De (lange) duurloop. Het hoe, wat en waarom.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 окт 2024
  • Deel 2 in de vlog serie over soorten trainingen gaat over de duurloop en de lange duurloop. Waarom is deze zo belangrijk en waar moet je op letten. Wat zijn de fysiologische effecten van dit soort trainingen en hoe hard moet je ze lopen. #hardlopen #marathon #training #duurloop #longrun

Комментарии • 21

  • @mikestraathof7719
    @mikestraathof7719 3 месяца назад +2

    Jouw kennis sessies met de rust in je stem zijn nooit te lang. Informatieve sessies over hardlopen zijn leuk en je steekt er altijd wat van op dank voor het delen en blijf op deze manier doorgaan 👍

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад +1

      Dank voor de mooie woorden Mike!

  • @janwillemrotmensen8498
    @janwillemrotmensen8498 3 месяца назад +1

    Bedankt voor de info. Steek er altijd wat van op. Ga zo door

  • @bartb217
    @bartb217 3 месяца назад +1

    Mooie timing en mooie inspiratie voor vanmiddag.
    Vandaag staat er een 23km progressieve duurloop op het schema, de eerste 13km Z1 en daarna "versnellen" naar halverwege Z2.

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад

      Zet ‘m op Bart! Mooie training

  • @nickykorte1720
    @nickykorte1720 3 месяца назад +1

    Interessante video's zeker niet te lang
    .

  • @SuzanneBosscher
    @SuzanneBosscher 3 месяца назад +1

    Ik train voor een snelle 5 km op hartslag. Als ik een duurloop doe dan doe ik deze in zone 2 maar mag je ook de korte duurloop in zone 3 en heeft zone 1 effect of is dit alleen voor herstel. Ik merk namelijk bij snelle 5 km dat de laatste 2 km moeizaam gaan.

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад +1

      Hi Suzanne, als ik op je tekst moet afgaan dan kan het twee redenen hebben waarom je de laatste twee km zwaar vindt. Of een iets te snelle start of toch wat gebrek aan duurvermogen. Dus misschien lukt het om je lange duurloop iets langer te maken? Maar om specifiek op je vragen in te gaan: je kan een duurloop ook in zone 3 doen maar dan wordt het een andere training. Dat is het eerder een tempoloop. Want zone 3 is redelijk intensief. Maar er is zeker een tijd en plaats voor deze training ik zone 3. Zone 1 is zeker niet alleen herstel, dat heeft zeker ook effect. Het zorgt ervoor dat je zonder al te veel inspanning km’s kan maken en daardoor toch uitgerust bent voor een volgende zware training. Wat je bijvoorbeeld wel eens kan proberen om die zone 2 duurloop sneller te eindigen, dus bijvoorbeeld de laatste twee km naar je zone drie om zo je lichaam te laten wennen aan een zwaardere inspanning aan de het einde van een training. Succes!

    • @SuzanneBosscher
      @SuzanneBosscher 3 месяца назад +1

      @@renekuijs4495 dank je wel voor je bericht

  • @jordi7911
    @jordi7911 3 месяца назад +1

    Dag Rene, je hoort vaak dat ultralopers dubbele duurlopen doen, 2 dagen achter elkaar een duurloop. Ook om de reden wat je aangeeft, boven 3,5-4 uur is de afbreuk te groot en te zwaar om als training te lopen. Hoe zie jij dit, wat zou jouw maximale duurloop training zijn in km of tijd voor een ultra van bijvoorbeeld 75km.

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад

      Hi Jordi, ik denk overigens dat er ook echt wel ruimte is voor een training langer dan 3,5-4 uur als je ultraloper bent. Ik denk dat in dit geval, mits het past in het schema, een 5 uurs training heel nuttig kan zijn. Zeker als je met een rugzak gaat lopen. Want die rugzak voelt na 4 uur veel anders dan na 2 uur. Idem met het oefenen met eten. Want een gelletje of een reep valt anders naarmate de duur van de inspanning langer wordt. Dus daarom is een langere training dan de besproken 2,5 tot 3 uur nuttig. Fysiologisch is het niet zo dat je veel beter wordt van die 2 uur extra trainen. Het hangt er overigens wel een beetje vanaf hoe hard je loopt. Want als je in 5 uur 65km loopt is misschien 4,5 uur training ook al voldoende. Kun je hier iets mee?

    • @jordi7911
      @jordi7911 3 месяца назад +1

      @@renekuijs4495 ja hoor, bedankt. Je hoort verschillende manieren van trainen. DIt najaar een 60k gepland. Ik denk ook zeker wel een training van 4.5 uur te gaan doen.

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад

      @UCLLI0FikyiimtuKCxHilk5g er zijn zeker nog veel meer manieren om te trainen of om de accenten anders te leggen. Zeker bij ultra lopen kan het ook net wel eens trial & error zijn helaas. Maar dat is ergens ook het mooie van de sport. Succes met de voorbereiding!

  • @wolter45020
    @wolter45020 3 месяца назад +1

    Bedankt voor je leuke video’s Rene! Ik ben zelf nu een aantal maanden bezig met de voorbereiding voor mijn eerste marathon dit najaar. Ik loop 4/5x in de week en ook tennis ik al mijn hele leven 2/3x per week. Tennis is wel mijn prioriteit en ik speel op redelijk hoog niveau, dus een tijdje stoppen is eigenlijk geen optie, maar ik wil dus ook graag een betere loper worden. Kan die combi met een andere sport zoals tennis kwaad? En wat zou je adviseren qua verdeling van trainen (lopen en tennissen op dezelfde dag of juist op aparte dagen)?

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад +1

      Ten eerste, dank Wolter! Ten tweede, ik moet gelijk even zeggen dat ik nooit aan tennis heb gedaan dus ik baseer me vooral op wat ik op tv zie en wat ik denk dat komt kijken bij een tennistraining of wedstrijd. Even om bij het begin te beginnen, als je naar je week planning kijkt begin je met het inplannen van je prioriteiten. En dat is tennis zoals je aangeeft. Corrigeer me als ik het fout heb maar volgens mij is tennis een redelijk intensieve sport met veel korte versnellingen. Eigenlijk een soort mini intervallen dus. Vooral als je steeds links en rechts moet bewegen op de baseline. Ik weet niet hoe hoog je hartslag dan komt maar ik kan me voorstellen dat dat soms best hoog is als je dat een paar minuten moet doen. Maw, deze trainingsprikkel die je ook nodig hebt me lopen is min of meer gedenkt. Wat dan overblijft is de (lange) duurlopen om je conditie te verbeteren en je km’s richting de marathon uit te bouwen. En je tempotrainingen om te wennen aan- en zo efficiënt mogelijk te worden op je marathontempo. Dus de lange duurloop, tempotraining en intensieve tennistraining zijn zo gepland dat er voldoende rust tussen zit. Ik verwacht niet dat alle tennistrainingen heel zwaar zijn dus die zijn best te combineren een 30-40 min rustige duurloop. Dus eerste de belangrijkste tennistraining(en), lange duurloop en tempotraining inplannen. En de rest invullen met de overige rustigere trainingen. Je kan overigens de ene week een tempotraining doen en de andere week een intervaltraining. Of de ene week een lange duurloop en de week erna de lange duurloop met daarin wat snelheid verwerkt. Ik weet dus niet of je aan vaste dagen zit mbt trainingen dus het is lastig om een voorbeeld week te maken. Je kan overigens voor hardlopen ook in een cyclus van 10 of 14 dagen denken ipv de standaard 7 dagen. Wellicht ontwikkel je je prima als je de vijf hardlooptraining over 10 dagen verdeeld ipv 7 dagen. Ik hoop dat je hier iets mee kan 😅. Eigenlijk is de belangrijkste vraag die je je elke training kan stellen: “kan ik morgen ook weer trainen als ik vandaag deze training doe?” Is het antwoord ‘ja’ dan is de planning grotendeels goed want dan hou je de consistentie

    • @wolter45020
      @wolter45020 3 месяца назад +1

      @@renekuijs4495 dankjewel voor de tips Rene, klopt inderdaad wel redelijk goed wat je zegt van hoe de inspanningen zijn bij het tennissen, een soort interval met steeds korte piekjes.

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад +1

      @@wolter45020 succes met de voorbereidingen, voor welke marathon ben je aan het trainen?

    • @wolter45020
      @wolter45020 3 месяца назад +1

      @@renekuijs4495 Bedankt, ik ga meedoen in Eindhoven!

    • @renekuijs4495
      @renekuijs4495  3 месяца назад +1

      Veel plezier met de voorbereiding