Het 5S model | Bureau Tromp

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Het 5S Model is een Lean tool waarbij de werkplek centraal staat. Een beter georganiseerde en schonere werkplek zorgt ervoor dat je het maximale uit je werkdag kan halen. De 5s-en staan hierbij voor scheiden (1:08), schikken (1:29), schoonmaken (1:44), standaardiseren (2:00) en standhouden (2:18).
    Iedereen stelt zichzelf weleens de vraag: Waar had ik dat ene document nou ook alweer neergelegd? Of in welke map zitten die papieren nou waar ik gisteren nog mee bezig was? Heel erg logisch natuurlijk, maar deze vragen kunnen zorgen voor frustraties, verwarringen en tijdverspilling. En precies om dit te voorkomen, is het 5s model ontwikkeld.
    Wat is het 5s model?
    Het 5S model is een tool binnen Lean Six Sigma waarbij de werkplek centraal staat. Door aanpassingen te doen aan je werkplek wordt deze schoner, efficiënter en vooral overzichtelijker. Hierdoor kan je het beste uit jezelf én uit je werkdag halen. Het maakt hierbij niet uit of je op kantoor werkt of in een productieomgeving. 5S kan op iedere werkplek worden toegepast!
    Waar staat 5S voor?
    De onderdelen van 5S geven 5 suggesties om je werkplek beter te organiseren. De 5s-en staan voor scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden:
    1. Scheiden; Hierbij maak je onderscheid tussen noodzakelijkheden en overbodigheden. De overbodigheden elimineer je vervolgens. Hierbij kan het best zo zijn dat sommige documenten nu overbodig zijn, maar op de lange termijn wel noodzakelijk zijn. Bewaar deze documenten dan op een speciale plek voor een later moment.
    2. Schikken; Bij schikken geef je alles een geschikte plaats. Voor gereedschappen geldt bijvoorbeeld dat alles een eigen vaste plek krijgt en op kantoor is het belangrijk dat alles zo georganiseerd is dat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden.
    3. Schoonmaken; Schoonmaken spreekt natuurlijk voor zich. Wie houdt er niet van een schone werkplek? Echter is dit niet het enige: ook regels en methoden met betrekking tot schoonmaken moeten worden vastgelegd om de werkplek ook daadwerkelijk schoon te houden.
    4. Standaardiseren; Standaardisatie zorgt ervoor dat de zojuist besproken 3 S’en ook daadwerkelijk worden gewaarborgd door dit vast te leggen in bepaalde methoden. Zo kan een afbakening op een muur ervoor zorgen dat gereedschappen weer op de juiste plek worden teruggehangen.
    5. Standhouden; De laatste S van standhouden is essentieel voor de continuïteit van de kwaliteitswaarborging. Om effectief met het 5s model te blijven werken, moet je ervoor zorgen dat dit in je systeem komt. Controlelijsten op orde en netheid kunnen hierbij helpen.
    Zojuist heb ik 5-sen met je doorgenomen, maar soms wordt er ook nog wel eens gesproken van een 6e s. Dit is de s van safety. Ondanks dat safety niet tot het officiële rijtje behoort, is het wel goed om te beseffen dat het voorkomen van ongelukken ook bij kan dragen aan een beter georganiseerde werkplek.
    5S in een elektronische werkomgeving
    Zoals ik net al heb verteld kan 5S in allerlei werkomgevingen worden toegepast. Dit geldt dus ook voor werkomgevingen die voornamelijk online zijn ingericht. Bij werkzaamheden op je computer kunnen immers ook verspillingen ontstaan.
    Hoe kan je 5S dan in deze online omgeving toepassen? Denk bijvoorbeeld aan het opschonen van je e-mails of het overzichtelijk ordenen van je documenten in mappen. Wie weet kom je nog dat ene document tegen die je al die tijd al kwijt was.
    5S is dus een geschikte en toepasbare tool, wanneer je structuur wilt aanbrengen in je werkplek. En bovendien kan het in iedere werkomgeving worden toegepast, ook in die van jou!
    Over Bureau Tromp:
    • Website: bureautromp.nl...
    • Linkedin: / bureau-tromp
    • Facebook: / bureautromp
    • Mail: info@bureautromp.nl

Комментарии •