Draaiorgel Het Stijvebeeldekassie speelt een paar fijne boeken

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 окт 2024
  • Er zijn van die dagen dat je ineens deze boeken uit de kasten haalt ;-)
    Veel luisterplezier!
    Draaiorgel Het Stijvebeeldekassie is van oorsprong een Limonaire (het merk) en werd in 1912 te Parijs gefabriceerd door ‘Limonaire Frères: Manufacture d'Orgues Mécaniques en Tous Genres’, een atelier waar men begin vorige eeuw fabrieksmatig hònderden van dit soort mechanische muziekinstrumenten per jaar creëerde. Het orgel werd aan uiteenlopende orgeldraaiers verhuurd vanuit het Draaiorgelverhuurbedrijf van Louis Holvoet te Rotterdam.
    In de jaren ‘30 werd het Stijvebeeldekassie verhuurd vanuit het beroemde Draaiorgelverhuurbedrijf van Willem van Jaaren in de Amsterdamse Jordaan. Deze flamboyante persoonlijkheid was met zijn bedrijf, van waaruit hij tientallen schitterende draaiorgels verhuurde, gevestigd in de Vinkenstraat, vlakbij het overigens bij menigeen aanmerkelijk bekendere Draaiorgelverhuurbedrijf van Gijs Perlee (in de Westerstraat).
    In 1934 werd het draaiorgel in opdracht van Van Jaaren te Breda verbouwd door de Nederlandse virtuoze orgelbouwer Carl Frei. Hij gaf het orgel een geheel eigen klankkarakter. Enerzijds melancholiek, anderzijds krachtig en fors.
    Het orgel speelde in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en tot 1939 in Groningen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Het Stijvebeeldekassie door heel Nederland ingezet op de kermis. Het stond opgesteld in een zweefmolen. Eind jaren ’60 belandt het bij Piet Huys, een draaiorgelliefhebber in Limburg en uiteindelijk bij draaiorgelvriend Erik Mertens uit Groningen, die het orgel op professionele wijze laat restaureren door Martin Conrads en zijn team te Kerkdriel. Doordat de klankregisters (de draaiorgelpijpen) nog geheel in tact zijn gebleven slaagde de bekwame restaurator erin de klank van het orgel weer EXACT terug te brengen naar die van de jaren dertig.
    Tegenwoordig is het draaiorgel (weer: na 80 jaar!) op onregelmatige tijden te beluisteren in de oude woonwijken van de stad Groningen. Daarmee wil de eigenaar een oude gewoonte, die van het orgel in de buurt, levend houden.
    echteorgeldraai...
    komen als vanouds even de buurt opvrolijken!

Комментарии • 12

  • @martinusvanbennekom4694
    @martinusvanbennekom4694 2 года назад

    Wij begrijpen dat Erik Mertens trots kan zijn op dit mooie orgel. Daar steekt veel werk achter mooi goed gestemt, en mooi geheel en vele mooie boeken. Wij zijn dankbaar om dit mooie orgel Het Stijve beeldekassie vaak te beluisteren en genieten Vriendelijke groeten van ons in Zweden

  • @leach55
    @leach55 3 года назад +1

    How refreshing to hear this organ that gets better and better. Beautifully in tune and in my opinion one of the finest draaiorgels in the Netherlands, there again, I am biased it is a Limonaire. Well done my friend , regards from England

  • @mooixdraaien
    @mooixdraaien 3 года назад

    Bedankt voor dit mini concert! Erg mooi!

  • @nastaschja
    @nastaschja 3 года назад +2

    prachtig

  • @guysumpter6653
    @guysumpter6653 3 года назад

    Magnificent; thank you.

  • @MarwanFouwelsdraaiorgels
    @MarwanFouwelsdraaiorgels 3 года назад

    👍

  • @joycemonsanto8682
    @joycemonsanto8682 2 года назад

    Wat een leuke muziek! Zou ik deze ook mogen gebruiken voor een school project over draaiorgels?

    • @veerlewillems
      @veerlewillems 2 года назад

      Nog even een aanvulling hierop, het project zal gebruikt gaan worden door Beeld en Geluid in den Haag

    • @draaiorgelvriend
      @draaiorgelvriend  2 года назад +1

      Ja hoor, prima. Vind ik juist leuk. Succes met je project! 🍀

  • @enziflex
    @enziflex 3 года назад

    Prachtig!!!!

  • @nicktilburgs1531
    @nicktilburgs1531 3 года назад

    Mooie Boekies

  • @PeterMackett
    @PeterMackett 3 года назад

    "Weaner Madl'n Walzer" and "Masaniello Overture" (La Muette de Portici)