Dostlarım, bu videoyu daha önce yayınlamıştım; fakat videoda kullandığım müzikten dolayı telif hakkı talebi geldiği için müziği değiştirip tekrar yayınlıyorum.
Mehmet bey yine rahatsız ediyorum kusura bakmayın. 2 sorum olacaktı: 1) bir arkadaşım maya olarak normal satın aldığı bir şarabı kullanmayi bana önerdi. Yıllarca böyle yapıyormuş. Sizin düşünceniz nedir acaba. Kalitesi ekmek mayası ve şarap mayasins göre ne derecedir? 2) diyelim ki karisimimizda yüzde 50 meyve şekeri yüzde 50 de sofra şekeri var. Maya daha çok hangisini tercih eder ve tüketir. Şimdiden teşekkürler 🙏
Merhabalar, maya, meyve şekerini, yani fruktozu tercih eder. Sofra şekeri, yani sakaroz miktarı fazla ise maya besini eklemek gerekir. Şarap ile mayalamak pek mantıklı bir iş değil. Arkadaşınız yapıp sonuç alıyorsa tarifini alıp deneyin derim tabi. Fakat, fermantasyonun hemen bitiminde az miktarda canlı maya kalır bu doğrudur, ancak bekleme süresi uzadıkça canlı maya kalmaz. Yani, fermantasyon biter bitmez hemen maya olarak kullanırsanız, ki kullanılacak miktar fazladır ve o yüzden mantıklı değildir, şarabınız mayalanır. Ama beklemiş şarap ile şarap yapamazsınız. Bir de, yine fermantasyonun henüz bitmiş olması şartıyla, tortudan yapılabilir Tabi , arkadaşınız bilmediğimiz bir yöntem keşfetmiş olabilir, bizimle paylaşırsa seviniriz. Nedenlerini uzun uzadıya yazmayacağım. Olabilecek şartları yukarıda belirttim, ama şarapla şarap mayalamak olmaz.
Rica ederim. Elma suyuna hiç su eklemiyoruz, ama 20 kg elmadan yaklaşık 6-8 kg posa çıkacaktır. Posadan da şarap yapmak isterseniz, ki öneririm, videodaki ölçüleri uygulayın. 9 litre suya 2kg şeker ve posanın tamamını atıp kaynatın. Aslında şekeri en son atın. Yani posalı suyu kaynatın, ocağı söndürün sonra şekeri atıp eritin. Ortam sıcaklığına ulaşınca süzüp fermentere alın.
Hocam emeğinize sağlık 🎉 ben eskiden kendim yapardım uzun yıllar yapmasgim için aklımda çorba kaşığı kalmış 5 lt damacanaya bi çorba kaşığı kuru maya kuydum sonradan pişman oldum neyapabilirim 😮cvb yazarsanız sevinirim kolay gelsin size şimdiden teşekkürler
Merhabalar, eğer yeni yaptıysanız meyve suyu miktarını bir kat artırın. Fermenter almıyorsa fazla miktarı da alabilecek başka bir fermenter hazırlayıp meyve suyunu aktarın. Yapamıyorsanız bu şekilde kalsın. Maya tadı ve kokusu baskın olacaktır ama fermantasyon bitiminde buzdolabında bekletip tortudan arımdırdıktan sonra başka şişeye aktarın. Maya tadı ve kokusu tamamen gitmez ama ciddi anlamda azalır.
Merhabalar, olur elbette; fakat daha basit bir yöntemi var. Videolarım arasında "en basit şekilde şarap yapımı" videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz yardımı olacaktır.
Merhabalar hocam. Elma suyuna ya da herhangi bir meyve suyuna şarap mayası yerine bira mayası ekleyip fermente edersek nasıl bir sonuç alırız? Daha sonra bunu yine bira gazlandırır gibi gazlandırırız. Böyle bir şeyi tecrübe ettiniz mi? Tavsiye eder misiniz?
Merhabalar, gazlandırma işlemi yapmak istiyorsanız, şarap mayası ile de bunu yapabilirsiniz. Videolarım arasında şampanya yapımı adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Bira mayası kullanırsanız maya, karakteri gereği tadını yansıtacaktır ve düşük alkollü, biraz bira tadında, hafif meyeve aromalı, biraz şekerli garip bir tat elde etmiş olursunuz. Belki güzel bile olabilir ama bu tadı denemek isteyeceğimi sanmıyorum. Şarap mayası kullanırsanız, fermantasyon bitiminde, aynı, birada yaptığımız gibi, şişeleme esnasında bir miktar şeker atıp kapaklıyoruz. Tabi, şişelerin basınca dayanıklı olması gerekir. Ayrıca videoda da cider yapımını tarif ediyorum.
Merhabalar, kiraz şarabı tarifimi aynen uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız. Meyve suyu biraz yoğun olacaktır, kirazdaki gibi 1/4 oranında su eklemeniz gerekebilir.
Merhaba hocam elmanın makinede suyunu alarak herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan sadece şeker ve maya ilave ederek fermante ettim. Tadı gayet iyi alkol oranı da kıvamında oldu. Bu şekilde bir zararı var mı kaynatmasakta olur mu yada zararı olur mu? Cevaplarsanız sevinirim
Merhabalar, fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür fakat bu bir kural değildir, genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterebilir. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
Hocam dayanamayıp 55. Gün kit bira şişe mi açtım pilsener tadında biraz soğuk su tadı var zamanla oturumu yoksa rengi kokusu çok güzel 5 günde gazlanmada var
S.A mehmet bey kendi bahçemdeki elmalarımdan kurmuştum gecen yıldan ekmek mayasından 10 litre 5er cam şişede açtım baktım herhangi bir bozulma göremedim cokta güzel dönmüş tadıda hoş ama korktum tüketmek için tüketilirmi bir zararı olurmu sizce bozuldugunu nasıl anlarım bilgileriniz ve vidyolarınız için teşekür ederim iyiki varsınız saygılar🙏
Merhabalar, kötü koku ve tat yoksa içilebilir endişe etmeyin. Emin olun bozulduğunu anlarsınız. Katkı ve koruyucu madde eklemediğimiz için bozulma ihtimali vardır elbette. Alkol oluştuktan sonra bozulması uzun sürer.
@@mehmetportakal1789 bir sorum daha olcaktı bazı arkadaşlar maya ve mayayı desteklemek için nohut kullanılıyor bu dogrumudur mayayı besliyomuş galiba maya besini gibi koysak sakıncası olurmu teşekürler
Hayır, şarabınız ekşir. Hiçbir tarifimde nohut kullanmadım. Kısa süreli belki mayaya destek olabilir ama birkaç günden fazla tutulmaz, süzmeniz gerekir. Bu durum sirke yapımı için geçerli. Şarabınızın tadı değişir. Hiç gerek yok.
Merhabalar, armuttan şarap çok verimli değildir, ama yapmak isterseniz elma şarabı tarifi ile aynı şekilde yapabilirsiniz. Armut, diğer şarap meyveleri gibi aromalı ve sulu değildir; fakat yine de şarabı yapılabilir.
Merhabalar, kaynatmadan ziyade, suyunu çıkarıp fermente ederseniz daha lezzetli olur. Ballı su, elmanın kararmasını engelliyor. Tek tek soyup hızlı bir şekilde yaparsanız bala gerek kalmaz.
@@mehmetportakal1789 3 kilo elmadan yapmayı düşünüyorum haliyle ondan çok fazla su çıkmayacağı için seyreltmem gerek abi :) peki soymadan kaynatsam sıkıntı mı olur ?
Merhabalar, yüzeyde köpüklenme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır ama sızıntı vardır farketmiyor olabilirsiniz ama mutlaka gözden geçirin. Ayrıca, yarı yarıya yaptığınız için üstte kalan boşluk fazla olduğundan hava kilidinde kabarcık atma geç başlar. Sızıntı olmadığından emin iseniz sadece bekleyin, bir süre sonra kabarcık atma başlayacaktır.
öncelikle bilgilendirmelerinizden dolayı teşekkür etmek isterim. nacizane bir tavsiyem olacak. bu videoda sirke ve şarap tarifleri iç içe girdiğinden tam olarak anlaşılamayan yerler bulunmakta. bu nedenle sadece elmadan şarap yapımına yönelik herzamanki anlatım tarzınızla bir video bu kanala yakışır diye diye düşünüyorum. elinize sağlık. kanalınızdaki videoları izledim, şayet vardı ve ben göremediysem özür. esenlikler dilerim. @@mehmetportakal1789
Hocam merhaba, ekmek mayası kullanarak (litresine 1 çay kaşığı) elma şarabı ve elma aromalı şarap fermente etmeye başladım. Mayadan önce de dediğiniz üzere biraz yoğurt suyu ekledim, ancak 3. günde olmasına rağmen, 2 fermenterden de hâlâ önceden kutu vişne suyunda olduğu gibi boş bıraktığım kısım köpükle dolmadı. Ayrıca 1,5 litre elma suyunu 5 litrelik bidonda fermente etmeye çalışıyorum, daha baloncuk attığını duymadım, ancak yanına koyduğum 4 litrelik kaynatılmış olan güzel bir sıklıkla hava kilidinde baloncuk atıyor. Acaba elma suyundan yapmakta olduğum da bir sorun olabilir mi? Ve neden ağzına kadar köpürmemiş olabilirler? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler hocam.
Merhabalar, bazen köpüklenme az olabilir. Bu arada 5 litrelik fermenterde 1,5 litre az olmuş. Üstte kalan boşluk çok fazla. Fermantasyonda o boşluğun dolup dışarı çıkması gerekir ve o boşluğu doldurmak kolay olmayacaktır. O yüzden de kabarcık atma göremezsiniz. Elma suyuna biraz şeker eklemeniz gerekir. Kendi şekeri fermantasyon için düşük kalır.
Bence fermenter çok büyük olduğu için gözleyemiyorsunuz. Bir hafta daha bekleyin (toplam 10 gün) kapağı açıp koklayın, büyük ihtimalle şarap kokusu alacaksınız, anlattığınıza göre olmaması için bir sebep göremiyorum. Bir de hava kilidinde veya kapakta sızıntı olabilir kontrol etmelisiniz.
Merhabalar Mehmet bey, ben sizi uzun zamandır takip ediyorum. Tariflerinizi yapmak için sabırsızlanıyordum. 15 gün önce kuru üzüm şarabınızı denedim, ilk şarap yapışım bu. Fakat bu gün 2-ci fermentasyon için süzüp şişelemeden önce çok kötü bir şey oldu(( şişemi bırakdığım yerden kaldırmaya çalışırken (2l fanta şişesini kullandım şarabım için) farkında olmadan sıkmışım, hava borusu ile şarap şişemin içine bir kaç damla su geldi(( o kadar üzüldüm ki... yine de süzüb fermentasyona bırakdım yine. Ama bu olay şarabımın sonucuna çok tesir eder mi? Şarabım kurtulur mu? Yoksa umudumu kesmelimiyim? Size bir sormak istedim...
Merhabalar, videolarımla yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım. İçeri giren su temiz ise endişe etmeyin bir sorun olmaz. Fakat içilmez kirli su ise maalesef şarabınızı bozabilir. Yeterli alkol oluşmuşsa yine birşey olmaz. Alkol, giren az miktarda suyu etkisiz hale getirir.
@@mehmetportakal1789 abi baya zamandır tam tarihi hatirlsmiyirum en az 15 gun diyelim fernenteye bıraktım dibe çökme var üstte tabaka var ama hani hava kilidimiz varya suyun ici ne kabarcik bırakma olayı tek tük okuyor rengide çok bulanık
Merhaba Mehmet bey sizin kanalı izledikten sonra basit şarap yapımı için düzeneği oluşturdum 1 litre şarap yapımı için 1.5 litrelik şişe içine meyve suyunu koydum 1.5 litre fazla gelirmi çünkü siz 1 litre için 1,25 litrelik şişe kullanmıştıniz ben 1,5 l kullandım sıkıntı olur mu diye sorayım dedim saygılarımla..
Merhabalar, damıtma yapabilmeniz için ısı kontrolü gereklidir. Damıtma yaparken kaynatma yapılmaz aslında. Isı, 80-85C° arasında tutulmalıdır. O yüzden de ısı ayarlı ve kontrollü bir ısı kaynağı kullanmalısınız.
Distilasyon ile ilgilenmediğim için paylaşım da yapmıyorum. Sadece üretim sürecini teknik olarak biliyorum. Etil alkolü içten yanmalı motorlarda kullanamazsınız diye biliyorum. En azından tek başına yakıt olarak kullanılmaz.
Bir ürün ancak bu kadar verimli kullanılabilir. Balık yanına elma sirkesiyle bir salata ve elma şarabı ve daha sonra elmalı kurabiye. Menü de hazır afiyet olsun
Merhabalar, eğer ekmek mayası kullanacaksanız,ilk ölçüm şeker yoğunluğu 1080 olmalıdır. Daha fazlası şarabın şekerli kalmasını neden olur. Şarap ya da şampanya mayası kullanırsanız 1090-1100 aralığında olmalı. 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası yeterli olacaktır.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim mehmey bey.bir sorum daha olacak yüzde yüz meyve suyuyla yaparsak nasılbir sonuç alırız yoksa sizin gibi organik yaparsak meyvelerle arasında fark olurmu.
%100 meyve suyu ile daha rahat olur elbette. Güzel sonuç ta alınır. Videolarımın arasında "en basit şekilde şarap yapımı " adlı videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Hocam benim yaptığım karışık meyveli, ballı şarapta gaz çıkışı çok çok azaldı. 5 saniyede bir baloncuk atıyorsa atıyor. 2 litrelik şarapta yarım litrelik yer kadar da tortu kaldığını görebiliyorum. Heralde şekeri fazla attım ve ekmek mayası daha fazla çalışmadı bir de Adana çok sıcak. 5 gün anca oldu toplamda. Ne yapmalıyım sifonlama yapıp ne oluştuysa demlemeye mi bırakayım?
İncir, aroması yüksek olan bir meyve olmadığı için şarabını yapmak pek tercih edilmez. Ben öyle düşünüyorum, o yüzden de yapmayı hiç düşünmedim. Yine de yapmak isterseniz, kaynatma yöntemi ile yapabilirsiniz. Videolarımın arasında kaynatma yöntemi kullanılarak yapılan tarifler var. Aynı şekilde uygulayabilirsiniz.
Merhabalar, ölçü yazamıyorum çünkü meyvenin su ve şeker oranı değişir. Bu yüzden hidrometre ile ölçüm alıp ona göre oranlamak gerekir. Hidrometreniz varsa ölçüm alıp videolarımın arasında olan "istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama" adlı videoda anlatılan yöntemi kullanarak oranlama yapabilirsiniz. Özellikle istediğiniz bir tarif varsa oranları buradan yazayım.
Mehmet usta selamlar , ben meyve suyundan şarap kurmuştum 5 lik bir su damacasina , damacana yeni değildi , ağzı kapalı bir şekilde beklemiş bir dmaacanaydi içinde de koku vardı biraz havasizligin yaratmış olduğu bir koku sanırsam , neyse ben bunu yikadiktan sonra kurdum şarabı bugün 14. Gün bitmek üzere fermentasyonu. Herhangi bir metil oluşma riski yoktur değil mi usta , sırf havasız kaldı diye , başka bir işlem yapılmadı kesinlikle , temizdi.
Merhabalar, evde yaptığımız şaraplarda metil alkol öyle kolay kolay oluşmaz, endişe etmeyin. Videolarımın arasında metil alkol ile ilgili iki videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, kafanızdaki sorulara yanıt olarak yardımı olacaktır.
Merhabalar, öncelikle hava kilidi sızdırıyor olabilir, kontrol etmelisiniz. Yaz aylarında, sıcak havalarda fermantasyon kısa sürebilir; fakat 3 gün çok kısa bir süre.
Yok, maya atarsanız maya tadı baskın olur. Sorunu çözmek gerek. Kabarcık atma olduysa fermantasyon başlamış demektir. Neden durduğunu çözmeliyiz. Bir sorun varsa atacağınız maya da çalışmayacaktır. Yüzeyde köpüklenme görüyorsanız fermantasyon hâlâ var demektir. Eğer şarabınızı posalı olarak kurduysanız posa yüzeyde birikir ve hava çıkışını engeller. Biraz çalkalayın posa katmanının dağılmasını sağlayabilirsiniz. Bana biraz daha ayrıntı verirseniz nerede sorun olduğunu birlikte çözebiliriz.
@@mehmetportakal1789 8 kilo olgun eriki kaynatıp süzdüm 2 kilo şeker bir paket maya koydum balondan hava kiliti yaptım 3 gün güzel çalıştı gazlanma iyiydi sonra durdu üzerinde beyaz tabaka yok
merhaba instagram kullanıyor musunuz ? sizinle iletişime geçmek istiyorum bugün olursa harika olur. beyaz üzümü bozası ile birlikte kovaya koydum üstü açık tülben kapattım bugün ikinci gün üstü beyaz beyaz küf olmuş resmini çekip attam size
Merhabalar, buradan yardımcı olmaya çalışayım. Instagram kullanmıyorum. Günlük olarak posayı karıştırmanız gerekiyor. Videolarımın arasında "%100 garantili üzüm şarabı yapımı " adlı videom var , oradan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. İstediğiniz zaman soru sorabilirsiniz, en kısa sürede cevaplamaya çalışırım.
@@mehmetportakal1789 çok tşk edrm. izlemiştim tekrar izlerim. aslında her boş zmnda videolarınızı izliyo sizden esinleniyorum.bu beyaz üzüm misket özel üzüm deneme amaçlı 1.5 kilo patlatıp 3 kilo yoğurt kovasında tülben örttüm. yıkamadım temiz ilaçsız. dün 1 kere karıştırdım. bugün üstü beyaz nohut gibi küf oluştu. onların resmini çektim bide içinden küfleri alıp tekrar karıştırdım tahta kaşıkla. toplam 2.ci gün bitti. not: maya eklemedim. ve ağzı tülbent örtülü hava daldırmalı deil. niyetim 4 beş gün kabuk tanen suya geçsin ve doğal kendi mayalansındı
@@mehmetportakal1789 ama isterseniz tekrar yıkamadan patlatıp bidona koyup (100 sonuç garantili evde üzüm şarap yapımı) videodaki gibi yapim. instat maya kullancam. bendeki doğal katkısız şarap beyaz üzümü.
Doğal üzüm ise maya kullanmayın derim. Üzümleri patlatıp ezip kovaya leğene alın. Üzerini, dediğiniz gibi tülbent ile örtün. Her gün 2 kez karıştırın. 1 hafta sonunda maya oluşmuş olacaktır. Posayı süzüp şırayı hava kilitli fermentere alın. Zaten süzme esnasında biraz şarap kokusu gelecektir. 10 gün bekletin. Hava kilidinde kabarcık atma az olacaktır, endişe etmeyin, bu durum normaldir. 10 gün sonra Sifonlama yöntemi kullanarak şişeleme yapın.
@@mehmetportakal1789 minettarım çok çok tşk. litre başı 1 çay bardağı şeker eklicem posayı süzüp hava kilitliye alırken daha tatlı olsun. tekrardan çok ama çok sağolun size borçlandım
Dostlarım, bu videoyu daha önce yayınlamıştım; fakat videoda kullandığım müzikten dolayı telif hakkı talebi geldiği için müziği değiştirip tekrar yayınlıyorum.
Mehmet bey yine rahatsız ediyorum kusura bakmayın. 2 sorum olacaktı:
1) bir arkadaşım maya olarak normal satın aldığı bir şarabı kullanmayi bana önerdi. Yıllarca böyle yapıyormuş. Sizin düşünceniz nedir acaba. Kalitesi ekmek mayası ve şarap mayasins göre ne derecedir?
2) diyelim ki karisimimizda yüzde 50 meyve şekeri yüzde 50 de sofra şekeri var. Maya daha çok hangisini tercih eder ve tüketir. Şimdiden teşekkürler 🙏
Merhabalar, maya, meyve şekerini, yani fruktozu tercih eder. Sofra şekeri, yani sakaroz miktarı fazla ise maya besini eklemek gerekir.
Şarap ile mayalamak pek mantıklı bir iş değil. Arkadaşınız yapıp sonuç alıyorsa tarifini alıp deneyin derim tabi. Fakat, fermantasyonun hemen bitiminde az miktarda canlı maya kalır bu doğrudur, ancak bekleme süresi uzadıkça canlı maya kalmaz. Yani, fermantasyon biter bitmez hemen maya olarak kullanırsanız, ki kullanılacak miktar fazladır ve o yüzden mantıklı değildir, şarabınız mayalanır. Ama beklemiş şarap ile şarap yapamazsınız. Bir de, yine fermantasyonun henüz bitmiş olması şartıyla, tortudan yapılabilir Tabi , arkadaşınız bilmediğimiz bir yöntem keşfetmiş olabilir, bizimle paylaşırsa seviniriz. Nedenlerini uzun uzadıya yazmayacağım. Olabilecek şartları yukarıda belirttim, ama şarapla şarap mayalamak olmaz.
Çok teşekkür ederim yanıtınız için ama 20 kg elma var ne kadar su koymam gerekir
Rica ederim. Elma suyuna hiç su eklemiyoruz, ama 20 kg elmadan yaklaşık 6-8 kg posa çıkacaktır. Posadan da şarap yapmak isterseniz, ki öneririm, videodaki ölçüleri uygulayın. 9 litre suya 2kg şeker ve posanın tamamını atıp kaynatın. Aslında şekeri en son atın. Yani posalı suyu kaynatın, ocağı söndürün sonra şekeri atıp eritin. Ortam sıcaklığına ulaşınca süzüp fermentere alın.
Ustadim eline saglik...
sirke yapiminda 2 ay bekletirken hava alacak sekilde mi yoksa hava almayacak sekilde mi kapatacagiz? tesekkurler
Merhabalar, kavanozun ağzını sinek girmesin diye bez örtüyoruz. Yani hava almalıdır. Kapatırsanız şarap sirke arası birşey olur.
Merhaba,2 lt için önerdiğiniz ekmek mayası miktarı nedir.Dr otker.Teşekkür ederim.
Merhaba, 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası yeterli olacaktır.
Emeğinie sağlık üstadım. Sayenizde kendi ürünlerimi yapıyorum.
Yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım, afiyet olsun.
Hocam emeğinize sağlık 🎉 ben eskiden kendim yapardım uzun yıllar yapmasgim için aklımda çorba kaşığı kalmış 5 lt damacanaya bi çorba kaşığı kuru maya kuydum sonradan pişman oldum neyapabilirim 😮cvb yazarsanız sevinirim kolay gelsin size şimdiden teşekkürler
Merhabalar, eğer yeni yaptıysanız meyve suyu miktarını bir kat artırın. Fermenter almıyorsa fazla miktarı da alabilecek başka bir fermenter hazırlayıp meyve suyunu aktarın. Yapamıyorsanız bu şekilde kalsın. Maya tadı ve kokusu baskın olacaktır ama fermantasyon bitiminde buzdolabında bekletip tortudan arımdırdıktan sonra başka şişeye aktarın. Maya tadı ve kokusu tamamen gitmez ama ciddi anlamda azalır.
Mehmet bey, %100 elma suyu ile olur mu? Prosedür aynı mı?
Merhabalar, olur elbette; fakat daha basit bir yöntemi var. Videolarım arasında "en basit şekilde şarap yapımı" videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz yardımı olacaktır.
Mehmet hocam meyve suyu yüzde yüz olmazsada sarap yapilirmi
Maalesef düzgün olmaz. Ekleyeceğiniz şeker, fermantasyonu başlatabilir ama devam etmez. Bu da düzgün bir sonuç vermez.
Merhabalar hocam. Elma suyuna ya da herhangi bir meyve suyuna şarap mayası yerine bira mayası ekleyip fermente edersek nasıl bir sonuç alırız? Daha sonra bunu yine bira gazlandırır gibi gazlandırırız. Böyle bir şeyi tecrübe ettiniz mi? Tavsiye eder misiniz?
Merhabalar, gazlandırma işlemi yapmak istiyorsanız, şarap mayası ile de bunu yapabilirsiniz. Videolarım arasında şampanya yapımı adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Bira mayası kullanırsanız maya, karakteri gereği tadını yansıtacaktır ve düşük alkollü, biraz bira tadında, hafif meyeve aromalı, biraz şekerli garip bir tat elde etmiş olursunuz. Belki güzel bile olabilir ama bu tadı denemek isteyeceğimi sanmıyorum.
Şarap mayası kullanırsanız, fermantasyon bitiminde, aynı, birada yaptığımız gibi, şişeleme esnasında bir miktar şeker atıp kapaklıyoruz. Tabi, şişelerin basınca dayanıklı olması gerekir.
Ayrıca videoda da cider yapımını tarif ediyorum.
Mehmet Bey merhaba 4 kilo karadut var nasıl şarabını yapabilirim ne kadar şeker ne kadar su koymalıyım teşekkür ederim
Merhabalar, kiraz şarabı tarifimi aynen uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız. Meyve suyu biraz yoğun olacaktır, kirazdaki gibi 1/4 oranında su eklemeniz gerekebilir.
Merhaba hocam elmanın makinede suyunu alarak herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan sadece şeker ve maya ilave ederek fermante ettim. Tadı gayet iyi alkol oranı da kıvamında oldu. Bu şekilde bir zararı var mı kaynatmasakta olur mu yada zararı olur mu? Cevaplarsanız sevinirim
Merhabalar, videodaki elde ettiğimiz 5 üründen biri bu şekilde yapılıyor zaten. Sanırım videoda o kısmı kaçırmışsınız. Kaynatmayı posa için yapıyoruz.
Merhaba mehmet abi nasılsınız nerdeyse21 gün oldu çok az kabarcık çıkıyor kaç gün daha bekliyim sagol
Merhabalar, fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür fakat bu bir kural değildir, genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterebilir. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
Hocam dayanamayıp 55. Gün kit bira şişe mi açtım pilsener tadında biraz soğuk su tadı var zamanla oturumu yoksa rengi kokusu çok güzel 5 günde gazlanmada var
Merhabalar, en az iki hafta beklemelisiniz. Önerim, 4 hafta bekletmek olur. Tadı oturacaktır.
S.A mehmet bey kendi bahçemdeki elmalarımdan kurmuştum gecen yıldan ekmek mayasından 10 litre 5er cam şişede açtım baktım herhangi bir bozulma göremedim cokta güzel dönmüş tadıda hoş ama korktum tüketmek için tüketilirmi bir zararı olurmu sizce bozuldugunu nasıl anlarım bilgileriniz ve vidyolarınız için teşekür ederim iyiki varsınız saygılar🙏
Merhabalar, kötü koku ve tat yoksa içilebilir endişe etmeyin. Emin olun bozulduğunu anlarsınız. Katkı ve koruyucu madde eklemediğimiz için bozulma ihtimali vardır elbette. Alkol oluştuktan sonra bozulması uzun sürer.
@@mehmetportakal1789 bir sorum daha olcaktı bazı arkadaşlar maya ve mayayı desteklemek için nohut kullanılıyor bu dogrumudur mayayı besliyomuş galiba maya besini gibi koysak sakıncası olurmu teşekürler
Hayır, şarabınız ekşir. Hiçbir tarifimde nohut kullanmadım. Kısa süreli belki mayaya destek olabilir ama birkaç günden fazla tutulmaz, süzmeniz gerekir. Bu durum sirke yapımı için geçerli. Şarabınızın tadı değişir. Hiç gerek yok.
@@mehmetportakal1789 çok teşekür ederim yorumlarınız için sagolun 🙏 varolun
Mehmet abi beyaz tatlı dutdan şarap olmazmı olursa aynı şekilde yapıp ekmek mayası da koyalım mı
Son videolarında karadut şarabı yapımı paylaştım. Orada da beyaz dut yapımına değindim. Aynı şekilde yapabilirsiniz.
Merhaba armuttan şarap nasıl yapiir
Merhabalar, armuttan şarap çok verimli değildir, ama yapmak isterseniz elma şarabı tarifi ile aynı şekilde yapabilirsiniz. Armut, diğer şarap meyveleri gibi aromalı ve sulu değildir; fakat yine de şarabı yapılabilir.
mehmet abi selam
elmadan sadece şarap yapmak istiyorum yine de ballı su kullanmalı mıyım
yoksa elmaları doğrayıp direk kaynatıp süzsem olur mu ?
Merhabalar, kaynatmadan ziyade, suyunu çıkarıp fermente ederseniz daha lezzetli olur. Ballı su, elmanın kararmasını engelliyor. Tek tek soyup hızlı bir şekilde yaparsanız bala gerek kalmaz.
@@mehmetportakal1789 3 kilo elmadan yapmayı düşünüyorum haliyle ondan çok fazla su çıkmayacağı için seyreltmem gerek abi :) peki soymadan kaynatsam sıkıntı mı olur ?
Yok, sıkıntı olmaz.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim :)
Rica ederim.
Merhaba hocam elma şarabı yaptım fermantasyon için hava kilidi takdım su kabarcığı olmadı sızıntı olmasın diye tıpayı ve şişeyi streçledim birleşim noktasından. Karışım köpürdü ama gaz çıkışı olmuyor 4 litrelik şişeye 2 lt karışım koydum. Neyapabilirim?
Merhabalar, yüzeyde köpüklenme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır ama sızıntı vardır farketmiyor olabilirsiniz ama mutlaka gözden geçirin. Ayrıca, yarı yarıya yaptığınız için üstte kalan boşluk fazla olduğundan hava kilidinde kabarcık atma geç başlar.
Sızıntı olmadığından emin iseniz sadece bekleyin, bir süre sonra kabarcık atma başlayacaktır.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hemen cevap verdiğiniz için
mehmet bey bunca bilgiyi kendinizmi öğrendiniz yoksa üniversitesi falan varmıydı.
Tamamen hobi. Araştırarak kendim öğrendim.
merhabalar mehmet bey bu elma şarabının fermente süresi ne kadar oluyor.ayda kaç litre şarap tüketiyorsunuz.
Merhabalar, elma şarabı 3 hafta civarında fermente oluyor.
öncelikle bilgilendirmelerinizden dolayı teşekkür etmek isterim. nacizane bir tavsiyem olacak. bu videoda sirke ve şarap tarifleri iç içe girdiğinden tam olarak anlaşılamayan yerler bulunmakta. bu nedenle sadece elmadan şarap yapımına yönelik herzamanki anlatım tarzınızla bir video bu kanala yakışır diye diye düşünüyorum. elinize sağlık. kanalınızdaki videoları izledim, şayet vardı ve ben göremediysem özür. esenlikler dilerim. @@mehmetportakal1789
@sungursel öneriniz için teşekkür ederim. Evet, hepsini bir bütün olarak ele almıştım. Ama ayrıca bir video çekmeliyim haklısınız.
Hocam merhaba, ekmek mayası kullanarak (litresine 1 çay kaşığı) elma şarabı ve elma aromalı şarap fermente etmeye başladım. Mayadan önce de dediğiniz üzere biraz yoğurt suyu ekledim, ancak 3. günde olmasına rağmen, 2 fermenterden de hâlâ önceden kutu vişne suyunda olduğu gibi boş bıraktığım kısım köpükle dolmadı. Ayrıca 1,5 litre elma suyunu 5 litrelik bidonda fermente etmeye çalışıyorum, daha baloncuk attığını duymadım, ancak yanına koyduğum 4 litrelik kaynatılmış olan güzel bir sıklıkla hava kilidinde baloncuk atıyor. Acaba elma suyundan yapmakta olduğum da bir sorun olabilir mi? Ve neden ağzına kadar köpürmemiş olabilirler?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler hocam.
Merhabalar, bazen köpüklenme az olabilir. Bu arada 5 litrelik fermenterde 1,5 litre az olmuş. Üstte kalan boşluk çok fazla. Fermantasyonda o boşluğun dolup dışarı çıkması gerekir ve o boşluğu doldurmak kolay olmayacaktır. O yüzden de kabarcık atma göremezsiniz.
Elma suyuna biraz şeker eklemeniz gerekir. Kendi şekeri fermantasyon için düşük kalır.
@@mehmetportakal1789 Bir buçuk su bardağı kadar şeker eklemiştim mayasını atmadan önce. Ancak şuan ne önerirsiniz, bu elma suyu çöp mü olmuştur hocam?
Bence fermenter çok büyük olduğu için gözleyemiyorsunuz. Bir hafta daha bekleyin (toplam 10 gün) kapağı açıp koklayın, büyük ihtimalle şarap kokusu alacaksınız, anlattığınıza göre olmaması için bir sebep göremiyorum. Bir de hava kilidinde veya kapakta sızıntı olabilir kontrol etmelisiniz.
@@mehmetportakal1789 Teşekürler Hocam
@@mehmetportakal1789 Hocam tekrardan merhaba, şarap şişelemesinde tel kapaklı şişe kullansam sorun yaşarmıyım?
Merhaba acaba şampanya mayasını nerden alabilirim
Şampanya mayasını internet üzerinden alabilirsiniz. Vinomarket, katkıdeposu , fermantasyonmarket gibi sitelerde bulunur.
Mehmet bey merhaba, kavun şarabı kalmadınız ama havuç şarabı yaparsanız çok seviniriz, teşekkürler...
Merhabalar, evet kavun şarabı yapamadım. Açıkçası göze alamadım, yapımı ve güzel sonuç alması zor bir şarap. Ama havuç şarabı denenebilir.
Teşekkür ederim
Rica ederim.
elmanın her yerinden bir şey yapmışsın abi, eline sağlık videolarının devamını bekliyoruz
Elma şarabı ben de yaptım efsane oldu. Karpuz suyundan şarap yapabilir miyiz Mehmet abi?
Merhabalar, güzel sonuç almanıza sevindim. Evet, karpuzdan şarap olabilir elbette ama aroması yüksek değil. Yakında paylaşacağım.
Merhaba, öncelikle elinize sağlık. Bir sorum olacaktı: Yaptığımız şarabı pet şişede saklamak sağlık ya da tat açısından sorun yaratır mı?
Merhabalar, kısa süreli saklamalarda sorun olmaz ama 1 aydan fazla bekletecekseniz hem sağlık hem de tat için cam şişe kullanılmalıdır.
Merhabalar Mehmet bey, ben sizi uzun zamandır takip ediyorum. Tariflerinizi yapmak için sabırsızlanıyordum. 15 gün önce kuru üzüm şarabınızı denedim, ilk şarap yapışım bu. Fakat bu gün 2-ci fermentasyon için süzüp şişelemeden önce çok kötü bir şey oldu(( şişemi bırakdığım yerden kaldırmaya çalışırken (2l fanta şişesini kullandım şarabım için) farkında olmadan sıkmışım, hava borusu ile şarap şişemin içine bir kaç damla su geldi(( o kadar üzüldüm ki... yine de süzüb fermentasyona bırakdım yine. Ama bu olay şarabımın sonucuna çok tesir eder mi? Şarabım kurtulur mu? Yoksa umudumu kesmelimiyim? Size bir sormak istedim...
Merhabalar, videolarımla yardımcı olabiliyorsam mutluluk duyarım.
İçeri giren su temiz ise endişe etmeyin bir sorun olmaz. Fakat içilmez kirli su ise maalesef şarabınızı bozabilir. Yeterli alkol oluşmuşsa yine birşey olmaz. Alkol, giren az miktarda suyu etkisiz hale getirir.
Abi sana nasıl mail atabiliriz sana bi foto atsamda bi baksan nedir ne değildir birşey yaptık ama ne oldu oldumu anlayamadim
Merhabalar, prensip olarak kişisel bilgi paylaşmıyorum ama buradan yazarak tarif ederseniz en kısa sürede dönüş yapmaya çalışır çözüm buluruz.
@@mehmetportakal1789 abi baya zamandır tam tarihi hatirlsmiyirum en az 15 gun diyelim fernenteye bıraktım dibe çökme var üstte tabaka var ama hani hava kilidimiz varya suyun ici ne kabarcik bırakma olayı tek tük okuyor rengide çok bulanık
O halde Fermantasyon bitmiş sayılır. Ne şarabı yaptınız?
@@mehmetportakal1789 elma yaptım kaynatmadan abim
Elinize sağlık, suyunu iyice çıkartsaydınız.
Hocam selamlar,
Bazı bloglarda keçiboynuzu likörünün çok sevildiğinden bahsediliyordu. Acaca hic keçiboynuzu şarabı denediniz mi? Şimdiden teşekkürler
Merhabalar, hayır denemedim ama başka soranlar da olmuştu. Mevsimi de geliyor, sanırım deneyeceğim.
Sayın hocam acaba kocaman üzüm makineleri yerine kıyma makinesiyle üzümleri patlatsak ve sıksak problem olur mu?
Merhabalar, çekirdeklerin kırılmaması gerektiği için kıyma makinesi maalesef olmaz. Şarap çok acı olur. Yoksa işimizi çok görürdü.
@@mehmetportakal1789 Anladım hocam, pekii salça makinesi denen, plastik olan bir makine var. sizce o nasıl olur?
O makineyi bilmiyorum açıkçası ama üzümün çekirdeği kırılmadığı sürece sorun olmaz.
Merhaba Mehmet bey sizin kanalı izledikten sonra basit şarap yapımı için düzeneği oluşturdum 1 litre şarap yapımı için 1.5 litrelik şişe içine meyve suyunu koydum 1.5 litre fazla gelirmi çünkü siz 1 litre için 1,25 litrelik şişe kullanmıştıniz ben 1,5 l kullandım sıkıntı olur mu diye sorayım dedim saygılarımla..
Merhabalar, yok sorun olmaz endişe etmeyin.
çok faydalı video, teşekkürler!
Hocam güneş enerjisi boyleriyle damıtma yapmayı düşünüyorum sizde olur mu?
Merhabalar, damıtma yapabilmeniz için ısı kontrolü gereklidir. Damıtma yaparken kaynatma yapılmaz aslında. Isı, 80-85C° arasında tutulmalıdır. O yüzden de ısı ayarlı ve kontrollü bir ısı kaynağı kullanmalısınız.
@@mehmetportakal1789 metil alkol üretimi ile alakalı bir video çekebilir misiniz? Yakıt olarak kullanmayı düşünüyorum jeneratör için. Sizce mümkün mü?
Distilasyon ile ilgilenmediğim için paylaşım da yapmıyorum. Sadece üretim sürecini teknik olarak biliyorum.
Etil alkolü içten yanmalı motorlarda kullanamazsınız diye biliyorum. En azından tek başına yakıt olarak kullanılmaz.
👍🏻👍🏻⭐⭐⭐⭐
Elinize emeğinize sağlık, şampanya mayasını nereden temin edilebiliriz, şarap mayası buldum ama şampanya bulamadım.
Merhabalar, vinomarket, Fermantasyonmarket gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
Bir ürün ancak bu kadar verimli kullanılabilir. Balık yanına elma sirkesiyle bir salata ve elma şarabı ve daha sonra elmalı kurabiye. Menü de hazır afiyet olsun
mehmet bey bu ekmek mayasıyla en fazla yüzde kaç alkol elde edebiliriz.ilk ölçüm kaç olmalı 1090 mı olmalı ve 2 litreye kaç kaşık maya atmalıyız.
Merhabalar, eğer ekmek mayası kullanacaksanız,ilk ölçüm şeker yoğunluğu 1080 olmalıdır. Daha fazlası şarabın şekerli kalmasını neden olur. Şarap ya da şampanya mayası kullanırsanız 1090-1100 aralığında olmalı.
2 litre için 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası yeterli olacaktır.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim mehmey bey.bir sorum daha olacak yüzde yüz meyve suyuyla yaparsak nasılbir sonuç alırız yoksa sizin gibi organik yaparsak meyvelerle arasında fark olurmu.
%100 meyve suyu ile daha rahat olur elbette. Güzel sonuç ta alınır. Videolarımın arasında "en basit şekilde şarap yapımı " adlı videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Hocam benim yaptığım karışık meyveli, ballı şarapta gaz çıkışı çok çok azaldı. 5 saniyede bir baloncuk atıyorsa atıyor. 2 litrelik şarapta yarım litrelik yer kadar da tortu kaldığını görebiliyorum. Heralde şekeri fazla attım ve ekmek mayası daha fazla çalışmadı bir de Adana çok sıcak. 5 gün anca oldu toplamda. Ne yapmalıyım sifonlama yapıp ne oluştuysa demlemeye mi bırakayım?
5 saniye hızlı bir periyot. 2 dakikada bir atarsa yavaşlamış, bitmek üzere demektir. Daha fermantasyonun balı sayılır.
Elma mevsimi olunca deneyeceğim Mehmet Bey. Şuan o eşsiz meyan şarabınızdan içiyorum.
Afiyet olsun.
Dünyanın en iyi videosu
Abi incir şarabi videosu bulamiyorum tamda incir mevsimiyken video cekebilirmisin
Ya da tarifini soylesende olur
İncir, aroması yüksek olan bir meyve olmadığı için şarabını yapmak pek tercih edilmez. Ben öyle düşünüyorum, o yüzden de yapmayı hiç düşünmedim.
Yine de yapmak isterseniz, kaynatma yöntemi ile yapabilirsiniz. Videolarımın arasında kaynatma yöntemi kullanılarak yapılan tarifler var. Aynı şekilde uygulayabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 tesekkur ederim Mehmet abi
Abi su ölcüleri aciklama kismina ya da yoruma yazsana.
Merhabalar, ölçü yazamıyorum çünkü meyvenin su ve şeker oranı değişir. Bu yüzden hidrometre ile ölçüm alıp ona göre oranlamak gerekir. Hidrometreniz varsa ölçüm alıp videolarımın arasında olan "istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama" adlı videoda anlatılan yöntemi kullanarak oranlama yapabilirsiniz.
Özellikle istediğiniz bir tarif varsa oranları buradan yazayım.
@@mehmetportakal1789 tesekkurler.iyi gunler
Merhaba hocam dun. Elma sarapi yapimi icin basladim ama fermatson biraz yavas nedendir acaba yardimci olurmusun
Merhabalar, İlk gün yavaş olabilir; ama sonra hızlanacaktır.
@@mehmetportakal1789 tskler
Mehmet usta selamlar , ben meyve suyundan şarap kurmuştum 5 lik bir su damacasina , damacana yeni değildi , ağzı kapalı bir şekilde beklemiş bir dmaacanaydi içinde de koku vardı biraz havasizligin yaratmış olduğu bir koku sanırsam , neyse ben bunu yikadiktan sonra kurdum şarabı bugün 14. Gün bitmek üzere fermentasyonu. Herhangi bir metil oluşma riski yoktur değil mi usta , sırf havasız kaldı diye , başka bir işlem yapılmadı kesinlikle , temizdi.
Merhabalar, evde yaptığımız şaraplarda metil alkol öyle kolay kolay oluşmaz, endişe etmeyin. Videolarımın arasında metil alkol ile ilgili iki videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, kafanızdaki sorulara yanıt olarak yardımı olacaktır.
erik şarap ı kurdum 3 gün sonra gazlanma bitti ne yapmalıyım
Merhabalar, öncelikle hava kilidi sızdırıyor olabilir, kontrol etmelisiniz. Yaz aylarında, sıcak havalarda fermantasyon kısa sürebilir; fakat 3 gün çok kısa bir süre.
@@mehmetportakal1789 tekrar maya koyup yürüyeyimmi
Yok, maya atarsanız maya tadı baskın olur. Sorunu çözmek gerek. Kabarcık atma olduysa fermantasyon başlamış demektir. Neden durduğunu çözmeliyiz. Bir sorun varsa atacağınız maya da çalışmayacaktır.
Yüzeyde köpüklenme görüyorsanız fermantasyon hâlâ var demektir. Eğer şarabınızı posalı olarak kurduysanız posa yüzeyde birikir ve hava çıkışını engeller. Biraz çalkalayın posa katmanının dağılmasını sağlayabilirsiniz.
Bana biraz daha ayrıntı verirseniz nerede sorun olduğunu birlikte çözebiliriz.
@@mehmetportakal1789 8 kilo olgun eriki kaynatıp süzdüm 2 kilo şeker bir paket maya koydum balondan hava kiliti yaptım 3 gün güzel çalıştı gazlanma iyiydi sonra durdu üzerinde beyaz tabaka yok
Balon sürekli şişmez. İki hafta sonra balon tamamen sönecektir. Bu arada balonda iğne ile delik açmış olmanız gerekir.
mayşemin ağzı 8 saat açık kaldı bişe olurmu
abi gaz çıkışı olmuyorsa neyi yanlış yapmışımdır
Hava kilidinde sızıntı olabilir. Şişe ya da bidon yüzeyinde köpüklenme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır ama sızıntı vardır.
Oh oh zehir zıkkım olsun Mehmet bey
Teşekkür ederim, afiyetle içiyorum.
Niye tadım yapmıyosun abi
Be Mehmet abicim sana nasil ulaşabilirim Facebook yada watsap ?
merhaba instagram kullanıyor musunuz ? sizinle iletişime geçmek istiyorum bugün olursa harika olur. beyaz üzümü bozası ile birlikte kovaya koydum üstü açık tülben kapattım bugün ikinci gün üstü beyaz beyaz küf olmuş resmini çekip attam size
Merhabalar, buradan yardımcı olmaya çalışayım. Instagram kullanmıyorum.
Günlük olarak posayı karıştırmanız gerekiyor. Videolarımın arasında "%100 garantili üzüm şarabı yapımı " adlı videom var , oradan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
İstediğiniz zaman soru sorabilirsiniz, en kısa sürede cevaplamaya çalışırım.
@@mehmetportakal1789 çok tşk edrm. izlemiştim tekrar izlerim. aslında her boş zmnda videolarınızı izliyo sizden esinleniyorum.bu beyaz üzüm misket özel üzüm deneme amaçlı 1.5 kilo patlatıp 3 kilo yoğurt kovasında tülben örttüm. yıkamadım temiz ilaçsız. dün 1 kere karıştırdım. bugün üstü beyaz nohut gibi küf oluştu. onların resmini çektim bide içinden küfleri alıp tekrar karıştırdım tahta kaşıkla. toplam 2.ci gün bitti. not: maya eklemedim. ve ağzı tülbent örtülü hava daldırmalı deil. niyetim 4 beş gün kabuk tanen suya geçsin ve doğal kendi mayalansındı
@@mehmetportakal1789 ama isterseniz tekrar yıkamadan patlatıp bidona koyup (100 sonuç garantili evde üzüm şarap yapımı) videodaki gibi yapim. instat maya kullancam. bendeki doğal katkısız şarap beyaz üzümü.
Doğal üzüm ise maya kullanmayın derim. Üzümleri patlatıp ezip kovaya leğene alın. Üzerini, dediğiniz gibi tülbent ile örtün. Her gün 2 kez karıştırın. 1 hafta sonunda maya oluşmuş olacaktır. Posayı süzüp şırayı hava kilitli fermentere alın. Zaten süzme esnasında biraz şarap kokusu gelecektir. 10 gün bekletin. Hava kilidinde kabarcık atma az olacaktır, endişe etmeyin, bu durum normaldir. 10 gün sonra Sifonlama yöntemi kullanarak şişeleme yapın.
@@mehmetportakal1789 minettarım çok çok tşk. litre başı 1 çay bardağı şeker eklicem posayı süzüp hava kilitliye alırken daha tatlı olsun. tekrardan çok ama çok sağolun size borçlandım