1990'ların başında İstanbul'da üniversitede okurken Beşiktaş'ta bir fotokopi'ci vardı eve yakın, adam siyah Tofaş Kartal kullanırdı. Bir gün ağabey hep aynı araba sıkılmadın mı? değiştirsene bak işlerin güçlerin yerinde dediğim de, ben her sene arabayı yeniliyorum ama hep siyah Tofaş Kartal alıyorum, eğer farklı modele geçersem çevre esnaf farklı düşünür ve farklı beklentileri olur demişti. Hayat iktisadında aldığım ilk dersti. Bunu anımsadım seyrederken videoyu.
Aynen küçük bir ilçede eczacı bir abim de aynı şeyi yapmış.2 senede 1 gri VW Caddy alıyormuş.Dikkati çekmek istemiyor gerçek zenginler.Ne de olsa Parası olan konuşur ama serveti olan fısıldarmış.
"Burhaniye Mahallesi Üniversitesi" yine süper olmuş 😄 anlatılamayanları anlatmış Fatih Baha hoca 👍bilmeyenler varsa bu ikinci reklam, birincisi "YKS 101 - Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Edelim" videosu içinde
Olmaz öyle saçma tarih, bunu da mı bilmiyorsun serilerini de izlemeni tavsiye ederim izlemediysen. Ben bitirince boşluğa düşmüştüm. Neyseki bu kanalı açmışlar 😌
Cemal Kafadar tarafından yazılan "Kim Var imiş Biz Burada Yoğ İken" kitabında öğrenmeye başladığım bir meseleydi, hocamızın sayesinde daha net kavramış oldum. Teşekkürler ESG
Bu bahsi geçen eu4, ck, civilization oyunları hangi kanalda oynanıyor tam olarak kafamıza civilopedia yiyerek oyun izlediğimiz videolar var mı gerçekten?
hocam tarihte bir kere olmuş standard oil işini sürekli gerçekleşen bir düzenleme gibi sunmamak lazım bence. şuan çoğu ürünün sahibi aynı olsa da göstere göstere yapmadıkları için göze batmıyor
Hocam,Nazım Hikmet'in bazı eserlerinde (kuvayimilliye,memleketimden insan manzaraları gibi) 1.dünya savaşı ve hatta kurtuluş savaşı dönemlerinde harp zengini olmuş bazı kurnaz tipler göze çarpar,böyle şeyler o netâmeli günlerde hakkaten olmuş mu,kim bunlar,nasıl olmuşlar?
Ben detaylı bir araştırma yapmadım bu konuda fakat Yaşar Kemal'in İnce Memed serisinde vardı böyle kişiler.Savaş esnasında düşmanla işbirliği yapmış,savaştan sonra kahraman diye ortaya çıkmış,zengin olmuş kişilerdi.
@@sarranidlikargc8415 sanmıyorum, buyuk ihtimalle venedik,castil gibi kolonici ya da ticaretçi devletleri oynuyordur, kahvesini battaniyesini alıp ticaret şirketi kuruyordur orda burda canı agresif oynamak istediginde de horde devleti alip 2-3 saat oynayip birakiyordur
Malezya müzesini ziyaret ettiğimde 8. yy'da yapılan cami olduğunu gördüm. O taraflara hiç sefere çıkılmamış, ticaret sayesinde o bölge Müslüman oldu. Asya'nın sahil kesimleri çoğunlukla Müslüman, arkasında ticaret ve ticaret ahlakı var. Kamboçya'nın, Tayland'ın, Çin'in bazı kısımlarının sahil kesimleri genelde hep Müslümanlardan oluşmakta.
Hocam Osmanlıların Avrupa tarzı ticari modellere adapte olamamasının sebebi tımar sistemi olabilir mi? Sermayeyi artı değere dönüştürmek için gerekli olan orta sınıfların tımar sahipleri olması ve bunların 3-5 yılda bir yerlerinin değişmesi vs., örneğin pamuğu kumaşa, ardından da giysiye dönüştürmek için gerekli devinimi sağlayamamasına sebep olmuş olabilir mi?
E aynısı Avrupa'da da var. Hatta Osmanlı'da herşey merkeziyetçiyken, bu burjuva sınıfından hazzetmeyen feodal çıkarları olan lordlar, baronlar, dükler falan var.
Yahu adam diyorki para tüccarda değil devletin elinde yani bürokraside. Devlete sırtını veren verebilen bey oluyor. İyi hadi oldun bey diyelim. Ama bu beyde gidip dükkan açmıyo yada bişey üretmiyo. Torpaktan vergi almaya devam ediyo gidip topladığı paraya kendine han yapıyo hamam yapıyo keyif ediyo saray yapıyo. Dolayısıyla para artmıyo verim artmıyo. para, para kazanmak için kullanılmıyo bu huy bugun hala devam ediyor. Yarın eline 200bin lira geçse %95imiz gidip şak diye golf molf alır hemen. E üstüne cnm anadoluya cumhuriyyete kadar yüzünü çevirip bakan olmamış. Zor işler yani bugun doların 9-10 olması tesadüf değil.
@@subutaynoyan5372 Zaten Doctor Frankie'nin söylemeye çalıştığı şey aslında o dediğiniz farklar işte. Feodalizmde yerel beyler hüküm sürdüğü toprağın sahibidir. Kendi toprakları üzerinde yargılama ve vergi toplama erkine sahiptir. Kendi ordusu ve nispeten özerkliği vardır. Bu sebeple monark ve aristokrat arasındaki güç dengesinde kral soylulara karşı eşitler arasında birincidir. (Primus inter pares) Doğudaki gibi hükümdar tüm mülkün sahibi degildir. Lordlar servet, toprak ve unvanlarını alt neseplerine veraset yoluyla aktarabilir. Timar sisteminde ise timar sahibi devletin basitçe bir memurudur. Çeperdeki vali, kadı ya da paşaların yargı, vergi ve ordu üzerinde kullandığı yetki merkezden yetki göçerilmesi ile sağlanır. Yerel yönetici toprak ve yetkilerini alt füruğuna devredemez. Buna literatürde Atüt (Asya tipi üretim tarzı) denir. Avrupa'da Kral, Dük, Kont, Marki, Baron, Şovalye (yahut Japonya'daki Tenno, Şogun, Daimyo, Samuray) şeklindeki yukarıdan aşağıya doğru asalet şablonu Osmanlı'da hiç bir zaman olmamıştır. Eflak Voyvodalığı, Kırım Giray Hanlığı, Mısır Hidivliği gibi hükümranlık hakları babadan oğula geçen hanedanlarca yönetilen otonom eyaletler dışında Osmanlı mülkü merkezden atanan valilerce yönetilir. Cezayir'de dayıların, Hicaz'da emirlerin imtiyazları kırılmadan göstermelik valiler atandığı bilgesini de kenara koyalım. Sonuç olarak Dr Frankeinstein tımar sisteminin mülkiyetin devamlılığı yönünden feodal Avrupa'dan farklılığına dikkat çekmek istiyor. Ki bu konuda haklıdır. Aristokrat miras hakkı sermaye birikimini artırır. Ama bu tüketime yönelik bir sermaye istifidir. Kaçırdığı nokta ise ticari kapitalizm (merkantilizm), sanayi kapitalizmi ve finans kapitalizm sırasıyla şablonlaştırılan anamalcı ekonominin hiç bir aşamasında aristokrasi başat rol oynamamıştır. Aksine kapitalizm soylular sınıfı menfaatlerine rağmen, onlara karşı gelişmiştir. Lokomotif güç aristokrasi değil burjuva sınıfı olmuştur. Diğer herşeyde olduğu gibi hiçbir şey tikel başka bir unsurla açıklanamaz. Kapitalizmin ortaya çıkaran sebep sonuç ilişkileri içinde mutlaka belli bir nispette feodal ilişkilerin de payı vardır sanırsam. Ama tek başına buna bağlamak biraz basite indirgemek olurdu.
@@atlmsahan6157 Halil İnalcık'ın bunu incelediği çalışmaları vardı Devlet-i Aliyye serisinde. Bizde üretimi elinde tutan kesimler ahi teşkilatları, loncalar falan. Bunlar da serbest piyasaya pek uymayan, aksine herkesi aynı şeyi yapmaya zorlayan, çeşmenin başını tutalım gerisi bize yeterci yapılar. Öyle bir üretim anlayışı yok, zaten finans kurumları yok, bir de üstüne fazla zenginleşmeye teşvik yok. Finans enstrümanlarının var olmaması paranın atıl kalmasına neden oluyor, hakikaten büyük para bir tek devletin memurunda. Onlar da memur zaten, bastığı yerde toprak bitmez.
@@subutaynoyan5372 Aslında benzer şeyler söylüyorsunuz Doctor Frankeinstein ile. Tarım toplumlarında sermaye kullanımı ensantif ve rantıbl değildir. Tasarruflar verimli yatırımlara dönüşmez, şatafata harcanır. Doctor şu farka dikkat çekmek istemiş. Osmanlı'da toprak ve servet kuşaktan kuşağa birikmezdi çünkü bağımsız, adem-i merkeziyetçi ekonomik unsurlar yok denecek seviyedeydi. Avrupa'da arsitokrasi ve ruhban sınıfı merkezi krallıktan bağımsız olarak sermaye biriktirebiliyordu. Bu denge zaman içinde sözleşmeler kültürünü geliştirmiş olabllir.
bence esgnin en önemli özelliklerinden biri de o programları yapıyor olması. Yoksa burası tamburi cemil bey eşliğinde tarihin arka odası programına döner
Müslümanlar da elbette ticaret yapar. Fakat 1839 yılına kadar olan dönemde gayrimüslim tebaanın ticaret alanında daha çok faaliyet göstermesinin bir nedeni de devlet kademelerine sadece müslümanların getirilmesiydi. Dolayısıyla gayrimüslimlere de ticaret yapmak dışında pek bir alan kalmıyordu. Bir de size tavsiyem tarih kitapları veya video izlerken genelleme yapan kişilerden- yazılardan uzak durun. Tarih de bir bakıma relatif(görecelidir).Emrah hocam da gerçekten bu perspektiften bakmayı beceren birisi.
Gayri müslimlerden cizye alınması onları daha fazla para kazanmaya itmiş olabilir. Bir de Müslüman tebanın tarım yapabilme hukuku ile gayrimüslimlerin ne gibi farkları vardı bakmak lazım. Ben açıklamanın o dönem uygulanan hukukta olduğunu düşünüyorum.
Gayrimuslimler belirli bir tarihe kadar etkin değil, toprak sahipleri köylüler aynı zamanda. Daha sonraki dönemde Avruoa’nın ön plana çıkması ile etkin oluyorlar. Buradan topraksız Yahudiler gibi bir çıkarım yapılamaz. ESG’de çok açık bir şekilde Gayrimüslim tüccarların Avrupa tarafından desteklendiğini ve bu neticede zenginleştiğini belirtmiş. Pek çoğu ekstra Ticari avantaj sağlamak için Katolik ve Protestan bile oluyor, bu müslüman tebaa için mümkün değil. Mesela batı Anadolu’ya ilk başta amele olarak gelen Yunanlar daha sonra bu gelişmelerle burada Ticaret yapan sınıfı oluşturuyor. Müslümanların aksine askerlikten muhaf olmaları veya bedel ödeyebilmeleri de ekstra gelişme sağlıyor.
@isak "C" harfi yanılmıyorsam 4 ya da 5. yy kadar "K" sesiyle okunmuş. Sonrasında "Ç" sesine dönmüş. Şu anda da Vatikan'da "Ç" şeklinde okunuyor diye biliyorum. Muhtemelen oyundaki telafuzu da onu temel alarak yapmışlar.
Tarihçinin EU4, CK 2-3 gibi oyunlar oynanıp, bunu RUclips'a koyması, nereden baksan çok güzel olur, izlenir ve izlettirilir.
1990'ların başında İstanbul'da üniversitede okurken Beşiktaş'ta bir fotokopi'ci vardı eve yakın, adam siyah Tofaş Kartal kullanırdı. Bir gün ağabey hep aynı araba sıkılmadın mı? değiştirsene bak işlerin güçlerin yerinde dediğim de, ben her sene arabayı yeniliyorum ama hep siyah Tofaş Kartal alıyorum, eğer farklı modele geçersem çevre esnaf farklı düşünür ve farklı beklentileri olur demişti. Hayat iktisadında aldığım ilk dersti. Bunu anımsadım seyrederken videoyu.
Buna hayat iktisadı değil, Türk milletinin sümsüklüğü denir. Parası olduğunu bildiğine yılışmaktan geri durmuyor bizde millet.
Haset toplumunun öğretileri işte. Dindar ama ahlaksız toplum örnekleridir. Üzülüyorum...
Aynen küçük bir ilçede eczacı bir abim de aynı şeyi yapmış.2 senede 1 gri VW Caddy alıyormuş.Dikkati çekmek istemiyor gerçek zenginler.Ne de olsa Parası olan konuşur ama serveti olan fısıldarmış.
Gerçekleri anlatmanız çok iyi, duygusal böyle gaza getiren tarih değil de gerçek nedenleri anlatmanız çok daha aydınlatıcı oluyor, teşekkürler.
Mustafa armağan ın derin tarihinden tarih öğrenilmez
@@izmirli3535.. 👍👍👍👍👍
Çok güzel bölüm olmuş. Tarih deyince hep savaş ve imparatorlar sv konusuluyor ama bence bu konular da çok önemli.
Tarihi objektif okumayı öğrettiniz hocam büyük tabularımı yıkmama sebep oldunuz çok teşekkür ederim
"Burhaniye Mahallesi Üniversitesi" yine süper olmuş 😄 anlatılamayanları anlatmış Fatih Baha hoca 👍bilmeyenler varsa bu ikinci reklam, birincisi "YKS 101 - Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Edelim" videosu içinde
Yahu hocami dinlemeden bir haftam geçmiyor teşekkürler hocam
Çok güzel bir program olmuş keyifle izledik.
Birazdan kitap fuarında söyleşisi olacak. Hem dinlemeye hem de kitabı imzalatmaya gideceğim. Değerli bir şahsiyet.
Selamlar Emrah Hocam.
Konu başlığı ve içerik çok iyi.
Bugünde bilgilendik. Teşekkürler.
Hocam kanal efsane yeni keşfettiğim için kendime kızdım resmen. Bütün videoları şimdiden tükettim yenilerini dört gözle bekliyorum
Olmaz öyle saçma tarih, bunu da mı bilmiyorsun serilerini de izlemeni tavsiye ederim izlemediysen. Ben bitirince boşluğa düşmüştüm. Neyseki bu kanalı açmışlar 😌
Cemal Kafadar tarafından yazılan "Kim Var imiş Biz Burada Yoğ İken" kitabında öğrenmeye başladığım bir meseleydi, hocamızın sayesinde daha net kavramış oldum. Teşekkürler ESG
Para konuşmak her zaman keyif verir.
~ ESG
@Emil Məmmədli Ahahahhahahah mevzu ticaretse her zaman buradayız üstad 😅😅
@@isimsiz1531 sen muslumanturk te yokmuydun
@@sudan7590 yok reis reddit yok bende, Altay abinin kanalda görmüşsündür büyük ihtimal :)
@@isimsiz1531 discordda yok muydun?
@@sudan7590 Yok
bengü üçüncü eskisi gibi daha çok konuşsun yaaa çok özledikk
Reklam ilk defa güzeldi :)
Bi Babür, Yuan, Altın Orda serisi gelse fena olmaz aslında...
Sözerinin katkilariyla
Reklam kuşağındaki kapı zilinin sesini biraz daha artırsaydınız sol kulağım hala duyuyor
Map strategy games videoları aşırı iyi fikir👏
Bir Samsunlu olarak: Hozomuza musallat olan hemşerilerimiz ile gurur duyuyorum.
@@Allahbuyuktur290 Adam çıkıyor mu diye sordu sagopa çıkıyor mu diye sormadı
İyi pazarlar.
hocam süpersiniz
Civ'de parada eksiye dusmek zor hocam. Ama stratejik kaynakta dusmek cok olası. O zaman bir miktar savas gucu kaybediyor birlikler.
Reklam kısmındaki detaylar harikaydı 🌚🌝
Reklamdaki Sözeri detayı çok iyiydi. Bilkentlileri gülümsetmiştir :)
15:20 neden cimri olduğumu fark ettim teşekkürler hocam
Aşk olsun hocam siz kralını yaparsınız
Hocam 1588 ingiltere ispanya savasinin dunyaya etkileri ve 1.elizabetle ilgili bir bolum ceker misiniz?
Kanalı geç keşfettiğim için hem üzgünüm hem mutlu...
Bu bahsi geçen eu4, ck, civilization oyunları hangi kanalda oynanıyor tam olarak kafamıza civilopedia yiyerek oyun izlediğimiz videolar var mı gerçekten?
Hocam hep CK3, hep EU4. Yok mu şöyle bir Warhammer 2 Total War oynamanız?
En sevdiğim iki tarihi kişilik bu videoda bi araya gelmiş, ESG ve Ezio Auditore da Firenze
Madem konu rant, Burhaniye üniversitesinin kantin işleri için kiminle görüşebiliriz hozomm?
Bu tur gorece daha spesifik konulardan devam.
hocam tarihte bir kere olmuş standard oil işini sürekli gerçekleşen bir düzenleme gibi sunmamak lazım bence. şuan çoğu ürünün sahibi aynı olsa da göstere göstere yapmadıkları için göze batmıyor
Pazar günü ilaç gibi geliyorsun hocam ✌️
Hobaaaa ilk yorumu kaçırdık ama hocam lütfen Rome dizisi ile alakalı konusur musunuz ?
16:10 Total war Three Kingdom'a da bir bakın bence. O dönem çini ile ilgili güzel fikir veriyor diplomasi de gelişmiş ayrıca
tarihselden daha çok destansal bir anlatımla romandan uyarlanmış ama evet oyun çok iyi
çin tarihi öğrenmek hamallıktır
@@melih1429 Sevgili kardeşim, tarih öğrenmeyi keyif değil de iş olarak görüyormuşsun gibi bir izlenim veriyorsun, bilgin olsun.
@@nuryuzlucellat iş knk zaten ya, binlerce saat çalıştıktan sonra insan soğuyor artık maaşımızı alalım da keyfimize bakalım moduna giriyorsun
Deniz savaşları üzerinden dünya tarihindeki en başarılı amiralleri konu alan bir bölüm öneriyorum. Umarım olur.
One man history anlatımı hozomuza uzak
hocam bende samsunluyum bende gelebilir miyim?
Ab başlangıç müziğini biraz kısar mısınız? Çok geliyor. tşk
Tak diye geldim ilk saniye 😀
Parodi reklam çok güzel olduğu için diğer gerçek reklamları sonuna kadar izledim
abi şu oyun yayınlarını Tuna Pamir ve can sungur ile falan yaparsanız harika olur
Hocam yakın tarih birazda lütfen 1900-2000 arası mesela.
Kitap okursan daha yararlı olmaz mı?
Hocam konu dışı bir sorum var; FB nereye scout göndermiş Allah aşkına? :)
Tarih'te Bankacılık ile bir konu işleyebilirseniz güzel olur.Saygılar
Hocam,Nazım Hikmet'in bazı eserlerinde (kuvayimilliye,memleketimden insan manzaraları gibi) 1.dünya savaşı ve hatta kurtuluş savaşı dönemlerinde harp zengini olmuş bazı kurnaz tipler göze çarpar,böyle şeyler o netâmeli günlerde hakkaten olmuş mu,kim bunlar,nasıl olmuşlar?
Savaşta birileri zengin olur zaten hep
Ben detaylı bir araştırma yapmadım bu konuda fakat Yaşar Kemal'in İnce Memed serisinde vardı böyle kişiler.Savaş esnasında düşmanla işbirliği yapmış,savaştan sonra kahraman diye ortaya çıkmış,zengin olmuş kişilerdi.
hocam eu4de osmanlı mı oynayacaksınız? yoksa ulm falan gibi küçük bir city state mi veyahut orta halli bir ülke mi?
sence hocam ulm oynar mı Fransa falan alıyordur kesin
@@emirilebassalm2674 oynamaz da belli olmaz bir bakmışsın almış world conquest kovalıyor
@@sarranidlikargc8415 sanmıyorum, buyuk ihtimalle venedik,castil gibi kolonici ya da ticaretçi devletleri oynuyordur, kahvesini battaniyesini alıp ticaret şirketi kuruyordur orda burda canı agresif oynamak istediginde de horde devleti alip 2-3 saat oynayip birakiyordur
@@galvanikpil3680 Osmanlı alır. Toprak kaybedip Sevr civarı bir büyüklükle tamamlar diye tahmin ediyorum.
Hozom, merkantilizm gibi kavramları videoda dipnot koya bilirmisiniz?
Malezya müzesini ziyaret ettiğimde 8. yy'da yapılan cami olduğunu gördüm. O taraflara hiç sefere çıkılmamış, ticaret sayesinde o bölge Müslüman oldu. Asya'nın sahil kesimleri çoğunlukla Müslüman, arkasında ticaret ve ticaret ahlakı var.
Kamboçya'nın, Tayland'ın, Çin'in bazı kısımlarının sahil kesimleri genelde hep Müslümanlardan oluşmakta.
Kapatalizm İslam dünyasını bitirdi yoksa birinci bizdik
dogru ama iste islamiyetin ilk yıllarında zaten ticaret yaygındı sonradan kesildi
ESG Hocam, Hakan Şahin'in İslam İktisadı üzerine yaptığı araştırmaları incelediniz mi?
Hocam Osmanlıların Avrupa tarzı ticari modellere adapte olamamasının sebebi tımar sistemi olabilir mi? Sermayeyi artı değere dönüştürmek için gerekli olan orta sınıfların tımar sahipleri olması ve bunların 3-5 yılda bir yerlerinin değişmesi vs., örneğin pamuğu kumaşa, ardından da giysiye dönüştürmek için gerekli devinimi sağlayamamasına sebep olmuş olabilir mi?
E aynısı Avrupa'da da var. Hatta Osmanlı'da herşey merkeziyetçiyken, bu burjuva sınıfından hazzetmeyen feodal çıkarları olan lordlar, baronlar, dükler falan var.
Yahu adam diyorki para tüccarda değil devletin elinde yani bürokraside. Devlete sırtını veren verebilen bey oluyor. İyi hadi oldun bey diyelim. Ama bu beyde gidip dükkan açmıyo yada bişey üretmiyo. Torpaktan vergi almaya devam ediyo gidip topladığı paraya kendine han yapıyo hamam yapıyo keyif ediyo saray yapıyo. Dolayısıyla para artmıyo verim artmıyo. para, para kazanmak için kullanılmıyo bu huy bugun hala devam ediyor. Yarın eline 200bin lira geçse %95imiz gidip şak diye golf molf alır hemen. E üstüne cnm anadoluya cumhuriyyete kadar yüzünü çevirip bakan olmamış. Zor işler yani bugun doların 9-10 olması tesadüf değil.
@@subutaynoyan5372 Zaten Doctor Frankie'nin söylemeye çalıştığı şey aslında o dediğiniz farklar işte.
Feodalizmde yerel beyler hüküm sürdüğü toprağın sahibidir. Kendi toprakları üzerinde yargılama ve vergi toplama erkine sahiptir. Kendi ordusu ve nispeten özerkliği vardır. Bu sebeple monark ve aristokrat arasındaki güç dengesinde kral soylulara karşı eşitler arasında birincidir. (Primus inter pares) Doğudaki gibi hükümdar tüm mülkün sahibi degildir.
Lordlar servet, toprak ve unvanlarını alt neseplerine veraset yoluyla aktarabilir. Timar sisteminde ise timar sahibi devletin basitçe bir memurudur. Çeperdeki vali, kadı ya da paşaların yargı, vergi ve ordu üzerinde kullandığı yetki merkezden yetki göçerilmesi ile sağlanır. Yerel yönetici toprak ve yetkilerini alt füruğuna devredemez. Buna literatürde Atüt (Asya tipi üretim tarzı) denir.
Avrupa'da Kral, Dük, Kont, Marki, Baron, Şovalye (yahut Japonya'daki Tenno, Şogun, Daimyo, Samuray) şeklindeki yukarıdan aşağıya doğru asalet şablonu Osmanlı'da hiç bir zaman olmamıştır. Eflak Voyvodalığı, Kırım Giray Hanlığı, Mısır Hidivliği gibi hükümranlık hakları babadan oğula geçen hanedanlarca yönetilen otonom eyaletler dışında Osmanlı mülkü merkezden atanan valilerce yönetilir. Cezayir'de dayıların, Hicaz'da emirlerin imtiyazları kırılmadan göstermelik valiler atandığı bilgesini de kenara koyalım.
Sonuç olarak Dr Frankeinstein tımar sisteminin mülkiyetin devamlılığı yönünden feodal Avrupa'dan farklılığına dikkat çekmek istiyor. Ki bu konuda haklıdır. Aristokrat miras hakkı sermaye birikimini artırır. Ama bu tüketime yönelik bir sermaye istifidir. Kaçırdığı nokta ise ticari kapitalizm (merkantilizm), sanayi kapitalizmi ve finans kapitalizm sırasıyla şablonlaştırılan anamalcı ekonominin hiç bir aşamasında aristokrasi başat rol oynamamıştır. Aksine kapitalizm soylular sınıfı menfaatlerine rağmen, onlara karşı gelişmiştir. Lokomotif güç aristokrasi değil burjuva sınıfı olmuştur. Diğer herşeyde olduğu gibi hiçbir şey tikel başka bir unsurla açıklanamaz. Kapitalizmin ortaya çıkaran sebep sonuç ilişkileri içinde mutlaka belli bir nispette feodal ilişkilerin de payı vardır sanırsam. Ama tek başına buna bağlamak biraz basite indirgemek olurdu.
@@atlmsahan6157 Halil İnalcık'ın bunu incelediği çalışmaları vardı Devlet-i Aliyye serisinde.
Bizde üretimi elinde tutan kesimler ahi teşkilatları, loncalar falan. Bunlar da serbest piyasaya pek uymayan, aksine herkesi aynı şeyi yapmaya zorlayan, çeşmenin başını tutalım gerisi bize yeterci yapılar.
Öyle bir üretim anlayışı yok, zaten finans kurumları yok, bir de üstüne fazla zenginleşmeye teşvik yok.
Finans enstrümanlarının var olmaması paranın atıl kalmasına neden oluyor, hakikaten büyük para bir tek devletin memurunda. Onlar da memur zaten, bastığı yerde toprak bitmez.
@@subutaynoyan5372 Aslında benzer şeyler söylüyorsunuz Doctor Frankeinstein ile. Tarım toplumlarında sermaye kullanımı ensantif ve rantıbl değildir. Tasarruflar verimli yatırımlara dönüşmez, şatafata harcanır. Doctor şu farka dikkat çekmek istemiş. Osmanlı'da toprak ve servet kuşaktan kuşağa birikmezdi çünkü bağımsız, adem-i merkeziyetçi ekonomik unsurlar yok denecek seviyedeydi. Avrupa'da arsitokrasi ve ruhban sınıfı merkezi krallıktan bağımsız olarak sermaye biriktirebiliyordu. Bu denge zaman içinde sözleşmeler kültürünü geliştirmiş olabllir.
yönetim biçimlerini inceleseniz güzel olur
videolar çok kısaldı maalesef
Hocam bir eu4 ck3 multisi döndürek.
ESG EU4 Multiplayer düzenleyebilir diye düşünüyoruz, olma mı?
Hocam paradox campaign ne zaman gelir?
2:44 besim tibük merkantelist miydi
😊 parayı nasıl bulacağız hocam
Gürkan abi bi de Petra hakkında video yapabilir mi?
Geçen sefer bildirim geçildiğinde videoya ulaşılmıyodu üzülmüştüm
Hocam kısaca bizim neden geri kaldığımızı, bireyleşemediğimizi, tüm dünyanın aksine maalesef bizde liberalizmin tutmayışını anlatmış.
Paris komünü ya da İspanya iç savaşı hakkında videolar gelir mi hozammm
Mediciler hakkında video gelsin hocam
Oyun kısmınin konsepti acayip ilginç olacak. Bence abonelere özel yapın kanala gelir açısından. Ben abone olmayı düşünebilirim mesela o durumda
Geçmişteki topluluklar nasıl konuşurdu? Diye bir akım dolaşıyor sosyal medyada. Bu ne kadar doğru? Bunla ilgili video yapar mısınız hocam
Sozeri'den pide :)) Koca Bilkentli arkadasim :))
ohhh can hocam bal hocam gene geldik
Hocam daha çok historic bölümü gelsin. #opusmagnumaHAYIR
bence esgnin en önemli özelliklerinden biri de o programları yapıyor olması. Yoksa burası tamburi cemil bey eşliğinde tarihin arka odası programına döner
@@florentinhonorius613 101 serisi de güzel.
@@hmkarabekir kötü demedim ki bu da güzel hatta o farklı tarih yaklaşımını buradan yapıyor
Niye hocam reform un kelime manası da yok mu!?😉
Hocam ceketi Kiğılı'dan almışsınız gözümden kaçmadı 😉😜
Müslümanlar da elbette ticaret yapar. Fakat 1839 yılına kadar olan dönemde gayrimüslim tebaanın ticaret alanında daha çok faaliyet göstermesinin bir nedeni de devlet kademelerine sadece müslümanların getirilmesiydi. Dolayısıyla gayrimüslimlere de ticaret yapmak dışında pek bir alan kalmıyordu. Bir de size tavsiyem tarih kitapları veya video izlerken genelleme yapan kişilerden- yazılardan uzak durun. Tarih de bir bakıma relatif(görecelidir).Emrah hocam da gerçekten bu perspektiften bakmayı beceren birisi.
Gayri müslimlerden cizye alınması onları daha fazla para kazanmaya itmiş olabilir. Bir de Müslüman tebanın tarım yapabilme hukuku ile gayrimüslimlerin ne gibi farkları vardı bakmak lazım. Ben açıklamanın o dönem uygulanan hukukta olduğunu düşünüyorum.
Gayrimuslimler belirli bir tarihe kadar etkin değil, toprak sahipleri köylüler aynı zamanda. Daha sonraki dönemde Avruoa’nın ön plana çıkması ile etkin oluyorlar. Buradan topraksız Yahudiler gibi bir çıkarım yapılamaz. ESG’de çok açık bir şekilde Gayrimüslim tüccarların Avrupa tarafından desteklendiğini ve bu neticede zenginleştiğini belirtmiş. Pek çoğu ekstra Ticari avantaj sağlamak için Katolik ve Protestan bile oluyor, bu müslüman tebaa için mümkün değil. Mesela batı Anadolu’ya ilk başta amele olarak gelen Yunanlar daha sonra bu gelişmelerle burada Ticaret yapan sınıfı oluşturuyor. Müslümanların aksine askerlikten muhaf olmaları veya bedel ödeyebilmeleri de ekstra gelişme sağlıyor.
👏🏻👏🏻👏🏻
Hocam Stronghold Crusader da bekliyoruz :)
Hocam yusuf kayaalp ile civilization universalis gelmez mi be
Hocam neden önceden olduğu gibi 30 dk lık videolar yapmıyorsunuz daha doyurucu oluyordu.
Eu4 multisi patlar mı hocam
Civ 6... Sabırsızlıkla bekliyoruz.
hocam katılcılarla online girer miyiz civ6
ESG bir kültür uyuşturucusudur :D.
UCY
Bırakılmıyor arkadaş sürekli yeni video bekliyoruz. Emeğinize sağlık.
Video oynatma hızını düşürdüğüm, tek kişisiniz hocam.. 🤓
Oyun programında mutlaka Total War da olsun lütfen (tercihen Rome 1). Özellikle muharebe meydanlarında olanları anlatmak için en uygun oyun.
Hocam ceketle saçlar, papyonla bıyıktaki sigara sarısı harika kombin olmuş.
Bizim köylü yıllarca en şaşalı düğünü derneği yapmak için para biriktirdi yeni yeni apart almaya başladılar çocukları okutmak için
Oyun mutlaka bekliyoruz abi
türklerin askerlik yapması faktörünü söylememesi şaşırtıcı,oyun haberi ise süper
Hocam Humankind da deneyebilirsiniz Civ mantığına yakın👍🏻
06:50 Osmanlı balkanlarda kurulmuş derken? 🤔
orda sekillenmiş demek istiyor
Hocam isterseniz 50 kişilik eu4 lobisi bile toplarız ama ilk 30 seneyi atlatamayabilirsiniz
hozamın arkasına usmanı veririz sıkıntı yok
5:10 aydınlandım
💛💙👑
Hozamız müslüman bilim adamlarıyla ilgili bir program yaparmı
osmanlı zamanında müslümanlar ticaret yapmaz diyen biriyle hiç karsılasmadım su ana kadar
Hocam twitter da da yazdım buradan da yazıyorum bir EU4 ümüz yok mu beraber oynayacağımız be
Hoca her EU4 veya Civ referansı yaptığında attığım like'ı silip tekrar like atıyorum
tuna pamirle civ gelir mi
EU4 yayınlarını bekliyoruz hocammmmmm
Hocam Gönen'e ne zaman geleceksiniz 😁
Hozom Ezio "in pace"yi doğru okuyor. Ecclesiastical Latin, Klasik'ten daha farklı. İtalyan aksanlı Latince gibi.
@isak "C" harfi yanılmıyorsam 4 ya da 5. yy kadar "K" sesiyle okunmuş. Sonrasında "Ç" sesine dönmüş. Şu anda da Vatikan'da "Ç" şeklinde okunuyor diye biliyorum. Muhtemelen oyundaki telafuzu da onu temel alarak yapmışlar.