Stappenplan: Isoleer een schuin dak met PIR en gipsplaat in één | Doe-het-zelf met Hauster

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 сен 2024

Комментарии • 34

  • @ellavanderheyden3358
    @ellavanderheyden3358 8 месяцев назад +4

    Kan men de isolatie platen ook vastzetten met schroeven aan het dakbeschot? Hierdoor zou ik dunnere afwerk latten kunnen gebruiken.

    • @hauster
      @hauster  8 месяцев назад +1

      Dag Ella, ja dat kan. Gebruik hiervoor speciale isolatieschroeven en drukverdeelplaten om te voorkomen dat de PIR-platen over de schroeven heen worden getrokken. Je vindt alles wat je nodig hebt op www.hauster.com.

  • @fragnet7673
    @fragnet7673 9 месяцев назад +3

    Top gedaan!

    • @hauster
      @hauster  9 месяцев назад

      Dankjewel!😃

  • @pietdekam5697
    @pietdekam5697 Год назад +2

    Keurig gedaan . Complimenten hoor

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Dankjewel Piet!

  • @Madmik
    @Madmik Год назад +4

    Heel duidelijk allemaal, meteen maar op de abonneren knop geklikt 😀Een vraag: klopt het dat je de PIR platen gewoon 'koud' tegen elkaar plaatst? Dus deze hoef je niet te verlijmen of zwelband gebruiken?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +2

      Hi Kim, we zijn altijd blij met nieuwe abonnees! En inderdaad de PIR-platen plaats je gewoon naast elkaar. De zwelband doe je alleen rondom bij de muren en balken. In het stappenplan op onze website leggen we alle stappen nog eens uit en kan je ook foto's van de klus bekijken: www.hauster.com/collections/schuin-dak-isoleren-met-pir-en-gipsplaat-in-een Ben je zo geholpen?

  • @meneerstruijk5760
    @meneerstruijk5760 Год назад +2

    Top instructie! Mijn dak loopt best krom. Dan misschien op uitgevulde latten vast schroeven ipv lijmen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +2

      Bedankt voor het compliment Meneer Struijk. We doen ons best 😊
      U geeft aan dat uw dak krom is. Bedoelt u dat de gordingen zijn doorgezakt en/of dat de gordingen onderling niet goed zijn uitgelijnd?
      Het uitvlakken zou u dan op 3 manieren kunnen doen.
      U bevestigt
      - het rachelwerk en vult waar nodig op met vulplaatjes. -> Goedkope oplossing, wel veel werk.
      - het rachelwerk met stelschroeven. -> Dit is een sneller en gemakkelijker alternatief op het werken met vulplaatjes. Wel duurder.
      - eerst latten over de lengte van alle gordingen en stelt deze waterpas en zorgt dat ze onderling zijn uitgelijnd met bijvoorbeeld een metselkoord of laser. Zorg voor een stevige bevestiging met minimaal 4cm schroeflengte in de gording. Er komt straks natuurlijk wel wat gewicht op. Tip: zorg ervoor dat de schroeven niet op dezelfde plek komen als waar u straks de latten voor het rachelwerk vastschroeft -> Dit lijkt de meest praktische oplossing.
      Mocht u tijdens de voorbereiding, het bestellen of het klussen vragen hebben: bel of mail gerust, we helpen u graag verder!

  • @j.leferink9012
    @j.leferink9012 Год назад

    Duidelijk filmpje! Waarom is de zwelband nog nodig als je tussen de balken en platen ook al pur aanbrengt?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Bedankt! De zwelband zorgt voor een stukje verwerkingsgemak zodat de plaat goed klemt. Wanneer je pur op de onderkant van de PIR-plaat zou spuiten en je plaat tussen je gordingen aanbrengt, valt de pur er vanaf. Het zorgt natuurlijk ook voor een stukje luchtdichte afsluiting, maar dat doet de pur inderdaad ook.

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey89 Год назад +3

    Ik lees wel eens dat je dampdichte folie moet gebruiken voordat je isolatie aanbrengt op het dakbeschot. Is de spuit-pur hier een soort vervanging voor? Of gebruik je dampdichte folie alleen bij isolatie wol?
    Mijn dak (1988) heeft aan de andere kant van de spaanplaat waarschijnlijk ook een beetje 'isolatie'. Sluit je het hout niet op als je zoals de video gaat isoleren?
    Ik ben benieuwd en zal zeker ook jullie website bezoeken!

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      Hi chewmonkey89,
      Op basis van het bouwjaar van je woning (1988) en hetgeen je omschrijft (dakbeschot met een beetje isolatie) is het in de meeste gevallen slim om aan de binnenzijde met een dampopen isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of Isovlas) en een klimaatfolie te werken. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat vocht altijd via de binnenzijde weg kan. En dan via ventilatie (raam open, afzuiging, dauwlufters) naar buiten kan.
      Een dampdichte folie aan de binnenzijde is enkel noodzakelijk bij toepassing in een vochtige ruimte. Denk hierbij aan badkamers, (industriële) keukens etc.
      Kijk ook gerust naar ons filmpje 'Wat is een isolatiefolie en waarom heb ik deze nodig' > ruclips.net/video/kvUtioY5UD4/видео.html. Daar leggen we dit ook een meer detail uit. En je kan altijd met ons bellen/mailen/chatten als je voor jouw situatie een persoonlijk advies wil!

  • @wobze
    @wobze 7 месяцев назад

    Werkt dit ook bij een damp open dak? Dus geen folie aanwezig onder de pannen?

    • @hauster
      @hauster  2 месяца назад

      Dit werkt juist bij een dampopen dak!

  • @danielvanbrussel5142
    @danielvanbrussel5142 Год назад +7

    Mooie video. Een opmerking. Ik zou zelf eerst de naden uitvlakken en daarna pas de afwerkplinten monteren. 😉

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi Daniel, goed te horen dat de video bevalt! Dit is ook zeker een goede optie! Dank voor de aanvulling.

  • @Cars-coffee
    @Cars-coffee Год назад +1

    Geen ventilatielat?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +4

      Hi Mark,
      In het algemeen geldt dat je spouwtjes in je dakconstructie zoveel mogelijk wilt voorkomen. Hierdoor kan condensatie optreden en daarmee vochtproblemen. Het isolatiemateriaal plaats je in de meeste gevallen daarom het beste rechtstreeks tegen het dakbeschot. Maak je gebruik van vochtregulerend materiaal, zoals bijvoorbeeld Isovlas, dan hoeft dit niet persé. Een lege ruimte of spouw aan de warme kant van het dak, bijvoorbeeld tussen het isolatiemateriaal en het gips is geen probleem. Ook wil je zogeheten koudebruggen voorkomen. Op het moment dat je ventilatielatten en ook de PIR-platen in het dakbeschot zou schroeven, creëer je deze juist. Tot slot heeft het verlijmen in combinatie met het klemmen van de PIR-platen het voordeel dat het gewicht wordt verdeeld over het dakbeschot en de gordingen.
      Mocht je nog vragen hebben kan je altijd even contact met ons opnemen via help.hauster.com/nl-NL/hoe-neem-ik-contact-op-122072.

    • @arjanvandermeer6310
      @arjanvandermeer6310 Год назад

      @@hauster Mooie video! geldt dit ook voor daken met houten dakbeschot van planken bij een dak uit begin jaren 70? Ik heb mn garage vol liggen met pir platen en isolatielatten naar aanleiding van onderstaand filmpje: ruclips.net/video/zDCY_apoMWM/видео.html

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      @@arjanvandermeer6310 Hi Arjan, bij oudere daken is het dakbeschot niet altijd vlak. Zorg dan dat de platen goed vlak op elkaar aansluiten zoals we ook laten zien in de film. Je kan deze nog stellen met de wiggen.
      Tav het purren: Als je je gordingen niet meer dan 130cm uit elkaar liggen dan hoef je de platen niet perse te verlijmen tegen het dak. Het zwelband icm de pur en de klemlatten is dan voldoende. Wel meer dan 130 cm uit elkaar? Gebruik dan waar dak niet vlak is wat meer PUR of vul op met een stuk plaat.

    • @arjanvandermeer6310
      @arjanvandermeer6310 Год назад

      @@hauster Prima, dank. Geen folies etc gebruiken dus?

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      @@arjanvandermeer6310 Nee je hebt in dit geval geen folie meer nodig.

  • @johnnyb738
    @johnnyb738 Год назад +2

    Je zult toch eerst moeten nagaan of je een warm of een koud dak hebt. Dit bepaalt namelijk of je het dak wel mag isoleren aan de binnenzijde.

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      Hi Johnny,
      In deze situatie gaan we er vanuit dat je nog geen isolatie hebt. Ook bij een warm dak zijn er voldoende opties om aan de binnenzijde te na-isoleren. Twijfel je hierover? Kijk dan naar deze explainer video: ruclips.net/video/csXUk4EoefI/видео.html

  • @roderickverduijn2750
    @roderickverduijn2750 Год назад +1

    handige video. ik zou alleen die afwerklatten als laatste erop schieten, evt zelfs na het sauzen

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Hi Roderick, Dat zou inderdaad ook kunnen. De afwerklatten zorgen wel voor wat extra stevigheid en aangezien wij de wand in dit geval niet hebben geschilderd, hebben we ervoor gekozen de afwerklatten er meteen op te zetten.

  • @markustorro5435
    @markustorro5435 Год назад

    Goede video lijkt zo makkelijk. Kunnen jullie mijn zolder ook doen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Dankje! We maken deze video's ook om te laten zien dat je deze klus heel goed zelf kan doen ;) Maar mocht je toch iemand zoeken die het voor jou kan doen, dan kan je even contact met ons opnemen en kunnen we je koppelen aan de klussers uit de video. Contact opnemen doe je via: help.hauster.com/nl-NL/hoe-neem-ik-contact-op-122072

  • @officialjoeynguyen
    @officialjoeynguyen Год назад +1

    Dank voor de nuttige video. Is isoleren met PIR of glaswol beter? Graag uw advies.

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      Hi Joey, bedankt voor het compliment. Of je met PIR of glaswol gaat isoleren is afhankelijk van je situatie en je wensen. PIR is dunner dan glaswol en is daardoor bijvoorbeeld erg geschikt als je weinig ruimte hebt tussen je balken. Ook is PIR verkrijgbaar met gipsplaten erop waardoor je klus sneller klaar is. Glaswol is daarentegen goedkoper en soms juist makkelijker te verwerken als je veel hoekjes hebt omdat het flexibel materiaal is. Er zijn dus veel keuzes te maken wanneer je gaat isoleren. Op deze pagina vind je nog meer informatie over de verschillende isolatiematerialen en voor- en nadelen: www.hauster.com/collections/dakisolatie. Twijfel je wat de beste keuze is voor jou? Dan kan je altijd even contact met ons opnemen: help.hauster.com/nl-NL/hoe-neem-ik-contact-op-122072