Metsolan Metsäkoulu 153 - Mitä taimikonhoito maksaa?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 сен 2024
  • Jostain syystä nää hinnat tuntuu olevan tarkasti varjeltuja salaisuuksia, vai ootteko jossain nähny hinnastoja esillä? Tausta-ajatus siis, että pääsääntöisesti ihminen haluaa tietää, mitä jokin maksaa. Mutta tuntihinnallakin työskennellään, mikä on oikeudenmukaista molemmille, mutta silloinkin asiakas yleensä haluaa jonkin arvion. Itse olen tottunut tekemään urakalla, joskus pärjää, joskus ei. Laatuasioista en puhunut mitään, toisen työnjälki ja muu palvelu ei ole samanlaista kuin toisen. Elämme siis villiä markkinataloutta, vaikka harvoin näkeekään mainoksia, että nyt taimikonhoito -80 %, kuten huonekalukaupassa.
    Ja jätin sanomatta, että tottakai asiakkaan maksamaan hintaan vaikuttaa työntekijän saama tai hänelle maksettava palkka; mitä vähemmän maksetaan, sitä halvempaa työ on. Tämän lisäksi välikäsien määrä vaikuttaa hintaan. Jos palkkaat suoraan metsurin, ja hoidat ite palkanlaskennan, hinta on eri kuin, jos ostat sen viiden väliportaan jälkeen joltain palveluorganisaatiolta.

Комментарии • 42

  • @nukkumatti9587
    @nukkumatti9587 3 года назад +2

    Kiitos! Tämä on todellakin semmoinen aihe, mitä varjellaan kuin lottovoittoa. Monesti tulee tehtyä ylilaatua kantojen ja kenollensa jääneiden puiden kanssa. Siinä kuluu aikaa, bensaa ja rahaa. Mutta aina tulee joku joka sanoo että jätit sitten kannot ajokoiran kuohimismittaan

  • @aritoivola4018
    @aritoivola4018 3 года назад +3

    Tuottavuutta voipi olla mutta kuinkas laatu?

  • @kainuuforest6595
    @kainuuforest6595 3 года назад +1

    Kiitos. Hyvin valaiseva esitys.

  • @hannuheiskanen4098
    @hannuheiskanen4098 3 года назад +1

    Olipa taas hyvä video👍

  • @kallejotoksella8743
    @kallejotoksella8743 3 года назад +1

    Eikös tuohon tuottavuuteen hieman vaikuta myös se että miten/mihin tuota syntyvää puumassaa käytetään, vai käytetäänkö ollenkaan vai jätetäänkö vain metsään mätänemään ja maatumaan. Jossain tuo hakkuujäte lyödään vaikkapa hakkuriin,, ja tuotto/voitto tehdään hakkeen hyödyntämisellä/myymisellä joko eläinten parteen, tai puutarhojen parannusaineeksi, toisaalla taas jäte laitetaan klapiksi ja hinta otetaan banaanilaatikoissa bensa-asemalla tai marketissa... Ja näinä ympäristöhuolien aikana ei voi kuin ihmetellä että miksi nuo puiset aurausviitat teiden varsilla piti korvata muoviputken kappaleilla...

  • @juhanieminen832
    @juhanieminen832 3 года назад +6

    Kiitos Jouni, että avaat metsäyrittäjän arkea myös talouden puolesta ja tuot omien esimerkkien avulla sitä käytännönläheiseksi. Hienoa että uskallat myös altistaa omat ajatukset ja kokemukset kaiken kansan kommenteille.

  • @jusmet8472
    @jusmet8472 3 года назад +5

    Mutta mitä tekemättä jättäminen maksaa??

    • @lumberjackFIN
      @lumberjackFIN 3 года назад

      Puuntuottajalle niin paljon että siihen ei ole varaa.

  • @jounit6849
    @jounit6849 Год назад

    Itsellä keltaisen lapun kohdalla haavateipin palanen 😂

  • @artturireinikainen813
    @artturireinikainen813 3 года назад +1

    Täyttä asiaa ...mie nykyää luokittelen nuo työkohteet sillai et Tosi helppo,helppo,normaali,vaikeampi,tosi vaikea...maasto on kans vaikuttava tekiä etenkii noi mätästysmontut...tuota ite ainakii huomasin toho tuottavuutee yhen jutun et 225 kiekko on tehokas tollasil kohteil mis perkaus on jätetty tekemättä ajoissa

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  3 года назад

      Kiitän.

    • @artturireinikainen813
      @artturireinikainen813 3 года назад +1

      Mietin tänää tähä aiheesee liittyviä juttuja...ainakii ku menee mettää nii repus pitää olla kunnon eväät...termokses keittoa tai muuta energia pitosta ruokaa....ite en enää juo kahvia mieluummi puolukkamehua mis on lisätty suolaa...pienkonebensaa sahan tankkii...kaks sahaa mukana...positiiviset ajatukset...eikä palstaa tarvi raivata puistoksi...ei niitä puita aleta pätkimää ja pitkät kannot sallitaa...tuo kemera saatas viel sellaseks vähä helpommaks...noil eväil mie oon pärjäilly

  • @metsa-nieminen6535
    @metsa-nieminen6535 2 года назад +3

    Tuossa työtuotoksessa näkyy myös työn laatu. Usein nähnyt, että ne toimijat jotka vetävät hinnan todella alas, niin tinkaavat sitten työn laadussa. Hehtaarituotos voi olla suuri, mutta työnjälki suoraan sanoen jotain karmeaa. Kannot polven mittasia, puolet puista jää konkeloon, tehdään jatkuvasti virheitä puuvalinnassa, omavalvonta puuttuu jne. Mutta on tosiasia, että metsänomistajia on erilaisia. Toiset haluaa nipistää sen viimisenkin euron eikä niin välitetä siitä laadusta, kunhan on halpa. Toinen puoli on taas niitä metsänomistajia, jotka vaativat hyvää laatua ja ammatillista otetta työstä, vaikka hinta olisi sitten vähän kalliimpi.
    Sitten voisi muutaman sanasen sanoa tuosta tavoitellusta tuntiliikevaihdosta. Jos tekee yrittäjänä aliurakointina näitä metsähommia, niin aika kauas jää tuo esimerkin 38€/h alv 0. Urakkahinnat vedetty niin tiukalle, että todellisuudessa aliurakoinnissa se tunnin liikevaihto on siellä 19 - 23€ välillä. Sitten, kun alat laskemaan kuluja, niin viivan alle jää vain muutama euro tunnilta itselle palkkaa. Eli ei ole kannattavaa. Työkkäristä saisi melkein saman käteen :( Kaikkein paras kun tekee suoraan metsänomistajille ilman välikäsiä.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  2 года назад +2

      Sanosin, että jos tuntiliikevaihto jää tohon, kannattaa lopettaa saman tien. Joko vika on taksottelussa, millä myy työtään tai tuottavuus ei vaan kertakaikkiaan oo kilpailukykynen.

    • @metsa-nieminen6535
      @metsa-nieminen6535 2 года назад +1

      @@kiuruvedenmetsola3978 Unohtui mainita tohon aliurakojntiin liittyen, niin tosiaan siihen vaikuttaa sekin, että kuinka monta välikättä siinä on tekijän ja metsänomistajan välillä. Neljä vuotta sitten, kun aloitin näit metsähommia tekemään toiminimellä, niin siinä oli minun ja metsänomistajien välissä kaksi välistäottajaa. Sillon tosiaan se tuntiliikevaihto pyöri sielä 20e hujakoilla. En sitä pitkään jatkanut. Poistumataulukot hintaluokkineen eivät kohdanneet alkuunkaan.

  • @timoesterinen4302
    @timoesterinen4302 3 года назад +2

    Vaimooni erikoislääkäri nyt eläkeikä 64 -vuotias riaivassaha kaa hoitaa taimikon minun kaa että työkone puoliso

  • @rautakuu9110
    @rautakuu9110 3 года назад +1

    noilla taulukoiden määrillä ja tehoilla ei tämän päivän kilpailussa pärjää, nuo taulukot taitaa olla 80- 90 luvulta, nykyään tehdään lähes hoitamattomia metsiä, siihen aikaan kun noilla taulukoilla mentiin niin metsät olivat kunnossa ja puolet enemmän raivattiin, kokonaisuudessaan

  • @user5203
    @user5203 3 года назад +1

    Teetkö Jouni itse näitä raivausurakoita. Ja oliko nämä hinnat mitä itse pyrit noudattamaan. 👍👍

  • @jounit6849
    @jounit6849 Год назад

    Joku ammattilaisraivaaja oli sitä mieltä, että paras raivausaika kesäkuu, heinäkuu ja elokuun alku.
    Perusteli, että silloin ei lähde katkaistuista kannoista uusi vesakko kahta kauheammin kasvamaan.

  • @samimyllynen6884
    @samimyllynen6884 3 года назад

    Mene ja yllätä metsaman supliikkki miehiä olette kumpikin olis hauska teidät taas yhdessä ja teidät tuntien päivä on lyhyt aika kertoa tarinoita

  • @metsamikko
    @metsamikko 3 года назад +1

    Kiitos. Hyvin avattu yrittäjän hinnoittelua.👍

  • @JamoHabanero
    @JamoHabanero 3 года назад +1

    Kehtaako tehdä videon pellon metsittämisestä. Olen lueskellut että pitäisi booria nakata peltoon. Jotkut puhuu että pitäisi myrkyttää nurmet pois jne. Minulla olisi kyseessä sellainen 0.7 h alue. RUclips kahtonu mutta ei oikein ole mitään videoo tuosta metsittämisestä.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  3 года назад

      Joo, on listalla!

    • @JamoHabanero
      @JamoHabanero 3 года назад

      @@kiuruvedenmetsola3978 hyvä. Pistätkö samaan sitten hieman siitä puuston valinnasta. Meillä ei ole tarkoitus tehdä tukki tavaraa vaan menee enemmän maisemointi ja saunan pesään kalikat aikanaan.

  • @eeroturtinen7672
    @eeroturtinen7672 3 года назад

    Miksi puhutaan alvittomista hinnoista koska se alv pittää maksaa.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  3 года назад +5

      Alv on läpikulkuerä, myös metsänomistajalle. Tää on yrityselämässä vallitseva käytäntö.