Onder andere de Advanced ebike Tour Pro heeft een Enviolo versnelling. Je kunt het model hier bekijken: www.advancedebike.nl/modellen/tour/tour-pro-wave/
Sinds 2½ jaar heb ik een Stella met volautomatische Enviolo. Dat werkt geweldig! Vooral het automatisch terugschakelen bij stilstand bevordert de stabiliteit bij het wegrijden. Het viel nog niet mee om een dergelijke fiets met lage instap voor mijn vrouw te vinden. Ook de kleur moest haar aanspreken. Inmiddels een jeans blauwe Flyer aangeschaft. Ze (73) rijdt nu veel stabieler met deze, bijna natuurlijke, trapondersteuning.
Roel, Sinds een jaar een elektrisch schakelende Enviolo. Zeer tevreden! Met name het wegrijden, bv bij stoplicht of autoweg oversteken, gaat probleemloos, altijd de juiste versnelling!
De automatische versie is leuk bedacht maar praktisch vooralsnog beroerd uitgevoerd: de elektrische bedieningskabel zit in de weg als je een band, ketting of riem moet vervangen. Gevolg: stekker moet los. En daar ontstaan de problemen, waarbij het prullerig stekkertje (waarop af fabriek is bespaard) naar verloop van tijd ten gevolge van alle elementen niet meer teruggeplaatst kan worden. Eind van het verhaal is dan verplicht vervangen van het hele schakelsysteem bij het vervangen van je band. Leuk verdienen voor de dealer, maar volstrekt ondoordacht.
Heb een pagasus tecaro met automatische enviolo versnelling sinds plm 1 maand. Nog nooit zoveel gefietst... vind het heerlijk rijden. Ik vind handmatig schakelen niet heel vervelend maar heb vooral voor gekozen omdat er weinig tot geen onderhoud of afstelling nodig is. Eenvoudig opnieuw calibreren (met een druk op de knop) is voldoende.
Graag wil ik je eerst een groot compliment geven voor je zeer informatieve video's! Wist niet dat er zoveel over fietsen te vertellen was. Dan over de Enviolo Automatiq. Ik heb enkele uitgebreide uitproefritten gemaakt op fietsen met dit schakelsysteem en ik vind het in één woord geweldig! Het constante traptoerental, dat instelbaar is naar persoonlijke smaak, draagt daar erg positief aan bij. We hebben zonder twijfel twee fietsen besteld speciaal met dit schakelsysteem.
Ik heb een automatische versnelling van enviolo en bewust gekozen. Fietst geweldig ben er erg blij mee. Vooral als je bij een stoplicht wegfiets dan is dat niet zwaar. Hiervoor had ik een handgeschakelde enviolo en idd daar bleef ik aan draaien.
Zelf heb ik een Gazelle Ultimate C380 HMB, met deze versnelling. Persoonlijk bevalt het mij zeer goed. Ik vind het zelf ook veel prettiger dat je handmatig je versnelling kan kiezen, anders dan bij een systeem waarbij dat automatisch gaat…
dag Roel, ik fiets al 3 jaar met een enviolo naaf (was eerst een nu-vinci maar door een defect kosteloos vervangen (fabrieksgarantie) door een enviolo) en het is heerlijk fietsen, wel soms een beetje zoeken naar de goede versnelling maar verder zeer aangenaam rijden (victoria e-urban 11.9)
Hallo Roel. Allereerst de complimenten voor jouw zeer informatieve en fantastische video's. Mijn ervaring met de Enviolo is erg klein en is beperkt tot een wat uitgebreidere proefrit die tot een bestelling leidde. Het was een automatische aansturing en deze fietste fantastisch. Wat mij erg beviel is dat bij stilstand bijvoorbeeld voor een stoplicht het verzet altijd zo staat dat je vlot weg kunt rijden. Verder merk je nauwelijks dat je op een helling zit. Je trapt gewoon door, alleen loopt de snelheid wat terug. Maar op de helling accelereren om iemand in te halen was wel heel erg overtuigend. En het fietsen met de persoonlijke trapfrequentie die altijd gehandhaafd blijft is echt gaaf. Van de nadelen ben ik me bewust, al is het gewicht van deze fiets niet meer dan mijn huidige e-bike. En inderdaad, met een lege of zonder accu moet je met zo'n e-bike niet op pad gaan. Dus zorgen dat je genoeg bereik hebt en bij een meerdaagse fietstocht gewoon de lader meenemen.
Klopt helemaal op het laatste zinnetje na. Daar denk ik dat dit van fiets tot fiets verschilt. Ik heb een dik jaar geleden een elektrische fiets met Enviolo automaat gekocht (merk: Advanced Bike), en nog geen seconde spijt gehad. Fiets weegt +/- 30 kg. Maar ook met de ondersteuning uitgeschakeld haal ik bij lekker windstil weer, zonder puffen 25 km/uur. En ik ben nochtans geen geoefend fietser.
@@americanakita Bedankt voor het antwoord. Helemaal mee eens, ook met de laatste zin. De reden van het laatste wat ik schreef is dat ik aan de kust woon en echt windstil is het hier bijna nooit. Er is dus bijna nooit een rit die helemaal zonder motor kan. Maar inderdaad, die enkele keer dat ik nog tegenwind, nog meewind had haal ik ook de 25 km/u zonder motor. Mijn fiets heeft trouwens een snaar i.p.v. een ketting wat ook invloed op de trapweerstand kan betekenen. Maar het blijft een fantastische fiets.
Ik rijd zelf met een riese&muller met een envolio naaf. Rijdt heel prettig, maar het schakelen tijdens het trappen gaat stroef. Het bereik is voor mij zeker voldoende en ze is ook zeer betrouwbaar. Il rijd ongeveer 6000km per jaar en heb ze er nu 2 kaar op en nog nooit een probleem mee gehad. Zeker een aanrader ook qua onderhoud în combinatie met een riem.
Heb afgelopen jaren een Stella middenmoter fiets met handgeschakelde Nu Vinci naaf gehad. De nadelen, die U noemt van dit traploos versnellings systeem kan ik ten volle onderschrijven: destijds reden om de fiets te verkopen. Het aanzienlijk toegevoegde gewicht van de naaf maakte de fiets bij manoeuvreren onhandig. De trapverliezen in de naaf waren zodanig ernstig, dat fietsen zonder ondersteuning ondoenlijk bleek. Daaraan gerelateerd was de actieradius duidelijk verminderd, gezien de nominale accu capaciteit. De voordelen van de naaf: groot bereik vielen in het niet bij de nadelen, terwijl het traploze schakelen -voor mij althans-nauwelijks toegevoegde waarde had.
Beste Roel, ik heb een ENviolo naaf gehad, in een gewone fiets en het schakelen gaat fantastisch, als je eraan gewent bent is het steeds fijner om snel weg te komen. Geen mooier systeem denkbaar, maar ....waar ik me aan bleef storen is het gewicht aan de achterkant, dat blijf je voelen. Uiteindelijk heb ik hem met pijn in mijn hart maar verkocht. Als er een lichtere versie komt, ben ik de eerste koper
Ik als fietsenmaker heb mensen gehad die de enviolonaaf met middenmotor onprettig vinden rijden. Omdat de naaf zwaar loopt en de middenmotor heeft meer gewicht. Daarom zal ik een enviolonaaf niet aanraden aan mensen die vanwege lichamelijke problemen licht en comfortable moeten en willen fietsen. Uit ervaring is de nexus 8 (premium met voorwielmotor met adaptieve ondersteuning of een alfine 8 met shimano/yamaha middenmotor de beste elektrische fietsen. Qua afmontage en frame en voorvork kwaliteit raad ik RIH of Multicycle aan. Met vriendelijke groet van Noort tweewieler service uit Oss
Waarom niet? shimano heeft geen alternatief die hebben een 5,7 en 8 waar je alleen de 5 kan gebruiken bij sterkere motoren en 5 versnellingen vind ik te weinig en bij een (deirrieur) versnelling blijf je maar tandwielen en ketting vervangen na een paar duizend km ! alternatief pinion, fazua en rohloff maar te duur voor de meesten !! En zijn er ook problemen bekend van het kabeltje met stekker bij het vervangen van de achterband en of de riem?? B.V.D. Gr van een liefhebber van Duitse Ebikes!!
Dag Roel. Ik heb sinds 2019 een Gazelle C310 met handbediende Enviolo naaf. Deze bevalt vanaf het begin zeer goed. Echter, een belangrijk nadeel is, dat het schakelen met de hand, via de controller op het stuur erg zwaar gaat, zeker als je last hebt van spieren in je handen. Vorige maand heb ik deze naaf mbv een rebuild kit van Enviolo omgebouwd naar AutomatiQ. Dit betekent idd automatisch schakelen naar een vooraf ingestelde trapfrequentie. Deze automaat heeft twee belangrijke voordelen: het automatisch terugschakelen naar de wegrij-versnelling en het dmv een bluetooth controller op het stuur elektrisch aanpassen van die ingestelde frequentie. Ik heb de ombouw zelf gedaan en kreeg daarbij alle hulp (op afstand) van de supportmedewerkers van Enviolo. De instellingen van rijgedrag (frequentie, rijstijl etc) kun je mbv een app op je mobiel instellen. Tot nu toe niets dan lof.
Ha Roel, ik heb een handgeschakelde Enviolo op mijn R&M E-bike met een krachtige accu. Hierdoor merk ik niet dat het zwaarder trapt, ook niet in de eco stand. Ook heb ik geen probleem met het steeds moeten bijschakelen. Kortom, ik ben tevreden met deze naaf. Groet, Cees
Ik heb sinds anderhalf jaar een Rih e-bike met middenmoter en een enviolo naaf. Ik ben daar erg tevreden over. Ik kan altijd precies het juiste verzet vinden. Het is inmiddels een soort automatisme om het verzet bij te stellen aan de omstandigheden. Ik merk het amper dat ik het doe. Ik fiets ook regelmatig zonder ondersteuning en dan fietst de fiets heerlijk licht.
Heb nu 1 jaar mijn R&M Speedpedelec Sc2 GT Vario en fietst heerlijk. Geen enkel probleem met het vinden van de juiste versnelling. Heerlijke fiets zonder enig probleem. Altijd de juiste cadans, bij de aankoop van de fiets heeft de fm erbij verteld dat dit een fiets is om 30km/h mee te fietsen. Dat is ook zo als je 45 km/h wil fietsen ben je beter af met Rohloff versnelling. Persoonlijk hou ik meer van een hogere trapfrequentie.
Dank voor deze mooie duidelijke uitleg. Heb zelf nog geen ervaring met Enviolo, maar heb wel grote interesse. Omdat ik artrose heb in mijn hand zoek ik juist een oplossing waarbij het schakelen zo makkelijk en licht mogelijk is. Uw advies is welkom!
@@WiljanWiljan Dan moet je een fiets kopen met enviolo automatiq ipv enviolo. Bij de eerste moet je de cadans instellen dmv knopjes, de tweede maak je gebruik van een 'gashendel'.
Hier een tevreden gebruiker van de Enviolo. Wat je vergeten bent te vertellen is dat de Enviolo (samen met de Rohloff) zowat de enige naaf is die het koppel van een Bosch CX of zelfs Performance Line kan verwerken. Een fiets met de CX en dan een Nexus of Alfine naaf betekent dat het koppel begrensd is. Het continu schakelen herken ik zelf niet. Ik zet wel even terug bij een start, of een helling, maar daarna vind ik vrij snel de juiste cadans.
Heb nu reeds 3 jaar een flyer HS met enviolo en automatische nuvinci schakeling. Dus trap frequentie instellen en gaan. Op zich werkt het systeem erg goed (af en toe moet je wel even weer calibreren omdat de trapfrequentie langzaam toeneemt). De enviolo is echter na ca 8000 km vervangen daar deze door begon te slippen boven de 30km/h. Volgens mijn fietsenmaker komt dit nooit voor, maar het kan dus weldegelijk. Gelukkig onder garantie vervangen. Verder alleen maar lof voor dit systeem.
Ik heb sinds ongeveer 4 weken de Enviolo met automatische schakeling en ik moet zeggen dat het fantastisch werkt je vergeet nooit meer terug te schakelen bij bijvoorbeeld het oversteken vanuit stilstand,ben er heel positief over.Ik heb wel een krachtige accu gekozen zodat mijn actieradius groot genoeg is(gemiddeld 150 km)
Ik heb in 2,5 jaar tijd 17.500 kilometer gereden met een Flyer Upstreet 5 met elektronisch aangestuurde Enviolonaaf. Nooit problemen mee, fietst ontzettend makkelijk. Wegrijden vanuit stilstand is elke keer weer een sensatie, het gaat moeiteloos. Eén keer heb ik moeten kalibreren, omdat het systeem even niet meer reageerde op het instellen van de trapsnelheid. De actieradius is ondanks de Enviolo erg goed, ik rij met een 630 Wh accu bij normale temperaturen ongeveer 100 kilometer in de middelste bekrachtigingsstand. Ik moet wel zeggen dat de (Panasonic) motor van mijn fiets gigantisch sterk is en dat ik om die reden het systeem heb ingesteld op maximaal bereik en minimale ondersteuning.
Recent een Speed Pedelec gekocht. Wil je geen derailleur op je Speed Pedelec, dan is de Enviolo het eerste (en vaak enige) alternatief. Aangezien een derailleur vanwege onderhoud voor mij afvalt, heb ik een proefrit gemaakt op een Speed Pedelec met Enviolo. Wat een teleurstelling. Waarom? 1. Ik ben nooit fan geweest van Enviolo/Nuvinci. Juist vanwege het lage rendement. De naaf begon dus al met een achterstand. Ook op een speed pedelec is deze hogere weerstand te voelen. Het scheelt gewoon een paar km/u in snelheid. 2. Het bereik is gewoon te beperkt en de overbrengingsverhouding is vaak ook maar beperkt aan te passen. Gevolg bij een normale cadans (ongeveer 70) houdt het bij 35 km/u gewoon op en dat voor een Speed Pedelec. Dit beperkte bereik zorgt er ook van de naaf minder geschikt voor mensen in het zuiden van het land. Heuvel moet je stevig trappen. 3. Bij electronische versie kan je de cadans instellen i.p.v een versnelling. In mijn ogen hoort instellen van een cadans juist de basis functie van een traploze naaf te zijn. Een keer je cadans instellen en de rest van de rit doet de naaf de rest. Wat voor toevoeging heeft een traploze naaf als de hele tijd aan het draaien bent (die klacht weer ook genoemd in de video). 4. Laatste grote nadeel is hoe ver je moet draaien van de "kleinste" versnelling tot aan de "grootste" versnelling. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Op een gewone E-bike met een stevige motor (Bosch Performance Line bijv.) is het wel een lekkere combi. Het beperkte bereik merk je niets van (alleen heuvelop). De stevige compenseert behoorlijk het gemis aan efficientie.
Roel bedankt voor je info ik leer er veel van. Wat betreft de traploze naaf, ik heb sinds kort een handbediende enviolo 380 naaf met een Bosch active line plus motor. Het “schakelen” is wel even wennen, je moet regelmatig de verstellen om het prettigste verzet te bereiken. Wat mij ook opvalt is, dat het aantal pedaal omwentelingen in de hoogste stand nog vrij hoog is. Al met al is het comfortabel fietsen met een dergelijke naaf.
Ja we hebben nu de 3 generatie van Eniviolo. De eerste op MultiCycle was van nuvinci maar toen nog niet goed genoeg doorontwikkeld. Later is deze vervangen door een Eniviolo met de mogelijkheid in het handvat om nog iets te wijzigen in trapfrequentie, wat wel handig was op vakantie in buitenland. Nu een Flyer met vol automatische Eniviolo en hier in Nederland perfect. (Via BT kun je nog wat instellen) Wat dit gaat doen met heuvels moet nog getest worden. Bij de MC en geen batterij stond de versnelling in de laagste stand nu staat deze in een middelstand zodat je goed kan fietsen over een langere afstand. De verbeteringen van nuvinci naar Eniviolo zijn goed. (Een kapotte automaat kost ongeveer €300)
Beste Roel, dank voor al je informatieve video’s. Ik dit geval vind ik je wat aan de negative kant. Ik heb een Dutch ID Shadow met een Enviolo Automatiq en ik zou nooit meer wat anders willen. Helemaal met een e-bike vind ik schakelen met een ander mechaniek een drama. Ik vind het echt een aanrader!
Alle reacties laten zijn dat veel Enviolo automatic gebruikers er erg blij mee zijn. De betrouwbaarheid is duidelijk toegenomen de laatste jaren. Dat is mooi en geeft mij ook vertrouwen. Overigens is het nooit een doel om negatief te zijn. Ik vind het wel altijd belangrijk om naast alle mooie verhalen ook te wijzen op de eventuele risico’s van sommige eigenschappen. Daarna is het aan de kijkers om haar eigen afwegingen te maken.
Hoi Roel, Bedankt voor je waardevolle adviezen. Waren er maar meer fietsspecialisten dan fietsenmakers. Wij hebben twee Gazelle Ultimate C380 HBM. Veel beter wordt het niet. Het wisselen van verzet is een feest. Heerlijk om altijd het juiste koppel in je bovenbenen te voelen. Onlangs bewust mijn batterij leeg gereden (eco 180km) en zonder ondersteuning naar huis gereden. Prima te doen. Helaas is gisteren, na 500km, de Enviolo naaf van mijn vrouw stuk gegaan. De wielbouten zaten vast, maar toch ruimte op het achterwiel, kraken, olie en gruis liepen uit de naaf. Ben benieuwd wat het euvel is. Lijkt een incident. We krijgen een nieuw achterwiel. Nog steeds fan👍🏻
Na ruim een week een nieuw achterwiel gekregen. Netjes opgelost. Gazelle heeft het kapotte wiel ingenomen. We zullen helaas nooit weten wat de oorzaak was.
Ik rij sinds een aantal weken op een enviola automatisch schakel systeem,bevalt me zeer goed ,je moet er wel aan wennen.Maar na een dagje fietsen lukt dat prima.Maar ik heb veel ervaring met een racefiets dat helpt zeer
Nooit meer. Ik gebruik mijn pedelec regelmatig (winter/zomer) voor woon werk verkeer. In het begin rijd hij goed. 45km/h bij 90-95 omwentelingen per minuut. Nu 1.5 jaar later 110 omwentelingen voor 42km/h. Als ik bergaf rij moet ik stoppen met trappen. Je voelt dat de motor nog wilt bijleveren maar dat tempo is te hoog. Niet te vreden. Enkele keren laten controleren door de fietsenmaker. Alles zou correct afgesteld staan. De volgende zal waarschijnlijk met ketting zijn. En dit is ook weer 1000€ goedkoper. Een echte afrader
Wij hebben alle twee de Enviolo met automaat , en we vinden het fantastisch, ik heb het nieuwste type die je kunt koppelen met APP op de smart Phone dus de firmware wordt ook altijd ge update Trouwens bij lege accu dwz geen trap ondersteuning, kan men gewoon de trap frequentie wijzigen en doorfietsen
Helder verhaal, dankjewel. Ik moest vanaf het begin best wel hard draaien om van versnelling te wisselen. Ik dacht dat dat normaal was totdat ik een keer op een andere fiets reed met het Enviolo systeem en die ging véél soepeler. Bij m'n laatste onderhoudsbeurt zei de monteur dat hij het ingesmeerd had oid en ik dacht wat verschil te merken maar eigenlijk was het hetzelfde. Nu ben ik op het punt dat ik niet eens meer naar het lichte gedeelte toe kan draaien- hij zit op slot! Wat kan ik hier aan doen? (ik vertrouw die fietsenhandel niet meer, ze willen me nu een hele onderhoudsbeurt aansmeren ipv de versnellingen aan te pakken. "dan lopen we alles langs". Dat wil ik niet, ik wil dat die versnellingen gerepareerd worden!) Kun je daar ook een video over maken? Alvast grote dank!
Mijn vriendin heeft een nu-vinci naaf die ook elektronisch is geregeld. Ze is daar erg enthousiast over om dat ze reuma heeft en het schakelen als vervelend ervaart. Er is volgens mij een klein nadeel aan het systeem. namelijk als je je benen even stil houdt verliest hij de verhouding waar in je zo lekker trapte. Als je weer gaat trappen heeft hij die verhouding snel gevonden
Hoi Roel, ik merk aan je dat je niet onverdeeld enthousiast bent over de Enviolo, mijn ervaring (3 mnd) zijn onverdeeld gunstig. Ik heb een Kalkhoff met de Bosch Performance line (65nm) en een 625 kw accu. Kort gezegd "speelt" de motor met de "vraag" op de pedalen. Bij het wegrijden zet ik de versnelling iets lichter en daarna op zo zwaar mogelijk. Ik zou het liefst nog zwaarder willen hebben. Zeker 90 procent van de tijd is de ondersteuning ingesteld op "Tour" op de Intuvia. De actieradius is indrukwekkend (zeker 130 km, bij 100 plus kilo) en de display geeft aan dat er nimmer de maximale ondersteuning gegeven hoeft te worden. Er zit ook een Belt op als aandrijfriem en ook daar geen enkel probleem. Ik denk dat de Enviolo met een relatief sterke motor en bijbehorend accupakket de ideale combinatie is. Als je vindt dat ik geen reclame mag maken, verwijder dan het fietsmerk. Het gaat mij er meer om de ervaring met de aangeschafte configuratie te delen. Keep up the good work!
Gaaf dat je enthousiast bent over de fiets en Enviolo naaf. Ik ben zeker niet negatief maar probeer altijd ook oog te hebben voor de “mindere” kanten. Positieve praatjes is aan de fabrikant 😉
Heb nieuwe RIH x omega met enviolo naaf. Eerste indruk positief. Herken wel al het zoeken van juiste stand "versnelling" Zal als ik meer kilometers heb gemaakt proberen een kort ervaringsbericht te sturen.
Hoi, mijn vrouw en ik rijden sinds een maand op een nieuwe Huyser fiets met een Enviolo naaf. Wij ervaren de traploze versnelling als zeer prettig. Als je eenmaal een juiste trapfrequentie hebt ingesteld kun doormiddel van extra ondersteuning soepel blijven fietsen. Ik ervaar wel dat de fiets erg zwaar is, en daardoor moeilijk op de fietsdrager is te tillen. Onze tip is om niet te veel te veranderen in trapfrequentie.. In het algemeen zijn wij erg tevreden met de fiets
Ik heb zojuist de Enviolo vervangen door een Alfine 11. Verschil is dat je met de Alfine even makkelijk trapt zonder ondersteuning van de Bosch motor als de Enviolo in de eco stand. Berg op is het een drama met de enviolo en dat klopt ook wel als naar de constructie kijkt. Bij grote of kleine versnelling lopen de kogels niet in dezelfde lijn als de grote ringen. Dat wringt en wordt vergert omdat de speciale olie een zekere wrijving moet geven inplaats van te smeren. Daar boven op komt dat er een slip zit tussen de kogels en de ringen. Het gaat btw over iets van 6 kogels en aan beide zijden dat het wringt. In de stad dus prima, maar een beetje lollig fietsen is het geheel niks
Ik heb een tweede hands Trike met een Neviolo naaf. Op zich prima, maar de shifter en de kabels zitten elke keer in de knoop als het wiel er wordt uitgehaald (band of spaak vervangen).. Wat een knoeiboel is dat..De bocht die de kabels moeten nemen bij in/uitgang van de shifter zijn daarvan m.i. de oorzaak. Doorjammer...
Hoi! ik heb sinds een paar maanden een gazelle grenoble met enviolo naaf en ben erg tevreden. ik vind het feit dat je je benen even stil moet houden om te schakelen bij een traditionele versnellingsnaaf lastig, en bij de enviolo heb je dit probleem niet. qua actieradius vind ik dat de fiets het niet slecht doet: met mijn bijna 2 m en 100 kg plus en vaak tegen de 25 km/uur rijdend kom ik in de stand touring toch zo’n 80 km ver met de standaard 400 kwh accu, wat genoeg is voor toeristische ritjes. en wat betreft het gewicht: hoeveel zwaarder is de enviolo naaf nu tov een traditionele naaf met 8 versnellingen? ik denk misschien 1 kilo of zo? dat merk je toch niet op het totale gewicht vd e-bike incl de accu ?
Ik heb een Cannondale Neo 1 e-bike, uitgerust met een Enviolo versnellingsnaaf. Hij is omgebouwd tot een vol automaat, elektrisch?. De trap frequentie heb ik naar behoeven ingesteld op 62 rpm. Voor mij is er niet een prettigere e-bike.
Net in de eifel gaan fietsen samen met iemand met de Nexus naaf. Mijn enviolo gaf geen krimp op de steilste stukken terwijl de Nexus kraakte en piepte bij het schakelen. Om de fiets op de wagen te plaatsen heb je wel wat spierkracht nodig om het zwaardere achtergedeelte te tillen maar een oprijgootje doet wonderen.
Bij ons andersom, bij langere stijging de nexus geen probleem, bij de enviolo heb je meer spierkracht nodig en de batterij loopt bijzonder snel leeg. De Enviolo gaat er uit
Ik heb een handgeschakelde traploze enviolo naaf. (op een Dutch ID phantom ebike) Bevalt erg goed heb geen last van dat ik steeds blijf schakelen. Heb ook proefgereden op de automatische enviolo naaf maar dat vond ik toch minder fijn fietsen. Misschien gewenning maar heb met de hand bediening meer controle over hoe licht of zwaar ik wil trappen.
@@RoelPeerenboomTV Ok, dat wist ik niet. Op de versie waar ik op heb proefgefietst kon ik geen handmatige verstelling vinden. (dutch ID shadow) In de KIOX kon je de trapfreqentie opgeven maar verdere handmatige verstelling zat niet op het stuur of zo.
@@RoelPeerenboomTV Ik heb het even opgezocht...er is ook nog een volledige automatisch geintegreerd systeem...daar heb ik dus opgefietst. En die is niet handmatig te verstellen...volgens de website: www.enviolo.com/nl/automatic
Beste fietsers. Sinds kort heb ik een nieuwe ebike van Koga (E nova evo PT PRO) met handgeschakelde enviolo versnellingsnaaf. Ik vind dit een zeer handig en gebruiksvriendelijk systeem. Heb er er nog geen lange tocht van meer dan 50 km mee gereden: ik weet dus niet of deze versnelling extra energie afneemt. Naar een kleinere versnelling schakelen lukt mij niet als je niet even de benen stil houdt. Naar een hogere versnelling schakelen lukt wel zonder de benen stil te houden. Ik ondervind een kraakje in de trapas als ik niet vlot fiets. Wanneer ik de fiets op een lagere ondersteuning zet, is dit minder. Aanvankelijk dacht ik dat dit kwam door de aandrijfriem. Hopelijk heb ik alles uitgeklaard tegen het eerste nazicht op 500 km.
Mijn elektrische fiets heeft een handgeschakelde traploze Enviolo versnellingsnaaf en daar heb ik bewust voor gekozen. Op zich zie ik eigenlijk alleen maar voordelen ten op zichten van andere versnellingssystemen, echter heb ik toch twee kleine puntjes van kritiek. Ten eerste is er geen enkele markering aangebracht in welke "stand" de versnelling ongeveer staat, een eenvoudig streepje op het handvat had al voldoende geweest. Ten tweede is het verzet net wat te hoog gekozen maar dat heeft eigenlijk niets met de Enviolo versnellingsnaaf te maken, de fabrikant van mijn fiets had beter een tandwiel met twee of vier tanden meer aan de versnellingsnaaf kunnen bevestigen. Zelfs bij een elektrische fiets is een maximaal verzet van 9,80 zodanig zwaar trappen dat je het nooit gebruikt (het minimale verzet is met 2,60 ook net wat aan de te hoge kant).
Ik ben eens benieuwd of je ook een riemaandrijving hebt icm enviolo handmatig. Ik trap in zwaarste stand aan ca 25 per uur met zo’n hoge frequentie dat het niet te doen is…terwijl ik op koersfiets toch echt wel wat gewend ben en lang kan volhouden aan veel omwentelingen. Wat heb jij er nog aan gedaan om in hoogste stand veel lagere trapfrequentie te krijgen?
@@peevee1549 Klopt ik heb ook een riemaandrijving (dat wilde ik heel graag en bevalt mij ook echt goed) maar volgens mij hebben wij precies de tegengestelde "klacht". Bij mij is de trapfrequentie in de hoogste stand juist veel te laag en zou die dus liever iets hoger hebben. Door een andere riemschijf op de versnellingsnaaf te monteren kun je uiteraard de trapfrequentie verhogen (of verlagen) maar ik laat het gewoon zo.
Rij al jaren op een Brinckers Le Mans. Naaf werkt prima. Zit nooit in een "verkeerde" versnelling. Ik heb slechts 1 duidelijk nadeel: in de zwaarste versnelling trap ik me nog helemaal suf. Naaf is afgesteld op max overdrive. Tot ca 20 km/u gaat dat ok, maar zodra ik harder wil/ga dan fietst het minder prettig. Het kleine 38T tandwiel voor moet ik toch maar eens gaan vervangen voor een 44T, maar die zijn moeilijk verkrijgbaar. Tips?
leuke filmpjes en informatief, dank je wel! Ik heb een vraag ( aangezien mijn fietsenmaker er helaas mee gestopt is... Fietse in Paterswolde) Ik heb een Riese Muller met Performance line cx motor gekoppeld aan een Nuvinci naaf.Ik heb de motor laten chippen... vond 27 km/h max net te weinig voor woon werkverkeer, zeker met wind in de rug. Echter als ik nu 30 per uur fiets, is de trapfrequentie erg hoog, m.i. veel te hoog. Is dit op te lossen door een andere tandwielcombinatie toe te passen? Een groter voorblad en kleiner achterblad?
heb nu 3 jaar Riese en Muller met Enviolo bevalt prima maar ik heb nu wel voor de 2de keer een gebroken kabel van de versnelling vraag me af of dat normaal is ? bedankt voor je eenvoudig te begrijpen videos
Sinds 2013 rij ik een Pegasus Premio Nu-e. De fiets heeft een 1ste generatie Bosch motor i.c.m. Nuvinci automatische versnelling. Het eerste jaar reed ik zonder problemen, maar in het 2de jaar begon het systeem het zware verzet steeds lichter te maken....waardoor ik bij een brug af erg snel moest trappen. De Hub (het ding dat het elektrische schakelen verzorgd) werd gratie vervangen. Het probleem was hiermee niet verholpen. Net na het 2de jaar (na de garantie) werd het probleem erkend en werd onder coulance de gehele naaf vervangen door een 380 (de opvolger van wat ik destijds had). Sindsdien werkt de naaf meestal prima. Soms verliest de naaf weer zijn zware verzet, maar dit is meestal op te losse (niet altijd!) door opnieuw kalibreren (de toets over wisselen tussen handmatig of automatisch schakelen moet daarbij meer dan 2 seconden ingehouden worden). Ruim een jaar gelden ging die toets kapot. Daarvoor zou de gehele unit (handvat dat kan draaien) vervangen moeten worden a 100 euro excl. arbeidsloon. Dar vond ik te gek en zonde, dus heb ik de knop vervangen door een externe tuimelschakelaar die met tiewraps en smeltlijm degelijk aan mijn stuur is bevestigd (het heeft wel wat;-). Ondertussen ga ik richting de 35.000 km en ik fiets vaak zonder ondersteuning, dat met die 1ste generatie Bosch perfect gaat. Nieuwere e-bikes (Gazelle Ultimate C380, Dutch ID Phantom met automaat en eveneens Dutch ID Shadow (handmatig geschakelde Enviolo), Stella met automaat (wordt opgevolgd door de Modena) waarop ik onlangs testritjes op heb gemaakt rijden perfect, echter is fietsen zonder ondersteuning duidelijk zwaarder op de nieuwere fietsen. Ik vond dat het handmatig schakelen met de Enviolo op zowel de Gazelle en de Dutch ID erg zwaar ging. Indien je minder kracht zet werd schakelen duidelijk lichter. Daarom kies ik toch voor de automaat. Ik vermoed dat dit niet door de naaf komt, maar door de motor die geen vrijloop lijkt te hebben in de nieuwere Bosch-systemen. Dat zou een interessante test zijn: welke trapondersteuning fietst het lichtst indien de trapondersteuning uitgeschakeld is. Wel jammer vind ik dat op het nieuwe systeem geen daaigrip meer zit waarmee trapfrequentie is in te stellen. Ook kan er niet meer met een druk op de knop gekozen worden om de automaat tijdelijk uit te zetten en zelf het verzet te bepalen. Waarom zou je dit willen? In geval van een storing (dan schakelt mijn automaat continue tussen licht en zwaarder bereik) en trap ik bij de ene slag snel een halve omwenteling later weer langzaam. Bij een goed functionerend systeem heb je daar uiteraard geen last van!
Batavus heeft lang geleden (15jaar?) een korte periode een fiets met nuvinci naaf verkocht. Ik fiets op deze Vivente met veel plezier. Geweldige versnellingsnaaf. Gewoon een trap fiets, niks elektrisch.
Dag Roel , eerst de complimenten over jou regelmatige adviezen . Ik fiets al 5 jaar met de Nu-vinci naaf en tot nu met veel plezier en zonder negatieve ervaringen . Zelfs zonder ondersteuning is het licht fietsen met deze naaf .
Van de week proefrit gemaakt met de Dutch ID Infinity met Alfine 8 naaf. Gisteren op de Dutch ID Phantom met enviolo. Wat me dus direct opviel tijdens het fietsen met enviolo was dat je aan het zoeken blijft. Dus precies wat je zei. Het grootste voordeel kan bij sommige ook een nadeel zijn. Ga dus liever voor de gewone Alfine 8 naaf😊
@@emielbekhuis los van het gegeven dat ik daar de dealerschappen van heb zit het in details. Stevens frames zijn bvb zeer stijf wat de basis vormt voor een lekker fietsende fiets. Advanced Ebike geeft gratis 4 jaar garantie op de accu. Maar, het beste is om ervoor te zorgen dat een fiets perfect aansluit bij het gebruik en persoonlijke wensen. Ik ga daarover graag met je in gesprek.
@@RoelPeerenboomTV Dat zou dan wellicht bij mn volgende fiets worden. Buitenom de stevigheid van het frame wat ik niet kan vergelijken kan ik niet iets vinden in mijn wensen lijstje waarom ik voor de Stevens of Advanced Ebike zou gaan en niet voor een Dutch ID. Mvg Emiel
Hoi roel Ik heb zo'n naaf maar fiets nu zonder achterrem omdat de rem dan geen lawaai maakt. Kan de schijf van de rem heen en weer bewegen in stilstand,wat dus het lawaai veroorzaakt als ik fiets. Hoelos ik dat op zodat ik de schijf weer kan monteren en fietsen zonder lawaaierig geschraapt?
Ich finde deine Videos sehr gut. Du kann vieles Kompliziertes leicht verständlich erklären. Ich selber und auch meine Frau haben auch ein E-Bike mit einer normale Enviolo-Schaltung und sind sehr zufrieden damit. Wir sind bislang immer mit einer Shimano-Naben-Schaltung gefahren. Meine Frau ist mit der Shimano-Schaltung immer in einem Gang gefahren und hat fast nie geschaltet. Mit der Enviolo schaltet sie jetzt häufiger und sie ist total begeistert von dem neuen Fahrgefühl. Ich selber benutze dieses Schaltung wie beim Autofahren. Beim Anfahren einen leichten Gang wählen und mit steigender Geschwindigkeit schalte ich immer höher. Und ich möchte diese Schaltung nicht mehr missen. Mein Händler hat mich allerdings darauf hingewiesen diese Schaltung nicht im Stand oder unter Belastung zu schalten. Dabei kann der Drehschalter am Lenker kaputt gehen. Diesen Schaden hatte er in seinem Laden schon häufiger gesehen. Die Schaltung in der Nabe ist unkaputtbar. Entschuldigung, dass ich in Deutsch schreibe. Ich spreche Holländisch und kann auch alles verstehen, aber mit dem Schreiben hapert es noch.🙂
Ik fiets met een ebike R&M van juli 2021 motor bosch line 4° en enviolo belt .Mijn bevindingen zijn niet super positief daar ik op vorige ebike flyer een Rolhoff had.Met de enviolo heb ik sinds het begin problemen met het schakelen en nu is hij in herstelling om de handschakel te vervangen .Hopelijk zal mijn probleem hiermede zijn opgelost.Wel volgende bemerking ik heb nu een vervangfiets volledig gelijk aan mijn fiets doch daar heb ik een eenvoudig handvat op en kan slechts naar boven en beneden draaien en daar heb ik geen enkel probleem om te schakelen??
Hi, mijn vrouw en ik hebben een Riese & Müller "New Charger Mixte" de motor is zo krachtig dat ik niet echt merk dat hij zwaarder trapt zelfs in de eco stand is het best te doen. Het was niet echt een keuze wat mij betreft ik wist niet dat het mogelijk was deze fietsen te voorzien van een andere naaf. We hebben ze in 2018 gekocht. En gebruiken ze enkel als recreatie fietsen. Wel vraag ik me af of deze fietsen om te bouwen zijn in de toekomst naar andere naaf ?? Bijvoorbeeld de zeer efficiënte Rohloff naaf .. geen idee of iemand zich dat al heeft afgevraagd.. Maar nogmaals de "enviolo nuvinci" die er nu op zit daar ben ik wel tevreden over.. of beter gezegd ik heb niets te klagen. of het beter kan weet ik ook niet omdat ik nog nooit langdurig heb gefietst met een goede naaf dwz buiten de gewone goedkope gazele naaf die je koopt bij een doorsneel fiets. en ik heb een fiets met ultegra groep maar das een ander verhaal.
Heb de Enviolo trekking manueel op mijn Flyer fiets. Heb voor het grootste en achter het kleinste Gates tandwiel gemonteerd. Schakelen tijdens belasting wil bijna niet meer, zeer zwaar. Het lijkt dat de naaf s6e huidige belasting niet zo leuk vind, zit ook een Panasonic motor met 90Nm onder
zelfde ervaring, en is nog steeds niet opgelost. Ik heb ook flyer. Ik heb ook deze motor met riemaandrijving. Rijd altijd in eco met 1 blokje ondersteuning dus die 96Nm is niet het probleem. Enviolo zegt daar trouwens zelf over op hun website dat zelfs onder zware belasting hij zee licht moet schakelen. Ze vergelijken het met het volume hoger of lager zetten van je radio.
Vier jaar geleden een Gazelle Orange met een Nuvinci naaf gekocht, grandioos, tot voor een half jaar, toen moest ik steeds vaker resetten. Bij de fietsenmaker werdt geconstateerd dat de interface kapot was, helaas was deze niet meer leverbaar dus moest ie omgebouwd worden naar een automatiq, een reparatie van meer dan 330 euro, helaas gaf zowel Gazelle als Enviolo niet thuis. Ik denk niet dat ik dit ooit nog zal kopen, vooral door de slechte service van Gazelle en Enviolo.
Hallo Roel, bedankt voor je steeds duidelijke uitleg. Ik ben zeer tevreden over mijn enviolo versnelling, maar heb een vraagje ivm onderhoud. Moet , zoals bv rohlof, de olie vaak vervangen moeten worden of is deze echt onderhoudsvrij?
Hoi, nee! En ook niet proberen. Als de olie uit de Enviolo lekt dan kun je hem weggooien. In die zin heeft hij dus geen onderhoud nodig. Er is nog wel een freewheel, spaken, kabels of interface. Dus onderhoudsvrij zou ik hem niet willen noemen.
Ik heb een riese muller charger met enviolo naaf. Grote nadeel is dat in de hoogste versnelling ik niet harder kan dan 35 km/h. Ik fiets dan ook altijd in de hoogste versnelling...
Het is precies de juiste weergave! Knap roel hoe jij heel subtiel vertelt dat de enviolo veel energie kost. Want dat is zo! Wij hebben er 1 op een bakfiets en na heel veel kilometers nog nooit een storing gehad, blijft jammer dat ze bij urban arrow nog geen rohloff naaf monteren
Hallo. Je zei dat je blijft schakelen. En dat sommige mensen dat niet waarderen. Zijn versnellingsnaven & derailleursystemen niet gemaakt om te schakelen? Ik heb zelf een Flyer T8 Premium E-bike met Nexus-8. Daar schakel ik niet veel. Ik gebruik maar 3 van de 8 versnellingen. Ik heb vaak gereden met een Enviolo naaf maar, ik heb daar niet veel plezier van. Ik kon mijn optimale cadans (trapsnelheid) niet vinden. Met de Nexus-8 wist ik dat de optimale versnelling de 5 is. Dan kan ik een lekker tempo rijden en door meer/minder kracht op de trappers te zetten kan ik ook makkelijk mijn snelheid bepalen. Ik rijdt het lekkerst met de Nexus-8. Of een derailleursysteem met 24 of meer versnellingen. Dan vindt ik mijn optimale cadans (veel) sneller.
Indien je, tijdens een rit, de pedalen stil houdt (= hetgeen geregeld gebeurd) hoor je een (rol)geluid of getekketek uit de achteras. Dit stopt bij achteruitduwen of bij het opnieuw normaal vooruitduwen.
Ik heb een Dutch ID met handmatige enviolo. Ik zou het niet meer doen. Te zwaar, te lichte versnellingen, en inderdaad, je blijft zoeken. Ik zweer nog steeds bij een derailleur. Licht en efficient.
Hoi Roel, ik ben in het bezit van een Norta B3050 automaat met enviolo naaf. Nooit hebben we de juiste ondersteuning gevonden, hiermede moet de fiets altijd gebruikt worden in turbo modus. Is er een oplossing?
Ik kan de versnelling bij stilstand nooit helemaal in de lichtste stand zetten. Men beweert dat je met een Enviolo naaf in stilstand kan schakelen. Mijns inziens indikt dus ten dele waar.
Ik heb een van Raam easy rider 3 met een handmatige verstelling. Nadeel vindt ik de zware verstelling. Hij is nu defect en mijn fietsenmaker wil of kan hem niet repareren.
Rij sinds 5 jaar met de elektrisch schakelende enviolo harmony en dit tot grote tevredenheid. Is wel ooit vervangen geweest omdat ze niet meer ver genoeg opschakelde en ik dus teveel trapcadans moest trappen. Ondanks dat minpunt ben ik er heel enthousiast over en zou ik niet willen ruilen. Wat ik vooral apprecieer is dat wanneer je in een zware versnelling rijdt met bvb wind in de rug en dan abrupt moet stoppen voor een verkeerslicht of auto bij het oversteken van een straat, je meteen bij het weer aanzetten in een kleine versnelling staat en moeiteloos kan wegrijden, prima spul dus. Intussen ruim 20000 km ervaring mee! Een raad voor wie vindt dat de bedieningsknop wat stroef draait: spuit er eens wat WD40 tussen dan gaat ie weer als nieuw! niet willen ruilen
Een update van mijn vorige comment: we zijn nu 4 jaar verder en hopla... opnieuw het probleem dat de naaf niet ver genoeg meer opschakelt! Ter info: de teller stond toen op 21000km) Destijds liet ik ze eerst ombouwen naar mechanische bediening, denkende dat het probleem in de electronische stuureenheid zat maar nee hoor, ook dan lukte het niet. Mijn fietshandelaar kreeg het niet opgelost dus dan maar integraal de hele naaf vervangen! Kosten: 360 euro! We zijn nu 4 jaar verder, de teller staat intussen op op 30000km (dus 9000km sedert de vervanging) en daar gaan we weer: identiek hetzelfde probleem! Ben ik alleen hiermee of klinkt dit jullie bekend in de oren? Sta ik nu weer voor de keuze: nog maar eens eens een nieuwe naaf of zijn er andere oplossingen? Als dit de normale gang van zaken is bij Enviolo dan hebben zij het ideale business-verdienmodel echt wel gevonden’ niet? Misschien moet ik maar eens er over denken om de fiets te verkopen en mijn verplaatsingen per auto te gaan doen, die houdt het langer vol en het is mogelijk op de langere termijn nog goedkoper ook..! (😂 , maar in feite meer 😢)
Ik heb sinds 1 1/2 jaar een fiets met een Enviolo naaf, het fiets prima , maar U zegt dat je altijd door ka n trappen , maar het opschakelen met bergop moet je toch inhouden . Groet Martien Spiegels
Heeft deze versnellingsnaaf Enviolo 380 ook een goed bereik voor hogere snelheden van bv. 45k/h voor de speed bikes? Ik las ergens een beoordeling dat je boven de 30km/h wat oncomfortabel snel moet gaan trappen. Terwijl als je de vergelijkings pagina van Enviolo bekijk zou het ongeveer overeen moeten komen met een Alfine 11 versnelling.
@@RoelPeerenboomTV dank voor de info! Zijn deze tandverhoudingen aan te passen op de riem aangedreven speed bike zoals de Gazelle en Sparta speed pedilec's?
@@RoelPeerenboomTV Ik ben bij 12GO langs geweest voor een proefrit. En helaas lijkt het te kloppen wat ik in een aantal reviews had gelezen.. De trapfrequentie ligt (voor mij) behoorlijk hoog bij de Sparta d-Burst METb Smart Speed. Wanneer je 45 km/h gaat, en je versnelling in zijn hoogste versnelling heb gedraaid heb je een trapfrequentie van 90+. Comfortabel rij ik meestal op 60, en dat komt overeen met ongeveer 32 km/h in de hoogste versnelling. Het lijkt alsof de versnelling range hetzelfde is op een 25km/h fiets en een speed bike van 45km/h. 12GO dacht dat het misschien mogelijk was achter een iets kleiner tandwiel te zetten, maar wat dat uit zou maken konden ze me ook niet vertellen.
@@RoelPeerenboomTV mijn vrouw en ik hebben sinds een paar maanden een I-cycle met belt en handmatige Enviolo naaf. Het enige nadeel vinden wij dat wanneer we in de hoogste versnelling rijden en proberen 25 km/h te fietsen we een trapfrequentie van 100 hebben. Kan de naaf nog bijgesteld worden worden waardoor de trapfrequentie naar bijv. 60 omwentelingen per minuut daalt. Ik lees iets over tandwielen aanpassen maar dan zul je lijkt me ook een nieuwe riem moeten aanschaffen.
De uitleg van de techniek doet me een beetje denken aan de planetaire versnellingsbak van een Toyota Prius. Het lijkt mij wel wat - altijd in je favoriete cadans kunnen fietsen.
Uk heb een elektrische naaf maar ik heb veel problemen met het automatisch schakelen .al 6 x naar fietsenmaker geweest.🎉 nu weer naar de motor gekeken die het commando doorgeeft aan achteras dit alles gebeurd op de fabriek het is Bosch Duts id . fiets
Ik zou altijd een fiets kopen bij iemand waar ik het vertrouwen heb dat hij/zij zich goed kan voorstellen wat ik met mijn fiets van doen en wat ik ervan verwacht. Alleen zo kan hij een voor mij goede fiets adviseren.
Late reactie maar wil.hem wel delen. Voordelen je staat altijd in de juiste versnelling. NADEEL Als er iets niet juist communiseety/werkt in het systeem heb je niets meer. Na bijna 4 jaar doet mij Enviolo niet meer schakelen en wij zitten in Spanje dus dat is flink balen. Zou ik iets anders willen NEE.
Hoi! Ik heb zo'n elektrische automaat - Enviolo Trekking Automatic -Een is erg praktisch...nooit meer nadenken over schakelen, echt prachtig. Spijtig is wel dat de traagste trapfrequentie (30 op Bosch Intuvia) nog te snel is; ik zou graag nog trager, relaxer willen kunnen trappen. Is dit nog aan te passen via een software update of zo?
Zover ik weet kun je dat niet verder aanpassen. Technisch gezien is dat ook echt niet aan te bevelen. De ideale trapfrequentie is ca 80omw/min met een minimum van 60. Langzamer trapper heeft enorme krachten tot gevolg. Zie het als rijden met een auto op te laag toerental.
@@RoelPeerenboomTV weet je dat zeker? Ik fiets met frequentie 40, 45 of 50. Bij 80 heb ik het gevoel dat je wel heel snel moet trappen (te vergelijken met auto in een te lage versnelling dus). .
@@RoelPeerenboomTV 80 is best hoog voor relaxed fietsen. Voor de meeste toeristische fietsers is 60 meer gangbaar en soms zelfs al aan de hoge kant. Dat gezegd hebbende een cadans van 30 is zo laag dat de Bosch motor dit ook niet prettig vind. Dus nog langzamer en de ondersteuning zal zelfs helemaal weg vallen. Als je zo'n lage cadans (30 of minder) wil fietsen, is een naaf motor veel beter op zijn plaats. En eigenlijk een met een rotatie sensor.
Koga B10 met enviolo, 1300 km gereden. (Handmatig) schakelen tijdens fietsen - vooral als ik wat kracht zet - gaat niet of slechts zeer moeizaam. Ik moet trappers stilhouden om fatsoenlijk te kunnen schakelen 😕
Hallo Roel, Shimano nexus 8 laten vervangen door een Enviolo, handgeschakeld. Het rijdt prima, wat mij opvalt is dat het draai handvat wat zwaar draait bij het schakelen, Hoort dit zo?
@@walterb6212 Hallo Walter, een beetje een late reactie. Heb de "oude" naaf ingeruild en voor 350 euro is het gerealiseerd, ook de spaken moesten vervangen worden. Hou er rekening mee dat de spaken voor een Enviolo naaf dunner zijn [ in ieder geval bij mijn Flyer Upstreet 5] Met als gevolg dat er totnutoe 2 zijn gebroken.
Ik rij nu een jaar op een Victoria met een enviolo versnellingsnaaf tot volle tevredenheid. Ook als ik boven de 25km per uur kom en de ondersteuning stopt, blijft de fiets licht trappen. Wel heb ik het achterste tandwiel van 20 tanden laten vervangen door een tandwiel van 16 tanden omdat ik vond dat ik te snel moest trappen.
Ik lees nu net jouw reactie. Ik rijd sinds korts met een e-bike van Oxford. En als ik de versnelling op de zwaarste stand zet, vind ik nog dat ik te snel moet trappen. Was dit dan ook wat jij ondervond? Is dit dan wel opgelost door te veranderen van tandwiel? Bedankt voor info!
Onder andere de Advanced ebike Tour Pro heeft een Enviolo versnelling. Je kunt het model hier bekijken: www.advancedebike.nl/modellen/tour/tour-pro-wave/
Sinds 2½ jaar heb ik een Stella met volautomatische Enviolo. Dat werkt geweldig!
Vooral het automatisch terugschakelen bij stilstand bevordert de stabiliteit bij het wegrijden.
Het viel nog niet mee om een dergelijke fiets met lage instap voor mijn vrouw te vinden. Ook de kleur moest haar aanspreken. Inmiddels een jeans blauwe Flyer aangeschaft. Ze (73) rijdt nu veel stabieler met deze, bijna natuurlijke, trapondersteuning.
Roel, Sinds een jaar een elektrisch schakelende Enviolo. Zeer tevreden! Met name het wegrijden, bv bij stoplicht of autoweg oversteken, gaat probleemloos, altijd de juiste versnelling!
De automatische versie is leuk bedacht maar praktisch vooralsnog beroerd uitgevoerd: de elektrische bedieningskabel zit in de weg als je een band, ketting of riem moet vervangen. Gevolg: stekker moet los. En daar ontstaan de problemen, waarbij het prullerig stekkertje (waarop af fabriek is bespaard) naar verloop van tijd ten gevolge van alle elementen niet meer teruggeplaatst kan worden. Eind van het verhaal is dan verplicht vervangen van het hele schakelsysteem bij het vervangen van je band. Leuk verdienen voor de dealer, maar volstrekt ondoordacht.
Heb een pagasus tecaro met automatische enviolo versnelling sinds plm 1 maand. Nog nooit zoveel gefietst... vind het heerlijk rijden. Ik vind handmatig schakelen niet heel vervelend maar heb vooral voor gekozen omdat er weinig tot geen onderhoud of afstelling nodig is. Eenvoudig opnieuw calibreren (met een druk op de knop) is voldoende.
Graag wil ik je eerst een groot compliment geven voor je zeer informatieve video's! Wist niet dat er zoveel over fietsen te vertellen was. Dan over de Enviolo Automatiq. Ik heb enkele uitgebreide uitproefritten gemaakt op fietsen met dit schakelsysteem en ik vind het in één woord geweldig! Het constante traptoerental, dat instelbaar is naar persoonlijke smaak, draagt daar erg positief aan bij. We hebben zonder twijfel twee fietsen besteld speciaal met dit schakelsysteem.
Bedankt voor het compliment. Fijn dat ik je zo op afstand kan helpen.
Ik heb een automatische versnelling van enviolo en bewust gekozen. Fietst geweldig ben er erg blij mee. Vooral als je bij een stoplicht wegfiets dan is dat niet zwaar. Hiervoor had ik een handgeschakelde enviolo en idd daar bleef ik aan draaien.
Zelf heb ik een Gazelle Ultimate C380 HMB, met deze versnelling. Persoonlijk bevalt het mij zeer goed. Ik vind het zelf ook veel prettiger dat je handmatig je versnelling kan kiezen, anders dan bij een systeem waarbij dat automatisch gaat…
heb sinds drie weken een Victoria met deze versnelling. Bevalt uitstekend. Super uitvinding.
dag Roel, ik fiets al 3 jaar met een enviolo naaf (was eerst een nu-vinci maar door een defect kosteloos vervangen (fabrieksgarantie) door een enviolo) en het is heerlijk fietsen, wel soms een beetje zoeken naar de goede versnelling maar verder zeer aangenaam rijden (victoria e-urban 11.9)
Hallo Roel. Allereerst de complimenten voor jouw zeer informatieve en fantastische video's. Mijn ervaring met de Enviolo is erg klein en is beperkt tot een wat uitgebreidere proefrit die tot een bestelling leidde. Het was een automatische aansturing en deze fietste fantastisch. Wat mij erg beviel is dat bij stilstand bijvoorbeeld voor een stoplicht het verzet altijd zo staat dat je vlot weg kunt rijden. Verder merk je nauwelijks dat je op een helling zit. Je trapt gewoon door, alleen loopt de snelheid wat terug. Maar op de helling accelereren om iemand in te halen was wel heel erg overtuigend. En het fietsen met de persoonlijke trapfrequentie die altijd gehandhaafd blijft is echt gaaf. Van de nadelen ben ik me bewust, al is het gewicht van deze fiets niet meer dan mijn huidige e-bike. En inderdaad, met een lege of zonder accu moet je met zo'n e-bike niet op pad gaan. Dus zorgen dat je genoeg bereik hebt en bij een meerdaagse fietstocht gewoon de lader meenemen.
Klopt helemaal op het laatste zinnetje na. Daar denk ik dat dit van fiets tot fiets verschilt. Ik heb een dik jaar geleden een elektrische fiets met Enviolo automaat gekocht (merk: Advanced Bike), en nog geen seconde spijt gehad. Fiets weegt +/- 30 kg. Maar ook met de ondersteuning uitgeschakeld haal ik bij lekker windstil weer, zonder puffen 25 km/uur. En ik ben nochtans geen geoefend fietser.
@@americanakita Bedankt voor het antwoord. Helemaal mee eens, ook met de laatste zin. De reden van het laatste wat ik schreef is dat ik aan de kust woon en echt windstil is het hier bijna nooit. Er is dus bijna nooit een rit die helemaal zonder motor kan. Maar inderdaad, die enkele keer dat ik nog tegenwind, nog meewind had haal ik ook de 25 km/u zonder motor. Mijn fiets heeft trouwens een snaar i.p.v. een ketting wat ook invloed op de trapweerstand kan betekenen. Maar het blijft een fantastische fiets.
Heb al 5 jaar ervaring met dit systeem. Werkt zeer fijn. Pas nieuwe ultimate gekocht met hetzelfde systeem. Weer hand geschakeld. Ben benieuwd.
Ik rijd zelf met een riese&muller met een envolio naaf. Rijdt heel prettig, maar het schakelen tijdens het trappen gaat stroef. Het bereik is voor mij zeker voldoende en ze is ook zeer betrouwbaar. Il rijd ongeveer 6000km per jaar en heb ze er nu 2 kaar op en nog nooit een probleem mee gehad. Zeker een aanrader ook qua onderhoud în combinatie met een riem.
Heb afgelopen jaren een Stella middenmoter fiets met handgeschakelde Nu Vinci naaf gehad. De nadelen, die U noemt van dit traploos versnellings systeem kan ik ten volle onderschrijven: destijds reden om de fiets te verkopen. Het aanzienlijk toegevoegde gewicht van de naaf maakte de fiets bij manoeuvreren onhandig. De trapverliezen in de naaf waren zodanig ernstig, dat fietsen zonder ondersteuning ondoenlijk bleek. Daaraan gerelateerd was de actieradius duidelijk verminderd, gezien de nominale accu capaciteit. De voordelen van de naaf: groot bereik vielen in het niet bij de nadelen, terwijl het traploze schakelen -voor mij althans-nauwelijks toegevoegde waarde had.
Weer een prachtige aflevering, heel veel nuttige informatie, bedankt kerel
Beste Roel, ik heb een ENviolo naaf gehad, in een gewone fiets en het schakelen gaat fantastisch, als je eraan gewent bent is het steeds fijner om snel weg te komen. Geen mooier systeem denkbaar, maar ....waar ik me aan bleef storen is het gewicht aan de achterkant, dat blijf je voelen. Uiteindelijk heb ik hem met pijn in mijn hart maar verkocht. Als er een lichtere versie komt, ben ik de eerste koper
In welke vorm had je last van het extra gewicht?
Erg leerzaam, en wat fijn dat het achtergrondmuziekje na een paar minuten stopt. Kun je je veel beter concentreren wat er verteld wordt
Ik heb nu ruim 5000 km gefietst met deze automatische versnelling en voor mij is het een heerlijke versnelling.
Ik als fietsenmaker heb mensen gehad die de enviolonaaf met middenmotor onprettig vinden rijden. Omdat de naaf zwaar loopt en de middenmotor heeft meer gewicht. Daarom zal ik een enviolonaaf niet aanraden aan mensen die vanwege lichamelijke problemen licht en comfortable moeten en willen fietsen.
Uit ervaring is de nexus 8 (premium met voorwielmotor met adaptieve ondersteuning of een alfine 8 met shimano/yamaha middenmotor de beste elektrische fietsen. Qua afmontage en frame en voorvork kwaliteit raad ik RIH of Multicycle aan.
Met vriendelijke groet
van Noort tweewieler service uit Oss
Waarom niet? shimano heeft geen alternatief die hebben een 5,7 en 8 waar je alleen de 5 kan gebruiken bij sterkere motoren en 5 versnellingen vind ik te weinig en bij een (deirrieur) versnelling blijf je maar tandwielen en ketting vervangen na een paar duizend km ! alternatief pinion, fazua en rohloff maar te duur voor de meesten !! En zijn er ook problemen bekend van het kabeltje met stekker bij het vervangen van de achterband en of de riem?? B.V.D. Gr van een liefhebber van Duitse Ebikes!!
Dag Roel. Ik heb sinds 2019 een Gazelle C310 met handbediende Enviolo naaf. Deze bevalt vanaf het begin zeer goed. Echter, een belangrijk nadeel is, dat het schakelen met de hand, via de controller op het stuur erg zwaar gaat, zeker als je last hebt van spieren in je handen. Vorige maand heb ik deze naaf mbv een rebuild kit van Enviolo omgebouwd naar AutomatiQ. Dit betekent idd automatisch schakelen naar een vooraf ingestelde trapfrequentie. Deze automaat heeft twee belangrijke voordelen: het automatisch terugschakelen naar de wegrij-versnelling en het dmv een bluetooth controller op het stuur elektrisch aanpassen van die ingestelde frequentie. Ik heb de ombouw zelf gedaan en kreeg daarbij alle hulp (op afstand) van de supportmedewerkers van Enviolo. De instellingen van rijgedrag (frequentie, rijstijl etc) kun je mbv een app op je mobiel instellen. Tot nu toe niets dan lof.
Chris, wat kost zo’n rebuild kit?
Chris waar he. Je de kit besteld
Via Google kom ik een kit tegen van zo'n 375 euro (excl. inbouwkosten). Op RUclips wel filmpjes te vinden hoe je dit zelf zou kunnen inbouwen.
Hoi ik fiets zelf op een Koga B10 met handmatige versnelling vind het echt een top systeem rijd heerlijk.
Ha Roel, ik heb een handgeschakelde Enviolo op mijn R&M E-bike met een krachtige accu. Hierdoor merk ik niet dat het zwaarder trapt, ook niet in de eco stand. Ook heb ik geen probleem met het steeds moeten bijschakelen. Kortom, ik ben tevreden met deze naaf.
Groet, Cees
Hoi Roel, mijn vrouw en ik hebben twee e-bikes met de handgeschakelde Enviolo versnellingsnaaf. Beiden erg enthousiast. Twee Brinckers fietsen.
Ik heb sinds anderhalf jaar een Rih e-bike met middenmoter en een enviolo naaf. Ik ben daar erg tevreden over. Ik kan altijd precies het juiste verzet vinden. Het is inmiddels een soort automatisme om het verzet bij te stellen aan de omstandigheden. Ik merk het amper dat ik het doe. Ik fiets ook regelmatig zonder ondersteuning en dan fietst de fiets heerlijk licht.
Dan heb je ook een van de beste fietsen ever.
Heb nu 1 jaar mijn R&M Speedpedelec Sc2 GT Vario en fietst heerlijk. Geen enkel probleem met het vinden van de juiste versnelling. Heerlijke fiets zonder enig probleem. Altijd de juiste cadans, bij de aankoop van de fiets heeft de fm erbij verteld dat dit een fiets is om 30km/h mee te fietsen. Dat is ook zo als je 45 km/h wil fietsen ben je beter af met Rohloff versnelling. Persoonlijk hou ik meer van een hogere trapfrequentie.
Dank voor deze mooie duidelijke uitleg. Heb zelf nog geen ervaring met Enviolo, maar heb wel grote interesse. Omdat ik artrose heb in mijn hand zoek ik juist een oplossing waarbij het schakelen zo makkelijk en licht mogelijk is. Uw advies is welkom!
Hallo, ik heb een enviolonaaf in laten bouwen. Als u atrose heeft, zou ik er niet aan beginnen, echt licht draait dit namelijk niet!
@@Aedriaen je zou juist verwachten dat je toch niet meer hoeft te schakelen? Of vrijwel niet...? Vraag me af wat nu wel een goede oplossing is....
@@WiljanWiljan Dan moet je een fiets kopen met enviolo automatiq ipv enviolo. Bij de eerste moet je de cadans instellen dmv knopjes, de tweede maak je gebruik van een 'gashendel'.
Hier een tevreden gebruiker van de Enviolo. Wat je vergeten bent te vertellen is dat de Enviolo (samen met de Rohloff) zowat de enige naaf is die het koppel van een Bosch CX of zelfs Performance Line kan verwerken. Een fiets met de CX en dan een Nexus of Alfine naaf betekent dat het koppel begrensd is.
Het continu schakelen herken ik zelf niet. Ik zet wel even terug bij een start, of een helling, maar daarna vind ik vrij snel de juiste cadans.
Heb nu reeds 3 jaar een flyer HS met enviolo en automatische nuvinci schakeling. Dus trap frequentie instellen en gaan. Op zich werkt het systeem erg goed (af en toe moet je wel even weer calibreren omdat de trapfrequentie langzaam toeneemt).
De enviolo is echter na ca 8000 km vervangen daar deze door begon te slippen boven de 30km/h. Volgens mijn fietsenmaker komt dit nooit voor, maar het kan dus weldegelijk. Gelukkig onder garantie vervangen. Verder alleen maar lof voor dit systeem.
Ik heb sinds ongeveer 4 weken de Enviolo met automatische schakeling en ik moet zeggen dat het fantastisch werkt je vergeet nooit meer terug te schakelen bij bijvoorbeeld het oversteken vanuit stilstand,ben er heel positief over.Ik heb wel een krachtige accu gekozen zodat mijn actieradius groot genoeg is(gemiddeld 150 km)
Ik heb in 2,5 jaar tijd 17.500 kilometer gereden met een Flyer Upstreet 5 met elektronisch aangestuurde Enviolonaaf. Nooit problemen mee, fietst ontzettend makkelijk. Wegrijden vanuit stilstand is elke keer weer een sensatie, het gaat moeiteloos. Eén keer heb ik moeten kalibreren, omdat het systeem even niet meer reageerde op het instellen van de trapsnelheid. De actieradius is ondanks de Enviolo erg goed, ik rij met een 630 Wh accu bij normale temperaturen ongeveer 100 kilometer in de middelste bekrachtigingsstand. Ik moet wel zeggen dat de (Panasonic) motor van mijn fiets gigantisch sterk is en dat ik om die reden het systeem heb ingesteld op maximaal bereik en minimale ondersteuning.
Recent een Speed Pedelec gekocht. Wil je geen derailleur op je Speed Pedelec, dan is de Enviolo het eerste (en vaak enige) alternatief. Aangezien een derailleur vanwege onderhoud voor mij afvalt, heb ik een proefrit gemaakt op een Speed Pedelec met Enviolo. Wat een teleurstelling. Waarom? 1. Ik ben nooit fan geweest van Enviolo/Nuvinci. Juist vanwege het lage rendement. De naaf begon dus al met een achterstand. Ook op een speed pedelec is deze hogere weerstand te voelen. Het scheelt gewoon een paar km/u in snelheid. 2. Het bereik is gewoon te beperkt en de overbrengingsverhouding is vaak ook maar beperkt aan te passen. Gevolg bij een normale cadans (ongeveer 70) houdt het bij 35 km/u gewoon op en dat voor een Speed Pedelec. Dit beperkte bereik zorgt er ook van de naaf minder geschikt voor mensen in het zuiden van het land. Heuvel moet je stevig trappen. 3. Bij electronische versie kan je de cadans instellen i.p.v een versnelling. In mijn ogen hoort instellen van een cadans juist de basis functie van een traploze naaf te zijn. Een keer je cadans instellen en de rest van de rit doet de naaf de rest. Wat voor toevoeging heeft een traploze naaf als de hele tijd aan het draaien bent (die klacht weer ook genoemd in de video). 4. Laatste grote nadeel is hoe ver je moet draaien van de "kleinste" versnelling tot aan de "grootste" versnelling. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Op een gewone E-bike met een stevige motor (Bosch Performance Line bijv.) is het wel een lekkere combi. Het beperkte bereik merk je niets van (alleen heuvelop). De stevige compenseert behoorlijk het gemis aan efficientie.
Roel bedankt voor je info ik leer er veel van. Wat betreft de traploze naaf, ik heb sinds kort een handbediende enviolo 380 naaf met een Bosch active line plus motor. Het “schakelen” is wel even wennen, je moet regelmatig de verstellen om het prettigste verzet te bereiken. Wat mij ook opvalt is, dat het aantal pedaal omwentelingen in de hoogste stand nog vrij hoog is. Al met al is het comfortabel fietsen met een dergelijke naaf.
Ja we hebben nu de 3 generatie van Eniviolo. De eerste op MultiCycle was van nuvinci maar toen nog niet goed genoeg doorontwikkeld. Later is deze vervangen door een Eniviolo met de mogelijkheid in het handvat om nog iets te wijzigen in trapfrequentie, wat wel handig was op vakantie in buitenland. Nu een Flyer met vol automatische Eniviolo en hier in Nederland perfect. (Via BT kun je nog wat instellen) Wat dit gaat doen met heuvels moet nog getest worden.
Bij de MC en geen batterij stond de versnelling in de laagste stand nu staat deze in een middelstand zodat je goed kan fietsen over een langere afstand. De verbeteringen van nuvinci naar Eniviolo zijn goed.
(Een kapotte automaat kost ongeveer €300)
Beste Roel, dank voor al je informatieve video’s. Ik dit geval vind ik je wat aan de negative kant. Ik heb een Dutch ID Shadow met een Enviolo Automatiq en ik zou nooit meer wat anders willen. Helemaal met een e-bike vind ik schakelen met een ander mechaniek een drama. Ik vind het echt een aanrader!
Alle reacties laten zijn dat veel Enviolo automatic gebruikers er erg blij mee zijn. De betrouwbaarheid is duidelijk toegenomen de laatste jaren. Dat is mooi en geeft mij ook vertrouwen. Overigens is het nooit een doel om negatief te zijn. Ik vind het wel altijd belangrijk om naast alle mooie verhalen ook te wijzen op de eventuele risico’s van sommige eigenschappen. Daarna is het aan de kijkers om haar eigen afwegingen te maken.
Hoi Roel,
Bedankt voor je waardevolle adviezen. Waren er maar meer fietsspecialisten dan fietsenmakers.
Wij hebben twee Gazelle Ultimate C380 HBM. Veel beter wordt het niet. Het wisselen van verzet is een feest. Heerlijk om altijd het juiste koppel in je bovenbenen te voelen. Onlangs bewust mijn batterij leeg gereden (eco 180km) en zonder ondersteuning naar huis gereden. Prima te doen.
Helaas is gisteren, na 500km, de Enviolo naaf van mijn vrouw stuk gegaan. De wielbouten zaten vast, maar toch ruimte op het achterwiel, kraken, olie en gruis liepen uit de naaf. Ben benieuwd wat het euvel is. Lijkt een incident. We krijgen een nieuw achterwiel. Nog steeds fan👍🏻
Na ruim een week een nieuw achterwiel gekregen. Netjes opgelost. Gazelle heeft het kapotte wiel ingenomen. We zullen helaas nooit weten wat de oorzaak was.
Ik rij sinds een aantal weken op een enviola automatisch schakel systeem,bevalt me zeer goed ,je moet er wel aan wennen.Maar na een dagje fietsen lukt dat prima.Maar ik heb veel ervaring met een racefiets dat helpt zeer
Net een fiets met Enviolo versnelling gekocht en zeer, zéér tevreden!
Nooit meer. Ik gebruik mijn pedelec regelmatig (winter/zomer) voor woon werk verkeer.
In het begin rijd hij goed. 45km/h bij 90-95 omwentelingen per minuut. Nu 1.5 jaar later 110 omwentelingen voor 42km/h. Als ik bergaf rij moet ik stoppen met trappen. Je voelt dat de motor nog wilt bijleveren maar dat tempo is te hoog. Niet te vreden.
Enkele keren laten controleren door de fietsenmaker. Alles zou correct afgesteld staan.
De volgende zal waarschijnlijk met ketting zijn. En dit is ook weer 1000€ goedkoper.
Een echte afrader
Wij hebben alle twee de Enviolo met automaat , en we vinden het fantastisch, ik heb het nieuwste type die je kunt koppelen met APP op de smart Phone dus de firmware wordt ook altijd ge update
Trouwens bij lege accu dwz geen trap ondersteuning, kan men gewoon de trap frequentie wijzigen en doorfietsen
Een Zemo ze10f aangeschaft met traploze versnellingen, top om te schakelen. Fiets ook fijn zonder ondersteuning.
Helder verhaal, dankjewel. Ik moest vanaf het begin best wel hard draaien om van versnelling te wisselen. Ik dacht dat dat normaal was totdat ik een keer op een andere fiets reed met het Enviolo systeem en die ging véél soepeler. Bij m'n laatste onderhoudsbeurt zei de monteur dat hij het ingesmeerd had oid en ik dacht wat verschil te merken maar eigenlijk was het hetzelfde. Nu ben ik op het punt dat ik niet eens meer naar het lichte gedeelte toe kan draaien- hij zit op slot! Wat kan ik hier aan doen? (ik vertrouw die fietsenhandel niet meer, ze willen me nu een hele onderhoudsbeurt aansmeren ipv de versnellingen aan te pakken. "dan lopen we alles langs". Dat wil ik niet, ik wil dat die versnellingen gerepareerd worden!) Kun je daar ook een video over maken? Alvast grote dank!
ik heb zelfde ervaring, al drie keer bij dealer geweest maar nog steeds niet opgelost.
Mijn vriendin heeft een nu-vinci naaf die ook elektronisch is geregeld. Ze is daar erg enthousiast over om dat ze reuma heeft en het schakelen als vervelend ervaart. Er is volgens mij een klein nadeel aan het systeem. namelijk als je je benen even stil houdt verliest hij de verhouding waar in je zo lekker trapte. Als je weer gaat trappen heeft hij die verhouding snel gevonden
Hoi Roel, ik merk aan je dat je niet onverdeeld enthousiast bent over de Enviolo, mijn ervaring (3 mnd) zijn onverdeeld gunstig. Ik heb een Kalkhoff met de Bosch Performance line (65nm) en een 625 kw accu. Kort gezegd "speelt" de motor met de "vraag" op de pedalen. Bij het wegrijden zet ik de versnelling iets lichter en daarna op zo zwaar mogelijk. Ik zou het liefst nog zwaarder willen hebben. Zeker 90 procent van de tijd is de ondersteuning ingesteld op "Tour" op de Intuvia. De actieradius is indrukwekkend (zeker 130 km, bij 100 plus kilo) en de display geeft aan dat er nimmer de maximale ondersteuning gegeven hoeft te worden. Er zit ook een Belt op als aandrijfriem en ook daar geen enkel probleem. Ik denk dat de Enviolo met een relatief sterke motor en bijbehorend accupakket de ideale combinatie is. Als je vindt dat ik geen reclame mag maken, verwijder dan het fietsmerk. Het gaat mij er meer om de ervaring met de aangeschafte configuratie te delen. Keep up the good work!
Gaaf dat je enthousiast bent over de fiets en Enviolo naaf. Ik ben zeker niet negatief maar probeer altijd ook oog te hebben voor de “mindere” kanten. Positieve praatjes is aan de fabrikant 😉
Ik rijd al 7 jaarop een Pegasus Ravenna met nuvinci ( elektrisch) en vind het zalig!
Binnenkort schakel in over van fiets en neem uiteraard eviolo
Heb nieuwe RIH x omega met enviolo naaf. Eerste indruk positief. Herken wel al het zoeken van juiste stand "versnelling" Zal als ik meer kilometers heb gemaakt proberen een kort ervaringsbericht te sturen.
Tof! Zien we graag tegemoet.
Goede uitleg waar je veel aan hebt
Hoi, mijn vrouw en ik rijden sinds een maand op een nieuwe Huyser fiets met een Enviolo naaf.
Wij ervaren de traploze versnelling als zeer prettig. Als je eenmaal een juiste trapfrequentie hebt ingesteld kun doormiddel van extra ondersteuning soepel blijven fietsen.
Ik ervaar wel dat de fiets erg zwaar is, en daardoor moeilijk op de fietsdrager is te tillen.
Onze tip is om niet te veel te veranderen in trapfrequentie..
In het algemeen zijn wij erg tevreden met de fiets
Vorige week een proefrit gemaakt op een Veloretti met automatisch schakelende Enviolo-versnelling en dat voelde echt fantastisch!
Ik he er zo eentje gekocht helemaal top
Heb 2 koga`s met enviolo electrisch schakelend, perfect om mee te fietsen.
Ik heb zojuist de Enviolo vervangen door een Alfine 11. Verschil is dat je met de Alfine even makkelijk trapt zonder ondersteuning van de Bosch motor als de Enviolo in de eco stand. Berg op is het een drama met de enviolo en dat klopt ook wel als naar de constructie kijkt. Bij grote of kleine versnelling lopen de kogels niet in dezelfde lijn als de grote ringen. Dat wringt en wordt vergert omdat de speciale olie een zekere wrijving moet geven inplaats van te smeren. Daar boven op komt dat er een slip zit tussen de kogels en de ringen. Het gaat btw over iets van 6 kogels en aan beide zijden dat het wringt. In de stad dus prima, maar een beetje lollig fietsen is het geheel niks
Ik heb een tweede hands Trike met een Neviolo naaf. Op zich prima, maar de shifter en de kabels zitten elke keer in de knoop als het wiel er wordt uitgehaald (band of spaak vervangen).. Wat een knoeiboel is dat..De bocht die de kabels moeten nemen bij in/uitgang van de shifter zijn daarvan m.i. de oorzaak. Doorjammer...
Hoi! ik heb sinds een paar maanden een gazelle grenoble met enviolo naaf en ben erg tevreden. ik vind het feit dat je je benen even stil moet houden om te schakelen bij een traditionele versnellingsnaaf lastig, en bij de enviolo heb je dit probleem niet. qua actieradius vind ik dat de fiets het niet slecht doet: met mijn bijna 2 m en 100 kg plus en vaak tegen de 25 km/uur rijdend kom ik in de stand touring toch zo’n 80 km ver met de standaard 400 kwh accu, wat genoeg is voor toeristische ritjes. en wat betreft het gewicht: hoeveel zwaarder is de enviolo naaf nu tov een traditionele naaf met 8 versnellingen? ik denk misschien 1 kilo of zo? dat merk je toch niet op het totale gewicht vd e-bike incl de accu ?
Ik heb een Cannondale Neo 1 e-bike, uitgerust met een Enviolo versnellingsnaaf. Hij is omgebouwd tot een vol automaat, elektrisch?.
De trap frequentie heb ik naar behoeven ingesteld op 62 rpm. Voor mij is er niet een prettigere e-bike.
Ik heb de gazelle Grenoble 2020 met die naaf
Echt heerlijk fietsen wel rustig trappen bij het schakelen
Heb er twee met Enviola automatiek en reeds 8000km met riemaandrijving en werkt perfekt, op een stadsfiets ideaal alleen wat duurder.
Net in de eifel gaan fietsen samen met iemand met de Nexus naaf. Mijn enviolo gaf geen krimp op de steilste stukken terwijl de Nexus kraakte en piepte bij het schakelen. Om de fiets op de wagen te plaatsen heb je wel wat spierkracht nodig om het zwaardere achtergedeelte te tillen maar een oprijgootje doet wonderen.
Bij ons andersom, bij langere stijging de nexus geen probleem, bij de enviolo heb je meer spierkracht nodig en de batterij loopt bijzonder snel leeg. De Enviolo gaat er uit
Ik heb een handgeschakelde traploze enviolo naaf. (op een Dutch ID phantom ebike) Bevalt erg goed heb geen last van dat ik steeds blijf schakelen. Heb ook proefgereden op de automatische enviolo naaf maar dat vond ik toch minder fijn fietsen. Misschien gewenning maar heb met de hand bediening meer controle over hoe licht of zwaar ik wil trappen.
Ik wel had continu het gevoel dat ik eraan moest blijven draaien
De elektrische versie is zowel automatisch als handmatig te schakelen.
@@MrJob91 Ok dat kan ;-) Ik heb dat absoluut niet. grappig dat zo'n systeem verschillend wordt ervaren
@@RoelPeerenboomTV Ok, dat wist ik niet. Op de versie waar ik op heb proefgefietst kon ik geen handmatige verstelling vinden. (dutch ID shadow) In de KIOX kon je de trapfreqentie opgeven maar verdere handmatige verstelling zat niet op het stuur of zo.
@@RoelPeerenboomTV Ik heb het even opgezocht...er is ook nog een volledige automatisch geintegreerd systeem...daar heb ik dus opgefietst. En die is niet handmatig te verstellen...volgens de website: www.enviolo.com/nl/automatic
Beste fietsers. Sinds kort heb ik een nieuwe ebike van Koga (E nova evo PT PRO) met handgeschakelde enviolo versnellingsnaaf. Ik vind dit een zeer handig en gebruiksvriendelijk systeem. Heb er er nog geen lange tocht van meer dan 50 km mee gereden: ik weet dus niet of deze versnelling extra energie afneemt. Naar een kleinere versnelling schakelen lukt mij niet als je niet even de benen stil houdt. Naar een hogere versnelling schakelen lukt wel zonder de benen stil te houden. Ik ondervind een kraakje in de trapas als ik niet vlot fiets. Wanneer ik de fiets op een lagere ondersteuning zet, is dit minder. Aanvankelijk dacht ik dat dit kwam door de aandrijfriem. Hopelijk heb ik alles uitgeklaard tegen het eerste nazicht op 500 km.
Mijn elektrische fiets heeft een handgeschakelde traploze Enviolo versnellingsnaaf en daar heb ik bewust voor gekozen. Op zich zie ik eigenlijk alleen maar voordelen ten op zichten van andere versnellingssystemen, echter heb ik toch twee kleine puntjes van kritiek. Ten eerste is er geen enkele markering aangebracht in welke "stand" de versnelling ongeveer staat, een eenvoudig streepje op het handvat had al voldoende geweest. Ten tweede is het verzet net wat te hoog gekozen maar dat heeft eigenlijk niets met de Enviolo versnellingsnaaf te maken, de fabrikant van mijn fiets had beter een tandwiel met twee of vier tanden meer aan de versnellingsnaaf kunnen bevestigen. Zelfs bij een elektrische fiets is een maximaal verzet van 9,80 zodanig zwaar trappen dat je het nooit gebruikt (het minimale verzet is met 2,60 ook net wat aan de te hoge kant).
Ik ben eens benieuwd of je ook een riemaandrijving hebt icm enviolo handmatig. Ik trap in zwaarste stand aan ca 25 per uur met zo’n hoge frequentie dat het niet te doen is…terwijl ik op koersfiets toch echt wel wat gewend ben en lang kan volhouden aan veel omwentelingen. Wat heb jij er nog aan gedaan om in hoogste stand veel lagere trapfrequentie te krijgen?
@@peevee1549 Klopt ik heb ook een riemaandrijving (dat wilde ik heel graag en bevalt mij ook echt goed) maar volgens mij hebben wij precies de tegengestelde "klacht". Bij mij is de trapfrequentie in de hoogste stand juist veel te laag en zou die dus liever iets hoger hebben. Door een andere riemschijf op de versnellingsnaaf te monteren kun je uiteraard de trapfrequentie verhogen (of verlagen) maar ik laat het gewoon zo.
@@frank30_11 Kun je uitwijden over andere riemschijf? Zijn die fietsmerk onafhankelijk te veranderen?
Rij al jaren op een Brinckers Le Mans. Naaf werkt prima. Zit nooit in een "verkeerde" versnelling. Ik heb slechts 1 duidelijk nadeel: in de zwaarste versnelling trap ik me nog helemaal suf. Naaf is afgesteld op max overdrive. Tot ca 20 km/u gaat dat ok, maar zodra ik harder wil/ga dan fietst het minder prettig. Het kleine 38T tandwiel voor moet ik toch maar eens gaan vervangen voor een 44T, maar die zijn moeilijk verkrijgbaar. Tips?
leuke filmpjes en informatief, dank je wel! Ik heb een vraag ( aangezien mijn fietsenmaker er helaas mee gestopt is... Fietse in Paterswolde) Ik heb een Riese Muller met Performance line cx motor gekoppeld aan een Nuvinci naaf.Ik heb de motor laten chippen... vond 27 km/h max net te weinig voor woon werkverkeer, zeker met wind in de rug. Echter als ik nu 30 per uur fiets, is de trapfrequentie erg hoog, m.i. veel te hoog. Is dit op te lossen door een andere tandwielcombinatie toe te passen? Een groter voorblad en kleiner achterblad?
Hoi, groter voor en/of kleiner achter zou een oplossing kunnen bieden idd.
Sinds kort een Gazelle Ultimate met Riem en Enviolo naaf. Bevalt prima wat een genot om te schakelen .
heb nu 3 jaar Riese en Muller met Enviolo bevalt prima maar ik heb nu wel voor de 2de keer een gebroken kabel van de versnelling vraag me af of dat normaal is ? bedankt voor je eenvoudig te begrijpen videos
Sinds 2013 rij ik een Pegasus Premio Nu-e. De fiets heeft een 1ste generatie Bosch motor i.c.m. Nuvinci automatische versnelling. Het eerste jaar reed ik zonder problemen, maar in het 2de jaar begon het systeem het zware verzet steeds lichter te maken....waardoor ik bij een brug af erg snel moest trappen. De Hub (het ding dat het elektrische schakelen verzorgd) werd gratie vervangen. Het probleem was hiermee niet verholpen. Net na het 2de jaar (na de garantie) werd het probleem erkend en werd onder coulance de gehele naaf vervangen door een 380 (de opvolger van wat ik destijds had). Sindsdien werkt de naaf meestal prima. Soms verliest de naaf weer zijn zware verzet, maar dit is meestal op te losse (niet altijd!) door opnieuw kalibreren (de toets over wisselen tussen handmatig of automatisch schakelen moet daarbij meer dan 2 seconden ingehouden worden). Ruim een jaar gelden ging die toets kapot. Daarvoor zou de gehele unit (handvat dat kan draaien) vervangen moeten worden a 100 euro excl. arbeidsloon. Dar vond ik te gek en zonde, dus heb ik de knop vervangen door een externe tuimelschakelaar die met tiewraps en smeltlijm degelijk aan mijn stuur is bevestigd (het heeft wel wat;-). Ondertussen ga ik richting de 35.000 km en ik fiets vaak zonder ondersteuning, dat met die 1ste generatie Bosch perfect gaat.
Nieuwere e-bikes (Gazelle Ultimate C380, Dutch ID Phantom met automaat en eveneens Dutch ID Shadow (handmatig geschakelde Enviolo), Stella met automaat (wordt opgevolgd door de Modena) waarop ik onlangs testritjes op heb gemaakt rijden perfect, echter is fietsen zonder ondersteuning duidelijk zwaarder op de nieuwere fietsen. Ik vond dat het handmatig schakelen met de Enviolo op zowel de Gazelle en de Dutch ID erg zwaar ging. Indien je minder kracht zet werd schakelen duidelijk lichter. Daarom kies ik toch voor de automaat. Ik vermoed dat dit niet door de naaf komt, maar door de motor die geen vrijloop lijkt te hebben in de nieuwere Bosch-systemen. Dat zou een interessante test zijn: welke trapondersteuning fietst het lichtst indien de trapondersteuning uitgeschakeld is.
Wel jammer vind ik dat op het nieuwe systeem geen daaigrip meer zit waarmee trapfrequentie is in te stellen. Ook kan er niet meer met een druk op de knop gekozen worden om de automaat tijdelijk uit te zetten en zelf het verzet te bepalen. Waarom zou je dit willen? In geval van een storing (dan schakelt mijn automaat continue tussen licht en zwaarder bereik) en trap ik bij de ene slag snel een halve omwenteling later weer langzaam. Bij een goed functionerend systeem heb je daar uiteraard geen last van!
Wel de automaat erbij aanschaffen. Dan heb je niet het nadeel van de juiste versnelling zoeken. Prachtige techniek.
Batavus heeft lang geleden (15jaar?) een korte periode een fiets met nuvinci naaf verkocht. Ik fiets op deze Vivente met veel plezier. Geweldige versnellingsnaaf. Gewoon een trap fiets, niks elektrisch.
Dag Roel , eerst de complimenten over jou regelmatige adviezen . Ik fiets al
5 jaar met de Nu-vinci naaf en tot nu met veel plezier en zonder negatieve ervaringen .
Zelfs zonder ondersteuning is het licht fietsen met deze naaf .
Van de week proefrit gemaakt met de Dutch ID Infinity met Alfine 8 naaf. Gisteren op de Dutch ID Phantom met enviolo. Wat me dus direct opviel tijdens het fietsen met enviolo was dat je aan het zoeken blijft. Dus precies wat je zei. Het grootste voordeel kan bij sommige ook een nadeel zijn. Ga dus liever voor de gewone Alfine 8 naaf😊
Ik zou voor een Advanced Ebike of een Stevens met een riemaandrijving kiezen. 😉
@@RoelPeerenboomTV Zou je dit kunnen misschien kunnen toelichten?
@@emielbekhuis los van het gegeven dat ik daar de dealerschappen van heb zit het in details. Stevens frames zijn bvb zeer stijf wat de basis vormt voor een lekker fietsende fiets. Advanced Ebike geeft gratis 4 jaar garantie op de accu. Maar, het beste is om ervoor te zorgen dat een fiets perfect aansluit bij het gebruik en persoonlijke wensen. Ik ga daarover graag met je in gesprek.
@@RoelPeerenboomTV Dat zou dan wellicht bij mn volgende fiets worden. Buitenom de stevigheid van het frame wat ik niet kan vergelijken kan ik niet iets vinden in mijn wensen lijstje waarom ik voor de Stevens of Advanced Ebike zou gaan en niet voor een Dutch ID. Mvg Emiel
Hoi roel
Ik heb zo'n naaf maar fiets nu zonder achterrem omdat de rem dan geen lawaai maakt.
Kan de schijf van de rem heen en weer bewegen in stilstand,wat dus het lawaai veroorzaakt als ik fiets.
Hoelos ik dat op zodat ik de schijf weer kan monteren en fietsen zonder lawaaierig geschraapt?
Ich finde deine Videos sehr gut. Du kann vieles Kompliziertes leicht verständlich erklären. Ich selber und auch meine Frau haben auch ein E-Bike mit einer normale Enviolo-Schaltung und sind sehr zufrieden damit. Wir sind bislang immer mit einer Shimano-Naben-Schaltung gefahren. Meine Frau ist mit der Shimano-Schaltung immer in einem Gang gefahren und hat fast nie geschaltet. Mit der Enviolo schaltet sie jetzt häufiger und sie ist total begeistert von dem neuen Fahrgefühl. Ich selber benutze dieses Schaltung wie beim Autofahren. Beim Anfahren einen leichten Gang wählen und mit steigender Geschwindigkeit schalte ich immer höher. Und ich möchte diese Schaltung nicht mehr missen. Mein Händler hat mich allerdings darauf hingewiesen diese Schaltung nicht im Stand oder unter Belastung zu schalten. Dabei kann der Drehschalter am Lenker kaputt gehen. Diesen Schaden hatte er in seinem Laden schon häufiger gesehen. Die Schaltung in der Nabe ist unkaputtbar. Entschuldigung, dass ich in Deutsch schreibe. Ich spreche Holländisch und kann auch alles verstehen, aber mit dem Schreiben hapert es noch.🙂
Ik fiets met een ebike R&M van juli 2021 motor bosch line 4° en enviolo belt .Mijn bevindingen zijn niet super positief daar ik op vorige ebike flyer een Rolhoff had.Met de enviolo heb ik sinds het begin problemen met het schakelen en nu is hij in herstelling om de handschakel te vervangen .Hopelijk zal mijn probleem hiermede zijn opgelost.Wel volgende bemerking ik heb nu een vervangfiets volledig gelijk aan mijn fiets doch daar heb ik een eenvoudig handvat op en kan slechts naar boven en beneden draaien en daar heb ik geen enkel probleem om te schakelen??
Hi, mijn vrouw en ik hebben een Riese & Müller "New Charger Mixte" de motor is zo krachtig dat ik niet echt merk dat hij zwaarder trapt zelfs in de eco stand is het best te doen. Het was niet echt een keuze wat mij betreft ik wist niet dat het mogelijk was deze fietsen te voorzien van een andere naaf. We hebben ze in 2018 gekocht.
En gebruiken ze enkel als recreatie fietsen. Wel vraag ik me af of deze fietsen om te bouwen zijn in de toekomst naar andere naaf ??
Bijvoorbeeld de zeer efficiënte Rohloff naaf .. geen idee of iemand zich dat al heeft afgevraagd..
Maar nogmaals de "enviolo nuvinci" die er nu op zit daar ben ik wel tevreden over.. of beter gezegd ik heb niets te klagen. of het beter kan weet ik ook niet omdat ik nog nooit langdurig heb gefietst met een goede naaf dwz buiten de gewone goedkope gazele naaf die je koopt bij een doorsneel fiets. en ik heb een fiets met ultegra groep maar das een ander verhaal.
Heb de Enviolo trekking manueel op mijn Flyer fiets. Heb voor het grootste en achter het kleinste Gates tandwiel gemonteerd. Schakelen tijdens belasting wil bijna niet meer, zeer zwaar. Het lijkt dat de naaf s6e huidige belasting niet zo leuk vind, zit ook een Panasonic motor met 90Nm onder
zelfde ervaring, en is nog steeds niet opgelost. Ik heb ook flyer. Ik heb ook deze motor met riemaandrijving. Rijd altijd in eco met 1 blokje ondersteuning dus die 96Nm is niet het probleem. Enviolo zegt daar trouwens zelf over op hun website dat zelfs onder zware belasting hij zee licht moet schakelen. Ze vergelijken het met het volume hoger of lager zetten van je radio.
Vier jaar geleden een Gazelle Orange met een Nuvinci naaf gekocht, grandioos, tot voor een half jaar, toen moest ik steeds vaker resetten. Bij de fietsenmaker werdt geconstateerd dat de interface kapot was, helaas was deze niet meer leverbaar dus moest ie omgebouwd worden naar een automatiq, een reparatie van meer dan 330 euro, helaas gaf zowel Gazelle als Enviolo niet thuis. Ik denk niet dat ik dit ooit nog zal kopen, vooral door de slechte service van Gazelle en Enviolo.
Hallo Roel, bedankt voor je steeds duidelijke uitleg. Ik ben zeer tevreden over mijn enviolo versnelling, maar heb een vraagje ivm onderhoud. Moet , zoals bv rohlof, de olie vaak vervangen moeten worden of is deze echt onderhoudsvrij?
Hoi, nee! En ook niet proberen. Als de olie uit de Enviolo lekt dan kun je hem weggooien. In die zin heeft hij dus geen onderhoud nodig. Er is nog wel een freewheel, spaken, kabels of interface. Dus onderhoudsvrij zou ik hem niet willen noemen.
Ideale versnellingsnaaf. Lichte bediening en snel snel te schakelen. Robuust. Na 6000 km nog steeds volkomen storingsvrij.
Ik heb een riese muller charger met enviolo naaf. Grote nadeel is dat in de hoogste versnelling ik niet harder kan dan 35 km/h. Ik fiets dan ook altijd in de hoogste versnelling...
Het is precies de juiste weergave! Knap roel hoe jij heel subtiel vertelt dat de enviolo veel energie kost. Want dat is zo! Wij hebben er 1 op een bakfiets en na heel veel kilometers nog nooit een storing gehad, blijft jammer dat ze bij urban arrow nog geen rohloff naaf monteren
Hallo.
Je zei dat je blijft schakelen. En dat sommige mensen dat niet waarderen. Zijn versnellingsnaven & derailleursystemen niet gemaakt om te schakelen?
Ik heb zelf een Flyer T8 Premium E-bike met Nexus-8. Daar schakel ik niet veel. Ik gebruik maar 3 van de 8 versnellingen.
Ik heb vaak gereden met een Enviolo naaf maar, ik heb daar niet veel plezier van. Ik kon mijn optimale cadans (trapsnelheid) niet vinden.
Met de Nexus-8 wist ik dat de optimale versnelling de 5 is. Dan kan ik een lekker tempo rijden en door meer/minder kracht op de trappers te zetten kan ik ook makkelijk mijn snelheid bepalen.
Ik rijdt het lekkerst met de Nexus-8. Of een derailleursysteem met 24 of meer versnellingen. Dan vindt ik mijn optimale cadans (veel) sneller.
Indien je, tijdens een rit, de pedalen stil houdt (= hetgeen geregeld gebeurd) hoor je een (rol)geluid of getekketek uit de achteras. Dit stopt bij achteruitduwen of bij het opnieuw normaal vooruitduwen.
Hoi, dat is waarschijnlijk het freewheel en in dat geval normaal.
Ik heb een Dutch ID met handmatige enviolo. Ik zou het niet meer doen. Te zwaar, te lichte versnellingen, en inderdaad, je blijft zoeken. Ik zweer nog steeds bij een derailleur. Licht en efficient.
Ik heb een handgeschakelde maar moet steeds aan een hoge trapfrequentie trappen ondanks schakelen, wat doe ik verkeerd?
Het bereik van een enviolo is beperkt. Er zijn geen echt zware versnellingen.
Hoi Roel, ik ben in het bezit van een Norta B3050 automaat met enviolo naaf. Nooit hebben we de juiste ondersteuning gevonden, hiermede moet de fiets altijd gebruikt worden in turbo modus. Is er een oplossing?
Bedoel je dat de andere ondersteuningniveau’s te weinig hulp bieden? Welke motor zit eronder?
@@RoelPeerenboomTV ondersteuning in andere modus is niet toereikend en de motor is een bosch performance line.
@@eerens99 ik heb daar geen oplossing voor helaas. De Bosch motor heeft een fabriekssoftware waar wij niks aan kunnen aanpassen.
Hoi Roel, toch bedankt
Ik kan de versnelling bij stilstand nooit helemaal in de lichtste stand zetten. Men beweert dat je met een Enviolo naaf in stilstand kan schakelen. Mijns inziens indikt dus ten dele waar.
Ik heb een van Raam easy rider 3 met een handmatige verstelling. Nadeel vindt ik de zware verstelling. Hij is nu defect en mijn fietsenmaker wil of kan hem niet repareren.
De van Raam kan niet uitgerust worden met een Electrische verstelling. 7:38
Rij sinds 5 jaar met de elektrisch schakelende enviolo harmony en dit tot grote tevredenheid. Is wel ooit vervangen geweest omdat ze niet meer ver genoeg opschakelde en ik dus teveel trapcadans moest trappen. Ondanks dat minpunt ben ik er heel enthousiast over en zou ik niet willen ruilen. Wat ik vooral apprecieer is dat wanneer je in een zware versnelling rijdt met bvb wind in de rug en dan abrupt moet stoppen voor een verkeerslicht of auto bij het oversteken van een straat, je meteen bij het weer aanzetten in een kleine versnelling staat en moeiteloos kan wegrijden, prima spul dus. Intussen ruim 20000 km ervaring mee! Een raad voor wie vindt dat de bedieningsknop wat stroef draait: spuit er eens wat WD40 tussen dan gaat ie weer als nieuw!
niet willen ruilen
Een update van mijn vorige comment: we zijn nu 4 jaar verder en hopla... opnieuw het probleem dat de naaf niet ver genoeg meer opschakelt! Ter info: de teller stond toen op 21000km) Destijds liet ik ze eerst ombouwen naar mechanische bediening, denkende dat het probleem in de electronische stuureenheid zat maar nee hoor, ook dan lukte het niet. Mijn fietshandelaar kreeg het niet opgelost dus dan maar integraal de hele naaf vervangen! Kosten: 360 euro! We zijn nu 4 jaar verder, de teller staat intussen op op 30000km (dus 9000km sedert de vervanging) en daar gaan we weer: identiek hetzelfde probleem! Ben ik alleen hiermee of klinkt dit jullie bekend in de oren? Sta ik nu weer voor de keuze: nog maar eens eens een nieuwe naaf of zijn er andere oplossingen? Als dit de normale gang van zaken is bij Enviolo dan hebben zij het ideale business-verdienmodel echt wel gevonden’ niet? Misschien moet ik maar eens er over denken om de fiets te verkopen en mijn verplaatsingen per auto te gaan doen, die houdt het langer vol en het is mogelijk op de langere termijn nog goedkoper ook..! (😂 , maar in feite meer 😢)
Ik heb sinds 1 1/2 jaar een fiets met een Enviolo naaf, het fiets prima , maar U zegt dat je altijd door ka n trappen , maar het opschakelen met bergop moet je toch inhouden .
Groet Martien Spiegels
Heeft deze versnellingsnaaf Enviolo 380 ook een goed bereik voor hogere snelheden van bv. 45k/h voor de speed bikes? Ik las ergens een beoordeling dat je boven de 30km/h wat oncomfortabel snel moet gaan trappen. Terwijl als je de vergelijkings pagina van Enviolo bekijk zou het ongeveer overeen moeten komen met een Alfine 11 versnelling.
Hoi, het bereik is groot zat maar het is wel belangrijk om de verhouding van voor- en achtertandwiel goed te kiezen.
@@RoelPeerenboomTV dank voor de info! Zijn deze tandverhoudingen aan te passen op de riem aangedreven speed bike zoals de Gazelle en Sparta speed pedilec's?
@@marvinhensbergen1515 hoi, dat zou ik met je dealer bespreken. Ik werk niet met die merken en heb ook geen Speedpedelecs.
@@RoelPeerenboomTV Ik ben bij 12GO langs geweest voor een proefrit. En helaas lijkt het te kloppen wat ik in een aantal reviews had gelezen.. De trapfrequentie ligt (voor mij) behoorlijk hoog bij de Sparta d-Burst METb Smart Speed. Wanneer je 45 km/h gaat, en je versnelling in zijn hoogste versnelling heb gedraaid heb je een trapfrequentie van 90+. Comfortabel rij ik meestal op 60, en dat komt overeen met ongeveer 32 km/h in de hoogste versnelling.
Het lijkt alsof de versnelling range hetzelfde is op een 25km/h fiets en een speed bike van 45km/h. 12GO dacht dat het misschien mogelijk was achter een iets kleiner tandwiel te zetten, maar wat dat uit zou maken konden ze me ook niet vertellen.
@@RoelPeerenboomTV mijn vrouw en ik hebben sinds een paar maanden een I-cycle met belt en handmatige Enviolo naaf. Het enige nadeel vinden wij dat wanneer we in de hoogste versnelling rijden en proberen 25 km/h te fietsen we een trapfrequentie van 100 hebben. Kan de naaf nog bijgesteld worden worden waardoor de trapfrequentie naar bijv. 60 omwentelingen per minuut daalt. Ik lees iets over tandwielen aanpassen maar dan zul je lijkt me ook een nieuwe riem moeten aanschaffen.
Het gewicht voel je vooral als je een hindernis neemt, en de trapweerstand voel je ook wel, ook fiets je gemiddeld een ruime kilometer minder hard
Mijn partner is een “luie” schakelaar. Heeft nu 2 jaar een ebike met de elektrisch schakelenden versie van de enviola naaf. Vindt het puur genot.
De uitleg van de techniek doet me een beetje denken aan de planetaire versnellingsbak van een Toyota Prius.
Het lijkt mij wel wat - altijd in je favoriete cadans kunnen fietsen.
Uk heb een elektrische naaf maar ik heb veel problemen met het automatisch schakelen .al 6 x naar fietsenmaker geweest.🎉 nu weer naar de motor gekeken die het commando doorgeeft aan achteras dit alles gebeurd op de fabriek het is Bosch Duts id . fiets
Beste Roel, wat vind u van de automatische ebikes van Stella (4000 €) en die van Decathlon (3000 €) ? Groeten uit Belgie.
Ik zou altijd een fiets kopen bij iemand waar ik het vertrouwen heb dat hij/zij zich goed kan voorstellen wat ik met mijn fiets van doen en wat ik ervan verwacht. Alleen zo kan hij een voor mij goede fiets adviseren.
Late reactie maar wil.hem wel delen. Voordelen je staat altijd in de juiste versnelling. NADEEL Als er iets niet juist communiseety/werkt in het systeem heb je niets meer. Na bijna 4 jaar doet mij Enviolo niet meer schakelen en wij zitten in Spanje dus dat is flink balen. Zou ik iets anders willen NEE.
Hoi! Ik heb zo'n elektrische automaat - Enviolo Trekking Automatic -Een is erg praktisch...nooit meer nadenken over schakelen, echt prachtig. Spijtig is wel dat de traagste trapfrequentie (30 op Bosch Intuvia) nog te snel is; ik zou graag nog trager, relaxer willen kunnen trappen. Is dit nog aan te passen via een software update of zo?
Zover ik weet kun je dat niet verder aanpassen. Technisch gezien is dat ook echt niet aan te bevelen. De ideale trapfrequentie is ca 80omw/min met een minimum van 60. Langzamer trapper heeft enorme krachten tot gevolg. Zie het als rijden met een auto op te laag toerental.
Op het display kun je toch de trapfrequentie instellen? Via de i knop
@@yoking4925 ja maar niet trager dan 30! Ik zou graag tot 20 kunnen gaan om langzamer te trappen.
@@RoelPeerenboomTV weet je dat zeker? Ik fiets met frequentie 40, 45 of 50. Bij 80 heb ik het gevoel dat je wel heel snel moet trappen (te vergelijken met auto in een te lage versnelling dus). .
@@RoelPeerenboomTV 80 is best hoog voor relaxed fietsen. Voor de meeste toeristische fietsers is 60 meer gangbaar en soms zelfs al aan de hoge kant. Dat gezegd hebbende een cadans van 30 is zo laag dat de Bosch motor dit ook niet prettig vind. Dus nog langzamer en de ondersteuning zal zelfs helemaal weg vallen. Als je zo'n lage cadans (30 of minder) wil fietsen, is een naaf motor veel beter op zijn plaats. En eigenlijk een met een rotatie sensor.
Hallo Roel, kan mijn handgeschakelde ook elektrisch gemaakt worden?
Hoi, als je je ebike met handgeschakelde enviolo hebt dat is die om te bouwen.
Koga B10 met enviolo, 1300 km gereden. (Handmatig) schakelen tijdens fietsen - vooral als ik wat kracht zet - gaat niet of slechts zeer moeizaam. Ik moet trappers stilhouden om fatsoenlijk te kunnen schakelen 😕
Hallo Roel, Shimano nexus 8 laten vervangen door een Enviolo, handgeschakeld. Het rijdt prima, wat mij opvalt is dat het draai handvat wat zwaar draait bij het schakelen, Hoort dit zo?
Het draait een beetje zwaar idd. Met name wanneer je schakelt zonder de voeten stil te houden.
Aedriaan, was dat een dure ingreep?
@@walterb6212 Hallo Walter, een beetje een late reactie. Heb de "oude" naaf ingeruild en voor 350 euro is het gerealiseerd, ook de spaken moesten vervangen worden. Hou er rekening mee dat de spaken voor een Enviolo naaf dunner zijn [ in ieder geval bij mijn Flyer Upstreet 5] Met als gevolg dat er totnutoe 2 zijn gebroken.
Rij er nu drie jaar mee. Zorgeloos op trapfrequentie rijden. Geen schakelen meer.
Ik rij nu een jaar op een Victoria met een enviolo versnellingsnaaf tot volle tevredenheid. Ook als ik boven de 25km per uur kom en de ondersteuning stopt, blijft de fiets licht trappen. Wel heb ik het achterste tandwiel van 20 tanden laten vervangen door een tandwiel van 16 tanden omdat ik vond dat ik te snel moest trappen.
Ik lees nu net jouw reactie. Ik rijd sinds korts met een e-bike van Oxford. En als ik de versnelling op de zwaarste stand zet, vind ik nog dat ik te snel moet trappen. Was dit dan ook wat jij ondervond? Is dit dan wel opgelost door te veranderen van tandwiel? Bedankt voor info!