan nog piekt het terug leveren als de prijzen laag of negatief zijn. Dit gaat de komende maanden waarschijnlijk nog erger worden.
Is het niet dat je verplicht bent door te geven dat je zonnepanelen hebt en dat je daardoor al bekend bent bij de energieleveranciers als zonnepanelen bezitter én dus die terugleververgoeding moet betalen, of je nu wel of niet exporteert?
Wel interessant, maar denk wel, met het spelen tussen opbrengst en verbruik, je eigenverbruik natuurlijk heel erg veranderd. Geen idee wat hierbij reëel is.
De rekensom is vrij simpel: Kijk hoeveel een kWh oplevert door saldering (dat is gelijk aan de kWh prijs) min de heffingskosten per teruggeleverde kWh (dat is vaak zo'n 10 cent). Dan laat ik terugleververgoeding nog even achterwege omdat die steeds lager wordt (5-8 cent). In alle gevallen krijg je nog steeds meer terug zolang je binnen de saldering valt met je opwek. Wek je (veel) meer op dan je zelf gebruikt, kijk dan goed naar hoe de terugleverheffing wordt geheven. Bij Budgetenergie wordt er alleen gekeken naar het gesaldeerde deel. Alle meeropwek valt buiten de terugleverheffing en dus kun je zoveel opwekken als je wilt, al is het met 5 ct per kWh niet echt de moeite waard. Bij andere levernaciers wordt de terugleverheffing juist wel over alle teruglevering berekend - en dan moet je oppassen dat je niet meer betaalt dan terugkrijgt per kWh.
Precies, bij budget was mijn gesaldeerde hoeveelheid 20 000 kwh dan val ik in de bovenste schaal dus betaal je jaarlijks 1080 euro aan de terugleverkosten. Dan zou je 20 000 kwh moeten terugleveren om quite te spelen. Al was de som heel makkelijk stap ik over naar vattenval, (nog geen) terugleverkosten, en 7,5 cent terugleververgoeding. In mijn geval met vattenval 400 euro terugkrijgen of met budget jaarlijks 800 euro moeten betalen.
Beste, heb jij wel eens aandacht besteed aan semi-off grid installaties? Hierbij is wel een accu nodig van ongeveer 12 kWh. De omvormer staat los van het net, produceert zelf 50 Hz, 1 fase of 3 fasen. Het net is enkel gekoppeld voor noodgevallen. Als de eigen installatie niet voldoende werkt, wordt omgeschakeld naar het net. Dat gebeurd binnen 30 milliseconden door de ingebouwde transfer switch. Je electronica merkt er niets van. De totale installatiekosten zijn vergelijkbaar met een net gekoppelde installatie. He is de nachtmerrie van energiebedrijven, want ze kunnen jouw opwek niet meer sturen. Ook BTW en zo komen niet ter sprake, want je eigen opwek wordt niet geregistreerd. Ter informatie: bekijk de EG4 6000 XP omvormer eens. Die doet precies wat ik hier beweer. Ook Victron levert deze apparatuur.
@@nielsdaemen Kan, hoeft niet. Die kWh-meters zijn ook nodig wanneer je een thuisaccu van hetzelfde merk koopt en dat zou juist een reden zijn om ze níet te duur te maken.
Hey Rick, ik heb een vraagje wat mogelijk interessant is voor een video. Ik wil gaan verhuizen van een monumentaal appartement (vve, mag vrij weinig aanpassen) naar een huis. Huizen die goed geïsoleerd zijn, zijn toch vaak duurder. Als ik een huis koop met een slecht energielabel, wat is dan handig om te doen? Uiteraard kan alles met onbeperkt geld, maar dat is niet de realiteit. Een kruipruimte, kozijn of spouwmuur isoleren kan ook later nog, net als zonnenpanelen of een warmepomp plaatsen, vandaar dat ik wil weten wat het handigst is. Als ik een badkamer ga verbouwen, plaats ik uiteraard gelijk een wtw met de afvoer. Maar als ik moet kiezen tussen ventilatie type D (en erna weer alles stucen) of vloerverwarming? Of zeg je dat het geld beter naar spouwmuurisolatie en kruipruimte isolatie kan, omdat dit de kosten zo gaat drukken dat er weer eerder geld is om later de vloer te verwarmen? Kort om, welke investeren is financieel het best, maar ook het praktisch bij een verhuizing? Stappenplan verduurzamen in juiste volgorde. Nog een hele fijne avond en weer bedankt voor je video!
Begin met de dingen die niet meer mogelijk zijn als je er eenmaal woont, zoals vloerverwarming leggen, Type D WTW kanalen aanleggen, dakisolatie (naar binnen of naar buiten) enz. De rest kan ook als je er al woont.
Ik meen dat milieucentraal een tvt-volgorde heeft voor maatregelen. Maar kijk vooral naar je gasverbruik om in te schatten wat je gasbesparing ècht zal zijn. Maarrr: milieucentraal focussed ook graag op co2 mindering en minder op tvt.
@@jofo3197 dank voor de tip. Ik heb net even gezocht en kon helaas niet zo snel vinden wat je bedoelt. Inmiddels hebben wij een nieuwbouwwoning op het hoog. A++++. Alleen nog kiezen voor de aanleg van een laadpaal, maximale zonnenpanelen en grotere warmptepompboiler en dan is alles toekomstbestendig
@ketelklets duidelijke uitleg. Ik ben zelf een twijfelaar, maar in augustus dit jaar loopt mijn 4 jarig contract af dus wordt ik ook geconfronteerd met alle nieuwe tarieven. Welke vergelijkings websites zijn betrouwbaar? Nogmaals dank voor je duidelijke video
Met enphase en domotica zou je elke paneel afzonderlijk kunnen in en uitschakelen. Bij elke enphase omvormer een Shelly er tussen die de paneel uit/aan zet, dmv domotica en slimme meter die je uitleest kan je het zeer mooi regelen.
@KetelKlets hoe zit dat nou met een dynamisch contract? Is dat niet alleen interessant als er de hele dag iemand thuis is, zodat de dure apparaten (wasmachine, droger, etc) overdag kunnen draaien? Zou je daar eens een berekening van kunnen laten zien?
Je kunt niet rekenen met dynamisch tarieven omdat de tarieven....dynamisch zijn. Ik kan je ook niet vertellen wat je dit jaar op de beurs kunt verdienen. Wel telt bij dynamische contracten de impact van windenergie mee waardoor met name in de nacht en in de winter de stroomprijs regelmatig laag is, ondanks het lage aantal zonuren.
Ik weet ook geen bedragen, maar ik kom gemiddeld erg voordelig uit met dynamisch omdat tot nu toe de gemiddelde prijs lager is dan die van vaste contracten. En door zonnepanelen en salderen valt veel van de kosten weg. Geen idee of het nog goedkoper kan, maar ik ben blij met dynamisch met zonnepanelen
Mijn Wasmachine + Vaatwasser kunnen niet alles gebruiken, Wasdroger heb ik niet... maar als machine aan gaat , zowel Was als Vaat gaat eerst koud spoelen. Daarna gaat deze met verwarmde water wassen en als op temperatuur stopt dat en bleef alleen pompje over. Bij machines zullen dus pieken voor verwarmen en dalen met alleen pompen opleveren dus kan niet volledig afdekken. Mijn Airco kan van stand 1 tot 10 koude blazen of warmte, afhankelijk wanneer ik deze gebruikte maar dat is veel stabieler. Ik kan daar het verbruik op 10 standen regelen . Strijkijzer, begint volle kracht en op temperatuur ook aan / uit en tot ik klaar gekomen ben!
In de berekening MET zonnepanelen is geen rekening gehouden met de volgende de jaarlijkse kosten: afschrijving zonnepanelen: 225 euro, renteverlies: 90 euro en onderhoud/schoonmaakkosten van 50 euro. Totaal: 365 euro per jaar. Als je geen zonnepanelen hebt, heb je deze kosten niet. Dus bij dat bedrag van 331,70 komt nog 365 euro bij. Zo rooskleurig is het allemaal niet.
@@AndreBroe Schoonmaken doe je niet of zelf, afschrijving is irrelevant aangezien panelen zich laten terugverdienen (of dat al hebben gedaan) en renteverlies kun je meetellen, maar panelen renderen harder dan spaarrente dus ook daar zie ik de meerwaarde niet.
Ik heb met mijn oude zonnepanelen in mijn rijtjeswoning slechts 700Kw opwek per jaar tegenover 3500Kw verbruik. Overdag wordt gewerkt, dus veel zelfverbruik hebben we niet. Mijn elektra-prijs is hoger dan dat van de buren zonder zonnepanelen, maar ook mijn gasprijs!? Dit is bij meerdere aanbieders het geval. Een welkomstbonus, of langdurig contract kan ik niet afsluiten, dus voor mij zou het onderhand wel beter zijn om de zonnepanelen van het dak te halen. Opgeven dat je niet teruglevert, door ze bijvoorbeeld uit te schakelen heeft geen zin, want je staat geregistreerd als 'terugleveraar'. Wil je dus onder de flinke financiële nadelen uitkomen, zul je ze echt van je dak af moeten halen, anders verraden de luchtfoto's het nog....
Tijd voor nieuwe zonnepanelen (kosten nu echt weinig) en een nieuwe energieleverancier. Gewoon meteen het dak vol zodat die (hybride?) warmtepomp er straks ook op werkt en je lacht om de gasprijs.
Bij 700 kWh opwek ligt het percentage eigen consumptie sowieso hoger omdat veel wegvalt tegen standby verbruik van al je apparaten. Meten is weten! Voor 2 tientjes heb je een p1 metertje van Homewizard die veeéel inzicht levert
Voor zover mij bekend is alleen je omvormer bekend bij de energieleverancier omdat deze is aangemeld als 'opwerkinstallatie'. Via de slimme meter is voor de leverancier te zien of er teruglevering is/was. Of men ook kan uitlezen hoeveel zonnestroom via de meter is gelopen en direct in huis is verbruikt dat weet ik niet. De E**co-app zit qua geschatte opbrengst er bij mij altijd enorm naast..... Met weinig opbrengst en ca 150 Kwh teruglevering per jaar kost teruglevering mij meer bij de aangekondigde kosten dan de opbrengst van de teruglevering. En daar de kosten/'boete' ongetwijfeld zullen/zal gaan stijgen - want voor 99% van de gebruikers zal dit voorlopig geen reden zijn te stoppen met opwek - dan mag k wellicht op een x tijdstip de gehele zonnestroomopbrengst inleveren bij de leverancier. T zal een keuze worden om óf de panelen en omvormer te vervangen door betere/nieuwere/grotere exemplaren óf op de huidige voet doorgaan óf stoppen. Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat 'je/ik' als particuliere stroomopwekker van 'welkom' inmiddels 'lastig' bent geworden voor de energieleveranciers.............
En vergeet niet, veel huishoudens hebben een 1 fase omvormer aangesloten op een 3x25A aansluiting. Ik ook, ik moest verzwaren omdat ik op inductie ga koken etc, dus nadat mijn installatie was aangelegd, 1 fase systeem met 8 panelen heb ik nu een 3 fase systeem waarop de 1 fase omvormer is aangesloten. Ok nu voor die 8 panelen een 3 fase omvormer aan te gaan schaffen...
Ik heb twee keer één-fase liggen. Voordeel is dat als één fase afschakelt vanwege te hoge spanning, de andere volledig onafhankelijk door gaat. Er zijn driefase omvormers die volledig uit gaan op het moment dat één fase een te hoge spanning ziet en dus niet op de andere fases nog blijven leveren. Gerelateerd voordeel van een éénfase omvormer op een drie-fase aansluiting is dat je de fase met de laagste spanning kunt kiezen. Als ik alle panelen in één keer had laten leggen, was het waarschijnlijk een driefase omvormer geworden uit kostenoverweging.
maakt niets uit, het verbruik en teruglevering is het totaal op alle 3 fasen, hoe de fases zijn verdeelt doet niets al kan t wel gunstig zijn om de omvormer op de fase met de laagste spaning aan te sluiten ivm mogelijke te hoge spaning bij zonne uren op de omvormer en dat hij daarbij uitvalt, spaningsverschillen op de fases kunnen soms best groot zijn dus meten is weten
Ik heb ook een 3x25 aansluiting, daarop 1 3-fase omvormer, en 3x eenfase omvormers en ook nog 12x miniomvormers. Jan gewoon, als je maar op de verdeling let.
Thuis accu begint toch weer een stukje interessanter te worden of reken je die hier nu kapot? Zou graag de berekening zien waarbij een 5kWh accu is geinstalleerd.
Dat zou geen verschil maken omdat we hier kijken naar jaarcontracten waarbij de verschuiving in tijd van opwek versus verbruik geen meerwaarde kent. Update: als je accu wat groter is qua capaciteit, dan zou je meer van je opwek vast kunnen houden voor eigen consumptie, dan zou dat wel gelden. Maar dat is lastig met vergelijken omdat het ook afhangt van piekbelasting en of de omvormer van je thuisaccu dat vermogen wel tijdig kan leveren of niet.
@@KetelKlets Het enige wat een thuisaccu kan doen, is de mate van terugleverheffing reduceren. Dat zijn vooralsnog geringe bedragen in vergelijking met wat er via saldering weggestreept wordt. Een thuisaccu verdient zich daarmee niet terug. Dan moet je echt gaan speculeren via een dynamisch contract, en dan niet met uurprijzen, maar met momentane prijzen.
Ik begreep dat het eigen verbruik met een thuisaccu van 33 naar 67% gaat. Dan zou je dus bij 4000 kW opwek van eigen gebruik van 1330 naar 2660 gaan en dus maar 1330 hoeven te kopen. Dat zal inderdaad de accu niet bekostigen, maar wanneer je bij stroomuitval toch stroom wilt hebben , is dat een bijkomend argument. Of toch maar een EV met VtH en/of VtG. Leuke hersenkraker deze video!
@@rladuc6618 Ik heb er niet zoveel verstand van hoor, maar volgens mijn zijn er maar weinig woningen die in staat zijn om op eiland-bedrijf over te gaan. Als de netstroom wegvalt dan of zuigt de hele wijk jouw batterij leeg, of schakelt de batterij uit (vanwege geen 50Hz). Ik denk dat laatste en idem met panelen.
Volgens mij hebben al deze constructies van de energieboeren 2 grote nadelige bijeffecten. - Velen voelen nauwelijks motivatie om maar stroom te gaan verbruiken als de zon schijnt, want waarom zouden we het braafste jongetje van de klas zijn als ons telkens het gevoel gegeven wordt dat we gestraft moeten worden voor het hebben van zonnepanelen? In geval Vandebron zijn de staffels zo groot dat je wel heel hard je best moet doen om in een lagere staffel terecht te komen en gedrag wat vandaag de dag goed lijkt is morgen haast crimineel. Hoe lang het duurt is de vraag, maar er komt een moment dat jouw opwek gedurende werkdaguren beter richting een bedrijf kan dat gas voor heel veel electra ingewisseld heeft, en vanaf dat moment ben je weer de kwaaie peer als je overdag gaat wassen en autoladen. - Je wordt gestimuleerd om veel meer electriciteit te verbruiken dan je eigenlijk zou doen als je geen eigen opwek zou hebben. Lekker stoken met goedkope electrische kachels en boilers ipv een warmtepomp want al die stroom moet op. Maarja, gemiddeld genomen komt nog steeds een aanzienlijk deel van dat extra verbruik uit fossiele energiebronnen. Ik blijf voorlopig bezig met het beschikbaar dakoppervlak volleggen met panelen, waar mogelijk met de orientatie en hoek geoptimaliseerd voor de mindere maanden en bewolkte dagen. Op die manier hoef ik zo min mogelijk uit het net af te nemen en ooit gaat dat een voordeel zijn.
Nou lekker dan 15000 euro aan panelen verdien niet meer in 7 jaar maar in 25 jaar terug! Die rekenmodellen besparen nog maar 600 euro per jaar terug Wie gaat er nu nog panelen zetten?
Hey Rick, duidelijk verhaal dit. Let wel op: zelfs bij vandebron kan je een modelcontract afsluiten, dan heb je ook geen terugleververgoeding. Als je zonnepanelen minstens net zo veel opleveren als wat je verbruikt zijn de hoge leveringskosten van een modelcontract niet meer relevant en dan verdien je (denk ik, niet doorgerekend) het meest met je panelen. Heb jij hier meer info over?
Ik ben benieuwd naar zo'n zelfde rekenvoorbeeld, maar dan in het geval er NIET meer gesaldeerd kan worden. Ik vrees dat het er dan heel anders uitziet...
Dan betaal je gewoon BTW en EB voor elke kWh die je uit het net haalt. En die mag je vervolgens niet meer wegstrepen tegen latere invoeding. In die situatie wordt de thuisaccu erg interessant.
@@KetelKlets Bedankt voor het snelle antwoord! Als ik dan heel grof en snel reken met de bedragen in het filmpje ben je dus straks mét zonnepanelen meer kwijt dan zonder panelen? Je krijgt dan een hele lage teruglever vergoeding én het belastingvoordeel is dan weg, scheelt in dit voorbeeld misschien wel EUR 1.000,- per jaar. Een thuisaccu is niet interessant, je wekt in de winter véél minder op dan dat je verbruikt, er is dan niks op te slaan. Voor de goede orde; ik ben voorstander van verduurzaming, ik heb een warmtepomp én zonnepanelen. Maar financieel kan het nooit uit volgens mij (als je niet kunt salderen).
@@SanderVaessen De terugleverboete zal hoogstwaarschijnlijk verdwijnen als het salderen stopt. Elke kWh die je zelf gebruikt hoef je niet aan te kopen én deze is per definitie belastingvrij. Het zal altijd goedkoper zijn dan 100% van je stroom aankopen op het net, simpelweg omdat je minder kWh afneemt dan zonder panelen.
STEL.... wat nu als we collectief het net sparen? Dus de consument is 100% bereid om mee te werken, het is een utopie dat weet ik maar zouden we niet voordeliger uit zijn. Voor deze setting is de energie aanbieder en de netwerkbeheerder van het rijk (in zekere zin inzichtelijk). Ik ben van mening dat het niveaulerender (werkwoord aldus Diederik Samson) is dan we nu handteren ieder voor zich god voor ons alle.
Heel leuk bedacht , maar als je gaat rekenen doe het dan wel goed of leg je verhaal anders uit. als ik 35% zelf verbruik dan is natuurlijk de levering die afgerekend word ook bij "solar met export" 35% lager en kan dus niet die €499,96 zijn maar €324,96 (ongeveer want je neemt dan maar 2600kWh af en geen 4000kWh). Dan zou heel de berekening er iets anders uitzien. Ook omdat je geen 4000kWh terug leverd maar 2600kWh en dus val je dan ook in een lagere schaal en is ook die €450,= lager. Maar de Cru van het verhaal is en blijft, dat ook al betaal je terug lever kosten dan is het zo dat zolang die per kWh lager zijn dan het bedrag wat je per kWh bij salderen ervoor krijgt dat het dan altijd loont. 😉
Heb ik wel overwogen om mee te nemen, maar dat zou het verhaal wat onduidelijker maken t.o.v. het niet exporteren voorbeeld. Dus ja je hebt gelijk, maar ik heb ervoor gekozen om bij de eerste twee scenario's het verbruik gelijk te laten om de impact van het salderen zichtbaar te maken.
@@KetelKlets het was nu juist onduidelijker omdat je vergelijking gewoon niet klopt. m.a.w. het voordeel van solar met export is dus eigenlijk groter dan je nu laat zien. plus het maakt het voor iedereen best wel duidelijk mits je het goed uitlegt. Maar goed het is jouw kanaal en je moet het natuurlijk op jouw manier doen. maar als je iets gaat vergelijken en je maakt er iets van dat er niet is, dan slaat in mijn ogen de vergelijking nergens op en ga je je doel voorbij. 😉
Wat vooral opvalt dat de terugleverkosten voor 79% worden betaald door de heffing, het voordeel zit hem in de vermindering van de energiebelasting! Wat dus meteen duidelijk maakt dat het een verdienmodel is. Als de saldering wegvalt wordt het financiële plaatje nog veel ongunstiger. Ik kan me ook niet voorstellen dat een energieleverancier zoveel kosten wordt doorbelast over de totale teruglevering van de netbeheerder. In een van je vorige video's gaf je duidelijk aan dat de gemiddelde kostprijs (excl heffingen) over een jaar redelijk stabiel zijn. Wat zou betekenen dat de onbalanskosten een kwestie van slecht energiemanagement en inkoopbeleid van de energieleveranciers is. En de consument daardoor onterecht wordt belast met de kosten daarvan. Wat over een geheel jaar gezien de hoge terugleverkosten niet rechtvaardigt. De ACM is een onderzoek gestart om dit te onderzoeken, ben heel benieuwd naar de uitkomst hiervan.
""De overproductie van groene stroom ligt aan het niet tijdig terugschakelen van (grijze?) energiecentrales"". Dus niet aan zonnepaneelhouders. Wind kan ook teruggeschakeld worden!😊
@@KetelKlets het is wel jammer, hoe meer we doen, deste meer ze verzinnen om toch weer 100.- per maand te moeten betalen. in een situatie van 6-8 duizend per jaar verbruik en zonnepanelen die alles afdekken met salderen mag je dan toch al snel weer fors betalen, waar je voorheen met n paar euro per maand klaar was, en soms zelfs geld terug kreeg. moet je nu bijna weer de oude tarieven per maand betalen tov toen niemand zonnepanelen had.
@@bart2903 Als je niks doet dan betaal je dubbel zoveel, immers betaalt iedereen dezelfde hoge vastrechtkosten waar iemand zonder panelen niks tegenover kan zetten. Al kun je het ook weer dempen wanneer je niks doet en toch een dynamisch contract neemt, dan beweeg je mee op de lage tarieven door zon en wind, maar heb je geen investering hoeven doen.
Nooit praat men over de investeringskosten...... Alsof ze gratis op het dak gelegd zijn. Zo praten de mensen altijd over geen gas en hebben het nooit over hun dure warmtepomp. Dus leuk al die verbruiks- en opwekberekeningen. Nergens het totaalplaatje. Dat zijn de echte reële cijfers. Goed dat je het uiteen zet.
Voorlopig betaal ik nul euro voor al mijn energie, maar de teller staat nog altijd op -13k met al die investeringen. Hopelijk ongeveer op nul ergens in 2031... mits er geen zaken stukgaan natuurlijk. Mijn jaarverbruik zit rond de 7MWh, alleen elektrisch. Omgerekend met gas was het ruim boven de 16MWh, dus dankzij de warmtepomp zit daarin een fikse besparing.
Fijn dat je het zo duidelijk uiteengezet hebt misschien kunnen die zonnepaneel eigenaren die zo hard roepen dat ze het uit gaan zetten of van het dak af halen eens wat minder hard gaan roepen. Deze terugleverkosten is geen boete, het is het resultaat van slecht overheidsbeleid.
Kun je ook de keerzijde laten zin, namelijk dat de energiebedrijven geld verdienen aan het verhandelen van teruggeleverde stroom? Ze hebben het alleen maar over kosten terwijl ze daarmee de stroom voor 0 cent krijgen en deze met veel winst doorverkopen aan klanten zonder zonnepanelen. De ACM heft dat volgens mij niet in beeld.
Fysiek klopt dat, maar financieel niet. Want ja, het zijn jouw elektronen die bij je buurman uit het stopcontact komen, maar alle stroom gaat in Nederland op de grote hoop en afhankelijk van actuele vraag en aanbod komt daar één landelijke stroomprijs uit. En als er meer aanbod is dan vraag, dan wordt stroom een last die geld kost. Komt allemaal doordat stroom zich nog niet op grote schaal laat opslaan (en laat ontladen). Komen de profileringskosten en acucte onbalanskosten nog bij.
Die teruggeleverde stroom tegen 0 cent ( of zelfs negatief) wordt door Budget enrgie reklame mee gemaakt van gratis stroom in voorjaar en zomer.voor nieuwe klanten Maarrrrrr......de het gaat alleen over de kale stroomprijs, want energiebelasting en btw wordt wel bij je in rekening gebracht over die ziogenaamde gratis stroom ! Enne, voor zonnepaneelhouders als nieuwe klant bestaat gratis stroom niet, want die heb je dan al...!
@@fryfrysk Heel belangrijke observatie: de genoemde 35% direct eigen gebruik van je zonneopwek is *per definitie belastingvrij* ; het komt namelijk niet langs de slimme meter en is dus niet meetbaar.
@@KetelKlets De terug-geleverde stroom wordt toch gemiddeld wel winstgevend verhandeld door je leverancier? Als er stroom teveel is kan de omvormer toch automatisch afschakelen als de prijzen negatief zijn om zo onnodige kosten te voorkomen?
Zo lang je kan salderen heeft het zelfs bij negatieve stroomprijs geen zin om je omvormer uit te zetten. Alleen als je een dynamisch contract hebt heeft het nut om bij salderen de omvormer uit te zetten als je stroomprijs lager is dan min dertien cent. Dat gebeurt niet echt vaak
Niet zo ver. Het is veel gemakkelijker om gewoon van leverancier te wisselen. Eneco rekent flat fee €6 per maand voor terugleveren en Greenchoice €4,53 per maand en ook zo veel salderen als je kan. Dat zijn de realistische kosten die ze hebben, los van gemiste omzet omdat je honderden tot duizenden euro's niet meer betaalt met zonnepanelen en salderen. Want vergeet niet dat elke kWh die jij terug levert in potentie ook gewoon naar een andere klant kan die op dat moment tekort heeft. Dat kost ze niks.
@@edingcnc7685 Alleen op dag/nacht niveau, maar in de zomer produceer je per dag vele malen meer dan je verbruikt en in de winter is het maar een fractie van je verbruik. Ik ben hier zelf nog aan het rekenen wat nuttig is als het salderen ooit weg valt, maar ik kom dan op zo'n 200 dagen a 5 kWh laden/ontladen met 90% rendement. Dus dan kost het per jaar 1000 kWh en levert het 900 kWh op terwijl een accu systeem van die maat met zelfbouw grofweg €2500 kost. Dat afschrijven over 10 jaar betekent dus €250 kosten per jaar wat al meer is dan de terugleverkosten die de meest inhalige energieleverancier momenteel rekent. Dit terwijl er nog veel meer is dat ik onmogelijk meer dan een paar dagen op kan slaan zonder absurd hoge aanschafkosten en dan heb ik het nog niet eens over de ruimte die het kost.
Ik schrik hier nogal van. Het moet natuurlijk gewoon heel simpel zijn om opgewekte energie binnenshuis te houden. Schijnbaar worden mensen gegijzeld met hun zonnepanelen.. Dat je denkt. Hmm misschien wil ik het wel anders en dan blijkt dat haast niet te kunnen. Dat je een soort lidmaatschap hebt van een club waar je eigenlijk niet langer bij wil horen. Maar je kan er niet uit.
Iedereen kan een modelcontract afsluiten zonder deze onzin. De tarieven worden typisch 2x per jaar herzien (heel soms per kwartaal) maar extra kosten mogen niet berekend worden en je mag als klant niet eens geweigerd worden.
Gillen van geluk bedoel je? Want dan stroomt *al* het geld weer hun kant op, waarbij menig grote energieleverancier tevens een opwektak onder de holding heeft die dan ineens nooit meer last heeft van te lage stroomprijzen (onder kostprijs).
Ik stop liever de productie en ben dan 10 euro duurder uit per maand dan dat ik hun gratis stroom geef en er ook nog voor moet betalen… principe kwestie
Dus als jij aardbeien krijgt van iemand op momenten dat er een overaanbod van aardbeien is en de prijs ervan bijna nul, en je bent verplicht aardbeien terug te geven op ieder moment en in de hoeveelheid dat die persoon dat maar wil, ook op momenten dat de prijs hoger is, én je moet dit alles gratis doen, niet voor een paar mensen maar voor miljoenen mensen....dan zou jij het normaal vinden als die mensen jou ook nog gaan terugpakken als je daar iets voor gaat rekenen. En als stank voor dank wordt je dan ook nog een boevenbende genoemd.
@@tonenriajamei99 ik heb voor 15300 geïnvesteerd wat ik niet in 7 jaar maar 20+ jaar over doe om terug te verdienen dus ja mag ik? Ik denk dat jij of geen zonnepanelen hebt of bij een energie maatschappij hoort. De spelregels werden tijdens de wedstrijd veranderd anders had ik dus nooit geïnvesteerd (4500 verbruik 9000 opwek)
@@KetelKlets Gros van de zonnepaneel bezitters is nog bezig met afbetalen van hun systeem (nog niet terugverdiend). Het zijn alleen de "pioniers" die profiteren. En daarvan heeft de helft hun oude blauwe 250w panelen ook weer vervangen door nieuwe betere exemplaren boven 400w.
Voorbeelden zijn toch een stuk duidelijker dan alleen de feiten! Top video weer!
Wederom bedankt voor je duidelijke uitleg.
Top hoor deze video je doet heel erg je best om het super duidelijk uit te leggen. Maar het blijft ontzettend moeilijk voor de "doorsnee" gebruiker om het allemaal nog te kunnen behappen. Echter aan het einde van de video is het overduidelijk dat het vooralsnog nog maar gewoon te blijven terug leveren en dat is natuurlijk voor de gebruiker nog altijd waar het om gaat. Nogmaals dank voor deze video. mvg Harry
Dank voor je heldere uitleg
bedankt voor je goed duidelijke uitleg
Dank je wel voor de verhelderende uiteenzetting, dat mag ook gezegd worden. 👍🥂
Super video, dit is weer een goede en duidelijke uitleg! Meer van dit graag.
Wat je eigenlijk ook laat zien is dat het afschaffen van de saldering, met de wet die er lag, weinig verschil zou uitmaken voor de energieleveranciers en dat nog altijd dezelfde problemen als nu hebben, de belastingdienst zou de grote winnaar zijn.
Daarom denk ik ook niet dat die terug leververgoeding gaat verdwijnen als het salderen alsnog stop.
Dat is ook de reden dat ik meer neig naar helemaal niet terug leveren, dan hoop ik dat de overheid gaat ingrijpen. als voldoende mensen maar niet meer terug leveren,
komt de energie transitie in gevaar.
@@mremmobIk denk niet dat jij gaat stoppen met terug leveren want onder de streep hou je nog altijd meer over en anders ga je wel naar een energieleverancier waar meer overhoud/minder gaat betalen.
Top uitleg thanks 👌
Als in deze voorbeelden het direct verbruik 35% is en het totale verbruik 4000 kWu, waarom zijn de leveringskosten in het voorbeeld "Solar met export", dan hoger dan in het voorbeeld "Solar zonder export"? In beide gevallen zal toch 2600 kWu (0,65* 4000) afgenomen moeten worden uit het net? Of snap ik het gewoon niet?
edit - bedankt voor de uitstekende video. 🙂
Je hebt volgens mij inderdaad gelijk. Althans dit is wel de werkelijkheid zoals ik die bij mij thuis plaatsvindt.
Superduidelijke uitleg en voorbeeld berekeningen. Bedankt.
Ik krijg hieruit een beetje de indruk dat deze leverancier de tarieven zo heeft ingeregeld dat het voordeel van de salderingsregeling vooral uit de belastingcomponenten komt en dus niet meer (of veel minder) uit hun eigen tarieven. Klopt dat?
Daar lijkt het wel op
Ik wek 21000Kwh op en gebruik daarvan 9000Kwh direct zelf, mijn totale gebruik is 15500Kwh er blijft dus nog 5500Kwh over na saldering.
Is het verstandig om de teruglevering te beperken tot 50% of 75%?
Mooi en duidelijk verhaal.
Wat ik me alleen afvraag is waarom het direct verbruik op 35% van het opgewekte vermogen blijft. Een huishouden verbruikt een bepaald vermogen die toch los staat van hetgeen wordt opgewekt? Als ik meer opwek ga ik toch niet meer gebruiken?
En die 35% verbruik is misschien flink omhoog te krijgen door ’s zomers de airco flink te laten draaien😀
Waardoor de airco de lucht(aarde) nòg meer opwarmt als je de airco niet nodig hebt....
@@jofo3197 daarom ook een 😀.
Er is meer van het eigen opgewekte vermogen (en dus minder van de energieleverancier) door piekvermogens onder het opgewekte vermogen te houden. Dat kan door een beter moment te kiezen of door het vermogen van bepaalde apparaten te beperken. Zal ik eens een video over maken.
ok, en nu een berekening zonder saldering, want dan vallen de belasting voordelen opeens weg en is het denk ik altijd voordeliger om geen overschot te hebben en zo min mogelijk terug te leveren.
@@gametaunt Je moet terugleveren als dat iets oplevert. En zo niet, dan niet.
@ketelklets duidelijk verhaal zo. Kun je ook laten zien wat dit zou betekenen als de salderingsregeling in 2027 volledig wordt afgeschaft? Verwacht je dat de leveranciers doorgaan met het berekenen van een terugleverboete?
Mijn hybride Deye inverter (zit tussen de hoofdschakelaar en de groepenkast) en meet dus wat er van of naar het net gaat in de inverter zelf. Om niet meer terug te leveren hoef je maar één vinkje uit te zetten: solar sell. Heb je niet alles op de UPS uitgang, kan je een simpele CT spoel in de meterkast plaatsen en de inverter daar naar laten kijken ipv de ingebouwde CT spoel. Ik ben op 24 maart al 10 dagen aaneengesloten niet aan het net geweest. Dat is een heerlijk vrij gevoel om veel minder afhankelijk te zijn van die graaiende menigte energieleveranciers. Ik mag gelukkig nog wel terugleveren zonder straf.
wat voor accu specs?
@@PhilippeCJR 16,8kWh
@@stoomheier merk, cellen, bms, box?
@@PhilippeCJR Wat maakt dat uit? Je kan elke accu aansluiten op een Deye, geef minimum en maximum spanning in en de maximum laad- en ontlaadstroom. Dan werkt het zelfs zonder comm cable. Pylon 15 cells.
Ik hoor een berekening zonder gasverbruik. (Logisch bij één energieleverancier). Gas is het duurste dus vergelijk bij leveranciers ook op gas+kWh ipv alléén kWh (video 13:47).
Als straks er niet meer gesoldeerd mag worden wordt dit een ander plaatje toch?
Ik snap het denk ik nog niet helemaal maal zijn die terugleverkosten niet een uitvinding om de salderingsregeling te omzeilen? Dus de regering zegt dat de salderingsregeling niet afgeschaft mag worden en dan wordt er gewoon iets anders bedacht om hetzelfde te bereiken. Ik zou zeggen dat terugleverkosten dan ook niet mag. Want het is in de geest van de (afschaffing van) de salderingsregeling.
Precies om die reden is de ACM nu een onderzoek gestart
@@KetelKlets hoop doet leven
Juridisch geen speld tussen te krijgen!
Ik ben niet heel erg thuis in deze materie maar heb wel meer panelen liggen dan ik nodig heb. Is het niet logisch om te stellen mijn verbruik is bijvoorbeeld 6000 kwh en ik schakel de omvormer uit als eenmaal 6000 is opgewekt? Of zie ik dit te simpel ...
inderdaad iets te simpel, omdat je rekent met jaargebruik. De pieken in opwek overschrijden vaak wat je op dat moment zelf gebruikt en dan wordt restant aan net geleverd. Dat neem je later weer af onder de salderingsregeling , maar de optelsom van alle leveringen aan het net, zijn de basis voor de terugleververgoedingen.
Alleen als je 100% zeker bent dat je in de rest van het jaar niet per ongeluk tóch meer stroom gebruikt dan verwacht, want dan ga je alsnog weer BTW en EB bijbetalen.
Zou je ook een keer zo een vergelijking kunnen maken voor vast/varibel/dynamisch tarief?
heel duidelijk en nu met een thuisbatterij..
Hoe zit het met wat zonneplan nu heeft.
Die hebben nu de functie Powerplay.
Powerplay houdt rekening met de hoeveelheid stroom die je mag salderen. Geef aan hoeveel stroomoverschot (netto teruglevering) je op jaarbasis hebt. Als je het niet weet selecteer dan minder dan 500 kWh.
Super ik blijf het complex vinden. Zou je dit ook willen doen met een scenario waarin de saldering niet meer bestaat?
Dat is simpel: zoveel mogelijk zelf gebruiken (want over die stroom betaal je geen EB en BTW) en daarnaast alleen exporteren als het financieel iets oplevert.
Ik ben wel admin op mijn site maar niet gemachtigd om setapp te gebruiken, moet ik dan installer worden en de installatie laten omzetten of kan ik die rechten vragen?
Heb zelf de inline energy meter.
Kies voor de onderste knop 'alleen lezen' en nadat je succesvol bent ingelogd open je een browser en ga je naar 172.16.0.1
Niet direct het topic van deze video, maar vrijwel elke woning heeft een super import/export meter in de vorm van de slimme meter. Via de P1 poort elke seconde en op de Watt nauwkeurig zicht op wat er in en uit gaat. Opwek mee te sturen, zowel vanaf zonnepanelen als vanaf accu's, zware gebruikers mee te sturen, etc.
ik zou wel eens de vergelijking willen zien met een warmtebatterij die gebaseerd op dynamisch tarief alles opslaat tot het moment dat je die warmte nodig hebt. stel ik sluit dat aan op mijn CV-ketel / warm water voorziening. gas is niet goedkoop, vooral de belasting is hoog. Je hebt daar ooit een video over gemaakt. in dat geval sla je energie bij laag tarief op en tijdens hoog tarief hoef je minder gas in te kopen en / of minder elektriciteit op piektarief voor je warmtepomp.
Da's niet zo moeilijk. Ik heb inderdaad een elektrische boiler voor de CV gezet die 80 liter water 'voorverwarmt' tot 75 graden. In principe op solar overschot. Heet water kostte mij 300 m3 gas, nu 2750 kWh (dus die factor 10 tussen m3 en kWh klopt echt best goed). 300 m3 * 1.45 = 435 euro versus 2750 * 0.05 euro = 137 euro. Die 0.05 is even uit de losse pols, je zou de historische dagelijkse dalprijzen van afgelopen jaar moeten opzoeken.
Misschien kunt u beter een paar zonnepanelen van uw dak afhalen en vervangen door een thermische zonneboiler ?
Wij gebruiken al jaren een een +- 2m2 vlakkeplaat-zonneboiler met een 200 liter opslagvat voor de douche. Dat werkt 3/4 van het jaar prima. Een groot deel van het jaar kunnen we zo goed als gratis douchen.
Een zonnepaneel benut 15 a 20% van de zonne-energie
Een themische-zonneboiler benut bijna 100 % van de zonne-energie.
Zelf doe ik dit met een zappi autolader, hiermee heb ik vorig jaar 50% van mijn elektriciteit zelf gebruikt.
Is er op dit kanaal wel een uitgelegd hoe het telwerk van 3 fasen slimme meters werken en verschilt dat nog per DSMR versie?. Ik heb altijd begrepen (dacht) dat op elke fase gemeten wordt of er vermogen onttrokken of teruggeleverd wordt en dat de som daarvan op de tellers van 'consumed' of 'delivered' terecht komen. Aangezien de zon nog niet fel heeft geschenen zelf nog geen test kunnen doen. Overigens zelf de groepen zo verdeeld dat de eigenconsumptie geoptimaliseerd is aangezien stroom niet kan 'overspringen', maar besef me nu dat als bovenstaande waar is het eigenlijk niet uitmaakt omdat de meter als het ware intern 'saldeert'
Correct, er loopt altijd maar één telwerk tegelijk en die maakt geen onderscheid in fases.
Duidelijke uitleg. Bedank! Zo je echter in de toekomst een groter font voor de vergelijkingen willen maken? De gertallen zijn nauwelijks/niet leesbaar
Zijn screenshots van de website, is niet iets wat ik zelf heb getypt. Een groter scherm lost dat probleem op 😉
inzoomen werkt prima....
@@KetelKletsIk heb heb bekeken op mij 40" TV-scherm, en als ik dan dicht bij het scherm ga zitten zijn ze net te lezen.
@@CharlieMirakelOp mijn telefoon geeft dat in elk geval geen soelaas.
Binnenkort ga ik zonnepanelen plaatsen in een veldopstelling er is plaats voor 36 panelen waarvan 15 panelen mijn eigen verbruik afdekken. Maar is dit met de huidige terug lever boetes en de lage terug lever vergoedingen nog wel een verstandige keus. Ondanks je mooie filmpjes blijf ik maar twijfelen wat de juiste beslissing is.
Je dekt je eigen verbruik af? Je bedoelt op basis van "saldering op jaarbasis"? Dat gaat doorgaans niet per seconde-saldering lukken: in de winter leveren ze "niks" op. In de zomer òf: overshoot òf te kort bij piekbelastingen van wasmachine/vaatwasser/electrische waterkoker (overdag= regenafhankelijk; 's-nachts =geen zon).
Maar indien u zoveel overcapaciteit heeft is minder dan €0,05/kWh een zinloos uitgeven van geld. U subsidieert uw energieleverancier. En betaald honderden euro's terugleverboete.😢
Volgens mij klopt er iets niet in het vergelijk. "Solar met export" gebruikt toch ook voor 324,98 van het NET(35% direct gebruik) en niet de 499,96. Of de berekening 0-meting zou 4000 + 35% moeten zijn aangezien deze geen zonnepanelen heeft. Voor mij zit de verwarring in Opwek. Of 4000 kWh opgewekt wordt of geleverd aan het NET(volgens mij het Solar met Export staatje)
@ketelklets hoe kan het dat als je niet exporteerd (scenario 3) je minder importeert dan bij scenario 2? als je exporteert is dat toch je overchot. dus zou dan niet de import bij scenario 2 en 3 gelijk moeten zijn? Dit is een aspect van de berekeningen waar ik zelf vaak wat heen en weer blijf stuiteren en niet persee zeker weet wat nu het correcte is. Wat is jou redenatie / mening?
Heb ik wel overwogen om mee te nemen, maar dat zou het verhaal wat onduidelijker maken t.o.v. het niet exporteren voorbeeld. Dus ja je hebt gelijk, maar ik heb ervoor gekozen om bij de eerste twee scenario's het verbruik gelijk te laten om de impact van het salderen zichtbaar te maken.
De berekening scenario 2 is volgens mij ook niet correct. Ik heb met het werkelijke verbruik en teruglevering gerekend (2600kwh) en kom op 475,- kosten per jaar.
@@KetelKlets Hey! dankje voor de reactie. Nice, ik kan mij goed voorstellen dat dit erbij betrekken het complexer maakt. Daarom ook mijn vastlopen. En fijn dat je aangeeft dat ik met deze gedachte niet op een dwaalpad zit.
@@tedreumerHet is natuurlijk een demonstratie van het principe. De werkelijkheid ligt een stuk complexer wat nou juist ook het probleem is van het hele verhaal. Inzichtelijk krijgen is verdraait lastig vanwege al deze "extra" factoren die erin worden gegooid. Echter vindt ik het prettig om de principes helder te krijgen voor ik weet welke details ik kan en moet invullen. Dat wordt naar mijn mening best goed gedaan steeds. Helaas is het allemaal niet zo transparant als we zouden willen.
Tibber zegt geen teruglever kosten te berekenen.. Hoe ziet de berekening er dan uit?
Tibber is dynamisch en met dynamisch kun je alleen achteraf rekenen.
Ik heb Close in Boiler, 129 euro, voor opslag stroom in warm water. Ik heb badkamer Boiler, 189 euro , voor opslag stroom in warm Water. Inductiekoken voor koken op stroom van het dak. En een HT Warmtepomp 60 graden voor opslag stroom in de verwarming. En een buffervat voor opslag stroom in het buffervat. Ik produceer 6000 kWh en verbruik 6000 kWh. Zo wat is de probleem???
...dat u ondanks alle investeringen, hoogstwaarschijnlijk toch Kwh teruglevert en onder de salderingsregeling later gebruikt ; op jaarbasis klopt dit, maar terugleverkosten vermijdt u er zo niet mee;
@@fryfrysk Ik heb al 12 jaar geen Gas. 6000 kWh opbrengst, 6000 kWh verbruik. Dat is al 12 jaar zo. Ik verhuur een huis 5000 kWh opbrengst, 5000 kWh verbruik. Hoogezand heeft 2 Energiewijken. Zon op dak. Inductiekoken en Warmtepomp. Klaar.
@@willeisinga2089 Schakel dan de externe stroomvoorziening maar af, die is kennelijk niet nodig? Inderdaad: u bent gewoon aan het salderen net als iedereen. Niks mis mee, maar niet net doen alsof u een gesloten systeem heeft.
@@diatonicdelirium1743 doe ik niet. Geen Gas werkt prima. alles automatisch al 12 jaar. Contract met Greenchoice. Maar als je niet wil ook goed. Mensen willen Gas en Olie. En betalen er graag voor. Geen probleem.
Ik heb eigenlijk een opmerking/vraag.
De energie maatschappijen zijn wettelijk verplicht de salderingsregeling uit te voeren.
Als je er nu voor zorgt dat je precies evenveel invloed als dat je verbruikt in 1 jaar, en daarna en dan bv de laatste maand de zonnepanelen wat vaker uitzet, zodat je aan het einde van je leverings jaar precies op 0 ± 10kwh uitkomt.
Dan zouden er toch eigenlijk geen terugleverkosten moeten zijn...?
Dat is waar deze video over gaat, dat je met terugleveren en boete betalen toch goedkoper uit bent. Kijk naar de voorbeelden die worden aangehaald.
@@jankees4037 ja maar of je 0 terug leverde 10 of 1000 kW de vaste leverings kosten zijn een stuk hoger Eneco bv €80 en als je dat tegen 0,04 teruglever vergoeding kom je er nooit mee weg
Ze berekenen het vaak pre-salderen, dus je komt bij terugleveren per definitie nooit meer op 0 uit qua terugleverboete.
Als je je export in juli af zou zetten kan het zijn dat je in december te weinig opbrengst over het jaar hebt gehad om ( volledig) te salderen. Of mis ik dan iets?
Nee, dat klopt. Plus dat veel aanbieders de berekening pre-salderen doen, dus dan kom je sowieso niet uit op 0.
Help! Ik begrijp iets niet en heb misschien een domme vraag.
Ik saldeer 100% met een vast contract. Opwek = verbruik = 3600 kWh. Geen teruglever boete.
Wat zijn de voordelen van een dynamische contract in mijn geval?
De terugleverboete berekenen ze veelal pre-salderen, dus jij mag de kosten voor 3600 kWh aftikken, mits dat al onderdeel is van jouw vaste contract. En anders voorlopig laten zoals het is.
@@KetelKlets Top! Dankjewel voor snelle en duidelijke antwoord!
Zo lang de saldering per 12 maanden wordt berekend klopt uw verhaal.... Dynamisch kan voordelig zijn voor een paar luttele euro's indien u méér (electrische!) energie gaat verbruiken dan u opwekt. Helaas tikt de winterse gasprijsvolatiliteit harder negatief door! Die is immers dan ook dynamisch....
Kun je nagaan dat je nog véél voordeliger uit bent als je niet naar die uitzuigers van vandebron gaat maar naar een energieleverancier die nog geen (of veel minder) terugleverboete hanteert. Echt, die zijn er nog! De bedragen die vandebron rekent zijn ronduit schandalig.
Eens
Volgens mij mag je wettelijk bij van de bron een modelcontract afnemen, waarbij ze geen terugleverkosten in rekening mogen brengen. Zou helemaal duidelijk zijn als die als 4e tabel meegenomen was. (Feitelijk hetzelfde als opmerking hierboven, maar mooie truc om de boeven bij van de bron dwars te zitten 😂)
De bedragen zijn niet schandalig als je naar de kosten voor de leverancier kijkt helaas... VanDeBron is zo "dapper" geweest om te beginnen met deze constructie, maar nu de salderings afbouw geen wet is geworden kunnen we zoiets bij alle leveranciers gaan verwachten.
Neemt niet weg dat je tot die tijd gewoon voor je eigen portemonnee moer gaan en de leverancier kiezen die voor je eigen situatie het voordeligst is. En zet daar je tarieven vast voor zolang als het jezelf verstandig lijkt!
Het is eigenlijk best bizar dat ze jaarlijks 450 Euro van je stelen, maar dat je vanwege belastingen toch nog goedkoper uit bent.
@@SanneHoekstra Inderdaad, maar dat kan niet alleen bij vandeBron, maar bij alle leveranciers. Staat overigens vaak niet op de website, dus opvragen. . Eens met je opmerking over meenemen in tabel. Het Kwh tarief is dan meestal hoger bij modelcontracten, maar als je net zo veel teruglevert onder de salderingsregeling als je later weer opneemt , is de Kwh prijs van geen enkel belang. 😀
Ik heb een vraag: Ik krijg 9ct/KWh voor teruglevering van stroom met mijn zonnepanelen, exclusief saldering, en ik betaal nu 26 ct/KWh voor afname van stroom. Ik heb een slimme meter, met 3 fasen aansluiting. Sommeert de slimme meter de levering en teruglevering over alle fasen gezamelijk, of doet hij dit per fase afzonderlijk ? In het laatste geval is niet alleen het tijdstip van verbruik en productie van belang, maar loont het ook om deze gelijktijdig op dezelfde fase te hebben, dus met vereffening geheel achter de meter. Is er ook een tijdsinterval waarover de slimme meter meet, of is dit vrijwel instantaan ( dwz 100x per seconde ) ?
Ja, je hoeft geen rekening te houden met fases; er loopt altijd maar één telwerk tegelijk en doet niks met fases.
Was even benieuwd wat dit nu voor de terugverdientijd betekend. Ben niet zo op de hoogte van de huidige prijzen maar als ik aanneem dat een 4000kwh uur installatie 4000 euro kost. Dan zit je dus met export op ongeveer 7 jaar. Zonder zit je op 11 jaar. Volgens mij was het streven om zonder salderingsregeling toch rond de 7 jaar te blijven. Dat wordt dan wel lastig?
Ja, terugverdientijd gaat bij iedereen wel omhoog. Ik denk dat ik mijn 2022 systeem ook pas rond 2030 heb terugverdiend. 5 jaar wordt met de energiekantoorboeven nu 8 jaar.
@@jankees4037 Voor hoeveel euro per Wp heb je het laten leggen dan? Want die set moet je toch al bijna hebben terugverdient? Mijn set uit 2021 is zo goed als terugverdient.
Zit deze zomer pas 2 jaar in terugverdienen. Gelegd voor 1 euro per Wp. Gelijke installatie als Xray5178 beschrijft.
Ik kijk wel op Gaslicht wat het aanbod was zonder zonnepanelen en met. Voor komend jaar zit met zonnepanelen/terugleveren maar een 40 euro (maandbedrag) onder het contract van zonder, dus ga ik maar 480 euro terugverdienen over een heel jaar, het komende jaar. Wat je terugverdient gaat nu harder omlaag. De terugleverboete van zeg een 300 euro per jaar zie je direct terug in wat je afbetaalt van je installatie. Zonder die boeven zou ik 480+300 euro hebben afbetaald voor het jaar.
Top video! Maakt het voor het eigen verbruik nog uit als in een 3-fase installatie de opwerk op de ene fase zit, en het verbruik op een andere fase?
Nee, dat wordt ín de slimme meter verrekend (er loopt altijd maar één telwerk tegelijk, ongeacht of het een 1- of 3-fase meter is).
Re dure uren in de winter en oost- of westligging: ik merk graag op dat de 4 wintermaanden met 2-4% mij niet of nauwelijks bepalend lijken. Op 5200Wh produceer ik 4200-4500kWh/jaar. In januari maar 90kWh. Tarief maakt dan niet veel uit. (De huisbehoefte = ±4,3*47KWh/maand). In juni 12% jaaropwek.
Oost+west: 50-50 ongeveer, maar mij niet bekend. Mij lijkt het ongunstiger dan zuidligging door minder dekking piekverbruik (startfase wm/vw/wd). Waterkoker-water van 2300Watt sla ik op in 2 thermoskannen voor koken en avond-thee. Kookgas is zo geminimaliseerd. Maar was altijd al gering in verhouding tot CV-verwarming en -douchen.
Hoe zit het als je een laag verbruik hebt? Mijn verbruik is 1060 kwh, zonder opgeleverde zonne-energie meegerekend . In een tabel van Van de Bron stond dat je dan de hoogste terugleveringskosten betaald. (Ik huur ze overigens van de woningbouwvereniging).
Je verbruik is niet bepalend, het aantal kWh dat je volgens de meter teruglevert bepaalt je kosten.
Super uitgelegd, maar de toekomst?
Alleen dynamische contracten voor eigenaren van zonnepanelen, dat zie ik helaas aankomen.
Ik ga dat waarschijnlijk vrijwillig doen, ik hoor dat het qua kosten heel erg meevalt per jaar (verschil tussen zomer en winter).
@@KetelKletstja meevalt klinkt gematigd positief, als iedereen stroom of gas gebruikt is het duurder, gebruik je slimmer dan ben je goedkoper uit.
Dan wordt slimme aansturing interessant.
Zo de kogel is door de kerk bij Eneco, ze gaan eerst de vaste leveringskosten naar 15 euro per maand zetten ipv 6, en per de zomer betaal je per kWh teruggeleverde stroom. Leuk detail is alleen dat is altijd voor een gedeelte vast zit aan Eneco door het warmtenet. Ik vind dit echt zo’n moderne boekerij, dat ik haast de neiging heb om volledig over te stappen op een warmtepomp. Is er een mogelijkheid om een voorbeeld te delen wat de impact van teruglever kosten kunnen hebben op een warmtepomp? Bedankt!
Ik weet niet of je blij wordt van een warmtepomp als salderen er helemaal af gaat...
In de zomer mag je betalen om elektriciteit te leveren en in de winter de hoofdprijs betalen met een warmtepomp die 5000 kWh gebruikt.
Vraag me af wanneer een dieselgenerator uit kan. 😂
Dank voor deze bijdrage. Duidelijk uitgelegd!! Ik heb een vraag over Zonneplan en de nieuwe optie van hun genaamd Powerplay. Is het zinnig om deze optie in te schakelen. Doe je dat dan wordt gesteld dat de omvormer uitgeschakeld wordt als de energieprijs negatief wordt. Alvast dank voor je reactie.
Ik zou dit ook graag vergeleken zien met dynamisch contract. Geen terugleverkosten, maar gemiddeld een veel lager tarief, en volledig salderen. Hoe komt dat nu uit?
Welke aanbieder van Variabel of vaste prijs? Per dag zal deze goedkoper of duurder zijn als Dynamische die dagelijks andere tarieven heeft.
Ook gezien het aantal stroom aanbieders van alle 3 vormen en vaste kosten + variabele niet berekenbaar als je geen aanbieder noemde.
Het lastige met dynamische tarieven is dat je maar 1 dag vooruit kan kijken. Dus als komende zomer elke dag de prijs overdag negatief gaat en in de avonduren naar record hoogte als iedereen gaat koken omdat de goedkope kolencentrale opstarten niet meer loont voor 3 uurtjes, dan kan het nog weleens een dure grap worden met zonnepanelen en een 9 tot 5 baan.
Maar een vergelijking van het afgelopen kalenderjaar in zo'n leefritme tegenover de €4,53 en €6,00 per maand van Greenchoice en Eneco zou ik ook wel eens willen zien.
Gaat niet lukken door wisselende tarieven per dag, die nu nog niet bekend zijn.
@@SolAce-nw2hf Met de 9 tot 17 baan is het alles in accu opslaan en later gebruiken... behalve weekend natuurlijk.
Met AOW is het makkelijker voor mezelf maar, vaatwasser + wasmachine is vaak met ingebouwde Timer.
Ook de Magnetron, vooral de betere combi ook met timer en als je om 4.15 aan zet is eten 4.45 dus te vroeg klaar.....
Maar 9/5, en hoeveel tijd voor thuis komen?
De Dynamische kan ook voor appartement waar geen paneel op kan een uitkomst zijn.
Denk er over na en kijk of het mogelijk is en wat de kosten en rendement zou kunnen zijn.
Soms is niets doen voordeliger.
Iemand maakte in 't weekend maattijden half gaar en in de vriezer zodat opwarmen voldoende was.
Hun winkel gaat pas 18.00 uur dicht, opruimen en 18.15 tot 18.40 pas thuis komen en met fietsen nog 25 minuten later en dagelijks andere tijden.
Dan is iets pakken + magnetron 5x per week rendabel.
Deze Dinsdag / Zaterdag werker is weekend Zo + Ma dus. Maandag wasdag!
Deze van 10.00 tot 18.00 5 dagen open zijn er ook nog.
@@dirckdevriez6661 Ik denk dat iedereen die geen zonnepanelen heeft en ze niet goed kwijt kan, beter gewoon direct aan een dynamisch contract kan gaan. Dan is iedereen blij behalve de energieleveranciers, en die overleven het ook wel.
Omgekeerd is het met zonnepanelen gewoon beter om een vaste gegarandeerde prijs te hebben. Als je veel overcapaciteit hebt, dan is een (hybride) warmtepomp een beter idee dan gaan zitten gokken op een dynamische markt.
En natuurlijk is het goed om zo veel mogelijk direct uit je eigen panelen te halen. Wat dat betreft voel ik ook wel iets voor een terugleververgoeding per kWh als die zo redelijk is als nu bij Eneco en Greenchoice. Of dat een thuisaccu lonend maakt, betwijfel ik, maar het geeft wel een prikkel die stuurt zonder dat het meteen voelt als een mes in de rug (vandebron).
Bedankt.
Nog iets.. kan het uit om zeg de helft van mijn panelen die nu op oost staat daar weg te halen en op west te laten leggen?
Vast niet. Je kunt namelijk door de saldering altijd nog meer per kWh wegstrepen dan dat je aan heffing betaalt. Plus de energiebelastingteruggave - wat het punt is dat KK hier aangeeft.
Op west erbij leggen. (Evt leuk setje van marktplaats)
Maak je bij 5:00 niet een rekenfoutje? Als bij het eerste voorbeeld je verbruik 4000kwh is, dan kan dat met zonnepanelen nooit hetzelfde zijn.
De afname van het net zal met 1400kwh (35% van je OPWEK) afnemen tot 2600kwh. Vervolgens is je TERUGLEVERING, de overige 65%, ook 2600kwh en dus geen 4000kwh.
Evengoed kun je dus die 2600kwh nog steeds tegen elkaar wegstrepen, maar de kosten zijn hiermee ook anders en je komt bij een energieleverancier misschien net in een andere tabel.
Heb ik wel overwogen om mee te nemen, maar dat zou het verhaal wat onduidelijker maken t.o.v. het niet exporteren voorbeeld. Dus ja je hebt gelijk, maar ik heb ervoor gekozen om bij de eerste twee scenario's het verbruik gelijk te laten om de impact van het salderen zichtbaar te maken.
@@KetelKlets helder!
Het is jammer dat de kosten over het totaal van een jaar wordt berekend. Het kosten plaatje is (met dezelfde getallen) voor de leverancier totaal verschillend voor een klant met de pannelen op ZZE en een andere klant met de pannelen op NWW.
Goede kans dat hier later nog onderscheid in wordt gemaakt. Technisch is dit nog wel een redelijke uitdaging. Maar de dynamische contracten tonen dat het kan
Weer een mooie video met duidelijke voorbeelden.
Na wat speurwerk begin ik me wel steeds meer te ergeren aan het graai gedrag van de energie leveranciers.
Er wordt alleen gekeken naar het totaal vermogen van de zonnepanelen.
Het kan zo maar zijn dat je b.v. een oost west ligging hebt en het totaalvermogen eigenlijk nooit haalt in het jaar.
Als je het totaalvermogen net iets boven een duizendtal hebt zitten dan betaal je daar meteen de volle mep voor.
Nu komt het leuke, als je nog een oude draaischijf meter hebt is de netbeheerder en de energie leverancier compleet afhankelijk van wat jezelf opgeeft.
Er is namelijk geen meting die kan laten zien dat het terug lever vormogen boven een bepaalde waarde is geweest.
Nu vraag ik me af of een slimme meter waarvan de uitlezing is uitgezet nog steeds laat zien welk vermogen er maximaal is terug geleverd (als dat bij een slimme meter al gebeurt?).
Een slimme en een domme meter hebben allebei 4 telwerken, daar zien ze dat aan. En dat is ook de reden waarom de draaischijfmeter eruit gaat, die heeft maar één telwerk (de eventueel aanwezige tweede doet niks meer sinds het TF-signaal is gestopt).
Ook een slimme meter die administratief 'uit' staat, kan gewoon door de netbeheerder uitgelezen worden. Echter worden deze waardes niet aan je energieleverancier doorgegeven.
@@Dhrpedro Ze lezen alleen de software uit, sturen updates en monitoren de werking. Maar de meterstanden gaan niet naar buiten volgens de documentatie.
Het gemeten voltage mogen ze wsch wel gebruiken. Die is immers van groot belang voor het netbeheer.
@@asierts Klopt, dat lezen ze wel uit volgens mij.
Een vraag, wij hebben zonnepanelen via zonneplan, we houden elk jaar iets stroom over. Vandaag vragen ze in hun app of we powerplay willen aanzetten. Begrijp dat ze dan de omvormer op afstand uitzetten bij negatieve prijs. Klopt dit, en vraag twee, moeten we powerplay aanzetten, nu staat die uit..
Als ze jou daarvoor betalen misschien wel!
Bedenk wel dat alle niet opgewekte stroom ook niet door jezelf gebruikt kan worden, en dat alleen teruggeleverde stroom gesaldeerd kan worden.
Mooie uitleg voor deze nare contracten (al heb je het directe eigen verbruik niet verrekend!), maar met een modelcontract heb je toch nooit dit probleem?
In modelcontracten worden dan wellicht geen terugleverkosten berekend, maar waarschijnlijk wel hoge vaste lasten en hoge energieverbuiksprijs.
Modelcontracten staan erom bekend dat dat dure contracten zijn.
@@pierregoolaerts Even gekeken op prisewise: bij Mega is het
Enkeltarief € 0,25946 / kWh
Teruglevertarief € 0,05000 / kWh
Vaste leveringskosten € 102,85 / jaar
Het is natuurlijk wel zo, dat als je minder teruglevert dan je uit het net verbruikt, het percentage direct verbruik wat zal stijgen. En bij meer terugleveren zal dat percentage wat dalen. Als je maar 1 paneel hebt, kan je direct verbruik wel oplopen tot bijna 100%
Bedankt voor deze duidelijke uitleg en hoe zit dit met een dynamische contract. Ik zit bij die graaiers Vandebron en zodra mijn jaarcontract afloopt in juni ga ik naar een andere leverancier maar wil ook graag weten of een dynamisch contract de oplossing is.
Alleen als je af kan nemen als de prijzen laag zijn en terug kan leveren als de prijzen hoog zijn.
Ik denk dat het in theorie zou kunnen lukken als je thuis werkt, daar overdag de EV laadt, wassen doet voor je 4 kinderen, op inductie kookt in de middag en je panelen in oost-west opstelling liggen. Maar garanderen doe ik het niet.
Voor zekerheid is een vast contract op stroom gewoon niet te verslaan als je genoeg panelen hebt.
Zelfs met een gratis accu denk ik dat het lastig gaat worden aangezien die ook verlies en beperkingen heeft.
Ik doe echt mijn best om alles overdag in te plannen, maar dan nog piekt het terug leveren als de prijzen laag of negatief zijn. Dit gaat de komende maanden waarschijnlijk nog erger worden.
Wel lastig om van dat voordeel nog een accu te betalen al zou ik dat best willen
Is het niet dat je verplicht bent door te geven dat je zonnepanelen hebt en dat je daardoor al bekend bent bij de energieleveranciers als zonnepanelen bezitter én dus die terugleververgoeding moet betalen, of je nu wel of niet exporteert?
Als je je zonnepanelen niet aanmeldt, dan kun je überhaupt niet salderen.
Wel interessant, maar denk wel, met het spelen tussen opbrengst en verbruik, je eigenverbruik natuurlijk heel erg veranderd. Geen idee wat hierbij reëel is.
De rekensom is vrij simpel: Kijk hoeveel een kWh oplevert door saldering (dat is gelijk aan de kWh prijs) min de heffingskosten per teruggeleverde kWh (dat is vaak zo'n 10 cent). Dan laat ik terugleververgoeding nog even achterwege omdat die steeds lager wordt (5-8 cent). In alle gevallen krijg je nog steeds meer terug zolang je binnen de saldering valt met je opwek. Wek je (veel) meer op dan je zelf gebruikt, kijk dan goed naar hoe de terugleverheffing wordt geheven. Bij Budgetenergie wordt er alleen gekeken naar het gesaldeerde deel. Alle meeropwek valt buiten de terugleverheffing en dus kun je zoveel opwekken als je wilt, al is het met 5 ct per kWh niet echt de moeite waard. Bij andere levernaciers wordt de terugleverheffing juist wel over alle teruglevering berekend - en dan moet je oppassen dat je niet meer betaalt dan terugkrijgt per kWh.
Precies, bij budget was mijn gesaldeerde hoeveelheid 20 000 kwh dan val ik in de bovenste schaal dus betaal je jaarlijks 1080 euro aan de terugleverkosten. Dan zou je 20 000 kwh moeten terugleveren om quite te spelen. Al was de som heel makkelijk stap ik over naar vattenval, (nog geen) terugleverkosten, en 7,5 cent terugleververgoeding. In mijn geval met vattenval 400 euro terugkrijgen of met budget jaarlijks 800 euro moeten betalen.
Beste, heb jij wel eens aandacht besteed aan semi-off grid installaties? Hierbij is wel een accu nodig van ongeveer 12 kWh.
De omvormer staat los van het net, produceert zelf 50 Hz, 1 fase of 3 fasen. Het net is enkel gekoppeld voor noodgevallen. Als de eigen installatie niet voldoende werkt, wordt omgeschakeld naar het net. Dat gebeurd binnen 30 milliseconden door de ingebouwde transfer switch.
Je electronica merkt er niets van.
De totale installatiekosten zijn vergelijkbaar met een net gekoppelde installatie.
He is de nachtmerrie van energiebedrijven, want ze kunnen jouw opwek niet meer sturen.
Ook BTW en zo komen niet ter sprake, want je eigen opwek wordt niet geregistreerd.
Ter informatie: bekijk de EG4 6000 XP omvormer eens. Die doet precies wat ik hier beweer. Ook Victron levert deze apparatuur.
Wat zijn nu de vaste terugleveringskosten? Waar bestaan die uit?
Verzonnen kosten om het verdienmodel op peil te houden. Zie hier voor uitleg: www.energievergelijk.nl/onderwerpen/terugleverkosten-zonnepanelen
Beste R. Westelaken, het geluidsvolume bij deze video is lager dan gebruikelijk. Kan dat weer op een hoger niveau opgenomen worden?
De slimme meter is toch al een import export meter. Ze zouden die info via de P1 poort kunnen gebruiken, geen extra meter nodig!
Hoewel P1 een Europeese standaard is, is de implementatie niet overal hetzelfde. Daarom worden eigen kWh-meters gebruikt.
@@KetelKlets Ze verkopen natuurlijk ook graag weer een extra kastje...
@@nielsdaemen Kan, hoeft niet. Die kWh-meters zijn ook nodig wanneer je een thuisaccu van hetzelfde merk koopt en dat zou juist een reden zijn om ze níet te duur te maken.
Hey Rick, ik heb een vraagje wat mogelijk interessant is voor een video.
Ik wil gaan verhuizen van een monumentaal appartement (vve, mag vrij weinig aanpassen) naar een huis. Huizen die goed geïsoleerd zijn, zijn toch vaak duurder. Als ik een huis koop met een slecht energielabel, wat is dan handig om te doen? Uiteraard kan alles met onbeperkt geld, maar dat is niet de realiteit. Een kruipruimte, kozijn of spouwmuur isoleren kan ook later nog, net als zonnenpanelen of een warmepomp plaatsen, vandaar dat ik wil weten wat het handigst is.
Als ik een badkamer ga verbouwen, plaats ik uiteraard gelijk een wtw met de afvoer.
Maar als ik moet kiezen tussen ventilatie type D (en erna weer alles stucen) of vloerverwarming?
Of zeg je dat het geld beter naar spouwmuurisolatie en kruipruimte isolatie kan, omdat dit de kosten zo gaat drukken dat er weer eerder geld is om later de vloer te verwarmen?
Kort om, welke investeren is financieel het best, maar ook het praktisch bij een verhuizing? Stappenplan verduurzamen in juiste volgorde.
Nog een hele fijne avond en weer bedankt voor je video!
Begin met de dingen die niet meer mogelijk zijn als je er eenmaal woont, zoals vloerverwarming leggen, Type D WTW kanalen aanleggen, dakisolatie (naar binnen of naar buiten) enz. De rest kan ook als je er al woont.
Eens met Rick, doe nu wat straks niet (of tegen hoge kosten en veel gedoe) niet meer kan. En de basis van alles: isoleren, isoleren, isoleren...👍
Ik meen dat milieucentraal een tvt-volgorde heeft voor maatregelen. Maar kijk vooral naar je gasverbruik om in te schatten wat je gasbesparing ècht zal zijn. Maarrr: milieucentraal focussed ook graag op co2 mindering en minder op tvt.
@@jofo3197 dank voor de tip. Ik heb net even gezocht en kon helaas niet zo snel vinden wat je bedoelt. Inmiddels hebben wij een nieuwbouwwoning op het hoog. A++++. Alleen nog kiezen voor de aanleg van een laadpaal, maximale zonnenpanelen en grotere warmptepompboiler en dan is alles toekomstbestendig
@ketelklets duidelijke uitleg. Ik ben zelf een twijfelaar, maar in augustus dit jaar loopt mijn 4 jarig contract af dus wordt ik ook geconfronteerd met alle nieuwe tarieven. Welke vergelijkings websites zijn betrouwbaar? Nogmaals dank voor je duidelijke video
Zie: ruclips.net/video/-fA93iLSPik/видео.html
Ik weet zelf niet of ik een twijfelaar ben. Ik denk het wel. Of denken jullie van niet? Ik weet het niet zeker, denk ik.
Met enphase en domotica zou je elke paneel afzonderlijk kunnen in en uitschakelen.
Bij elke enphase omvormer een Shelly er tussen die de paneel uit/aan zet, dmv domotica en slimme meter die je uitleest kan je het zeer mooi regelen.
Even wachten, ik gok dat Enphase het dit jaar nog gaat aanbieden in hun eigen software. Als je dan de _metered_ Envoy hebt, dan ben je klaar.
waar is dat op gebaseerd?@@KetelKlets
@@janbouwman7699 A little birdie has told me... 🙂
Kan ik mijn enphase retrofitten met metered optie?
@@willemkossenJa, kwestie van de Envoy omwisselen
@KetelKlets hoe zit dat nou met een dynamisch contract? Is dat niet alleen interessant als er de hele dag iemand thuis is, zodat de dure apparaten (wasmachine, droger, etc) overdag kunnen draaien? Zou je daar eens een berekening van kunnen laten zien?
Je kunt niet rekenen met dynamisch tarieven omdat de tarieven....dynamisch zijn. Ik kan je ook niet vertellen wat je dit jaar op de beurs kunt verdienen. Wel telt bij dynamische contracten de impact van windenergie mee waardoor met name in de nacht en in de winter de stroomprijs regelmatig laag is, ondanks het lage aantal zonuren.
Ik weet ook geen bedragen, maar ik kom gemiddeld erg voordelig uit met dynamisch omdat tot nu toe de gemiddelde prijs lager is dan die van vaste contracten. En door zonnepanelen en salderen valt veel van de kosten weg. Geen idee of het nog goedkoper kan, maar ik ben blij met dynamisch met zonnepanelen
Mijn Wasmachine + Vaatwasser kunnen niet alles gebruiken, Wasdroger heb ik niet... maar als machine aan gaat , zowel Was als Vaat gaat eerst koud spoelen.
Daarna gaat deze met verwarmde water wassen en als op temperatuur stopt dat en bleef alleen pompje over.
Bij machines zullen dus pieken voor verwarmen en dalen met alleen pompen opleveren dus kan niet volledig afdekken.
Mijn Airco kan van stand 1 tot 10 koude blazen of warmte, afhankelijk wanneer ik deze gebruikte maar dat is veel stabieler.
Ik kan daar het verbruik op 10 standen regelen .
Strijkijzer, begint volle kracht en op temperatuur ook aan / uit en tot ik klaar gekomen ben!
In de berekening MET zonnepanelen is geen rekening gehouden met de volgende de jaarlijkse kosten: afschrijving zonnepanelen: 225 euro, renteverlies: 90 euro en onderhoud/schoonmaakkosten van 50 euro. Totaal: 365 euro per jaar. Als je geen zonnepanelen hebt, heb je deze kosten niet. Dus bij dat bedrag van 331,70 komt nog 365 euro bij. Zo rooskleurig is het allemaal niet.
@@AndreBroe Schoonmaken doe je niet of zelf, afschrijving is irrelevant aangezien panelen zich laten terugverdienen (of dat al hebben gedaan) en renteverlies kun je meetellen, maar panelen renderen harder dan spaarrente dus ook daar zie ik de meerwaarde niet.
Ik heb met mijn oude zonnepanelen in mijn rijtjeswoning slechts 700Kw opwek per jaar tegenover 3500Kw verbruik. Overdag wordt gewerkt, dus veel zelfverbruik hebben we niet. Mijn elektra-prijs is hoger dan dat van de buren zonder zonnepanelen, maar ook mijn gasprijs!? Dit is bij meerdere aanbieders het geval. Een welkomstbonus, of langdurig contract kan ik niet afsluiten, dus voor mij zou het onderhand wel beter zijn om de zonnepanelen van het dak te halen. Opgeven dat je niet teruglevert, door ze bijvoorbeeld uit te schakelen heeft geen zin, want je staat geregistreerd als 'terugleveraar'. Wil je dus onder de flinke financiële nadelen uitkomen, zul je ze echt van je dak af moeten halen, anders verraden de luchtfoto's het nog....
Je zit gewoon bij de verkeerde energieleverancier en gas kun je bij een andere partij afnemen dan je stroom
Tijd voor nieuwe zonnepanelen (kosten nu echt weinig) en een nieuwe energieleverancier. Gewoon meteen het dak vol zodat die (hybride?) warmtepomp er straks ook op werkt en je lacht om de gasprijs.
Bij 700 kWh opwek ligt het percentage eigen consumptie sowieso hoger omdat veel wegvalt tegen standby verbruik van al je apparaten. Meten is weten! Voor 2 tientjes heb je een p1 metertje van Homewizard die veeéel inzicht levert
Voor zover mij bekend is alleen je omvormer bekend bij de energieleverancier omdat deze is aangemeld als 'opwerkinstallatie'. Via de slimme meter is voor de leverancier te zien of er teruglevering is/was. Of men ook kan uitlezen hoeveel zonnestroom via de meter is gelopen en direct in huis is verbruikt dat weet ik niet. De E**co-app zit qua geschatte opbrengst er bij mij altijd enorm naast..... Met weinig opbrengst en ca 150 Kwh teruglevering per jaar kost teruglevering mij meer bij de aangekondigde kosten dan de opbrengst van de teruglevering. En daar de kosten/'boete' ongetwijfeld zullen/zal gaan stijgen - want voor 99% van de gebruikers zal dit voorlopig geen reden zijn te stoppen met opwek - dan mag k wellicht op een x tijdstip de gehele zonnestroomopbrengst inleveren bij de leverancier. T zal een keuze worden om óf de panelen en omvormer te vervangen door betere/nieuwere/grotere exemplaren óf op de huidige voet doorgaan óf stoppen. Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat 'je/ik' als particuliere stroomopwekker van 'welkom' inmiddels 'lastig' bent geworden voor de energieleveranciers.............
En vergeet niet, veel huishoudens hebben een 1 fase omvormer aangesloten op een 3x25A aansluiting.
Ik ook, ik moest verzwaren omdat ik op inductie ga koken etc, dus nadat mijn installatie was aangelegd, 1 fase systeem met 8 panelen heb ik nu een 3 fase systeem waarop de 1 fase omvormer is aangesloten.
Ok nu voor die 8 panelen een 3 fase omvormer aan te gaan schaffen...
Ik heb twee keer één-fase liggen. Voordeel is dat als één fase afschakelt vanwege te hoge spanning, de andere volledig onafhankelijk door gaat. Er zijn driefase omvormers die volledig uit gaan op het moment dat één fase een te hoge spanning ziet en dus niet op de andere fases nog blijven leveren. Gerelateerd voordeel van een éénfase omvormer op een drie-fase aansluiting is dat je de fase met de laagste spanning kunt kiezen.
Als ik alle panelen in één keer had laten leggen, was het waarschijnlijk een driefase omvormer geworden uit kostenoverweging.
maakt niets uit, het verbruik en teruglevering is het totaal op alle 3 fasen, hoe de fases zijn verdeelt doet niets al kan t wel gunstig zijn om de omvormer op de fase met de laagste spaning aan te sluiten ivm mogelijke te hoge spaning bij zonne uren op de omvormer en dat hij daarbij uitvalt, spaningsverschillen op de fases kunnen soms best groot zijn dus meten is weten
Maakt niks uit, op je meter loopt maar één telwerk tegelijk en die doet niks met fases
Ik heb ook een 3x25 aansluiting, daarop 1 3-fase omvormer, en 3x eenfase omvormers en ook nog 12x miniomvormers. Jan gewoon, als je maar op de verdeling let.
Thuis accu begint toch weer een stukje interessanter te worden of reken je die hier nu kapot? Zou graag de berekening zien waarbij een 5kWh accu is geinstalleerd.
Dat zou geen verschil maken omdat we hier kijken naar jaarcontracten waarbij de verschuiving in tijd van opwek versus verbruik geen meerwaarde kent.
Update: als je accu wat groter is qua capaciteit, dan zou je meer van je opwek vast kunnen houden voor eigen consumptie, dan zou dat wel gelden. Maar dat is lastig met vergelijken omdat het ook afhangt van piekbelasting en of de omvormer van je thuisaccu dat vermogen wel tijdig kan leveren of niet.
@@KetelKlets Het enige wat een thuisaccu kan doen, is de mate van terugleverheffing reduceren. Dat zijn vooralsnog geringe bedragen in vergelijking met wat er via saldering weggestreept wordt. Een thuisaccu verdient zich daarmee niet terug. Dan moet je echt gaan speculeren via een dynamisch contract, en dan niet met uurprijzen, maar met momentane prijzen.
Ik begreep dat het eigen verbruik met een thuisaccu van 33 naar 67% gaat. Dan zou je dus bij 4000 kW opwek van eigen gebruik van 1330 naar 2660 gaan en dus maar 1330 hoeven te kopen. Dat zal inderdaad de accu niet bekostigen, maar wanneer je bij stroomuitval toch stroom wilt hebben , is dat een bijkomend argument. Of toch maar een EV met VtH en/of VtG. Leuke hersenkraker deze video!
@@rladuc6618 Ik heb er niet zoveel verstand van hoor, maar volgens mijn zijn er maar weinig woningen die in staat zijn om op eiland-bedrijf over te gaan. Als de netstroom wegvalt dan of zuigt de hele wijk jouw batterij leeg, of schakelt de batterij uit (vanwege geen 50Hz). Ik denk dat laatste en idem met panelen.
@@Mausy5043 Kan inderdaad alleen als je fysiek afschakelt van het net.
Volgens mij hebben al deze constructies van de energieboeren 2 grote nadelige bijeffecten.
- Velen voelen nauwelijks motivatie om maar stroom te gaan verbruiken als de zon schijnt, want waarom zouden we het braafste jongetje van de klas zijn als ons telkens het gevoel gegeven wordt dat we gestraft moeten worden voor het hebben van zonnepanelen? In geval Vandebron zijn de staffels zo groot dat je wel heel hard je best moet doen om in een lagere staffel terecht te komen en gedrag wat vandaag de dag goed lijkt is morgen haast crimineel. Hoe lang het duurt is de vraag, maar er komt een moment dat jouw opwek gedurende werkdaguren beter richting een bedrijf kan dat gas voor heel veel electra ingewisseld heeft, en vanaf dat moment ben je weer de kwaaie peer als je overdag gaat wassen en autoladen.
- Je wordt gestimuleerd om veel meer electriciteit te verbruiken dan je eigenlijk zou doen als je geen eigen opwek zou hebben. Lekker stoken met goedkope electrische kachels en boilers ipv een warmtepomp want al die stroom moet op. Maarja, gemiddeld genomen komt nog steeds een aanzienlijk deel van dat extra verbruik uit fossiele energiebronnen.
Ik blijf voorlopig bezig met het beschikbaar dakoppervlak volleggen met panelen, waar mogelijk met de orientatie en hoek geoptimaliseerd voor de mindere maanden en bewolkte dagen. Op die manier hoef ik zo min mogelijk uit het net af te nemen en ooit gaat dat een voordeel zijn.
top top !
Nou lekker dan 15000 euro aan panelen verdien niet meer in 7 jaar maar in 25 jaar terug!
Die rekenmodellen besparen nog maar 600 euro per jaar terug
Wie gaat er nu nog panelen zetten?
Op dynamisch is volgens mij nog meer dan genoeg mogelijk, zonder allerlei vreemde boeteconstructies.
Hey Rick, duidelijk verhaal dit. Let wel op: zelfs bij vandebron kan je een modelcontract afsluiten, dan heb je ook geen terugleververgoeding. Als je zonnepanelen minstens net zo veel opleveren als wat je verbruikt zijn de hoge leveringskosten van een modelcontract niet meer relevant en dan verdien je (denk ik, niet doorgerekend) het meest met je panelen. Heb jij hier meer info over?
Ik ben benieuwd naar zo'n zelfde rekenvoorbeeld, maar dan in het geval er NIET meer gesaldeerd kan worden. Ik vrees dat het er dan heel anders uitziet...
Dan betaal je gewoon BTW en EB voor elke kWh die je uit het net haalt. En die mag je vervolgens niet meer wegstrepen tegen latere invoeding. In die situatie wordt de thuisaccu erg interessant.
@@KetelKlets Bedankt voor het snelle antwoord! Als ik dan heel grof en snel reken met de bedragen in het filmpje ben je dus straks mét zonnepanelen meer kwijt dan zonder panelen? Je krijgt dan een hele lage teruglever vergoeding én het belastingvoordeel is dan weg, scheelt in dit voorbeeld misschien wel EUR 1.000,- per jaar. Een thuisaccu is niet interessant, je wekt in de winter véél minder op dan dat je verbruikt, er is dan niks op te slaan. Voor de goede orde; ik ben voorstander van verduurzaming, ik heb een warmtepomp én zonnepanelen. Maar financieel kan het nooit uit volgens mij (als je niet kunt salderen).
@@SanderVaessen De terugleverboete zal hoogstwaarschijnlijk verdwijnen als het salderen stopt. Elke kWh die je zelf gebruikt hoef je niet aan te kopen én deze is per definitie belastingvrij. Het zal altijd goedkoper zijn dan 100% van je stroom aankopen op het net, simpelweg omdat je minder kWh afneemt dan zonder panelen.
STEL....
wat nu als we collectief het net sparen? Dus de consument is 100% bereid om mee te werken, het is een utopie dat weet ik maar zouden we niet voordeliger uit zijn.
Voor deze setting is de energie aanbieder en de netwerkbeheerder van het rijk (in zekere zin inzichtelijk).
Ik ben van mening dat het niveaulerender (werkwoord aldus Diederik Samson) is dan we nu handteren ieder voor zich god voor ons alle.
Dat werkt niet zolang de energieleveranciers winstbejag nastreven.
Heel leuk bedacht , maar als je gaat rekenen doe het dan wel goed of leg je verhaal anders uit. als ik 35% zelf verbruik dan is natuurlijk de levering die afgerekend word ook bij "solar met export" 35% lager en kan dus niet die €499,96 zijn maar €324,96 (ongeveer want je neemt dan maar 2600kWh af en geen 4000kWh). Dan zou heel de berekening er iets anders uitzien. Ook omdat je geen 4000kWh terug leverd maar 2600kWh en dus val je dan ook in een lagere schaal en is ook die €450,= lager.
Maar de Cru van het verhaal is en blijft, dat ook al betaal je terug lever kosten dan is het zo dat zolang die per kWh lager zijn dan het bedrag wat je per kWh bij salderen ervoor krijgt dat het dan altijd loont. 😉
Heb ik wel overwogen om mee te nemen, maar dat zou het verhaal wat onduidelijker maken t.o.v. het niet exporteren voorbeeld. Dus ja je hebt gelijk, maar ik heb ervoor gekozen om bij de eerste twee scenario's het verbruik gelijk te laten om de impact van het salderen zichtbaar te maken.
@@KetelKlets eens met @dirk , want heel veel complexer wordt het niet er door , maar transparantie wordt groter. Het is een afweging
@@KetelKlets het was nu juist onduidelijker omdat je vergelijking gewoon niet klopt. m.a.w. het voordeel van solar met export is dus eigenlijk groter dan je nu laat zien. plus het maakt het voor iedereen best wel duidelijk mits je het goed uitlegt. Maar goed het is jouw kanaal en je moet het natuurlijk op jouw manier doen. maar als je iets gaat vergelijken en je maakt er iets van dat er niet is, dan slaat in mijn ogen de vergelijking nergens op en ga je je doel voorbij. 😉
Loont een terugverdientijd van meer dan 15jaar ook nog in verhouding tot alternatieven?
Wat vooral opvalt dat de terugleverkosten voor 79% worden betaald door de heffing, het voordeel zit hem in de vermindering van de energiebelasting! Wat dus meteen duidelijk maakt dat het een verdienmodel is. Als de saldering wegvalt wordt het financiële plaatje nog veel ongunstiger. Ik kan me ook niet voorstellen dat een energieleverancier zoveel kosten wordt doorbelast over de totale teruglevering van de netbeheerder. In een van je vorige video's gaf je duidelijk aan dat de gemiddelde kostprijs (excl heffingen) over een jaar redelijk stabiel zijn. Wat zou betekenen dat de onbalanskosten een kwestie van slecht energiemanagement en inkoopbeleid van de energieleveranciers is. En de consument daardoor onterecht wordt belast met de kosten daarvan. Wat over een geheel jaar gezien de hoge terugleverkosten niet rechtvaardigt. De ACM is een onderzoek gestart om dit te onderzoeken, ben heel benieuwd naar de uitkomst hiervan.
Zeker waar, dit gaat puur over hun verdienmodel.
Om hoeveel geld gaat het, ik denk dat het veel gedoe voor weinig geld is.
""De overproductie van groene stroom ligt aan het niet tijdig terugschakelen van (grijze?) energiecentrales"". Dus niet aan zonnepaneelhouders. Wind kan ook teruggeschakeld worden!😊
hoe je het went of keert. genaaid worden we zoieso :)
Als je niks doet ja, dan betaal je de hoofdprijs.
@@KetelKlets het is wel jammer, hoe meer we doen, deste meer ze verzinnen om toch weer 100.- per maand te moeten betalen. in een situatie van 6-8 duizend per jaar verbruik en zonnepanelen die alles afdekken met salderen mag je dan toch al snel weer fors betalen, waar je voorheen met n paar euro per maand klaar was, en soms zelfs geld terug kreeg. moet je nu bijna weer de oude tarieven per maand betalen tov toen niemand zonnepanelen had.
@@bart2903 Als je niks doet dan betaal je dubbel zoveel, immers betaalt iedereen dezelfde hoge vastrechtkosten waar iemand zonder panelen niks tegenover kan zetten. Al kun je het ook weer dempen wanneer je niks doet en toch een dynamisch contract neemt, dan beweeg je mee op de lage tarieven door zon en wind, maar heb je geen investering hoeven doen.
@@KetelKlets makkelijk is anders :D
Nooit praat men over de investeringskosten...... Alsof ze gratis op het dak gelegd zijn. Zo praten de mensen altijd over geen gas en hebben het nooit over hun dure warmtepomp. Dus leuk al die verbruiks- en opwekberekeningen. Nergens het totaalplaatje. Dat zijn de echte reële cijfers. Goed dat je het uiteen zet.
Voorlopig betaal ik nul euro voor al mijn energie, maar de teller staat nog altijd op -13k met al die investeringen. Hopelijk ongeveer op nul ergens in 2031... mits er geen zaken stukgaan natuurlijk. Mijn jaarverbruik zit rond de 7MWh, alleen elektrisch. Omgerekend met gas was het ruim boven de 16MWh, dus dankzij de warmtepomp zit daarin een fikse besparing.
En nu nog een keer, maar dan met 10kWh batterij 😊
Fijn dat je het zo duidelijk uiteengezet hebt misschien kunnen die zonnepaneel eigenaren die zo hard roepen dat ze het uit gaan zetten of van het dak af halen eens wat minder hard gaan roepen.
Deze terugleverkosten is geen boete, het is het resultaat van slecht overheidsbeleid.
Kun je ook de keerzijde laten zin, namelijk dat de energiebedrijven geld verdienen aan het verhandelen van teruggeleverde stroom? Ze hebben het alleen maar over kosten terwijl ze daarmee de stroom voor 0 cent krijgen en deze met veel winst doorverkopen aan klanten zonder zonnepanelen. De ACM heft dat volgens mij niet in beeld.
Fysiek klopt dat, maar financieel niet. Want ja, het zijn jouw elektronen die bij je buurman uit het stopcontact komen, maar alle stroom gaat in Nederland op de grote hoop en afhankelijk van actuele vraag en aanbod komt daar één landelijke stroomprijs uit. En als er meer aanbod is dan vraag, dan wordt stroom een last die geld kost. Komt allemaal doordat stroom zich nog niet op grote schaal laat opslaan (en laat ontladen). Komen de profileringskosten en acucte onbalanskosten nog bij.
Die teruggeleverde stroom tegen 0 cent ( of zelfs negatief) wordt door Budget enrgie reklame mee gemaakt van gratis stroom in voorjaar en zomer.voor nieuwe klanten Maarrrrrr......de het gaat alleen over de kale stroomprijs, want energiebelasting en btw wordt wel bij je in rekening gebracht over die ziogenaamde gratis stroom !
Enne, voor zonnepaneelhouders als nieuwe klant bestaat gratis stroom niet, want die heb je dan al...!
@@fryfrysk Heel belangrijke observatie: de genoemde 35% direct eigen gebruik van je zonneopwek is *per definitie belastingvrij* ; het komt namelijk niet langs de slimme meter en is dus niet meetbaar.
@@KetelKlets De terug-geleverde stroom wordt toch gemiddeld wel winstgevend verhandeld door je leverancier? Als er stroom teveel is kan de omvormer toch automatisch afschakelen als de prijzen negatief zijn om zo onnodige kosten te voorkomen?
Zo lang je kan salderen heeft het zelfs bij negatieve stroomprijs geen zin om je omvormer uit te zetten. Alleen als je een dynamisch contract hebt heeft het nut om bij salderen de omvormer uit te zetten als je stroomprijs lager is dan min dertien cent. Dat gebeurt niet echt vaak
Hoe ver kun je komen met een dynamisch contract en een thuisaccu van 7kwh die 2000 euro kost (zelfbouw).
Niet zo ver. Het is veel gemakkelijker om gewoon van leverancier te wisselen. Eneco rekent flat fee €6 per maand voor terugleveren en Greenchoice €4,53 per maand en ook zo veel salderen als je kan.
Dat zijn de realistische kosten die ze hebben, los van gemiste omzet omdat je honderden tot duizenden euro's niet meer betaalt met zonnepanelen en salderen. Want vergeet niet dat elke kWh die jij terug levert in potentie ook gewoon naar een andere klant kan die op dat moment tekort heeft. Dat kost ze niks.
@@SolAce-nw2hf als je een accu hebt dan kun je toch een veeel groter deel zelf gebruiken ipv terug leveren?
@@edingcnc7685 Alleen op dag/nacht niveau, maar in de zomer produceer je per dag vele malen meer dan je verbruikt en in de winter is het maar een fractie van je verbruik.
Ik ben hier zelf nog aan het rekenen wat nuttig is als het salderen ooit weg valt, maar ik kom dan op zo'n 200 dagen a 5 kWh laden/ontladen met 90% rendement. Dus dan kost het per jaar 1000 kWh en levert het 900 kWh op terwijl een accu systeem van die maat met zelfbouw grofweg €2500 kost.
Dat afschrijven over 10 jaar betekent dus €250 kosten per jaar wat al meer is dan de terugleverkosten die de meest inhalige energieleverancier momenteel rekent. Dit terwijl er nog veel meer is dat ik onmogelijk meer dan een paar dagen op kan slaan zonder absurd hoge aanschafkosten en dan heb ik het nog niet eens over de ruimte die het kost.
Ik hoop wel dat je veel verstand hebt van accu's bouwen, 7kWh kan een flinke knal geven.
@@diatonicdelirium1743 geen probleem ik ben hbo eletro techneut.
Ik schrik hier nogal van. Het moet natuurlijk gewoon heel simpel zijn om opgewekte energie binnenshuis te houden. Schijnbaar worden mensen gegijzeld met hun zonnepanelen.. Dat je denkt. Hmm misschien wil ik het wel anders en dan blijkt dat haast niet te kunnen. Dat je een soort lidmaatschap hebt van een club waar je eigenlijk niet langer bij wil horen. Maar je kan er niet uit.
Iedereen kan een modelcontract afsluiten zonder deze onzin. De tarieven worden typisch 2x per jaar herzien (heel soms per kwartaal) maar extra kosten mogen niet berekend worden en je mag als klant niet eens geweigerd worden.
Zo lang als mogelijk mijn ferrarismeter met teruglopende draaischijf behouden dus.
kan natuurlijk van aanbieder veranderen dan gewoon niet meer opgeven dat zonnen panelen hebt
Zal geen verschil maken op je jaarafrekening.
Men weet dat je zonnepanelen hebt, en als men ontdekt dat je er over liegt, kan dat vervelende gevolgen hebben.
@@salipander6570 Nee hoor, ze trekken het gewoon recht bij de jaarafrekening alsof je wel eerlijk was geweest.
Als iedereen de overproductie zou stoppen dan gillen de energie maatschappijen ook want dan moeten ze zelf met gas / kolen stroom maken
....en dan stijgen de tarieven ( de lasten) voor de consument ook.....
Gillen van geluk bedoel je? Want dan stroomt *al* het geld weer hun kant op, waarbij menig grote energieleverancier tevens een opwektak onder de holding heeft die dan ineens nooit meer last heeft van te lage stroomprijzen (onder kostprijs).
@@KetelKlets nouja je hebt zelf nog steeds je zelf verbruikte zonne energie( al is dat nog niet veel 2100 Kw tov 9000 Kw opwek +- 22%
Ik stop liever de productie en ben dan 10 euro duurder uit per maand dan dat ik hun gratis stroom geef en er ook nog voor moet betalen… principe kwestie
Je kan maar zo hard niet met het klimaat bezig zijn dat je er zelfs extra voor wil betalen
Dus als jij aardbeien krijgt van iemand op momenten dat er een overaanbod van aardbeien is en de prijs ervan bijna nul, en je bent verplicht aardbeien terug te geven op ieder moment en in de hoeveelheid dat die persoon dat maar wil, ook op momenten dat de prijs hoger is, én je moet dit alles gratis doen, niet voor een paar mensen maar voor miljoenen mensen....dan zou jij het normaal vinden als die mensen jou ook nog gaan terugpakken als je daar iets voor gaat rekenen.
En als stank voor dank wordt je dan ook nog een boevenbende genoemd.
@@tonenriajamei99 ik heb voor 15300 geïnvesteerd wat ik niet in 7 jaar maar 20+ jaar over doe om terug te verdienen dus ja mag ik?
Ik denk dat jij of geen zonnepanelen hebt of bij een energie maatschappij hoort.
De spelregels werden tijdens de wedstrijd veranderd anders had ik dus nooit geïnvesteerd (4500 verbruik 9000 opwek)
Vreemd dat berichten af en toe worden verwijderd ondanks dat ze netjes verwoord zijn
@@bwm9637 Inderdaad, is me ook opgevallen
Het feit blijft dat je altijd betaald in Nederland... maakt niet uit wat je doet. Je bent altijd geld kwijt. Ookal probeer je iets goed te doen.
Hier rolt het geld van mijn energierekening al 3 jaar mijn kant op, dus het hoeft niet zo te zijn.
@@KetelKlets Gros van de zonnepaneel bezitters is nog bezig met afbetalen van hun systeem (nog niet terugverdiend). Het zijn alleen de "pioniers" die profiteren. En daarvan heeft de helft hun oude blauwe 250w panelen ook weer vervangen door nieuwe betere exemplaren boven 400w.
@@jankees4037 De meeste mensen die in 2019, 2020 of 2021 hun panelen hebben laten leggen, hebben hun set al terugverdient.