Kyllä tuossa fpt-vaiheessa esim. X-planen lentosimulaattori voisi olla aivan pätevä systeemi. Jenkeissä X-planea ainakin joltakin osin käytetään tyyppikurssivaiheessa ja se on FAA:n hyväksymä menetelmä. Tuosta on perus kuluttajille myytävän version ohella saatavilla lentoyhtiöille tarkoitettu versio.
hauska juttu Vantaa-ivalo rullattiin varmaan 10min.vieressä oli vanhempi pariskunta,vaimo kysyi miten kestää sanoin piruuttani nyt huono keli menemme tietä myöden,no korjasin asian.
Jestas. En olis arvannut, että tyyppikoulutus on noin pitkä. Tuo luottamusta, jo entisenkin päälle, europpalaiseen lentokulttuuriin. Toki, nyt kun toi polku selvisi, niin onhan se selvä, että se kestää (ja maksaa). Opittavaa on kuitenkin "koko koneellinen" uusia asioita, mitkä pitää osata. Hieno ja valaiseva video tästä vaiheesta lentäjän uralla. Kiitos!
Toi kouluttautumisen maksaminen omasta pussista on vähän kun timpuri joutus ostaa tarvikkeet ja työkalut ite kerrostalotyömaalle omasta palkasta ja firma vetäis voitot taskuun myydessä kohteen tai sairaanhoitaja maksais lääkkeet sun muut omasta palkastaan😂 ei kauheen fiksua yritykseltä maksattaa omia vastuitaan työntekijöillä vaan tehdä fiksusti sijoituksena lentäjiin niinku teidän firmassa tehdään👌
Tuli sellanen kysymys mieleen, että onko jonkun perämiehen kanssa tullut ajatus, että nyt on aika heikkotaitoinen kaveri vieressä? Vai karsiutuuko sellaiset jo aikaisin pois? Tietysti kemiat kohtaa jonkin toisen kanssa paremmin kuin toisen, mutta jos puhutaan lentotaidosta?
Tottakai ihmisten välillä on eroja ja vasta-alkajaa ei voi verrata jo monta vuotta lentäneeseen perämieheen. Yhtään niin heikkoa lentäjää ei ole uralla tullut ohjaamossa vastaan että olisin kyseenalaistanut pätevyyttä. Kyllä ne oikeasti huonot karsiutuu pois hakuprosessin aikana. Kun kokematon perämies aikoo tehdä jotain ohjaamossa mikä ei ole järkevää pelkästään kokemattomuuttaan, esim laskeutuu matalalle korkeudelle ns. liian varhaisessa vaiheessa, mikä kuluttaa polttoainetta. Niin kipparina siihen puuttuu ja sanoo, että ei vielä lähdetä alaspäin tms...
Se aerosoftin Crj on kyllä aika paska. Parempi on tuo Fenixin bussi. Kyllä tapsallakin varmaan kollegoina on ollut flight dekillä lentosimulaattoreiden parissa nuoruutensa viettäneitä. Asiaa ei vain kovin helpolla tuoda ilmi.
Kiitos ehdotuksesta 👍 mutta videoksi asti ei tästä aiheesta ole, kun sairastaminen on niin yksityinen asia ettei tästä nyt voi alkaa tekemään mitään yhteenvetoa. Se mikä on istumatyössä yleinen työperäinen sairausloman syy on selkäkivut.
Loistava video, kiitoksia! Mites muuten, oletko lennellyt MSFS 2020:llä ja Fenixin tai FBW:n 320:lla? Kuinka realistisen kokemuksen kyseinen simu ja kyseiset koneet tarjoavat?
En ole lentänyt ikinä oikeasti mutta mitä olen lueskellut muilta oikeilta Bussi-kuskeilta niin toi Fenix 320 on varmaankin realistisin simulaatio tuosta lentotyypistä mihin siviilit pääsevät käsiksi tällä hetkellä. :) Itse oon tykännyt todella paljon.
Miten lentoyhtiöt varautuvat mahdolliseen EMP-pulssiin? Auringon aktiivisuushan vaihtelee. Konehan tulee aina alas, mutta miten, jos tulee poikkeuksellinen tapahtuma?
Puolen vuoden välein kahtena peräkkäisenä päivänä eli 4 erikoistilannetreenipäivää vuodessa. Tähän mennessä uralla on 163 simutreeniä takana. 29. ja 30. Joulukuuta on seuraavat erikoistilannesimut tulossa.
Miten nykyaikana jos vaikka kuulee tutun äänen kipparin kuulutuksista niin jos kysyy matkustamohenkilökunnalta että saako puhutella kipparia nii onnistuuko semmonen? Vaikkei nyt pääsääntösesti ohjaamoon pääse mutta ohjaamonulkopuolella?
Mitä mieltä oot Finnairin Soul-Helsinki lennon reitistä pohjoisnavan kautta? Koko matka mennään meren päällä, eka tyynenmeren ja sitten jäämeren. Entä, jos koneeseen tulee jokin ongelma jäämeren päällä ja siellä ei liene kovin lähellä ole lentokenttiä? Hätälaskeutuminen napajäätikölle tarkoittanee varmaa kuolemaa, tavalla tai toisella.
En mä näe pohjoisnavan yli operoinnissa mitään ihmeellistä uhkaa. Reitille on tehty kaikki siihen liittyvät valmistelut ja otettu huomioon eri skenaariot mahdollisten häiriöiden varalta, niin ei siinä muuta kuin kovaa ajoa. Olen vuosi sitten ollut matkustajana Soul-Helsinki välillä pohjoisnavan kautta 👌✈️
Kuinkas kauan tämä tyyppikelpuutus pysyy voimassa jos ei lennä kyseistä konetta, kertauksia tietenkin on aina mutta koska joutuu alottaan aivan alusta.
Oliko aikoinaan mitään hyötyä siitä, että olit työskennellyt rämppärinä, kun lähdit opiskelemaan lentäjäksi? Oletko ollut yhteydessä ”entisen elämän” kollegoihin?
Aika vähän loppujen lopuksi. Lentotoiminta (flight Operations) oli sellainen oppiaine missä oli hyötyä ramp kokemuksesta. Muutamien entisten kollegoiden kanssa oon edelleen tekemisissä
Salliiko viranomainen sen että on moneen eri koneetyyppiin sertifiointi voimassa samaan aikaan? ts. voiko olla sertifioitu esim A320 ja A330 tai jopa A350 koneeseen samaan aikaan?
Viranomainen sallii kaupallisessa liikenteessä 3 eri konetyyppiä. Sun esimerkissä A330/A350 on yksi konetyyppi. Eli vielä yksi onnistuisi viranomaisen puolesta.
Eli jos lähtisit pois kesken ,ja vaihtaisit tyyppiä hinta olisi n.30 tonnia sakkoa +mahdollinen uusi tyyppikurssimaksu n.30 tonnia. Hintavaa sanoisin. Ettei jopa sitovaa.
@@Tapioonthemove Suosittelen kokeilemaan joskus jos vaan tietokone tehoiltaan antaa! Ei ole tietenkään lähellekkään sama asia kuin oikealla kapistuksella ajaminen mut melko lähelle pääse jo nykyään :).
Kuinka erilaisia erityyppiset lentokoneet on lentää? Vertauksena autot, jos osaat ajaa tavallista kauppakassia, osaat luultavasti samat perustoimet millä vain autolla (urheiluauto, pakettiauto ym.). Pystyisitkö suorittamaan kylmiltään lentoonlähdön ja laskun esim. F/A-18 hävittäjällä?
Vaikka A330 tyyppikurssi onkin lyhyt, tuleeko päälle jotain muuta koulutusta, esim. Atlantin ylittämiseen tai USAn hieman erilaiseen fraseologiaan liittyen?
Molempia. Esimerkiksi mun kurssilla osa simukouluttajista oli entisiä lentäjiä, jotka olivat menettäneet lääketieteellisen kelpoisuuden jonkin sairauden takia, eivätkä enää saa lentää oikeaa konetta, mutta simukoulutus onnistuu. osa on ns. kouluttajakapteeneita, jotka lentää normilentoja ja käyvät opettamassa simulaattorissa. Nämä eri työvuorot alloikoidaan työvuorolistassa.
Oletko aina töissä lentosi päälikön roolissa? Senhän olet moneen kertaan täälläkin videolla maininnut että periaatteessa myös kaksi kapteenia voi lentää yhdessä.
Tähän mennessä olen ollut aina päällikkönä, se että kaksi kapteenia lentää Euroopan liikenteessä samalla lennolla on mahdollista mutta on hyvin harvinaista (poikkeuksena tietenkin linjakoulutus).
@@Latur1 kyllähän aiemmasta kokemuksesta on hyötyä ja jos on ollut vain vähän aikaa vanhana niin uusiminen on pikkujuttu. Muistaakseni 3 vuoden vanhana olemisen jälkeen pitää käydä sitten koko tyyppikurssi uusiksi.
Miksi lennoille täytyy tehdä matkustajan lähtöselvitys? Käytännössähän tämä on vai appissa parin "next-next-next" -napin painaminen, mutta onko tälle lentoyhtiön kannalta jokin tärkeä merkitys, vai onko se vain "vanhaa perua" ?
Tottakai pitää tietää että kuka sinne koneeseen on tulossa. Sillä matkustaja vahvistaa, että on oikeasti tulossa ko. lennolle. Sillä myös varmistaa, että pääsee turvatarkastukseen. Ja jos lähtöselvitystä ei tee, menettää paikkansa lennolle jos lento on ylibuukattu. Myöskin lähtöselvityksessä tarkastetaan vaadittavat matkustusasiakirjat. Ilman niitä ei pääse maahan.
Himoitseeko lentäjät tyypillisesti isomman koneen puikkoihin ja pidemmille reiteille jos mahdollisuus aukeaa? Vai onko lyhyemmät legit mukavampia? Maksetaanko isomman lentokoneen pilotille enemmän samassa yhtiössä?
Riippuu ihan täysin mitä kukainen yksilönä haluaa. Mutta se lentokoneen koko tuntuu olevan enemmän merkitsevää maallikoille kuin ohjaajille. Palkkamalleja on useita, omasta puolesta voin sanoa että nykyisessä työpaikassa kaikilla lentäjillä on sama palkka riippumatta konetyypistä.
@@Tapioonthemove Ehkä se isomman koneen ihannointi on meidän 0 AGL matalalentäjien juttu. Minä nautin ajaa suurimpia mahdollisia ihmisenkuljettimia maantiellä. 😁
Jos nyt vaihtaisit firmaan, jossa on myös kalustona 320, millaisen koulutuksen joutuisit käymään läpi, kun olet juuri käynyt tyyppikurssin Discoverylla?
Todennäköisesti 3 FPT treeniä ja 3 FFS treeniä ja sitten linjakoulutus. Yhtiökurssi tietysti myös. Tämä riippuu kuitenkin täysin yhtiöstä mihin teoreettisesti menisin.
A330/A350 on viranomaisen silmin sama konetyyppi, joten CCQ kattaa myös A350 eroavaisuudet. Toki operaattorit voi aina halutessaan lisätä koulutuspäivä jos niin haluavat.
ite oon meidän virtuaalilentoyhtiössä erikoistunut juurikin bussi perheeseen.. syynä se et sellasella lensin ekan etelänmatkan ja halusin "rekonstruoida" sen.. ekat yritykset meni aika hakoteille.. nykyään varmaan onnistus helpostikin :D
Tarvitseeko A320 pilotti mitään lisäkoulutusta jos alkaa lentämään transatlantisia lentoja? Esim Sas lentää Göterborgin-New york lentoja A321LR koneella. Suuntaus tuntuu olevan se, että kapearunkokoneilla lennetään yhä kauemmas.
Yhden päivän itseopiskelu ja sitten linjakoulutusvaiheessa Atlantin ylitys. Ei muuta. A321LR ja XLR on ottaneet B757 jättämän aukon markkinalla ja niillä voi tarjota suoria yhteyksiä ohuilla reiteillä. Varmasti nämä alkaa lisääntymään tulevaisuudessa.
Tyyppikursseista ja Ryanairista aasinsillalla: oletko huomannut alalla ja työnhakusi ohella lentäjien työehtojen, palkkauksen yms polkemista? PPRuNe-foorumilta olen mielenkiinnolla lukenut hieman yhtä sun toista. Varsinkin Euroopassa tuntuu olevan laidasta laitaan kaikenlaisia lentoyhtiöitä ja P2F-kuvioita.
Kyllähän niitä kaikenlaisia yrittäjiä tietysti löytyy. Itse olen huomannut, että laatuyhtiöt (yhtiöt minne on vaikea päästä) ovat selkeästi parantaneet palkkoja ja muita ehtojaan. Sitten ne toisen ääripään firman sanelee ehdot mihin on suostuttava jos haluaa lentää. Valitettavasti noihin ”laarinpohja firmoihin” löytyy myös lentäjiä, jotka on valmiita joustamaan kaikesta ja jopa maksamaan että saavat lentää.
Valko Venäjän mig/sukhoi pakotti ryan air lento koneen laskeutumaan ja otti matkustajan talteen. Onko tälläisille tapahtumille jotain koulutusta? Eurooppa näyttää olevan välillä aika vaarrallinen paikka 😅
Kyllä tuossa fpt-vaiheessa esim. X-planen lentosimulaattori voisi olla aivan pätevä systeemi. Jenkeissä X-planea ainakin joltakin osin käytetään tyyppikurssivaiheessa ja se on FAA:n hyväksymä menetelmä. Tuosta on perus kuluttajille myytävän version ohella saatavilla lentoyhtiöille tarkoitettu versio.
Tapsalta jälleen huippu mielenkiintoista pätkää, kiitos!🙂
Kiitoksia, on kyllä niin tiukkaa settiä että ei paremmasta väliä.
Kiitos!
Nöyrä kiitos 🙏
Aivan mahtava priiffaus. Näin jalkamiehenä oli kyllä jotain, mitä pojalleni näyttää!
Eipä tosiaan ihan kansakoulu ja kirjekurssi näyttäis riittävän. Kattava ja selkeästi kerrottu esitys jälleen.
Ehkä en sittenkään kouluttaudu lentäjäksi, tosin ikäkin (69) laittaa pienen rajoitteen. Todella mielenkiintoinen juttu. Kiitos.
Hieno ja erit. informatiivinen video jälleen kerran, kiitos! 🙂
Kiitos taas mielenkiintoisesta videosta. 👍🏻
Kiitos taas mielenkiintoisesta videosta 😊
Taas erinomainen video. Tämä mielestäni erityisen mielenkiintoinen aihe innokkaana simulaattorilentäjänä.
kiva kuulla 👌
hauska juttu Vantaa-ivalo rullattiin varmaan 10min.vieressä oli vanhempi pariskunta,vaimo kysyi miten kestää sanoin piruuttani nyt huono keli menemme tietä myöden,no korjasin asian.
😅😂
Jestas. En olis arvannut, että tyyppikoulutus on noin pitkä. Tuo luottamusta, jo entisenkin päälle, europpalaiseen lentokulttuuriin. Toki, nyt kun toi polku selvisi, niin onhan se selvä, että se kestää (ja maksaa).
Opittavaa on kuitenkin "koko koneellinen" uusia asioita, mitkä pitää osata.
Hieno ja valaiseva video tästä vaiheesta lentäjän uralla. Kiitos!
Vaativaa. Kallista. Mahtavaa😊
mahtava ja informatiivinen video jälleen :)
Fouga Magisterin , vaan FA-35 jos poikani myllyrykseen pääsevät , olen jo eläkkeellä.
Toi kouluttautumisen maksaminen omasta pussista on vähän kun timpuri joutus ostaa tarvikkeet ja työkalut ite kerrostalotyömaalle omasta palkasta ja firma vetäis voitot taskuun myydessä kohteen tai sairaanhoitaja maksais lääkkeet sun muut omasta palkastaan😂 ei kauheen fiksua yritykseltä maksattaa omia vastuitaan työntekijöillä vaan tehdä fiksusti sijoituksena lentäjiin niinku teidän firmassa tehdään👌
Tuli sellanen kysymys mieleen, että onko jonkun perämiehen kanssa tullut ajatus, että nyt on aika heikkotaitoinen kaveri vieressä? Vai karsiutuuko sellaiset jo aikaisin pois? Tietysti kemiat kohtaa jonkin toisen kanssa paremmin kuin toisen, mutta jos puhutaan lentotaidosta?
Tottakai ihmisten välillä on eroja ja vasta-alkajaa ei voi verrata jo monta vuotta lentäneeseen perämieheen. Yhtään niin heikkoa lentäjää ei ole uralla tullut ohjaamossa vastaan että olisin kyseenalaistanut pätevyyttä. Kyllä ne oikeasti huonot karsiutuu pois hakuprosessin aikana.
Kun kokematon perämies aikoo tehdä jotain ohjaamossa mikä ei ole järkevää pelkästään kokemattomuuttaan, esim laskeutuu matalalle korkeudelle ns. liian varhaisessa vaiheessa, mikä kuluttaa polttoainetta. Niin kipparina siihen puuttuu ja sanoo, että ei vielä lähdetä alaspäin tms...
Hyvä video. Jatka samaan malliin Tapsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Olis hieno nähdä sut testaamassa Microsoft Flight Simulaattorin CRJ ja kertomassa oma kokemuksesi kuinka lähelle päästään peleissä oikeaa elämää😛
ehkä se voi joskus toteutua.
Se aerosoftin Crj on kyllä aika paska. Parempi on tuo Fenixin bussi. Kyllä tapsallakin varmaan kollegoina on ollut flight dekillä lentosimulaattoreiden parissa nuoruutensa viettäneitä. Asiaa ei vain kovin helpolla tuoda ilmi.
voisitkos tehä videon lentäjien ammatisairauksista
Kiitos ehdotuksesta 👍 mutta videoksi asti ei tästä aiheesta ole, kun sairastaminen on niin yksityinen asia ettei tästä nyt voi alkaa tekemään mitään yhteenvetoa.
Se mikä on istumatyössä yleinen työperäinen sairausloman syy on selkäkivut.
Loistava video, kiitoksia! Mites muuten, oletko lennellyt MSFS 2020:llä ja Fenixin tai FBW:n 320:lla? Kuinka realistisen kokemuksen kyseinen simu ja kyseiset koneet tarjoavat?
En ole koskaan pelannut tietokonepelejä eikä mulla oikein löydy aiheesta mitään tietoa tai kokemusta.
En ole lentänyt ikinä oikeasti mutta mitä olen lueskellut muilta oikeilta Bussi-kuskeilta niin toi Fenix 320 on varmaankin realistisin simulaatio tuosta lentotyypistä mihin siviilit pääsevät käsiksi tällä hetkellä. :) Itse oon tykännyt todella paljon.
Hyvä video....
Hyvä että pääsit takaisin lento hommiin tauon aikana olikin aika tylsää ja ihmettelin että onko kanava poistettu
Miten lentoyhtiöt varautuvat mahdolliseen EMP-pulssiin? Auringon aktiivisuushan vaihtelee. Konehan tulee aina alas, mutta miten, jos tulee poikkeuksellinen tapahtuma?
Tiivistä kouluttamista koko ajan😊
Videoaihe: Cirruksen jet vision. Eli tuollainen yksimoottorinen, kevyt suihkari.
Kuinka paljon sitten treenataan erikoistilanteita simussa työuran aikana? Ei varmaan jää vaan tyyppikurssiin - toivottavasti.
Puolen vuoden välein kahtena peräkkäisenä päivänä eli 4 erikoistilannetreenipäivää vuodessa. Tähän mennessä uralla on 163 simutreeniä takana. 29. ja 30. Joulukuuta on seuraavat erikoistilannesimut tulossa.
Teetko joskus videon a320 ohjaamosta? Niinku joku lähestyminen tai nousu.
en ainakaan toistaiseksi ole sellaista tekemässä.
Mitäs jos feilaa syystä taikka toisesta tämän tyyppikoulutuksen, niin tuleeko siitä jotain sanktioita?
No sen verran että todennäköisesti menee työpaikka. Riippuen tosi paljon kuitenkin juurisyistä miksi ei ole kurssia päässyt läpi.
Miten nykyaikana jos vaikka kuulee tutun äänen kipparin kuulutuksista niin jos kysyy matkustamohenkilökunnalta että saako puhutella kipparia nii onnistuuko semmonen? Vaikkei nyt pääsääntösesti ohjaamoon pääse mutta ohjaamonulkopuolella?
Lennon jälkeen onnistunee ongelmitta 👌
Montako suomalaista on discoverilla töissä?
Yksi toistaiseksi 😉
Mitä mieltä oot Finnairin Soul-Helsinki lennon reitistä pohjoisnavan kautta? Koko matka mennään meren päällä, eka tyynenmeren ja sitten jäämeren. Entä, jos koneeseen tulee jokin ongelma jäämeren päällä ja siellä ei liene kovin lähellä ole lentokenttiä? Hätälaskeutuminen napajäätikölle tarkoittanee varmaa kuolemaa, tavalla tai toisella.
En mä näe pohjoisnavan yli operoinnissa mitään ihmeellistä uhkaa. Reitille on tehty kaikki siihen liittyvät valmistelut ja otettu huomioon eri skenaariot mahdollisten häiriöiden varalta, niin ei siinä muuta kuin kovaa ajoa. Olen vuosi sitten ollut matkustajana Soul-Helsinki välillä pohjoisnavan kautta 👌✈️
Voiko Venäjälle tehdä hätälaskun nykypäivänä, jos tilanne vaatii?
@@Petri-bb1be itse henkilökohtaisesti en sinne menis. En usko että kukaan muukaan menis.
Voitko jossain vaiheessa tehdä Q&A videon?
Eiköhän se onnistu 👌
flyingchanel oletkos katsellut edelliset? niitäkin on olemassa
@sepe2940 olen
Kuinkas kauan tämä tyyppikelpuutus pysyy voimassa jos ei lennä kyseistä konetta, kertauksia tietenkin on aina mutta koska joutuu alottaan aivan alusta.
Kelpuutus on voimassa 12 kk. Jos vanhentumisesta on 36 kk, joutuu käymään koko tyyppikurssin uudestaan.
Oliko aikoinaan mitään hyötyä siitä, että olit työskennellyt rämppärinä, kun lähdit opiskelemaan lentäjäksi?
Oletko ollut yhteydessä ”entisen elämän” kollegoihin?
Aika vähän loppujen lopuksi. Lentotoiminta (flight Operations) oli sellainen oppiaine missä oli hyötyä ramp kokemuksesta.
Muutamien entisten kollegoiden kanssa oon edelleen tekemisissä
Salliiko viranomainen sen että on moneen eri koneetyyppiin sertifiointi voimassa samaan aikaan? ts. voiko olla sertifioitu esim A320 ja A330 tai jopa A350 koneeseen samaan aikaan?
Viranomainen sallii kaupallisessa liikenteessä 3 eri konetyyppiä. Sun esimerkissä A330/A350 on yksi konetyyppi. Eli vielä yksi onnistuisi viranomaisen puolesta.
Eli jos lähtisit pois kesken ,ja vaihtaisit tyyppiä hinta olisi n.30 tonnia sakkoa +mahdollinen uusi tyyppikurssimaksu n.30 tonnia. Hintavaa sanoisin. Ettei jopa sitovaa.
suurin piirtein juuri noin
misssä päi lentelet olis kiva joskus nähä flightratarissa?
Meidän lennonnumerot on 4Y tunnuksella. Seuraava lento minulla on 4Y302 Gran Canarialle
kiitos kurkistelen).
:@@Tapioonthemove
Apropo. Tänään näin jakson Lentoturmatutkintaa. DC9 ja B727 törmäs sumussa Detroitissa kun toinen eksyi. Onneksi nykyään on maatutkat.
maatutkat on lisänneet lentoturvallisuutta valtavasti
Et kertonut mitä tapahtuu jos sinut potkitaan pois yrityksestä ja olet kerennyt käymään koulutuksen.
Se riippuu mitä työsopimuksessa lukee. Joissain tapauksissa joutuu maksaan joissain tapauksissa ei. Riippuu syystä miksi joutuu lähtemään.
@@Tapioonthemove 🫡
Ootko lentäny peruskuluttajan tietokone flightsimulaattoria? Edes kokeillu 😅 vai onko ne ihan pilipalia?
En ole koskaan kokeillut Flightsimulator pelejä, niin en osaa sanoa.
@@Tapioonthemove Suosittelen kokeilemaan joskus jos vaan tietokone tehoiltaan antaa! Ei ole tietenkään lähellekkään sama asia kuin oikealla kapistuksella ajaminen mut melko lähelle pääse jo nykyään :).
Kuinka erilaisia erityyppiset lentokoneet on lentää? Vertauksena autot, jos osaat ajaa tavallista kauppakassia, osaat luultavasti samat perustoimet millä vain autolla (urheiluauto, pakettiauto ym.). Pystyisitkö suorittamaan kylmiltään lentoonlähdön ja laskun esim. F/A-18 hävittäjällä?
Lentokoneet ei ole tässä suhteessa samanlaisia kuin autot. Ilman koulutusta en saa hornettia edes käyntiin.
Vaikka A330 tyyppikurssi onkin lyhyt, tuleeko päälle jotain muuta koulutusta, esim. Atlantin ylittämiseen tai USAn hieman erilaiseen fraseologiaan liittyen?
Linjakoulutus tulee vielä luonnollisesti CCQ:n jälkeen
@@Tapioonthemove Aivan
Ovatko nuo tyyppikurssien kouluttajat pelkästään täyspäiväisiä kouluttajia vai lentävätkö myös ihan normaalia reittiliikennettä välillä?
Molempia. Esimerkiksi mun kurssilla osa simukouluttajista oli entisiä lentäjiä, jotka olivat menettäneet lääketieteellisen kelpoisuuden jonkin sairauden takia, eivätkä enää saa lentää oikeaa konetta, mutta simukoulutus onnistuu.
osa on ns. kouluttajakapteeneita, jotka lentää normilentoja ja käyvät opettamassa simulaattorissa. Nämä eri työvuorot alloikoidaan työvuorolistassa.
Oletko aina töissä lentosi päälikön roolissa? Senhän olet moneen kertaan täälläkin videolla maininnut että periaatteessa myös kaksi kapteenia voi lentää yhdessä.
Tähän mennessä olen ollut aina päällikkönä, se että kaksi kapteenia lentää Euroopan liikenteessä samalla lennolla on mahdollista mutta on hyvin harvinaista (poikkeuksena tietenkin linjakoulutus).
@@Tapioonthemove Kumpi kapteeneista tällöin on vastuussa koko paketista lennon aikana vai sovitaanko tämä aina ennen lentoa?
@@DDramKing työnantaja määrittää sen miehistöluettelossa.
Kauan tyyppikoulutus muuten on voimassa? Saatko enään lentää CRJ:tä vai onko sen tyyppikoulutus mennyt umpeen?
Tyyppikelpuutus on voimassa 12 kk:tta tarkastulennon päivämäärästä. Mun CRJ kelpuutus on jo vanhentunut.
@@Tapioonthemove Saako entisestä kokemuksesta mitään hyvitystä vai alkaako ihan nollista heti kun vanhentunut?
@@Latur1 kyllähän aiemmasta kokemuksesta on hyötyä ja jos on ollut vain vähän aikaa vanhana niin uusiminen on pikkujuttu. Muistaakseni 3 vuoden vanhana olemisen jälkeen pitää käydä sitten koko tyyppikurssi uusiksi.
Onko A32S-C ja A32S-N omat konetyyppi kurssit?
Ei ole. Yksi ja sama kurssi kattaa kaikki A320 versiot.
Mitäs firma sanoisi jo kuvaisit lähtöjä ja laskuja kuin entisellä työnantajalla?
Firma on kieltänyt töissä kuvaamisen. Joten uusia videoita ohjaamosta ei ole tulossa, ellei sääntö joskus muutu.
@@Tapioonthemove Kiitos tiedosta tapsa.
Pystytkö itse valita mihin konetyyppiin millä lennät täysin vai pystytkö vain vaikuttaa jos pystyt miksi juuri a320
Videolla lopulla mainitsen myös aiheesta. Työnantaja määrittelee missä konetyypissä kukin pilotti on.
Tuleeko aina sunnuntaisin lentostory
Aina sunnuntaisin klo 17:30
Miksi lennoille täytyy tehdä matkustajan lähtöselvitys? Käytännössähän tämä on vai appissa parin "next-next-next" -napin painaminen, mutta onko tälle lentoyhtiön kannalta jokin tärkeä merkitys, vai onko se vain "vanhaa perua" ?
Tottakai pitää tietää että kuka sinne koneeseen on tulossa. Sillä matkustaja vahvistaa, että on oikeasti tulossa ko. lennolle. Sillä myös varmistaa, että pääsee turvatarkastukseen. Ja jos lähtöselvitystä ei tee, menettää paikkansa lennolle jos lento on ylibuukattu. Myöskin lähtöselvityksessä tarkastetaan vaadittavat matkustusasiakirjat. Ilman niitä ei pääse maahan.
Himoitseeko lentäjät tyypillisesti isomman koneen puikkoihin ja pidemmille reiteille jos mahdollisuus aukeaa? Vai onko lyhyemmät legit mukavampia? Maksetaanko isomman lentokoneen pilotille enemmän samassa yhtiössä?
Riippuu ihan täysin mitä kukainen yksilönä haluaa. Mutta se lentokoneen koko tuntuu olevan enemmän merkitsevää maallikoille kuin ohjaajille. Palkkamalleja on useita, omasta puolesta voin sanoa että nykyisessä työpaikassa kaikilla lentäjillä on sama palkka riippumatta konetyypistä.
@@Tapioonthemove Ehkä se isomman koneen ihannointi on meidän 0 AGL matalalentäjien juttu. Minä nautin ajaa suurimpia mahdollisia ihmisenkuljettimia maantiellä. 😁
@@JaakkoIsWatching 😃👌
Jos nyt vaihtaisit firmaan, jossa on myös kalustona 320, millaisen koulutuksen joutuisit käymään läpi, kun olet juuri käynyt tyyppikurssin Discoverylla?
Todennäköisesti 3 FPT treeniä ja 3 FFS treeniä ja sitten linjakoulutus. Yhtiökurssi tietysti myös. Tämä riippuu kuitenkin täysin yhtiöstä mihin teoreettisesti menisin.
eli onko kaikki airbus konetyypit, lentäminen melko samanlaista
Hyvin pitkälti.
ok
@@Tapioonthemove
vielä tuohon edelliseen videoon niin onko ruumaan menevien koirien lukumäärää rajoitettu per henkilö@@Tapioonthemove
En osaa sanoa. Riippuu varmasti lentoyhtiöstä.
okei@@Tapioonthemove
Miks ei kaikissa koneissa ole trasporit päällä esim hornet ja puma
Sotilaskoneet eivät niitä pidä aina päällä taktisista syistä.
Rupeetko ivelä lentäjän hommiin?
Niin, siis lennän aktiivisesti tällä hetkellä. Koronatauon jälkeen oon lentänyt nyt pian 2,5 vuotta.
Ei kyllä A330 tyyppikoulutuksella lennellä A350-koneita, mutta muuten hyvä video👍
That's not true in Europe. The A330/A350 is a common type rating under EASA. Though under FAA rules they are not common types.
Oliko muuten palkallinen toi tyyppikoulutus
Se riippuu lentoyhtiöstä. Toisilla on, toisilla ei
Moi,mistä tämä kys.lentoyhtiö lentää?
Meidät kotikentät on Frankfurt ja München
Kiitos seurataan ja myötätuulia.@@Tapioonthemove
Onko palkkauksessa merkittävää eroa koneen kokoon perustuen? Esim A320 vs 330 tai 380?
Riippuu lentoyhtiöstä. Mun työpaikassa on sama liksa riippumatta konetyypistä.
320 ja 330 on samankaltaiset ohjaamot, 350 vaatiikin sit jo enempi
A330/A350 on viranomaisen silmin sama konetyyppi, joten CCQ kattaa myös A350 eroavaisuudet. Toki operaattorit voi aina halutessaan lisätä koulutuspäivä jos niin haluavat.
just.. ite virtuaalientäjänä meni aika tovi oppia 350 juttuja.. tiä sit kui oikeita ne ees on
parasta kyl pitäs olla mitä rahalla saa ni XP11 simulaattoriin :D
ite oon meidän virtuaalilentoyhtiössä erikoistunut juurikin bussi perheeseen.. syynä se et sellasella lensin ekan etelänmatkan ja halusin "rekonstruoida" sen.. ekat yritykset meni aika hakoteille.. nykyään varmaan onnistus helpostikin :D
10+
Tarvitseeko A320 pilotti mitään lisäkoulutusta jos alkaa lentämään transatlantisia lentoja? Esim Sas lentää Göterborgin-New york lentoja A321LR koneella. Suuntaus tuntuu olevan se, että kapearunkokoneilla lennetään yhä kauemmas.
Yhden päivän itseopiskelu ja sitten linjakoulutusvaiheessa Atlantin ylitys. Ei muuta.
A321LR ja XLR on ottaneet B757 jättämän aukon markkinalla ja niillä voi tarjota suoria yhteyksiä ohuilla reiteillä. Varmasti nämä alkaa lisääntymään tulevaisuudessa.
Tyyppikursseista ja Ryanairista aasinsillalla: oletko huomannut alalla ja työnhakusi ohella lentäjien työehtojen, palkkauksen yms polkemista? PPRuNe-foorumilta olen mielenkiinnolla lukenut hieman yhtä sun toista. Varsinkin Euroopassa tuntuu olevan laidasta laitaan kaikenlaisia lentoyhtiöitä ja P2F-kuvioita.
Kyllähän niitä kaikenlaisia yrittäjiä tietysti löytyy. Itse olen huomannut, että laatuyhtiöt (yhtiöt minne on vaikea päästä) ovat selkeästi parantaneet palkkoja ja muita ehtojaan. Sitten ne toisen ääripään firman sanelee ehdot mihin on suostuttava jos haluaa lentää. Valitettavasti noihin ”laarinpohja firmoihin” löytyy myös lentäjiä, jotka on valmiita joustamaan kaikesta ja jopa maksamaan että saavat lentää.
Jos kone menee ylösalasin niin pysyykö siinä ihminen vielä tajuissaan
Kyllä pysyy. Kysymys kuuluu, kuinka kauan kone olisi ylösalaisin. Sillä on merkitystä
Valko Venäjän mig/sukhoi pakotti ryan air lento koneen laskeutumaan ja otti matkustajan talteen.
Onko tälläisille tapahtumille jotain koulutusta?
Eurooppa näyttää olevan välillä aika vaarrallinen paikka 😅
Mää en pääse alalle koskaan vaikka olen yrittänyt tervehtyä. Mun pitää lopettaa jos on skitsofrenia.
Kiitos!