Je zolder isoleren met PIR-platen | Doe-het-zelf met Hauster

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 фев 2025

Комментарии • 42

  • @hermanamex6294
    @hermanamex6294 11 месяцев назад +1

    Ik ga mij er in de lente aan wagen. Bedankt voor de duidelijke instructie film.

    • @hauster
      @hauster  Месяц назад

      Succes! En mocht je tegen die tijd vragen hebben, stel ze gerust.

  • @RayWie-e3z
    @RayWie-e3z Год назад +4

    Mooie informatie film, Ik heb een jaren 70 woning en aan de buiten kant liggen piepschuim platen onder de dakpannen (zonder damp werende folie).
    Aan de binnenkant is het afgetimmerd met hardboardplaat tegen de dakplaat.
    Moet ik met PIR platen nu wel of geen luchtspouw komen, voordat ik begin wil ik dit graag duidelijk hebben om problemen te voorkomen.

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Beste @user-he8tl3xb3j, dank voor het compliment! Wat betreft je vraag: piepschuim is dampdicht. Wij adviseren om te voorkomen dat je zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde een dampdichte laag creëert, waardoor vocht wordt opgesloten. PIR is dampdicht en daarom raden wij in jouw geval aan om na te isoleren met glaswol (of Isovlas) in combinatie met klimaatfolie. Als je verder nog vragen hebt, of je wilt even sparren: via hauster.com helpen we je graag verder (chat, mail, telefoon)!

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Beste@@user-mx3es3hm3n, vanuit technisch oogpunt heb je gelijk. Wij kunnen wij op afstand echter niet beoordelen of de piepschuimlaag nog 100% dampdicht is en daarom adviseren wij de veilige optie.

  • @lagunarxi
    @lagunarxi Год назад +1

    Zeer mooie video. Ik vraag me voor mijn situatie af:
    Pannendak, met slechts 11m2 bekleed aan de buitenzijde met dampwerende folie, of ik met PIR-platen op deze manier kan/mag isoleren aan de binnenzijde?
    Aan de binnenzijde is alles verwijderd tot aan het dakbeschot, waarna wij het dakbeschot hebben gedekt met triplex om de grote kieren af te remmen. Triplex is niet afgepurt.
    Mogen de PIR-platen koud tegen het triplex aan, of een luchtspouw laten?
    Uiteindelijk zullen wij het hele dakbeschot aan de buitenzijde willen laten bedekken met een folie, maar daarbij dan de vraag: welk folie is dan het beste? Doordebomenhetbosnietmeerzien.
    Vriendelijke groet.

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Beste @lagunarxi, we begrijpen helemaal dat je door de bomen het bos even wat minder goed ziet. Je vraag of je PIR direct tegen triplex aan kunt monteren: ja dat raden wij in de meeste gevallen aan. Wanneer niet? Indien je last hebt van doorslaand vocht of wanneer de ondergrond niet egaal genoeg is. Je vraag over welke folie je aan de buitenzijde het beste kunt doen: dampopen (deze houdt regen en sneeuw buiten, maar laat damp door). Als je hiervoor kiest dan kan je aan de binnenzijde prima met PIR isoleren. Bel, chat of mail even op hauster.com met ons over je huidige dampwerende folie. En natuurlijk over andere vragen!

  • @jelleschweigmann7127
    @jelleschweigmann7127 Год назад +2

    Er steken bij mijn houten dak veel spijker van de panlatten door het dakbeschot. Kunnen de pirplaten hier gewoon tegen aan gedrukt worden?

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Hi @jelleschweigmann7127, ik weet niet hoe ver de spijkers uit je dakbeschot steken, maar bij voorkeur niet de PIR tegen de spijkers aandrukken. Kan je ze wegslijpen of platslaan (pas op dat je ze niet terugslaat)? Of heb je aan glaswol als alternatief voor PIR gedacht (wel met een folie werken, afhankelijk van wat er aan de buitenzijde van je dakbeschot zit!)? Mocht je willen sparren: via hauster.com kan je chatten/mailen/bellen met ons!

  • @oppercor1
    @oppercor1 7 дней назад

    Ziet er niet uit met de onafgewerkte balken. Waarom niet agnes of gipsplaten op de balken uit het zicht plaatsen?

    • @hauster
      @hauster  2 дня назад

      Dat kan natuurlijk ook. Dat is een keuze in smaak. Sommige mensen willen juiste de balken in het zicht houden en sommige niet ;)

  • @JelmerRa
    @JelmerRa Год назад +1

    Zeer informatief! Heb ook al even op de website gekeken en vroeg me het volgende af:
    - Wij hebben een pannendak met stroplaten, zonder dampwerende folie (voor zover ik kan zien in ieder geval). Kunnen hier de PIR platen ook direct tegenaan gezet worden of moet daar toch iets van een luchtspouw tussen komen?
    - Een deel van onze zolder gaat een badkamer worden en ik zag dat PIR niet geschikt is voor vochtige ruimtes, moet ik hier dan glaswol gebruiken?
    - Moet ik wellicht ergens tussen al deze lagen dan toch dampdichte folie gaan plaatsen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi, Dankjewel!
      -Als je de stroplaten niet verwijdert, mag je het geheel niet opsluiten met dampremmers. Dus in dat geval zou ik niet isoleren met PIR (dampdicht), maar eerder met glaswol en een klimaatfolie.
      -Badkamer: hangt af van hoe je het bouwt. Is het een losse badkamer? Dus een afgesloten kamer? Dan zou ik die dampdicht afwerken en goed ventileren (altijd een goed idee). Dat kan bijvoorbeeld door de dampdichte folie te gebruiken voor het "afsluiten" van het dakdeel van die ruimte. Dan moet je nog steeds goed ventileren, anders krijg je schimmel in die badkamer zelf.

    • @JelmerRa
      @JelmerRa Год назад

      @@hauster Hartelijk dank voor de aanvulling.
      - De stroplaten zijn onderdeel van de constructie van het dak ( Van binnen naar buiten: Gordingen > Stroplaten > Panlatten> Pannen), die kan ik dus helaas niet zomaar vervangen zonder het hele dak te moeten vervangen. Ik ga me dus maar eens inlezen in dampdichte folie + Glaswol
      - Badkamer wordt een afgesloten ruimte met een dakraam. We gaan daarnaast ook een actieve ventilatie plaatsen en een luchtvochtigheidssensor om het vochtpijl te kunnen monitoren en reguleren

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      @@JelmerRa Hi, dank voor de opbouw. We adviseren in jouw geval nog steeds glaswol met een klimaatfolie (geen dampdichte folie!).
      -De badkamer in jouw situatie dus wel afwerken met een dampdichte folie.
      Mocht je nog vragen hebben of even willen sparren over jouw specifieke situatie kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice: 020 2255 277

  • @lourensbuitenhuis3746
    @lourensbuitenhuis3746 Год назад +1

    wij hebben een overkapping, op het dak zit dakleer, de balken staan 55cm uit elkaar, dik 14 met een lengte van 2.54cm hier komt over de hele breedte komen vloerplaten
    Mijn vraag:
    kan ik deze platen gebruiken bijv 10cm dik (dus 55+2cm) x lengte plaat, zoals de video afpurren en dan hou ik een ruimte tussen de issolatieplaat en de onderplaat 4 cm of moet ik daar ook weer folie tegenaan zetten ?
    alvast bedankt

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Beste Lourens, om je vraag goed te kunnen beantwoorden hebben we wat meer informatie nodig. Het is het makkelijkst als je ons even belt op 020 2255 277 of via de chat op hauster.com.

  • @thomashuisman8128
    @thomashuisman8128 Год назад

    Interessante video! Zeer leerzaam. Op dit moment heeft onze woning ook een dergelijke constructie met hier op de schuine kanten reeds gipsplaten bevestigd. Zouden jullie hierin adviseren deze eerst te verwijderen en dan de isolatie aan te brengen of juist bovenop deze gipsplaten een nieuwe isolatielaag aanbrengen? Hopelijk kunnen jullie mij verder op weg helpen 😉

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hi Thomas, Het handigst is om de gipsplaten te verwijderen, dan kan je meteen checken of er al isolatie zit, dit is nodig om te weten ivm de nieuwe isolatie die je gaat plaatsen. En je verliest het minste ruimte.

  • @vanzoeren101
    @vanzoeren101 10 месяцев назад

    Kan je de Pir-platen rechtstreeks tegen een asbestplaat aan maken? Huis heeft asbestafwerking waarop rechtstreeks de dakpannen.

    • @hauster
      @hauster  6 месяцев назад

      Als je asbestplaten dampdicht zijn: niet kiezen voor PIR, maar voor glaswol/vlaswol/houtvezelplaat i.cm. klimaatfolie. Indien dampopen kan PIR wel. Rechtstreeks tegen de asbestplaten kan, tenzij je last hebt van doorslaand vocht of erg ongelijke platen.

  • @doortje2911
    @doortje2911 9 месяцев назад +1

    Ik wil mijn zolder met schuindak isoleren. Kan ik dan beter voor Pir of glaswol gaan? En moet ik hierbij wel of niet een dampremmende folie gebruiken?

    • @hauster
      @hauster  6 месяцев назад +1

      Het hangt af van of er al een isolatielaag aan de buitenzijde van je dakbeschot zit. Zo ja: dan geen PIR, maar glaswol/vlaswol/houtvezelplaat. Zo nee: dan heb je 'vrije' keuze. PIR heeft de hoogste isolatiewaarde per cm dikte. Glaswol is goedkoper. Neem contact met ons op via klantenservice@hauster.com of chat op www.hauster.com als je even wilt sparren.

  • @the_elsmile7592
    @the_elsmile7592 Год назад +2

    Goed gedaan 😊

  • @twanendaniellehermans5567
    @twanendaniellehermans5567 Год назад +1

    Hallo, volgens de video moet elke klusser het wel aan kunnen. Echter komt er wat bij kijken als het om constructie en vocht en dampdoorlatende eigenschappen gaat. Ik kan mijn situatie in de reactie niet terugvinden: dak is opgebouwd uit: houten afwerking, ca 10 cm glaswol met dampwerende plastic folie, pannen.
    Mag ik daar de pir platen direct tegen de houtenafwerking maken ?
    Mvg Twan

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Hallo Twan, goede vraag! We kunnen helaas niet alle denkbare situaties gaan filmen, maar op deze manier komen we ook tot een oplossing. In jouw situatie raden we aan om aan de binnenzijde met glaswol te isoleren, in combinatie met klimaatfolie. Dit omdat je wilt voorkomen om zowel aan de buitenzijde (de folie) als aan de binnenzijde een dampwerende laag te creëren. Hiermee loop je het risico aanwezig vocht op te sluiten tussen deze twee dampwerende lagen. Met houtrot als gevolg. Wil je per sé met PIR platen werken, dan kan dat ook. Maar dan moet je ze niet luchtdicht afwerken en ook hier een klimaatfolie toepassen. Wij raden deze optie echter niet aan. Niet-luchtdicht afwerken gaat ten koste van de isolatiewaarde en daar was het je nou juist om te doen. Let op: als je met klimaatfolie werkt: altijd een spouw van minimaal 2cm creëren tussen de folie en de afwerking (bv gipsplaten). Anders werkt de folie niet goed.

    • @twanendaniellehermans5567
      @twanendaniellehermans5567 Год назад +1

      @@hauster bedankt voor deze heldere toelichting!

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      @@twanendaniellehermans5567 Graag gedaan! Mocht je verder nog vragen hebben of even willen sparren: op hauster.com kan je met ons chatten/mailen/bellen. Succes met je klus!

  • @Tom-ij1un
    @Tom-ij1un Год назад +2

    Goeie video 👍Dien je de pir platen ook direct tegen het dakbeschot te bevestigen als je ademende isolatie folie onder je dakpannen hebt liggen? Of heb je dan wat luchtruimte nodig achter je pir platen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +3

      Hi @Tom-ij1un, zolang er inderdaad geen dampdichte laag aan de buitenkant zit kan je de PIR-platen bevestigen direct tegen het dakbeschot. op onze website vind je nog meer informatie over deze klus en kan je ook het uitgebreide stappenplan downloaden: www.hauster.com/collections/isoleer-je-schuine-dak-met-pir-en-werk-af-met-plafondplaten

    • @Tom-ij1un
      @Tom-ij1un Год назад

      @@hauster thanx ✌️

    • @HamedTaheryan
      @HamedTaheryan Год назад +1

      😮😮😅

  • @jeroenmertens6737
    @jeroenmertens6737 Год назад +1

    Wat is de beste manier om met PIR- platen te isoleren bij een sporendak? PIR- plaat tussen de sporen of op de sporen?

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Hi Jeroen, we weten natuurlijk niet hoeveel ruimte je tussen de sporen hebt en hoe dik de sporen zijn. En of je een dakbeschot hebt. Algemeen: het beste is tussen de sporen (tegen het dakbeschot). Dit is ook meteen de meest arbeidsintensieve methode, want je moet rondom afpurren. Op de sporen kan ook. Verlijmen is dan wel lastiger, want je hebt dan minder 'body' om op te verlijmen (de breedte van de sporen).

    • @jeroenmertens6737
      @jeroenmertens6737 Год назад +1

      @@hausteralvast bedankt voor de reactie. Er is geen dakbeschot, wel onderdakfolie. De sporen zijn 7cm dik. De afstand ertussen varieert (oude woning/ hoeve). Mijn idee was om alle mogelijke kieren af te dichten/puren en dan op de sporen 10cm PIR te plaatsen. Tussen de sporen krijg ik dan stilstaande lucht wat ook goed isoleert. Graag jullie mening.

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      @@jeroenmertens6737 Jouw oplossing is mogelijk, de theorie klopt. Het is echter wel uitdagend om alles dusdanig luchtdicht te krijgen dat je stilstaande lucht tussen de sporen realiseert. En lucht isoleert alleen als ie echt stilstaat. Als je voor deze optie kiest dan adviseren wij de PIR-platen mechanisch te monteren, met schroeven en onderlegplaatjes (ook wel drukverdeelplaten genoemd). En tussen de PIR-platen onderling en aan de randen luchtdicht afwerken met tape.

    • @rodey6878
      @rodey6878 Год назад +1

      Hallo, ik heb het zelfde probleem met mijn schuine dak op zolder maar een ander idee. Er zitten daar balkes op van 5 cm daar wil ik steenwol tussen doen en dan op de balken nog eens een pir plaat schroeven want 5 cm steenwol is niet erg veel. Is dit mogelijk?

    • @hauster
      @hauster  Год назад

      Ha@@rodey6878 , Dat is zeker mogelijk. Van binnen naar buiten is het dan van dampdicht naar dampopen en dat is goed. Je zou in plaats van steenwol voor glaswol kunnen kiezen. Is net zo goed en meestal goedkoper (en op Hauster.com helemaal, want nu in de aanbieding! 🙂)

  • @tanjaschouten3669
    @tanjaschouten3669 Год назад +1

    Wat zijn de afmetingen van de klemlatten en van de rachels?

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      Ha Tanja, de klemlatten zijn 18x18mm en de rachels zijn 22x63mm. Je kunt alles wat je voor deze klus nodig hebt hier vinden: www.hauster.com/collections/isoleer-je-schuine-dak-met-pir-en-werk-af-met-plafondplaten

    • @tanjaschouten3669
      @tanjaschouten3669 Год назад

      maakt het niet uit hoe ver de afwerk laag van de pir-platen afzit?
      @@hauster

    • @hauster
      @hauster  Год назад +1

      @@tanjaschouten3669 Voor de isolerende waarde maakt het weinig uit hoe ver de afwerking van de PIR-platen zit. Dat is meer een praktische of smaak-afweging.