Tehdään METKA-tukihakemus

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 апр 2024
  • Uudistimme reilun neljän hehtaarin kuvion vuonna 2009 ja seuraavana keväänä istutimme siihen kuusta ja mäntyä. Varhaisperkaus oli edessä vuonna 2015 ja vuonna 2021 tein kuviolle havupuita piiskaavan lehtipuuston raivausta.
    Talven 2024 aikana on ollut vuorossa varsinainen taimikon harvennus, joka valmistui huhtikuussa. Tällä videolla tehdään koealamittaukset, jolla arvioin runkolukua, puulajijakaumaa ja puuston keskipituutta.
    Mittausten jälkeen mennään Metsaan.fi - sivustolle tekemään METKA-tukihakemus taimikonharvennuksen osalta.

Комментарии • 25

  • @tarmotyynela1035
    @tarmotyynela1035 2 месяца назад +4

    Suurkiitokset sulle opastuksesta nää ei oo mitenkään itsestäänselvyyksiä välttämäti 🙏

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад +1

      Kiitos Tarmo mukavasta palautteesta. 🙏 Toivottavasti tästä on apua muillekin. 👍

  • @kalatikka
    @kalatikka 2 месяца назад

    Juu hieno video. Kyllä ton perusteella on hyvä lähteä hakemuksia rustaamaan.

  • @ilkkaheikola2809
    @ilkkaheikola2809 2 месяца назад

    Hyvä ajoitus minulle! Tulin just metsästä ja ensimmäinen pieni METKA -kuvio on tehty ja nyt hakemuksen tekoon. Tämä kuvio odotti METKAa. Isomman kiinteistön pieni kuvio jäi tien toiselle puolelle eikä sitä voinut yhdistää niin, että olisi voinut saada KEMERAa. Kokeilenpa nyt sitten hakemuksen tekoa. Kiitos tuhannesti tästä videosta🙏.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад

      Hienoa Ilkka! 👍 Tuli tosiaan pieniä muutoksia niiden pienimpien kuvioiden osalta METKA-järjestelmään, joita ei KEMERA:ssa saanut välttämättä mukaan. Hyvää kevättä sinne! ☀️

  • @user-zq9oq9yj8t
    @user-zq9oq9yj8t 2 месяца назад +2

    Hyvin olet raivannut😊ja hyvä tietoisku muutenkin.t:Jukka

  • @juhakallunen7737
    @juhakallunen7737 2 месяца назад +1

    Hakupalvelussa on bugi, joka antaa valita puulajiksi havupuu tai lehtipuu. Puulajit pitää kuitenkin ilmoittaa lajeittain esim. mänty.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад

      Kiitos tiedosta Juha! 👍 Toivottavasti asia on jo korjauslistalla softanikkareilla.

  • @juhapekkasiitonen5564
    @juhapekkasiitonen5564 2 месяца назад

    Suuret kiitokset kansantajuisesti tehdystä videosta. Tämä antaa rohkeutta tehdä itsekkin hakemukset tulevaisuudessa🤗

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад

      Kiitos JP! 🙏 Kyllä se hakemuksien teko on aivan mahdollista, vaikka siinä muutama vaihe olikin. Kunhan perustiedot kohteen koealoilta on käytettävissä, niin kyllä se sitten pitäisi onnistua. 👍

  • @MrSpaissi
    @MrSpaissi 2 месяца назад

    Kiitos vaivannäöstä videoiden suhteen - aina ollut pieni kiinnostus metsänomistamiseen ja nyt näyttää siltä, että tänä vuonna ollaan metsätilallisia :) !

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад

      Eipä kestä! 🙏 Kuulostaa hienolta! Onkin hyvä valmistautua metsänomistamiseen ja pohtia ja makustella mitä sitä itse metsänomistajana haluaa. Mukava vaihe tiedossa joka tapauksessa! 😊

  • @JoukoAsklof
    @JoukoAsklof 2 месяца назад +1

    Tämä ei ole moite mutta pitäisin rajana 5m se helpottaa raivaamista ja on nopeampaa kasvaa nopeammin. Tukien hakuun oli hyvä opastus seka taimikko oli hyvän näköinen mutta raivaaminen vaatii muutaman hikipisaran.👍

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад

      Kiitos Jouko! 👍 Olet enemmän kuin oikeassa ajoituksesta. Kemeran seitsemän vuoden aikaikkuna varhaisperkauksen toteutusilmoituksen käsittelystä jälkeen tuli marraskuussa 2023 täyteen. Seitsemän vuoden väli oli selvästi liikaa (puusto oli jo aika kookasta) ja jatkossa METKA:ssa oleva viiden vuoden väli on järkevämpi. Yritän nyt olla aika toimelias muiden kuvioiden varhaisperkauksien kanssa ja hoitaa myös taimikonharvennuksen, kun puusto on hieman lyhyempää. Vaikutus työmäärään on selvä. 😅

  • @juhakallunen7737
    @juhakallunen7737 2 месяца назад +1

    Erittäin selkeä opastus Metka-hakemuksen täytöstä. Laitoin linkin MK;n teams kanavalle.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад +1

      Kiitos Juha! 👍 Toivottavasti videosta on apua muillekin.

  • @akirantalehto9010
    @akirantalehto9010 2 месяца назад +1

    Jos on 2009 istutettu kuusikko Savossa ja ei ole tehnyt mitään. Leppää ja koivua yms.pukkaa. Saako siihen Metka-tukea jos innostuu raivaamaan?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Месяц назад

      Terve Aki! Kyllä se pitäisi onnistua, jos siellä on kuusia ja koivuja riittävästi. Tärkeää on kuinka paljon on kasvatuskelpoista puustoa (runkoluku/ha) raivauksen jälkeen. Jos on oikein viljava paikka ja isompi kuvio, niin sieltä voisi mahdollisesti tehdä energiapuun korjuun, jolloin voisi tulla myös pienpuun korjuun lisä. Tämä siis jos mitään ei ole tehty vuoden 2009 jälkeen. Riski on, että lehtipuu on jyrännyt kuusen ja ne ovat jääneet ”jalkoihin”.
      Kannattaa lukea tästä tarkemmin: www.metsakeskus.fi/fi/palvelut/taimikon-ja-nuoren-metsan-hoidon-tuki

  • @ramimaki-tulokas
    @ramimaki-tulokas 2 месяца назад

    Metka on siinä mielessä huonompi, että työtä tehdessä et voi olla mitenkään varma, että tulet tukea saamaan. Näin voi käydä jos jaettava tukipotti on loppunut. Jos niin käy, voikohan tuen hakea seuraavan kalenterivuoden puolella? Pitää kai vaan olla nopea ja seurata uutisointia.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад +1

      Terve Rami! Näin se taitaa olla. Parempi siis tehdä hakemus heti, kun kohde on tullut valmiiksi. Toisaalta viime vuosina on tainnut jäädä usein varattua tukibudjettia yli, joten saa nähdä miten METKA:n kanssa ensimmäiset vuodet sujuvat.

  • @skyman3344
    @skyman3344 2 месяца назад

    Onko taas keksitty uusi tukimuoto veronmaksajien piikkiin, taitaisi olla Purralla työtä myös muulla saralla kuin verojen nostolla, turhia tukia pitäisi karsia, jokainen saisi hoitaa omaisuuttaan ihan omaan piikkiin.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад +6

      Terve Skyman! Vanha KEMERA-tukijärjestelmän tukien myöntäminen loppui ja tilalle tuli METKA-järjestelmä. Ymmärtääkseni tukia on vuosittain jäänyt käyttämättä ja toisaalta monien taimikoiden hoito on jäänyt vähemmällä. Ihan hyvä, että kannustetaan toteuttamaan mm. varhaisperkauksia. Toki siellä on muitakin työlajeja.
      Metsä on omaisuusmuotona sellainen, että verottaja ehtii yhden kiertoajan aikana verottaa sitä moneen kertaan (varainsiirtoverot / perintöverot, puunmyyntitulojen verot, jne). Verottajan kannalta on järkevä, että METKA-tukia myönnetään, koska se kasvattaa tulevia verotuloja.
      Lopulta tukiasiat ovat poliittinen päätös ja mielipiteitä on monia ja metsänomistajien tulee vain sopeutua kulloinkin voimassa oleviin tilanteisiin.

    • @peippo4590
      @peippo4590 2 месяца назад +1

      Tuen nimi vain on vaihtunut, enkä pitäisi tukea turhanakaan. Se kannustaa hoitamaan metsiä paremmin ja helpottaa ulkopuolisen työllistämistä kuten kotitalousvähennyskin. Omistaja hyötyy toki eniten, mutta tuottaa se vaurautta pidemmän päälle muillekin: esimerkiksi puun myyntitulot kasvavat, mistä verottajakin saa osansa.