Ineens allemaal kikkers in je stadstuin, waar komen die vandaan? | RTV Utrecht

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 сен 2024
  • Kikkers! Ineens zitten ze overal in de tuinen van een afgesloten huizenblok in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Wat zijn dat voor kikkers? En vooral: hoe komen ze hier?
    Na de eerste foto in de straatapp van een nieuwsgierige kikker voor het raam volgen er al snel meer. Kikkers op het pad, kikkers onder de struiken en kikkers bovenop elkaar. Alleen weet niemand hoe ze er komen, want het huizenblok is volledig afgesloten en niemand heeft een vijver. Of toch wel?
    Ooit schijnt iemand een vijver te hebben gehad, maar buurtbewoners weten het allemaal niet zeker. Dat zou zo maar kunnen, zegt stadsecoloog Floris Brekelmans. Kikkers kunnen er al jaren zitten en kunnen er ook lang blijven leven. "Het kan zijn dat er ooit wel een doorgang zat. Of dat iemand een vijver had. Het kan ook zijn dat kinderen kikkerdril hebben meegenomen óf dat de kikkers op een warme zwoele avond, als de deuren openstaan, dwars door het huis lopen."
    Wat voor kikker het hier is, is snel duidelijk als we hem een foto sturen. "Ja, dat is de bruine kikker. Die komt het meest voor in Utrecht. Ze kunnen trouwens ook goed klimmen. Als je een gevel met klimop hebt, kunnen ze wel een paar meter omhoog komen."
    Verder hebben we in Utrecht de heikikker, de poelkikker, de bastaardkikker en de meerkikker, doceert de stadsecoloog. "Die laatste twee komen ook wel voor in de stad zelf, maar minder in de tuinen."
    De bruine kikker is een landkikker en voelt zich prima thuis in achtertuinen, op vochtige plekken onder stuiken. Hoe die nu in de binnentuinen in Wittevrouwen is gekomen, is niet met zekerheid te zeggen, maar het staat wel vast dat hij water nodig heeft om zich voort te planten.
    Dus hij moet terug door de huizen of via een dakterras op een paar meter hoogte, naar de Biltsche Grift. Of hij heeft toch een klein bakje gevonden om zijn eitjes in te leggen. "Dat hoeft niet groot te zijn, aan een vijver of een bak van een halve bij een halve meter hebben ze genoeg. En dat doen ze nu, vanaf half maart. Ze gaan allemaal naar diezelfde vijver toe."
    Zo vond buurtbewoner Bregje Wouters in een vuurschaal in de tuin allemaal kikkervisjes. "Een van mijn dochters zei laatst: nu wonen we niet meer met zijn vieren, maar met zijn vierhonderden." De kikkervisjes heeft ze zolang maar in een vissenkom op de keukentafel gedaan.
    De tip voor bewoners van het blok is om een iets grotere bak in te graven, om de kikkers een beetje tegemoet te komen. "Zo'n donkergrijze speciekuip van de bouwmarkt is al genoeg. Als twee bewoners dat doen, hebben de kikkers genoeg plek", zegt stadsecoloog Brekelmans.
    De enkele bewoonster die bang is voor kikkers biedt hij aan om even langs te komen, om haar van de kikkerangst af te helpen. "En verder zou ik zo gewoon lekker laten zitten. Ik zie niet in welke bezwaren je tegen kikkers kunt hebben. Kikkers eten ook de slakken uit je tuin. Hartstikke nuttig dus."
    Op de vraag of hij het vaker tegenkomt, kikkers in de afgesloten binnentuin, moet hij het antwoord schuldig blijven. "Daar komen wij als ecologen helaas niet vaak. Wellicht kan jij ervoor zorgen dat iedereen even in zijn tuinvijver kijkt en waarnemingen doorgeeft. Bijvoorbeeld via www. waarneming.nl".
    Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma's uit de stad en provincie Utrecht op www.rtvutrecht.nl
    Wil je niets missen? Abonneer hier: bit.ly/2plk1Yp
    Meer video's kijken? Klik hier: bit.ly/2opWc15
    (C) RTV Utrecht

Комментарии • 1