SolarEdge total system failure (optimizer defect?)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 фев 2025

Комментарии •

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  Год назад +1

    Handige lijst om te gebruiken bij foutopsporing in een SolarEdge systeem: knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/se-remote-troubleshooting-installation-guide.pdf

  • @domein25
    @domein25 Год назад +1

    Je hebt mijn raadsel opgelost. Kennelijk heb ik hetzelfde probleem gehad met mijn SolarEdge installatie (5 panelen oost, 5 west en 6 zuid). Geen productie geregistreerd van 18 t/m 21 januari. Op 22 januari had ik gelukkig weer productie. Ging vanzelf.

  • @marcelbrenninekmeijer2395
    @marcelbrenninekmeijer2395 Год назад

    Allereerst dank voor je vele interessante RUclips onderwerpen, leerzaam en goed uitgelegd.
    Nu mijn vraag: waarom alle panelen op 1 string en waarom geen mooie verdeling over 2 stringen?
    Ik kan daar overigens nergens info over vinden wat daar de voor of nadelen in zijn.
    Ik heb een zelfde soort installatie met 22 panelen, ik heb daar 9 panelen laten bij zetten (erg voordelig in deze tijd) Deze 9 panelen zitten op een aparte string, door jou RUclips filmpje kwam ik erachter dat deze na plaatsing niet werken. Wel heb ik de 1 volt per paneel (9v in totaal op string 2) Dus nog maar even bij goed helder weer opnieuw parren
    Zeer benieuwd naar je reactie, bedankt alvast voor alle support en ga zo door

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Omdat je bij SolarEdge een minimaal aantal panelen in een string moet hebben om de constante stringspanning te kunnen garanderen. Dat is afhankelijk van de gekozen optimizers. In de specsheet van de optimizers staat een tabel waar je dit in terug kunt vinden, bij mijn 3-fase omvormer was dit aantal 16 meen ik. En dat aantal haal ik niet (2x16 = 32 en ik heb 'maar' 27 panelen) vandaar dat ze in één string liggen. Maakt qua opbrengst niet uit, anders dan bij een klassieke stringomvormer, omdat elke optimizer zijn eigen tracker heeft, terwijl bij een klassieke stringomvormer elke string 1 tracker heeft.
      Zie bijvoorbeeld de onderste tabel in deze specsheet: knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/se-power-optimizer-s-series-datasheet-nl.pdf

  • @vectorphaseshifter
    @vectorphaseshifter Год назад +1

    Mooie video weer!
    Oost/zuid/west opstelling heb ik ook. 1 stuks MC4 connector waar vocht in is gelopen, zorgde voor zelfde problemen die jij had. Steeds meer optimisers wekten geen vermogen meer op.

  • @comep9702022
    @comep9702022 Год назад

    Dank hiervoor, nuttige info!
    Die Setapp is ook fijn om te weten, gelijk geprobeerd.
    Ik heb het sneeuwprobleem niet zelf aan de hand gehad, of niet gemerkt.

  • @HendrikTerpstra
    @HendrikTerpstra Год назад +3

    Net gecheckt, en ook hier hetzelfde probleem. Dank voor het attenderen 👍

    • @reiniernn9071
      @reiniernn9071 Год назад

      Toevallig ook mijn installatie na de sneeuw opgeroepen via het dashboard voor een check.
      2 panelen met lagere opbrengst. Dus de playback gebruikt.
      Bleek verklaarbaar, want juist die hadden meer schaduw van obstakels rondom in deze tijd vh jaar en dus slechts gedurende bepaalde uren minder opbrengst gehad.
      Dus verder geen onverklaarbare bijzonderheden . (Zoals eigenlijk hoort).
      ps Ik heb niet zo lang sneeuw op mijn panelen gehad...ligging ZZW. Zal wel aan de regio liggen dat er hier minder sneeuw lag.

  • @jeroen1836
    @jeroen1836 Год назад +3

    Kennisdeling, het leukste dat er bestaat! 👏👏👏👍👍👍🍾

  • @JohnS-ob2jc
    @JohnS-ob2jc Год назад +2

    Je hebt altijd zoveel woorden nodig om tot de kern van de zaak te komen. Alsof ik mijn vrouw hoor praten: telkens afwijken van de verhaallijn😂

  • @gooikerjh
    @gooikerjh Год назад +3

    Heb dit laatst mogelijk ook aan de hand gehad. Twee panelen weg en via opbrengst historie per paneel al langere tijd op 0. Twee andere verdacht. Bij installateur gemeld als mogelijk optimizer defect. Echter na 3 dagen bleken alle panelen toch weer te werken. Installateur afgebeld. Ik weet niet of ze op afstand opnieuw gepaard hebben. Ze hebben er in ieder geval niets over gezegd.

  • @JohnVissercvoptimalisatie
    @JohnVissercvoptimalisatie Год назад +2

    Je bedoelt bifacial..😉
    Je hebt ook glas/glas panelen met backsheet..
    Mooie video weer..👍🏻

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Waarom zou je een backsheet gebruiken bij glas/glas?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie Год назад

      @@KetelKlets
      Ziet er denk ik beter uit.. geen idee..
      Ik heb op de carport glas/glas met een zwarte backsheet..

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr Год назад +1

      Heb Solarwatt glas-glas panelen die zijn niet bifacial wel zwart

  • @38robert01
    @38robert01 Год назад +1

    Thx Rick voor het delen.

  • @tonnies5408
    @tonnies5408 Год назад +1

    Perfect uitgelegd

  • @wubbo73
    @wubbo73 Год назад +2

    Ik heb vergelijkbare grafieken, van mijn panelen komen 17 panelen al vroeg in de zon, de overige 16 pas later.
    Het lukt helaas niet om deze grafiek met jullie te delen.
    Ik vind dit geen enkel probleem omdat het te verklaren is, ik zie dan ook in de inverter 17 van 33.
    Solaredge slaat ook de gegevens om de 15 minuten op, de mooie ronde grafieken komen door dat solaredge daar een algoritme op los laat zodat het er mooi uit ziet.

  • @annetteofhenkmuddehoogland1437

    Interessant dit en dat doet mij afvragen hoe dus het ontdooien van panelen met optimizers werkt , ik heb 40 panelen op twee omvormers per omvormer 1 string van 20 panelen op 2 meter hoogte liggen. deze zijn als het vriest meestal bedekt met rijp of met sneeuw maar omdat ik er eenvoudig bij kan maak ik er 1 a 2 s'morgens schoon en na een paar uur is alles ontdooit omdat de stroom door alle panelen gaat en de boel opwarmt. Werkt dat bij panelen met optimizers dan niet zo?

  • @999crypticAFV
    @999crypticAFV Год назад +2

    Interessant, dank!

  • @HarryWouters-j3w
    @HarryWouters-j3w Год назад +1

    Ik had hetzelfde probleem rond 18, 19 en 20 januari bij mijn twintig zonnepanelen. Toen sneeuw weg was, functioneerde alles weer zoals het hoort.
    Stond op het punt installateur te bellen, maar was dus niet meer nodig...

  • @SXMaarten01
    @SXMaarten01 Год назад

    Dank voor je uitgebreide trouble shooting procedure. Ik loop tegen een ander probleem aan. Ik woon inmiddels in Davao in de Filippijnen. Daar wil k graag PV-panelen leggen, ik verwacht met 3,2 kW genoeg te hebben. Aan zon meestal geen gebrek en sneeuw hoef je hier echt niet te verwachten. Mijn dak ligt oost / west. Ik heb goed
    gezocht, maar raak steeds meer verward. Moet ik kiezen voor een centrale optimizer of kan ik beter kiezen voor microinverters. Mijn doe4l is het aansluiten van een klein elektrisch autootje, wat tevens als "off grid" stroombron kan dienen. Hier heb je nog wel eens "brown outs"

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Micro's zijn in de toekomst makkelijker uit te breiden. Als dat geen afweging is, dan maakt de systeemkeuze eigenlijk niet uit. Je zou de thuisaccu leidend kunnen maken voor de keuze voor een solar systeem ('van achter naar voren' redeneren)

  • @matchezza
    @matchezza Год назад +2

    Vaag verhaal, pairing was niet nodig, maar kan wel tot meer uitval leiden. Ook zouden de optimizers zich de volgende dag, of de dag daarna gewoon weer moeten melden wanneer de zon op komt, de nacht is in feite een "hard" reset. Dit toont maar weer aan dat meer complexiteit, software en meer points of failure tot meer problemen leiden. Wel goed dat de solar edge monteur een seintje kreeg van de uitval, maar vreemd dat je als consument hier geen alert van krijgt. Vast een strategie om slapende honden niet wakker te maken, maar hierdoor zijn er vast een aantal solar edge gebruikers die uitval hebben. Silmmemeterportal heeft een opwek check, die controleert of je zonnepanelen nog wel werken door te kijken of je elke dag de verwachtte hoeveelheid stroom teruglevert.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Zolang de complexiteit voordelen biedt, is het geen probleem. Anders gebruikten we allemaal nog een T65 telefoon want die gingen nooit stuk, anders dan moderne smartphones.

    • @matchezza
      @matchezza Год назад

      @@KetelKlets Zeker, dat ben ik ook met je eens en als je schaduw op je dak hebt dan zijn optimizers onmisbaar. Ik bedoel te zeggen dat je het dan wel goed moet monitoren. Ik heb een "domme" string omvormer zonder optimizers. Al is dat ook niet helemaal storingsvrij, want door de hoge spanning hier in de buurt en AC kabel van 20 meter stopte mijn omvormer wanneer deze te hoog werd. Gelukkig op kunnen lossen door de fase te wisselen en de marge wat te verhogen, maar dat is ook maar een tijdelijke oplossing met alle buren die sindskort ook zonnepanelen op hun dak leggen. Binnenkort over naar een kortere AC-kabel en 3-fase omvormer, dus dan is dat probleem ook verleden tijd.

  • @JohanHeuzels
    @JohanHeuzels Год назад

    Waar kun je zien van de aantal optimizer.. ? Ik heb een 10K uitvoering..
    Waar zit de overzicht die je toonde in solar app?
    Grtjs Johan

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Volg de stappen aan het einde van de video

  • @PatrickLangendoen
    @PatrickLangendoen Год назад

    Optimizers te lang uit verbinding omdat ze geen licht hadden en daarom afgemeld in de inverter? Kan je testen door er een doek overheen te leggen voor een paar dagen. Idee?

  • @robjuurlink490
    @robjuurlink490 Год назад

    Mijn eerste systeem is ook een SolarEdge systeem met optimizers. Om precies te zijn een SE7K 3-fasen omvormer. Ben er als DIY-er helemaal niet blij mee, omdat de configuratie altijd via de installateur loopt. Zelf mag je en kan je niet zoveel wijzigen en mijn installateur voert wijzigingen maar niet door.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Via de methode die ik laat zien kun je stiekem best veel. Zo heb ik via die weg Modbus geactiveerd bijvoorbeeld.

  • @hermievos2594
    @hermievos2594 Год назад

    Wij willen graag een accupakket, maar SolarEdge heeft die nog niet voor een drie fase omvormer. Zijn er andere merken die ook werken met SolarEdge Panelen en omvormers?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Bliq, Sessy, of gewoon nog eventjes wachten 😉

    • @RSleeuw
      @RSleeuw 11 месяцев назад +1

      solaredge battterij zit in de string dus kan gewoon ook op een 3 fase omvormer het is de omvormer die er 3 fase van maakt

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад +1

      @@RSleeuw Dat specifieke model is er nog niet. Het is ofwel een 400V accu voor een 1-fase omvormer of 48V accu's die alleen op een hybride omvormer kunnen worden aangesloten.

  • @vincentliet7995
    @vincentliet7995 Год назад

    Ik heb zelf super visor rechten op mijn solar edge installatie. Kreeg een waarschuwing dat er sneeuw op mijn installatie lag. Zag tegen de middag dat mijn panel op zuid weer een optimizer spanning van 50v had. Die op oost zo rond de 10 v lagen nog onder de sneeuw.

  • @BertPle
    @BertPle Год назад

    Ik wist niet van het bestaan van die SolarEdge Set app af. Gelijk even gedownload en geopend. Bleek dat mijn beide omvormers een update konden gebruiken. Ook maar gelijk gedaan (dacht dat dat automatisch zou gaan). Ook zag ik vanmorgen dat de omvormers niet alle optimizers konden vinden omdat de hoeveelheid licht te weinig was om ze allemaal wakker te maken.

  • @KanedaNLD
    @KanedaNLD Год назад

    Ik ben wel benieuwd waarom u zoveel panelen in zelfs 3 verschillende windrichtingen aan 1 omvormer heeft?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Omdat het prima kan: elk paneel heeft een eigen optimizer en dus een eigen tracker. Windrichting maakt in dit geval dus niet uit, als er maar genoeg panelen in de string zitten om de stringspanning de hele dag te kunnen handhaven.

    • @KanedaNLD
      @KanedaNLD Год назад

      Ik was ook niet bang dat het niet zou kunnen.
      Voor mij persoonlijk is het meer het idee: Mocht er een probleem met je omvormer optreden (zoals u al zei, gebeurt dat altijd in het weekend) dan staan wel al je panelen uit. En u heeft er nogal een groot aantal.
      En het probleem wat u in deze video beschrijft. Mocht iedere windrichting zijn eigen omvormer hebben gehad, dan had een deel waarschijnlijk wel opnieuw kunnen synchroniseren.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      @@KanedaNLD Dat geldt voor elke centrale omvormer. Als je uitval bij een defect wilt minimaliseren, kies dan voor micro's.

    • @KanedaNLD
      @KanedaNLD Год назад

      @@KetelKlets Ja, dat klopt!
      Alleen kan ik dan voor mijzelf het prijsverschil niet niet recht praten.
      Dat vind ik in deze tijd gewoon te groot.
      Koste baten effenen elkaar dan niet meer uit.

  • @mauriceelderhorst
    @mauriceelderhorst Год назад

    Ff hardop denkend : zou het kunnen zijn dat de te vroege pairing op vrijdag ervoor heeft gezorgd dat meer panelen zijn uitgevallen (door sneeuw of duisternis) waarna je er in het weekend 0as achter kwam?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +2

      Nee, de eerste mislukte pairing was op de 19e en toen was ik mijn 11 panelen al kwijt.

  • @markveenstra702
    @markveenstra702 Год назад

    Kan ik deze (truc) ook gebruiken om b.v. een aantal nieuwe zonnepanelen met andere optimizers toe te voegen aan mijn bestaande systeem? aangezien ik mijn systeem wil uitbreiden en de installateur niet meer werkzaam is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ja, mits je zeker weet dat de combinatie die je hebt bedacht ook kan bij de bestaande installatie. SolarEdge heeft daar tools voor om dat na te gaan.

    • @robjuurlink490
      @robjuurlink490 Год назад

      Goede vraag, heb hier hetzelfde probleem. Maar je moet toch ergens het serienummer van de optimizer invoeren, of is dat mogelijk op dat web schermpje?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@robjuurlink490 Pairen staat los van het intekenen in de app.

  • @liudgervr
    @liudgervr Год назад

    We hadden ook opeens een aantal optimizers die uitvielen. De installateur heeft ze vervangen wat helaas geld koste. Zou hier hetzelfde probleem hebben afgespeeld? Lastig natuurlijk. Volgens mij had de installateur ook een paring uitgevoerd waardoor en op een gegeven moment nog 2 niet deden. Deze deden het later wel weer. Ik heb nog een optimizer liggen die was vervangen. Kan ik deze nog uitlezen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Als die nog goed is moet die bij plaatsing weer werken. Los testen kan ook (hetzij deels): knoop er een zonnepaneel aan (juiste aansluiting van de optimizer kiezen!) en meet of er aan de string-zijde 1VDC op staat. Zo ja, dan is er een goede kans dat de optimizer gewoon goed is.

  • @ChaufMT
    @ChaufMT Год назад +1

    Ik ben mijn 6 Enphase kwijt sinds dezelfde tijd. Komen morgen langs.

    • @ecavity
      @ecavity Год назад +1

      Dus ze wekken niet meer op? Of geven ze alleen geen data meer door? Maw, is er iets met de omvormers, of iets met de Envoy?

    • @ChaufMT
      @ChaufMT Год назад

      @@ecavity ze wekken blijkbaar niet meer op. Ook in de app vanbde leverancier staat de teruglevering op 0.

    • @ecavity
      @ecavity Год назад +1

      @@ChaufMT Aha, ja dan gaat er blijkbaar iets niet goed met de omvormers. Ik hoop dat je installateur het op een goede manier kan oplossen.

    • @ChaufMT
      @ChaufMT Год назад

      @@ecavity ze zouden morgen komen. Ik ben zeer benieuwd.

    • @ChaufMT
      @ChaufMT Год назад

      @@ecavity omvormers waren in orde. Verdeeldoos was niet waterdicht en sloot kort!

  • @dennishoane6808
    @dennishoane6808 Год назад

    Je kan ook rechtstreeks op de omvormer pairen. Door knopje aan de onderkant 5 seconden op pairen houden. Wel pairen als het licht is!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Pairen als er minimaal 25W opwek per paneel is. Licht alleen is niet voldoende.

    • @dennishoane6808
      @dennishoane6808 Год назад

      ​@@KetelKlets je kan gewoon pairen als de omvormer de omvormer de hoeveelheid pairt. Als je de hoeveelheid panelen hebt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@dennishoane6808 Nee, zie video. Info komt van SolarEdge zelf. Bij te weinig vermogen raak je bij pairen mogelijk juist panelen kwijt.

    • @dennishoane6808
      @dennishoane6808 Год назад

      Je weet zelf hoeveel panelen je hebt klopt het niet pair je gewoon weer als je meer licht hebt. Zoals de volgde dag.

  • @Albert-qg6jk
    @Albert-qg6jk Год назад

    Waarom haal je de sneeuw niet van je zonnepanelen af?
    Er zijn toch wel manieren te bedenken om dit veilig te doen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Waarom wrijf je je ramen niet droog na elke regenbui? Valgevaar, kou, moeilijk bereikbaar en gewoon geen zin in 🙂

    • @Albert-qg6jk
      @Albert-qg6jk Год назад +1

      @@KetelKlets Ik wist niet dat je boos werd.
      Omdat ramen geen stroom leveren.
      Met een hele lange steel om de ramen te wassen met de wisser eraan.
      Bij mij zou dat wel kunnen, maar ik ben nog nooit thuis bij je geweest. Dus ik weet hoe jouw situatie is, vandaar de vraag.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@Albert-qg6jk Niet boos, maar er zijn best wat mensen onderuit gegaan op het gladde dak, of hebben het bevroren dakleer stukgelopen enz. Maar sneeuw wat ineens gaat schuiven kan best gevaarlijk zijn, zeker als het een bevroren plakaat is geworden. Vandaar dat ik het daarom laat liggen.

  • @Frits1975
    @Frits1975 Год назад

    Ik ben van mening dat gebruikers niet iedere dag/ieder uur moeten gaan zitten loeren naar de monitoring. Gewoon op maand basis kijken of je je verwachte kW's hebt gehaald. Als een paneel echt achter blijft vergeleken met de rest kun je dit ook makkelijker spotten. Ik weet dat Enphase Powerline communication erg storingsgevoelig kan zijn, dus waarom het systeem van solaredge niet? Hoe dan ook update solaredge de opbrengst ALSNOG op het moment dat er WEL communicatie is. Dus op maandbasis ga je ook geen afwijkende opbrengst vinden, dit moet altijd leidend zijn voordat er service word uitgevoerd denk ik.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr Год назад

      Heb 4 jaar 24 enphase micro omvormers en nog nooit 1 probleem gehad, wel opbrengst meldingen in geval van sneeuw. Ik denk dat communicatie problemen vooral aan een matige installatie te wijten zijn.

  • @fritsloon5708
    @fritsloon5708 Год назад

    Ik ben nog op zoek naar een goede solar installateur in de omgeving van Nuenen. Welke installateur heb jij?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      De mijne komt niet in Nuenen 🙂 Vraag in de buurt even wie bij mensen de panelen hebben gelegd en of ze er tevreden over zijn. Ze werken bijna altijd regionaal, vandaar dat het weinig zin heeft om namen te delen.

    • @pedrosmits
      @pedrosmits Год назад

      Bvg, Uden

  • @solarpulsnl
    @solarpulsnl Год назад

    De omvormer kan meldingen gegenereerd hebben die onjuist zijn geïnterpreteerd. Kan mij voorstellen dat n.a.v. melding van uw installateur hij/zij op eigen initiatief meermaals op ongunstige tijdstippen heeft gepaird, ook vóór het weekend. Pairing was waarschijnlijk in de eerste instantie niet nodig geweest. Als het echt een comm. hikje is geweest dan helpt een standby in en uitschakelen. de optimizers doen dan een soort van herstart. vergelijkbaar met modem of server resetten als ie vastloopt. p.s. Solaredge raad ten strengste af om als niet installateur of geautoriseerd persoon met de functies van set-app te werken. Dat kan tot verval van de garantie leiden. Er kunnen namelijk functie's zoals bijv. de landcode worden ingesteld. Dit kan de grid-veiligheid in gevaar brengen geven. Een veilige manier om te pairen is bij displayloze omvormers de rode dipswitch naar de p-stand te houden totdat alle 3 de leds gaan knipperen (rgb). ca. 10 seconden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Als dat zo was, dan had de SetApp geen 'alleen lezen' modus. Daarmee kan ik overigens wel alles lezen, maar niet alles aanpassen.

    • @solarpulsnl
      @solarpulsnl Год назад +1

      Dank voor de reactie. Zoals in het filmpje bij inloggen via ip-adres krijg je blijkbaar toegang tot meer functie van setapp. Weet alleen niet hoever. Ik zal 's een keer experimenteren met ip-inlog.

  • @hennied
    @hennied Год назад +2

    Je kan ook zelf pairen door de knop op de omvormer 5 seconden in P te houden. Geen app of site nodig.

    • @Landelijkgoedje
      @Landelijkgoedje Год назад

      Dat is zeker waar wel veel sneller als je het zelf kan doen, hier in de loop der jarenal heel wat keren gedaan, hier al van de 15 stukt al 9 stuk gehad gelukkig dit jaar alles gratis ! vervangen en nu geen problemen meer

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr Год назад

      Hoe oud waren deze omvormers? zo’n hoge uitval is niet normaal

    • @Landelijkgoedje
      @Landelijkgoedje Год назад

      De installatie is in dec 2016 geplaast ik denk met de P 405@@ReneArtoisMr

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr Год назад

      @@Landelijkgoedje heb sinds 2020 zo’n 24st enphase micro’s en nog geen uitval gehad, ik heb e.a. zelf geïnstalleerd en bij mij zitten ze niet onder de panelen maar op zolder in een stalen kast. Uitwisselen zou zo kunnen. Destijds las ik dat er best wat uitval was bij Solar Edge optimizers, ik vond het systeem te complex. Enphase is wel duurder zeker met zo’n groot systeem.

  • @nielsdaemen
    @nielsdaemen 9 месяцев назад +2

    Daar zit je dan met je optimizers. De simpele Diodes die in elk paneel zijn ingebouwd doen het altijd, en zorgen er ook al voor dat andere panelen die wel zon krijgen niet minder gaan produceren.
    Optimizers zijn het echt niet waard, tenzij je heel veel gedeeltelijke schaduw hebt...
    ruclips.net/video/Ur1HXsx09Jw/видео.html

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 месяцев назад

      *Brugdiodes zijn geen optimizers* die zitten er alleen in voor de veiligheid. Mijn SolarEdge systeem heb ik in 3 jaar terugverdiend, voor dat minimale verschil zou ik zeker niet voor een klassieke string kiezen. Micro-omvormers kun je nu laten leggen voor dezelfde prijs als een klassieke string 3 jaar terug. Prijs is dus ook al geen onderscheidend voordeel meer.

    • @nielsdaemen
      @nielsdaemen 9 месяцев назад

      @@KetelKlets Ik weet dat Brug dioden geen optimizers zijn. Maar voor locaties waar je nooit gedeeltelijke schaduw hebt maakt het geen verschil en zijn optimizers alleen extra costs en points of failure.
      Micro omvormers klinkt leuk, maar die zullen echt niet langer meegaan dan string omvormers bovendien moet er dan voor iedere uitval iemand het dak op

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 месяцев назад

      @@nielsdaemen Ik weet zeker dat micro omvormers langer meegaan dan string omvormers; vergelijk de garantietermijnen maar.

    • @nielsdaemen
      @nielsdaemen 9 месяцев назад

      ​@@KetelKlets Garantie termijn van enphase microomvormers is 25 jaar, maar als je de voorwaarden leest zie dat dit niet betekend dat ze je altijd een vervangende omvormer of het het aankoop bedrag terug geven. Ze kunnen je ook de "marktwaarde" geven. Bij een 10 jaar oude omvormer is dat natuurlijk bijna niets meer. Bovendien vergoeden ze ook niet de kosten voor het vervangen, dus moet je dit met je installateur regelen:
      "ii. Daarnaast biedt deze beperkte garantie geen dekking voor:
      a) de arbeidskosten voor de verwijdering of installatie van een Gedekt Product"
      " (b) aan de Gedekte Eigenaar een evenredige verrekening of restitutie voor het
      Gedekte Product toekennen ter hoogte van de actuele marktwaarde van het Gedekte Product op het
      moment dat de Gedekte Eigenaar Enphase in kennis stelt van het gebrek, zoals geheel naar eigen
      inzicht van Enphase zal worden bepaald."
      enphase.com/sites/default/files/2021-05/Enphase-Energy-Microinverter-Limited-Warranty-Netherlands-Dutch-September-1-2019-v2019-1003.pdf

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 месяцев назад

      @@nielsdaemen Je hebt met de fabrikant niks te maken, garantie claim je bij je installateur. Mijn garantietermijnen staan in mijn offertes, dat is voor mij als klant leidend. Waar mijn installateur het op zijn beurt claimt of vandaan haalt is voor mij out-of-scope. De genoemde garantie wordt overigens overgedragen wanneer hij met zijn bedrijf stopt, zodat ik altijd ergens een garantieclaim kan indienen.

  • @jobvandevoort1651
    @jobvandevoort1651 Год назад +3

    Welkom in de wereld van SolarEdge. Als installateur kan ik je vertellen dat dit probleem zich bij erg veel installaties elke winter weer voor doet. Het is in deze dus, door gebrek aan kennis van de installateur, verergerd door te pairen in donkere omstandigheden. Had voorkomen kunnen worden. Daarnaast wel netjes dat de installateur belt maar daarna wel zeggen dat het raar is dat er niet standaard gebeld wordt? SolarEdge is een ramp qua communicatie. Als ik het vergelijk met andere partijen dan is de lijst met (tijdelijke) storingen of uitval communicatie nergens zo groot als bij de SolarEdge installaties. In de winter met sneeuw heeft het sowieso geen zin om te bellen of mailen. Mooi product maar bij elke storing bellen is geen doen. Daar ligt ook echt n verantwoordelijkheid van de klant (tenzij ze een actief service contract afsluiten met monitoring op afstand).

  • @tiemenvanderbijl785
    @tiemenvanderbijl785 Год назад

    Ik heb zelf verleden jaar een SolarEdge systeem neergelegd ook met S500b omdat mijn string helaas noord zuid ligt. Nu heb ik recentelijk nog 2 er bij aan gehengeld aan het belkon aan de zuidzijde. Dit inderdaad in Januari en dat verhaal met pairing en er dan een of twee kwijt raken heb ik ook gehad. Geen paniek rustig wachten tot het wat zonniger is en dan nog een keertje. Pairen vanaf afstand (ingelogd vanaf de site) heeft mij nooit veel succes geleverd. Met de SetApp altijd simpel ingelogd en pairen werkte dan altijd (ook al vond hij bij te weinig vermogen inderdaad niet alle optimizers). Pairen via de website ging wat dat betrefd ook vliegendsvlug dus al wetende dat de paring vanuit de SetApp echt wel minuten duurt gaf dat ook al aan dat dit niet helemaal klopte.

  • @dutch-prepper6587
    @dutch-prepper6587 Год назад

    Mijn 8x Enphase glas-glas had rond de 50wH/dag in de sneeuwtijd. Nu alles weer normaal.
    Een topic over installateurs lijkt mij ook wenselijk. Na een zoektocht ( 8 bedrijven benadert! ) nu een installateur gevonden die regulier onderhoud aan mijn CV ketel wilde doen. Wel dringt deze aan op een abonnement van €15,10 / maand, waarbij alleen voorrijkosten worden vergoed. Heb nu ook een warmtepomp ( Elga Ace 4KW ). Hier zit 2 jaar garantie op. Hoe vaak hebben een CV ketel en warmtepomp onderhoud nodig ? Stel de levensduur op 10 jaar, dan lopen abonnementskosten op tot €1812 zonder inflatie. Toch een fors bedrag om alleen beschikbaar te zijn.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +2

      Voor CV ketels is eens per 2 jaar voldoende (bij weinig branduren zelfs nog minder), bij warmtepompen eens per 2 jaar inspectie voor de garantie. Ikzelf doe nooit aan abonnementen, ik vind het de prijs niet waard en ga af op de urenteller van mijn ketel wanneer ik bel voor onderhoud. En pas dan plan ik wat in. Precies om de reden die je aanhaalt, een abo is gewoon veel te duur (een nieuwe ketel heb je al voor € 850,-). Weigert een installateur dan te komen, dan bel ik de volgende. Ik heb nog nooit langer dan 2 dagen hoeven wachten.

  • @salipander6570
    @salipander6570 Год назад +1

    Hoe minder tech op het dak ligt, des te beter. Alleen als het met schaduw etc. niet anders kan. Microconverters per paneel zijn ook een matig idee. Doe mij maar gewoon een PV inverter waar ik binnen bij kan. Als er iets mee is, werkt dat een stuk prettiger.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Hoe minder tech op het dak, des te meer veiligheid je inlevert. Een klassieke string kun je overdag niet spanningsloos maken, wat voor mij qua veiligheid een vereiste is. Een tracker per paneel is ideaal qua optimalisatie en specifiek bij micro's heb je daar geen single-point-of-failure: bij een defecte micro raak je slechts één paneel kwijt en bij hoge netspanning bepaalt elk paneel afzonderlijk op deze mag produceren of niet (je raakt dus niet alle opwek tegelijk kwijt).

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 Год назад

      Micro omvormers zijn technisch gezien gewoon de beste oplossing.
      Mocht er 1 stuk gaan heb je gewoon 'alle tijd' om er 1 te vervangen.
      Alles afhankelijk maken van 1 grote omvormer vind ik oprecht niet slim, ik heb genoeg in de praktijk gezien om die conclusie te trekken.
      Enige valide punt dat gemaakt kan worden wat betreft lange DC kabels over het dak te laten lopen, is als je het koppelt aan een accu systeem.
      Dan hoef je het 1x minder om te vormen en werkt het dus wat efficienter.
      Zelf zou ik daar trouwens gewoon niet voor kiezen, teveel gehannes met lange endes DC kabels er connectortjes.

  • @hoekbrwr
    @hoekbrwr Год назад +1

    Conclusie:
    De software voor de communicatie met de Optimizers is zeer gebrekkig.
    Niet alle mogelijkheden om de gebruiker te waarschuwen zijn benut, om wat voor reden dan ook!
    Er was hardwarematig dus NIETS aan de hand!
    Dit komt wel bij veel meer andere gebruikers voor, zonder dat ze daar erg in hebben.
    Het lijkt me vreemd dat SolarEdge dit probleem niet kent en zeeeer onwaarschijnlijk. Je word waarschijnlijk om de tuin geleid omdat je Ketel Klets heet en dit dus aan de grote klok zal gaan hangen. Hetgeen hierbij is gedaan.
    Solaredge gedraagt zich een beetje dom als ik het mag zeggen.

  • @johankorten2797
    @johankorten2797 Год назад

    Klinkt als een probleem met de microcontroller(s). Evt brown-out?! Als alles dan even opnieuw opstart zijn eventuele fouten in bijv. het geheugen van de controllers weg. Net zoiets als waarom je af en toe je laptop opnieuw start zeg maar. Er zijn wel manieren waarop een controller fouten kan detecteren en zichzelf kan herstarten maar misschien is dat toch niet helemaal goedgedaan.

  • @RSleeuw
    @RSleeuw 11 месяцев назад

    zoals ik in de video begrijp heeft de installateur een pairing gedaan op afstand zonder de klant te vragen of informeren hierin de pairing is gedaan terwijl de panelen te weinig zon kregen waardoor ze dus uit het systeem gegaan zijn de snelle actie van de installateur heeft er dit keer voor gezorgd dat er juist een probleem is ontstaan wat anders vanzelf opgelost zou zijn als de sneeuw van het paneel zou zijn gesmolten sneeuw op de panelen kan makkelijk voor 1 a 2 weken als je geen pairing probeert gelukkig was he makkelijk op te lossen maar niet nodig geweest als de pairing op vrijdag niet gedaan zou zijn

  • @dannyst2810
    @dannyst2810 Год назад +2

    Zie niks wanneer ik 172.16.0.1 typ

  • @WicherBos
    @WicherBos Год назад +2

    Ik vermoed dat ik dit ook had… want op een zondagavond zag ik een rood lampje knipperen en de app zei … ‘installateur bellen’ omdat het zo dag was heb ik dat niet gedaan… maar de volgende middag leek alles weer normaal… ik heb niks gedaan… de installateur ook niet volgens mij, tenzij hij dat buiten ons om deed…

  • @JasperTielen
    @JasperTielen Год назад

    Dus eigenlijk was het probleem de panelen op 18 januari en de andere panelen kwamen door pairing door de installateur.

  • @louwrentius
    @louwrentius Год назад +3

    Ik vind dat dit veel te veel wordt gebagatelliseerd. Sure, dit gebeurt anders nooit hoor! Ondertussen hebben gewone mensen niets door en dat kan een leuk verlies worden. Ik geloof het verhaal van Solar Edge dat dit vrijwel niet voorkomt absoluut niet.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Daar gaan we achter komen. Ik zit zelf in de IT en er is niks zo moeilijk als testen voor álle use-cases. Daarom is het goed dat het bij mij gebeurt zodat het balletje mogelijk gaat rollen en er softwarematige verbeteringen worden doorgevoerd bij SolarEdge. Overigens heeft elke omvormer een jaaropbrengst en als die gaat afwijken dan zie je dat wel hoor.

    • @louwrentius
      @louwrentius Год назад +1

      @@KetelKlets Ben zelf ook IT en ik ken de sloppy standaarden in de industrie. Maar voor dit soort apparatuur vind ik dat de lat een stuk hoger mag liggen. Half nederland ligt vol met SolarEdge.
      Als je het aan de opbrengst moet gaan zien achteraf, heb je al geld verloren, is onacceptabel.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@louwrentiusDaar waar IT en OT bij elkaar komen wordt het heel complex en zijn de belangen tegengesteld (IT wil zo snel mogelijk updaten, OT wil vooral dat alles stabiel blijft enz).

    • @louwrentius
      @louwrentius Год назад +1

      @@KetelKlets je kunt er nog meer verhalen bij halen maar 100 euro weddenschap dat jij niet de enige bent en dat is gewoon slecht werk van Solar Edge. Geen mitsen, geen maren, geen bagatalisatie, geen excuses.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@louwrentius Ik kan dat van buitenaf niet beoordelen.

  • @jochem2348
    @jochem2348 Год назад

    lijkt mij een symptoom van een lage backup batterij of een lege ram

  • @Candisa
    @Candisa Год назад

    Ik ben nog steeds niet aan de zonnepanelen toe, die liggen ergens vast in een kanaal tussen mijn achterhoofd en concrete planningsbrein... Maar in de comments te lezen was dit toch niet zo'n uniek gegeven. Ik had al mijn bedenkingen bij een hoop extra electronica op het dak en het werkelijke nut van optimisers, ik zie dit toch als een bevestiging van mijn idee wanneer ik toch aan de zonnepanelen begin...
    Mijn idee is namelijk om gewoon met stringomvormers aan de slag te gaan, lekker goedkoop en lekker eenvoudig, maar gewoon een monofasig exemplaar per fase te gaan gebruiken, dan zit er toch wat redundancy op het geheel en toch al wat selectiviteit bij trouble-shooting en problem-solving mocht er wat mis gaan ("oei, ik meet maar 240V ipv 280V op die string met 7 panelen, het probleem zit dus in die set"). Als die monofasige omvormers dan ook nog eens elk 2 MPP Trackers aan boord hebben kan het nog wat selectiever (bvb een set met 18 panelen bestaat dan nog uit 6 strings van slechts 3 panelen).

    • @DanyJanga
      @DanyJanga Год назад

      🙈

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Er gaat niks boven een tracker per paneel. Onbeperkt uitbreiden, verschillende windrichtingen, verschillende panelen, het maakt allemaal niet uit. Micro's hebben daarbij nog het voordeel dat je helemaal geen omvormer in huis hoeft te plaatsen. Mijn set zou met een klassieke string überhaupt al niet mogelijk zijn geweest, laat staan bij de opwek die ik er mee haal.

    • @Candisa
      @Candisa Год назад +2

      Ik zeg alleen maar dat optimisers niet voor iedereen de heilige graal zijn.
      Bij mij is er momenteel ruimte voor 12 panelen op zuidoost: 7 hoog verticaal die nooit ergens schaduw van krijgen, 5 laag horizontaal waarvan er 3 's winters wat schaduw krijgen.
      Als ik hiervoor 2 monofasige omvormers met elk 2 MPPT's aanschaf, dan heb ik gewoon 4 stringetjes van 3 panelen en krijgen de 3 panelen die wat schaduw kunnen krijgen gewoon hun eigen MPPT die de rest niet naar beneden haalt. Wil ik later nog uitbreiden met een setje panelen op het zuidwestelijke dakvlakje (max 4 panelen) of op een eventuele toekomstige uitbreiding/schuur, dan kan er gewoon nog een monofasige omvormer al dan niet met 2 trackers bij. In mijn situatie zie ik dus bitter weinig voordelen aan de meerprijs van een systeem met optimisers of micro's.
      Ik zou eventueel nog wat kunnen leggen op noordwest om 's avonds en bij bewolking nog wat extra te genereren, en dan wordt het zodanig complex dat optimisers of micro's toch stilaan kunnen lonen, maar dan denk ik toch aan een spreekwoord met iets van sop en bonen.

    • @SuperHve
      @SuperHve Год назад +2

      ​@@KetelKlets Er gaat niks boven een tracker per paneel.
      Hangt helemaal van de situatie af of deze noodzakelijk zijn en wat er niet op zit kan ook niet kapot.
      De kans dat een optimizer of micro omvormer een probleem geeft, blijkt in de praktijk groter dan het paneel zelf.
      ​ @KetelKlets Onbeperkt uitbreiden.
      Is zeker ook niet onbeperkt, maximaal vermogen en of nieuw te verkrijgen optimizers (micro omvormer) nog compatibel zijn

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@SuperHve Compatibiliteit is bij optimizers wel een ding, bij micro's niet. Daar moet je hooguit een nieuwe groep aanmaken, bijvoorbeeld als je een bestaand IQ7 dak wilt uitbreiden met IQ8 (die zijn niet backwards compatible met de gateway). Maar dat staat feitelijk op zichzelf.

  • @ronaldbrouwer1979
    @ronaldbrouwer1979 Год назад

    1:40: glas/glas is niet per definitie BiFacial hoor!!

  • @pino_de_vogel
    @pino_de_vogel Год назад

    Veel mensen kijken ook simpelweg niet eens naar de opwek. ik denk problemen te hebben met mijn string (haal tot 20% minder opwek als iemand in de buurt) maar als ik ga rond vragen hebben velen de monitoring niet eens geactiveerd. Het kan dus een breder probleem zijn maar velen weten gewoon niet of alles goed werkt. Ze snappen en dan ook vaak geen snars van. Ze weten niet wat het op zou moeten wekken, wat het opgewekt heeft en hoeveel het dus waard was... Mensen zijn lui en lax over het algemeen.
    En waarom jezelf afdhankelijk maken voor iets zo basis als pairing. Het is JOUW setup als je installateur failliet gaat ben je de klos omdat je jezelf afhankelijk gemaakt hebt. Ik vind het al idioot dat alleen growatt mijn omvormer kan updaten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Je kunt in zo'n geval altijd je omvormer over laten zetten naar een andere installateur. Dat kan met cv ketels al jaren, bijvoorbeeld als je niet (meer) tevreden bent over je installateur of als deze failliet is of stopt.
      Wat de software betreft is dat afgeschermd omdat de omvormer (bijvoorbeeld met OSS software) geen typegoedkeuring meer heeft van de netbeheerder.

  • @kjeldschouten-lebbing6260
    @kjeldschouten-lebbing6260 Год назад +1

    Oplossing: geen per-paneel optimizers.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Jij doet je auto ook de deur uit wanneer het motor lampje 1x oplicht? De voordelen van een tracker per paneel zijn bij mij nog steeds groter en de opbrengst hoger dan een klassieke string.

  • @istokman1729
    @istokman1729 5 месяцев назад

    Hoe meer componenten ,des te meer kans op storingen...
    Als je geen obstructies hebt op je zonnepanelen ( bomen , schoorstenen bv) dan is een simpele string installatie nog het beste.
    Gewoon simpel opwekken en geen "interessante" verkoop systemen..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 месяцев назад

      @@istokman1729 Veel te gevaarlijk, ze zijn DC zijdig niet spanningsloos te maken zolang de zon schijnt. Daar wordt vrijwel nooit over gepraat maar voor mij een belangrijke reden om geen stringsysteem te nemen.

  • @Welgeldiguniekalias
    @Welgeldiguniekalias Год назад

    Gebiedende wijs van zijn is "wees", niet "ben". Wees eerlijk, wees niet verbaasd, etc.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik ben wars van archaïsch taalgebruik 😉

  • @RFKANGOO
    @RFKANGOO Год назад

    Dus als ik het goed begrijp waren er enkele panelen die niet reageerden en heeft de installateur op eigen houtje aan jouw systeem lopen rommelen waardoor er nog meer panelen uitschakelden? Je schenkt er in de video te weinig aandacht aan maar de installateur kan toch niet zien wat op dat moment de situatie bij jou thuis is. Wie weet ben je met een verbouwing bezig en ligt er een zeil over 2 panelen waardoor ze niks opwekken. Ik vind het een vreemde manier van werken maar uit jouw filmpje vind jij het blijkbaar geen probleem. Ik had het pas service gevonden als ze bij de eerste uitval een belletje zouden doen naar de eigenaar om te vragen of er misschien iets aan de hand kan zijn. Dan had jij kunnen zeggen dat er sneeuw op ligt en je het even afwacht tot de sneeuw is verdwenen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Zie de datums, hun eerste pairing deden ze op 19-1, dus ze hebben geen extra uitval veroorzaakt, al had dat wel gekund. Een pairing op afstand is ook niet echt een schokkende handeling en als het werkt scheelt het hen weer een ritje met de bus, uren die ze nergens vergoed krijgen (of maar deels) en een klant die opbelt (dat is namelijk ook niet gratis, al wordt dat wel vaak gedacht). In mijn ogen is dit service.

    • @hoekbrwr
      @hoekbrwr Год назад +1

      Ben het eens met spreker. De installateur moet dit niet doen! Begin met een automatisch gegenereerd mailtje met een tekst die aangeeft wat het probleem is. Dat zou dan in de webapp moeten zitten van de installateur. Zal dan wel van SolarEdge moeten komen. Ook hier weer vraagtekens bij wat SolarEdge presteert, onvolledig!

  • @89Rutger
    @89Rutger Год назад

    Ik kan bijna niet geloven dat hij na een paar dagen geen opbrengst door sneeuw al niet meer kan pairen... Dan zouden ze in Scandinavië wekelijks dit proces moeten doen.. lang leve string omvormers 😛

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik heb gewoon een bijzondere setup (en dat is niet overdreven: twee soorten optimizers, 4 soorten zonnepanelen, 3 windrichtingen, allemaal in dezelfde string 🙂).

  • @robdevent6080
    @robdevent6080 Год назад

    Beetje dom van de installateur als ze weten dat er minimaal vermogen nodig is voor pairing dit in de winter vroeg in de ochtend te proberen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik vermoed dat ze dat dus helemaal niet wisten...

  • @DanyJanga
    @DanyJanga Год назад +1

    Rood knopje aan de onderkant doorduwen op on totdat alle lampjes tegelijkertijd gaan knipperen en je systeem gaat pairen omvormer met display kan je pairen doormiddel van een zwarte knopje onderaan ingedrukt te houden of bij een kleinere omvormer met 4 knopjes aan de voorkant de meest rechtse knopje (OK)ingedrukt houden kan zijn dat hij een wachtwoord vraagt in het laatste geval en die is 12312312

    • @wdykstra8485
      @wdykstra8485 Год назад

      Zo kun je inderdaad een omvormer ook laten pairen.