Ζωή και Μετενσάρκωση στον Πλούταρχο - Στέλιος-Αλκαίος Χράπης

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ηχητική καταγραφή «ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ».
    Ομιλητής: ΣΤΕΛΙΟΣ-ΑΛΚΑΙΟΣ ΧΡΑΠΗΣ, οικονομολόγος, συγγραφέας.
    Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 στο «Ἀριστοτέλειο» βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Ο Πλούταρχος, ο φιλόσοφος και ιερέας των Δελφών, παρουσιάζει στις εργασίες του το δόγμα της μετεμψύχωσης.
    Στο έργο μας αυτό θα εξετάσουμε ορισμένα αποσπάσματα της εργασίας του για τη μετά θάνατον ζωή και την μετενσάρκωση που μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το θρησκευτικό και φιλοσοφικό περιβάλλον της εποχής. Επιλεγμένα από τα διαφορετικά είδη και τις διαφορετικές φάσεις του έργου του Πλούταρχου, τα αναφερόμενα παραδείγματα δείχνουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών προσεγγίσεων στο εν λόγω θέμα. Όλα τα αποσπάσματα έχουν ληφθεί από τα "Ηθικά" του Πλούταρχου.
    Για τον Πλατωνιστή Πλούταρχο, ο διαχωρισμός της ψυχής από το σώμα μετά το θάνατο είναι κάτι δεδομένο. Αλλά τι θα ακολουθήσει μετά; Η Μετενσάρκωση; Μια ευτυχισμένη ζωή για την καλή ψυχή και η τιμωρία για τους πονηρούς; Ή ακόμα η τιμωρία για τους κακούς και η πλήρης εξαφάνιση της ψυχής από την ύπαρξη και τη μνήμη; Ο Πλούταρχος μελετά όλες αυτές τις επιλογές και τα διαφορετικά πλαίσια ανάλογα με τον αντίστοιχο ερευνητικό στόχο.
    Θα μιλήσουμε πρώτα για την παρηγοριά του Πλούταρχου προς την σύζυγό του για το θάνατο της αγαπημένης τους μικρής κόρης.("Παραμυθητικός προς την γυναίκα" - Consolatio ad uxorem). Δεύτερη είναι η εικόνα του βασανισμού για τις ψυχές των ασεβών ως τιμωρία για τις κακές τους πράξεις στη ζωή ("Περί των υπό του θείου βραδέως τιμωρουμένων" - De sera numinis vindicta). Σε ένα πιο επιστημονικό, κοσμολογικό και ανθρωπολογικό σημείωμα θα βρούμε σκέψεις σχετικά με την μηχανική του θανάτου ("Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης" - De facie in orbe lunae και "Περὶ τοῦ Σωκράτους δαιμονίου" - De genio Socratis). Και τελικά, το "Περί Ίσιδος και Οσίριδος" - De Iside et Osiride δείχνει πώς ο θεός των νεκρών Όσιρις είναι στην πραγματικότητα ο θεός της πραγματικής ζωής.
    Στέλιος-Αλκαίος Χράπης
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Ο Στέλιος-Αλκαίος Χράπης είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Marketing. Επίσης έχει κάνει σπουδές στον κινηματογράφο.
    Έχει διδάξει σε ιδιωτικές οικονομικές σχολές, αρθρογραφεί σε κινηματογραφικά περιοδικά, έχει μεταφράσει βιβλία αυτοβοήθειας και πραγματοποιεί ομιλίες επί θεμάτων του συμβολισμού και του Ελληνικού πολιτισμού.
    Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Ο δρόμος του Ηγέτη" και "Το μυστικό πεπρωμένο της Ελλάδος".
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τους κ.κ. Αλκαίο Χράπη και Βασίλειο Π. Χρήστου καθώς και το βιβλιοπωλείο «Ἀριστοτέλειο» (Ερμού 61, Θεσσαλονίκη) για την εγγραφή της ομιλίας και την άδεια ανάρτησής της στο διαδίκτυο.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 19

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  4 года назад +19

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε greeklish. Είναι προτιμότερο να γράφετε στα αγγλικά. Σκοτώνετε την ελληνική γλώσσα και για τον λόγο αυτόν θα τα διαγράφουμε. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @foivi1
    @foivi1 4 года назад +14

    💙💙💙 Ευγνωμονώ για την υπέροχη προσφορά σας ! Να είσαστε πάντα καλά !🙏🕊

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 4 года назад +8

    Πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση των κειμένων του Πλουτάρχου. Ευχαριστούμε!

  • @vasilistatlis442
    @vasilistatlis442 4 года назад +9

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΣ ! ΕΥΓΕ !

  • @user-ub5hl5qu4s
    @user-ub5hl5qu4s 4 года назад +6

    Εύγε και ευχαριστουμε για ακόμη μια φορά!

  • @tadasis1237
    @tadasis1237 4 года назад +2

    Υπέροχος ομιλητής!
    Συγχαρητήρια!

  • @user-cs6yd8dc8d
    @user-cs6yd8dc8d 4 года назад +6

    Τα στοιχεία που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα...κατά την αποσύνθεση δεν καταστρέφονται αλλά ανακυκλώνονται από διάφορους οργανισμούς !

  • @user-gd8pg5up3o
    @user-gd8pg5up3o 4 года назад +3

    ΕΥΓΕ σάς! Εγώ νομίζω πώς ο νούς, καθορίζει τήν ποιότητα τής ψυχής

  • @tonycrisos9347
    @tonycrisos9347 4 года назад +4

    Ωραία η διάλεξη αλλά θα ήθελα να κάνω μία μικρή παρατήρηση... Ενώ ο ομιλητής τονίζει την σημαντικότητα της λέξης παλιγγενεσία έναντι της λέξης μετενσάρκωση, ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη αυτή ούτε μια φορά κατά την διάρκεια της διαλέξεως. Επίσης ενώ τονίζει στην αρχή την σημαντικότητα της διαφοράς των δύο αυτών εννοιών δεν ξεκαθάρισε ποια είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ τους.

  • @user-zr7tc4tq5n
    @user-zr7tc4tq5n 4 года назад +2

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @Atermoni
    @Atermoni 4 года назад

    Να υποθέσουμε οτι πραγματι δια μεσω του βιβλίου περι σελήνης του Πλούταρχου οτι οι ψυχες κατοικοεδρευουν εκεί;

    • @oyranosgeourgos920
      @oyranosgeourgos920 4 года назад

      ηλια μποζικη
      ο αριστοτελης αλλα λεει....
      εχουμε διασταση αποψεων των αρχαιων συγγραφεων....

  • @dimitrisorestis2983
    @dimitrisorestis2983 4 года назад +1

    Άλλο μετεμψύχωση κι άλλο μετενσάρκωση.