En Fazla Malzeme Durumunda SIFIR KONUM TOLERANSI / ZERO POSITION TOLERANCE at MMC

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 сен 2024
  • KONUM Toleransı kullanımında kimi tasarımcılar, 'En Fazla Malzeme Durumunda SIFIR KONUM Toleransı' yöntemini seçerler. Bu yöntemin neden seçildiği, avantajları ve kullanım yeri ile ilgili bilgi aktarmak için hazırlanmış bir video.

Комментарии • 10

  • @nuravc552
    @nuravc552 5 месяцев назад +1

    Elinize sağlık çok açıklayıcı olmuş 😊

  • @calinanagaclar5729
    @calinanagaclar5729 2 года назад +2

    Hocam selamlar. Eğitimlerinizi gerçekten çok kıymetli buluyorum. Sizden bir ricam olacak. Bir videonuzda da birbirine montaj olan basit bir uygulama için sıfırdan bir örnek uygulama yapabilir misiniz? Benim gibi bir çok tasarımcı asme y14.5 hakkında bilgiye sahiptir diye umuyorum. Yani kastettiğim şu; evet resim üzerine işlenmiş olan gd&t detaylarını anlıyor ve yorumluyoruz fakat bir montaj tasarladık ve bu montaja hangi toleransları vermeliyiz ve neye göre hangi ölçülerde vermeliyiz bu noktada bir miktar zorluk yaşıyoruz. Ben bir detay parça tasarlıyorum ve tolerans vermeye kalktığımda bir sürü gd&t detayı işliyorum resme. Optimum bir teknik resim oluşturmak için tasarımcı nasıl ilerlemeli bu konuda bir örnek uygulamanız olsa eminim bir çok mekanik tasarımcı müthiş aydınanır diye tahmin ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. ☺️

    •  2 года назад +3

      Teşekkür ederim öneriniz için. Bu öneri ve beklentinin ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Böyle bir örnek için hazırlığım var ve umarım kısa zaman içinde tamamlayabilir. İyi çalışmalar dilerim.

  • @orcunozcan8781
    @orcunozcan8781 2 года назад +1

    Elinize sağlık Atila Hocam,🙏

  • @sinanoksuz354
    @sinanoksuz354 Год назад +1

    teşekkürler emeğinize sağlık

  • @gökhankaraca-y5d
    @gökhankaraca-y5d Год назад

    Hocam merhaba. Aktardığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu alanda bilgi ve tecrübe açısından tanınan birisiniz anlattığınız bilgilerin üstüne birşey söylemek zor. 5 yıldan fazla cmm kullandım 3 yıldan fazladırda tasarım üzerine çalışıyorum. Bu ve diğer videolarınızda ve piyasada ki bir çok parçada soracağım bir durum var. 4x Ø8.5 - 8.7 deliğindeki konum Ø0,5 A-B veriliyor. Burda sizin daha öncede anlattığınız gibi 6 serbestliğin 5 i sağlanıyor ama z ekseninin dönmesi durdurulmuyor. Yani resimin anlattığı datum A ya dik datum B den uzaklığı 22 ama datum C yok yani delikler arası 90º olan açının benim için önemi yok mu demek o zaman delikleri 60º - 120º -85º - 95º istediğimiz şekilde üretiriz. Kaldı ki resimde verilmese bile cmm bunu ölçerken bir c noktası seçmek zorunda. 90º lik açıları teorik olarak görüp nominalini hesaba katar cmm ya da tek tek elle düzeltmek lazım cmm in görmezden gelmesi için her parça için tek tek. Örneğin 92º ölçtü nominal, teorik ölçüsünüde elle 90º dan 92º çekmek lazım 89 sa 89 a ... böyle gider çünkü model 90º, cmm bu 90º yi görüp hep hesaba katar. Sizin göstediğiniz resim değil sorum sektörde bu şekilde çok fazla resim gördüm. Datum C verilmemesi doğru mu ? bir mantığı var mı ? Tekrar teşekkür ederim hocam Kolay Gelsin.

    •  Год назад +1

      Gökhan Bey merhaba, öncelikle mesajınız için teşekkür ederim. Bu örnekte 3. DATUM yok, çünkü parçayı anlatmak ve montajını yapmak için üçüncü datuma ihtiyaç yok. Dört delikten biri diğerlerinden farklı (çapı vb.) olsaydı o delik üçüncü DATUM olmalıydı. ASME Standardı'nın temel kurallarından biri şunu söyler: Teknik resimde birbirini dik kesen çizgiler varsa aralarındaki açının 90 derece olduğu varsayılır ve ayrıca açı yazılmaz. Bu tür resimlerde bu kural uygulanır. Bu parçanın montajında tüm deliklerin durumu aynıdır (patern). Dolayısıyla montajda parçanın bir tek montaj konumu yok, parçayı DATUM B ekseni etrafında çevirip istediğiniz pozisyonda bağlayabilirsiniz. Bu da sizin bahsettiğiniz 6. serbestliktir.
      Ancak yine yazdığınız gibi CMM ölçümünde parça kilitlenmiş olmalıdır. Yani CMM üç datumu da ister (alignment). Bu durumda parçanın ölçümünü yapan kişi zorunlu olarak patern içindeki deliklerden rastgele birini DATUM C olarak kullanmak zorunda kalır ve ölçüm böyle yapılır.
      İyi çalışmalar dilerim.

  • @omerkarakaya5807
    @omerkarakaya5807 Год назад

    Atilla hocam emeğinize sağlık bir teknik ressam için fayda sağlayacak kitap öneriniz var mı?

    •  Год назад +1

      Ömer Bey merhaba öncelikle teşekkür ederim. Bayram, tatil, seyahat derken size yanıt vermekte geciktim, kusura bakmayın. Pek çok arkadaşımız benden teknik resim konusuyla ilgili kitap önerisi isterler. Ancak ne yazık ki bu isteğe bir veya daha fazla kitabın adını vererek karşılık veremiyorum. Türkçe yayımlanmış birçok yayın var ve hepsi de faydalı yayınlar. Birini diğerinden ayırdetmek zor. Hepsinden yararlanılabilir. Ancak yayın konusundan benim her zaman bazı temel önerilerim vardır, onları belirteyim:
      - Birçok yayını takip etmek yerine, bir tanesini seçip onu iyi anlamak daha doğru olur. Birden fazla yayın elinizden altında olursa kafanız karılabilir.,
      - ASME Y14.5M Standardı'nın 1994 veya 2009 revizyonunu internetten PDF olarak bulabilirsiniz. İngilizce olması gözünüzü korkutmasın. Çünkü bu standardın örneklerine bakmak sizin için faydalı olur. Bir parça teknik resmi hazırlayacağınız zaman, özellikle de geometrik boyutlandırma kullanacak olduğunuzda ASME Standardı'nda mutlaka benzer bir örnek görürsünüz ve ondan yararlanabilirisiniz.
      Bir de teknik resim hazırlayan her arkadaşıma her zaman söylediğim şeyi yazayım: Hiç bir şey mükemmel olmayacağı için hiç bir teknik resim de mükemmel olmaz. Hatalar her zaman olacaktır ancak önemli olan bir hata yapıldığı anlaşıldığında o hatayı bir daha yapmamak için gerekli tedbirleri almaktır. Yani sürekli daha iyisini yapmaya çalışmak önemli. Bu nedenle yaptığınız teknik resimlerin imalatçılar ve kaliteciler tarafından nasıl yorumlandığını mutlaka anlamaya çalışın. Onlarla konuşun, eleştirileri varsa dinleyin. Eleştiriler her zaman haklı olmayabilir ancak öğretici olur. Yani kitapların, internetteki videoların yanında asıl öğretici olan gerçek hayattır. Bu nedenle imalat ve kalite kontrol süreçlerini yakından izlemek bir teknik ressam için çok önemli ve öğreticidir diye düşünüyorum.
      Kolay gelsin.

    • @omerkarakaya5807
      @omerkarakaya5807 Год назад

      @ çok teşekkürler hocam söyledikleriniz dikkate alacagım