Ψυχή και σώμα κατά το πυθαγόρειο δόγμα της μετεμψύχωσης - Κωνσταντίνα Γογγάκη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 апр 2017
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κας
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΓΟΓΓΑΚΗ με θέμα: "ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗΣ".
    Η ομιλία δόθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 27/3/2017.
    ------------------------------------------------------------------
    Περίληψη ομιλίας
    Οι Πυθαγόρειοι, όπως και οι Ορφικοί, πιθανώς επηρεασμένοι από ανατολικές θρησκευτικές δοξασίες, πιστεύουν ότι η ψυχή είναι θεϊκή στη φύση της, αθάνατη, και μετεμψυχώνεται, μεταβαίνοντας μετά τον θάνατο του σώματος σε άλλα ζωικά είδη. Το δόγμα της μετεμψύχωσης, μαζί με την πεποίθηση ότι οι αριθμοί είναι αρχές των όντων, αποτελούν τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πυθαγόρειας σχολής. Οι Πυθαγόρειοι, ηθικολόγοι και υπερασπιστές των καθιερωμένων ηθικών αξιών, διαφοροποιούνται από τους άλλους με τον ομαδικό (κοινόβιο) τρόπο ζωής. Τα πυθαγόρεια "ακούσματα" είναι αφορισμοί και κανόνες, οι οποίοι εφαρμόζονται από τα μέλη της κοινότητας, συμβάλλοντας στην ενιαία στάση τους. Ο μυημένος στην πυθαγόρεια διδασκαλία είχε την ελπίδα ότι χάριν στην ευσυνείδητη τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς και στην ανώτερη αντίληψη για την φύση των πραγμάτων, θα εξασφάλιζε για την ψυχή του την μεταθανάτια μακαριότητα.
    Η διαφοροποίηση των Πυθαγορείων κυρίως επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση του ασκητικού ιδεώδους. Η μύηση στην ιδεαλιστικού μυστικισμού πυθαγόρεια διδασκαλία αποτελεί μια διαδικασία κάθαρσης, μια πορεία εξαγνισμού της ψυχής. Εξάλλου, επιδιώκεται η απελευθέρωση της ψυχής από τις ανάγκες και τις δεσμεύσεις του σώματος, το οποίο αποτελεί την φυλακή ή τον τάφο (σήμα) της. Την ανώτατη, πάντως, μορφή της κάθαρσης συνιστά το πνευματικό έργο, το οποίο διασώζει την ψυχή από το σώμα, νεκρώνοντας πριν από τον θάνατο την σαρκικότητα. Αυτό μαρτυρούν οι αυστηρές δεσμεύσεις που επιβάλλονται στα μέλη της πυθαγόρειας κοινότητας σχετικά με την διαιτητική, τις λατρευτικές πρακτικές, την ασκητική ζωή και την καθημερινή συμπεριφορά τους. Παρά την ανομοιογένειά τους, οι απαγορεύσεις αυτές αναδεικνύουν ωστόσο και την διαφορετική μοίρα που επιφυλάσσει το δόγμα της μετεμψύχωσης στην ψυχή και το σώμα.
    Η συμβολή των Πυθαγορείων στην Φιλοσοφία είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς με την προσάρτηση και την προσαρμογή των αριθμών στο Άπειρο δημιουργείται ο φυσικός κόσμος. Ο Πλάτων εξελίσσει την θεωρία τους θέτοντας στην θέση του Απείρου την Δυάδα, δηλαδή το Μικρό και το Μέγα. Επίσης, και στην μεταφυσική του Πλάτωνα γίνεται αισθητή η επίδραση των ιδεών των Πυθαγορείων. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η άποψη ότι ο Πλάτων στα ώριμα χρόνια της φιλοσοφίας του υιοθετεί μεγάλο αριθμό πυθαγόρειων θέσεων, όπως επαληθεύεται και από τους διαλόγους. Ο Πλάτων, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από την ορφική και την πυθαγόρεια διδασκαλία, την επεξεργάζεται από κοινού με τις δικές του αντιλήψεις, και, εν τέλει, διαμορφώνει το φιλοσοφικό του σύστημα.
    Κωνσταντίνα Γογγάκη
    ------------------------------------------------------------------
    Σύντομο βιογραφικό σημείωμα ομιλήτριας
    Η Κωνσταντίνα Γογγάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και Φιλοσοφία του Αθλητισμού.
    Βασικές Σπουδές: ΤΕΦΑΑ και Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Αθηνών. Επίσης, έχει σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος. Είναι δύο φορές Υπότροφος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Københavns Universitet, στο Danmarks Højskole for Legemsøvelser (Φιλοσοφία του αθλητισμού) και στο Humanistiske Fakultet, Institute for Nygraesk og Balkanistik (Ευρωπαϊκή λογοτεχνία). Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών (Φιλοσοφία και Δραματική Ποίηση), και στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου της Κοπεγχάγης (Σημειολογία των μύθων), και στο Τμήμα Νορβηγικής Φιλολογίας (Συγκριτική λογοτεχνία).
    Από το 1999 είναι εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ του Παν/μίου Αθηνών.
    Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Οι αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τον αθλητισμό", εκδ. Τυπωθήτω-Γ. Δαρδανός, Αθήνα 2003, και "Το ολυμπιακό ιδεώδες. Παγκόσμια κρίση και προοπτικές", εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2013.
    ------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Комментарии • 15

  • @rakim3447
    @rakim3447 Год назад +1

    υπέροχα όλα όσα είπατε

  • @nicolettaioannidu5092
    @nicolettaioannidu5092 6 лет назад +16

    Σας ευχαριστούμε παρά πολυ για όσα αυτά που μας μεταδίδετε. Ειμαι λάτρεις του Πυθαγόρα. Εδώ και 22 χρονια έγινα χορτοφάγος και 25 χρονια πιστεύω πραγματικά στην μετεμψύχωση . Άλλαξε τέλειος ο χαρακτήρας μου προς το καλύτερο και η υγεία μου καλυτερεύσει .ειμαι γιατρός κάτοικος Ιταλία και ανάλυσα το καλό που μας φέρνει η χορτοφαγία .Δυστηχως πολλοί συνάδελφοι μου ακόμη δεν καταλαβαίνουν τι ποτά και εδώ στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Όσο για την μετεμψύχωση οι πρώτοι χριστιανοί πιστευαν. Giù stiano il 543 d.c. Απαγόρευσε να μιλούν για μετεμψύχωση .......και πάλι σας ευχαριστω......🇬🇷🐼🌹

  • @mariantountoulaki4340
    @mariantountoulaki4340 4 года назад +4

    Πολύ ωραίο το βυντεο σας

  • @eleftheriadias5119
    @eleftheriadias5119 2 года назад +2

    Πολυ ωραία αναλυση!!!

  • @georgeparasxakis4774
    @georgeparasxakis4774 5 лет назад +3

    Συγχαρητηρια κωνσταντινα γογγακη για την εκπομπη της μετεμψυχωσης
    Θα ηθελα μονο να θιξω ενα μικρο λαθακι .....ομοακοειον κατα την αποψη μου ειναι απο την ομηρικη λεξη κοης = ιερευς......λαοκοων = ιερευς του λαου ....το πηραν και οι ιουδαιοι και λενε κοεν = ιερευς.......

  • @user-qv6jz4mi6m
    @user-qv6jz4mi6m 4 года назад +2

    !!

  • @user-el2bc5jr1q
    @user-el2bc5jr1q 3 года назад +2

    τάδε έφη ο μεγάλος δάσκαλος.

  • @aggelos3642
    @aggelos3642 7 лет назад +7

    Αυτό που άκουσα είναι μια Ανατολική θρησκεία .Αυτα είναι υπόθεση και όχι πυθαγορας.

    • @PianoForFun
      @PianoForFun 6 лет назад +9

      Αυτά που ακούστηκαν αναφέρονται στο Περί Πυθαγορείου Βίου του Ιάμβλιχου, δεν είναι υποθέσεις αλλά αλήθεια.Αν έχετε κάποια πηγή που να τα διαψεύδει τότε παραθέστε την.

  • @hellenicculture8169
    @hellenicculture8169 4 года назад +2

    οχι η ψυχη δεν ειναι θεικη και δεν μετενσαρκωνετε και δεν μεταφερη τιποτα παρα κοσμικη ενεργεια ειναι και αυτη υλη που καθε ανθρωπος παιρνει και εχει ενα κοματι που δεν ειναι κοματι αλλα ενα ενοιαιο συνολο του αμεριστης ενεργειας! εγω εχω δει την ψυχη μου δεν ειναι τιποτα παραπανω απο μια απλη ενεργια ομοια κατα 101% οπως του ηλιου που θερμενει και ετσι κρατα τα κρεατα και τα κοκκαλα του ανθρωπου και του ζωου στην ζωσα του μορφη δηλ ζεστο γιατι οταν ο ανθρωπος οταν πεθαινει αμεσως το σωμα κρυωνει? εαν θελουμε χονδρικα να την παραστησουμε ειναι ενας ηλιος μεσα στα στηθια του ανθρωπου! δεν ειμαι ουτε φυσιολατρης ουτε ειδωλολατρης! αλλα εχω δει την ψηχη μου!! καθε ανθρωπος εχει την δικη του οταν πεθαινει 'χανετε' μαζι του! το χανετε με την ενοια της αρχης διατηρησεις της υλης!

    • @giourkas27
      @giourkas27 3 года назад +2

      Μπορείς να εξηγήσεις πως είδες την ψυχή σου; Μου έκανε εντύπωση αυτή η φράση σου.

  • @user-qv6jz4mi6m
    @user-qv6jz4mi6m 5 лет назад +1

    !!