Frumoasa explicatie. Perfecta interpretarea, inlocuirea bobinelor cu spirele din cupru. Asemenea desenelor bidimensionale virtuale - explicatie tridimensionala reala. Eu presupun ca sunteti profesor.
Multumesc pt remember!Am lucrat 42 de ani ca electrician si fiind deja de 6 ani pensionat,mi a facut o reala placere vizionand acest ABC.Si mi amintesc de cuvintele lui Grigore Moisil marele matematician care spunea ca lucrand cu matematicile superioare ,simtea uneori nevoia sa revina pt asi reaminti operatiile simple de adunare si inmultire!Mi a facut o reala placere sa vizionez modul didactic expus.Succes in continuare!
Super explicatie! Exact ceea ce ám cautat de mai múlt timp. EU NU sunt de meserie, insa intotdeauna m-a interesat electricitatea. Insa NU ám intilnit ő asemenea explicatie pe intelesul tuturor 👍🤤😁! Multumesc!
Acesta este și scopul temelor mele! Subiecte adapatate la nivelul celor care doresc să învețe domeniul electric de la ZERO. Prima temă din iunie 2019 a început cu baza electricității-SARCINA ELECTRICĂ, apoi.... Mulțumesc!
Salut Încă nu am aflat care este începutu și sfârșitu ,nu identificarea înfășurărilor. Daca leg un motor fara sa știu începuturile și sfârșiturile se strica?
Salutare, Cititi cu atenție comentariile pentru am mai explicat cred că de 2-3 ori cum se aleg începuturile și sfârșiturile înfășurărilor. Explicația este și în videoclip!
Foarte bine explicat, dar cu alegem protectiile la scurt circuit si suprasarcina, contactorul de pornire a motorului si care este curentul de pornire mers in gol si sarcina?
Salutare, Întrebare buna! O mică parte a răspunsului este în videoclipul cu pornirea motorului trifazat asincron în monofazat (schemă, aparate pe panou, etc). Subiectul este mai amplu privind pornirea in gol si în sarcină a motorului de c.c și c.c(asigurarea protecțiilor și ce este mai important, dimensionarea acestora). Am notat pentru un viitor videoclip! Numai bine!
Atât la conexiunea în stea, cât și la conexiunea în triunghi, trebuie să arătați care sunt bornele de alimentare la rețeaua electrică trifazată. Ar mai fi bine de știut cum se calculează intensitatea curentului, atât pe faze cât și pe nul, pentru a ști ce secțiune trebuie să aibă conductorul de alimentare. Poate se menționează în alt videoclip, nu am urmărit.
Bună ziua. Cat va fi puterea unui motor trifazat folosit în rețea monofazata? Am primit un motor trifazat de 4 kw dar am acces doar la rețea monofazata, 230 v. Sa înțeleg ca lucrează doar 2 înfășurari din 3, adică ma pot baza pe 2,5 kw? Ma gândesc ca și randamentul scade dacă îl folosesc în monofazat. Și încă o intrebare: valoarea condensatorilor 250-300 pt lucru și 500 pt pornire este ok? Curentul pe plăcuță este 13 A pt triunghi și 7,7 A pt stea. Mulțumesc pt video și pt eventualele răspunsuri.
Salutare, Pe canal este un video cu pornirea motorului trifazat in monofazat. Aveti calcule si schema acolo. Va fi o pieredere de putere în jur de 35% din puterea în trifazat, valoarea pierderii depide de mai mulți factori.
Am văzut acel video, de acolo am calculat valoarea condensatorilor. Ma întrebam dacă merita folosit un motor trifazat în rețea monofazata: adică sa nu se supraincalzeasca sau sa consume exagerat. Mulțumesc pentru răspuns. Va doresc sănătate
Multumesc foarte explicativ, o simpla intrebare? cum pot afla ce voltaj maxim suporta o bobina, pentru ca am un motor hub de bicicleta electrica si nu stiu ce voltaj sa folosesc. O zi frumoasa
@@upelectricity3333 Asta e problema ca nu are, si mie teama sa nu il ard, are 3 conectori si am masurat cu multimetrul, toti au continuitate intre ei si rezistenta de 4ohm. Multumesc mult o zi frumoasa.
@@George-ch2mi La tipul acesta de motoare alimentarea se face prin controler( reglaj de viteză) si de regulă tensiunea electrică a acumulatorului este 48V. Controler aveți?
@@George-ch2mi Am citit ca ati măsurat rezistente electrice de 40ohm, o valoare importanta. Conectați corect controlerul la motor si un acumulator de 48V. Porniți si verificați daca apar incalziri ale motorului. Un motor nu se scurtcircuitează in 3 secunde, practic dupa o durata de incalzire peste valoarea admisa.
Bună ziua. De exemplu la o pompa de putere mare situata într-un bazin mare, cum pornește mai întâi pompa, în stea sau triunghi? Știu ca exista o automatizare cu releu timp și releu pentru conexiune în stea și triunghi. Deci la pornire, cum este conexiunea și de ce? Mulțumesc frumos!
Salutare, La motoarele asincrone trifazate unde tensiunea pe faza statornică estre 230V si au puteri nominale cuprinse între 3-10kW se aplică pornirea STEA-TRIUNGHI cu ajutorul unui comutator sau automatizat cu contactoare sui relee de timp. Motorul trebuie ca in funcționarea normala conexiune infasurarii statorice să fie cea de TRIUNGHI, in cutia de borne sa putem avea acces la cele 6 capete ale înfășurărilor. Motorul pornește inițial in conexiune STEA pentru care curentul este de 3 ori mai mic fata de conexiunea TRIUNGHI( practic șocul de curent este de 3 ori mai mic). Tensiunea de fază la stea scade cu 1,73 fata de conexiunea triunghi, iar cuplul scade de 3 ori la pornirea stea, raportat fată de triunghi. Numai bine!
Hristos a înviat !! Vă mulțumesc foarte mult pentru felul în care ne ați explicat legarea unui motor trifazat atunci când nu avem firele conectate la placa de borne . A ți explicat pe înțelesul tuturor . Să vă dea D zeu multă sănătate !! Doresc să vă întreb , dacă cele 6 fire sunt afară , amestecate între ele , iar eu am identificat cu multimetru cele 3 înfăşurări din motor pe care eu nu le văd cum sunt poziționate în motor (mă refer la sensul de înfăşurare) , am deci pt fiecare înfăşurare două capete , acuma , pentru fiecare înfăşurare în parte , eu pot să hotărăsc după alegerea mea , care dintre cele două să fie început sau sfârșit ? De la fiecare înfăşurare în parte , voi putea alege pe oricare dintre cele două capete care să fie început sau sfârșit ?? Mulțumesc !!
Salut sa dau exemplu pe macheta dumneavoastra si anume daca leg in stea si in loc de B am Y pentru ca nu vad ineputul si sfarsitul este vreo problema? Pentru ca eu am identificat infasurarile la un motor trifazat si am marcat intrarea cu u1 v1 w1 si iesirea cu u2 v2 w2 apoi u1 v1 w1 leam legat împreună si pe u2 v2 w2 am pus trifazatul R S T am ridicat siguranta prima data sa invartit dar iesea si am deconectat si cand am dat a doua oara bazaie
Salutare, Dacă urmăriți și faceți exact ca in video nu sunt probleme din punct de vedere al notației; puteți să folosiți orice literă sau cifră, modul de lucru trebuie să fie cel corect. Dacă a deconectat MCB-ul este posibil să fie un scurtcircuit între înfășurări. La început de lucrare se fac verificările de izolație, măsurarea rezistenței electrice pe fiecare înfășuare, rezistența de izolare față de carcasă, etc.
Va salut cu respect. Am cumparat un motor trifazic, care are atasat un contact de pornire 0-stea-triunghi. L-am bagat in priza (la 380V) pt proba si pe stea are turatie mica 700 rpm (dupa tablita), iar pe triunghi pare a avea turatia dublata deci 1400. Dvs. Ziceati ca in triunghi se leaga la curent monofazic...am schimbat firele (cositorit) cu alte 6 noi ce ies din motor cate 3 si le-am pus pe culori, iar acuma as vrea sa schimb si acel comutator vechi si nu mai stiu sa-l leg pe cel nou. Nu sunt electrician, dar pare destul de complicat.
@@upelectricity3333 mersi. Am chemat un electrician, mi-a luat 150 lei pt legarea unui comutator on-off la motor + legarea in stea desi eu i-am pregatit cele 6 iesiri cu fire noi de 4 mm la culoare schimbate si cositorite + izolate, motorul fiind foarte vechi neavand carcasa cu bornele. Legarea in stea s-a facut in aceeasi carcasa de plastic cu butonul. Mersi. Foarte utile videoclipurile dvs. Stima.
Mulțumesc! Nimeni si niciun manual nu precizeaza ca L1,L2 si L3 sunt notații profesionale comparativ cu R,S,T. Sunt zeci de cârti de specialitate si scheme electrice cu R,S si T. Numai bine!
Întrebare , va rog. Contează rotația fazelor la trifazic. Eu am respectat fazele la legături , r s t , dar nu știu cum au legatlt ăștia de la electrica fazele pe stâlp. Rog daca puteți să raspundeti
Nu, daca va referiti la legatura cu tabloul abonatului trifazat(L1,L2,L3). Prin inversarea, ex. a lui L1 cu L2 se invereseaza sensul de rotatie a motorului.
Buna seara! Va deranjez cu o întrebare de începător. Am măsurat cu multimetru setat pe continuitate, între L1, L2,L3. Între. L2 și 3 am avut 24, între celelalte 4, respectiv. L1 cu 2 și L1 cu 3. Este vorba de un motor 3 kw, legat în stea. Este un scurt acolo? Sau întrerupt, sau alceva? Mulțumesc!
Salutare, Rezistența electrică între capetele infasurarilor trebuie să fie aproximativ identică. Rezistența electrică mică indică scurtcircuit între spire la infăsurarea respectivă.
Nu contează culoarea...eu am luat bobinele colorate să fie vizibile in lumina proiectorului. Inceputul sau sfarsitul este stabilit de tine, cum doresti...sau aplica modelul cum am ales eu!
Licențiat în electromecanică-inginer (Facultatea de Electrotehnică); licențiat în limba și literatura engleză(Facultatea de Litere și Comunicare). Sunt profesor de electrotehnică în învățământul preuniversitar de stat. Numai bine!
Bună ziua,o lamurire, am schimbat rulmentii la un motor trifazic si la final am introdus rotorul în sens contrar de cum era, va fi problemă din punct de vedere electric?Mulțumesc
Salutare, Este un motor trifazat cu inducție, nu sunt probleme. Practic se induce o tensiune si rezultă un curent in circuitul închis al rotorului. Numai bine!
Domnu Constantinescu vreu sa anteleg un un lucru cand bobinezi un motor trifazic sa zicem cu 24 de canale ieu vreu sa anteleg ca trebuie 12 bobine anpartite an 3 deci 4 bobine pe o faza ar veni am dreptate sau lamuritima ...?
Problema nu este așa de simpla pentru ca se calculează totul. Trebuie cunoscuta schema de bobinaj, unghiul de defazaj , nr de crestături pe pol într-o faza, pasul de bobinare(y), gruparea bobinelor, nr de înfășurări, etc. EX: nr de crestături pe pol într-o faza q =Z/2p X m, unde Z=nr de crestături, 2p=4 si m=nr de faze(3) 24: 4X3 =2, practic două bobine pe pol
Buna ziua! Am o nelamurire legata de un motor trifazat de 7kW. Este un motor nemtesc, pe eticheta capacului de la cutia cu legaturi se specifica o turatie mai mare in legatura stea si o turatie mai mica in legatura triunghi. Pana acum a fost legat stea si pornea direct la turatie mare, ceea ce a cauzat ruperea axului morii de cereale pe care il actioneaza. Pentru legatura stea se specifica pe schema de pe capac intrarea curentului din retea prin u2, v2, w2 si conectarea prin punti a capetelor u1, v1, w1. Asa a fost legat pana acum si functioneaza la turatie mare. Pentru legatura triunghi se specifica intrarea curentului din retea prin u1, v1, w1, dar nu se specifica punti intre intrarea de la prima infasurare cu iesire de la a doua s.a.m.d. Am realizat legatura in acest mod iar motorul functioneaza la turatie mai mica. In mod normal, turatia in legatura stea ar trebui sa fie mai mica, iar in legatura triunghi, mai mare? Alta problema, un electrician a verificat continuitatea intre infasurari si exista continuitate intre o infasurare si toate celelalte. In mod normal, continuitatea trebuia sa existe doar intre inceputul si sfarsitul unei infasurari. Totusi, motorul functioneaza normal, nu s-a scurtcircuitat. Pentru a elimina socul pornirii, am cumparat un comutator stea-triunghi pe care urmeaza sa il montez. Ordinea comutarilor este 0, stea, triunghi, dar daca motorul functioneaza la turatie mai mare in legatura stea, atunci comutatorul va porni motorul in stea apoi se va face trecera la triunghi. Cum pot rezolva aceasta problema? Multumesc!
Salutare, La motoare peste 5kW /400V c.a(trifazat) pornirea se face obligatoriu stea-triunghi. In acest video aveti multe detalii: ruclips.net/video/g66-jVDsV68/видео.html
Cu plăcere! Depinde de tipul de motor. Daca se dorește conectarea la rețeaua trifazata si dupa ce s-a realizat conexiunea STEA, -cele trei faze ale rețelei (R,S,T) se conectează in A,B, C . Daca motorul este trifazat si se dorește conexiunea in monofazat si in circuit avem condensator de funcționare sau functionare+pornire se aplica schemele de la video ,,Pornirea unui motor trifazat in monofazat".
Nu am văzut un videoclip cum alegem începutul sau sfârșitul unei infasurari, nu mă refer care este infasurarea, ținând cont că dacă legăm o infasurare invers motorul nu merge.
@@upelectricity3333 I mi cer scuze Este adevarat ca videoclipul este explicat clar ceea ce s a explicat Dar ce a cerut Remus nu ati explicat I mi pare rau dar sigur asa e Sunt situatii cînd intr un motor daca este fara placa de borne sa iasa sase fire de aceiasi culoare fara sa fie grupate trei cite trei (cum ne veneau nouã statoarele de la bobinaj ) nouã neramînînd decit sa identificam bobinele pentru cã asa cum am zis inceputurile erau grupate cu banda izolatoare si sfîrsiturile la fel. Exemplu cu foaia peste bobine nu tine in toate situatiile pentru ca acolo se vede clar ca sunt trei capete. Adica cele din partea dv Si alte trei capete Adica cele dinspre partea telecamerei Dar ce te faci cind iese din motor (sunt cazuri) sase fire identice si nu stii care sunt dinspre partea dv si care sunt dinspre partea telecamerei? Uff sper ca am reusit explicatia 😑
Salutare, Este un videoclip dedicat pentru pornirea motoarelor trifazate in monofazat. Căutați pe Up Electricity pornirea unui motor trifazat in monofazat. Acolo sunt scheme si calcule pentru condensatoare.
Salutarea, Nu conteaza daca folosim litere mari A-X sau mici a-x, sau alte litere T,U,H....Trebuie sa se respecte regula: Inceputul primei infasurari la sfarsitul cele de-a doua infasurare , s.a.m.d exact cum se prezinta in video. Va rog share la canalul Up Electricity ruclips.net/channel/UC3SLxyNK-RhR0Nqe_TgJBLQ
@@upelectricity3333 tocmai la regula asta ma refeream ,deoarece am vazut motoare legate asa cum am facut referire mai sus, inceputul primei infasurari cu sfarsitul ei si tot asa
@@adyadrian5738 Nu se poate aplica regula triunghi in acest fel, adica inceputul unei înfășurări cu sfârșitul ei!! Practic înfășurarea este in scurtcircuit...Sunt doua tipuri de conexiuni întâlnite la motoarele trifazate: STEA si TRIUNGHI.
Dumneavoastră stabiliți... exact cum am precizat in video! București-Constanța este o direcție/sensul este stabilit de mine București-Constanta sau Constanta-București. Atenţie la video!
Salutare, Se poate si in acest caz, nu este exclus. Discutam pe email- trebuie sa sa va trimit schema de conectare si calculul pentru condensatoare. Îmi trebuie o foto cu eticheta motorului ( Puterea mecanica la arbore, curent, turație, randament, cos fi). Am nevoie de o adresa de email.
@@alexbuse16 Cu un convertizor de frecventa am putea face multe...nu știu daca puneți sa intrați in posesia lui/este costisitor. Cineva avizat poate lucra cu el ! Daca nu, măsurați lungimea motorului in cm( fără ax-numai carcasa), diametru exterior in cm si pus pe un cantar/greutate. Încerc sa fac o estimare.
@@alexbuse16 Motorul trebuie sa fie montat complet....măsurarea pe exterior carcasa/ stator si cântărirea motorului montat/așa cum este din fabrica...nu se demontează motorul! Se măsoară lungimea carcasei ( fără partea mica a axului de antrenare- efectiv partea cilindrica).
Pentru ca dumneavoastra a-ti ,stabilit" care sunt inceputurile si sfarsiturile,in motor nu se văd infasurarile,avand 6 fire in caseta de borne este foarte usor sa legi un început cu un sfarsit,de aceea trbuie să sti sigur care sunt inceputri și sfarsituri.
@@DanDan-xb8kb Problema acesta a mai fost discutată. Discutam c.a...nici nu trebuie să vedem înfășurările în motor! Este nevoie de a stabili/preciza începuturi si sfârșituri în cutia de borne. O înfășurarea nu are stabilită prin PROIECTARE ȘI CALCULE un început sau un sfârșit! Acestea se stabilesc în cutia de borne si se numerotează si poziționează.
O demonstratie deosebit de coeziva, m-a ajutat enorm. Multumesc mult si succes in continuare!
Mulțumesc pentru interesul acordat temelor! Numai bine!
Bravo ușor de înțeles ptr.cei ce încep această frumoasă meserie
Mulțumesc! Mă bucur că lucrurile sunt clare!
O lectura placuta legata de masini electrice. Un videoclip foarte frumos explicat. Va multumesc !
Apreciez feedback-ul! Numai bine!
multumesc acestui Domn a explicat foarte bine si se intelege usor si el avand o buna pregatire.
Cu plăcere și mă bucur că videoclipul are rezultate! Numai bine!
Frumoasa explicatie. Perfecta interpretarea, inlocuirea bobinelor cu spirele din cupru. Asemenea desenelor bidimensionale virtuale - explicatie tridimensionala reala.
Eu presupun ca sunteti profesor.
Mulțumesc pentru interesul acordat temei!
Cel a-mi tare videoclip, am învățat multe de la dumneavoastra, va urmăresc de vro doua luni dar am învățat multe, mersi mult.
Mă bucur! Spor!
Foarte,foarte bine explicat. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Mulțumesc! Sănătate maximă!
Multumesc pt remember!Am lucrat 42 de ani ca electrician si fiind deja de 6 ani pensionat,mi a facut o reala placere vizionand acest ABC.Si mi amintesc de cuvintele lui Grigore Moisil marele matematician care spunea ca lucrand cu matematicile superioare ,simtea uneori nevoia sa revina pt asi reaminti operatiile simple de adunare si inmultire!Mi a facut o reala placere sa vizionez modul didactic expus.Succes in continuare!
Salutare,
Mă bucur când aud asemenea cuvinte frumoase din partea unui om care și-a îndrăgit meseria!
Stimă și sănătate maximă!
Extraordinar de clara explicatia! Multumesc!
Cu plăcere! Acesta este și scopul videoclipului!
Super explicatie! Exact ceea ce ám cautat de mai múlt timp. EU NU sunt de meserie, insa intotdeauna m-a interesat electricitatea. Insa NU ám intilnit ő asemenea explicatie pe intelesul tuturor 👍🤤😁! Multumesc!
Mă bucur că acest conținut va este de folos!
Numai bine!
Excelenta prezentare ! M-am abonat deja !
Scurt,clar și precis, mulțumiri
Numai bine!
Foarte bine explicat, felicitări!
Mulțumesc!
Este exact ce cautam. O explicatie ca pentru unul ce nu stie dar vrea sa învețe. 👏🏻🤝
Acesta este și scopul temelor mele! Subiecte adapatate la nivelul celor care doresc să învețe domeniul electric de la ZERO. Prima temă din iunie 2019 a început cu baza electricității-SARCINA ELECTRICĂ, apoi....
Mulțumesc!
Super tare! Pe înțelesul tuturor!
Sper că este înțeles!
Bravo omule
Mulțumesc!
Multumesc mult !!!
Numai bine!
Salut
Încă nu am aflat care este începutu și sfârșitu ,nu identificarea înfășurărilor.
Daca leg un motor fara sa știu începuturile și sfârșiturile se strica?
Salutare, Cititi cu atenție comentariile pentru am mai explicat cred că de 2-3 ori cum se aleg începuturile și sfârșiturile înfășurărilor. Explicația este și în videoclip!
Foarte bine explicat, dar cu alegem protectiile la scurt circuit si suprasarcina, contactorul de pornire a motorului si care este curentul de pornire mers in gol si sarcina?
Salutare,
Întrebare buna! O mică parte a răspunsului este în videoclipul cu pornirea motorului trifazat asincron în monofazat (schemă, aparate pe panou, etc). Subiectul este mai amplu privind pornirea in gol si în sarcină a motorului de c.c și c.c(asigurarea protecțiilor și ce este mai important, dimensionarea acestora). Am notat pentru un viitor videoclip!
Numai bine!
Atât la conexiunea în stea, cât și la conexiunea în triunghi, trebuie să arătați care sunt bornele de alimentare la rețeaua electrică trifazată. Ar mai fi bine de știut cum se calculează intensitatea curentului, atât pe faze cât și pe nul, pentru a ști ce secțiune trebuie să aibă conductorul de alimentare. Poate se menționează în alt videoclip, nu am urmărit.
Sunt multe videoclipuri pe canal cu calculul valorilor( vezi_generatoarele).
nota 10+
Numai bine!
Sunt confuz cu privire la primul minut, nu cumva se incurca steaua cu triunghiul?
Bună ziua. Cat va fi puterea unui motor trifazat folosit în rețea monofazata? Am primit un motor trifazat de 4 kw dar am acces doar la rețea monofazata, 230 v. Sa înțeleg ca lucrează doar 2 înfășurari din 3, adică ma pot baza pe 2,5 kw? Ma gândesc ca și randamentul scade dacă îl folosesc în monofazat. Și încă o intrebare: valoarea condensatorilor 250-300 pt lucru și 500 pt pornire este ok? Curentul pe plăcuță este 13 A pt triunghi și 7,7 A pt stea. Mulțumesc pt video și pt eventualele răspunsuri.
Salutare,
Pe canal este un video cu pornirea motorului trifazat in monofazat. Aveti calcule si schema acolo. Va fi o pieredere de putere în jur de 35% din puterea în trifazat, valoarea pierderii depide de mai mulți factori.
Am văzut acel video, de acolo am calculat valoarea condensatorilor. Ma întrebam dacă merita folosit un motor trifazat în rețea monofazata: adică sa nu se supraincalzeasca sau sa consume exagerat. Mulțumesc pentru răspuns. Va doresc sănătate
Multumesc foarte explicativ, o simpla intrebare? cum pot afla ce voltaj maxim suporta o bobina, pentru ca am un motor hub de bicicleta electrica si nu stiu ce voltaj sa folosesc. O zi frumoasa
Salutare,
Tensiunea nominală pentru motor este tipărită pe eticheta motorului de c.c. Nu are o etichetă motorul?
@@upelectricity3333 Asta e problema ca nu are, si mie teama sa nu il ard, are 3 conectori si am masurat cu multimetrul, toti au continuitate intre ei si rezistenta de 4ohm. Multumesc mult o zi frumoasa.
@@George-ch2mi La tipul acesta de motoare alimentarea se face prin controler( reglaj de viteză) si de regulă tensiunea electrică a acumulatorului este 48V. Controler aveți?
@@upelectricity3333 am decat roata cu hub motor, am un controller pe 48v dar nu l-am probat, credeti ca se poate arde? o zi buna.
@@George-ch2mi Am citit ca ati măsurat rezistente electrice de 40ohm, o valoare importanta. Conectați corect controlerul la motor si un acumulator de 48V. Porniți si verificați daca apar incalziri ale motorului. Un motor nu se scurtcircuitează in 3 secunde, practic dupa o durata de incalzire peste valoarea admisa.
Bună ziua. De exemplu la o pompa de putere mare situata într-un bazin mare, cum pornește mai întâi pompa, în stea sau triunghi? Știu ca exista o automatizare cu releu timp și releu pentru conexiune în stea și triunghi. Deci la pornire, cum este conexiunea și de ce? Mulțumesc frumos!
Salutare,
La motoarele asincrone trifazate unde tensiunea pe faza statornică estre 230V si au puteri nominale cuprinse între 3-10kW se aplică pornirea STEA-TRIUNGHI cu ajutorul unui comutator sau automatizat cu contactoare sui relee de timp. Motorul trebuie ca in funcționarea normala conexiune infasurarii statorice să fie cea de TRIUNGHI, in cutia de borne sa putem avea acces la cele 6 capete ale înfășurărilor. Motorul pornește inițial in conexiune STEA pentru care curentul este de 3 ori mai mic fata de conexiunea TRIUNGHI( practic șocul de curent este de 3 ori mai mic). Tensiunea de fază la stea scade cu 1,73 fata de conexiunea triunghi, iar cuplul scade de 3 ori la pornirea stea, raportat fată de triunghi.
Numai bine!
Hristos a înviat !!
Vă mulțumesc foarte mult pentru felul în care ne ați explicat legarea unui motor trifazat atunci când nu avem firele conectate la placa de borne . A ți explicat pe înțelesul tuturor . Să vă dea D zeu multă sănătate !! Doresc să vă întreb , dacă cele 6 fire sunt afară , amestecate între ele , iar eu am identificat cu multimetru cele 3 înfăşurări din motor pe care eu nu le văd cum sunt poziționate în motor (mă refer la sensul de înfăşurare) , am deci pt fiecare înfăşurare două capete , acuma , pentru fiecare înfăşurare în parte , eu pot să hotărăsc după alegerea mea , care dintre cele două să fie început sau sfârșit ? De la fiecare înfăşurare în parte , voi putea alege pe oricare dintre cele două capete care să fie început sau sfârșit ??
Mulțumesc !!
Sanatate si dumneavoastra!
Exact asa faceti!
Salut sa dau exemplu pe macheta dumneavoastra si anume daca leg in stea si in loc de B am Y pentru ca nu vad ineputul si sfarsitul este vreo problema?
Pentru ca eu am identificat infasurarile la un motor trifazat si am marcat intrarea cu u1 v1 w1 si iesirea cu u2 v2 w2 apoi u1 v1 w1 leam legat împreună si pe u2 v2 w2 am pus trifazatul R S T am ridicat siguranta prima data sa invartit dar iesea si am deconectat si cand am dat a doua oara bazaie
Salutare,
Dacă urmăriți și faceți exact ca in video nu sunt probleme din punct de vedere al notației; puteți să folosiți orice literă sau cifră, modul de lucru trebuie să fie cel corect. Dacă a deconectat MCB-ul este posibil să fie un scurtcircuit între înfășurări. La început de lucrare se fac verificările de izolație, măsurarea rezistenței electrice pe fiecare înfășuare, rezistența de izolare față de carcasă, etc.
Va salut cu respect. Am cumparat un motor trifazic, care are atasat un contact de pornire 0-stea-triunghi. L-am bagat in priza (la 380V) pt proba si pe stea are turatie mica 700 rpm (dupa tablita), iar pe triunghi pare a avea turatia dublata deci 1400. Dvs. Ziceati ca in triunghi se leaga la curent monofazic...am schimbat firele (cositorit) cu alte 6 noi ce ies din motor cate 3 si le-am pus pe culori, iar acuma as vrea sa schimb si acel comutator vechi si nu mai stiu sa-l leg pe cel nou. Nu sunt electrician, dar pare destul de complicat.
Salutare, Pe acest canal exista un videoclip cu comutatorul STEA-TRIUNGHI, schema de conexiune. Sigur vă ajută.Succes!
@@upelectricity3333 mersi. Am chemat un electrician, mi-a luat 150 lei pt legarea unui comutator on-off la motor + legarea in stea desi eu i-am pregatit cele 6 iesiri cu fire noi de 4 mm la culoare schimbate si cositorite + izolate, motorul fiind foarte vechi neavand carcasa cu bornele. Legarea in stea s-a facut in aceeasi carcasa de plastic cu butonul. Mersi. Foarte utile videoclipurile dvs. Stima.
Cum se alege bobinele începuturile și sfârșitul
Sunt două teme pe canalul Up Electricity cu acest subiect.
Felicitari,ai explicat ca' un profesor la copii Dar te rog sa folosesti litere professionale
L1
L2
L3
U1 v1 w1
W2 V2 u2
Mulțumesc! Nimeni si niciun manual nu precizeaza ca L1,L2 si L3 sunt notații profesionale comparativ cu R,S,T. Sunt zeci de cârti de specialitate si scheme electrice cu R,S si T.
Numai bine!
Da, in cutia de borne, dar in explicația teoretica se folosesc cele din video!
Întrebare , va rog.
Contează rotația fazelor la trifazic.
Eu am respectat fazele la legături , r s t , dar nu știu cum au legatlt ăștia de la electrica fazele pe stâlp.
Rog daca puteți să raspundeti
Nu, daca va referiti la legaura cu tabloul trifazat(L1,L2,L3). Prin inversarea fazelor alimentarii, se inverseaza sensul de rotatie a motorului.
Nu, daca va referiti la legatura cu tabloul abonatului trifazat(L1,L2,L3). Prin inversarea, ex. a lui L1 cu L2 se invereseaza sensul de rotatie a motorului.
Buna seara! Va deranjez cu o întrebare de începător. Am măsurat cu multimetru setat pe continuitate, între L1, L2,L3. Între. L2 și 3 am avut 24, între celelalte 4, respectiv. L1 cu 2 și L1 cu 3. Este vorba de un motor 3 kw, legat în stea. Este un scurt acolo? Sau întrerupt, sau alceva? Mulțumesc!
Salutare,
Rezistența electrică între capetele infasurarilor trebuie să fie aproximativ identică. Rezistența electrică mică indică scurtcircuit între spire la infăsurarea respectivă.
@@upelectricity3333 mulțumesc!
Bună ziua!
Dacă am legat un motor 380 începuturile în locul sfârșitului ce se poate întâmpla?
Mulțumesc
Salut , putem sa facem un alternator auto sa functioneze ca un motor?
Salutare,
Se poate. Sunt soluții.
Si daca sunt 6 conductoare de aceeasi culoare si ies din motor toate impreuna, de unde stim care este inceputul si sfarsitul fiecarei bobine?
Nu contează culoarea...eu am luat bobinele colorate să fie vizibile in lumina proiectorului. Inceputul sau sfarsitul este stabilit de tine, cum doresti...sau aplica modelul cum am ales eu!
O explicație corecta. D-le sunteți profesor sau ING.
Licențiat în electromecanică-inginer (Facultatea de Electrotehnică); licențiat în limba și literatura engleză(Facultatea de Litere și Comunicare). Sunt profesor de electrotehnică în învățământul preuniversitar de stat.
Numai bine!
:)))
Bună ziua,o lamurire, am schimbat rulmentii la un motor trifazic si la final am introdus rotorul în sens contrar de cum era, va fi problemă din punct de vedere electric?Mulțumesc
Salutare,
Este un motor trifazat cu inducție, nu sunt probleme. Practic se induce o tensiune si rezultă un curent in circuitul închis al rotorului.
Numai bine!
Domnu Constantinescu vreu sa anteleg un un lucru cand bobinezi un motor trifazic sa zicem cu 24 de canale ieu vreu sa anteleg ca trebuie 12 bobine anpartite an 3 deci 4 bobine pe o faza ar veni am dreptate sau lamuritima ...?
Problema nu este așa de simpla pentru ca se calculează totul. Trebuie cunoscuta schema de bobinaj, unghiul de defazaj , nr de crestături pe pol într-o faza, pasul de bobinare(y), gruparea bobinelor, nr de înfășurări, etc.
EX: nr de crestături pe pol într-o faza
q =Z/2p X m, unde Z=nr de crestături, 2p=4 si m=nr de faze(3) 24: 4X3 =2, practic două bobine pe pol
@@upelectricity3333 Multiumesc de raspuns
Cu plăcere!
Cum se afla început unei bobine la un motor electric 7,5kw, 380volti
Căutați pe canal pentru ca am postat două videoclipuri cu această temă( identificare în c.a și identificare în c.a).
Buna ziua!
Am o nelamurire legata de un motor trifazat de 7kW.
Este un motor nemtesc, pe eticheta capacului de la cutia cu legaturi se specifica o turatie mai mare in legatura stea si o turatie mai mica in legatura triunghi.
Pana acum a fost legat stea si pornea direct la turatie mare, ceea ce a cauzat ruperea axului morii de cereale pe care il actioneaza.
Pentru legatura stea se specifica pe schema de pe capac intrarea curentului din retea prin u2, v2, w2 si conectarea prin punti a capetelor u1, v1, w1. Asa a fost legat pana acum si functioneaza la turatie mare.
Pentru legatura triunghi se specifica intrarea curentului din retea prin u1, v1, w1, dar nu se specifica punti intre intrarea de la prima infasurare cu iesire de la a doua s.a.m.d. Am realizat legatura in acest mod iar motorul functioneaza la turatie mai mica.
In mod normal, turatia in legatura stea ar trebui sa fie mai mica, iar in legatura triunghi, mai mare?
Alta problema, un electrician a verificat continuitatea intre infasurari si exista continuitate intre o infasurare si toate celelalte. In mod normal, continuitatea trebuia sa existe doar intre inceputul si sfarsitul unei infasurari. Totusi, motorul functioneaza normal, nu s-a scurtcircuitat.
Pentru a elimina socul pornirii, am cumparat un comutator stea-triunghi pe care urmeaza sa il montez. Ordinea comutarilor este 0, stea, triunghi, dar daca motorul functioneaza la turatie mai mare in legatura stea, atunci comutatorul va porni motorul in stea apoi se va face trecera la triunghi. Cum pot rezolva aceasta problema?
Multumesc!
Salutare,
La motoare peste 5kW /400V c.a(trifazat) pornirea se face obligatoriu stea-triunghi. In acest video aveti multe detalii: ruclips.net/video/g66-jVDsV68/видео.html
Am văzut motoare cu continuitate pe toate cele 6 fire între ele .
Și asta însemna că motorul merge in două viteze
Dar cu alimentarea unde venim pentru modul triunghi ?
Multumesc mult !
Cu plăcere!
Depinde de tipul de motor. Daca se dorește conectarea la rețeaua trifazata si dupa ce s-a realizat conexiunea STEA, -cele trei faze ale rețelei (R,S,T) se conectează in A,B, C . Daca motorul este trifazat si se dorește conexiunea in monofazat si in circuit avem condensator de funcționare sau functionare+pornire se aplica schemele de la video ,,Pornirea unui motor trifazat in monofazat".
@@upelectricity3333 Va multumesc mult !
Salut lasă-mi un nr de telefon
Nu am văzut un videoclip cum alegem începutul sau sfârșitul unei infasurari, nu mă refer care este infasurarea, ținând cont că dacă legăm o infasurare invers motorul nu merge.
😂😂 Adevărat. Eu le identificam cu o baterie de 3,5 volți și un multimetru
Este explicat clar și cu amănunte!
@@upelectricity3333 I mi cer scuze Este adevarat ca videoclipul este explicat clar ceea ce s a explicat Dar ce a cerut Remus nu ati explicat I mi pare rau dar sigur asa e Sunt situatii cînd intr un motor daca este fara placa de borne sa iasa sase fire de aceiasi culoare fara sa fie grupate trei cite trei (cum ne veneau nouã statoarele de la bobinaj ) nouã neramînînd decit sa identificam bobinele pentru cã asa cum am zis inceputurile erau grupate cu banda izolatoare si sfîrsiturile la fel. Exemplu cu foaia peste bobine nu tine in toate situatiile pentru ca acolo se vede clar ca sunt trei capete. Adica cele din partea dv Si alte trei capete Adica cele dinspre partea telecamerei Dar ce te faci cind iese din motor (sunt cazuri) sase fire identice si nu stii care sunt dinspre partea dv si care sunt dinspre partea telecamerei? Uff sper ca am reusit explicatia 😑
@@mihaivasilecalancea7861 Va rog sa-mi răspundeți la o prima intrebare: Care este sensul curentului alternativ?
Dar unde se leagă alimentare de 220v la conexiune triunghi și unde se leagă condensatorul?
Salutare,
Este un videoclip dedicat pentru pornirea motoarelor trifazate in monofazat. Căutați pe Up Electricity pornirea unui motor trifazat in monofazat. Acolo sunt scheme si calcule pentru condensatoare.
Salut,pentru conexiunea in triunghi se poate si a-x b-y c-z?
Salutarea,
Nu conteaza daca folosim litere mari A-X sau mici a-x, sau alte litere T,U,H....Trebuie sa se respecte regula: Inceputul primei infasurari la sfarsitul cele de-a doua infasurare , s.a.m.d exact cum se prezinta in video.
Va rog share la canalul Up Electricity
ruclips.net/channel/UC3SLxyNK-RhR0Nqe_TgJBLQ
@@upelectricity3333 tocmai la regula asta ma refeream ,deoarece am vazut motoare legate asa cum am facut referire mai sus, inceputul primei infasurari cu sfarsitul ei si tot asa
@@adyadrian5738 Nu se poate aplica regula triunghi in acest fel, adica inceputul unei înfășurări cu sfârșitul ei!! Practic înfășurarea este in scurtcircuit...Sunt doua tipuri de conexiuni întâlnite la motoarele trifazate: STEA si TRIUNGHI.
@@upelectricity3333 ms si spor
Nu va supărați am legat un motor de la 380 v la220v dar nu mai am aceeași turație ,este normal s-au mai pot face ceva sa se învârtă mai repede?
Salutare, Ce putere motorul la 400V? Ati folosit conexiunea triunghi?
Da
Merge foarte frumos dar nu mai are turația care o avea la 380v
@@cristicristii972 Scade si turația
De unde stiu ca A este inceput si X este sfarsit, si nu invers? La fel la B-Y sau C- Z. Multumesc!
Dumneavoastră stabiliți... exact cum am precizat in video! București-Constanța este o direcție/sensul este stabilit de mine București-Constanta sau Constanta-București. Atenţie la video!
Intre a si b trebuie sa fie 120 de grade electrice ..2phi/3 rad.
la trifazat e nevoie de neutru?
La ce va referiți? Rețea trifazata /branșament pentru consumator casnic sau industrial sau un simplu consumator trifazat?
Dacă am un motor trifazat cu doar trei fire, cum se poate realiza legarea la 220?
Salutare,
Se poate si in acest caz, nu este exclus. Discutam pe email- trebuie sa sa va trimit schema de conectare si calculul pentru condensatoare. Îmi trebuie o foto cu eticheta motorului ( Puterea mecanica la arbore, curent, turație, randament, cos fi). Am nevoie de o adresa de email.
@@upelectricity3333 motorul este fara eticheta. Așa l-am găsit în garaj. Se mai poate face ceva in acest caz?
@@alexbuse16 Cu un convertizor de frecventa am putea face multe...nu știu daca puneți sa intrați in posesia lui/este costisitor. Cineva avizat poate lucra cu el ! Daca nu, măsurați lungimea motorului in cm( fără ax-numai carcasa), diametru exterior in cm si pus pe un cantar/greutate. Încerc sa fac o estimare.
@@upelectricity3333 am desfăcut capacele și am scos rotorul. Cântărirea sa o fac cu el complet?
@@alexbuse16 Motorul trebuie sa fie montat complet....măsurarea pe exterior carcasa/ stator si cântărirea motorului montat/așa cum este din fabrica...nu se demontează motorul! Se măsoară lungimea carcasei ( fără partea mica a axului de antrenare- efectiv partea cilindrica).
Scade mult randamentul,trifazat legat la mono plus o pornire grea,
Normal că este o pieredere de putere pentru motorul trifazat.
Tot nu ai arătat cu se afla început unei bobine și care e sfârșitul, le ai numit tu ca începuturi și ca sfârșitul
Ti-am explicat să cauți pe canal! Este o altă temă...ai aici tot ce îți trebuie :
ruclips.net/video/_ZFHn4Tqok0/видео.html
?
Nu este clar deloc ….!
Încercați în altă parte....
E foarte clar, sunteți doar răuvoitor, sau sunteți electrician de montat becuri.
Ce a-ti facut dumneavoastra a fost identificarea bobinelor,nu asa se face identificarea începutului si sfarsitulu bobinelor.
Vă rog să-mi răspundeți la această întrebare: Ce sens are curentul alternativ?
Pentru ca dumneavoastra a-ti ,stabilit" care sunt inceputurile si sfarsiturile,in motor nu se văd infasurarile,avand 6 fire in caseta de borne este foarte usor sa legi un început cu un sfarsit,de aceea trbuie să sti sigur care sunt inceputri și sfarsituri.
@@DanDan-xb8kb Problema acesta a mai fost discutată. Discutam c.a...nici nu trebuie să vedem înfășurările în motor! Este nevoie de a stabili/preciza începuturi si sfârșituri în cutia de borne. O înfășurarea nu are stabilită prin PROIECTARE ȘI CALCULE un început sau un sfârșit! Acestea se stabilesc în cutia de borne si se numerotează si poziționează.