Hocam bu konsepti bana sorarsanız her gün deneyin her gün geçin bir akıllı tahtanın başına twitterdan gelen youtube dan gelen şurdan burdan gelen sorulara cevap verin milleti bilinçlendirin kanalınızı büyütün kalitenizi asla bozmayın asla konunuz dışına çıkmayın bunları yaparsanız kanalınızın 1 milyon 2 milyon olmaması için hiçbir sebep yok sağlıcakla kalın❤
çok güzel bir anlatımdı. Sadece bir kaç konu var eklemek istediğim. 1. si özellikle elektrikli araçların yoğun kullanıldığı iskandinav ülkelerinde belki son 20 senedir eleketrik altyapısına para harcıyorlar. Yani bizdeki söylediğiniz üzere trafo kaldırmazsa trafoyu değiştirirler hamlesi çok hızlı çözülebilir bir konu değil. Bu sebepten elektrikli araçlar yaygınlaştıkça bazı aksamaların olması kaçınılmazdır. 2. sitelerde , eğer otoparkta kat malikinin otopark alanı belirlenmiş bir alan ise ücreti mukabilinde kendi sayacından hat çektirip belki işini çözebilir. Fakat ortak bir otoparkta maliklerin park alanı belirsiz ve rastgele bir düzen var ise herhangi bir yere şarj çekip kullanmak şu anki kanunlar ile mümkün değil. Sitenin kendisinin priz takıp süzme sayaç ile takip ederek ücretini tahsil etmesi de araçtırılmalı. Nihayetinde evet ortak alanların elektrik giderini hep birlikte ödüyoruz fakat bireysel olarak elektriği harcayıp tahsilatı konusunda elektrik satmak yasak olduğu için sorunlu bir mevzu. Şu an ben de yaklaşık 900 araçlık otoparkı olan bir sitede oturuyorum ve bi türlü şarj konusunu çözemiyoruz. Devletin hızlı bir şekilde makul bir yönetmelik çıkarması gerekiyor. Hızlı şarj istasyonları maliyetler göz önüne alındığında çok avantajlı değilller zaten. Burada işlevsel olan , akşam gelip cep telefonu gibi şarja takıp sabah devam etmek ve bunu ev elektriği ile yapmak olabilir.
araç bataryalarında bms Battery management sustem) var. her hücreye koyuyorlar. dc şarjla yüksek hız sorun olmaz. sistem bataryayı koruyacak şekilde şarj ediyor.
Emekleriniz için teşekkür ederim gerçekten faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Fakat Voltaj (gerilim) ile alakalı Bi yerde dil sürçmesi oldu diyelim. Zira gerilim ve akım ters orantılı çalışır. Gerilimi iki kat artırırsanız akım yarıya iner. Fayda zarar hesabında ise akım artışında ısınma sorunları oluşur ve daha kalın iletken kullanmanız gerekirken Gerilim artışı durumunda izolasyonu daha sağlam yapmanız gerekir. (Elk_Elt müh)
Çok teşekkürler cümleleri eksik kurmuşuz evet gerilim yükseldiğinde akım düşeceği için zaten daha ince kesitli kablo kullanılabiliyor olacak ve ısınmanın azalmasıyla birlikte verimlilik de artacaktır. Burada izolasyonun maliyeti artırdığı va öne sürülüyor olsa da genele baktığımızda araç performansı ve menziline katkısı daha yüksek olduğu için kesinlikle 800 ve üstü gerilimde elektrik mimarileri şart
Tum bilgiler icin tesekkurler, yalnizca hizli sarjin ve isinin pili eskitmesi hakkindaki bilgilerinizi gozden gecirmenizi tavsiye edebilirim. Hizli sarjda isi kacinilmazdir ve her turlu kontrol unitesi de olsa pili yipratir eskitir ve sizi daha erken zamanda degistirmeye zorlar. Sizin bahsettiginiz gibi hayal urunu degil yani bu durum, tum elektronik ve makine muhendislerinin bu konuda detayli bilgisi var danisabilirsiniz. Ornegin iphone xr in pilini 1A5V ile sarj ederseniz iki yil boyunca pil kapasitesi 100de 100 kaliyor. Su anda iphone 12 kullaniyorum ve sirj denemek icin hizli sarj kullaniyorum, 18 ayda kapasite 89% a indi.
Dostum benim düşüncem . Elektrik dağıtım firmalarına aynı sokak lambası zorunluluğu veya elektrik dağıtım box u gibi. Her sokakta zorunluluk gelmesi gerekiyor. Ac olarak ve elektrik dağıtım firmaları zaten altyapı yapmakla yükümlü. Bu altyapıya araç şarj cihazı zorunluluğu gelse. Fiyatları da perakende fiyatının % 10 daha fazlası olsa. Kimse sıkıntı çekmez. Şuanda dışardan ac ile şarj etmek çok mantıksız. 1 e aldıklarını 2 ye 3 e satıyorlar ve ac cihazları da okadar pahalı bir sistem değil.
Wall box yani duvar tipiler dışında bir de taşınabilir mobile şarj aletleri var gibi bunların farkı nedir ya da ürün tanıtım kıyaslama gibi şeyler yapabilirseniz süper olur
evde şarj hayli ucuz bugünkü tarifeyle. dışarıda benzinle aynı oluyor aşağı yukarı. çoğu yerde zes ac 22kw istasyon var uzun yolda dc istasyonların çoğalması lazım. bazan uzun yoldakiler arızalı oluyor. bütün tol planı altüst oluyor.
Norveç kötü bir örnek çünkü vatandaşlarının %80 i müstakil bahçeli evlerde kırsalda ve dağınık olarak yaşıyorlar. Araçlarını garajlarında şarj ediyorlar, kimse kimseye pislik yapmıyor. Çin bize iyi bir örnek olabilir çünkü onlar da bizim gibi çok katlı apartmanlarda oturuyorlar. Ama Çin devleti elektrik altyapısını çılgın bir şekilde geliştirip güçlendiriyor. Bizim gibi mevsimin ilk yağmurunda infilak eden yeraltı kabloları, trafoları yok. Apartmanlarda şarj yüzünden hır çıkaran kötü komşular yok.
Hocam merhabalar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiyorum. Şöyle bir sorum olacak fikrinizi almak isterim. Leapmotor T03 aracım var bu araçda DC şarj istasyonu seçiyor. Nasıl iş anlamadım ama TOGG da şarjda sıkıntı olmazken MONOKON ve OTOJET de denedim şarj almıyor. bunun nedeni ne olabilir ne önerirsiniz teşekkürler
İyi yayınlar,bir konuda sorum ve önerim olacaktı,sitelerde ve apartmanlarda oturan araç sahipleri için hat çekilip aboneli saat takılabiliyormu böyle bir imkan varmı .
Yaklaşık 3 aydır togg kullanıyorum, Türkiyede baya şarj istasyonları kuruldu. Şuanda gayet yeterli ama önümüzde ilk bayramda herkes memleketine gittiğinde şarj istasyonlarının önü kuyruk olmayacak mı? O yüzden şimdiden şarj istasyon sayılarının bir an önce artaması lazım
Merhabalar, İçeriklerinizi severek takip ediyorum, ellerinize sağlık çok bilgilendirici videolar yapıyorsunuz. Rica etsem Volkswagen ID.6 Crozz araca dair detaylı bilgilendirme videosu yapabilir misiniz ? Sizin bilgi ve deneyiminize ihtiyacım var.
çindekş meşhur sitede 8000 tl civarı 22kw 3fazlı mobil şarj aleti (şarj istasyonu diyorlar) satılıyor. ben sitedeyim. aracımı parkettiğim kapalı otopark alanına kendi saatimden 3 fazlı çektirdim. rahatça şarj ediyorum. aleti 14kw güce ayarladım. 52kwh zoeyi 2-3 saatte dolduruyor. aynı cihaz tek fazla da çalışıyor. tek fazda şarj süresi artıyor tabi.
Hocam Merhaba KGM Torres aracım için Almanya'dan arkadaşım Heidelberg 11Kw Wallbox getircek tavsiye edermisiniz ve dikkat etmem gereken hususlar nedir müstakil evimiz var ve trifaze mevcut
benim günlük araç kullanımım 15-20 km. ac şarj ile 3 kw bana fazlasıyla yeterli. Akşam 6 da eve geldiğimde taksam sabah 8 de çıkarsam 42 kw yapar. 2 günde full şarj olur. wallbox benim için gerekli değil. Cep telefonu gibi akşam eve geinc taksam sürekli full şarjda olurum.
Yeni bir kullanıcıyım. Bende 3,5 metre olan şarj cihazı var. Bir de togg ile gelmiş olan 5metre şarj kablosu var. Merak ettiğim husus şarj cihazına, togg ile gelen 5 metre kabloyu takıp uzatma gibi kullanabilir miyim?
Merhabalar sizinle özelde konuşmak isterim. Niro konusunda gerçek kullanıcı bilgileri avantajları dezanavtajları beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığı konusunda.. yada özellikle belirtmek isteğiniz başka konular varsa
ŞARJ HİZMETİ YÖNETMELİĞİ epdk nın ona göre ev enerjisinden çekilmesi yasak gözüküyor bir çok kişide evine kendisi direk bağlattırıyor bu konuda şahısların bir lisanslı şirketten elektirik almasımı lazım yoksa kafasına göre kullana bilirmi sanmıyorum ama tam bir açıklama yapa bilirmisiniz
Model Y almayı düşünüyorum, evim site içinde ve site yönetimi altyapıyı güçlendirmeyi reddettiği için şarj ünitesi kurulamıyor(muş). Bu durumda sürekli olarak iş yerimdeki şarj istasyonundan şarj edeceğim. Tesla aracın sürekli şarja takılmasını önermiş ancak her gün şarja tak, bitince ofisten 26 kat inip aracın yerini değiştir zahmetli olacak; haftada 1 şarj edilse uzun vadede sıkıntı olur mu? (Otparkta DC (hızlı) şarj var mı bilmiyorum, DC şarj varsa her gün olmasa bile 2-3 günde bir 5-15 dk'lık şarj ile kullanabilirim.) Bir de sosyal medyada cahil cühela arkadaşların ağzında "5-10 sene sonra batarya ölünce araç çöp olacak" gibi bir kabul var. Benim yaptığım araştırmalara göre Tesla bataryalarının ömrü bundan çok daha fazla, bu konuda net bir bilgi var mı? Ömrü kaç yıl ve yaklaşık kaç km/mil? (batarya şarjı %60-70'in altına düşmemiş durumda)
Sizler de daha önce bahsetmistiniz. Togg ile skywell frasisin bataryasını kullanıyor. Aralarındaki fark nedir.? Skywell in Çin'den gelen ET5 yeni arabalarında 650 km menzil vadediyorlar. Toggda aynı batarya ya sahipse Togg 2024 yılında çıkaracağı arabalara 650 km menzilli çıkarabilir mi?
İki araç arasında ağırlık, aerodinamik tasarım ve termal yönetim başta olmak üzere birçok konuda farklılık var. Haliyle enerji tüketimi de ciddi farklılık gösteriyor. Bu yüzden menzil de değişiyor. Ama ilerleyen dönemde daha yüksek menzilli Togg versiyonları da görebiliriz bataryayı değiştirmeleri, tasarımı Skywell gibi daha aerodinamik hale getirmeleri halinde
hele şükür reisler. mg4 aldık ama nasıl şarj edicez bilmiyoruz. bayideki eleman kablo yok dedi biz şok olduk. yarın arabayı teslim alicaz ama en ufak bir bilgimiz yok :)
Aracınız 2022 model yılına mı ait? Aracın gümrük evraklarını görmek istediğinizi belirtir misiniz? Ben bir grup 2022 model aracın gümrük artışından önce gümrükten çekildiğini düşünüyorum, umarım yanılıyorumdur. Hayıtlı olsun, keyfini çıkarın. 2023 sonu, 2024 başı aynı miktar döviz haracayarak daha iyi araçlara kavuşmak dileğiyle.
Merhaba, 7 kW destekleyen kablo ve sigorta ile techiz ise müstakil evim, neden direk kablo ile aracımın OBC ünitesine bağlayamıyorum? Neden bir ac sarj ünitesi kurdurmaya gerek var?
Skywell arabalarında kullanıcı yorumlarında menzilin ciddi anlamda düştüğü anlatılıyor. Aynı bataryaya sahip olan Togg da da böyle bir sorun yaşanır mi?
Skywell'de ilk etapta batarya yönetim yazılımında optimizasyon sorunları yaşandı. Bu zaten düşük olan kış menzilini daha da aşağı indirince kötü bir algı oluştu orada maalesef. Togg'un gerçek kullanım testlerinde ne kadar verimli olduğunu görmeden bir şey söylemek güç ama
Evinizdeki prizden 11 kW güç alamazsınız, buna ne prizinizin ne prizinize gelen kablonun nede dairenize gelen sayacın, sigortanın gücü yeter! 220 voltta 11 kw güç demek minimum 50 amper akım çekmek demektir. 50 amper akımı tek fazlı hattan çekmek sıkıntı, diğer yandan evinizin elektrik sözleşme gücü ve tesisatı ortalama 7,5 kW ' a göre tasarlanmış, projelendirilmiştir, zaten dağıtım şirketleri ile yaptığınız sözleşme gücü 7,5 kW gibi bir şeydir, lütfen bu konuyu elektrik temin ettiğiniz dağıtım şirketi ile görüşünüz.
Aynen katılıyorum. Herşeyi güzel güzel açıklamış ama bu kısmını çok sığ geçmiş. Hatta bu konu sebebiyle ünite kuramayanlara gülünç demiş, bu kısmı çok irite edici. Olası yangın tehlikesi konusunu da savsaklamış, bu videoyu izleyip cesaretlenip altyapısı uygun olmayan bir yere kendi kafasına göre bir ince kabloyla birisi güç çeksin bakalım, o kablo kanıyor mu yanmıyor mu?
benim aracım citroen e c4. benim bataryam hangi tip bilgilendirirseniz sevinirim. evde normal prizle yapıyorum sabaha kadar yuzde 100 oluyor. yuzde 100 yapmamalımıyım
Hocam iyi günler. Hangi tip şarj cihazı ile evden dolduruyorsunuz. Ayrıca normal prizden şarj problem olmuyor mu? Bende Corsa e aldım. Dışarıdan dolduruyorum sürekli ve biraz pahalı oluyor bu şekilde. Eğer sizin kullandiginiz cihaz Corsa için uygunsa ve evden normal priz ile yapabileceksem bende almak isterim o cihazdan.
Opel Corsa aldık Yalnız yazlıktaki evin altında Garaj var oradaki normal prizde ünite olmadan ev prizine nasıl takıcam kablo var mı dedik yok dediler.Nasıl bir kablo almamız lazım her kablo uyar mı yardımcı olursanız sevinirim.
Hayırlı olsun. İnternette bulabilirsiniz trendyol hepsiburada. Normal prizden AC Mennekes prize dönüştürücü adaptörler var. Çok karmaşık bir ürün değil fiyatları düşüktür. Mümkün olduğunca kabloyu katlamadan kullanmak lazım
@@dolubatarya Affınıza sığınıyorum.Bu dönüştürücü adaptörden sonra. herhangi bir uzatma kablosu ile normal prize takabilirim değil mi yanlış anlamadıysam.Şimdiden çok teşekkür ediyorum kanalımızda başarılar diliyorum.
Hızlı şarj demek hızlı kimyasal tepkime demek, kimyasal tepkime ısı üretir, hızlı kimyasal tepkime daha yüksek ısı üretir, bu bataryaya zarar verir. Hızlı şarjın bataryaya zarar verdiği bir Mit değildir..
Son cümleye kadar aynısını biz de söylüyoruz. Fakat ısının sağlıklı bir termal yönetimle uzaklaştırılması durumunda batarya ömrüne etkisi minimuma iner. Bunu yapılan çok sayıda araştırma da kanıtlamaktadır. Dolayısıyla hızlı şarj modern elektrikli otomobillerin bataryasına zarar vermez.
Sizin urban myht(şehir efsanesi) diye bahsettiğiniz konu cep telefonunu 1-2A yerine 0.5A ile şarj etmekdir ve evet bu bir şehir efsanesi'dir. Ama hergun onlarca hücrenin oluşturdugu batarya grubunu her ne kadar ısı yönetimi olsa bile 16A/32A yerine 150A-250A ile yüksek ısıyla şarj etmek başka durumdur ve kesinlikle ve kesinlikle bir myht (efsane) değildir. Bilakis bu konuda Amerika'daki birçok 2010'larin başında çıkan EV otomobili (Nissan Leaf, Tesla Model S vb.) forumlarina bakabilirsiniz. Sürekli DC şarj kullanan insanların bataryalarınin 5 yılın sonunda %60-80'lere indiğini göreceksiniz. Diğer tarafta AC şarj ile 10 senedir kullanan ve hala bataryaları %90'larda olan bir çok otomobil kullanıcısi da aynı forumlarda mevcut.
10 senede % 3-5 verim kaybına uğrayan pil teknolojisi varda, cep telefonlarında bu piller neden kullanılmıyor? Piyasada 10 yıl pil ömrü olan yani 10 yılda % 5 verim kaybına uğrayan pile sahip bir cep telefonu var mı!
Telefonlarda polimer elektrolitli lityum iyon hücreler kullanılıyor asıl farklılık orada. Ömrü daha kısa, maliyeti daha yüksek bu hücrelerin. Mobil cihazlarda güç ihtiyacı düşük olduğu için salt enerji yoğunluğu odaklı bunlar ve tabi döngü sayısı da fazla olunca birkaç yılda faydalı ömrünü tamamlıyor. Elektrikli araçta hücre sayısı mobil cihazdaki gibi 1-2 değil 7 binlere kadar ulaşıyor silindirik hücrelerde. Haliyle hücre bazı eskime telefondaki gibi hızlı olmuyor. Eğer telefonlar da tıpkı otomobil gibi 10-20 yıl kullanılan ürünler olsaydı çok hücreli, gelişmiş termal yönetime sahip bataryalı telefonlara sahip olurduk muhakkak. Ama sektör ihtiyaçları farklı, her bataryalı ürünü aynı şartlarda değerlendirmemek gerek.
Rahmetli tesla Dünyada bedava elektrik çok rahat kullanılabilir demişti biz niyet araçları şarj etmekle uğraşıyoruz? Tekerler domdukçe kendini şarj etse ayrıca ustunde güneş panelleri ile desteklese ayrica manyetik alan ve ruzgardan da faydalanarak şarjina katki yapmasi çokmu zor.
Neticede hiç bir şey değişmiyor AC de dalga boyu sakin şekilde yavaş doldurup şarj ediyor DC de ise büyük boyu dalga boyu ile bataryayı şarj edip hızlı dolduruyor DC de yüzde 20 -80 arası dalga boyu büyük şekilde hızlı dolduruyor yüzde 80 sonrası batarya teknoloji gereği dalga boyunu küçülterek Yüzde yüze şarjı devam ettiriyor kısaca böyle anlatayım ez cümle DC de bataryanın ömrü kısalır diye bir şey söz konusu değil
Bazı şeylerin bilindiğini düşünerek detaya girmiyorsunuz. Çok güzel teknik yorumlar yapıyorsunuz ve sizi dinlemek keyifli. Ancak hiçbir şey bilmeyen ve elektrikli arabadan çekinen ama bir şekilde merak da duyup sizi dinleyen kişilere daha detaylı ve görsel açıklamalar yapmanızı bekliyorum ben. Mesela ben yazlığa gittiğimde babamın bahçedeki 220 volt prizi ile arabamı nasıl şarj edicem. Bunu yanınıza kablo alarak tane tane anlatmanız lazım. İki tarafı erkek kablo mu almamız lazım mesela. Elektrikçiye iki tarafı erkek kablo mu yaptıralım. İşyerine gittiğimde 380’lik kırmızı beyaz bir priz var. İşyerinden hangi kabloyla şarj etmeliyim. Bu kabloyu bize gösterip arabaya takıp tane tane anlatırsanız ülkedeki elektrikli araba sayısı çoğalır.
Hocam bir zahmet onu da elektrikçi çağırıp keşif yaptırarak öğrenin. Burası eğitim kanalı değil ve elektrik işleri öyle okuyarak öğrenilebilecek şeyler değil. Pratik gerekiyor ve hata yaparsanız milyonluk mangalınız olabiliyor ya da adaya veda edebiliyorsunuz.
Konuşan arkadaş elektrikten anlamıyor, boş konuşuyor, sorun sadece trafo gücü meselesi değil, binanıza gelen, dairemize gelen Elektrik kablo kesiti neye göre hesaplanmış?.Bu konuda herhangi bir bilginiz var mı? Bunu şöyle düşünün elinizde 1.500 kg ağırlığında bir araç var ve üzerinde 100 beygir gücü motor var, şimdi bu arabayı zırhlı hale getirdiniz ve araç ağırlığı 2,5 tona çıktı diyelim. Aracın motor gücü yetecek mi, aracın mekaniği şasesi buna uygun mu?
11-22 kW gibi şarj üniteleri kuracaksanız zaten gerekirse yeniden sözleşme yapılır, uygun kablolama gerçekleşir. Prizden şarj mevzusunda bu değerler söz konusu değil. Dilerseniz elektrikli araçların şarj hızlarıyla alakalı bir araştırma yapıp daha sonra kim boş konuşuyor ona karar verin hocam. 1,5-2 milyon para harcadığın arabayı şarj etmek için tabi ki tesisat uyumluluğunu gözden geçireceksin. Biz tak çalıştır hiçbir şeye gerek yok gibi bir beyanda bulunmuyoruz. Lütfen basite indirgeyerek sözlerimizi çarpıtmayın.
Ben tech düşkünü biri olarak heyecanla ilk gün tesla siparişi vermiş biri olarak size anlatayım ( videoda çok kolay anlatılıyor ); İstanbul da büyük lüks bir sitede oturuyorum, uzun zamandır otoparkta elektrikli araçlarda çok görüyorum( taycan bmw i serileri ve mercedes eq ler, nerede şarj ediyorlar bilmem muhtemel meraklısı ya da iş yerinde imkanları var) Siparişimi verdikten sonraki gün yönetime sordum; otoparklara şarj ünitesi için bedaşla görüşüldüğü ve bunun mümkün olmadığını çünkü herkesin sayaçları katlarında ve altyapı olarak yapılabilir değilmiş (muhtemelen baya bir yapı maliyeti olmalı yapılamaz olmasa da) çözüm olarak ortak bir noktada 4 hızlı charger ile başlayacaklarını söylediler. Burası çok büyük bir site artış olunca ne olacak bilmiyorum. İşin özeti bu sitede evimde şarj sahibi olamayacağım. benzer durum bir çok arkadaşımda da var. ileride illa daha iyi bir çözüme gider araçlar arttıkça fakat ilk alanlar bu sorumları çekecek. Yakında 500mt ileride bir sokakta zes var her geçişimde bakıyorum önünde alakasız araçlar park ediyorlar yani hep park yeri olarak kullanılıyor. Benzer şekilde biraz daha ileride oto showroom ları var onların da önünde halka açık fakat hep araçlar park edilmiş farkediyorum. Yani anlayacağınız bizim istanbul insanı park yeri olarak kullanacak sokaktakileri ve avmler de benzer olabilir yoğunlukta bir anda teslimatlar artınca yetersizlik olacak. Her yerde dc de yok bu arada yani gittim avm ye 1 saat işimi hallettim fulledim de yalan biraz. Tesla siparişleri dağıtmaya başladı avrupa yakası supercharger lokasyon bile yok haritasında henüz bunu da anlamıyorum istanbul avrupa ilk yapılmalıydı. Yani dünyanın parasını verip 10dk da benzin alan bizler araba şarj peşinde koşan insanlar olacağız bu iş biraz oturmalı erkenmiş dedirtti bana ve ben vazgeçtim 10k parayı yakacağım gelirse. Evinizde şarj yok istanbulda benim gibi durumdaysanız bir kere daha düşünün iyi araştırın derim
Hocam açık ve net söyleyeyim site yönetimleri bu mevzuya uzak oldukları gibi şarj altyapısının oluşturulmasına yönelik organizasyonel yükün altına girmek istemedikleri için bedaştan tedaştan geldiler olmuyor dediler diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyor. Otoparka priz koyabiliyorsan, yüzlerce aydınlatma ünitesi koyabiliyorsan araç şarj edecek elektriği de çekeceksin. Bunu bugün yapamıyoruz diyenler iki sene sonra yaptırmak için sıraya girecekler. İşin özü şarjı ulaşılmaz kılan altyapı vb yetersizlikler değil biziz. Hem istasyonları işgal edenler hem de altyapı yetmiyor imkansız diyerek işin içinden çıkmaya çalışan yetkililer.
@@dolubatarya haklısın yapılmaz değil, bu insanlar saçma sapan site temizlik araçlarına milyonlar harcıyorlar hepsini görüyoruz, kocaman bir site burası ve parası olan insanlar ev sahibi burada. Ben yapılamaz olduğunu düşünmüyorum. Fakat burada bu insanları ikna etmek çok zor, aynı dili konuşmayı geç ne sorduğumu anlayan bir kişiyi bulmam bile zor oldu bu konuda. Çözmek için yönetime katılmayı bile düşündüm fakat o kadar vaktim de yok. Bu sorun dediğin gibi araçlar yaygınlaşıp çoğalınca çözülecektir, bu da 2-3 yılı bulur gibi geliyor. Her yıl bir öncekinden daha iyi olacağı kesin, fakat istanbul tam bir keşmekeş yani park yeri bulamadığımız kaldırıma parkedilen bir şehirde elektrikli araç adaptasyonu olana kadar zorluklar olacak. Ben alırken ekim-aralık teslimat diye aldım 6 aya supercharger artar togg gelir ve her şey hızlıca gelişir gibi öngördüm. Şu andaki durumda tesla hızlı başladı bana belki 1-2 ay demeyecek gibi geliyor, togg gecikiyor içerde çalışan tanıdıklarım var o kadar hızlı bir dağıtım yapamayacaklar gibi gözüküyor. Kolay da değil zaten sıfırdan bir production line kurdular. Umarım bu yorumlar en kısa sürede anlamsız kalır, her sokak direğinde ve otoparkta bir şarj cihazının olduğu bir noktaya geliriz.
Kesinlikle, 250-300 km menzil son derece yeterli, yeter ki araç hızlı şarj olsun ve şarj istasyonları yaygın olsun. Ben de Model Y alma aşamasındayım ve insanlardaki menzil takıntısını hayretle izliyorum, elbette 1000 km menzilli araçla gelse daha konforlu olur ama her 250-300 km'de bir 15-20 dk şarj etmek bana son derece makul geliyor.
Hem yanlış hem yetersiz bilgi veriyorsunuz. Pratikte, mevcut şartlarda müstakil evi olmayanların elektrikli araç sahibi olması mümkün değildir. Binalarda ve sitelerde şarj istasyonu kurabilmek için yasal bir mevzuata ihtiyaç vardır. Teknik olarak yetkili mühendislik uygulamasını gerektiren böyle bir proje için devlet politikasına ihtiyaç vardır.
20 daire aynı gece araçlarını şarja takınca ana hat bunu nasıl kaldıracak?milleti gaza getirmeyin lütfen,bu ciddi bir altyapı gerektirir ki büyük maliyettir
ayni sitede ortalama kac tane klima ayni anda calisiyor altyapi bunu kadiriyorda elektrikli arac sarj unitesi neden kurulamiyor? bu ulke hesap bilmeyen ama herseye yorum yapanlardan bir kurtulsa neler neler olacak…
Gerçekten bunu hiç düşünmemiştim 😂😂😂allahtan bilgili arkadaşlar var,açar herkes klimaları araçlarda şarja takılır,klimalar kabloları soğutur,ilave alt yapıya gerek kalmaz🤣🤣
Hocam bu konsepti bana sorarsanız her gün deneyin her gün geçin bir akıllı tahtanın başına twitterdan gelen youtube dan gelen şurdan burdan gelen sorulara cevap verin milleti bilinçlendirin kanalınızı büyütün kalitenizi asla bozmayın asla konunuz dışına çıkmayın bunları yaparsanız kanalınızın 1 milyon 2 milyon olmaması için hiçbir sebep yok sağlıcakla kalın❤
çok güzel bir anlatımdı. Sadece bir kaç konu var eklemek istediğim.
1. si özellikle elektrikli araçların yoğun kullanıldığı iskandinav ülkelerinde belki son 20 senedir eleketrik altyapısına para harcıyorlar. Yani bizdeki söylediğiniz üzere trafo kaldırmazsa trafoyu değiştirirler hamlesi çok hızlı çözülebilir bir konu değil. Bu sebepten elektrikli araçlar yaygınlaştıkça bazı aksamaların olması kaçınılmazdır.
2. sitelerde , eğer otoparkta kat malikinin otopark alanı belirlenmiş bir alan ise ücreti mukabilinde kendi sayacından hat çektirip belki işini çözebilir. Fakat ortak bir otoparkta maliklerin park alanı belirsiz ve rastgele bir düzen var ise herhangi bir yere şarj çekip kullanmak şu anki kanunlar ile mümkün değil. Sitenin kendisinin priz takıp süzme sayaç ile takip ederek ücretini tahsil etmesi de araçtırılmalı. Nihayetinde evet ortak alanların elektrik giderini hep birlikte ödüyoruz fakat bireysel olarak elektriği harcayıp tahsilatı konusunda elektrik satmak yasak olduğu için sorunlu bir mevzu.
Şu an ben de yaklaşık 900 araçlık otoparkı olan bir sitede oturuyorum ve bi türlü şarj konusunu çözemiyoruz. Devletin hızlı bir şekilde makul bir yönetmelik çıkarması gerekiyor. Hızlı şarj istasyonları maliyetler göz önüne alındığında çok avantajlı değilller zaten. Burada işlevsel olan , akşam gelip cep telefonu gibi şarja takıp sabah devam etmek ve bunu ev elektriği ile yapmak olabilir.
800 volt meselesini çok güzel acikladiniz. Ağzınıza sağlık.
araç bataryalarında bms Battery management sustem) var. her hücreye koyuyorlar. dc şarjla yüksek hız sorun olmaz. sistem bataryayı koruyacak şekilde şarj ediyor.
Emekleriniz için teşekkür ederim gerçekten faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Fakat Voltaj (gerilim) ile alakalı Bi yerde dil sürçmesi oldu diyelim. Zira gerilim ve akım ters orantılı çalışır. Gerilimi iki kat artırırsanız akım yarıya iner. Fayda zarar hesabında ise akım artışında ısınma sorunları oluşur ve daha kalın iletken kullanmanız gerekirken Gerilim artışı durumunda izolasyonu daha sağlam yapmanız gerekir. (Elk_Elt müh)
Çok teşekkürler cümleleri eksik kurmuşuz evet gerilim yükseldiğinde akım düşeceği için zaten daha ince kesitli kablo kullanılabiliyor olacak ve ısınmanın azalmasıyla birlikte verimlilik de artacaktır. Burada izolasyonun maliyeti artırdığı va öne sürülüyor olsa da genele baktığımızda araç performansı ve menziline katkısı daha yüksek olduğu için kesinlikle 800 ve üstü gerilimde elektrik mimarileri şart
Harika, son derece faydalı bir program olmuş, emeğinize sağlık, çok teşekkür ederim.
Elektrikli Araç Konusunda En Donanımlı Yorumculardan Bilal Bey Allah Başarılarınızı Arttırsın
Tum bilgiler icin tesekkurler, yalnizca hizli sarjin ve isinin pili eskitmesi hakkindaki bilgilerinizi gozden gecirmenizi tavsiye edebilirim.
Hizli sarjda isi kacinilmazdir ve her turlu kontrol unitesi de olsa pili yipratir eskitir ve sizi daha erken zamanda degistirmeye zorlar.
Sizin bahsettiginiz gibi hayal urunu degil yani bu durum, tum elektronik ve makine muhendislerinin bu konuda detayli bilgisi var danisabilirsiniz.
Ornegin iphone xr in pilini 1A5V ile sarj ederseniz iki yil boyunca pil kapasitesi 100de 100 kaliyor.
Su anda iphone 12 kullaniyorum ve sirj denemek icin hizli sarj kullaniyorum, 18 ayda kapasite 89% a indi.
Tm olur diyo ama artk ısı pompası iklimlendirme vs var önlem var diyor işte
1 yil onceki video valla cok faydali elektrikli araca yeni baslayanlar yada baslamayi dusunenler icin
Güzel bilgilendirme olmuş, ağzınıza sağlık..
Dostum benim düşüncem . Elektrik dağıtım firmalarına aynı sokak lambası zorunluluğu veya elektrik dağıtım box u gibi. Her sokakta zorunluluk gelmesi gerekiyor. Ac olarak ve elektrik dağıtım firmaları zaten altyapı yapmakla yükümlü. Bu altyapıya araç şarj cihazı zorunluluğu gelse. Fiyatları da perakende fiyatının % 10 daha fazlası olsa. Kimse sıkıntı çekmez. Şuanda dışardan ac ile şarj etmek çok mantıksız. 1 e aldıklarını 2 ye 3 e satıyorlar ve ac cihazları da okadar pahalı bir sistem değil.
Bu videoyu güncelleyebilir misiniz? Yeni teknolojilerde evde şarj seçenekleri neler?
Wall box yani duvar tipiler dışında bir de taşınabilir mobile şarj aletleri var gibi bunların farkı nedir ya da ürün tanıtım kıyaslama gibi şeyler yapabilirseniz süper olur
Kafamdaki bütün soruları sordun helal olsun. Özellikle hızlı şarjın zararı var mı yok mu
Teşekkürler kardeşim o kadar güzel anlatıyorsun ki işininin erbabı olduğun belli..
Elektrikli otomobil dünyasında tıpkı telefonlardaki powerbank cihazları gibi araçlarada powerbank cihazları çıkması öngörülüyor mu ?
evde şarj hayli ucuz bugünkü tarifeyle. dışarıda benzinle aynı oluyor aşağı yukarı. çoğu yerde zes ac 22kw istasyon var uzun yolda dc istasyonların çoğalması lazım. bazan uzun yoldakiler arızalı oluyor. bütün tol planı altüst oluyor.
Norveç kötü bir örnek çünkü vatandaşlarının %80 i müstakil bahçeli evlerde kırsalda ve dağınık olarak yaşıyorlar. Araçlarını garajlarında şarj ediyorlar, kimse kimseye pislik yapmıyor. Çin bize iyi bir örnek olabilir çünkü onlar da bizim gibi çok katlı apartmanlarda oturuyorlar. Ama Çin devleti elektrik altyapısını çılgın bir şekilde geliştirip güçlendiriyor. Bizim gibi mevsimin ilk yağmurunda infilak eden yeraltı kabloları, trafoları yok. Apartmanlarda şarj yüzünden hır çıkaran kötü komşular yok.
Güzel bilgilendirmeydi ağzına sağlık 👍🏼
Kanalınzda ve hayatınızda başarılar diliyorum.
Şarjı hep sıfıra yakınmı dolduralım.yoksa 50 de 40 da devamlı doldurmak pilin ömrü azaliyormu
Mobil 22 kW cihazlar var yurtdışından iki misli fiyata satılıyor.
İsabetli bir bilgilendirme olmuş teşekkürler
Hocam merhabalar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiyorum. Şöyle bir sorum olacak fikrinizi almak isterim. Leapmotor T03 aracım var bu araçda DC şarj istasyonu seçiyor. Nasıl iş anlamadım ama TOGG da şarjda sıkıntı olmazken MONOKON ve OTOJET de denedim şarj almıyor. bunun nedeni ne olabilir ne önerirsiniz teşekkürler
İyi yayınlar,bir konuda sorum ve önerim olacaktı,sitelerde ve apartmanlarda oturan araç sahipleri için hat çekilip aboneli saat takılabiliyormu böyle bir imkan varmı .
BMW i3 ,Bu aracı Tavsiye edermisiniz? 2. El elektrikli araç alırken nelere dikkat edilmeli?
Yaklaşık 3 aydır togg kullanıyorum, Türkiyede baya şarj istasyonları kuruldu. Şuanda gayet yeterli ama önümüzde ilk bayramda herkes memleketine gittiğinde şarj istasyonlarının önü kuyruk olmayacak mı? O yüzden şimdiden şarj istasyon sayılarının bir an önce artaması lazım
Merhabalar,
İçeriklerinizi severek takip ediyorum, ellerinize sağlık çok bilgilendirici videolar yapıyorsunuz.
Rica etsem Volkswagen ID.6 Crozz araca dair detaylı bilgilendirme videosu yapabilir misiniz ? Sizin bilgi ve deneyiminize ihtiyacım var.
Tesla model 3 kullanım kıtapcıgında bile, hızlı sarjı olabildigince kullanmayın yazıyor.
Bahsettiğiniz AC şarj unitesi icin trifaz gerekiyor mu?
çindekş meşhur sitede 8000 tl civarı 22kw 3fazlı mobil şarj aleti (şarj istasyonu diyorlar) satılıyor. ben sitedeyim. aracımı parkettiğim kapalı otopark alanına kendi saatimden 3 fazlı çektirdim. rahatça şarj ediyorum. aleti 14kw güce ayarladım. 52kwh zoeyi 2-3 saatte dolduruyor. aynı cihaz tek fazla da çalışıyor. tek fazda şarj süresi artıyor tabi.
Ne aldınız hocam normal prizle mi şarj ediyorsun
Tek faz 7.4kw kadar takılıyor heralde
11kw-22kw da 3 faz lazim.
Hocam Merhaba KGM Torres aracım için Almanya'dan arkadaşım Heidelberg 11Kw Wallbox getircek tavsiye edermisiniz ve dikkat etmem gereken hususlar nedir müstakil evimiz var ve trifaze mevcut
benim günlük araç kullanımım 15-20 km. ac şarj ile 3 kw bana fazlasıyla yeterli. Akşam 6 da eve geldiğimde taksam sabah 8 de çıkarsam 42 kw yapar. 2 günde full şarj olur. wallbox benim için gerekli değil. Cep telefonu gibi akşam eve geinc taksam sürekli full şarjda olurum.
Yeni bir kullanıcıyım. Bende 3,5 metre olan şarj cihazı var. Bir de togg ile gelmiş olan 5metre şarj kablosu var. Merak ettiğim husus şarj cihazına, togg ile gelen 5 metre kabloyu takıp uzatma gibi kullanabilir miyim?
Süperdi kardeş
Her istasyon icin ayri uyelik mi yapmak gerekir
batarya ömrünü uzatmak için 20-80 arası kullanım doğrumudur?
Son 3 yıldır kia niro aracımı hep evimde şarj ediyorum hiç bir sorun yok. Günlük şarj ettiğim için hep belli seviye(en az 50%) üzerinde tutuyorum.
Merhabalar sizinle özelde konuşmak isterim. Niro konusunda gerçek kullanıcı bilgileri avantajları dezanavtajları beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığı konusunda.. yada özellikle belirtmek isteğiniz başka konular varsa
ŞARJ HİZMETİ YÖNETMELİĞİ epdk nın ona göre ev enerjisinden çekilmesi yasak gözüküyor bir çok kişide evine kendisi direk bağlattırıyor bu konuda şahısların bir lisanslı şirketten elektirik almasımı lazım yoksa kafasına göre kullana bilirmi sanmıyorum ama tam bir açıklama yapa bilirmisiniz
Model Y almayı düşünüyorum, evim site içinde ve site yönetimi altyapıyı güçlendirmeyi reddettiği için şarj ünitesi kurulamıyor(muş). Bu durumda sürekli olarak iş yerimdeki şarj istasyonundan şarj edeceğim. Tesla aracın sürekli şarja takılmasını önermiş ancak her gün şarja tak, bitince ofisten 26 kat inip aracın yerini değiştir zahmetli olacak; haftada 1 şarj edilse uzun vadede sıkıntı olur mu? (Otparkta DC (hızlı) şarj var mı bilmiyorum, DC şarj varsa her gün olmasa bile 2-3 günde bir 5-15 dk'lık şarj ile kullanabilirim.)
Bir de sosyal medyada cahil cühela arkadaşların ağzında "5-10 sene sonra batarya ölünce araç çöp olacak" gibi bir kabul var. Benim yaptığım araştırmalara göre Tesla bataryalarının ömrü bundan çok daha fazla, bu konuda net bir bilgi var mı? Ömrü kaç yıl ve yaklaşık kaç km/mil? (batarya şarjı %60-70'in altına düşmemiş durumda)
Teorik olarak nasil oluyor her yere unite kurulabilir diye?
aracaın içinden çıkan kablo ile taşınabilir şarj aleti ek yapılabilir mi?
Ustam mesela mercedes sarj aparati ile bmw yi sarj ede bilirmiyiz
Genelde elektirik Sayaçları otopark katlarına yakın olur ordan kablo çekerek arabayı şarz edebiliriz
Çöl sıcaklığında araç bataryaları şişip patlama yapabilir mi ?
bazı siteler kurmuşlar istasyonu ama 1-2 tane. ilerde nasıl paylaşılacak hiç bilmiyorum. sürekli sıra mı beklicez. çok sıkıntılı
sen teslanın türkiye ayağımısın.
her iki yılda bir yeniden çekilmesi gereken video
Sizler de daha önce bahsetmistiniz. Togg ile skywell frasisin bataryasını kullanıyor.
Aralarındaki fark nedir.?
Skywell in Çin'den gelen ET5 yeni arabalarında 650 km menzil vadediyorlar. Toggda aynı batarya ya sahipse Togg 2024 yılında çıkaracağı arabalara 650 km menzilli çıkarabilir mi?
İki araç arasında ağırlık, aerodinamik tasarım ve termal yönetim başta olmak üzere birçok konuda farklılık var. Haliyle enerji tüketimi de ciddi farklılık gösteriyor. Bu yüzden menzil de değişiyor. Ama ilerleyen dönemde daha yüksek menzilli Togg versiyonları da görebiliriz bataryayı değiştirmeleri, tasarımı Skywell gibi daha aerodinamik hale getirmeleri halinde
hele şükür reisler. mg4 aldık ama nasıl şarj edicez bilmiyoruz. bayideki eleman kablo yok dedi biz şok olduk. yarın arabayı teslim alicaz ama en ufak bir bilgimiz yok :)
Aracınız 2022 model yılına mı ait? Aracın gümrük evraklarını görmek istediğinizi belirtir misiniz? Ben bir grup 2022 model aracın gümrük artışından önce gümrükten çekildiğini düşünüyorum, umarım yanılıyorumdur. Hayıtlı olsun, keyfini çıkarın. 2023 sonu, 2024 başı aynı miktar döviz haracayarak daha iyi araçlara kavuşmak dileğiyle.
Merhaba, 7 kW destekleyen kablo ve sigorta ile techiz ise müstakil evim, neden direk kablo ile aracımın OBC ünitesine bağlayamıyorum? Neden bir ac sarj ünitesi kurdurmaya gerek var?
obc zaten ac den aldığı elektrikle bataryanı dolduruyor . ac ünite kurdurman şart değil .şarj kablosunu direk prize takmak için dönüştürücüler var
Skywell arabalarında kullanıcı yorumlarında menzilin ciddi anlamda düştüğü anlatılıyor. Aynı bataryaya sahip olan Togg da da böyle bir sorun yaşanır mi?
Skywell'de ilk etapta batarya yönetim yazılımında optimizasyon sorunları yaşandı. Bu zaten düşük olan kış menzilini daha da aşağı indirince kötü bir algı oluştu orada maalesef. Togg'un gerçek kullanım testlerinde ne kadar verimli olduğunu görmeden bir şey söylemek güç ama
Evinizdeki prizden 11 kW güç alamazsınız, buna ne prizinizin ne prizinize gelen kablonun nede dairenize gelen sayacın, sigortanın gücü yeter!
220 voltta 11 kw güç demek minimum 50 amper akım çekmek demektir. 50 amper akımı tek fazlı hattan çekmek sıkıntı, diğer yandan evinizin elektrik sözleşme gücü ve tesisatı ortalama 7,5 kW ' a göre tasarlanmış, projelendirilmiştir, zaten dağıtım şirketleri ile yaptığınız sözleşme gücü 7,5 kW gibi bir şeydir, lütfen bu konuyu elektrik temin ettiğiniz dağıtım şirketi ile görüşünüz.
Aynen katılıyorum.
Herşeyi güzel güzel açıklamış ama bu kısmını çok sığ geçmiş. Hatta bu konu sebebiyle ünite kuramayanlara gülünç demiş, bu kısmı çok irite edici. Olası yangın tehlikesi konusunu da savsaklamış, bu videoyu izleyip cesaretlenip altyapısı uygun olmayan bir yere kendi kafasına göre bir ince kabloyla birisi güç çeksin bakalım, o kablo kanıyor mu yanmıyor mu?
Çoğu hızlı şarj cihazı 400 V. 800 V araçları şarj edebilecek mi bu cihazlar?
Akülü güçlü inventörlü şarj üniteleri var iyi altyapı olmayan yerlerde de çalışıyor. Bataryalı trafo gibi düşünün.
benim aracım citroen e c4. benim bataryam hangi tip bilgilendirirseniz sevinirim. evde normal prizle yapıyorum sabaha kadar yuzde 100 oluyor. yuzde 100 yapmamalımıyım
Hocam iyi günler. Hangi tip şarj cihazı ile evden dolduruyorsunuz. Ayrıca normal prizden şarj problem olmuyor mu? Bende Corsa e aldım. Dışarıdan dolduruyorum sürekli ve biraz pahalı oluyor bu şekilde. Eğer sizin kullandiginiz cihaz Corsa için uygunsa ve evden normal priz ile yapabileceksem bende almak isterim o cihazdan.
220 volt ile en fazla kaç kw lık şarj yapılabilir.
7 kW diye biliyorum
Opel Corsa aldık
Yalnız yazlıktaki evin altında Garaj var oradaki normal prizde ünite olmadan ev prizine nasıl takıcam kablo var mı dedik yok dediler.Nasıl bir kablo almamız lazım her kablo uyar mı yardımcı olursanız sevinirim.
Hayırlı olsun. İnternette bulabilirsiniz trendyol hepsiburada. Normal prizden AC Mennekes prize dönüştürücü adaptörler var. Çok karmaşık bir ürün değil fiyatları düşüktür. Mümkün olduğunca kabloyu katlamadan kullanmak lazım
@@dolubatarya Affınıza sığınıyorum.Bu dönüştürücü adaptörden sonra. herhangi bir uzatma kablosu ile normal prize takabilirim değil mi yanlış anlamadıysam.Şimdiden çok teşekkür ediyorum kanalımızda başarılar diliyorum.
Hızlı şarj demek hızlı kimyasal tepkime demek, kimyasal tepkime ısı üretir, hızlı kimyasal tepkime daha yüksek ısı üretir, bu bataryaya zarar verir.
Hızlı şarjın bataryaya zarar verdiği bir Mit değildir..
Son cümleye kadar aynısını biz de söylüyoruz. Fakat ısının sağlıklı bir termal yönetimle uzaklaştırılması durumunda batarya ömrüne etkisi minimuma iner. Bunu yapılan çok sayıda araştırma da kanıtlamaktadır. Dolayısıyla hızlı şarj modern elektrikli otomobillerin bataryasına zarar vermez.
Sizin urban myht(şehir efsanesi) diye bahsettiğiniz konu cep telefonunu 1-2A yerine 0.5A ile şarj etmekdir ve evet bu bir şehir efsanesi'dir. Ama hergun onlarca hücrenin oluşturdugu batarya grubunu her ne kadar ısı yönetimi olsa bile 16A/32A yerine 150A-250A ile yüksek ısıyla şarj etmek başka durumdur ve kesinlikle ve kesinlikle bir myht (efsane) değildir. Bilakis bu konuda Amerika'daki birçok 2010'larin başında çıkan EV otomobili (Nissan Leaf, Tesla Model S vb.) forumlarina bakabilirsiniz. Sürekli DC şarj kullanan insanların bataryalarınin 5 yılın sonunda %60-80'lere indiğini göreceksiniz. Diğer tarafta AC şarj ile 10 senedir kullanan ve hala bataryaları %90'larda olan bir çok otomobil kullanıcısi da aynı forumlarda mevcut.
Hangi elektrikli aracı almalıyım ¿
Elbette ki togg
10 senede % 3-5 verim kaybına uğrayan pil teknolojisi varda, cep telefonlarında bu piller neden kullanılmıyor?
Piyasada 10 yıl pil ömrü olan yani 10 yılda % 5 verim kaybına uğrayan pile sahip bir cep telefonu var mı!
Telefonlarda polimer elektrolitli lityum iyon hücreler kullanılıyor asıl farklılık orada. Ömrü daha kısa, maliyeti daha yüksek bu hücrelerin. Mobil cihazlarda güç ihtiyacı düşük olduğu için salt enerji yoğunluğu odaklı bunlar ve tabi döngü sayısı da fazla olunca birkaç yılda faydalı ömrünü tamamlıyor. Elektrikli araçta hücre sayısı mobil cihazdaki gibi 1-2 değil 7 binlere kadar ulaşıyor silindirik hücrelerde. Haliyle hücre bazı eskime telefondaki gibi hızlı olmuyor. Eğer telefonlar da tıpkı otomobil gibi 10-20 yıl kullanılan ürünler olsaydı çok hücreli, gelişmiş termal yönetime sahip bataryalı telefonlara sahip olurduk muhakkak. Ama sektör ihtiyaçları farklı, her bataryalı ürünü aynı şartlarda değerlendirmemek gerek.
Rahmetli tesla Dünyada bedava elektrik çok rahat kullanılabilir demişti biz niyet araçları şarj etmekle uğraşıyoruz? Tekerler domdukçe kendini şarj etse ayrıca ustunde güneş panelleri ile desteklese ayrica manyetik alan ve ruzgardan da faydalanarak şarjina katki yapmasi çokmu zor.
❤
Neticede hiç bir şey değişmiyor AC de dalga boyu sakin şekilde yavaş doldurup şarj ediyor DC de ise büyük boyu dalga boyu ile bataryayı şarj edip hızlı dolduruyor DC de yüzde 20 -80 arası dalga boyu büyük şekilde hızlı dolduruyor yüzde 80 sonrası batarya teknoloji gereği dalga boyunu küçülterek Yüzde yüze şarjı devam ettiriyor kısaca böyle anlatayım ez cümle DC de bataryanın ömrü kısalır diye bir şey söz konusu değil
Bazı şeylerin bilindiğini düşünerek detaya girmiyorsunuz. Çok güzel teknik yorumlar yapıyorsunuz ve sizi dinlemek keyifli. Ancak hiçbir şey bilmeyen ve elektrikli arabadan çekinen ama bir şekilde merak da duyup sizi dinleyen kişilere daha detaylı ve görsel açıklamalar yapmanızı bekliyorum ben. Mesela ben yazlığa gittiğimde babamın bahçedeki 220 volt prizi ile arabamı nasıl şarj edicem. Bunu yanınıza kablo alarak tane tane anlatmanız lazım. İki tarafı erkek kablo mu almamız lazım mesela. Elektrikçiye iki tarafı erkek kablo mu yaptıralım. İşyerine gittiğimde 380’lik kırmızı beyaz bir priz var. İşyerinden hangi kabloyla şarj etmeliyim. Bu kabloyu bize gösterip arabaya takıp tane tane anlatırsanız ülkedeki elektrikli araba sayısı çoğalır.
Hocam bir zahmet onu da elektrikçi çağırıp keşif yaptırarak öğrenin. Burası eğitim kanalı değil ve elektrik işleri öyle okuyarak öğrenilebilecek şeyler değil. Pratik gerekiyor ve hata yaparsanız milyonluk mangalınız olabiliyor ya da adaya veda edebiliyorsunuz.
Erken geldik,video 4 dakika sonra yayındaymış
Konuşan arkadaş elektrikten anlamıyor, boş konuşuyor, sorun sadece trafo gücü meselesi değil, binanıza gelen, dairemize gelen Elektrik kablo kesiti neye göre hesaplanmış?.Bu konuda herhangi bir bilginiz var mı? Bunu şöyle düşünün elinizde 1.500 kg ağırlığında bir araç var ve üzerinde 100 beygir gücü motor var, şimdi bu arabayı zırhlı hale getirdiniz ve araç ağırlığı 2,5 tona çıktı diyelim. Aracın motor gücü yetecek mi, aracın mekaniği şasesi buna uygun mu?
11-22 kW gibi şarj üniteleri kuracaksanız zaten gerekirse yeniden sözleşme yapılır, uygun kablolama gerçekleşir. Prizden şarj mevzusunda bu değerler söz konusu değil. Dilerseniz elektrikli araçların şarj hızlarıyla alakalı bir araştırma yapıp daha sonra kim boş konuşuyor ona karar verin hocam. 1,5-2 milyon para harcadığın arabayı şarj etmek için tabi ki tesisat uyumluluğunu gözden geçireceksin. Biz tak çalıştır hiçbir şeye gerek yok gibi bir beyanda bulunmuyoruz. Lütfen basite indirgeyerek sözlerimizi çarpıtmayın.
Ben tech düşkünü biri olarak heyecanla ilk gün tesla siparişi vermiş biri olarak size anlatayım ( videoda çok kolay anlatılıyor );
İstanbul da büyük lüks bir sitede oturuyorum, uzun zamandır otoparkta elektrikli araçlarda çok görüyorum( taycan bmw i serileri ve mercedes eq ler, nerede şarj ediyorlar bilmem muhtemel meraklısı ya da iş yerinde imkanları var)
Siparişimi verdikten sonraki gün yönetime sordum; otoparklara şarj ünitesi için bedaşla görüşüldüğü ve bunun mümkün olmadığını çünkü herkesin sayaçları katlarında ve altyapı olarak yapılabilir değilmiş (muhtemelen baya bir yapı maliyeti olmalı yapılamaz olmasa da)
çözüm olarak ortak bir noktada 4 hızlı charger ile başlayacaklarını söylediler. Burası çok büyük bir site artış olunca ne olacak bilmiyorum. İşin özeti bu sitede evimde şarj sahibi olamayacağım. benzer durum bir çok arkadaşımda da var. ileride illa daha iyi bir çözüme gider araçlar arttıkça fakat ilk alanlar bu sorumları çekecek.
Yakında 500mt ileride bir sokakta zes var her geçişimde bakıyorum önünde alakasız araçlar park ediyorlar yani hep park yeri olarak kullanılıyor. Benzer şekilde biraz daha ileride oto showroom ları var onların da önünde halka açık fakat hep araçlar park edilmiş farkediyorum.
Yani anlayacağınız bizim istanbul insanı park yeri olarak kullanacak sokaktakileri ve avmler de benzer olabilir yoğunlukta bir anda teslimatlar artınca yetersizlik olacak. Her yerde dc de yok bu arada yani gittim avm ye 1 saat işimi hallettim fulledim de yalan biraz.
Tesla siparişleri dağıtmaya başladı avrupa yakası supercharger lokasyon bile yok haritasında henüz bunu da anlamıyorum istanbul avrupa ilk yapılmalıydı.
Yani dünyanın parasını verip 10dk da benzin alan bizler araba şarj peşinde koşan insanlar olacağız bu iş biraz oturmalı erkenmiş dedirtti bana ve ben vazgeçtim 10k parayı yakacağım gelirse.
Evinizde şarj yok istanbulda benim gibi durumdaysanız bir kere daha düşünün iyi araştırın derim
Hocam açık ve net söyleyeyim site yönetimleri bu mevzuya uzak oldukları gibi şarj altyapısının oluşturulmasına yönelik organizasyonel yükün altına girmek istemedikleri için bedaştan tedaştan geldiler olmuyor dediler diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyor. Otoparka priz koyabiliyorsan, yüzlerce aydınlatma ünitesi koyabiliyorsan araç şarj edecek elektriği de çekeceksin. Bunu bugün yapamıyoruz diyenler iki sene sonra yaptırmak için sıraya girecekler.
İşin özü şarjı ulaşılmaz kılan altyapı vb yetersizlikler değil biziz. Hem istasyonları işgal edenler hem de altyapı yetmiyor imkansız diyerek işin içinden çıkmaya çalışan yetkililer.
@@dolubatarya haklısın yapılmaz değil, bu insanlar saçma sapan site temizlik araçlarına milyonlar harcıyorlar hepsini görüyoruz, kocaman bir site burası ve parası olan insanlar ev sahibi burada. Ben yapılamaz olduğunu düşünmüyorum. Fakat burada bu insanları ikna etmek çok zor, aynı dili konuşmayı geç ne sorduğumu anlayan bir kişiyi bulmam bile zor oldu bu konuda.
Çözmek için yönetime katılmayı bile düşündüm fakat o kadar vaktim de yok. Bu sorun dediğin gibi araçlar yaygınlaşıp çoğalınca çözülecektir, bu da 2-3 yılı bulur gibi geliyor. Her yıl bir öncekinden daha iyi olacağı kesin, fakat istanbul tam bir keşmekeş yani park yeri bulamadığımız kaldırıma parkedilen bir şehirde elektrikli araç adaptasyonu olana kadar zorluklar olacak.
Ben alırken ekim-aralık teslimat diye aldım 6 aya supercharger artar togg gelir ve her şey hızlıca gelişir gibi öngördüm. Şu andaki durumda tesla hızlı başladı bana belki 1-2 ay demeyecek gibi geliyor, togg gecikiyor içerde çalışan tanıdıklarım var o kadar hızlı bir dağıtım yapamayacaklar gibi gözüküyor. Kolay da değil zaten sıfırdan bir production line kurdular. Umarım bu yorumlar en kısa sürede anlamsız kalır, her sokak direğinde ve otoparkta bir şarj cihazının olduğu bir noktaya geliriz.
Bence elektrikli araçlarda önemli olan menzil değil şarj süresi
Kesinlikle, 250-300 km menzil son derece yeterli, yeter ki araç hızlı şarj olsun ve şarj istasyonları yaygın olsun. Ben de Model Y alma aşamasındayım ve insanlardaki menzil takıntısını hayretle izliyorum, elbette 1000 km menzilli araçla gelse daha konforlu olur ama her 250-300 km'de bir 15-20 dk şarj etmek bana son derece makul geliyor.
Bir araba bataryası ömrü ne kadar? ????
Batarya konusunu şu videoda detaylı ele aldık: ruclips.net/video/htkVLl0VQV0/видео.html
Çok fazla yanlis bilgi veriyorsunuz 3.7 kw la 30 saat te araç sarj olmaz ortalama 13 saat sürer
Bir fazdan maks 7 kw alabilirsiniz 11 kw degil
11 kW yanlış olmuş hocam evet. Fakat 13 saat ortalama gibi bir istatiatik yok hocam. 80 100 kWh bataryalı araç 13 saatte nasıl tam şarj olacak?
@@dolubatarya dogru ama 80 kw lık bataryanin zaten 50 kw lık kismini doldur bosalt yapiyoruz
🎉
Dc sistemlerin ne kadar guclu oldugunu bu millet nezaman anlar acep
"Şarz" diyene bacağım girsin.
Konuşurken elini bu kadar kullanan badka bir insan varmi acaba
Hem yanlış hem yetersiz bilgi veriyorsunuz. Pratikte, mevcut şartlarda müstakil evi olmayanların elektrikli araç sahibi olması mümkün değildir. Binalarda ve sitelerde şarj istasyonu kurabilmek için yasal bir mevzuata ihtiyaç vardır. Teknik olarak yetkili mühendislik uygulamasını gerektiren böyle bir proje için devlet politikasına ihtiyaç vardır.
Yok hocam öyle bir şey şarj işini kafanızda büyütmeyi bırakın. Bizi takip eden onlarca örneği var bu sizin mümkün değil dediğiniz şeyin.
20 daire aynı gece araçlarını şarja takınca ana hat bunu nasıl kaldıracak?milleti gaza getirmeyin lütfen,bu ciddi bir altyapı gerektirir ki büyük maliyettir
Bir de bunu dile getirenlere gülünç diyor
Gaz değil o elektrik
ayni sitede ortalama kac tane klima ayni anda calisiyor altyapi bunu kadiriyorda elektrikli arac sarj unitesi neden kurulamiyor? bu ulke hesap bilmeyen ama herseye yorum yapanlardan bir kurtulsa neler neler olacak…
Klimalar ile beraber şarj edilirse o zaman sorun olmaz tabii klimalar kabloları soğutup ısınmayı engeller haklısınız🤣🤣🤣
Gerçekten bunu hiç düşünmemiştim 😂😂😂allahtan bilgili arkadaşlar var,açar herkes klimaları araçlarda şarja takılır,klimalar kabloları soğutur,ilave alt yapıya gerek kalmaz🤣🤣
Güzel bilgilendirmeydi ağzına sağlık 👍🏼