Zaman görecelidir. Mesela 30 gün çalışıp 1 aylık maaş alıyoruz fakat bu maaş ışık hızıyla yok oluyor. Kimileride 1 saniyede 1 yıllık kazanç sağlayıp ışık hızına ulaşıyorlar.
Termodinamiğin 2. Kanuna göre evrende her zaman entropi(düzensizlik) işler. Entropinin işlemesi de hareketi oluşturur hareket de zaman algısını. Entropinin işlemediği beyaz bir duvara sonsuz yıl gözlem lesek de bir fark göremeyiz yani zaman işlemez, bundan dolayı dır ki bence zaman entropinin işleme oranıdır.
Beyaz duvarda entropiyi gözlemleyen gözlemcinin entropi zamanla anasını siker. Bu nedenden dolayı Entropinin beyaz duvara değil gözlemciye işlememesi lazım.
Zamanın ileriye doğru akması entropi ile ilgilidir çünkü bir bardağın kırılması atomlarının dağılması için milyarlarca olasılık olabilir ama bir araya toplanöası için çok düşük bir ihtimal vardır ve gerçekleşmez ama tüm bu olaylar zamanın akışı içerisinde gerçekleşir entropi olmasaydı yani haraket ve sonucu olmasaydı bile zaman ileriye doğru akıcaktı bence
1 dakikanın uzunluğu tuvalet kapısının ne tarafında olduğunla ilgilidir (Adını hatırlayamadığım bir fizikçi.). Yeni Başlayanlar İçin İzafiyet Teorisi Ve Kuantum Mekaniği. Kitabını okumanızı tavsiye ederim.
Hocam sizin videolarınızı diğer kanallardan daha çok sevmemin sebebi özellikle samimi bir ortam oluşturmanızdı ve kaynak belirtmenizdi. Bu videosunda daha samimi, daha eğlenceli ortam yaratmanız gerçekten harika. Daha öğretici, daha konunun bütününden uzaklaşmadan konuya yaklaştırmanız güzeldi. Hep bu şekilde olması dileğiyle
Gittikçe daha kaliteli videolar yapıyorsun. Büyüdükçe sapıtan kanallardan olmaman beni çok mutlu ediyor. Bu şekilde devam edersen sen ve Barış Özcan gibi isimler sayesinde ufkumuz genişlemeye devam eder. Videolarını çok seviyorum, daha güzel yerlerde hak ettiğini almanı istiyorum.
oldukça felsefi bir konu. çok güç olmasının temel nedeni zamanın varlık tarzına dair neredeyse hiç bir şey dile getiremememiz. Örneğin varolmak "zaman"ı gerektirmiyor. birşeyin meydana gelmesi ile ilgili nedenler ararız ama orada ayrıca zamanı aramayız. Yani olup bitenin kendisinde zaman, bir etki değildir. eğer bir etki olsaydı onu işaret edebilirdik. felsefeciler için bütün algıyı kuran iki temel formdan biri, ötekisi ise mekan ama "zaman" dediğimiz şeyi anlamaya dönük tüm metaforlarımızı da mekanın niteliğinden kuruyoruz: akmak gibi, geçmek gibi, uzun veya kısa olması gibi.
Abi Kelebek Etkisi 10 yaşında falan izlediğimden beri hayranı olduğum bir filmdir. Filmin işlenişinden ziyade kelebek etkisi kavramını bana öğrettiği ve farklı ihtimaller konusunda hayal kurmaya teşvik ettiği için önemlidir. Normal çocuklara göre biraz fazla hayalperesttim. Mesela 6-7 yaşındayken hiç unutmam, salonda ışığın toz tanelerine çarpışmasıyla havadaki tozların başka minik gezegenler olabileceğini düşünmüştüm. Bu minik gezegenlerdeki hayatlar için ayrıca zaman çok hızlı işlemeliydi ki hayatlar var olabilsin. Uzayı zamanı pek araştırıp üzerine düşmesem de olasılıklar hep eğlenceli gelmiştir. Kanalın ve içeriklerin muazzam bu arada.
Birkaç defa alış - verişten eve dönmeye çalışırken, ki biran ince eve varmak istiyordum. Normalde 20-25 dk. süren yol bir türlü bitmedi. Bana öyle geldi ki sank 3 saat yürüdüm. Bunu başka insanlar da söyledi. Zamanin göreceli olduğu kessinlikle doğru.
Bizler için 8:30 daki gibi kendini strese soka soka video çeken güzel insan:)Videoya illede edit yapıp kırpıp biçip kendini strese sokmana gerek yok karşında dostun varmış gibi çay iç kahve iç burnunu sil boşver doğal ol rahat ol:)
zaman herkese göre farklı işlediğinden bir illüzyondan fazlası değildir aslında zaman diye bir şey de yoktur zaman diye algıladığımız şey entropinin artmasıdır (bence)
eğer bir sisteme dışardan müdahale edilmezse entropi sürekli olarak artacaktır bu kapalı sistemi evren olarak düşünürsek evrenimizin toplam entropisi asla azalmayacaktır bu nedenle geçmişe yolculuk da entropi yasasını ihlal edeceğinden mümkün değildir
goreceli olan bir seyi yok saymak cokta mantikli gelmedi zaman gectikce olaylar olusmus buna entropiyide ekleyebiliriz bana gore zaman tanrinin ta kendisidir cunku zaman gectikce hersey olusur tanrida herseyi olusturur ozaman tanri zamandir ancak zamanin 0 oldugu olayda yani tekilikkte tanri neydi burasi icinde 0 in anlami onemli tabii. ayni zamanda zamanin durdurulmasi veya ileri tasinmasi ve bu dogrultuda ogrenim olusu cok agir olacaktir cunku gereginden fazla bilgi aktarimi olacaktir (tanrinin sorgulanmasi olur bu) benim dusuncemde bu yonde biraz metafizik oldu sanki
Felsefenin zaman açıklaması en objektiftir. Zamanı redetmiyor ki, zaman dediğimiz bizim algılarımız dışında olan bütün değişimi dönüşümü kapsar. Hızının değişebilmesi izafi olması onun '' zaman'' olmasının niteliğini değiştirmez. Burada çelişki nerede onu anlayamadım ? Hiç bir şeyin foton hızını geçemediğine göre tuhaflık nerede ?
1. Zaman akan bir nehir değil, donmuş bir nehirdir. Yani evrenin doğumu (büyük patlama) ve evrenin sonu arasındaki herşey olup bitmiş durumdadır. 2. Zaman donmuş "şimdiki an" lardan oluşur. Biz onu ilerliyor gibi algılıyoruz. Film karelerinin artarda hareket etmesi gibi. 3. Geleceğe gitmek şöyle bir şey. Aşırı ivme ya da kütleçekimi altında size etkiyen "uzay boyutu" artarken "zaman boyutu" küçülür.(Yani göreceli olarak sizden daha az ivmelenmiş ya da daha küçük kütleçekimi altındakilere göre sizin zamanınız yavaşlar). Örneğin bir karadeliğin yakınında 1 saat geçirip dünyaya tekrar döndüğünüzü varsayalım. Sizin için 1 saat geçmiştir ama dünyadakiler için bu 100-500 yıl olabilir. 4. Geçmişe dönmek değil ama gözlemlemek mümkün. 2 milyar ışık yılı uzaktaki bir yıldıza teleskopla bakıldığında olan zaten bu. Aslında geçmişe dönülebileceğini iddia eden fizikçiler de yok değil. Ama bunun için temel şart ışıktan hızlı hareket edebilmek. Fakat bu "nedensellik ilkesinin" çiğnenmesi demek. (Yani paradokslarla dolu bir evren.) 5.Not1: History kanalındaki belgeselden alıntıdır... Not2: Arrival filmi berbattı...öyleydi ama.
Başrolde de ben oynicam :D gayet hoş. Video başından sonuna kadar doctor who, harry potter göndermeli çok hoşuma. Severek takip edip arkadaşlarıma önerdiğim youtube da bulunan nadir kanallardansınız. Kaliteli içerikler için teşekkür ederim :)
Abi videoyu izledikten sonra yeniden yazmak istedim , iyiki böyle güzel araştırmalar yaparak bize iletmek için uğraşıyorsun emeğine sağlık. Umarım biz de bu bilgileri kullanarak doğaya ve canlılara faydalı şeyler yapabiliriz
Ayhan bey videoları biraz daha uzun yaparmısınız. Hemen bitiyor😀
6 лет назад+2
Mesela Watchmen filmindeki Doctor Manhattan hem geleceği hem geçmişi hem günümüzü aynı anda yaşıyordu. Geleceği görüyor ama aynı anda gelecekte olduğu için müdahale edemiyordu. Watchmen çizgi romanı ve filmini tavsiye ederim
Maalesef bilimsel olarak doğru bir bakış açısı değil. Görecelilik ve zaman kavramı hakkında kısa bir yazı okumak isterseniz: medium.com/@mcyasar/g%C3%B6recelilik-nedir-is%C4%B1-i%C5%9F%C4%B1k-k%C3%BCtle-%C3%A7ekimi-bas%C4%B1n%C3%A7-ca85c2b4c208
zamanda ileri yada geri gidemezsin. Sadece önceki zamanların ışıklarının herhangi bir karadeliğe girmemiş olan kısımlarının önüne geçebilirsen o anı görebilirsin. Sadece bu kadar.
Zamanla pek bir alakası olmasa da insanın algısı, zamanın tekliği (Akışkan olmayan ve her anının aylı anda yaşanması bakımından) ve kader gibi kavramlar üzerine gerçekten çok iyi bir seneryosu olan 2013 yapımı Frequencies filmini şiddetle öneririm. Gerçekten muazzam ve gördüğüm kadarıyla da insanlar tarafından çok bilinmiyor.
Zamanın kütle çekimine (gravitasyona) ve hareket hızıyla ilişkili olması bence çok önemli bir şeyi gösteriyor. Tamamen boş uzay diye bir şeyin olmadığını. Uzayın içinde hareket eden bildiğimiz madde (parçacık ışın vs.) etkilendiğine göre onları etkileyenin uzayın kendisi, demek ki uzayda bir şey. Boş filan değil.
Nazim Avci Cern deneyiyle karanlik madde ve karanlik enerjiyle dolu oldugu biliniyor zaten artik, cunku herseyi birbiriyle baglayan bir enerji var, hersey TEK ve BIR yani tasavvufun da temeli: Bir ben vardir benden iceri - Yunus / Gel kim olursan gel (cunku sen de bensin) Mevlana
Sizi bu gün keşfettim , bence kanalın abone sayısı kanalın kalitesine göre oldukça az ama zaten bunu önemsediğinizi zaten zannetmiyorum :) , video için teşekkürler ...
Ben zamanı ışık olarak tanımlıyorum çünkü en azından bizim bakış açımızdan bir şeyin misal Ay. ondan ışık almamız gerekiyor bu ışık da ayın ne zaman ki halini görebileceğimizi söylüyor. Binevi ışık bizim gibi 3 boyutlu varlıkların her şeyi. Işık olmazsa zamanı da algılayamayız bence.
Biz insan oğlu geometriyi 3 boyutlu algılarız zamanın geometriyle bir alakası yokdur bunu 4. Boyut diyip farklı boyutların olduğunu iddia etmek bence akla uygun değil cismen farklı boyutlar olabilir (atom altı parçacıklardan eserden meydana gelmiş cinler gibi) ancak bunlar somut varlıklarla alakalıdır. Soyut varlık diye birşey yoktur cinler var ama soyut değildir her göremediğimiz şey soyut olacak diye birşey yok mesela hava gibi şeffaf olduğundan göremiyoruz. Zamanı bence boyut olarak kavramamızdan yanılgıya düşüyoruz. O zaman yaratan için yer, zaman ve mekan yoktur diyoruz demek ki zamanda yolculuk vardır diyenlerede o yaratan eseri maddeyi ruhu yaratabilirsen bunların hertürlü varyasyon ve kombinasyonlarıylada oynabilirsin demektir buradan yola çıkarak zamanda yolculuk etmek aslında yaratanın işine karışmak gibide birşeydir. Düşünün dinazorlar çağına gidiyorsunuz bir dinazorun dikkatini çekiyorsunuz ve o esnada yiyeceği bir canlının kurtulmasına yol açıyorsunuz ve kurtulan canlı bizim dünyamızda dişiklikler yapmaya devam ediyor aslında böylelikle bütün canlıların kaderleri değişiyor böyle birşeye yaratanın izin verebileceğinimi zannediyorsunuz.
Ayhan bey , söyleminiz şu konuda yanlış. Geçmiş dediğimiz şey var olan maddelerin eski ,enerji kaybetmiş halleridir. Bu hal bizim içinde aynıdır. Eğer belirli alanda geçmişe gitsek bile ( ki bu bizim makina düğmesine bastığımiz an olacak) o ana dek bizim harcadigimiz yani bizden kaçan enerjinin (entropi kaynaklı ) minimum alanı olacaktır. Bu bile başlangıç durumunda enerjinin bir kısmının kaybı ışık hızında olacağından, ışık hızında bir duruma tekabül edeceğinden imkansız olacaktır. Zira ışık hızında problem vardır .şöyleki bir nesneyi ışık hızında hareket ettirdiginizde etki tepki kayboluyor bu durumda ışık hızında etkileşime girene dek maddenin (foton gibi ) zaman kavramı olmuyor. (Ki zaman gerçekte yoktur ) zaman ışık için bile etkileşime girdiği anda başlıyor . Entropiyi geleceğe dönük zamanda yolculuk yapmak için egale edemiyoruz minimize edebiliyoruz . Buda ışık hızına yaklaştıkça etkileşim azaldığı için zaman yavaş akıyor gibi görünüyor . (Ki zaman zaten etki tepkinin bir yanılsaması) bu yüzden hız ve zaman ters orantılı işliyor . Geçmişe gitmek için harcadigimiz enerjiden daha fazlasına ihtiyacımiz varken evren gibi bir olgunun geçmişine gidebilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç olacak . Yani bizden kaçan ,etki eden faktörlerin toplam enerjisini tersine çevirmek için muazzam enerjiye ihtiyacımız olacak .bu durumda geçmişe gitmiş olmayacağız sadece harcadigimiz enerjinin yerine başka enerji koyacağız .zira bizden kaçan enerjiyi geri getirmek için muazzam kütle cekimine ihtiyaç var . Ki buda açık sistem için toplam enerjiden daha fazla enerji demek . Yani durumu tersine çevirmek için gene dışarıdan enerji almamız şart .
abi lutfen oyle değişik cıkışlar vs seyler yapma ( gozumdeki sana yakıştıramıyorum ) sen cıddı ve gercekten kendını arastırmaya adamıs benım gozumde en azından turk ansıklopedisi halindesin pls :S gercekten senı sevıyorum
İlk yorumumdaki beğeniler için teşekkür ederim. Birinci yorumuma ek olarak yazıyorum. Zaman ve insan oğlunun ilişkisi hakkında. Gökyüzünde izlediğiniz bütün galaksi ve yıldızlar aslında geçmiş zamandan gelmektedir. Evet, yeryüzünden çıplak gözle izlediğiniz yıldızlar geçmiş zamana ait ve şu an bir birey olarak ömrünüzün bulunduğu zaman dilimi içerisinde muhtemelen o yıldızların büyük bir çoğunluğu ölmüş, patlamış. bir pulsara veya bir karadeliğe dönüşmüşte olabilir. Örneğin bilim adamları insan oğlunun amacını ve varoluşun nasıl gerçekleştiğini araştırıyor. Bunun cevabını kesin bulmak teorik olarak şöyle mümkün. Yukarıdaki yorumumdaki gibi bilinen en eski insan kalıntısı yılı kadarıyla x zaman yılı uzaklığında dünyaya uzaktan bakılıp yani uzaydan gelişmiş bir gözlem uydusu ile bakıldığında insanın varoluşu rahatlıkla belki çözülebilir. Çünkü dünyadan gelen yansıma uzay boşluğuna ışık hızı ile ilerlemektedir. Bu sayede ayna örneği verdiğim gibi dünyanında aynadaki görüntüsüne bakabilirsiniz. İkincisi gelelim zaman kavramının bir diğer boyutuna. Evet birey için zaman. Örneğin bir hayvan için zaman bir insanoğlu için zaman ile aynı mı? veya bir bakteri için zaman gene bir insan oğlu ile aynı mı. İnsanoğlu için zaman bana göre (kendi öngörüm) sıralı anlar albümü. yani ömrümüzdeki cereyan eden tüm olaylar hepsi bir an ve hepsi var. :) Ne demek diyeceksiniz. Yani şu, bugün yaşadığınız yarın yaşayacağınız ve geçmişte yaşadığınız tüm olaylar aslında var. Bir fotoğraflar gibi. Burada sadece özgür irade ile bu anlardaki kartları değiştiriyorsunuz. Tanrı veya bu sistemi oluşturan varlık veya olgu sonrasını biliyor. İlahi dinlerde bunu görürsünüz. Biz insanoğlu olarak dünyaya gelme amacımız var ve bizden önce benim inandığım başka varlıklarda dünyadan önce veya dünyada hüküm sürdü, başamadılar ve azledildiler. Ama bu kesinlikle bildiğimiz formlardan değildi. Olsaydı fosillerini bulurduk veya izlerine raslardık. İnsanoğlu ile zaman arasında kuvvetli bir bağ var. Varoluş amacımızı, ruhu anlayabilirsek o an zamanıda anlarız ve ne yapmak istediğimizide.
Benim inandığım fikir insanoğlu bir beden olarak başka bir evrenden veya dünyadan gelmedi. İnsanoğlu bedeni bu dünyada oluşturuldu ve buranın biyolojisi ve kimyasına göre dizayn edildi. İnsan bedeni örneğin ay tozu zararlı ortaya çıktı ve eminim eğer ömrüm yeterse evrendeki tüm dünyaya benzeyen gezegenlerde dünya gibi yaşayamayacak. İnsan bedeni ile dünya bileşenleri iç içe. Örneğin neden insanoğlu dinazorların olduğu çağda ortaya çıkmadı veya ondan sonra ki dönemlerde. İnsanı oluşturan mühendisler veya rab (yaratan - Allah'tan bahsetmiyorum. Onun görev verdiği yetkili kişi) güneş sistemi içerisindeki bu genç yıldızı bilerek seçtiler. Yani insanlar, hayvanlar ve bitkiler tamamen bir birine bağlı. Kendi fikrime göre insanı yaratan her neyse insandan önce hayvanları ve bitkileri gene bu amaç doğrultusunda ekti ve günü geldiğinde hasatını yaptı. (dinazorlar sayesinde petrol var.) belki yaratık filmindeki gibi bu mühendisler bir gün hasat zamanı deyip ikinci dinazor vakası gibi bizi hasat yapmayacakları ne malum. :)) Aslında hasat var. İlahi günlerde duyduğunuz kıyamet günü. Başka dinlerde başka zaman. Bizi yaratan ne ise mutlaka bir gün gelip hasatını yapacak. İster bu kıyametle olsun ister dinazorlardaki gibi. Bu konu ile bağımsız bir yorum oldu. Bonus :)))
Gece 12 de yattın.Sabah 8 de kalktın.Geçen 8 saatten ne anladın? Hiçbir şey çünkü ruhun ''uykuya daldı'' dediğimiz anda başka bir yere gidiyor.Kuran'a göre uyuyanların ve ölenlerin ki Allah katına çıkıyor.Nasıl uyanıyoruz? Ruhumuz geri geldiğinde.Çünkü bedeni hareket ettiren ruhtur.Benim şahsi yorumum zaman kavramı ruh ile ilgilidir.Madde ise zamanın sadece bir sonucudur.
Hocam süpersin ya ben seni yaklaşık 10 gün once keşfettim iyi ki keşfetmiş. Videonun koparan yeri " karadelikle ilgili bir video da yaptım, ben aslında bir sürü video yaptım "
abi tam da geleceğe dönüş filmini izliyodum internet takılmıştı yüklesin die beklerken videona rastladım iyi geldi valla sanki bi fincan kahve içtim :DD
Zaman görecelidir.
Mesela 30 gün çalışıp 1 aylık maaş alıyoruz fakat bu maaş ışık hızıyla yok oluyor.
Kimileride 1 saniyede 1 yıllık kazanç sağlayıp ışık hızına ulaşıyorlar.
Süper bir espri harika
Şuna deliriyorum 199 beğeni var (benim beğenmemle birlikte)öskdslks
Çok ince 👍👏🤏
Akp moments be like:
Zuhahaha şimdi ki halimiz nedir acaba
“Reklamı ve duygu sömürüsünü bir yana bırakırsak...” yahu insan bu kadar mı içten ve açık sözlü olur :)
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
👍👍❤️
Pazar gününün vazgeçilmezleri:
-Barış ÖZCAN
-Ayhan TARAKÇI
(YENİ EKLENENLER) 👍
-Hasan YALÇIN
-Sunay AKIN
Saygılarımla...
Cumaali Eren +hasan yançın
YARIN FİNALİM VAR NİYE VİDEO PAYLAŞTI YA :d
+Sunay Akın
Cumaali eren aynı bensin
Kerem gok u de ekleyin listeye
Reis bi vantilator al bence :)
Wlwkskkakakak1😂😂🤣🤣😅
var zaten arkadaki notlara bak sallanıyorlar
@@bewkeus2186 PC egzoz fanı sallıyor onu
Minareden at beni, in aşağı tut beni. yani E=mc^2 :D
Ellerinize sağlık :)
Karikatürden çalmasan iyiydi
Karikatürden araksiyon
UBeydull4h Şahin 😂😂😂😂😂
Termodinamiğin 2. Kanuna göre evrende her zaman entropi(düzensizlik) işler. Entropinin işlemesi de hareketi oluşturur hareket de zaman algısını. Entropinin işlemediği beyaz bir duvara sonsuz yıl gözlem lesek de bir fark göremeyiz yani zaman işlemez, bundan dolayı dır ki bence zaman entropinin işleme oranıdır.
Yasin Yaka İnsanın algısındaki zaman yönünü belirleyen üç nedenden biri entropi.
Beyaz duvarda entropiyi gözlemleyen gözlemcinin entropi zamanla anasını siker. Bu nedenden dolayı Entropinin beyaz duvara değil gözlemciye işlememesi lazım.
+Hayattan Videolar 😂😂😂😂
Zamanın ileriye doğru akması entropi ile ilgilidir çünkü bir bardağın kırılması atomlarının dağılması için milyarlarca olasılık olabilir ama bir araya toplanöası için çok düşük bir ihtimal vardır ve gerçekleşmez ama tüm bu olaylar zamanın akışı içerisinde gerçekleşir entropi olmasaydı yani haraket ve sonucu olmasaydı bile zaman ileriye doğru akıcaktı bence
@@allesfresser0 diğer ikisi ne
Zaman iftar saatinin gelmemesidir Ayhan abi :))
Deli ve süper bir espri
Hocam takip ettiklerimden en iyi anlatan sizsiniz.çünkü hızlı anlatıyorsuz daha iyi anlıyorum sıkıcı değil teşekkürler
Hocam popüler kültür atıflarınız hem eğlenceli hem işlevsel olmuş. Takipteyiz. Selamlar.
8:30-39 arasındaki haller hahahha yine başarılı bir video teşekkürler hocam
kesmeyi unutmuş o kısımları :D
bir an beyin travması yaşadı gibime geldi :D
lakjdsklşasjdlkajskjalkaa
orda yıkıldım gülmekten :D
numara mı yaptı doğal halli mi :)
8.32 de sonrasi sizin nekadar emek sarfettiginizi gosteriyor 👍👍👍
"Zaman bir uzay boyutudur ve sonsuzdur. Ancak insan için zaman onun ömrüdür. Zamanınızı boşa harcamayınız."
1 dakikanın uzunluğu tuvalet kapısının ne tarafında olduğunla ilgilidir (Adını hatırlayamadığım bir fizikçi.). Yeni Başlayanlar İçin İzafiyet Teorisi Ve Kuantum Mekaniği. Kitabını okumanızı tavsiye ederim.
İsmail Cem Çelebi 😂😂😂😂😂😂😂
Hocam izlenmesi gereken filmler diye bir video yapsanız :)
Channel of GP güzel fikir :)
Evet sizin fikrinizi isteriz Bilimkurgu filmileri themasında! Örnek olarak, hangi Film yapıldığı zamana göre gerçekte mümkülükte çok öngörüşlü olmuş!
Channel of GP rez
Yok oluş güzel bi film
@@AyhanTarakci biraz aksiyon biraz bilim kurgu azcıkta fantastik olsun
Hocam sizin videolarınızı diğer kanallardan daha çok sevmemin sebebi özellikle samimi bir ortam oluşturmanızdı ve kaynak belirtmenizdi. Bu videosunda daha samimi, daha eğlenceli ortam yaratmanız gerçekten harika. Daha öğretici, daha konunun bütününden uzaklaşmadan konuya yaklaştırmanız güzeldi. Hep bu şekilde olması dileğiyle
Gittikçe daha kaliteli videolar yapıyorsun. Büyüdükçe sapıtan kanallardan olmaman beni çok mutlu ediyor. Bu şekilde devam edersen sen ve Barış Özcan gibi isimler sayesinde ufkumuz genişlemeye devam eder. Videolarını çok seviyorum, daha güzel yerlerde hak ettiğini almanı istiyorum.
Araya koyduğun ufak editler başarılı olmuş böyle devam abi :)
reis sende olmasan bu tür konuları izleyebileceğimiz kanal yok valla aynen devam
Karadelik gibisin videolarından kaçamıyorum bağımlısı oldum
izledigim hemen her videoda duvardaki tardise bakip "acaba zaman videosunu ne zaman yapacak" diye aklima geliyordu. eline emegine saglik.
Ayhan Tarakcı... yüksek bağımlılık yapar.
Araya serpiştirdiğiniz tebessüm ettirici anlar iyi olmuş, bilimsel konuları sıkmadan anlatabilmek zordur. Başarılar dilerim.
Yıllardır bu videoyu bekliyodum reis iyiki varsin
Bilgi akıl birikim ve ilme adanmış bir hayat Ayhan tarakçı hoca
oldukça felsefi bir konu. çok güç olmasının temel nedeni zamanın varlık tarzına dair neredeyse hiç bir şey dile getiremememiz. Örneğin varolmak "zaman"ı gerektirmiyor. birşeyin meydana gelmesi ile ilgili nedenler ararız ama orada ayrıca zamanı aramayız. Yani olup bitenin kendisinde zaman, bir etki değildir. eğer bir etki olsaydı onu işaret edebilirdik. felsefeciler için bütün algıyı kuran iki temel formdan biri, ötekisi ise mekan ama "zaman" dediğimiz şeyi anlamaya dönük tüm metaforlarımızı da mekanın niteliğinden kuruyoruz: akmak gibi, geçmek gibi, uzun veya kısa olması gibi.
11:20-11:40 çok iyi olmuş.sende yutubır oluyorsun hocam :D
Fikret kızılok zaman zamanı dinleyesim geldi onun zaman tanımı bir başka eline sağlık kardeş 👍
Her videoda ayrı bir ders.sıkılmak mümkün değil.hocam eğitim hayatınız ağırlıklı kendinizden bahsettiğiniz bir video hazırlarmısınız
Abi Kelebek Etkisi 10 yaşında falan izlediğimden beri hayranı olduğum bir filmdir. Filmin işlenişinden ziyade kelebek etkisi kavramını bana öğrettiği ve farklı ihtimaller konusunda hayal kurmaya teşvik ettiği için önemlidir. Normal çocuklara göre biraz fazla hayalperesttim. Mesela 6-7 yaşındayken hiç unutmam, salonda ışığın toz tanelerine çarpışmasıyla havadaki tozların başka minik gezegenler olabileceğini düşünmüştüm. Bu minik gezegenlerdeki hayatlar için ayrıca zaman çok hızlı işlemeliydi ki hayatlar var olabilsin. Uzayı zamanı pek araştırıp üzerine düşmesem de olasılıklar hep eğlenceli gelmiştir. Kanalın ve içeriklerin muazzam bu arada.
Ya sen nası bir kralsin @ayhan tarakci
Birkaç defa alış - verişten eve dönmeye çalışırken, ki biran ince eve varmak istiyordum. Normalde 20-25 dk. süren yol bir türlü bitmedi. Bana öyle geldi ki sank 3 saat yürüdüm. Bunu başka insanlar da söyledi. Zamanin göreceli olduğu kessinlikle doğru.
Ayhan Tarakçı Astronomi ve Evrimle ilgilendiğini düşünüyorum Güzel teşekkür ederim
Abi yapma şöyle ani çıkışlar ben seni o ciddi samimi tavrınla izlemeyi seviyorum 😂
Bizler için 8:30 daki gibi kendini strese soka soka video çeken güzel insan:)Videoya illede edit yapıp kırpıp biçip kendini strese sokmana gerek yok karşında dostun varmış gibi çay iç kahve iç burnunu sil boşver doğal ol rahat ol:)
zaman herkese göre farklı işlediğinden bir illüzyondan fazlası değildir aslında zaman diye bir şey de yoktur zaman diye algıladığımız şey entropinin artmasıdır (bence)
Fenomenalizm kısaca.
Termodinamiğin bir yasası entropi hep artar değil miydi ?
eğer bir sisteme dışardan müdahale edilmezse entropi sürekli olarak artacaktır bu kapalı sistemi evren olarak düşünürsek evrenimizin toplam entropisi asla azalmayacaktır bu nedenle geçmişe yolculuk da entropi yasasını ihlal edeceğinden mümkün değildir
goreceli olan bir seyi yok saymak cokta mantikli gelmedi zaman gectikce olaylar olusmus buna entropiyide ekleyebiliriz bana gore zaman tanrinin ta kendisidir cunku zaman gectikce hersey olusur tanrida herseyi olusturur ozaman tanri zamandir ancak zamanin 0 oldugu olayda yani tekilikkte tanri neydi burasi icinde 0 in anlami onemli tabii. ayni zamanda zamanin durdurulmasi veya ileri tasinmasi ve bu dogrultuda ogrenim olusu cok agir olacaktir cunku gereginden fazla bilgi aktarimi olacaktir (tanrinin sorgulanmasi olur bu) benim dusuncemde bu yonde biraz metafizik oldu sanki
Hem seni dikkatle hemde gülerek izliyorum.
Kral resmen yüzüme bilgi tükürüyosun ❤❤
Ramazan yaramış çok mutlusunuz bugün :)
Ayhan abi çok sağol uzun zamandır bu konu hakkında video yapmanı bekliyordum :)
Hocam bu esprili yaklasiminiz cok iyi olmus bence bundan sonraki videolarinizda da uygularsaniz guzel olur
reis o cıkısını hiç beklemiyodum ama cidden guzeldi
izlemeden hemen beğendim , donanımcı babanın kötü videosu olamaz :D
Felsefenin zaman açıklaması en objektiftir. Zamanı redetmiyor ki, zaman dediğimiz bizim algılarımız dışında olan bütün değişimi dönüşümü kapsar. Hızının değişebilmesi izafi olması onun '' zaman'' olmasının niteliğini değiştirmez. Burada çelişki nerede onu anlayamadım ? Hiç bir şeyin foton hızını geçemediğine göre tuhaflık nerede ?
video harikaydı ya aralara filmlerden eklediğin kısa sahneler çok güzel olmuş böyle devam :)
Doctor Who göndermeleri güzel olmuş. Tebrikler Ayhan Hocam
Abi efsanesin videoların her seferinden daha da mükemmel hâle geliyor
İşte beklediğimi bile bilmediğim video
Süpersin abi
1. Zaman akan bir nehir değil, donmuş bir nehirdir. Yani evrenin doğumu (büyük patlama) ve evrenin sonu arasındaki herşey olup bitmiş durumdadır.
2. Zaman donmuş "şimdiki an" lardan oluşur. Biz onu ilerliyor gibi algılıyoruz. Film karelerinin artarda hareket etmesi gibi.
3. Geleceğe gitmek şöyle bir şey. Aşırı ivme ya da kütleçekimi altında size etkiyen "uzay boyutu" artarken "zaman boyutu" küçülür.(Yani göreceli olarak sizden daha az ivmelenmiş ya da daha küçük kütleçekimi altındakilere göre sizin zamanınız yavaşlar). Örneğin bir karadeliğin yakınında 1 saat geçirip dünyaya tekrar döndüğünüzü varsayalım. Sizin için 1 saat geçmiştir ama dünyadakiler için bu 100-500 yıl olabilir.
4. Geçmişe dönmek değil ama gözlemlemek mümkün. 2 milyar ışık yılı uzaktaki bir yıldıza teleskopla bakıldığında olan zaten bu.
Aslında geçmişe dönülebileceğini iddia eden fizikçiler de yok değil. Ama bunun için temel şart ışıktan hızlı hareket edebilmek. Fakat bu "nedensellik ilkesinin" çiğnenmesi demek. (Yani paradokslarla dolu bir evren.)
5.Not1: History kanalındaki belgeselden alıntıdır... Not2: Arrival filmi berbattı...öyleydi ama.
Her videonu büyük beğeniyle izliyorum, emeğine heyecanına sağlık...
Emeginize ve içtenliğinize teşekkür ederiz, Tardis nedir, bilgi verebilir misiniz?
Hemen bir beğeni atalım, biliyorum ki güzel bir video olmuştur.
Başrolde de ben oynicam :D gayet hoş. Video başından sonuna kadar doctor who, harry potter göndermeli çok hoşuma. Severek takip edip arkadaşlarıma önerdiğim youtube da bulunan nadir kanallardansınız. Kaliteli içerikler için teşekkür ederim :)
Zaman hala eldeki verilerle açıklanamayacak kadar büyük bir muammâdır.
Abi videoyu izledikten sonra yeniden yazmak istedim , iyiki böyle güzel araştırmalar yaparak bize iletmek için uğraşıyorsun emeğine sağlık. Umarım biz de bu bilgileri kullanarak doğaya ve canlılara faydalı şeyler yapabiliriz
Uydular ile dünyanın iletişimi ile alakalı videonu bekliyoruzzzzx
Ellerine sağlık kardeşim.
Hocam şu ara çok oynayan BORSA hakkında video çekermisin. Teşekkürler +1
Ayhan bey videoları biraz daha uzun yaparmısınız. Hemen bitiyor😀
Mesela Watchmen filmindeki Doctor Manhattan hem geleceği hem geçmişi hem günümüzü aynı anda yaşıyordu. Geleceği görüyor ama aynı anda gelecekte olduğu için müdahale edemiyordu. Watchmen çizgi romanı ve filmini tavsiye ederim
Maalesef bilimsel olarak doğru bir bakış açısı değil. Görecelilik ve zaman kavramı hakkında kısa bir yazı okumak isterseniz: medium.com/@mcyasar/g%C3%B6recelilik-nedir-is%C4%B1-i%C5%9F%C4%B1k-k%C3%BCtle-%C3%A7ekimi-bas%C4%B1n%C3%A7-ca85c2b4c208
zamanda ileri yada geri gidemezsin. Sadece önceki zamanların ışıklarının herhangi bir karadeliğe girmemiş olan kısımlarının önüne geçebilirsen o anı görebilirsin. Sadece bu kadar.
Zamanla pek bir alakası olmasa da insanın algısı, zamanın tekliği (Akışkan olmayan ve her anının aylı anda yaşanması bakımından) ve kader gibi kavramlar üzerine gerçekten çok iyi bir seneryosu olan 2013 yapımı Frequencies filmini şiddetle öneririm. Gerçekten muazzam ve gördüğüm kadarıyla da insanlar tarafından çok bilinmiyor.
Zamanın kütle çekimine (gravitasyona) ve hareket hızıyla ilişkili olması bence çok önemli bir şeyi gösteriyor. Tamamen boş uzay diye bir şeyin olmadığını. Uzayın içinde hareket eden bildiğimiz madde (parçacık ışın vs.) etkilendiğine göre onları etkileyenin uzayın kendisi, demek ki uzayda bir şey. Boş filan değil.
Nazim Avci Cern deneyiyle karanlik madde ve karanlik enerjiyle dolu oldugu biliniyor zaten artik, cunku herseyi birbiriyle baglayan bir enerji var, hersey TEK ve BIR yani tasavvufun da temeli: Bir ben vardir benden iceri - Yunus / Gel kim olursan gel (cunku sen de bensin) Mevlana
Ayhan abi facebook ve twitter hesabım yok diye üzülüyodum destek veremiyoruz burası dışında instagrama katılman güzel olmuş hemen takip ediyorum
Zaman değişimdir. Boyuttur. Zamanın varlığı madde nin varlığıyla var olmuştur. Zaman mutlak olmakla beraber, var oluşun içinde değişim gösterebilir.
Anılarımızla GEÇMÎŞE Hayallerimizle GELECEĞE gideriz ama... gelecekte fiziksel olarak bu mümkün.!🙋🏻♂️
RUclips un bataklığında bulunan videoların çok ötesinde başarılı bir video daha böyle devam abi favorimsin adamsın beton yetmez diyorum seviliyosun
Yeni video konsepti hem eğlenceli hemde çok güzel olmuş ellerine sağlık.
Çok güzel çalışmalar
Nötron yıldızı ile ilgili video bekliyoruz
Sizi bu gün keşfettim , bence kanalın abone sayısı kanalın kalitesine göre oldukça az ama zaten bunu önemsediğinizi zaten zannetmiyorum :) , video için teşekkürler ...
Ellerinize sağlık, çok güzel videolar yapıyorsunuz. Teşekkürler 💜 💜 💜
Hocam çok güzel video olmuş. Video içinde Yaptığınız şakalar esnasında yanlışlıkla ağzımdan küfür çıktı. Hakkınızı helal edin. 🙏
Yine mukemmel yine yine
Daha uzun Videolar istiyoruz !!!!
Ben zamanı ışık olarak tanımlıyorum çünkü en azından bizim bakış açımızdan bir şeyin misal Ay. ondan ışık almamız gerekiyor bu ışık da ayın ne zaman ki halini görebileceğimizi söylüyor. Binevi ışık bizim gibi 3 boyutlu varlıkların her şeyi. Işık olmazsa zamanı da algılayamayız bence.
Zaman hücre bölünmesidir sadece. Bu yüzden doğuyor büyüyor ve yaşlanıyoruz.
Abi Arada kattigin espiriler videoyu canlandiriyor farketmedik degil guzel olmus :)
ÇOK KALİTELİ EN BAŞINDAN BERİ TAKİP EDİYORUM ADAMSIN ABİ
Videolarin daha komik ve daha bilgilendirici hale geliyor!
Biz insan oğlu geometriyi 3 boyutlu algılarız zamanın geometriyle bir alakası yokdur bunu 4. Boyut diyip farklı boyutların olduğunu iddia etmek bence akla uygun değil cismen farklı boyutlar olabilir (atom altı parçacıklardan eserden meydana gelmiş cinler gibi) ancak bunlar somut varlıklarla alakalıdır. Soyut varlık diye birşey yoktur cinler var ama soyut değildir her göremediğimiz şey soyut olacak diye birşey yok mesela hava gibi şeffaf olduğundan göremiyoruz. Zamanı bence boyut olarak kavramamızdan yanılgıya düşüyoruz. O zaman yaratan için yer, zaman ve mekan yoktur diyoruz demek ki zamanda yolculuk vardır diyenlerede o yaratan eseri maddeyi ruhu yaratabilirsen bunların hertürlü varyasyon ve kombinasyonlarıylada oynabilirsin demektir buradan yola çıkarak zamanda yolculuk etmek aslında yaratanın işine karışmak gibide birşeydir. Düşünün dinazorlar çağına gidiyorsunuz bir dinazorun dikkatini çekiyorsunuz ve o esnada yiyeceği bir canlının kurtulmasına yol açıyorsunuz ve kurtulan canlı bizim dünyamızda dişiklikler yapmaya devam ediyor aslında böylelikle bütün canlıların kaderleri değişiyor böyle birşeye yaratanın izin verebileceğinimi zannediyorsunuz.
Ayhan bey , söyleminiz şu konuda yanlış.
Geçmiş dediğimiz şey var olan maddelerin eski ,enerji kaybetmiş halleridir. Bu hal bizim içinde aynıdır. Eğer belirli alanda geçmişe gitsek bile ( ki bu bizim makina düğmesine bastığımiz an olacak) o ana dek bizim harcadigimiz yani bizden kaçan enerjinin (entropi kaynaklı ) minimum alanı olacaktır.
Bu bile başlangıç durumunda enerjinin bir kısmının kaybı ışık hızında olacağından, ışık hızında bir duruma tekabül edeceğinden imkansız olacaktır.
Zira ışık hızında problem vardır .şöyleki bir nesneyi ışık hızında hareket ettirdiginizde etki tepki kayboluyor bu durumda ışık hızında etkileşime girene dek maddenin (foton gibi ) zaman kavramı olmuyor. (Ki zaman gerçekte yoktur ) zaman ışık için bile etkileşime girdiği anda başlıyor .
Entropiyi geleceğe dönük zamanda yolculuk yapmak için egale edemiyoruz minimize edebiliyoruz . Buda ışık hızına yaklaştıkça etkileşim azaldığı için zaman yavaş akıyor gibi görünüyor . (Ki zaman zaten etki tepkinin bir yanılsaması) bu yüzden hız ve zaman ters orantılı işliyor .
Geçmişe gitmek için harcadigimiz enerjiden daha fazlasına ihtiyacımiz varken evren gibi bir olgunun geçmişine gidebilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç olacak .
Yani bizden kaçan ,etki eden faktörlerin toplam enerjisini tersine çevirmek için muazzam enerjiye ihtiyacımız olacak .bu durumda geçmişe gitmiş olmayacağız sadece harcadigimiz enerjinin yerine başka enerji koyacağız .zira bizden kaçan enerjiyi geri getirmek için muazzam kütle cekimine ihtiyaç var . Ki buda açık sistem için toplam enerjiden daha fazla enerji demek . Yani durumu tersine çevirmek için gene dışarıdan enerji almamız şart .
belkide zaman diye birsey yoktur, birde boyle dusun :)
hocam eline saglik yine harika akıcı bir video olmuş.
Iyi ki varsınız....
Takip ettiğim güzel video yapan abone sayısı arttığı halde oturma organı kalkmayan sayılı youtuber sın
Reis 10k aboneden beri burdayim
11:27
Zamanımızın çok güç olsada bi şekilde ileri-geri alınabilieceğini söylediniz peki durdurmak olabilir mi ?
Hay bin kunduz, ne zaman videon denk gelse karşıma istemeden açıyorum.
Hocam boyle guzel olmus devam ayrica iyi anlatmissin
herkese merhrabalar yine başarılı bir video :)
abi lutfen oyle değişik cıkışlar vs seyler yapma ( gozumdeki sana yakıştıramıyorum ) sen cıddı ve gercekten kendını arastırmaya adamıs benım gozumde en azından turk ansıklopedisi halindesin pls :S gercekten senı sevıyorum
İlk yorumumdaki beğeniler için teşekkür ederim. Birinci yorumuma ek olarak yazıyorum. Zaman ve insan oğlunun ilişkisi hakkında. Gökyüzünde izlediğiniz bütün galaksi ve yıldızlar aslında geçmiş zamandan gelmektedir. Evet, yeryüzünden çıplak gözle izlediğiniz yıldızlar geçmiş zamana ait ve şu an bir birey olarak ömrünüzün bulunduğu zaman dilimi içerisinde muhtemelen o yıldızların büyük bir çoğunluğu ölmüş, patlamış. bir pulsara veya bir karadeliğe dönüşmüşte olabilir. Örneğin bilim adamları insan oğlunun amacını ve varoluşun nasıl gerçekleştiğini araştırıyor. Bunun cevabını kesin bulmak teorik olarak şöyle mümkün. Yukarıdaki yorumumdaki gibi bilinen en eski insan kalıntısı yılı kadarıyla x zaman yılı uzaklığında dünyaya uzaktan bakılıp yani uzaydan gelişmiş bir gözlem uydusu ile bakıldığında insanın varoluşu rahatlıkla belki çözülebilir. Çünkü dünyadan gelen yansıma uzay boşluğuna ışık hızı ile ilerlemektedir. Bu sayede ayna örneği verdiğim gibi dünyanında aynadaki görüntüsüne bakabilirsiniz. İkincisi gelelim zaman kavramının bir diğer boyutuna. Evet birey için zaman. Örneğin bir hayvan için zaman bir insanoğlu için zaman ile aynı mı? veya bir bakteri için zaman gene bir insan oğlu ile aynı mı. İnsanoğlu için zaman bana göre (kendi öngörüm) sıralı anlar albümü. yani ömrümüzdeki cereyan eden tüm olaylar hepsi bir an ve hepsi var. :) Ne demek diyeceksiniz. Yani şu, bugün yaşadığınız yarın yaşayacağınız ve geçmişte yaşadığınız tüm olaylar aslında var. Bir fotoğraflar gibi. Burada sadece özgür irade ile bu anlardaki kartları değiştiriyorsunuz. Tanrı veya bu sistemi oluşturan varlık veya olgu sonrasını biliyor. İlahi dinlerde bunu görürsünüz. Biz insanoğlu olarak dünyaya gelme amacımız var ve bizden önce benim inandığım başka varlıklarda dünyadan önce veya dünyada hüküm sürdü, başamadılar ve azledildiler. Ama bu kesinlikle bildiğimiz formlardan değildi. Olsaydı fosillerini bulurduk veya izlerine raslardık. İnsanoğlu ile zaman arasında kuvvetli bir bağ var. Varoluş amacımızı, ruhu anlayabilirsek o an zamanıda anlarız ve ne yapmak istediğimizide.
Benim inandığım fikir insanoğlu bir beden olarak başka bir evrenden veya dünyadan gelmedi. İnsanoğlu bedeni bu dünyada oluşturuldu ve buranın biyolojisi ve kimyasına göre dizayn edildi. İnsan bedeni örneğin ay tozu zararlı ortaya çıktı ve eminim eğer ömrüm yeterse evrendeki tüm dünyaya benzeyen gezegenlerde dünya gibi yaşayamayacak. İnsan bedeni ile dünya bileşenleri iç içe. Örneğin neden insanoğlu dinazorların olduğu çağda ortaya çıkmadı veya ondan sonra ki dönemlerde. İnsanı oluşturan mühendisler veya rab (yaratan - Allah'tan bahsetmiyorum. Onun görev verdiği yetkili kişi) güneş sistemi içerisindeki bu genç yıldızı bilerek seçtiler. Yani insanlar, hayvanlar ve bitkiler tamamen bir birine bağlı. Kendi fikrime göre insanı yaratan her neyse insandan önce hayvanları ve bitkileri gene bu amaç doğrultusunda ekti ve günü geldiğinde hasatını yaptı. (dinazorlar sayesinde petrol var.) belki yaratık filmindeki gibi bu mühendisler bir gün hasat zamanı deyip ikinci dinazor vakası gibi bizi hasat yapmayacakları ne malum. :)) Aslında hasat var. İlahi günlerde duyduğunuz kıyamet günü. Başka dinlerde başka zaman. Bizi yaratan ne ise mutlaka bir gün gelip hasatını yapacak. İster bu kıyametle olsun ister dinazorlardaki gibi. Bu konu ile bağımsız bir yorum oldu. Bonus :)))
ayhan abi cansın video arıyodum tamda
6.11'deki ses Contact(mesaj) filminden değil mi?
bu kanal için zaman, bilmediği halde yorum yapmaktan geri kalmayanların azalmasıdır :D
Merhaba Ayhan hocam. Oncelikle elinize dilinize emeginize saglik.. tesekkur ederiz kaliteli videolariniz icin. Kucuk bir elestirim olacak, devamindan korkuyorum, videolarinizin icine serpistirdiginiz espiriler bu video ozelinde biraz fazla olmus bence.. iyi aksamlar..
Zamanın farklı algılanabileceği konusunu açtığında içimden ya arrival tam bunun üstüne gider demiştin sen söyledin😂
Gece 12 de yattın.Sabah 8 de kalktın.Geçen 8 saatten ne anladın? Hiçbir şey çünkü ruhun ''uykuya daldı'' dediğimiz anda başka bir yere gidiyor.Kuran'a göre uyuyanların ve ölenlerin ki Allah katına çıkıyor.Nasıl uyanıyoruz? Ruhumuz geri geldiğinde.Çünkü bedeni hareket ettiren ruhtur.Benim şahsi yorumum zaman kavramı ruh ile ilgilidir.Madde ise zamanın sadece bir sonucudur.
Hocam bi TELEGRAM kanalı kursanız güzel olur
Abi başı biraz sıkıcı olsa bile sonunu çok iyi toplayıp harika virgül koydun
Hocam süpersin ya ben seni yaklaşık 10 gün once keşfettim iyi ki keşfetmiş. Videonun koparan yeri " karadelikle ilgili bir video da yaptım, ben aslında bir sürü video yaptım "
abi tam da geleceğe dönüş filmini izliyodum internet takılmıştı yüklesin die beklerken videona rastladım iyi geldi valla sanki bi fincan kahve içtim :DD