nu stiu daca esti cadru didactic sau nu, dar felul in care explici si expui problema sunt extraordinare. sunt inginer electrotehnist de meserie, specializat in automatizari, stiu tot ceea ce faci tu acolo dar cu toate astea nu ma satur in a-ti vizualiza videoclipurile si a-mi reimprospata cunostintele. multa lume a inceput "youtube" in perioada pandemiei si cand au inceput relaxarile au renuntat...sper sa nu te afli printre ei, esti genial!!!
Salutare, Ing. electromecanic/prof.electrotehnică. Activez în învățământul preuniversitar. O fac din pasiune și de aceea Up Electricity va rezista :))) Mă bucur că vă am printre abonați!
@@upelectricity3333 se vede ca o faceti din pasiune altfel nu iesea asa de bine. vreau sa vizionez toate videoclipurile dvs si dupa sa va dau niste provocari.. si eu am facut modulul pedagogic si am fost tentat inspre invatamantul preuniversitar....stiti ce m-a oprit?...nivelul matematicii, nu se preda matamatica aia necesara, nu vrea sa zic m1 sau m2. trebuie o matematica 1,5 :)))...aia care trebuie.
Bună ziua. Foarte educative toate videoclipurile dumneavoastră. Sper sa faceți cât mai multe videoclipuri de acest fel. Am un motor despre care nu știu nimic. Inițial a fost un motor trifazat, a fost rebobinat de cineva, dar nu știu cum sa îl leg. Are 3 fire care ies din el. Cum ar trebui sa procedez și ce condensator sa ii pun?
Salutare, Îmi trimiteți pe iconstantinescu78@gmail.com, foto cu motorul din mai multe pozitii inclusiv cu cutia de borne, in scrieti diametrul axului în mm si greutatea motorului. O să vă spun cum se rezolvă.
Buna ziua.Formula pentru condensatorul de functionare 4800xIn/U inseamna ca este gresita ? Motorul este 1,5kw ,6A la 220V si 3 A la 380V,2850 rpm. La un motor de 1,5kw ar reiese doar 1,1 kw putere arbore. Deci un 40mf dupa formula dvoastra.
Buna ziua. D-nule Constantinescu, va rog să îmi spuneți cum pot verifica un condensator, de 150 uF, dacă este condensator de pornire sau de linie? Mulțumesc pentru un eventual răspuns. Cu respect ing.Dan Ștefănescu.
Buna ziua, Nu este o diferență între condensatorul de pornire și cel de funcționare. Contează capacitatea electrică a condensatorului calculată și tensiunea electrică. Tensiunea electrică marcată pe condensator trebuie să fie mai mare față de tensiunea de lucru, de regulă 400V este tensiunea marcată.
Am un motor asincron monofazat de pe o masina de spalat veche 250watts 2800rpm cu un condensator de 14uf si as mai dorii sa mai adaug inca un condensator de 14uf deoarece nu am ce face cu el si as vrea sa va intreb cum as putea face asta,daca îmbunătățește puterea de pornire la spălare sau in general sau daca se intampla sa se ardă motorul deoarece pe el scrie ca doar 14 uf trebuie sa aiba condensatorul are ceva daca mai pun unul si este in total 28 de uf?? Menționez ca motorul este fabricat in România de Electromotor si se numeste Tipo M12 cred
La motorul sincron rotorul se roteste cu aceeasi viteza ca si campul magnetic de rotatie al statorului . Statorul este alimentat în curent alternativ, iar rtorul poate fi alimentat de la sursa externa de curent continuu sau sau constructiv are un magnet/magneti permanent(i) in interior sau pe suprafata exterioara. Motorul asincron cu rotor in scurtcircuit/colivie are statorul alimentat in c.a, iar rotorul este inchis( se induce o tensiune electromotoare) -fenomen de inductie electromagnetică. Rotorul nu are camp magnetic propriu si nici nu este alimentat din exterior. Numai bine!
Buna ziua! Exista diferente de cuplu intre motorul asincron monofazat si cel trifazat alimentat in monofazat? Care sunt efectele dimensionarii gresite Cf si Cp? Ce se intampla daca sunt mai mici sau mai mari? Multumesc!
Salutare, Atât pentru motorul monofazat asincron, cât și pentru cel trifazat, cuplul la arbore este dat de relația : M=9653 X Puterea la arbore/turația nominală, valori înscrise pe eticheta motorului. Dacă un mootr trifazat va funcționa în monofazat, trebuie ținut cont că puterea lui( cea inscrisă pe etichetă) va fi diminuată cu 35-40%, si cu acesta lucrăm. Referitor la condesatoare: dacă sunt de valori mici, motorul nu va porni/funcționa, dacă valorile sunt mari se vor genera încălziri în infăs. motorului.
O intrebare va rog Un motor electric la curent alternativ, de 1, 5 kw spre exemplu, pot sa il fac sa meargă la curent continuu cu ajutorul unei diode sau trebuie neaaparat UPS ?
Salutare, Nu se poate. Construcția motorului de c.a este specifică fenomenului de inducție electromagnetică, enomen care este numai în c.a. Motorul de c.a nu va funcționa la c.c pentru că acest curent produce un câmp magnetic constant. Acel UPS furnizează tot o tensiune alternativă si folosește un acumulator de rezervă la căderea tensiunii de la rețea pentru alimentarea receptoarelor de ex: calculatoare, motoarele pompelor de putere mică din centralele termice, etc.) .
Buna seara, Am un motor care a fost rebobinat acum multi ani (bobina principala si bobina ajutatoare) motorul a fost trifazat de fabrica de 4kw si 2880 de ture.(placuta initiala a motorului inca exista) Motorul porneste foarte usor in gol, cupland bobina ajutatoare 1-2sec. Doresc sa folosesc acest motor pentru un cap compresor (care are nevoie de un motor de minim 3kw) Cum pot afla ce putere reala are motorul? Cat s-a pierdut in urma rebobinarii ?turatia a ramas aceiasi? Bobina ajutatoare trebuie cuplata pe timpul functionarii motorului? Daca da ce condensator ar trebui pus? Va multumesc.
Salutare, Înțeleg că motorul trifazat a fost bobinat și transformat într-un motor monofazat pentru că menționați bobină principală și auxiliară. Fiind un motor monofazat tensiune electrică de alimentare este 230V. Aveți nevoie de un clește ampermetric de c.a pentru a măsura intensitatea curentului în timpul funcționării. Având tensiune electrică și intensitatea puteți lua un cos fi=0,7 și calculați puterea electrică P=U x I x cos fi. Pentru a afla putere mecanică/cea de la arbore înmulțiți puterea electrică cu randamentul ( aproximați 0,75).
@@upelectricity3333 13 amperi mers in gol. Am pus un condensator de 50 permanent si unu de 200 la pornire. Motorul merge foarte silentios acum. Intrebare este : Este mic cel de 50 ? Sa pun mai mare? Mentionez faptul ca cei 13 amperi sunt cu condesatorii conectati.
@@favouritedeal Este un motor bobinat pentru monofazat. Nu se mai aplica formulele de la pornirea motorului trifazat in monofazat. Sunteţi aproape...60 micro F pentru funcționare permanenta si 240 micro pentru pornire. Posibil la sarcina cu ce aveți pe permanent sa apară incalziri. Puteți conecta unui de 10mF in paralele cu cel de 50 daca observați incalziri al motorului si condensatorului permanent. Pornirea cu 240 mF va fi necesara atunci cand motorul este cuplat cu sarcina mecanica permanent. Trebuie observat!
Buna ziua, in cazul in care avem motor P > 1 kW putere arbore, ce valoare de uF folosesc / kW ? Formula Cp[uF] = (P*cos(fi%)*1000) /(U*U*frecventa) cand se foloseste ? Multumesc
🙋🙋🙋Bună seara!👏👏👏 Felicitări! La mulți ani! Fff bun video! Am văzut un video cu un francez legând la un motor ( am făcut și eu schema pe înțelesul meu pe o foaie, mă refer a lui) cu trei fire și sucind la fel faza, am văzut și treaba asta! La dumneavoastră, la fel, am văzut cu 4 fire, dar când o sa avem cu 5 fire când vin din motor, cum procedăm? Dar cum ați făcut dumneavoastră, fără să măsurăm și să legăm la întâmplare fiind culori diferite, mă refer tot cu 4 fire, ce se întâmplă, bineînțeles, cu condensator, mă refer, se poate arde, se face scurt în bobină? Numai bine!
Motoarele acestea nu au "fire" la întâmplare și fără număr....Totul se măsoară și se calculează. Urmăriți toate videoclipuri de pe canal cu motoare electrice și o să descoperiți ceea ce vă interesează. Spor!
Vreau sa învăț câteva chestii .Vreau să știu cum pot controla viteza cu care se învârte motorul ,dacă pot sa pun un motor electric trifazat pe o baterie de mașină și cum să fac asta .
Invertoare trifazate sunt de putere mare si au nevoie la intrare de valori ridicate de putere continuă. Ex un invertor trifazat de 3kW c.a pe ieșire trebuie să primească 4,4kW c.c la intrare. Un acumulator auto de 80Ah si 12V are o putere electric de 0,96KW, practic o valoare mică. Sunt utilizate de regulă la sistemele fotovoltaice.
Salutare! Am un motor monofazat pe inducție de aprox 1 kW(s au șters de pe carcasa din cauza mediului cu mult praf acele specificații tehnice dar după mărime cred ca în jur de 1kW are) care nu știu cum dar pornește fără condensator. Pur și simplu are doar doua fire la care le am atașat un ștecher pt ca nu avea înainte și l am conectat la priza fără sa imi treacă prin cap ca va porni fără sa il ating. L am studiat și m am uitat la el sa vad dacă nu e ascuns condensatorul ala dar nu e de găsit. Care e explicația acestui fenomen?
Salutare, Este un motor monofazat cu înfășurare/bobină auxiliară care este conectata în paralel cu înfășurarea/ bobina de lucru, în bobinajul statorului. Cele doua intrări ale circuitului paralel sunt scoase la alimentarea monofazată(230V c.a). Numai bine!
La motoarele electrice de puteri mici(doar la unele) se poate folosi drept înfășurare auxiliara ospira din cupru masiv. Tensiunea indusa în aceasta spira respectiv curentul sunt defazate fata de tensiunea din înfășurare principala. Însumarea celor doua fluxuri magnetice dau naștere la un cimp magnetic rotitor respectiv, cuplu motor.
Nu toți care văd ce este pe masă, automat și înțeleg ce se întâmplă! Temele sunt educaționale, nu vizează "punct ochit și punct lovit " și gata vizualizarea.
Acum v-am descoperit.La multi ani in 2025 urmaresc cu interes clipurile dumneavoastră.Sanatate .❤
Numai bine!
Toată stima domnule profesor, vă aștept cu mai multe "lecții " ! Dacă in liceu aveam un profesor ca dumneavoastră nu uram fizica .
Numai bine! Mulțumesc pentru interesul acordat temelor!
Super explicat sînteți un geniu felicitări 👍🙏
Sunteti o mare bucurie pentru mine. Mai clar de atat, nu exista. Stima si respect, pentru ceea ce faceti!
Mulțumesc!
Foarte frumos ! Excelentă și utila lecție . Tot respectul !
Mulțumesc pentru aprecieri!
nu stiu daca esti cadru didactic sau nu, dar felul in care explici si expui problema sunt extraordinare.
sunt inginer electrotehnist de meserie, specializat in automatizari, stiu tot ceea ce faci tu acolo dar cu toate astea nu ma satur in a-ti vizualiza videoclipurile si a-mi reimprospata cunostintele.
multa lume a inceput "youtube" in perioada pandemiei si cand au inceput relaxarile au renuntat...sper sa nu te afli printre ei, esti genial!!!
Salutare,
Ing. electromecanic/prof.electrotehnică. Activez în învățământul preuniversitar. O fac din pasiune și de aceea Up Electricity va rezista :)))
Mă bucur că vă am printre abonați!
@@upelectricity3333 se vede ca o faceti din pasiune altfel nu iesea asa de bine.
vreau sa vizionez toate videoclipurile dvs si dupa sa va dau niste provocari..
si eu am facut modulul pedagogic si am fost tentat inspre invatamantul preuniversitar....stiti ce m-a oprit?...nivelul matematicii, nu se preda matamatica aia necesara, nu vrea sa zic m1 sau m2. trebuie o matematica 1,5 :)))...aia care trebuie.
Foarte interesante si instructive aceste videoclipuri.
Multumesc pentru interesul acordat canalului!
Așteptăm de f.multi ani așa ceva.Multumim mult !
Cu plăcere!
Mulțumim frumos pentru explicații!
Cu plăcere!
Foarte frumos explicat! Mulțumesc!
Cu plăcere!
Foarte bun videoclipul.va mulțumesc!
Cu plăcere!
foarte clar ,foarte intuitiv .toata stima.
Mulțumesc! Numai bine!
Bună ziua. Foarte educative toate videoclipurile dumneavoastră. Sper sa faceți cât mai multe videoclipuri de acest fel. Am un motor despre care nu știu nimic. Inițial a fost un motor trifazat, a fost rebobinat de cineva, dar nu știu cum sa îl leg. Are 3 fire care ies din el. Cum ar trebui sa procedez și ce condensator sa ii pun?
Salutare,
Îmi trimiteți pe iconstantinescu78@gmail.com, foto cu motorul din mai multe pozitii inclusiv cu cutia de borne, in scrieti diametrul axului în mm si greutatea motorului. O să vă spun cum se rezolvă.
Buna ziua.Formula pentru condensatorul de functionare 4800xIn/U inseamna ca este gresita ?
Motorul este 1,5kw ,6A la 220V si 3 A la 380V,2850 rpm.
La un motor de 1,5kw ar reiese doar 1,1 kw putere arbore. Deci un 40mf dupa formula dvoastra.
Buna..oare de ce trebuia ajutat motorul electric la pornire ?trebuie sa ridic de el sa nu stea in curea pana porneste.multumesc
La un motor de 4kw trifazic daca se pun condensatori ii scade mult putere ptr al folosi la 220v?mulțumesc
Pornirea in monofazat diminuează puterea motorului cu (30-35%) în funcție de parametrii.
Legarea ,Modul acesta cu condensator merge la ORICE motor 220?
Pentru motoarele bobinate pentru 230V si calculele corespunzatoare pentru condesatoare.
Buna ziua. D-nule Constantinescu, va rog să îmi spuneți cum pot verifica un condensator, de 150 uF, dacă este condensator de pornire sau de linie? Mulțumesc pentru un eventual răspuns. Cu respect ing.Dan Ștefănescu.
Buna ziua, Nu este o diferență între condensatorul de pornire și cel de funcționare. Contează capacitatea electrică a condensatorului calculată și tensiunea electrică. Tensiunea electrică marcată pe condensator trebuie să fie mai mare față de tensiunea de lucru, de regulă 400V este tensiunea marcată.
Am un motor asincron monofazat de pe o masina de spalat veche 250watts 2800rpm cu un condensator de 14uf si as mai dorii sa mai adaug inca un condensator de 14uf deoarece nu am ce face cu el si as vrea sa va intreb cum as putea face asta,daca îmbunătățește puterea de pornire la spălare sau in general sau daca se intampla sa se ardă motorul deoarece pe el scrie ca doar 14 uf trebuie sa aiba condensatorul are ceva daca mai pun unul si este in total 28 de uf?? Menționez ca motorul este fabricat in România de Electromotor si se numeste Tipo M12 cred
Toate cele bune!
Numai bine!
I'mi puteți spune diferențele constructive la motorul sincron față de asincron ? Multumesc!
La motorul sincron rotorul se roteste cu aceeasi viteza ca si campul magnetic de rotatie al statorului . Statorul este alimentat în curent alternativ, iar rtorul poate fi alimentat de la sursa externa de curent continuu sau sau constructiv are un magnet/magneti permanent(i) in interior sau pe suprafata exterioara. Motorul asincron cu rotor in scurtcircuit/colivie are statorul alimentat in c.a, iar rotorul este inchis( se induce o tensiune electromotoare) -fenomen de inductie electromagnetică. Rotorul nu are camp magnetic propriu si nici nu este alimentat din exterior.
Numai bine!
Buna ziua!
Exista diferente de cuplu intre motorul asincron monofazat si cel trifazat alimentat in monofazat?
Care sunt efectele dimensionarii gresite Cf si Cp? Ce se intampla daca sunt mai mici sau mai mari?
Multumesc!
Salutare, Atât pentru motorul monofazat asincron, cât și pentru cel trifazat, cuplul la arbore este dat de relația : M=9653 X Puterea la arbore/turația nominală, valori înscrise pe eticheta motorului. Dacă un mootr trifazat va funcționa în monofazat, trebuie ținut cont că puterea lui( cea inscrisă pe etichetă) va fi diminuată cu 35-40%, si cu acesta lucrăm. Referitor la condesatoare: dacă sunt de valori mici, motorul nu va porni/funcționa, dacă valorile sunt mari se vor genera încălziri în infăs. motorului.
O intrebare va rog
Un motor electric la curent alternativ, de 1, 5 kw spre exemplu, pot sa il fac sa meargă la curent continuu cu ajutorul unei diode sau trebuie neaaparat UPS ?
Salutare,
Nu se poate. Construcția motorului de c.a este specifică fenomenului de inducție electromagnetică, enomen care este numai în c.a. Motorul de c.a nu va funcționa la c.c pentru că acest curent produce un câmp magnetic constant. Acel UPS furnizează tot o tensiune alternativă si folosește un acumulator de rezervă la căderea tensiunii de la rețea pentru alimentarea receptoarelor de ex: calculatoare, motoarele pompelor de putere mică din centralele termice, etc.) .
@@upelectricity3333 multumesc
Buna seara,
Am un motor care a fost rebobinat acum multi ani (bobina principala si bobina ajutatoare) motorul a fost trifazat de fabrica de 4kw si 2880 de ture.(placuta initiala a motorului inca exista)
Motorul porneste foarte usor in gol, cupland bobina ajutatoare 1-2sec.
Doresc sa folosesc acest motor pentru un cap compresor (care are nevoie de un motor de minim 3kw)
Cum pot afla ce putere reala are motorul? Cat s-a pierdut in urma rebobinarii ?turatia a ramas aceiasi?
Bobina ajutatoare trebuie cuplata pe timpul functionarii motorului? Daca da ce condensator ar trebui pus?
Va multumesc.
Salutare,
Înțeleg că motorul trifazat a fost bobinat și transformat într-un motor monofazat pentru că menționați bobină principală și auxiliară. Fiind un motor monofazat tensiune electrică de alimentare este 230V. Aveți nevoie de un clește ampermetric de c.a pentru a măsura intensitatea curentului în timpul funcționării. Având tensiune electrică și intensitatea puteți lua un cos fi=0,7 și calculați puterea electrică P=U x I x cos fi. Pentru a afla putere mecanică/cea de la arbore înmulțiți puterea electrică cu randamentul ( aproximați 0,75).
@@upelectricity3333
13 amperi mers in gol.
Am pus un condensator de 50 permanent si unu de 200 la pornire.
Motorul merge foarte silentios acum.
Intrebare este : Este mic cel de 50 ? Sa pun mai mare?
Mentionez faptul ca cei 13 amperi sunt cu condesatorii conectati.
@@favouritedeal Este un motor bobinat pentru monofazat. Nu se mai aplica formulele de la pornirea motorului trifazat in monofazat. Sunteţi aproape...60 micro F pentru funcționare permanenta si 240 micro pentru pornire. Posibil la sarcina cu ce aveți pe permanent sa apară incalziri. Puteți conecta unui de 10mF in paralele cu cel de 50 daca observați incalziri al motorului si condensatorului permanent. Pornirea cu 240 mF va fi necesara atunci cand motorul este cuplat cu sarcina mecanica permanent. Trebuie observat!
Buna ziua, in cazul in care avem motor P > 1 kW putere arbore, ce valoare de uF folosesc / kW ? Formula Cp[uF] = (P*cos(fi%)*1000) /(U*U*frecventa) cand se foloseste ? Multumesc
Buna ziua,
Răspunsuri/soluții pentru aceste tipuri de probleme sunt valabile numai pentru membrii canalului.
🙋🙋🙋Bună seara!👏👏👏 Felicitări! La mulți ani! Fff bun video! Am văzut un video cu un francez legând la un motor ( am făcut și eu schema pe înțelesul meu pe o foaie, mă refer a lui) cu trei fire și sucind la fel faza, am văzut și treaba asta! La dumneavoastră, la fel, am văzut cu 4 fire, dar când o sa avem cu 5 fire când vin din motor, cum procedăm? Dar cum ați făcut dumneavoastră, fără să măsurăm și să legăm la întâmplare fiind culori diferite, mă refer tot cu 4 fire, ce se întâmplă, bineînțeles, cu condensator, mă refer, se poate arde, se face scurt în bobină? Numai bine!
Motoarele acestea nu au "fire" la întâmplare și fără număr....Totul se măsoară și se calculează. Urmăriți toate videoclipuri de pe canal cu motoare electrice și o să descoperiți ceea ce vă interesează. Spor!
❤️❤️❤️
🙂
Daca ramane cuplata accidental bobina de pornire ce se intampla?
Supraîncălzirea motorului
Vreau sa învăț câteva chestii .Vreau să știu cum pot controla viteza cu care se învârte motorul ,dacă pot sa pun un motor electric trifazat pe o baterie de mașină și cum să fac asta .
Invertoare trifazate sunt de putere mare si au nevoie la intrare de valori ridicate de putere continuă. Ex un invertor trifazat de 3kW c.a pe ieșire trebuie să primească 4,4kW c.c la intrare. Un acumulator auto de 80Ah si 12V are o putere electric de 0,96KW, practic o valoare mică. Sunt utilizate de regulă la sistemele fotovoltaice.
Salutare! Am un motor monofazat pe inducție de aprox 1 kW(s au șters de pe carcasa din cauza mediului cu mult praf acele specificații tehnice dar după mărime cred ca în jur de 1kW are) care nu știu cum dar pornește fără condensator. Pur și simplu are doar doua fire la care le am atașat un ștecher pt ca nu avea înainte și l am conectat la priza fără sa imi treacă prin cap ca va porni fără sa il ating. L am studiat și m am uitat la el sa vad dacă nu e ascuns condensatorul ala dar nu e de găsit. Care e explicația acestui fenomen?
Salutare,
Este un motor monofazat cu înfășurare/bobină auxiliară care este conectata în paralel cu înfășurarea/ bobina de lucru, în bobinajul statorului. Cele doua intrări ale circuitului paralel sunt scoase la alimentarea monofazată(230V c.a).
Numai bine!
La motoarele electrice de puteri mici(doar la unele) se poate folosi drept înfășurare auxiliara ospira din cupru masiv. Tensiunea indusa în aceasta spira respectiv curentul sunt defazate fata de tensiunea din înfășurare principala. Însumarea celor doua fluxuri magnetice dau naștere la un cimp magnetic rotitor respectiv, cuplu motor.
CUM SE LEAGĂ BUTONUL DE PORNIRE LA MOTORUL CU REZISTENȚA DIFERITĂ LA ÎNFĂȘURARE ?
Este un videoclip pe canal pentru aceasta tema.
@@upelectricity3333 un link ?
. In sfirsit un inginier care postează Extraordinar de clar
Mulțumesc!
👍
:)))
da, este foarte bine. Ideea ar fi :ca sa nu mai explicati ce se vede deja,ci ceea ce trebuie stiut!Stiti timpul! 29 min-multisor.
Nu toți care văd ce este pe masă, automat și înțeleg ce se întâmplă! Temele sunt educaționale, nu vizează "punct ochit și punct lovit " și gata vizualizarea.
Instablaster