Elektrikli otomobil haberlerini birkaç senedir takip ediyorum ancak Türkiye’de yeterli ve kaliteli içerik üreticisi olmadığı için yabancı kanalları takip ediyordum. Sayenizde artık bizim de çok kaliteli bir kanalımız var. Emeğinize sağlık hiç bozmadan bu şekilde devam edin.
Emeğinize sağlık, akıcı bir anlatım, düzgün diksiyon ve sunduğunuz güvenilir bilgileri sağlayabilen az sayıda kaliteli içerik üreticilerden birisiniz. Sayenizde Elektrikli araçlar hakkında çok şey öğrendik. iyi ki varsınız :)
Bu kadar bilgi dolu bir video, hem de 21 dakika. Nasıl oldu da sıkılmadan bir çırpıda izledim gitti. Fx57(Erdi Özüağ) gibisiniz hatta sunumunuz daha takip edilebilir şekilde . Süpersiniz vallahi. Emeğinize sağlık.
Dolu batarya ekibi ısı pompası ve 800v mimariye kafayı taktı iyi anlamda tabi ki. Bütün son kullanıcıları bilinçlendirecek ve yakın zamanda bu destekleri sağlamayan araçlar kanal takipcilerine satılamayacak 😁 Başarılı video olmuş. Bu şekilde nokta teknoloji anlatımları bekliyoruz.
Год назад+2
Taramalı tüfek gibi maaşallah, bilgi yağmuruna tuttu bizi.
Teknoloji geliştikce teknolojinin gelişme hızının artması muazzam.
11 месяцев назад+1
Sektör resmen baş döndürüyor. Bu sersemlikte sizin gibi yol göstericilerin olması kıymetli. Heyecan bilgi ile birleşince bize de takipte kalmak kalıyor.
Kaşla göz arası 2 bin takipçi daha gelmiş en son videonun ardından. Çeyreğe doğru hızla devam. Kanalın en iyi yayınlarından biri olmuş bu arada. Bu tip konularda soru-cevap düzenini pas geçmek en güzeli.
Sizi dinleyenler genelde başka bı iş yaparken dinlediği için konuşurken arkaya az da olsa müzik eklemek dinleyeni yoruyo açıkçası sadece siz ve biz olsak daha mutlu oluruz 😊
Emeğinize sağlık çok akıcı bir şekilde ve ayrıntılı anlattınız teşekkür ederim, skywell et5in lastik ölçüsü ile oynayıp 235 50 19 yerine 225 55 19 takıp aşağı yukarı %10luk bir menzil artışı kazandım ilgilenen varsa bilgisi olsun
Merhaba Tv kanallarında da. Sizin programlarınıxı izlemek isteriz inşallah Bu arada elektikli traktör konusunun geçtiği bir video da yaprsanuz seviniriz
Yaklaşık 10 aydır 400 volt alt yapılı elektrikli araç kullanıyorum. Bu saatten sonra tekrar içten yanmalı araca dönebileceğimi sanmıyorum. Aracın hızlanma grafiğine, konforuna o kadar alıştım ki... Elektrikli araçların geleceği sadece voltaj mimarisi değil, pil kimyası ile de bambaşka bir yere evrilecek. Daha küçük hafif ve yanıcı patlayıcı olmayan daha fazla menzil sunan piller gelince elektrikli araçlar hem ucuzlayacak hem de daha da hızlanabilecek. Kolay bir iş değil elbette. Voltaj arttıkça izolasyon problemleri de artacaktır. Sanıyorum ki bu nedenle araçlarda birkaç binli voltajlara çıkmıyoruz. Şu anda Hollanda ile Norveç'te test aşamasında olan kablosuz şarj altyapısı daha da gelişirse araçlarımız yolda giderken de şarj olabilecek. Böylece çok daha küçük piller ile de şehirlerarası yolculuklar mümkün olacaktır. Düşünsenize hafif hızlı ve ucuzun reçetesi bu aslında.
Kesinlikle benzinli araba olayı bitti artık. Megane e tech kullanıcısıyım, eğer Renault zoe, nio7, Nissan leaf ve bmw nşn yaptığı gibi batarya yükseltme sunulursa menzil problemi de ortadan kalkar. Eski düşük kw lı batarya +bir miktar fark öde yeni yüksek verimli ve menzilli bataryayı al şeklinde upgrade bu işi çözer.
Şehir içi 11-12kw tüketim, 175kw şarj gücü, ~500km menzil, 58kw pil. Otoyol 15kw tüketim, ~350km menzil. Kendi adıma gayet yeterli bulduğum değerler ve tercihim bu yönde oldu. 🙂👍🏻
@@ckamaluha2810 kesinlikle katılıyorum. Farklı marka model benzer değerler demek ki. Size göre daha çok yeniyim 6 ay 6500km dir kullanıyorum ama gayet memnunum. 🙂👍🏻
@@brikardii Ortalama 5% civari. Ben cok otoyol da sürüyorum ve genelde hizli ṣarj ediyorum. 3.kat da apartman da oturuyorum. Yani ev de imkan yok. Güney Almanya ve Bati Almanya da kullaniyorum. Yeterince Tesla SuCharger var otoyollarda.
10:20 Pil doldukça akımın düşmesi ısınmadan dolayı değil ! Pil doldukça iç direncinin yükselmesinden dolayı. Ohm kanununa göre I =U/R olduğu için şarj akımı azalıyor. Hızlı şarjın olayı burada başlıyor zaten. Pil 400V, 3Faz 380 Voltu doğrulttuğun zaman 550V civarı yapıyor. Bataryaya daha yüksek voltaj vermek gerekiyor ki, aynı akımla şarj devam etsin. ama şu an şehir şebekesinde 400V üzeri standartta yok .Özel anlaşma ile 460Vac alınabiliyor. Bunu yükseltmek istiyorlar ama güvenlik, kablolama, izolasyon, maliyet sorunları ortaya çıkıyor. SİLİKON KARBÜR dediğiniz şeyde hikaye. Çok önemli bir konu değil. Pratikte %99 verim hiçbirzaman olmaz, Buda doğru bir bilgi değil. Cep telefonlarındada hızlı şarjda bu şekilde. Yüksek voltajın sırrı OHM KANUNU, başka hiçbirşey değil . Daha önce niye hızlı şarj yoktu? Çünkü pillerin kimyası yüksek akıma müsade etmiyordu. Yüksek hızlı trenler, metrolar yüksek voltaj ile çalışıyor zaten. YÜKSEK VOLTAJI sürecek silikon ÇİP zaten halihazırda yıllardır var. 2000V IGBT' ler yıllardır kullanılıyor . 2000V silikon yarıiletken pratikte 1200V ile rahat çalışır zaten. Kusura bakma birader yanlış bilgi veriyorsun. Bu konuda bilgin yok. Kulaktan dolma bilgileri birleştirip video çekiyorsunuz. Bırakın bu konuyu elektronik mühendisleri anlatsın.
Bu video tam bir küllüyatı anlatan baş ucu klavızu olmuş. Araştırma ve derleme için teşekkürler. Bence her konu hakkında ayrı videolar gelmeli. Emeğin için teşekkürler.
Müthiş anlatım 🙏🏿 fakat bir yandan da petrol tepe noktasındayız ve benzin vs. indirimlerle bunu daha fazla gizleyemeyecekler mi bakıp göreceğiz. Toplam stok miktarının %30-45 arası üretimi kaldı dev şirketlerin. Ama otomobilin insanların hayatlarında neden bu kadar merkezde olmasını da düşünüyorum. Paylaşım için teşekkürler 🙏🏿
Güzel kardeşlerim,harika bilgiler sunuyor sunuz.Bir sorum daha var;'ISI pompasının güçlüsü ,hızlısı,kalitelisi vs var mı yoksa bir araçta işi pompası var yazıyorsa sorgulamaya gerek yok mu??? Teşekkürler.
lucid air sapphire nası bu kadar hızlı ve şarj süresi kısa diye düşünüp araştırma yaparken tesadüfen karşıma çıktı bu video. emeğine sağlık. maşallah :))
Herkese merhaba arkadaşlar. 3 adet elektrikli araç olsun. 3 araçta da 1 tane elektrik motoru var ve çekiş tipi de aynı. Araçlardan birinin motor gücü 75 KW, diğeri 100 KW, diğeri ise 200 KW gücünde olsun. Ancak aracın da araç kasa tipi, ağırlığı, araçtaki bataryanın tipi, batarya teknik özellikleri, batarya kapasitesi v.b. tamamen bire bir aynı. Tek fark motor güç farkı. 3 araç da test için aynı yol ve sürüş şartlarında kullanıldığında; a- Örneğin 90 km sabit hızda 1 saat kullanıldıklarında 3 aracın da tükettiği enerji miktarı ne olur? (Mümkünse örnekleyerek sayısal veri olarak verebilirseniz harika olur.) b- Ve yine 3 araç da aynı sürüş, hız, yol v.b. şartlarında bataryayı tamamen bitirene kadar yolculuk yapsalar bütün araçların menzilleri ne olur? (Mümkünse örnekleyerek sayısal veri olarak verebilirseniz harika olur.) Saygılar.
Genel olarak içerikler güzel ve çok bilgilendirici, ancak video süreleri çok uzun. 10 ila 15 dk arasında olsa izlenme daha da artar diye düşünüyorum. Tek video yerine 2 video yayınlarsınız ama izlenme çoğalır. Başarılar.
Bataryali arabalari gazlayanlar. Batarya uretim sureclerindeki maden elden ederkenki gezegen katliamlarindan ve bu bataryalarin ve arabalarin geri donusumlerinin sıkıntısindan ve bu bataryalarin 5 yilda cöp olacağından ve gezegenin batarya coplugune doneceginden de bahseder misiniz genc arkadaslar??
Год назад
Artık grafen tabanlı mimari kullanmaları lazım. Hem iletkenlik hem de şarj kapasitesi, şart etme hız bakımından grafen en iyisi gibi duruyor
Elektirikli araba işi suan iyi lpg de ilk cıktıgında ucuzdu ama onun yakıt transfer sorunu yoktu suan piyasadaki arabaların elektirikli olmasını kaldıracak bir sistem yok kaldı ki elektirikte yine çoğu petroldan elde edilecek kısır döngü sadece günü kurtarmaya yönelik
Şöyle ki, LTO batarya %600 ile şarj imkanı sağlıyor. Yani 300 amper batarya grubu 1800 amperle şarj edilebilir. Bu durumda bu sisteme 1800 ampere dayanacak component koymanız gerekiyor. Meselenin kökü LTO bataryada dir. Bu şekil sohbetler insanların bilnclenmesi açısından iyi. 😅
Bence elektrikli otomobil konusundaki nihai çözüm yaklaşık 500 km menzili olan ancak 5 ila 10 dakika içinde şarj olabilen bataryanın üretilmesidir. Çünkü daha büyük batarya daha fazla ağırlık,verimlilik düşüşü ve yüksek maliyet demektir. Dolayısıyla çok hızlı şarj olabilen küçük batarya elektrikli otomobildeki tüm sorunların çözümü demektir. Böylece satın alma maliyeti benzinli otomobillerle aynı seviyede kalırken depo doldurma süresi değişmeyecek. Hiç bir dezavantajı olmadığı gibi neredeyse sıfır kullanım maliyeti, çok daha teknolojik, dengeli, güvenli ve spor sürüş gibi avantajları da cabası. Bir de hiç gündeme gelmeyen bir avantajı daha var. Şu anki bataryaların kullanım ömrü 1.000.000 km civarında olarak söyleniyor. Bu demektir ki arabanın kullanım ömrü dolduktan sonra bile bataryalar hala kullanılabilir durumda olacağı için evlerde fabrikalarda enerji depolama birimi olarak kullanılabilir. Böylece faydalı ömürleri daha da uzayabilir. Bu sayede elektrikli otomobil trafikten çekilirken bile ekonomik fayda yaratacaktır.
Bu tür konular hakkında Gürcan karakasla röportaj yapabilir misiniz? Toggun geleceği bence bu konuya bağlı sonuçta hala Boschla çalışıyorlar ve cyro olsun trugo olsun bunlarla ilgili vizyonlarini merak ediyorum. Sedan modeli çıktığında 450 km lik bir menzille çıkarsa sanıyorum ki bu işin de devrim gibi sonu gelir ve bu durumu engellemeleri lazım.
@@ckamaluha2810 ben bir yeni araba aldığım zaman baya bir sene kullanmak istiyorum, ve şuan ki elektronik arabalar bir kaç sene içinde baya bir değer kaybedecek çünkü gelişim çok ve arabalar şuan çabuk demode oluyor. Aber ist nur meine Meinung, dir alles gute für dein Auto.
Size kotu bir haberim var bundan sonra 1600 v falan cikacak sonra hidrojen cikacak. Yani kisaca teknoloji hep gelisiyor bekleye bekleye yaslanmayin sonra
Hidrojenle çalışan otomobiller de elektrik motoruyla gidiyor,yani hidrojenle elektrik elde ediliyor ,elde edilen elektrikle araçlar gidiyor,bazıları hidrojeni içten yanmalı motorlarda kulanıldığını zannediyorlar,nissanın çıkardığı e power araçları da aynı sistem hidrojen yerine benzin kullanıp jeneratör le elektrik elde edip öyle kullanıyor bilgi olsun diye yazdım yani pil derdi yok
Emeğinize sağlık bilgilendirici video olmuş. Aklıma takılan tek nokta voltaj artınca doğru orantıda akımın nasıl düştüğü. Bu kısmı anlayamadım. Açıklarsanız sevinirim
Teşekkürler. 400 kW güç ihtiyacı olan bir sistemde 400 volt x 1000A iken 800 volt x 500A oluyor gibi düşünebilirsiniz. Bu sayede motoru daha verimli kullanma, şarj ederken düşük amper ile şarj almak mümkün oluyor
800 volt 2× olur 1200 km 3000km çıkar 20 ms 6500 watt jarj mümkün pil yerine yüksek voltaj kondanstörleri önem kazanacak alüminyum fiatları yakın zamanda tavan yapar. 5 dakikada 110 kw jarj yapar yüksek voltaj düşük akım .sağlıklı uzun ömürlü.pil akü tarihe karışır.
cyber truck canlı bomba gibi patladı. sizce tesla semide kullanılan çip teknlojisinden dolayımı patladı. çünkü 800 v mimari patlamaya hazır bomba diyorlar doğrumu
Lityum Pil teknolojisi açısından 400 volt ile 800 volt mimarinin hiç bir farkı yok, zira lityum pil hücrelerinin ortalama voltajı 4 volt civarı, yani 400 volt batarya için kabaca 100 adet pil hücresini seri bağlayıp 400 volt elde ediyoruz, 800 volt için 200 adet pil hücresi gerekiyor, peki değişen ne? 800 volt mimarisinde belirli bir güç seviyesi için akım yarıya düşüyor buna bağlı olarak kablo kesiti kabaca yarıya düşüyor, en önemlisi inverter tarafında kullanılan silikon karbür tabanlı yarı iletkenlerin sağladığı anahtarlama verimliliği diyebiliriz..
@@brikardii400 Volt mimariye sahip batarya grubunda kabaca 100 adet lityum pil hücresi kullanılıyor ise, 800 Volt mimariye sahip batarya grubunda 200 adet pil hücresi gerekli olur. Belirli bir şarj gücü için, örneğin 200 kW lık bir şarj cihazı ile şarj hâlinde, 800 volt mimariye sahip Batarya grubundan akan şarj akımı 400 voltluk Batarya grubuna göre yarıya düşer. 100 kW ile şarj hâlinde teorik olarak 800 volt mimariye sahip batarya grubundan akan akım 100.000/800=125 amper, 400 volt mimariye sahip batarya grubundan akan akım ise 250 amper kadar olacaktır, 100 amper, 200 amper gibi akımlar devasa kesitli bakır kabloların kullanımını zorunlu kılar.
@@muhendisChe voltaj mimarisi 400 den 800 e çıktığında daha düşük amper ile aynı şarj gücü elde edilebiliyor. Ben birimler ile kafa karıştırmamak adına kısa yazmaya çalıştım. Bu hesapla aynı amper kullanılırsa da 800 volt ile daha yüksek şarj hızları elde ediliyor.
@@brikardii bu gayet doğal, zira bataryada depolanan enerji miktarı yani Batarya gücü = Batarya Voltajı x Batarya Şarj akımıdır. Aynı güç miktarı için voltajı artırırsanız akım yarıya düşer. Akımın yarıya düşmesi kablo kesitlerinin yarıya düşmesini sağlar, daha ince kesitli kablolar hem maliyet hem hafiflik demektir.
@@muhendisChe aynı şeyden farklı gibi bahsetmişiz sanırım. Ben de tekrar okudum neyi farklı yazmışız diye sadece siz inverter teknolojisi daha önemli demek istemişsiniz ben de 800v mimariyi daha önemli diye ele almışım. Sanırım tek fark bu onun dışında katılıyorum.
Batarya fiyatlarının 1 milyon tl olduğunu, 2. El piyasasının ölü olacağını da söyleyiverin. Li_ion bataryanın söndürelemediğini mesela. Kaza anında elektrik kaçağı ihtimali ile 800 v ölüm tehlikesi.
Menzil ile 800V mimarinin doğrudan ilgisi yok. 800V mimaride akım düştüğü için I²R bakır kayıpları düşüyor, bu sayede bakır ağırlığı azalacak ve araç ağırlığı ve maliyeti düşecek. 800V mimari %0,2 civarında daha verimli, bununla ilgili makale paylaşabilirim. Dolayısıyla menzil binde 2 artar. Şarj hızının artışını limitleyen bir faktör de konektör akımı. Bu noktada 800V mimari bu limiti ortadan kaldırıyor ama şu aşamada şarj hızını etkileyen başka limitler de var.
Elektrikli otomobil haberlerini birkaç senedir takip ediyorum ancak Türkiye’de yeterli ve kaliteli içerik üreticisi olmadığı için yabancı kanalları takip ediyordum. Sayenizde artık bizim de çok kaliteli bir kanalımız var. Emeğinize sağlık hiç bozmadan bu şekilde devam edin.
Emeğinize sağlık, akıcı bir anlatım, düzgün diksiyon ve sunduğunuz güvenilir bilgileri sağlayabilen az sayıda kaliteli içerik üreticilerden birisiniz.
Sayenizde Elektrikli araçlar hakkında çok şey öğrendik. iyi ki varsınız :)
Turkiyede elektrikli araç bilgisi ni en iyi veren bir oluşum tebrik ediyorum.
Bu kadar bilgi dolu bir video, hem de 21 dakika. Nasıl oldu da sıkılmadan bir çırpıda izledim gitti. Fx57(Erdi Özüağ) gibisiniz hatta sunumunuz daha takip edilebilir şekilde . Süpersiniz vallahi. Emeğinize sağlık.
Dolu batarya ekibi ısı pompası ve 800v mimariye kafayı taktı iyi anlamda tabi ki. Bütün son kullanıcıları bilinçlendirecek ve yakın zamanda bu destekleri sağlamayan araçlar kanal takipcilerine satılamayacak 😁
Başarılı video olmuş. Bu şekilde nokta teknoloji anlatımları bekliyoruz.
Taramalı tüfek gibi maaşallah, bilgi yağmuruna tuttu bizi.
Teknoloji geliştikce teknolojinin gelişme hızının artması muazzam.
Sektör resmen baş döndürüyor. Bu sersemlikte sizin gibi yol göstericilerin olması kıymetli. Heyecan bilgi ile birleşince bize de takipte kalmak kalıyor.
Kaşla göz arası 2 bin takipçi daha gelmiş en son videonun ardından. Çeyreğe doğru hızla devam. Kanalın en iyi yayınlarından biri olmuş bu arada. Bu tip konularda soru-cevap düzenini pas geçmek en güzeli.
Sağol üstad geliştirmeye devam ediyoruz. Bu format tuttu gibi :)
Kaliteli anlatım, akıcı üslup, faydalı bilgiler…. Teşekkür ederiz emeğinize sağlık
Kanal çok güzel. Başarılı ve çok faydalı. Teşekkürler
Teşekkürler.
Elinize sağlık. 20 dakikalık video izleyip koca bir kitap okumuş gibi hissediyorum kendimi.
Sizi dinleyenler genelde başka bı iş yaparken dinlediği için konuşurken arkaya az da olsa müzik eklemek dinleyeni yoruyo açıkçası sadece siz ve biz olsak daha mutlu oluruz 😊
Soluksuz anlattınız soluksuz dinlemeye çalıştım:) emeginize sağlık.
emeğine sağlık abone sayımız elektrikli araçlar gibi artmaya devam ediyor.
MÜKEMMEL YORUM, MÜKEMMEL DOĞRU BİLGİLER, EMEĞİNİZE SAĞLIK ...
Emeğinize sağlık, güzel ve anlaşılır bir çalışma oldu benim için. Başarılar diliyorum.
Bilgiler saglam. Iyi calislmis bir video.
Tek kelime ile mükemmel bir bilgi aktarımı
En merak ettiğim konulardan biriydi. Şimdi çok iyi anladım, teşekkürler.
Dolu dolu keyifle izlediğim bir içerik için teşekkürler
Sevgili Bilal kardeşim sayenizde Elektrikli araç konusunda çok bilgi sahibi oldum. Teşekkürler emeklerinize sağlık.👍👏
Sağolun çok teşekkür ederiz
Hiçbir videoyu 2 kez izlemem helal olsun 2. Kez izliyorum şimdi, başarılarının devamını diliyorum..🎉
Arkaplan müziği koymasan daha iyi olurdu
DOLU BATARYA, DOPDOLU İÇERİK MÜKEMMEL BİLGİLENDİRME 👏👏👏👏
Harikasınız be gerçekten harika kanalsınız bu sektör sizde
Harika bir anlatım.Teşekkür ediyorum kendi adıma çok bilgi sahibi oldum.
Emeğinize sağlık çok akıcı bir şekilde ve ayrıntılı anlattınız teşekkür ederim, skywell et5in lastik ölçüsü ile oynayıp 235 50 19 yerine 225 55 19 takıp aşağı yukarı %10luk bir menzil artışı kazandım ilgilenen varsa bilgisi olsun
Merhaba
Tv kanallarında da. Sizin programlarınıxı izlemek isteriz inşallah
Bu arada elektikli traktör konusunun geçtiği bir video da yaprsanuz seviniriz
yakında televizyonlar elektrikli otomobil ilgili uzman olarak seni çağırırlar dostum.
Çok faydalı ve aydınlatıcı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler
Harika video olmuş. Emeğine sağlık
Yaklaşık 10 aydır 400 volt alt yapılı elektrikli araç kullanıyorum. Bu saatten sonra tekrar içten yanmalı araca dönebileceğimi sanmıyorum. Aracın hızlanma grafiğine, konforuna o kadar alıştım ki... Elektrikli araçların geleceği sadece voltaj mimarisi değil, pil kimyası ile de bambaşka bir yere evrilecek. Daha küçük hafif ve yanıcı patlayıcı olmayan daha fazla menzil sunan piller gelince elektrikli araçlar hem ucuzlayacak hem de daha da hızlanabilecek. Kolay bir iş değil elbette. Voltaj arttıkça izolasyon problemleri de artacaktır. Sanıyorum ki bu nedenle araçlarda birkaç binli voltajlara çıkmıyoruz. Şu anda Hollanda ile Norveç'te test aşamasında olan kablosuz şarj altyapısı daha da gelişirse araçlarımız yolda giderken de şarj olabilecek. Böylece çok daha küçük piller ile de şehirlerarası yolculuklar mümkün olacaktır. Düşünsenize hafif hızlı ve ucuzun reçetesi bu aslında.
Kesinlikle benzinli araba olayı bitti artık. Megane e tech kullanıcısıyım, eğer Renault zoe, nio7, Nissan leaf ve bmw nşn yaptığı gibi batarya yükseltme sunulursa menzil problemi de ortadan kalkar. Eski düşük kw lı batarya +bir miktar fark öde yeni yüksek verimli ve menzilli bataryayı al şeklinde upgrade bu işi çözer.
Şehir içi 11-12kw tüketim, 175kw şarj gücü, ~500km menzil, 58kw pil. Otoyol 15kw tüketim, ~350km menzil. Kendi adıma gayet yeterli bulduğum değerler ve tercihim bu yönde oldu. 🙂👍🏻
Tesla Model 3 Standart bu degerlere sahip. Yetiyor. 3 yildan beri kullaniyorum Almanyada. 83bin km yol da yaptim.
@@ckamaluha2810 kesinlikle katılıyorum. Farklı marka model benzer değerler demek ki. Size göre daha çok yeniyim 6 ay 6500km dir kullanıyorum ama gayet memnunum. 🙂👍🏻
@@ckamaluha2810 3 yıl 83bin km sonunda pil eskimeniz ve menzil kaybı ne düzeyde gerçekleşti?
@@brikardii Ortalama 5% civari. Ben cok otoyol da sürüyorum ve genelde hizli ṣarj ediyorum. 3.kat da apartman da oturuyorum. Yani ev de imkan yok. Güney Almanya ve Bati Almanya da kullaniyorum. Yeterince Tesla SuCharger var otoyollarda.
@@ckamaluha2810 %5 güzel bir değer bence. Benzer bir performans yakalayabilirsem aracımda gayet memnun olurum. Cevap için teşekkürler.
Elektrikli araclarin dönüş caplari, manevra kabiliyetleri hakkinda video yaparsanız şahane olur.
Manevraları aynı 🎉
Yorum bıraktım siz hakediyorsunuz
emeğinize sağlık çok teşekkürler 👍
Yine bilgiye doyduk teşekkürler ❤
10:20 Pil doldukça akımın düşmesi ısınmadan dolayı değil ! Pil doldukça iç direncinin yükselmesinden dolayı. Ohm kanununa göre I =U/R olduğu için şarj akımı azalıyor. Hızlı şarjın olayı burada başlıyor zaten. Pil 400V, 3Faz 380 Voltu doğrulttuğun zaman 550V civarı yapıyor. Bataryaya daha yüksek voltaj vermek gerekiyor ki, aynı akımla şarj devam etsin. ama şu an şehir şebekesinde 400V üzeri standartta yok .Özel anlaşma ile 460Vac alınabiliyor. Bunu yükseltmek istiyorlar ama güvenlik, kablolama, izolasyon, maliyet sorunları ortaya çıkıyor. SİLİKON KARBÜR dediğiniz şeyde hikaye. Çok önemli bir konu değil. Pratikte %99 verim hiçbirzaman olmaz, Buda doğru bir bilgi değil. Cep telefonlarındada hızlı şarjda bu şekilde. Yüksek voltajın sırrı OHM KANUNU, başka hiçbirşey değil . Daha önce niye hızlı şarj yoktu? Çünkü pillerin kimyası yüksek akıma müsade etmiyordu. Yüksek hızlı trenler, metrolar yüksek voltaj ile çalışıyor zaten. YÜKSEK VOLTAJI sürecek silikon ÇİP zaten halihazırda yıllardır var. 2000V IGBT' ler yıllardır kullanılıyor . 2000V silikon yarıiletken pratikte 1200V ile rahat çalışır zaten.
Kusura bakma birader yanlış bilgi veriyorsun. Bu konuda bilgin yok. Kulaktan dolma bilgileri birleştirip video çekiyorsunuz. Bırakın bu konuyu elektronik mühendisleri anlatsın.
%85 verim bile zorken %99 verim hikaye..
Hay ağzına sağlık. Birde atar gider yapıyor.
Aga harikasın ,çok çok teşekkür ederim
Güzel başarılı bir kanal bilgiler için teşekkürler
gelişim ve bilgilendirmeye devam edin lütfen
Araçlar hakkında konuştuğum herkese kanalı tavsiye ediyorum. Elektrikli araç kazalarına müdahale konusunda bir video çekilirse o da faydalı olacaktır.
Dolubatarya süpersin yolun açık olsun teşekkürler emeğine sağlık ;)
başka kanal izleyemez olduk teşekkürler
Yine dolu dolu bir video
Bu video tam bir küllüyatı anlatan baş ucu klavızu olmuş. Araştırma ve derleme için teşekkürler.
Bence her konu hakkında ayrı videolar gelmeli. Emeğin için teşekkürler.
Sağolun hocam konu tavsiyelerinizi bekliyoruz
@@dolubatarya
inverterler nasıl çalışır? Yeni bir video serisi gelecekse en baştan başlamak gerekir.
Mukemmel anlatım
Tebrikler ve teşekkürler
Müthiş anlatım 🙏🏿 fakat bir yandan da petrol tepe noktasındayız ve benzin vs. indirimlerle bunu daha fazla gizleyemeyecekler mi bakıp göreceğiz. Toplam stok miktarının %30-45 arası üretimi kaldı dev şirketlerin. Ama otomobilin insanların hayatlarında neden bu kadar merkezde olmasını da düşünüyorum. Paylaşım için teşekkürler 🙏🏿
Benden size tekrardan Bravoooooo!
Güzel kardeşlerim,harika bilgiler sunuyor sunuz.Bir sorum daha var;'ISI pompasının güçlüsü ,hızlısı,kalitelisi vs var mı yoksa bir araçta işi pompası var yazıyorsa sorgulamaya gerek yok mu??? Teşekkürler.
Güzel sunum bravo
Yanlarında da bidon taşısınlar bari akım dolduraunlarda yolculuk hali tıkanırsa trafik üç beş saat takviye gerekebilir elektirikya
lucid air sapphire nası bu kadar hızlı ve şarj süresi kısa diye düşünüp araştırma yaparken tesadüfen karşıma çıktı bu video. emeğine sağlık. maşallah :))
Lucid 900V mimari kullanıyor onlar baya ileri de 😊
emeğinize sağlık...
Birde yorumlarda harika bilgiler falan filan yazmışlar. Sanki izleyen elektronik biliyor da bilginin doğruluğu teyit ediyor 😄😄
tesekkürlerrrrr
1000 voltun altı yüksek gerilim sayıl masada sınıra yakın bir değer olduğu için 800 volt mimarinin insan sağlığına etkilerinde arştırmak lazım
Güzel bilgiler teşekkürler.. 800v beklemek daha mantikli gibi
Gerilim ile akim dogru orantilidir. (E=IxR) Dolayisiyla gerilim x2 yapildiginda akim da ayni oranda artar.
Deşarj durumunda bataryada oluşan ısıyı peltierler ile enerji kazanımı olabilir maliyet artar ama kazanımı illaki olur.
Herkese merhaba arkadaşlar.
3 adet elektrikli araç olsun. 3 araçta da 1 tane elektrik motoru var ve çekiş tipi de aynı. Araçlardan birinin motor gücü 75 KW, diğeri 100 KW, diğeri ise 200 KW gücünde olsun. Ancak aracın da araç kasa tipi, ağırlığı, araçtaki bataryanın tipi, batarya teknik özellikleri, batarya kapasitesi v.b. tamamen bire bir aynı. Tek fark motor güç farkı. 3 araç da test için aynı yol ve sürüş şartlarında kullanıldığında;
a- Örneğin 90 km sabit hızda 1 saat kullanıldıklarında 3 aracın da tükettiği enerji miktarı ne olur? (Mümkünse örnekleyerek sayısal veri olarak verebilirseniz harika olur.)
b- Ve yine 3 araç da aynı sürüş, hız, yol v.b. şartlarında bataryayı tamamen bitirene kadar yolculuk yapsalar bütün araçların menzilleri ne olur? (Mümkünse örnekleyerek sayısal veri olarak verebilirseniz harika olur.)
Saygılar.
Üstadım 2016 model Diesel otomatik aracım var,batarya takarak elektrikli yapabilirmiyiz
Genel olarak içerikler güzel ve çok bilgilendirici, ancak video süreleri çok uzun. 10 ila 15 dk arasında olsa izlenme daha da artar diye düşünüyorum. Tek video yerine 2 video yayınlarsınız ama izlenme çoğalır. Başarılar.
Bataryali arabalari gazlayanlar. Batarya uretim sureclerindeki maden elden ederkenki gezegen katliamlarindan ve bu bataryalarin ve arabalarin geri donusumlerinin sıkıntısindan ve bu bataryalarin 5 yilda cöp olacağından ve gezegenin batarya coplugune doneceginden de bahseder misiniz genc arkadaslar??
Artık grafen tabanlı mimari kullanmaları lazım. Hem iletkenlik hem de şarj kapasitesi, şart etme hız bakımından grafen en iyisi gibi duruyor
Nissan e-power teknolojik olarak en mantıklısı bence. Eklersem petrolün yerine koyacak teknoloji çıkmadıkça yakıttan kurtulmak mümkün değil.
Elektirikli araba işi suan iyi lpg de ilk cıktıgında ucuzdu ama onun yakıt transfer sorunu yoktu suan piyasadaki arabaların elektirikli olmasını kaldıracak bir sistem yok kaldı ki elektirikte yine çoğu petroldan elde edilecek kısır döngü sadece günü kurtarmaya yönelik
Şöyle ki, LTO batarya %600 ile şarj imkanı sağlıyor. Yani 300 amper batarya grubu 1800 amperle şarj edilebilir. Bu durumda bu sisteme 1800 ampere dayanacak component koymanız gerekiyor. Meselenin kökü LTO bataryada dir. Bu şekil sohbetler insanların bilnclenmesi açısından iyi. 😅
Hocam Toyota'nın hidrojen li sistemi daha önce incelediniz mi , incelemediyseniz bunun hakkında da bir video yaparmisiniz.
Bence elektrikli otomobil konusundaki nihai çözüm yaklaşık 500 km menzili olan ancak 5 ila 10 dakika içinde şarj olabilen bataryanın üretilmesidir. Çünkü daha büyük batarya daha fazla ağırlık,verimlilik düşüşü ve yüksek maliyet demektir. Dolayısıyla çok hızlı şarj olabilen küçük batarya elektrikli otomobildeki tüm sorunların çözümü demektir. Böylece satın alma maliyeti benzinli otomobillerle aynı seviyede kalırken depo doldurma süresi değişmeyecek. Hiç bir dezavantajı olmadığı gibi neredeyse sıfır kullanım maliyeti, çok daha teknolojik, dengeli, güvenli ve spor sürüş gibi avantajları da cabası. Bir de hiç gündeme gelmeyen bir avantajı daha var. Şu anki bataryaların kullanım ömrü 1.000.000 km civarında olarak söyleniyor. Bu demektir ki arabanın kullanım ömrü dolduktan sonra bile bataryalar hala kullanılabilir durumda olacağı için evlerde fabrikalarda enerji depolama birimi olarak kullanılabilir. Böylece faydalı ömürleri daha da uzayabilir. Bu sayede elektrikli otomobil trafikten çekilirken bile ekonomik fayda yaratacaktır.
Teşekkürler
Togg ısı pompasını daha büyük batarya ile çözüm sunuyorsa bu 800v mimarisine de iki adet şarj kablosu ve iki adet şarj girişi ile çözüm sunacaktır. :)
Bu tür konular hakkında Gürcan karakasla röportaj yapabilir misiniz? Toggun geleceği bence bu konuya bağlı sonuçta hala Boschla çalışıyorlar ve cyro olsun trugo olsun bunlarla ilgili vizyonlarini merak ediyorum. Sedan modeli çıktığında 450 km lik bir menzille çıkarsa sanıyorum ki bu işin de devrim gibi sonu gelir ve bu durumu engellemeleri lazım.
Bu ve bunun gibi nedenler yüzünden şahsen şuan elektrikli araba almayı çok gereksiz buluyorum. Bir kaç sene beklemekte çok büyük fayda var.
Birileri almazsa nasıl gelisecek :)
Almanya da 2020 de Model 3 sr aldim. Verdigim en akilli karardi araç konusunda.
%150 ÖTV binince gelen pişmanlık hissini hayal edin:)
@@ckamaluha2810 ben bir yeni araba aldığım zaman baya bir sene kullanmak istiyorum, ve şuan ki elektronik arabalar bir kaç sene içinde baya bir değer kaybedecek çünkü gelişim çok ve arabalar şuan çabuk demode oluyor. Aber ist nur meine Meinung, dir alles gute für dein Auto.
Size kotu bir haberim var bundan sonra 1600 v falan cikacak sonra hidrojen cikacak. Yani kisaca teknoloji hep gelisiyor bekleye bekleye yaslanmayin sonra
Lütfen arka plana müzik koymayın.
emeğine sağlık toggun durumu nedir
Hocam micro elektrikli arac piyasasina da el atip bir program yapar mısınız
İçten yanmalı motorlar gibi şanzıman sistemine geçilmediği sürece şarj batarya problemi bitmez
Üretilen bataryalarin geridonusumu hakkında çalışmalar var mı?
Bence Rejeneratif sistemin gelişmesi lazım
Bu teknoloji ulaşılabilir hale ne zaman gelebilir, ya da ülkemizdeki hangi modellerde kullanılıyor?
Aracın tavanı güneş enerjisi ile donatilinca o bahsedilen .5 lik kaybı da onunla tamamlanacaktır.🤔
Hidrojenle çalışan otomobiller de elektrik motoruyla gidiyor,yani hidrojenle elektrik elde ediliyor ,elde edilen elektrikle araçlar gidiyor,bazıları hidrojeni içten yanmalı motorlarda kulanıldığını zannediyorlar,nissanın çıkardığı e power araçları da aynı sistem hidrojen yerine benzin kullanıp jeneratör le elektrik elde edip öyle kullanıyor bilgi olsun diye yazdım yani pil derdi yok
Emeğinize sağlık bilgilendirici video olmuş. Aklıma takılan tek nokta voltaj artınca doğru orantıda akımın nasıl düştüğü. Bu kısmı anlayamadım. Açıklarsanız sevinirim
Teşekkürler. 400 kW güç ihtiyacı olan bir sistemde 400 volt x 1000A iken 800 volt x 500A oluyor gibi düşünebilirsiniz. Bu sayede motoru daha verimli kullanma, şarj ederken düşük amper ile şarj almak mümkün oluyor
allah rızası için geçişleri şöyle baş döndürücü effectlerle yapma kardeşim, çok zor izlemesi
Teşekkür
800 volt 2× olur 1200 km 3000km çıkar 20 ms 6500 watt jarj mümkün pil yerine yüksek voltaj kondanstörleri önem kazanacak alüminyum fiatları yakın zamanda tavan yapar. 5 dakikada 110 kw jarj yapar yüksek voltaj düşük akım .sağlıklı uzun ömürlü.pil akü tarihe karışır.
800 vollta kaynaklana bilecek bir kısa devre nelere maal
biliyormuyuz kaza anında veya birkısa devre anında
Hocam hidrojen ile araçlardanbahsedebilirmisin
cyber truck canlı bomba gibi patladı. sizce tesla semide kullanılan çip teknlojisinden dolayımı patladı. çünkü 800 v mimari patlamaya hazır bomba diyorlar doğrumu
Lityum Pil teknolojisi açısından 400 volt ile 800 volt mimarinin hiç bir farkı yok, zira lityum pil hücrelerinin ortalama voltajı 4 volt civarı, yani 400 volt batarya için kabaca 100 adet pil hücresini seri bağlayıp 400 volt elde ediyoruz, 800 volt için 200 adet pil hücresi gerekiyor, peki değişen ne? 800 volt mimarisinde belirli bir güç seviyesi için akım yarıya düşüyor buna bağlı olarak kablo kesiti kabaca yarıya düşüyor, en önemlisi inverter tarafında kullanılan silikon karbür tabanlı yarı iletkenlerin sağladığı anahtarlama verimliliği diyebiliriz..
400 volt yani 100 adet seri pilin şarj alma gücü ile 800 volt yani 200 adet seri pilim şarj alma gücü farklı oluyor. Yanlış bir mantık mı yürütüyorum?
@@brikardii400 Volt mimariye sahip batarya grubunda kabaca 100 adet lityum pil hücresi kullanılıyor ise, 800 Volt mimariye sahip batarya grubunda 200 adet pil hücresi gerekli olur.
Belirli bir şarj gücü için, örneğin 200 kW lık bir şarj cihazı ile şarj hâlinde, 800 volt mimariye sahip Batarya grubundan akan şarj akımı 400 voltluk Batarya grubuna göre yarıya düşer.
100 kW ile şarj hâlinde teorik olarak 800 volt mimariye sahip batarya grubundan akan akım 100.000/800=125 amper, 400 volt mimariye sahip batarya grubundan akan akım ise 250 amper kadar olacaktır, 100 amper, 200 amper gibi akımlar devasa kesitli bakır kabloların kullanımını zorunlu kılar.
@@muhendisChe voltaj mimarisi 400 den 800 e çıktığında daha düşük amper ile aynı şarj gücü elde edilebiliyor. Ben birimler ile kafa karıştırmamak adına kısa yazmaya çalıştım.
Bu hesapla aynı amper kullanılırsa da 800 volt ile daha yüksek şarj hızları elde ediliyor.
@@brikardii bu gayet doğal, zira bataryada depolanan enerji miktarı yani Batarya gücü = Batarya Voltajı x Batarya Şarj akımıdır. Aynı güç miktarı için voltajı artırırsanız akım yarıya düşer. Akımın yarıya düşmesi kablo kesitlerinin yarıya düşmesini sağlar, daha ince kesitli kablolar hem maliyet hem hafiflik demektir.
@@muhendisChe aynı şeyden farklı gibi bahsetmişiz sanırım. Ben de tekrar okudum neyi farklı yazmışız diye sadece siz inverter teknolojisi daha önemli demek istemişsiniz ben de 800v mimariyi daha önemli diye ele almışım. Sanırım tek fark bu onun dışında katılıyorum.
Batarya fiyatlarının 1 milyon tl olduğunu, 2. El piyasasının ölü olacağını da söyleyiverin. Li_ion bataryanın söndürelemediğini mesela. Kaza anında elektrik kaçağı ihtimali ile 800 v ölüm tehlikesi.
800v bu işin can kurtarıcı simidi gibi.
Menzil ile 800V mimarinin doğrudan ilgisi yok. 800V mimaride akım düştüğü için I²R bakır kayıpları düşüyor, bu sayede bakır ağırlığı azalacak ve araç ağırlığı ve maliyeti düşecek. 800V mimari %0,2 civarında daha verimli, bununla ilgili makale paylaşabilirim. Dolayısıyla menzil binde 2 artar. Şarj hızının artışını limitleyen bir faktör de konektör akımı. Bu noktada 800V mimari bu limiti ortadan kaldırıyor ama şu aşamada şarj hızını etkileyen başka limitler de var.
Bilal reis, adamdır...
Merhaba kardeşim girenlerden elektirik dönüşüm oluyorsa niye araba hareket halindeyken havayla sürtünmeden dolayı kinetik enerjiyi elekttirik enerjisine dönüştürmeye caliışılmıyor
Fiyatlar da bir az ucuzlasa güzel olur da . Malasef benzinli otomobiller bir az daha ucuza geliyor