Apartman ve Sitelerin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 янв 2025

Комментарии • 121

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 3 года назад +3

    Son derece faydali ve detayli bir icerik. Anlatiminiz da herkesin anlayabilecegi sadelik ve aciklikta. Ocak 2022'den itibaren yonetimi ben devralacagim ve bu bilgiler benim rehberim olacak. Cok tesekkur ederim. Kanaliniza abone oldugum icin de cok mutluyum. 😊

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +2

      Biz de bizi takip ettiğiniz için mutluyuz. Başarılı bir yönetim dileriz. Açık, şeffaf , hesap verebilir, anagayrimenkulünüzün değerini yükselten sizden sonra da sürdürülebilir bir yönetim sistemini geliştireceğinize inanıyoruz.
      Çünkü bizi izliyorsunuz. :)

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 3 года назад +1

      @@Apsiyon Çok teşekkür ederim. Kuvvet verdiniz. Yayınlarınızın yakın takipçisiyim. Gerektikçe kolay ulaşabilmek için hepsini kaydediyorum. :)

  • @togitom
    @togitom 3 года назад +1

    Bu konuya bir açıklık getirdiğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Klasik bir bina yönetimi için kulaktan dolma işletme defteri tutulması gerekliliği hep saçma gelmişti. Ben sadece bir excel dosyası halinde takip açısından belgeliyorum. Tekrar teşekkürler...

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Selamlar Tolga Bey, tuttuğunuz gelir ve giderleri noter mühürleri gözükecek şekilde karar defterine yapıştırmayı unutmayınız. Karar defterini ve giderleri belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklayınız. Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @alial6837
    @alial6837 2 года назад +1

    Faydalı bilgiler tavsiye ederim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @alikagan1155
    @alikagan1155 3 года назад +1

    Ben bu siteyi yeni kesfettim oldukça bilgi verici... Benim sorum söyle olacak ben dar gelirliler için yapılan 2+1 tokide oturuyorum. Aydatlar yüksek gelir düzeyi olan dairelerle aynı işte ben bu yüzden yüksek aydatlara itiraz ediyorum fakat site olduğu için çoğunluğa istemeyerek uyuyorum ben tek başıma kat sahibi olarak çıkmak istiyorum bunun için ne yapmam gerekiyor ve nereye müracaat etmem gerekiyor? Cevabını alabilirmiyim... Not kendi binamizdan ayrılmak için imza toplamış bulunmaktayım..

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      Sayın Htckryl "illede doĝruluk"
      Bu sorunun en doğru cevabı oturduğunuz toplu yapının yönetim kararlarının geçici yönetim kurulu tarafından mı? ,Temsilciler kurulu tarafından mı? Yoksa kat malikleri kurulu ( tapu sahibi olarak sizin de olduğunuz) tarafından mı? Alındığı ile direkt ilgilidir.
      Yine dar gelirliler için yapılan bağımsız bölümünüzün henüz TOKİ'ye olan borcunun devam edip etmediği yani tapu devrinin size yapılıp yapılmadığı ile de ilgilidir.
      Yine kiracı olup olmamanız da önem taşımaktadır?
      Şimdi bu bilmediğimiz size özel hususları azaltarak "yüksek aidatlar" ile ilgili neler yapabileceğinizi ifade edelim.
      Kiracı iseniz bağımsız bölümün tapu sahibi yani evsahibinizle görüşmekten başka müracaat edebileceğiniz kimse yoktur. Yüksek aidatlara kiracı olarak itiraz edemezsiniz.
      Henüz dar gelirler için yapılan taşınmazın borcu bitmemiş ve tapu devri yapılmadı ise evsahibi de TOKİ ile görüşmekten başka müraacat edebileceği kurum yoktur. TOKİ eğer genel kurullar yapılıyorsa ve temsil belgesini verdi ise genel kurullarda aidatları yani ortak giderlerin avans paylarını oluşturan işletme projelerindeki gereksiz harcama kalemlerine itiraz edebilirsiniz.
      Yukarıdaki durumlar yok ise tapu sahibi olan malik iseniz;
      Toplu yapınız sadece sizin bloğunuz değil, tüm bloklardaki ve blok niteliğinde olmayan yapılardaki tüm bağımsız bölüm tapu sahiplerinden oluşan kurul tarafından yönetiliyorsa bunun adı Toplu Yapı Kat Malikleri Genel Kuruludur. Kat Malikleri Genel Kurullarına katılarak, aidatları yani ortak giderlerin avans paylarını oluşturan işletme projelerindeki gereksiz harcama kalemlerine itiraz edebilirsiniz.
      Eğer bu şekilde bir genel kurul yapılmıyorsa ve toplu yapınızda blok temsilcileri seçiliyorsa bu temsilci/temsilcilere "yüksek aidatlar" ile ilgili şikayetlerinizi iletebilirsiniz. Eğer dikkate alınmıyorsa blok temsilcisi olmak için seçimlere katılabilirsiniz. Temsilciler Kurulunda yer alarak siz ve sizin durumunuzdaki diğer malikler adına aidatları yani ortak giderlerin avans paylarını oluşturan işletme projelerindeki gereksiz harcama kalemlerine itiraz edebilirsiniz. Söz hakkınız sizi seçen bloğun bağımsız bölüm sayısı kadar olacaktır.
      Toplu Yapı Yönetimi Geçici Yönetim tarafından yapılıyorsa geçici yönetime müracaat edebilirsiniz.
      Evet uzun bir yanıt yazdık. Ama tam bir çözüm de ortaya koyamadığımızı biliyoruz. Dar gelirler için yapılan ve 20 yıl gibi uzun vadelerle kira öder gibi satılan halkın ucuz konut teminini sağlayan bir sistemin sonunda aynı toplu yapıdaki yüksek gelirli blok yapılar ile aynı aidatı ödemesi çok düşündürücü ve üzücü. Ve fakat hukuk sistemimizde bunun çözüm yolu yok maalesef.
      Halkımız sesini Cumhurbaşkanlığı ve ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde duyurmaya çalışmasında daha büyük fayda olacaktır.
      Huzurlu günler dileriz.

    • @alikagan1155
      @alikagan1155 3 года назад +1

      @@Apsiyon çok aydınlatıcı cevabinizdan dolayı teşekkür ediyorum... Evet kendi bloğumda yönetici oldum... Ve site yönetimini ilgili kişilerden biz kat sahipleri aldık... Keşke bununla ilgili yerlere şikayet edebilseydim ama yapacak bir şeyimiz yok...😔😠

  • @mehmettnccelikkiran
    @mehmettnccelikkiran Год назад

    Hocam merhaba apartmanda59 daire var 1 den fazla gelir var apartman bahçesinde ATM var her gelir için ayrı deftermi tutmak gerekir yoksa aynı deftere mi işlenir.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      Gelir ve giderleri tek bir defterde tutabilirsiniz. Öyle de olması gerekir.

  • @ahmetaydn9655
    @ahmetaydn9655 2 года назад

    Bilgiler için çok teşekkür hocam sayenizde bilmediklerimizi öğrendim.Hocam karar defterine asansör revizyon yapılacak diye karar alındı tüm malikler imzaladı iş paraya gelin malikin birinden ödeme alınamadı.Bu malikin üç dairesi var kirada nasıl yol almalıyız.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Asansör revizyonu faydalı yenilik ve ilave ise tüm kat maliklerinin ( sadece toplantıya katılanların değil) salt çoğunluğu ile karar alınmalıdır. Ancak revizyon yıllık fenni muayene raporuna göre eksiklikleri içeriyorsa o taktirde asansörün işletilebilmesi için zaten kararın alınması zorunlu olduğundan toplantıya katılanların salt çoğunluğu yeterlidir. Bu durumda zaten karar alınamaz ise yöneticinin asansörü işletmeye kapatması gerekir.
      Karar alındığına göre ödemeyen kat malikinin payına düşen kısım için ( 3 bağımsız bölümü için) yönetici olduğunuzu belgeleyen noterden çıkarılmış imza beyannamesi, karar defteri ve karara ilişkin kopya ile anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki icra dairesine giderek ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz. Yine önce kiracılarına bir ihtarname göndermenizi ( taahhütlü posta veya elden imzalı olur) ve ihtarnamenize Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ( KMK'nun) 22 maddesindeki "ortak giderlerin teminatına" ilişkin (aşağıdaki) hususları dahil etmenizi tavsiye ederiz. Kiracılar kira bedellerinden düşerek ödeme yapabilirler. Kendi kira sözleşmelerine herhangi bir olumsuzluk yansımaz.
      KMK Madde 22 - (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/10 md.) Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
      Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tesbit edilen borcunu ödemiyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. (Değişik son cümle: 14/11/2007-5711/10 md.) 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 893 üncü maddesinin son fıkrası hükmü burada da uygulanır.
      (Değişik: 13/4/1983 - 2814/10 md.) Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir.

  • @Bisikletrehberin
    @Bisikletrehberin 3 года назад +1

    Benimde bir sorum olacak şimdiden yardımınız için teşekkür ediyorum. 24 dairelik bir apartmanda kat maliki oldum. Kat malikleri genellikle emekli ve belli yaşın üstünde insanlar yönetim süreçlerinde zorlandıklarını söyleyerek yöneticiliği bana devretmek istediler. Kabul ettim ve bir tutanakla karar defteri, işletme defteri, gelir gider makbuzları vs ellerinde olan herşeyi bana teslim ettiler. Ancak karar defteri 1989 yılında onaylatılmış ve bir çok kararlar alınmış. Alınan kararların tamamı uygulandı mı bilmiyorum. İşletme defterine bakıldığında bazı açıkların olduğunu görmekteyim biraz gelişi güzel olsun diye yapılmış. Ben bu durumda sıfırdan bir karar ve işletme defterini gidip noterde onaylatıp kendi yöneticiliğim boyunca bu defterleri kullanarak herşeyi usulüne uygun olarak ilerletirsem bir sorun yaşarmıyım ? Eski defteri notere götürmeme gerek var mıdır ? Yeni defteri noterde onaylatabilmek için yönetici olduğumu karar defteri ile ispatlamak durumunda olduğumu düşünüyorum, ancak bu defter kapanış ve açılış hiç yapılmamış bu durumda başıma ne gelir bilmiyorum. Eksik ve yanlış bir çok nokta olduğu düşünüyorum. Bu durumları göz önüne alırsak nasıl hareket etmeliyim. Çevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +2

      Yeni defter çıkarmanız için eski karar ve/veya işletme defterini notere götürmeniz gerekecektir. Ancak defterlerde kullanılmayan boş sayfa var ise noter yeni defter düzenlemeyi red edebilir veya kapanış için Ocak ayında gelin diyebilir.
      Aynı defterlere önümüzdeki Ocak ayı içinde ara tasdik ( kapanış ) de yaptırabilir, aynı defterlere devam edebilirsiniz . Geçmiş dönemlere ilişkin usulsüzlükler sizi bağlamaz.
      Eski defteri notere götürmeme çekinceniz kapanışlarının yapılmamış olması ise çekinmeyiniz. Kanundaki cezayı sadece sulh hakimi uygulayabilir.

    • @Bisikletrehberin
      @Bisikletrehberin 3 года назад

      @@Apsiyon değerli vaktinizi ayırıp cevapladığınız için teşekkür ediyorum.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      @@Bisikletrehberin Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @alivural8854
    @alivural8854 2 года назад

    Değerli üstad, genel kurul kararları, genel kurul mahallinde karar defterine yazılması ve daha sonra imza altına alınması gerekmez mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Doğal olarak genel kurul kararları toplantı sırasında yazılmalıdır .

  • @sultanilker1067
    @sultanilker1067 Год назад

    Gelir ve giderleri aylık olarak karar defterine yapistirsak olurmu yada normal deftere yazıp gelir gider evraklarını dosyalasak olurmu makbuzları,faturalar vs..

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      Gelir ve giderleri noter onaylı karar defterine yazmanız veya noter mührü kapatılmayacak şekilde yapıştırmanız mümkündür.
      Normal defter kullanmayınız bir anlamı yok noterden onaylı karar defteri veya daha kolay olması açısından yine noterden onaylı işletme defteri kullanınız.
      Gelir ve gider evraklarının her halükarda 5 yıl boyunca saklanması gereklidir.

    • @sultanilker1067
      @sultanilker1067 Год назад

      @@Apsiyonmerdivenleri apt.bir kişi siliyor sade Makbuz kesmemiz doğrumudur ilerde icra vs. durumlarda sıkıntı olurmu

  • @llUYUMSUZll
    @llUYUMSUZll Год назад

    8 daireli herkesin aynı kişiye kira ödediği bir apartmanda, aidatları evi kiraladığı emlakçının hesabına yatırılıyorsa. Aidat %100 zamlandığı halde apartmanın girişindeki ampul 2 aydır arızalıysa. Kiracı karar defterinin tutulup, tutulmadığını, ödediği aidatın nereye gittiğini nasıl öğrenebilir?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      Tüm bağımsız bölümler aynı kişiye ait ise genel kurul söz konusu değildir. Dolayısı ile karar defteri de bulunmayabilir . Daha da açıklayıcı olarak apartman yöneticiliği bulunmayabilir. Malik yönetici vasfına sahiptir. Kiracı eksiklikleri malikten talep edecektir. Sonuç alamıyorsa malike dava açabilir.

  • @egear4960
    @egear4960 Год назад

    Merhabalar ben ocak ayinda yönetici secildim karar defterini onaylatmadim simdi gotursem sorun olurmu

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Karar defteriniz daha önceden noterden onaylanmak sureti ile açılmamış ise noterden onaylatabilirsiniz.

  • @mehmetgulec4504
    @mehmetgulec4504 2 месяца назад

    Hocam merhabalar
    8 daireli bir apartmanda yöneticiyim..
    2 ay önce yöneticiliği aldım,her hangi bir karar defteri yada işletme defteri alamadan, arızalanan asansör parçası,2 aylık aidat, kapı hidroliği vs gibi giderler için para topladım hepsi yapıldı sorum şu; 2 ayın sonunda karar defteri ve işletme defteri alsam, notere onaylatsam ve önceki yapılanları yazsam olurmu

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 месяца назад +1

      Anlaşılan yönetici olurken de bir karar yazılmamış. Ya da karar defterini önceki yöneticiden almayı atlamışsınız. 8 bağımsız bölümlü bir apartmanda ayrıca işletme defteri tutmanıza gerek yok. Çok fazla hesap hareketi olmayacağı için karar defterine yazmanız yeterli.
      Tabi ki bir karar defteri alabilir ve malik sıfatınız var ise notere gidip onaylatabilirsiniz.
      Karar defteri genel kurulun aldığı kararları yazmak içindir. Sonradan doldurmanız doğru olmaz. Ancak defteri satın aldıklatan sonra komşularınıza imzalatma imkanınız var ise 2 ay önceki toplantıda ne karar alındı ise toplantının hangi tarite yapıldığını da yazın (alınmayan kararları yazmayın) komşularınıza imzalatın ve notere götürerek onaylatın.
      Daha fazla bilgi için "Apartman ve Site Toplantı Tutanağı Nasıl Yazılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-toplanti-tutanagi-nasil-yazilir linkindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.

    • @mehmetgulec4504
      @mehmetgulec4504 2 месяца назад

      @@Apsiyon çok teşekkür ederim 🖐🏿 iyi çalışmalar

  • @arzucan6071
    @arzucan6071 2 года назад

    Denetleme defteri hakkındaki yorumunuz nedir

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Denetim defteri tutulması gereken zorunlu bir defter değildir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 41. maddesinin son fıkrasındaki defter aslında 32. ve 36. maddelerinde sözü edilen "karar defteri" dir. Denetçiler bu deftere denetim raporlarını yazabilirler.
      Ancak ihtiyari olarak denetim defteri veya ismi başka olan bir defter tutulması halinde sözkonusu defterin de noterden onaylatılması gerekir.
      ( Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.)

  • @hokur83
    @hokur83 3 года назад

    Sitede 10 çalışan var yeni yıl in için işletme defteri de kalktı yevmiye kebir envanter mi yaptırmak zorundayız yinede tek işletme defterimi yaptıralım yoksa sadece yevmiye defterimi yaptiralm

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Kat mülkiyetine tabi anagayrimenkullerde karar defteri dışında muhasebe iş ve işlemleri için bir defter tutulacaksa bunun ismi İşletme Defteri"dir. İşletme defterinin açılışını giderlerin sayısı ve büyüklüğüne göre "tahakkuk usulu" olarak da yapabilirsiniz.

  • @basriakyalcn7020
    @basriakyalcn7020 8 месяцев назад

    Benim 2 sorum olacak
    1.2022 temmuz ayinda yapilan genel kurul ile temmuz 2023 ayına kadar yönetici seçildim fakat sadece noter onaylı karar defteri kullandım personel vs kapıcı olmadığı icin isletme defteri vs kullanmadım donem sonu 2023 temmuz ayinda yeniden yönetici secildim ve ayni karar defterini yeni toplanti tutanağımiz ile imza sirkulerini noterden aldık benim defteri ara tasdik ettirmem gerekiyormuydu.?
    2.karar defterinde sadece yapılacak iş ve islemler ile ilgili kararlar aldık örn(havuz kullanımı için kimyalsal alımı vs )isletme defteri tutmak yerine kendim aylık bazda excelde gelir gider tablosu tuttum bunun çıktılarını alıp isletme defterine yapıştırmam yeterli midir.illa noter tasdiki olmak zorundamı?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 месяцев назад

      Ara tasdik her yılın Ocak ayı içinde yapılır. Ara tasdik yaptırmanız gerekirdi.
      Daha fazla bilgi için "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki blog yazımızın 13 ve 14. maddelerini inceleyebilirsiniz.
      İşletme defteri tipinde gelir ve giderleri excelde tutup karar defterine yapıştırabilirsiniz. Eğer işletme defteri kullanacaksanız noterden (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli olarak açılış yapmanız gerekir.
      Daha fazla bilgi için "Site Yönetimlerinin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler Nelerdir?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-yonetimlerinin-tutmak-zorunda-oldugu-defterler-nelerdir- linkindeki blog yazısından faydalanabilirsiniz.

  • @sedataral111
    @sedataral111 9 месяцев назад

    Merhaba ben 30 haneli sitede 5 yıldır yöneticiyim noter tasditli ve potansiyel vergi numaramız var. Ancak gelir giderleri excel tablosunda tutuyorum .ve bu yıllık tabloyu yıl sonu A3 çıktısı alıp dosyalıyorum sayfa büyük olduğu için karar defterine yapıştırıyorum burada bir sorun olurmu ? Her gelir giderin çıktısını klasörde dosyalıyorum. Burada sorun olur mu excel olayı ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  9 месяцев назад

      Kat Mülkiyeti Kanununun 36. maddesine göre "defter tutulması ve belgelerin saklanması" yöneticinin sorumluluğunda olup, "yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur."
      32. maddede sözü geçen defter "karar defteri" olup, yönetici işletme defteri tutmak zorunda değildir. Ancak bu durumda kat malikleri kurulu kararlarında olduğu gibi gelir ve giderleri de (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere (karar defterine) yazması gerekir. Bu defterin de, her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.
      Excel olarak gelir ve giderleri işletme defteri mantığında tutuyorsanız sorun yoktur. Ancak dokümünü karar defterine işlemek veya yapıştırmak durumundasınız. A3 olarak okunabiliyorsa karar defterinin her iki sayfasına yayılacak şekilde yapıştırmanız, ya da A3 çıktısını A4 olarak almak sureti ile aynı işlemi her bir sayfaya ayrı ayrı yapıştırmanız mümkündür.
      Kanunun 32. maddedesinde yazılı görevleri yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar ( tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.) uygulanır.
      Bunun dışında kat malikleri ile başka sorunlar yaşasanız dahi yukarıdaki eksiklik sebebi ile genel kuruld tenkit edilebilir, yönetiminiz mali açıdan başarısız bulunabilir, ibra edilmeyebilir ve sulh hukuk mahkemesinde tarafınıza dava açılabilir.

  • @maksimilyanogerard8139
    @maksimilyanogerard8139 3 года назад

    Merhaba, Apartman Karar defteri kayıp veya kullanılamayacak durumda yırtılmış vb. durumda ise Sulh Hukuk mahkemesinden Zayi bildirimi mi yapılması gerekir? Nasil yol izlenir? Teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      Merhabalar,
      Videoda anlatıldığı üzere tutulması ve saklanması zorunlu olan Karar Defteri ve tutuluyorsa İşletme Defteri apartmanda alınacak kararlar yapılan ve yapılacak işler gelir ve giderlerin kayıtlarının tutulduğu bir defter olup, noterden tasdikli olması gerekiyor. Yine videoda anlattığımız üzere noterden tasdikli deftere, toplantılar ile ilgili detaylar ve alınan kararlar kaydediliyor. Defterin sayfalarının bitmemesi durumunda her yılın Ocak ayı sonuna kadar noterden ara tasdik yaptırılması ile defterde alınan kararlar hangi sayfaya kadar yazıldı bu resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Yine bazı kararlar örneği yönetici seçiminin yer aldığı yıllık olağan genel kurullarda seçilen yönetici imza sirküsü çıkarmak için söz konusu kararı noterden tasdikliyor. Bu durumda bu nitelikteki kararların kendisi de resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Bu kararlara dolayısı ile her zaman notere giderek ulaşmak mümkün oluyor.
      Defter kaydını, apartman yöneticinin tutması ve saklaması gerekiyor. Yani sorumluluk yöneticinin . Yöneticinin değişmesi halinde defterler yeni yöneticiye tutanak ile teslim edilmek durumunda. Böylece eski yöneticinin sorumluluğu ortadan kalkmış oluyor.
      Genel kurul karar defterinin kaybolması veya çalınması ya da kullanılmayacak veya okunamayacak derecede hasarlanması durumunda yeni bir defter alıp noterde yeniden onaylanması gerekiyor. Defterde yazılı olan önceden alınmış kararların ise ( örneğin yönetici seçimi kararları) bulunabiliyorsa tekrardan notere onaylatılması gerekiyor. Noterde tasdiklenen kararlar ise ifade edildiği üzere noterden tekrar edinilebilir. Geçmişe yönelik kararlar bu şekilde devam ettirilebiliyor.
      Karar defterinin sonsuza kadar saklanma yükümlüğü de yoktur. Kat Mülkiyetine ilişkin kararlar ile alacaklara ilişkin işletme defter kayıtları 5 yıl geçerli olup, eğer çalışanlar ile ilgili kararlar varsa bu kararlarda 10 yıl geçerlidir. Dolayısı ile bu süreleri aşacak şekilde defterlerin saklanma yükümlüğü de yoktur. Ancak tabi saklanması her zaman anagayrimenkul yönetimleri ve malikleri için faydalıdır.
      Dolayısı ile sulh mahkemesinde karar alma zorunluluğu yoktur.
      Ancak ; defter ve belgelerin kaybolması , zayi olma veya çalınmadan farklı niteliktedir.
      Öncelikle defter ve belgelerin zayi olmasına yol açan olayla ilgili resmi tespitleri yaptırın. Örneğin, yangın çıkmış ise ve defter ile belgeler yanmış ise itfaiye raporu, yanan bağımsz bölüm veya ortak alan sigortalı ise sigortacıya hasar tespiti yaptırın. Yanmış ve okunamaz hale gelmiş defterlerle ilgili noter yevmiye no , hangi tarihe kadar dolduruldu , defter boş mu dolu mu gibi tespitlerin raporda yer almasını sağlayın. Depremde yıkılma sözkonusu ise hasar tespit tutanağı, hırsızlık durumunda ilgili karakoldan alınacak olay yeri inceleme veya tespit tutanaklarını aynı şekilde edinin.
      Kaybolma durumunda da olayın gerçek mahiyetinin tespiti yönünde tutanak ve işlemlerin yapılması ileride herhangi bir alacak veya dava hususunda ilgili mahkemeye defter sunulamayacağından konunun ispatı açısından gereklidir. Bu durumda diğer kat maliklerinden veya varsa yönetim çalışanları ile ıslak imzalı tutanak tutun.
      Her durumda ise sulh mahkemesinde karar aldırma zorunluluğu olmayıp, bu kararın aldırılması ise yöneticiyi sorumluluktan kurtarmayacaktır.

  • @sengulbalasar3866
    @sengulbalasar3866 2 года назад

    Hocam merhaba apsiyon 'la çalışmaya başladık ama ben only derslerden hariç özel apsiyon dersi ,kurs veren yer yok mu ankaradayım lütfen yardımcı olabilirmisiniz

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Sengül hanım almak istediğiniz ders eğer Apsiyon kullanımı ile ilgili ise egitim@apsiyon.com mail adresine, teknik, idari, hukuki, mali konularda mevzuat eğitimleri ise incelemek için www.apsiyon.com/akademi/egitimler sayfasına ulaşabilirsiniz.

  • @eminekesikk
    @eminekesikk 5 месяцев назад

    Merhaba , 6 haneli bir apartmanda kat maliki olarak oturuyorum. Karar defteri tutulması apartmanda hane sayısının en az kaç olması gerekir? İnternette 8 ve üzeri diyor bu karar defteri bizi kapsıyor mu?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  5 месяцев назад

      Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. maddesine göre kat malikleri, Anagayrimenkul'ün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye (yönetici) veya üç kişilik bir kurula (yönetim kurulu) verebilirler; bu kimseye yönetici, kurula da yönetim kurulu adı verilir. Anagayrimenkul'ün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.
      Ancak apartmanınızda yönetici seçilip seçilmeyeceğini tapu sicilinde kayıtlı yönetim planına bakarakkarar vermelisiniz. Yönetim planınız yönetici seçimini zorunlu tutmuş olabilir. Yönetim planınız yukarıdaki ilk paragraftaki gibi bir ifadeye sahip ise yönetici seçmeyebilirsiniz.
      Anagayrimenkul'de sekizden az bağımsız bölüm var ise yönetici ataması yapmamasını tercih ederseniz bu durumda yönetim işleri kat malikleri tarafından yapılacak ve giderler diğer kat maliklerinden harcamayı yapan malik tarafından talep edilecektir. Yönetici atanmaması karar defteri tutulmamasına engel değildir. Kat maliklerinden biri de her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir defteri noterde onaylatabilir. Eğer önemli bir karar (aidat ya da binanın yeniden boyanması gibi masraflar vs.) söz konusu değilse ve genel kurul isimli bir toplantı yapılmıyorsa, çay kahve sohbetinde kararlar alınıyorsa o taktirde defter tutulmasına da gerek yoktur.
      Yine de öncelikle tapu sicilindeki yönetim planını (varsa) elde ediniz. "Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetim-planina-nereden-ve-nasil-ulasilir linkindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  • @nadirgircek7586
    @nadirgircek7586 Год назад

    Hocam apartman merdiven otamatigi aboneligi için gediz elektrik apartman yönetimi adına abonelik istiyor daha önce bu abonelik rahmetli babamın üzerindeydi bu abonelik işlemlerini için karar defteri isteniyor fakat bizim karar defterimiz kayboldu ve bu arada yönetici seçimleride oldu noter karar defterinin kaybolmasi ilgili mahkeme kararı istedi, noter başkatibi ile görüştüm o bile bu konuda kesin birşey söyleyemedi bunun için mahkeme kararı nasıl alınacak mahkeme kararı olmadan bu iş çözülemezmi? Yeni defteri çıkarmak içinde noterin verdiği yönetici seçimine ilişkin kat maliklerinin imzası bulunan bir kağıt verildi bu kağıdı kat maliklerine imzalattiktan sonra bu belgeyi deftere ekleyebilirmiyiz? Çünkü kat maliklerinin çoğu başka yerde ikamet ettiklerinden tekrardan imzalarını almak zor olacak internette bilgilerde kat malikleri kiracılarina yada bir başkasına sözlü, whatsapp üzerinden yada sms uzerindede vekelatname verebileceğine dair bilgi var ama noterler bunu kabul etmiyorlar ıslak imza istiyorlar

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Kırtasiyeden yeni bir karar defteri alıp, kararlarınızı bir A4 kağıdına yazarak yeniden bir başka notere gidip defteri onaylatarak ayrıca imza beyannamesi çıkarınız. Eski deftere ilişkin notere bilgi vermemenizi tavsiye ederiz. Desteklemek için belediyenizin Mali Hizmetler Müdürlüğünden binanıza ait olan "güncel adres bilgisi" ( numarataj bilgisi) alabilirsiniz. Noterde sorun yaşarsanız farklı noterlerde deneyiniz.
      Noterde vekalet ile ilgili husus yanlış anlaşılmış. Noter karar tutanağında ve hazirun cetvelinde ıslak imza arar. Vekaletlerin kontrolünü yapmaz.
      Yeni defteri çıkarmak içinde noterin verdiği yönetici seçimine ilişkin kat maliklerinin imzası bulunan bir kağıt verildi bu kağıdı kat maliklerine imzalattiktan sonra bu belgeyi deftere ekleyebilirsiniz. Kat maliklerinin kiracılarına yada bir başkasına sözlü, whatsapp üzerinden yada sms uzerinde de vekalatname alabilirsiniz. Vekil olan kişiler kararı ve hazirun cetvelini imzalayacaklar. Noterin aradığı ıslak imzalar bunlardır. Notere genel kurula ait vekaletleri götürmeyiniz.
      Karar Defterinin Kayıp, Çalınma, Zayi Olması Durumu
      Videoda ( Apartman ve Sitelerin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler ruclips.net/video/mQvJnhDO0dA/видео.html linki) anlatıldığı üzere tutulması ve saklanması zorunlu olan Karar Defteri ve tutuluyorsa İşletme Defteri apartmanda alınacak kararlar yapılan ve yapılacak işler gelir ve giderlerin kayıtlarının tutulduğu bir defter olup, noterden tasdikli olması gerekiyor.
      Yine videoda anlattığımız üzere noterden tasdikli deftere, toplantılar ile ilgili detaylar ve alınan kararlar kaydediliyor. Defterin sayfalarının bitmemesi durumunda her yılın Ocak ayı sonuna kadar noterden ara tasdik yaptırılması ile defterde alınan kararlar hangi sayfaya kadar yazıldı bu resmi ortamda kaydedilmiş oluyor.
      Yine bazı kararlar örneği yönetici seçiminin yer aldığı yıllık olağan genel kurullarda seçilen yönetici imza sirküsü çıkarmak için söz konusu kararı noterden tasdikliyor. Bu durumda bu nitelikteki kararların kendisi de resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Bu kararlara dolayısı ile her zaman notere giderek ulaşmak mümkün oluyor.
      Defter kaydını, apartman yöneticinin tutması ve saklaması gerekiyor. Yani sorumluluk yöneticinin . Yöneticinin değişmesi halinde defterler yeni yöneticiye tutanak ile teslim edilmek durumunda. Böylece eski yöneticinin sorumluluğu ortadan kalkmış oluyor.
      Genel kurul karar defterinin kaybolması veya çalınması ya da kullanılmayacak veya okunamayacak derecede hasarlanması durumunda yeni bir defter alıp noterde yeniden onaylanması gerekiyor. Defterde yazılı olan önceden alınmış kararların ise ( örneğin yönetici seçimi kararları) bulunabiliyorsa tekrardan notere onaylatılması gerekiyor. Noterde tasdiklenen kararlar ise ifade edildiği üzere noterden tekrar edinilebilir. Geçmişe yönelik kararlar bu şekilde devam ettirilebiliyor. Karar defterinin sonsuza kadar saklanma yükümlüğü de yoktur. Kat Mülkiyetine ilişkin kararlar ile alacaklara ilişkin işletme defter kayıtları 5 yıl geçerli olup, eğer çalışanlar ile ilgili kararlar varsa bu kararlarda 10 yıl geçerlidir. Dolayısı ile bu süreleri aşacak şekilde defterlerin saklanma yükümlüğü de yoktur. Ancak tabi saklanması her zaman anagayrimenkul yönetimleri ve malikleri için faydalıdır.
      Dolayısı ile sulh mahkemesinde karar alma zorunluluğu yoktur. Ancak ; defter ve belgelerin kaybolması , zayi olma veya çalınmadan farklı niteliktedir. Öncelikle defter ve belgelerin zayi olmasına yol açan olayla ilgili resmi tespitleri yaptırın. Örneğin, yangın çıkmış ise ve defter ile belgeler yanmış ise itfaiye raporu, yanan bağımsz bölüm veya ortak alan sigortalı ise sigortacıya hasar tespiti yaptırın. Yanmış ve okunamaz hale gelmiş defterlerle ilgili noter yevmiye no , hangi tarihe kadar dolduruldu , defter boş mu dolu mu gibi tespitlerin raporda yer almasını sağlayın. Depremde yıkılma sözkonusu ise hasar tespit tutanağı, hırsızlık durumunda ilgili karakoldan alınacak olay yeri inceleme veya tespit tutanaklarını aynı şekilde edinin. Kaybolma durumunda da olayın gerçek mahiyetinin tespiti yönünde tutanak ve işlemlerin yapılması ileride herhangi bir alacak veya dava hususunda ilgili mahkemeye defter sunulamayacağından konunun ispatı açısından gereklidir. Bu durumda diğer kat maliklerinden veya varsa yönetim çalışanları ile ıslak imzalı tutanak tutun. Her durumda ise sulh mahkemesinde karar aldırma zorunluluğu olmayıp, bu kararın aldırılması ise yöneticiyi sorumluluktan kurtarmayacaktır.

    • @nadirgircek7586
      @nadirgircek7586 Год назад

      @@Apsiyon Hocam öncelikle verdiğiniz ayrıntılı ve faydalı bilgiler için teşekkür ederim Noter ilk başta karar defterinin tasdiki için altında kat maliklerinin imzaları olan bir yetkilendirme belgesi istiyor bunun için yeterli çoğunluğu sağlanmasıni öne sürüyor bu ilk imzalar atılırken bu imzaların kat maliki veya kiraciya ait olduğunun kontrolü nasıl yapılacak daha sonra defter tasdik edildikten sonra bütün kat maliklerinin imza sirküleri alınacakmı? Notere defter tasdik edilirken ilk başta boş olarak tasdik edilmesi zorunlumu?Notere sorduğumda defter boş olacak diye anladım Defter tasdik edildikten sonra yöneticiye yetkilendirme verilecek bunun için yine kat maliklerinin imzasına ihtiyacımız olacak yetkilendirme belgesine imzalar atılırken bir başka A4 kağıdına ikinci bir imza alıp bunu deftere yapıştırabilirmiyim? Çünkü kat maliklerinin büyük çoğunluğu başka yerlerde ikamet ediyorlar hepsinin imzalarını tekrar almak zorunda kalmamak için zaten bazıları şehir dışında hepsinin imzalarını alamayacağım Kaybolan defter 30 senelik bir defter bu defter ara tasdik ve güncelleme olmamış noterde yeni defterler genelde yeni bina yönetim kurulu oluşturulmasında eski defterin bitmesi veya defterin zayi ve kaybolmasında çıkarılıyor bildiğim kadarıyla yeni defter tasdik edilirken binanın adres bilgileri kontrol ediliyormu?Bir arkadaşım sizin dediğiniz gibi başka bir notere ve yoğun olan bir notere gitmemi tavsiye etti.Noter defteri tasdik etti yöneticiyi yetkilendirdik bundan sonra vergi dairesinden apt adına potansiyel vergi numarası alınacak bu işlemi yöneticinin mi yapması gerekiyor çünkü TC numarası isteniyormus

  • @AyşeOğuz-i1w
    @AyşeOğuz-i1w 2 месяца назад

    3 kişiden oluşan Apartman Yönetim Kurulu ,Yönetim Planı, KMK ve diğer mevzuata göre, yetkileri dahilinde aldığı kararları nereye yazar.Teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 месяца назад

      Yönetim Kurulu kararlarını, kat malikleri kurulu kararlarında olduğu gibi "karar defterine" yazar, ayrı bir defter kullanılmasına gerek yoktur. Daha fazla bilgi için "Site Yönetimlerinin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler Nelerdir?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-yonetimlerinin-tutmak-zorunda-oldugu-defterler-nelerdir- linkindeki yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • @orhankilim541
    @orhankilim541 3 года назад

    Hocam bizim siteye kamera sistemi takacaklar genel kurul topladılar ve bir maddede paranın eşit toplanacağı na dair bir madde eklemişler bu yasal mı 634 göre

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Orhan Bey merhabalar, tapu sicilinde kayıtlı yönetim planınızda tüm giderlerin veya yenileme ve yatırım giderlerinin eşit toplanacağına ilişkin bir hüküm olabilir. Dilerseniz tapu sicilinden yönetim planınızı inceleyin. Eğer bu şekilde düzenlenmiş bir hüküm yok ise Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesine göre kamera sistemi giderlerinin arsa payı oranında paylaştırılması gerekmektedir.

  • @halisyolcu4555
    @halisyolcu4555 11 месяцев назад

    Hocam sizden bu konular ile ilgili nasıl ders alabiliriz?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  11 месяцев назад

      e-Devlet Kayıtlı Site Yöneticiliği Online (Senkron-Canlı) Eğitim Programı ile ilgili detaylı bilgi www.apsiyon.com/akademi/site-yoneticiligi-online-egitim-programi linkindedir.
      Sayfadan başvuru yapabilir , 02169118777 veya 02167069390 nolu telefonlardan Apsiyon Akademi / Sn. Hande TEL ile görüşebilir,
      akademi@apsiyon.com a mail atabilirsiniz.
      Akademi Site Yöneticiliği Üniversite E-Devlet Kayıtlı Online Sertifika Programı 2 Mart 2024 tarihinde başlıyor. %20 İndirimli olarak 2000 TL'ye " SYEKMPNY " kodunu kullanarak akademi.apsiyon.com/course-detail/syesenkron linkinden de başvuru yapabilirsiniz.

  • @muzikshow1251
    @muzikshow1251 3 года назад

    Hocam merhaba bizim apartmanın yönetimini şirkete verdiler ama bizim içimiz rahat değl her ay aidat hariç başka masraflar çıkarırlar mı acaba nasıl bir şey bu şirketler sorun yaşarmıyız

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Yönetim firmasının genel kurulunuzda yönetici seçilip seçilmemesine bağlı olmakla beraber herhangi bir yönetici ister maliklerden seçilmiş olsun ister dışarıdan seçilmiş olsun kat malikleri kurulundan yetki almadan gereksiz masraf çıkaramaz. İtiraz hakkınız saklıdır. Bununla beraber herhangi bir yönetici kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesinden, anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınmasından, anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınmasından genel kurul kararlarına ihtiyaç duymaksızın sorumludur.
      Özetle yeni yöneticiniz genel kurulunuzun veya kat maliklerin fark etmediği bir takım yükümlülükleri yerine getirmeye çalışacaktır. Bu da o gerekliliği hiç yapmayan bir binaya göre masrafları bir miktar arttırabilir.
      Bununla beraber iyi bir profesyonel yönetici varsa gereksiz masrafları da azaltmaya yönelik iş ve işlemler yapacaktır.
      Yöneticilik dışarıdan bir firmaya veya bir profesyonel yöneticiye verilmiş ise muhtemelen zorunlu yapılması gerekenler ( örneğin apartman görevlisi çalışıyor ise iş kanuna uyulmuyor veya iş sağlığı güvenliği yükümlülükleri yerine getirilmiyor olabilir, yine asansör varsa yıllık zorunlu muayenesi yapılmıyor olabilir gibi) ile ilgili olarak eylem yapılmıyor, kat malikleri yükümlülüklüklerini yerine getirmiyor, ortak gider ve avans paylarını ( aidat) ödemiyor olabilir. Bu sorunların aşılması için kat malikleri kurulu böyle bir karar almış olabilir.
      Profesyonel yönetici veya yönetim şirketi görevlerini yerine getirmez ise kat malikleri kurulu onu her zaman yapılmış sözleşmeye de bağlı olarak değiştirebilir.

  • @melikeada3642
    @melikeada3642 2 года назад

    5 blok ve 88 dairenin aidatları kişi adı olarak tek tek işletme defterine gelir kısmına işlenmeli mi yoksa blok blok şeklinde mi işlenmeli ?
    İşletme defterinin sayfalarının yetmemesi durumunda yeni defter alınıp tasdik edilir mi?
    Tasdik edilmiş işletme defterine çıktı alınıp yapıştırılır mı?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      İşletme defterlerinin sürekli form veya A4 boş kağıtlar notere götürülerek açılmasını tavsiye ederiz.
      İşletme defterine çıktı alıp yapıştırılmasını Dernekler Kanunu'na göre verilen mahkeme kararları sebebi ile tavsiye etmemekle birlikte henüz bir hukuki engel bulunmadığını, ancak sayfadaki noter mührünün görünür durumda olmasına dikkat edilmesini öneririz.
      İşletme defterine gelir ve giderler ayrı ayrı işlenmelidir.
      Bir toplu yapı söz konusu ise ve ortak gider payları bloklarda toplanıyor sonra toplu yapıya yönetici tarafından bir işlemde aktarılıyorsa bu durumda yönetim planında açıklayıcı hüküm bulunmadığı durumlarda her bir blokun işletme defteri ayrı olmalı ve gelirler her bir işlem ayrı satırda olmak sureti ile deftere işlenmelidir. Ayrıca toplu yapı işletme defteri tutulmalı ve gelirler blok bazında işlenmelidir.
      Bir toplu yapı söz konusu ise ve ortak gider payları bloklarda toplanıyor sonra toplu yapıya yönetici tarafından bir işlemde aktarılıyorsa bu durumda yönetim planında toplu yapıya ait tek bir defter tutulacağı hükmedilmiş veya blokların işletme defterlerinin tutulmayacağı ifade edilmiş ise toplu yapı işletme defterinin gelirler kısmı her bir bağımsız bölümün ortak gider ve avans payı ödemesine göre her bir işlem ayrı satırda olmak sureti ile deftere işlenmelidir.
      İşletme defterinin sayfalarının yetmemesi durumunda mevcut defter yıl içinde notere götürülüp kapattırılarak ek defter onaylatılabilir.

  • @likyaantika9775
    @likyaantika9775 3 года назад

    Aydınlatmalarınız için teşekkür ediyorum,Sizden bir husus hakkında ricam olacak,2015 yılında tapuda ortak alan olarak görülen kapıcı dairesini ihtiyaç sahibi olan memur emeklisi 80 yaşında şeker hastası yüzde seksen engelli raporu olan birine çok cürzi bir rakama kiraya verdik,Ancak geçen süre zarfında binamızda çoğunluğu emekliler oluşturduğu için kapıcı behçe vb işler için ihtiyaç duyuldu,Kiracı ile herhangibir sözleşmede yok,Tahliyesini talep etsek hukuki bir sorun olurmu?İyi çalışmalar.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesinin yazılı olma şartı bulunmamaktadır. Kiralayan ile kiracı arasında bir ilişki kurulmuş ise kira akti var kabul edilir. Sizin durumunuzda da bir ilişki kurulmuş kira bedelinin cuzi olmasının ise herhangi bir önemi yok.
      Kiracı ile ev sahibi arasında yazılı bir sözleşme olmasa dahi kiralanan yerin elektrik, su, doğalgaz aboneliklerinden birinin kiracı üzerine olması kişiyi kanunlar önünde kiracı yapar. Sizin durumunuzda da mesela bir genel kurul kararı kira akdinin delilidir. Kişi cuzi kira bedelini bir dönem de olsa banka üzerinden yatırmış, ya da apartmanın gelir kısmında gösterilmiş, kararlarda söz edilmiş, işletme defterine işlenmiş ise aynı biçimde kiracı sıfatını kazanmıştır.
      Tahliye için geçerli nedenlerinizin olması gerekir.
      Kiracının kirayı ödememesi sonucunda icra takibi yapılması, gayrimenkul tadilatı, apartman yönetiminin kapıcı dairesine ihtiyaç duyması gibi nedenler olabilir. Bir kira yılında iki haklı ihtar alan kiracı için de tahliye durumu söz konusu olur.
      İmzalanmış kira kontratı olsa idi, süresinin dolması neticesinde de fuzuli yer işgalinden ötürü kiracıyı tahliye hakkı doğabilirdi.
      Sizin öncelikle bir ihtarname göndererek tahliye sebebini belirtmeniz ve makul bir süre vermeniz gerekir. İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda apartman yöneticiliğinin kiracıya “tahliye davası” açması geerekir.
      Sizin durumunuzda "kapıcı dairesi" Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi olsa da aşağıdaki hüküm uygulanamaz.
      "Kat malikleri kurulunca veya bu kurulca yetki verilen yönetici tarafından sözleşmeleri herhangi bir nedenle feshedilen veya sona eren, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçiler ile dışarıdan atanan yöneticiler kendilerine bu görevleri dolayısıyla bir yer tahsis edilmiş ise, bu yerleri onbeş gün içerisinde boşaltmak zorundadırlar. Bu süre içinde boşaltılmayan yerler yöneticinin veya kat maliklerinden herhangi birinin başvurusu üzerine başkaca tebligata lüzum kalmadan mahalli mülki amirlerin kararı ile bir hafta içinde zabıtaca boşalttırılır. İdare ve yargı organlarına yapılacak başvuru, bu kararların yerine getirilmesini durdurmaz. İlgililerin kanun ve sözleşmeden doğan hakları saklıdır."

    • @likyaantika9775
      @likyaantika9775 3 года назад +1

      @@Apsiyon Değerli önerileriniz için çok teşekkür ederimİyi çalışmalar.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      @@likyaantika9775 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz .

  • @umudadogru9062
    @umudadogru9062 2 года назад

    Anlamadığım bir şey var. Bizim apartmanda geçen yıl karar defteri çıkartıldı ve bu yıl da kullanmaya devam ediyoruz yani boş sayfaları var. Ben yöneticiyim ama ocak ayında notere gidip ara tasdik yaptırmadım yaptırmak zorunlu mu bunun cezası var mı

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      • Site yönetimlerinde defterler ( Karar ve/veya İşletme Defterleri) ne zaman tasdik ettirilmelidir?
      Yeni bir defter hangi yılda kullanılacaksa, o yıldan önceki yılın sonuna yani Aralık ayı sonuna kadar tasdik ettirilmelidir. Ancak eğer bir önceki yıl defter tasdik ettirilirken tespit edilen sayfa sayısı fazla ve defter bir sonraki yıl da kullanılacak ise, defterin kullanılacağı yılın ilk ayının yani ocak ayı sonuna kadar kullanılacağı yıl için tasdik ettirilir, bu işleme ara tasdik denir.
      Bir örnek ile anlatalım;
      2022 yılında sitenin kullanacağı “Karar Defteri” veya tutuluyorsa “İşletme Defteri” , eğer defter hiç yok ise 2021 yılı Aralık ayı sonuna kadar notere tasdik ettirilir. Eğer siteler 2021 yılında tasdik ettirdikleri İşletme Defterleri’ni 2022 yılında da kullanacaklarsa , 2022 yılı Ocak ayı sonuna kadar ara tasdik ettirerek kullanır.
      • Noterden tastikli defterleri ( Karar ve/veya İşletme Defterleri) her dönem yenilemek mecburimidir?
      Defter sayfaları bitmediyse her dönem yenilenmesine ve yeni bir defter tasdik edilmesine gerek yoktur. Bununla beraber yeni deftere geçilirse eski defter notere götürülmeli ve kapattırılmalıdır. Eski defterde boş sayfalarınız varsa elbette kullanmaya devam edebilirsiniz. Eski defterinizi yeni mali yılın başında ( yani ocak ayı sonuna kadar) notere ara tasdik yaptırmanızı Apsiyon Akademi olarak tavsiye ediyoruz. Bazı yöneticiler de hukuken dönemleri ayırmak adına ara tasdik yaptırmaktadırlar. Ara tasdikin KMK açısından zorunlu olmadığına dair görüşler bulunmakla beraber kanunun 36. Maddesine istinaden noterde ara tasdik yapılmasını önermekteyiz.
      • KMK 36’ya göre defterleri ( Karar ve/veya İşletme Defterleri) sayfaları bitmediğinden notere götürmüyoruz, ara tasdik yaptırmıyor veya kapattırmyoruz. Başımıza ne gelir?
      Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 36. maddesinde “defterin, her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.
      Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır.” ifadesi bulunmaktadır.
      Bu cezanın uygulanabilmesi için sulh hakimi kararı gerekir. Konuya sadece para cezası olarak bakılmaması gerekir. Özelikle yönetim değişikliklerinde notere ara tasdik yapılmayan veya kapatılmayan defterlerin sayfalarında oynama yapılması, sayfaların eksiltilmesi, araya karar yapıştırılması gibi durumlar oluşabilir. Bu sebeple yöneticiler öncelikle kendilerini korumak adına defterlerin Ocak ayı sonuna kadar notere kapattırılmasını sağlamalıdırlar.

  • @gokay3434
    @gokay3434 3 года назад

    Son olarakta kat malikleri kurulu toplantısında yönetici seçiminde kararlar arasında aidatlar sadece site adına açılan hesaba yatiralacaktir elden verilmeyecektir diye karar alınmışsa bu aidatları işletme defterine veya düz çizgili deftere yazmak zorundamiyiz gider olarak yapılan harcamalarida herhangi bir çizgili deftere yazabilirmiyiz

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Öncelikle bütün giderleri, en azından (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli olan karar defterine tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbursunuz.
      Herhangi bir çizgili defter veya noterden önceden onaylanmamış işletme defteri kullanamazsınız. Bu defterleri kullanmadan önce noterden tasdik etmeniz gerekir, sonradan tasdik ettiremezsiniz.
      Tüm gelirler bankaya geliyorsa gelirlerin yukarıda ifade edilen karar defterine yazmanız gerekmez. Ancak gelirleri hesaplamadıkça da aslında hesap veremezsiniz. Dolayısı ile banka ekstresinin de karar defterine ayrıca ilave edilmesi gerekecektir.
      Kat malikleri kurulu kararları da ifade edilen karar defterine yazılır ve toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Yine karar defterine yönetici yaptığı protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur. Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.
      Noterden onaylanmış karar defteri kullanılması mecburidir. Hesaplarınızı daha açık verebilmek için ayrıca gelir giderlerin yazıldığı işletme defteri de kullanabilirsiniz. Ancak işletme defteri kullanmanız durumunda onun da noterden tasdik edilerek açılması gerekir, yine işletme defterinin de her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.

    • @gokay3434
      @gokay3434 3 года назад

      Teşekkürler

    • @gokay3434
      @gokay3434 3 года назад

      Bilgi almak istediğimizde bilgili alacağımız bir iletişim numaranız varmı acaba

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      @@gokay3434 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @gezgingezer16
    @gezgingezer16 3 года назад

    Teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      @@gezgingezer16 Gezgin Bey, yanıtınız ruclips.net/video/1r-Icd0ip4c/видео.html videosu altındadır. Lütfen bu posta cevap yazmayınız.

  • @lesya71
    @lesya71 2 года назад

    Bir bina da aidat için ayrı ortak olan masraf için ayrı iki ayrı işletme defter tutulur mu ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Hayır gerek yok. İşletme defteri tutuluyorsa tek işletme defteri yeterlidir.

  • @serkanoznhr
    @serkanoznhr 2 года назад

    Hocam ben yıllardır apartman yöneticiliği yapıyorum. Karar defterini düzenli tutmadık. Toplantıları düzenli yapmadık. 8 Daireli küçük bir apartman da olduğum için. Şimdi işi layıkıyla yapmak istiyorum. Ama ne yapmalıyım. Nasıl Başlamalıyım? Lütfen yardımcı olabilir misiniz.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Sorunuz bir genelleme içerdiğinden bir seferde yanıtlamak mümkün değil maalesef.
      Öncelikle olağan genel kurul öncesinde karar defteriniz yok ise edininiz. Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde isimli videomuz ruclips.net/video/GmxBOHJFSPc/видео.html linkinde bulunmakta olup bu videodan başlamak üzere merak ettiğiniz konuların yanıtlarına aşağıda belirttiğimiz şekilde ulaşabilirsiniz.
      Apsiyon RUclips sayfasının www.youtube.com/@Apsiyon/videos linkindeki videolarımız veya Apsiyon Blog bölümündeki www.apsiyon.com/blog linkindeki yazılarımız size yardımcı olacaktır.
      Her iki sayfada "arama" bölümü vardır. "Arama" bölümüne aramak istediğiniz konuyu “sadece bir iki kelime ile” ( örneğin yönetim planı) ile yazıp aratabilirseniz çok daha hızlı aradığınız yanıta ulaşabilirsiniz.

    • @serkanoznhr
      @serkanoznhr 2 года назад

      @@Apsiyon Çok teşekkür ederim hocam.

  • @mehmettaskran3616
    @mehmettaskran3616 3 года назад

    Bizde yönetim değişti ama eski yönetiçi bana teslim etiği defter yeni almış olan defterdir eski defteri vermedi buna açıklık getirirmisiniz

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Kat Mülkiyeti Kanununa ( KMK) ilişkin evraklar 5 yıl süre ile saklanmalıdır. Dolayısı ile eski yönetici yeni yöneticiye KMK'nın 36. maddesi gereği eski defterleri konu olan belgeleriyle beraber teslim etmek mecburiyetindedir. Talep ediniz.

    • @ilknurbozkurt8321
      @ilknurbozkurt8321 3 месяца назад

      Eski yönetici karar defterini kaç kere söylememe rağmen teslim etmedi Kasım ayından beri deftersiz yöneticilik yapiyorum ne yapmam gerekiyor

  • @gokay3434
    @gokay3434 3 года назад

    Hocam kolay gelsin site yöneticisi kendi adına site giderleri için kredi çekebilirmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Apartman ve site yönetimleri tüzel kişilik olmadığı için kredi alamazlar. Yöneticinin kendi adına site giderleri için çektiği kredi de sadece kendisini bağlar. Site yönetimi ve diğer kat malikleri ile ilgisi yoktur.

    • @gokay3434
      @gokay3434 3 года назад

      Toplantıda kredi çekilmesi ne karar verilirse olağanüstü toplantıda kredi çekildiğine kat maliklerini bağlar mı bu durumda

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      @@gokay3434 Kredi sorumluluğu açısından kat maliklerini bağlayan bir durum yok. Ancak borçlar kanunu açısından tabi ki yönetici krediye ilişkin masrafları ve ödemeleri kat maliklerine dağıtabilir bu durumda.

  • @gazanferceviker9736
    @gazanferceviker9736 6 месяцев назад

    Sitelerde iş yeri risk değerlendirme raporu tutulurmu

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  6 месяцев назад

      Eğer site /apartmanın en az bir çalışanı var ise o durumda sitede işyeri kuruludur. İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına göre 1 Ocak 2013 den bu yana risk değerlendirme raporunun bulunması, az tehlikeli işyerlerinde (apartman, site) 6 yılda bir, tehlikeli işyerlerinde 4 yılda bir yeniden yapılması zorunludur. Daha fazla bilgi için 11 yıl önce yazdığımız "Apartman ve Sitelerde Risk Değerlendirmesi Yasası Yürürlükte" konulu blog yazımızı www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-sitelerde-risk-degerlendirmesi-yasasi-yururlukte linkinden okuyabilirsiniz.
      Konu hakkında profesyonel destek almak ve iş ortağımız iş sağlığı güvenliği uzmanı ve ortak sağlık güvenlik birimlerine ulaşmak için akademi@apsiyon.com a mail atabilirsiniz.

  • @wrenna35
    @wrenna35 14 дней назад

    Karar defterine hicbir sey yapistirilamaz ve yazilanlarin uzeri cizilemez. Kararlari elle yazmalisiniz.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  13 дней назад

      Karar defteri ve tutanak ile ilgili olarak doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmek için
      "Apartman ve Site Toplantı Tutanağı Nasıl Yazılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-toplanti-tutanagi-nasil-yazilir linkindeki yazımızı tavsiye ederiz.

  • @tarikkoksal8232
    @tarikkoksal8232 Год назад

    Yeni yapilmis sitede mütahit kafasına göre bina yönetimini bir firmaya vermiş galiba(kim vermiş bilmiyorum) ve bina yönetim firmasida sürekli para talep ediyor. Bina yönetim kurulu ne zaman kuruldu kimdir bilgim yok. Bana bina yönetimi toplantisi için herhangi bir tahattutlu veya yazılı çağrı da olmadı. Bina yönetim firması beni icraya vereceğini iddia etti bende firmayı tanımadığım için istediğiniz yapın ben sizi tanımıyorum bu şekilde beni rahatsız etmeye ve para istemeye devam ederseniz dolandiriciliktan suç duyurusunda bulunacağım diye ikaz da bulundum. Site içerisindeki binamda ben dahil kimse oturmuyor asansör çalışmıyor ve temizlikte yapılmıyor. Lakin hizmet veriliyormus gibide para talep edilir. Ne yapmam gerekli bilgi ve yardımda bulunabilirmisiniz.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bağlı olduğunuz tapu müdürlüğünüze başvurunuz. Yönetim planının bir kopyasını talep ediniz. Toplu yapı ( site) olduğundan geçici yönetim tesis edilmiş ise yönetim planında bu husus bulunur.
      Geçici yönetim müteahhit veya arsa sahipleri tarafından atanmış gerçek kişiler veya tüzel kişilik olabilir. Bu atama şekli de yönetim planında yazılı olacaktır.
      Önce durumunuzu bir anlamanız gerekiyor. Daha sonra yapılabilecekler ortaya çıkacaktır.
      Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre "yönetim plânında toplu yapı temsilciler kurulu oluşuncaya kadar, bu kurulun görevlerini üstlenmek, yetkilerini kullanmak ve kurulun oluşması için gerekli girişim ve çağrılarda bulunmak üzere, bir geçici yönetim kurulması öngörülebilir. Bu takdirde yönetim plânında geçici yönetimin nasıl oluşacağına ve ne zamana kadar devam edeceğine ilişkin hükümlere yer verilir. Geçici yönetim en geç toplu yapının bitimini izleyen bir yıl sonrasına kadar devam edebilir. Bu süre, her halde toplu yapı kapsamındaki ilk yapı ruhsatının alınmasından itibaren on yıl geçmekle sona erer."

  • @faruk33777
    @faruk33777 3 года назад

    merhaba,3.senedir yöneticiliğim devam ediyor.yeniden seçildiğim için defter kapama yapmadım bu durumdada noterden defter kapatmak şartmıdır.ayrıca yapılamayan genel kurullarla ilgili herhangi bir açıklama varmıdır.kaymakamlık izni ile haziranda yapılabilirmi ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      Şu an Mayıs ayındayız. Son 3 senedir defter kapaması veya ara tasdik yapmadı iseniz artık yapacak bir şey yok. Aşağıdaki ifademizi inceleyebilirsiniz. İşletme defterini aynı zamanda karar defterleri için de dikkate alınız.
      Defterler hangi yılda kullanılacaksa, o yıldan önceki yılın sonuna yani aralık ayı sonuna kadar tasdik ettirilmelidir. Ancak eğer bir önceki yıl defter tasdik ettirilirken tespit edilen sayfa sayısı fazla ve defter bir sonraki yıl da kullanılacak ise, defterin kullanılacağı yılın ilk ayının yani ocak ayı sonuna kadar kullanılacağı yıl için tasdik ettirilir, bu işleme ara tasdik denir.
      Bir örnek ile anlatalım;
      2022 yılında sitenin kullanacağı “İşletme Defteri” , 2021 yılı Aralık ayı sonuna kadar notere tasdik ettirilir. Eğer siteler 2021 yılında tasdik ettirdikleri İşletme Defterleri’ni 2022 yılında da kullanacaklarsa , 2022 yılı Ocak ayı sonuna kadar ara tasdik ettirerek kullanır.
      Daha detaylı bilgiyi videonun ruclips.net/video/mQvJnhDO0dA/видео.html linkindeki bölümünde izleyebilir, "Site Yönetimlerinin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler Nelerdir?" konulu blog yazımıza www.apsiyon.com/blog/site-yonetimlerinin-tutmak-zorunda-oldugu-defterler-nelerdir- linkinden ulaşabilirsiniz.
      Ertelenen genel kurullar ile ilgili olarak;
      İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurullarının 1 Haziran 2021 tarihi sonrası kararlarını izlemeniz gerekecektir. Ülke genelinde apartman ve site genel kurulları için kısıtlamalar kalkmamıştır, ancak erteleme kararları biten il ve ilçeler için İl ve İlçe Kaymakamlığınızın Hıfzıssıhha Kurulları kararlar almaktadır
      Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır. Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi Linkindeki 6. Madde ve devamını okumanızı tavsiye ederiz.
      Bazı ilçe kaymakamlıkları “çok riskli il” statüsünde olduğundan T.C.İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 29.03.2021 tarih , Sayı :E¬89780865¬153¬5673 Konu :Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi genelgesine ve yine T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 02.03.2021 tarih ve Sayı :E-89780865-153-3514 Konu :Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler genelgesi dahilinde genel kurulların yapılamayacağına ilişkin yanıtlar vermektedir.
      Diğer taraftan eğer bir erteleme yok ise yapılacaklar konusunda diğer muhtemel sorularınızın yanıtları
      Pandemi döneminde olağanüstü genel kurul toplantıları ile ilgili olarak detaylar ile Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantıların Ertelenmesi konusu (Güncellenmektedir. SON GÜNCELLEME - 01.03.2021)
      www.apsiyon.com/blog/koronavirus-sebebi-ile-genel-kurul-toplantilarin-ertelenmesi linkindedir.
      Konu hakkında bilgilere ayrıca Koronavirüs Sebebi ile Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi (Güncel) ruclips.net/video/-vsghcXVqDM/видео.html ve diğer bazı bilgileri içeren Pandemi / Koronavirüs Sebebi ile Apartman ve Site Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi ruclips.net/video/gghpBriLroc/видео.html youtube sayfasından da ulaşabilirsiniz.

    • @faruk33777
      @faruk33777 3 года назад

      @@Apsiyon çok teşekkürler iyi çalışmalar ...

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад +1

      @@faruk33777 Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @tuncaykrmz1767
    @tuncaykrmz1767 Год назад

    Merhaba sizinle irtibat kurabilirmiyiz

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Merhabalar, akademi@apsiyon.com a yazabilirsiniz.

  • @onderyildiz2300
    @onderyildiz2300 2 года назад

    Hocam karar defteri dışında başka bir defter tutma zorunluluğu olmadığını anlıyoruz bu videodan. Benim kafamı KMK 41. maddedeki denetim defteri karıştırıyor. Bu maddede de defterden söz ediliyor. O halde denetim defteri tutmak da zorunlu değil midir?
    Daha doğrusu denetim kurulu da bir defter tutmak zorunda degil midir?
    Şimdiden teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 32, 36 ve 41. maddelerindeki "defter" kavramı karar defterine ilişkindir. Denetim defteri tutulması zorunlu olmayıp deneticilerin kullanacağı defter de "karar defteridir". Bununla beraber deneticiler için karar defterinden ayrı bir "denetim defteri" tutuluyorsa bu durumda denetim defterinin KMK'nin 32 ve 36 maddelerinde sözü edilen karar defteri niteliğini taşıması gerekir .

    • @onderyildiz2300
      @onderyildiz2300 2 года назад +1

      @@Apsiyon Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      @@onderyildiz2300 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @sultandekmen2813
    @sultandekmen2813 2 года назад

    Apartman aidat ücretinde vergi ödeniyormu devlete

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Konut yapılarında toplanan ortak gider ve avans payları ( aidat) için bir vergi ödenmemektedir. Ancak bildiğiniz üzere konut yöneticilikleri her türlü satın almalarında KDV ödemektedirler.

  • @slmaks5274
    @slmaks5274 2 года назад

    YÖNETİM DEFTER TUTMAK ZORUNLU DEĞİLDİR DEMEDİNİZMİ. VE SONRASINDA KARAR DEFTER NOTERLİ OLMASI ŞART CEası var dediniz BEN Mİ ANLAMADIM. YÖNETİM DEFTER TUTMAK ZORUNDAMI DEĞİLMİ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Özetle ; Apartman ve Sitelerin “Vergi Usul Kanunu” na göre defter tutma zorunluluğu bulunmazken, “Kat Mülkiyeti Kanunu” na göre ise sadece “Karar Defteri” tutma zorunluluğu bulunmaktadır. İşletme defteri tutma zorunluluğu yoktur, ancak işletme defteri tutulmaması durumunda gelir ve giderleri karar defterine yazmalıdırlar. Karar defteri ise gelir ve giderlerin uygun şekilde yazılabileceği defter değildir. Bu sebeple verilerin yazılabilmesi, raporlanabilmesi ve incelemeye sunulabilmesi için karar defteri ile birlikte bir de işletme defteri tutması , hukuki alanda geçerliliğinin olabilmesi için de notere tasdik ettirmek gereklilik ve zorunluluk arz etmektedir. Karar defteri ile birlikte işletme defteri gibi bir defter de tutuluyorsa karar defterinde olduğu gibi işletme defterinin de noterden tasdik edilmesi zorunluluğu vardır.

  • @mehmetgunturkun624
    @mehmetgunturkun624 3 года назад

    balkonların dışına saksı sarkıtılabilir mi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 года назад

      Sayın Mehmet bey öncelikle yönetim planında balkon veya pencere parapet ve denizliklerin dışına saksı konulamayacağına dair hüküm var ise konulamaz.
      Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ise bu hususta açık bir düzenleme bulunmamakla beraber kanunun 18 ve 19. maddesinin yorumu ile yine de balkon veya pencere parapet ve denizliklerin dışına saksı konulmaması gerekir.
      Balkonun ve pencerelerin dış cepheleri mimari açıdan otak yerdir. Bu yerlerin güzelliğinin ve sağlamlığının korunması tüm maliklerin görevidir.
      BU alanlara konulan saksıların sulanması veya yoğun yağmur esnasında binanın dış cephesine, alt komşuların bulunduğu cephelere su, çamurlu su akması söz konusu olmakta ve bu alanların mimari güzelliği bulunmaktadır.
      Yine bu yerlerdeki saksılar zaman içinde güneş ve hava etkileri ile bütünlükleri ve sağlamlıklarını kaybetmekte özellikle aşırı rüzgarlarda bulunduğu bölgelerden düşüp, bina dış cephesine, sokaktaki insan ve araçlara zarar verebilmektedir.
      Tüm bu sebeplerle balkonların ve pencerelerin dışına saksı konulmamalı veya sarkıtılmamalıdır.

  • @masalperisi3523
    @masalperisi3523 3 года назад

    peki karar defteri hic yoksa yine onaylatma tarihini mi bekliycez

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Karar defteri hiç olmamışsa; HERHENGİ BİR TARİHTE kırtasiyeden bir karar defteri alarak veya yeteri kadar boş A4 kağıt ile yönetici seçildiğimiz karar tutanağını da alarak notere gidip karar defteri onaylatabiliriz.
      Eğer yapı eski ise ve daha önceki karar defteri kayıp ise o durumda yapmamız gereken başka işlemler var.

  • @zekicakir711
    @zekicakir711 2 года назад

    İŞLETME DEFTERİNE YAPIŞTIRILAN SAYFALARI KABUL ETMİYORLAR ELLE YAZMANIZ LAZIM DEDİLER BU KONUDA CEZA YAZARIM DEDİLER

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Dernekler Kanunu'na göre yapılan bir yargılamada (Dernek ile ilgili) "genel kurulun aldığı kararları karar defterine bilgisayar çıktısı şeklinde yapıştırması ve altına imza atılması uygun değil" kararı mevcuttur. O halde dernekler kanununa göre çıktının karar defterine yapıştırılması uygun değildir.
      Kat Mülkiyeti Kanunu açısından ise kararların sadece yazılı olma şartı vardır ; kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyar. Şu tarihe kadar noter mührü görünmek sureti ile yapıştırılan karar tutanaklarının geçersiz olma durumuna ilişkin bir yargıtay kararı bulunmamakta. Yine de Apsiyon Akademi olarak tavsiyemiz "karar defterinin" boş A4 kağıtlar notere götürülmek sureti ile (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyacak şekilde her sayfası noter mühüriyle tasdiklenmesidir. Böylece artık günümüzde kararlar bilgisayar vasıtası ile yazılıp çıktı alındığından hem defter hızlı ve düzenli okunabilir kararlar yazılmasına imkan verir, hem de yine eskisi gibi boş kağıtlara el yazısı ile de karar yazılabilir. Bu sayfalar dikkatlice saklanıp sayfalar bittiğinde veya dönem sonunda notere gidilerek defter kapatılabilir veya ara tasdik yaptırılabilir.
      Kat Mülkiyeti Kanunu açısından "İşletme Defteri" isimli defteri tutmak zorunlu değil iken ; İŞLETME DEFTERİNE YAPIŞTIRILAN SAYFALARI KABUL ETMEMEK, ELLE YAZMANIZ GEREKİR DEMEK, BU KONUDA CEZA YAZARIM DEMEK! yetki aşımıdır. Hele bu yetki sulh hukuk mahkemesi hakimi dışında kimseye , kuruma veya notere ait değildir. Ceza yazamazlar.
      Yine de İşletme Defteri tutuluyorsa tavsiyemiz yukarıdaki Karar Defteri örneğinde olduğu gibi tutulmasıdır.
      Apartman ve Sitelerin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler konulu ruclips.net/video/mQvJnhDO0dA/видео.html linkindeki videomuzda daha fazla detay bulabilirsiniz.

  • @slmaks5274
    @slmaks5274 2 года назад

    DEFTER TUTMA ZORUNMU DEĞİLMİ? BAŞINDA ZORUNLU DEĞİLDİR DEDİNİZ AN LADDIM

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Özetle ; Apartman ve Sitelerin “Vergi Usul Kanunu” na göre defter tutma zorunluluğu bulunmazken, “Kat Mülkiyeti Kanunu” na göre ise sadece “Karar Defteri” tutma zorunluluğu bulunmaktadır. İşletme defteri tutma zorunluluğu yoktur, ancak işletme defteri tutulmaması durumunda gelir ve giderleri karar defterine yazmalıdırlar. Karar defteri ise gelir ve giderlerin uygun şekilde yazılabileceği defter değildir. Bu sebeple verilerin yazılabilmesi, raporlanabilmesi ve incelemeye sunulabilmesi için karar defteri ile birlikte bir de işletme defteri tutması , hukuki alanda geçerliliğinin olabilmesi için de notere tasdik ettirmek gereklilik ve zorunluluk arz etmektedir. Karar defteri ile birlikte işletme defteri gibi bir defter de tutuluyorsa karar defterinde olduğu gibi işletme defterinin de noterden tasdik edilmesi zorunluluğu vardır.