Miten valmistautua murrosikäisen lapsen kasvuun ja kehitykseen?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 авг 2024
  • Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä, Maarit Huuska pohtii videolla, kuinka tukea sukupuoltaan pohtivaa tai transnuorta murrosiän kasvussa ja kehityksessä.
    Murrosiässä monella transnuorella kehollinen dysforia ja sosiaalinen dysforia voi vahvistua, koska
    nuori kohtaa ehkä enemmän ulkopuolelta tulevia sukupuoleen perustuvia oletuksia tai rooliodotuksia. Nämä paineet voivat aiheuttaa sen, että lapsen vanhat selviytymiskeinot eivät toimi enää niin hyvin.
    Murrosiässä dysforia voi alkaa tuntua enemmän ja kohdistua erityisesti omiin sukupuolipiirteisiin. Videolla Maarit antaa vinkkejä tilanteisiin, joissa kehodysforia voi nuorella nousta ja kuinka nihin voi saada helpotusta.
    Koska sukupuolidysforia on kokemuksena usein kuormittava, myös ammattiavun hakeminen on viisasta. Jos tuntuu, että lapsen tai nuoren mieliala on usein huono, hän on ahdistunut tai sosiaaliset tilanteet kuormittavat, on järkevää hakeutua puhumaan tilanteesta ammattilaisen kanssa, jolla on tietoa ja ymmärrystä aiheesta.
    Videon loppupuolella käsitellään myös nuorten ja murrosikäisten mahdollisuutta saada Suomessa lääketieteellistä apua. Kun murrosikäisten lasten sukupuoliristiriitaan on saatavilla vähän hoitoja ja prosessit vievät useita vuosia, vanhemman ja vanhempien merkitys lapsen hyvinvoinnin tukemisessa korostuu.
    Ne vuodet, jolloin eletään dysforian kanssa, eikä vielä saada lääketieteellistä apua, nuoreen on tärkeää valaa uskoa ja toivoa. Nämä on myös niitä hetkiä, jolloin vanhempien on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta.
    Vanhemmille suunnattua tietoa ja palveluja löydät täältä: sukupuolenosaa....
    Videot on tuottanut Sense of belonging -hanke. Sense of belonging on Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen ja Helsinki Pride -yhteisö ry:n yhteishanke. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Lue hankkeesta lisää: sukupuolenosaa....
    Nuorille suunnattua tietoa ja tukipalveluita löydät täältä: sukupuolenosaa....
    Kuvaus ja editointi: Mikko Patrikainen

Комментарии •