Mitä on kehodysforia ja kuinka vanhempi voit tukea lastaan siinä?
HTML-код
- Опубликовано: 28 окт 2024
- Videolla Trasek Ry:n puheenjohtaja (2024) Kasper Kivistö avaa videolla kehodysforian laajaa käsitettä.
Kehodysforia tarkoittaa pahoivoivaa, epämiellyttävää oloa, ristiriitaa kehon sukupuolittuneita piirteitä kohtaan. Kasper kertoo, että muutkin kuin sukupuolivähemmistöt voivat kokea dysforiatunteita eivätkä kaikki sukupuolivähemmistöön kuuluvat
koe sitä. Mutta yleisimmin se liitetään siihen, kun ihminen elää kehossa joka ei vastaa omaa sukupuolta, jolloin kehon sukupuolitetut piirteet ahdistaa ja tuottaa syvää pahaa oloa ja heikentää hyvinvointia.
Kehodysforia voi näkyä lapsessa erityisesti murrosiässä, kun keho lähtee muuttumaan suuntaan, johon ei halua sen muuttuvan.
Kehodysforiaa voidaan katsoa, että sitä on kahta kategoriaa. Ensimmäinen on se, miten muut näkee yksilön, jolla on tietyn tyyppiset piirteet ja toinen on dysforia, joka tulee ihmisen sisältä. Se joka on pysyvä osa sinua, vaikka olisit yksin autiolla saarella. Se oma olo, oman kehon kanssa. Näkyipä se piirre muille, tai ei.
Vanhempi voi tukea monella tavalla lastaan kehodysforiassa. Tärkeintä on yrittää luoda hyvä keskusteluyhteys lapseen, jotta hänellä on turvallinen olo keskustella kehoon liittyvistä asioista.
On tärkeää, ettei väheksytä dysforian tunnetta, koska se voi olla todella musertava tunne.
Ja jos siihen vain sanoo, että ei se haittaa... ei kukaan ajattele susta niin. Se väheksyy nuoren kokemusta.
Mitä vähemmän lapsella tai nuorella on muuta stressiä, sitä helpompi on käsitellä dysforian tunnetta. Siksi yleisen hyvinvoinnin tukeminen dysforiakokemuksen ympärillä on tärkeää. Eli että saisi pukeutua miten toivoo, käyttää itselle sopivaa nimeä ja pesutiloja sekä vessoja joissa on turvallista olla.
Kehodysforian voin myös ottaa lapsen ja nuoren kanssa puheeksi. Kunhan se on suhteessa lapsen kehitysasteeseen. Käytetään sellaisia sanoja, mitkä on sen ikäiselle ymmärrettäviä. Avoimet kysymykset voivat toimia parhaiten kuten mitä mieltä sä oot sun kehosta? Vanhempi voi kertoa, mitä mieltä itse on omasta kehostaan - ettei nuorelle tule olo, että hänen asioita urkitaan tai että nuori on kuin sirkuseläin, jota tökitään, vaan että keskustelu on avointa.
Kaikilla transnuorilla, ei ole dysforian kokemusta vaan he on tyytyväisiä kehonpiirteisiinsä. Se ei kuitenkaan muuta tai vähennä heidän transsukupuolisuuttaan. Kehodysforia ei vahvista tai vähennä ihmisen sukupuoli-identiteettiä. Eli sitä voidaan käsitellä niin sanotusti erillisenä laatikkona. Eli ei kannata yllättyä, jos nuori ei vaikka koe dysforiaa. Sekin on tosi ok.
On tärkeää, että keskustelu on kysymyspohjainen eikä niin, että aikuiset antaa tiettyä laatikkoa sille, mikä mielikuva meillä nyt siitä, mikä transsukupuolinen on. Vaan nuoret saavat kertoa itse itsestään, niillä sanoilla ja termeillä, jotka hänelle sopii.
Vanhemmille suunnattua tietoa ja palveluja löydät täältä: sukupuolenosaa...
Videot on tuottanut Sense of belonging -hanke. Sense of belonging on Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen ja Helsinki Pride -yhteisö ry:n yhteishanke. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Lue hankkeesta lisää: sukupuolenosaa...
Sukupuolidysforian omahoidon löydät täältä: sukupuolenosaa...
Nuorille suunnattua tietoa ja tukipalveluita löydät täältä: sukupuolenosaa...
Lue lisää Trasekista: trasek.fi/
Kuvaus ja editointi: Mikko Patrikainen