De Pareto Chart (theorie + voorbeelden) | Bureau Tromp

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 окт 2024
  • De Pareto Chart is een handige tool binnen Lean Six Sigma, omdat het een eerste input kan leveren voor een verbeteringsproces. De Pareto Chart brengt in kaart waar het grootste gedeelte van de problemen in een proces vandaan komt, zodat je direct weet waar je moet starten met verbeteren.
    In deze video: de theorie achter de Pareto Chart en voorbeelden hoe het kan worden toegepast in processen binnen de productiesector én dienstverlenende sector.
    De theorie achter de Pareto Chart is ontstaan in 1897. In deze tijd ontwikkelde de Italiaanse econoom Vilfreda Pareto een formule voor de ongelijke verdeling van de welvaart in Italië. Later werd dit ook wel bekend als de 80/20 regel. Ook de bekende zin: ‘20% van de klanten zorgen voor 80% van de omzet’, is hierop geïnspireerd. De grafiek die vervolgens uit deze 80/20 regel komt, wordt ook wel de Pareto Chart genoemd.
    Om de toepassing van een pareto chart uit te leggen is de manier waarop je naar defecten kijkt erg belangrijk. De defecten in een proces zijn vaak te herleiden tot eenzelfde soort patroon. Het is hierbij meestal niet het geval dat 1 defect verantwoordelijk is voor de verstoring van het gehele proces. In tegendeel; het is de opeenstapeling van meerdere defecten die ervoor zorgt dat het gehele proces wordt verstoord. Deze opeenstapeling komt in de Pareto Chart naar voren in de relatieve frequentie van de grafiek. Hierin staan de problemen met de hoogste prioriteit aan het begin. Wanneer je deze problemen als eerste aanpakt, vindt er al snel enige vorm van verbetering plaats.
    Je kan een pareto chart op veel verschillende manieren inrichten. Het hangt er maar net vanaf tot welke oplossingen je wilt komen in jouw organisatie.
    Bovendien kan de vormgeving van een Pareto Chart plaatsvinden in elk virtueel spreadsheet of charting software. Een handig programma om hiervoor te gebruiken is bijvoorbeeld Excel.
    Samenvattend is de Pareto Chart een zeer nuttige en flexibele tool die je helpt om de oorzaak/gevolg relatie van problemen in kaart te brengen.
    Over Bureau Tromp:
    • Website: bureautromp.nl...
    • Linkedin: / bureau-tromp
    • Facebook: / bureautromp
    • Mail: info@bureautromp.nl

Комментарии • 1

  • @niekminten3280
    @niekminten3280 2 года назад +1

    Dankjewel ik ben nu een echte "Sigma Male"