Mitä puita poistan taimikonhoidossa?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 янв 2024
  • Uudistimme reilun neljän hehtaarin kuvion vuonna 2009 ja seuraavana keväänä istutimme siihen kuusta ja mäntyä. Varhaisperkaus oli edessä vuonna 2015 ja vuonna 2021 tein kuviolle havupuita piiskaavan lehtipuuston raivausta.
    Nyt on tammikuu 2024 ja vuorossa on taimikon harvennus. Tällä videolla ollaan mäntyvaltaisella kohdalla. Aluksi teen runkolukumittauksen, jonka jälkeen tutkitaan mitä puita olisi hyvä poistaa. Sitten laitetaan raivaussaha käyntiin ja katsotaan miten maisema muuttuu ja onko runkoluku sitten kohdallaan.

Комментарии • 38

  • @mountainside5978
    @mountainside5978 5 месяцев назад +7

    Tämä on You Tubea parhaimmillaan. Opettavaista materiaalia!

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад +1

      Kiitos mukavasta palautteesta! 🙏 Tällaista vertaistukea kaikille metsänomistajille. 😊

  • @user-le5bf7cw3m
    @user-le5bf7cw3m 5 месяцев назад +6

    Taas hieno video, kiitos Tapio!
    Kyllä männikkö on mukavaa painella, varsinkin verrattuna varhaisperkaukseen kunnon vesakossa. Lisää videoita meille ei-ammattilaisille😊

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Kiitos Ilmo! Kyllä tuo on tosiaan mukavan palkitsevaa tehdä. Vähän olisin voinut aiemmin tehdä, mutta odotin nyt tuon Metka-tuen alkua, niin saa senkin hyödynnettyä. Jatketaan videoiden tekoa! 👍

  • @arttupottala1463
    @arttupottala1463 5 месяцев назад +6

    Erittäin hyvä video taas. Voi hyvinkin samaistua tuohon jatkuvaan pohdintaan. Tein tuossa alkutalvesta nuoren metsän kunnostusta moottorisahalla jossa keräsin energiapuuta ja polttorankaa, kuvio oli noin 0.6ha, ojitettua Suopohjaa, runkoluku jäi keskimäärin noin 1600 runkoon per hehtaari, paikoin 1800 r/h, mutta aukkoa ja harvoja kohtia löytyi myös luontaisesti syntyneestä männiköstä. Yllätyksenä oli se että vaikka alueella hirviä esiintyy niin latvavaurioita löytyi alle 10kpl koko kuviolta, liekkö vieressä olevan voima linjan pärinä karkoittanut pois. Viereiselle kuviolle jäi vielä 0.3ha taimikon harvennusta, jonka teen keväällä raivaus sahalla pois. Kuvio on siis täysin mäntyvaltaista, ojan reunalla hieman kasvaa koivua.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Kiitos Arttu! Kuulostaa myös oikein mukavalta kohteelta, jonka olit tehnyt alkutalvesta. Hienoa kuulla, että hirvet eivät pahemmin olleet vaurioittaneet mäntyjä ja pääsevät nyt hyvin järeytymään.
      Toivotaan, että lumitilanne helpottaa keväällä ajoissa, niin on sopivasti aikaa raivailla kelpo oloissa. 👍

    • @arttupottala1463
      @arttupottala1463 5 месяцев назад +1

      ​@@Metsanomistaja toivotaan joo, ei täällä keskipohjanmaalla mitään asiaa raivaamaan, harvennuskin vaikeaa kun polveen asti lunta. Toivotaan, että kasvu virkoaa, suomaassa kun muutenkaan ei paras ravinnepitoisuus ole. Tarkoitus olisi ainakin 10-15v jouduttaa kasvua eteenpäin. Metsä nyt noin 25v. Vuosikasvu suht pientä näillä mailla. Edit: Se jäi vielä sanomatta, että vaikka hirvituhoja ei ole niin tyven mutkaisuutta esiintyy kyllä useissa puissa. Yksittäisiä räkämäntyjä on kans siellä täällä.

    • @arttupottala1463
      @arttupottala1463 5 месяцев назад +1

      Tosiaan suo osaa aina yllättää, metsäkärry ja traktori meni molemmilla ajourilla läpi päästä, huonot pohjat ja suomaa niin minkäs teet. Onneksi menivät viimeisillä kuormilla läpi niin ei tarvinnut leikkimään alkaa.

  • @juhapekkasiitonen5564
    @juhapekkasiitonen5564 5 месяцев назад +2

    Ilo katsella hyvin tehtyä taimikon harvennustasi ! Toki huonokin harventaminen parempi kun ei mitään. Itse monesti käyn viellä kevyen akkusahan kanssa lopuksi alueen läpi uudestaan. Kun ei kerralla osaa tarpeeksi ottaa. Toki kohde kuviot paljon pienempiä. Kiitoksia kivasta videosta taas kerran..😃

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Kiitos JP! Raivaussahatessa näkee vaikutuksen nopeasti, joten se on kyllä aina palkitsevaa. Se on kyllä perinteinen haaste, että tuppaa helposti jäädä turhan tiheäksi. Täytyisi vain malttaa tehdä runkolukumittauksia aina välillä, niin saisi välittömän palautteen. Onneksi tuollainen "jälkiraivailu" on mukavan nopeaa hommaa, jos haluaa käydä vielä hieman alentamassa runkolukua.

  • @karimaki643
    @karimaki643 5 месяцев назад +1

    Erinomainen video!

  • @anttilehtola2782
    @anttilehtola2782 5 месяцев назад +1

    Olis hyvää polttorankaa.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Joo, hyviä hellapuita olisi jonkin verran kerättäväksi. 👍

  • @panuloisa5677
    @panuloisa5677 5 месяцев назад +2

    Aika samanlainen tyyli tehdä itselläkin männyntaimikoiden harvennusta. Lisäksi olen tehnyt moottorisahatyönä vielä kevyen harvennuksen polttopuiksi ennen ensiharvennusta, millä saa ensiharvennusta siirtettyä noin 5 vuodella eteenpäin ja on vähän järeämpää puuta mitä sitten hakata.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад +1

      Terve Panu! Tuo onkin varmaan hyvä tapa sopivissa paikoissa sijaitseville kuvioille, varsinkin jos on polttopuulle tarvetta. Jos vain latvukset sallii, niin lykätyt lisävuodet kyllä lihottaa mukavasti poistumaa. 👍

  • @tuomaskyngas7161
    @tuomaskyngas7161 5 месяцев назад +1

    Mikä on taimikon keskipituus? Istutin 2009 omaan metsään männyn ja kuusen täällä Oulun korkeudella. Nyt taimikko on noin 4 metristä ja taimikonhoito ajankohtainen. Raivasin 2metrin korkuisena 4000runkoon, seuraavana vajaaseen 3000 runkoon, muutaman vuoden päästä polttopuurankaa ja tiheys 2000.. oisko niistä ikäkairoista yhtä myyntiin, voisin ostaa?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад +1

      Terve Tuomas! Hyvin kyllä näkee, että puun kasvussa on eroa Etelä-Suomen ja Oulun välillä. Tuolla kuviolla jäävien mäntyjen keskipituus on varmaan jo jotain 7 metrin luokkaa. Ajattelin ottaa tarkemmat mitat sitten, kun olen saanut taimikonharvennuksen valmiiksi, niin näkee missä tarkasti mennään.
      Tuo tyylisi, että vähän kerrallaan pois taitaa männyllä olla juuri hyvä. Kyllä puiden kelpaa kasvaa! 👍
      Tutkin vähän niitä vanhoja lustokairoja ja eiköhän sieltä joku toimiva ja ylimääräinen saada postitse lähtemään. Reissujen takia voidaan vaikka palata helmikuun puolivälin jälkeen asiaan. Laita mulle sähköpostia, löytyy kanavan profiilista. 👍

  • @user-ls3zf4sw8k
    @user-ls3zf4sw8k 5 месяцев назад +1

    Terve taas. Tulee katsottua kaikki nämä sinun videot kun metsäasiat kiinnostaa itseäkin. Paljon jää puuta lahoamaan, eikö sinulla ole käyttöä rankapuulle esim polttopuuna tai kyllä noista jo hakerankaakin kertyisi. Itse keräilen kaikki tikut pois metsästä kun sahailen.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Kiitos! 🙏 Tosiaan jonkin verran olisi sopivaa polttopuuta pitkällään raivauksen jäljiltä. Itse niitä ei varmaan tule keräiltyä tuolta kuviolta, mutta ehkäpä täytyy vinkata lähellä asuvalle mökkiläiselle, jos vaikka haluaa käydä keräilemässä. 👍

  • @jordis9446
    @jordis9446 5 месяцев назад +1

    Olis pitänyt jo aiemmin tehrä jottain.. harmi kun aina ollaan myöhässä.. Nuoressa taimikossa pitäis kello kilahtaa kun viereisten puiden oksat kohtaa.. Silloin on aika toimia..

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Terve! Varhaisperkaus tuli tosiaan tehtyä vuonna 2015 ja etukasvuisten lehtipuiden (osassa kuviota) harvennus vuonna 2021. Kuten tässä videon kohdalla, niin männikön runkoluku on ollut korkea. Vanhojen kemera-sääntöjen mukaan piti olla seitsemän vuotta väliä varhaisperkauksen toteutusilmoituksen ja taimikon harvennuksen aloituksen välillä. Tämä tuli marraskuussa 2023 täyteen, jolloin kemeraa ei voinut enää hakea (hakujärjestelmä oli jo sulkeutunut). Nyt vuoden 2024 alusta metka-tuettuna voi sitten tehdä taimikon harvennuksen. Tässä tapauksessa oli todennäköisesti taloudellisesti järkevää aloittaa taimikonharvennus vasta nyt, huolimatta hieman työläämmästä urakasta.

  • @veijomiettinen733
    @veijomiettinen733 5 месяцев назад +1

    Kannattaa muistaa tuossa vaiheessa kun jättää sen reilun 2000 tainta hehtaarille että niistäkin tosiaan puolet lähtee ensiharvennuksena kuitutehtaalle. Ja männikkö kun kannattaa harventaa kolmeen kertaan niin niitä huonoja runkoja ehtii kyllä poistaa harvennuksissakin. Sehän rittää että päätehakkuussa on se noin 500 hyvää runkoa.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Terve Veijo! Juurikin noin eli hiljalleen poistuu ne heikkolaatuisimmat harvennuksissa ja lopulta pitäisi olla kelpo tukkimännikkö jäljellä. 👍

  • @user-oe5by9ro9q
    @user-oe5by9ro9q 5 месяцев назад +1

    Jos olisin itse asialla, niin olan takana oleva mänty saunapuuksi. Rehevältä näyttää muutenkin kasvusto männylle.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Tällä vajaan viiden hehtaarin kuviolla kasvupaikkatyypit vaihtelevat kuivahkosta kankaasta lehtomaiseen kankaaseen. Videolla ollaan hieman kalliolaikkujen välissä, joten ravinteisuus vaihtelee ollen paikoin turhankin ravinteikas männylle. Onneksi ensiharvennuksessa voi sitten väljentää heikkolaatuisimmat pois.

  • @timo7093
    @timo7093 5 месяцев назад +2

    Suoria ja hyvälatvaisia jätetään ja mutkat ja haarat pois. Oksasuutta ei kannata liikaa miettiä tuossa vaiheessa. Tasaisia välejä ei kannata liikaa tavoitella. Tärkeintä on ottaa tarpeeksi pois. Helposti jää 3000r/ha:lle, jos ei ole tarkkana.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад

      Terve Timo! Näin se on tavoitteena. 👍Nyt kyllä jätin muutamia huonolaatuisia yksilöitä, kun olivat jo sen verran järeitä. Sopivan runkoluvun saaminen on kyllä tärkeää ja vaatii jatkuvasti tarkkaavaisuutta, koska helposti jää turhan tiheäksi.

  • @tarmotyynela1035
    @tarmotyynela1035 5 месяцев назад +1

    Soon kyllä raju harvennus 👍

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад +1

      Jep, annetaan tilaa kasvaa! 👍

  • @75markuska
    @75markuska 5 месяцев назад +2

    Jätä noita paksumpia ja tee ennemmin pystykarsintaa niille

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад +1

      Noille oksaisimmille se ei oikein sovi, mutta osalla ehkä. Arvonlisä on vaan kyseenalainen, joten en tiedä onko järkevää. Oletko itse tehnyt pystykarsintaa?
      Olen tehnyt yhdelle edesmenneen setäni kuviolle 27 vuotta sitten pystykarsinnan. Täytyisikin tehdä video miltä siellä nyt näyttää! 😀

    • @75markuska
      @75markuska 5 месяцев назад

      Olisi kiva nähä miltä siellä näyttää​@@Metsanomistaja

  • @user-zq9oq9yj8t
    @user-zq9oq9yj8t 5 месяцев назад +1

    Pitkää kaistaa vain ja rohkeesti puuta pois,yleensä se eka jonka katsoo poistettavaksi on oikea

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 месяцев назад +1

      Joo, kyllä se intuitio usein osuu kohdalleen noissa valinnoissa. 👍

    • @user-zq9oq9yj8t
      @user-zq9oq9yj8t 5 месяцев назад

      Silmä kehittyy sahatessa