Sn. AKCAN Saygılar... Verdiğiniz önemli bilgiler için çok teşekkürler. Apartmanımızda Yönetici Zamanında gerekli evrakı ve hesapları Denetçiye vermemiş (Denetçi de istifa etti)... Olumsuz Denetim Raporu sebebiyle , Apartman Olağanüstü Genel Kurul Topl. d (20 Kasım 2022) yoklama yapıldı, yönetim ibra edilemedi, sadece iki denetçi seçilerek toplantı sonlandırıldı. Üstünden neredeyse 1 ay geçti Yönetici ve Denetçilerden hiç haber yok, kendilerine de ulaşılamıyor. 15 gün sonra tekrar toplantı yapılması gerekmiyor mu? Apt. Banka hesabı bloke durumda... Nasıl bir yol takip etmeliyiz? İyi günler...
Eski yöneticinin yerine yenisi seçilmediğinden eski yöneticinin sorumluluğu devam ediyor. Eski yönetici ve seçilen yeni denetim kurulu üyelerine ulaşamıyor iseniz kat maliklerinin 1/3 ünün imzası ile bir olağanüstü genel kurul çağrısı hazırlayın ve tüm kat maliklerine eleden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edin. Çağrıya gündem maddelerini yazmayı unutmayın. Genel kurul toplantısında yönetici seçimi gibi gerekli kararları alınız.
Noter e2022 yilinda gittim defteri bitene kadar kullanin denildi ara tastik yapilmadi. Zorunlu oldugunu ogrenince 2023 yilinda tekrar gittim 2022 yapilmadi diye 2023 ara tastik yapilmadi noter yuzunden oldu calisanlarin bilgileri yok budurumda ne yapmalıyız
Önceki yıllarda kapanış onayı yapılmayan defterin sonraki yıllarda kapanış onayı yapılabilir mi? Kapanış onayı yapılmayan defterlere yazılan kat malikleri kararlarına göre işlem yapılabilir mi? Usulünce önceki yıllarda kapanış onayı yapılmayan 634 sayılı KMK’nin 32 nci maddesinde belirtilen defterin, içinde bulunulan yılın Ocak ayı içerisinde kapanış onayının yapılmasının istenmesi halinde; kanunda, kapatma işleminin usulünce yapılmamasının yaptırımının gösterilmesi ve bu durumda kapatma işleminin yapılmayacağına dair bir hüküm bulunmaması nedeniyle, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 104 üncü maddesi doğrultusunda içinde bulunulan yıla ait kapanış onaylamasının yapılması gerekir. Ancak, önceki yılların kapanış onaylamaları yapılamaz. 634 sayılı KMK’nin 32 nci maddesinde belirtilen defterin, 36 ncı maddesinde açıklandığı şekilde kapattırılmadan kararların yazılarak kullanıldığının anlaşılması ve bu kararlara istinaden yöneticinin işlem yaptırmak istemesi halinde, defterin usulünce kapatılmaması nedeniyle buna dayanılarak işlem yapılıp yapılamayacağı hususunda uygulamada tereddütler yaşanmaktadır. 634 sayılı KMK’ de, kapatma işleminin usulünce yapılmamasının yaptırıma bağlanması ve bu kapatmanın yaptırılmaması halinde defterin kullanılamayacağına, kararların geçersiz olacağına dair bir hükme yer verilmemesi nedeniyle kararların geçerliliği hususunda noter tarafından bir değerlendirme yapılamaz. Bu nedenle, getirilen defterin noter onaylı bir defter olması halinde, kapanış onayı bulunmasa dahi defterde yazılı kararlara göre işlem yapılması gerekir. Yapılacak işleme, dayanak kararın yer aldığı defterde 634 sayılı KMK’nin 36 ncı maddesine uygun kapatma kaydının bulunmadığının yazılması da mümkün bulunmaktadır.
Doğru anladıysam, Ocak ayında Genel kurul olanlar için bilgilendirme yapmışsınız. Bu bilgilere göre ben Ağustos ayında genel kurul yapıyorum, 01 Ağustos'ta anlattıklarınızı yapıcam. İki sorum var takvim yılı olarak düşünün 31 Aralık 2020 günü neler yapmam gerekiyor. Son sorum; Puantaj hazırlarken personelin vergi dilimi 01 Ocak 2021'de sıfırlanmalı. Bunu nasıl yapacağız?
Merhaba, Ağustos ayında genel kurul yapıyorsanız, yılı kapatırmışcasına tüm kontollerinizi yaparak mali raporlarınızı hazırlamalısınız. Ancak hazırladığınız bu raporlar ara dönem mali raporlar olup, yine de yıl sonu geldiğinde hesaplarınızı kapatarak gelir gider farkını bir sonraki yıla devir etmelisiniz. Yılsonu işlemleri sadece genel kurul için yapılmaz, yılı kapamak mali mevzuat açısından bir kuraldır. Birinci sorunuz: 31.12.2020 günü hesaplarınızı kapatıp bir sonraki yıla devir yapmalısınız. Önemli bir konuyu hatırlatmak isterim , Gelir yada giderin devri olmaz. Gelir -Gider farkını bir sonraki yıla geçmiş yıl gelir yada gider fazlası olarak devri söz konusudur. Elbette kasa , banka, alacaklar ve borçları da devir ile bir sonraki yıla aktarmalısınız. İkinci sorunuz: Personelin kümülatif gelir vergisi matrahını "0" kabul ederek 2021 yılı Ocak ayı maaşlarını hesaplayabilirsiniz. Program kullanıyorsanız zaten bu işlem program tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
Yöneticinin kusurundan , ihmalinden , kötü niyetinden kaynaklanan idari para cezaları gibi maddi unsurların ödeme yükümlülüğü kat maliklerine aittir. Sonradan yönetici hakkında kat maliklerini zarara uğrattığı gerekçesi ile rücu davası açılabilir. Ancak tabi açılacak bu davada kat maliklerinin de mevcut durumda ihmali olduğu ve göz yumduğu ihtimalleri de değerlendirilecektir.
Bağımsız bölüm sayısına ve ihtiyacınıza göre değişmektedir. Kampanyalardan faydalanmak için www.apsiyon.com/teklif-al linkindeki formdan müşteri temsilcimizin size ulaşmasını sağlayabilir, info@apsiyon.com 'a mail atabilir, 0 (216) 911 87 77 nolu telefon numarasını arayabilirsiniz.
Şikayet ve tespiti halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ceza ve gecikme bedelleri ile primler tahsil edilir. Ödeme yükümlülüğü kat maliklerindedir. Sonradan yönetici hakkında kat maliklerini zarara uğrattığı gerekçesi ile rücu davası açılabilir. Ancak tabi açılacak bu davada kat maliklerinin de mevcut durumda ihmali olduğu ve göz yumduğu da değerlendirilecektir.
Dilek Hanım Merhabalar, Öncelikle bir anagayrimenkulün yönetiminin en yüksek organı kat malikleri kuruludur. Eğer bir önceki genel kurulda kabul edilen işletme projesi varsa ve bu projedeki kalemlerden bazılarında daha fazla harcama yapılmışsa bunun neden olduğunu sorgulamak gerekir. Bir zorunluluktan da doğmuş olabilir, örneğin ortak gider ve avans payları 2021 yılında artmamış ancak harcamalar artmış olabilir. Sebebine göre de genel kurul yöneticinin faaliyetleri açısından karar vermelidir. Örneğin bu kararda olumsuz oy kullanabilirsiniz. Düşüncenize göre de genel kurul sonrasında 30 gün içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz. Eğer yönetici bir önceki genel kurulda kabul edilen işletme projesi haricinde , acil ve zorunlu olmayan ve kat maliklerini harcamayı yapmadığı taktirde onlar için bir hak kaybına sebep olmayacak harcamalar yaptı ise, örneğin "faydalı yenilik ve ilave de olsa" "genel kurulda karar almadan bu harcamaları yaptı ise o halde kendisine yetki verilmeyen harcamalar yapmış demektir. Sebebine göre de genel kurul yöneticinin faaliyetleri açısından karar vermelidir. Örneğin bu kararda olumsuz oy kullanabilirsiniz. Düşüncenize göre de genel kurul sonrasında 30 gün içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz. Eğer yöneticinin harcamaları açısından bir usulsüzlük olduğunu düşünüyorsanız veya tespit etti iseniz bu durumda ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na kendisi ile ilgili olarak “güveni kötüye kullanmak” suçlaması ile başvurabilirsiniz. Eğer toplu yapıda mülk sahibi iseniz ve temsilciler kurulu mevcut ise , blok temsilcinize düşüncelerinizi ifade derek, yukarıdaki durumlara göre işlem yapmasını talep edebilirsiniz.
Sn. AKCAN Saygılar... Verdiğiniz önemli bilgiler için çok teşekkürler.
Apartmanımızda Yönetici Zamanında gerekli evrakı ve hesapları Denetçiye vermemiş (Denetçi de istifa etti)... Olumsuz Denetim Raporu sebebiyle , Apartman Olağanüstü Genel Kurul Topl. d (20 Kasım 2022) yoklama yapıldı, yönetim ibra edilemedi, sadece iki denetçi seçilerek toplantı sonlandırıldı. Üstünden neredeyse 1 ay geçti Yönetici ve Denetçilerden hiç haber yok, kendilerine de ulaşılamıyor. 15 gün sonra tekrar toplantı yapılması gerekmiyor mu? Apt. Banka hesabı bloke durumda... Nasıl bir yol takip etmeliyiz? İyi günler...
Eski yöneticinin yerine yenisi seçilmediğinden eski yöneticinin sorumluluğu devam ediyor. Eski yönetici ve seçilen yeni denetim kurulu üyelerine ulaşamıyor iseniz kat maliklerinin 1/3 ünün imzası ile bir olağanüstü genel kurul çağrısı hazırlayın ve tüm kat maliklerine eleden imzalı veya taahhütlü posta ile tebliğ edin. Çağrıya gündem maddelerini yazmayı unutmayın. Genel kurul toplantısında yönetici seçimi gibi gerekli kararları alınız.
Noter e2022 yilinda gittim defteri bitene kadar kullanin denildi ara tastik yapilmadi. Zorunlu oldugunu ogrenince 2023 yilinda tekrar gittim 2022 yapilmadi diye 2023 ara tastik yapilmadi noter yuzunden oldu calisanlarin bilgileri yok budurumda ne yapmalıyız
Önceki yıllarda kapanış onayı yapılmayan defterin sonraki yıllarda kapanış onayı yapılabilir mi?
Kapanış onayı yapılmayan defterlere yazılan kat malikleri kararlarına göre işlem yapılabilir mi?
Usulünce önceki yıllarda kapanış onayı yapılmayan 634 sayılı KMK’nin 32 nci maddesinde belirtilen defterin, içinde bulunulan yılın Ocak ayı içerisinde kapanış onayının yapılmasının istenmesi halinde; kanunda, kapatma işleminin usulünce yapılmamasının yaptırımının gösterilmesi ve bu durumda kapatma işleminin yapılmayacağına dair bir hüküm bulunmaması nedeniyle, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 104 üncü maddesi doğrultusunda içinde bulunulan yıla ait kapanış onaylamasının yapılması gerekir. Ancak, önceki yılların kapanış onaylamaları yapılamaz.
634 sayılı KMK’nin 32 nci maddesinde belirtilen defterin, 36 ncı maddesinde açıklandığı şekilde kapattırılmadan kararların yazılarak kullanıldığının anlaşılması ve bu kararlara istinaden yöneticinin işlem yaptırmak istemesi halinde, defterin usulünce kapatılmaması nedeniyle buna dayanılarak işlem yapılıp yapılamayacağı hususunda uygulamada tereddütler yaşanmaktadır. 634 sayılı KMK’ de, kapatma işleminin usulünce yapılmamasının yaptırıma bağlanması ve bu kapatmanın yaptırılmaması halinde defterin kullanılamayacağına, kararların geçersiz olacağına dair bir hükme yer verilmemesi nedeniyle kararların geçerliliği hususunda noter tarafından bir değerlendirme yapılamaz. Bu nedenle, getirilen defterin noter onaylı bir defter olması halinde, kapanış onayı bulunmasa dahi defterde yazılı kararlara göre işlem yapılması gerekir. Yapılacak işleme, dayanak kararın yer aldığı defterde 634 sayılı KMK’nin 36 ncı maddesine uygun kapatma kaydının bulunmadığının yazılması da mümkün bulunmaktadır.
Doğru anladıysam, Ocak ayında Genel kurul olanlar için bilgilendirme yapmışsınız. Bu bilgilere göre ben Ağustos ayında genel kurul yapıyorum, 01 Ağustos'ta anlattıklarınızı yapıcam.
İki sorum var takvim yılı olarak düşünün 31 Aralık 2020 günü neler yapmam gerekiyor.
Son sorum; Puantaj hazırlarken personelin vergi dilimi 01 Ocak 2021'de sıfırlanmalı. Bunu nasıl yapacağız?
Merhaba,
Ağustos ayında genel kurul yapıyorsanız, yılı kapatırmışcasına tüm kontollerinizi yaparak mali raporlarınızı hazırlamalısınız. Ancak hazırladığınız bu raporlar ara dönem mali raporlar olup, yine de yıl sonu geldiğinde hesaplarınızı kapatarak gelir gider farkını bir sonraki yıla devir etmelisiniz. Yılsonu işlemleri sadece genel kurul için yapılmaz, yılı kapamak mali mevzuat açısından bir kuraldır.
Birinci sorunuz: 31.12.2020 günü hesaplarınızı kapatıp bir sonraki yıla devir yapmalısınız. Önemli bir konuyu hatırlatmak isterim , Gelir yada giderin devri olmaz. Gelir -Gider farkını bir sonraki yıla geçmiş yıl gelir yada gider fazlası olarak devri söz konusudur. Elbette kasa , banka, alacaklar ve borçları da devir ile bir sonraki yıla aktarmalısınız.
İkinci sorunuz: Personelin kümülatif gelir vergisi matrahını "0" kabul ederek 2021 yılı Ocak ayı maaşlarını hesaplayabilirsiniz. Program kullanıyorsanız zaten bu işlem program tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
Hocam ağzınıza sağlık
Bilgiler için çok teşekkür ederiz 👋
Teşekkür ediyorum Veli bey.
Teşekkür ederim Banu Hanım
Banu hanımda size teşekkür ediyor.
Buna benzer birsürü eksikleri var bu borçları bizmi ödeyeceğiz
Yöneticinin kusurundan , ihmalinden , kötü niyetinden kaynaklanan idari para cezaları gibi maddi unsurların ödeme yükümlülüğü kat maliklerine aittir. Sonradan yönetici hakkında kat maliklerini zarara uğrattığı gerekçesi ile rücu davası açılabilir. Ancak tabi açılacak bu davada kat maliklerinin de mevcut durumda ihmali olduğu ve göz yumduğu ihtimalleri de değerlendirilecektir.
Bu program maliyeti ne acaba
Bağımsız bölüm sayısına ve ihtiyacınıza göre değişmektedir. Kampanyalardan faydalanmak için www.apsiyon.com/teklif-al linkindeki formdan müşteri temsilcimizin size ulaşmasını sağlayabilir, info@apsiyon.com 'a mail atabilir, 0 (216) 911 87 77 nolu telefon numarasını arayabilirsiniz.
İşin aslı müstakilde oturacan kafan rahat olacak
😀
Apartman gorevlisinin sigortasını ödemiyor
Şikayet ve tespiti halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ceza ve gecikme bedelleri ile primler tahsil edilir. Ödeme yükümlülüğü kat maliklerindedir. Sonradan yönetici hakkında kat maliklerini zarara uğrattığı gerekçesi ile rücu davası açılabilir. Ancak tabi açılacak bu davada kat maliklerinin de mevcut durumda ihmali olduğu ve göz yumduğu da değerlendirilecektir.
Yönetici bize 400 bin lira borc çıkardı
Dilek Hanım Merhabalar,
Öncelikle bir anagayrimenkulün yönetiminin en yüksek organı kat malikleri kuruludur.
Eğer bir önceki genel kurulda kabul edilen işletme projesi varsa ve bu projedeki kalemlerden bazılarında daha fazla harcama yapılmışsa bunun neden olduğunu sorgulamak gerekir. Bir zorunluluktan da doğmuş olabilir, örneğin ortak gider ve avans payları 2021 yılında artmamış ancak harcamalar artmış olabilir. Sebebine göre de genel kurul yöneticinin faaliyetleri açısından karar vermelidir. Örneğin bu kararda olumsuz oy kullanabilirsiniz. Düşüncenize göre de genel kurul sonrasında 30 gün içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Eğer yönetici bir önceki genel kurulda kabul edilen işletme projesi haricinde , acil ve zorunlu olmayan ve kat maliklerini harcamayı yapmadığı taktirde onlar için bir hak kaybına sebep olmayacak harcamalar yaptı ise, örneğin "faydalı yenilik ve ilave de olsa" "genel kurulda karar almadan bu harcamaları yaptı ise o halde kendisine yetki verilmeyen harcamalar yapmış demektir. Sebebine göre de genel kurul yöneticinin faaliyetleri açısından karar vermelidir. Örneğin bu kararda olumsuz oy kullanabilirsiniz. Düşüncenize göre de genel kurul sonrasında 30 gün içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Eğer yöneticinin harcamaları açısından bir usulsüzlük olduğunu düşünüyorsanız veya tespit etti iseniz bu durumda ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na kendisi ile ilgili olarak “güveni kötüye kullanmak” suçlaması ile başvurabilirsiniz.
Eğer toplu yapıda mülk sahibi iseniz ve temsilciler kurulu mevcut ise , blok temsilcinize düşüncelerinizi ifade derek, yukarıdaki durumlara göre işlem yapmasını talep edebilirsiniz.