Interval training. Het hoe, wat en mogelijk variaties. Inclusief voorbeelden van trainingen.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 июн 2024
  • De komende weken een aantal video's over de verschillende trainingen die in een trainingsschema ziet staan. Deze week een video over interval training. Met welke variabelen van een interval training kun je experimenteren om zo steeds een nieuwe training met een ander trainings effect te krijgen. Met aan het einde 10 voorbeelden van verschillende interval training. #hardlopen #marathon #running #training #interval
  • СпортСпорт

Комментарии • 18

  • @avdheede
    @avdheede Месяц назад +1

    Interessante video: heldere uitleg met veel praktische tips. Bedankt!

  • @esthervisser-vandermeer2565
    @esthervisser-vandermeer2565 Месяц назад +1

    Fijn zoveel tips voor interval variaties, gaan we zeker uitproberen 👍🏼

  • @mikestraathof7719
    @mikestraathof7719 Месяц назад +1

    Hi René, leerzaam en inspirerend 👌ik ga ze in mijn Garmin zetten en op basis van gevoel en omstandigheden kan ik kiezen op de dinsdag interval training. Thnx coach 😉

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  Месяц назад +1

      Leuk Mike! Ben benieuwd hoe ze bevallen

  • @bartb217
    @bartb217 Месяц назад +1

    Interessante video.
    Het zou ook leuk zijn om wat meer informatie te krijgen over dingen als training load, dus hoe bepaalt een trainer hoeveel herhalingen en de afstand van de herhalingen, enz.
    Hoe voorkom je dat je teveel of te weinig doet en zorg je voor de juiste impuls en opbouw (bijvoorbeeld van training load 100 naar 200 een week voor de wedstrijd ofzo).
    En heeft intervaltraining als doel om te wennen aan het tempo (zoals jij zei dat het tempo makkelijker aanvoelt aan het begin van een wedstrijd) of train je bepaalde systemen (anaeroob, aeroob), spieren of zones.
    Dus iets meer de "wetenschap" achter intervaltraining.

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  Месяц назад +3

      Dank voor je reactie Bart. En terechte vragen die je stelt. Ik denk overigens dat dat stof is voor een andere video anders wordt het heel erg lang. Maar toch even kort over trainings load. Persoonlijk baseer ik de rrainings load op drie pijlers. Ten eerste het gevoel van de atleet. Dus verschijnt deze fris of vermoeid op een training? Hoe zag zijn/haar week eruit? Hoe is het herstel van de vorige training? Enz. Ten tweede de daadwerkelijk data die ik krijg uit de gegevens van eerdere trainingen van die atleet en tot slot de fase waarin we zitten als voorbereiding voor een wedstrijd.
      En wat betreft je tweede punt sluit hangt het allemaal samen. Uiteraard gaat het om het trainen van de fysiologische systemen in je lichaam maar dat is onderdeel van een gewend raken/toewerken naar een bepaald tempo voor een langere periode kunnen lopen. Overigens staat er op mijn kanaal al wel een filmpje over trainen in zones waar wat meer diepgang zit. Maar ik zal na deze serie proberen om een video te maken die wat meer gericht is op wat er precies gebeurd in je lichaam als je verschillende trainingen doet.

  •  Месяц назад +1

    Bedankt voor de video! Vraag: je geeft als voorbeeld dat je bijv. eerst 200M interval doet op je gewenste 5KM tempo, week erna 400M, week erna 600M etc. Bouw je dit tempo over het algemeen binnen een week op? Of kan het ook zijn dat je 2/3 weken die 200M op 5KM tempo moet blijven doen voordat die pas op 400M lukt. Of geeft dit aan dat je gewenste 5KM tempo gewoon nog te hoog gegrepen is?

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  Месяц назад

      Hi Anissa, ik denk dat je de stap van 200m naar 400m wel binnen 1 a 2 weken moet kunnen maken. Want als dat lastig is denk ik dat het uiteindelijk doel tempo misschien wel iets te hoog ligt. Het hangt ook van een aantal factoren af.
      1. Hoe lang heb je nog tot de wedstrijd? Als je nog ruim de tijd hebt dan zou ik die tijd gebruiken en niet elke week de interval verlengen maar inderdaad om de week of nog een week extra.
      2. Hoe gewend ben je aan intervaltrainingen? Als dit de eerste keer is dat je snelheid in je trainingen verwerkt dan kan het zo zijn dat het wat langer duurt voor je de volgende stap kan maken. Je lichaam moet dan echt even wennen aan die nieuwe tempo’s.

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  Месяц назад

      En ik vergeet er nog eentje
      3: het hangt ook van de dag af. Hoe zwaar waren de voorgaande trainingen, hoe heb je geslapen, hoeveel stress heb je die dag gehad, heb je voldoende gegeten enz. Dezelfde training kan de ene dag een stuk makkelijk gaan dan de andere dag. En dat is voor iedereen zo, van beginners tot elite lopers. Tot slot kan de cyclus ook een belangrijke rol spelen in een trainingsschema. In de ene fase van je periode de je cyclus kan je lichaam als vrouw zijnde beter tegen hoge intensiteit dan gedurende een aan de fase. Helpt bovenstaande een beetje om het op te helderen?

  • @mikes5764
    @mikes5764 Месяц назад +1

    Interval weer gebinnen als de hartslag X slagen is gedaald had ik niet aan gedacht, is een mooie variatie! Vraagje over trainen voor een 10K. Stel het huidige 10k tempo is 4.00 min/km, wat zou jij dan aanraden als volgend doel om voor te gaan en dus om de intervallen op te doen? Bijvoorbeeld 10 seconden per kilometer sneller, is dat dan erg ambitieus of juist niet?

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  Месяц назад +1

      Ik zou dan inderdaad beginnen met training op 3:50-3:55 pace. Dat lijkt me een mooi stap. En dan voel je waarschijnlijk zelf wel of dat goed aan voelt. Hoe sneller je PR wordt hoe kleiner de stapjes uiteindelijk worden

    • @mikes5764
      @mikes5764 Месяц назад +1

      Dankje Rene!

  • @enriquedebrouwere224
    @enriquedebrouwere224 Месяц назад +1

    Kan je in het kort even uitleggen welk effect het heeft als je bv maar 60sec rust ipv 90 sec tss de verschillende intervallen door? Heeft dat dan een invloed op de energiesystemen die je verschillend traint of hoe zit dat precies? Alvast bedankt!

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  Месяц назад +1

      Hi Enrique, klopt wat je zegt. Doordat je de rust tussen je intervallen verkort zal je hartslag minder dalen waardoor je tijdens je volgende interval sneller in een hogere zone zit (of aan een hogere hartslag traint) en je een andere energiesysteem traint. Stel dat je 7 x 1000m doet op je 10km tempo met 90sec rust. Dan zou het kunnen dat je van die 1000m maar 500m in een bepaald systeem zit. Omdat het even duur voordat je hartslag in die zone zit. In dit geval waarschijnlijk je anaerobe systeem (dus voornamelijk koolhydraten als energie voorziening). Verkort je de rust naar 60sec waardoor je hartslag niet zover daalt als tijdens 90sec rust zal je tijdens de interval eerder in dat energiesysteem komen. Bijvoorbeeld 700m van de 1000m. Een keerzijde kan zijn dat je moeite kan hebben om de training af te maken omdat je juist minder goed herstelt. Ik hoop dat dit kort genoeg en duidelijk is 🙂

    • @enriquedebrouwere224
      @enriquedebrouwere224 Месяц назад +1

      @@renekuijs4495 Top! Een heel helder antwoord! Verder veel succes met de doelen die je nog wilt verwezenlijken!

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  Месяц назад

      @@enriquedebrouwere224 dank! Jij ook natuurlijk