Isoleren van schuin dak met glaswol en gipsplaten: stap-voor-stap gids | Doe-het-zelf met Hauster

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 окт 2022
  • Hulp nodig? Bel onze klantenservice voor al je klusvragen: 020 2255 277
    Ben je benieuwd hoe je zelf je zolder of schuine dak kan isoleren met glaswol en kan afwerken met ronde gipsplaten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Met ons uitgebreide stappenplan en klusvideo leggen we in detail uit hoe je dit zelf kan doen met glaswol van Ursa Hometec.
    Ook delen we hier onze tips & tricks. Ben je er klaar voor? Dan gaan we samen de klus klaren!
    Voordat je begint, is het handig om te weten welke materialen je nodig hebt.
    Hieronder vind je de lijst met benodigde materialen, die je ook kunt vinden op onze website:
    - Ursa Hometec glaswol isolatie
    - Houten rachelwerk (40 x 50 mm)
    - Dampremmende folie
    - Gipsplaten (bijvoorbeeld Siniat ronde kant gipsplaten)
    - Schuurpapier (korrel 120)
    - Pluggen (6 x 40 mm)
    - Schroeven (3,5 x 45 mm)
    - Tape
    - Isolatiemes
    00:29 Stap 1 | Rachelwerk maken
    02:12 Stap 2 | Glaswol snijden en aanbrengen
    04:00 Stap 3 | Rachelwerk afmaken
    04:23 Stap 4 | Dampremmende folie aanbrengen
    06:47 Stap 5 | Gipsplaten aanbrengen
    Bekijk hier het stappenplan mét stap-voor-stap foto's en de materiaallijst in één overzicht: www.hauster.com/collections/s...
    Wil je meer weten over vochtregulerende folies zoals een dampremmende folie van Miofol? Of over afwerken met gipsplaten zoals de Siniat ronde kant gipsplaat? Neem dan een kijkje op onze website voor meer informatie en handige tips en tricks:
    www.hauster.com/collections/f...
    www.hauster.com/collections/g...
    Succes met isoleren en afwerken van je schuine dak!
    ▬▬▬▬▬▬▬ Hauster ▬▬▬▬▬▬▬▬
    Wil je een persoonlijk advies voor jouw klus of wil je weten welke producten je het beste kan gebruiken of nodig hebt? Start gelijk een gesprek met één van onze experts!
    Neem contact op via help.hauster.com/nl-NL
    Of kijk op www.hauster.com/
  • ХоббиХобби

Комментарии • 87

  • @paulWisdomByYears
    @paulWisdomByYears 2 месяца назад +2

    Top, ik vind dit een van de beste advies video's voor een zolder isolatie. Ook qua werkwijze zijn de meest handige keuzes gemaakt. Bedankt.

  • @fragnet7673
    @fragnet7673 5 месяцев назад +1

    Ziet er goed uit!

  • @janvooiss5777
    @janvooiss5777 Год назад +5

    Dit is tot nu toe de aller beste video die er is over isoleren. Ik wil dit ook maar ik kan niet staan op me zolder en het is alleen voor opslag kan je dit dan ook zonder gipsplaten doen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +2

      Hi Jan,
      Bedankt voor het mooie compliment!
      Er kan gekozen worden om te isoleren en dit niet meer af te werken als dit de voorkeur heeft. Wel is het van belang om de juiste isolatiefolie nog aan te brengen, afhankelijk van of + welke isolatie(folie) aanwezig is aan de buitenzijde en gebruik van de ruimte, zodat optrekkende vocht van binnen naar buiten niet in het isolatiemateriaal komt te zitten. We raden in principe afwerking wel aan, beter brandveilig en ook bv beschermt het je isolatiemateriaal als je spullen beweegt etc.
      Als je met ons wil sparren over je situatie kan je het beste contact met ons opnemen, denken we gelijk mee!

    • @rb2304
      @rb2304 7 месяцев назад

      Ivm beschermen folie inderdaad wel handig om er iets voor te doen. Maar voor jouw zolder ... stel dat je goedkoop aan multiplex, osb of mdf kunt komen ... wat let je om dat er tegenaan te maken

  • @thascorp
    @thascorp Год назад +9

    Dit is top, in bijna alle filmpjes over isoleren zie je dat ze extra verticale balken tussen de gordingen aanbrengen om verticale stroken isolatie van 60cm aan te kunnen brengen, dit is een stuk beter. Mooi voorbeeld. Ik heb echter 15 cm ruimte om isolatie aan te brengen, is het dan echt zo erg om 16 cm isolatie toe te passen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +4

      Dank je wel voor je compliment. Nee het is niet erg om 1 cm dikker te gebruiken. Gebruik echter geen dikkere rol, als je meer dan 1 cm moet gaan indrukken verliest de rol zijn isolerende werking. Maar 1 cm is geen probleem. Succes met de klus.

  • @kwaktwan
    @kwaktwan Год назад +4

    Bedankt voor de video
    Hopelijk gaat het thuis ook zo eenvoudig

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi NK, graag gedaan! We weten zeker dat het thuis net zo makkelijk kan als in de video. Lees ook gerust de stappenplan op onze site door. En bij vragen helpen we je graag verder! Samen moet het zeker lukken 💪🏽

  • @nibbit1969
    @nibbit1969 Год назад +7

    Mooi en duidelijke video. Vakmannen! Ik vraag mij alleen af waar jullie de kopse kanten van de gipsplaat mee afgewerkt hebben, kit of vuller? en zit er dan ook tape op?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +5

      Hi Norbert,
      Fijn dat de klusvideo je goed is bevallen! Wij snijden de kopse kanten iets schuin af zodat je deze mooi kan vullen met een gipsplaatvuller. Tip: maak de kopse kanten van tevoren even goed nat met een spons, dit zorgt voor een beter droogproces van de vuller.
      Bij het vullen van kopse kanten van gipsplaten is geen wapeningsband nodig. Deze gebruik je enkel bij afgeschuinde kant-gipsplaten (AK) over de lange zijde. De lange zijde bij een ronde kant-gipsplaat (RK), zoals gebruikt in de video, dicht je af met een ril kit. Succes!

    • @nibbit1969
      @nibbit1969 Год назад +2

      @@hauster En nu is alles duidelijk!!! Bedankt voor de info. Ik ga aan de slag!👊

  • @albertaarts
    @albertaarts 6 месяцев назад +1

    duidelijke uitleg! Bedankt hiervoor. Wel nog een vraag: bij mij is het dakbeschot aan binnenkant met gipsplaat en gedeeltelijk spaanplaat bekleed en geverfd. Moet dit er af of kan glaswol daar direct op aangebracht worden? Buitenkant dak dampopen folie onder de pannen.

    • @hauster
      @hauster  6 месяцев назад

      Goede vraag Albert! In een ideale wereld haal je de gips- en spaanplaat weg en plaats je de glaswol en dampremmende folie tegen het dakbeschot. Lukt dit niet, dan laten zitten en glaswol + dampremmende folie tegen de gips- en spaanplaat plaatsen. Ik weet niet of er een spouw achter de gips- en spaanplaat zit, mocht dit het geval zijn: geen ramp, maar wel minder ruimte voor isolatiemateriaal (en dus minder isolatiewaarde). Mocht je alsnog vragen hebben: stel ze op www.hauster.com. Succes met je klus!

  • @JoostMoesker
    @JoostMoesker 5 месяцев назад

    Mooi filmpje mannen. Rachelwerk zou ik altijd uitvlakken met stelsschroeven of vulplaatjes, wel zo netjes. Gordingen zijn over het algemeen verre van vlak. Wat ik zelf nooit helemaal begrepen heb is dat nietjes netjes worden afgetaped om er vervolgens gewoon gipsplaatschroeven door de folie heen te rammen... ehh ben ik nu gek? Naden afdichten is natuurlijk een no-brainer...

    • @hauster
      @hauster  5 месяцев назад

      Dankjewel Joost. Het gaatje dat je in je folie boort door de gipsplaten te bevestigen is heel klein en het restje folie dat je krijgt door een gaatje te boren vult dit genoeg af samen met de schroef. De gaatjes van de nietjes zijn natuurlijk ook heel klein, maar hoe meer je luchtdicht kan afwerken hoe beter, maar 100% luchtdicht is onmogelijk. Wij willen onze klussen altijd zo goed mogelijk doen, maar als je een paar nietgaatjes niet aftapet is dit niet meteen een probleem.

  • @havoc7646
    @havoc7646 Год назад +2

    mooi dit lijkt het meeste op mijn situatie, een vraag bij mij zitten de balken aan de muur met beugels hoe rachel ik over die beugels zonder dat de boel niet meer waterpas is tijdens het afwerken?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi havoc7646, scherpe vraag! Over het algemeen zijn deze dragers (beugels) slechts enkele mm dik en zal bij het horizontaal plaatsen van de gipsplaten niet opvallen. Overigens zijn de meeste daken/dakbalken al niet helemaal recht meer. Deze zijn door de jaren heen iets doorgezakt. Maar ook met deze werkwijze zie je hier bijna niks van terug.
      Mocht het verschil nou echt groot zijn dan kan je het rachelwerk het beste uitlijnen met vulplaatjes, stelschroeven, of d.m.v. het loodrecht aanbrengen van een rachel over de lengte van de gordingen.
      Neem gerust contact op via chat/whatsapp/mail/bellen als je verdere vragen hebt, denken graag mee!

    • @rb2304
      @rb2304 7 месяцев назад

      Neem een grove houtvijl en vijl een of 2 mm weg van de achterkant van de raggel waar die de steun raakt.

  • @hugeelen
    @hugeelen Год назад +4

    Duidelijke video! Vraagje: is het niet nodig om de folie ook tegen de muur te kleven met het oog op de luchtdichtheid?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +2

      Hi Hubert,
      Dank je wel!💪🏽 Ja dat klopt, deze plak je inderdaad af met butyl tape op de muur en/of kozijnen.
      De dampremmende folie breng je aan op de warme zijde, dus nadat je je isolatiemateriaal hebt bevestigd. Houd voor de vloer, plafond en zijwanden een overlap van 10 cm aan bij het aanbrengen van de folie. De naden en nietgaten sluit je goed af door te werken met de bijbehorende basic folie tape. De randen bij de muren plak je luchtdicht af met de butyl tape. De overtollige folie aan de zijkant van de wanden, vloer en plafond snij je weg nadat je de gipsplaten hebt aangebracht. Zo is alles luchtdicht en ziet het er strak uit. Mail/bel/chat gerust als we je verder kunnen helpen!

    • @robinfinkers21
      @robinfinkers21 5 месяцев назад

      In de video wordt de folie luchtdicht gemaakt met de butyl tape op de houten lat 4:32 , maar deze lat zit toch nooit helemaal strak tegen de muur? Zo kan er volgens mij als nog lucht achter komen.

  • @diy_etc
    @diy_etc Год назад +2

    Is de folie ook nodig als je glaswol gebruikt met een aluminium laag?
    Dank voor het filmpje! Super duidelijk verder! 😊👍

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Hi @diy_etc, Nee dan is de folie niet meer nodig inderdaad, de aluminium laag is al een dampremmer. Fijn dat de rest duidelijk is en mocht je toch nog vragen hebben dan kan je die altijd stellen in de chat op onze website www.hauster.com/

  • @johnnyb738
    @johnnyb738 Год назад +2

    Je moet een dampdichte laag aanbrengen aan de warme kant, met en dampremmende laag krijg je nog steeds damp in Je constructie laag. Je kunt iets met dampremmende niet lucht dicht krijgen

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi Johnny, je hebt gelijk: hoe je isoleert hangt helemaal af van de situatie. Gek genoeg is de dampremmende folie luchtdicht, maar kan hij bij hoge dampspanning (een groot verschil in luchtvochtigheid) toch damp doorlaten. Een dampremmende folie is voldoende dampdicht voor 'droge' binnenruimtes, maar voor badkamers of keukens adviseren we inderdaad een volledig dampdichte folie. Voor meer informatie, zie ook deze video over folies: ruclips.net/video/yPEzleCIo0s/видео.html

  • @user-eh9gq7kc2s
    @user-eh9gq7kc2s 11 месяцев назад +3

    Fijne video!! Het heeft mij erg veel geholpen 😊😊. Vraagje hoe noemt men zo'n kozijn die je eraf haalt tijdens het rachelen voor een dakraam ook alweer? Alvast bedankt! 1:20

    • @hauster
      @hauster  11 месяцев назад +1

      Hi user-eh9gq7kc2s, Fijn dat de video je heeft geholpen! Ik weet niet zeker wat je bedoeld met een kozijn dat je eraf haalt. Bedoel je een tuimelvenster of gewoon de aftimmering? Of bedoel je een dagkantafwerking? Ik hoor het graag van je!

    • @user-eh9gq7kc2s
      @user-eh9gq7kc2s 11 месяцев назад

      Haha ik bedoel dat afwerkrand van dat dakraam.

    • @hauster
      @hauster  11 месяцев назад +1

      @@user-eh9gq7kc2s Ah, ik snap het nu. Bij de meeste merken wordt het 'afwerkrand' genoemd. Het hoort bij het dakraam zelf.

  • @DokterKattenbakvulling
    @DokterKattenbakvulling Год назад +2

    Goeie video, nog een vraagje: men maakt vaak nog een extra lattenwerk bovenop de dampremmende folie, meestal voor elektrische leidingen en zo in voorzetwanden of om scheuren te voorkomen bij plafonds waarboven mensen lopen. Dat is bij hellende daken niet nodig dan?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      Hi Dokter Kattenbakvulling,
      Dank voor het compliment. En goeie vraag 😉! Het is altijd slim om van tevoren te bepalen of er elektrapunten moeten komen en waar. Bij schuine daken is er meestal 1 lichtpunt of elektrapunt in de nok aanwezig. Is deze er nog niet, bedenk je dan even hoe je deze het best kan trekken zodat je er geen last van hebt met rachelen (bijvoorbeeld over het dakbeschot). Boven in de nok bevestig je na het afwerken met gips een plaatje waarop je lampen kunt bevestigen. Hoe we dit doen zie je in het filmpje bij +/- 08:35.
      Plekken waar je met meer elektrapunten werkt (bv. spotjes in plafond of wanden) breng je de gaten in de gipsplaten het beste van tevoren aan zodat je de folie niet per ongeluk doorboort. De folie plaats je dan ook niet te strak zodat het wat ingedrukt kan worden.
      Scheurvorming voorkom je natuurlijk door stabiel rachelwerk maar ook door een juiste verwerking en afwerking van de gipsplaat. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type gipsplaat en of er gestucced gaat worden of niet. Als je ons via mail, hauster.com of gewoon telefonisch nog iets meer kunt vertellen over jouw situatie dan denken we graag met je mee!

    • @DokterKattenbakvulling
      @DokterKattenbakvulling Год назад

      @@hauster Ik wil vooral graag weten of het niet erg is dat er in dit geval een beetje lucht zit tussen het dampscherm en de isolatie. Namelijk ter dikte van de lat, want de isolatie zit er achter, niet "ertussen gepropt" zoals wanneer je tussen kepers isoleert.

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      @@DokterKattenbakvulling Ruimte tussen de folie en het isolatiemateriaal is geen probleem.

  • @freshpaint8106
    @freshpaint8106 Год назад +2

    Hey,
    Is het niet verstandig om aan de achterkant van de isolatie damp open folie aan te brengen en aan de voorkant van de isolatie dampdichte? Of is enkel dampdichte aan de voorkant voldoende? Ik hoor hier veel verschillende mening over

    • @hauster
      @hauster  Год назад +2

      Hi Fresh Paint,

      Een dampopen folie wordt normaliter aan de buitenkant van je dak geplaatst, onder je dakpannen. Dit is overigens iets wat vroeger (pak en beet > 40 jaar geleden) nog niet standaard werd gedaan en op zich ook niet noodzakelijk is.
      Wat doet een dampopen folie? Deze folie voorkomt doorslag van regen of sneeuw van buiten naar binnen, maar laat vocht wel van binnen naar buiten. In de meeste gevallen is de kans op vochtdoorslag naar binnen echter nihil.

      Mocht je hier wel last van hebben dan kan je beter kiezen om te isoleren met een isolatiemateriaal wat vochtregulerend werkt zoals bijvoorbeeld Isovlas. Dit materiaal kan tegen een ‘stootje’ als het gaat om vocht. Én slaat overtollig vocht op als het even nodig is om het later weer uit te stoten. Isovlas is verkrijgbaar als alles-in-1 systeem (isolatie en afwerklaag) en als losse isolatieplaten. Deze tweede verwerk je op een vergelijkbare manier als we laten zien in deze glaswolvideo.
      De binnenzijde kan je inderdaad afwerken met een dampdichte laag mits je zeker weet dat vocht naar buiten weg kan en/of er geen vocht in de dakconstructie zit. Een dampdichte folie is echter enkel noodzakelijk bij toepassing in een vochtige ruimte zoals bijvoorbeeld je badkamer. Bij droge ruimtes wordt meestal gebruik gemaakt van een dampremmende folie. Deze is goedkoper ;).

  • @rudolf1927
    @rudolf1927 Год назад

    Duidelijke video. Maar wat ik me afvraag: Over de nietjes plak je nog wat extra tape om het zo luchtdicht te maken. Maar vervolgens draai je later wel een een schroef door de folie. Dan is het op dat punt toch niet meer luchtdicht?

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Hi Rudolf, goede vraag. Het gaatje dat je in je folie boort door de gipsplaten te bevestigen is heel klein en het restje folie dat je krijgt door een gaatje te boren vult dit genoeg af samen met de schroef. Ga je grotere gaten boren voor stopcontacten of lichtpunten? Dan is dit een ander verhaal, deze gaten zijn te groot waardoor je luchtdichte afsluiting verdwijnt. De gaatjes van de nietjes zijn natuurlijk ook heel klein, maar de overlappingen niet. Hoe meer je luchtdicht kan afwerken hoe beter, maar 100% luchtdicht is onmogelijk. Als je wil sparren over de klus, neem gerust contact op met ons via chat/bellen/mailen!

  • @Jetricav
    @Jetricav Год назад +1

    Hallo, hoe dik zijn de rachel latjes? Met die gordingen moet je best veel overbruggen dus gaan te dunne latjes niet doorbuigen? Met scheuren in je gipsnaad als resultaat?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +6

      Hi Jevalac, wij kiezen voor rachels (latten) van 63 mm breed en 22 mm dik. Deze splijten minder snel en je hebt meer ruimte ('body') om de gipsplaten op te bevestigen, waardoor je gipsplaten makkelijker kunt bevestigen. Bovendien zorgt dit voor meer stevigheid op plekken waar twee gipsplaten samen komen op één lat. We plaatsen de latten ook om de 30 cm voor een stevig geraamte. Wij gaan wel uit van gordingen die maximaal 130 cm uit elkaar liggen. Op deze manier buigen je gipsplaten niet door. Het zou zelfs nog stucwerk kunnen dragen. De rachels die wij gebruiken vind je hier: www.hauster.com/collections/bouwhout/products/vurenhout-lat-geschaafd-fsc-22x63x3000mm. Ben je zo geholpen?

    • @wouterv2000
      @wouterv2000 3 месяца назад

      @@hauster Ik ben wel benieuwd wat je aanraadt bij gordingen van meer dan 130cm, die van ons liggen namelijk 150cm uit elkaar.

    • @hauster
      @hauster  3 месяца назад +1

      @@wouterv2000 In dat geval zou ik voor dikkere rachels gaan, bijvoorbeeld deze van 44 mm: www.hauster.com/products/houten-vuren-balk-vandikte-geschaafd-fsc-44x70x2700mm

    • @wouterv2000
      @wouterv2000 3 месяца назад

      @@hauster bedankt voor het snellen antwoord! 44mm neem eigenlijk teveel ruimte in beslag bij ons. Is het mogelijk om PIR te verlijmen met gips op die lengte?

  • @DaviddeVries01
    @DaviddeVries01 Год назад

    moet er niet een rachelwerk tussen het folie en de gipsplaten? Zie dit wel vaak bij plafonds in ieder geval (al dat niet met stucplaten)

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hoi David, goede vraag! Als je gebruikmaakt van klimaatfolie moet je inderdaad een spouw creëren tussen de folie en de gipsplaat. Bij een dampremmende folie zoals in de video hoeft dat niet.

  • @jmekkering
    @jmekkering Год назад +2

    Mooie en handige video hoe ik het zelf kan doen. Maar in een andere video van jullie wordt uitgelegd dat je altijd folie moet gebruiken. Ik heb thuis ook een enkelsteens buitenmuur geïsoleerd. Daar moest een dampfolie voor de buitenzijde én na isoleren een folie voor de binnenzijde gebruiken. Jullie hebben hier alleen een binnenfolie. Waarom geen folie direct op het dakbeschot?
    Groeten,
    Janwillem

    • @hauster
      @hauster  Год назад +4

      Hi Janwillem,
      Je bent flink bezig met het isoleren van je woning lees ik, goed bezig!
      De manier waarop en waarmee je isoleert hangt af van de situatie en plek. Aan de buitenzijde van een schuin dak is meestal een dampopen folie geplaatst waardoor vocht van binnen de constructie altijd naar buiten kan maar niet andersom. De keuze van het soort folie aan de binnenzijde hangt o.a. af van het soort dak (plat/schuin), of er isolatie en/of een dampdichte laag in de constructie aanwezig is en de manier waarop de ruimte gebruikt gaat worden. In deze video vertellen we meer over welke folie je wanneer gebruikt: ruclips.net/video/yPEzleCIo0s/видео.html
      Als je ons via mail, hauster.com of gewoon telefonisch nog iets meer kunt vertellen over jouw situatie dan kunnen samen kijken naar de beste oplossing en materialen specifiek voor jou: www.hauster.com/

  • @johnwillemvankekem902
    @johnwillemvankekem902 8 месяцев назад

    Ik wil aan 1 muur met glaswolplaten gaan doen Beide zijden voorzien van een verstevigende glaswolbekleding. Is het dan ook nodig om de folie aan te brengen?

    • @hauster
      @hauster  8 месяцев назад +1

      Hi @johnwillemvankekem902, ik begrijp je vraag niet helemaal. Maar wanneer je een schuin dak gaat isoleren met glaswol heb altijd een folie nodig. Afhankelijk van de situatie kan het verschillen welke folie je nodig hebt. Wil je wat uitgebreider advies specifiek op jouw situatie? Dan kan je het beste even contact opnemen met onze klantenservice: help.hauster.com/nl-NL/hoe-neem-ik-contact-op-122072

  • @Timmie44
    @Timmie44 Год назад +4

    De spaanplaat kan toch al gezien worden als dampremmer? Kan je hier daarom niet beter klimaatfolie gebruiken? Nu ga je het vocht insluiten tussen je huidige dakbeschot en je nieuwe dampremmer

    • @hauster
      @hauster  Год назад +5

      Hi Tim
      Goeie vraag! Spaanplaat als afwerking van je dak fungeert inderdaad als dampremmer. Al doet deze dat zeker niet zo goed als een dampremmende folie. Daarnaast wordt een afwerklaag vaak niet volledig en goed dampdicht afgewerkt, bijvoorbeeld de naden en kieren rondom. Zo kan er dus te veel vocht in je dak/isolatiepakket komen want kan leiden tot schimmel en/of rot.
      Bij een droog dak, en in een normale en droge ruimte, wordt meestal gekozen voor een dampremmende folie. Waarom? Deze houdt meer dan voldoende vocht tegen en is aantrekkelijker in prijs.
      Een klimaatfolie is, bij toepassing in een normale droge ruimte, inderdaad een goede, misschien zelfs wel de beste oplossing. Vocht in de dakconstructie kan via de binnenzijde afgevoerd worden, enovertollig vocht wordt van binnenuit tegengehouden. Is deze folie dan ook altijd noodzakelijk? In principe niet, enkel wanneer het vocht niet weg kan door het dak naar buiten. Denk hierbij aan platte daken met bitumen/epdm, maar ook dakkapellen. Ook schuine daken die voorzien zijn van een dampdichte laag in bijvoorbeeld bestaande isolatielagen dien je aan de binnenkant af te werken met een klimaatfolie.
      Ga je een schuin dak isoleren in een ruimte waar veel vocht vrijkomt, bijvoorbeeld een badkamer of keuken. Dan maak je gebruik van een dampdichte folie die je geheel goed dampdicht afsluit.
      Wil je nog wat meer weten over folie’s? Bekijk dan ook eens het korte filmpje bij de foto’s op www.hauster.com/collections/folies-en-tape/products/miofol-125s-dampremmende-folie-1-5-x-50m-75m2. Chatten, mailen of bellen mag natuurlijk ook.

  • @vBakkumr
    @vBakkumr Год назад +2

    Hoe bevestig je de mdf plank boven in de punt van het dak?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      Hi Rene,
      Het mdf-plankje kan je vast spijkeren of schroeven in het gips, door ze er schuin in te slaan. Ben je hiermee geholpen? Succes met de klus!

    • @rogerrsd5099
      @rogerrsd5099 Год назад +1

      Achter het gips zit om de 30cm de verticale rachel, genoeg grondhout om in te spijkeren met een koploze nagel.

  • @GuidoSmeets385
    @GuidoSmeets385 6 месяцев назад +1

    Die MDF constructie bij het raam, zou dat ook werken bij een raam van 140x90? Ben bang dat het wat zwaar wordt dan.

    • @hauster
      @hauster  6 месяцев назад

      Hallo @GuidoSmeets385, ik hoop dat ik je vraag goed begrijp. In de video wordt niet met MDF gewerkt bij het dakraam, maar gewoon met houten rachels. MDF met de door jouw genoemde afmetingen wordt inderdaad zwaar. Moet je per sé met MDF werken?

    • @GuidoSmeets385
      @GuidoSmeets385 6 месяцев назад

      @@hauster ik bedoelde die omrastering om het raam (die je op 10:00 plaatst). Ik zit nog even te puzzelen hoe ik dat wil gaan doen bij mijn raam. Het hoeft geen MDF te zijn overigens, als je een andere tip hebt hoor ik het graag.

    • @hauster
      @hauster  6 месяцев назад +1

      @@GuidoSmeets385 aha, ik begrijp het nu. Ik denk dat als je voor 12mm mdf kiest met jouw afmetingen je met 9 a 10 kilo gewicht moet rekenen. In de video kunnen we de ombouw klemmen (vergt nauwkeurig meten en zagen), maar het gewicht van deze ombouw is vrij laag. 10kg moet je wel kunnen fixeren met schroeven oid. Spaanplaat is ongeveer even zwaar als mdf. Wellicht kan je naar multiplex kijken. Dit is sterker en lichter dan MDF.

  • @metamud8686
    @metamud8686 5 месяцев назад

    Welke maat nietjes gebruik je voor het klimaatfolie?

    • @hauster
      @hauster  5 месяцев назад

      Wij gebruiken de nietjes van 6 mm, maar je kan ook nieten van 8 mm gebruiken. www.hauster.com/products/rapid-nieten-nr140-6mm-970st

  • @rb2304
    @rb2304 7 месяцев назад

    Eerst worden de nietjes weer afgeplakt met de dampwerende tape ...
    Maar daarna gaan de gipsplaatschroeven er doorheen.
    Is het dan niet nodig om op de schroevenlijn op de raggels een lijntje dichtende kit te leggen voor je de gipsplaat aanbrengt ?

    • @hauster
      @hauster  7 месяцев назад

      Hi rb2304, goed dat je het vraagt! Deze vraag horen we vaker. Het gaatje dat je in je folie boort door de gipsplaten te bevestigen is heel klein en het restje folie dat je krijgt door een gaatje te boren vult dit genoeg af samen met de schroef. Ga je grotere gaten boren voor stopcontacten of lichtpunten? Dan is dit een ander verhaal, deze gaten zijn te groot waardoor je luchtdichte afsluiting verdwijnt. De gaatjes van de nietjes zijn natuurlijk ook heel klein, maar de overlappingen niet. Hoe meer je luchtdicht kan afwerken hoe beter, maar 100% luchtdicht is onmogelijk. Als je wil sparren over de klus, neem gerust contact op met ons via chat/app/bellen/mailen!

  • @KevinR007
    @KevinR007 Год назад +1

    Het is misschien een beetje een vreemde vraag maar ik ga ze toch stellen,… Doorbreek je het dampremmend effect nu niet door er vijzen in te boren?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi Kevin, goede vraag. In dit geval klemt de folie tussen de gipsplaat en de rachel. Waardoor het vrijkomende membraan van de folie zichzelf nagenoeg afdicht.
      Het is in een later stadium wel belangrijk om te voorkomen dat je je folie doorboort, met name bij grote gaten voor stopcontacten en lichtpunten. Als je wil sparren over de klus, neem gerust contact op met ons via chat/bellen/mailen!

    • @KevinR007
      @KevinR007 Год назад

      @@hauster Dat idee had ik dus ook bij het plaatsen van bijvoorbeeld lichtpunten. Hiermee moet ik dus goed rekening houden.
      P.S.: Mijn onderdak is een KoraFleece. Ik mag er van uit gaan dat ik alles op dezelfde manier kan plaatsen dan zoals jullie dit doen?
      Bedankt voor filmpjes als deze. Ik heb toch lang RUclips moeten afschuimen op zoek naar een deftige tutorial. Thx!
      *EDIT*: En nu merk ik ineens ook op dat er een gehele website achter zit waar ik alle materialen op kan bestellen. #TOP

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      @@KevinR007 Hi Kevin, bedankt voor je compliment! KoraFleece is voor zover wij weten een dampdoorlatende folie, in dat geval kan je de klus gewoon uitvoeren zoals wij in de video doen. Succes!

  • @Koen-wt8wl
    @Koen-wt8wl 4 месяца назад +1

    Hoe ziet het dakbeschot er hier uit? Ik wil mijn bijkeuken isoleren, maar er zit geen onderdak/dampopen folie (oud huis). Kan ik dan nogsteeds deze methode van glaswol, dampremmende folie en gipsplaten gebruiken?

    • @hauster
      @hauster  4 месяца назад

      Hi Koen, goede vraag. Hoe ziet het dak van je bijkeuken eruit? Plat of hellend dak?

    • @Koen-wt8wl
      @Koen-wt8wl 4 месяца назад

      @@hauster het is een hellend dak met dakpannen

    • @hauster
      @hauster  4 месяца назад

      @@Koen-wt8wl Dan kan je gewoon bovenstaande video volgen. Glaswol direct tegen het dakbeschot + dampremmende folie + gipsplaten. Of bedoelde je dat je geen dakbeschot hebt?

    • @Koen-wt8wl
      @Koen-wt8wl 4 месяца назад

      @@hauster van buiten naar binnen is het als volgt: dakpan, panlat, houten dakbeschot planken, gording. Er zit dus geen damp/waterdichte laag tussen de dakpan en de gording. Heeft de manier van de video dan geen kans op vochtproblemen?

    • @hauster
      @hauster  4 месяца назад +1

      @@Koen-wt8wl Duidelijk. Geen vochtproblemen want er wordt geen damp opgesloten tussen 2 dampdichte lagen. In jouw geval is het keurig (van buiten naar binnen) van dampopen naar dampdicht. Tenzij je nu al vochtproblemen hebt natuurlijk.

  • @fabschannel8107
    @fabschannel8107 5 месяцев назад

    Ik zie en lees veel dat er ruimte tussen de gipsplaten gelaten moet worden, 3-5mm. Dat zie ik hier niet terug? Niet nodig dus als je met verspringen werkt?

    • @hauster
      @hauster  5 месяцев назад

      Hi, je kan zeker een kleine ruimte tussen de naden houden tegen het scheuren. Houd hier dan ook al rekening mee met het uitmeten van je rachelwerk. Het is dus wat meer werk om alles precies uit te meten. Overigens werken we in deze video met gipsplaten met een ronde kant (RK) die we dus niet gaan stuken. We vullen de naden met acrylaatkit. Wil je een superstrak naadloos resultaat met stucwerk? Dan raden we je aan om met AK-gipsplaten (afgeschuinde kant) te werken.

  • @n.c.parlevliet8120
    @n.c.parlevliet8120 Год назад +2

    Duidelijk video. Maar moet de butyltap niet tegen de muur ipv van op de raggel. Nu gaat het vocht toch tussen raggel en muur door.

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi N&C, dit is inderdaad een hele goede oplossing op het moment dat je alles afwerkt met een wat dikkere afdekplint. Doe je dit niet dan blijft de butyltape zichtbaar.
      In deze situatie hebben we bovendien het schuinde dak rondom afgekit en daarmee is de afdichting van de folie tov de muur geborgd.

  • @hasanahfonteijn6544
    @hasanahfonteijn6544 Год назад

    Salam sehat dari Belanda

  • @arieveloo9808
    @arieveloo9808 Год назад +1

    9:30 ...de naden met Silikon afdichten???? Nog nooit gezien....en als je het gaat behangen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +2

      Hi Arie,
      In deze situatie gebruiken wij acrylaatkit voor een strakkere afwerking van de overgangsnaden. Hoeft niet, wel zo mooi! Als je gaat behangen, kan je beter kiezen voor andere gipsplaten, namelijk AK platen welke je glad afwerkt en dan gemakkelijk kan behangen. Als we kunnen helpen met jouw situatie, bel/mail/chat gerust of kom langs voor een kop koffie ☕

  • @arieveloo9808
    @arieveloo9808 Год назад

    1:15 .... waarom zulke korte schroeven?

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Hi Arie,
      In deze situatie gebruiken we schroeven van 5,0x50 mm. Dit is volgens de constructeur meer dan voldoende voor deze constructie 👍 We adviseren altijd om 2 schroeven per gording te gebruiken.

  • @arieveloo9808
    @arieveloo9808 Год назад

    9:00 ...meen je dat echt...met een plemuurmesje??

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      Hi Arie,
      Voor kleine gaatjes is een plamuurmes natuurlijk prima. Voor grotere gaten, of bijvoorbeeeld AK naden, zou je beter voor een spackmes kunnen kiezen. Werk je sowieso liever met een spackmes? Is dat natuurlijk ook prima. Of heb je toevallig andere tips? Horen we graag!