Terugleverboete Eneco

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Op veler verzoek hierbij mij visie op de terugleverboete die Eneco heeft aangekondigd.
    Artikel: solarmagazine....
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/...
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Комментарии • 397

  • @RonaldTermaat
    @RonaldTermaat 4 месяца назад +45

    Feitelijk zegt Eneco dat ze de saldering voor de energie (die Eneco levert) afschaft. Het belastingdeel wordt nog wel gesaldeerd.
    Ook fijn dat de energie de je produceert en zelf gebruikt geen terugleververgoeding over betaald... Ja zeg, me dunkt.
    Het is ook wel te begrijpen dat een energieleverancier niet blij is met de terugleververgoeding. Dit heeft direct impact op hun business. Als ze dat gewoon eerlijk zeggen, dan is dat ook gewoon voor iedereen te begrijpen. En dan hoeven zonnepaneelbezitters niet neergezet te worden als profiteurs die de buren (zonder panelen) laat betalen. Het is overigens snel gegaan. Van 'Help mee met de energietransitie en red de wereld' 'Zonnepaneelbezitters zorgen voor grote problemen en profiteren oneerlijk over de rug van de minder bedeelden'.
    Niets zo veranderlijk als de politiek :)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +18

      Daar viel ik ook over, ze schijven dat mensen zonder zonnepanelen nu niet meer meebetalen aan huishoudens met zonnepanelen. Daarmee bedoelen ze eigenlijk hun eigen winstmarge maar dat bekt niet zo lekker vermoed ik.

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro 4 месяца назад +21

      Het is wel zo dat de electra die ik voor een kleine vergoeding de deur uit doe, bij de buurman voor 30ct het stopcontact uit komt, zonder dat de energieleverancier er iets voor hoeft in te kopen.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 4 месяца назад

      Lichte mate van spraakverwarring. "Leveranciers" zoals in de Energiewet opgenomen zijn geen producenten maar tussenhandelaren. Zeg maar de Alberts en de Jumbo's. Eneco neemt hier een aparte doch niet unieke positie in dat zij tevens producent zijn en dat thuisproducenten dus inderdaad hun core business meer schaden dan bijvoorbeeld het geval zal zijn bij een Vandebron. Het klopt overigens uiteraard wel degelijk dat je met zonnepanelen gratis ge(mis)bruik maakt van collectieve infrastructuur en daarmee de rekening bij anderen neerlegt. Bovendien zou het toch echt wel inzichtelijk moeten zijn dat wanneer voor de handelaar de inkoopprijs gelijk is aan de verkoopprijs zijn inspanningen elders toch geld zal moeten opleveren opdat hij zijn diensten (aan jou!) kan voortzetten.

    • @jeroenzoujewelwillenweten8284
      @jeroenzoujewelwillenweten8284 4 месяца назад +2

      @@KetelKletsja die klimaat critici worden nu door de PV eigenaren gesponsord. Ik ben al uitgelachen met de opmerking ja jij met je klimaat gedoe gaat mijn energie rekening nu goedkoper maken. Dus niet zeuren dat het niet eerlijk is voor de mensen zonder PV zorg dat ze hun dak volgooien lijkt me beter.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 4 месяца назад

      man-man-man, en alweer die zogenaamde AI die voorkomt dat je op een nette manier de financiën ervan uitlegt en waarom jullie visie derhalve niet houdbaar is.

  • @weekmaker
    @weekmaker 4 месяца назад +9

    Mooi nieuws voor mensen die nog wat panelen willen bijleggen. Met al deze angst het perfecte instapmoment voor lage prijzen en levertijden. Met oost/west kun je bovendien prima terecht bij dynamisch als alle vaste contracten terugleverboetes krijgen in de toekomst.

  • @richardgrootde657
    @richardgrootde657 3 месяца назад +2

    Wat een reacties allemaal. Het leeft in ieder geval wel. Hier in ieder geval al heel lang hetzelfde plan. En juist nu doen we het. Ben benieuwd tot hoe laat de curve lekker doorgaat. In de zomer en winter. Vooral met Aiko panelen die het als het goed is ook heel goed gaan doen met bewolking.

  • @WLohn
    @WLohn 4 месяца назад +38

    Ik zou eerder gaan eten als je buiten de curve valt 😂

  • @ARPost-kn2jl
    @ARPost-kn2jl 4 месяца назад +11

    Nieuwere panelen leveren ook meer op bij weinig, diffuus licht.

  • @MB-hj5zx
    @MB-hj5zx 3 месяца назад +2

    Fijne video Rick. Ik heb net panelen laten leggen, net als jij zoveel mogelijk. Inderdaad goede prijs en professioneel advies gekregen bij samenstromen. Ik denk dat de goede installateurs overleven nu er aan de boom geschud wordt. En wel tegen schappelijke prijs. De business case is nog steeds steen goed.

  • @dabit4840
    @dabit4840 4 месяца назад +7

    Hier ook zo'n 'gek' die de afgelopen weken nog de ronduit onhandige stukjes dak volgelegd heeft met 2500Wp aan extra panelen en die dagelijks te horen krijgt dat dat dom is. Panelen op het noorden gericht, veel te veel capaciteit, oh wat is-ie dom.
    Ik doe dat dus om op de slechtere dagen/maanden ook nog zoveel mogelijk mezelf te kunnen bedruipen. En zeker als je ze zelf kunt leggen dan vallen de kosten momenteel knap mee.
    1 ding hebben ze wel bereikt met die terugleververgoeding: ik ga toch maar eens werk maken van geautomatiseerd meer energie verbruiken op het moment dat het van het dak af komt. Verwarming/koeling wat harder als er over is; in de betonplaat kan aardig wat energie. Een boilertje voor voorverwarmen warmwater kan ik ook 6-10kWh in kwijt. Autoladen is tot op zekere hoogte te sturen. Enzovoorts.
    Tot nu toe vond ik het niet zo nodig om lief te zijn voor die arme zielige electriciteitsmeneren gezien het feit dat er overal al extra kosten en geen-voordeel tussen worden geschoven als je een contact af sluit en ze jarenlang de kop in het zand gestoken hebben. Dikke vinger dan. Maar nu begint het toch wel zinnig te worden; effectief heb ik nog deze zomer en herfst om automatisering te implementeren, testen en de kinderziektes eruit te halen.

  • @webgeestpaul
    @webgeestpaul 4 месяца назад +7

    Zou je een keer kunnen voorrekenen hoe dat dan werkt met terugleverkosten, zonneopbrengst etc? Misschien een heel simpel voorbeeld zodat we dit zelf kunnen toepassen op onze eigen situatie? Ik vind het lastig hoor! 🤔

  • @bartcox274
    @bartcox274 4 месяца назад +3

    Dank je wel Rik
    Het is moeilijk te snappen: de overheid houdt vast aan salderen terwijl energiebedrijven eigen heffingen verzinnen om geen saldeernadeel te ondervinden. Mensen met een flex-contract kunnen een dynamisch (uurtarief) overwegen, eventueel een leverancier die op afstand tegen betaling een thuisbatterij kan schakelen. (Frank Energy - Sessy) dus je verdient erop.

  • @bobrock704
    @bobrock704 4 месяца назад +4

    IEDERE maatschappij is bij wet verplicht het modelcontract aan te bieden als je er om vraagt. GEEN ZORGEN!

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol 4 месяца назад

      maar dat doen ze niet... is mij gebleken... en dan? Naar de rechter?

  • @Internoll
    @Internoll 4 месяца назад +4

    Wederom een zeer duidelijke uitleg. ☀️☀️☀️

  • @skinkie
    @skinkie 4 месяца назад +13

    Wat ik mis in dit verhaal is iets wat al veel eerder bekend was: Eneco verhoogt ook haar vaste kosten significant, van 5.99 per product gaat het nu naar 8.99 per product (per 30 april) en dat wordt later dit jaar 14.99(!). Laat dit even op je inwerken. Dus eerst onder het mom 'meer kosten met teruglevering' de basistarieven verhogen, in stapjes zodat het minder opvalt, en dan een variabele component toevoegen om onder de regels van het spel uit te komen. Ik ben geen fan van Aleid Wolfsen (Autoreit Persoonsgegevens), maar zo'n bijtertje hebben we nodig bij de ACM. Ik ben benieuwd waar Michiel Denkers mee gaat komen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +2

      Alles draait om het verdienmodel; alle energieleveranciers zijn for-profit
      ruclips.net/video/Temhj3FHpjo/видео.html

    • @zwollywoodNL
      @zwollywoodNL 4 месяца назад +2

      Op 18 april een vast contract bij Eneco afgesloten en daarin was het 14,99 voor alleen stroom. Gas 8,99.

  • @marcvandijk63
    @marcvandijk63 4 месяца назад +2

    Je had ook bestaande panelen kunnen gebruiken, dit gezien je overcapaciteit die je al hebt. Op deze manier blijf je het net belasten gedurende de middagpiek die best wat lager kan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Als de warmtepomp en de EV er zijn is dat over, dan is dat vermogen meer dan welkom.

  • @Frank-Y
    @Frank-Y 4 месяца назад +2

    Volgende week wordt mijn set zonnenpanelen (11 stuks) met zeven stuks uitgebreid. Op Het noord oosten. De offerte was letterlijk de helft minder dan mijn collega een jaar geleden heeft betaald. En ipv 3 maanden worden ze bij mij binnen twee weken geleverd. In december een contract voor drie jaar vastgezet.

  • @DonHrvato
    @DonHrvato 4 месяца назад +6

    Exact wat je dus uitlegt, ik heb dus 15 panelen op noord, (20 op zuid) en heb dus ook de dure avondtijden geheel zelf voorzien. Er was vandaag op deze zonnige dag tm 21 uur opwek te zien. En ik ben voor gem. 70% zelfvoorzienend met onze eleltricitetisbehoefte.
    Ik zou ook nog wat panelen op het dak van de garage kwijt kunnen.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 4 месяца назад

      In deze tijd van het jaar is zelfvoorzienendheid van 70% goed te doen maar niet gezien over een heel jaar. Daar haal ik nu 40% per jaar, vier jaar op rij.

    • @bakkerarno
      @bakkerarno 4 месяца назад +1

      Pas er voor op om boven 15kW piek te komen! Dan moet het voordeel door zonnepanelen berekend worden voor de Belastingdienst en dat kan aardig oplopen.

    • @DonHrvato
      @DonHrvato 4 месяца назад

      ​@@bakkerarno ik heb niet meegedaan aan de KOR van de Belastingdienst als je daarop doelt. Ik heb ze vorig jaar laten plaatsen, en toen zat er, net als dit jaar, geen 21% BTW op.

    • @TheTeek
      @TheTeek 4 месяца назад

      ​@@bakkerarnodie ken ik idd, maar zoals zo vaak zo onduidelijk omschreven bij de belastingdienst. Want is het het aantal WP op je dak, of wat je daadwerkelijk opwekt. Ik heb bijvoorbeeld 26 panelen van 420wp. Maar wil er graag nog 13 bijleggen. Maar allemaal verdeeld over de bestaande omvormers. Zodat de daadwerkelijke max piek 3x3600w zal zijn en dus onder die 15k uitkomt. Misschien weet Ketelklets hoe dat zit

    • @bakkerarno
      @bakkerarno 4 месяца назад

      @@TheTeek Het gaat om het WP op het dak; bij 39 panelen wordt dat 16.380WP. Wees zeker van wat je doet want als de Belastingdienst later met een aanslag en boete komt dan kan het een dure grap worden.

  • @ercanyilmaz8108
    @ercanyilmaz8108 4 месяца назад +14

    "U wilt uw investering terugverdienen?
    Nee hoor, dat doen we niet. Bent u helemaal gek geworden?! " 😂

  • @passais
    @passais 4 месяца назад

    Ben helemaal met je eens: geen paniek. Met de constant wijzigende omstandigheden wordt het echter wel steeds lastiger voor zowel particulieren als marktpartijen om zich aan te passen en een verdienmodel te houden.

  • @harmzegt8066
    @harmzegt8066 4 месяца назад +7

    Hoi, leuk dat je nog 12 (of meer) panelen bij plaatst. Al doe je er 100. Als er overschot is dan gaat gewoon jouw omvormer uit en wordt je alsnog gedwongen stroom te kopen ipv zelf te gebruiken tijdens het koken.

    • @rdehaan5223
      @rdehaan5223 4 месяца назад +1

      Er vanuit gaande dat er geen thuisaccu zou zijn dan. Als je zoveel opwek/overschot hebt wordt een batterij vrij snel interessant

    • @willemjanwithaar
      @willemjanwithaar 4 месяца назад +1

      Kijk maar naar de opwek in Nederland. Lijkt mij sterk dat je savonds om 18:00 nog last hebt van uitvallende omvormers. Dan moet je de netbeheerder inschakelen volgens mij.

    • @rm5728
      @rm5728 4 месяца назад

      Mijn omvormer popt er pas uit bij 250V of meer. Dat is hier nog nooit gebeurd. Dat terwijl mijn buurman net 300 panelen heeft bijgeplaatst naast de 1500 die er al lagen.
      Waarschijnlijk heeft Liander daarvoor een nw transformatiehuisje neergezet. Ook al omdat er hele zonneparken en windmolens zijn geplaatst in het afgelopen jaar. Waar een wil is is een weg zal ik maar zeggen. Maar in de stad idd een groot probleem.

    • @harmzegt8066
      @harmzegt8066 4 месяца назад

      @@rm5728 ik woon in een omgeving waar velden vol liggen met zonnepanelen. 10.000 panelen per veld is niets. Tevens staan hier honderden windmolens.

  • @larsjarredspeetjens
    @larsjarredspeetjens 4 месяца назад +5

    Ga me steeds meer afvragen als ik dit soort dingen zie of de ACM en AFM niet gewoon worden omgekocht 😛

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +2

      Nee, incompententie en te weinig handjes verwacht ik eerder.

  • @erikmooij7333
    @erikmooij7333 4 месяца назад +2

    Wel bedankt voor de duidelijke uitleg. 😊

  • @WimvdBrink
    @WimvdBrink 4 месяца назад

    Hele mooie video weer, met duidelijke uitleg, word het nu niet lucratief om toch die batterij neer te zetten, dan gebruik je in de zomer in ieder geval een groter deel van wat je zefl opwekt savonds

  • @Druif1977
    @Druif1977 4 месяца назад +1

    Ik begrijp niet wat Eneco beoogt te bereiken. Want:
    - over wat je kan salderen betaal je 11,5 cent;
    - over wat je niet kan salderen ontvang je 14,5 - 11,5 = 3 cent
    Ergo; hoe meer je opwekt boven je eigen gebruik op jaarbasis levert jou netto 3 cent op. Je wordt dus gestimuleerd om veel meer te gaan opwekken en dus ook het net zwaarder te gaan belasten en dus het probleem van congestie te vergroten.
    Zonnepanelen uitzetten is dom, dat kost je altijd veel meer dan wanneer je ze gewoon aan laat.
    Het enige legitieme bezwaar is dat met de nieuwe maatregelen de terugverdientijd langer is.

  • @rienvanhoesel
    @rienvanhoesel 4 месяца назад +2

    Zoals ik het bekijk vervalt het salderen bij Eneco, want je gaat namelijk betalen voor elke KWH die je mag salderen!!!
    Hieronder een rekenvoorbeeld/uitleg van Tros/radar.
    Quote: Een voorbeeld: Stel je hebt op jaarbasis 3.000 kWh opgewekt en teruggeleverd via de meter (dus niet meteen zelf verbruikt) en 3.500 kWh verbruikt. Dan kun je de 3.000 kWh die je hebt opgewekt wegstrepen tegen de 3.500 kWh die je hebt verbruikt: netto verbruik je dan dus 500 kWh. Alleen voor die 500 kWh moet je de stroomprijs aan Eneco betalen.
    Je moet wél voor de volledige 3.000 kWh die je teruglevert terugleverkosten betalen.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 4 месяца назад

      Nou , salderen vervalt niet helemaal.. Alleen je moet 11,5 cent voor de kwh's betalen die je wegstreept tegen elkaar. Nu, is dat zonder terugleverkosten en is het neutraal.. dus geen kosten voor de kwh's. Als je contractprijs 30 cent is/wordt.. bespaar je 18,5 cent (30 -11,5) met je opgewekte zonnestroom die je niet direct gebruikt heb maar op het net (terug)geleverd hebt en later zogenaamd,.. verbruikt hebt. Dus salderen niet afgeschaft maar met kosten salderen.

  • @EdwinMoviesChannel
    @EdwinMoviesChannel 4 месяца назад +5

    Dus je wilt 8 of 9 panelen bijplaatsen op NoordWest om twee doelen: "iets opbrengst in de namiddag/avond toevoegen" en "de opbrengst op bewolkte dagen (strooilicht) verhogen". Gevolg is dat de totale groene bel (en daarmee onnodige belasting van het net) nog meer toeneemt en de energiebedrijven nog meer kosten moeten gaan doorberekenen.
    Is het eerste doel niet beter (en in de nabije toekomst ook voordeliger) te bereiken met het plaatsen van een (relatief kleine) thuisaccu? Daarmee wordt het net juist ontlast in plaats van extra belast en om dat kleine piekje van het koken weg te werken volstaat een opslagcapaciteit van 1 kWh (De oranje piek om circa 19h die buiten de bel valt is ongeveer 1 kWh). En met circa 2 kWh extra opslag dek je dan ook direct het hele oranje deel van 19h tot 7h (de nacht), wat je met panelen op NoordWest niet gaat lukken want in de nacht schijnt de zon niet. De curve verhoging door het strooilicht is veel te optimistisch getekend. Die paar panelen op NoordWest gaan maar een klein verschil maken (Oost+Zuid+West ligt vol en doet al bijna niks, dus NoordWest zal ook niet veel doen). De dag ervoor was het wellicht zonnig en had je dat kleine beetje gewoon over gehad en in de thuisaccu kunnen stoppen.
    Uiteindelijk moeten we naar meer direct eigen verbruik. Mijns inziens kan dat alleen door heel veel panelen te leggen (voldoende voor de donkere winterdagen) en met een slim schakelsysteem automatisch panelen af laten schakelen zodra de opbrengst hoger wordt dan het eigen verbruik (of desgewenst zodra de stroomprijs negatief is). Een thuisaccu is dan enkel nodig om de nachten te overbruggen. Op welke windrichting de panelen liggen maakt dan niet heel veel uit. Alle windrichtingen combineren is wellicht wat gunstiger omdat het thuisaccu dan wat kleiner kan zijn en minder hoeft te werken, maar panelen of Zuid hebben echter een hoger rendement, dus heb je er minder nodig. Ook kun je, als je een warmtepomp hebt, de warmtepomp als "accu" gebruiken. Op de zonnige winterdagen stook je je huis (en je boiler) wat warmer op en op de bewolkte winterdagen laat je de temperatuur weer wat zakken.
    Ja thuisaccu's zijn duur, maar de prijzen dalen in rap tempo. Het is lastig om ze te vergelijken met extra zonnepanelen, omdat zonnepanelen 30 jaar meegaan, maar hoelang gaat die accu mee?
    In feite geeft Eneco al een voorzetje. Eneco zegt nu, je mag voor 11,5 cent per kWh het net als accu gebruiken. Als ik dagelijks 3 kWh in een thuisaccu schuif levert dat 125 euro (3*0,115*365) per jaar op. Een thuisaccu van 5 kWh is nog net te duur om dat terug te verdienen, maar je kunt, zeker met een dynamisch contract nog wel meer verdienen met die accu. Een trucje wat de thuisaccu echter niet kan, en Eneco wel toelaat is dat je in de zomer een kWh "opslaat op het net" en pas in de winter er weer afhaalt. Kortom nog even geduld, maar kleinschalige opslag lijkt onoverkomelijk.
    Hoe meer mensen zonnepanelen bijleggen, hoe hoger de terugleverboetes zullen worden, des te eerder de thuisaccu (of welke vorm van opslag dan ook) rendabel wordt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +2

      Thuisaccu's worden pas interessant als ze tussen de € 100,- en € 200,- per kWh kosten en daar zijn we nog niet.

    • @Deiphobuzz
      @Deiphobuzz 4 месяца назад

      Als je ze zelfs bouwt met lfp cellen, betaal je minder dan 1500 euro voor 15kwh. Ja daar komen uiteraard nog victron omvormers bij, maar gezien de meter intern verrekend over de fasen kun je met een enkele 8kw unit ook al erg veel doen. Kom zelf uit op 88 euro per kwh met BMS. ​@@KetelKlets

  • @rm5728
    @rm5728 4 месяца назад +2

    Ben benieuwd wat Greenchoice gaat doen. Heb nu een vast contract tot september en krijg 11.5 ct/kWh voor de netto teruglevering.
    Om die reden heb ik dus vorig jaar nog 18 panelen bijgelegd in mijn weiland. Naast de 36 die ik al tien jaar heb. Heb nu een 15 kW omvormer die dus afgelopen dagen voor 't eerst 100 kWh/dag heeft geproduceerd. Zit nu op een netto teruglevering van 2000 kWh per jaar (heb geen gas meer). Maar dit wordt dus ca. 10000 kWh met die nieuwe nwe panelen.
    Denk dat geen enkele leverancier mij meer wil hebben. Misschien maar een EV laadpaal installeren en 40 ct/kWh vragen. Da's snel 4000 Euro/jaar.
    Voor de rest een goed verhaal Ketel ...

  • @dieksnob
    @dieksnob 4 месяца назад +3

    Helemaal eens Rick 👍 . Vervelend een extra belasting maar zon pv blijft aantrekkelijk. Na afloop contract weer kijken wat er mogelijk is in de markt 👍

  • @robbertrobbert3779
    @robbertrobbert3779 3 месяца назад

    Beste Rick, bedankt voor je duidelijke video’s! Ik vroeg mij af of het mogelijk en zinvol is om tijdens de zomermaanden een gedeelte van de zonnepanelen uit te schakelen, zodat de opwek in overeenstemming gebracht wordt met het verbruik, waardoor het jaarlijkse overschot minder wordt. Op onze woning liggen 30 zonnepanelen die door de vorige eigenaar in 2014 aangeschaft zijn. De jaarlijkse opwek is hiermee ongeveer 6000 kWh, maar ons jaarlijkse verbruik is slechts ongeveer 2500 kWh. Bij Eneco moeten we binnenkort dus terugleverkosten van 11,5 cent per kWh gaan betalen, terwijl de terugleververgoeding daalt naar 5 cent per kWh…

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 месяца назад

      Hangt helemaal van je contract af. Die 11,5ct geldt niet voor bestaande vaste contracten dus ervan uitgaande dat je variabel zit... wat houdt je tegen om over te stappen naar een ander?

    • @robbertrobbert3779
      @robbertrobbert3779 3 месяца назад

      @@KetelKletsinderdaad een variabel contract bij Eneco. Ik heb al een aantal keer gekeken voor een alternatief, bijvoorbeeld bij Essent of een kleinere energieleverancier. Maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd en dan zullen alle energieleveranciers een terugleverboete gaan invoeren. Ik kan het dus hooguit een jaar uitstellen (want een langer vast contract kan ik helaas niet afsluiten).

    • @audioschipper
      @audioschipper 2 месяца назад

      Misschien eens je licht opsteken bij Tibber

  • @wildwilco
    @wildwilco 4 месяца назад

    oplossing voor volgende contracten:
    split je gas en stroom contract.
    gas contract bij goedkoopste aanbieder
    stroom, model contract. als je na salderen nog steeds meer terug levert, is dit het beste wat je kan kiezen.
    bij model contract mogen ze geen teruglever boete rekenen.
    dan krijg je alsnog bij eneco 9,2 cent per kWh voor elke kWh die je terug lever.

  • @joopvanbreda8921
    @joopvanbreda8921 4 месяца назад +2

    Rick
    Mooi duudelijk verhaal en idd zoals je zegt.
    Begrijp dus idd ook niet waarom mensen panelen bijplaatsen in dezelfde windrichting in een al overbelaste situatie. Terwijl kwartslag draaien of panelen helemaal plat leggen juist een veel slimmere zet is.
    Eigenlijk jammer dat dit soort items de tv niet halen. Werd een avondje tv stuk beter van.

  • @Bus2000
    @Bus2000 4 месяца назад

    Ik heb net een jaar geleden panelen bij gelegd op oost. Nu pak ik heel mooi de opkomende zon in de morgen. Ze liggen vrij stijl dus ook in de winter doen ze nog leuk mee. Op west kan ik helaas niets leggen. Ook weer dank voor de uitleg. Even zien wat de andere leveranciers gaan doen. Wat Eneco doet werkt niet positief voor de mark. Naar mijn mening zouden ze ons moeten helpen met het investeren in een thuisbatterij zodat er een betere spreiding komt. Heeft iedereen plezier van.

  • @boudewijn-
    @boudewijn- 4 месяца назад +2

    Variabel 1 juni, vast 1 juli. Bij nieuwe afgesloten contract of verlenging gaat per 1 juli alsnog betalen. Bij afsluiten staan oude voorwaarden, maar bij nieuwe contract staan dan ineens de nieuwe voorwaarden van 22 april erbij. De klantenservice is niet goed geïnformeerd let op!! Net maar een model contract afgesloten. Bij 4000 kWh opwek en 3000 kWh verbruik kost Eneco nu 580 euro per jaar ivm de verhogingen

    • @peterlosangelos4108
      @peterlosangelos4108 4 месяца назад

      Alleen electriciteit?

    • @boudewijn-
      @boudewijn- 4 месяца назад

      @@peterlosangelos4108 ik zit vast aan stadswarmte dus voor mij idd alleen elektra

    • @boudewijn-
      @boudewijn- Месяц назад

      @@peterlosangelos4108 yes!

  • @RemySoeters1
    @RemySoeters1 4 месяца назад +12

    Ik zat er ook aan te denken om er nog een stuk of 8-10 bij te leggen. Heb er al 26 liggen en heb nog dak oppervlak over.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 4 месяца назад

      Op hoeveel wattpiek kom je dan uit?

  • @rsport2053
    @rsport2053 4 месяца назад

    Ik verbruik net zoveel als ik opwek, maar met dit geintje ben je duurder uit, dan dat het salderen was teruggezet naar 60%. Hopelijk valt er over 8 maanden als het contract afloopt nog iets leuks te shoppen.

  • @pietjekarbonkel2710
    @pietjekarbonkel2710 3 месяца назад

    Simpel twee stroomkringen en accu's . Als je genoeg zonnestroom hebt de netspanning uitschakelen geen gezeik meer met terug leveren van stroom . Je moet Rattenval en Eneco geen goedkope stroom gunnen die zij weer voor de volle mep doorverkopen

  • @daand12
    @daand12 4 месяца назад

    11 cent is voor als nog minder dan als je geen panelen hebt, en je kan het salderen in de winter. ( Gelezen ). Ik verbruik zelf ongeveer 2000kwh per jaar vanwege een mobiele airco. Zou in mijn geval 6 panelen van 405wp genoeg moeten zijn.

  • @Rammit_Inha_Assol
    @Rammit_Inha_Assol 4 месяца назад +7

    Leuke titel 'Teruglever boete'... want ja, dat is het nu eenmaal (ongeacht welke argumenten)

  • @BobGorelick
    @BobGorelick 4 месяца назад +2

    Bedankt weer voor het delen van je nuchtere blik en visie. Wat ik me wel afvraag is of dit mag. Want volgens mij betreft de saldering primair de btw die we gestreept kan worden. Maar nu gaat Eneco dus toch per KWh kosten rekenen. Gaat daar dan geen btw over gerekend worden en kan dat juridisch gezien?

  • @fritslevie4461
    @fritslevie4461 4 месяца назад +2

    Bedankt voor deze info! Jammer dat dit soort bedrijven een rem zijn op de particuliere verduurzaming. Dat kan toch niet de bedoeling zijn anno 2024 Mocht het uit de klauwen lopen en de marktwerking niet zijn werk doet moet de overheid maar ingrijpen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +5

      Het zijn gewoon tegengestelde belangen: zij willen winst maken, wij willen kosten drukken. Dat staat zo haaks op elkaar dat je uiteindelijk dit soort fratsen krijgt.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 4 месяца назад +5

      @@KetelKlets Dat is een van de redenen dat de energietransitie eigenlijk niet in handen van commerciële partijen moet komen. De gemeenschappelijke belangen (het beteugelen van uitstoot broeikasgassen) zijn oneindig veel groter dan financiële belangen van bedrijven. Helaas is ons politieke stelsel teveel verweven met bedrijven, de strijd om te overleven, ons lot dus ligt nu in hun handen. De meeste mensen beseffen dit niet evenals de urgentie van de transitie.

    • @rwten5955
      @rwten5955 3 месяца назад

      @@fritslevie4461 Beteugelen broeikasgassen?? Jij denkt dat die panelen en accu's 'schoon' zijn? Onder welke steen leef jij? Winning en verbruik van bijvoorbeeld lithium in al die accu's zorgt voor idioot grote milieuproblemen en duizenden kindjes die sterven in mijnen. Dat alles om een onbewezen klimaathoax op te lossen??? Kom op, gebruik die grijze massa waar het voor bedoelt is.

  • @annetteofhenkmuddehoogland1437
    @annetteofhenkmuddehoogland1437 4 месяца назад

    Argument van de energie boeven voor de terugleverboete is veelal dat mensen zonder panelen hiervoor de kosten ophoesten, maar dat veel mensen met zonnepanelen van het gas afgaan waardoor de marktwerking in de gasprijzen beperkt blijft (minder vraag lagere prijzen meer vraag hogere prijzen ) waar de mensen zonder panelen dus ook van meeprofiteren daar lullen ze niet over, dus hoog tijd voor aanmoedigings premie voor gaslozen, en als die nou even hoog wordt als de terugleverboete is iedereen blij.

    • @BobGorelick
      @BobGorelick 4 месяца назад

      Gasloos speel je je vastrecht vrij. Dat is volgens mij al voldoende "aanmoedigingspremie".

    • @annetteofhenkmuddehoogland1437
      @annetteofhenkmuddehoogland1437 4 месяца назад

      @@BobGorelick Ja leuk maar dan moet je het wel gratis opzeggen en komt er dan een alternatief voor gas en wordt het onzekere salderen of de boetes dusdanig hoog dat gas of waterstof goedkoper wordt kun je weer laten aansluiten voor 2000 euri , dus ik gebruik geen gas meer maar betaal het vastrecht voor gas gewoon door zeker zolang er geen toekomst visie is in den haag en bij de energie boeven.

  • @marcelsnip4222
    @marcelsnip4222 4 месяца назад

    Interessant. Ik ga kijken naar mijn piekverbruik. Bij ons rond 7 uur ‘s avonds.

  • @willeke1234
    @willeke1234 4 месяца назад

    Opwekken en verbruik snap ik. Voor mjj is de terugverdientijd veel interessanter. En wanneer het breakevenpoint valt.

  • @Yellowsaab93conv
    @Yellowsaab93conv 4 месяца назад +2

    Bedankt

  • @gerardvriend729
    @gerardvriend729 4 месяца назад +2

    Helaas klopt het niet helemaal, de opwek gaat niet langer door! Dat hoopte ik ook met west/oost maar ik kwam bedrogen uit. Wel veranderde mijn curve in twee puntjes met minder op het midden van de dag.

  • @fbuttstedt6577
    @fbuttstedt6577 4 месяца назад +1

    Heb het al eens gemeld hier, al 8 jaar ook panelen op het noorden, was goedkoper dan dakbekking.Wel panelen met 153 busbars. 60% opbrengst tov zuiden

  • @henkstigter6562
    @henkstigter6562 3 месяца назад

    Er ligt nu een voorstel om de terugleveringskosten te verbieden. Amendement zal worden ingediend door NSC, met steun van de coalitiepartijen.

  • @computerjantje
    @computerjantje 4 месяца назад +1

    Vorige week was er iemand bij me die geen zonnepanelen heeft en een volledig flexibel stroomcontract heeft. Hij zegt dat hij overdag smiddags zijn wasmachine, afwasmachine en hele grote boiler draait. Het stroomtarief is dan vaak bijna nul en soms zelfs helemaal nul. Omdat de saldering feitelijk nu wordt afgeschaft moeten ook de zonnepaneelhouders zich nu aan ditzelfde regime gaan houden. Maar de zonnepaneelhouders hebben wel die flinke investering gedaan. Wie is er nu slimmer bezig in deze politiek onstabiele/onbetrouwbare situatie?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      De zonnepaneelhouders want met alleen een dynamisch contract speel je de BTW en EB niet weg. Met zonnepanelen wel.

  • @mgielissen
    @mgielissen 4 месяца назад +1

    gelukkig is mijn aanbieder nog niet op dit idee gekomen (vattenvall) als dat wel gebeurd dan maar een kooi van faraday om mijn meter heen met een gaatje voor mijn p1 meter. Kunnen ze het via de GSM lijn niet meer uitlezen en zien ze het niet meer als ik aan het terug leveren ben en niet meer zelf gebruik..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      Dan komen ze of langs voor een nieuwe meter of ze gaan schatten (in hun voordeel uiteraard). Je kunt wel met de netbeheerder bellen om de meter Administratief Uit te laten zetten, dan blijft je meter wel online, maar gaan de meterstanden niet meer naar buiten.

  • @erwinekkel3963
    @erwinekkel3963 4 месяца назад

    Gelukkig net gisteren voor 3j vast gezet bij essent. Ik had zon vermoeden en wat was er vandaag in het nieuws... Kon Gelukkig nog bij de mediamarkt online helaas niet meer mogelijk enkel voor 1 jaar.

  • @arjanwild986
    @arjanwild986 4 месяца назад +1

    Wie zijn huiswerk had gedaan wist dit al, en mooier nog...'t wordt nog veel gekker.

  • @arandoolin2020
    @arandoolin2020 4 месяца назад +2

    Als je 3500 kWh verbruikt op de meter en 3500 kWh teruglevert betaal je in feite maar 11,5 eurocent per kWh voor elektriciteit.
    Het directe eigen verbruik overdag (niet te zien op de meter) van de opbrengst van de zonnepanelen is gratis.
    Daarbij krijg je verder nog de vermindering energiebelasting ad €631,39 terug.
    Bovenstaande naar rato van het netto verbruik (verbruik minus salderen)
    Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 4 месяца назад

      stroomprijzen gaan richting 25 cent dit jaar.. Dus dan is het 25 - 11,5 cent = 13,5 cent dat je bespaard met zonnepanelen. En als die zonnepanelen 1 euro per wp installatie kosten.. Ben je 8 jaar nodig om je geld terug te krijgen. Echter je had ook op dat geld 3 % rente kunnen krijgen.. 3 cent . Je moet er ook geen berekening te veel op maken. Misschien komt er wel weer een oorlog of crisis.. En gaan de prijzen weer omhoog. Of omlaag naar 16 cent per geleverde kwh door de energieboer..

  • @kjeldschouten-lebbing6260
    @kjeldschouten-lebbing6260 4 месяца назад +29

    De saldeer wetgeving is héél simpel: Dit mag niet.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +16

      Daar mag de ACM een uitspraak over doen, ik meen dat die al in de maak is.

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro 4 месяца назад +5

      Eneco zoekt naar mogelijkheden en reacties van de consument, en of ze ermee wegkomen of niet. zie ook de actie van vdBron

    • @basvlot
      @basvlot 4 месяца назад

      Bij variabele tarieven gedurende de dag kunnen ze dit wel maken. Overdag kost stroom niks. In de avond en nacht maak je het duur.

    • @sleepingaround010
      @sleepingaround010 4 месяца назад +5

      Ik zou mijn geld niet op ACM zetten, het is een pot nat😡

    • @macaidwin
      @macaidwin 4 месяца назад

      ​@@KetelKletsen die zeggen nu dus dat het mag. Tot een half jaar geleden was ik ergens in de naïeve veronderstelling dat de energiemaatschappijen het salderen bij de overheid factureren, die hebben die subsidie bedacht. Maar als je bedenkt dat de overheid zo dus beslissingen neemt over het geld van een ander, vind ik de sprongen van deze bedrijven nog niet zo vreemd. Rare overheid toch. Betalen autofabrikanten ooknde subsidies op elektrische auto's? En de makers van warmtepompen, isolatie etc.?

  • @Mr.Riffian
    @Mr.Riffian 3 месяца назад

    Nou vraag ik mezelf wel een ding af. Als zonnepanelen zo rendabel zijn, waarom liggen de daken van huizen in zuid Europa niet vol zonnepanelen?

  • @ikherhaal
    @ikherhaal 3 месяца назад

    Net verrast door United Consumers met een boete van ruim 30 euro per maand, dus bovenop de vast leverkosten, per 1 juli. Gelukkig kan ik op die datum overstappen, wegens een variabel contract en heb dat al in gang gezet. Ik zal ook dan een "boete" krijgen, maar die is minder dan de helft, terwijl de tarieven verder vergelijkbaar zijn.

  • @mathieuvanschaik7775
    @mathieuvanschaik7775 4 месяца назад

    Als ik het goed begrepen heb, geen denkfouten heb gemaakt, en op jaarbasis:
    --- betaal je aan stroomkosten enkel wat je meer verbruikt dan wat je opwekt (ongeacht of je het direct gebruikt dan wel eerst teruglevert en daarna alsnog (bij 's avonds) gebruikt
    --- Betaal je aan terugleverkosten alles wat je opwekt en NIET direct gebruikt
    --- Ontvang je aan saldering alles wat je meer opwekt dan wat je in totaal verbruikt
    In dat geval mbt de verbruikskosten:
    --- zijn die met ZP altijd nog aanzienlijk lager dan zonder ZP (ook al dek je maar een deel van je gebruik af)
    --- heeft een grote jaarlijkse overcapaciteit weinig/nauwelijks financieel voordeel t.o.v. opwekcapaciteit gelijk aan verbruik
    --- loont het, als bekend, om zoveel mogelijk de opgewekte stroom direct te gebruiken en niet eerst terug te leveren
    Voorbeelden, op basis van jaargebruik 5.000 kWh, kWh = 0.30, Teruglev = 0.115, saldering = 0.145
    --- Zonder zonnepanelen: 5000 * .30 = 1.500 Euro
    --- Opgewekt 7.500, 5.000 direct gebruikt, 2.500 teruggeleverd en 2.500 gesaldeerd: -/- 75 Euro (retour)
    --- Opgewekt 7.500, 5.000 via de meter, 7.500 teruggeleverd en 2.500 gesaldeerd: 500 Euro
    --- Opgewekt 5.000, 5.000 direct gebruikt, 0 teruggeleverd en 0 gesaldeerd: 0 Euro
    --- Opgewekt 5.000, 5.000 via de meter, 5.000 teruggeleverd, 0 gesaldeerd: 575 Euro
    --- Opgewekt 2.500, 2.500 direct, 2.500 via de meter, teruggeleverd 0, gesaldeerd 0: 750 Euro
    --- Opgewekt 2.500, 5.000 via de meter, 2.500 teruggeleverd, gesaldeerd 0: 1038 Euro

  • @pear7777
    @pear7777 3 месяца назад +1

    Dit komt allemaal goed als er meer EV's komen of andere afnemers van elektriciteit.

  • @user-dc2ot2tj2b
    @user-dc2ot2tj2b 4 месяца назад

    juist ja duidelijk het inkomen is hoger dan het links brein kan bevatten

  • @rfgrooteman
    @rfgrooteman 3 месяца назад

    Hoi Ketel. Iedere energieleverancier is verplicht om een ‘ACM modelcontract’ aan te bieden en bij dit type contract mogen er geen terugleverkosten worden gerekend. Ik heb het bij Vattenfall nagevraagd en ik heb hierover bevestiging gekregen. De energietarieven zijn iets hoger maar dit valt in het niet bij de terugleverkosten. Weer jij hiervan? Zit er nog een addertje onder gras?

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr 4 месяца назад +1

    Voor het doel zou een batterij meer effect hebben, maar ja, die prijs… In de verre toekomst kan een overcapaciteit aan panelen gunstig zijn om op een zonnig moment van de dag je batterijen versneld te laden. Daarom lig ik niet wakker dat mijn systeem 6500kWh per jaar opwekt terwijl mijn verbruik (zonder warmtepomp) maar 3200kWh is. Gezien de enorme productiecapaciteit aan batterijen, moeten die prijzen van thuisbatterijen ook een keer gaan dalen.

    • @Bus2000
      @Bus2000 4 месяца назад

      Ik snap niet dat de energy leveranciers ons niet helpen met de thuisbatterij daar hebben ze toch zelf ook voordeel van. Beter dan al deze pest maatregelen.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 4 месяца назад

      @@Bus2000 het verdienmodel van de energieleveranciers op de langere termijn stort in. Met batterijen ben ik makkelijk 6-8 maanden per jaar volledig onafhankelijk van het net.

  • @mikehoutman5727
    @mikehoutman5727 4 месяца назад +10

    Erg leuk dat je je verbruik voor koken wilt dekken, echter is dat een marginale periode van de totale extra opwek. Bedenk ook dat dit alleen s' zomers daadwerkelijk van toepassing is. Ja, s' winters zal er iets extra worden opgewekt door diffuus licht maar netto belast je het net weer onnodig. Een eerdere reactie op je video vroeg: waarom verplaats je je panelen dan niet gewoon? Dat is w.m.b. de betere oplossing. Zo laat je nog wat ruimte over op het net voor andere huishoudens om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Die daarmee een grotere aandeel zelfconsumptie heeft dan jou extra 8 zonnepanelen.

    • @theoview
      @theoview 4 месяца назад +1

      Ga koken op n ander moment een voldoende all electric keuken zonnestroom moment!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +2

      Mijn verantwoordelijkheid stopt bij mijn stroommeter. Voor zaken die op het net gebeuren kan en wil ik geen verantwoordelijkheid nemen, dat is voor mij out-of-scope.

    • @mikehoutman5727
      @mikehoutman5727 4 месяца назад

      ​@@KetelKlets
      Doordat wij met z'n allen goed geïnformeerd zijn lees, netcongestie/ capaciteitsproblemen, ben ik van mening dat men zeker verantwoordelijkheid moet nemen wanneer je reeds ontzettend veel zonnepanelen op je dak hebt liggen. Net zoals iedereen verantwoordelijk is voor de afvalberg door onbegrensd consumeren.
      Ik denk dat je begrijpt dat ik je mening niet deelt.
      Wat mij betreft is het een vorm van egoïsme indien je buitensporig veel zonnepanelen plaatst.

    • @mikehoutman5727
      @mikehoutman5727 4 месяца назад +2

      Wat raar dat je zegt, dat het buiten je verantwoordelijkheid valt. Bedoel je net zoals de afvalberg die jij (en een ieder die consumeert) produceert maar niet ziet?
      Elke zonnepanelen bezitter is mede verantwoordelijk voor de netcongestie/ capaciteitsproblemen. Puur vanwege het feit dat men over het algemeen meer dan nodig zonnepanelen plaatst.
      Door overbelasting, lees, te hoge spanning op het net vallen (hybride) warmtepompen uit. Wat een averechts effect heeft op Wat we o.a. met zonnepanelen willen bereiken: CO2 uitstoot verminderen.
      Je begrijpt vast dat ik het niet met je eens bent.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      @@mikehoutman5727 De grootste fout die mensen maken is verantwoordelijkheid nemen voor zaken waarvoor ze geen mandaat hebben én waar ze niet voor worden betaald. Ik betaal jaarlijks ruim € 400,- vastrecht voor mijn stroomaansluiting zodat mensen mét mandaat daar zinnige dingen over kunnen zeggen. Buiten dat heb ik geen andere verantwoordelijkheden in deze. Ezelsbruggetje: wie wordt er gebeld wanneer het mis gaat? Wanneer daar niet mijn naam staat ben ik *niet* verantwoordelijk.
      Afval is een ongelukkig voorbeeld omdat afval scheiden direct tot lagere gemeentelijke afvalheffingen leidt (waar ik woon althans).

  • @karinlovesjedward
    @karinlovesjedward 4 месяца назад

    Als je nog geen video hebt gemaakt over bedrijven die dus slimme systemen ontwikkeld hebben om je apparaten te gebruiken (stroom automatisch gebruiken wanneer het wordt opgewekt) dan zou ik dat erg interessant vinden!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Zie: ruclips.net/video/-swsEhP13K8/видео.html

  • @PatriekSchoenmakers
    @PatriekSchoenmakers 4 месяца назад

    Wat ik eigenlijk mis, hoe redelijk is die 11,5cent? Als ik het goed terug reken, dan is die 11,5cent meer dan de kale kWh prijs die Eneco vraagt om te leveren. M.i. is dit niet echt redelijk en willen ze zelf ook nog profiteren van de salderingsregeling. Ach ja er zijn genoeg andere leveranciers die een aantrekkelijker aanbod hebben.

  • @comep9702022
    @comep9702022 4 месяца назад +3

    Ik hoopte al dat je een reactie zou geven op de actie van Eneco, top!
    Een klant met een modelcontract is toch ongevoelig voor terugleverkosten en dergelijke? Dat soort kosten mag bij een modelcontract toch niet opgelegd worden?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Daar twijfel ik aan, hier zie ik ze namelijk wel vermeld staan: www.easyenergy.com/media/ldjn13jj/modelcontract-tarieven-01012023.pdf

    • @jobvandevoort1651
      @jobvandevoort1651 4 месяца назад +1

      @@KetelKlets modelcontract is ongevoelig voor het hele mediacircus van terugleverkosten. Nagegaan bij Eneco: modelcontract: geen terugleverkosten, nagegaan bij VandeBron: modelcontract: geen terugleverkosten, moet bij iedere leverancier zelfde voorwaarden hebben want "model" zodat men eerlijk kan vergelijken. Ofwel ophef om helemaal NIKS. je mag gewoon salderen en energieprijs is minder van belang omdat je 1 op 1 verrekent krijgt. Uiteraard wordt het woord "modelcontract" uit de media gehouden want dit willen de leveranciers niet dat je dit weet. De terugleverkosten die je aangeeft bij easyenergy is voor de netto teveel na salderen over 1 jaar.

  • @ireneirenebrug3123
    @ireneirenebrug3123 4 месяца назад

    Mijn contract ligt gelukkig voor 3 jaar vast. Ik zag dit al aankomen, kan nog even vooruit.
    Wat als ze bij dynamische tarieven 40 cent aan terug Lever Kosten vragen? En bij vaste contracten ook. En de normale leverings tarieven eronder liggen.
    Wat ga je dan met je panelen doen. hoe wil je het overschot dan uitschakelen. Anders ben je overdag meer kwijt door de teruglever kosten. Dat is in de toekomst wat ik nog zie gebeuren. 😂

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Als je een import/export meter koppelt met je omvormer, dan kun je sturen op 'zero export' zodat je panelen alleen nog je eigen verbruik afdekken.

  • @christianvanderstap6257
    @christianvanderstap6257 4 месяца назад

    En reeds gezien dat apsystems modbus ondersteunt. Dus als ze de energie niet willen dan kan ik ook de slijtage verminderen.

  • @AriKrook
    @AriKrook 4 месяца назад

    Helemaal mee eens! Maar denk ook eens aan het voor- en najaar. Met meer capaciteit kun je vroeger en later in het jaar je auto opladen

  • @edwinbruckner4752
    @edwinbruckner4752 4 месяца назад

    Het klopt wel dat zonnepanelen nu echt goedkoop zijn, een argument om ze niet (bij) te leggen is inderdaad moeilijk.
    Maar, waarom geen accu ?
    Ik heb thuis ook Victron systeem draaien met flink wat accu capaciteit, het bevalt echt heel goed.
    Feitelijk neem je gewoon de zon mee naar de avond. Technisch gezien gewoon de mooiste oplossing, zeker als je overdag ( hele stevige zoals u ) overcapaciteit hebt.
    In de winter als er over het algemeen te weinig productie is kun je ook op de goedkoopste uurtjes de accu vullen met goedkope stroom.
    Het hele systeem van salderen is eigenlijk gewoon belachelijk, iedereen weet dat.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Prijs, ze zijn nog veel te duur. En verder het feit dat ze nog niet buiten kunnen staan in zonlicht en vrieskou.

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 4 месяца назад

      @@KetelKlets Als je het zelf samenstelt en installeert is het heel erg betaalbaar hoor.
      De prijzen van LiFePo4 accu's zijn echt enorm gedaald. 15kw accu capaciteit heb je nu voor rond de 1300euro.
      Ja, als je voor 'officiele' bestaande systemen gaat en die door een 'vakman' ( denk hierbij aan 1 van de vele zonnepanelen beunhazen 'installateurs' van de afgelopen jaren ) laat installeren wordt je een poot uitgetrokken.
      Als je zelf een beetje handig bent en goed uitzoekt wat je nodig hebt scheelt dat je meer als de helft, voor waarschijnlijk 3x de capaciteit.
      Dat lees je goed.
      Het is echt interessant.
      Bij mij staat het ook buiten, mooie geisoleerde bak gemaakt, met verwarmingsmatten erin ( en thermostaat uiteraard ) . Ging perfect afgelopen winter. Het spul bleef allemaal mooi op 10graden, mocht het spul te koud worden is het gewoon beveiligd.
      Ijzerfosfaat batterijen mogen best bevriezen, het punt is alleen dat je ze onder de 0 graden niet mag opladen.

  • @Sj0ertum1
    @Sj0ertum1 4 месяца назад

    Ik vind het toch allemaal maar complex worden. We hebben een goed energienet en een land waarbij alles zo compact is, dat zo'n centraal net ook rendabel is. Vervolgens leggen we daken vol met zonnepanelen, die vervolgens op de verkeerde momenten in het jaar de grootste opbrengst hebben. De energie leverancier heeft hier 'last' van en beboet die consument in feite. De consument voelt zich genaaid en zoekt het vroeg of laat in een accu. Uiteindelijk staan er miljoenen accu's bij iedereen in huis met een hoop electra op het dak erbij. Moeten we het echt zo complex op consument niveau willen maken?
    Begrijp me niet verkeerd. Ik heb pas zelf m'n dak vol gelegd en rijd in een electrische auto die ik nu heel gelukkig, 'gratis' kan laden, maar ergens voelt al die complexiteit in ieder individueel huis, niet beter voor het milieu en ook niet voor de portemonee. één draadje die de woning binnen komt geeft ook comfort toch ipv al die apparatuur met beperkte levensduur.
    Het zal wel onderdeel zijn van de transitie en de zoektocht naar wat handig is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Als jij bereid bent om te blijven betalen voor je energie, dan doe je er niet aan mee. Ben je dat niet bereid, dan neem je wat complexiteit op de koop toe. Het is een keuze, vergelijk het met huur versus koop. Er zijn genoeg mensen met een 'complexe' hypotheek en dure onderhoudskosten die desalniettemin toch voor een koophuis hebben gekozen. En met goede redenen vaak.

  • @Sjamp11
    @Sjamp11 4 месяца назад

    Volgens mij kan je met een accu ook bereiken dat je in de zomer wat je opwekt ook helemaal gebruikt. Accu's worden steeds betaalbaarder.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 4 месяца назад

      ja,.. ! Maak even een berekening voor ons.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Nee, een thuisaccu zit in de zomer al voor het middaguur vol.

  • @sjoerdh3999
    @sjoerdh3999 4 месяца назад

    Goed verhaal, maar ben nog niet overtuigd. Zou je jouw standpunt kunnen beargumenteren met een ROI berekening gebaseerd op de uitbreiding, aangelegd door een erkend installateur?
    Ben geïnteresseerd in deze uitslag!

  • @dj__grizzly
    @dj__grizzly 4 месяца назад

    Herinner je nog mijn woorden van 2 jaar geleden toen ik het voorbeeld gaf van Spanje waar ze de panelen terug van hun dak gehaald hadden en de mensen die in zonne velden geinvesteerd hadden failliet gingen? het heeft zelfs geen 5 jaar geduurd voor ze hier ook wat vinden om de mensen te 'straffen'..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Die mensen hebben het dus als investeringsobject gebruikt. Ik woon onder mijn panelen en heb er dus duurlopend profijt van. Dat is wel een groot verschil. Panelen moet je pas van het dak halen als de stroom uit het net doorlopend goedkoper wordt (incl BTW en EB) dan je eigen opwek.

  • @toompie69
    @toompie69 4 месяца назад +1

    Ik vind het lastig te bepalen of ik nou het hele dak vol moet leggen of niet. Mijn gevoel zegt van niet. Maarja zeker weet ik het ook niet.

    • @mikehoutman5727
      @mikehoutman5727 4 месяца назад

      90% van je totaalverbruik dekken. Zo houd je je investering wat lager, doe je toch aan verduurzaming van jouw energie behoefte en is de overproductie overdag minder groot waardoor je minder teruglevert aannhet net. Een oost-west opstelling is wat je hedendag wilt. Dit vanwege de te verwachtte hogere voltages wanneer de zon hoog in 't zuiden staat waardoor omvormers kunnen uitvallen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Kijk of je stroomverbruik gaat stijgen richting de toekomst. Krijg je een warmtepomp? Ga je elektrisch rijden? Ga je meer thuiswerken? Zijn er kinderen (op komst) enz. Schat in hoeveel je stroombehoefte gaat stijgen en leg daarop gebaseerd panelen op je dak. Ze zijn nu immers nog BTW-vrij (incl. de arbeid) en dat kan zomaar eens anders worden. Ook speel je met die overcapaciteit de BTW en de EB helemaal weg.

  • @christianvanderstap6257
    @christianvanderstap6257 4 месяца назад

    Oost-west is best :) ik heb schoenendoos huis met de lange zijde op het zuiden.

  • @artvanhulst8741
    @artvanhulst8741 4 месяца назад

    Terugleverkosten/boete zijn/is nog maar een eerste aanzet. Met het groeien van het aantal particuliere en commerciële zonnepanelen en windmolenparken de komende jaren zullen/zal de kosten/boete stijgen. Steeds meer particulieren worden door o.a. nieuwbouw, renovatie en verduurzaming afhankelijk van het stroomnet en dit feit zal ongetwijfeld worden 'benut' als verdienmodel en niet alleen via kosten......

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      Aannames. Het is een gereguleerde markt dus zulke zaken komen niet ineens uit de lucht vallen. Verder heeft het weinig zin omdat mensen met voldoende panelen steeds minder afhankelijk zijn van het net, al helemaal als de thuisaccu straks betaalbaar wordt. Het enige wat hier onder druk staat is het verdienmodel van de energieleveranciers.

    • @artvanhulst8741
      @artvanhulst8741 4 месяца назад

      @@KetelKlets We zullen zien wat de toekomst brengt. De toekomst ligt open....

  • @edwingolddelirium
    @edwingolddelirium 4 месяца назад

    Je panelen moeten verticaal hangen om te voorkomen dat ze te heet worden.

  • @useruser-yp2sj
    @useruser-yp2sj 4 месяца назад +1

    Stel dat iedereen ver boven het eigen gebruik gaat zitten wat gebeurd er dan met het net? Zelf ben ik gasloos en heb ik iets over iets van 800 KWh voor later nog een EV. Of zie ik nou beren?

    • @mikehoutman5727
      @mikehoutman5727 4 месяца назад

      Dit zou een groot probleem zijn, doordat er een te hoge voltage op het net komt te staan, valt jouw warmtevoorziening uit.
      Iedereen zou moeten nadenken over wat hij plaatst aan vermogen van zonnepanelen.
      Het liefst nog 10% onder zijn eigen totaalverbruik moeten zitten v.w.b. energieproductie van zonnepanelen. Zo houden we de problematiek beter beheersbaar.

    • @useruser-yp2sj
      @useruser-yp2sj 4 месяца назад +1

      @@mikehoutman5727Dat dacht ik zelf ook al, we moeten lijkt mij ook zelf verantwoordelijkheid nemen. Denk dat Ketel Klets dat ook wel onder de aandacht mag brengen.

    • @mikehoutman5727
      @mikehoutman5727 4 месяца назад

      @@useruser-yp2sj daar is hij niet voor ontvankelijk, ik quote: 'out of scope' en omdat hij belastingcenten betaald vind hij dat anderen het maar moeten oplossen.

  • @willemh1913
    @willemh1913 4 месяца назад

    Ik kwam er vandaag tot mijn schrik achter dat aanmelden van zonnepanelen in mijn regio (enexis Den Bosch) niet mogelijk is. Ik heb net een kleine diy installatie besteld. En nu?
    In jouw kanaal maak je je sterk voor aanschaf of uitbreiding van solar installaties.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      Je kunt ze hier niet aanmelden? www.energieleveren.nl

    • @willemh1913
      @willemh1913 4 месяца назад +1

      ​​@@KetelKlets
      Het werkt via jouw link. Het lijkt er op dat ik op een pagina voor terugleveren van bedrijven terecht gekomen ben en daar via mijn postcode las dat iedere aanvraag geweigerd zal worden. Bedankt voor je antwoord.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      @@willemh1913 Dat vermoeden had ik al 🙂

  • @at7914
    @at7914 4 месяца назад

    Kun je ook een berekening delen wat de terugverdientijd is van de extra panelen die je van plan bent aan te schaffen en waarmee je de piek verlengd rekeninghoudend met extra teruglevering en de daarmee gepaard gaande extra terugleverkosten/opbrengst?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Nee, ik weiger namelijk om die kosten te betalen dus ik vermoed dat dit mijn laatste vaste contract wordt en op een dynamisch contract kun je geen berekening loslaten.

  • @leermeer-nu
    @leermeer-nu 4 месяца назад

    Je bespaart ook met deze extra kosten nog altijd meer dan zonder panelen. Het maakt de terugverdientijd wel langer. In mijn geval waar de panelen zich al hebben terug verdient is dat minder erg. Kost alleen weer ca €200 per jaar extra aan terugleverkosten😢.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Omgekeerd, overstappen naar een andere aanbieder levert dus al gauw € 200,- extra op.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 4 месяца назад +3

    Meer Panelen, ja oost en west is beter als vele nu alles zuid hebben.
    Precies jou verhaal is ook die van mijn.
    Ja, de ochtend + middag en Dynamische, ook dat heb ik .

  • @kukomaan4890
    @kukomaan4890 4 месяца назад

    Hoop maar dat je niet later gaat eten! Punt blijft de roverheid en natuurlijk de energie bedrijven wisten al ruim 15 jaar geleden, dat de infrastructuur niet in orde was! Met andere woorden, ze liepen en lopen gewoon over ons heen.

  • @reallyme3573
    @reallyme3573 4 месяца назад +1

    Met extra panelen erbij, dan wordt de piek in de lente/zomer ook hoger.
    De vraag is kan je meterkast dat aan ? veel huizen hebben nog een 1 fase aansluiting, hoeveel Ampère kan daar maximaal op ?
    Mag je op een 25 Ampère aansluiting ook 25 Ampère invoeden op het net ?
    (Ik heb geen idee wat voor aansluiting we eigenlijk hebben, maar ik pak even het minimum.)
    ----
    Bij een andere orientatie, dan heb je ook een aparte omvormer nodig.
    Een omvormer is een best wel ingewikkeld apparaat, wat de frequentie volgt van het electriciteitsnet.
    Gaat dat goed met meerdere omvormers op dezelfde groep ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +3

      Ja dat kan, maakt niks uit. Overigens doe ik mijn bestaande drie windrichtingen met één SolarEdge 3-fase omvormer omdat de optimizers elk paneel loskoppelen van de string. Sterker nog, in die drie windrichtingen liggen 4 verschillende soorten en merken zonnepanelen, wat geen probleem is.
      Waar je wel rekening mee moet houden is dat je hoofdaansluiting + de maximale stroom van je panelen niet boven de 40A uit komt, aangezien standaard groepenkasten maar tot 40A gecertificeerd zijn. Dus 25A hoofdaansluiting mag maar max 15A aan zonnestroom hebben per fase. Heb je meer, dan moet je 63A groepenkastcomponenten gebruiken.

    • @reallyme3573
      @reallyme3573 4 месяца назад

      @@KetelKlets Duidelijk, bedankt.

    • @ktmray-100
      @ktmray-100 4 месяца назад

      ik heb 1 fase 35 amp 7500 wp in verschillende richtingen maar dat is ook de max ,

    • @bertboer2936
      @bertboer2936 4 месяца назад +1

      Ik vraag me af hoeveel huizen en appartementen 1 phase hebben. Ik zit in een appartement op de Willem Buytewechstraat, Rotterdam, gebouwd in 1931. In mijn geval 4 verdiepingen waar bij de bovenste twee 1 phase hebben en de eerste twee verdiepingen 3 phase. Dus kwam Stedin langs om mijn nieuwe slimme meter te plaatsen (op verdieping 3) maar dat ging niet door, want dat ding heeft 3 phasen nodig zei de installateur. Dus zit ik nog steeds met een oude draaischijf meter die ongeveer op zn einde looptijd is. Vraag me af of Stedin alsnog 3 phase gaat plaatsen of een slimme meter ontwikkeld die op 1 phase draait.

    • @Bus2000
      @Bus2000 4 месяца назад +1

      Hier 10KW piek liggen (5 groepen) op 3 x 25A met 3 x enkelfase omvormer dual MPPT regelaar dus 6 groepen. En er komt nog 4KW bij dit jaar. Indien ik te hoog ga pieken kan ik dit in mijn omvormers begrenzen als ik op een fase te hoog uit zou komen. Alles 2de hands en terugverdiend door o.a. reparatie en verkoop van omvormers.

  • @gerardophetinternet
    @gerardophetinternet 4 месяца назад

    Mijn contract loopt in oktober af. Ik heb nu al een jaarcontract afgesloten voor daarna (zonder terugleverboete dus). Of dat verstandig is of niet zal dan blijken.

    • @Veld05
      @Veld05 4 месяца назад +1

      Die van mij loopt pas in juni 2028 af. Ook zonder terugleverboete en een TLV van 7ct.

  • @williedeijkers6263
    @williedeijkers6263 4 месяца назад

    Je hebt meerdere vlakken waar panelen op liggen.
    Je wilt nu ook nog uitbreiden.
    Vraag: heb je meerdere omvormers of hoe heb je het allemaal aangesloten ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Nu zit zuid, oost en west op één SolarEdge 3-fase omvormer. Zowel bij SolarEdge als bij micro-omvormers maakt het niet uit in welke windrichting de panelen liggen of welke types het zijn (er liggen bij mij 4 verschillende type panelen in dezelfde string). Systeem op noordwest wordt wel losstaand, waarschijnlijk een Enphase systeem, maar dat is nog niet zeker. Beide systemen zitten op een eigen groep aangesloten.

  • @felixborissilvesterter887
    @felixborissilvesterter887 4 месяца назад

    Mijn ouders hadden ook graag zonnepanelen gewild, echter allemaal bomen om het huis heen. Werd dus ook afgeraden.
    He Rik hou zou jij reageren als de buren of de plaatselijke gemeente allemaal bomen bij of om je huis zouden plaatsen.
    Zonnepanelen plaatsen op Noordwest is zo gek nog niet in de zomermaanden, kan me herinneren dat ze in California dat ook willen stimuleren. Hoewel sommige Amerikanen van mening zijn dat zonnepanelen op het dak net zo gek is, dat als je een koe in je eigen eigen tuin neemt voor de melkproductie.
    In Arnhem hebben ze de afgelopen jaar een grote brand gehad bij een rijtje eengezinswoningen, de daken van die huizen waren helemaal bedekt met zonnepanelen, brandweer kon de brand daardoor niet afdoende blussen. Alle huizen moeten als verloren worden beschouwd. De brandweer is dan ook van mening dat in het nieuwe bouwbesluit dit soort huizen met daken die volledig bedekt zijn met zonnepanelen verboden moeten worden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +2

      DIe huizenrij in Arnhem is afgebrand door een installatiefout in de dakisolatie (geen tussenschotten tussen de huizen). De zonnepanelen waren niet de oorzaak en de brandweer heeft het daar nogal knullig aangepakt (als ik een bekende van de brandweer mag geloven). Dus dat staat helemaal los van de zonnepanelen, de brand begon immers in de keuken van een van de huizen.
      Bomen zijn nog niet zo'n probleem, zoals gezegd bij bewolkt weer heb je difuus licht en dat is ook opwek. Het is wel een stuk minder maar je panelen werken wel, zeker als je bijvoorbeeld Enphase micro's neemt die beter werken in moeilijke schaduwsituaties en bij matig licht.

  • @hoekbrwr
    @hoekbrwr 4 месяца назад

    Als het goed is wordt de stroomprijs lager! De boete is dus niet helemaal door te berekenen.

  • @xris23
    @xris23 4 месяца назад

    Heeft het ook zin om een boiler aan te sluiten in combinatie met zonnepanelen? Zo wordt het opgewarmd door eigen energie wanneer je energie overhebt. Wat voor boiler moet je dan hebben om zowel de cv ketel te voeden met voorverwarmd water en warm sanitair water?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      Ja dat kan, maar voor de cv heb je weinig aan een boiler, die trek je best snel weer leeg. Voor warm tapwater kan het wel.

    • @xris23
      @xris23 4 месяца назад

      @@KetelKlets bedankt! Altijd interessante en informatieve filmpjes. Bedankt daarvoor! Ik ben op zoek naar een alternatief voor de warmtepomp omdat ik anders de radiatoren moet vervangen zodat we op termijn van het gas af kunnen. Ik zat daarom te denken, verwarmen en koelen met airco en tapwater via boiler.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      @@xris23 Dat kan inderdaad, dan zou je voor de bestaande radiatoren nog een elektrische CV-ketel kunnen nemen als backup voor de hele koude dagen in de winter, mocht de airco dat niet trekken: ruclips.net/video/EC48Zn97PhE/видео.html
      Besef wel dat een elektrische CV-ketel heel veel vermogen trekt, dus gebruik deze alleen wanneer nodig.

    • @xris23
      @xris23 3 месяца назад

      @@KetelKlets thanks! Ik denk dat ik eerst maar eens voor de airco’s ga. Alternatief zou ook nog infrarood panelen zijn in de koude dagen. Dan heb je geen elektrische cv nodig.
      Er is nog zoveel ontwikkeling gaande dat ik bang ben om flink te investeren in iets wat misschien over een paar jaar niet meer interessant is.

  • @martijnspeklap8713
    @martijnspeklap8713 4 месяца назад +1

    Wat moet ik nu? 'Sterven!' 😀

  • @leenremmel
    @leenremmel 4 месяца назад +2

    Een uurtje eerder eten is de goedkoopste oplossing 😂

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      Techniek moet de mens dienen, niet andersom. Maar het koken is niet het enige: met de jaarlijkse opbrengst van alleen al die nieuwe panelen kun je met een EV bijna 18.000 km rijden.

    • @leenremmel
      @leenremmel 4 месяца назад

      Mee eens, ik wacht zelf nog even af hoe het salderen afloopt (en wanneer). Maar dit is zeker de oplossing voor de toekomst. Mijn panelen op het zuiden gericht leveren nu ca 33% overcapaciteit. Ik heb zelf bedacht dat ik eventueel ook enkele panelen kan verplaatsen van zuid naar oost&west gericht, maar op dit moment zie ik nog echte urgentie.

    • @rwten5955
      @rwten5955 3 месяца назад

      @@KetelKlets 18.000km met mijn i10 kost me 900 liter benzine, du's zo'n 1800 euro. Daarnaast hoef ik daarvoor geen extra panelen te leggen en een dure elektrische auto te kopen die over 15 jaar weggegooid kan worden, want accu's op en qua prijs onrendabel om te vervangen. Mijn i10 rijdt dan nog gewoon rond met z'n bezinemotortje... Ik zie het voordeel van al die elketrische zooi niet. Ja ik heb panelen, precies geneog om mijn eigen verbruik te compenseren. Waarom al die moeite doen van meer meer meer panelen en 'oplossingen' voor problemen die er niet zijn? Ik snap werkelijk niet wat mensen met al die warmtepompen en airco's etc moeten. Dat kost allemaal heel veel moeite, is over een jaar of wat waardeloos, gaat regelmatig kapot, moet onderhoud hebben, komt op de afvalhoop terecht en sloopt daarmee ons milieu. Ik snap het niet. Als we allemaal nou eens wat minder gingen verbruiken, hoeven er minder giftige grondstoffen gewonnen te worden, komt al die zooi niet op de afvalberg terecht en sterven er minder kindjes in o.a. de lithiummijnen. Rare wereld hoor.

  • @rladuc6618
    @rladuc6618 4 месяца назад +1

    Eerst naar eens zien wat het nieuwe kabinet regelt voordat ik weer veel geld ga uitgeven.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +2

      Kun je lang wachten 😁

  • @87vortex87
    @87vortex87 4 месяца назад

    Observatie Rick, ik zie dat jouw verbruik net na 18:00 uur een stukje van het met trekt terwijl je wel de opwek hebt, wellicht moet je de panelen wat anders verdelen over de fases?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      De 3-fase omvormer verdeelt alles netjes gelijk over de fases, daar is niks aan te veranderen. Bij micro's had dat wel gekund maar is voor nu een marginaal probleem.

  • @Bintzak
    @Bintzak 4 месяца назад +1

    Aan de ene kant is het best logisch dat dit gebeurd. De ene neemt genoeg panelen voor 1 huishouden, de ander neemt zoveel panelen dat heel de straat voorzien kan worden 🤷. Het stroomnet kan dat niet aan en de vraag is laag overdag. S’avonds komt iedereen thuis en staat die kolencentrale gewoon te draaien dat moet ergens van betaald worden. Dus vaatwas en was machine overdag draaien en eventueel een thuisaccu gebruiken 🤷

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Ik betaal voor 3x25A en zolang ik daar onder blijf mag ik doen en laten wat ik wil. Dat de netbeheerder vroeger met te weinig vermogen heeft gerekend is niet mijn probleem. Ik betaal jaarlijks ruim € 400,- vastrecht zodat anderen (die wel mandaat hebben) zich daar over kunnen buigen.

  • @kees5194
    @kees5194 4 месяца назад

    Wanneer gaan wij Eneco boete geven ??

  • @arandoolin2020
    @arandoolin2020 4 месяца назад

    Bron AvroTros Radar:
    Eneco terugleverkosten.
    Hoe zit het met salderen?
    De salderingsregeling is nog steeds van kracht, waardoor je nog steeds de stroom die je teruglevert mag wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Volgens de woordvoerder van Eneco staat dit los van de terugleverkosten.
    Een voorbeeld: Stel je hebt op jaarbasis 3.000 kWh opgewekt en teruggeleverd via de meter (dus niet meteen zelf verbruikt) en 3.500 kWh verbruikt. Dan kun je de 3.000 kWh die je hebt opgewekt wegstrepen tegen de 3.500 kWh die je hebt verbruikt: netto verbruik je dan dus 500 kWh. Alleen voor die 500 kWh moet je de stroomprijs aan Eneco betalen.
    Je moet wél voor de volledige 3.000 kWh die je teruglevert terugleverkosten betalen.
    Hoe zit het met de terugleververgoeding?
    Lever je juist meer stroom terug dan je verbruikt, dan krijg je ook nog steeds een terugleververgoeding van 14,5 cent per kWh.
    Nog een voorbeeld: je levert nog steeds 3.000 kWh terug over de meter, maar dit keer verbruik je zelf slechts 2.500 kWh. Je hoeft dan niet voor je stroomverbruik te betalen. Je verbruikt immers minder dan je opwekt en dit kun je tegen elkaar wegstrepen (dit saldeer je).
    Je betaalt nog steeds de terugleverkosten van 11,5 cent voor de 3.000 kWh die je teruglevert. Dit komt neer op een bedrag van 345 euro.
    Je krijgt ook een terugleververgoeding van 14,5 cent per kWh voor de stroom die je teruglevert en niet verbruikt. Deze vergoeding krijg je in dit voorbeeld dus voor 500 kWh. Dit komt neer op een bedrag van 72,50 euro.

    • @marceljansen3812
      @marceljansen3812 4 месяца назад

      Terugverdien tijd van je installatie word zo wel 100 jaar...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      @@marceljansen3812 Als je bij een te dure energieleverancier blijft hangen.

  • @aartschelling3440
    @aartschelling3440 4 месяца назад

    Vraag aan ketelklets.. Wij hebben panelen van zonneplan, houden 200kwh per jaar over, gas verbruik100m3. Zonneplan bied tegenwoordig powerplay aan, een dynamisch contract, zitten nu nog bij eneco. Is overstapppen naar hun dan een goed idee? dank u.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад +1

      Ik doe nooit uitspraken over energieleveranciers en aanbiedingen, dat mag ieder voor zich bepalen.

  • @dutchdrifter8373
    @dutchdrifter8373 4 месяца назад

    Grootste probleem is dat je verplicht moet terugleveren aan je energieleverancier. Ik zou het gewoon willen schenken aan de buurman die het minder heeft, en dat mag niet van de wetgever

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      In België kan dat wel, ik hoop dat wij dat hier ook krijgen.

  • @Meenjedatnoujoh
    @Meenjedatnoujoh 26 дней назад

    Welke app gebruik je voor je zonnepanelen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  26 дней назад

      @@Meenjedatnoujoh De afbeeldingen komen uit de SolarEdge app.

  • @jasper221176
    @jasper221176 4 месяца назад

    Weet iemand een goede vergelijkingssite? Ik heb nu diverse geprobeert...steeds een andere uitkomst met dezelfde aanbieders.

  • @janleijendeckers5318
    @janleijendeckers5318 4 месяца назад

    Is het niet beter om een paar panelen te verplaatsen.

  • @Cneel167
    @Cneel167 4 месяца назад

    Goede uitleg Rick. Maar die mooie curve van jou heb ik maar heel zelden. Zitten altijd scherpe dalen in doordat de omvormer afschakeld. Zelfs als de auto staat te laden?! Heb plek zat maar de huidige op zuid worden al gedempt in potentiele opbrengst. Is het dan evengoed zinvol om er nog een hoop bij te leggen op oost-west?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      Kijk wat de netspanning doet tijdens zonnig weer, dan weet je of het zin heeft.

    • @Cneel167
      @Cneel167 4 месяца назад

      @@KetelKlets Heb er al eens naar gekeken. Meen dat het in de 240 volt was. 243 0f 248. Dan werd ik schakelde de solar edge uit.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 месяца назад

      @@Cneel167Dan moet je iets aan je AC kabel doen want dat uitschakelen gebeurt pas bij 253V. Als de kabel te lang of te dun is dan schakelt je omvormer te snel af.

  • @aycabbas
    @aycabbas 4 месяца назад

    Even ter bevestiging, heb een dynamische contract bij Frank energie, mag ik wel de kwh dat opgewekt is wegstrepen ongeacht er negatieve prijzen zijn in die periodes?

    • @BobGorelick
      @BobGorelick 4 месяца назад

      Bij negatieve prijzen kan je het dus niet wegstrepen maar moet je het optellen. Bij dynamische contracten saldeert je namelijk op prijs. Wanneer die prijs negatief is levert verbruik geld op en kost terug leveren geld.