Stoacı "doğaya/akla göre yaşama" anlayışı ve pandemi sürecinde düğün yapanlar...

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • Merhaba değerli dostlar
    Bu videoda Stoacı "doğaya/akla göre yaşama" anlayışını felsefî temeliyle birlikte anlatıyorum.
    Dr. C. Cengiz Çevik

Комментарии • 18

  • @esma7803
    @esma7803 5 месяцев назад

    Hocam şu sıralar stoa felsefesine merak sarmış durumdayım. Videolarınızı keyifle takip ediyorum, emekleriniz için çok teşekkürler.

  • @celalumutguney7673
    @celalumutguney7673 4 года назад +1

    Finaldeki nehir ve akışa set çeken kaya benzetmesi çok isabetliydi. Doğaya uygun yaşama ile stoacı akıl arasındaki bağı bu video sayesinde daha iyi anladım. Teşekkür ederim. Zenon'un yayınevine gönderdiğiniz kurucu fragmanlar metnini artık daha fazla merak ediyorum.

  • @uygarhan8044
    @uygarhan8044 3 года назад +1

    Hocam kendi adıma çok memnunum stoacı felsefe videolarınızdan. Stoacı felsefe ile ilgili böyle videolar ne kadar çok olursa bizimde bu felsefeyi öğrenme şansımız o kadar artar

  • @melihsaitkarabulut7948
    @melihsaitkarabulut7948 4 года назад +1

    Hoşgeldiniz hocam özledik sizi.

  • @sorgulayan
    @sorgulayan 4 года назад +2

    Teşekkür ederim.

  • @selimbayanoglu2696
    @selimbayanoglu2696 4 года назад +1

    Çok iyi oldu geri dönmeniz!

  • @HKIstanbullu
    @HKIstanbullu 4 года назад +5

    Sayın hocam, Latince II serisi gelecek mi?

  • @mustafab.7365
    @mustafab.7365 4 года назад +1

    duyguları neden hiçe sayıyoruz bu gerekliğimizi kabul edip yönlendirebiliriz robot değiliz sonuçta robotu kötülediğimden değil eğer bi robot veya yapay zeka olacaksa duygu gerçekliğini bu fonksiyonu es geçmeden olmalı bence en büyük tutkusu bağımlılığı hayata insanın bu kaynaktan geliyor ama stoacılar bu konuda ne düşünüyor duyguları iyiye kanalize etme durumuna ne diyor onu çok merak ettim

  • @muammerkarakutuk1083
    @muammerkarakutuk1083 4 года назад +2

    hocam.. kafa karışıklığı hoş görün.. 29.42 de cisim olmayan birşey cismi etkileyemez dedik..somut örnek de verdiniz..hocanızda aynı şeyi söylemiş.. fakat psikoloji..psikiyatri gibi konulara nasıl izah bulacagız? sonuçta soyut birşeylerin somut etkileri oluyor. örnegin hipnoz altındaki bir kişiye sıcak birşey degdirildigi söyleniyor, değdirilen buz parçası fakat kişinin parmak ucu su topluyor. veya bir kadın hastada gece uyanmaları ve sebepsiz sırt agrıları bulunuyor..fiziksel tedaviler sonuç vermiyor..sonuçta babasının ölümü ile oluşan yanlızlık duygusundan kaynakladıgı psikolojik çalışmalar sonucu çıkıyor. yine jung un çalışmaları var. freud, fromm, irvin yalom, engin gençtan dan bahsetmiycem bile. okumalarımı tamamlamadım ama tanrı ve ruh vs. bildigimiz duydugumuz anlamda ele alınmıyor ve kollektif bilinç,,semboller çalışmaları, rüyalar üzerine çalışmaları bize bambaşka bir dünyadan bahsediyor. yine siz soyut birşeyin vurmalı kırmalı itmeli bir etkisinden bahsediyorsunuz fakat etki- etkinlik anlamında gerek antik çag filozoflarının mesela epiktotesin, hindistanda ramayana ve maharaj gibi insanların anlattıklarıyla birebir örtüşmesi..bu insanların yüzyıllar sonra (ve egitim almamış bu kişilerin..bu filozofların adını bile duymamış kişilerin) aynı ruhsal dinginligi göstermesi veya sizin eşinizin yanında arabada giderken "mala bak kaldırım varken yolda yürüyor ..işte biz adam olmayız kardeşim " tarzı bir söyleme sahip olmamalarını ben anlamlandıramıyorum.. filozofların hayatlarını okuyan, çeviren, onlarla ilgili herşeyi bilen ve birden fazla dil bilen bir sürü üniversite ve egitim,vs vs bitirmis insanların neden epiktotes vb. gibi yaşayamadıklarını da anlayamıyorum..yani onlardaki soyut bir şey somut bir hayatda olan birşeye tepki vermesi açısından sizden neden daha farklı olmaktadır?? hadi kaldırımdan yürümeyen benim gibi mallar bunu başaramazken sizin gibi yüzme hakkında cigerdeki alyuvar akyuvar basınç kapasite yüzme teknigi vs. gibi konularda ünilerde ders verebilenler vede kitap yazabilenler neden yüzememektedir? acaba cini yanlış yerde mi aramaya sevketmektedir bu kadar alınan egitim? siz derken gerçekte şahsınızdan bahsetmedigimi anlamışsınızdır ve tüm saygımla benim gibi ortaokulu zorla bitirmiş birine umarım anlayacagı bir şekilde cevap verirsiniz..selamlar..izlemedeyiz..

    • @jimithekewl
      @jimithekewl  4 года назад +2

      Bu yorumunuz için bir video çekeceğim.

  • @simalyucel6153
    @simalyucel6153 4 года назад +1

    daha 18. dakikadayım 10 tane reklam çıktı

  • @thenurixx
    @thenurixx 4 года назад +1

    Sevgili Romalılar şunu iyi bilmelidir ki mutlak ahlâk yoktur. İnsan toplulukları ve canlılar, daha çok davranışların ahlâki çıkarımlarını yapar. Bu belirlenimci yaklaşım dogmatiktir aynı zamanda. Stoacılık eksininde etik ve gerçeğe yaklaşmak için doğa yasalarını öğrenmeliyiz. Bu bizi daha emin bir ahlâk analıyışına götürecektir.
    Yani özetle, gerçek ahlâk yoktur; ona sadece doğa yasalarını öğrenerek ulaşmaya çalışabiliriz ki ulaştığımızı söyleyemeyiz. Mantık ve doğadan kopuk bir anlayış ne kadar etik ve gerçekle ilgili olabilir ki değil mi?

  • @ahmetylmaz1345
    @ahmetylmaz1345 4 года назад

    Sayın hocam Latince serinizi güzel bir şekilde bitirdikten sonra ingilizce veya Fransızca öğrenirken kolaylık sağlanabilir mi?
    Sözcük ezberlemek için fazla vakti olmayan birisi olarak ?
    İlber hocadan duymuştum galiba.