Volledig mee eens, 2012 werd ik voor gekke henk uitgemaakt, toen ik investeerde in PV , later toen ik met de airco ging verwarmen, en electrisch ging rijden. Nu is mijn Victron systeem gereed en is het energie concept afgerond en kijkt men met bewondering en vaak ook afgunst. Net alsof die lage energie rekening en comfort (dat laatste wordt vaak vergeten) uit de lucht is komen vallen. En maar klagen op verjaardagen maar ondertussen niets ondernemen ….. gelukkig geniet ik met mijn gezin iedere dag van onze all-electric woning en mobiliteit 😍
Dank je voor de duidelijke uitleg Harold. Voor het gemiddelde gezin zal het betekenen dat een thuisbatterij (nog) niet terug te verdienen is. Zeker niet zolang de salderingsregeling er nog is. Al heeft de terugleververgoeding hier natuurlijk ook invloed op. Bij het gemiddelde verbruik en opwek van een gezin raakt de batterij in zomer niet leeg en in de winter niet vol. Alleen een kleine batterij tot zeg 5kWh zal dan m.i. terug te verdienen zijn. De oplossingen van de oneerlijke verdeling zal van de politiek moet. Onze politici zijn momenteel zo met zichzelf bezig dat we dit wel kunnen vergeten, het huidige kabinet lijkt sowieso nergens een oplossing voor te hebben.
Terugverdienen doe je over langere termijn. Als je nu al winst maakt draagt dat al bij aan de return of investment. En daarbij komt dat terugverdienen niet het enige argument is. Wat zeker ook meespeelt is het comfort omdat een goed ems voor jou nadenkt. En dat je niet meer steeds hoeft te onderzoeken welk energiecontract voor jou het beste is. Enz.
Goeie video Harald. Ik krijg ook wel eens van die opmerkingen waar je aan refereert. Weet nooit zo goed wat ik er mee moet, en reageer dan maar gewoon niet. Jij legt het goed uit; je moet naar het totale plaatje kijken.
Harold, bedankt voor je duidelijke en eerlijke verhaal. Maar als je het verbruik van je EV’s (terecht) meerekent, moet je de meerprijs van een ev t.o.v. de benzineversie ook in je aanschaf/investering meenemen. Ik weet niet wat voor auto je rijdt, maar €5000 besparing voor 2x een EV en 1x een PHEV, zou ik zeggen dat je €2000 per jaar bespaart met een volledige EV. En momenteel geen wegenbelasting, dus het zal in ieder geval interessant zijn.
Helemaal eens. 9jaar geleden mijn huis volledig duurzaam gemaakt met WP en zonnepanelen. En ook een EV gaan rijden.Toen werd ik voor gek verklaard. Inmiddels houd ik mij maar op de vlakte bij feestjes als er weer iemand begint aan een pleidooi dat WP en EV niet werken of dat zonnepanelen alleen maar geld gaan kosten. Zelfs als ik zei dat ik het al 9 jaar heb en er veel geld mee heb bespaard komt er wel een argument waarom ik geluk heb gehad. Ik begin nu met een kleine batterij die vooral zal zorgen dat ik meer van mijn opwek zelf gebruik. Dat is een beetje een hobby.
Met een kleine AC gekoppelde thuisbatterij en een dynamisch contract is er mogelijk ook nog wat te verdienen aan de zonnepanelen op andere daken als je zelf in een appartement of huurwoning zit en overdag naar werk bent. De prijzen moeten daarvoor nog wel iets omlaag, maar dat komt waarschijnlijk vanzelf wel naarmate de aantallen groeien. De early adopters betalen zoals altijd de hoofdprijs maar helpen deze markt uit de kinderschoenen.
Goedenavond Harald, Je verhaal deel ik voor de volle 100%. Wat betreft de eerlijkheid vh systeem. Idd dat is zo oneerlijk als het maar zijn kan. Wat betreft oplossingen daarvoor die zijn lastig. Maar een optie zou kunnen zijn in mijn optiek om mbv block chain technologie het mogelijk te maken dat huishoudens een aandeel stroomopbrengst van molen of zonnepaneelinstallatie met hun eigen verbruik zou kunnen wegstrepen. Ja dat betekent saldering in standhouden. Ja dat betekent dat de overheid fiscale inkomsten misloopt. Maar het toedelen van energiesubsidie kost ook geld. Waarbij het de vraag is of dat altijd wel op de goede plek terechtkomt. Er zijn in mijn optiek nog andere manieren om de oneerlijkheid iig te verkleinen. Maar dan moeten we wel over schaduwen en ego's heen durven stappen.
Geweldige twee video's Harold, wel goed dat je ook vermeld dat het per huis(houden) en situatie er ongelooflijk grote verschillen zijn. Ik ben ongelooflijk tegen EV's zeker omdat heel veel straten worden verziekt met laadpalen op plekken waar juist de meeste parkeerdrukte is. Liefst zie ik alleen EV's bij mensen die een woning hebben zoals bij jou waarbij ze op eigen terrein met zonnepanelen hun auto opladen. Of als deze EV's alleen op het werk wordt opgeladen. Misschien een beetje kort door de bocht, maar dit is veroorzaakt door praktische problemen in mijn wijk/straat met laadpalen. Een grote thuisbatterij zoals deze is met meerdere EV's best snel terug verdiend, zoals in jou situatie zelfs binnen 5 jaar. Maar helaas geen voorbeeld van hoe een gewoon eengezinswoning met een kleine thuisbatterij er zal uitkomen, want daar zullen veel meer mensen zoals ik in zijn geïnteresseerd. Hoeveel opslag is dan het beste? wat zijn dat de rendementen? hoelang duurt het dan eer de thuisbatterij is terug verdiend?
Hallo Johan, In die situaties zou een Sessy best een goede oplossing kunnen zijn. Je hebt dan niet alle functies zoals mijn batterijen maar tenminste wel een verbetering van verbruik van eigen opgewekte zonnestroom.
@@HHalewijn Ik ga op onderzoek... Ik ben echt een leek, stel dat overal de stroom uitvalt, dan werkt de omvormer niet meer, wordt dan wel de stroom opgevangen in de thuisbatterij?
Je vergeet nog één ding te vermelden: Je hebt de instelling en het vernuft om je in deze technieken te verdiepen, de voordelen te zien en er werk van te maken. Dit in tegenstelling tot een hele groep "ja maar" en sceptici die maar op het vinkentouw blijven zitten of ronduit weigeren om wat voor vage redenen dan ook. Dat is een stukje van de oneerlijkheid die je nooit eruit krijgt. Groeten uit Venlo.
Dat klopt. Maar daar heb ik jaren geleden al een strategie voor bedacht: olievlek. Ik maak mij niet druk om 100% vd mensen te overtuigen. Begin met een paar, de rest volgt in eigen tempo. Zo ging het met alle technologie die we vandaag normaal vinden. Soms gaat het snel, soms duurt het iets langer. Olie kruipt voort
Goed en duidelijk verhaal Harold. Zelf net gestart waar jij 13? jaar gelede begon (zonnepanelen). Ik heb nog een hele weg te bewandelen om te komen waar jij nu staat.
Er zijn heel wat variabelen die bepalen of en hoe rendabel een ESS is. Ik heb besloten toch maar zelf te bouwen.En Harold daar zijn jouw filmpjes heel behulpzaam bij (thanks mate). Ik weet dat dit niet voor iedereen een optie is en dat je veel tijd moet investeren in het begrijpen hoe alles werkt, etc. Maar voor mij maakt het nou net het verschil tussen rendabel en niet rendabel.
Mooi Harold, maar ik heb nu 3 victrons met 5000 VA en 3 batterijen 51.2 V en 15.6 kWh. Ik heb daarvoor betaald 3000 euro voor de LiFePO4 batterijen 48 x 300 Ah. 3 casings incl. BMS voor 1500 euro. Dan nog ESS van Victron m ca. et management en E-meter. Victrons waren 1600 euro. Dus totaal incl bekabeling 7000 euro. Dus geen 30000 euro!!
Er is een groot verschil tussen zelf doen of laten doen. Ik word dagelijks gebeld, gemaild of geappt door enthousiastelingen die zijn vastgelopen. Want de laagste prijs betekent ook de laagste service. Maar als het lukt, mooi toch?
Prima video Harold. Ook wij proberen onze bijdrage te leveren met een Leaf, 23 panelen op het dak en een airco voor de verwarming. Ik heb een vraag. Wij hebben een oude analoge meter. Toen we 6 jaar geleden begonnen met panelen zei met dat je die zeker moet zien te behouden. Dat lukt tot op heden. Zou je je licht een kunnen laten schijnen over thuisbatterijen, het stoppen van salderen in relatie tot een oude meter. Ik denk serieus na over een thuisbatterij maar zal die zeker niet gaan gebruiken om te handelen. Dat vind ik een veel te wankele markt nog. Het lijkt mij wel fijn om einde maart een knopje om de kunnen zetten en het hele stroomnet niet meer nodig te hebben tot ergens in oktober. Vriendelijk groet en dank voor het video’s! Willem
Super goede uitleg en reuze interessant! Ik twijfel alleen over het meenemen van het voordeel van je electrische kilometers in de bus case van je accu: dat voordeel had je zonder accu toch ook (grotendeels) gehad?
Ik kan wel een oplossing bedenken om de mensen te helpen die onevenredig hoge energierekeningen hebben. Herverdelen inkomsten belasting en aanpassen WOZ. Hoe makkelijk kan het zijn.
weinig verstand van economie en heel lveel mening.Wat is belastingquote, hoeveel van het nationaal inkomen wordt op dit moment herverdeeld. Is dat veel/weinig in vergelijking met andere ontwikkelde landen. Hoe is de ontwikkeling van deTheilcoefficient in NL.Welke inkomensdecielen betalen percentueel het meest belastinng Zoek dat eerst maar eens uit en kom dan met een gefundeerde mening en ben je niet zo'n roeptoeter
@@doortjeD Nou Doortje, makkelijke dingen ingewikkeld maken. Ik zou zeggen probeer eens een oplossing te vinden voor het probleem als je er verstand van hebt voor de mensen die onevenredig veel betalen voor hun energie en geen mogelijkheden hebben er iets aan te doen door een laag inkomen en hoge vaste lasten. Door uw standpunt wordt er dus niet gewerkt aan oplossingen maar worden allerlei obstakels opgeworpen om maar vooral aan te tonen dat het niet kan.
Goed verhaal Harold, vergeet je 1 reden op te noemen, om zo uitgebreide set te hebben als jij. Onstabiel E net in de EU. Er komen nog meer windmolens bij, dus de kans wordt steeds groter, dat het crasht.
~30K voor een thuis accu, damn, je bedient alleen de rijken Harold 😂 (ik geef je geen ongelijk). Realistisch gezien kun je - afhankelijk van hoe handig iemand is - onder de 10K uitkomen maar dat is allemaal een afweging, je eigen tijd en je eigen risico is ook iets waard. Waar ik het erg mee eens ben is de notie dat en thuis accu zich gewoon niet binnen een redelijke periode zich zal terug verdienen, ongeacht de aanschafprijs. Ik heb iemand met zelfbouw geholpen (Victron setup), maar voor de start hebben we het goed doorgerekend en hij wist dat het niet rendabel zou zijn. Ook niet met een 15KWH batterij onder de 10K. Je moet wel heel rijk zijn en heel veel elektriciteit verbruiken om ook niet genoeg te hebben aan 3x25A in je huis. Twee auto’s tegelijk op 11 KW ja, maar dat hoeft niet zo hard en het hoeft niet tegelijk 😂. Persoonlijk zou ik salderen willen afschaffen en iedereen verplicht op dynamische tarieven, zodat je gedrag consequenties heeft (twee kanten op). ❤
Ik ben zo iemand ( die door zijn eigen handigheid vanmiddag bij de dokter zat voor 2 hechtingen in zijn vinger, lol, had niets met elektra te maken hoor ) die het zelf heeft gebouwd. Victron spul, zelfbouw accu's, 30kw, voor minder dan 8k, meer dan een jaar geleden, en de accu's zijn intussen beter geworden voor minder geld, evenals Victron spul. Ik schat in dat ik het na 6 of 7jaar terug verdient heb. Mijn grootste motivatie was niet het terug verdienen, dat was zo min mogelijk geld naar de energie maatschappijen. Helemaal klaar met die lui. ( hallo Essent, ga is failliet ) Volgende project wordt om van het gas af te gaan, om dezelfde reden. Komende jaren gaat het vastrecht en belastingen een steeds grotere rol krijgen. De kale energie prijzen worden steeds minder belangrijk. Uiteindelijke doel is om gewoon helemaal los van het net te komen. Ze kunnen me wat.
Het is zeker zo dat zelfbouw tegen een lagere prijs kan. Daar heb ik ook veel tijd aan besteed. Maar niet iedereen wenst met regelmaat naar de dokter te willen voor 2 hechtingen ;-) Beterschap in ieder geval!
Harold, prima verhaal maar geld is niet het enige. Met een beperkt aantal panelen leveren we overdag veel stroom aan het net. En ‘s avonds moeten en ‘s nachts moeten we weer van het net laden. Daarom hebben we gekozen voor een thuisbatterij (15kwh, 5k omvormer met noodstroomvoorziening). Niet om er geld mee te verdienen, maar meer uit principe. Het levert misschien geen geld op maar voelt wel goed. En met dynamische prijzen laden we stroom als de prijzen laag zijn, dus als er genoeg (teveel) stroom is. Anderen besteden voor hun plezier geld aan een cruise of iets anders prijzigs. Wij hebben plezier aan het gebruiken van onze eigen stroom en de wetenschap dat we ook nog koffie kunnen zetten als het net wegvalt (zei de Koning niet iets daarover in de troonrede).
@@HHalewijn Haha, dankjewel. Was een dom moment van onoplettendheid bij een machine, is mij in 20jaar nog nooit gebeurd. Maarja, er moest een keer iets gebeuren na zo'n lange tijd he ? Gelukkig valt het allemaal mee, zal vanavond wel waardeloos slapen. *zucht*
Een bevlogen mens met een eerlijke uitleg. Het systeem in Nederland is nou eenmaal een grabbelton. Mensen die met hun handen kunnen werken en dus geld kunnen verdienen worden schaars. Helaas komt dat ook voor veel mensen verkeerd uit. Dus volledig mee eens, eerlijker kan je het niet maken. Bedankt voor de energie. 👌
Haha, hier voor 6k! een 50kw diy lipo4 accu met 12kw 3ph omvormer, teregverdientijd heel wat minder dan een set van 29k! Zie je gelijk wat voor winst ze er op maken(vanuit fabriek dan) :-)
@@pieterceelen853 Uiteraard! 2x 8cm dikke lagen ontbrandbare isolatie, in een dikke stalen behuizing, op hoogte wegens water, naast de garagedeur en met uiteraard de bms kan er niet veel misgaan!
Die kostenbesparing van benzine heeft weinig met je accu te maken. Daar heb je alleen zonnepanelen, een ev en een laadpaal voor nodig. Nu zeker met salderen en er zijn ook al zat laadpalen die van je overproductie gebruik maken. En zelfs als je stroom uit het net zou moeten halen. Dan ben je al veel goedkoper uit dan benzine.
@@Ardano62 Dat klopt niet. Door het accusysteem is een dynamisch contract veel lucratiever geworden en kan je aanzienlijk goedkoper opladen. Met alleen zonnepanelen red je dat niet
@@lecramred4453dat is nog niet waar aangezien je nog mag salderen. Er is niets goedkoper dan je volledige verbruik salderen. Daarom is het voor de normale consument nu echt heel dom om een accu te kopen. Gewoon even nog 2 jaar salderen daarna een accu kopen die dan nog veel goedkoper zal zijn. De prijzen die dalen hard!
Niet helemaal. Zonder de batterij krijg je het percentage zelf verbruik niet omhoog en moet je dus meer verkopen tegen lage prijs en vermoedelijk inkopen tegen hogere prijs
@@jaap7374 Terugverdienen doe je over meerdere jaren. Niet over alleen dit jaar. Over 2 jaar wordt salderen afgeschaft, vastrecht wordt dynamisch, er zal iets gedaan worden mbt max af te nemen vermogen enz. Dát is het brede plaatje. Dus niet blindstaren op het nu.
Zou je met Victron kunnen handelen op de onbalans markt, dan zou de opbrengst hoger zijn. Maar helaas geen enkele energie leverancier die handelen op de onbalans markt aanbied ondersteunt Victron,... Wanneer gaat Victron dit mogelijk maken?
@@HHalewijn Hallo Harold, Dat snap ik, heb ze zelfs in contact gebracht met zonneplan, maar helaas geen update van victron. Ze willen zelfs niet zeggen of ze contact opgenomen hebben met de aanbieders. Nextenergy, Frank energy en zonneplan, zeggen geen plannen te hebben victron te ondersteunen,… En volgens mij is het zo simpel te integreren (extern control ESS), victron is in tegenstelling tot de andere merken wel een slim systeem!
@@HHalewijn Hallo Harold, Dat snap ik, heb ze zelfs in contact gebracht met zonneplan, maar helaas geen update van victron. Ze willen zelfs niet zeggen of ze contact opgenomen hebben met de aanbieders. Nextenergy, Frank energy en zonneplan, zeggen geen plannen te hebben victron te ondersteunen,… En volgens mij is het zo simpel te integreren (extern control ESS), victron is in tegenstelling tot de andere merken wel een slim systeem!
@@HHalewijn Waarom vraagt Victron de aanbieders niet eens waarom ze niet ondersteund worden? Het zou zelfs in VRM per aanbieder opgenomen kunnen worden.
dat gaat je niet helpen. je auto is er meestal niet en bidirectioneel laden zal alleen via DC charging aangeboden gaan worden. Heb je al eens gekeken wat een DC charger kost?
Wat hier nog compleet niet in meegenomen is, is het niet verbruikte gas over 10 jaar en de aanschaf CV ketel. Althans, als je hiermee gasvrij bent en dat zei je in de video. Dus geen jaarlijks vast bedrag meer en, heel magertjes gerekend, geen 1000m3 per jaar. Al met al kabbelt dat ook weer richting de 1500 euro per jaar besparing. Kom je toch aardig richting het doel, hoewel niemand als doel moet hebben dat energie niets mag kosten imo
Rekenfoutjes? Ja, Harold Halewijn rekende voor auto 1:15 op Benzine en denk dat 1:10 redelijk was gezien gewicht? Zelf rij ik kleine zuiniger auto, Dacia Spring + BMW i3 en die laatste, rijd heerlijk maar tussen op C.C. 85 km/h op rechterbaan of zelf gas geven? Dan rij ik wel eens 130 km en dat zuipt stroom! Maar ook van 't Gas af, die vaste kosten had je er ook bij kunnen tellen. Kijk wat 1 kuub per jaar koste! Welke Thuisaccu? De oude Tesla cellen verkopers die gereviseerde verkopen of nieuwe NFP zal langer mee gaan, en de oude sloop accu's hoef ik niet. Ook minder brandbaar dan de oude en ik weet hoeveel €bike accu's in brand vlogen. Nu de auto fabrieken EV productie stoppen of flink knijpen? Er is nu een dalende prijs en de auto wil lage gewicht, thuis de veiligste en langere levensduur dus die hergebruiken, niet zo leuk. Maar ik weet het, jou verbruik en opgave? Elk persoon is uniek en nee, ik ga wel Fatbike laden maar dat is zo weinig per KM nodig. Maar bij mooi weer gratis laden? Geen terug leverboete + gratis rijden! Ook dat leverde op Onbalans markt veel op. Welke TV waar kijken? Mijn slaapkamer is 32" HD prima, beneden de 55" 4K is dan pure verspilling! En in de Camper is de 24" groot zat voor gehele gezin, op korte afstand. Groter is zowel aanschaf als gebruik jarenlange bodemloze put voor banksaldo! Ja, hoe rekende je watt?
29k voor een 55 kwh batterij is natuurlijk waanzin. - 64x 280ah cellen bij nkon = 6405 - 4x Yixiang case incl. 200a bms en shipment = 2200 - kabels en overig = 400 - iemand die het wil aansluiten voor je = 500 9505 euro voor 57kwh
Ik doe voor 20k: 120kWh(batterij) + 30kWp(zonnepanelen) misschien richting . Zelf dan. Maar heb truukje die ik nog niet ga verklappen anders gaan meer mensen het doen en gaan de prijzen omhoog. Joooo
@@petertulp8806 Je vergeet de omvormers. Zelfbouw is nog wat anders dan professioneel. Lang niet iedereen kan zelfbouw installaties (laten) realiseren. Of wil dat.
zelfbouw is altijd goedkoper. Maar niet voor iedereen weggelegd. En dan komt vakmanschap, materiaal, A-merk spullen gewoon op die prijs. En ik ben er transparant over.
Omvormers heb je niet nodig? En ik betwijfel of je het met 400€ red voor de kabels en aansluit spullen ik was hier ruim 1000€ kwijt. Ik kan alles met redelijke kortingen zakelijk inkopen en het speciale gereedschap had ik al liggen. Voor 32cellen, 2 diy boxen, kabels etc en omvormers was ik ~8600 kwijt.
Ja en dan nog wat de zonnepanelen je hebben gekost plus die warmtepomp die je nog wilt aanschaffen. Daarmee had je de rest van je leven je huis met aardgas kunnen verwarmen. 😂
Haha de titel van je vorige filmpje is letterlijk wat de thuis batterij je OPGELEVERD daar hoort gewoon afschrijving bij en als je het niet terug verdient moet je het gewoon "wat kost mij jaarlijks mijn thuis batterij" 😂
@HHalewijn ik heb ze beide bekeken maar ik vind de ritel en uitleg van het eerste filmpje misleidend. Ik was degene die op het eerste filmpje reageerde dat die batterijen nooit wat gaan opleveren maar juist geld kosten. Je kan trouwens uit china erg goede en goedkope LFP batterijen kopen waardoor je uiteindelijk wel geld verdiend.
Het argument dat mensen het niet kunnen betalen is vaak onzin. Een set panelen van marktplaats kost bijna niets en die kun je ook gewoon in de tuin zetten of op een berging en eventueel als schutting. Tuurlijk zijn er mensen in een appartement die geen mogelijkheden hebben maar die hebben dan weer voordeel van de verwarming van de buren.
Volledig mee eens, 2012 werd ik voor gekke henk uitgemaakt, toen ik investeerde in PV , later toen ik met de airco ging verwarmen, en electrisch ging rijden. Nu is mijn Victron systeem gereed en is het energie concept afgerond en kijkt men met bewondering en vaak ook afgunst. Net alsof die lage energie rekening en comfort (dat laatste wordt vaak vergeten) uit de lucht is komen vallen. En maar klagen op verjaardagen maar ondertussen niets ondernemen ….. gelukkig geniet ik met mijn gezin iedere dag van onze all-electric woning en mobiliteit 😍
Dank je voor de duidelijke uitleg Harold. Voor het gemiddelde gezin zal het betekenen dat een thuisbatterij (nog) niet terug te verdienen is. Zeker niet zolang de salderingsregeling er nog is. Al heeft de terugleververgoeding hier natuurlijk ook invloed op. Bij het gemiddelde verbruik en opwek van een gezin raakt de batterij in zomer niet leeg en in de winter niet vol. Alleen een kleine batterij tot zeg 5kWh zal dan m.i. terug te verdienen zijn. De oplossingen van de oneerlijke verdeling zal van de politiek moet. Onze politici zijn momenteel zo met zichzelf bezig dat we dit wel kunnen vergeten, het huidige kabinet lijkt sowieso nergens een oplossing voor te hebben.
Terugverdienen doe je over langere termijn. Als je nu al winst maakt draagt dat al bij aan de return of investment. En daarbij komt dat terugverdienen niet het enige argument is. Wat zeker ook meespeelt is het comfort omdat een goed ems voor jou nadenkt. En dat je niet meer steeds hoeft te onderzoeken welk energiecontract voor jou het beste is. Enz.
Harold, bedankt voor je loepzuivere verhaal. Klasse!
Goeie video Harald. Ik krijg ook wel eens van die opmerkingen waar je aan refereert. Weet nooit zo goed wat ik er mee moet, en reageer dan maar gewoon niet. Jij legt het goed uit; je moet naar het totale plaatje kijken.
Bedankt voor je eerlijke beeldvorming Harold
Harold, bedankt voor je duidelijke en eerlijke verhaal. Maar als je het verbruik van je EV’s (terecht) meerekent, moet je de meerprijs van een ev t.o.v. de benzineversie ook in je aanschaf/investering meenemen.
Ik weet niet wat voor auto je rijdt, maar €5000 besparing voor 2x een EV en 1x een PHEV, zou ik zeggen dat je €2000 per jaar bespaart met een volledige EV. En momenteel geen wegenbelasting, dus het zal in ieder geval interessant zijn.
Helemaal eens. 9jaar geleden mijn huis volledig duurzaam gemaakt met WP en zonnepanelen. En ook een EV gaan rijden.Toen werd ik voor gek verklaard. Inmiddels houd ik mij maar op de vlakte bij feestjes als er weer iemand begint aan een pleidooi dat WP en EV niet werken of dat zonnepanelen alleen maar geld gaan kosten. Zelfs als ik zei dat ik het al 9 jaar heb en er veel geld mee heb bespaard komt er wel een argument waarom ik geluk heb gehad. Ik begin nu met een kleine batterij die vooral zal zorgen dat ik meer van mijn opwek zelf gebruik. Dat is een beetje een hobby.
Dank voor dit eerlijke verhaal!
Met een kleine AC gekoppelde thuisbatterij en een dynamisch contract is er mogelijk ook nog wat te verdienen aan de zonnepanelen op andere daken als je zelf in een appartement of huurwoning zit en overdag naar werk bent. De prijzen moeten daarvoor nog wel iets omlaag, maar dat komt waarschijnlijk vanzelf wel naarmate de aantallen groeien. De early adopters betalen zoals altijd de hoofdprijs maar helpen deze markt uit de kinderschoenen.
Goedenavond Harald,
Je verhaal deel ik voor de volle 100%.
Wat betreft de eerlijkheid vh systeem. Idd dat is zo oneerlijk als het maar zijn kan. Wat betreft oplossingen daarvoor die zijn lastig. Maar een optie zou kunnen zijn in mijn optiek om mbv block chain technologie het mogelijk te maken dat huishoudens een aandeel stroomopbrengst van molen of zonnepaneelinstallatie met hun eigen verbruik zou kunnen wegstrepen. Ja dat betekent saldering in standhouden. Ja dat betekent dat de overheid fiscale inkomsten misloopt. Maar het toedelen van energiesubsidie kost ook geld. Waarbij het de vraag is of dat altijd wel op de goede plek terechtkomt. Er zijn in mijn optiek nog andere manieren om de oneerlijkheid iig te verkleinen. Maar dan moeten we wel over schaduwen en ego's heen durven stappen.
VRM heeft een Economic Reporting tool. Dit Economic report laat de opbrengst met en zonder batterijen zien.
Geweldige twee video's Harold, wel goed dat je ook vermeld dat het per huis(houden) en situatie er ongelooflijk grote verschillen zijn.
Ik ben ongelooflijk tegen EV's zeker omdat heel veel straten worden verziekt met laadpalen op plekken waar juist de meeste parkeerdrukte is. Liefst zie ik alleen EV's bij mensen die een woning hebben zoals bij jou waarbij ze op eigen terrein met zonnepanelen hun auto opladen. Of als deze EV's alleen op het werk wordt opgeladen. Misschien een beetje kort door de bocht, maar dit is veroorzaakt door praktische problemen in mijn wijk/straat met laadpalen.
Een grote thuisbatterij zoals deze is met meerdere EV's best snel terug verdiend, zoals in jou situatie zelfs binnen 5 jaar.
Maar helaas geen voorbeeld van hoe een gewoon eengezinswoning met een kleine thuisbatterij er zal uitkomen, want daar zullen veel meer mensen zoals ik in zijn geïnteresseerd.
Hoeveel opslag is dan het beste? wat zijn dat de rendementen? hoelang duurt het dan eer de thuisbatterij is terug verdiend?
Hallo Johan,
In die situaties zou een Sessy best een goede oplossing kunnen zijn. Je hebt dan niet alle functies zoals mijn batterijen maar tenminste wel een verbetering van verbruik van eigen opgewekte zonnestroom.
@@HHalewijn Ik ga op onderzoek...
Ik ben echt een leek, stel dat overal de stroom uitvalt, dan werkt de omvormer niet meer, wordt dan wel de stroom opgevangen in de thuisbatterij?
Je vergeet nog één ding te vermelden: Je hebt de instelling en het vernuft om je in deze technieken te verdiepen, de voordelen te zien en er werk van te maken. Dit in tegenstelling tot een hele groep "ja maar" en sceptici die maar op het vinkentouw blijven zitten of ronduit weigeren om wat voor vage redenen dan ook. Dat is een stukje van de oneerlijkheid die je nooit eruit krijgt.
Groeten uit Venlo.
Dat klopt. Maar daar heb ik jaren geleden al een strategie voor bedacht: olievlek. Ik maak mij niet druk om 100% vd mensen te overtuigen. Begin met een paar, de rest volgt in eigen tempo. Zo ging het met alle technologie die we vandaag normaal vinden. Soms gaat het snel, soms duurt het iets langer. Olie kruipt voort
Voor de particulier zonder elektrische auto's is het dus totaal geen verdienmodel
Goed en duidelijk verhaal Harold. Zelf net gestart waar jij 13? jaar gelede begon (zonnepanelen). Ik heb nog een hele weg te bewandelen om te komen waar jij nu staat.
Beter te laat dan nooit!
Er zijn heel wat variabelen die bepalen of en hoe rendabel een ESS is. Ik heb besloten toch maar zelf te bouwen.En Harold daar zijn jouw filmpjes heel behulpzaam bij (thanks mate). Ik weet dat dit niet voor iedereen een optie is en dat je veel tijd moet investeren in het begrijpen hoe alles werkt, etc. Maar voor mij maakt het nou net het verschil tussen rendabel en niet rendabel.
Precies. Ik heb het zelfde gedaan. 20kW pylontech
Mooi Harold, maar ik heb nu 3 victrons met 5000 VA en 3 batterijen 51.2 V en 15.6 kWh.
Ik heb daarvoor betaald 3000 euro voor de LiFePO4 batterijen 48 x 300 Ah. 3 casings incl. BMS voor 1500 euro. Dan nog ESS van Victron m ca. et management en E-meter. Victrons waren 1600 euro. Dus totaal incl bekabeling 7000 euro. Dus geen 30000 euro!!
Er is een groot verschil tussen zelf doen of laten doen. Ik word dagelijks gebeld, gemaild of geappt door enthousiastelingen die zijn vastgelopen. Want de laagste prijs betekent ook de laagste service. Maar als het lukt, mooi toch?
Prima video Harold. Ook wij proberen onze bijdrage te leveren met een Leaf, 23 panelen op het dak en een airco voor de verwarming. Ik heb een vraag. Wij hebben een oude analoge meter. Toen we 6 jaar geleden begonnen met panelen zei met dat je die zeker moet zien te behouden. Dat lukt tot op heden. Zou je je licht een kunnen laten schijnen over thuisbatterijen, het stoppen van salderen in relatie tot een oude meter. Ik denk serieus na over een thuisbatterij maar zal die zeker niet gaan gebruiken om te handelen. Dat vind ik een veel te wankele markt nog. Het lijkt mij wel fijn om einde maart een knopje om de kunnen zetten en het hele stroomnet niet meer nodig te hebben tot ergens in oktober. Vriendelijk groet en dank voor het video’s! Willem
Super goede uitleg en reuze interessant! Ik twijfel alleen over het meenemen van het voordeel van je electrische kilometers in de bus case van je accu: dat voordeel had je zonder accu toch ook (grotendeels) gehad?
Het is juist de combinatie van een slimme accu (+ems) met slim aansturen van alle componenten die het mogelijk maakt
Duidelijk je moet alles meenemen in je verhaal bijvoorbeeld het vast recht op het gas.en gebruik je energie op bepaalde tijden.
Ik kan wel een oplossing bedenken om de mensen te helpen die onevenredig hoge energierekeningen hebben.
Herverdelen inkomsten belasting en aanpassen WOZ. Hoe makkelijk kan het zijn.
weinig verstand van economie en heel lveel mening.Wat is belastingquote, hoeveel van het nationaal inkomen wordt op dit moment herverdeeld. Is dat veel/weinig in vergelijking met andere ontwikkelde landen. Hoe is de ontwikkeling van deTheilcoefficient in NL.Welke inkomensdecielen betalen percentueel het meest belastinng Zoek dat eerst maar eens uit en kom dan met een gefundeerde mening en ben je niet zo'n roeptoeter
@@doortjeD
Nou Doortje, makkelijke dingen ingewikkeld maken. Ik zou zeggen probeer eens een oplossing te vinden voor het probleem als je er verstand van hebt voor de mensen die onevenredig veel betalen voor hun energie en geen mogelijkheden hebben er iets aan te doen door een laag inkomen en hoge vaste lasten. Door uw standpunt wordt er dus niet gewerkt aan oplossingen maar worden allerlei obstakels opgeworpen om maar vooral aan te tonen dat het niet kan.
Goed verhaal Harold, vergeet je 1 reden op te noemen, om zo uitgebreide set te hebben als jij. Onstabiel E net in de EU. Er komen nog meer windmolens bij, dus de kans wordt steeds groter, dat het crasht.
En dan heb je het nog niet eens gehad over de voordelen voor het milieu!!!
~30K voor een thuis accu, damn, je bedient alleen de rijken Harold 😂 (ik geef je geen ongelijk). Realistisch gezien kun je - afhankelijk van hoe handig iemand is - onder de 10K uitkomen maar dat is allemaal een afweging, je eigen tijd en je eigen risico is ook iets waard. Waar ik het erg mee eens ben is de notie dat en thuis accu zich gewoon niet binnen een redelijke periode zich zal terug verdienen, ongeacht de aanschafprijs. Ik heb iemand met zelfbouw geholpen (Victron setup), maar voor de start hebben we het goed doorgerekend en hij wist dat het niet rendabel zou zijn. Ook niet met een 15KWH batterij onder de 10K. Je moet wel heel rijk zijn en heel veel elektriciteit verbruiken om ook niet genoeg te hebben aan 3x25A in je huis. Twee auto’s tegelijk op 11 KW ja, maar dat hoeft niet zo hard en het hoeft niet tegelijk 😂. Persoonlijk zou ik salderen willen afschaffen en iedereen verplicht op dynamische tarieven, zodat je gedrag consequenties heeft (twee kanten op). ❤
Ik ben zo iemand ( die door zijn eigen handigheid vanmiddag bij de dokter zat voor 2 hechtingen in zijn vinger, lol, had niets met elektra te maken hoor ) die het zelf heeft gebouwd.
Victron spul, zelfbouw accu's, 30kw, voor minder dan 8k, meer dan een jaar geleden, en de accu's zijn intussen beter geworden voor minder geld, evenals Victron spul.
Ik schat in dat ik het na 6 of 7jaar terug verdient heb.
Mijn grootste motivatie was niet het terug verdienen, dat was zo min mogelijk geld naar de energie maatschappijen. Helemaal klaar met die lui. ( hallo Essent, ga is failliet )
Volgende project wordt om van het gas af te gaan, om dezelfde reden.
Komende jaren gaat het vastrecht en belastingen een steeds grotere rol krijgen. De kale energie prijzen worden steeds minder belangrijk.
Uiteindelijke doel is om gewoon helemaal los van het net te komen.
Ze kunnen me wat.
Het is zeker zo dat zelfbouw tegen een lagere prijs kan. Daar heb ik ook veel tijd aan besteed. Maar niet iedereen wenst met regelmaat naar de dokter te willen voor 2 hechtingen ;-)
Beterschap in ieder geval!
Harold, prima verhaal maar geld is niet het enige. Met een beperkt aantal panelen leveren we overdag veel stroom aan het net. En ‘s avonds moeten en ‘s nachts moeten we weer van het net laden. Daarom hebben we gekozen voor een thuisbatterij (15kwh, 5k omvormer met noodstroomvoorziening). Niet om er geld mee te verdienen, maar meer uit principe. Het levert misschien geen geld op maar voelt wel goed. En met dynamische prijzen laden we stroom als de prijzen laag zijn, dus als er genoeg (teveel) stroom is. Anderen besteden voor hun plezier geld aan een cruise of iets anders prijzigs. Wij hebben plezier aan het gebruiken van onze eigen stroom en de wetenschap dat we ook nog koffie kunnen zetten als het net wegvalt (zei de Koning niet iets daarover in de troonrede).
@@HHalewijn Haha, dankjewel.
Was een dom moment van onoplettendheid bij een machine, is mij in 20jaar nog nooit gebeurd. Maarja, er moest een keer iets gebeuren na zo'n lange tijd he ?
Gelukkig valt het allemaal mee, zal vanavond wel waardeloos slapen. *zucht*
Een bevlogen mens met een eerlijke uitleg. Het systeem in Nederland is nou eenmaal een grabbelton. Mensen die met hun handen kunnen werken en dus geld kunnen verdienen worden schaars. Helaas komt dat ook voor veel mensen verkeerd uit. Dus volledig mee eens, eerlijker kan je het niet maken. Bedankt voor de energie. 👌
Mag ik er vanuit gaan dat je voor die 950 eu ook je woning verwarmt hebt? Ook een aanzienlijke besparing in geld lijkt me?
jazeker!
Oh, je verkoopt thuis-batterijen :-/
Haha, hier voor 6k! een 50kw diy lipo4 accu met 12kw 3ph omvormer, teregverdientijd heel wat minder dan een set van 29k! Zie je gelijk wat voor winst ze er op maken(vanuit fabriek dan) :-)
Welke setup is dat?
Staat deze brandveilig opgesteld?
@@pieterceelen853 Uiteraard! 2x 8cm dikke lagen ontbrandbare isolatie, in een dikke stalen behuizing, op hoogte wegens water, naast de garagedeur en met uiteraard de bms kan er niet veel misgaan!
@@robinpillekers4871 48x lf314 EVE cellen, deye 12kW omvormer, en 3x JK bms kom je al een heel eind
@@JurgenScheuer-p7e Top, en betreft dat een 3 fase opstelling of kan het ook met 1 fase? Tevreden over deze accu's?
Die kostenbesparing van benzine heeft weinig met je accu te maken. Daar heb je alleen zonnepanelen, een ev en een laadpaal voor nodig. Nu zeker met salderen en er zijn ook al zat laadpalen die van je overproductie gebruik maken. En zelfs als je stroom uit het net zou moeten halen. Dan ben je al veel goedkoper uit dan benzine.
@@Ardano62 Dat klopt niet. Door het accusysteem is een dynamisch contract veel lucratiever geworden en kan je aanzienlijk goedkoper opladen. Met alleen zonnepanelen red je dat niet
precies. het is de combinatie die het mogelijk maakt. leuk om je auto met PV te laden, maar als je overdag naar het werk bent....
@@HHalewijn dat maakt nu nog weinig uit aangezien we kunnen salderen
@@lecramred4453dat is nog niet waar aangezien je nog mag salderen. Er is niets goedkoper dan je volledige verbruik salderen. Daarom is het voor de normale consument nu echt heel dom om een accu te kopen. Gewoon even nog 2 jaar salderen daarna een accu kopen die dan nog veel goedkoper zal zijn. De prijzen die dalen hard!
@@Ardano62zolang je geen teruglever boete betaald heb je helemaal gelijk.
Als ik het goed begrijp maakt de thuisbatterij dus eigenlijk niet uit en gaat het voornamelijk om het hebben van zonnepanelen. Toch?
Niet helemaal. Zonder de batterij krijg je het percentage zelf verbruik niet omhoog en moet je dus meer verkopen tegen lage prijs en vermoedelijk inkopen tegen hogere prijs
@HHalewijn Ja, dan had ik begrepen, maar ook dat levert op zichzelf niet genoeg op om een thuisbatterij en installatie kosten terug te verdienen.
@@jaap7374 Terugverdienen doe je over meerdere jaren. Niet over alleen dit jaar. Over 2 jaar wordt salderen afgeschaft, vastrecht wordt dynamisch, er zal iets gedaan worden mbt max af te nemen vermogen enz. Dát is het brede plaatje. Dus niet blindstaren op het nu.
Zou je met Victron kunnen handelen op de onbalans markt, dan zou de opbrengst hoger zijn. Maar helaas geen enkele energie leverancier die handelen op de onbalans markt aanbied ondersteunt Victron,...
Wanneer gaat Victron dit mogelijk maken?
Dat ligt niet aan Victron maar aan de aanbieder van de onbalansdienst.
@@HHalewijn Hallo Harold,
Dat snap ik, heb ze zelfs in contact gebracht met zonneplan, maar helaas geen update van victron.
Ze willen zelfs niet zeggen of ze contact opgenomen hebben met de aanbieders.
Nextenergy, Frank energy en zonneplan, zeggen geen plannen te hebben victron te ondersteunen,…
En volgens mij is het zo simpel te integreren (extern control ESS), victron is in tegenstelling tot de andere merken wel een slim systeem!
@@HHalewijn Hallo Harold,
Dat snap ik, heb ze zelfs in contact gebracht met zonneplan, maar helaas geen update van victron.
Ze willen zelfs niet zeggen of ze contact opgenomen hebben met de aanbieders.
Nextenergy, Frank energy en zonneplan, zeggen geen plannen te hebben victron te ondersteunen,…
En volgens mij is het zo simpel te integreren (extern control ESS), victron is in tegenstelling tot de andere merken wel een slim systeem!
@@HHalewijn Waarom vraagt Victron de aanbieders niet eens waarom ze niet ondersteund worden?
Het zou zelfs in VRM per aanbieder opgenomen kunnen worden.
@@HHalewijn En die aanbieders beweren dat Victron onvoldoende meewerkt.
Wel de kosten vergelijken met dezelfde contracten
Wachten op bidirectional laden met je E-auto, nog eventjes en het is er :-). Dan kun je mogelijk dagen met bewolkt weer overbruggen :-)
dat gaat je niet helpen. je auto is er meestal niet en bidirectioneel laden zal alleen via DC charging aangeboden gaan worden. Heb je al eens gekeken wat een DC charger kost?
Wat hier nog compleet niet in meegenomen is, is het niet verbruikte gas over 10 jaar en de aanschaf CV ketel. Althans, als je hiermee gasvrij bent en dat zei je in de video. Dus geen jaarlijks vast bedrag meer en, heel magertjes gerekend, geen 1000m3 per jaar. Al met al kabbelt dat ook weer richting de 1500 euro per jaar besparing. Kom je toch aardig richting het doel, hoewel niemand als doel moet hebben dat energie niets mag kosten imo
Dan ook de aanschaf van de warmtepomp meerekenen
@@johanmeijb6178 Zeker, maar die berekening valt natuurlijk altijd beter uit zonder gas en vastrecht. Al hebben wij geen WP maar 3xAirco en WPBoiler.
Rekenfoutjes?
Ja, Harold Halewijn rekende voor auto 1:15 op Benzine en denk dat 1:10 redelijk was gezien gewicht?
Zelf rij ik kleine zuiniger auto, Dacia Spring + BMW i3 en die laatste, rijd heerlijk maar tussen op C.C. 85 km/h op rechterbaan of zelf gas geven?
Dan rij ik wel eens 130 km en dat zuipt stroom!
Maar ook van 't Gas af, die vaste kosten had je er ook bij kunnen tellen.
Kijk wat 1 kuub per jaar koste!
Welke Thuisaccu? De oude Tesla cellen verkopers die gereviseerde verkopen of nieuwe NFP zal langer mee gaan, en de oude sloop accu's hoef ik niet.
Ook minder brandbaar dan de oude en ik weet hoeveel €bike accu's in brand vlogen.
Nu de auto fabrieken EV productie stoppen of flink knijpen?
Er is nu een dalende prijs en de auto wil lage gewicht, thuis de veiligste en langere levensduur dus die hergebruiken, niet zo leuk.
Maar ik weet het, jou verbruik en opgave?
Elk persoon is uniek en nee, ik ga wel Fatbike laden maar dat is zo weinig per KM nodig.
Maar bij mooi weer gratis laden?
Geen terug leverboete + gratis rijden!
Ook dat leverde op Onbalans markt veel op.
Welke TV waar kijken?
Mijn slaapkamer is 32" HD prima, beneden de 55" 4K is dan pure verspilling!
En in de Camper is de 24" groot zat voor gehele gezin, op korte afstand.
Groter is zowel aanschaf als gebruik jarenlange bodemloze put voor banksaldo!
Ja, hoe rekende je watt?
Er zijn ook auto's die gemakkelijk 1:25 halen, dus 1:15 is een goed gemidelde van harold
29k voor een 55 kwh batterij is natuurlijk waanzin.
- 64x 280ah cellen bij nkon = 6405
- 4x Yixiang case incl. 200a bms en shipment = 2200
- kabels en overig = 400
- iemand die het wil aansluiten voor je = 500
9505 euro voor 57kwh
Ik doe voor 20k: 120kWh(batterij) + 30kWp(zonnepanelen) misschien richting . Zelf dan. Maar heb truukje die ik nog niet ga verklappen anders gaan meer mensen het doen en gaan de prijzen omhoog. Joooo
@@petertulp8806 Je vergeet de omvormers. Zelfbouw is nog wat anders dan professioneel. Lang niet iedereen kan zelfbouw installaties (laten) realiseren. Of wil dat.
zelfbouw is altijd goedkoper. Maar niet voor iedereen weggelegd. En dan komt vakmanschap, materiaal, A-merk spullen gewoon op die prijs. En ik ben er transparant over.
@@HermanWillems Vertel ;-)
Omvormers heb je niet nodig? En ik betwijfel of je het met 400€ red voor de kabels en aansluit spullen ik was hier ruim 1000€ kwijt. Ik kan alles met redelijke kortingen zakelijk inkopen en het speciale gereedschap had ik al liggen. Voor 32cellen, 2 diy boxen, kabels etc en omvormers was ik ~8600 kwijt.
Ja en dan nog wat de zonnepanelen je hebben gekost plus die warmtepomp die je nog wilt aanschaffen.
Daarmee had je de rest van je leven je huis met aardgas kunnen verwarmen. 😂
Volgens mij kun jij niet rekenen. Begin nog eens opnieuw.
Haha de titel van je vorige filmpje is letterlijk wat de thuis batterij je OPGELEVERD daar hoort gewoon afschrijving bij en als je het niet terug verdient moet je het gewoon "wat kost mij jaarlijks mijn thuis batterij" 😂
ik zou zeggen: kijk beide video's nou eens helemaal. Dan heb je zelf het antwoord gevonden.
@HHalewijn ik heb ze beide bekeken maar ik vind de ritel en uitleg van het eerste filmpje misleidend.
Ik was degene die op het eerste filmpje reageerde dat die batterijen nooit wat gaan opleveren maar juist geld kosten.
Je kan trouwens uit china erg goede en goedkope LFP batterijen kopen waardoor je uiteindelijk wel geld verdiend.
Het argument dat mensen het niet kunnen betalen is vaak onzin. Een set panelen van marktplaats kost bijna niets en die kun je ook gewoon in de tuin zetten of op een berging en eventueel als schutting. Tuurlijk zijn er mensen in een appartement die geen mogelijkheden hebben maar die hebben dan weer voordeel van de verwarming van de buren.