Wat heeft de thuisbatterij mij in 12 maanden opgeleverd?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 окт 2024

Комментарии • 81

  • @YvesWinkel
    @YvesWinkel 10 часов назад +5

    Dank je wel Harold. Zo helpen we andere inzicht te krijgen. Ik zal kijken of ik rondom (waarschijnlijk even ná dec.) ook een filmpje van ons energie jaar kan maken.

  • @wendygrant2735
    @wendygrant2735 9 часов назад +4

    Opnieuw zeer interessante info. Bedankt om de moeite die je er nu ook weer in steekt.

  • @lecramred4453
    @lecramred4453 9 часов назад +4

    Altijd leuk, een HH filmpje. Ook bedankt voor de tip mbt SE. Ik heb veel klanten met een SE omvormer. Dat is dus goed nieuws! Gelijk even hier thuis getest. Hopelijk komt Victron ooit nog met een Enphase koppeling. Helaas heb ik ook veel klanten met Enphase. Groet, MdB

  • @BMWHP2
    @BMWHP2 9 часов назад +2

    Dank je Harold. Prima tips en duidelijk uitgelegd.

  • @eddiejager
    @eddiejager 9 часов назад +1

    Bedankt voor deze informatie Harold! Dit geeft veel inzicht. Ik mijn persoonlijke berekening ook maken. Want ik denk, dankzij jouw voorbeeld, dat er nog een hoop te besparen valt op de energiekosten 😅

  • @sayanchx
    @sayanchx 3 часа назад

    Thank you for sharing your analysis and the clear explanation - this is one of the best real world data PV + Thuisbatterij examples I have seen.. Apologies for the response in English.

  • @YTEgaldgAR
    @YTEgaldgAR 7 часов назад +3

    Ik wacht vol ongeduld om een warmtepompboiler te kunnen gebruiken als een soort 2de batterij waar je dan je warmtebehoefte uit kan halen.
    Aansturing is alles! Ook het gebruikte vermogen door de warmtepomp zou moeten kunnen moduleren ifv de zonnestroom die beschikbaar is...
    Als de batterij vol is verder energie stoppen in de boiler, tenzij de temperatuur onder een threshold zakt, enz... enz...
    ..

  • @matsvanzelm7220
    @matsvanzelm7220 4 часа назад

    Dank je voor de heldere uitleg Harold. Mijn situatie: Verwarming is nog op gas. Zonnepanelen 3000 Wp sinds 2018. Liggen erg gunstig, opbrengst ca. 3300 kWh. Van het net verbruik ik ca. 1400, teruglevering ca. 2600. Eigen verbruik uit zon dus ca. 700. Totaal verbruik ik ca 2100. Ik ga binnenkort elektrisch rijden, zo veel mogelijk laden met zonnestroom, ik verwacht ca. 2000 kWh, ca 1000 uit het net of incidenteel langs de snelweg. Ik heb er kort geleden nog 1800 Wp bij laten leggen om ook in de winter zoveel mogelijk met zonnestroom te kunnen laden. Ik ben benieuwd.
    Later misschien nog eens kijken naar een thuisbatterij. Ik vindt het systeem van Haier waarbij je stroom uit je batterij kunt blijven gebruiken bij stroomuitval wel interessant.

  • @ronaldronald8819
    @ronaldronald8819 10 часов назад +3

    Bedankt Harold voor de heldere eerlijke uitleg.
    Ik wil graag aan de accu's, maar het is helaas nog niet rendabel in mijn situatie. En idd lastig te berekenen ik heb een spreadsheet gemaakt maar dat is niet heel precies. Ik heb een aantal aannames gemaakt over de verschillende energie stromen. Geeft wel een goed beeld van de kosten en de baten. Ik ga uit van een fout marge van een procent of 10.
    Veel hangt af van de prijs van de accu's of ik het rendabel kan krijgen. Wat is jouw verwachting? Gaat de prijs nog verder zakken?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  10 часов назад +2

      We hebben een behoorlijk prijsdaling gezien afgelopen jaar maar de prijs stabiliseert zich nu enigzins. Wel zie je regelmatig goedkope Chinese batterijen voorbij komen, soms met goede kwaliteit, garantie en ondersteuning maar soms ook bedroevend.

  • @innopvduurzameenergie9641
    @innopvduurzameenergie9641 8 часов назад +3

    Goed filmpje weer Harold.
    Wat ik me afvraag is in hoeverre je in jouw situatie nog genoeg zou hebben aan je 3x25Amp aansluiting?
    Zou je met het laden van de EV's en andere zaken op je piekmomenten nog wel wegkomen?
    Als dat niet zo is, heb je feitelijk nu je energierekening al op 0 immers een stap naar 3x25 kost meer.
    Verder vind ik persoonlijk dat we in dit soort berekeningen de teruggave energiebelasting buiten beschouwing moeten laten, immers heeft iedereen die. Energiebedrijven gebruiken die teruggave overigens vaak om een mistgordijn op te werpen voor de echte energiekosten, maar dat ter zijde.
    Dank weer voor de informatie en het vrijelijk delen daar van.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  8 часов назад

      Ik red het nog prima met 3x25A. Alleen er moet creatief met de laadpaal en het wisselen van auto's omgegaan worden

    • @thetruth7633
      @thetruth7633 3 часа назад

      Ik vroeg mij hetzelfde af, maar het antwoord is gegeven :)

  • @thefirstdutchguy
    @thefirstdutchguy 4 часа назад

    Goed Verhaal!
    1 vraagje. met jouw gegevens......na hoeveel jaar heb je de kosten van de thuisbatterij met alle installatie eruit?

  • @rdflo6739
    @rdflo6739 3 часа назад

    Enige dat ik nog mis zijn de afschrijving van het pv plus batterij systeem. Over hoeveel jaar doe je dat? 5, 10, 2 Dat zou goed zijn om te optimaliseren.

  • @Envt1950
    @Envt1950 5 часов назад +1

    welke stoel heeft u?

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf 8 часов назад +1

    Leuke video. Ik heb momenteel zo'n 5500 kWh aan jaarlijkse zonnepanelen opwek liggen en verwacht dat dit ongeveer op gaat. Helaas heb ik geen mogelijkgeid om het zomerse overschot in een EV te stoppen, maar in de winter maakt de warmtepomp in ieder geval goed gebruik van de salderingsregeling zolang het nog duurt. Ik betaal nog geen terugleverkosten, maar dat duurt slechts tot mei 2025.
    Ik vraag mij af in hoeverre het loont om dynamisch te gaan. Natuurlijk krijg ik dan meer als ik maar een flinke accu neerzet die de opwek van de dag tijdens de kookpiek terug kan leveren.
    Met 5 kWh hoef ik 8 maanden per jaar ook niks van het net af te nemen maar dan is er geen marge om te handelen met een dynamisch contract dus dan zou ik gewoon bij Greenchoice blijven en wat terugleverkosten moeten betalen voor zo'n 2500 kWh per jaar. De rest krijg ik direct of via de 5 kWh thuisaccu wel in de apparaten zonder langs de meter te gaan.
    Wat is wijsheid in mijn situatie?

  • @marcdecherf9850
    @marcdecherf9850 3 часа назад

    Wat ik niet terugzie, is wat heeft dit allemaal gekost batterij, extra zonnepanelen en omvormer.

  • @joopvanbreda8921
    @joopvanbreda8921 7 часов назад +1

    Dankjewel voor deze verhelderende video.
    Wat ik zo oa uit de reacties op commets begrijp zijn de kosten voor de setup (batterij, management systeem en zonnepanelen) een krappe €20.000. Klopt dat?
    Bij een besparing van €1.700/jr, is dan de terugverdientijd 12 jaar? Maar wat is de technische levensduur?
    Zag dat de auto's (ev's) hierin meeliepen. Geldt dit ook voor de boot? De kosten voor benzine die er nu niet zijn, waar leg je die neer?
    Vraag dit om een idee te vormen. Want je voorbeeld is wel heel mooi en aansprekend.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  6 часов назад

      Die prijs klopt wel redelijk.
      De levensduur schat ik op 15 jaar.
      En inderdaad, ik heb nauwelijks nog kosten voor de auto's. Behalve uiteraard voor de langere reizen. Dan moet je onderweg laden.
      De boot wordt hier ook uit gevoed maar dat is peanuts in verhouding tot de rest.

    • @joopvanbreda8921
      @joopvanbreda8921 4 часа назад

      @@HHalewijn Dankjewel voor de reactie. Het is wat boekhoudkundig. Maar als je dus de brandstof kosten voor de auto's beschouwd als onderdeel van de energiekosten, dan komt er wel een geheel ander plaatje mbt de terugverdientijd.
      Of het een terechte redenatie is, is voor ieder zelf te bepalen. Ook zullen dan de kosten voor laadvoorziening nogvnijgetekdvmpeten worden. Alleen brandstof is ook een onderdeel vd energiebehoefte ve huishouden. Waarmee dan de terugverdientijd ve dergelijk systeem wel behoorlijk wordt teruggedraaid, naar zo mogelijk minder dan 7 jaar bij 1 auto en minder dan 5 jaar bij meerdere auto's.
      Daar waar 12 jaar gevoelsmatig heel lang is, voelt 7 jaar of minder al veel acceptabeler. Al weet ik dat met de aankomende wijzigingen omtrent de wegenbelasting het plaatje minder positief zal worden zoals het nu lijkt.
      Weet niet hoe anderen dit beoordelen.

  • @radiofun232
    @radiofun232 3 часа назад

    Per KiloWattuur zijn de kosten, alle investeringen in de elektronica, de panelen, de regelapparatuur, de thuisbatterijen en de afschrijving meegenomen, extreem hoog. Dus helaas onrendabel. 20 Oktober 2024.

  • @luijt1
    @luijt1 10 часов назад

    Zeer interesant, bedankt. Maar ik ben tocht erg benieuwd wat nu de ivenstering is geweest om op dit punt uit te komen, ik weet dat het weer z'n standaard vraag is maar het houd me wel bezig.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  9 часов назад +2

      Een Victron Energy compleet systeem is doorgaans duurder dan een Sessy of een hybride PV omvormer en erg afhankelijk van de omvang/capaciteit. Systemen die wij leveren (inclusief alle opties, noodstroom, PV integratie, installatie en aanpassingen meterkast) met een 3x5kVA omvormerset en 30 kWh batterij kosten tussen 16.000-18.000 euro excl. BTW.

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 7 часов назад +1

      ​@@HHalewijn
      Een doorsnee gezinswoning heeft toch geen 3x5kVa omvormers nodig ?
      1 is voldoende, heb ik ook, piekverbruik komt eigenlijk nooit boven de 4000watt uit.
      Vorig jaar ook 30kWh batterijen geplaatst achter een MP2, echt fantastisch, tot nu toe is mijn energie rekening 100euro, inc. gas verbruik.
      Ik heb wel alles zelf gemaakt, dus voor grofweg 30% van de marktprijs als ik het installateur had laten doen. Scheelt dus echt heel veel.
      Intussen zijn de batterijcel prijzen echt flink gezakt, evenals de MP2. Dus het kan allemaal nog goedkoper.
      Ik heb nog niet zitten rekenen, maar met wat natte vinger werk heb ik het spul na 5 a 7 jaar terug verdient.
      Ben nu druk aan het kijken om van het gas af te gaan, dat scheelt ook weer heel veel kosten.
      Met name die vastrechtkosten e.d. doen voor mij de das om, het staat niet meer in verhouding tot de werkelijk afgenomen energie, en dat gaat de komende jaren echt alleen maar toenemen.

    • @veeerzes
      @veeerzes 7 часов назад

      @@edwinbruckner4752 Een inductie kookplaat is al snel 7500 watt of zelfs 11000 watt. Dus met een enkele omvormer houd het al snel op.
      Daarbij heb je 3 omvormers nodig als je een 3 fase systeem wil maken. Je kan er ook voor kiezen om 3x 3KVA omvormers te nemen, maar voor het kleine prijsverschil zou ik meteen voor 3x 5KVA gaan (heb ik ook gedaan)

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 7 часов назад

      @@veeerzes Flinke kookplaat heb je dan.
      En waarschijnlijk is dat het maximale vermogen, wanneer zet je nou al je pitten op maximaal ? Dat komt gewoon nooit voor.
      Afijn, dat is natuurlijk per houshouden verschillend, gewoon kijken wat je piekverbruik is als je meerdere apparaten tegelijk aan hebt staan.
      Kookplaat, wasmachine, warmtepomp, en daarop baseren wat je nodig hebt.
      Ik hou er zelf echt nauwelijk rekening mee wat er aan staat, mijn verbruik komt zelden of nooit boven de 4000watt.
      Ik heb aan 1 MP2 in ieder geval genoeg, en ik durf de stelling wel aan dat dat voor 80% van de huishoudens wel geldt.

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 7 часов назад

      @@veeerzes Een 1fase ESS systeem werkt ook prima op een 3 fase aansluiting hoor. Dat is juist het mooie ervan.
      Nadeel is natuurlijk dat je niet off-grid kan gaan, dus in geval van stroomuitval doen de accu's ook niks.

  • @mischadebrouwer9855
    @mischadebrouwer9855 9 часов назад +1

    Ik heb een serre met glas-glas half doorzichtige zonnepanelen. De panelen zijn 60 cm breed, om alvast rekening te houden met typische afstand tussen de balken van het serre dak. Dit soort panelen zijn minder efficient, ongeveer 12%, maar het aardige is dat ze in de zomer de ergste felle zon buiten houden, dus een beetje dimmen.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  9 часов назад

      interessant. wordt het niet te warm?
      Weet je nog merk/type paneel?

    • @mischadebrouwer9855
      @mischadebrouwer9855 7 часов назад +1

      @@HHalewijn Het wordt juist minder warm vergeken met normaal glas. Mijn panelen zijn Chinees, van ASP. Maar er zijn heel veel aanbieders. Je schijnt ze ook in normale ruiten te kunnen doen. Ik heb trouwens ook tegen mijn muur op het zuiden 7 normale zwarte panelen, en die geven juist een extra boost aan mijn systeem in de wintermaanden. Dus zelfs als je dak vol ligt zijn er nog genoeg mogelijkheden.

  • @Guillaume-2050
    @Guillaume-2050 9 часов назад +2

    Interessante sum-up van 1 jaar gebruik van je systeem. Geeft zo wel een goed beeld van jou energiestromen.
    Wat als je V2G (Vehicle to Grid) zou kunnen toepassen van ipv de extra 55kWH batterij of zijn de beide EV's constant in gebruik tijdens de zonne uren. de EV's kun je dan ook inzetten voor noodstroom.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  8 часов назад +1

      Evs zijn elke dag van huis.

    • @ytdlgandalf
      @ytdlgandalf 7 часов назад +1

      de anticorrelatie is zeer hoog van zonuren en een EV die thuis beschikbaar is. Dit zou alleen maar werken als je de EV op je werk of waar dan ook altijd weer aan t net zou hangen en daaromheen slimme contracten komen. Puur voor jezelf zie ik dit niet werken.

    • @Guillaume-2050
      @Guillaume-2050 6 часов назад

      @@ytdlgandalf ik las bij het CBS dat de gemiddelde Nederlander tussen de 30 en 60 km per dag rijdt. Ongeveer een uurtje per dag. Je contract moet dan idd super dynamisch zijn los van de laadplek ;)

  • @basrutgers79
    @basrutgers79 4 часа назад

    Is het 30% direct gebruik van opgewekte energie, of 30% zelfvoorzienend?

  • @dirkdaems841
    @dirkdaems841 7 часов назад

    En natuurlijk voor eindafrekening moet je rekening houden hoeveel Wp panelen je aangesloten hebt. Eventueel ook nog rekening houdende met de orientatie van alle panelen. Bij victron is het PV vermogen ook niet gelinkt aan het vermogen van de omvormer vanwege het modulaire Victron concept.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  5 часов назад

      Wat heeft wp en oriëntatie met eindafrekening te maken?

  • @jorisdebruin108
    @jorisdebruin108 5 часов назад

    Hoi har leuk filmpje bedankt, ik heb een thuisbatterij van Enphase T3 (17maanden). En heb een vast 1jaar contract van Eneco, is dat slim of moet ik ook een dynamisch contract nemen? Dank voor dé info

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  5 часов назад

      Altijd voor dynamisch gaan.

  • @RicHrt540
    @RicHrt540 5 часов назад

    Goed verhaal zo die vergelijking met het dynamisch contract bij gebruik van zonnepanelen. Dit herken ik: mijn zonnepanelen leverden afgelopen jaar ongeveer 5500 kWh op. Daarvan moet 1 LW warmtepomp draaien in de winter (met saldering) en gebruiken wij 1 EV met ongeveer 1000kWh/ jr. Vrijwel geen gas verbruik doordat de warmtepomp alleen wat gas voor de verwarming gebruikt bij vorst.
    Meestal hield ik wat over 500-1000 kWh aan teruglevering. Minder autogebruik geeft nog meer teruglevering komend jaaar.
    Het Energiecontract is vast van Vattenfall en loopt af in feb 25.
    Is overgeschakelen naar dynamisch contract zinvol? Heb een SolarEdge omvormer die volgens mij ook automatisch uit kan bij negatieve energie prijzen. Batterijen zouden meer dan 10000€ (12kWh) kosten en haal ik er in de komende 10 jaar niet uit.. Maar een dynamisch energie contract is dat handig?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  5 часов назад +1

      Ga voor dynamisch en kijk wat je kunt optimaliseren en misschien automatiseren. Door iets aan risico te nemen kun je minimaal die 22% besparing realiseren.

    • @RicHrt540
      @RicHrt540 3 часа назад

      @@HHalewijn Dank voor je antwoord Harold; ga ik doen, ik heb geen batterijen nog maar zit te peinzen over het investeren in een EV met bidirectioneel laden. Er zijn er nu een stuk of 5 op de markt; de benodigde laadpaal is echter wel afschrikwekkend duur (nog) bv tussen 5000-6000€, maar in zo'n auto zit al een accu van 50 70 of 86 kWh en dat is toch peanuts voor een huis :). Probleempje daarin is natuurlijk wel: ik kan niet thuisladen op zonnige dagen als ik de auto moet gebruiken :) En als ik de auto niet nodig heb is het niet altijd zonnig. Investeren in aandacht en tijd .. houdt een mens van de straat ;)

  • @francescazuidema9443
    @francescazuidema9443 8 часов назад

    Wij zijn ook volledig electrisch: Boiler 175L; CTC614M warmtepomp; EV etc. en 10kWh PV. En alle domme apparaten gekoppeld aan Homewizzard sockets om ze aan te sturen op dynamisch! Helaas nog GEEn batterij. Van Tibber krijgen we jaarlijks een rekening van 8,80 euro. Zal ik dat nog kunnen verbeteren met een thuis accu van bijv. 15 tot 30kW met 1 fase Victron omvormer met bijbehoren? (we hebben 3 fase in huis, maar denk dat laden ontladen met 5kW voldoende is. Ik hoor wat jij me zou aanraden voor wat de Victron set up met de Gobelpower batterijen die ik op het oog heb;)

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  7 часов назад

      In verhouding zijn de batterijen het duurste dus ga voor een 3 fasen setup. En die 5kVA omvormer doet 3.6kW laden en 4kw ontladen

  • @marceldrenth649
    @marceldrenth649 7 часов назад

    een vraag over de SGW schakeling. Deze schakeling kan bv warmtepomp aan/uit schakelen bij hoor of lage dynamische prijs. Maar nu je een accu hebt dan koop je toch al goedkoop in (accu laden) en verkoop je alleen uit de accu wanneer prijs hoog is? Ik heb een accu van powermodules die zelf handelt met dynamische prijzen. Heb de eerste jaarcijfers nog niet binnen maar verwacht slechts enkele centen verschil omdat in de praktijk mijn direct gebruik hoog is wanneer de kwh prijzen ook hoog is (dus weinig over om te handelen) en in de zomer gaat toch nog teveel zonnestroom het net op (voor hele lage kwh prijs) omdat de accu dan ook vol zit. Wel komt mijn eigen gebruik uit zonnestroom van 20% naar 65%. Dit kan nog hoger. Maar ben toch geinteresseerd in de SGW waar je het over hebt

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  6 часов назад

      Ik probeer het maximale er uit te halen. En het is ook een beetje hobby en proef ondervindelijk uitproberen en kennis te delen. Uiteindelijk is elke oplossing toch weer maatwerk

  • @more2explore2
    @more2explore2 10 часов назад +1

    En wat kost je setup van inverter en batterij?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  10 часов назад +1

      Is natuurlijk ook relevant maar daar heb ik al andere video's over gemaakt.
      Maar stel dat een thuisbatterij met redelijke omvang 16.000 euro is excl. BTW.

  • @martijnvandonselaar4274
    @martijnvandonselaar4274 9 часов назад

    Zoals meerderen hier, ben ook ik aan het rekenen over een batterij of niet. We hebben PV panelen, LTV met een warmtepomp, van het gas af zou een optie kunnen zijn. Uitgaande van een jaar zonder verstaffelen, is eigenlijk mijn vraag nu, hoeveel het scheelt als je de batterij als buffer gebruikt om de dure winterse periode te overbruggen, wanneer de PV panelen niet veel opbrengen. De warmtepomp op het laagst mogelijke tarief te laten draaien. Heb je een idee wa de "spread " zou zijn, maw hoe we kunnen rekenen aan een terugverdientijd. Laat ik eens uitgaan van een grenswaarde van 10 jaar, bijvoorbeeld..

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  8 часов назад

      Dat is nauwelijks te doen. Ik reken voor klanten met opbrengsten per jaar. Circa 400 euro verbetering van eigen gebruik zonnestroom en 400 euro inkoop voordeel in de winter.
      Totaal dus 800 euro voor een gemiddelde installatie van 12kW/30kWh. Maar uit mijn eigen berekening zie je dat het verschil groter kan zijn als je een iets grotere batterij neemt. De referentie moet een vast contract zijn

    • @martijnvandonselaar4274
      @martijnvandonselaar4274 6 часов назад

      @@HHalewijn dank alvast voor je reactie! Vermoed dat het er op neer gaat komen dat een batterij niet rendabel is....

  • @herauthon
    @herauthon 6 часов назад

    Je zou dan een BT gekoppelde meet-node moeten hebben.. en niet een...maar echt veel
    die over BT het verbruik verzamelen naar een log-server . . die totalliseerd, grafiek maakt..
    overzicht maakt van veel gebruikers (nodes) etc....
    Wat is relatief goedkoop en kan een meetsensor koppelen en heeft een BT link ?

    • @herauthon
      @herauthon 6 часов назад

      Alleen voor diegene die veel PM overhouden.. buiten Batt winst.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  5 часов назад

      Daar wordt aan gewerkt.

  • @peetsplcchannelnice6912
    @peetsplcchannelnice6912 6 часов назад

    Terugleverkosten ook meegenomen in de berekeningen? Of gaat het dan nog meer de verkeerde kant op.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  6 часов назад

      Kijk de video

    • @peetsplcchannelnice6912
      @peetsplcchannelnice6912 6 часов назад

      @@HHalewijn Ik bedoelde met een dynamisch contract, maar dat heb ik inmiddels gevonden dat dit bij de meeste niet het geval is.

  • @StephanZilder-c8t
    @StephanZilder-c8t 7 часов назад

    Hi Harold, ik kom pas kijken in deze wereld, erg interessant. Ik vroeg mij af of je niet de WP en slim laden niet via de home assistant kan aan sturen. Je heb een trouwe volger erbij👍🏻

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  6 часов назад

      Dat kan uiteraard. Maar het toepassen van Home Assistant is niet voor iedereen weggelegd. Er is ook een doelgroep die een plug and play systeem wensen met onderhoud via de leverancier.

  • @sivvisnl
    @sivvisnl 7 часов назад

    Misschien heb ik het gemist, maar heb je ook informatie over de verwachte terugverdien tijd van die batterij? Je zegt €16-18k voor jouw setup, en een geschat verschil in de energierekening van €1800 (gemiddelde van Vattenfall en Zonneplan) - €950, dus dat is zo'n 20 jaar terugverdientijd even heel kort door de bocht?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  6 часов назад

      Kijk niet alleen naar de baterijen maar naar de complete mix! Ik rij ook auto's voor dat bedrag. Neem die dus mee in je eigen berekeningen.

    • @bartdeking
      @bartdeking 4 часа назад

      ​​@HHalewijn die autos kun je toch ook rijden op stroom van het net toch? De besparing in vergelijking met zonnepanelen maar zonder batterij is 950 euro dus als de batterijen 16-18k kosten duurt het dus rond de 20 jaar voor je de batterijen er uit hebt. Is die 16-18k met of zonder instalatie kosten?

  • @giedirietveld7425
    @giedirietveld7425 5 часов назад

    Wat ik mis in je verhaal is de bedragen die moeten worden afgeschreven in verband met je investeringen in alle duurzaamheidsactiviteiten. Als je die erbij betrekt, zouden er weleens hele andere getallen voor de dag kunnen komen. Ik vermoed dat je dan per jaar veel en veel meer kwijt bent aan je verbruik van elektrische energie.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  5 часов назад +1

      Dat valt mee. Voor mij was de investering 12.000. Maar voor die prijs gaat het tegenwoordig niet meer. Reken nu op 18-20k
      Maar stel je ook de vraag: hoeveel brandstof verstook jij voor je auto?

    • @giedirietveld7425
      @giedirietveld7425 5 часов назад

      @@HHalewijn Je elektrische auto's zijn daar dan van uitgezonderd. 😉

    • @martijnsanders8527
      @martijnsanders8527 3 часа назад

      12000 voor de investering. Je loopt voorop, nieuwe tech vergaat snel. Dus zeg dat je die in 12 jaar afschrijft. Dan is de hele jaarwinst verdampt.

  • @psilin9473
    @psilin9473 8 часов назад

    Wordt met wegvallen van salderen wel een stukje minder aantrekkelijk.

    • @veeerzes
      @veeerzes 7 часов назад +1

      Dynamisch contract staat los van wel of geen salderingsregeling.

    • @psilin9473
      @psilin9473 5 часов назад

      Was het maar zo een feest. Voor iedere kWh inkoop ga je energiebelasting betalen, en die kun je niet meer wegstrepen!

  • @killykilroy
    @killykilroy 5 часов назад +1

    Shit man, jouw verliezen zijn groter dan mijn verbruik.
    WTF?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  5 часов назад

      Tja. Maar ik prijs mij gelukkig met het feit dat ik vanaf deze maand geen fossiele brandstof meer hoef te tanken maar dat alles via de batterij en zonnepanelen gaat. Die auto kosten heb ik dan zelf in de hand.

  • @johannes3-16
    @johannes3-16 6 часов назад

    18300+18650=36950

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  5 часов назад

      Klopt. Afrondingsverschillen uit de verschillende meetsystemen.....

  • @HushemFlupskluk
    @HushemFlupskluk 6 часов назад +1

    Harold Top! Bedankt voor de update. Sommigen moet de elektrische verwarming buiten aanzetten om winst te maken met de salderingsregeling. Thuisbatterij FTW.

  • @onnonius
    @onnonius 9 часов назад +2

    Koop gewoon een dieselgenerator als je zelf stroom wilt opwekken. ;-)

    • @JdZ-2023
      @JdZ-2023 6 часов назад +1

      Of een mini kerncentrale...

    • @hydeparkist
      @hydeparkist Час назад

      Leuk voor als de pleuris uitbreekt, maar diesel is op benzine na de duurste vorm van energie als je de restwarmte niet als verwarming gebruikt. Dat laatste is zo simpel, maar (n)iemand die het doet;)