Åh vad kul tester ni gör ❤. Så nördigt, men så intressant. När ni ändå har bilen med extern soppatank så prova gärna på Jet A1, alltså bränsle till jetflygplan. Råkar veta att en V70 D5 2007 gick många tusen mil på detta bränsle utan problem. Vore kul att se effektskillnaden. Keep it up!!
@@zaarkeru3391 Om man använder sig av ett högre oktantal i en modern motor med knacksensorer kan motorn (automatiskt) ställa tändningen senare och då får den en bättre verkningsgrad = högre effekt och lägre bensinförbrukning. Olika motorer är olika känsliga för oktantalsförändringar, vissa reagerar positivt (högre effekt, lägre förbrukning) på högre oktantal medan andra inte reagerar märkbart på byte från 95 till 98 oktan. De som normalt sett vinner mest på oktanhöjning är turbomotorer. I laboratoriemiljö går motorer alltid bättre om man höjer oktantalet från 95 till 98.
@@JohnSmith-tc4ub När du går ner i oktan visst, men inte när du går upp. Det finns (till min kännedom) ingen tillverkare som skruvar upp effekten när man tankar högre än rekomenderad oktanhalt (pågund av utsläppskrav) i originalutförande. Så i praktiken får man (minimalt) sämre verkningsgrad då det krävs mer för att antände bränsle med högre oktanhalt. Så, för alla som säger "bilen går bättre" så är det placebo om man inte har trimmat bilen.
Det hade varit kul om ni hade gjort en kopia på detta fast med en högpresterande skogsmaskin/entreprenadmaskin. Effektmätning kanske är svårt men förbrukningstest borde gå att göra.
Problemet är att en bil kanske uppfattas som piggare om den svarar på gasen snabbare och där kanske dieselns egenskaper som cetanvärde kan ha en effekt
Hur skulle resultatet bli i en mekanisk dieselmotor som inte kan kompensera för saker och ting? Skulle inte det bättre visa på skilnaderna i just bränslet?
Jag har ett par Volvo Penta TAMD 60c i båten och har kört på både blankdiesel från sjömack, MK1 med 30 % biodieselinblandning från landmack och ren HVO. Det är gamla motorer från 1986 med rent mekaniskt bränslesystem och jag har inte märkt någon skillnad i maxvarvtal. Jag har även läst ett test i någon båttidning med samma resultat. Det är nog HVO:ns högre cetantal som förbättrar förbränningen och kompenserar för det lägre energiinnehållet per liter. På såna gamla motorer ger det en jäkla skillnad i rökighet, med vanlig diesel luktar det gammal skolbuss och akterspegeln blir sotig, med HVO luktar det väldigt lite och inget synligt sot.
Med all motorstyrning, med facit i hand, så lite logiskt kan man tycka hittills Bränsleåtgången blir intressant, per mil och per timme på landsväg/rullande landsväg. Tack såhär långt. HA EN GOD JUL!
Väldigt intressanta klipp ni lägger ut. Jag höll på B0 hela tiden, egentligen utan vetenskaplig bakgrund! Det är bara vad ”man” har hört ger mest effekt. Gillar även era klipp när ni går igenom trimsteg och flaskhalsar i systemen. Väntar ivrigt på ett steg 2-3 till Seat tarraco (2.0TSI DKZA). 320hk-350hk hade varit lagom och 480nm-500nm.
Jag skulle gärna se ett test på hur mycket förbrukningen skiljer sig mellan dom olika diesel sorterna. När jag åkte husbil i Finland hade ja en märkbart mindre förbrukning när jag tankade finsk diesel.
Jag har idag en Volvo v70 2.5T my2005. Den ger 282hk på hjulen med en steg 1+ (dock ej vanlig mappning) från 210 i motorn. Nästa bil jag köper åker jag förbi till er och hälsar på iom att jag bor i Växjö. :)
Gillar hur seriöst ni gör det! jättebra idé med ett seriöst förbrukningstest original vs steg 1. Dock det som jag gillar alldeles bäst från er är när ni gör projekt som v60 d4 med 403hk och gör ett prisvärt trimningskit till en väldigt vanlig bil! bästa BSR
Verkligen intressant. Om man får önska så i juletid, så skulle jag önska att ni körde en sväng i Tyskland och kanske Polen upp till Finland och jämför vad bilen drar i respektive land. Många inklusive mig har erfarenhet att bilen drar mindre i tex Tyskland. Mvh Micke från Trosa
Skönt. Nu slipper jag lyssna på vänner som säger att Preem är kass Statoil är bättre. ❤ Vad jag verkligen vill veta nu är om bränsleadditiv fungerar. Jag kör med Payback men aldrig märkt skillnad. Vänner säger att det är stor skillnad. Jag har aldrig märkt nått. Mer än att medlet förstörde min bagagerumsmatta när jag råkade spilla. Den fläcken för ann aldrig.....
@@MrJohnEco Eldningsoljorna delas in i 7 olika klasser, Klass 1 är den absolut vanligaste. Klass 1: Är samma diesel som finns i mackpumparna, inget högre energiinnehåll alls. Men med 2 st tillsatta färgisotoper, blå och gul. = grön, samt saknar luktneutraliserande ämne. Här ligger svavelhalten på 0,01-0,05% beroende på leverantör och kvalitet. Klass 1 har även inblandning av RME-fanstyget, precis som mackdieseln.. E10= inomhusdiesel, därav olämplig för fordon pga paraffinering i kyla. E32= Exakt samma som mackdiesel Kan användas i bilen utan tekniska betänkligheter.
Vill gärna att ni provar den gamla dieseln som vi hade för 25-30 år sedan jag fick tag på den i Norge o tappade man en droppe så stank det i hela bilen det var oskattad diesel i Norge kul test för övrigt ps prova oxå st1 o shell dom har ju ett annat raffinaderi mvh mats
Vore intressant om ni mätte mellan olika fordonsmärken för att se om de har mer eller mindre sofistikerade motorstyrningsteknik som är bättre eller sämre på att nyttja eller anpassa sig mellan olika bränslen. Sedan vet vi ju också att i Sverige har vi två huvudleverantörer av bränsle, nämligen Preem och ST1, så kanske inte så märkligt att vi inte ser någon större skillnad.
Norrlänning som jag är undrar såklart hur det ser ut under vintern? Själv har jag dieselbil samt en dieaselkamin i stugan uppe vid polcirkeln, där fick jag stor problem med att dieseln frös?! Allt löste sig sen jag började tanka blankdiesel. Hade i alla fall varit intressant och se hur olika diesel presterar i olika temperaturer. 😮😊 För det är helt klart skillnad på de olika sorterna.
Roliga test! Hur vore det att testa diesel från Danmark/Finland/Tyskland där jag tycker många skriver att de märker av stor skillnad mot svenska dieseln?
Jag har testat lite förbrukning själv mellan B7 och B0. På långkörning är det i princip ingen skillnad, men i stadskörning blir det cirka 1dl mindre förbrukning med B0. Ska bli väldigt spännande och se vad ni kommer fram till👍😃
Förbrukningstestet blir verkligen intressant att se. En annan sak som påverkar förbrukning och effekt i högsta grad är klegg och sot. Kan detta skilja mellan de olika bränslena? och går detta att testa?
Att mäta bränsleförbrukningen "till och från jobbet" är det inte "relativt enkelt"? Som jämförelse, jag köpte i januari en 2011 BMW X3 30d med 24600 mil (på engelska "money pit" eller "endless money pit"). Under hösten har jag kollat lite olika saker med de "verktyg" jag råkar ha för tillfället. T ex när motorn är kall, från start, vid ca 0 grader, så verkar motorn dra ca 2,2 liter/h, när den blir ca 60-65 grader vilket jag här kallar för varm då drar den ca 1,2 l/h! Vid körning till jobbet, måste man alltså veta hur långt man kör innan motorn ökar i temperatur med 1 grad, eftersom varje grad har betydelse. Sedan får man väga ihop kylvätskans, motoroljans och växellådsoljans temperaturer eftersom viskositeten i dessa ändras lite. I min bil torde tomgången vara på 680 rpm, och säg att man sedan kör på 1200-1400 rpm. Med 8-växlad automat varierar inte varvtal speciellt mycket. Som sagt, i min öppnar termostaten vid 90-91 grader, motoroljan har jag max mätt till 92 grader. Jag har inte gjort några mätningar under sommaren, endast när det har varit max 2-3 plusgrader. Jag var ute igår på en sväng (för att kolla om det var halt!). Körde 2,7 mil, troligen. Körde sakta, var mest ensam på vägen, och jag tror att kylvätskan aldrig var över 73 grader! Jag har kollat tidigare i höst att kylaren inte blir varm med en ir "pistol", så jag antar att termostaten håller tätt under 90 grader. Några timmar senare... Som sagt, jag blev tvungen att kolla detta med stökiometriska (stoichiometric ...) "värden" (igen), dvs vad det betyder när lambda värdet är under eller över 1,00. Kort, när lambda är ca 0,86 så får man max effekt, och när lambda är ca 1,05 så får man "minsta" förbrukningen. Men sedan är frågan också hur mycket "emissioner" skall tillåtas, dvs inom vilka gränser får lambda röra sig i testfallet. Bilfabrikanterna styr emissionerna via lambda värdet. "Fullständig" förbränning sker vid lambda =1. Beroende på vilken bränslemix man utgår ifrån så varierar AFR (air fuel ratio) för "diesel" från ca 14,5 - 13,5:1 (ca 14,6 är C10H(22) typ av ren diesel). Det där kan man räkna fram eftersom man vet atomernas vikter! Det gäller bara att veta hur många kolatomer som ingår i det specifika bränslet, dvs mixen. Sedan rätt lufttryck i däcken, för att inte tala om rätt märke och modell, och så lite bränsle i tanken som möjligt, och bilen helt urstädad. Jag har "konstaterat" att min bil drar ca 0,57 vid ca 90 från och med när motorn är varm. Däremot kan jag inte säga vid vilken kylvätske- eller motoroljetemperatur motorn tycker att den är varm nog. Kan ca 65 grader räcka? Något att testa framöver. Varför kollar jag detta? Helt enkelt för att jag skall kunna delta i diskussioner som denna! Jag tycker inte det fyller någon funktion att bara tycka saker och ting. Sedan kan man tyvärr komma ihåg fel, eller bara ha kollat för få källor.
Hade varit superintresant om ni testade förbrukning på svensk kontra norsk diesel tex då många skriver när dom säljer sin bil på Blocket att förbrukningen är lägre på utländsk diesel?
Jag tankar 50-50 mellan Norge och Sverige och märker ingen som helst skillnad.. förutom priset som oftast är 3kr billigare i Norge. 3lit turbodiesel. Tror det kommer från samma raffinaderi. Samma datablad om man går in på respektive hemsida. Och b7 på pumparna där också med upp till 30% hvo iaf på circle k. Största skillnad är att man håller lägre fart på Norska vägar.
@@TheMattisen Jag har kört i över ett år på Norsk diesel (EN590) som är exakt den diesel standard som finns inom alla EU länder. Förbrukningen minskar med 1.5 dl per mil på min Berlingo 1.6 HDI. Norsk diesel luktar diesel det gör inte den fejk bluff MP SoZZe skräp diesel från Preem😂🤣😂
Köpte nyss steg 1 av er till min gamla caddy 1,9 tdi. Blev en helt annan bil. Och snålare. Prova även hur mycket eran steg 1 sänker förbrukning vs org.
En "modern" bil klarar väl rätt bra kompensera för lite variation i bränsle så hur skulle effekten kunna påverkas av den lilla skillnaden i energiinnehåll som alla "rena" bränslen idag har?
Kan ni inte faktist prova en bil med mek pump?:) utan system som kan göra små justeringar efter egt temp lambda limits osv?😅 en mekpumpsbil visar jo mer svart på vitt om själva bränslet, på nyare bilar kan jag gissa att de kan va 1-2 hk på en bil o 4-5 på ett annat fabrikat😅👍
Har ni testar neste hvo100 som finns på OKQ8 . Tydligen påstås HVO från olika bensinbolag inte vara lika bra för miljön . Men kan det också vara skillnad på ren prestanda
Tyvärr säljs ju denna bara på bulk Diesel BioZ Diesel BioZ innehåller 20 % förnybar syntetisk diesel av typen HVO men är utan inblandning av RME (rapsmetyl-ester). Rekommenderas där det finns krav på mycket goda förbränningsegenskaper och låga avgasemissioner. Säljs endast som bulkvara med leverans av tankbil till tank med tankbilskoppling.
Då finns det dom som säger att när de är i Tyskland så har bilen ungefär den förbrukningen som det stod att bilen skulle ha . Var till och med en kille som sade att när han var med sin Porsche i Tyskland fullpackad så drog den mindre där än när han körde med den i Sverige och den inte var fullpackat Om jag minns fullständigt rätt
Det är olagligt att trimma bilen och sedan köra på allmän väg, utan att först få ett intyg från biltillverkaren (vilket i stort sett aldrig ges) och sedan ska en godkänd registreringsbesiktning göras, som intygar att avgasutsläppen klaras (ska uppfylla kraven som finns från början på den aktuella bilen).
@@MrJohnEco Ja precis är väl bara Polestar som gör detta. Jag tycker man ska kunna optimera sin bil som man gjorde förr men med tanke på hur försäkringsbolag gör alt för att inte betala ut garanterat skulle använda att man modifierar sitt fordon som orsak att betala ut gör att jag skulle aldrig numera ändra nåt på effekten.
Test borde vi också göra så vanlig väg . Får jag se om t.ex. accelerationen känns likadan Snabbare eller långsammare eller likadan eller lika stark då också botten drag
När jag bodde på Island hade vi ryskt bensin och Diesel och på vintern blandade man med fotogen i dieseln så att det skulle vara lättare att starta motorn.
Bilars olika programvara för motorstyrningen kanske uppfattar bränslet på lite olika sätt ? Finns de som säger att Volvos diesel hybrid Förbrukar mycket diesel när du trycker på Power läget . Kanske helt enkelt för att maximera prestandan när du har tryckt in den knappen . Den kanske helt enkelt pumpar in mycket bränsle för att ge maximal prestanda . När du har tryckt in den knappen Saabens fyrhjulsdriven bil med många hästar den hade en liknande funktion Där den pumpade in överdrivet mycket bensin för att ge mycket prestanda . Läget på den hette väl Advance eller avancerat
Det här var Jättekul att få reda på. Jag har hört så mycket om att det skulle vara jätte stor skillnad på hur bilen går, eller hur mycket den drar, om man tankar blank diesel eller kör på den vanliga dieseln.
Men Med Cirkel K standard diesel Miles kanske det känns lite segare . Inte svarar lika snabbt på gasen eller som att det känns som att Styrkan i varvtalsområdet skulle vara smalare . Cetanvärdet på den är väl bara 51 Om det inte beror på den aktuella diesel bilen
Nu fattas bara ett test av bränsleförbrukningen, hur länge går bilen på säg 90kmh konstant fart på säg 1l diesel av dom olika typerna. I topp vorde vara dom med höst energivärde. Här kanske vi ser en större skillnad vs hästkrafter.
Jag hade tillfälle att för ca 10 år sedan köra min båt på MDO(Marine diesel oil). Jag upplevde att jag fick betydande mer kraft i motorn, en TMD 40B 1986 års modell. Är det någon som vet om det är en kraftigare diesel?
Sågen Volvo V70 D5 Den spann på framhjulen mitt på sommaren det var en Volvo som tillhörde norr mejerier . Men de har egen diesel men på deras tank så står några fler mil . Så den är väl från tidigare Statoil . Annars så vet jag inte vad de använder för diesel
Ska inte grön diesel som bland annat finns på Sjömackar i princip vara samma sak som blank diesel bortsett ifrån att själva beskattningen och priset . Annars så skulle det ju vara skillnad på blank diesel och blank diesel . Som det kanske också är ?
I en del fall verkar grön diesel motsvaras av eldningsolja (optimerad för förbränning i fasta installationer), men i en del fall verkar det vara samma sak, förutom färgen och beskattningen. Och blankdiesel/ BO är oftast 100 % fossil diesel, men kan ibland ha en inblandning av 5 % RME, alltså biodiesel.
Hade varit intressant med ett test av V-Power som åtminstone förut var 😅 99 oktan nu står det 98+ vad det nu innebär. Jag har tankat V-Power de senaste 10 åren i tron om att motorn går ger mer effekt och går bättre med detta bränsle. Ska tydligen innehålla olika tillsatser som rengör bränslepump och andra delar i motorn.
Och en bloggare påstod att hans bil blev vassare med 98 från Preem än från Statoil alltså dagens cirkel K . Men Preem verkar inte alls skryta över tillsatta smörjmedel och liknande . Utan bara något som ska ta bort beläggningar Han sade också att motorn lät mer och att det blev mer Bang i avgasröret
En person påstod att han hade tankat 98 oktan på tanka och att hans gamla turbo Volvo blev piggare efter några mil Fast bilen inte var gjord för 98 oktan
Om du har en nyare Bil så borde du kunna tanka 98 oktan +10 % E85 . Då blir det väl i princip 98+ E10 . Skulle du vara orolig för smörningen så finns det ju smörjande tillsats att köpa för E10 /Etanol 98 oktan innehåller mindre än 5 % etanol . En person testade bensin från Preem han kom fram till att det var strax under 2 %
Observera direktinsprutning kan innebära att bränslet aldrig passerar ventilerna . Vilket kan betyda att baksidan på Ventilerna blir kolbelagda . Men det finns olika sätt att rengöra dom mer eller mindre . Finns ventil rengörare att köpa som man helt enkelt spreja in luftinsuget på motorn Medan motorn går anvisningen är väl 15 minuter oftast . Att sedan byta olja påstås kunna vara viktigt också Framför allt på en turbo motor och att göra en oljerengöring det skadar nog inte heller . Alltså en special- rengörande olja eller tillsats till oljan som rengör sådant som oljan passerar också 15 minuter Och byt oljefilter efteråt
En bekant hade en Ford diesel han brukade tankade på OkQ8 den spann fint . Men ok Q8 har väl högre cetanvärde i sin standard diesel i förhållande till cirkel K . För cirkel K har väl ett Cetanvärde på 51 medans OKQ8 har cetanvärde 56 eller 58 . Enligt uppgifterna som jag har hittat
Kul att se den här serien av test av bränsle och effekt. Blir superintressant att se kommande test av förbrukning. 👍
Ja, en förutsättning för att testerna hittills ska vara meningsfulla på riktigt, är just att man även kollar bränsleförbrukningen.
Grym serie! Taggad på en fortsättning med bränsleförbrukning osv!🤩
Kul och informerande. Ser fram emot förbrukningstestet.
Just bränsleförbrukningen på olika dieslar är ett extremt kontroversiellt ämne, ser fram emot den videon👍🔥
Grymt intressant detta! Att mäta är att veta, allt annat bara gissningar
Åh vad kul tester ni gör ❤. Så nördigt, men så intressant. När ni ändå har bilen med extern soppatank så prova gärna på Jet A1, alltså bränsle till jetflygplan. Råkar veta att en V70 D5 2007 gick många tusen mil på detta bränsle utan problem. Vore kul att se effektskillnaden. Keep it up!!
Sugen som fan på ett bensintest. Kör själv på Circle k 98 plus och bilen går bättre med den soppan🎄🙏
Ärligt det placebo om du inte trimmat bilen, eller om du kör en A45S amg.
Oktanhalten gör inget på effekten i originalutförande
@@zaarkeru3391 Om man använder sig av ett högre oktantal i en modern motor med knacksensorer kan motorn (automatiskt) ställa tändningen senare och då får den en bättre verkningsgrad = högre effekt och lägre bensinförbrukning.
Olika motorer är olika känsliga för oktantalsförändringar, vissa reagerar positivt (högre effekt, lägre förbrukning) på högre oktantal medan andra inte reagerar märkbart på byte från 95 till 98 oktan. De som normalt sett vinner mest på oktanhöjning är turbomotorer.
I laboratoriemiljö går motorer alltid bättre om man höjer oktantalet från 95 till 98.
@@JohnSmith-tc4ub
När du går ner i oktan visst, men inte när du går upp.
Det finns (till min kännedom) ingen tillverkare som skruvar upp effekten när man tankar högre än rekomenderad oktanhalt (pågund av utsläppskrav) i originalutförande.
Så i praktiken får man (minimalt) sämre verkningsgrad då det krävs mer för att antände bränsle med högre oktanhalt.
Så, för alla som säger "bilen går bättre" så är det placebo om man inte har trimmat bilen.
Riktigt intressant!
Kul o se! Keep them Coming!
Kul att följa det här 🤓👍🏼
Riktigt intressant vore kul om ni skulle prova på ecopar diesel och se vad skillnaden blir
Det blir spännande det här, god jul på er.
Jätteintressanta videos.
Längtar till videon om förbrukning släpps🏁
Intressant bra med test 😊
I princip allt bränsle i Sverige kommer från Preems raffinaderier, förutom Shell/ST1 som har eget i Göteborg.
Det hade varit kul om ni hade gjort en kopia på detta fast med en högpresterande skogsmaskin/entreprenadmaskin. Effektmätning kanske är svårt men förbrukningstest borde gå att göra.
Ser mycket fram emot förbrukningstestet!
Intressant!
Skulle vara kul om ni kunde få tag i tysk diesel eller från lettland/litauen
Detta är verkligen riktigt intressant och roligt
Ja till förbrukningstest på olika bilar, och effekttest på utländsk diesel skulle vara kul.
Problemet är att en bil kanske uppfattas som piggare om den svarar på gasen snabbare och där kanske dieselns egenskaper som cetanvärde kan ha en effekt
Hur skulle resultatet bli i en mekanisk dieselmotor som inte kan kompensera för saker och ting? Skulle inte det bättre visa på skilnaderna i just bränslet?
Jag har ett par Volvo Penta TAMD 60c i båten och har kört på både blankdiesel från sjömack, MK1 med 30 % biodieselinblandning från landmack och ren HVO. Det är gamla motorer från 1986 med rent mekaniskt bränslesystem och jag har inte märkt någon skillnad i maxvarvtal. Jag har även läst ett test i någon båttidning med samma resultat. Det är nog HVO:ns högre cetantal som förbättrar förbränningen och kompenserar för det lägre energiinnehållet per liter. På såna gamla motorer ger det en jäkla skillnad i rökighet, med vanlig diesel luktar det gammal skolbuss och akterspegeln blir sotig, med HVO luktar det väldigt lite och inget synligt sot.
Gött!🎉🎉🎉 Ser fram emot era tester! Bästa på youtube just nu.
Del 5 - förbrukning.
Vi hänger med på förbrukningstestet!!
Med all motorstyrning, med facit i hand, så lite logiskt kan man tycka hittills
Bränsleåtgången blir intressant, per mil och per timme på landsväg/rullande landsväg. Tack såhär långt. HA EN GOD JUL!
Jätteintressant! Och härligt nördigt! 🤓
Tror ni att resultatet skulle vara samma/liknande för motsvarande t ex 190 hk VAG-motor?
Borde vara samma
Väldigt intressanta klipp ni lägger ut.
Jag höll på B0 hela tiden, egentligen utan vetenskaplig bakgrund!
Det är bara vad ”man” har hört ger mest effekt.
Gillar även era klipp när ni går igenom trimsteg och flaskhalsar i systemen.
Väntar ivrigt på ett steg 2-3 till Seat tarraco (2.0TSI DKZA).
320hk-350hk hade varit lagom och 480nm-500nm.
Jag skulle gärna se ett test på hur mycket förbrukningen skiljer sig mellan dom olika diesel sorterna. När jag åkte husbil i Finland hade ja en märkbart mindre förbrukning när jag tankade finsk diesel.
Jag har idag en Volvo v70 2.5T my2005. Den ger 282hk på hjulen med en steg 1+ (dock ej vanlig mappning) från 210 i motorn.
Nästa bil jag köper åker jag förbi till er och hälsar på iom att jag bor i Växjö. :)
Gillar hur seriöst ni gör det! jättebra idé med ett seriöst förbrukningstest original vs steg 1.
Dock det som jag gillar alldeles bäst från er är när ni gör projekt som v60 d4 med 403hk och gör ett prisvärt trimningskit till en väldigt vanlig bil!
bästa BSR
Verkligen intressant. Om man får önska så i juletid, så skulle jag önska att ni körde en sväng i Tyskland och kanske Polen upp till Finland och jämför vad bilen drar i respektive land. Många inklusive mig har erfarenhet att bilen drar mindre i tex Tyskland. Mvh Micke från Trosa
Toppen kul med förbrukning test
Tack för bra serie! Ecopar? Emmisioner?
EcoPar A ett intressant bränsle påstås höja effekten lite och sänka förbrukningen Den ska ju tydligen också vara lite tjockare än vanlig diesel
Skulle ni kunna prova ecopar A+ drivmedel som utvecklas av naturgas 😊
Jätteroligt och följa detta test. Har ni provat B0 i eran potenta Volvo V60? Hade varit intressant och se om det hade gett något mer i den.
Skönt. Nu slipper jag lyssna på vänner som säger att Preem är kass Statoil är bättre. ❤ Vad jag verkligen vill veta nu är om bränsleadditiv fungerar. Jag kör med Payback men aldrig märkt skillnad. Vänner säger att det är stor skillnad. Jag har aldrig märkt nått. Mer än att medlet förstörde min bagagerumsmatta när jag råkade spilla. Den fläcken för ann aldrig.....
men för oss viktigaste är diesel förbrukning per 100 km
Test av bränsleförbrukning skulle vara nästan mer intressant 👍
Testa en gamla bil med radpump också 😊
Jag tankade bilen i Tyskland. Dom har bra disel. Man kommer långt.
När kommer ni göra motsvarande tester med bensin (95/98 osv)?
Det vore också intressant att se hur bensinen skiljer sig åt mellan oktantal samt hur mycket etanolen påverkar etc.
"Eldningsoljan" är vanlig mackdiesel med färgämne.
Nej, eldningsolja är optimerad för förbränning i fasta anläggningar och uppfyller därför inte kraven för drivmedel till fordon.
@@MrJohnEco Eldningsoljorna delas in i 7 olika klasser, Klass 1 är den absolut vanligaste.
Klass 1:
Är samma diesel som finns i mackpumparna, inget högre energiinnehåll alls. Men med 2 st tillsatta färgisotoper, blå och gul. = grön, samt saknar luktneutraliserande ämne. Här ligger svavelhalten på 0,01-0,05% beroende på leverantör och kvalitet.
Klass 1 har även inblandning av RME-fanstyget, precis som mackdieseln..
E10= inomhusdiesel, därav olämplig för fordon pga paraffinering i kyla.
E32= Exakt samma som mackdiesel
Kan användas i bilen utan tekniska betänkligheter.
Allt kommer från ett och samma raffinaderi 🤫
men det kan spädas någonstans på Vägen
Det är bara ST1 och Shell som inte kör med Preem.. Vem som levererar B0 vet jag ej.
Vill gärna att ni provar den gamla dieseln som vi hade för 25-30 år sedan jag fick tag på den i Norge o tappade man en droppe så stank det i hela bilen det var oskattad diesel i Norge kul test för övrigt ps prova oxå st1 o shell dom har ju ett annat raffinaderi mvh mats
Kör själv på blank Diesel å märker att min bil drar mindre av det kört på björnen disel å då drog den mer.
Vore intressant om ni mätte mellan olika fordonsmärken för att se om de har mer eller mindre sofistikerade motorstyrningsteknik som är bättre eller sämre på att nyttja eller anpassa sig mellan olika bränslen.
Sedan vet vi ju också att i Sverige har vi två huvudleverantörer av bränsle, nämligen Preem och ST1, så kanske inte så märkligt att vi inte ser någon större skillnad.
Vilen diesel är det som korkar igen filter mm minst?
Norrlänning som jag är undrar såklart hur det ser ut under vintern? Själv har jag dieselbil samt en dieaselkamin i stugan uppe vid polcirkeln, där fick jag stor problem med att dieseln frös?! Allt löste sig sen jag började tanka blankdiesel. Hade i alla fall varit intressant och se hur olika diesel presterar i olika temperaturer. 😮😊 För det är helt klart skillnad på de olika sorterna.
I Sverige finns det fossilfri och förnyelsebar HVO100 som klarar ned till -30 grader.
@@MrJohnEco perfekt. Men det blir normart kallare än så. 30-45grader.
Roliga test! Hur vore det att testa diesel från Danmark/Finland/Tyskland där jag tycker många skriver att de märker av stor skillnad mot svenska dieseln?
Ecopar! dvs syntetisk vitolja. Reklamen säger att det är "effekt höjande"
Vilken HVO är det ni har testat? 80 eller 100?
Hur är det med spikningar? Hur mycket behöver styrsystemet justera för att motverka det mellen de olika böänslena?
Jag har testat lite förbrukning själv mellan B7 och B0. På långkörning är det i princip ingen skillnad, men i stadskörning blir det cirka 1dl mindre förbrukning med B0. Ska bli väldigt spännande och se vad ni kommer fram till👍😃
Förbrukningstestet blir verkligen intressant att se.
En annan sak som påverkar förbrukning och effekt i högsta grad är klegg och sot. Kan detta skilja mellan de olika bränslena? och går detta att testa?
Hade varit väldigt intressant om ni hade gjort samma test i en normalstor lantbrukstraktor eller entreprenadmaskin
Hur skulle de kunna mäta en traktor? XD
Att mäta bränsleförbrukningen "till och från jobbet" är det inte "relativt enkelt"?
Som jämförelse, jag köpte i januari en 2011 BMW X3 30d med 24600 mil (på engelska "money pit" eller "endless money pit").
Under hösten har jag kollat lite olika saker med de "verktyg" jag råkar ha för tillfället.
T ex när motorn är kall, från start, vid ca 0 grader, så verkar motorn dra ca 2,2 liter/h, när den blir ca 60-65 grader vilket jag här kallar för varm då drar den ca 1,2 l/h!
Vid körning till jobbet, måste man alltså veta hur långt man kör innan motorn ökar i temperatur med 1 grad, eftersom varje grad har betydelse.
Sedan får man väga ihop kylvätskans, motoroljans och växellådsoljans temperaturer eftersom viskositeten i dessa ändras lite.
I min bil torde tomgången vara på 680 rpm, och säg att man sedan kör på 1200-1400 rpm. Med 8-växlad automat varierar inte varvtal speciellt mycket.
Som sagt, i min öppnar termostaten vid 90-91 grader, motoroljan har jag max mätt till 92 grader. Jag har inte gjort några mätningar under sommaren, endast när det har varit max 2-3 plusgrader.
Jag var ute igår på en sväng (för att kolla om det var halt!). Körde 2,7 mil, troligen. Körde sakta, var mest ensam på vägen, och jag tror att kylvätskan aldrig var över 73 grader!
Jag har kollat tidigare i höst att kylaren inte blir varm med en ir "pistol", så jag antar att termostaten håller tätt under 90 grader.
Några timmar senare...
Som sagt, jag blev tvungen att kolla detta med stökiometriska (stoichiometric ...) "värden" (igen), dvs vad det betyder när lambda värdet är under eller över 1,00.
Kort, när lambda är ca 0,86 så får man max effekt, och när lambda är ca 1,05 så får man "minsta" förbrukningen.
Men sedan är frågan också hur mycket "emissioner" skall tillåtas, dvs inom vilka gränser får lambda röra sig i testfallet.
Bilfabrikanterna styr emissionerna via lambda värdet. "Fullständig" förbränning sker vid lambda =1.
Beroende på vilken bränslemix man utgår ifrån så varierar AFR (air fuel ratio) för "diesel" från ca 14,5 - 13,5:1 (ca 14,6 är C10H(22) typ av ren diesel). Det där kan man räkna fram eftersom man vet atomernas vikter! Det gäller bara att veta hur många kolatomer som ingår i det specifika bränslet, dvs mixen.
Sedan rätt lufttryck i däcken, för att inte tala om rätt märke och modell, och så lite bränsle i tanken som möjligt, och bilen helt urstädad.
Jag har "konstaterat" att min bil drar ca 0,57 vid ca 90 från och med när motorn är varm. Däremot kan jag inte säga vid vilken kylvätske- eller motoroljetemperatur motorn tycker att den är varm nog. Kan ca 65 grader räcka? Något att testa framöver.
Varför kollar jag detta? Helt enkelt för att jag skall kunna delta i diskussioner som denna! Jag tycker inte det fyller någon funktion att bara tycka saker och ting. Sedan kan man tyvärr komma ihåg fel, eller bara ha kollat för få källor.
Hade varit superintresant om ni testade förbrukning på svensk kontra norsk diesel tex då många skriver när dom säljer sin bil på Blocket att förbrukningen är lägre på utländsk diesel?
Jag tankar 50-50 mellan Norge och Sverige och märker ingen som helst skillnad.. förutom priset som oftast är 3kr billigare i Norge.
3lit turbodiesel. Tror det kommer från samma raffinaderi. Samma datablad om man går in på respektive hemsida. Och b7 på pumparna där också med upp till 30% hvo iaf på circle k. Största skillnad är att man håller lägre fart på Norska vägar.
@@TheMattisen Jag har kört i över ett år på Norsk diesel (EN590) som är exakt den diesel standard som finns inom alla EU länder.
Förbrukningen minskar med 1.5 dl per mil på min Berlingo 1.6 HDI.
Norsk diesel luktar diesel det gör inte den fejk bluff MP SoZZe skräp diesel från Preem😂🤣😂
Köpte nyss steg 1 av er till min gamla caddy 1,9 tdi. Blev en helt annan bil. Och snålare. Prova även hur mycket eran steg 1 sänker förbrukning vs org.
Varför testar Ni inte Ecopar?
Hur e det med circle k diesel miles plus den sägs ju ge mer och renare motor
Förbruknings test är viktigast
Superpower Diesel från Thailand var ligger den på skalan?
En "modern" bil klarar väl rätt bra kompensera för lite variation i bränsle så hur skulle effekten kunna påverkas av den lilla skillnaden i energiinnehåll som alla "rena" bränslen idag har?
Ja, men tron kan försätta berg, heter det. "När jag tankat diesel i Tyskland går bilen en lång, sista sträcka hem till Sverige på bara ångorna." 😂
Hur är diesel i Finland Norge och Danmark som jämförelse
Kan ni inte faktist prova en bil med mek pump?:) utan system som kan göra små justeringar efter egt temp lambda limits osv?😅 en mekpumpsbil visar jo mer svart på vitt om själva bränslet, på nyare bilar kan jag gissa att de kan va 1-2 hk på en bil o 4-5 på ett annat fabrikat😅👍
Detta är inte ett test som visar hur mycket energi bränslet innehåller.
Hur mycket mer vrid ger B0 ?
Ska följa alla tester mycket intressant
Kan ni inte göra en liknande video med bensin 95, bensin 98 och Etanol (E85)?
Har ni testar neste hvo100 som finns på OKQ8 . Tydligen påstås HVO från olika bensinbolag inte vara lika bra för miljön . Men kan det också vara skillnad på ren prestanda
Kan man inte testa på en äldre bil typ w124 eller nått sånt
Tyvärr säljs ju denna bara på bulk
Diesel BioZ
Diesel BioZ innehåller 20 % förnybar syntetisk diesel av typen HVO men är utan inblandning av RME (rapsmetyl-ester). Rekommenderas där det finns krav på mycket goda förbränningsegenskaper och låga avgasemissioner. Säljs endast som bulkvara med leverans av tankbil till tank med tankbilskoppling.
Men hur pigg bilen känns med olika bränslen är kanske någonting annat
Då finns det dom som säger att när de är i Tyskland så har bilen ungefär den förbrukningen som det stod att bilen skulle ha . Var till och med en kille som sade att när han var med sin Porsche i Tyskland fullpackad så drog den mindre där än när han körde med den i Sverige och den inte var fullpackat
Om jag minns fullständigt rätt
Asså jättebra med trim men är rätt olagligt att ändra effekten i motorn gäller försäkringar även om det blir en olycka.
Det är olagligt att trimma bilen och sedan köra på allmän väg, utan att först få ett intyg från biltillverkaren (vilket i stort sett aldrig ges) och sedan ska en godkänd registreringsbesiktning göras, som intygar att avgasutsläppen klaras (ska uppfylla kraven som finns från början på den aktuella bilen).
@@MrJohnEco Ja precis är väl bara Polestar som gör detta.
Jag tycker man ska kunna optimera sin bil som man gjorde förr men med tanke på hur försäkringsbolag gör alt för att inte betala ut garanterat skulle använda att man modifierar sitt fordon som orsak att betala ut gör att jag skulle aldrig numera ändra nåt på effekten.
Test borde vi också göra så vanlig väg . Får jag se om t.ex. accelerationen känns likadan Snabbare eller långsammare eller likadan eller lika stark då också botten drag
Det är just detta man mäter i bromsbänken och det du såg i diagrammen.
förbrukningstest!!!
När jag bodde på Island hade vi ryskt bensin och Diesel och på vintern blandade man med fotogen i dieseln så att det skulle vara lättare att starta motorn.
De hade ju dock kanske var intressant och se vad effekten skulle bli om man blanda in 15 till 20 % HVO i Blank diesel
Bilars olika programvara för motorstyrningen kanske uppfattar bränslet på lite olika sätt ?
Finns de som säger att Volvos diesel hybrid Förbrukar mycket diesel när du trycker på Power läget . Kanske helt enkelt för att maximera prestandan när du har tryckt in den knappen . Den kanske helt enkelt pumpar in mycket bränsle för att ge maximal prestanda . När du har tryckt in den knappen
Saabens fyrhjulsdriven bil med många hästar den hade en liknande funktion Där den pumpade in överdrivet mycket bensin för att ge mycket prestanda . Läget på den hette väl Advance eller avancerat
Det här var Jättekul att få reda på. Jag har hört så mycket om att det skulle vara jätte stor skillnad på hur bilen går, eller hur mycket den drar, om man tankar blank diesel eller kör på den vanliga dieseln.
2 % skillnad i energiinehåll mellan de båda är inte nog för att skapa jättestora skillnader på olika sätt, utan det lär vara 98 % placebo inblandat.
Men Med Cirkel K standard diesel Miles kanske det känns lite segare . Inte svarar lika snabbt på gasen eller som att det känns som att Styrkan i varvtalsområdet skulle vara smalare . Cetanvärdet på den är väl bara 51
Om det inte beror på den aktuella diesel bilen
Testa HVO100 för den har ett cetantal på över 70. Min bil blir klart piggare med detta.
Nu fattas bara ett test av bränsleförbrukningen, hur länge går bilen på säg 90kmh konstant fart på säg 1l diesel av dom olika typerna.
I topp vorde vara dom med höst energivärde. Här kanske vi ser en större skillnad vs hästkrafter.
🙂👍🙂👍
Jag hade tillfälle att för ca 10 år sedan köra min båt på MDO(Marine diesel oil). Jag upplevde att jag fick betydande mer kraft i motorn, en TMD 40B 1986 års modell. Är det någon som vet om det är en kraftigare diesel?
Skulle vara kul med förbrukning på arbetsmaskiner
Detta ett test visar väl inte hur snabb responsen blir när du trycker ner gaspedalen eller om det är något turbo Lag
Skoj! Gör samma sak med bensin också! Jämföra 98 mot E10 :)
Sågen Volvo V70 D5 Den spann på framhjulen mitt på sommaren det var en Volvo som tillhörde norr mejerier . Men de har egen diesel men på deras tank så står några fler mil . Så den är väl från tidigare Statoil . Annars så vet jag inte vad de använder för diesel
Hade vart intressan att se en en trimmad bil som kanske lämnar runt 600hk med dom olika bränslena, bör ju skilja mer än 5hk då
Ska inte grön diesel som bland annat finns på Sjömackar i princip vara samma sak som blank diesel bortsett ifrån att själva beskattningen och priset . Annars så skulle det ju vara skillnad på blank diesel och blank diesel . Som det kanske också är ?
I en del fall verkar grön diesel motsvaras av eldningsolja (optimerad för förbränning i fasta installationer), men i en del fall verkar det vara samma sak, förutom färgen och beskattningen. Och blankdiesel/ BO är oftast 100 % fossil diesel, men kan ibland ha en inblandning av 5 % RME, alltså biodiesel.
Hade varit intressant med ett test av V-Power som åtminstone förut var 😅 99 oktan nu står det 98+ vad det nu innebär. Jag har tankat V-Power de senaste 10 åren i tron om att motorn går ger mer effekt och går bättre med detta bränsle. Ska tydligen innehålla olika tillsatser som rengör bränslepump och andra delar i motorn.
Och en bloggare påstod att hans bil blev vassare med 98 från Preem än från Statoil alltså dagens cirkel K . Men Preem verkar inte alls skryta över tillsatta smörjmedel och liknande . Utan bara något som ska ta bort beläggningar
Han sade också att motorn lät mer och att det blev mer Bang i avgasröret
En person påstod att han hade tankat 98 oktan på tanka och att hans gamla turbo Volvo blev piggare efter några mil Fast bilen inte var gjord för 98 oktan
Om du har en nyare Bil så borde du kunna tanka 98 oktan +10 % E85 . Då blir det väl i princip 98+ E10 . Skulle du vara orolig för smörningen så finns det ju smörjande tillsats att köpa för E10 /Etanol
98 oktan innehåller mindre än 5 % etanol . En person testade bensin från Preem han kom fram till att det var strax under 2 %
Observera direktinsprutning kan innebära att bränslet aldrig passerar ventilerna . Vilket kan betyda att baksidan på Ventilerna blir kolbelagda . Men det finns olika sätt att rengöra dom mer eller mindre . Finns ventil rengörare att köpa som man helt enkelt spreja in luftinsuget på motorn Medan motorn går anvisningen är väl 15 minuter oftast . Att sedan byta olja påstås kunna vara viktigt också Framför allt på en turbo motor och att göra en oljerengöring det skadar nog inte heller . Alltså en special- rengörande olja eller tillsats till oljan som rengör sådant som oljan passerar också 15 minuter Och byt oljefilter efteråt
Ni kanske också skulle testa dieselboosters från de billigaste till de dyraste Per deciliter
Förbrukningstestet ser jag framemot 😊
Vad som händer med de olika branscherna kanske skulle skilja sig om du helt plötsligt trycker ner gaspedalen helt från tex 50 km/t eller från 80 km/t
Ni borde kanske jämföra blank diesel med EcoPar A. Då ecopar påstår att Motoreffekten blir något högre med EcoPar A än med dieselolja
En bekant hade en Ford diesel han brukade tankade på OkQ8 den spann fint . Men ok Q8 har väl högre cetanvärde i sin standard diesel i förhållande till cirkel K . För cirkel K har väl ett Cetanvärde på 51 medans OKQ8 har cetanvärde 56 eller 58 . Enligt uppgifterna som jag har hittat
Haha jo vi använder sånna bilar fortfarande
Ja kör min dagligen 😅