KONUM Toleransı ile Birlikte M, L veya S Kullanımı / When to use M, L or S with POSITION Tolerances?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 авг 2024
  • Montaja gidecek parçaların eksenli unsurları (delik, diş çekilmiş delik, pim vb.) için KONUM toleransı kullanıldığında geometrik tolerans kutusu içinde M, L veya S hangi durumlarda kullanılabilir. Bu videoda bunu açıklamaya çalıştım.
    If a mechanical designer intends to use M, L or S for the features of a part to be assembled, in which cases M, L or S is to be used. I tried to explain this case in this video. I hope it to be useful especially for mechanical designers.

Комментарии • 23

  • @omerzambak4109
    @omerzambak4109 2 года назад +9

    Hocam bu vatana sizin gibi hocalar gerek Allah razı olsun verdiğiniz bilgileri dünyalara değişmem.

  • @Zpanda21
    @Zpanda21 10 месяцев назад

    Hocam dersiniz anlatım tarzınız mükemmel... Üstelik böyle ileri seviyede bir bilgi birikimini Türkçe dinlemek daha da güzel.

    •  10 месяцев назад +1

      Teşekkür ederim

  • @oguztas9293
    @oguztas9293 Год назад +1

    Teşekkür ederiz hocam.

  • @sinanoksuz354
    @sinanoksuz354 Год назад

    emeğinize sağlık çok güzel bir video olmuş....

    •  Год назад

      Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

  • @Zpanda21
    @Zpanda21 10 месяцев назад

    Hocam bir konuda bir şeyi kafamda oturtamadım. Ya çok yönlü düşünüyorum. Yada bir şeyi karıştırıyorum. Merak ettiğim videonun 28:37 kısmında; biz konum toleransın yazıldığı çerçevenin içine yani çap 0.2 ibaresinin yanına L yada M koyuyoruz bu deliğin en büyük yada en küçük çap ölçüsü ile ilişkili. Ama B datumu yanına koyduğumuz M yada L harfi 86 +-0.5mm ölçüsü ile mi ilişkili.. M dersek 86.5mm göz önüne alınacak. L dersek 85.5mm ölçüsü dikkate alınacak mı demek. Hayır bunlar tamamen sadece her durumda deliğin en büyük ve en küçük ölçüsünün konum toleransına eklenmesi ile ilgilimidir. Bu konuya açıklık getiren videonuz hangisi hocam onu izlemek isterim.

    •  10 месяцев назад +1

      'DATUM Unsur ile birlikte M kullanımı ne anlatır?' başlıklı videomu izleyebilirsiniz. Yine de sorunuz olursa lütfen sorun. İyi çalışmalar dilerim.

  • @qxp-tz7np
    @qxp-tz7np 2 года назад +1

    Hocam 25:56 'da gerçekleşen en kötü durumlar aynı anda vuku buluyor değil mi ?

    •  2 года назад +1

      Aynı anda derken neyin kastedildiğini tam anlayamadım. Daha açık yazabilir misiniz lütfen. İyi çalışmalar.

    • @qxp-tz7np
      @qxp-tz7np 2 года назад

      @ farz edelim ki bu parçayı imal ettik ve ölçüm sonunda bu 4 kötü durum ile mi karşılaşıyoruz hocam.

    •  2 года назад +2

      @@qxp-tz7np Soru şimdi daha anlaşılır oldu, teşekkür ederim. Bu teknik resme göre bu dört durum ile karşılaşma olasılığımız var. Tümüyle birden değil de herhangi biri veya birkaçı ile de karşılaşılabilir. Ama tümüyle birden de karşılaşma olasılığı vardır ve bu olabilecek EN KÖTÜ DURUM (worst Case)'dir. Eğer istatistiksel olarak böyle bir ihtimal varsa, bu durum görülmelidir ve gerekli önlem alınmalıdır. Dolayısıyla istatistik, istatiksel tolerans, standart sapma, normal dağılım kavramları çok önemli. Örneğin bu parça bir çamaşır makinasının menteşe parçası olsa böyle bir analiz yapmaya gerek olmayabilir. En kötü durum oluşup bir gün parça kırılsa kimsenin burnu kanamaz. Ancak bu bir ameliyat ekipmanının veya otomobilde fren tertibatının parçası olsa, en kötü olasılık gerçekleştiğinde insanlar ölebilir. Bu nedenle tasarımcı parçanın kullanıldığı yeri düşünerek en kötü durum analizini her zaman yapmalı ama bazı durumlarda çok daha ciddi yapmalı.
      Tekrar sorunuza dönecek olursam, her durum (buradaki örnekte 4 durum) için 'en kötü ne olabilir' ve 'hepsi de kötü olursa ne olur' sorusu aklımızda olmalı. Parçanın kullanılacağı yeri düşünerek. Bunu her zaman yapmak hiç kolay değildir ve çok maliyetli (zaman alıcı) olabilir. Bu nedenle tasarımcının deneyimi, problem analizi yeteneği her zaman çok işe yarar. Ve en basit basamağından en ileri seviyesine kadar istatistik bilgisi çok değerlidir.
      Kolaylıklar dilerim.

    • @qxp-tz7np
      @qxp-tz7np 2 года назад

      @ çok sağolun hocam teşekkür ederim. İyi günler dilerim

  • @lutfukayfeci
    @lutfukayfeci Год назад

    Hocam, teknik resimlerde bazı ölçülerde büyük (M) bazı ölçülerde küçük (m) sembolü kullanılıyor bu ne anlamı geliyor.

    •  Год назад

      Lütfü Bey merhaba sembolün kullanıldığı yer çok önemlidir. Dolayısıyla bu bahsettiğiniz semboller ile ilgili örnek var ise ve paylaşabilirsiniz bir yanıt verebilirim.

  • @gokhancimen2589
    @gokhancimen2589 2 года назад

    Hocam en fazla malzeme durumu deliğin en küçük çapı oluyor ama siz büyüyor diye tanlımıyorsunuz. Bu kısım oturmadı daha bende.

    •  2 года назад +1

      Gökhan merhaba, tam olarak neyin oturmadığını anlayamadığım için nasıl bir yanıt veremedim, bilemedim:) Senin yazdığın cümleden yola çıkacak olursak: 'en fazla malzeme durumu deliğin en küçük çapı oluyor' yazmışsınız. Bu doğru. Böyle bir delik artık daha küçük olamaz, daha küçük olursa red olur. O halde bu delik ancak daha büyük olabilir, yani büyüyebilir.
      Söyle söyleyelim, KONUM toleransı ile birlikte M veya L kullanıldığında, artık birisi istese de istemese de, teknik resim şunu söylüyor: Belirtilen konum toleransı deliğin gerçek çap değeri, yani malzeme durumu ile ilişkilidir. Yani yazılı olan konum toleransı sabit değil, konumu kontrol edilen unsurun (örneğin deliğin) gerçek değerine bağlı olarak değişir.
      Dolayısıyla, örneğin konum toleransı ile birlikte M varsa, delik en küçük olduğu çaptan (M durumu) gerçekte ne kadar büyükse, yazılı olan konum toleransına o kadar ilave yapılmalı, yani BONUS eklenmeli. Çünkü diğerlerine göre daha büyük olan deliğin montajı daha kolay olacaktır, o zaman ona BONUS verelim.
      Umarım soruyu doğru anlamışımdır ve yanıt yerini bulmuştur.
      Ama sizde oturmayan şey başka işe lütfen daha açık yazın. Birlikte öğrenmeye devam edelim. Başarılar.

    • @gokhancimen2589
      @gokhancimen2589 2 года назад

      @ değerli hocam zahmet edip açıklamada bulunmuşsunuz. Çok teşekkür ederim. Cevapta belirttiğiniz hususu başka bir videonuzda mastar ölçüsü çıkarırken net anladım. Sadece 18.07 de bahsettiğiniz nüansı paradoks gibi söylemiştiniz:) bonusları anlayınca konu anlaşılıyor.
      Çok teşekkürler değerli çalışmalarınız için.

  • @ihsanulukaplan907
    @ihsanulukaplan907 2 года назад +1

    Hocam sizden özel ders almak istiyorum mümkünse

    •  2 года назад

      İhsan Bey öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Bu konuda yaklaşık 20 yıldır eğitim veriyorum. Eğitimlerimizin %80 kadarı doğrudan firmalarla, firma çalışanlarına verilmekte. Kalan %20 ise genel kaltılıma açık eğitimler olarak sürdürülmekte. Yani kişiye özel ders bugüne kadar hiç olmadı. Bunun pratiğinin nasıl olabileceğini de açıkçası bilmiyorum. Bu arada yaklaşık iki yıldır da eğitimlerin neredeyse tamamı ZOOM üzerinden düzenlenmekte. Dediğim gibi kişiye özel eğitim hiç yapmadığım bir şey ancak kuşkusuz denenebilir. Temel eğitimin toplam süresi 12 saat. Size ve bana uygun zaman dilimleri konusunda anlaşabilirsek olabilir. eposta adresim atilacinargdt@gmail.com. Bu adrese de yazabilirsiniz. İyi bayramlar dilerim.

  • @fatihkoca5600
    @fatihkoca5600 Год назад

    Hocam iki örnek içinde 4. şık olan listelerde datum unsurlar içib m veya l kullanıldığında 0.50 nasıl oluyor ?

    •  Год назад

      Burada belirtilen 0,50 mm. BONUS tolerans deliklerin birlikte (patern) olarak gezebilmeleri için verilir. Paternin gezebilmesini sağlayan ise DATUM B ve DATUM C'nin M veya L durumundan ayrılmasıdır. DATUM B ve DATUM C M veya L durumundan en fazla boyut toleransları kadar (+/- 0,50 mm.) olabileceği için patern parça merkezinden sağa sola veya yukarı aşağı en fazla 0,50 mm. gezebilir. Bahsettiğiniz 0,50 buradan gelmektedir. İyi çalışmalar.

    • @fatihkoca5600
      @fatihkoca5600 Год назад

      @ Hocam değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.